Funcţiile sistemului de înaltă presiune Principalele funcţii ale sistemului de înaltă presiune sunt asigurate de pompa de injecţie.

Astfel, presiunea de injecţie, dozarea cantităţii decombustibil pe ciclu şi cilindru, avansul la injecţie, durata injecţiei ca şi caractersitica de injecţie optimă sunt realizate de pompa de injecţie. Pompele de injecţie se clasifică după mai multe criterii: I. În funcţie de modul de deservire a cilindrilor motorului se pot deosebi: a) pompe individuale; b) pompe injector; c) pompe cu distribuitor rotativ; d) pompe în linie; caracteristica acestei clase constă în aceea căfiecare cilindru al motorului este deservit de câte un element de refulare. II. După metoda de reglare a dozei de motorină: a) prin aspiraţie invariabilă şi refulare parţială (exemplu- pompele cupiston-sertar); b) prin aspiraţie variabilă şi refulare totală (pompele cu distribuitor rotativ); III. După modul de acţionare a elementului de pompare: a) acţionare mecanică (camă); b) acţionare electromagnetică. Problema esenţială a pompelor de injecţie o constituie realizarea presiunilor mari de injecţie.

Circuitul de înalta presiune Common Rail. Sistemul este format dintr-un rezervor de combustibil , o pompa electrica de combustibil (care poate exista sau nu) care are rolul de a duce combustibilul din rezervor prin filtre catre pompa de inalta presiune, pompa de inalta presiune, o rampa comuna, conducte si injectoare. La masinile dotate cu pompa electrica, in cazul in care se ramane fara combustibil (o mare problema a motoarelor diesel) nu mai trebuie amorsata pompa de inalta presiune deoarece se amorseaza datorita pompei electrice. La cele care nu sunt dotate cu pompa electrica exista o pompa manuala care are rolul de a amorsa pompa de inalta presiune. Totusi exista masini care nu au nici una nici alta si atunci trebuie sa faci amorsarea dupa vechile metode (ex Opel Astra 1.7CDTI nu are o astfel de pompa; Renault Megane 1.5 DCI are o astfel de pompa manuala, iar Iveco are pe toate modelele pompa electrica). Din cartusul filtrant combustibilul ajunge in pompa de inalta presiune. Rolul pompei de inalta presiune este de a ridica presiunea combustibilului. Pompa de inalta presiune are si rolul de a trage combustibil din rezervor printr-o pompa de transfer care este inglobata in corpul pompei de inalta presiune. Combustibilul iese din pompa pe o singura conducta care duce la rampa centrala. Circuitul de înalta presiune este echipat cu o pompa de înalta presiune care are rolul de a alimenta rampa de injectie cu motorina sub înalta presiune.

8 – injectoare. turatia motorului si pozitia clapetei de acceleratie. Fiecare injector 8 va pulveriza motorina in cilindrul motorului. temperatura uleiului. 6 – senzor de presiune. 2 – filtru. pozitia camei. care stabileste timpul. temperatura lichidului de racire. 3 – pompa de prealimentare. 5 – supapa de siguranta. comandat automat de calculatorul 10.1 – rezervor de combustibil.1900 bar. Aceasta imprima combustibilului o presiune de 1500. . 7 – conducta de alimentare (rail). Pompa de inalta presiune de Common Rail Pompa de inalta presiune. 10 – calculator. Deschiderea acului si duzei injectorului este asigurata electromagnetic la comanda calculatorului. trecand-o prin filtrul 2 si o trimite la pompa de inalta presiune 4. 9 – senzori. presiunea turbocompresorului. trimitandu-l rampei comune 7 pentru toate injectoarele. in functie de o serie de factori de informare furnizati de senzorii 9 pentru: temperatura aerului. companenta a sistemului de injectie common rail este responsabila de crearea unei presiunii necesare pentru functionarea injectoarelor la parametrii corespunzatori. 4 – pompa de inalta presiune. respectiv debitul de motorina. Circuitul combustibilului este urmatorul: pompa 3 absoarbe motorina din rezervorul 1.

2 Pompa înalta presiune. care actioneaza alternativ cele trei pistoane (2) prin intermediul inelului cu came (3). B Orificiu de admisie. alimentarea de joasa presiune care intra prin orificiul B deschide clapeta (4). . A Orifciul de refulare. clapeta se închide. În timp ce pistonul coboara. carburantul este pus sub presiune si evacuat prin orifciul A. Carburantul umple cilindrul. Detaliul unui element de pompare (3 pistoane).a) Pompare cu trei pistoane radiale. 1 Arbore cu came. b) Pompare cu 2 pistoane radiale. 3 Inel cu came. 4 Clapeta. Un arbore cu came (1) antrenat de un motor. 1 Pompa de transfer. 2 Piston. În momentul reurcarii pistonului.

4 Actuator joasa presiune. . 1 Came rotative. 2 Element de pompaj cu pistoane radiale. 6 Orificii de fixare. 3 Electrovana. 8 Retur motorina.3 Captor de temperatura. 7 Intrare motorina. 9 Iesire înalta presiune. Detaliu de element de pompaj (2 pistoane). 5 Cap hidraulic.

c) Distribuirea înaltei presiuni. În timp ce electrovana (3) se deschide. 2 Captor de presiune. 1 Iesirile înaltei presiuni catre injectoare. Este interzisa demontarea interiorului pompei sau separarea regulatorului. cama rotativa respinge pistoanele care refuleaza carburantul catre rampa. Din aceleasi motive este strict interzisa desurubarea unui racord al conductei de înalta presiune atunci când motorul este pornit. carburantul sub presiune de alimentare intra în cilindrul de pompaj si departeaza pistoanele (2). Atentie: Se verifica înaintea fiecarei interventii ca rampa de injectie nu mai este sub presiune si ca temperatura carburantului nu este prea ridicata. Apoi.Motorul antreneaza cama rotativa (1). Pompa CP1 . 3 Intrare înalta presiune venind de la pompa. Electrovana se închide în timp ce cantitatea de carburant necesar este admisa.

Regulator de presiune 4. Rampă 6. Racord spre injector 7. Pompa de presiune înaltă CP1 2. Senzor presiune aer admisie 13. Valva electropneumatic pt. Rezervor vid 9. Distribuitor vid 8. Senzor presiune rampă 5. Senzor temperatură combustibil 3. Regulator de presiune rampă 7. Senzor temperatură aer admisie . Injector 12. Senzor poziţie ax cu came 11. Pompă de înaltă presiune 2. Intrarea combustibil 3. Senzor presiune rail 6. Valva de reglare debit 4. EGR 10. Tub Rail înaltă presiune 5. Retur Sistemul Common Rail BMW 1.1.

Aceasta tehnica permite si un avans de injectie reglat pentru un nivel bun de zgomot al motorului si pentru un volum redus de emisii. Cu ajutorul acestui sistem presiunea înaltă este asigurată direct de injector. Pompă combustibil 24. . Pompele injector se monteaza in chiulasa. la care nu se pot monta patru supape.injector Sistemul de alimetare cu injector pompă este un sistem de alimetare al motoarelor cu aprindere prin compresie care se utilizează de regulă la maşinile cu capacitate mare sau la autoutilaje.14. au 3 garnituri si sunt actionate de culbutor de la arborele cu came. Digital Diesel Electronic unit 21. Presiunea inalta si pulverizarea fina a combustibilului contribuie la atingerea unui inalt randament termodinamic si a unei exploatari optime a cuplului motor pe litru cilindree. Acestea prezinta un electromagnet de control care stabileste doza de motorina injectata. Intercooler 15. acesta fiind controlat electronic de unitatea de control a alimentării. Valvă regulator presiune turbo 17. Presiunea creste pe parcursul injectiei datorita vitezelor mari ale camelor. Rezervor combustibil 23. Cu ajutorul modului compact monocilindric al sistemului de injectie pompa – jiclor la presiune inalta pot fi atinse cele mai inalte presiuni de injectie (putin peste 2000 bari) ale tuturor procedeelor de injectie directa Diesel. Pedală de acceleraţie 22. motorul functioneaza zgomotos. Valvă bimetal 26. Debitmetru aer 16. Bloc silent 20. Filtru combustibil Instalatia de alimentare la mac cu pompa . Senzor poziţie ax principal 27. Răcitor aer recirculat 18. Senzor temperatură lichid răcire 29. Dezavantajele utilizarii acestei solutii sunt: adaptarea pompei injector impune o chiulasa modificata. Pompă combustibil in-line 28. Sonda lambda 19. Obturare pe circuitul retur 25.

piezoelectrice (pana la 5 injectii pe ciclu) . 5 Retur de motorina.Injectoarele Injectoarele de Common Rail sunt lungi pentru a putea trece prin chiulasa. a) Principiul de functionare. 11 Arc ac injector. Acestea pot fi de 2 feluri : . 8 Camera superioara. presiunea se exercita în camera inferioara (7) ducând la ridicarea acului injector. . 10 Supapa. Deschidere injector: Când calculatorul comanda deschiderea supapei (10) prin alimentarea alimentarea bobinei (6). camera superioara (8) este pusa la retur (5). 4 Conector electric. Injectoarele sunt comandate individual de catre calculator. Astfel. În acest caz echilibrul fortelor se pierde. 6 Bobinaj de comanda. 9 Arc supapa. Pozitia de repaus: Acul injector (2) este mentinut în pozitia închis prin echilibrarea presiunilor în camera superioara (8) si camera inferioara (7) precum si prin forta arcului de ac injector (11). 7 Camera inferioara. port injectorul are integrat un sistem de comanda prin bobinaj permitând comandarea electrica a presiunilor de injectie importante.electromagnetice ( 2 injectii pe ciclu) 1 Gauri de injectie 2 Ac injector 3 Intrare înalta presiune.

majoritatea producatorilor de automobile recomanda schimbarea filtrului de habitaclu la 15. Injectia dureaza atât cât bobina este alimentata. Forta arcului de supapa (9) reînchide supapa (10). Din aceasta cauza. Filtru de polen Majoritatea autoturismelor sunt echipate cu filtre de habitaclu care protejeaza pasagerii impotriva emisiilor poluante din aerul admis in autovehicul. calculatorul înceteaza alimentarea bobinei (6). Presiunea în camera superioara (8) reurca la nivelul presiunii de alimentare.000 km. Unul din cele mai importante reglaje facute sistemului de alimentare este acela al reglarii presiunii de deschidere a injectorului. Acest reglaj se face deobicei cu un mecanism surub piulita sau cu saiba de reglare. . La acest moment echilibrul este restabilit între camera superioara si camera inferioara. Masinile cu instalatie de climatizare. pentru a asigura in interiorul autovehiculului un aer proaspat si sanatos.injectia începe. Injectoarele se verifica pe stand. Calitatea aerului este esentiala deoarece afecteaza direct capacitatea de concentrare a soferului. de exemplu. Închidere injector: Pentru terminarea injectiei. Daca filtrele sunt uzate din cauza substantelor nocive captate. acestea nu isi mai pot indeplini functia de filtrare. acul injectorului se reînchide. sunt echipate intotdeauna si cu un filtru de habitaclu.

Bujiile incandescente Cauze care duc la deteriorarea bujiilor incandescente: Cauza poate fi deseori identificata observand elementul de incandescenta.000 rpm in sarcina maxima.180. Acest fapt se datoreaza unei largi varietati a lubrifiantilor. Defectarea turbosuflantei motorului este de cele mai multe ori cauzata de un lant de alte defectiuni sau interventii necorespunzatoare. perioade de timp sau kilometri parcursi. Aceste zone sunt importante datorita vitezei de operare a turbosuflantei.motorina proasta . astfel turbina e racita de gazele iesite din motor. Procedura de intretinere vizeaza in mod deosebit filtrarea aerului si calitatea uleiului.Defectiuni ale turbosuflantelor cauzate de problemele de lubrifiere: retinerea uleiului. prezenta corpurilor straine in ulei. Nu e recomandat oprirea imediata a motorului. O turbina are mii de rpm (5000) la ralanti si poate atinge 160.Defectiuni determinate de patrunderea obiectelor straine in rotoarele compresorului si/sau ale turbinei. . a modurilor de operare si a conditiilor la care sunt supusi acestia. . Prin racire graduala se va intelege lasarea motorului dupa un mers in sarcina aproximativ 1-2minute motorul la ralanti sa se raceasca. Caderi de acest tip nu pot fi atribuite unei bujii defecte. Intretinerea preventiva a turbosuflantei consta in primul rand in asigurarea pastrarii integritatii motorului si a sistemului de alimentare cu aer. Prin incalzire se intelege mersul in sarcina a turbinei. . Daca se respecta intervalele de service si calitatea uleiului folosit este cea mentionata in manualul de service al autovehiculului dumneavoastra. De asemenea nu trebuie ignorate depunerile pe vane care pot bloca functionarea lor cauzand suprapresiune sau subpresiune Funinginea apare din cauza urmatoarelor probleme: . de exemplu.000 . Motorul nu trebuie exploatat intr-un mod care sa genereze o functionare defectuoasa a turbosuflantei. restrictionarea sau lipsa curgerii uleiului. De fiecare data cand supunem la o incalzire turbina ea trebuie racita gradual la loc pentu a nu avea probleme cu depuneri pe circuitul de ungere ce duc la neungere pe viitor si blocarea ei. Procedurile de intretinere sunt bazate pe intervale stricte de functionare ale motorului.1800 rpm) si calci la maxim pedala de acceleratie si o mentii macar jumatate de secunda.mersul subturat . Un element de incandescenta prezentand semne de topire indica. Surge-ul apare cand esti subturat (1000 .Turbinele In principal turbinele se defecteaza din cauza surge-urilor si depunerilor de funingine ( pe paleti) care dezechilibreaza ansamblu. o defectiune la sistemul de injectie. Adoptarea unor proceduri de operare adecvate si a unei politici de intretinere preventiva ofera sistemului turbo o lunga durata de viata. Socul pe partea de compresor poate in timp sa subrezeasca fie axul turbinei fie sa rupa paleti.o alta cauza ar fi un chiptunning fortat De asemenea la partea de intretinere ar trebui evitate surge-urile si racirea turbinei. turbosuflanta are o eficienta si fiabilitate maxima. Aceasta se va raci fortat si nu ii va face bine deloc.

Pentru eroarea la injectie mentionata mai sus. simpla inlocuire a bujiilor incandescente nu este suficienta.functionarii la o tensiune excesiva.postincalzire incorecta cu motorul pornit Topirea sau ruperea elementului de incandescenta Supraincalzirea elementului de incandescenta datorita: . de asemenea.tensiune furnizata timp indelungat datorita releului care ramane cuplat .duze de injectie uzate sau cocsificate sau duze care picura Motor stricat. Iata cateva cazuri tipice de bujii distruse si motivele lor Elementi de incandescenta loviti sau zgariati Intreruperea filamentului datorita: . de exemplu cand se furnizeaza curent de la o alta masina . cauza defectiunii trebuie remediata. de exemplu datorita : -griparii motorului -valvelor sparte -topirea pistoanelor Stift de fixare rupt. hexagon distrus Supraincalzirea datorita: Supraincalzirii elementului de incandescenta si implicit a filamentului incandescent. elemntul de incandescenta devine fragil si se rupe .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful