Radiografia

O radiografie este înregistrarea, pe film fotografic special, a imaginii structurale a unui obiect, obținută cu ajutorul radiațiilor X sau gamma. Radografia permite examinarea obiectelor netransparente pentru lumină, pe baza proprietății acestor radiații de a fi mult mai penetrante. La realizarea radiografiei, sursa de radiații este dispusă de o parte a obiectului, iar filmul de cealaltă parte. Străbătând obiectul, radiațiile sunt atenuate inegal în diferitele puncte ale acestuia (în funcție de densitatea și de grosimea materialului), astfel încât, pe film, componentele obiectelor neomogene se diferențiază prin contrast. Radiografia se utilizează pe larg în medicină, diferitele țesuturi sau organe având transparențe inegale la radiațiile X. Față de radioscopie, radiografia prezintă avantajul de a fixa definitiv imaginea structurală, înregistrând totodată amănunte pe

Radiologia/Imagistica medicală Folosește metode fizice pentru a diagnostica bolile. prin diferize tehnici. care reunește o largă varietate de științe în scopul studierii modului în care se formează. se fac radiografii ale picturilor. Este una dintre metodele curente de explorare in practica medicala. transmit. De asemenea. Subramuri Radiologia Diagnostică . Imagistica Medicala-Radioscopia Imagistica medicală este o specialitate științifică recentă. care servesc drept replici pentru identificarea originalelor. radiografia se utilizează mai ales pentru defectoscopie. [1] [2] Anatomia radiologica are ca obiect studiul organismelor pluricelulare cu ajutorul razelor X. înregistrează.care ochiul nu le poate percepe la prima vedere (pe ecranul fluorescent). percep și se stochează imagini ale organelor sau țesuturilor. procesează. cu scopul de a le folosi pentru a diagnostica bolile. analizează. În tehnică.

Histero-salpingo-grafie (aparat reproducător feminin) Imagistica medicala → este o ramură a ingineriei biomedicale.Ecografia(sonografia): folosește un emițătorreceptor de ultrasunete. Cel mai simplu exemplu: controlul periodic necesar la angajare se realizează prin radioscopie.Angiografie (vase de sange) . Nu iradiază (avantaj față de radiologia convențională) însă are limite . → are ca sursă de informații date obținute sub formă de măsuratori sau înregistrări.Radiologie Pediatrică (patologia copilului) .Radiologia Osteo-articulară .Radiologia Sistemului Nervos . ..Radiologie convențională (folosește raze x). → relevă aspecte structurale și funcționale normale sau patologice pentru organisme vii. → are utilitate clinică și medical științifică. . → însumează tehnici și proceduri folosite pentru a obține imagini cu caracter medical.Senologia Radiologia Intervențională .

Prin urmare este reprezentat vizual rezultatul unor măsurători secvențiale. Totodată.Inițial imagistica medicală clinică desemna metode radiologice de investigare medicală. O gamă largă de instrumente de investigare medicală se axează pe măsurarea intensității efectului pe care îl induce o anumită caracteristică fizică sau chimică (inabordabilă direct) asupra unui parametru (accesibil aparatelor de măsură). Rezultatul investigațiilor realizate apare sub diferite aspecte. Nu totdeauna se obțin imagini. Se obțin astfel date importante cu privire la natura preparatului biologic studiat. . Sunt folosite metode complexe de amplificare. Aici apare necesitatea imagisticii medicale. Uneori se obțin liste de valori. S-a urmărit punerea la punct a unor metode de investigație mai puțin invazive în clinica medicală. mai mult sau mai puțin comprehensibile. evaluare și comparare a rezultatelor individuale in vederea cartografierii înregistrărilor multiple. paraclinic. Descoperirile ulterioare realizate in domeniul bio-fizicii au dus la diversificarea metodelor de investigare medicală. Alteori imagini de spectru. au fost concepute instrumente care realizează masurători ale însușirilor fizicochimice în preparatele biologice.

se plăteşte uniform prin care trece aceasta în faţa unui "scorotron". termenul de xeroradiography. în care o imagine a corpului se înregistrează pe suport de hârtie.o placă de seleniu. . mai degrabă decât pe film.Xeroradiographya Xeroradiographya este un tip de raze X. Acest lucru apare ca un rezultat al photoconductiei. în funcţie de conţinutul de energie al X-ray. atrage particule de toner. dezvoltatorile fotografice nu sunt necesare.Amprentă rezultat. Este nevoie de mai multa expunere la radiaţii. În contrast cu conventionale raze X. Utilizarea sa este in mamografie. în formă de distribuţie gratuit pe placa. Ca X-ray foton afectează pe acest strat amorf de seleniu. Prin urmare. In aceasta tehnica. care se bazează pe un strat subţire de oxid de aluminiu. sensul "xero" preluat din limba greacă. care este apoi transferat la plăci de hârtie reutilizabile.

structurile în planul focal apar mai clare. biologie. prin utilizarea deorice fel de val pătrunzătoare.Metoda este utilizată în radiologie.Prin modificarea. Un dispozitiv folosit în tomografie este numit untomograf. in timp ce structurile din alte planuri apar neclare. Înainte de apariţia mai moderne tehnici asistate de calculator. geofizica.o sursă de raze X şi filmul în direcţii opuse în timpul expunerii. aceasta se bazează pe procedura de matematică numita reconstructie de tomografie. direcţia şi gradul de circulaţie. arheologie. în timp ce imaginea de produs este un tomograf. dezvoltata în 1930 de Alessandro radiol .astrofizică şi alte ştiinţe. ştiinţa materialelor.Tomografia Tomografia se referă la imagini de secţiuni sau de secţionare. oceanografi a. personalul clinic face o imagine a secţiunii prin intermediul unui organism de mişcare . In conventionalele tomografii. aceasta tehnica. În consecinţă. operatorii pot selecta diferite planuri focale care conţin structuri de interes. În cele mai multe cazuri.

s-a dovedit utila in reducerea problemei de suprapunere a structurilor din umbra.og Vallebona. radiografie. .