GRUP SCOLAR TEHNIC HIRLAU

PROIECT
Pentru obţinerea certificatului de calificare profesională de nivel 3

Calificare profesională: TEHNICIAN MECATRONIST

PROFESOR INDRUMATOR: COZMESCU BOGDAN

CANDIDAT:

-SESIUNEA: iunie , 2010

TEMA: SENZORI SI TRADUCTOARE REZISTIVE .

in majoritatea cazurilor sunt utilizate traductoarele electrice. pe de alta parte. Curentul electric se preteaza deosebit de bine la transmiterea la distanta. Din aceste motive. care convertesc marimea de intrare intr-o marime de iesire de natura electrica. • asigura prelucrarea relativ usoara a semnalului metrologic. in care traductorul are functia de a capta marimea de masurat si de a o converti intr-o forma canvenabila. fapt explicabil prin faptul ca acestea sunt. pentru toate traductoarele. incomode sau periculoase. inductive. Clasificarea lor se poate face dupa mai multe criterii. mari sau foarte mari. masurarea electrica a marimilor neelectrice capatand astfel o mare dezvoltare. Avantajele masurarii pe cale electrica sunt urmatoarele: • prezinta precizie ridicata. • au o influenta redusa asupra fenomenului supus masurarii. chiar in acelasi traductor Numeroasele aplicatii privind masurarea electrica a marimilor neelectrice evidentiaza faptul ca numarul traductoarelor este foarte mare. simple ca utilizare si pot fi foarte usor adaptate si manipulate. fapt datorat. Apar destul de des cazuri in care marimea de masurat sufera mai multe convertiri succesive.1. • permit transmiterea semnalului la distante mici. Tipurile de traductoare electrice sunt foarte numeroase. NOTIUNI INTRODUCTIVE Intre marimea de masurat si obtinerea informatiei metrologice trebuie sa se stabileasca un intreg lant de masurare. Dezvoltarea electronicii a influentat evolutia traductoarelor electrice prin faptul ca asigura amplificarea relativ usoara a tensiunilor electrice si aducerea semnalelor metrologice la nivelul de putere dorit. senzorii si traductoarele electrice pot fi: rezistive. Traductoarele electrice sunt larg utilizate si pentru faptul ca ofera experimentatorilor un material variat pentru masurarea. in general. existentei unui numar considerabil de marimi de masurat ( care constituie marimi de intrare pentru traductor) si. inregistratoare sau dispozitivele de comanda si executie. pentru a putea fi masurata. . capacitive. • permit prelucrarea valorilor obtinute. in general. pentru masurarea marimilor neelectrice. inregistrarea si analizarea marimilor electrice. rezultatele putand fi afisate sau stocate. Se constata o dezvoltare considerabila a traductoarelor electrice. valabile. ceea ce conduce la simplificarea montajelor experimentale si permite masurarea unor marimi situate in locuri greu accesibile. • au sensibilitate mare. • permit urmarirea variatiilor rapide ale marimii de masurat. • asigura un flux continuu de informatii intre marimile masurate sau reglate si aparatele indicatoare. numarului de asemenea foarte mare de marimi de iesire posibile pentru traductor. pe de o parte. Dupa natura marimii de iesire.

traductoarele rezistive sunt utilizate pentru masurarea marimilor neelectrice care produc variatia unuia dintre cei trei parametri. In tabelul urmator sunt enumerate principalele fenomene fizice pe care se bazeaza conversia la traductoarele rezistive si aplicatiile acestora. dimensiunile geometrice (forta. l – lungimea. Senzori si traductoare rezistive Traductoarele rezistive fac parte din grupa traductoarelor parametrice si se bazeaza pe faptul ca marimea de masurat produce o variatie a rezistentei electrice a traductorului. traductoare rezistive de presiune. Un senzor rezistiv este. traductoare rezistive de umiditate. flux luminos). traductoare rezistive cu contacte. camp magnetic). capabil sa actioneze asupra: - mobilitatii purtatorilor de sarcina (temperatura. . densitatii sarcinii electrice libere (temperatura. De aceea. • traductoare rezistive la care variatia rezistentei se produce prin variatia rezistivitatii : traductoare termorezistive. un rezistor a carui rezistenta electrica este exprimata prin relatia: l A R = ρ· unde. din punct de vedere electric. si anume: • traductoare rezistive la care variatia rezistentei se produce prin variatia lungimii conductorului: traductoare potentiometrice. etc. traductoare tensometrice.2. cursor). ρ – rezistivitatea materialului [ Wm].. Variatia rezistentei electrice R poate fi produsa prin variatia unuia din parametrii ce intervin in ecuatia de mai sus. prin intermediul unui senzor rezistiv. deplasare. • traductoare rezistive la care variatia rezistentei se produce prin variatia sectiunii unui conductor sau a unui semiconductor. Orice masurand este susceptibil de a fi convertit intr-o variatie de rezistenta electrica. traductoare fotorezistive. etc. A – aria sectiunii transversale [m 2 ]. Traductorul (elementul sensibil ES) de tip rezistiv poate masura marimile neelectrice care influenteaza rezistenta sa electrica (R).

viteza gaze ( debit ) .Fenomenul fizic pe care se bazeaza conversia Aplicatii (marimi masurate) variatia lungimii conductorului (sau a numarului .nivel variatia rezistivitatii cu temperatura . Clasificarea senzorilor si a traductoarelor rezistive a) Senzori si traductoare rezistive potentiometrice .temperatura ( termorezistente. termistoare) .presiune (marci tensometrice.umiditate Fig.intensitate luminoasa (fotorezistente) .concentratie amestec gaze .camp magnetic inductie magnetic (efect Gauss) variatia rezistivitatii sub actiunea radiatiilor .deplasari liniare si unghiulare de spire ale unui rezistor) .umiditate gaze .deplasari variatia lungimii sectiunii si a rezistivitatii prin .vacuum variatia rezistivitatii sub actiunea campului .flux luminos .forta intermediul unui element elastic deformabil .concentratie . piezorezistente) variatia rezistivitatii prin procese chimice .grosime .1.

Senzorii potentiometrici sunt constituiti dintr-o rezistenta electrica dispusa pe un suport izolant liniar sau circular. cu valoarea . 2.lungimea corespunzatoare deplasarii cursorului. R – rezistenta dintre cursor si un capat. l α – deplasarea relativa. α t . deplasarea putand fi liniara sau circulara. Caracteristica de conversie a traductorului potentiometric liniar este l R = cl = R t l = α R t t unde R t . Senzori potentiometrici Traductoarele rezistive de deplasare sunt constituite dintr-un senzor potentiometric. . lt In mod similar. caracteristica de conversie a traductorului potentiometric circular : R = c'α = R t α = α' R t t α unde.unghiul maxim de rotatie a cursorului. a carui rezistenta se modifica datorita unui cursor care se deplaseaza sub actiunea marimii de masurat. l t . Caracteristica de conversie este liniara: R = f(X) unde X este deplasarea liniara sau circulara Prin deplasarea cursorului are loc o modificare a unei lungimi din potentiometru care este inclusa in circuitul de masurare. Fig.rezistenta totala a traductorului.

variatia discontinua a traductorului bobinat. Carcasa pe care se bobineaza firul rezistiv se executa din material izolant (ceramica sau metal emailat). de diverse forme: placuta plana sau cilindrica. In cazul in care cerintele fata de rezistenta la uzura sunt ridicate sau cand presiunile de contact sunt mici. deci si factorul de treapta trebuie sa fie cat mai mic. Valoarea sa minima. din argint sau din bronz fosforos. iar eroarea relativa de neliniaritate este cuprinsa intre ( ± 0. fie din 2-3 bucati de sarma din aliaj de platina cu iridiu. Deoarece traductorul potentiometric se executa prin bobinarea unui fir rezistiv pe un suport izolant. inel plan sau cilindric etc.5%). rezulta ca variatia rezistentei nu se produce in mod continuu.unghiul de rotatie a cursorului fata de un capat. corespunzator trecerii cursorului de pe o spira pe alta (Fig. infasurata pe o carcasa izolanta. care au rolul de a izola spirele intre ele. ci in trepte. se utilizeaza aliaje din platina si iridiu sau paladiu.α . αt Fig. Cursorul se confectioneaza sub forma de perie . se numeste factor de treapta. b. Eroarea de discontinuitate trebuie sa fie cat mai mica. cu diametre de (30 – 100) μm. Traductoarele potentiometrice pot fi conectate in orice circuit de masurare a rezistentelor electrice. Pentru a micsora factorul de treapta se construiesc traductoare elicoidale cu pas multiplu. α α' – rotirea relativa. Suprafata de contact dintre conductorul bobinat si cursor trebuie sa fie slefuita. Traductoarele potentiometrice se realizeaza din sarma calibrata. Conductorul potentiometrului trebuie acoperit cu emailsau cu un strat de oxizi. osmiu. rubidiu. Latimea suprafetei de contact a cursorului trebuie sa fie de 2-3 ori diametrul conductorului. care apare la sfarsitul cursei . Materialul rezistiv utilizat este manganinul sau constantanul. Rezistenta totala a traductorului este de (10 ÷ 100. cu valoarea . 3 Traductoare potentiometrice: a – caracteristica de conversie.) Rezulta ca valoarea rezistentei R este afectata de o eroare de discontinuitate.025 % si ± 0. 3 b. . fie sub forma de perii lamelare.000) Ω. materiale cu rezistivitate mare si cu coeficient de temperatura scazut.

de cele mai multe ori. b) Senzori si traductoare rezistive cu contacte Traductoarele rezistive cu contacte sunt traductoarele rezistive la care variatia lungimii firului rezistiv se face in trepte. In cazul cel mai simplu. 4. se utilizeaza traductoare cu mai multe perechi de contacte (fig. traductorul rezistiv cu contacte are o singura limita si o singura pereche de contacte (fig.UTILIZARE : Traductoarele potentiometrice se utilizeaza pentru masurarea deplasarilor si a pozitiilor liniare. de exemplu de variatia uneia din dimensiunile obiectului l. de . a presiunii. Pentru evidentierea mai multor valori ale deplasarii obiectului. 4 a). pentru masurarea nivelului. Fig. Sensibilitatea unui traductor rezistiv cu contacte se poate mari cu ajutorul unor transmisii cu parghii.). traductoare rezistive cu doua limite (superioara si inferioara) care au doua perechi de contacte (fig. pentru lungimi de pana la doi metri sau pentru deplasari unghiulare. 4 Traductoare rezistive cu contacte: a – pentru o limita. b). prin inchiderea sau prin deschiderea unor contacte. asezate de ambele parti ale armaturii (fig 4. d. traductoarele potentiometrice pot fi intalnite in structura traductoarelor complexe. Tensiunea aplicata contactelor trebuie sa fie mai mica decat valoarea la care incepe strapungerea. ea depinde de distanta dintre contacte. La controlul dimensiunilor. b – pentru un interval. rezistenta traductorului este divizata in mai multe portiuni si prezinta posibilitatea inchiderii sau deschiderii unor contacte de catre marimea mecanica de masurat. care este limitata de pericolul de strapungere si care depinde de tensiunea aplicata contactelor. se utilizeaza. Se intalnesc si traductoare cu mai multe limite care au mai multe perechi de contacte. d – pentru mai multe limite. c). c – pentru mai multe intervale. In acest scop. a caror inchidere este provocata de deplasarea care se masoara. Limita sensibilitatii traductorului este determinata mai ales de distanta minima dintre contacte. 4. De asemenea. a fortei etc.

Rezistenta electrica R este modificata in timpul masuratorii de variatia relativa a lungimii firului (Δl/l). etc) se monteaza direct pe piesa. . care este. Deoarece firul rezistiv are grosimea de ordinul sutimilor de milimetru. el se va deforma la fel ca piesa (fig. ele se utilizeaza numai pentru masurarea pieselor ce functioneaza la temperaturi ridicate. principala cerinta impusa aparatului este ca instrumentul de masurare utilizat sa necesite o putere redusa. De aceea. Pentru a evita aparitia unor scantei. molibden. in final. care este proportionala cu alungirea sa.3 N. se masoara marimea neelectrica care a produs aceasta deformatie. Daca senzorul tensometric este fixat pe o portiune dintr-o piesa care se deformeaza din cauza unei solicitari. se masoara variatia de rezistenta a senzorului tensometric. senzorul rezistiv (din constantan. montarea acestor traductoare este o operatie dificila si. puterea din circuitul intrerupt de contacte nu trebuie sa depaseasca (100 ÷ 150) mw.forma si de materialul contactelor si de presiunea pe contact. egala cu variatia relativa a dimansiunii corpului masurat. 4% nichel. Dupa modul de realizare si de montare a senzorului rezistiv. se disting urmatoarele tipuri de traductoare: • Traductoare tensometrice simple Pentru aceste traductoare. in functie de conditiile de utilizare. Forta de apasare pe contact trebuie sa fie de cel putin 0. cu scopul de a urmari deformatiile piesei. Prin metode electrice. manganin – 84% cupru. 5). c) Senzori si traductoare rezistive tensometrice Aceasta categorie cuprinde senzorii rezistivi la care variatia rezistentei electrice se produce prin variatia lungimii conductorului. ca efect ala alungirii sau al contractiei. Contactele pot fi confectionate din platina. practic. de aceea. UTILIZARE: Senzorii rezistivi cu contacte sunt utilizati la realizarea traductoarelor destinate controlului dimensiunilor sau sortarii pieselor pe intervale de valori. Se poate determina deformatia in portiunea de piesa studiata pe baza unei etalonari prealabile si. platina cu iridiu. 12% mangan. wolfram.