You are on page 1of 57

Plantele suculente - o prezentare generala

Principalele familii de plante suculente (continuare din partea 1-a) Chenopodiaceae a fost inclusa in fam. Amaranthaceae de APG II (2003), in baza unor evidente moleculare filogenetice, prefer insa sa o tratez separat pentru ca constituie fara indoiala o grupa aparte, fiind inca foarte cunoscuta sub acest nume. Chiar si asa, plantele care ne intereseaza din acest grup suculentele halofite - sunt grupate in subfamiliile Salicornioideae si Salsoloideae. Fosta fam. Chenopodiaceae a cuprins 95 de genuri cu peste 1,500 de specii. Aceasta grupa de plante este mai rar intalnita in cultivatie, dar sunt reprezentantele unei duble adaptari xerofit halofite, aspect interesant asupra caruia voi mai reveni, sper, in alt articol. Pana atunci ma multumesc sa mentionez doar cateva genuri mai importante Atriplex, Salicornia, Salsola, Sarcocornia si Suaeda.

244 245. Fam. Chenopodiaceae: Salicornia virginica crescand pe soluri saraturate in Corpus Christi, Texas (stanga); Sarcocornia quinqueflora ssp. quinqueflora crascand la limita fluxului probabil ca planta din fotografie are radacinile submerse pentru cateva ore. Aceasta este o postura caracteristica a speciei, desi poate creste ocazional si in habitaturi nonsaline daca nu exista o competitie notabila (jos). In coltul din dreapta sus (in apa) se poate vedea alga marina Endarachne binghamiae.

Pagina 1

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Crassulaceae este o familie deosebit de importanta pentru iubitorul de C&S, formata aproape exclusiv din specii suculente acoperind toata gama frunze, tulpini, caudex, napi (18). Familia cuprinde 33 40 de genuri grupate in peste 1,500 de specii si are o distributie aproape globala, dar foarte ciudata preponderent emisfera nordica + Africa de Sud, in restul emisferei sudice fiind mult mai putin prezente, existand si regiuni unde sunt absente. Speciile din Crassulaceae sunt des intalnite atat in zone tropicale si semi-desertice (preponderent in Africa de Sud si Mexic), dar si temperate sau chiar reci (Siberia, Scandinavia) numitorul comun fiind deficitul de apa. Paradoxal insa exista si cateva specii acvatice sau de mlastina cum ar fi Crassula helmsii (Australia, Noua Zeelanda). Pentru istoria plantelor suculente familia este importanta pentru ca a prilejuit descoperirea unei alternative fiziologice fotosinteza CAM.

246 249. Fam. Crassulaceae: Genul Adromischus este probabil una din marile bijuterii ale acestei familii, din pacate inca insuficient cunoscut iubitorilor de plante suculente. Interesante sunt variatiile intraspecifice deosebite, inaltul endemism local care in trecut a cauzat numeroase descrieri de specii noi nejustificate botanic. Iata catvea exemple: Adromischus maculatus (stanga sus) in forma tip, cu frunze plate, spatulate si Adromischus maculates Tricolor (dreapata sus) la care frunzele desi retin in mare desenul specific au o forma total diferita; la prima vedere pare improbabil dar Adromischus marianiae 'Bryan Makin' (stanga jos) si Adromischus marianiae 'Herrei' red form (dreapta jos) sunt doar forme locale ale aceleiasi specii.

Pagina 2

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

250 251. Fam. Crassulaceae: Adromischus marianiae 'Van Rhyn's Pass' (stanga) nu seamana decat vag prin forma frunzelor cu variantele con-specifice prezentate anterior, textura si culoarea acestora sunt insa total diferite; Adromischus umbraticola o planta usor de cultivat si care nu ridica pretentii deoasebite (deapta).

Formele intalnite sunt foarte variate unele specii au o prezenta stearsa, altele sunt de-a dreptul bizare; unele sunt plante foarte dificile, cele mai multe insa relativ usor de cultivat, unele chiar foarte rezistente la conditii foarte adverse geruri cumplite, sau dimpotriva calduri caniculare si seceta prelungita. Din acest punct de vedere multe Crassulaceae sunt mai rezistente decat multi cactusi. Foarte multe sunt dificil de determinat, atat datorita usurintei cu care hibridizeaza atat in natura cat si in cultivatie (aici Sempervivum este poate cel mai bun exemplu), dar si datorita faptului ca in absenta inflorescentei (si uneori nici aceasta nu este determinanta la o analiza strict vizuala) nu exista intotdeauna elemente morfologice evidente care sa produca o identificare certa: un singur exemplu - Crassula rubricaulis se poate identifica cu certitudine numai in baza ciliatiilor recurvate de pe marginea frunzelor, care o deosebesc de specii similare cum ar fi Crassula dejecta sau Crassula undulata. O simpla observare cu ochiul liber (chiar foarte atenta) nu releva asemenea detalii.

252 253. Fam. Crassulaceae: Aeonium este unul din genurile majore in horticultura si landscaping desi numarul speciilor este relativ redus. Genul provine in principal din Insulele Canare, dar unele specii exista si in Insulele Capului Verde, Maroc si Africa de Est. Aeonium arboreum fma. atropurpureum (inflorescenta in stanga si o rozeta tipica in dreapta) este probabil cea mai raspandita specie de Aeonium din cultivatie. Desi este o forma naturala originara din Maroc, plantele aflate in cultivatie prezinta caracteristici diferite, existand mai multe tipuri distinct. Este intru totul posibil ca acest fapt sa se datoreze hibridizarii ocazionale in cultivatie (foarte frecvent intalnit la acest gen).

Pagina 3

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

254 259. Fam. Crassulaceae: Genul cuprinde numerosi hibrizi nenumiti dar si plante consacrate cum ar fi Aeonium Ballerina (stanga sus) ale carei frunze variegate in mod special in umbra sunt lipicioase fapt ce tradeaza un probabil aport genetic al Aeonium balsamiferum; Aeonium haworthii (dreapta sus) si domul ei characteristic; Aeonium Kiwionium (stanga jos) este un alt hibrid variegat cu origine obscura si parentaj mult disputat; Aeonium Rangitoto (dreapta jos) un hybrid natural din Rangitoto, Noua Zeelanda cu parentaj probabil Aeonium haworthii si Aeonium undulatum; Aeonium Short Black (stanga randul de jos) o forma sport derivata din Aeonium Zwartkop; Aeonium smithii (dreapta randul de jos) este o specie exceptionala provenind din Tenerife. Se poate observa inflorescenta in formare, care din pacate va cauza moartea acestei rozete (genul este monocarpic).

Pagina 4

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

260 261. Fam. Crassulaceae: Aeonium sedifolium (stanga) este o specie originara din Tenerife si se deosebeste foarte mult vegetativ de restul speciilor, putand fi confundata poate cu un Sedum (de unde si numele) floarea insa o incadreaza indubitabil in Aeonium; un Aeonium subplanum (in mod cert hibrid) (dreapta).

Iata cateva din caracteristicile morfologice ale familiei: frunze alternate sau opuse, iar in unele specii ordonate in rozeta; frunzele nu poseda meristem bazal persistent; hiatodele prezente in frunze; florile mici sau medii foarte regulate, florile sunt de regula pentaciclice dar aici sunt si abateri; periantul are calyxul si corola distincte.

262 263. Fam. Crassulaceae: Cotyledon orbiculata (stanga) este un complex deosebit de interesant, in ciuda renumelui de plante usoare, nu tocmai agreate de colectionarii puritan; Cotyledon woodii (dreapta) este o specie care prezinta multe asemenari vegetative cu un gen foarte apropiat Adromischus.

Iata si genurile cele mai interesante pentru colectionari: Adromischus (gen sudafrican cu frunze extrem de suculente, cu desene sau pete interesante, foarte variabile, redus in timp de la peste 50 de specii descrise la mai putin de 30), Aeonium (plante cu rozete suculente crescand in apexul unor tulpini inalte, suculente si ele, avand o distributie discontinua bizara Insulele Canare, Insulele Capului Verde, Maroc, Yemen, Africa de Est), Cotyledon (gen sudafrican minor doar 10 specii dar foarte iubit de colectionari pentru multitudinea de forme), Crassula (gen foarte vast cu specii in multe parti ale globului, dar cu concentratia maxima in Cape Floral Region din Africa de Sud), Dudleya (gen cuprinzand destul d e multe specii dar restrans ca distributie in sud-vestul SUA, asemanator cu Echeveria si cuprinzand multe specii cu glaucozitate extrema), Echeveria (o alta bijuterie a familiei, Pagina 5

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

numeroase specii preponderent mexicane dar apreciata si pentru senzationalii hibrizi horticoli), Graptopetalum (gen foarte cunoscut din pacate doar prin 2 sau 3 specii, restul fiind mult mai rare in colectii), Kalanchoe (din nou hibrizii horticoli ai Kalanchoe blossfeldiana ascund reala diversitate a genului), Orostachys (gen asiatic minor extrem de interesant, asemanator in unele privinte cu Sempervivum), Pachyphytum, Sedum (un gen stufos si foarte variat, specific emisferei nordice este uneori obiectul, unor colectii specializate), Sempervivum (gen alpin euro-asiatic, renumit prin usurinta hibridizarii si prin varietatea formelor sale naturale, ca sa nu mai vorbim de miile de hibrizi horticoli), Tylecodon (interesant gen sudafrican, renumit pentru pachycaulii cu frunze suculente), etc.

264 266. Fam. Crassulaceae: Dudleya este indeaproape inrudita cu mult mai cunoscutul gen Echeveria. Dudleya brittonii 'Multi Leaf' (sus) - o forma distincta a acestei specii; Dudleya blochmaniae ssp. brevifolia (stanga jos) este o ciudatenie mai putin glaucoasa; Dudleya farinosa (dreapta jos) poate cea mai cunoscuta reprezentanta a genului.

Pagina 6

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

267 272. Fam. Crassulaceae: Genul Crassula este cel mai numerous si cel mai divers in cadrul acestei familii. Crassula ausensis ssp. titanopsis (stanga sus), originara din Namibia; Crassula capitella Campfire (dreapta sus) provine din Africa de Sud; la fel si Crassula clavata (stanga jos), care creste insa in zone foarte aride; Crassula coccinea (dreapta jos) creste din abundenta in Table Mountain (Africa e Sud) si are flori tubulare deosebit de mari pentru gen; Crassula deceptor (stanga randul de jos) este o planta extrem de suculenta cu frunze compacte care provine din Namaqualand si Cape Province (Africa de Sud); Crassula ericoides (dreapta randul de jos) provine tot din Africa de Sud. Acest prim set de 6 fotografii prezinta plante din aceeasi regiune botanica, dar subliniaza in acelasi timp si marea diversitate morfologica din cardul genului.

Pagina 7

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

273 278. Fam. Crassulaceae: Crassula multicava (stanga sus) este un suculent sud-african devenit invaziv in multe tari cu climat mediteranean; Crassula ovata flori (dreapta sus); Crassula rubromarginata (stanga jos) provine tot din Africa de Sud si este deosebit de spectaculoasa in faza juvenila in primul rand datorita marginilor rosii ale frunzelor in situatii de stress puternic; Crassula sieberiana ssp. sieberiana (dreapta jos) este o specie miniona care creste in Australia si Noua Zeelanda; Kalanchoe fedtschenkoi planta curcubeu (stanga randul de jos) originara din Madagascar este reprezentanta unui gen cunoscut din pacate mai ales prin kitsch-uri horticole; Kalanchoe sexangularis (dreapta randul de jos) este foarte raspandita in natura in Africa Centrala si de Sud, mai putin insa in colectii serioase.

Pagina 8

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

279 283. Fam. Crassulaceae: Kalanchoe 'Bronze Sculpture' (stanga sus) este un hibrid horticol foarte spectaculos al Kalanchoe thyrsiflora din Africa de Sud; Kalanchoe Houghtonii (dreapta sus) este un hibrid accidental intre Kalanchoe daigremontiana si Kalanchoe delagoense (ambele din Madagascar) care a reusit sa se naturalizeze in Noua Zeelanda; Kalanchoe pumila (stanga) din Madagascareste una din cele mai vechi specii de Kalanchoe aflate in cultivatie are frunze rosiatice dar care apar uneori argintii datorita glaucozitatii produse in soare puternic. Din pacate aceasta planta splendida a cazut din gratiile colectionarilor puritani; Kalanchoe humbertii (sinonim Kalanchoe lindmannii) este o specie mai putin cunoscuta dar deosebit de frumoasa in mod special in faza juvenila, dar din pacate ca multe specii de Kalanchoe de altfel extrem de sensibila la frig (stanga jos); Kalanchoe synsepala (dreapta jos) din Madagascar este o ciudatenie si prin faptul ca produce stoloni exagerat de lungi la capatul carora se dezvolta noi plantule.

Pagina 9

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

284 288. Fam. Crassulaceae: Genul Echeveria este deosebit de apreciat de colectionari si provine in principal din Mexic, dar exista cateva specii si in America Centrala si de Sud. In timp au fost produsi numerosi hibrizi horticoli dar cu toate acestea genul a ramas in atentia colectionarilor (varful popularitatii fiind totusi anii 1950 1980). Echeveria Imbricata (stanga sus) este unul din cei mai vechi si (in opinia mea) cei mai reusiti hibrizi de Echeveria; Echeveria 'Frank Reinelt' (dreapta sus) este fara indoiala cel mai reusit hibrid al Echeveria agavoides; un hibrid nenumit Echeveria agavoides x Echeveria pulidonis (dreapta); Echeveria lauii (stanga jos) este o adevarata bijuterie a genului, relativ dificila nu atat in cultivatie, cat mai ales in propagare. Din pacate aspectul imaculat al plantei poate fi ruinat cu usurinta datorita urmelor lasata pe frunzele galucoase; Echeveria elegans (stanga jos) este deosebit de populara in landscaping in mod special in Australia si Noua Zeelanda si lastareste abundent producand colonii impresionante. Plantele aflate in cultivatie in mod curent sunt foarte uniforme, in habitat insa specia afiseaza o neasteptata diversitate tipologica care din pacate nu este reprezentata pe scara larga in randul iubitorilor de plante suculente.

Pagina 10

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

289 294. Fam. Crassulaceae: Echeveria 'Flying Cloud Reversion' (stanga sus) este reversia intamplatoare a unui hibrid extrem de dificil in cultivatie, este la randul ei insa o planta hibrida; de multe ori in acest segment dominat de hibrizi comerciantii prezinta specii adevarate ca fiind hibrizi este cazul acestei Echeveria 'Pink Rose' banuita a fi in fapt Echeveria halbingeri (dreapta sus); o planta cu peri scurti, densi si delicati care acopera frunzele - Echeveria pulvinata var. nova (stanga jos), dupa cum arata si numele planta nu a fost descrisa forma inca si isi asteapta inca o confirmare sau infirmare a statutului; un vechi dar (inca) foarte popular hibrid al lui Victor Reiter este Echeveria Set Oliver (dreapta jos): Echeveria harmsii (= Oliveranthus elegans) x Echeveria setosa; Echeveria setosa (stanga randul de jos) o frumoasa planta ramificata; un alt hibrid splendid este Echeveria 'Violet Queen' (dreapta randul de jos).

Pagina 11

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

295 300. Fam. Crassulaceae: Sedum este un gen raspandit aproape exclusiv in emisfera Nordica. Sedum hispanicum (stanga sus) este o specie alpina europeana anuala care poate avea insa si lastari sterili pereni; Sedum kimnachii (dreapta sus) este originar din Mexic desi habitatul original nu a fost descoperit; Sedum lucidum 'Obesum' (stanga jos) este o forma naturala, de mare altitudine, cu frunze excesiv de suculente, descoperita de Alfred Lau in 1971 la Acultzingo, Veracruz, Mexic; Sedum pachyphyllum (dreapta jos) o specie cu frunze cilindrice suculente care a cunoscut o larga raspandire in ultimile decenii; Sedum praealtum ssp. praealtum (stanga randul de jos) este tot o specie mexicana diferita insa prin habitul ei un copac in miniatura (si un excellent subiect pentru un bonsai); Sedum rubrotinctum (dreapta randul de jos) este un presupus hibrid natural Sedum pachyphyllum x Sedum stahlii cu habitat necunoscut.

Pagina 12

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

301 306. Fam. Crassulaceae: Sedum rupestre (stanga sus), originar din Europa centrala si de Vest; Sedum spathulifolium ssp. pruinosum apartine unui complex deosebit de interesant care provine de pe coastele pacifice ale SUA; Sempervivum este un gen inrudit indeaproape cu Aeonium, fiind raspandit insa numai in Europa, Africa de Nord si Anatolia. Desi exista o adevarata industrie de productie a hibrizilor (hibridizeaza usor si in natura) genul Sempervivum (si aliatul Jovibarba) face de multe ori obiectul unor colectii specializate. Sempervium globiferum (Jovibarba globifera) (stanga jos) planta inflorita in habitat; Sempervivum arachnoideum Bascour (dreapta jos); Sempervivum calcareum 'Extra ' (stanga randul de jos) un cultivar care accentueaza caracteristici ale specie originale; Sempervivum cantabricum originar din Pirinei (dreapta randul de jos) este ceva mai putin intalnit in colectii.

Pagina 13

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

307 312. Fam. Crassulaceae: Variabilitatea naturala si multitudinea de forme locale ale speciilor de Semopervivum na fost de ajuns exista o adevarata industrie a hibrizilor destinata nu circuitului horticol de larg consum ci colectionarilor. Iata cativa din miile de hibrizi numiti: Sempervivum 'Frosted Raspberry' (stanga randul de sus), Sempervivum More Honey (dreapta randul de sus) si Sempervivum 'Velenovsky' (dreapta sus); o cristatie interesanta a unui hibrid al Sempervivum tectorum; Monanthes polyphylla (stanga jos) aparetine unui gen minor dar care (alaturi de Greenovia si Aichryson) formeaza veriga de legatura intre Sempervivum si Aeonium. Este o planta anuala a carei stramosi au colonizat Insulele Canare venind din Europa; Orostachys spinosa face parte din acelasi grup de plante dar creste in Mongolia si Siberia.

Pagina 14

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

313 317. Fam. Crassulaceae: Graptopetalum paraguayense (stanga sus) este originara din Mexic si cunoscuta si sub vernacularul Ghost Plant intrucat istoria acestei plante (ca orice Crassulaceae mexicana care se respecta) a avut parte de doza ei de mister; Graptopetalum superbum (Graptopetalum pentandrum ssp. superbum) (dreapta sus) o specie mexicana relativ revent descoperita si descrisa, dar care este destul de raspandita in colectii; Tylecodon racemosus (stanga) este unul din cei mai frumosi pachicauli din Crassulaceae, genul fiind incadrat in trecut in Cotyledon; Graptopetalum 'Copper Glow' un popular hybrid intrageneric (stanga jos); Cremnosedum 'Little Gem' (dreapta jos) este un popular hibrid intergeneric = Cremnophila nutans x Sedum humifusum care-si arata nuantele aramii doar in soare puternic.

Pagina 15

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Cucurbitaceae este familia de care apartin castravetele, dovleacul si pepenele! Nu fructul lor mai mult sau mai putin zemos este insa suculenta in acceptiunea definitiei de mai sus; in schimb, familia cuprinde si cativa caudiciformi foarte interesanti. Cucurbitaceae are distributie aproape globala (preferand insa regiunile tropicale si ceva mai putin pe cele temperate), cuprinzand dincolo de multitudinea de plante cultivate aproximativ 960 de specii naturale grupate in 125 genuri, cele mai multe fiind plante cataratoare sau liane. In fapt un sfert din genurile recunoscute in prezent includ si specii suculente! O caracteristica a familiei este tendrilul (organ catarator) plasat la 90 de grade pe petiolul frunzelor. Foarte putine specii sunt insa in cultivatie curenta, genuri mai importante pentru colectionari fiind: Brandegea (plante cu napi impresionanti, care pot fi elevati partial), Cucurbita (nu sunt specii de colectie, dar plante cum ar fi Cucurbita foetidissima contin peste 80% apa in radacinile napiforme), Gerrardanthus, Kedostris, Momordica, Trochomeria si Zygosicyos (caudiciforme tipice), toate provenind din regiuni tropicale sau subtropicale.

318 319. Fam. Cucurbitaceae: doua plante caudiciforme tipice pentru aceasta familie, perfect adaptate pentru habitaturi aride - Ibervillea sonorae (stanga) nativa din Mexic si Zygosicyos pubescens (sinonim Xerosicyos pubescens) originara din Madagascar (jos).

Didiereaceae este o mini-familie endemica din Madagascar, foarte raspandita in hatisurile spinoase tipice insulei, formata din 11 specii grupate in 4 genuri, toate foarte interesante pentru colectionarii de suculente sau xerofite, chiar daca sunt destul de rar intalnite: Alluaudia, Alluaudiopsis, Decaria si Didierea. Caracteristic pentru aceasta familie este faptul ca frunzele apar din organe foarte asemenatoare cu areolele cactusilor (19) si sunt acompaniate de spini.

Pagina 16

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

320. Fam. Didiereaceae: Didierea trollii este o foarte interesanta planta xerofita originara din Madagascar care prezinta suculenta marginala a frunzelor.

Euphorbiaceae este o familie foatre importanta pentru colectionarul de C&S, formata din peste 7,500 de specii grupate in aproximativ 300 de genuri. Este raspandita mai ales in regiunile tropicale (preponderent Indomalaesia si America tropicala, ceva mai putin ca numar de specii in Africa tropicala), dar si in afara acestora (mai ales in bazinul mediteranean, Orientul Mijlociu, Africa de Sud si sudul SUA), ocazional chiar si in zone temperate. Desi cele mai multe specii sunt ierbacee, in mod special in regiunile tropicale diversitatea tipologica creste, astfel ca intalnim plante miniaturale, cu tulpini columnare sau globulare, geofiti, sau plante arborescente de mari dimensiuni, chiar si copaci. Cateva specii sunt suculente, avand de regula tulpina suculenta, caudex sau radacini napiforme. Euphorbiaceae este o familie destul de eterogena, o prima exceptie fiind structura neunitara a florilor. Unele specii au flori adevarate, in timp ce in subtribul Euphorbiinae (Euphorbia si genurile aliate) Pagina 17

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

floarea este inlocuita de un cyathium, format din alaturarea mai multor flori de regula minuscule carora le lipsesc petalele. Dincolo de acesta aspect, in toate speciile florile sunt simetrice si unisexuale exista flori mascul si flori femela amplasate fie pe acceasi planta, fie pe plante diferite. Florile femela au invariabil ovar superior. Frunzele sunt opuse, mai rar alternate si au stipule. Unele specii extrem suculente au o anatomie simplificata, iar elemente evolutive convergente (de tipul celei de notorietate Euphorbia obesa Astrophytum asterias) sunt foarte vizibile. Fructul este de regula o capsula formata din trei sau mai multe compartimente, care la maturitate explodeaza imprastiind semintele. Faimosul latex nu este insa o prezenta generala este prezent doar la sub-familiile Euphorbioideae si Crotonoideae, fiind toxic in cazul primei si inofensiv in cazul celei de a doua.

321 - 322. Fam. Euphorbiaceae: Euphorbia canariensis (stanga) provine din Insulele Canare si are un aspect perfect cactiform. De multe ori este folosita ca portaltoi pentru Euphorbiaceae dificile pe radacini proprii. Este o planta care doar conditionat poate fi cultivate inghiveci deoarece in natura atinge de regula 3 6 m inaltime si formeaza colonii cu sute de tulpini verticale; Euphorbia coerulescens (dreapta) este originara din Africa de Sud si creste numai pana la 120 150 cm inaltime fiind mai potrivita cultivarii in ghiveci.

Numeroase specii suculente sunt in gratiile colectionarilor, in general plantele miniaturale sau de dimensiuni medii originare din Africa, Madagascar si Arabia; exista de asemenea colectii specializate sau chiar organizatii nationale si internationale dedicate acestui grup de plante. Principalele genuri intalnite in colectii de plante suculente sunt: Cnidoscolus, Elaeophorbia, Euphorbia, Jatropha, Monadenium, Pedilanthus, Phyllanthus si Synadenium. La aceasta se adauga si o serie de hibrizi horticoli si cultivari deosebit de spectaculosi.

Pagina 18

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

323 - 326. Fam. Euphorbiaceae: Euphorbia obesa (stanga sus) este un prototip pentru formele globulare, foarte intalnite in colectii; Euphorbia piscidermis (dreapta sus) este originara din Etiopia si este extrem de dificila si rara in cultivatie, interesanta si pentru solzii epidermali; Euphorbia submammillaris fma. variegata (stanga) o foarte frumoasa planta cu tulpini elongate care in final se vor ramifica puternic; Euphorbia cedrorum (jos) este originara din Madagascar.

Genul Euphorbia este deosebit de complex si in mod special interesant pentru colectionarii de C&S si cunoaste o distributie similara cu a familiei. Este format din peste 2,600 de specii, din care 850 sunt suculente in sensul cel mai strict iar peste 150 prezinta suculenta marginala. Studii filogenetice au aratat ca genul este destul de eterogen, existand posibilitatea impartirii acestuia in patru sub-genuri, problema adevarata fiind o multitudine de aspecte insuficient studiate pentru a permite crearea unor serii coerente.

Pagina 19

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

327 - 329. Fam. Euphorbiaceae: Euphorbia woodii (stanga sus) este una din formele medusoide relativ usor de cultivat; Euphorbia 'Toxic Milkshake' (dreapta sus) este un hibrid foarte reusit lansat in urma cu cativa ani de nurseria neozeelandeza Coromandel Cacti; Euphorbia maleolens (stanga) din Zimbabwe imbina caracteristici medusoide cu trasaturi caudiciforme, mai putin vizibile la aceasta planta relative tanara.

330 - 332. Fam. Euphorbiaceae: Euphorbia mammillaris fma. variegata (sus), Euphorbia atropurpurea (stanga jos) din Insulele Canare si Euphorbia duranii (dreapta jos) din Madagascar continua sa prezinte diversitatea formelor existente in acest gen vast.

Pagina 20

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

333 - 334. Fam. Euphorbiaceae: Euphorbia stellata (stanga sus) din Africa de Sud sub tulpinile ramificate la plantele batrane se formeaza un caudex elongate; Euphorbia tirucalli (dreapta sus) este raspandita pe suprafete mari in Africa tropicala, de nord-est si in peninsula Arabica.

Geraniaceae este familia muscatelor si este compusa din peste 800 de specii grupate in 10 genuri, cele mai importante numeric fiind Geranium si Pelargonium. Acestea sunt raspandite in mai toate zonele temperate si ceva mai putin in zonele tropicale. Cu toate acestea centrul diversitatii specifice este in Africa de Sud. Caracteristica principala este conformatia unica a fructului o capsula a carei deschidere este declansata hygroscopic, dar exista suficiente alte elemente morfologice care sa permita identificarea acestui grup de plante.
335 - 336. Fam. Geraniaceae: Pelargonium x asperum (jos) este un hibrid horticol naturalizat in multe regiuni ale lumii; Sarcocaulon multifidum (dreapta), un caudiciform tipic originar din Africa de Sud.

Un singur gen grupeaza plante suculente tipice - Sarcocaulon (pachycauli care pot deveni extrem de spectaculosi mai ales daca sunt cultivati gen bonsai), dar si alte genuri cativa reprezentanti cu suculenta mai mult sau mai putin marginala: Monsonia (caudiciformi si pachycauli), Pelargonium (pachycauli, geofiti). Gesneriaceae este o famile vasta, compusa din 3,200 de specii grupate in 150 de genuri distribuite preponderent in regiuni tropicale si subtropicale si care cuprinde atat plante ierbacee, plante perene terestre si epifite, cat si tufisuri sau copaci. Familia se caracterizeaza prin corola zygomorfica sunt Pagina 21

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

fuzionate intr-un tub, prin ovarul unilocular, cat si prin alte particularitati morfologice. Cele mai multe sunt non-suculente, exista insa si cateva genuri cu reprezentanti suculenti sau marginal suculenti apreciati: Aeschynanthus (in general epifiti - Aeschynanthus evrardii si Aeschynanthus micranthus fiind cele mai cunoscute specii marginal suculente, Columnea (tot epifiti cu foliaj marginal succulent), Gloxinia, Nematanthus, Saintpaulia (faimoasele violete africane, majoritatea prezentand suculeta marginala), Sinningia (sinonim Reichesteinia caudiciformi exceptionali) si Streptocarpus.

337 - 338. Fam. Gesneriaceae: Sinningia leucotricha (stanga) este un caudiciform tipic, relativ dificil datorita particularitatilor in cultivatie; o alta forma a aceleiasi specii cunoscuta si sub numele Sinningia canescens (dreapta).

339 - 340. Fam. Hyacinthaceae: Ornithogalum caudatum o planta geofita bulboasa originara din Africa de Sud (jos) si inflorescenta ei deosebit de mare (si cu o structura tipica pentru gen) pentru formarea careia sunt folosite la greu substantele nutritive accumulate in bulb (dreapta).

Pagina 22

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Hyacinthaceae este o alta familie de plante pe cale de disparitie acceptata in sistemul Cronquist si APG (1998), acceptata optional si de APG II (2003), familia a fost inclusa de APG III (2009) in fam. Asparagaceae. In acceptiunea pre-APG III, familia cuprindea peste 1,000 de specii grupate in 70 de genuri, majoritatea fiind plante geofite non-suculente, dar cuprinde si multe geofite suculente (bulboase) presarate in mai multe genuri din care amitesc: Albuca (foarte interesanta este Albuca spiralis), Bowiea, Hyacinthus, Lachenalia, Ornithogalum (un clasic al acestui gen este Ornithogalum caudatum), Scilla, Urginea, Veltheimia si Whiteheadia. Familia grupeaza numeroase plante de gradina traditionale, de unde poate si dezinteresul colectionarilor de C&S tipic. Structura florala tipica si a inflorescentelor este numitorul comun.

341 - 342. Fam. Hyacinthaceae: un desen reprezentativ din literatura botanica clasica pentru genul Albuca (stanga) care prezinta trasaturile carateristice ale bulbului, frunzelor si inflorescentei; Scilla violacea (sinonime Scilla socialis si Ledebouria socialis) o planta geofita provenind tot din Africa de Sud.

Iridaceae este o familie numeroasa peste 2,000 de specii grupate in aproximativ 65 de genuri cu centre de diversitate in Eurasia, America de Nord, Africa sub-saharana si (mai ales) Africa de Sud. Cele mai multe specii sunt perene ierbacee, dar exista si numeroase specii geofite suculente sau bulboase interesante pentru colectionarul de C&S, raspandite in nu mai putin de 27 de genuri dintre care amintesc: Babiana, Crocosmia (gen endemic al Cape Floristic Region, Africa de Sud), Crocus (aproximativ 80 de specii raspandite in Europa, Nordul Africii si din Orientul Mijlociu pana in Asia Centrala si China vestica), Dietes, Freesia (gen foarte des intalnit in gradinile conventionale, cuprinzand 14 specii din care 12 provin din Africa de Sud), Geissorhiza (gen numeros, dar endemic pentru Cape Peninsula, Africa de Sud), Gladiolus (un alt gen cunoscut din gradinile traditionale), Hesperantha, Iris (raspandite preponderent in regiunile temperate ale emisferei nordice), Ixia, Moraea, Pillansia, Romulea, Watsonia si Xenocapa. Caracteristica pentru familie sunt corola specifica si perianthul petaloid.

Pagina 23

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

343 - 346. Fam. Iridaceae: numitorul comun in cazul plantelor geofite sud-africane prezentate aici sunt cormii suculenti care formeaza un nucleu de supravieruire al plantei Crocosmia x crocosmiiflora (stanga sus); Crocus longiflorus (dreapta sus); Freesia refracta (stanga jos); Gladiolus imbricatus (dreapta jos).

347. Fam. Iridaceae: ceea ce la o prima vedere par a fi mini-lapioane chinezesti confectionate din hartie creponata sunt florile Geissorhiza radians (stanga), specie (ca si genul de altfel) restrans ca raspandire doar in Africa de Sud. Este o planta geofita tipica.

Pagina 24

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Nolinaceae a fost inclusa initial in Agavaceae, pentru a deveni ulterior o familie de sine statatoare. Familia Nolinaceae este raspandita in America Centrala si de Nord dar are un statut incert si este posibil sa fie obiectul unor noi restructurari mai ales dupa includerea Agavaceae in Asparagaceae de APG III (2009); sistemele Kubitzki si Dahlgren recunosc insa legitimitatea familiei. Se deosebeste de Agavaceae in principal prin faptul ca toate speciile sunt policarpice; plantele din aceasta familie sunt intrucatva asemenatoare cu Yucca. Cu toate acestea, familia Nolinaceae, care cuprinde doar patru genuri - Beaucarnea, Calibanus, Dasylirion si Nolina a fost inclusa de APG III (2009) in fam. Ruscaceae. Cateva specii de caudiciformi si pachycauli fac deliciul colectionarilor de plante suculente (Beaucarnea recurvata sau Beaucarnea guatemalensis), altele sunt apreciate in aranjamente xerofite ca de exemplu Dasylirion longissimum; toate speciile prezinta insa cel putin suculenta marginala.

348 - 351. Fam. Nolinaceae: Beaucarnea guatemalensis (Nolina guatemalensis) (stanga randul de sus) inflorescenta; Beaucarnea recurvata var. intermedia (dreapta randul de sus) o forma distinct dar nerecunoscuta taxonomic; Beaucarnea guatemalensis (Nolina guatemalensis) (stanga sus); Calibanus hookeri (dreapta sus) un caudiciform intr-o grupa de plante pachicaule.

Pagina 25

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

352 - 353. Fam. Nolinaceae: Dasylirion longissimum (sus) este numita in lumea anglosaxona The Mexican Grass Tree aluzie la frunzele lungi, lineare, asemanatoare cu ierburile xerofite; alte specii cum ar fi Dasylirion acrotrichum (stanga) originar din Chihuahua, Mexic desi au frunze inguste se aseamana vegetativ mai mult cu Agave sau Yucca (dealtfel intregul grup a facut parte din Agavaceae sensu lato). La ambele plante la baza tulpinii se formeaza un mic rezervor de apa si substante nutritive.

Pagina 26

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Orchidaceae este a doua familie ca marime dupa Asteraceae si are un numar de 22 26,000 de specii grupate in 880 de genuri. Este familia de care apartin evident orhideele si care a avut un succes horticol imens in trecut, rezultatul fiind cei aproximativ 100,000 de hibrizi horticoli aflati in circulatie. Are o arie de distributie literalmente globala incluzand Macquarie Island (Antarctica). Pricipalele specii suculente se intalnesc in subfam. Epidendroideae (Epidendrum si genurile inrudite, foarte numeroasa 15,000 de specii grupate in 576 de genuri cuprinzand numeroase specii epifite dar si terestre pseudo-bulboase), alt gen important este Phalaenopsis din care deriva cele mai multe cultivare moderne. In rest o sumedenie de genuri cuprinzand ocazional si specii suculente (Acampe, Aerangis, Ansellia, Bolusiella, Bulbophyllum, Calanthe, Cyrtorchis, Oberonia, Polystachya, Tridactyle, Vanilla), geofiti suculenti (Eulophia, Liparis, Oeceoclades) sau geofiti tipici cu caracteristici marginal suculente (Acroliphia, Bartholina, Bonatea, Brachycorythis, Brownleea, Centrostigma, Ceratandra, Corycium, Cynorkis, Didymoplexis, Disa, Disperis, Dracomonticola, Eulophia, Evotella, Gastrodia, Habernaria, Holothrix, Huttonaea, Neobolusia, Nervilia, Plicosepalus, Pachites, Platycoryne). Cele mai multe specii nu sunt in cultivatie datorita dimensiunilor mari la care ajung, fiind preferati hibrizii horticoli, de regula mult mai compacti si cu flori mai mari. Familia se distinge prin numeroase caracteristici florale specifice flori zygomorfice, o petala modificata (labellum), staminele si carpelul fuzionate, structura semintelor mici, etc. precum si prin absenta oricarei structuri lemnoase, chiar si la plantele de mari dimensiuni.

354 - 356. Fam. Orchidaceae: faimoasele orhidee nu sunt in mod tipic plante suculente si in ciuda renumelui lor relativ putine specii au ajuns in cultivatie. Iata cateva plante din subfam. Epidendroideae care cuprinde cele mai multe specii suculente: Epidendrum nocturnum (stanga sus) larg raspandit in Florida, Bahamas, Indiile de Vest, Guyana, si din America Centrala pana in Nordul Braziliei; Epidendrum secundum (dreapata sus) are centrul principal de distributie in Bolivia, Paru si Brazilia si este un complex foarte putin studiat; Epidendrum ciliare (stanga) este o specie pseudo-bulboasa din America Centrala si de Sud.

Pagina 27

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Passifloraceae cuprinde 530 de specii grupate in 18 genuri, unul singur este insa interesant pentru colectionarii de plante suculente Adenia. Acesta este un gen tropical / subtropical cuprinzand numeroase specii de liane, dar si copaci sau arbusti dintre care multi sunt caudiciformi / pachycauli. Toate speciile sunt toxice sau chiar otravitoare Adenia digitata fiind se pare cea mai otravitoare planta din lume. Cele mai des intalnite in colectii sunt Adenia glauca si Adenia globosa, ambele extrem de toxice. Familia Passifloraceae se distinge prin configuratia unica a florilor (20).

357 - 360. Fam. Passifloraceae: Adenia glauca (stanga sus) este probabil cea mai comuna specie in colectie din acest gen care cuprinde caudiciformi / pachycauli. In aceatsa fotografie se poate observa o slabiciune a plantei usurinta cu care semnaleaza prin cloroza (ingalbenirea frunzelor in plina perioada de vegetatie) faptul ca solul este epuizat si planta trebuie transplantata; tulpina caracteristica a Adenia firingalavensis (dreapta sus), ceva mai putin ingrosata decat la restul speciilor; Adenia pechuelii din Namibia (stanga jos) este una din cele mai spectaculoase plante ale genului, dar datorita dificultatilor de cultivatie precum si a faptului ca creste extreme de incet, este destul de rara in colectii; tulpina caracteristica a Adenia globosa (dreapta jos) din Africa tropicala de Est, o alta planta relativ comuna in colectii.

Pagina 28

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Portulacaceae este o familie care cuprinde aproximativ 500 de specii grupate in 20 de genuri si are o distributie globala, inclusiv in regiunile Arctice, cunoscand insa centre ale diversitatii specifice foarte interesant numai in emisfera sudica, mai ales in Australia, Africa si America de Sud. Filogenetic este cea mai apropiata familie de familia cactusilor. In orice caz intregul complex (paradoxal, putin studiat de altfel) este considerat a fi parafiletic si posibil sa fie restructurat in anii care vor urma, printre altele familiile Didiereaceae si Cactaceae putand lamuri relatiile din cadrul grupului (Maike Gerbaulet in Sara Oldfield, 1997). Cele mai multe specii sunt ierbacee, cateva formeaza tufisuri suculente (ca de exemplu foarte cunoscuta Portulacaria afra). Specific acestei familii este calyxul cu numai doua sepale. Mai multe genuri cuprind si plante suculente, cele mai cunoscute fiind Anacampseros (suculente perene miniaturale din Africa de Sud), Avonia (grup desprins din Anacampseros), Calandrinia (150 de specii de suculente anuale), Portulaca (foarte cunoscute sunt anualele suculente Portulaca oleracea si Portulaca grandiflora) si Portulacaria. Unele genuri sunt disputate taxonomic speciile fiind transferate de la un gen la altul in functie de autor Calandrinia / Portulaca sau Portulaca / Portulacaria fiind variantele cele mai comune. In mod special speciile anuale comune in cultivatie au fost utilizate pentru crearea unor hibrizi horticoli avand frumoase flori multicolore.

361 - 362. Fam. Portulacaceae: Anacampseros telephiastrum (stanga) din Africa de Sud este foarte raspandita in cultivatie prin forma variegata (ca si Anacampseros rufescens de altfel). Acest gen minor produce plante minione care cu varsta pot forma un fel de caudex, sunt autofertile dar infloresc extrem de greu si uneori florile nu se deschid complet este necesar soare foarte intens si canicula diurnal. Portulacaria afra (dreapta) este de asemnenea foarte raspandita in randul colectionarilor ocazionali prin forma variegata. In natura (Africa de Sud) formeaza tufisuri de mari dimensiuni, de pana la 4 m inaltime si diametru, cu frunze suculente, consumate adesea de ierbivore mari si in mod special de elefanti. Seamana intrucatva cu Crassula ovata, de care se deosebeste prin frunzele mult mai mici, tulpinile rosii si bineinteles florile dar cum ambele specii mentionate infloresc destul de greu incepatorii le confunda deseori (puse alaturi este insa imposibil). Este un subiect perfect pentru bonsai.

Pagina 29

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

363 - 364. Fam. Portulacaceae: Portulaca grandiflora (stanga) este foarte cunoscuta in Romania sub numele de Floare de Piatra si este o planta anuala originara din America de Sud (Brazilia, Uruguay, nordul Argentinei). Este una din cele mai comune flori anuale de gradina, unde reuseste sa-si implineasca ciclul de viata daca solul este pietros si are caldura suficienta pe timpul verii. Florile pot avea cele mai diverse culori iar cultivarii moderni cum este si cel din fotografie au de regula flori duble. Portulaca villosa (dreapta) este o planta aproape de negasit in colectii, originara din Hawaii.

Ruscaceae este ultima jucarie a APG (familia nici macar nu era recunoscuta de APG 1998), care a preluat multe din fostele ramasite ale gigantescului Liliaceae de acum 4 5 decenii. Nu am sa includ aici o serie de genuri / familii (dupa cum am explicat mai sus) intr-o acceptiune cuminte famila grupeaza urmatoarele genuri de plante suculente: Dracaena (gen foarte cunoscut datorita unor specii de succes horticol cum ar fi Dracaena marginata si Dracaena draco) si Sansevieria (Sansevieria trifasciata este poate cel mai raspandit suculent din farmaciile si cofetariile de pretutindeni, din nou, in detrimentul altor specii atat spectaculoase cat mai ales usor de cultivat). Taxonomia Ruscaceae nu-mi este clara si nici nu mai insist dealtfel sfera de cuprindere fiind se pare inca in faza provizorie.

365 - 366. Fam. Ruscaceae: Dracaena draco (stanga), faimosul copac dragon din Insulele Canare. Ce este deosebit la acest copac suculkent este faptul ca nu trunchiul nu formeaza inele anuale de crestere, cel mai bun indiciu al varstei fiind numarul ramurilor. Desi tot mai iubit in ultimii ani de landscaperi, Dracaena draco devine tot mai rar in habitatul natural; Dracaena reflexa (dreapta) este originara din Madagascar, dar raspandita natural si in alte insule ale Oceanului Indian.

Pagina 30

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

367 - 370. Fam. Ruscaceae: Sansevieria este un gen intalnit in regiunile tropicale si sub-tropicale ale lumii vechi, prezent in cultura de foarte multi ani (in fapt putem vorbi de secole) dar din pacate printr-un numar extrem de limitat de specii si o multitudine de hibrizi si cultivari. Sansevieria francisii (stanga sus) este cunoscuta si sub numele de falsa Astroloba si este originara din Kenia; Sansevieria 'Gold Hahnii' (dreapta sus) este unul din numerosii hibrizi ai Sansevieria trifasciata; Sansevieria hyacinthoides (stanga jos) este o specie sud-africana cunoscuta de peste 300 de ani si larga raspandita in cultura (uneori reprezenatta de diversi cultivari) si foarte adesea confundata cu mult mai cunoscuta Sansevieria trifasciata care pare sa monopolizeze interesul iubitorilor de plante in general; pentru ca am mentionat repetat numele acestei plante iata o selectie de cultivari si Sansevieria trifasciata (dreapta jos) cultivati intr-o sera tropicala.

Pagina 31

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Pentru final iata o succinta trecere in revista a celorlaltor familii de plante care cuprind si suculente: Alliaceae (familie diun care fac parte printre altele ceapa si usturoiul), Amaranthaceae, Amaryllidaceae (cuprinde si multe specii geofite, cea mai cunoscuta fiind poate Amaryllis belladonna), Anacardiaceae (caudiciformi cum ar fi genul Operculicarya), Apiaceae, Araceae, Araliaceae, Asparagaceae (Asparagus unele specii au tulpini suculente), Balsaminaceae (Impatiens gen foarte numeros care cuprinde multe specii cu tulpini suculente sau caudiciformi, ca de exemplu Impatiens tuberosa din Madagascar), Bassellaceae, Begoniaceae (Begonia gen foarte numeros cuprinzand plante suculente sau caudiciforme, ca de exemplu Begonia dregei), Bombacaceae (complex polifiletic inca insuficient studiat de taxonomisti inclus de APG II in Malvaceae, cuprinzand numeroase specii cu tulpini suculente, tuberose, caudiciformi sau pachycauli grupate in genurile Adansonia, Bombax, Cavanillesia, Ceiba si Pseudobombax), Boraginaceae, Brassicaceae (familia de care apartine varza), Burseraceae (familie care cuprinde si cativa pachycauli de mari dimensiuni, ca de exemplu Bursera microphylla), Campanulaceae, Capparidaceae, Caricaceae (Carica, Jacaratia pachycauli), Caryophyllaceae (familie numeroasa din care face parte garoafa cuprinde si cateva specii suculente in genul Spergularia), Cochlospermaceae, Commelinaceae (mai multe genuri cuprinzand si plante suculente dintre care amintesc Tradescantia), Convolvulaceae (genurile Calystegia, Ipomoea, Merremia, Stictocardia si Turbina intalnim preponderent doua tipuri de suculenta caudiciformi ca Ipomoea platensis si specii cu frunze suculente sau marginal suculente ca de exemplu Calystegia soldanella), Dioscoreaceae (Dioscorea suculenti si caudiciformi geofiti), Doryanthaceae, Ericaceae, Eriospermaceae (geofite sudafricane tuberoase sau caudiciforme precum Eriospermum, incluse uneori in fam. Ruscaceae), Fabaceae (sau Leguminosae, o familie gigant 19,400 specii in 730 de genuri cu distributie aproape globala cuprinzand numerosi reprezentanti suculenti mai putin cunoscuti colectionarilor in genurile Delonix, Dolichos, Erythrina, Lotononis, Neorautanenia, Pachyrhizus si Tylosema), Fouquieriaceae (Fouquieria - gen raspandit in Mexic si sudul SUA cuprinzand specii xerofite si marginal suculente cum ar fi Fouquieria splendens si Idria), Hymenophyllaceae (600 de specii de ferigi grupate in 7 genuri, care cuprind si o ciudatenie ferigile peliculare suculente, din randul carora mentionez Trichomanes reniforme), Hypoxidaceae (familie intens disputata de multi taxonomisti, desi este recunoscuta de APG II si APG III; cuprinde numeroase specii geofite cu rizomi sau bulbi suculenti in genurile Empodium, Hypoxis, Pauridia, Saniella si Spiloxene), Icacinaceae (Pyrenacantha geofite), Lamiaceae (familie cu distributie globala cuprinzand numeroase specii tuberoase, caudiciforme sau marginal suculente din genurile Aeollanthus, Dauphinea, Perrierastrum, Plectranthus, Rotheca, Solenostemon, Tetradenia si Thorncroftia), Laxmanniaceae (familie in care este inclus disputabil genul Cordyline), Lentibulariaceae, Loasaceae, Loranthaceae (familie care grupeaza plante lemnoase, partial parazite, cu unele specii marginal suculente in genurile Actinanthella, Agelanthus, Erianthemum, Helixanthera, Moquiniella, Oncocalyx, Pedistylis, Plicosepalus, Septulina, Tapinanthus si Vanwykia), Melastomataceae, Meliaceae, Menispermaceae, Molluginaceae, Moraceae (cuprinzand splendizi pachycauli sau caudiciformi in genurile Dorstenia si Ficus), Moringaceae, Nolanaceae, Oxalidaceae (geofiti in genul Oxalis), Pedaliaceae (Holubia, Pterodiscus, Sesamothamnus si Uncarina caudiciforme splendide originare din Madagascar cum ar fi Uncarina decaryi sau Uncarina grandidieri), Phyllanthaceae, Phytolaccaceae, Piperaceae (Peperomia gen imens cu principala concentratie de specii in regiunile tropicale ale Americii, cu cativa caudiciformi si pachycauli de exceptie), Poaceae (fosta fam. Graminaceae; desi marea majoritate a speciilor sunt ierburi adevarate, una dintre ele Dregeochloa pumila are frunze suculente), Rubiaceae (familie cu distributie globala mai putin Antarctica, desi cele mai multe specii sunt concentrate in zonele tropicale si sub-tropicale; unele genuri contin si specii tuberoase sau cu tulpini suculente Anthorrhiza, Anthospermum, Hydnophythum, Hydrophylax, Myrmecodia, Myrmephythum, Phylohydrax si Squamellaria), Rutaceae (este familia citricelor si cuprinde plante non-suculente dar si cateva suculente in genul Adenandra usor de confundat cand nu sunt in floare cu o Aizoaceae primitiva), Sapindaceae (Erythrophysa), Saxifragaceae (familie cu specii Pagina 32

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

/ genuri numeroase din care face parte agrisul, apropiata de Crassulaceae cu care de altfel a si fost asociata in trecut, dar care cuprinde doar putine specii cu suculenta marginala), Sterculiaceae (grup eterogen inclus de APG I si APG II in fam. Malvaceae, care include si arborele de cacao), Urticaceae (familie numeroasa, cu distributie globala mai putin regiunile polare, cuprinzand plante ierbacee, tufisuri si copaci; speciile cu tulpini suculente sau marginal suculente sunt cuprinse in genurile Laportea, Obetia, Pilea, Pouzolzia si Sarcopilea), Viscaceae (familie din care face parte si vascul Viscum, gen care cuprinde si cateva specii suculente hemi-parazite; APG II (2003) considera acest nume sinonim cu fam. Santalaceae), Vitaceae (familia vitei de vie, dar care cuprinde cateva specii tuberoase sau caudiciforme grupate in genurile Cissus si Cyphostemma; printre cele mai cunoscute specii caudiciforme se numara Cissus tuberosa si Cyphostemma pachypus), Xanthorrhoeaceae si Zygophyllaceae (Augea, Seetzenia si Zygophyllum una din speciile suculente mai cunoscute fiind Augea capensis).

371 - 374. Fam. Alliaceae: Allium triquetrum (stanga sus) o planta europeana inrudita cu usturoiul care formeaza cormi suculenti; Fam. Amaryllidaceae faimoasa femeie dezbracata - Amarillys belladonna (stanga sus), originara din Africa de Sud; Brunsvigia josephinae (jos) o planta geofita sudafricana care-si regenereaza in fiecare an organelle aeriene din bulbi semi-ingropati; Fam. Anacardiaceae: Operculicarya decaryi (stanga) un pachycaul din Madagascar foarte adecvat pentru cultivarea stil bonsai.

Pagina 33

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

375 - 378. Fam. Bombacaceae: Adansonia digitata (stanga sus) faimosul baobab african; Bombax ellipticum (dreapta sus si stanga jos) este un pachycaul / caudiciform a carui coaja dezvolta modele si culori contrastante care-l fac foarte apreciat in colectiile specializate; Fam. Begoniaceae: Begonia dregei (dreapta jos) este o planta semi-tuberoasa mai degraba apreciata de colectionarii specializati in Begonia desi prezinta certe trasaturi suculente.

Pagina 34

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

379 - 383. Fam Brassicaceae: Cakile maritime (stanga sus) -o planta semi-halofita suculenta care este reprezentanta unui gen ce origineaza dintr-o specie desertica astazi disparuta; Fam. Caryophyllaceae: Spergularia media (dreapta sus) provine din Europa Centrala si a fost naturalizata in Noua Zeelanda unde in conditii extreme seamana vagetativ mai degraba cu o Aizoaceae decat cu plantele din habitaturi europene; Fam. Dioscoreaceae: Dioscorea mexicana (stanga) este una din speciile mai putin cunoscute ale genului, la fel de spectaculoasa insa (si chiar mai dificila in cultivatie) decat mult mai cunoscuta Dioscorea elephantipes; Fam. Convolvulaceae: Calystegia soldanella (stanga jos) este o specie native din Noua Zeelanda care poate avea in functie de conditii un comportament dual, frunzele putand deveni suculente in habitaturi costale cu o concentratie de sare rezonabila (nu este totusi o planta halofita) combinat cu un deficit sezonier de apa; Fam. Fouquieriaceae: Fouquieria splendens (dreapta jos) o planta foarte comuna in regiunile desertice din Sud-vestul SUA si nordul Mexicului, dar mult mai putin prezenta in cultivatie.

Pagina 35

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

384 - 389. Fam. Hymenophyllaceae: Trichomanes reniforme (stanga randul de sus) este o feriga suculenta; Fam. Laxmanniaceae: Cordyline australis (dreapta randul de sus) inflorescenta plantei (candva inclusa in fam. Agavaceae); Fam. Moraceae: Ficus palmeri (stanga sus) este un pachycaul originar din Mexic (Sonora, Baja); Fam. Piperaceae: famila cuprinde mai multe suculente in genul Peperomia, unul din cele mai spectaculoase fiind Peperomia graveolens (dreapta sus); Fam. Rubiaceae: cuprinde multe genuri si specii tuberoase sau cu tulpini suculente cvasi-necunoscute colectionarului de C&S printre acestea se numarea si plante care traiesc intr-o interesanta simbioza cu furnicile (plane generic numite in engleza ant-plants), acestea furnizandu-le azotul necesar dezvoltarii lor vegetative iata doua exemple: Myrmecodia horrida (stanga jos) si Myrmecodia schlechteri ssp. schlechteri var. schlechteri (dreapta jos) fotografiate in habitatul natural padurile tropicale din Papua-Noua Guinee.

Pagina 36

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

390 - 393. Fam. Rutaceae: Adenandra uniflora (stanga sus) este o sud-africana ce poate fi usor confundata cu o Aizoaceae primitive cand nu este in floare; Fam. Saxifragaceae: Saxifraga paniculata (dreapta sus) este o planta alpina cu frunze suculente intalnita si in Romania; Fam. Commelinaceae: Tradescantia fluminense (jos), o sudafricana invaziva (numita si jidovul ratacitor) care prefera hanitaturi umbrite si umede unde poate forma mase impenetrabile de frunze si tulpini suculente taratoare; Fam. Vitaceae: cuprinde si cateva specii caudiciforme / pachycaule printre care se numara si Cyphostemma juttae (dreapta) din Africa de Sud si Namibia.

Referinte bibliografice selective:


Edward F. Anderson The Cactus Family (2001); Miles Anderson - The World Ecyclopedia of Cacti & Succulents (1998, ed. 2003); Alwin Berger Die Kakteen (1929); Franz Buxbaum Die Morphologie der Kakteen (in Krainz Die Kakteen, fascicolul din 01.04.1960); Cactus Romania (www.cactusi.com);

Pagina 37

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

F. W. Cooke Observations on Salicornia australis (Transactions of the Royal Society of New Zealand, Vol. 44, 1912); Mark Dimmitt - Definition of a Succulent (in Sonoran Desert Studies website www.desertmuseum.org/programs/succulents_definition.php ); Urs Eggli (editor) - Illustrated Handbook of Succulent Plants: Monocotyledons (2001); Urs Eggli (editor) - Illustrated Handbook of Succulent Plants: Dicotyledons (2002); Urs Eggli (editor) - Illustrated Handbook of Succulent Plants: Aizoaceae A E (2002); Urs Eggli (editor) - Illustrated Handbook of Succulent Plants: Aizoaceae F Z (2002); Urs Eggli (editor) - Illustrated Handbook of Succulent Plants (2003); Urs Eggli (editor) - Illustrated Handbook of Succulent Plants: Crassulaceae (2003); Terry Hewitt Cacti, the new plant directory (1998); Annette Lamb & Larry Johnson Cactaceae in depth (2002); James V. Landrum Succulent families evolution and adaptations (2002); John Manning & Colin Paterson-Jones - Southern African wild flowers: jewels of the veld (2004); W.T. Marshall & T.M. Bock - Cactaceae with illustrated keys of all tribes, subtribes and genera (1941); Phil Maxwell - The Rhipsalis Riddle - or the day the cacti came down from the trees (1998); Tony & Susan Mace - Cactus & Succulents: a care manual (1998, ed. 2003); Sara Oldfield (editor) - Cactus and succulent plants: status survey and conservation action plan (1997); T. R. Partridge & J. B. Wilson Germination in relation to Salinity in Some Plants of Salt Marshes in Otago, New Zealand (New Zealand Journal of Botany, Vol. 25, 1987); T. R. Partridge & J. B. Wilson Vegetation Patterns in Salt Marshes of Otago, New Zealand (New Zealand Journal of Botany, Vol. 26, 1988); Plants for a Future - http://www.pfaf.org/database/plants.php?Calystegia+soldanella; Philip Perl - Cacti & Succulents (1979 - editia europeana); Gordon Rowley - The Illustrated Encyclopedia of Succulents (1978); W.G. Sheat & Gerald Schofield The complete A Z of Gardening in New Zealand (1995, ed. 1999); W.E. Shewell-Cooper The ABC of Cacti and Succulents (1957); Ray Stephenson Sedum, cultivated stonecrops (1994); Rudolf Schulz Aeonium in habitat and cultivation (2007); Valentino Vallicelli (ex Cactus Art Nursery website http://www.cactus-art.biz/); L. Watson & M. J. Dallwitz The Families of Flowering Plants (incepand cu 1992); W. Watson - Cactus Culture for Amateurs (1889); Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/) consultata pentru aproape orice notiune / familie / gen / specie mentionate, precum si pentru diverse procese si fenomene abordate in prezentul articol;

Observatie: Pregatirea ilustratiilor pentru acest articol a fost poate mai dificila decat scrierea lui (21) deoarece
a fost foarte greu sa ma rezum la un numar limitat de imagini dar care sa fie si cat mai reprezentative in acelasi timp pentru un subiect atat de vast. Am incercat sa utilizez cu precadere fotografiile mele, dar am apelat si la suport extern fie pentru ca au existat fotografii pe care am tinut neaparat sa le includ in acest articol, dar mai ales pentru ca nu am reusit sa acopar marea diversitate a plantelor suculente cu imagini sugestive din arhiva mea personala. Pentru toate imaginile am cerut sau obtinut implicit permisiunea de a le utiliza, fie in trecut la modul general, fie in mod expres

Pagina 38

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

pentru acest articol. Le multumesc cu aceasta ocazie tuturor celor care m-au ajutat. Am mai utilizat de asemenea si o serie de imagini preluate din Wikipedia, the free encyclopedia avand grija sa existe explicit o licenta GNU Free Documentation License sau GNU General Public License pentru fiecare in parte. Pentru cursivitate tinand cont de numarul foarte mare de imagini utilizate nu am indicat in comentariile la ilustratii si autorul / colectia / locatia / sursa, aceste informatii fiind centralizate in indexul fotografic de mai jos.

Index fotografic:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Disphyma australe ssp. australe (fam. Aizoaceae), Senecio spp. (fam. Asteraceae), Spergularia media (fam. Caryophyllaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Bethells Beach, Waitakere, Noua Zeelanda. Freesia refracta (fam. Iridaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. Hoya carnosa (fam. Apocynaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Auckland Domain Winter Gardens, Auckland, Noua Zeelanda. Cordyline australis (fam. Laxmanniaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Totara Heights, Manukau, Noua Zeelanda. Parodia nigrispina (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. Frailea bueneckeri (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. Astrophytum ornatum (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. Euphorbia fasciculata (fam Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. Crassula multicava (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer.

10. Euphorbia jansenvillensis (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 11. Fenestraria aurantiaca (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 12. Weberbauerocereus winterianus (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 13. Euphorbia canariensis (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 14. Graptosedum Ghosty (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 15. Dudleya brittonii (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 16. Gasteria armstrongii (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 17. Astrophytum asterias (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 18. Parodia nigrispina (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 19. Opuntia pilifera (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 20. Ariocarpus retusus (fam. Cactaceae) / Foto: Magdolna Levai / Colectia: Magdolna & Melchior Levai / ex Cactus Romania. 21. Blossfeldia liliputana (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 22. Lithops varikos-kunzas (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 23. Lithops lesliei ssp. lesliei var. venteri C1 (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer.

Pagina 39

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

24. Haworthia retusa var. retusa (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 25. Delosperma lydenbergense (fam. Aizoaceae) / Foto: Andrew Massyn / Locatia: Kirstenbosch Botanic Gardens, Cape Town, Africa de Sud / ex Wikipedia. 26. Neoregelia carolinae (fam. Bromeliaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Eden Garden, Auckland, Noua Zeelanda. 27. Tillandsia sp. (fam. Bromeliaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Auckland Domain Winter Gardens, Auckland, Noua Zeelanda. 28. Sedum dendroideum (fam. Crassulaceae) / Foto: Stan Shebs / Locatia: San Francisco Botanical Garden, California, SUA. / ex Wikipedia. 29. Frithia pulchra (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 30. Cylindropuntia spp., Carnegiea gigantea (fam. Cactaceae) si Fouquieria splendens (fam. Fouquieriaceae) crescand in zone semi-desertice / Foto: Cristian Cristian / Locatia: Organ Pipe National Monument, Arizona, SUA. 31. Panta erodata cu expunere marina, un habitat ideal pentru plantele suculente / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Bethells Beach, Waitakere, Noua Zeelanda. 32. Blocuri de lava pe care cresc muschi, Psilorum nudum (fam. Psilotaceae) si Aloe maculata (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 33. Pseudolithos migiurtinus (fam. Apocynaceae) / Foto: Basarab Popa / Colectia: Basarab Popa / ex Cactus Romania. 34. Pachycereus pringlei (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 35. Mammillaria bombycina (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2004. 36. Euphorbia polygona 'Snowflake' (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 37. Austrocylindropuntia subulata (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 38. Euphorbia leucodendron (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 39. Adansonia grandidieri (fam. Bombacaceae) / Foto: Bernard Gagnon / Locatia: Morondava, Madagascar / ex Wikipedia. 40. Scheletul unui Saguaro - Carnegiea gigantea (fam. Cactaceae) / Foto: autor necunoscut / Locatia: Scottsdale, Arizona, SUA / ex - Wikipedia. 41. Crassula perfoliata var. falcata (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Coromandel Cacti, Auckland, Noua Zeelanda. 42. Agave parryi var. huachucensis (fam. Agavaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 43. Aeonium Kiwionium (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 44. Crassula ovata (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 45. Beaucarnea guatemalense (fam. Nolinaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Mitre 10 Takanini, Auckland, Noua Zeelanda. 46. Pachypodium baronii var. windsorii (fam. Apocynaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006.

Pagina 40

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

47. Beaucarnea recurvata (fam. Nolinaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 48. Dioscorea elephantipes (fam. Dioscoreaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 49. Calibanus hookeri (fam. Nolinaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 50. Cyphostemma elephantopus (fam. Vitaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 51. Pterocactus kunzei (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 52. Agave obscura (fam. Agavaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 53. Ornithogalum caudatum (fam. Hyacinthaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 54. Cormii cepei salbatice - Allium ascalonicum (fam. Alliaceae) / Foto: David Monniaux / Locatia: Franta / ex Wikipedia. 55. Tubercul format in sistemul radacinos al Senecio sempervivs ssp. grantiim (fam. Asteraceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 56. Euphorbia rhizophora (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Frank Vincenz / Colectia: Frank Vincenz / ex Wikipedia. 57. Aloe maculata (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 58. Echeveria prolifica (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 59. Dendrobium heterocarpum (fam. Orchidaceae) / Desen: Sarah Drake (1803-1857) / Publicat: Edwards's Botanical Register, vol. 25, 1839 / ex Wikipedia. 60. Veltheimia bracteata (fam. Hyacinthaceae) / Cromolithografie: A.W. Sijthoff / Publicat: Annales d'horticulture et de botanique, 1862 / ex Wikipedia. 61. Ornithogalum caudatum (fam. Hyacinthaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 62. Agave striata (fam. Agavaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 63. Agave potatorum (fam. Agavaceae) / Foto: Buck Hemenway / Colectia: Buck Hemenway. 64. Agave cupreata (fam. Agavaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 65. Agave geminiflora (fam. Agavaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 66. Agave atrovirens (fam. Agavaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 67. Agave paryi var. paryi (in aceasta fotografie forma descrisa ca Agave patonii, fam. Agavceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 68. Yucca gloriosa (fam. Agavaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Port Waikato, Noua Zeelanda. 69. Manfreda variegata (fam. Agavaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 70. Yucca rostrata (fam. Agavaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 71. Yucca whipplei ssp. whipplei (fam. Agavaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda.

Pagina 41

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

72. Aptenia cordifolia (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 73. Carpobrotus edulis (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 74. Argyroderma pearsonii (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 75. Corpuscularia lehmannii (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 76. Conophytum bilobum (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 77. Conophytum minimum 'Scitulum' (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 78. Conophytum minimum 'Wittebergense' (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 79. Conophytum pellucidum 'Saalberg' (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 80. Lithops aucampiae ssp. aucampiae var. aucampiae (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 81. Faucaria felina ssp. tuberculosa (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 82. Dorotheanthus bellidiformis (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens. 83. Diverse Lithops spp. (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 84. Lithops pseudotruncatella ssp. volkii (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 85. Lithops karasmontana var. lericheana (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 86. Lithops olivacea (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 87. Disphyma australe ssp. australe (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Rakino Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 88. Disphyma australe ssp. australe (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Bethells Beach, Waitakere, Noua Zeelanda. 89. Trichodiadema calvatum (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 90. Delosperma harazianum (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 91. Delosperma recurvum (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 92. Nananthus aloides (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 93. Lampranthus spectabilis (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 94. Oscularia deltoides (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 95. Pachypodium brevicaule (fam. Apocynaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 96. Pachypodium rosulatum gracilius (fam. Apocynaceae) / Foto: Bernard Gagnon / Locatia: Isalo National Park, Madagascar / ex Wikipedia.

Pagina 42

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

97. Pachypodium ambongense (fam. Apocynaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 98. Nerium oleander (fam. Apocynaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 99. Orbea pulchella (sinonime Stapelia pulchella si Orbea variegata) (fam. Apocynaceae, subfam. Asclepiadoideae) / Foto: Winfried Bruenken / ex Wikipedia. 100. Huernia asperia (fam. Apocynaceae, subfam. Asclepiadoideae) / Foto: Winfried Bruenken / ex Wikipedia. 101. Hoodia gordonii (fam. Apocynaceae, subfam. Asclepiadoideae) / Foto: Valentin Posea / Colectia Prof. Petre Dobrota / ex Cactus Romania. 102. Hoodia sp. (fam. Apocynaceae, subfam. Asclepiadoideae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 103. Huernia quinta (fam. Apocynaceae, subfam. Asclepiadoideae) / Foto: Winfried Bruenken / Colectia: Winfried Bruenken / ex Wikipedia. 104. Ceropegia distincta var. haygarthii (fam. Apocynaceae, subfam. Asclepiadoideae) / Foto: Dr. David Midgley / Colectia: Dr. David Midgley / ex - Wikipedia. 105. Orbea variegata (sinonim Stapelia variegata) (fam. Apocynaceae, subfam. Asclepiadoideae) / Ilustratie: James Sowerby (1757 - 1822) / Publicat: Curtis Botanical Magazine, nr. 1, 1790 / ex Wikipedia. 106. Caralluma crenulata (fam. Apocynaceae, subfam. Asclepiadoideae) / Desen: Nathaniel Wallich (17861854) / Publicat: Plantae Asiaticae Rariores 1830 / ex Wikipedia. 107. Aloe glauca var. spinosior (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 108. Aloe macroclada 'Quartzicola' (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 109. Aloe maculata (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 110. Aloe aristata (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 111. Aloe thraskii (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 112. Aloe barberae (sinonim Aloe bainesii) (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 113. Aloe polyphylla (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 114. Aloe plicatilis (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Eden Garden, Auckland, Noua Zeelanda. 115. Raceme de Aloe (fam. Asphodelaceae) - 1: a) Aloe africana; b) Aloe cameroni; c) Aloe distans; d) Aloe jucunda / Fotomontaj: Eduart Zimer / Foto: Eduart Zimer (a,b,c,d) / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda (a,b,c,d). 116. Raceme de Aloe (fam. Asphodelaceae) - 2: a) Aloe barberae (Aloe bainesii); b) Aloe maculata; c) Aloe mitriformis; d) Aloe striata; e) Aloe thompsoniae; f) Aloe thraskii / Fotomontaj: Eduart Zimer / Foto: Eduart Zimer (a,b,c,d,e,f) / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda (a,c,e,f), Kings Plant Barn (d) / Colectia: Eduart Zimer (b).

Pagina 43

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

117. Raceme de Aloe (fam. Asphodelaceae) - 3: a) Aloe parvibracteata; b) Aloe speciosa x Aloe ferox; c) Aloe spicata; d) Aloe suprafoliata x Aloe aculeate / Fotomontaj: Eduart Zimer / Foto: Eduart Zimer (a,b,c,d) / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda (a,b,c,d). 118. Aloe arborescens (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Yankee Wharf, Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 119. Aloe brevifolia fma. variegata (fam. Aizoaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 120. Aloe spinosissima 'Yellow Edge' (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 121. Aloe ferox (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 122. Aloe mutans (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 123. Bulbinella rossi (fam. Asphodelaceae) / Foto: autor necunoscut / Locatia: Campbell Island, Noua Zeelanda / ex Wikipedia. 124. Astroloba spiralis (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 125. Astroloba foliolosa (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 126. Poellnitzia rubriflora (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 127. Bulbine alooides (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 128. Bulbine latifolia (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 129. Gasteria armstrongii (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 130. Gasteria carinata (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 131. Gasteria brachyphylla (fam. Asphodelaceae) / Ilustratie: Maria Moninckx (1673-1757) / Publicat: Moninckx Atlas, 9 volume, 1686 1709, editat de Jan Moninckx (ca. 1656 1714) / ex Wikipedia. 132. Gasteraloe 'Spotted Beauty' (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 133. Haworthia bayeri (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 134. Haworthia fasciata fma. variegata (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 135. Haworthia koelmaniorum var. mcmurtryi (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 136. Haworthia truncata x magnifica (fam. Asphodelaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 137. Senecio haworthioides (fam. Asteraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 138. Senecio mandraliscae (fam. Asteraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda.

Pagina 44

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

139. Senecio articulatus fma. globosa (fam. Asteraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 140. Senecio picticaulis (fam. Asteraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 141. Senecio articulatus (fam. Asteraceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 142. Senecio scaposus (fam. Asteraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 143. Raoulia hookeri (fam. Asteraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 144. Ochagavia carnea (fam. Bromeliaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Eden Garden, Auckland, Noua Zeelanda. 145. Tillandsia leonamiana (fam. Bromeliaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 146. Dyckia brevifolia (fam. Bromeliaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 147. Dyckia fosteriana (fam. Bromeliaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 148. Fam. Cactaceae: Pictura din sec. 19 - The Cactus Lover (ca. 1856) / Autor: Carl Spitzweg (1808 1885) / ex Wikipedia. 149. Stenocereus thurberi, Cylindropuntia bigelovii si Cylindropuntia spp. (fam. Cactaceae) / Foto: Cristian Cristian / Locatia: Organ Pipe National Monument, Arizona, SUA. 150. Flori de cactusi (fam. Cactaceae) - 1: a) Ariocarpus kotschoubeyanus ssp. kotschoubeyanus fma. albiflorus; b) Astrophytum ornatum; c) Cleistocactus winteri; d) Echinocereus subinermis var. luteus; e) Echinopsis aurea var. dobeana; f) Echinopsis pugionacantha (Lobivia cornuta) / Fotomontaj: Eduart Zimer / Foto: Dr. Mihai Ionescu (a), Eduart Zimer (b, c, d, e, f) / colectia Dr. Mihai Ionescu (a), Eduart Zimer (b, c, d, e, f) / ex Cactus Romania (a). 151. Flori de cactusi (fam. Cactaceae) - 2: a) Echinopsis subdenudata; b) Epiphyllum sp.; c) Eriosyce senilis; d) Ferocactus gracilis; e) Gymnocalycium achirasense; f) Gymnocalycium damsii / Fotomontaj: Eduart Zimer / Foto: Eduart Zimer (a, b, c, e, f), Monica Calugarul (d) / Colectia: Eduart Zimer (a, b, c, f), Monica Calugarul (d) / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008 (e) / ex Cactus Romania (d). 152. Flori de cactusi (fam. Cactaceae) - 3: a) Mammillaria crinita fma. zeilmanniana; b) Matucana haynei ssp. myriacantha (Matucana roseo-alba); c) Opuntia humifusa; d) Parodia werdermanniana; e) Rebutia heliosa; f) Thelocactus bicolor ssp. bicolor forma cu floare alba / Fotomontaj: Eduart Zimer / Foto: Eduart Zimer (a, b, d, e), Monica Calugarul (c, f) / Colectia: Eduart Zimer (a, b, d, e), Monica Calugarul (c, f) / ex Cactus Romania (c, f). 153. Fam. Cactaceae: Colectia Basarab Popa / Foto: Basarab Popa / Locatia: Constanta / ex Cactus Romania. 154. Fam. Cactaceae: Colectia Magdolna si Levai Melchior / Foto: Levai Melchior / Locatia: Timisoara / ex Cactus Romania. 155. Fam. Cactaceae: Colectia Cristian Neciu / Foto: Cristian Neciu / Locatia: Gilau, jud. Cluj / ex Cactus Romania. 156. Fam. Cactaceae: Nurseria Adaria Gardens / Foto: Sorin Bobis / Locatia: Gilau, jud. Cluj / ex Cactus Romania. 157. Fam. Cactaceae: Stand de desfacere al Adaria Gardens / Foto: Gheorghe V. Pomana / Locatia: Slatina / ex Cactus Romania. 158. Pereskia grandifolia (fam. Cactaceae) / Foto: Frank Vincentz / Colectia: Frank Vincentz / ex Wikipedia.

Pagina 45

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

159. Maihuenia poeppigii Chubut Trelew, Argentina (fam. Cactaceae) / Foto: Cristian Neciu / Colectia: Cristian Neciu / ex Cactus Romania. 160. Austrocylindropuntia subulata (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 161. Austrocylindropuntia rauhii (fam. Cactaceae) / Foto: Cristian Neciu / Colectia: Cristian Neciu / ex Cactus Romania. 162. Cylindropuntia fulgida (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 163. Consolea rubescens (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 164. Cylindropuntia echinocarpa (fam. Cactaceae) / Foto: Cristian Cristian /Locatia: Mojave Desert, California, SUA. 165. Cylindropuntia fulgida ssp. mammilata fma. cristata (fam. Cactaceae) / Foto: Melchior Levai / Colectia: Melchior Levai / ex Cactus Romania. 166. Brasiliopuntia brasiliensis (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 167. Opuntia aciculata (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 168. Opuntia dillenii (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 169. Opuntia pilifera (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 170. Opuntia santa-rita (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 171. Opuntia galapageia var. galapageia (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 172. Pterocactus decipiens (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 173. Tephrocactus articulatus 'Papyracanthus' (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 174. Tephrocactus molinensis (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 175. Carnegiea gigantea (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 176. Cleistocactus morawetzianus (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 177. Cleistocactus strausii var. fricii (fam. Cactaceae) / Foto: Cristian Neciu / Colectia: Cristian Neciu / ex Cactus Romania. 178. Cleistocactus winteri (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 179. Copiapoa cinerea KK77 (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 180. Denmoza rhodacantha (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 181. Ariocarpus bravoanus ssp. hintonii (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 182. Ariocarpus fissuratus var. fissuratus 'Intermedius' (fam. Cactaceae) / Foto: Basarab Popa / Colectia: Basarab Popa / ex Cactus Romania.

Pagina 46

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

183. Ariocarpus fissuratus var. fissuratus - Brewster Co. Texas (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 184. Ariocarpus retusus ssp. retusus - Las Tablas (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 185. Ariocarpus retusus ssp. retusus fma. B/MG 33.82 (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 186. Astrophytum asterias (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 187. Astrophytum capricorne var. senile Aureum (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 188. Astrophytum myriostigma Quadricostatum (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 189. Astrophytum myriostigma var. tulense (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 190. Astrophytum ornatum (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 191. Astrophytum myriostigma x ornatum (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2004. 192. Cereus uruguayanus (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 193. Cereus sp. (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 194. Coryphantha maiz-tablasensis (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 195. Discocactus boomianus (Discocactus zehntneri ssp. boomianus) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 196. Discocactus placentiformis (fam. Cactaceae) / Foto: Basarab Popa / Colectia: Basarab Popa / ex Cactus Romania. 197. Echinocactus grusonii (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 198. Echinocactus polycephalus ssp. xeranthemoides (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 199. Echinopsis glaucina (Lobivia thionantha var. glauca) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 200. Epithelantha micromeris var. unguispina (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 201. Echinocereus websterianus (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 202. Echinocereus rigidissimus ssp. rubispinus (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2004. 203. Echinocereus schmollii (Wilcoxia schmollii) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008.

Pagina 47

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

204. Echinopsis chrysohete (Lobivia chrysohete var. markusii) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2004. 205. Echinopsis arachnacantha (Lobivia arachnacantha) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 206. Ferocactus alamosanus var. platygonus (asimilat in Ferocactus alamosanus var. alamosanus) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 207. Ferocactus schwarzii (fam. Cactaceae) / Foto: Basarab Popa / Colectia: Basarab Popa / ex Cactus Romania. 208. Jasminocereus thouarsii (fam. Cactaceae) / Foto: Basarab Popa / Locatia: Galapagos / ex Cactus Romania. 209. Mammillaria muehlenpfordtii (Mammillaria celsiana LAU1087) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 210. Mammillaria laui (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 211. Mammillaria ritteriana (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 212. Mammillaria saboe ssp. roczeckii (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 213. Mammillaria spinosissima (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2004. 214. Mammillaria microhelia (Mammillaria droegeana) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 215. Mammillaria perezdelarosae (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Coromandel Cacti. 216. Mammilloydia candida (fam. Cactaceae) / Foto: Leccinum Garcia / Locatia: Nogales, Jaumave, Tamaulipas, Mexic / ex Cactus Romania. 217.Pelecyphora strobiliformis (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 218. Gymnocalycium riojense (Gymnocalycium triacanthum) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 219. Gymnocalycium achirasense (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 220. Melocactus canescens (Melocactus zehntneri var. canescens) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2004. 221. Melocactus oaxacensis (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 222. Melocactus melocactoides (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 223. Weberbauerocereus winterianus (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 224. Parodia aureicentra (fam. Cactaceae) / Foto: Cristian Neciu / Colectia: Cristian Neciu / ex Cactus Romania. 225. Parodia erubescens (Notocactus schlosseri) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 226. Parodia procera (Parodia echinopsioides) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ meeting. 227. Parodia tuberculata (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer.

Pagina 48

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

228. Rebutia fulviseta WR 319 (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 229. Rebutia heinzii (Sulcorebutia heinzii) HS 151 (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Coromandel Cacti, Auckland, Noua Zeelanda. 230. Rebutia perplexa (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 231. Rebutia tiraquensis (Sulcorebutia tiraquensis var. lepida WR 189) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 232. Austrocylindropuntia subulata (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 233. Ferocactus wislizeni ssp. herrerae 'Brevispinus' (Ferocactus herrerae var. brevispinus sau Ferocactus horridus var. brevispinus) (fam. Cactaceae) / Foto: Liviu Jidoveanu / Colectia: Liviu Jidoveanu. 234. Epithelantha micromeris (fam. Cactaceae) / Foto: Liviu Jidoveanu / Colectia: Liviu Jidoveanu. 235. Pilosocereus glaucochrous (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 236. Pilosocereus sp. (cristatie altoita pe Cereus jamacaru) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ meeting. 237. Polaskia chichipe (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Kings Plant Barn. 238. Rhipsalis rhombea (fam. Cactaceae) / Foto: Monica Calugarul / Colectia: Monica Calugarul / ex Cactus Romania. 239. Stenocactus albatus (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 240. Thelocactus conothelos ssp. argenteus (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 241. Thelocactus hexaedrophorus ssp. lloydii (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 242. Thelocactus rinconensis ssp. freudenbergeri (fam. Cactaceae) / Foto: Dag Panco de Grid / Colectia: Dag Panco de Grid / ex Cactus Romania. 243. Turbinicarpus saueri ssp. knuthianus (Gymnocactus knuthianus) (fam. Cactaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 244. Salicornia virginica (fam. Chenopodiaceae) / Foto: Ovidiu C. / Locatia: Corpus Christi, Texas, SUA. 245. Sarcocornia quinqueflora ssp. quinqueflora (fam. Chenopodiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Rakino Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 246. Adromischus maculatus (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 247. Adromischus maculatus 'Tricolor' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 248. Adromischus marianiae 'Bryan Makin' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 249. Adromischus marianiae 'Herrei' red form (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 250. Adromischus marianiae 'Van Rhyn's Pass' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer.

Pagina 49

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

251. Adromischus umbraticola (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 252. Aeonium arboreum fma. atropurpureum inflorescenta (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 253. Aeonium arboreum fma. atropurpureum rozeta (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 254. Aeonium 'Ballerina' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 255. Aeonium haworthii (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 256. Aeonium 'Kiwionium' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 257. Aeonium 'Rangitoto' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 258. Aeonium 'Short Black' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 259. Aeonium smithii (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 260. Aeonium sedifolium (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 261. Aeonium subplanum planta hibrida (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 262. Cotyledon orbiculata var. orbiculata (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Lion Rock, Piha, Noua Zeelanda. 263. Cotyledon woodii (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 264. Dudleya brittonii 'Multi Leaf' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 265. Dudleya blochmaniae ssp. brevifolia (fam. Crassulaceae) / Foto: Matthew Luskin / Locatia: Carmel Mountain, San Diego, California, SUA / ex Wikipedia. 266. Dudleya farinosa (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Coromandel Cacti, Auckland, Noua Zeelanda. 267. Crassula ausensis ssp. titanopsis (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 268. Crassula capitella 'Campfire' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 269. Crassula clavata (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 270. Crassula coccinea (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 271. Crassula deceptor (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 272. Crassula ericoides (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 273. Crassula multicava (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Yankee Wharf, Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 274. Crassula ovata floare (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 275. Crassula rubricaulis (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer.

Pagina 50

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

276. Crassula sieberiana ssp. sieberiana (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Bethells Beach, Waitakere, Noua Zeelanda. 277. Kalanchoe fedtschenkoi (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 278. Kalanchoe sexangularis (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 279. Kalanchoe 'Bronze Sculpture' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 280. Kalanchoe 'Houghtonii' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Yankee Wharf, Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 281. Kalanchoe pumila (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 282. Kalanchoe humbertii (Kalanchoe lindmannii) (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 283. Kalanchoe synsepala (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 284. Echeveria 'Imbricata' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 285. Echeveria 'Frank Reinelt' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 286. Echeveria agavoides x pulidonis (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 287. Echeveria laui (fam. Crassulaceae) / Foto: Mihai Macavei / Colectia: Teofil Condoros / ex Cactus Romania. 288. Echeveria elegans (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 289. Echeveria 'Flying Cloud Reversion' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 290. Echeveria 'Pink Rose' (Echeveria halbingeri?) (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 291. Echeveria pulvinata var. nova (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 292. Echeveria 'Set Oliver' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 293. Echeveria setosa (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 294. Echeveria 'Violet Queen' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 295. Sedum hispanicum (fam. Crassulaceae) / Foto: Mihai Crisbasanu / Locatia: Muntii Gilaului / ex Cactus Romania. 296. Sedum kimnachii (Sedum decumbens) (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 297. Sedum lucidum 'Obesum' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 298. Sedum pachyphyllum (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 299. Sedum praealtum ssp. praealtum (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Islington Bay, Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 300. Sedum rubrotinctum (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 301. Sedum rupestre (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer.

Pagina 51

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

302. Sedum spathulifolium ssp. pruinosum (fam. Crassulaceae) / Foto: Stan Shebs / Locatia: Regional Parks Botanic Garden, Berkeley, California, SUA / ex Wikipedia. 303. Sempervium globiferum (Jovibarba globifera) (fam. Crassulaceae) / Foto: Alexandru Tar / Locatia: habitat undeva in Carpatii Orientali. 304. Sempervivum arachnoideum 'Bascour' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 305. Sempervivum calcareum 'Extra' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 306. Sempervivum cantabricum (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 307. Sempervivum 'Frosted Raspberry' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 308. Sempervivum 'More Honey' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 309. Sempervivum tectorum (probabil hibrid) (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 310. Sempervivum 'Velenovsky' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 311. Monanthes polyphylla (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 312. Orostachys spinosa (fam. Crassulaceae) / Foto: Nicolae Marcu / Colectia: Nicolae Marcu. 313. Graptopetalum paraguayense (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 314. Graptopetalum superbum (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 315. Tylecodon racemosus (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 316. Graptopetalum 'Copper Glow' (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 317. Cremnosedum 'Little Gem' (Cremnophila nutans x Sedum humifusum) (fam. Crassulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Kings Plant Barn. 318. Ibervillea sonorae (fam. Cucurbitaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 319. Zygosicyos pubescens (fam. Cucurbitaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 320. Didierea trollii (fam. Didiereaceae) / Foto: Frank Vincentz / Colectia: Frank Vincentz / ex Wikipedia. 321. Euphorbia canariensis (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 322. Euphorbia coerulescens (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 323. Euphorbia obesa (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 324. Euphorbia piscidermis (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Basarab Popa / Colectia: Basarab Popa / ex Cactus Romania. 325. Euphorbia submammillaris fma. variegata (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 326. Euphorbia cedrorum (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Frank Vincentz / Colectia: Frank Vincentz / ex Wikipedia.

Pagina 52

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

327. Euphorbia woodii (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 328. Euphorbia Toxic Milkshake (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 329. Euphorbia maleolens (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 330. Euphorbia mammillaris fma. variegata (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 331. Euphorbia atropurpurea (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda.

332. Euphorbia duranii (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 333. Euphorbia stellata (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland meeting. 334. Euphorbia tirucalli (fam. Euphorbiaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 335. Pelargonium asperum (fam. Geraniaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Port Waikato, Noua Zeelanda. 336. Sarcocaulon multifidum (fam. Geraniaceae) / Foto: Michael Wolf / Colectia: Michael Wolf / ex Wikipedia. 337. Sinningia leucotricha (fam. Gesneriaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 338. Sinningia leucotricha (Sinningia canescens) (fam. Gesneriaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 339. Ornithogalum caudatum (fam. Hyacinthaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 340. Ornithogalum caudatum inflorescenta (fam. Hyacinthaceae) / Foto: H. Zell / Locatia: Botanischer Garten der Universitt Tbingen / ex Wikipedia. 341. Albuca sp. (fam. Hyacinthaceae) / Desen: autor necunoscut (?) / Publicat: Curtis Botanical Magazine, seria 3, volum 25, 1869 / ex Wikipedia. 342. Scilla violacea (fam. Hyacinthaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 343. Crocosmia x crocosmiiflora (fam. Iridaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Karangahake Gorge, Noua Zeelanda. 344. Crocus longiflorus (fam. Iridaceae) / Foto: autor necunoscut / Locatia: necunoscuta / ex Wikipedia. 345. Freesia refracta (fam. Iridaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 346. Gladiolus imbricatus (fam. Iridaceae) / Foto: Christer Johansson / Locatia: Vsters Botanical Garden, Suedia / ex Wikipedia. 347. Geissorhiza radians (fam. Iridaceae) / Foto: Andreas Fleischmann / Locatia: Darling Wildflower Reserve, Africa de Sud / ex Wikipedia. 348. Beaucarnea guatemalensis (Nolina guatemalensis) inflorescenta (fam. Nolinaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 349. Beaucarnea recurvata var. intermedia (asimilata in Beaucarnea recurvata) (fam. Nolinaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer.

Pagina 53

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

350. Beaucarnea guatemalensis (Nolina guatemalensis) (fam. Nolinaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 351. Calibanus hookeri (fam. Nolinaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 352. Dasylirion longissimum (fam. Nolinaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 353. Dasylirion acrotrichum (fam. Nolinaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 354. Epidendrum nocturnum (fam. Orchidaceae, subfam. Epidendroideae) / Foto: Maarten Sepp / Locatia: Surinam / ex Wikipedia. 355. Epidendrum secundum (fam. Orchidaceae, subfam. Epidendroideae) / Foto: Alessandro Catenazzi / Locatia: o inaltime impadurita din Cusco, Peru / ex Wikipedia. 356. Epidendrum ciliare (Coilostylis ciliare) (fam. Orchidaceae, subfam. Epidendroideae) / Foto: Martn Javier Battiti de Tegucigalpa / Colectia: Martn Javier Battiti de Tegucigalpa / ex Wikipedia. 357. Adenia glauca (fam. Passifloraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2006. 358. Adenia firingalavensis (fam. Passifloraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 359. Adenia pechuelii (fam. Passifloraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 360. Adenia globosa (fam. Passifloraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 361. Anacampseros telephiastrum (fam. Portulacaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 362. Portulacaria afra (fam. Portulacaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 363. Portulaca grandiflora (fam. Portulacaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 364. Portulaca villosa (fam. Portulacaceae) / Foto: Eric Guinther / Locatia: Hawaii / ex Wikipedia. 365. Dracaena draco (fam. Ruscaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 366. Dracaena reflexa (fam. Ruscaceae) / Foto: B. Navez / Locatia: Runion Island / ex Wikipedia. 367. Sansevieria francisii (fam. Ruscaceae) / Foto: Eduart Zimer / Colectia: Eduart Zimer. 368. Sansevieria 'Gold Hahnii' (fam. Ruscaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Auckland Domain Winter Gardens, Auckland, Noua Zeelanda. 369. Sansevieria hyacinthoides (fam. Ruscaceae) / Desen: Jan Moninckx (1656-1714) / Publicat: ca. 1700. 370. Sansevieria trifasciata diversi cultivari (fam. Ruscaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Auckland Domain Winter Gardens, Auckland, Noua Zeelanda. 371. Allium triquetrum (fam. Alliaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Totara Heights, Manukau, Noua Zeelanda. 372. Amarillys belladonna (fam. Amaryllidaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Rakino Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda.

Pagina 54

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

373. Brunsvigia josephinae (fam. Amaryllidaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 374. Operculicarya decaryi (fam. Anacardiaceae) / Foto: autor necunoscut / Locatia: Gradina Botanica Neuchatel, Elvetia / ex Wikipedia. 375. Adansonia digitata (fam. Bombacaceae) / Foto: Oscar Chao / Locatia: Kruger National Park, Africa de Sud / ex Wikipedia. 376. Bombax ellipticum (fam. Bombacaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 377. Bombax ellipticum (fam. Bombacaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 378. Begonia dregei (fam. Begoniaceae) / Foto: Scott Zona / Locatia: serele Florida International University / ex Wikipedia. 379. Cakile maritime (fam. Brassicaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatie: Opoutere Beach, Coromandel Peninsula, Noua Zeelanda. 380. Spergularia media (fam. Caryophyllaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Bethells Beach, Waitakere, Noua Zeelanda. 381. Dioscorea mexicana (fam. Dioscoraceae) / Foto: Basarab Popa / Colectia: Basarab Popa / ex Cactus Romania. 382. Calystegia soldanella (fam. Convolvulaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Bethells Beach, Waitakere, Noua Zeelanda. 383. Fouquieria splendens (fam. Fouquieriaceae) / Foto: Cristian Cristian / Locatia: Organ Pipe National Monument, Arizona, SUA. 384. Trichomanes reniforme (fam. Hymenophyllaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Kidney Fern Glen, Rangitoto Island, Hauraki Gulf, Noua Zeelanda. 385. Cordyline australis (fam. Laxmanniaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Skelton Avenue, Manukau, Noua Zeelanda. 386. Ficus palmeri (fam. Moraceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008. 387. Peperomia graveolens (fam. Piperaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2010. 388. Myrmecodia horrida (fam. Rubiaceae) / Foto: Didge Rowe / Locatia: Rondon Ridge, Papua-Noua Guinee, la peste 2,100 m altitudine). 389. Myrmecodia schlechteri ssp. schlechteri var. schlechteri (fam. Rubiaceae) / Foto: Didge Rowe / Locatia: in apropiere de Kundiawa, Papua-Noua Guinee. 390. Adenandra uniflora (fam. Rutaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Alfriston Botanic Gardens, Manukau, Noua Zeelanda. 391. Saxifraga paniculata (fam. Saxifragaceae) / Foto: Liviu Jidoveanu / Locatia: Cheile Oltetului, Romania. 392. Tradescantia fluminense (fam. Commelinaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: Karangahake Gorge, Noua Zeelanda. 393. Cyphostemma juttae (fam. Vitaceae) / Foto: Eduart Zimer / Locatia: CSSNZ Auckland Show 2008.

Pagina 55

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Notele mele:
(1) Pana si acest ultim bastion al suculentei pure este disputat, multi autori sustinand faptul ca o parte a speciilor de Pereskia nu sunt suculente, iar restul sunt doar plante arbustive sub-suculente. (2) Prefer notiunii consacrate de sub-suculenta cea de suculenta marginala despre care voi vorbi mai tarziu; pentru moment doresc doar sa subliniez faptul ca nu este dorinta de a utiliza un termen diferit decat restul lumii, ci este menit sa sublinieze existenta unor diferente strict cantitative si nu calitative vizavi de notiunea de suculenta. (3) Motiv pentru care in Aprilie 2008, intr-un topic pe acest subiect deschis in paginile forumului Cactus Romania am exclus plantele anuale din categoria plantelor suculente. Este o opinie excesiva asupra caruia revin, consider insa ca suculenta la plantele anuale este in esenta doar un moment tranzitoriual evolutiei lor in care din diverse motive au ramas captive. (4) Am utilizat ca principala sursa Wikipedia, care puncteaza foarte bine, extinzand, completand si dezvoltand insa unele aspecte. (5) CAM = Crassulacean acid metabolism; numele provine de la familia Crassulaceae la care spre sfarsitul anilor 1940 doi botanisti numiti Ranson si Thomas au observat acest tip de fotosinteza. C4 = este o forma evoluata din fotosinteza C3 (fotosinteza obisnuita) in care enzimele active in loc sa incerce fixarea directa a oxigenului fixeaza direct dioxidul de carbon, cu o mult mai mare economie de resurse.Este numita astfel pentru produsii cu 4 atomi de oxigen obtinuti. Acest tip de fotosinteza a fost descoperit de botanictii australieni Hatch si Slack in 1966. (6) W. Watson (1889) aseamana (ca functionalitate) epiderma impenetrabila a cactusilor cu epiderma protectoare a unor fructe suculente cum ar fi marul. (7) Radacinile pivotante sunt frecvent intalnite la multe buruieni si plante bi-anuale; in acest cazuri, chiar daca nu se poate vorbi de adaptare xerofita, devine limpede ca le ajuta sa se stabilizeze rapid. In cazul plantelor bianuale radacina pivotanta devine in mod tipic si un rezervor de substante nutritive care sa suporte a 2-lea an de viata al plantei, an in care se produce de regula atat dezvoltarea viguroasa a masei vegetale cat si inflorirea Cirsium vulgare este un bun exemplu. (8) In mod interesant formarea bulbililor incepe la multe plante (Agave, Yucca, Furcraea, Haworthia) abia in momentul in care aceasta realizeaza ca inflorirea (reproducerea sexuala) esuaeaza. Deci ca regula generala nu se formeaza si seminte si bulbili, ci numai una din doua. (9) asemanari / diferente rizomi stoloni: Stolonii sunt similari cu tulpinile propriuzise, cu exceptia faptului ca formeaza radacini adventive in zona nozilor, si se raspandesc mai degraba orizontal decat vertical. Internozii sunt mult alungiti, au chiar si frunze mult reduse (cu exceptia plantelor acvatice). Plante cu stoloni sau rizomi asemanatori stolonilor sunt numite plante stolonifere. Producerea stolonilor este o strategie de propagare iar complexul de indivizi formati dintr-o planta mama formeaza un singur individ din punct de vedere genetic. Frunzele de la nozi ale stolonilor difera de cele ale rizomilor; stolonii au frunze asemanatoare unor solzi, pe cand rizomii au in mod tipic frunze lamelare. In mod tipic stolonii au internozi foarte lungi la capatul carora se formeaza plante noi. Acestea se ridica la suprafata solului si formeaza foliaj si flori. Prin contrast, rizomii au de cele mai multe ori internozi scurti, cu cicatrici in locul frunzelor cazute, frunze lamelare si radacini pe toata lungimea internozilor, in partea inferioara. Formarea radacinilor nu este deci limitata strict la zona nodala, dar pot apare si in proximitatea acestora (prelucrat, ex-Wikipedia). (10) Simetrie florala caracterizata prin aranjamentul radial al petalelor si posibilitatea divizarii florii in doua sau mai multe parti care reprezinta imagini identice puse in oglinda. (11) Stamine lipsite de polen. (12) Apocynaceae sensu stricto 1,500 de specii, 424 genuri, la care se adauga subfam. Asclepiadoideae cu 2,900 de specii, 348 genuri. (Wikipedia) (13) The Angiosperm Phylogeny Group, o organizatie internationala a sistematicienilor botanici, care se intrunesc periodic pentru a realiza un consens pe subiecte taxonomice. Astfel de intruniri au avut loc pana acum in 1998, 2003 si 2009.

Pagina 56

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

(14) Inertia este imensa, in mod special in cazul familiilor sau genurilor al caror nume s-a impus in mintea colectionarilor. Pentru multi Eriocactus sau Notocactus sunt inca genuri valide, cu stupoare am constatat insa ca mai sunt inca gradini botanice care incadreaza genul Aloe in monstruoasa familie polifiletica Liliaceae in acceptiunea istorica. Nu am sa fac aceasta recunoastere nici in cazul altora din cele 13 familii recombinate cea mai relevata pentru noi fiind Agavaceae. (15) Asistam se pare la acelasi model de raspandire datorita derivei continentale ca si in cazul Rhipsalis baccifera (Cactaceae), mister dezlegat de Dr. Phil Maxwell in The Rhipsalis Riddle - or the day the cacti came down from the trees (1998). Se pare ca Dr. Phil Maxwell nu a avut cunostinta de existenta unui exemplu similar si in Bromeliaceae Pitcairnia feliciana; aceasta noua exceptie nu face in opinia mea decat sa-i intareasca concluziile exprimate in articolul mai sus mentionat. (16) Brocchinia hechtioides, Brocchinia reducta si Catopsis berteroniana. (17) Una din cele mai interesante prezentari ilustrate a marii diversitati de forme si tipuri se gaseste in capitolul introductiv al The Cactus Family (Edward F. Anderson, 2001). (18) Cele mai multe specii au frunze sau frunze si tulpini suculente, restul formelor fiind ceva mai putin intalnite. (19) Desi APG mentine statutul distinct al acestei familii unele sisteme de clasificare o includ in Portulacaceae. Este intr-o oarecare masura extrem de sugestiv filogenetic Portulacaeae este cea mai apropiata de Cactaceae, fara sa mai existe si alte grupe de plante cu care aceasta din urma sa fie indeaproape inrudita; pe de alta parte in Didiereaceae apare areola (sau un organ extrem de asemenator). Desi nu putem exclude evolutii convergente, in contextul unei relative apropieri filogenetice, cel mai probabil scenariu este din nou originea gondwanica a cactusilor. In timp ce Didiereaceae-le au devenit o relicva izolata in Madagascar, cactusii si-au continuat evolutia in Lumea Noua via Rhipsalis baccifera, care, sa nu uitam, este prezenta in natura si in Madagascar! (20) Numele Passion Flower floarea pasiunii nu are conotatii erotice cum se poate crede la prima vedere ci se refera la Passion of Lord Jesus Christ (patima Domnului Isus Christos) din teologia crestina. Este interesant cum misionari spanioli din sec. 15 si 16 au adoptat structurile florale unice ca simboluri ale ultimilor zile traite de Isus si mai ales a crucificarii (pentru detalii extrem de interesante de altfel - vezi in Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Passion_flower. (21) Nici scrierea acestui articol n-a fost tocmai usoara Trebie sa recunosc ca am lucrat timp de mai multe saptamani intens dar haotic la acest material, intr-un anumit moment devenise un text stufos si voluminos, scapat de sub control. Incercam sa abordez si alte probleme cum ar fi Originea si vechimea plantelor suculente, Suculenta marginala (subsuculenta) si semnificatia ei in istoria plantelor suculente, In sprijinul originii gondwanice a cactusilor, Speciatia cactusilor, Particularitati fiziologice ale pantelor suculente, Cateva plante suculente mai putin obisnuite toate acestea fiind capitole la care in final am renuntat (dar care sper sa fie reciclate in articole de sine statatoare). Ar fi avut in final volumul de informatii si extinderea unei carti, dar fara a avea coeziunea si coerenta necesare.

Eduart Zimer, Iulie - August 2010, re-editare text Noiembrie 2010, ilustratii Noiembrie 2010 - Ianuarie 2011.

http://eduart.page.tl/Home.htm

Pagina 57

PDF Created with deskPDF PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com