Psihoterapia cognitiv- comportamentala

Terapia cognitiv- comportamentală consideră esenţiale următoarele principii în terapia sexuală: - îmbunătăţirea relaţiei generale în cuplu, inclusiv prin raporturile sexuale - creşterea interacţiunilor pozitive - îmbunătăţirea comunicării - îmbunătăţirea comunicării sexuale - exprimarea emoţiilor: - antrenamentul pentru rezolvarea problemelor: - creşterea cunoştinţelor despre sexualitate - antrenamentul fanteziei - restructurarea cognitivă - tehnici specifice pentru terapia sexuală

Pentru terapia disfuncţiilor sexuale se folosesc în principal:
- sarcini de auto-urmărire - antrenamentul abilităţilor : instrucţiuni, discuţii, joc de rol, feedback, modelare - reîntărirea comportamentelor ţintă, înlăturarea comportamentelor nedorite - teme de casă gradate - antrenamentul relaxării - expunere gadată la situaţii de care clientul se teme- desensibilizare progresivă

paşi:
a.

Şedinţa terapeutică pregătitoare cuprinde mai mulţi

Feedback pentru cuplu referitor la procesul de evaluare iniţială b. Obţinerea de informaţii suplimentare de la client c. Încurajarea cuplului pentru a se centra pe aspectele pozitive ale relaţiei, de exemplu cerându-le să-şi amintească timpul în care relaţia sexuală era plăcută şi să identifice ce anume i-a atrás unul spre celălalt la începutul relaţiei d. Dezvoltarea expectanţelor pozitive e. Prezentarea planului terapeutic f. Încurajarea cuplului în sensul de a-i asigura că petrecerea timpului împreună are efecte benefice pentru intimitate pe termen lung

Structurarea şedinţelor de terapie:
a.

Temele de casă, care se prescriu la finalul şedinţei, şi li se cere clienţilor să înregistreze fiecare temă de casă. Dacă au dificultăţi în realizarea temei de casă li se cere să facă o listă cu dificultăţile întâmpinate, pentru a planifica modalităţi prin care dificultăţile pot fi depăşite b. Generalizarea efectelor terapiei, adică a ne asigura de faptul că efectele vor dura şi după terminarea terapiei.

printre care: . Terapia sexuala de orientare analitica Una din cele mai eficiente modalităti de tratament este utilizarea terapiei sexuale în combinaţie cu psihoterapia orientată psihanalitic şi psihodinamic. . cu o formare în domeniu pentru psihoterapeuţi.psihoterapia psihosexologica sau psihoterapia sexuala. este o ramură psihoterapeutică aparte. in tarile anglo-saxone cunoscuta sub denumirea de „sex therapy”. Constituita mult mai recent din punct de vedere istoric decat alte discipline. Terapia sexuală se desfăşoară pe o perioadă de timp mai mare şi această durată permite învăţarea satisfacţiei sexuale în viaţa de zi cu zi. psihologice. Care sunt ramurile psihosexologiei Psihosexologia se împarte la randul ei in mai multe sub-ramuri. în ţara noastră ea este relativ nouă şi încă ne-acreditată ca şcoală terapeutică de sine-stătătoare.Psihosexologia Ce este psihosexologia Psihosexologia este o ramura a psihoterapiei care se ocupa de problematica disfunctiilor sexuale si celor conexe acestora. fiind fundamentata pe baze etnologice. Ca ramura a psihoterapiei ea este o forma de psihoterapie integrativa prin varietatea tehnicilor terapeutice implicate si a conceptualizarii. Adăugarea conceptelor .psihosexologia de cuplu. respectiv psihoterapia psihosexuală. psihosexologia este o stiinta medico-psihologica.studiul sexualitatii normale. Psihosexologia este o disciplina integrativa nu numai din punct de vedere strict psihoterapeutic. .psihoigiena sexualitatii. . medicale si psihoterapeutice. Psihoterapia psihosexuala În timp ce în alte ţări ale lumii psihosexologia. pedagogice.patologia psihosexuala. morale. ci si istoric. .

comportamentala. frica de pedeapsă. psihoterapia sistemica integrativa. Psihoterapia integrativa Fie ca este denumita eclectica la nivel teoretic. sentimentele oedipale şi frica de mutilarea genitală. sau invers. Această abordare este în general utilizată de psihiatri.psihodinamice la tehnicile comportamentale utilizate pentru tratamentul disfuncţiilor sexuale permite şi tratarea pacienţilor cu disfuncţii sexuale asociate altor patologii. dificultăţile de a avea încredere în partener. fara constrangerea unui set relativ restrans de "unelte terapeutice". Mai mult decat atat. hipnoterapia. disfunctiile sexuale ascund de foarte multe ori o alta problematica: disfunctie de cuplu. traume psihologice. Tulburari ale sexualitatii .comportamentaliste sau analitice. ci al oricarei problematici care tine de sfera psihoterapiei. Accentul este pus pe strategia psihoterapeutica. Psihoterapia integrativa face apel la toate metodele psihoterapeutice descrise anterior pentru tratamentul disfunctiilor sexuale. intelegerea problematicii. sentimentele agresive. etc. tehnici psihodramatice si de terapie de grup. psihoterapia integrativa pare cu siguranta a fi cea mai eficace metoda psihoterapeutica in tra tamentul nu numai al disfunctiilor sexuale. psihoterapia cognitiv. psihoterapia de orientare analitica. De fapt acesta este principalul atu al psihoterapiei integrative: adaptabilitatea la problematica clientului. fie ca este privita ca un "amestec de tehnici". Se lucrează cu visele relevante. frica de intimitate. probleme cu stima de sine. In plus. Ea inglobeaza psihoterapia sexuala clasica. psihoterapia sistemica. Pentru unii clienti tehnicile imprumutate din psihoterapia sexuala clasica se pot dovedi mai eficace decat cele cognitiv. perspectiva psihodinamica si cunoasterea unor tehnici de interventie variate. sunt aduse elemente noi. adaptate problematicii clientului.

frotteurismul . dar si alte forme de psihoterapie. si in zone ale lumii in care contactul sexual inainte de casatorie este strict interzis.masochismul sexual . Scatologia telefonica . Este o tulburare rara a sexualitatii si foarte rara ca perversiune organizata.voyeurismul .fetishismul . Tratamentul psihoterapeutic si psihiatric are prognostic rezervat Parafiliile Parafilille sunt caracterizate de fantezii sexuale si dorinte si practici intense de natura repetitiva si care produc stress persoanei. mai ales psihoterapie analitica. Fanteziile care au componente constiente si inconstiente sunt elementul patognomonic.alte parafilii: de exemplu zoofilia Tratamentul parafiliilor este in principal prin psihoterapie.sadismul sexual . Tratamentul medicamentos poate include antipsihotice sau antidepresive.pedofilia . De multe ori sunt folosite animalele domestice.Zoofilia Zoofilia se refera la acte sexuale cu animale si fantezii sexuale care implica animalele. Principalele parafilii sunt: . Uneori apare in situatii de izolare.exhibitionismul .

Persoana diagnosticata ca pedofila trebuie sa aiba varsta de peste 16 ani si sa fie cu cel putin 5 ani mai in varsta decat victima. atunci diagnosticul de pedofilie este probabil inadecvat. nu simulate) in care suferinta fizica sau psihologica a victimei duce la excitatie sexuale. Persoana care apeleaza la telefoane obscene este de multe ori si voyeur si prin aceste metode incearca sa-si demonstreze masculinitatea in fata unui strain. Tratamentul este psihoterapeutic si psihiatric si are prognostic rezervat Sadismul sexual Sadismul sexual este acea tulburare a sexualitatii in care timp de 6 luni sau mai mult apar nevoi imperioase si excitatie sexuala privitoare la fanteziile sau actele sexuale (reale. Tratamentul este psihoterapeutic si psihiatric. In aceasta situatie placerea este urmarea instictului agresiv si conform teoriei psihanalitice apare ca urmare a fricii de castrare la barbat. cu prognotic destul de rezervat. Pedofilia este o tulburare a sexualitatii clasificata conform criteriilor DSM IV si are prognostic prost in ce priveste tratamentul. mai bine cunoscuta sub numele de telefoane obscene. Daca persoana care intretine raporturi sexuale cu un copil sub 13 ani are varsta sub 16 ani. este o tulburare de tip psihotic inclusa in DSM IV. . Prognosticul este mai bun daca exista un istoric de activitate sexuala normala Pedofilia Pedofilia implica dorinta si excitatia sexuala intensa fata de copii cu varsta sub 13 ani si care persista pe o durata mai mare de 6 luni. Sadismul sexual este asociat frecvent violului si destul de des se asociaza cu crima.Scatologia telefonica.

de obicei in locuri publice cum sunt mijloacele de transport si aceasta este unica sa sursa de placere sexuala si obtinere a orgasmului.infrangere.masochisti. Cei mai multi necrofili gasesc cadavrele la morga sau in cimitire si capele. Necrofilia Necrofilia este obtinerea gratificarii sexuale prin acte sexuale cu cadavrele. Aproximativ 30% din persoanele masochiste au si impulsuri sadice si sunt cunoscuti sub numele de sado. cu prognostic rezervat Frotteurismul Frotteurismul este acea tulburare sexuala in care un barbat isi freaca penisul de o femeie complet imbracata pentru a ajunge la orgasm. umilinta. Tratamentul este psihoterapeutic si psihiatric. Uneori persoanele necrofile comit crime cu scopul de a obtine cadavre cu care sa poata avea acte sexuale. dar si medicamentos. Masochismul moral implica nevoia de suferinta fara a fi acompaniat de fantezii sexuale si este o categorie aparte clasificata in DSM IV ca personalitate de tip ato. Necrofilia este o tulburare psihotica cu prognostic prost de tratament Masochismul sexual Masochismul sexual este diagnosticat daca exista preocupari recurente si impulsuri imperioase. bataia.Tratamentul este in primul rand psihoterapeutic. Tratamentul este psihoterapeutic si psihiatric cu prognostic rezervat . Practicile masochiste sunt mai frecvente la barbati decat la femei. asociate cu fantezii si/ sau acte sexuale care implica suferinta. Exista foarte putine cazuri de necrofilie.

mai bine cunoscuta sub numele de anhedonie ejaculatorie. este situatia in care barbatul ejaculeaza dar nu exista senzatia concomitenta de orgasm. Tratamentul este prin psihoterapie. Aproape in 100% din cazuri persoanele exhibitioniste sunt de sex masculin. Excitatia sexuala apare la anticiparea expunerii. iar orgasmul este obtinut ca urmare a masturbarii in timpul sau dupa expunerea organelor genitale. teama. utilizarea de antidepresive. DISFUNCTII SEXUALE Disforia postcoitala Disforia postcoitala este situatia in care dupa actul sexual si orgasm apare depresia. tensiunea. Cauzele disforiei postcoitale sunt psihologice. Tratamentul este psihoterapeutic si psihiatric. de multe ori la nivel inconstient si avand cauze psihologice mai profunde. Anhedonia ejaculatorie poate fi de produsa de hiperprolactinemie. nivelele scazute de testosteron. legate de atitudinea fata de activitatea sexuala in general si de partener in mod special. Uneori exista nevoia de a se indeparta de partener sau de a deveni violent din punct de vedere verbal sau fizic. iritabilitatea si uneori agitatie psihomotorie. Dinamica exhibitionismului se refera de obicei la afirmarea masculinitatii prin expunerea penisului si urmarirea reactiei victimei. dorinta sexuala inhibata. Disforia postcoitala este mai frecventa la barbat decat la femeie. Anhedonia orgasmica Anhedonia orgasmica. cu prognostic rezervat.Exhibitionismul Exhibitionismul este dorinta si nevoia imperioasa de expunere a organelor genitale in fata strainilor. . leziuni ale maduvei spinarii. anxietatea.

Daca un sunt gasite probleme organice. Pe masura ce episoadele migrenoase se repeta diagnosticul devine clar. In lipsa oricaror cauze organice migrena postcoitala sau alte simptome cum este iritabilitatea sau amnezia tranzitorie post-orgasm sunt atribuite cauzelor psihologice si tratate psihoterapeutic. dar se poate asocia cu migrena sau cefaleea produsa de tensiune. In aceste cazuri tratamentul este medicamentos sau chirurgical.fiziologice. Tratamentul medicamentos este cu Indometacin. in timpul sau dupa orgasm. Migrena postcoitala poate apare accidental dar de obicei are durata in timp de ani de zile de migrene repetate. de cauza genetica. care cauzeaza indoirea penisului in erectie.tomografia sau RMN. Migrena postcoitala Migrena postcoitala este durerea de cap. La primul episod de migrena postcoitala se impune diagnosticul diferential cu hemoragia subarahnoidiana si este necesara computer. atunci tratamentul este psihoterapeutic. De cele mai multe ori un exista o cauza identificabila. cefaleea sau migrena legata de activitatea sexuala si care apare cu putin inaintea. tulburarilor circulatorii sau diabetului zaharat.Din acest motiv examinarea urologica si analizele de sange sunt absolut necesare pentru determinarea cauzei. Durere la intromisiunea penisului la barbat Uneori poate apare durere la intromisiunea penisului la barbat. ca urmare a leziunilor. Alte cauze includ in special boala Peyronie. Incidenta este mai crescuta la barbat decat la femeie. foarte adesea datorata unor afectiuni la nivelul pielii penisului. Durerea la intromisiunea penisului poate fi datorata si vaginismului partenerei. cum sunt eczemele sau psoriazisul. .

rezolvarea problemelor de cuplu. de obicei de durata destul de scurta. Durerea ejaculatorie la barbat Durerea ejaculatorie la barbat este o forma destul de rara de dispareunie la barbat. stress. etc.O alta situatie. Numai in situatia in care consultul urologic si analizele medicale sunt normale tratamentul este Evitarea fobica a actului sexual Evitarea fobica a actului sexual se refera la aversiunea si evitarea actului sexual cu un anumit partener sexual sau mai multi. junghi sau arsura. directionat spre reducerea stressului. dar exista si posibilitatea cauzelor psihologice sau disforiei sexuale. Consultul urologic este absolut necesar pentru ca cel mai adesea durerea la erectie este de cauza organica. bolii Peyronie. alcoolism. Uneori apar atacuri de panica. lesin sau greturi si varsaturi. Pentru a fi considerata o problema ea trebuie sa produca dificultati de relatie. De obicei evitarea fobica a actului sexual se asociaza cu anxietatea. Alteori exista o aversiune specifica fata de sperma. . depresie si problemele de cuplu si relatie. vertij. discutarea traumelor psihologice si indepartarea anxietatii. Pot fi evitate chiar si sarutul si atingerea. Psihoterapeutic Uneori sunt prescrise medicamente antidepresive. penisul in erectie. iar tratamentul este in esenta psihoterapeutic. Cel mai frecvent durerea la erectie se datoreaza cauzelor medicale. Cauzele sunt de obicei legate de abuzul sexual. este durerea la intromisiunea penisului la barbat de cauza psihologica. abuzul de droguri. Senzatia de durere este cel mai adesea de tip intepatura. destul de rara. priapismului. a problemelor de comunicare. caracterizata de durere persistenta la nivelul organelor genitale in timpul ejacularii sau imediat dupa ejaculare. teama de graviditate. si care beneficiaza de tratament prin psihoterapie Durerea la erectie Durerea la erectie poate apare la barbat datorita unor afectiuni ale penisului: fimozei. ultimele doua fiind cauze foarte frecvente. traumatismelor peniene. teama sau dezgustul.

Este necesar un consult urologic si medical si in lipsa cauzelor organice tratamentul de electie este psihoterapia individuala sau de cuplu. compresie la nivelul nervului pudental. O alta cauza poate fi parafilia. hipertensiunea arteriala. Se considera cea mai importanta cauza psihologica conflictul intern legat de ejaculare. Mai rar exista cauze organice pentru ejacularea tardiva: afectiuni endocrine. tulburari la nivelul peretelui pelvin. dar cauza are sta la baza acestor spasme este cel mai adesea psihologica. traumatisme pelvine.Una din cauzele imediate ale durerii ejaculatorii la barbat este spasmul dureros involuntar al muschilor de la nivelul organelor genitale. astfel incat actul sexual este asociat cu pacatul si vina. cu lipsa centrarii pe placerea proprie in timpul actului sexual. Cel mai adesea cauzele ejacularii tardive sunt psihologice: antecedente religioase educationale foarte stricte. centrarea pe placerea partenerei. ideea ca vaginul este un loc murdar. Datorita frecventei mari a cauzelor psihologice tratamentul durerii ejaculatorii la barbat este in primul rand prin psihoterapie. dar nu si daca are contact sexual. Ejacularea tardiva este situatia in care barbatul nu ejaculeaza dupa 45 minute sau mai mult dupa intromisiunea penisului in vagin. consumul de alcool. utilizarea de antidepresive. teama ca partenera sa nu ramana gravida. Rata de succes a psihoterapiei este de 70-80% . Ejacularea tardiva se poate datora si unor conflicte intrapsihice profunde asociate cu personalitatea partenerei. anxietatea. In cele mai multe situatii barbatul ejaculeaza numai daca se masturbeaza. afectiuni ale prostatei. Ejacularea tradiva Ejacularea tardiva este incapacitatea de a ejacula sau dificultatile frecvente in a ajunge la ejaculare si obtinerea orgasmului in ciuda prezentei unei dorinte sexuale normale si a stimularii sexuale adecvate. unele alergii. Exista si cauze organice ale durerii ajeculatorii la barbat: infectii sau inflamatii pelvine. De multe ori barbatii cu durere ejaculatorie au otive inconstiente sau constiente pentru care respinf femeile. Cauze psihologice frecvente sunt vina legata de placerea sexuala. natura parafiliaca a fanteziilor erotice.

medicamentelor. si aceasta este o situatie foarte frecventa la femei. Este considerata o problema daca produce stress persoanei sau este o problema in relatia de cuplu. Printre cauzele anorgasmiei se pot numara probleme medicale cum sunt: neuropatia din diabetul zaharat. abuzului sexual in antecedente. si de obicei se datoreaza inhibitiilor culturale. dispareuniei. dezechilibrele hormonale. lipsei de cunostinte despre sex si sexualitate. O cauza frecventa este utilizarea de antidepresive. indiferent de situatie. Anorgasmia situationala se refera la lipsa orgasmului numai cu anumiti parteneri . perioadelor de doliu. disfunctiilor erectile sau ejacularii tardive. alcoolismului. Dorinta sexuala inhibata poate apare si ca o consecinta a depresiei. dificultatilor de erectie ale partenerului. Dorinta sexuala inhibata se poate datora bolilor fizice care produc oboseala si durere. Este mai frecventa la femei decat la barbati. dispareuniei sau problemelor psihologice individuale. Anorgasmia primara este situatia in care femeia nu ajunge la orgasm niciodata.vasculare. Anorgasmia secundara este pierderea capacitatii de a avea orgasm dupa ce a existat o perioada in care femeia a avut orgasm si se datoreaza mai ales depresiei. De cele mai multe ori apare in timpul vietii adulte. De multe ori un exista un motiv aparent. Psihoterapia este individualizata functie de factorii care inhiba dorinta sexuala. menopauzei sau traumelor psihologice. stress-ului. leziuni ale maduvei spinarii si afectiuni cardio. In primul rand se determina daca dorinta sexuala inhibata rezulta din alte tulburari psihologice sau este problema primara.Dorinta sexuala inhibata Dorinta sexuala inhibata este lipsa sau absenta dorintei pentru actul sexual si a fanteziilor sexuale. In foarte multe situatii este vorba despre o problema de cuplu cu scaderea atractivitatii sexuale fata de partener. traumatismele si chirurgia pelvina. mai rar la adolescent Principalul tratament este prin psihoterapie individuala. deficitelor hormonale. histerectomia totala. scleroza multipla. Anorgasmia Anorgasmia este disfunctia sexuala in care persoana nu poate ajunge la orgasm chiar si dupa stimulare adecvata. Poate apare si la barbat dupa prostatectomie. insomniei. de cuplu sau de grup.

Cauzele cele mai frecvente ale vaginismului sunt: . endometrita. De multe ori insa dispareunia se datoreaza anxietatii. incapacitatii de a se relaxa. Dispareunia poate avea cauze multiple. inflamatiile si infectiile pelvine. pe doctori sau pe ele insele. Cel mai frecvent dispareunia apare la femeie si este definita ca durere in zona genitala in timpul penetrarii. Vaginismul Vaginismul este spasmul muschilor vaginali. nervozitatii. daca un exista cauze locale si boli cronice generale. in timpul actului sexual sau dupa actul sexual. Persoanele cu vaginism se tem si de examinarea ginecologica datorita durerii.sau la o anumita forma de stimulare. Spasmul este adesea atat de dureros incat actul sexual devine imposibil. leziunile. chisturile ovariene. atat la femeie cat si la barbat. etc. uneori timp de ani de zile. In general la femeile cu dispareunie exista atitudini negative fata de sexualitate si adatare maritala scazuta. dar cel mai frecvent anorgasmia este de cauza psihologica si tratamentul este prin psihoterapie Dispareunia Dispareunia este durerea genitala recurenta sau persistenta asociata cu raportul sexual. Vaginismul duce la emotii foarte puternice si frecvent femeile cu vaginism sunt foarte furioase si suparate pe partener. Dupa consultul ginecologic si analizele de sange. cu componente organice si psihologice. si uneori poate implica vaginismul.educatia in care se considera ca sexul este urat. psihoterapia este tratamentul de electie. si mai ales problemelor de cuplu. cel mai adesea datorat fricii. Tratamentul anorgasmiei este medical pentru cauzele organice. murdar au pacatos . Printre cauzele dispareuniei se pot numara: fibromul uterin.

deficitului de testosteron. Multe femei cu vaginism se bucura de apropierea de partener si cele mai multe ajung la orgasm prin stimulare clitoridiana. etc. Singura problema este la intromisiunea penisului.istoric de viol sau abuz sexual in copilarie . tratamentul este in primul rand prin psihoterapie Disfunctia erectila Disfunctia erectila.educatia in urma careia apare ideea ca vaginul este foarte stramt si actul sexual dureros . sau la persoanele cu putina experienta. . Disfunctia erectila se poate datora problemelor hormonale. Daca apar erectii in timpul somnului sau in situatiile de mastrubare atunci disfunctia erectila este cu siguranta de cauza psihologica. bolii Peyronie. uneori numita si “impotenta”. Uneori barbatii percep ejacularea ca aparand “pera repede”. Psihoterapia implica metode comportamentale si cognitive. circulatorii. ori in situatia unei noi partenere.. diabetului zaharat. vina.probleme de cuplu. Exista situatii in care cauza ejacularii precoce este organica. In cazuri mai grave se pot prescrie doze scazute de antidepresive. teama. anxietatea de performanta.infectii genitale . este incapacitatea repetata de obtinere sau mentinere a erectiei suficient timp pentru raportul sexual. desi se incadreaza in durata medie considerata in limitele normalitatii. in mod special anxietatea. In lipsa cauzelor organice disfunctia erectila este de cauza psihologica. Ejacularea precoce Ejacularea precoce este ejacularea dupa stimulare sexuala minima sau la foarte scurt timp dupa penetrare si care apare inainte ca barbatul sa doreasca acest lucru. dar de cele mai multe ori este vorba despre cauze psihologice. psihoterapie pentru factorii psihologici care tin de persoana si de factorii interpersonali. Avand in vedere ca de cele mai multe ori cauza vaginismului este psihologica.

Psihoterapia de grup da de asemenea rezultate foarte bune. Conform psihoterapiei contextuale specifice problemele in cuplurile sau la persoanele homosexuale au o mare varietate. Destul de frecvent psihoterapia familiala este utila pentru familia care nu poate accepta orientarea sexuala a unuia dintre membrii sai Psihoterapia contextuala specifica Psihoterapia contextuala specifica este o abordare psihoterapeutica a problemelor care pot apare in cadrul cuplurilor formate din parteneri cu orientare sexuala homosexuala. Frecvent disfunctia erectila este o situatie temporara datorata stressului si tratamentul este prin psihoterapie. Psihoterapia are drept scop diminuarea anxietatii si rezolvarea problemelor de cuplu. mai ales cele cu debut brusc. se datoreaza problemelor de cuplu sau anxietatii. cu deosebirea ca destul de frecvent persoanele homosexuale traiesc intr-un mediu social ostil. ORIENTARE SEXUALA Asociatii ale persoanelor de orientare sexuala homosexuala In Romania exista putine asociatii ale persoanelor homosexuale. ci dimpotriva ca . presiunea sociala. problemele specifice pentru persoanele homosexuale se leaga de obicei de stressul psihologic produs de neacceptarea sociala. Astfel. Se presupune ca nu exista o cauza comuna a tuturor problemelor. Una din cele mai cunoscute este Asociatia Accept: Probleme specifice persoanelor de orientare sexuala homosexuala Problemele de prezentare la psihoterapie pentru persoanele de orientare sexuala homosexuala sunt identice cu cele ale persoanelor heterosexuale.De multe ori disfunctiile erectile. Pentru situatiile de disfunctionalitati de cuplu este utila psihoterapia de cuplu. prejudecati si probleme in familia de origine datorita orientarii sale sexuale. care depinde de persoana.

orientate spre nevoile individuale. personale. a început era . căsătorit cu Psyche. Încă de acum 15 secole exista ideea protejării împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi a sarcinilor nedorite. O metodă era infăşurarea penisului în lână înmuiată în decoct de plante Dar inventatorul oficial al prezervativului este medicul italian Gabrielle Allopio. scorpioni şi viermi.fiecare problema este strict individualizata.relatiile intime au acceasi importanta pentru o persoana indiferent de orientarea sa sexuala BIBLIOTECA DE ISTORIE Istoria prezervativului Contrar credinţei comune. Dar regele Minus se indrăgosteşte de Precis şi pentru a avea raporturi sexuale fără să-şi asume riscuri. înfăţişează bărbaţi purtând un soi de “îmbrăcăminte pentru penis”. El a inventat pânza de in impermeabilă înmuiată în decoct de plante. era cunoscut pentru multiplele sale amante. În mitologia Greacă se spune că regele Minus.n. creaturile din sperma lui rămânând în interioriul vezicii. în 1564. Acesta a fost primul prezervativ cunoscut în istorie Chinezii foloseau mătasea îmbibată cu ulei. Dorind să-şi oprească soţul de a mai avea aventuri extraconjugale Psyche îl blestemă şi îi transformă sperma în şerpi.e. odată cu descoperirea procesului de vulcanizare. Fundamentele psihoterapiei contextuale specifice sunt: . făcută pe măsura clientului. În Evul Mediu.nu putem presupune automat ca o persoana care apeleaza la psihoterapie este heterosexuala .nu se incearca schimbarea orientarii sexuale a unei persoane . având scopul de a evita muşcăturile sau zgârieturile în timpul vânătorii.homosexualitatea in sine nu este o problema de psihopatologie . iar unele morminte egiptene din 1300 î.de multe ori orientarea sexuala a persoanei nu este relevanta in psihoterapie pentru problema de prezentare . În secolul 19. Se apeleaza astfel la metode psihoterapeutice integrative. care să omoare orice femeie ar avea raporturi sexuale cu el. prezervativul nu este o invenţie modernă.simptomele sau stressul persoanei pot fi influentate d epropriile atitudini si idei negative legate de homosexualitate . răspândirea sifilisului şi gonoreei a făcut necesară diminuarea pericolului de contaminare. în afară de ea. introduce în vaginul iubitei vezica biliară a unei capre. fiul lui Zeus şi al Europei.

Se credea ca nervii si venele de la mana stanga merg direct la inima. O femeie vaduva era luata de multe ori in casatorie ca a doua sotie de catre cumnatul supravietuitor.prezervativelor din cauciuc. În zilele noastre se folosesc prezervative de diverse tipuri. asa ca Consiliul de la Trent a decretat ca orice casatorie trebuie sa fie oficiata de preot si sa aiba loc in prezenta a cel putin doi martori. fiindca casatoria avea de multe ori un puternic impact politic. pentru a asigura cele necesare traiului copiilor. In jurul anului 1500 multe casatorii se desfasurau fara ceremonie sau martori. Legaturile economice si materiale erau cele mai importante si dragostea nu avea nimic de-a face cu mariajul acelor vremuri. Nunta a inceput sa devina similara ritualurilor din zilele noastre. In Evul Mediu femeia era tratata ca trofeu de razboi sau obiect de schimb contra dota. iar dupa casatorie urma un festin de sarbatoare. In timpul Renasterii casatoria era precedata de lecturi religioase cu durata de cateva saptamani. sau alte bunuri si era platit de catre familia miresei. atât în scop profilactic cât şi pentru creşterea plăcerii sexuale Istoria casatoriei Casatoria ca institutie a aparut cu mult inaintea crestinismului. titlu. desi dragostea nu era inca un element necesar. si acesta este motivul pentru care inelul este purtat si azi pe mana stanga. proprietati. constand din bani. In Roma antica ritualul de nunta implica obiceiuri care sunt inca in voga si in zilele noastre. obicei pagan adoptat de catre biserica romano– catolica. cel mai cunoscut fiind inelul de logodna care simbolizeaza eternitatea. . Dota sau zestrea era un cadou nuptial. In est unde razboaiele si ciuma erau frecvente poligamia a inceput sa castige teren. pozitie nobila in societate. De exemplu casatoriile dintre nobili si cei din clasele inferioare nu erau acceptate din dorinta de a pastra pura linia de sange. jucand un rol crucial din punct de vedere social si economic din timpuri imemoriale. fiindca se presupunea ca mariajul este o uniune care dureaza pentru totdeauna.

iar clitorisul ca organ sexual nu era cunoscut pe atunci. Placerea sexuala a femeilor nu era un concept acceptat in acele vremuri. Se credea ca isteria la femei apare datorita lipsei de acte sexuale. astfel ca aplicarea “tratamentului prin masaj” care ducea la orgasm nu era privit ca o practica sexuala fiindca nu implica penetrarea. Primele jucarii sexuale cunoscute au fost cele din Grecia antica. credinta ca daca mirele vede mireasa inainte de nunta aceasta aduce ghnion. Motivul pentru care acesti medici au creat vibratorul a fost acela ca doreau sa gaseasca un leac pentru isterie. asa cum are un televizor. asa ca daca o femeie era cumva prinsa masturbandu-se era o clienta potentiala pentru “isterie”. Maturbarea era considerata impotriva naturii. un articol de imbracaminte de culoare albastra. sunt superstitii imprumutate din obiceiurile celtice si ritualurile hinduse. George Taylor.Traditia rochiei albe de nunta ca simbol al puritatii si virginitatii. Felul in care erau aplicate asemenea tratamente pare astazi o incucisare ciudata intre medicina si pornografie. si deci are nevoie de eliberare sexuala pentru a scapa de disconfortul emotional si de “fluidele din pantec”. “O femeie isterica” era sinomim cu o femeie care nu are raporturi sexuale. cu baterii si portabil. Dupa inventarea electricitatii in secolul 19 un medic American. a inventat un asa-numit “instrument de masaj cu abur” si doua decade mai tarziu medicul britanic Joseph Mortimer a creat un nou model de instrument de masaj. Istoria vibratorului Cine a inventat vibratorul? Istoria vibratorului ne poate spune putin mai multe despre istoria sexualitatii. sau un filtru de cafea. unde femeile se foloseau de un instrument numit olisbo pentru a se masturba. . Olisbo erau de fapt un fel de vibratoare facute din lemn si unse cu ulei de masline inainte de utilizare. In zilele noastre vibrtatorul este utilizat in mod obisnuit de catre femei pentru placerea sexuala. asa ca orgasmul era privit ca eliberare spasmodica a fluidelor. Medicii aplicau asadar masajul genital pentru eliberarea tensiunilor provocatoare de isterie si existau chiar si “maseuri” angajati ai institutiilor de sanatate mentala pentru a calma femeile isterice. si in tarile vestice cel putin orice femeie independenta are un vibrator. purtarea unui lucru vechi si a unuia nou. Conceptiile asupra vibratorului au evoluat mult de la inventarea sa.

În anul 1822 Francis Place a început prima campanie pentru contracepţie. Leonardo da Vinci fiind cel care a realizat primele studii anatomice asupra organelor sexuale interne şi a făcut o primă descriere ştiinţifică a actului sexual şi gravidităţii.În 1735 botanistul suedez Karl von Linne introducea un sistem de clasificare a plantelor după numărul de structuri reproductive. Dar biserica şi-a pus amprenta şi asupra istoriei psihosexologiei. În acelaşi an medicul italian Sinibaldus scria un manual cuprinzător despre anatomie şi stimularea erotică. Dar Italia a fost locul naşterii primelor studii ştiinţifice legate de organele sexuale umane. Perioada dintre 1896 şi 1963 este considerată epoca de pionierat în psihosexologie. Istoria medicinii înregistrează multe perocupări legate de anatomia şi fiziologia organelor sexuale în perioada antichităţii. mai nobili şi mai buni prin folosirea raţionamentului propriu. şi primul tratat european despre artă şi seducţie este cel al poetului roman Ovidiu : “Ars Amatoria”. întemniţat la Bastilia pe motive de moralitate scria fantezii bizare despre masturbare şi lua în derîdere credinţa că oamenii pot deveni mai rezonabili. scris de abatele de Brantonne: “Viaţa doamnelor galante”. care a rămas o temă dominantă a educaţiei sexuale. În 1642 apare şi primul manual de cazuistică a disfuncţiilor sexuale. În acest interval de timp a fost fondată prima organizaţie pentru . glandele lui Cowper. Acest sistem a fost atacat pentru că se considera că existenţa staminei şi pistilului în aceeaşi floare nu poate fi adevărată. Şi ca urmare a acestei lucrări timp de 150 de ani urma să dăinuie teama de “nebunia masturbării”. iar Forberg publica în limba latină un manual de erotică clasică care era o culegere de texte greceşti şi romane antice referitoare la o mare gamă de comportamente sexuale. Marchizul de Sade. glandele lui Bartholin. deoarece Dumnezeu nu putea să fi creat o Samuel Tissot publica “Onanismul”. carte în care erau descrise presupusele pericole ale masturbării.Istoria psihosexologiei începe de fapt odată cu antichitatea Greacă şi Romană. ar în Tunisia a apărut un manual al dragostei.Istoria psihosexologiei Istoria psihosexologiei este şi ea strâns legată de istoria sexualităţii. În China Evului Mediu apărea un prim tratat de sexologie numit “Su-Nui-Jing”. echivalent arab al Kamasutrei. În aceeaşi perioadă au fost descoperite organe care şi astăzi poartă numele descoperitorilor lor: foliculii de Graaf.

În acelaşi an medicul italian Sinibaldus scria un manual cuprinzător despre anatomie şi stimularea erotică.uropean despre artă şi seducţie este cel al poetului roman Ovidiu : “Ars Amatoria Samuel Tissot publica “Onanismul”. Dar biserica şi-a pus amprenta şi asupra istoriei psihosexologiei. teoria sa fiind bazată pe doctrinele psihanalitice asemenea depravare. şi primul tratat e În China Evului Mediu apărea un prim tratat de sexologie numit “Su-Nui-Jing”. Leonardo da Vinci fiind cel care a realizat primele studii anatomice asupra organelor sexuale interne şi a făcut o primă descriere ştiinţifică a actului sexual şi gravidităţii. În aceeaşi perioadă au fost descoperite organe care şi astăzi poartă numele descoperitorilor lor: foliculii de Graaf. Şi ca urmare a acestei lucrări timp de 150 de ani urma să dăinuie teama de “nebunia masturbării”. Dar Italia a fost locul naşterii primelor studii ştiinţifice legate de organele sexuale umane. Marchizul de Sade.Istoria psihosexologiei începe de fapt odată cu antichitatea Greacă şi Romană. Psihiatrul elevţian Auguste Forel a abordat subiecte revoluţionare pentru timpul său cum ar fi căsătoria cuplurilor homosexuale. iar în 1902 în Germania a luat fiinţă Societatea pentru lupta împotriva bolilor venerice. carte în care erau descrise presupusele pericole ale masturbării. glandele lui Bartholin. echivalent arab al Kamasutrei. ar în Tunisia a apărut un manual al dragostei. deoarece Dumnezeu nu putea să fi creat o asemenea depravare. scris de abatele de Brantonne: “Viaţa doamnelor galante”. Sigmund Freud descria dezvoltarea sexualităţii umane şi perversiunile.În 1735 botanistul suedez Karl von Linne introducea un sistem de clasificare a plantelor după numărul de structuri reproductive. În 1642 apare şi primul manual de cazuistică a disfuncţiilor sexuale. care a rămas o temă dominantă a educaţiei sexuale. întemniţat la Bastilia pe motive de moralitate scria fantezii bizare despre masturbare şi lua în derîdere credinţa că oamenii pot deveni mai rezonabili. Acest sistem a fost atacat pentru că se considera că existenţa staminei şi pistilului în aceeaşi floare nu poate fi adevărată. Istoria psihosexologiei Istoria psihosexologiei este şi ea strâns legată de istoria sexualităţii.drepturile homosexualilor. . Istoria medicinii înregistrează multe perocupări legate de anatomia şi fiziologia organelor sexuale în perioada antichităţii. mai nobili şi mai buni prin folosirea raţionamentului propriu. glandele lui Cowper.

iar în 1908 apărea prima Revistă de sexologie. Federaţia Europeană de Sexologie. În 1907 Iwan Bloch spunea că sexologia trebuie să devină o disciplină ştiinţifică de sine stătătoare. Un moment important al psihosexologiei a fost publicarea. În acest interval de timp a fost fondată prima organizaţie pentru drepturile homosexualilor. orgasm şi rezoluţie. platou. care introduceau conceptul de răspuns sexual uman în patru faze: excitaţie. În 1974 a avut loc prima întâlnire a psihosexologilor organizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În 1977. când a fost fondat Institutul de cercetare a sexualităţii la Universitatea Indiana din SUA. urmată de publicarea unui raport: educaţia şi tratamentul în sexualitatea umană şi pregătirea profesioniştilor. la congresul internaţional de sexologie din Spania a fost adoptată “declaraţia drepturilor sexuale. iar Forberg publica în limba latină un manual de erotică clasică care era o culegere de texte greceşti şi romane antice referitoare la o mare gamă de comportamente sexuale. Sigmund Freud descria dezvoltarea sexualităţii umane şi perversiunile. . Cu toate că există multe date legate de istoria psihosexologiei până la ora actuală nu a fost scrisă nici o lucrare fundamentală având ca temă istoria psihosexologiei. Perioada cercetărilor moderne în pshosexologie a început cu anul 1938.În anul 1822 Francis Place a început prima campanie pentru contracepţie. În 2007 va fi organizată cea de-a 79-a ediţie a Congresului Internaţional de Sexologie. Federaţia Asiatică de Sexologie şi Consiliul American de Sexologie. Perioada dintre 1896 şi 1963 este considerată epoca de pionierat în psihosexologie. iar în 1902 în Germania a luat fiinţă Societatea pentru lupta împotriva bolilor venerice. a studiului “Răspunsul sexual uman” a lui Masters şi Johnson. în 1966. teoria sa fiind bazată pe doctrinele psihanalitice. Au urmat conferinţe internaţionale de sexologie şi au fost constituite asociaţii de psihosexologie în toată lumea.” S-a constituit Asociaţia Internaţională de Sexologie. Psihiatrul elevţian Auguste Forel a abordat subiecte revoluţionare pentru timpul său cum ar fi căsătoria cuplurilor homosexuale.

Dacă femeia supravieţuieşte. aşa că pentru naştere labiile sunt tăiate din nou. înainte de începerea contactelor sexuale cu soţul labiile sunt uşor depărtate. se practica infibulaţia ca metodă de asigurare a castităţii feminine.Istoria Viagra Viagra a fost aprobată în 1998 de administraţia alimentelor şi medicamentelor ca primă opţiune de tratament pentru disfuncţia erectilă. De altfel practica mai este încă la modă în multe zone rurale din Africa şi în zilele noastre. care nu trebuie inserată sau injectată direct în penis. Iniţial Viagra fusese testată de Pfizer Pharmaceuticals ca medicaţie pentru afecţiuni cardiace. lăsând doar un mic orificiu pentru scurgerea urinii. ce poate fi memorat cu usurinta. dar studiile au fost oprite în 1992 datorită rezultatelor nesatisfăcătoare asupra durerilor anginoase! Dar cercetătorii de la Pfizer au observat că medicamentul putea trata disfuncţia erectilă datorată unor afecţiuni medicale. pentru a permite contactul sexual. adeseori soldate cu moartea. util fiindca scrisul si cititul nu erau cunostinte uzuale in societatea Indiana. Bineînţeles aceasta nu permite şi naşterea pe cale naturală. unde pest 95% din femei au fost infibulate cu scopul de a rămâne caste şi a nu simţi plăcerea sexuală. în special Masai. de obicei însoţită de tăierea clitorisului. Se practica bineînţeles fără antestezie şi predipunea la infecţii severe. . sau se practică tăierea vaginului care este apoi cusut la loc dacă soţul doreşte acest lucru. De altfel cauterizarea clitorisului era practicată până în anii 1950 şi în spitalele de boli mentale din SUA pentru a împiedica pacientele să se masturbeze Kamasutra Sutra este un vers foarte condensat. PRACTICI SEXUALE Infibulatia În triburile africane. Eficacitatea sa a fost dovedită experimental şi la ora actuală în SUA se exeprimentează diverse alte substanţe care probabil vor fi disponibile pe piaţă în următorii ani. şi după naştere re-cusute. Infibulaţia constă în coaserea labiilor mari la fete.

de dragul informatiei. intrand in categoria pornografiei.. Limbajul nu este deloc poetic si inflorit. adică a apuca cu mâna. si a fost realizata de catre lingvistul Richard Burton. decat ca probabil a scris cartea in timp ce studia religia si ca a murit probabil la o varsta tanara. cea mai buna traducere in engleza a Kamasutrei originale dateaza din 1883. care a fost influentat de puritanismul Victorian al epocii sale. varietatile de sarut si stimularea libidoului.Kamasutra a fost scrisa in jur de 320-540 e. Dar. Cei mai multi oameni nu-si amintesc despre Kamasutra altceva decat ca este o lista de pozitii sexuale si o proasta reputatie a pus in umbra valoarea literara a cartii. Unele din practicile descrise in carte par ciudate pentru noi astazi. ci dimpotriva foarte direct. asa cum se crede de multe ori. Dar partea ce descrie pozitiile sexuale este doar una foarte mica din cele 35 de capitole pe care le are Kamasutra.n. dand instructiuni despre cum sa flirtezi. fiind influentati in atat de mare masura de cultura societatii in care traim. fara a fi insa deloc pornografic. putem trece in revista aspectele pe care le trateaza Kamasutra: Cum sa-ti imbratisezi partenerul Mangaierile Muscaturile Comportamentul viril la femei Preludiul si postludiul Masturbarea Forme ale casatoriei Examinarea sentimentelor Avantajele si dezavantajele relatiilor Trezirea comportamentului sexual Istoria masturbarii Cuvântul masturbare a fost inventat de poetul Marcel în primul secol al erei noastre. . Din nefericire. Ceea ce este fascinant in legatura cu ea este faptul ca dupa atatea secole de la scrierea ei ne influenteaza inca viata sexuala si ne starneste curiozitatea. Despre autor nu se stie aproape nimic. Cartea este un document al istoriei sexualitatii. Kamasutra este o lucrare despre psihologia sexuala. arta seductiei. care ne da indicii legate de cultura epocii si istoria sexualitatii in general. adica in epoca clasica a Indiei. Cartea a fost de altfel vanduta facandu-i-se publicitate tocmai ca si carte a pozitiilor sexuale. fiind derivat din cuvintele “manu” şi “strupare”. ceea ce este un indiciu al faptului ca este complicat sa determini ce este potrivit si ce este nepotrivit in materie de comportament sexual. cum sa te certi cu persoana iubita.

masturbarea a devenit parte a industriei pornografice şi numeroase videoclipuri pot fi pur şi simplu descărcate de pe internet Istoria fetisimului Cuvântul fetiş vine din latină (feticus). Totuşi. de la piercing. Freud spunea că masturbarea este normală doar la copii ca parte a sexualizării. Acest refuz îşi are originea în feed-back-ul cultural. Băiatul. Azi fetişul este un obiect cu conotaţie sexuală. Conform acestei teorii situaţia sau obiectul fetiş este întipărit în mintea noastră. descoperă că mama sa nu are penis şi devine inconştient obsedat de penis. adică al procreării. falic sau nu. Dar şi în zilele noastre. obiectul. explicând varietatea de fetişuri. în zilele noastre fetişul nu mai este considerat deviere de la normal şi chiar există o industrie a produselor erotice pentru a satisface cele mai neobişnuite sau curioase fetişuri imaginabile. Freud susţinea că din acest motiv femeile nu au fetişuri. Psihiatrii de orientare psihanalistă susţineau într-o vreme că masturbarea este rezultatul fanteziilor inconştiente de natură incestuoasă. una din ele fiind tradiţia creştină şi evreiască. sca În timp ce în epoca victoriană fetişistul risca să intre la închisoare. desi aceste teorii s-au dovedit a fi complet eronate. Ştiinţa explică că deoarece obiectele de cult religios au de-a face cu idolatria. aşa că fetişistul începe să facă un idol din trăsăturile fizice sau psihice ale cuiva.fetiş crează şi o idolatrie sexuală. multe femei refuză să admită că se masturbează şi că pot aunge la orgasm doar prin stimularea clitorisului. Teoria lui Freud a fost infirmată ulterior. Studiile au arătat că sexualitatea umană este legată de condiţionare şi imprinting comportamental. Din punct de vedere al religiei masturbarea însemna că sperma nu este folosită în scopul pentru care a făcut-o Dumnezeu. Aceste caracteristici sunt proiectate asupra unui obiect care se leagă de acea persoană Freud indentifica fetişul ca aspect al sexualităţii umane spunând că este o traumă din copilărie. curios să vadă penisul mamei.Cele mai multe persoane se jenează să vorbească despre masturbare şi vina legată de masturbare provine din mai multe surse. pe care îl proiectează asupra unui obiect neînsufleţit. în zilele noastre. dar el a deschis oricum uşa pentru noi teorii. . articole de piele. cuvânt folosit iniţial pentru a descrie obiecte religioase precum amulete sau talismane cu putere magică.

schizofrenia pseudonevrotica. aglomerarile. Tulburarea disociala a personalitatii (sociopatie) Conduita insensibila. schizofrenie pseudopsihopatica. opozitie. Este o persoana neimplicata in cotidian. pentru ca in urma . cu sociofobie. 2. Tendinta de a blama si injuria pe altii. ceea ce determina continua repetare a actelor reprobabile. ilustrate prin clarviziune. aroganta si dispretuitoare la drepturile. de multe ori sustinute de pulsiuni imaginativ interpretative. 4. Relatiile sociale sunt intense. 3. inchise. neincredere in ceilalti. cu disponibilitatea rationalizari "plauzibile" ale comportamentului lor conflictual. de aceea evita oamenii. Este persoana care da impresia ca stie ce vrea. schizofrenia prepsihotica) Rezonanta afectiva redusa cu slabe capacitati de reactie la situatii stresante. cu un discurs logic si bine argumentat. Persoana care sufera de acesta tulburare vede interese ascunse.Tulburari de personalitate validate: 1. Tulburarea schizoida a personalitatii Sunt persoane introvertite. Tinta sa este ascensiunea si puterea. sau sunt rupti de realitate. Iritabilitate. Prefera actiuni solitare sau desfasurate in izolare. De obicei li se pune eticheta ca nu stiu pe ce lume traiesc. confidentilor. Tulburarea Borderline a personalitatii Intensitatea si versatilitatea relatiilor interpersonale. De cele mai multe ori grupul social si viata sociala il perturba. Fata de aceiasi persoana. Lipsa de regret si remuscare sau a sentimentelor de culpabilizare. Ideatie dominata de convingerea ca poseda isusiri rare. Tulburarea schizotipala a personalitatii (schizofrenie latenta. Relationare slaba. telepatie sau superstitie. Incapacitatea de a invata din experientele negative si din sanctiunile primite. si absenta prietenilor. impulsivitate. distante. dar foarte schimbatoare sub aspectul continutului afectiv. incitare. Vrea sa detina in permanenta controlul. psihotramatizante sau frustrante. care poate trece de la o extrema la alta fara motive reale si in mod rapid. Este o persoana cu puternice valaeitati persuasive. Tulburarea paranoida a personalitatii (Paranoia) Tulburarea se caracterizeaza prin suspiciozitate. nesociabile. 5. pacientul poate sa dezvolte o stare afectiva intens pozitiva. sunt indiferenti fata de propriile lor interese. capacitate de premonitie. isi doreste aproape cu fanatism puterea. manifestari clastice si agresivitate la contraziceri. sentimentele si suferintele celorlalti.

ignora opiniile celorlalti. Persoana traieste nu numai nevoia aprobarii ci si a acceptarii de catre ceilalti. inzbucnind intr-o descarcare dezordonata si demonstrativa a afectelor. Comportament seducator si provocator. neincredere in posibilitatile proprii. nevoie excesiva de ocrotire si ingrijire. la o inmormantare este persoana care plange cel mai tare. 10. punandu-si la dispozitie intreaga sa disponibilitate si deplina fidelitate pentru a obtine aprobarea si suportul din partea celorlalti. dupa cum. in mediul familial si profesional disciplina este principiu de existenta. 6. dornica de a actiona. ofera dovezi de loialitate. sfaturi sau indemnuri. ca expresie a autoexigentei. Tulburarea histrionica a personalitatii (Isteria) Polarizarea atentiei celorlalti este o trasatura specifica. resping. 7. In aceasta situatie ei minimalizeaza. expresie a unei pulsiuni irezistibile de a se plasa in centrul atentiei grupului. Persoana apare ca nelinistita. persoana histrionica nu-si poate stapanii tensiunea disproportionata. in cel mai bun caz. Tulburarea anancasta (obsesiv-compulsiva) a personalitatii Persoana prezinta o inalta valorizare a regulilor si reglemetarilor. Nonreceptivitate si insensibilitate la opinii diferite. 8. Persoana cu tulburare dependenta sacrifica timp si energie. ordinelor. dar lipsita de curajul de initia o actiune. mai ales atunci cand acestia sunt persoane influente. 9. si in acelasi timp grabita. intalnit nu numai la femei ci si la barbati cu marcata tendinta de a-l scoate pe cel vizat din rutina si indiferenta. pe care le percepe ca fiind unice si exceptionale. Sunt . Sunt persoane care au nevoie de foarte multe certitudini. Tulburarea Narcisica a personalitatii Tulburarea consta intr-un sentiment exagerat al importantei propriei persoane si in convingerea fantezista. Setimentul de vid interior este trait de pacienti cu acesta tulburare ca un sentiment de zadarnicie sau imensa plictiseala. Intr-un moment de veselie este persoana cea mai expresiva.mici insatisfactii sa exprime furie si rejectie. In situatii afectogene comune. nerealista asupra calitatilor sale. Prezinta o teama permaneta de a nu fi ridiculizat si rejectat. Tulburarea anxioasa (evitanta) a personalitatii Persoana cu tulburare anxioasa prezinta o minutioasa analiza si inalta exigenta asupra comportamentului persoanelor cu care trebuie sa colaboreze. astfel incat. incapacitatea de a lua decizi in problemele curente si tendinta continua de a acorda altuia girul propriilor responsabilitati. tematoare. Tulburarea dependenta a personalitatii Tulburarea dependenta a personalitatii se carcterizeaza prin autostima redusa. sau. negasire de sine.

de care rareori se simt satisfacuti. grija excesiva. prin exigenta a propriei persoane. dezadaptativa si persistenta a personalitatii. Se caracterizeaza prin stare de insecuritate si anxietate. 2. . primata in modul de a percepe. prin refuzul schimbarii. de boala psihica anterioara. Tulburarea Pacientul se caracterizeaza prin tristete. realizarea.. autocriticism. trairea prezentului si a viitorului cu permanente indoieli. Crede ca numai el poate indeplini activitatea si de aceea suporta cu greu sa nu accepta ca altcineva sa-i tina locul. autostima redusa. sub aspectul trairii si simtirii. puternic modificat. acestea nemanifestandu-se in mod direct. ca si printr-o atitudine negativista. retragere si instrainare sociala. pierderi. etc. pesimism. survenita in urma trairii unei situatii existentiale vitale-amenintatoare. bazate pe incredere. Schimbarea Poate fi definita ca o modificare elocventa. gandi si de a se relationa. 2. pasivitate si expresie inhibata a agresivati. C. in sensul ca pune pe seama celorlalti propriile insuccese. Tulburarea emotional-instabila a personalitatii Instabilitate afectiva si tendinta marcanta de a actiona impulsiv. prin sentimentul incapacitatii de a realiza si mentinerelatii interpersonale autentice. fara a lua in considerare consecintele. 11. esecuri.perfectionisti si militanti ai lucrurilor bine facute. prin disparitia oricarei dorinte de de afirmare si realizare. Se asemenea principale caracteriztici sunt: Incapacitatea de a trai satisfactia. dar tace. comportament pasiv si retragere sociala. prin comportament lamentativ-atributiv. Schimbarea persistenta a personalitatii dupa o boala psihca severa Se caracterizeaza prin: convingerea pacientului de a fi marcat. prin refuzul bucuriei si a relaxarii. echivalent cu un refuz disimulat). Tulburari de personalitate controversate persistenta a personalitatii dupa o traire catastrofica 1. prin manifestari impusive si nendeliberate. Tulburarea pasiv-agresiva a personalitatii Se caracterizeaza printr-o rezistenta psiva la cererile de performanta profesionala si sociala adecvata. prin rezistenta la solicitare sau indemn (constituie o expresie deghizata a pulsiunilor agresive. amana. Persoana se caracterizeaza prin instabilitate si versalitate dispozitionala indiferent de conditiile ambiantei. prin abandonarea planurilor. neincredere si ostilitate. Tulburari de personalitate in curs de validare depresiva a personalitatii 1. reusita. sau isi exprima refuzul intr-un mod formal. labilitate afectiva. B.

Tulburari de personalitate nevalidate defetista a personalitatii (masochism) 1. zvonul. deschidere si atractii pentru situatii negative sau chiar dezastruoase. exarcerbarea vilentri atunci cand victima se opune.D. in vederea provocarii suferintei pot recurge la mijloace indirecte ca minciuna. incercare de anihilare a evenimentelor pozitive. prin sacrificii nesolicitate si culpabilizare pentru cei care beneficiaza de ele. Tulburarea masochista a personalitatii se caracterizeaza prin: refuzul. evitare sau ignorarea experientelor placute. fara intentia de a obtine beneficii. Tulburarea sadica a personalitatii (sadism) Se caracterizeaza prin violenta fizica si verbala in relatiile interpersonale prin care isi domina partenerii. prin rejectarea relatiilor pozitive ca si a persoanelor care ii ofera sprijin sau suport afectiv. . etc. prin insultarea zgomotoasa sau umilirea celorlalti in public. 2. trairea culpabilizata a realizarilor si succeselor. inselaciunea. traiesc satisfactia suferintei altora pe care o cauta catunci cand nu o pot povoca. Tulburarea Termenul de masochism provine de la romancierul secolului trecut Leopold von Sacher-Masoch care a descris persoane ce-si realizau gratificatia sexuala in conditiile in care li se provoca o suferinta fizica.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful