Székelyföld hetilapja

Alapítási év: 1904. Ötödik kiadás

9771583008004

/ szekelyujsag

www.szekelyujsag.ro

2012. május 18–27.

II. évfolyam

20. szám

24 oldal

Heti műsormelléklet
VEZÉRCIKK

Ára: 2 lej

Árpád-szobor: az első nem első

FÁBIÁN LAJOS
fabian.lajos@szekelyujsag.ro

Jelszóviccek
zeszélyes kampányszelek fújnak a Székelyföldön. Napfényes életet ígérnek az egyre szegényebb választópolgárnak a jövendő felhői mögé rejtőző pártmeteorológusok. Egyiket sem kívánom reklámozni, csak derülök a szellemes kampányötleteken. Pl. az eléggé ízetlen érdekszervezet ételreceptekkel körítve kínálja nyomorgó polgárainak ínyencfalatjait, vagyis politikusait. Mert nekik „minden szavazat számít”. Nekik igen, de nekünk, éhezőknek? Másik párt szlogenje: „Mi az emberek pártján vagyunk”. Zseniálisan humanista megjegyzés, sikere lesz a tanyákon, ahol a vaddisznók megmocskolták a kukoricást. – Végre valaki nekünk ad igazat, nem a kártevőknek – üti rájuk a pecsétet a tanyasi ember. Más megváltók nemcsak „hisznek Erdélyben”, de ígéretük szerint „meg is takarítják” a hitelüket vesztett politikusoktól. Gyönyörű célkitűzés ez, ha eredményes lesz, akkor politikusok nélkül maradunk! Vicces, teltkarcsú „független” azzal indult, hogy „újabb zsírfolt a polgármesterjelöltek közt”. Ha ettől a szlogentől megvastagodna a zsírréteg, nem a jelöltek malacképén, hanem üres zsíros kenyeremen, meggondolnám, hogy folytassam-e a jelöltekből is ki… fogyókúrámat. A helyi tanácsosjelöltekre nem is merek gondolni. Ha folytatódik a tulipán-fenyőfa döntetlen felállítás egy „zöld ingával”, akkor ismétlődik a történelem Székelyudvarhelyen is: folytatódik az egy helyben topogás, egymás elleni sajtdobálás, amit sajtónyilatkozatnak becéznek a marakodók. Akik pofátlanul odaülnek egymás mellé, hogy döntsenek a városlakók sorsáról, miközben ki nem állhatják egymást.

S

ILLUSZTRÁCIÓ

Árpád-szobrot avattak a Maros megyei Székelyberében. A nem burkolt kampányjellegű rendezvényen az RMDSZ elöljárói azt hangoztatták, hogy ez az első Árpád-szobor Erdélyben. Pedig dehogy: közel tíz éve, 2003-ban a Kovászna megyei Torja községben felavattak egy Árpád-szobrot, amelyet az RMDSZ csöppet sem támogatott, s amelyen beszédet mondott Tőkés László és Szász Jenő is. 12. oldalon
SZÉKELY ÚJSÁG szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

AJÁNLÓ

Székelyföld kirablása
4. oldalon

Előrángatott városnapok
Városnapok négy éve a politikai széljárások hálójában. Ilyen csak Romániában van és Székelyudvarhelyen. Akkor tartanak városnapokat, amikor a polgármester akarja.
AMBRUS ANDRÁS
ambrus.andras@szekelyujsag.ro

Szebb város, jobb közérzet
7. oldalon

Partnerség az egyházakkal
11. oldalon

Nem lesz Rockmaraton?
15. oldalon

Papp Lajos Keresztúron
16. oldalon

hány év, annyi dátum. Míg tavaly júniusban szervezték a városnapokat, az idén már májusban rendezik meg a többnapos ünnepséget.

A

Gondolt egyet a polgármester, és előrehozta a városnapokat. Lesz, ami lesz, a város költségvetése megbírja. Belefér Bunta Levente kampányába, hogy közpénzből rendezi saját kampányát városnapokba csomagolva. Előbbre hozták a Szejke-fesztivált is. 3. oldalon

HIRDETÉS

2

BELFÖLD

BELFÖLDI HÍREK ÉS KOMMENTÁROK

II. évfolyam 20. szám

HÍREK RÖVIDEN

Módosítanak
Törölné a parlamenti bejutási küszöböt a Szociálliberális Szövetség (USL). Victor Ponta miniszterelnök szerint a választási törvény módosításának képviselőházi vitáján törölni fogják a parlamenti küszöböt azért, hogy az egyéni választókerületekből csak az első helyezett juthasson mandátumhoz. A szenátus már megszavazta a módosítást, döntő szava azonban a képviselőháznak lesz.

Autonómia, az ínyencfalat
Tévesen értelmezik a fogalmat
Az autonómia az egyetlen logikus és természetes kompromisszum a nemzetállami többség területi szuverenitása és a kisebbségek létezéshez való joga között – jelentette ki Füzes Oszkár.
bukaresti magyar nagykövet egy román hírműsorban kifejtette, bizonyos román politikusok és a közvélemény egy része is tévesen értelmezi ezt a fogalmat. Kifejezte meggyőződését, hogy az autonómia a közeljövőben megvalósítható lesz Romániában, hiszen a románok meg fogják érteni, hogy ez nem jelent veszélyt számukra. Ha egy nagy számarányú kisebbség – amely több mint ezer éve ezen a területen él – megkapja az autonómiát, az egy biztonságosabb, nyugodtabb és gazdagabb Romániát jelent majd.

Ismét: MOGYE
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) különálló magyar karát megalapító kormányhatározat visszavonását javasolja a Ponta-kormánynak volt Ioan Mang oktatási miniszter. Mang a román és magyar oktatókkal folytatott konzultáció után azt állította: a különálló karhoz „azok sem ragaszkodnak, akik magyar tagozatot szeretnének”, ezt a megoldást szerinte csak a megbuktatott Ungureanu-kormány erőltette.

A

KOMMENTÁR
Igen, bíznunk kell abban, hogy előbb-utóbb a románok megértik és elfogadják jogos követeléseinket. Elsősorban azonban el kellene magyarázni az autonómia fogalmát azoknak a romániai magyar politikusoknak, akik 22 éve bóbiskolnak a parlament kipárnázott székeiben, és a témát csak kampányolásra használták. Székelyudvarhelyen az RMDSZ-es önkormányzati képviselőjelöltek most ínyencségek receptjeinek szétküldésével kampányolnak. Küldje el már nekik, tisztelt nagykövet úr, az autonómia receptjét!

Háromkulcsos adózás
Január elsejétől a Ponta-kormány többkulcsos adót vezetne be: 16% maradna a kereskedelmi vállalatok és a közepes keresettel rendelkező magánszemélyek esetében, a kiskeresetűek esetében pedig két adószint lenne, 12, illetve 8 százalékos. Az ellenzék tavaly javasolta a társadalombiztosítás 5 százalékponttal való csökkentését, de a pénzügyminisztérium akkor közölte, ez 6 milliárd lejes költségvetési erőfeszítést jelentene.

Csalás, lopás stb.
Becsületes ember kerestetik
Egyszerű indítványt nyújtott volna be a tanügyminiszter ellen a Demokrata-Liberális Párt (PDL), amennyiben a tárcavezető nem mondott volna le. Ioan Mang ellen plágiumgyanú merült fel.
Szociálliberális Szövetség (USL) nehezen talál megfelelő tanügyminisztert, hiszen mint kiderült, Victor Ponta kormányfő a második tárcavezetőjétől is kényetlen volt megválni. A România liberă napilap kiderítette, hogy Ioan Mang megváltoztatott címmel olyan tanulmányt közölt egy szaklapban, mely szinte teljes egészében japán kutatók munkája. Mang szerint megalapozatlanok a plágiumvádak, csupán az ellenzékbe szorult PDL akar ebből politikai tőkét kovácsolni. Ioan Mang már a második oktatási miniszter, akinek személye körül vita merül fel. Ponta ugyanis eredetileg Corina Dumitrescut, a Dimitrie Cantemir magánegyetem rektorát javasolta tárcavezetőnek. Róla azonban kiderült, hogy meghamisította

Székely Újság
Székelyföld hetilapja
ALAPÍTÁSI ÉV 1904. | ÖTÖDIK KIADÁS ISSN 1583-008X

Felelős szerkesztő
BALÁZS ÁRPÁD

Vezető szerkesztő
CSONT ZSUZSA

Főmunkatársak
BAYER ZSOLT, BIRÓ ZSOLT, FÁBIÁN LAJOS, CSÍKI SÁNDOR, JÁNOSI ANDRÁS, KOMORÓCZY GYÖRGY, MOLNÁR MIKLÓS

Gyanús szerződések
A kormány teljes egészében felszámolta az Országos Infrastrukturális Fejlesztési Programon keresztül történő finanszírozásokat. Victor Ponta kormányfő gyanúsnak nevezte ezeket a szerződéseket. A Fejlesztési Program keretében kapott öszszegeket a helyi hatóságok megyei utak felújítására, víz- és szennyvízhálózat kiépítésére, óvodák, bölcsődék létrehozására használhatták volna.

Szerkesztő
PÉTER EDIT

Olvasószerkesztő
SZABÓ AT TILA

Korrektor
LŐRINCZ ILDIKÓ

A

Tudósítók
CZIRJÁK KÁROLY (Maroshévíz), CSISZER LÓRÁNT (Csíkszereda), CSÍKI ÁKOS (Gyergyószentmiklós), FEJÉR MELINDA (Kézdivásárhely), KOSZTI ILDIKÓ (Kézdivásárhely), ROKALY ELVIRA (Gyergyószentmiklós), JENEY ISTVÁN(Marosvásárhely), ZSIGMOND JÚLIA (Sepsiszentgyörgy).

Lapigazgató
KETESDI IMRE

Növelik a minimálbért
800 lejre növelhetik jövőtől a minimálbért – jelentette be Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter. Továbbá azt tervezik, a gyermeknevelési támogatásra jogosultak ismét választhassák a bérük 85%nak megfelelő összeget. Ezzel egy időben módosítanák a vonatkozó jogszabályt úgy, hogy a jogos 2 éves szabadság előtt az anyák akkor térjenek vissza dolgozni, amikor akarnak.
Az oldalt írta és szerkesztette Péter Edit. peter.edit@szekelyujsag.ro

Marketing
CSONT ÁGNES E-mail: marketing@szekelyujsag.ro E-mail (Kézdi): marketing.haromszek@szekelyujsag.ro

Terjesztés

életrajzát. Azt állította, hogy az amerikai Stanford Egyetemen végzett, pedig ott csak egy kurzuson vett részt. Kormányalakításkor felmerült Ecaterina Andronescu volt tanügyminiszter neve is, de őt összeférhetetlennek ítélte meg az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség. Román hírforrások úgy tudják, Andrei Marga nem vállalta a tanügyminisztérium vezetését, inkább a külügy mellett döntött.

BÍRÓ ANDREA, NAGY MIKLÓS

Szerkesztőség és Kiadó
INFOMARKET KFT. Szerkesztőség: 535600 Székelyudvarhely, Mihail Kogălniceanu utca 2. szám, Hargita megye, Románia Telefon: 004 (0)366-105.055; Mobil: 004 (0)746-142.676 E-mail: titkarsag@szekelyujsag.ro E-mail: szerkesztoseg@szekelyujsag.ro Fiókszerkesztőség: 525400 Kézdivásárhely, Ady Endre utca 9. szám, Kovászna megye, Románia Telefon: 004 (0)267-364.000 E-mail: szerkesztoseg.haromszek@szekelyujsag.ro

www.szekelyujsag.ro
Tipog ráfiai tervet a Typotrek Kft. készítette. A hetilapot a Pantex Impex Nyomda nyomtatja. MINDEN JOG FENNTARTVA.

II. évfolyam 20. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

3

Kötelező kórházi aláírás
A székelyudvarhelyi polgármester újrázását azzal indokolta az egyik tévécsatornán, hogy 3 nap alatt 2000 aláírást sikerült összegyűjteni, holott egy személy jelöléséhez 1000 kézjegy szükséges. Nagy volt tehát a lendület, az igyekezet, sikerült összegyűjteni rekordidő alatt. Mert mosolygós városban élünk, ahol minden rendben. Még hozzátette: ha pedig érzem, hogy valami nem megy, nyikorog, akkor inkább nem csinálom.
SZÉKELYUDVARHELY

Előrángatott városnapok
SZÉKELYUDVARHELY Városnapok négy éve a politikai széljárások hálójában. Ilyen csak Romániában van és Székelyudvarhelyen. Akkor tartanak városnapokat, amikor a polgármester akarja. Ahány év, annyi dátum. Míg tavaly júniusban szervezték a városnapokat, az idén már májusban rendezik meg a többnapos ünnepséget. Belefér Bunta Levente kampányába, hogy közpénzből rendezi saját kampányát városnapokba csomagolva. Maga az elöljáró dönti el egy személyben, hogy mikor szervezi meg a városnapokat. A mai napig nem bólintott rá a helyi önkormányzat a városnapok időpontjára, amelynek kiadási költségei több ezer euróba kerülnek. Állítólag 70-80 ezer lejből fedezik a kiadásokat, ahogy a polgármester fogalmazott a hétfői sajtótájékoztatón: „A nagyobb sztárok kerülnek pénzbe, az udvarhelyi fellépőknek pedig Isten fizesse.” Vagyis a hazai fellépők le vannak sajnálva, egy petákra sem érdemesek. Hasonlóképpen, pártrendelésre előbbre hozták a Szejke Népzene- és Néptáncfesztivált, pedig az is június derekán szokott lenni.

AMBRUS ANDRÁS
ambrus.andras@szekelyujsag.ro

M

inden csoda három napig tart. Minap felkereste szerkesztőségünket egy hölgy, aki a városi kórház alkalmazottja, hogy elmesélje az aláírásgyűjtés történetét. Nevét nem engedte nyilvánosságra hozni, mert félti az állását. Egy napon megkeresett a főnöknő a kórházmenedzser kérésére, hogy mindenki gyorsan írja alá a polgármester támogatására küldött nyomtatványt, mert még aznap le kell adják az íveket, kezdte a hölgy a történetet. Én mindjárt megmondtam, hogy nem foglalkozom poli-

tikával és nem értek egyet vele. Később megint jött kérlelni, hogy ne jegyeztessem meg magam a vezetőség előtt, mert még a munkahelyem is veszélybe kerülhet. Akkor mondta, hogy minden osztályra kiküldte a menedzser az íveket és ellenőrizni fogják. Gondoltam, egye fene, úgyis arra szavazok, akire én akarok. Aláírtam a jelölését, de azért jöttem, hogy elmondjam az igazságot, summázta a történetet a hölgy. A történet valódiságát többen is megerősítették, így már érthető a nagy támogatás. De hogy mit keres a politika a kórházban, azt csak a menedzser tudná megmondani. Hasonlóan jártak el több, a polgármesteri hivatal égisze alá tartozó

intézményben, az alkalmazottaknak alá kellett írni a támogatási íveket, ha meg akarták tartani munkahelyüket. Mert olyan világot élünk, hogy sosem lehet tudni. Erre is azt mondják, demokrácia, de valójában a régi világot idézi fel emlékeinkben. A módszerek hasonlóak.

POLITIKAI HIRDETÉS

4

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 20. szám

Székelyföld kirablása
Az 1970-ben beindult kézdivásárhelyi csavargyár (MTS Rt.) Kézdiszék egyik legjobban működő gyárának számított. Az ott dolgozó több ezer munkás csavarokat és csavaranyákat, illetve -alátéteket gyártott belföldi és külföldi gépjárműiparok számára. A Duna hídjainak nagy részéhez is itt készítették a csavarokat, csavaranyákat, -alátéteket. Termelésük 25-30%-át külföldre szállították, egészen 2003-ig, amikor leállították a termelést, és elbocsátották az utolsó alkalmazottat is.
KÉZDIVÁSÁRHELY

RÁDULY-BAK A L A JOS

M

ivel 1999-ben az állam a gelencei születésű Erdély Edének privatizálta a gyárat, bezárása után nagymértékben elkezdődtek az évek óta a háttérben zajló sötét ügyintézkedések. 1990 körül Erdély Ede Slatinán ismerte meg Marcelát, az élettársát. A cégbírósági adatok szerint 1995-ben átvette a Marcela és nagybátyja, Duna Costantin és Daniel fia nevén lévő Duna-DunaMar SNC nevű céget, és az Erdély Forex Kft. nevet adta neki. A székhelyet 1996ban áttette a gelencei szülői ház címére, majd fűrész és fejsze nélkül látott neki az „erdőkitermelésnek”, uralta a licenszeket, könyvelte az egymillió dollárnyi évi profitot. Az Állami Vagyonalapnál az MTS Rt. privatizálását és Erdély Ede közbeiktatását 1999 nyarán-őszén Verestóyné intézte. Bogdan Stănescu jogügyi vezérigazgató szerint pártok egyezsége volt, hogy az MTS Rt.-t „az RMDSZ-nek privatizálják”. Gyanítható, hogy Erdély Edét Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor, az erdőirtás nagymestere hozta Háromszékre. A privatizációs szerződés 1,8 millió dollár befektetésre kötelezte a vevőt, ezért Erdély Ede mint egyszemélyes adminisztrátor álcacégei javára elsikkasztotta az MTS Rt. ingatlanjait. A volt kollektív ingatlant a Marcelával alapított Forex-Group Kft. javára, a csavargyárat két szerződéssel a Marcela, majd Jánó Mária Lujza nevére írt RTS Kft. javára, a garzonlakást a már kifosztott gelencei Ag-

romecre, a szászfalusi bennvalót pedig a torjai Agromec javára íratta. A volt alkalmazottakból, jelenlegi nyugdíjasokból megalakult a Csavargyár Megmentéséért Egyesület, amely leleplezte Erdély Ede, az ócskavas- és ingatlanmaffia működését, és elnyert két jogerős ítéletet és egy alkotmánybírósági döntést két büntetőperben. Az ingatlanok ügyében a Ploiești-i Táblabíróság 2010. március 29-i döntésével jogerőre emelkedett a 2006. március 30/232-es számú, Câmpián született ítélet, amely megállapítja a bűncselekmény elkövetését, az ingatlanok eltulajdonításának a semmisségét, és elrendeli

a bűncselekmény előtti állapot visszaállítását, az ingatlanoknak az MTS Rt. vagyonába való visszatérését. Az Alkotmánybíróság 2007. június 26/614-es számú döntése kimondja, hogy a bűncselekmény tárgya visszatér a sértett fél vagyonába akkor is, ha birtoklójának, mikor azt megszerezte, nem volt tudomása arról, hogy az ügyben büntetőper folyik. A Caracalra „elrejtett” ügyben, amely a gelencei székhelyű Erdély Forex Kft. műhelyére, a kombájnokra és egyéb elsikkasztott pénzre vonatkozik, a Craiova-i Táblabíróság jogerős döntése alapján kötelezi a vádlottat 4 millió lej megtérítésére. Mindkét ügyet addig húzták,

halasztották, míg le nem telt a büntetőjogi felelősség elévülési ideje, de az ítéletek polgárjogi oldala elévülhetetlen. A Prahova-i Törvényszék 2009. április 10-i döntésével a vádlottak felmentése és az ingatlanoknak az álcacégek nevére való átíratása esélytelenné vált. Júniusra négy személy alkalmazásával hozzákezdtek a gépek ócskavassá való összevágásához. Mire a jogerős ítéletet 2010. március 29-én Poliești-en a Táblabíróság kihirdett, mindent összevágtak. 2003 áprilisában az egyesület a brassói büntetőperben a „kisrészvényeseket” képviselte, és kérelmezte az ingatlanok zárlat alá helyezését, de a brassói bíróság nem vette azt figyelembe. A bűnözőket végig az ingatlanban tartották, hogy rabolhassák a gyárat, a károk 4-5 tucat eurómillióra rúgnak. A csavargyárat a nagy monoblokk csarnok nélkül akarta eladni az MTS Rt. volt kliensének, egy német kereskedőnek, de az megtudta a büntetőpert és elállt az üzlettől. A csarnok maradt volna „logisztikai parknak” Tamás Sándoréknak az autósztrádán, és a vidombáki repülőtéren hozandó áru raktározására. Az egyesület az MTS Rt. vagyona megmentéséért 2007. január 29-én kapott bírósági ítéletet, mely kötelezte Máthé Péter végrehajtót, hogy leltározza fel a levéltárat. A végrehajtó elvette a leltározási díjat, de nem leltározott, sőt visszavitte a bűnözőket az ingatlanba. Mintegy 200 nyugdíjas segítséget kért Bokor Tibor szenátortól. A szenátor nem akar tudni az MTS Rt.-ről, sem a jogerős ítéletről. Habár jegyzékben tájékoztatták a jogerős ítéletről, Bokor Tibor annak ellenszegül, s azt próbálja bizonygatni, hogy Marcela álcacége, a Sigur Imob Kft. az ingatlan tulajdonosa. A törvényszéken jelen pillanatban is több ügy van folyamatban. A csavargyári nyugdíjasok egyesületének minden akciója az Országos Levéltár Bukarestből irányított vehemens ellenállásába ütközik.
A SZERKESZTŐSÉG NEM FELTÉTLENÜL ÉRT EGYET A LAPBAN MEGJELENT ÍRÁSOK TARTALMÁVAL, NEM VÁLLAL FELELŐSSÉGET AZOKÉRT.

Tiszta kampányt ígér az MPP!
A „Megmaradni Székelyföldön” jelmondattal indítja idei választási kampányát a Magyar Polgári Párt – jelentette be a párt szerdai sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József, a párt Kovászna megyei elnöke, aki továbbra is hisz a Székelyföld és az erdélyi magyarok érdekében történő jobb oldali pártok összefogásában.
SEPSISZENTGYÖRGY

MOLNÁR ANDREA

Bálint József sepsiszentgyörgyi polgármesterjelölt elmondta, több lakossági fórumot szervez a körzetekben, ahol ta-

lálkozik a választó polgárokkal. Szeretné megismerni a településsel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, elképzeléseiket, hogy a városhoz csatolt települések is előtérbe lépjenek. A leg-

nagyobb lakossági fórumra pedig a sepsiszentgyörgyi Bód Péter megyei könyvtár Gábor Áron termében kerül sor, melynek pontos időpontja a közeljövőben lesz ismertetve. Az MPP Sep-

siszentgyörgy MPP-s polgármesterjelöltje jövőbeli célkitűzései közt szerepel a munkahelyek létrehozása – az őrkői kőbánya megvásárlása és környezetkímélő intézkedések bevezetése -, vállalkozóbarát rendszer bevezetése, potenciális befektetők idevonzása, lakóhelyek építése, akár önerőből is. Ezen intézkedések célja közösségünk életkörülményeinek javítása, valamint fiataljaink itthon tartása. A választási programjában továbbá hangsúlyt fektet a roma közösség ügyére. Az MPP idén is tiszta kampányt szeretne.

II. évfolyam 20. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

5

A kölcsönös bizalom mérvadó
Beszélgetés Gelence község MPP-s polgármesterjelöltjével és a tanácsosjelöltekkel
FE JÉR MELINDA
Kézdiszék

– Cseh József (60) mérnök a Magyar Polgári Párt (MPP) polgármesterjelöltje Gelencén. Miért döntött úgy, hogy indul a megmérettetésen?
– Úgy érzem, van annyi emberi, erkölcsi tartásom és szakmai tudásom, hogy képes vagyok a nem kevés feladattal járó tisztséget felvállalni és becsülettel helytállni. Polgári beállítottságú, polgári értékeket valló és tisztelő ember vagyok. Mindig érdekelt a közélet, a jó cél érdekében kész vagyok tenni. Gelencei lévén úgy gondolom, lehet tenni a községért, hogy olyan településsé változtassuk, ahol mindenki jól érzi magát, és felemelt fejjel járhat. Életem ebben a községben szeretném eltölteni és azt szolgálni.

– Hogyan látja egy önkormányzat megfelelő működését?
– Egy átláthatóbb, barátságosabb önkormányzatot szeretnék, kapcsolatot teremteni az emberekkel anélkül, hogy a hatalmamat rájuk kényszeríteném. Az elöljáró nem pártkatonaként kell viselkedjen, hanem a község javát szolgálja. Szükség van a mentalitásváltásra, a diktatórikus döntések helyett legyünk egymás partnerei. Alapvető a lakossággal való őszinte kapcsolat, a párbeszéd, a rendszeres véleményváltás a vállalkozókkal.

lító vállalkozások, hiányszakmák támogatásával. A helyi termékeket, szolgáltatásokat, a helyi munkaerőt kell előnyben részesíteni az idegennel szemben. Lehetőség szerint támogatnám fiataljainkat az itthoni és a külföldi sport-, illetve kulturális ese-

dések kialakítása. Ma is napirenden van számtalan föld- és erdőtulajdonjog tisztázása, ebben nagy szerepe és felelőssége van az önkormányzatnak, szeretnék teljeskörű segítséget nyújtani. Nélkülözhetetlen egy ingatlankataszter és adatbázis létrehozása, mert tudomásom szerint, ha hamarosan nem történik meg, nagy a veszélye annak, hogy a többségi tulajdont egy személy fogja képviselni, aki önkényesen hozhat döntéseket. A gazdáknak fontos a támogatások, pályázati lehetőségek igénylése, ezekben nyújtanék segítséget szakemberek révén. A mezőgazdasági vállalkozások integrációjának elősegítése, az értékesítési szövetkezetek létrejöttének támogatása, a biogazdálkodás feltételeinek megteremtése és támogatása mind a programom része. Egy község életében a kölcsönös bizalom mérvadó, ezt szeretném mindig szem előtt tartani, és ápolni az egyházzal is. Tanácsosjelöltek: Tamás László (44) erdész, Cseh József, Csákány Attila (35) vállalkozó, Kovács Zsuzsanna (40) tanár, Pap

remteni. Továbbra is az iskola és a község érdekeit képviselné, és támogatná a civil szervezetek aktívabb részvételét a közösségi tevékenységekben. Kocsis Imre többek közt a lakott zónák bővítését szorgalmazná egy lakhatóbb községért. „Tanácsosként a mezei utak korszerűsítése, a nemrég bevezetett mezei útadó eltörlése érdekében tevékenykednék” – nyilatkozta Fejér András. Pap Mihály-Huba szerint munkahelyek teremtése, a faluturizmus fellendítése, illetve az erdőgazdálkodás és mezőgazdaság támogatása nélkülözhetetlen a községben. „A munkahelyek teremtésének elősegítését az erdőgazdálkodásban fontosnak tartom, de a sportot is támogatni kell” – vélekedett Fejér János. Fejér Tibor a község munkáját minden téren segítené, ugyanakkor a fiatalok érdekeit képviselné. Luka István szerint a község vezetésében változtatásra van szükség.

–Milyen fejlesztési elképzelései vannak?
A község központját is kell építeni, de nem szabad megfeledkezni a hozzá tartozó falvakról, falurészekről. A fejlesztési programom része a szennyvízhálózat, a közműcsatlakozások kiépítése a község területén, a piac elrendezése. Továbbá Haraly vízhálózatának kialakítása, az orvosi rendelő felújítása, az utak karbantartása. Haralyban és a szaladári temetőben szükség van ravatalozóra. Szociális lakások, napközi otthon és egy új tornaterem létrehozása is a terveim között szerepel. Sürgősnek tartom a felszegi, illetve a haralyi iskola és óvoda munkálatainak befejezését. A turizmus fejlődéséért lényeges a falumúzeum berendezése, ahol lehetőséget biztosítunk a helyi mesterségek és termékek bemutatására.

ményeken való részvételben, hogy tehetségüket kamatoztatni tudják.

–Mit szeretne még megvalósítani, ha Ön lenne a község polgármestere?
– Hangsúlyt fektetnék a szociális segélyekre, a rászorulók igazságos felmérésére és a segélyek időbeli kihordására. Támogatni szeretném azokat a munkaképtelen, idős személyeket, akik nem jogosultak semmilyen szociális juttatásra. A községben jelentős számban élő roma lakosság gondjai is megoldásra várnak. Fontos a kapcsolattartás a testvértelepülésekkel, illetve újak létrehozása, ezek révén gazdasági és kulturális együttműkö-

– Általános probléma a fiatalok elvándorlása. Mit lehet tenni ennek megfékezéséért?
– Talán a legfontosabb egy közösség életében a fiatalokkal való törődés. Itthonmaradásukért lehetőséget kell biztosítani számukra a kibontakozásra. Munkahelyeket kell teremteni helyi termékeket előál-

Mihály-Huba (40) vállalkozó, Fejér András (56) mezőgazdász, Luka István (39) vállalkozó, Both László (42) fafaragó, Kocsis Imre (31) építész, Márkos SzilárdAndrás (27) közgazdász, Fejér János (39) erdész, Milinte József (34) erdész, Fejér Tibor (30) vállalkozó, György Szakács László (60) nyugdíjas, Bajcsi Károly (40) vállalkozó, Fejér István (28) informatikus, Bálint Palkó-Dani Zoltán (49) mezőgazdász. Kovács Zsuzsanna, a gelencei Jancsó Benedek Általános Iskola igazgatónője tanácsosként az elmúlt négy évben igyekezett az iskola és a hozzá tartozó intézmények számára a tanítás feltételeit megte-

„A fiatalok számára a munkalehetőség biztosítását kívánom szorgalmazni, hogy ne kelljen külföldön dolgozzanak. A faluturizmus fellendítése, illetve a szórakozási lehetőségek feltárása is célom, egy élhetőbb község kialakításáért” – hangsúlyozta Fejér István. A községben 12 éve tanácsosként tevékenykedő Tamás László szeretné az elkezdett munkát folytatni, és továbbra is a Felszeg lakóit képviselni. „Az erdők és mezők visszaszolgáltatásaira vonatkozó jogi helyzet tisztázását lényegesnek tartom, de a szociális segélyekre szorulók felmérését is” – mondta Csákány Attila.

6

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 20. szám

Területrendezési tervek, utcanévtáblák
A város egyes zónáinak felújításán munkálkodik az önkormányzat Kézdivásárhelyen, az elmúlt időszakban sikerült is néhol a renoválást kivitelezni. A sokak által látogatott és lakott helyeken az elkövetkezőkben kerül sor a javításokra, addig is köztereken teszik a lakók számára elérhetővé a területrendezési terveket.
CSONT ZSUZSA, FE JÉR MELINDA

„Már több alkalommal szó esett a sajtóban arról, hogy a város minden felújításra szoruló zónáját rendbe rakjuk. A körzetek kinézetéről pontos elképzeléseink vannak. Elsősorban azokon a részeken dolgoztunk, amelyek a legelhagyatottabbak voltak. A város peremét sikerült valamelyest felújítani, és következnek a központi, illetve a tömbháznegyedek elhagyatott zónái. Itt elsődleges a Szabadság utca rendbetétele, ahol már megkezdtük a munkát, ezt követik a Benedek Elek és az Achim András utcák körzetei. A zónák felújítási terveit hamarosan köztereken elhelyezett táblákon tesszük közzé. Felkérek minden kézdivásárhelyit, hogy az általunk elképzelt felújítási tervekről véleményét juttassa el a

polgármesteri hivatalba, hisz a lakosság elvárása szerint szeretnénk cselekedni” – számolt be Rácz Károly polgármester. Megkezdték az utcanévtáblák lecserélését május 14-én a Gábor Áron téren, innen haladnak tovább a város utcáin és az udvartereken, számolt be sajtótájékoztatón az elöljáró. Továbbá bemutatta az Utcáink névadói c. kiadványt, amely a névadók rövid bemutatását tartalmazza. Ezt minden háztartásba eljuttatják. Amint arról korábban beszámoltunk, idén ünnepli névadásának 450 éves évfordulóját a város. Ebből az alkalomból készíttetett új, időtálló utcanévtáblákat az önkormányzat. A kapcsolódó kiadványon szerepel egy, a 450. évfordulót jelképező logó, ez fogja végigkísérni a 2012es év minden rendezvényét, amely az évforduló jegyében történik.

MPP-kampánynyitó
Kampánynyitó rendezvényt tartott május 11-én délután Kézdivásárhelyen a Magyar Polgári Párt (MPP). Az eseménynek a Vigadó Művelődési Ház színházterme adott otthont, jelen volt Kulcsár-Terza József háromszéki elnök, megyeitanácselnök-jelölt, valamint a háromszéki és erdővidéki polgármesterjelöltek.
KÉZDIVÁSÁRHELY

CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

Új főtér a falunak
Teljesen újjáépítené a Kézdivásárhelyhez tartozó Sárfalva főterét az önkormányzat. Így a jelenlegi, nem túl korszerű központ helyett egy szebb és rendezettebb főteret tudhatnak majd magukénak a falu lakói.
KÉZDISZÉK

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

„Tervünk egy szép főtér kialakítása Sárfalván, erre a lakosságnak is van igénye. A faluban hajdanán a hozzá nem értő, volt RMDSZ-es polgármester betömette a talajvíz elszívására kiásott árkot. De az ott elfolyó patak miatt nagyon magas a talajvíz szintje, ezért az árokra óriási szük-

ség van, hisz még így is veszélyeztetve vannak a házak alapzatai és pincéi. 2012 folyamán ezt a problémát orvosoljuk, és egy modern parkot alakítunk ki a központban, játszótérrel ellátva. Utóbbira is nagy szükség van, mert a falunak egyáltalán nincs játszótere. A központ átrendezésének háromdimenziós látványterve elkészült, ezt hamarosan közzétesszük” – számolt be Rácz Károly polgármester.

ácz Károly polgármesterjelölt, Kézdivásárhely jelenlegi elöljárója az elmúlt négy év munkáját, illetve választási programját ismertette. Fontosnak tartja a gazdaság fellendítését, ezt szolgálja az ipari park projektje, illetve azok az alternatív megoldások, amelyeket több ízben ismertettek a mezőgazdászokkal. Bővítené az oktatst: a felsőfokú oktatásnak helyet adhatna a volt kaszárnya kihasználatlan épülete. Eddig is odafigyelt a városvezetés a fiatalokra, az idősekre, a hajléktalanokra és a környezetre, segítette a civil kezdeményezéseket, ezeket továbbra is támogatná. Bálint József polgármesterjelölt, Sepsiszentgyörgy jelenlegi alpolgármestere

R

arról beszélt, hogy mennyit változott 4 év alatt a céhes város. Megtelt élettel, de a munka nagy része még hátra van, helyt kell állni a politikai nézetkülönbségek ellenére is. Nagy István polgármesterjelölt, Barót jelenlegi elöljárója azt a munkát méltatta, amely során a Vigadót teljesen felújították. Rácz Károly bebizonyította, hogy ez kijár a lakosságnak, fogalmazott. Bándi Imre kovásznai polgármesterjelölt térségükben a munkahelyteremtést és Kovászna város eladósodásának megfékezését tartja a legfontosabb feladatnak. Kulcsár-Terza József ismertette: Háromszéken 24 polgármesterjelöltet és 443 tanácsosjelöltet állít az MPP. Hangsúlyozta: az alakulat a nép érdekeit képviseli. Célkitűzésük megmaradni Székelyföldön, ennek záloga pedig a területi autonómia. A rendezvény Vikidál Gyula énekes fellépésével ért véget.

II. évfolyam 20. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

7

Szebb város, jobb közérzet
Idén is elindult a Tiszta, virágos környezet – jó közérzet című pályázat, a gyergyószentmiklósi önkormányzat ezúttal a GyergyóTV-vel partnerségben írta ki. 2010-ben a Gyergyó TV, tavaly az önkormányzat rukkolt elő városszépítő versennyel. Idén a városháza mellett a Gyergyó TV is szerepet vállal a verseny szervezésében, lebonyolításában.
GYERGYÓ SZENTMIKLÓS

HÍREK RÖVIDEN

Napelem-park Szárhegyen
Hargita megye háztartásainak mintegy felét láthatná el árammal az a napelem park, amelyet Gyergyószárhegy határába tervez egy befektető. A német Heloitec cégcsoport romániai képviselője, a Solarsystem Kft. mintegy 50 millió eurós beruházással szeretné létrehozni a napelem parkot egy 100 hektáros területen, amelyet a helyi Bástya mezőgazdasági társulástól bérelne. A cég már megkapta a szükséges engedélyeket a területi és az országos áramszolgáltatótól, a tervek szerint a kivitelezést bő félév alatt be is fejezi. A befektető cég képviselői elmondták, a park 15 személynek ad munkát, a létesítendő park felügyeletét, kezelését a Bástya társulásra bíznák. Az előzetes számítások szerint a létesítmény után fizetendő ingatlanadó évi 300–400 ezer euróval növelné a település költségvetését.

BARABÁS -PÁL HA JNALK A

rra ösztönzik a lakosságot, civil szervezeteket, vállalkozásokat, intézményeket, hogy aktívan vegyenek részt környezetük szebbé tételében, parkosításában. Simon Katalin Emese önkormányzati képviselő elmondta, a szabályok egy kicsit változtak a korábbi tapasztalatok alapján, pontosították például, hogy mit is jelent a tömbház előkertje. Így idén 30 százalékkal több pontot ér a lépcsőházak bejárata körüli terület szépítése, mint a tömbház mögötti vagy oldalsó te-

A

rületek. Nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy közösségi munka eredménye legyen az illető terület parkosítása. Újdonság az is, hogy a benevezéskor szándéknyilatkozatot ír alá a benevező, amiben vállalja, hogy elkezdi és a pályázati határidő lejárta előtt be is fejezi a parkosítást. Az elbírálás június elsejétől augusztus 31ig tart folyamatosan, legalább havonta egyszer terepen, fényképekkel dokumentálva. Több kategóriában lehet pályázni, külön elbírálásban részesülnek a magánlakások és környékük, az utcák és utcaszakaszok vagy tömbházak környéke, intézmények és vállalkozások székhelyei, valamint a virágos erkélyek és ablakok is. A benevezési határidő május 31., jelentkezési ívet a városháza honlapjáról lehet letölteni (www.gyergyoszentmiklos.net) vagy személyesen igényelhető az ügyfélszolgálaton is.

Vörös csillag Csíkszeredában
Pontosan másfél óra erejéig, kedden újra vörös csillag tündökölt a szovjet hősök emlékművén. Idén május kilencedikén, a győzelem napján Gheorghe Ioan Vătămanu-Coanta dandártábornok, a 61es számú hegyivadász-alakulat vezetője az említett emlékműnél koszorúzott. Akkor döntött úgy, hogy az emlékművet visszaállíttatja eredeti formájába. Az új csillag most készült el, így parancsot adott a tűzoltóságnak, hogy tegyék fel azt az emlékmű tetejére. Az akcióra Csíkszereda Polgármesteri Hivatalától senki nem kért engedélyt. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere az új prefektust a sajtón keresztül felkérte, tudassa az érintett intézmények vezetőivel, hogy 1989ben véget ért a szocializmus, ugyanakkor megkérte a Gheorghe Pop megyei tűzoltóparancsnokot, hogy távolítsák el a csillagot, mely kérésnek eleget is tettek. A parancsnok nem tett le arról a szándékáról, hogy a csillag ott díszelegjen az emlékművön és a helyhatósági választások után vissza fogja tetetni azt.

Kétnyelvű feliratokat!
Csíkszeredai közintézmények előtt tartott múlt szerdán pár perces tiltakozást Veress Dávid, az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke, aki kétnyelvű feliratok kihelyezését kéri az intézmények homlokzataira. Veress Dávid előre bejelentette tiltakozó akcióját, és valamennyi célba vett intézmény vezetőjének át szerette volna adni a Nyelvi jogok című kétnyelvű kiadványt, amely a romániai törvények által biztosított anyanyelv-használati jogokat foglalja össze.
CSÍKSZEREDA

SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

V

eress hangsúlyozta, a 85 százalékban magyarok lakta Csíkszereda központjában még mindig több olyan intézmény van, amelynek a

neve csak román nyelven van kiírva. Ilyen a Megyei Rendőrség, a Városi Rendőrség, az Állami Levéltár, a Törvényszék, stb. A tiltakozó elmondta, végül csak három intézményben tudta átadni a brosúrát, mert meglepetésére a megyei rendőrparancsnok az irodájába

hívta és a beszélgetés ideje alatt letelt a fél óra. Veress elmondta, a rendőrparancsnok arról biztosította, hogy szívesen kitenné a kétnyelvű feliratot, ha a felettesei utasítanák erre. „Moldovan úr azt is megjegyezte, a politiát (a rendőrség román neve) azért nem lehetne rendőrségként kiírni, mert az a magyarországi hasonló intézmény megnevezése és Magyarország panaszt tehetne emiatt. Tipikus rendőrlogika” – minősítette az akadékoskodást Veress Dávid. Hozzátette, akciójával csak a figyelmet szerette volna ráirányítani a nyelvi jogok helyzetére. „Annyi jog lesz a miénk, amennyit ki tudunk kényszeríteni magunknak” – idézte Márton Áront, Erdély legendás római katolikus püspökét Veress Dávid, aki immár a sokadik hasonló akcióját szervezi.

RENDELJE MEG KEDVEZMÉNNYEL, LAPOZZA EREDMÉNNYEL!

BARÓT

HIRDETÉS
A közigazgatási döntések átláthatóságára vonatkozó 2003 / 52- es törvény 6-os szakasza értelmében az érdekeltek tudomására hozzuk, hogy a Polgármesteri Hivatal székhelyén kifüggesztődött és a Helyi Tanács napirendjére kerül a következő dokumentum: – Határozattervezet a város központjában levő Szabadság tér nevének megváltoztatására „Piaţa Secuilor Voluntari – Székely Önkéntesek Tere” elnevezésre.
A fenti határozattervezetre vonatkozó észrevételeket, javaslatokat írásban lehet letenni a baróti Polgármesteri Hivatal 14-es számú irodájában, jelen hirdetés megjelenésétől számított 15 napon belül.
HIRDETÉS

POSTAI ELŐFIZETÉSEK ÁRLISTÁJA
Katalógusszám: 15223
Előfizetés típusok Nyugdíjasok, diákok Magánszemélyek Jogi személyek 1 hónapra 9,50 lej 10,50 lej 12,00 lej 3 hónapra 26,22 lej 29,82 lej 36,00 lej 6 hónapra 49,40 lej 56,49 lej 72,00 lej 12 hónapra 94,62 lej 108,46 lej 144,00 lej

NAGY ISTVÁN, BARÓT VÁROS POLGÁRMESTERE

8

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 20. szám

A testépítés veteránja
A kézdivásárhelyi születésű Varga Ferenc 1990-től foglalkozik testépítéssel. Az 55 éves fitneszedző a fiatalok egészséges életmódra való nevelését tartja elsődlegesnek, ezért is működtetett 23 évvel ezelőtt, elsőként edzőtermet a céhes városban.
KÉZDIVÁSÁRHELY

A gyerekeket bátran el kell engedni sportolni, mert bármilyen edzés hasznos. A fitnesz során az ember szellemileg és fizikailag átalakul. Ennek is, mint minden más sportágnak, a lényege az önuralom elsajátítása.

– Mi a véleménye a teljesítményfokozó szerek használatáról?
– Teljes mértékben elítélem, és nem is forgalmazom. A szakkönyvek is hangsúlyozzák, hogy egyik korosztálynak sem szabad ilyen szereket használni. Főként egy fejlődő, tizenéves szervezetre káros. Immunrendszerük legyengül, és évek múltán az orvosokat járják. A szteroidok által rengeteg salakanyag kerül a szervezetbe, olyan szintetikus anyagokat tartalmaznak, melyeket a szervezet soha nem bont le, emellett beszerzésük is jókora összegbe kerül.

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

– Mi határozta meg a pályaválasztását?
– Kézdivásárhely sportéletéből kivettem a részem. Többféle sportágat tanulmányoztam és kipróbáltam, mint a judo, a karate, a birkózás, az atlétika és még sorolhatnám. S úgy találtam, hogy mindközül a testépítés a legegészségesebb. Hajdanán Szőcs Ervin tanárnak segítettem a judo oktatásában, és honoráriumként egy kis helyet kaptam tőle, ahol beindíthattam a fitnesztermet. Ezt önerőből rendeztem be házi gyártású edzőgépekkel, súlyokkal. Mára az általam eszkábált edzőgépek mellett természetesen megtalálhatóak a modern, elektromos gépek is.

– Idéntől egy nagyobb, modernebb helyre költözött az edzőterme.
– Éveken át a Vigadó Művelődési Ház mögötti kis teremben működtettem edzőtermet. Februártól az önkormányzat segítségével a sportcsarnokban kaptam egy nagyobb helyiséget, ahol sikerült egy fitneszkomplexumot kialakítani. Itt több helyiség van, emellett szolárium, szauna és egy kis úszómedence. Ha bárkinek gyógy- vagy relaxáló masszázsra van szüksége, arra is lehetőséget kínálunk. Sakkozok is, így két sakktáblával ellátott asztal is található az edzőterem előcsarnokában, ahol szívesen gyakorlom, tanítom ezt a sportágat is.

– Mit kell tudni a testépítésről?
– A testépítés alapja a szabad súlyokkal való edzés. A híres Arnold Schwarzenegger is szabad súlyokkal fejlesztette testét, így egészségesen fejlődnek az izmok és a csontok. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy nehéz súlyokat kell

emelgetni. A testépítés arról szól, hogy minden izomcsoportot külön meg kell dolgoztatni, és az izmokat fokozatosan fejleszteni, illetve fontos a helyes légzés is. A szemmel látható, gyors fejlődés érdekében a sportolók sokszor helytelenül, nagy tömegű súlyokkal, rángatva dolgoztatják meg izmaikat, de ennek következtében csak a tüdő és a szív fárad ki, nem

pedig az izmok. A túlterhelések hamar hátgerinc-fájdalmakhoz vezetnek. A fitnesszel hajlékony, rugalmas, arányos alkatot dolgozhatunk ki.

– Hány éves kortól ajánlja a testépítést?
– A testépítés nem korhoz kötött, viszont minden korosztály számára megvan a megfelelő gyakorlatsor, edzésterv.

KSE-napok 2012
Idén május 11-13. között szervezte meg a már hagyományossá vált KSE-napokat a Kézdivásárhelyi Sportegyesület (KSE) és a polgármesteri hivatal sportirodája. A rendezvénynek a Sinkovits-stadion és környéke, valamint a sportcsarnok adott helyet.
KÉZDIVÁSÁRHELY

XV. Óvodapedagógiai Napok
Május 10-én a baróti Cimbora Óvodában rendezték meg az óvónőknek immár 15. alkalommal kiírt szimpóziumot. Az idei abban különbözött az előzőektől, hogy Kocsis Annamária minisztériumi szakfelügyelő kezdeményezésére a Kovászna megyei rendezvény országos szintűre emelkedett.
BARÓT

CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

z ünnepi megnyitóra szombaton délelőtt került sor, melynek hangulatát emelte a Tanulók Klubja fúvószenekarának és mazsorett csoportjának előadása. Beszédet mondott Molnár Cornel KSE-elnök és Rácz Károly polgármester. Méltatták az idén 100 éves alakulatot, amely sokszor nehézségek közepette, de képes volt fennmaradni, sportolóinak pedig további sikereket kívántak. Ezt követően felvonultak az egyes szakosztályok. A szervezők minden korosztályra és sokféle szórakozási lehetőségre gondoltak, a sportvetélkedők mellett volt játszóház a gyerekeknek, zöld játékokat és

A

tanácsadást biztosítottak a Zöld Nap sátorban. A háromnapos rendezvény elmaradhatatlan kelléke volt a lacikonyha, a kürtőskalács, a lángos és egyebek, de aki maga szeretett volna készíteni, annak is volt lehetősége a szombati főzőversenyen. A különböző bemutatókon alkalom adódott egy-egy sportág kipróbálására, így a zumba és a kangoo jumps oktatók „mozgósították” a közönséget. A szórakozás sem maradt el, és a különböző műfajok kedvelőire is gondoltak, így esténként színpadi koncertek, illetve lemezlovasok biztosították a jó hangulatot. A 12. KSE-napok díjkiosztó gáláját vasárnap délután tartották, a rossz idő miatt a sportcsarnokban, illetve ott került sor a záró bulira is a P. Mobil együttes fellépésével.

KOSZTI ILDIKÓ
koszti.ildiko@szekelyujsag.ro

E

bben az évben két témakörben lehetett dolgozatot készíteni a szimpóziumra. Az egyik a szülőkkel való kapcsolat, a másik a vallásos nevelés gyakorlatát volt hivatott bemutatni. A témákat a Kovászna megyei Szaktanácsadó Testület állapította meg, tekintettel arra, hogy ezeken a területeken még nagyon sok a fehér folt. A meghirdetett pályázatra 15 dolgozat érkezett Kovászna, Kolozs és Hargita megyékből. A szakmai zsűri 11 munkát ítélt első díjasnak, amelyeket a szerzők be is mutattak a szimpózium alkalmával. Az előadásokból

kiderült, hogy az óvodában komolyan veszik a szülőkkel való munkát, a családokkal igyekeznek minél bensőségesebb, közvetlenebb kapcsolatot kialakítani. Hasonló a szerepe a vallásos nevelésnek is – derült ki a bemutatókból. A hit, a szeretet, az egymás elfogadása és segítése, a tolerancia, az empátia mind olyan kulcsszavak, amelyek áthatják az óvodák légkörét, és amelyek alappillérei kell legyenek egy egészséges társadalomnak. A szülők segítsége és partneri hozzáállása nélkül nem történhet meg az a csoda, melynek révén a kisgyermekből teljes értékű fiatal, majd felelős felnőtt válik – vonhatjuk le a következtetést az elhangzott előadások kapcsán.

II. évfolyam 20. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

9

Az elmúlt hetekben a makfalvi Magyar Polgári Párt helyi képviselői egy kérdőívet készítettek, amelyben megkérdezték a község lakóit a legfontosabb tennivalókról, vagyis kíváncsiak voltak, miként vélekednek az emberek a település mindennapi dolgairól.
MAROSSZÉK

Makfalvi gondolatok Harc a magyar tagozatért
IFJ. KO VÁCS ÁRPÁD

kérdések középpontjában a polgármesteri hivatal és a hozzá tartozó intézmények működése. Az igazsághoz tartozik, hogy eddig soha nem volt ilyen kérdezősdi a községben. Az emberek szívesen válaszoltak a kérdésekre, mert legalább négyévente valaki megkérdezi, kíváncsi a véleményükre. Úgy látszik, a helyi RMDSZ-nek nem tet-

A

polgárok fogalmazták meg, a mi érdekünkben. Olyan egymásra mutogatásnak tűnt az egész, mintha azt hallottam volna ki belőle, hogy azok a „bozgorok”. Meglehet, hogy a tulipánosoknak más a véleménye egyes dolgokról, de akkor sem kéne mindenkit ellenségnek nézni. A véleményeket ütköztetni kell, hátha kisül valami jó belőle. S egyébként meg önök hirdetik plakátjaikon azt az egyébként nagyon szép mondatot, hogy „Min-

A marosvásárhelyi táblabíróság arra kötelezi a román oktatási minisztériumot, hogy fogadja el a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) korábban elutasított chartáját, amelyből hiányzott a magyar tagozat törvényes önszerveződési joga.
MAROSVÁSÁRHELY

SZÉKELY ÚJSÁG/MTI

szett a közvélemény-kutatás, mert mindjárt jöttek a válaszokkal. Az első mondatot nem tudom kommentár nélkül hagyni, amely szabadon idézve valahogy így hangzik: Az RMDSZ válasza egy gazdátlan kérdőívben megfogalmazott kérdésekre. Tisztelt uraim! Nem voltak azok a kérdések gazdátlanok, hiszen makfalvi

den magyar számít”, és ebben teljes mértékben egyetértek önökkel… vagyis inkább csak a jelszóval, mert sajnos azt tapasztalom, hogy ez önöknek leginkább a választások időszakában jut eszükbe, amikor szükségük van minden magyar szavazatára. Utána viszont nem számítunk.

táblabíróság múlt pénteken hozott ítéletet a MOGYE román többségű vezetősége által indított közigazgatási perben. A döntés értelmében érvénytelenítik az oktatási minisztérium január 12-én keletkezett átiratát, amelyben az kifogásait közölte és arra kötelezi a szaktárcát, hogy a charta jóváhagyásáról bocsásson ki iratot. Az oktatási tárca már többször is felszólította a MOGYE-t, hogy alapszabályát igazítsa az új oktatási törvényhez, vagyis a chartában tegye lehetővé a magyar tagozat szervezeti önállósulását. A táblabírósági döntés nem az oktatási tárcának kedvez, érvénytelenítette az egyik ilyen felszólítást. A MOGYE vezetősége szerint a szaktárca túllépte a charta véleményezésére megszabott 30 napos határidőt, válaszát túl későn küldte, ami olvasatukban a charta hallgatólagos elfogadását jelenti, erre alapozták a keresetet is. Kincses Előd ügyvéd az MTI-nek azt mondta, hogy a táblabírósági döntés megerősítette azt, hogy ma sincs érvényes chartája az egyetemnek, hiszen azt még ezután kell megerősítnie az oktatási tárcának – hacsak nem él a fellebbezés jogával. Így viszont az egyetemen megtartott választások sem érvényesek. A marosvásárhelyi táblabíróság múlt

A

pénteken egy másik MOGYE-ügyet is tárgyalt. Kincses Előd még 2011 novemberében indított közigazgatási eljárást az egyetem ellen, amiért az intézmény szenátusa az oktatási törvény előírásait sértő, a magyar tagozat szervezeti önállósulását szabotáló chartát fogadott el. A Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) nevében pereskedő Kincses Előd pénteken kiegészítette keresetét azzal, hogy az időközben megtartott egyetemi választások érvénytelenítését is kérte. A táblabíróság a kiegészítés miatt júniusra halasztotta az ügy tárgyalását.

Tiltakozás Székelyföld feldarabolása ellen
A Székelyföldet feldaraboló közigazgatási átszervezési terv ellen tiltakozik Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke egy Victor Ponta miniszterelnökhöz címzett nyílt levélben.
közlemény szerint az új román kormány régiós felosztási terve a Székelyföldet három különböző régióba tagolná. Az SZNT szerint ez sérti Románia nemzetközi kötelezettségvállalásait, a kisebbségi keretegyezményt és a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartáját. Az SZNT elnöke felhívja a miniszterelnök figyelmét, hogy nem lehet régióhatárokat kijelölni az érintett közösségekkel való konzultáció nélkül, márpedig szerinte a székelyek nem fognak megszavazni olyan tervezetet, amely Székelyföldet szétdarabolná vagy egy nagyobb közigazgatási egységbe tagolná.

Vásárhelyi Napok
Május 28. és június 3. között szervezik meg idén a Marosvásárhelyi Napokat. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal idén is változatos programmal várja a marosvásárhelyieket a város legnagyobb rendezvényére. 2012-ben sem maradnak el a koncertek, a város elöljárói hazai és külföldi együtteseket is meghívtak. A román együttesek közül fellép a Holograf, Smiley, a Voltaj és az Iris. A magyar együttesek között három nevet hirdetett meg a Polgármesteri Hivatal. Itt lesz a Dupla Kávé, a Zanzibar és az Edda. A koncertek mellett megrendezik a Miss és Mister Marosvásárhely szépségversenyt, de nem maradnak el a kiállítások és az Aranylakodalom sem.

A

10

REKLÁM

FIZETETT HIRDETÉSEK

II. évfolyam 20. szám

HIRDETÉSEK

II. évfolyam 20. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

11

Partnerség az egyházakkal
Egyházaknak nyújt támogatást Gyergyószentmiklós önkormányzata, hogy templomaikat felújíthassák – döntötték el a múlt pénteki rendkívüli tanácsülésen. Ugyanakkor a városmenedzserrel szemben állított követelményeket, illetve feladatainak leírását is elfogadták. A Szent Miklós-plébániának 50 000, a református egyházközösségnek 15 000, az unitárius parókia számára pedig 5 ezer lejes támogatást szavaztak meg egyhangúan a városatyák.
GYERGYÓ SZENTMIKLÓS

HÍREK RÖVIDEN

Brassói diákok a Magmában
A brassói Hans Mattis Teutsch Művészeti Líceum újabb tanulmányutat szervezett a múlt héten Sepsiszentgyörgyre, ahol galériákat, köztéri szobrokat, képzőművészeti kiállítótermeket látogattak meg. A közel 40 diák a Magma Kortárs kiállítótér, a Lábas Ház pincegalériája és kiállítóterme után megtekintette a felavatott Szentgyörgy-szobor másolatát. A Magmában Vetró Barnabás eddigi eseményeikről, jelenlegi projektjeikről, terveikről, majd az aktuális kiállításról beszélt. Megnézték és elemezték a Lábas Házban levő projekteket Tudor Anamaria, Vetró B. Sebestyén András és Timar Adrian tanárok vezetésével.

BARABÁS -PÁL HA JNALK A

M

indhárom esetben templomfelújításra szánták a támogatást, ahogyan azt az egyházi vezetők kérték. A Szent István-templom körülötti területet visszakapta az önkormányzat. A szóban forgó közel 1900 négyzetméteres területet a templomépítés előtt adták a katolikus egyháznak. Most azonban parkot szeretne ott kialakítani a városháza, emiatt kellett visszaszerezni a terület nagy részét. A park kialakítási munkálataiba ugyanis nem fektethet be az önkormányzat, amíg az a nem saját tulajdonú. Adományozás során került visz-

„Egyházaknak nyújt támogatást Gyergyószentmiklós önkormányzata, hogy templomaikat felújíthassák.”
sza a köztulajdonba a terület, csupán a templomépület alatti rész maradt az egyház tulajdona. A tanácsülésen a városatyák megszavazták a leendő városmenedzser tevé-

kenységi körét, kötelezettségeinek listáját is. A határozat szerint a mindenkori polgármester segédje lesz az adminisztrátor. Feladata a bürokratikus tennivalók intézése, az önkormányzathoz tartozó intézmények koordinálása lesz. A városmenedzsert meghatározott időre alkalmazzák majd, mandátuma nem lehet hosszabb, mint a polgármesteré. A Dancurás Hegyimentő Egyesület számára újra jóváhagytak egy 51 ezer lej értékű támogatást. Az összeg a költségvetésben már szerepelt, csupán megerősítésre volt szükség egy újabb határozattal. Az ülésen megbeszélték, milyen választ adjon a polgármester a Balázs-Pál utcai lakók kérésére. Az ott lakó 10 család értetlenségét fejezte ki egy levélben, hogy utcájuk kimaradt a szennyvízprogramból, bár korábban saját költségen kiépítették a vízhálózatot. A tanácsosok abban maradtak, egyelőre türelemre intik a lakókat, és mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb felkerüljön ez az utca is a beruházási listára, és legalább a tervek elkészüljenek.

Tisztelgés a maroshévízi hősök előtt
A németországi Treml Valentin ny. ezredes egy rövid látogatást tett a Zsákhegyi Magyar Katonai Temetőben. Amint az ezredes elmondta, az itt eltemetett német katonák után és nem utolsósorban a temető állapota után érdeklődött. Ugyanakkor Treml Valentin 35 éve tagja a Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge für Versöhnung und Freundschaft Hadisírgondozó Egyesületnek. Miután tavaly több alkalommal is a magyarországi honvédelmi minisztériumtól e temető után érdeklődtek és pár alkalommal meglátogatták, most a németországiakon a sor. Az elkövetkezőkben esedékes a német, orosz, magyar és román honvédelmi minisztériumok összefogása a temető felújítása végett.

Megújult orvosi rendelő
Teljes egészében megújult a gyergyótekerőpataki családorvosi rendelő, tevékenysége pedig fogorvosi ellátással bővül a közeljövőben. A beruházás a gyergyóújfalvi önkormányzat saját költségvetéséből, helyi vállalkozó bevonásával valósult meg, rövid időn belül.
GYERGYÓ SZÉK

ROK ALY ELVIRA
rok aly.elv i ra@szekely u j sag. ro

kevesebb mint 2 hónap alatt valósult meg. Tamás Ferenc családorvos már

zött gyógyulhat ezentúl. Az új arculat mellett új, létfontosságú szolgáltatással bővül a központ tevékenysége. Közel két hónap múlva Dr. Bartalis Ervin látja majd el a fogorvosi teendőket. A tekerőpataki egészségközpont épülete most már kellemes látványt nyújt az átutazónak is. A gyergyóújfalvi önkormányzat

Böjte Csaba előadása
Párbeszéd a Végtelennel címmel tart előadást május 19-én 18 órától Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében. Bemutatja azonos című könyvét is, és dedikál.

tekerőpatatki és kilyénfalvi betegeket kiszolgáló családorvosi ellátás egy igen régi épületben zajlott éveken keresztül. Gyergyóujfalu jelenlegi önkormányzata saját költségvetésből újíttatta fel az épületet. Arról, hogy mikor épült a ház, nincsenek pontos adatok, azt viszont tudják, hogy köztulajdonba kerülése óta nem volt ilyen méretű felújítás végezve rajta. Nem csak az épület, a környéke is megszépült. Egyed József polgármester elmondta, a rendelő, mondhatni, európai uniós szintre került, gyakorlatilag a padlótól a mennyezetig minden le van csempézve, várótermet, mellékhelyiségeket építettek, az egykori tornácot pedig beépítették. Ajtókat és nyílászárókat cseréltek ki és központi fűtést alakítottak ki, köszönhetően egy tekerőpataki vállalkozónak, aki szívügyének tekintette az ingatlant. A beruházás

A

Kamarazene a kézdivásárhelyi Vigadóban
Ünnepi kamarazene-koncertet tartanak május 21-én 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban. Az eseményre a Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként kerül sor.

A csempék bűvöletében
Ezzel a címmel nyílik május 23-án 18 órakor László Károly keramikus egyéni kiállítása a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában. Megnyitja Dobolyi Annamária muzeológus. A kiállítás naponta 9-18 óra között látogatható, a belépés ingyenes.

ezen a héten megkezdi a rendelést az új egészségközpontban, a közel 1800 ide tartozó beteg civilizált körülmények kö-

szem előtt tartja további régi ingatlanjainak felújítását a közigazgatásilag hozzá tartozó településeken is.

12

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 20. szám

Árpád-szobor: az első nem első
Száz évvel a budapesti Hősök tere után Erdélyben először Székelyberében avattak Árpád-szobrot a hétvégén. A nem burkolt kampányjellegű rendezvényen az egykori nagyfejedelem méltatása mellett a magyarság egységének szükségességét hangsúlyozták a politikusok, olvashatjuk a Székelyhon.ro internetes újság május 13-i, vasárnapi számában.
MAROSSZÉK

KO SZTI ILDIKÓ
kozsti.ildiko@szekelyujsag.ro

szoboravatás – főként országalapító őseink, szabadságharcos hőseink szobrának közterekre állítása – dicséretes dolog minden időkben. A fent említett szoboravatás elsőbbsége azonban nem állja helyét, hisz nem ez az első Árpád-szobor Erdélyben száz év óta. A Kovászna megyei Torja községben ugyanis már 2003-ban felavattak egy Árpád-szobrot, az ünnepségről több újság is részletesen beszámolt. Íme, két részlet az avató ünnepségről szóló beszámolókból:

A

„Trianon óta az első Árpád-szobrot avatták fel júl. 26-án a felső-háromszéki Altorja községben. A két és fél méter magas műkő szobrot a marosvásárhelyi Miholcsa József szobrászművész készítette az Apor Péter Művelődési Egyesület megbízásából. A szoborállítás terve az egyesület elnökétől, Bokor Béla alpolgármestertől származik, aki erre az alkalomra jeles közéleti és egyházi személyiségeket hívott meg. Az ünnepségen jelen volt Tőkés László királyhágómelléki református püspök, dr. Jeszenszky Géza volt amerikai nagykövet, Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, a

nemrég alakult Magyar Polgári Szövetség elnöke.” (Bartos Lóránt: Trianon óta az első. Felavatták az Árpád-szobrot. Krónika (Kolozsvár), 2003. júl. 28.) „Alig pár nappal a kézdivásárhelyi Kossuth-szobor avatása után júl. 26-án Altorján gyűlt össze több száz fős tömeg együtt ünnepelni Erdély egyetlen Árpád-szobrának a felállítását. (…) Bokor Béla elnök, az RMDSZ torjai szervezetének alelnöke kemény hangnemben ítélte el – szavait idézve – „a Markó-bandát, akik hitelüket veszítették, és megfosztották tiszteletbeli elnöki tisztségétől Temesvár hősét”. Ma-

gyari Lajos költő, a Háromszék főmunkatársa Bokor Béla felkérésére verset írt a szoborállító torjaiaknak. Az Árpád című verset maga a költő olvasta fel. Tőkés László püspök hangsúlyozta: „Nagy jelentősége van annak, hogy Trianon óta az első Árpád-szobrot avatjuk fel itt, Altorján. Illesse elismerés ezért a szoborállítókat. Jó helyen áll ez a szobor, hiszen valamikor nem messze, Brassóban a Cenk tetején állott a millenniumi emlékmű, az Árpád-szobor.” Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, a Magyar Polgári Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a megmaradás egyetlen biztosítéka a kulturális autonómia az erdélyi magyarság részére, valamint a területi autonómia a Székelyföldnek.” (Iochom István: Árpád-szobrot avattak. Háromszék (Sepsiszentgyörgy), 2003. júl. 28.)

POLITIKAI HIRDETÉS

II. évfolyam 20. szám

GASZTRONÓMIA, ÉLETMÓD, EGÉSZSÉG.

ÉLETMÓD
EGÉSZSÉG
PÉTER EDIT
peter.edit@szekelyujsag.ro

13

GASZTRONÓMIA

Cseresznyés pite
A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs. Káliumot, kálciumot, nátriumot, foszfort, A-, BBenedek Árpád és C-vitamint tartalmaz. Kitűnő vértisztító, erősíti az immunrendszert, de a népi gyógyászat a reuma ellen is alkalmazza.
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás + 1 tojás sárgája, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só. A töltelékhez: 1 kg cseresznye, 5 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa, a tetejére 1 tojás. tepsit kibéleljük vele. Rászórjuk a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd ráterítjük a cseresznyét. Erre cukrot szórunk és a másik fél kinyújtott tésztával befedjük. Kicsit rányomkodjuk a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenjük a tetejét. Villával megszurkáljuk és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütjük, ezután a lángot mérsékeljük és aranybarnára sütjük. Csak teljes kihűlése után vágjuk kockákra. A tetejét porcukorral elkevert darált dióval meghinthetjük.

Nahát...
Ki gondolta volna, hogy az egészség megőrzése a szájüregben kezdődik? Márpedig így van, és ezt több kutatás igazolja. Például kimutatták, hogy a fogínybetegségek utat nyithatnak súlyos tüdőbetegségeknek. Az orvosoknak is feltűnt, hogy különböző tüdőbetegségekkel kórházba kerülők körében lényegesen magasabb a fogínygyulladás előfordulása. A kapcsolat mibenléte még nem teljesen világos, de azt tudjuk, hogy a plakkokon levő baktériumok, ha a belégzéskor bekerülnek a tüdőbe, még az egészségeseknél is légzőszervi fertőzést okozhatnak. A fogínybetegségből adódó elhúzódó gyulladás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, így az érelzáródás és az agyérbetegség veszélye is emelkedhet. Meglepő módon a fogínygyulladásban szenvedő felnőttek roszszabbul teljesítettek a memóriát és más kognitív képességeket felmérő vizsgálatok során is. Két képességet lehet kiemelni, ami különösen nagy eltérést mutatott: a szófelidézés és a kivonás. Egy másik kutatás a fogínybetegség és a reumás ízületi gyulladások között talált kapcsolatot. A fogíny és az ízületek kötőszöveti állományában létrejövő pusztulás ugyanazokon a folyamatokon alapul ebben a két betegségben. Tehát érdemes odafigyelni a szájüreg higiénájára, mert általa nem csak a szép mosolyt és az önbizalmat őrizhetjük meg, hanem az egészségünket is. Naponta legalább két fogmosás és egyszeri fogselyem-használat már segít megelőzni a betegséget, de érdemes antibakteriális fogkrémet használni.
Az oldalt írta és szerkesztette Péter Edit. peter.edit@szekelyujsag.ro

Elkészítés:
A lisztbe beleszórjuk a sütőport, majd az összes hozzávalót gyorsan összegyúrjuk, és sima tésztává dolgozzuk. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle, és két-három órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük. A cseresznyét kimagozzuk. A nagyobbik cipót kinyújtjuk, és a

TITOKDOKTOR

Kinek, mikor, hogyan?
A mai fiatalok érdeklődése gyakran idő előtt fordul a nemiség felé. Sorozatunkban a szexualitással, illetve a felvilágosítás problémáival foglalkozunk.
PÉTER EDIT
peter.edit@szekelyujsag.ro

nők G-pontjának létezését többnyire a férfiak kérdőjelezték meg. Pedig csupán a férfiak P-pontjának a természet alkotta női megfelelőjéről van szó. Lehet, hogy többen nem ismerik a férfiak speciális testrészüket, melynek finom megnyomásával fokozható örömük. Ennek a neve P-pont, melyben a P a prosztatára utal, és izgat-

A

hatjuk kívülről vagy belülről. Az, aki nem szégyenlősködik, és hagyja, hogy párja felfedezze ezt a mágikus részt, a szexuális gyönyör egy új dimenzióját tapasztalhatja meg. Az elutasítás vagy ellenérzés hátterében az állhat, hogy sok heteroszexuális férfi tévesen azt hiszi, ha a P-pont ingerlése örömet okoz számára, azt jelenti, homoszexuális. A kettőnek semmi köze egymáshoz! A másik tévhit, hogy a dildókat csupán a nőknek találták ki. Természetesen

semmi sem helyettesítheti a jó partnert, de néhány erotikus játékszer segítségével felfedezhetőek a szexuálisan érzékeny pontok, illetve tapasztalatokat lehet szerezni. Az egészségre semmiképp sem káros, adott esetben használatukat még a szexológusok is javasolják. (folytatjuk)

HIRDETÉSEK

14
JEGYZET
JÁNOSI ANDRÁS
janosi.andras@szekelyujsag.ro

VÉLEMÉNY

BENYOMÁSOK. SZUBJEKTÍV MEGLÁTÁSOK. KÖZÉLETI ESEMÉNYEK

II. évfolyam 20. szám

A gulyás-udémérizmus praktikái (III.)
A gulyás-udémérizmus jelöltjei fosztogatnak, aztán osztogatnak. Főleg abban jeleskednek, hogy különböző közpénzekből le-lecsípnek, majd azt saját kezűleg (lehetőleg minél nagyobb porverés közepette) átadják a népnek. Oly módon, hogy az istenadta azt higgye, a jelölttől kapta azt.
CSÍKI SÁNDOR
csiki.sandor@szekelyujsag.ro

Néha tiltakozom

E

bben a tavaszodó időjárásban is fogvacogva nézem, hogy előrehaladásunkat miként akarják meggátolni, és minket a saját nyomainkba fagyasztani a Ponta-kormány csatlósai. Az átkos idején ez szinte normális dolog volt, de ma, amikor emberi jogainkat sértik azzal, hogy másodrangú polgároknak minősítenek és elvágják a saját nyelvünkön való érvényesülés útját előttünk, ennek nem szabadna megtörténnie. Meg kell értessük a világgal, hogy a saját nyelvünkhöz ragaszkodás nem mások nyelve elleni támadás. Meg kell értessük, hogy mi nem kényszerítünk senkit a mi normáinkhoz igazodni, de mi sem fogunk lemondani az egyik legelemibb emberi jogunkról. Arról, hogy saját anyanyelvünkön értessük meg magunkat a saját otthonunkban. A világ minden táján, a kiegyezés jegyében népcsoportok ezeréves ellenséges múlttal békülnek meg egymással és választják a konfliktusmentes együttélés útját. Mi pedig még mindig ott tartunk, hogy ügyes-bajos – sőt, érvényesülésünkhöz szükséges – dolgainkat elintézni vagy köteleznek más nyelven beszélni, vagy tolmácsot kell fogadjunk. Pedig van szakember elég, akik képzettek a jogainkért kiállni, és akiket el tudunk fogadni mi is, jogainkat képviselni. MOGYE, nem MOGYE – amikor még a jogainkért harcból is széthúzásos kampánypolitikát kovácsolnak idézőjelben elöljáróink, valahol a betevő falat, a szó a szánkból fontosabbá válik. Nem az zavar, hogy románul kell beszélnem. Aki ismer, tudja, hogy embertársaim csoportja nincs nyelvekre, színre, hitre szaggatva. Viszont megkérhetek mindenkit, hogy nekem is nézzék a jogaimat. Szükségem van élni a saját feltételeim szerint. Bementem múlt héten az egyik új üzletbe. Az egyenruhás személy, akinek az lenne a feladata, hogy üdvözölje és útbaigazítsa a vásárlókat, nem szólalt meg magyarul. Rendben van, ha annak az üzletnek megfelel, akkor én tiszteletteljesen ugyan, de soha többé nem megyek be oda. Helyette inkább a kisüzletet választom, még ha a kisebb vásárlóereje miatt kénytelen drágábban adni is a portékáját. Úgy vélem, hogy már csak így tiltakozhatok, mert másként süket fülekre találok Székelyudvarhelyen is. Pedig kilencvenhány százalék magyar? Budapest sem dicsekedhet ilyen statisztikával.

edig a gulyás-udémérizmus képviselőjének esze ágában sincs a sajátját adni addig, ameddig az európai uniós alapokból, a kormánypénzekből, a különböző pályázati forrásokból, de legfőképp az emberek által leadott adóból csipegethet. Merthogy otthonról sohasem visz: az hétszentség. Miközben a betevő falatjait is kínkeservesen megszerző ártatlan szavazó csak néz, mint a moziban, addig a gulyás-kommunizmus bőkezű jelöltje, ha már kellőképp megfejte az adófizetőt, elkezdi visszaadni annak azt, amit valójá-

P

ban tőle orzott el. Cirkuszi mutatvány és gulyásetetés közepette. Természetesen soha nem köti a nép

„A gulyás-kommunizmus alattvalója tudja, hogy a jelölt, miután fosztogatott (az adónkból), majd osztogatott (a miénkből), majdani győzelme esetén büntetni is fog. ”

orrára azt, hogy honnan van az a szép summa, amivel nyomul. Miből fizette ki azokat az óriásplakátokat, amik darabonként 100 euróba kerülnek, amelyek tízesével verik ki a szemed, ha az utcára kimész. Holtbiztos: nem a jelölt családja spórolta ki azokat. Miképpen az is biztos, hogy a gulyáskommunizmus jelöltjének nem kell plakátolnia, s nem kell bannereket aggatnia a villanyoszlopokra, és nem kell kérdőívekkel házról házra járnia. Megteszik ezt helyette az órákról kivett diákok, a közpénzekből beetetett „paciensek”, a közalkalmazottak. Zokszó nélkül. A gulyás-kommunizmus alattvalója ugyanis tudja, hogy a jelölt, miután fosztogatott (az adónkból), majd osztogatott (a miénkből), majdani győzelme esetén büntetni is fog. Hosszú kezeinek segítségével kegyetlenül „megereszti” azokat, akik nem kértek gulyáspraktikáiból.

Tedd meg ezt Borboly Csabáért!
Én nem szoktam az ilyen leveleket továbbküldeni, de ez most egy megbízható barátomtól jött, aki ügyvédnő. Kérlek benneteket, hogy küldjétek tovább! Ha kitörlöd, neked nincs szíved!!! Nagyon fontos ügyben van szükség rád! Borboly Csabának avatnia kell! Úgy működik, hogy elküldöm Neked ezt az e-mailt, Te pedig továbbküldöd minden ismerősödnek. Borboly Csaba megyei tanácsnak nevezett reklámügynöksége nyomon követi ezt levelet és számolja, hogy hány ember kapta meg.
meg ezt a levelet, de nem küldte tovább, mert sietett plakátolni. Nem volt szerencséje, a rendőrség ellopta az összes plakátját, és Borboly Csaba egész éjjel vallatta őt. Mikor hazaért a rendőrségről, továbbküldte ezt a levelet, és két napra rá Borboly Csaba hétszer is kezet fogott vele a Székely Majálison. Ne feledd 3 napon belül továbbküldeni ezt a levelet, és két héten belül szerencséd lesz, Borboly Csaba neve garancia erre!!! Ismeretlen szerző

M

inden ember, aki megnyitja ezt az e-mailt és továbbküldi, egy kis eredményként lesz számontartva a megyeházán! Ha a sok kicsi öszszegyűl, Borboly Csaba nagyon eredményes lesz, és felavat. Kérlek, segítsetek! Köszönjük!!! Küldd tovább legalább 13 embernek ezt a levelet, ha nem szeretnéd, hogy lelkeden száradjon Borboly Csaba boldogsága, és megyénk nagy avatásnélküliségi rátája. Emőke Csaracsóból tavaly ilyenkor kapta meg ezt a levelet, azonnal tovább is küldte mind az 57 ismerősének, ezért Borboly Csaba 17-szer avatta fel a csaracsói új híd alapkőletételét. Bandi Vacsárcsiból másfél éve kapta meg ezt a levelet, de elfelejtette továbbküldeni. Két nap múlva a felavatatlan DJ124 úton a tehene életét vesztette egy autóbalesetben. Bandi új tehenet vett, majd eszébe jutott ez a levél, és továbbküldte 23 barátjának. Hamarosan tehene megnyerte a Borboly Csaba által felava-

tott Tehénszépe versenyt. A felavattam.ro egyik önkéntese múlt héten kapta

II. évfolyam 20. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

15

Az Urbana Rt. álláspontja Nem lesz Rockmaraton?
A Székely Újság 18. számában megjelent Fűtötték a napkollektorokat? című írásunkra a következő választ kaptuk az érintettektől:
SZÉKELYUDVARHELY

kérdésre a válasz egyértelmű: nem fűtöttük a napkollektorokat, mert az még hibás kezelés esetén sem lehetséges. A napkollektorok által begyűjtött hőenergia egy tározótartályba kerül, amit egy hőcserélőn keresztül ad át a hálózatnak. A napkollektoros rendszerben fagyásgátló folyadék van, amit csak nyáron keringetünk, míg a fűtőhálózatban vizet forgatunk. Ami a meleg víz árát illeti, az nem köbméterben van meghatározva, ahogy a cikkben írták, hanem a víznek átadott hőenergiát számlázzuk, valamint a meleg víz előállításához elhasznált hideg vizet. A Tábor negyed esetében a hideg vizet sem kell számlázzuk, mivel ott a melegvizet a lépcsőházi hőátadó egységben állítjuk elő a tömbház hideg vizéből. Áprilisban például a három Tábor negyedi lakószövetségnek 40,13 Gcal-át számláztunk, amit meleg víz előállításra használtak, ez 9631,20 lej volt, ami a kiszolgált 500 család esetében átlagosan 19,26 lej havi kiadást jelent családonként. Ez természetesen családonként eltérő az egyéni melegvíz-óra szerint. A lakosságnak eladott hőenergia ára, így a meleg vízre felhasznált

A

hőenergiáé sem lehet a törvény szerint városon belül eltérő. Tehát ami meleg vizet a napkollektor ingyen állít elő – ugyanúgy, mint a biomasszás kazán olcsóbb hőenergiája –, város szintű megtakarítás, nem az adott lakónegyedé. A cikkben helyesen írják, hogy 135 napkollektor elem üzemel, de furcsa, hogy elvárják ezektől az 500 család melegvíz-igényének biztosítását. Bármelyik forgalmazó cég családonként legalább 2 elemet javasol, tehát sokkal több elem volna képes ellátni ezt az igényt. A cikkben említett május elsején a napkollektorok 0,72 Gcal-át termeltek, de a hálózatban 4,3 Gcal-át szolgáltattunk, a különbséget a gázkazánok termelték. Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója A szerkesztőség megjegyzése: Tehát nem érvényes, amit az illetékes mondott az átadáskor: „A napkollektor rendszer lényege, hogy majdnem ingyen biztosítja a meleg vizet a Tábor negyedben”. Csak az a majdnem lóg a levegőben!

A Zeneudvar Kulturális Egyesület hivatalos weboldala hetek óta elérhetetlen. Az egyesület tíz éven keresztül volt szervezője a szejkefürdői Rockmaratonnak, neki köszönhetően dübörgött évről évre a szejkei domboldalon a minőségi z(aj)ene.
SZÉKELYUDVARHELY

BAL Á ZS ÁRPÁD
balazs.arpad@szekelyujsag.ro

z esemény a magyar és a székelyföldi rockzenekarok találkozója is volt egyben. Az évek során nagy nevek szórakoztatták a bulizni vágyó fiatalokat. Különös színfolt volt a domboldalban kiépített alkalmi sátortábor, a több száz fiatal, akik délelőttönként belátogattak a városba, majd hajnalig mulattak. Múlt időben írom, mert a jelek szerint a jubileumi kiadás után szünet következik. Legalábbis ezt lehet kivenni a nagy csendből. A szervezők azt ígérik, napokon belül nyilatkoznak a folytatásról. Már a tavalyi Rockmaraton után megsokasodtak a kérdőjelek a hogyan továbbal kapcsolatosan, hiszen lényegesen csökkent a résztvevők száma, a befizető vendégek többsége idegenből érkezett, kevés udvarhelyi látogatta a koncerteket. Felröppent az a hír is, amennyiben a polgármesteri hivatal befedi a szabadtéri színpadot, akkor a Rockmaraton idejére egy mobilszínpadot szerelnek fel a szervezők. Ez viszont további

A

költségekkel terhelte volna a kiadásokat. Időközben lefedték a színpadot, vagyis becsomagolták, úgy néz ki, mint egy szénás csűr a havasokban. Jére Ágoston szervező már a tavaly azt nyilatkozta, hogy komolyan gondolkodnak a helyszín megváltoztatásában, oda viszik a Rockmaratont, ahol igény van rá.

HIRDETÉSEK

16
MAGYARÁN SZÓLVA
KOMORÓCZY GYÖRGY

KULTÚRA

KULTURÁLIS HÍREK ÉS SZÉKELYFÖLDI KÖZMŰVELŐDÉS

II. évfolyam 20. szám

komoroczy.gyorgy@szekelyujsag.ro

Animációs filmműhely
Animációs filmműhelyt tart május 18-20. között a kézdivásárhelyi KreaKids Stúdió. A háromnapos workshop alatt betekintést nyerhetnek a résztvevők a filmelemzésbe, a forgatókönyvírásba, az animációs film kivitelezésébe, tájékozódhatnak a filmnyelv kifejező eszközeiről.
KÉZDIVÁSÁRHELY

Atilla, Márió, Zsaklin

N

em hibás a címben előforduló Atilla forma, inkább csak szokatlan még mindig mifelénk, noha az írásmódjára vonatkozó szabályt több évtizeddel ezelőtt alkották. Ennek a keresztnévnek két változata számít helyesnek: Atilla és Attila. Az első a kiejtés szerinti írásmódot tükrözi. 1984 óta két különböző névnek számít. A két t-vel és egy l-lel írt Attila idővel csak a hun uralkodó nevét fogja jelölni a szabály alkotóinak elképzelése szerint, az Atilla pedig bárki választott keresztneve lehet. Pontosabban arról van szó, hogy idővel a keresztnevek helyesírása megmagyarosodik és ezért eltér a történelmi névadó írásmódjától. Ez történt például a Cézár, Diána, Titusz és más nevekkel is (Caesar, Diana, Titus). A Magyar Tudományos Akadémia illetékesei által 1984-ben elfogadott szabály így szól: Mind régi (eredeti és jövevény), mind pedig más nyelvekből újabban átvett keresztneveinket mai köznyelvi kiejtésüket tükröztetve írjuk. Tehát: Atilla (utána vagy zárójelben még feltüntetik az Attila formát is), Artúr, Klaudia, Márió, Zsaklin, Zsanett stb. A ch-t és az x-et azonban (a közszókhoz hasonlóan) a keresztnevekben és becenevekben is megtartjuk: Richárd, Alexandra, Lexi stb. (161. pont) A szabályzatnak ez a pontja rovatunk részéről felveti a kérdést: ha a Richárd névben megtartjuk a ch-t, a Ráhelben (korábban: Ráchel) miért nem tartjuk meg? (Ladóféle keresztnévkönyv, Budapest); van olyan tekintélyes névtudományi munka is, amely a Ráhel és Rihárd változatot használja/ajánlja (Kálmán Béla: A nevek világa, Budapest), természetesen a szabály előírása szerint. Család- vagy vezetékneveinktől eltérően keresztneveinket nem használhatjuk, nem írhatjuk saját ízlésünk, szokásunk szerint, hanem csak a helyesírási szabályoknak megfelelően. Például bulvárlapokban, kereskedelmi televíziókban se szeri, se száma a Mary, Emmy, Ily, Joly, Edith, Judith, Kathy stb. formáknak. Beceneveket általában csak a családban, baráti társaságban, bizalmasabb viszonyban lévő személyek közt szokás használni. Van kivétel is. Például közismert színésznő, rádió- és tévébemondónő, cigányprímás stb. kisebb-nagyobb nyilvánosság előtt is használhatja becenevét, de csak szabályszerűen, például így: Mari, Emi, Ili, Joli, Edit, Judit, Kati, Feri stb.

CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

A KreaKids Stúdió megfelelő számú jelentkező esetén külön szakot indít, ahol

az animációs film kivitelezése lesz elsajátítható – tájékoztatott Erőss Sándor oktató. A KreaKids Stúdió magániskola a 2011-es év elején kezdte meg működését Kézdivásárhelyen, később Sepsiszentgyörgyön is beindították a foglalkozást.

M

eghívott előadók Péterffy Zsófia, a Magyar Filmművész Szövetség Animációs Tagozatának vezetőségi tagja, Európai Film Akadémia-díjas, Európai Film Díjra és Oscardíjra jelölt animációs filmrendező, és Pál Béla Vendel háromdimenziósrajzfilmkészítő. A műhelyre előre jelentkezni kell az office@kreakids.ro e-mail címen, a foglalkozás a kreásoknak ingyenes, külsősöknek 30 lej.

Tamási és Nyirő kapcsolatáról
Tamási és Nyirő, két székely, aki gondolataiban, írásaiban a székely népet, gondolkodásmódot, nyelvjárást, értékrendet örökítette meg. Bár vérmérsékletben különbözőek voltak, barátságukhoz, lelki rokonságukhoz nem fér kétség, sőt Tamási „édesapám”-nak szólította Nyirőt.
HADNAGY JOL ÁN

W

ass Albert, aki a Tamási Vadrózsaága című írásában megörökített kávéházi esetet kissé másként „Nyirő József és Tamási Áron vitája”- ként említi, így fejezi be írását:

„A két nagy székely lelke ma már ott lebeg valahol Székelyország fölött a magasságos égben. Talán ott ülnek újra szemközt egymással egy égbeli kávéház asztalánál, ahol Nyirő Jóska már jó ideje üldögél, míg Áronka, szegény, csak mostan érkezett. S szinte hallom, ahogy

Nyirő Jóska mondja, mély dörmögő hangon: „Hát megjöttél, Áron?”. „Én meg”, feleli Áronka a maga szokásos sóhajával. Aztán csak ülnek ott s búsulnak.” Tehát Nyirő József hamarabb szenderült jobblétre, fogadva Áronkát a boldogult világban. Most, hogy Nyirő is végre hazaérhet, és mivel Áron már régebb van itthon Székelyföldön, nyugodva a cserefák csendjében, akár fordítva is mondhatják: Tamási: Hát megjöttél, Jóska? Nyírő: Én meg. És már nem is búsulnak...

Magyar Polgári Párt székelykeresztúri szervezetének meghívására előadást tart Keresztúron 2012 május 25-én, pénteken 17 órától a múzeumban dr. Papp Lajos szívsebész, a Pécsi Tudományegyetem Nyugalmazott tanára, a pécsi Szívsebészeti Klinika volt igazgatója. Orvosi tevékenysége mellett felbecsülhetetlen értékű az a munkálkodás, amelyet a magyarság felemelkedésének érdekében végzett. Érdemei közé sorolhatjuk azt is, hogy 2007-ben Zétényi Zsolttal megalapította a Kárpáthaza Nemzetőrséget. A magyar őstörténet ismertetéséért is sokat tett.

Papp Lajos Keresztúron A

II. évfolyam 20. szám

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

TV-MŰSOR

17

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

TOMCSA SÁNDOR – Székelyudvarhely
Előadás címe: Az őrült naplója (Gogol- monodráma); Rendező: Porogi Dorka m.v.; Időpont: május 21., hétfő 19.00 óra, május 22., kedd 19.00 óra (szabadelőadás – stúdiótér, nagyterem); Összefoglaló: Álmok és víziók, amelyek megsemmisülnek, nevetségessé válnak a nappal kiábrándító közönségességében. Ez az élmény - a meghasadt létezés élménye - jelenik meg valamennyi pétervári elbeszélésében. ----Előadás címe: Csak semmi szexet kérem, angolok vagyunk (A. Marriott és A. Foot); Rendező: Nagy István; Időpont: május 23., szerda 19.00 óra (szabadelőadás - nagyterem);

Rendező: Zakariás Zalán; Időpont: május 20., vasárnap 17.00 óra (Új Stúdió – Madách Imre és Katona József bérlet); Összefoglaló: Hat férfi érkezik, kissé részegen, egy kudarcba fulladt esküvőről – öt fiatal és egy javakorabeli hatodik, aki az apjuk is lehetne. Illetve kettejüknek egészen biztosan az apjuk, bár a két fiúgyermek két külön alomból való. S ahogy a darab a férfiak kalandokkal teli életének újabb és újabb momentumait löki a felszínre, egyre többet tudunk meg arról, mire képesek a nők, no meg a férfiúi vérben forrongó tesztoszteron. ----Előadás címe: Ivanov (Anton Pavlovics Csehov); Rendező: Anca Bradu; Időpont: május 24., csütörtök 18.00 óra (Mikes I és II, Mikó + Református + Brassó iskolabérletek);

Rendező: Sorin Militaru; Időpont: május 20., vasárnap 19.00 óra; ----Előadás címe: A komédia művészete (Eduardo De Filippo); Rendező: Kövesdy István; Időpont: május 22., kedd 20.00 óra (Kisterem, Sütő András bérlet); ----Előadás címe: Bölcs Náthán (Gotthold Ephraim Lessing); Rendező: Harsányi Zsolt; Időpont: május 23., szerda 19.00 óra (Bolyai János bérlet); ----Előadás címe: A Gézagyerek (Hay János); Rendező: Rusznyák Gábor; Időpont: május 24., csütörtök 19.30 óra (Kisterem, bérletszünet);

Rendező: Parászka Miklós; Időpont: május 19., szombat 19.00 óra; május 20., vasárnap 19.00 óra (Hunyadi László Kamaraterem);

FIGURA STÚDIÓ – Gyergyószentmiklós
Előadás címe: Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról; Rendező: Bozsik Yvette; Időpont: május 18., péntek 19.00 óra (Marosvásárhely, Stúdió Színház); ----Előadás címe: Énekelve táncolunk; Időpont: május 23., szerda 19.00 óra (Gyergyószentmiklós, Művelődési Ház, Figura Studiószínház Nagyterme);

TAMÁSI ÁRON – Sepsiszentgyörgy
Előadás címe: A magyar nyelv napja – nyitóünnepség; Időpont: május 18., péntek 10.00 óra; ----Előadás címe: II. Székelyföldi Grafikai Biennálé díjkiosztó gála; Időpont: május 18., péntek 18.00 óra; ----Előadás címe: A magyar nyelv napja – záróünnepség; Időpont: május 20., vasárnap 10.00 óra; ----Előadás címe: Tesztoszteron (Andrzej Saramonowicz);

TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT – Marosvásárhely CSÍKI JÁTÉKSZÍN – Csíkszereda
Előadás címe: Csongor és Tünde (A Bekecs Néptáncegyüttes előadása); Időpont: május 18., péntek 18.00; ----Előadás címe: Senki sem tökéletes, avagy nincs, aki hűvösen szereti (Verebes István); Rendező: Kányádi Szilárd; Időpont: május 19., szombat 19.00 óra (Bérletszünet); ----Előadás címe: A makrancos hölgy avagy A hárpia megzabolázása (William Shakespeare); Előadás címe: Gazdag szegények (Jókai Mór-Darvas Ferenc); Rendező: Schlanger András; Időpont: május 17., csütörtök 19.00 óra (Tomcsa Sándor felnőttbérlet) Székelyudvarhelyen; ----Előadás címe: Tóték (Örkény István); Rendező: Victor Ioan Frunză; Időpont: május 18., péntek 19.00 óra (Hamlet bérlet); ----Előadás címe: Vaknyugat (Martin Mcdonagh);

VÁROSI SZÍNHÁZ – Kézdivásárhely
Előadás címe: Székelyek és Sláger Paródiák; Rendező: Bozsik Yvette; Időpont: május 23., szerda 19.00 óra (bemutató és Székely János bérletek); május 24., csütörtök 19.00 óra (Tompa Pufi bérlet);

HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES – Sepsiszentgyörgy
Előadás címe: Száz évig; Időpont: május 24., csütörtök 20.00 óra (Korond, az új Kultúrotthonban).

TV-MŰSOR. 2012. május 18–24.
Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta (ism.); 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.05 Ikon (ism.); 10.30 Ázsia (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Soroló 1 (ism.) A vidék magazinja; 12.05 Panaszkönyv (ism.); 12.30 Sportré (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.45 Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Zöld övezet (ism.); 15.30 Iskolapélda (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Felfedező; 17.05 BBC Reporters; 17.30 BBC Hard Talk; 18.00 Híradó; 18.30 Európai híradó (ism.); 19.15 Bruttó; 19.45 Tíz perc (ism.); 20.00 Híradó; 20.30 Bruttó; 21.05 Péntek 8; 22.00 Híradó; 22.30 Célpont; 23.00 Híradó; 23.30 Riasztás (ism.); 24.05 Péntek 8 (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.00 Hogy volt!? (magyar ism. műsor) Szemes Mari születésnapjára; 11.00 Család-barát; 11.50 1 könyv; 12.00 Csellengők (ism.); 12.30 Térkép; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár; 15.15 Vannak vidékek (magyar ism. sor); 15.40 Munka-Társ (magyar magazinműsor); 16.10 A kiskunok múzeuma (ism. terj.); 16.20 A Szépművészeti Múzeum Régi Képtára (ism. terj.); 16.55 Ízőrzők: Felsőnyék (ism. terj.); 17.30 Térkép-Integrációs magazin; 18.00 Kisváros (magyar tévéfilm sor.); 19.00 Híradó; 19.35 Közbeszéd; 20.05 Ménes élet (osztrák tévéfilm sor.); 21.00 Sándor Mátyás (magyarfrancia-olasz tévéfilm sor.,); 22.00 Hírek; 22.05 Dunasport; 22.15 Kultikon; 23.05 Napok, évek, századok; 24.00 Koncertek az A38 hajón (magyar koncertf.); 24.55 Tálentum (magyar ism. sor.); 01.30 Himnusz; 01.35 Térkép; 02.00 Kréta (ism. terj.); 02.40 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 03.35 Család-barát (ism.); 04.30 Kívánságkosár.

Vasárnap
DUNA WORLD
05.15 Élő népzene (ism.); 05.40 Mesék; 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel; 10.00 Marslakók (magyar filmsor.); 10.25 Gyémánt Bálint Trió (magyar zenef.,); 11.00 KorTárs; 11.30 Lyukasóra; 11.55 Térkép-Integrációs magazin; 12.25 Az Este (ism.); 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár; 15.15 Isten kezében; 15.40 Arcélek (dok.) Gulácsy Lajos, nyugdíjas református püspök, Munkács; 15.55 Gazdakör; 16.05 Duna anzix (ism. terj.); 16.25 Térkép (ism.); 16.55 Élő népzene; 17.20 Zegzugos történetek, 17.50 Kárpát Expressz; 18.15 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.35 Mese; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Hazajáró (magyar magazinműsor); 21.35 A három Torda (dok.); 22.20 Térkép-Integrációs magazin; 22.45 Duna anzix (ism. terj.); 23.05 Setétpatak új lakói (dok.); 24.05 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó;

Hétfő
01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár; 03.55 Marslakók (magyar filmsor.); 04.20 A megyeri titok (ism. terj.); 04.50 Kárpát Expressz (ism.).

Kedd
18.40 Robbie, a fóka (német tévéfilm sor.); 19.25 Rajzfilm; 20.00 Capri – Az álmok szigete (olasz filmsor.,); 21.00 Híradó; 21.35 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 22.20 Maradj talpon!; 23.15 Telepódium – Kutyakomédia (magyar vígj.,); 24.30 MNASZ Motorsport magazin; 01.00 Laura mosolyog (am. filmdráma); 02.35 Bűvölet (olasz tévéfilm sor.); 03.25 Záróra; 04.20 A Black Rose vár titka (angol-magyar-német ifj. kalandf. sor.); 04.40 Magyar bulizene.

Szerda
19.30 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 21.10 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Poén Péntek- Retró kabaré 0518; 22.40 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 23.35 Az Este; 24.10 Négy szellem; 01.10 Melissa és Joey (am. vígj. sor.); 01.35 Waczak Szálló (angol vígj. sor); 02.05 Everwood (am. tévéfilm sor.); 02.50 MM (ism.)A megoldások magazinja; 03.56 Műsorszünet.

Csütörtök
22.20 Megasztár (magyar szór. műsor) élő; 01.05 Grimm (am. filmsor.,); 02.05 Tények Este; 02.40 EZO.TV; 03.40 Alexandra Pódium; 04.05 Versek; 04.40 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.30 A Black Rose vár titka (angol-magyar-német ifj. kalandf. sor.); 05.50 Magyar retro; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel; 10.00 Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Klip; 10.04 Rajzfilm; 10.35 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.,); 11.05 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.,); 11.30 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 11.55 Néprajzi értékeink- Nemzeti szűr; 12.00 Magyar bulizene; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Magyar évszázadok (dok.); 13.50 Magyar elsők (magyar ism. sor.); 14.05 Hogy volt!? (magyar ism. műsor); 15.30 Nápolyi mulatságok (magyar vígj.,); 17.00 A Black Rose vár titka (angol-magyar-német ifj. kalandf. sor.); 17.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 17.50 A Nyereg Klub (auszt. filmsor); 18.15 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.);

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor ReggelSztármagazin; 08.50 Reggeli – Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.20 Győzike-Reality komédia; 11.30 Top Shop; 13.05 Asztro Show; 14.10 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.15 Sarokba szorítva (am. filmsor.); 16.15 Döglött akták (am. krimisor.); 17.20 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.05 A gyanú árnyékában (dok.); 21.00 Fókusz-Közszolgálati magazin; 21.45 Barátok közt (magyar filmsor.); 22.25 CSI: Miami helyszínelők (am. krimisor.); 23.25 Gyilkos elmék (am.-kan. krimisor.); 01.30 Reflektor; 01.45 Törzsutas; 02.10 Kemény zsaruk (am. akciófilm-sor); 03.05 Autómánia (ism.); 03.35 Műsorszünet.

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 Alexandra Pódium (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka-A TV2 reggeli magazinműsora; 10.35 Stahl konyhája; 10.40 Babapercek; 10.45 Teleshop; 11.50 EZO.TV; 13.25 A láthatatlan ember (am. tévéfilm sor.); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.20 Update Konyha (magyar főzőshow); 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.35 Aktív-A TV2 magazinja; 21.10 Jóban Rosszban (magyar filmsor.);

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este; 06.55 Ma Reggel; 10.10 Orvosi bűnügyek (olasz tévéfilm sor.); 11.05 Fábry (magyar szór. műsor); 12.25 Tetőtől talpig; 13.01 Híradó délben; 13.25 P’amende-Roma kultúra; 13.55 Esély; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 Elcserélt lányok (am. filmsor.); 15.50 Angyali érintés (am. tévéfilm sor); 16.40 Capri – Az álmok szigete (olasz filmsor.); 17.35 MM-A megoldások magazinja; 18.40 Everwood (am. tévéfilm sor.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 P’amende-Roma kultúra; 07.30 Híradó; 07.35 P’amende-Roma kultúra; 08.05 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó; 08.35 Kultikon (ism.);

18
Péntek
HÍR TV
08.00 Híradó; 08.30 Soroló 1 (ism.); 09.05 Befutó-London; 09.30 Iskolapélda (ism.); 10.05 Felfedező; 10.30 BBC Click; 11.05 Ikon (ism.); 11.30 Ősök tere (ism.); 12.05 Tíz perc; 12.30 Stopper (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.40 Közvetlen ajánlat; 14.05 Panaszkönyv (ism.); 14.30 GyógyHír (ism.); 15.05 Garázs- Ahonnan az autózás indul!; 15.30 Ingatlanpiac; 16.00 Híradó; 16.30 Európai híradó (ism.); 17.05 Ázsia; 17.30 Globál (ism.); 18.00 Híradó; 18.30 BBC Reporters (ism.); 19.05 BBC Hard Talk (ism.); 19.30 Célpont (ism.); 20.00 Híradó; 20.30 Retrográd (ism.); 21.05 Civil kaszinó (ism.); 22.00 Híradó; 22.30 Riasztás (ism.); 23.05 Vetítő; 23.06 Egy bátor svájci (dok.); 24.05 BBC Click (ism.); 24.30 Felfedező (ism.); 01.00 Műsorszünet.

TV-MŰSOR
Szombat
07.55 Kreutzer szonáta (magyar tévéf.); 09.15 Dsida János költőre emlékezünk; 09.45 Duna anzix (magyar ism. sor.); 10.05 Daktari (am. kalandfilmsor.); 11.00 Zarándokutakon (dok.); 11.30 Világ-nézet; 12.30 Munka-Társ (magyar magazinműsor); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó, időjárás-jelentés; 13.15 Lyukasóra; 13.45 Mindennapi hősök; 14.10 Heuréka! Megtaláltam! (ism. terj.); 14.40 Sírjaik hol domborulnak. (dok.); 15.05 Talpalatnyi zöld (ism. terj.); 15.40 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 16.05 Hagyaték (magyar magazinműsor,); 16.35 Kulisszatitkok (dok.); 17.10 Balkezes pisztolyhős (am. western); 19.00 Híradó; 19.30 Hogy volt!? (magyar ism. műsor) Mészáros Ágira emlékezünk; 20.30 E. Knoblauch: A Faun (magyar színházi felv.); 22.40 MüpArt – K.L.B. – A Jazz Showcase esti koncertje (magyar koncertf); 24.30 Dunasport; 24.45 Bőségszaru (kubai-sp. vígj.,); 02.25 Beavatás (ism.); 03.00 Himnusz; 03.05 Duna anzix (magyar ism. sor.);

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

II. évfolyam 20. szám

Vasárnap
03.20 Dél csillaga – Barangolások a zuluk földjén (ism. terj.); 04.05 Munka-Társ (magyar magazinműsor); 04.35 Talpalatnyi zöld (ism. terj.); 05.00 Heuréka! Megtaláltam! (ism.).

Hétfő
20.00 Híradó; 20.30 Sírjaik hol domborulnak. (dok.); 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 22.00 Komorok (dok.); 22.30 A filozófus (magyar tévéjáték,); 23.30 Péterfy Bori & Love Band (magyar koncertf.); 24.25 Határtalanul magyar (dok.); 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Pesty Fekete Doboz; 02.25 Poén Péntek; 03.20 Fábry (magyar szór. műsor,); 04.35 Hogy volt!? (magyar ism. műsor,).

Kedd
13.01 Marslakók (magyar filmsor.); 15.15 Magyarország története; 15.45 Rajzfimek; 16.15 Keménykalap és krumpliorr (magyar ifj. kalandf. sor.,); 17.05 Pocok, az ördögmotoros (magyar tévéfilm sor.); 17.35 Hahó, Öcsi! (magyar ifjúsági f.); 19.00 Mi micsoda (ism. terj.); 19.25 Rajzfilm; 20.00 Melissa és Joey (am. vígj. sor.); 20.25 Waczak Szálló (angol vígj. sor.); 21.00 Híradó; 21.30 Mackómentő akció (am. családi vígj.); 23.00 Munkaügyek – IrReality Show (magyar filmsor.); 23.55 Telesport- OTP Bank Liga; 01.35 Egy éjszaka a királlyal (am. filmdráma); 03.35 Az ábécés gyilkos (am. filmdráma,).

Szerda
13.05 Múlt-kor-Történelmi magazin; 13.35 Zöld Tea-Ökomagazin; 14.05 Euro 2012; 14.40 Tetőtől talpig; 15.10 A világ madárszemmel (term. sor.,); 16.05 Mackómentő akció (am. családi vígj.); 17.35 A Szövetség; 18.30 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 19.30 SzerencseSzombat; 20.30 Híradó este; 21.10 Egy éjszaka a királlyal (am. filmdráma); 23.10 Pénzt, vagy életet! (angol akcióf.); 01.05 Sheryl Crow – A “100 Miles from Memphis” című album lemezbemutató koncertje a Pantages színházban (angol koncertf.,); 02.05 Porrá leszünk (angol krimisor.); 03.00 Műsorszünet.

Csütörtök
14.30 Autóguru (magazinműsor); 15.00 Sheena, a dzsungel királynője (am. kalandfilmsor.); 16.00 Bűbájos boszorkák (am. filmsor.); 17.00 Rejtélyek kalandorai (kan.-am. kalandfilmsor.); 18.00 Sas kabaré; 19.00 Nagy takarítás (valóságshow,); 19.30 Tények; 20.00 Aktív Extra; 20.35 Irigy Hónaljmirigy (magyar szór. műsor); 21.30 Bajnokok Ligája (élő); 24.30 Földrengés (am. katasztrófa f.); 02.40 EZO.TV; 03.40 Kalandjárat (ism.); 04.05 Teleshop; 04.35 Vers; 04.55 Műsorszünet.

DUNA WORLD
05.15 Élő népzene (ism.); 05.45 Rajzfilmek; 06.00 Kreutzer szonáta (magyar tévéf.); 07.20 Zegzugos történetek (ism.); 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Anno (ism.) Mesél a filmhíradó, 10.25 Hogy volt!? (magyar ism. műsor); 11.35 Tiszavirág Quartet (magyar koncertf); 12.05 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.10 Világ-nézet; 14.00 Aranymetszés; 14.55 Lyukasóra; 15.25 Szóról-szóra magyarul (ism. sor.); 15.50 Gazdakör; 16.15 Ízőrzők: Kiskunhalas (ism. terj.); 16.50 Élő népzene; 17.15 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 17.50 Hazajáró (magyar magazinműsor,); 18.15 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.35 Mese; 18.55 Négy szellem;

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.35 Közjáték (magyar rövid játékf.); 05.40 Magyar évszázadok (dok.); 05.50 Főtér – “Fedezzük fel együtt Magyarországot!”; 06.55 Hajnali gondolatok; 07.00 Rajzfilmek; 10.20 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.,); 10.45 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 11.10 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 11.35 Biciklis magazin-Életmód magazin; 12.00 KorTárs; 12.25 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 13.00 Déli harangszó;

RTL KLUB
07.30 Top Shop; 08.00 Kölyökklub; 11.00 Rajzfilm; 11.30 Asztro Show; 12.30 Házon kívül; 13.00 Autómánia; 13.40 Női kézilabda – Döntő mérkőzés 2012 (élő); 15.25 Castle (am. filmsor.); 17.30 Seriff az égből (olasz akció-vígj.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.00 Fókusz Plusz; 20.30 Csillag Születik (élő); 22.50 Oltári frigy (kan.-angol rom. vígj.); 24.50 Házasság a négyzeten (am. rom. vígj.,); 02.40 Fókusz Plusz; 03.05 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.25 Az Este (ism.), 07.00 Magyar gazda; 07.25 Anno-Mesél a filmhíradó; 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Delta-Tudományos magazin; 10.30 Mozdulj!-Szabadidősport magazin; 11.00 Angi jelenti; 11.30 Aranymetszés; 12.30 Most a Buday!- Főzzünk együtt!; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Hírek;

TV2
07.00 Látlelet a Földről (magyar ism. sor.); 07.25 Tv2 matiné; 11.00 Egyik kutya, másik nem!; 11.30 Babavilág (magazinműsor); 12.00 9 hónap (magazinműsor); 12.30 Tűsarok (magazinműsor); 13.00 Bajnokok Ligája magazin (magyar sportműsor); 13.30 Én is szép vagyok (ism.); 14.00 TopSpeed-Motorsport magazin;

DUNA TV
06.25 Ezer év szentjei (magyar ism. sor.) Boldog Özséb; 07.00 Gazdakör; 07.25 Erőtér – Nap, szél, víz, föld, mező (magyar ism. sor.);

Péntek
HÍR TV
08.00 Híradó; 08.30 Soroló-A vidék magazinja; 09.05 Ingatlanpiac (ism.); 09.30 Európai híradó (ism.); 10.05 Péntek 8 (ism.); 11.05 Célpont (ism.); 11.30 Napról napra; 12.05 Civil kaszinó (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.40 Közvetlen ajánlat; 14.05 Sportré; 14.30 Ősök tere (ism.); 15.05 Tíz perc (ism.); 15.30 Visszajátszás; 16.00 Híradó; 16.30 Befutó (ism.); 17.05 Garázs (ism.); 17.30 GyógyHír; 18.00 Híradó; 18.30 Hírvilág; 19.05 Bruttó (ism.); 19.30 Keresztmetszet; 20.00 Híradó; 20.30 Napról napra (ism.); 21.05 Kontraszt; 22.00 Híradó 21; 22.30 Versus; 23.05 Vetítő; 23.06 Göcsej éléskamrája (dok.); 24.05 Kontraszt (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.15 Györgyike, drága gyermek (magyar tévéf.); 09.55 Magyar elsők (magyar ism. sor.); 10.10 Másfélmillió lépés Magyarországon (magyar ism. sor.); 11.00 Élő egyház; 11.30 Isten kezében-Vezér Ferenc atya; 12.00 Önkéntesek; 12.30 Beavatás; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó, Időjárás-jelentés; 13.15 Élő népzene- Dobroda zenekar, 13.40 Akadálytalanul (magyar magazinműsor); 14.10 Csellengők; 14.40 Határtalanul magyar (magyar magazinműsor); 15.10 Arcélek (dok.); 15.40 Hazajáró (magyar magazinműsor); 16.10 Így írtok ti (magyar tévéf.); 17.25 Szerető fia, Péter (magyar vígj.); 19.00 Híradó; 19.35 Heti Hírmondó; 20.00 Önök kérték!; 21.00 A zenevonat (am. zenés vígj.); 22.55 Klubszoba; 23.50 Dunasport; 24.05 Félelmetes folyó (kan.angol filmdráma); 01.45 Himnusz; 01.50 Határtalanul magyar; 02.15 Élő népzene (ism.); 02.45 Világ-nézet (ism.) – Püspökkenyér; 04.35 Klubszoba (ism.).

Vasárnap
DUNA WORLD
05.45 Mese; 06.00 Hacktion (magyar akciófilm-sor.,); 06.50 Magyarország története; 07.20 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Fábry (magyar szór. műsor,); 11.15 Egy boldog cigány (dok.); 11.35 Talpalatnyi zöld (ism.); 12.05 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 13.02 Híradó; 13.05 Kovács András Ferenc portré (magyar portréf); 14.10 MüpArt classic – Szakcsi Climate Change: Tükrök; 15.35 A rejtélyes XX. század; 16.00 Szóról-szóra magyarul (ism. sor.); 16.35 Vannak vidékek (ism. terj.); 17.05 Sírjaik hol domborulnak. (dok.); 17.30 Út Londonba-Olimpiai magazin; 18.00 Határtalanul magyar; 18.25 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.45 Rajzfilm; 19.00 Gasztroangyal-(ism.) Eszik, iszik, sosem alszik; 20.00 Híradó; 20.30 Heti Hírmondó; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Szövetség; 22.00 Hárman Erdélyben (dok.); 22.30 Shakespeare: A vihar; 24.45“Hasított évgyűrűk” (dok.);

Hétfő
01.00 Himnusz; 01.02 Híradó (ism.); 01.30 Tiszavirág Quartet (magyar koncertf.); 02.05 NB 1 labdarúgó mérkőzés; 04.15 Szerető fia, Péter (magyar vígj.).

Kedd
20.05 4 összeesküvő és 1 temetés (osztrák filmsor.); 21.00 Híradó este; 21.30 Megöltek egy leányt (magyar filmdráma); 23.00 Hátsó szándék (am. thriller,); 24.30 Telesport- OTP Bank Liga; 02.10 Négy szellem; 03.05 A 13-as rendőrőrs (am.francia akcióthriller,); 04.50 KorTárs- Kolozsvár építészete.

Szerda
15.40 Út Londonba-Olimpiai magazin; 16.10 Telesport- Sport 7; 16.50 Telesport (élő) – OTP Bank Liga; 19.00 Rex Rómában (osztráknémet-olasz krimisor.); 19.50 A Lényeg; 20.30 Híradó este; 21.10 Magyarország, szeretlek!; 22.25 Munkaügyek – IrReality Show (magyar filmsor.); 23.25 A 13-as rendőrőrs (am.francia akcióthriller); 01.15 Koncertek az A38 hajón (magyar koncertf.); 02.05 Az élet egy napja (hongk. rövidf.,); 03.42 Műsorszünet.

Csütörtök
19.30 Tények; 20.00 Napló; 21.05 Indiana Jones és a Végzet Temploma (am. kalandf.); 23.15 Frizbi Hajdú Péterrel (magyar talk show); 24.15 Elit egység (kan. akciófilm-sor); 01.15 Egy csodálatos elme (am. filmdráma); 03.25 EZO.TV; 04.00 Napló; 04.50 Magyar versek; 05.10 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.10 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 06.05 Magyar elsők (magyar ism. sor.); 06.20 English 4U; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Rajzfilmek; 10.00 Futrinka utca (magyar bábf.); 10.10 Keménykalap és krumpliorr (magyar ifj. kalandf. sor.); 11.05 Pocok, az ördögmotoros (magyar tévéfilm sor.,); 11.35 Hahó, Öcsi! (magyar ifjúsági f.); 13.00 Déli harangszó; 13.01 Engedjétek hozzám; 13.05“Így szól az Úr!”; 13.15 Katolikus krónika; 13.40 A sokszínű vallás; 13.50 Unitárius magazin; 14.20 Református ifjúsági műsor; 14.25 Az utódok reménysége; 14.50 Református istentisztelet; 15.55 Arborétumok, gyűjteményes kertek (magyar ism. sor.); 16.05 WTCC Túraautó világbajnokság; 17.20 Nagyon zene válogatás; 18.35 P@dtársat keresünk; 19.30 Rajzfilmek;

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.25 Hajnali gondolatok; 06.30 KorTárs; 06.55 Magyar gazda; 07.25 Esély-Fogyatékossággal élő emberek magazinja; 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Engedjétek hozzám; 10.05 Így szól az Úr!; 10.10 Katolikus krónika; 10.40 A sokszínű vallás; 10.50 Unitárius magazin; 11.15 Református ifjúsági műsor; 11.25 Az utódok reménysége; 11.50 Kecskeméti református gyűjtemény (ism.); 12.05 Útmutató (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.01 Hírek; 13.05 Szellem a palackból. (magyar ism. műsor), 13.35 Anno-Mesél a filmhíradó; 13.35 Út Londonba-Olimpiai magazin; 14.10 Megöltek egy leányt (magyar filmdráma,);

RTL KLUB
07.30 Top Shop; 08.00 Kölyökklub; 11.00 Trendmánia-Életmód- és szépségmagazin; 11.35 Teleshop; 12.35 Törzsutas-Utazási magazin; 13.10 Míg a halál el nem választ (am. vígj. sor.); 13.40 Tuti gimi (am. filmsor.); 14.35 Gossip Girl – A pletykafészek (am. filmsor.); 15.30 Hetedik érzék (am.-kan. filmsor.,); 16.30 Tru Calling – Az őrangyal (am. akciófilm-sor); 17.35 A seriff és az idegenek (olasz akció-vígj.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.00 Cobra 11 (német akciófilm-sor.); 21.00 A tiltott királyság (am. akcióf.); 23.00 Heti hetes; 24.20 Rocky Horror Picture Show (angol-am. vígj.); 02.20 Portré; 02.50 Műsorszünet.

TV2
06.45 Reggeli gondolatok; 07.15 Egzotikus Ázsia (magyar ism. sor.); 07.45 Tv2 matiné; 10.45 Nagy Vagy! (szór. műsor); 11.40 EgészségMánia (magazinműsor,); 12.10 Talpig nő (magazinműsor); 12.40 Kalandjárat (ism.); 13.10 Borkultusz (magyar kult. mag.); 13.40 Stahl konyhája; 14.10 Több mint TestŐr; 14.40 A kiválasztott – Az amerikai látnok (am. filmsor.); 15.40 Monk – Flúgos nyomozó (am. krimisor.); 16.40 Bűbájos boszorkák (am. filmsor.); 17.40 Focianyu (am. családi film);

DUNA TV
05.30 Hogy volt!? (magyar ism. műsor); 06.25“Őseink hite” (dok.); 07.00 Gazdakör; 07.25 Erőtér – Nap, szél, víz, föld, mező (magyar ism. sor.); 07.55 Kalandozások Észak-Görögországban (magyar útifilm);

II. évfolyam 20. szám

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

TV-MŰSOR
Hétfő Kedd
21.00 Híradó este; 21.35 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 22.20 Maradj talpon!; 23.15 A névtelen vár (magyar tévéfilm sor.); 24.25 Az élet egy napja (hongk. rövidf.); 01.55 Bűvölet (olasz tévéfilm sor.); 02.45 Záróra; 03.40 A Black Rose vár titka (angol-magyar-német ifj. kalandf. sor.); 04.00 Magyar rock; 04.55 A budavári szoborlelet.

19
Csütörtök
24.20 Aktív Extra (ism.); 24.50 Tények Este; 01.25 EZO.TV; 02.00 NCIS (am. krimisor.); 02.50 NCIS: Los Angeles (am. krimisor.,); 03.40 Aktív Extra; 04.05 Magyar versek; 04.40 Műsorszünet.

Péntek
HÍR TV
07.00 Befutó London (ism.); 07.30 Soroló 2 (ism.) A vidék magazinja; 08.00 Híradó; 09.05 Kontraszt (ism.); 10.05 Napról napra (ism.); 10.30 BBC Hard Talk (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Európai híradó (ism.); 12.05 Ingatlanpiac (ism.); 12.30 Bruttó (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Ázsia (ism.); 14.30 Garázs (ism.) Ahonnan az autózás indul!; 15.05 Civil kaszinó (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Keresztmetszet (ism.); 17.05 Célpont (ism.) Oknyomozó riportműsor; 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Hírvilág (ism.); 19.20 Stopper; 20.00 Híradó; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 BBC Reporters (ism.); 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.30 Híradó; 08.35 Kultikon (ism.), 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.00 Klubszoba (ism.); 11.00 Család-barát; 11.50 1 könyv; 12.00 Heti Hírmondó (ism.); 12.25 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 13.02 Híradó – Déli; 13.30 Napirend előtt; 14.00 Kapcsoljuk az Országházat-Parlamenti közvetítés, 17.30 Térkép-Integrációs magazin; 18.00 Kisváros (magyar tévéfilm sor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.05 Rózsa Sándor (magyar tévéfilm sor.,); 21.05 Háború a nemzet ellen (dok.); 22.15 Hírek; 22.20 Dunasport; 22.30 Kultikon-Szolgáltató magazin; 23.25 Sportaréna (magyar sportműsor); 24.15 Fedőszáma: MN-1480 (dok.); 01.15 Himnusz; 01.20 Térkép-Integrációs magazin; 01.45 Tálentum (magyar ism. sor.); 02.10 Nyolcvan a százból (dok.); 03.05 Élő egyház (ism.); 03.35 Család-barát (ism.); 04.30 Kívánságkosár.

Vasárnap
06.25 Heti Hírmondó (ism.); 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Marslakók (magyar filmsor.); 10.25 Toronyvigyázó (ism. terj.); 11.00 Hazajáró (magyar magazinműsor); 11.30 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 11.55 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 12.25 Az Este (ism.), 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Katolikus krónika; 15.40 Arcélek (dok.) Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke; 15.55 Gazdakör; 16.10 Duna anzix (magyar ism. sor); 16.25 Térkép; 16.55 Élő népzene; 17.20 Egy hazában élünk (magyar ism. sor.); 17.50 Kárpát Expressz; 18.15 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.35 Rajzfilm; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Kulisszatitkok (dok.); 21.35 Szósz!? Rím és ritmus; 22.20 Térkép; 22.50 Duna anzix (magyar ism. sor.); 23.05 Klubszoba;

Szerda
20.30 Híradó este; 21.12 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Kékfény-Bűnügyi magazin; 22.40 Hacktion (magyar akciófilm-sor); 23.35 Az Este; 24.10 Aranymetszés; 01.10 Múlt-kor-Történelmi magazin; 01.40 Zöld Tea-Ökomagazin; 02.10 MM (ism.) A megoldások magazinja; 03.08 Műsorszünet.

24.00 Kultikon; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár; 03.55 Marslakók (magyar filmsor.); 04.20 Allah minden napján szaladnak a lovak (dok.); 05.25 Kárpát Expressz.

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli – Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.,); 10.25 Győzike-Reality komédia; 11.30 Top Shop; 13.05 Asztro Show, 14.10 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.15 Sarokba szorítva (am. filmsor.,); 16.15 Döglött akták (am. krimisor.); 17.20 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.,); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.05 A gyanú árnyékában; 21.00 Fókusz; 21.45 Barátok közt (magyar filmsor.); 22.25 Dr. Csont (am. krimisor.,); 23.25 Showder Klub; 24.35 PokerStars.net – Big Game; 01.30 Reflektor; 01.45 Mindhalálig buli (am. vígj.,); 03.20 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.20 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 05.50 Beethoven ciklus; 06.20 English 4U; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel; 10.00 Rajzfilmek; 10.20 Úszó Európa-bajnokság 2012 (élő); 13.00 Déli harangszó; 13.01 Hírek; 13.25 A Szövetség-Biblia vetélkedő; 14.15 A budavári szoborlelet; 14.50 P@dtársat keresünk; 15.45 Telepódium – Kutyakomédia (magyar tévéjáték); 17.00 A Black Rose vár titka (angol-magyar-német ifj. kalandf. sor.); 17.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 17.50 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 18.15 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 18.40 Robbie, a fóka (német tévéfilm sor.); 19.45 Rajzfilmek; 20.00 Halhatatlan szépség (francia filmsor., 1. rész);

TV2 MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 A Lényeg; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.10 Orvosi bűnügyek (olasz tévéfilm sor); 11.05 Rex Rómában (osztráknémet-olasz krimisor.); 11.55 Most a Buday!; 12.25 Napirend előtt; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Roma Magazin; 13.55 Domovina-Szlovák nyelvű nemzetiségi magazin; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 A Szövetség-Biblia vetélkedő; 15.55 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 16.45 MM-A megoldások magazinja; 17.45 Úszó Európa-bajnokság 2012 (élő); 19.30 Maradj talpon!, 06.25 Teleshop; 07.00 Aktív Extra (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka-A TV2 reggeli magazinműsora; 10.25 Stahl konyhája; 10.30 Babapercek; 10.35 Teleshop; 11.40 EZO.TV; 13.15 Az élet iskolája (kan.-am. családi film,); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.20 Update Konyha; 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor); 19.30 Tények; 20.35 Aktív; 21.10 Jóban Rosszban (magyar filmsor.,); 22.20 NCIS (am. krimisor.); 23.20 NCIS: Los Angeles (am. krimisor.);

DUNA TV
05.30 Önök kérték! (ism.); 06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 Élő egyház (ism.); 07.30 Híradó; 07.35 Isten kezében (ism.); 08.00 Kárpát Expressz;

DUNA WORLD
05.40 Rajzfilm; 06.00 A Lényeg;

Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta; 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.00 Garázs (ism.) Ahonnan az autózás indul!; 10.30 Soroló (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Hírvilág (ism.); 12.05 Sportré (ism.); 12.30 Retrográd (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.45 Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Keresztmetszet (ism.); 15.30 Ikon (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Globál (ism.); 17.05 Stopper (ism.); 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Zöld övezet; 19.20 Panaszkönyv; 20.00 Híradó; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 Riasztás (ism.); 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.35 Kultikon-Szolgáltató magazin; 09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd; 10.00 Kapcsoljuk az Országházat-Parlamenti közvetítés, 17.00 1 könyv; 17.05 Heuréka! Megtaláltam! (ism. terj.); 17.30 Térkép-Integrációs magazin; 18.00 Kisváros (magyar filmsor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.05 Vivát Benyovszky! (magyar-csehszl. tévéfilm sor.); 21.00 Fanny és Alexander (svéd-francia-NSZK filmdráma); 22.30 Hírek; 22.35 Dunasport; 22.40 Kultikon-Szolgáltató magazin; 23.35 Joe Murányi – Egy amerikás matyó (dok.); 24.25 Lamantin Jazz Fesztivál (dok.); 01.05 Eladott életek (ism. terj.); 02.05 Himnusz; 02.10 Térkép (ism.); 02.35 A vártemplom papja (dok.); 03.35 Lélek Boulevard-Szabó Sipos Barnabás; 03.00 Nyelvőrző (ism.); 04.00 Lyukasóra, 04.30 Kívánságkosár.

Vasárnap
10.00 Marslakók (magyar filmsor.); 10.25 Isten kezében-Feltámadási menet; 11.00 Delta-Tudományos magazin; 11.30 Talpalatnyi zöld (ism. terj.); 11.55 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 12.25 Az Este (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár; 15.15 Sportaréna (magyar sportműsor); 16.05 Gazdakör; 16.20 Duna anzix (magyar ism. sor); 16.35 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 17.00 Élő népzene; 17.30 Anno (ism.) Mesél a filmhíradó; 18.00 Kárpát Expressz; 18.30 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.40 Rajzfilm; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Hagyaték (magyar magazinműsor); 21.35 Lyukasóra; 22.20 Térkép- Integrációs magazin; 22.45 Duna anzix (magyar ism. sor.); 23.00 Világ-nézet; 24.00 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz;

Hétfő
01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 02.00 Kívánságkosár; 03.55 Marslakók (magyar filmsor.,); 04.20 A Fejedelem tanácsosa voltam (ism. terj.); 04.45 Kárpát Expressz (ism.).

Kedd
20.05 Halhatatlan szépség (francia filmsor.); 21.00 Híradó este; 21.35 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.,); 22.25 Maradj talpon!; 23.15 Mestersége színész: Dajka Margit; 24.10 Alatriste kapitány (francia-sp.-am. kalandf.); 02.35 Bűvölet (olasz tévéfilm sor.); 02.25 Záróra; 04.15 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.,); 05.05 A Black Rose vár titka (angol-magyar-német ifj. kalandf); 05.30 Magyar pop.

Szerda
17.45 Úszó Európa-bajnokság 2012 (élő); 19.30 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 20.55 Sporthírek; 21.10 Marslakók (magyar filmsor); 21.40 Elővízió I.- Az Eurovíziós Dalfesztivál I; 24.05 Az Este; 24.40 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor.); 01.35 Barangolások öt kontinensen; 02.05 Angi jelenti; 02.30 MM (ism.) A megoldások magazinja; 03.29 Műsorszünet.

Csütörtök
22.20 Most már elég! (am. thriller); 24.35 TotalCar; 01.05 Tények Este; 01.40 EZO.TV; 02.15 Szerelem utolsó vérig (olasz-magyar játékf.); 03.50 TotalCar; 04.50 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.30 Főtér-”Fedezzük fel együtt Magyarországot!”; 06.20 Schiff – Haydn sorozat; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Rajzfilm; 10.20 Úszó Európa-bajnokság 2012 (élő); 13.01 Híradó délben; 13.25 Magyar évszázadok (dok.); 13.45 Unokáink is látni fogják; 14.15 Biciklitúra-Életmód magazin, 14.40 1100 év Európa közepén (magyar ism. sor.); 15.05 A névtelen vár (magyar tévéfilm sor.,); 16.15 A Black Rose vár titka (angol-magyar-német ifj. kalandf. sor.); 16.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor); 17.30 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 17.55 A Nyereg Klub (auszt. filmsor); 18.20 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 18.45 Robbie, a fóka (német tévéfilm sor.,); 19.30 Rajzfilm;

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli – Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.,); 10.25 Győzike-Reality komédia; 11.30 Top Shop; 13.05 Asztro Show; 14.10 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.15 Sarokba szorítva (am. filmsor.,); 16.15 Döglött akták (am. krimisor.); 17.20 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.05 A gyanú árnyékában (dok.); 21.00 Fókusz; 21.45 Barátok közt (magyar filmsor.,); 22.25 A mentalista (am. krimisor.); 23.25 A Grace klinika (am. drámasorozat); 24.30 Reflektor; 24.50 Emberrablás (am. filmsor); 02.25 Műsorszünet.

TV2 MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.25 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.05 Orvosi bűnügyek (olasz tévéfilm sor.); 11.05 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 12.00 Kékfény (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Srpski Ekran-Szerb nyelvű nemzetiségi magazin; 13.55 Unser Bildschirm-Német nyelvű nemzetiségi magazin; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 Hacktion (magyar akciófilm-sor.,); 15.55 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 16.45 MM-A megoldások magazinja; 06.25 Teleshop; 07.00 TotalCar (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka-A TV2 reggeli magazinműsora; 10.40 Stahl konyhája; 10.50 Babapercek; 11.00 Teleshop; 12.05 EZO.TV; 13.40 A tűzsárkány birodalma (am.-román fantasy); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.20 Update Konyha; 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.35 Aktív; 21.10 Jóban Rosszban (magyar filmsor.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 Roma Magazin; 07.30 Híradó; 07.35 Domovina-Szlovák nyelvű nemzetiségi magazin, 08.00 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó;

DUNA WORLD
05.50 Rajzfilm; 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor;

20
Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta (ism.); 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.05 Versus (ism.); 10.30 Globál (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Zöld övezet (ism.); 12.05 Stopper (ism.); 12.30 GyógyHír (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Vetítő (ism.); 15.06 Göcsej éléskamrája (dok.); 16.00 Híradó; 16.30 Retrográd (ism.); 17.05 Ősök tere (ism.); 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Iskolapélda; 20.00 Híradó; 20.30 Panaszkönyv; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 Ikon; 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

TV-MŰSOR
Szombat
08.30 Híradó; 08.35 Kultikon-Szolgáltató magazin;; 09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.00 Kapcsoljuk az Országházat-Parlamenti közvetítés; 17.05 Hazajáró (magyar magazinműsor) (ism.); 17.30 Térkép; 18.00 Kisváros (magyar filmsor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.05 Kántor (magyar tévéfilm sor.,); 21.05 Gorillák a ködben (am. filmdráma); 23.10 Hírek; 23.15 Dunasport; 23.20 Kultikon-Szolgáltató magazin; 24.15 Benkó Dixieland Band koncertje (magyar koncertf.); 01.15 Himnusz; 01.20 Térkép; 01.45 Arcélek (dok.) Kobzos Kiss Tamás énekmondó, zenész; 02.05 Zöldbáró (dok.); 02.40 Napok, évek, századok (magyar magazinműsor); 03.35 Család-barát; 04.30 Kívánságkosár.

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

II. évfolyam 20. szám

Vasárnap
10.55 Múlt-kor-Történelmi magazin; 11.20 Heuréka! Megtaláltam! (ism. terj.); 11.50 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 12.20 Az Este (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.05 Új nemzedék (magyar magazinműsor); 15.35 Arcélek (dok.)- László Csaba néptánc-koreográfus, Székelykeresztúr; 15.50 Gazdakör; 16.00 Duna anzix (magyar ism. sor.); 16.20 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 16.45 Élő népzene; 17.15 Delta (ism.); 17.40 Kárpát Expressz; 18.10 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.25 Rajzfilm; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 KorTárs (ism.); 21.30 Kézjegy; 22.25 Térkép-Integrációs magazin; 22.50 Duna anzix (magyar ism. sor.); 23.10 Törzsasztal; 24.00 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este;

Hétfő
02.00 Kívánságkosár; 03.55 Marslakók (magyar filmsor.); 04.20 Székely gyors – A zarándokvonat (dok.); 04.50 Kárpát Expressz (ism.).

Kedd
22.20 Retro – Slágerek; 23.15 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor.); 24.10 On the Spot (dok.); 01.05 Bűvölet (olasz tévéfilm sor.); 02.00 Záróra-Rófusz Ferenc; 02.50 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 03.40 Benyovszky Móric és a malgasok földje (magyar ism. sor.); 04.10 Magyar válogatott.

Szerda
21.12 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Kasszasiker (am. vígj. sor.); 22.30 Bábel (magyar riportműsor,); 23.25 Az Este; 24.00 KorTárs; 24.35 Árnyékban harcolók – Európai ellenállók a nácizmus ellen (dok.); 01.30 Szellem a palackból. (magyar ism. műsor); 02.00 MM (ism.) A megoldások magazinja; 02.56 Műsorszünet.

Csütörtök
24.20 Én is szép vagyok; 24.50 Aktív; 01.25 Tények Este; 02.00 Doktor House (am. filmsor); 02.50 Született feleségek (am. vígj. sor.); 03.40 Babavilág (magazinműsor); 04.05 Magyar versek; 04.40 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
06.25 A múzsa csókja; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel; 10.00 Rajzfilm; 10.20 Úszó Európa-bajnokság 2012 (élő); 13.01 Híradó délben; 13.25 Elrejtett tájak (magyar ism. sor.); 13.45 MNASZ Motorsport magazin; 14.15 A rejtélyes XX. század; 14.40 1100 év Európa közepén (magyar ism. sor); 15.05 Mestersége színész: Dajka Margit; 16.05 Benyovszky Móric és a malgasok földje (magyar ism. sor.); 16.35 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 17.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.,); 17.55 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 18.20 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor); 18.40 Robbie, a fóka (német tévéfilm sor.); 19.25 Rajzfilm; 20.05 Halhatatlan szépség (francia filmsor.,); 21.00 Híradó este; 21.25 Sporthírek- Időjárás-jelentés; 21.35 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.);

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli – Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.25 Győzike-Reality komédia; 11.30 Top Shop; 13.05 Asztro Show; 14.10 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.15 Sarokba szorítva (am. filmsor.); 16.15 Döglött akták (am. krimisor.); 17.20 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.,); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.05 A gyanú árnyékában (dok.); 21.10 Fókusz; 21.45 Barátok közt (magyar filmsor); 22.25 Legyen Ön is Milliomos!; 23.30 Házon kívül; 24.05 XXI. század – a legendák velünk élnek; 24.40 Reflektor; 24.55 Gazdagék (am. krimisor.,); 02.55 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este; 06.55 Ma Reggel; 10.05 Orvosi bűnügyek (olasz tévéfilm sor.); 11.00 Magyarország, szeretlek!; 12.10 Útravaló-Közlekedésbiztonsági magazin; 12.25 Átjáró-Emberek és történetek a Kárpát-medencéből; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Hrvatska krónika-Horvát nyelvű nemzetiségi magazin; 13.55 Ecranul nostru-Román nyelvű nemzetiségi magazin; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 15.55 Angyali érintés (am. tévéfilm sor); 16.45 MM-A megoldások magazinja; 17.45 Úszó Európa-bajnokság 2012 (élő); 20.30 Híradó este; 21.00 Sporthírek;

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 Babavilág (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka; 10.30 Stahl konyhája; 10.40 Babapercek; 10.50 Teleshop; 11.55 EZO.TV; 13.30 Winnetou és barátja, Old Firehand (német-jug. western); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor); 18.20 Update Konyha; 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.35 Aktív; 21.10 Jóban Rosszban (magyar filmsor.); 22.20 Doktor House (am. filmsor.); 23.20 Született feleségek (am. vígj. sor.);

DUNA WORLD
05.15 Élő népzene (ism.); 05.40 Rajzfilmek, 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Marslakók (magyar filmsor.); 10.25 Székely gyors – A zarándokvonat (dok.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 Unser Bildschirm-Német nyelvű nemzetiségi magazin; 07.30 Híradó; 07.35 Srpski Ekran-Szerb nyelvű nemzetiségi magazin; 08.00 Kárpát Expressz;

Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta (ism.); 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.05 Keresztmetszet (ism.); 10.30 Retrográd (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Iskolapélda (ism.); 12.05 Befutó (ism.); 12.30 Ősök tere (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Versus (ism.); 15.30 Sportré (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Ázsia (ism.); 17.05 BBC Click; 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Soroló-A vidék magazinja; 19.30 Globál; 19.45 Tíz perc; 20.00 Híradó; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 Versus (ism.); 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.30 Híradó; 08.35 Kultikon-Szolgáltató magazin; 09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd; 10.00 Világ-nézet (ism.); 11.00 Család-barát; 11.50 1 könyv; 11.55 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 12.25 Térkép; 13.02 Híradó – Déli; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Hagyaték (magyar magazinműsor); 15.45 Határtalanul magyar (magazinműsor); 16.10 Lyukasóra (ism.); 16.40 A székely apostol (dok.); 17.00 Múzeumtúra – Francia módra (ism. terj.); 17.30 Térkép-Integrációs magazin, 18.00 Kisváros (magyar tévéfilm sor); 19.00 Híradó; 19.35 Közbeszéd; 20.05 A fekete város (magyar tévéfilm sor.,); 21.00 Gyula vitéz télen-nyáron (magyar vígj.); 22.20 Hírek; 22.25 Dunasport; 22.30 Kultikon-Szolgáltató magazin, 23.25 MüpArt classic – Steve Reich és Ligeti György művei (magyar koncertf.); 01.10 Koncertek az A38 hajón (magyar koncertf.); 02.05 Himnusz; 02.10 Térkép; 02.40 Csellengők (ism.); 03.05 Hazajáró (magyar magazinműsor);

Vasárnap
03.35 Család-barát (ism.); 04.30 Kívánságkosár (ism.).

Hétfő
23.05 Pesty Fekete Doboz; 24.00 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár (magyar szór. műsor) (ism.); 03.55 Marslakók (magyar filmsor.); 04.20 Zarándokok – “A székely gyors második útja” (dok.).

Kedd
18.20 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 18.45 Robbie, a fóka (német tévéfilm sor.); 19.30 Rajzfilm; 20.05 Halhatatlan szépség (francia filmsor.); 21.00 Híradó este; 21.35 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 22.20 Hogy volt!? (magyar ism. műsor,); 24.05 Dada (magyar tévéf.); 01.15 Árnyékban harcolók – Európai ellenállók a nácizmus ellen (dok.); 02.10 Bűvölet (olasz tévéfilm sor.); 03.00 Záróra-Szabó Gábor; 03.55 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 04.40 Benyovszky Móric és a malgasok földje (magyar ism. sor.).

Szerda
16.45 MM-A megoldások magazinja; 17.45 Úszó Európa-bajnokság 2012 (élő); 20.30 Híradó este; 20.55 Sporthírek; 21.00 Időjárás-jelentés; 21.12 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Elővízió II.- Az Eurovíziós Dalfesztivál II; 24.05 Az Este; 24.40 Elveszett remény (am. filmdráma,); 02.15 MM (ism.) A megoldások magazinja; 03.00 Műsorszünet.

Csütörtök
24.30 Tények Este; 01.05 EZO.TV; 01.40 Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet (am. akcióvígj.); 03.00 Segíts magadon! (ism.); 03.25 Magyar versek; 04.00 Műsorszünet.

DUNA WORLD
05.15 Élő népzene (ism.); 05.45 Mese; 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Marslakók (magyar filmsor.,); 10.25 Zarándokok – “A székely gyors második útja” (dok.); 11.05 Hagyaték (magyar magazinműsor); 11.30 Zöld Tea-Ökomagazin; 11.55 Térkép (ism.); 12.25 Az Este (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Rendhagyó történelemóra (magyar ism. sor.); 15.55 Gazdakör 16.05 Duna anzix (ism. terj.); 16.25 Térkép; 16.50 Élő népzene; 17.20 Balatoni utazás (magyar ism. sor.); 17.50 Kárpát Expressz; 18.15 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.35 Mese; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC – Magyarok Cselekedetei; 21.05 Múlt-kor (ism.)Történelmi magazin, 21.30 A Habsburgok és Magyarország (magyar ism. sor); 22.25 Térkép; 22.50 Duna anzix (ism. terj.);

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli – Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.25 Győzike-Reality komédia; 11.30 Top Shop; 13.05 Asztro Show; 14.10 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.15 Sarokba szorítva (am. filmsor); 16.15 Döglött akták (am. krimisor.); 17.20 Marichuy – A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.05 A gyanú árnyékában (dok.); 21.00 Fókusz; 21.45 Barátok közt (magyar filmsor.); 22.25 Vas (am. akcióf.,); 24.15 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor.); 01.20 Reflektor; 01.35 Infománia; 02.05 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.10 Elrejtett tájak (magyar ism. sor.,); 05.30 Háttértudomány; 06.00 Főtér-”Fedezzük fel együtt Magyarországot!”; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Rajzfilm; 10.20 Úszó Európa-bajnokság 2012 (élő); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.25 Nyitott stúdió- Martin zenekar; 13.40 Másfélmillió lépés Magyarországon (magyar ism. sor.); 14.20 Zegzugos történetek; 14.45 1100 év Európa közepén (magyar ism. sor.); 15.10 Retro – Slágerek; 16.05 Benyovszky Móric és a malgasok földje (magyar ism. sor.); 16.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 17.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 17.55 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.);

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 Segíts magadon! (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka; 10.20 Stahl konyhája; 10.25 Babapercek; 10.30 Teleshop; 11.30 EZO.TV; 13.05 Kísértés két szólamban (am. zenés vígj.); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.20 Update Konyha (magyar főzőshow); 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.35 Aktív; 21.10 Jóban Rosszban (magyar filmsor); 22.20 Csupasz pisztoly 21/2 (am. vígj.); 24.00 Aktív (ism.);

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este (ism.); 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.15 Orvosi bűnügyek (olasz tévéfilm sor.,); 11.10 Retró kabar; 12.10 Kasszasiker (am. vígj. sor.); 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Slovenski Utrinki-Szlovén nyelvű nemzetiségi magazin; 13.55 Kvartett-A visegrádi négyek magazin műsora; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 Négy szellem; 15.55 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 Horvát krónika-Horvát nyelvű nemzetiségi magazin; 07.30 Híradó; 07.35 Ecranul nostru-Román nyelvű nemzetiségi magazin; 08.05 Kárpát Expressz;

II. évfolyam 20. szám

ANYAORSZÁGI KÖZÉLET ELEMZÉSEKBEN, KOMMENTÁROKBAN

NÉZŐPONT

21

Elnök Úr
Mindenekelőtt a személyes részről: Van valami végtelenül felemelő látni és megélni, ahogy generációm „révbe ér” – s ezzel a révbe éréssel egyszersmind vállára vesz minden felelősséget.
BAYER ZSOLT
bayer.zsolt@szekelyujsag.ro

eformkori dühvel rühelltük a múlt rendszert, s tettünk ellene. Sok-sok hittel, naivsággal. S a sok-sok hit között az volt a legfelemelőbb, hogy mi írjuk a történelmet. Ma már tudjuk: mások írták azt. S akkor mi, a rendszerváltás hajnalán statiszták voltunk, akikkel elhitették, hogy a Hamlet címszereplői, pedig alabárdosok voltunk csupán... „A tett halála az okoskodás” – hát persze. Mi viszont nem okoskodtunk sokat akkoriban. Tettük, amit jónak gondoltunk. Jónak s muszájnak. A márciusi ifjak – ha beleöregedhettek volna a sorsba – eltöprengtek volna azon, vajon megérte-e. S ennek a töprengésnek leginkább a Monarchia romjain, Trianon után lett volna értelme.

R

„Minekünk a jövő lett a kérdés.”
A mi töprengésünk nem megspórolható. De legalább azon nem kell már, hogy megérte-e. Mi nem egy Monarchiát szedtünk széjjel, csak egy szörnyszülött államot. A gonosz birodalmát. A mi töp-

rengésünk tárgya tehát nem a múltra vonatkozik, s múltbéli cselekedetek helyességére – bár nyilván személyre szabottan ott is van töprengenivaló. Ám általánosan minekünk a jövőn kell töprengenünk. Most, hogy immár végképp a miénk minden felelősség. Mert minekünk a jövő lett a kérdés. Mert minekünk az volt a legnagyobb illúziónk, hogy ha végzünk a régi rendszerrel, minden jó lesz magától. Nekünk a Nyugat volt a legnagyobb illúziónk. S most a szemünk láttára omlik össze. Ezért aztán kezdhetjük elölről a dolgot, s leginkább idehaza. Mert hiába az általános összeomlás – Magyarország egyszerre jobb s rosszabb hely sok egyéb helynél. Jobb, mert számos okból sokkal élhetőbb. Rosszabb, mert ugyanennyi okból élhetetlenebb. S mindez nem afféle divatos paradoxon. Hanem szikár, csontos tény. S az élhetetlenségben leginkább az egymás gyűlölete viszi a prímet. Talán nincsen hely a világon, talán nincsen nép, amelyik ennyire feneketlenül gyűlöli egymást. Van ebben vétkünk, nagy és alapos. S e vétek tetejéről volt jó hallani, ahogy Elnök Úr hitet tett a kiegyezés mellett. Amikor kiegyeztünk a Monarchián

belül a Habsburggal, mindjárt csodára voltunk képesek. Olyan fejlődés indult el, amelynek méltán járt csodájára akkor az egész művelt világ. Aztán sok-sok végzet, balsors, s még annyi önsorsrontás után – ritka kegyelmi pillanatoktól eltekintve – elveszítettünk majdnem mindent.

„Már csak azt kellene tudni, van-e legkisebb közös többszörös.”
S jött a rendszerváltás pillanata, amelyről azt hittük – Istenem! Bolondok! –, mindenkinek egyformán fontos, s hogy mindenki erre várt. Nem volt úgy. Ezért lett oda akkor ismét a kiegyezés lehetősége.

És eltelt húsz év, és sebek borítják a lelkeket. Ráadásul most körbepillantva úgy tűnik, már semmi sincsen, amiben a szekértáborok meg tudnának állapodni. A tetejébe pedig berúgta az ajtót az utánunk jövő generáció, amelynek dühe jórészt érthető – ám inkvizítori lelkülete, kérlelhetetlensége, s leginkább gyűlöletéből fakadó ostobasága szinte felfoghatatlan. S akkor azt mondja az Elnök Úr, ideje a kiegyezésnek. Bizony, nagyon ideje. Már csak azt kellene tudni, van-e legkisebb közös többszörös. Ha fogcsikorgatva is, de akarom hinni, hogy van. Talán ez a legutolsó illúzióm. S ha nincsen? Akkor majd meglátjuk. Igaza akkor is az Elnök Úrnak van. Kérdés, ezzel az igazsággal felülírható-e mindaz, amit hurcolunk magunkban. Talán…

Sarkosan fogalmazva
A magyar (és európai) népességcsökkenés szomorú tényei mintha nem izgatnák a balliberálisokat, inkább gúnyolódni szoktak rajta, ugyebár „fogyik a magyar”.
SZENTMIHÁLYI SZ ABÓ PÉTER
Magyar Hír lap

nnál nagyobb hevülettel állnak ki a melegek jogaiért, de hát nem is tehetnek mást, ha egyszer minden szavazatra szükségük van, hogy bejussanak a parlamentbe. A nemzetgazdasági tárca vitaanyaga szerint elő kell segíteni a középosztály gyermekvállalását. Ezt a célkitűzést a Népszava ezzel a nagyon szellemes, vastag betűs címmel honorálta: Szexelni kell az adóért. Világos,

A

a gaz kormány új adófizetők születését akarja különböző aljas kedvezményekkel kikényszeríteni, még a hálószobákba is betör, hogy ellenőrizze, rendben folyike a gyerekgyártás. Ideológiai alapot a Népszabadság keresett gyorsan a „baby boom” terve ellen, megszólaltatva egy teológust és vallástörténészt, aki szerint „a hatalom kisajátít bizonyos felekezeteket – elsősorban keresztény egyházakra kell gondolnunk –, amelyek átvállalják az ifjúság megfelelő átnevelését, és fundamentalista szexuáletika formájában ide-

ológiát szállítanak a politika számára. Az egyházi vezetők igazából Jézus Krisztusról és az evangéliumról már nem is beszélnek”. A fundamentalista szexuáletika annyit tesz, hogy „a politikai hatalom az egyházakkal karöltve megpróbálja normatív módon szabályozni a társadalom és az emberek szexuális életét, szexuális magatartását”. Mit lehet erre mondani? Szörnyű! Több ezer éve próbálkoznak ezzel különböző vallások és államok, át akarják nevelni az ifjúságot, normákat akarnak számukra szabni, sőt a szülők, pedagógusok, papok is beleártják magukat az ifjúság nemi életének szabad és előítéletektől mentes gyakorlásába. A magyar jogállamiság forog itt is veszélyben, az interjú végén a keresztény vallástörténész ki is vágja: „A magyar ember tehát alkalmas arra, hogy a hátából bocskorszíjat hasítsanak. Orbán Viktor ezzel egyébként teljesen tisztában van.” Ez van: szexelni kell az adóért.

22

MAGAZIN
ALEXANDRA (május 18., péntek): görög-latin eredetű, jelentése: harcra kész. ERIK: germán eredetű, jelentése: nagyrabecsült. IVÓ (május 19., szombat): germán eredetű jelentése: tiszafa. MILÁN: szláv eredetű, jelentése: kedves. BERNÁT (május 20., vasárnap):

NÉVNAPOK, HOROSZKÓP, KERESZTREJTVÉNY

II. évfolyam 20. szám

NÉVNAPOK

germán eredetű, jelentése: erős, mint a medve. FELÍCIA: latin eredetű, jelentése: boldog. KONSTANTIN (május 21., hétfő): latin eredetű, jelentése: szilárd. JÚLIA (május 22., kedd): latin eredetű, jelentése: Juliusz nemzetségéhez tartozó. RITA: a Margherita olasz becézőjéből, jelentése: gyöngy.

DEZSŐ (május 23., szerda): latinmagyar eredetű, jelentése: kívánt gyermek. ELIZA (május 24., csütörtök): a héber Erzsébet önállósult rövidülése, jelentése: Isten az én esküvésem. ESZTER: héber eredetű jelentése: mirtusz.

Heti horoszkóp
2012. MÁJUS 18–24.

KOS
A varázslatos szerelem ideje következik. Végre összeszedettebb lesz. Gyermeke miatt könnyet hullat, még jó, ha örömkönnyet. Munkahelyén gondok adódhatnak.

BIKA
Házastársa, régi partnere válságos napokat él át, segítsen neki! Jobban jár, ha hallgat, és ha ingerlik, akkor se szóljon, mert saját magát kergeti az őrületbe. Pihenjen többet, vagy egy váratlanul adódó kikapcsolódási lehetőségre mondjon igent.

IKREK
Építgesse kapcsolatait, mert csak így léphet szakmájában előbbre! A sors leveszi szeméről a rózsaszínű szemüveget, és meglátja, hogy párja sem tökéletes. Váratlan pénzkereseti lehetőség adódik.

RÁK
Számtalan munkahelyi súrlódás felszámolására lesz lehetősége ezekben a napokban, mert a sors keze tisztára söpri az Ön útját. Komoly egzisztenciális siker várja. Biztosan számíthat a külvilág elismerésére.

OROSZLÁN
Amennyiben jól sáfárkodik talentumával, nagy nyereséget könyvel majd el. Munkahelyén néhány kolléga az Ön személyén köszörüli a nyelvét, amit nagyon meg fognak bánni, mert adandó alkalommal vissza fog ezért vágni.

SZŰZ
Most egyszerűen jól esik elvonulni a külvilág elől. Keressen valamilyen pihentető tevékenységet, amely kikapcsolja. Otthonában történhet változás, amelynek véghezvitelében oroszlánrésze lesz.

MÉRLEG
Elismerésben lesz része, valószínűleg a munkájában elért eredményeit honorálják. Nagyon jó időbeosztást készít, minden egyes pontját sikerül betartani.

SKORPIÓ
Most lehetősége adódik összhangot teremteni azzal a kollégájával, aki már többször kihasználta munkája közben. Macerás helyzetbe kerül, amikor egy hivatal útvesztőjéből sebtében keresi a kiutat.

NYILAS
Érzékeny hangulatban lesz az elkövetkező napokban, de törékenysége megváltozik, amikor visszatér kitörő ambíciója. Rengeteg szórakozás vár Önre ebben az időszakban. Hagyjon időt a regenerálódásra is.

A test, a vágy ördöge játszik most Önnel. Ha nem akar az életében sok keserű, könnyes pillanatot, akkor ne engedje, hogy a szenvedély maga alá gyűrje! Családja miatt áldozatot hoz, ami sok energiát kíván, de a lelke nyugalmát szolgálja.

Házastársának ne adjon okot féltékenységre, és Ön se viselkedjen sárkányként! Barátja büszke Önre, és persze megpróbál a saját maga számára tőkét kovácsolni az Ön helyzetéből, amit most nem bán.

Váratlan ismeretségből mély barátság alakulhat. Találkozhat olyan emberekkel, akikkel régebben összekapcsolódott a sorsa. Ha külföldre vágyik, és nincs kivel menni, vágjon bele egyedül. Fizessen be csoportos útra!

Keresztrejtvény
Készítette: Both László

FÜGGŐLEGES
1. Ritka női név. 2. Világos angol sör. 3. Foggal őrlő. 4. A csattanó kezdete. 6. Kőre, kőzetre utaló idegen előtag. 7. A szavak dzsókere. 8. Ruhát simító. 10. Annak aljához. 11. Vakfegyelem. 14. Svéd, német és osztrák autójelzés. 15. Idegen női név. 18. Mű létrehozása. 20. Addsza! 22. Anti. 24. Kifest, tarkít. 26. Egyhangú rögök! 27. Fogadására. 28. Művészi alkotás. 30. Törekszik. 32. Az összeadás szava. 35. A fordítottja is igekötő. 36. Kettős betű. * A kapitány válaszát, azaz a csattanót a fősorok rejtik.

Aggódás *
– Kérem – kérdi aggodalmas arccal az egyik utas a kapitányt –, az ilyen hajók, mint ez is, gyakran elsüllyednek? – ...
VÍZSZINTES
1. ... avis; ritka madár. 5. Olajzöld. 9. Annál lejjebb. 10. Hozzáad valamihez, angolul. 12. Észak-erdélyi

folyócska. 13. Hozzászokás, elfogadás. 16. Magához kérető. 17. Biztató szócska. 19. Az aljától. 20. Betilt! 21. Női énekhang. 23. Gál betűi keverve. 24. Minden mosdóban van! 25. Időszak. 27. Ezerből három! 28. Üresen szóló. 29. Finom étolaj. 31. Celal ...; török birkózó. 33. Eposz egy fejezete. 34. Ollós állat. 35. ... It Be; a Beatles slágere. 37. ... kezekkel! (Gladstone). 38. A csattanó befejezése.

HIRDETÉSEK

BAK

VÍZÖNTŐ

HALAK

II. évfolyam 20. szám

SPORTHÍREK SZÉKELYFÖLDRŐL ÉS A NAGYVILÁGBÓL

SPORT
JEGYZET
MOLNÁR MIKLÓS
molnar.miklos@szekelyujsag.ro

23

HÍREK RÖVIDEN

Székelyvágta
Idén is lesz Székelyvágta, amely a budapesti Nemzeti Vágta egyetlen külföldi előfutama. A rendezvényre július 14–15-én az Óriáspince-tetőn kerül sor, ahol már megkezdődtek az előkészítési munkálatok. A szervezők a tavalyinál is nagyobb sikerre számítanak, még több versenyzőt és több ezer nézőt várnak a helyszínre.

Allah ákbár!

A

Másfajta MOL Ligát akarnak
A MOL Liga-bővítésről szóló szavazás szerdai eredményhirdetése után a Steaua Bucuresti szakosztályvezetője levelet írt a ligának, amelyben jelezte, a meghozott döntéseket és a szavazás végeredményét klubja nem tudja elfogadni, ha ezeken a liga nem kíván változtatni, a Steaua kilép a ligából. Mint Cristian Cirlan leveléből kiderült, számukra csak az a lebonyolítási rendszer lenne elfogadható, amelyet a HSC is támogatott a múlt pénteki ülésen, tehát a kétcsoportos MOL Liga, amelyben a csatlakozni kívánó két új romániai csapat is részt vehet.

Morális csőd?
Laurencz László kézilabda mesteredző szerint morális csőd lenne, ha Nagy László ismét szerepelhetne a magyar válogatottban, és ha magyar színekben pályára lép a londoni olimpián, akkor egyetlen mérkőzést sem fog megnézni.
MTI

Élen a CFR
A román élvonal 33. fordulójában mindkét kolozsvári csapat győzni tudott: a CFR a sereghajtó Miovenit verte meg idegenben 5–0-ra, az Universitatea a Vointa Sibiu ellen nyert otthon 3–1-re. A CFR Cluj győzelmével átvette a vezetést a tabellán a Vaslui előtt. Szinte biztos, hogy kiesik Marosvásárhely az 1. ligából. Két fordulóval a vége előtt már 6 pont a FCM hátránya.

Fellobbant az olimpiai láng
Meggyújtották a londoni nyári olimpia lángját a görögországi Olümpiában. A láng egyhetes, csaknem 2900 kilométeres görögországi útja során negyven városon vonul át, és jövő csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Brit körútja után az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

Férfi tenisz-világranglista
A múlt heti madridi tornán diadalmaskodó svájci Roger Federer feljött a második helyre a férfi teniszezők hétfőn kiadott világranglistáján. Az élen változatlanul a spanyol fővárosban már a negyeddöntőben búcsúzó szerb Novak Djokovic áll, a hazai közönség előtt a 16 között elvérző spanyol Rafael Nadal visszacsúszott a harmadik pozícióba. Federer 2011. március 14. óta nem volt az első kettőben

77 éves szakember az m1 csatorna Ma reggel című műsorában kedden kiemelte: a Barcelona átlövője három évig hitegette a közvéleményt, szövetséget, játékostársakat. Laurencz arra utalt ezzel, hogy Nagy 2009 óta nem szerepelt a nemzeti együttesben, s néhány hete megkapta a spanyol állampolgárságot, ám a hírek szerint visszatér Magyarországra, Veszprémbe tart mesés összegért, és van rá esély, hogy a magyar válogatottal a londoni olimpián játszhasson.

A

Messié az Aranycipő
Az FC Barcelona színeiben 50-szer eredményes Lionel Messi érdemelte ki a 2011/12-es idény legeredményesebb labdarúgójának járó Aranycipőt. A listába csak a bajnoki gólok számítanak, s a különböző erősségű pontvadászatokban elért találatokat más-más szorzóval veszik figyelembe. A háromszoros aranylabdás argentin pályafutása során másodszor végzett az élen ebben a rangsorban, legutóbb a 2009/2010-es idényben diadalmaskodott.

Kövér és Kassai egy pályán
MTI

Vasárnap rendezik meg a Magyar Borászválogatott és a Magyar Országgyűlés közötti barátságos mérkőzést. A játékve-

zető Kassai Viktor lesz. Az Országgyűlés csapatát nagy valószínűséggel Kövér László házelnök is erősíti. A BorÁszok keretében szerepel többek között Bock József és Rókusfalvy Pál is.

Manchester City negyven éve nem nyert bajnokságot. A Premier League idei kiírásában megjárták a mennyet, a poklot, aztán megint a mennyet. Nem is egyszer, legalább kétszer. A szezonban egyenletesen jó teljesítményt nyújtó City elszakadt a mezőnytől, és úgy tűnt, hogy már senki sem éri be őket. De jöttek a botlások, minekutána a városi rivális United beérte, sőt el is kerülte őket. A thrillernek azonban nem volt még vége, az utolsó forduló előtt egyforma pontszámmal állt a két csapat, egyforma eredmény esetében – jobb gólarányának köszönhetően – a City lett volna a bajnok. A United egy nullára nyert Sunderlandben, a City a kiesés ellen küzdő Queens Park Rangers-et fogadta. Otthon, ötvenezer néző előtt. Ennek megfelelelően a City korán vezetést is szerzett, de jaj, szurkolóik nagy bánatára a Rangers egyenlíteni tudott. Pár percre rá viszont elégedetten hördültek fel a hazai nézők, az ellenfél megfogyatkozott, durvaságért egy parkőr mehetett zuhanyozni. De ha már zuhany, akkor hideg legyen, mondhatta a vendégcsapat, mert nem sokkal később megszerezték a vezetést. Az Al-Ettihad Stadion megdermedt. Negyven év után itthon fog elúszni a bajnoki cím? Ezért bocsátott meg Mancini Balotellinek és Teveznek? Hát ezért költött el Manszúr sejk többszázmillió eurót? Vagy font sterlinget? Mindegy, senki sem számolta. Ő sem. Ő el sem jött a meccsre. Becsületükre legyen mondva, senki nem kezdett el fütyülni. Csak sápadtan és kétségbeesetten rágták azt, ami éppen a kezük ügyébe esett. Sálat, sapkát, körmöt. Nekik nem az arab tulaj, hanem a saját csapatuk volt fontos. Nem szidtak senkit, nem kerestek bűnbakot, saját frusztrációjukat nem vetítették rá senkire. Csak üveges tekintettel bámultak maguk elé és imádkoztak. Hátha valami csoda történik… A City ment előre, de még helyzetig sem jutott a betömörülő vendégekkel szemben. Már a hosszabbításban jártunk, a városiaknak két gólra lett volna szükségük. A United Sunderlandban már ünnepelni készült. Nem tudni, melyik isten segített. A keresztényeké biztos nem, ő össze volt zavarva. Manchester fele egy dologért imádkozott, a másik fele pedig egy homlokegyenest ellenkezőért. Lehet, hogy Allah volt az, mindenesetre a hosszabbításban a City két gólt rúgott, és negyven év után felülhetett az angol foci trónjára.

24

HUMOR

GLOSSZA. HETI VICCEK

II. évfolyam 20. szám

GLOSSZA

Heti viccek
Kalózhajó félszemű kapitánya este támad a kivilágított áruszállító hajóra. Ahogy a hajó mellé érnek, egyből elkezdenek átugrálni a kalózok. Eldördül az első lövés, amely véletlenül éppen a kalózkapitány egyetlen ép szemét éri. Mire a kapitány felordít: – Ez az fiúk, jól csináljátok! Először a világítást! ----Mórickát festeni küldi az apukája: – Fiam, itt van az ecset és a festék, fesd újra az ablakokat. 20 perc múlva jön is vissza Móricka: – Apu, a kereteket is lefessem? ----A skót sorra pakolja le a könyveket a polcról egy dobozba. Megkérdezi a felesége: – Hát te mit csinálsz? – Jönnek vendégségbe McDermoték. – Na és? Gondolod, hogy ellopják a könyveket?

Aforizmák
– Nem. Felismerik. ----A tanító néni a gyerekeknek arról beszél, hogy mi a jó cselekedet és mi a rossz: – Például, ha én benyúlok, egy férfi zsebébe és kiveszem a pénztárcáját, akkor mi vagyok én? Az egyik gyerek rávágja: – A felesége! ----A béka elmegy a jósnőhöz, aki a kristálygömbje segítségével azt jósolja neki: – Nemsokára találkozni fogsz egy csinos lánnyal. Mire a béka: – És hol találkozunk, a tóparton? A pataknál? – Nem! Biológiaórán. ----Két régi barát találkozik: – És mondd csak, megőrizte a feleséged azt a gyönyörű lányos karcsúságát? – Nemcsak megőrizte, hanem azóta megduplázta!

BALÁZS ÁRPÁD
balazs.arpad@szekelyujsag.ro

Ugyanazt kérem

L

„Hiszek a sárkányokban, a jó emberekben és egyéb fantázia szülte lényekben.”

aló Csaba vacsorára volt hivatalos az Ehető vendéglőbe. Egész nap készült az eseményre, egy régi barátja, Kalapács Endre hívta találkozni. Ritkán szokott vendéglőbe járni. Pontosan este nyolckor találkoztak, egy pohár bor mellett régi gyerekkori emlékeket idéztek fel. Endre azóta sikeres labdarúgóedző lett Németországban. Parancsolj!, szólt udvariasan Csabához, válassz a kedvedre! Ő kezébe vette az étlapot, s eszébe jutott, hogy nincs nála az olvasó szemüvege. A fénnyel is bajok voltak, alig lehetett látni a hangulatvilágitásban. Röstellte mondani, hogy közel a hatvanhoz, már gondjai vannak a látással. Ne az árakat figyeld, a vendégem vagy! – szólt rá Endre mosolyogva. Valami könnyűt szeretnék, de nem tudok választani. Legyen a ház szpecialitása, vágta ki magát. Endre is nézegette a kínálatot, majd gyorsan döntött. Ő is a ház specialitását kérte. Jól választottak, bizonygatták egymásnak, miután elpusztították a két fatányérost. Kalapács számlát kért a pincértől, majd sokáig nézete a papírszalagot. Egyszercsak megszólalt. Csaba, elkövettem azt a hibát, hogy nem hoztam magammal az olvasószemüveget. Nézd meg, mennyi a végösszeg!, szólt Csabához. Sajnálom barátom, de én se látom… Bízzuk a pincérre, mondta mosolyogva.

HIRDETÉSEK

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful