Kane Borg

Year 2

Semester 2

Coursework - Faculty of the built Environment - Conservation

History
Throughout its 160-year history the new Malta stock exchange has undergone many transformations. Originally, it was built as a trail chapel school based on English design to be implemented in many other countries after our own. On Sundays it was used as a chapel but during the rest of the week it could be used as a school to cater for young soldiers and students in the region. Its position is very sensitive for the reason that many things happen all around it. As the project required lots of research it was found that there were fortifications lying underneath and a passage way which leads to Bastions positions and which could carry cannons indicated by the ramps found within. This type of system ensured that the cannons could be transported to the bastions and provided with enfilading fire which was devastating to the enemy attempting to scale the walls. Most of the information related to this projects’ history were found in the codex Lapparelli.

Joanna Spiteri Staines - Presentation

It was used as an annex for entertainment such as film. Although the Garrison Chapel had been earmarked to house the new premises of the Exchange since the beginning of the 1990’s the exchange could not take vacant possession of site prior to 1999.Presentation A Local firm of architects including Joanna Spiteri Stains and Mark Anthony had been selected to design and manage the project.Conservation In 1950 after being a continuous place of worship for the British service men and their family for almost a century the chapel finally closed its doors and was never used for religious purposes again. drew up the necessary designs and plans for both the refurbishment and restoration of the existing building. In 1953 the empty Garrison chapel was handed over to the civil authorities when it became part of the Vernon United services Club. the building was taken over by the General Post office service to serve as the central Mail room.Presentation Joanna Spiteri Staines .Faculty of the built Environment .Presentation . Joanna Spiteri Staines . Army and Air force. Joanna Spiteri Staines .Presentation Joanna Spiteri Staines . shows. badminton and others. This was intended for use by all ranks of the Navy.Kane Borg Year 2 Semester 2 Coursework . parts of interventions are seen as controversial. dances. This intervention was under supervision of many specialists and although it was a very successful. Interventions Works started on June 1999 upon vacant possession and despite many difficulties encountered on the way. Later on.

so much so that the beams recessed into the wall and where found to be 5-6cm lower than they were originally hence the whole roof needed excessive maintenance.Presentation The digging of the inside to create foundations for the structure which was going to be housed within proved the ground to be very soft and as the excavation went deeper the walls which supported the fortification where found to be rubble hence they had to be covered in concrete and steel beam stitching so to support the wall till the foundations where placed. Roof The joints where found in a much degraded state and were threatening to collapse. This goes opposite of what conservation theorist teach us. this put the timber truss roof under too much loading stress. Foundations Joanna Spiteri Staines . An almost absolute percentage of Maltese never entered this building neither prior nor after this project took place hence it. to accommodate a pilling machine and to be latter glazed to provide the required sun light into the building also provided access for machinery to access from the Barrakka side. however the value of this building came into question as it had not been consecrated as a church and had many other downgrading uses before this conservation. Paper pulp was used for roof insulation.Kane Borg Year 2 Semester 2 Coursework .Conservation Admitting light and access for machinery The middle panel between the two half pilasters at the back of the wall was brought down.Faculty of the built Environment . This secured the roof metal bracing. This consisted of removing the slate removing the clay based water proofing layer and lifting the timber truss structure into position. .reintegration project. made certain interventions to take place where it wouldn’t have been possible if the church had been consecrated or had more value to the general public. Also the wrought iron railing seen was dismantled and rebuilt using same material to allow machinery to go inside. Originally planned to take the weight of the slate roof it was put under excessive stress when a layer 12 cm thick of insulating clay was put in addition to the slate during the time where it was used as an British service club. This was done by a series of chain blocks and when the roof was in place threading by means of epoxy rods and resin injection in the indents in the wall were done.

the light changes due to sun are essential for is workers. The external stairs where left there but the new stairs where added adjacent to it.Conservation The soffit has been dismantled and a portion of it has been reintegrated in the ceiling of the conference room downstairs. it is detailed with the Maltese cross. It is essential because it offers the workers contact with outside. The windows visible on the NE and SW have exterior blinds which are computer controlled to shade the interior from direct sunlight.Presentation The wrought iron railing was left only on the barrakka side. this was an English addition the stainless steel railing was chosen to compliment the Metal frame present in the interior The Belfry is an addition that happened after the restoration and refurbishment of the place Windows The main window is the one between the two half pillars at the back. these can be controlled manually by panels that are present in each office of that level.Presentation Joanna Spiteri Staines . to Travertine flooring and wall cladding gives the user impression that he is descending lower then ground level. Shading of exterior Joanna Spiteri Staines . Stairs The change from light weight material wooden stairs and lots of glass metal structures. Joanna Spiteri Staines .Kane Borg Year 2 Semester 2 Coursework .Presentation .Faculty of the built Environment . and it has been left really obvious that the new material had nothing to do with the original structure.

Clear markers were left to indicate the original levels. To make the new structure detached from the skin of the building. The material played an important role as the steel beams for structure and glass cubicles for the office interior create a space within a space that seems to be hovering from the side walls.Conservation The client needed to house enough offices for 100 people to be employed here this meant that every space had to be utilised hence 6 levels where projected for the building and this was to be constructed barely touching the outside fabric (crust) of the building. originally planned as a piazza due the lack of open spaces in our city. but due to lack of funding and the need for parking in the area it was just renovated as a parking space.Kane Borg Year 2 Semester 2 Coursework .Presentation . The structural work was planned by Structural engineer Mark Anthony The car park present in front of the stock exchange. which spacing had a two other functions ventilation and light. Cooling system installed PDHC Finishing – railings – frames metal glass structure no external cladding explicit details of joints ect The barrakka entrance was also part of the project a sacrificial layer was added to conserve it from the environmental conditions. Joanna Spiteri Staines . This needs renewing because winds along with sea spray are eating through it and now 10 years after the intervention the original layer has been exposed once more.Faculty of the built Environment .

It is within these limits only that modifications demanded by a change of function should be envisaged and may be permitted. three examples are the soffit which was completely removed with the excuse of showcasing the roof truss system that in Malta is so rare to find examples of. Burra charter – 21. fixtures and objects should be returned where circumstances permit and it is culturally appropriate. will it be possible to conserve the historic fabric of the building AND make the building functional for its use. The design features and systems that make the project work are well made but the question lies there in the beginning.0 – “Contents." The complete removal of a section of a wall between the two half pilasters to accommodate glazing. Their removal is unacceptable unless it is: the sole means of ensuring their security and preservation. the fact that a part of it is retained to a certain extent makes no difference because it’s out of context.” Burra charter – 10. for health and safety. Relocation is generally unacceptable unless this is the sole practical means of ensuring its survival. fixtures and objects which contribute to the cultural significance of a place should be retained at that place. then the building in question is not right for that function.” Case and point : As one can see the removal of content due to need of more space is not listed with the reasons of relocation and removal.Conservation Critic This structure stands on its own as an example on what can be achieved if experts tend to their duties uninterrupted by the general public opinion.” . for cultural reasons. If either part of the question is answered no. The excavation that unearthed two and a half stories of ground that makes the concept of reversibility within this project obsolete. which for this project wasn’t consulted (questionnaires and surveys etc).2 “Adaptation should involve minimal change to significant fabric. Burra charter – 9.1 – “The physical location of a place is part of its cultural significance. on a temporary basis for treatment or exhibition.Faculty of the built Environment . or to protect the place. The project shows many signs that the historic building fabric was forced to accommodate the need of the client. achieved only after considering alternatives. Such contents. A building. Such use is therefore desirable but it must not change the lay-out or decoration of the building. work or other component of a place should remain in its historical location.Kane Borg Year 2 Semester 2 Coursework . However “clear” markers where left to indicate where the different level of the original structure was and the unearthed fortification wall was isolated and kept with regulated ambience to preserve it also its climate controlled system has evident flaws that may well be worse than when it was still preserved under 2 stories of rouble Article 5 – Venice charter “The conservation of monuments is always facilitated by making use of them for some socially useful purpose.

” The Materials of the internal structure contrast with its historic shell making sure that there is no confusion between the building of historic valueand the additions of functionality.Faculty of the built Environment .Kane Borg Year 2 Semester 2 Coursework . considering the large expenditure for such a project. the windows (only obvious to people that have seen the original) and the Railing made with stainless steel with respect to the wrought iron railing. This is also displayed in the entrance stairway.“.work of art is endowed with both historical and aesthetical expects. conservation or removal must not occur at the expense of one or the disregard of the other one.. Venice charter – Article 12 . ...Theory of restoration . Maintenance of the same structure after it starts operating is an issue which in Malta is in bottom of things to be tackled which is a pity. but at the same time must be distinguishable from the original so that restoration does not falsify the artistic or historic evidence.Conservation Cesare Brandi ..Replacements of missing parts must integrate harmoniously with the whole.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful