JURNAL PRAKTIKUM MINGGU PERTAMA ( 10 JUN 2007 – 14 JUN 2007 ) 1.

Masalah Pada minggu pertama praktikal, saya menghadapi masalah dari segi penulisan rancangan mengajar harian secara yang betul. 2. Analisis Masalah ini timbul kerana saya menghadapi kesukaran dalam menentukan subtopiksubtopik yang perlu diajar. 3. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut melihat contoh-contoh buku penulisan rancangan mengajar harian dan saya akan mendapatkan bimbingan dan nasihat daripada pensyarah pembimbing disamping berbincang dengan rakan-rakan yang lain. 4. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 5. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. 6. Tindakan Susulan Sebelum membuat rancangan persediaan mengajar, saya akan memikirkan aktivitiaktiviti yang akan dibuat adalah berkaitan dengan subtopik yang akan diajar.

Cadangan Untuk Memperbaiki Saya akan menyediakan plan A dan plan B pada waktu-waktu tertentu terutama pada hari-hari yang terlibat dengan aktiviti sampingan. 6. 4.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KEDUA ( 16 JUN 2007 – 21 JUN 2007 ) 1. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. Analisis Masalah ini timbul kerana aktiviti sampingan ini mengambil keseluruhan masa pengajaran dan pembelajaran (satu hari). Ini menyebabkan proses pengajaran dan pembelajaran terpaksa ditangguh ke hari yang seterusnya. 5. Masalah Pada minggu kedua. 2. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. saya menghadapi kesukaran dalam melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran kerana terlalu banyak aktiviti sampingan di sekolah yang memakan masa pengajaran. 3. . Tindakan Susulan Sebelum perlu mengadakan kelas tambahan bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran berjalan dengan lancar. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera.

Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. . saya terlibat dengan banyak aktiviti pengajaran tingkatan 3 untuk PMR seperti kem kecemerlangan. 3. Tindakan Susulan Sebelum membuat rancangan persediaan mengajar dan saya akan menguruskan masa dengan sebaik yang mungkin. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut bersedia dengan segala cabaran dan dugaan kerana itulah tanggungjawab seorang guru bagi memastikan pelajar-pelajarnya berjaya. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. 6. Masalah Pada minggu ketiga. saya perlu membahagikan masa yang secukupnya bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran berjalan dengan lancar. Analisis Masalah ini timbul kerana saya turut mengajar kelas peperiksaan sewaktu praktikal ini. 5. ia sedikit sebanyak mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran bagi kelas praktikal. Oleh itu. 4.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KETIGA ( 24 JUN 2007 – 28 JUN 2007 ) 1. Oleh itu. 2.

JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KEEMPAT ( 1 JULAI 2007 – 5 JULAI 2007 ) 1. 2. Analisis Masalah ini timbul kerana saya menghadapi kesukaran dalam pengurusan masa bagi melaksanakan aktiviti berkumpulan. saya menghadapi masalah dalam menjalankan aktiviti berkumpulan. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. 3. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. Tindakan Susulan Saya perlu membuat perancangan yang lebih teliti seandainya ingin membuat sebarang aktiviti secara berkumpulan. . 6. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya perlu bersedia dengan lebih awal dengan cara membahagikan sendiri kumpulan-kumpulan tersebut dan saya akan mendapatkan bimbingan dan nasihat daripada pensyarah pembimbing disamping berbincang dengan rakan-rakan yang lain. 5. Masalah Pada minggu keempat. 4. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya bagi menyelesaikan masalah ini.

Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut melihat contoh-contoh buku penulisan rancangan mengajar harian dan saya akan mendapatkan bimbingan dan nasihat daripada pensyarah pembimbing disamping berbincang dengan rakan-rakan yang lain. Tindakan Susulan Saya akan cuba mendekatinya dan memotivasikannya agar ia tidak ketinggalan di dalam kelas dan mendatangkan masalah kepada pelajar yang lain. 2. Analisis Masalah ini timbul kerana terdapat pelajar yang bermasalah dari rumah dan ia mempengaruhi pelajar-pelajar yang lain. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera iaitu dengan cara mengkaji latar belakang permasalahannya. Tetapi saya masih boleh bertahan dan cuba atasinya dengan sebaik yang mungkin. 4. 6. Masalah Pada minggu ini. 5. .JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KELIMA ( 8 JULAI 2007 – 12 JULAI 2007 ) 1. 3. saya menghadapi masalah berhubung dengan perangai-perangai pelajar lelaki kelas 2A2 yang kadang kala mengganggu emosi. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya.

Analisis Masalah ini timbul kerana saya tidak terdedah dengan tatacara menulis rancangan pengajaran bagi hari peperiksaan. . Masalah Pada minggu ini. hanya ada beberapa masalah yang dihadapi iaitu permasalahan dalam menulis rancangan pengajaran harian bagi kelas peperiksaan. 2. 6. Namun. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut melihat contoh-contoh buku penulisan rancangan mengajar harian dan saya akan mendapatkan bimbingan dan nasihat daripada pensyarah pembimbing disamping berbincang dengan rakan-rakan yang lain. 4. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. Tindakan Susulan Saya cuba terlebih dahulu menulis rancangan pengajaran harian bagi hari peperiksaan dan akan memperbaikinya seandainya ia salah. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KEENAM ( 15 JULAI 2007 – 19 JULAI 2007 ) 1. 3. semuanya berjalan dengan lancar kerana hari peperiksaan. 5.

kaedah-kaedah.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KETUJUH ( 22 JULAI 2007 – 26 JULAI 2007 ) 1. Permasalahan tentang pemilihan strategi yang kurang berkesan ini dapat diperhatikan apabila terdapat sesetengah pelajar saya kurang memberi perhatian atau tidak menarik minat mereka untuk mengikuti sesi P & P yang saya jalankan terutama pada akhir waktu pengajaran. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. saya menghadapi masalah dalam memilih strategi yang sesuai bagi diaplikasikan supaya proses P & P saya akan berjalan dengan lancar dan berkesan. 2. 5. teknik-teknik. . Sya juga akan memberi penekanan tentang penggunaan alat-alat bantu mengajar bagi memudahkan pelajar-pelajar memahami pengajaran saya dengan lebih mudah. 3. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. pendekatan dan strategi yang sesuai dan berkesan dalam P & P saya. pendekatan. kaedah dan teknik pengajaran dengan lebih baik dan mendalam kera ia merupakan tunjang bagi proses P & P saya. 6. teknik-teknik dan strategi. Masalah Pada minggu ketujuh. 4. Analisis Masalah ini timbul kerana saya kurang menguasai konsep P & P seperti konsep pendekatan. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut berusaha mendapatkan bimbingan dan tunjuk ajar daripada guru-guru yang berpengalaman tentang pemilihan kaedah. Tindakan Susulan Bagi menghasilkan pengajaran yang lebih berkesan sebagai seorang guru. saya haruslah menguasai strategi.

SUSUNAN MAJLIS: 7.45 pg: Ucapan Pengerusi Koperasi SMASID BHD Nyanyian lagu Koperasi Bacaan Perutusan • • • YB Menteri Pelajaran YB Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi YM Prof Diraja Ungku Aziz 11.00 pg : Acara permainan 10.30 pg: Semua guru dan pelajar mengambil tempat di Dewan Sekolah 10.30 pg: Kuiz Hari Koperasi Sekolah Persembahan Pelajar 1.TARIKH PERISTIWA FOKUS : 19 Jun 2007 ( Selasa) : Hari Koperasi Sekolah (HKS) : Program dilaksanakan menepati tarikh yang ditetapkan oleh ANGKASA (Angkatan Koperasi Kebangsaan) dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia iaitu pada 17 – 23 Jun 2007. PENGLIBATAN : Semua pelajar dan guru SMA Sultan Ismail.30 pg : Pertandingan ‘Car Wash’ 9.40 pg : Taklimat pagi dan Perasmian oleh Tuan Pengetua 8.00 tgh : Penyampaian Hadiah . Dungun.15 pg : Acara menanam pokok oleh ihak pentadbir sekolah 8.

Bagi pertandingan ‘Car Wash’. banyak pengajaran ilmu yang saya dapat antaranya ialah dari segi pengurusan masa. persembahan pelajar dan memantau keseluruhan perjalanan HKS nanti. Kita hendaklah bijak menguruskan masa dan merancang aktiviti dengan sewajarnya. Berpandukan pada program HKS ini. ia mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pihak guru dan pelajar.30 petang. Saya diberi tugas sebagai AJK bahagian dewan. Aktiviti ini juga memperlihatkan perlunya sikap kerjasama dikalangan ahli kumpulan. Ahli Jawatankuasa Kerja perlu dibentuk terlebih dahulu. REFLEKSI Secara keseluruhannya. Sebanyak 13 orang guru telah memasuki pertandingan ini iaitu kereta mereka akan dibasuh oleh 3 orang pelajar setiap kumpulan. Mesyuarat diadakan di bilik mesyuarat. Semua aktiviti berjalan dengan begitu baik sekali.10 pagi. Berdasarkan pemerhatian saya. semua aktiviti berjalan dengan lancar dari awal majlis sehingga penyampaian hadiah.PENGALAMAN Untuk menjayakan sesuatu program. Pada pendapat saya. Program ini juga mengajar saya untuk mengurusklan sesuatu aktiviti sekolah yang lain pada masa yang akan datang. Semua aktiviti telah dirancang dan disepakati ndalam mesyuarat tersbeut. mesyuarat antara ALK Guru dan ALK Pelajar pula diadakan bagi memberi taklimat untuk HKS dan pengagihan tugas. HKS ini memang wajar diadakan setiap tahun bagi menyedarkan para pelajar tentang keperluan berkoperasi dan memupuk sifat keusahawanan. Oleh yang demikian semua ALK Guru Koperasi SMASID BHD telah dipanggil untuk bermesyuarat pada 11 Jun 2007 (Isnin) di bilik pengetua pada jam 11. kita selaku AJK hendaklah bekerjasama dan bantu membantu antara satu sama lain. saya dapati bagi menjayakan sesuatu program. . Selain itu. Seterusnya pada jam 2. semua ALK Guru dan ALK Pelajar menjalankan tanggungjawab masing-masing mengikut portolio yang ditetapkan. Semua peralatan disediakan oleh pihak penganjur.

namun saya kurang yakin dalam menguruskan hal ini. Ia turut memberi masalah kepada saya dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan lawatan seperti kutipan tambang bas. Sungguhpun ia memberi pengalaman yang baru kepada saya. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. Saya juga kurang pandai menangani masalah pengurusan masa. Masalah Pada minggu kesembilan. . Pembahagian tugas juga diperlukan bagi meringankan beban dan melahirkan semangat kerjasama dan bantu membantu antara satu sama lain dalam sesuatu pasukan. Ini memberi kesan kepada saya dari segi emosi dan mental. Ia merupakan satu pengalaman baru dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan protokol-protokol lawatan. 6. Tindakan Susulan Saya perlu membuat perancangan yang lebih teliti seandainya ingin membuat sebarang aktiviti. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut berusaha mendapatkan bimbingan dan tunjuk ajar daripada guru-guru yang berpengalaman tentang pengurusan lawatan. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. 4. 3. Pengurusan lawatan ini juga memberi kesan dalam pengurusan masa pengajaran dan pembelajaran saya. tempahan penginapan dan tempat lawatan kerana saya merupakan ketua kepada lawatan tersebut. Analisis Masalah ini timbul kerana saya kurang yakin dengan kebolehan diri sebagai seorang ketua pasukan dan saya juga kekurangan pengalaman menguruskan lawatan.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KESEMBILAN ( 5 OGOS 2007 – 9 OGOS 2007 ) 1. sumbangan makanan daripada pihak-pihak tertentu. anjuran Kelab Koperasi Sekolah. 5. 2. Perancangan menguruskan sesuatu aktiviti seperti lawatan perlu dibuat dengan teliti dan terancang bagi memastikan kelancaran lawatan tersebut dan juga kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. saya menguruskan lawatan ke Kuala Lumpur dan Melaka.

kaedah dan teknik pengajaran dengan lebih baik dan mendalam kera ia merupakan tunjang bagi proses P & P saya. teknik-teknik. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. 3. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut berusaha mendapatkan bimbingan dan tunjuk ajar daripada guru-guru yang berpengalaman tentang pemilihan kaedah. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. Sya juga akan memberi penekanan tentang penggunaan alat-alat bantu mengajar bagi memudahkan pelajar-pelajar memahami pengajaran saya dengan lebih mudah. pendekatan dan strategi yang sesuai dan berkesan dalam P & P saya supaya pelajar-pelajar lebih berminat dan mempunyai motivasi yang tinggi dalam mendapatkan keputusan yang baik. Analisis Masalah ini timbul kerana para pelajar tidak tahu sifir dan kurang mengingati formula-formula yang diajar. saya menghadapi masalah tentang pelajar-pelajar yang beranggapan subjek matematik merupakan subjek yang susah dan sukar untuk mendapat ‘A’. 4. Masalah Pada minggu kesembilan. . saya haruslah menguasai strategi.. Permasalahan ini terjadi akibat pelajar-pelajar tingkatan 2 ini kurang diberi pendedahan corak atau bentuk soalan peperiksaan yang sebenar. 2. 5. Tindakan Susulan Bagi menghasilkan pengajaran yang lebih berkesan sebagai seorang guru. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 6.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KESEPULUH ( 12 OGOS 2007 – 16 OGOS 2007 ) 1. pendekatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful