Etica în publicitate Analiza codului etic pentru publicitatea la produse alimentare, adresată copiilor

Cristina Tătar Publicitate Anul III

care este formată dintr-un mănunchi de discipline ce încearcă să analizeze filosofic situații și dileme din viața reală. Și pentru că o alimentație sănătoasă se învață încă din copilărie. Etica în publicitate este acel comportament al companiilor de a fi corecți și de a transmite adevărul în mesajele publicitare formulate pentru consumatorii lor. mezeluri. Cu toate. Etica în publicitatea adresată copiilor Probabil una din cele mai acute probleme cu care se confruntă societatea. despre care se știe că sunt nesănătoase. acesta se aplică și în relațiile dintre un brand și clienții săi. acestea. prin reglementarea conduitei umane în acord cu valori nobile. etica joacă un rol important pentru păstrarea moralității și a corectitudinii față de ceilalți indivizi. Etica în publicitate face parte din etica aplicată. care se încadrează în categoria binelui. din punct de vedere al sănătății populației. În societatea actuală. o mare parte din ele sunt fast-food. Fără să sesizăm. care înseamnă ”moravuri”. Înțelegerea eticii este foarte importantă pentru indivizi. Dintre aceste produse alimentare. pentru că aceasta este importantă pentru ca o societate civilizată să funcționeze cum trebuie. Ea era considerată ”știința aplicării acestor principii ale moralei în actele principale ale vieții”. însă în același timp ne sunt prezentate prin campanii publicitare care să ne convingă să le consumăm. pentru că respectă un cod nescris de îndatoriri ale unora față de ceilalți. Se poate spune că etica este o încercare sistematică de a da sens experienței noastre sociale și morale. semipreparate sau prafuri instant. toate relațiile de interumane de calitate sunt bazate pe etică. Partea de etică în ceea ce privește 2 . populația foarte tânără începe să sufere în număr tot mai mare de lipsa unei alimentații sănătoase și de obezitate. Așa cum etica reglementează relații între doi indivizi. Ea urmărește să identifice convergențele dintre diferite teorii etice. ele nu doar că există în continuare în piață.Etica provine din cuvântul grecesc ”ethos”. O mare parte din alimente ajung la noi după ce publicitatea le-a făcut cunoscute. este obezitatea.

care a elaborat Codul etic pentru publicitatea adresată copiilor. exceptând produsele care îndeplinesc criterii nutriționale specifice. În sensul acestei inițiative.publicitatea acestor produse este reglementată de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC). în această categorie nu intră niciun din produsele existente pe piață. exceptând produsele care îndeplinesc criterii nutriționale specifice. Potrivit RAC. în scopuri educative. aflat în magazin. deoarece. „publicitatea adresată copiilor sub 12 ani” înseamna publicitatea în cadrul unui program cu o audiență formată din minim 50% copii în vârsta de până la 12 ani. exceptând cazul în care ni se cere în mod specific sau se stabilește cu administrația școlii. bazate pe dovezi științifice acceptate și/sau ghiduri nutriționale naționale și internaționale. este lacunară. referitor la produse alimentare. un cod de principii etice pe care fiecare companie de produse alimentare trebuie să îl respecte. dacă luăm în considerare faptul că toate etichetele produselor conțin ingredientele și valorile nutriționale. bazate pe dovezi științifice acceptate și/sau ghiduri nutriționale naționale și internaționale” Acest prim pasaj din Codul etic face referire la produsele ale căror campanii publicitare sunt interzise pentru difuzare.înseamna publicitatea în cadrul unui program cu o audiență formată din minim 50% copii în vârsta de până la 12 ani. Se întâmplă de multe ori ca un copil care aude numele unui brand la televizor să în recunoască mai apoi la raft. „Publicitatea adresată copiilor sub 12 ani . RAC a elaborat astfel.” Analiza codului ”Nu vom face publicitate către copii sub 12 ani la produsele alimentare. simplul fapt că îl recunoaște poate să fie suficient pentru ca el să și-l dorească. atunci când transmite publicitate destinată copiilor: ”Nu vom face publicitate către copii sub 12 ani la produsele alimentare. * Nu vom efectua comunicări referitoare la produse în școli primare.” 3 . Formularea însă. studiille demonstrează că o mare parte a alimentației incorecte se datorează influenței pe care publicitatea o are asupra dorințelor copiilor și părinților. Neștiind un alt nume.

iar copiii se pot afla în preajma lor în aceste momente. ele fiind singurele care îndeplinesc criteriul de a avea minim 50% din audiență copii. Acest lucru nu aduce îmbunătățiri în ceea ce privește deciziile de cumpărare ale consumatorilor. În opinia mea. comerț. precum și protecția interesului public general împotriva publicității înșelătoare. acest lucru contrazice etic legea publicității. 4 .” Această porțiune a codului poate fi considerată a avea cea mai clară formulare de până acum. se observă că acest cod etic se referă doar la publicitatea difuzată pe posturile de televiziune pentru copii și în revistele pentru aceștia. care au primit aprobarea de a circula pe piața din România. ei sunt expuși la mesajele publicitare în măsură mai mare decât în momentele în care urmăresc posturi pentru copii. Concluzii În opinia mea. referitor la produse alimentare nu sunt etice. pentru orice produse care nu sunt interzise a fi consumate de copiii sub 18 ani. Având în vedere faptul că părinții copiilor urmăresc aceste canale foarte des. Îndrăznesc să afirm acest lucru luând în considerare faptul că aceste reglementări protejează consumatorul într-o măsură mult prea mică. permițând companiilor de alimente să își facă publicitate pe orice canal televizat care nu se adresează copiilor. reglementările generale din Codul etic pentru publicitatea adresată copiilor.Potrivit acestui pasaj. persoanelor care desfășoară o activitate de producție. Construcția ”scopuri educative” elimină posibilitatea ca un brand de produse alimentare să introducă publicitate în școli în pauzele dintre cursuri. care oferă protecție ”consumatorilor de produse și servicii. Acest lucru înseamnă că pentru posturile de televiziune cu public variat (posturi naționale cu audiențe mari) aceste reglementări nu se aplică. fie ei copii sau adulți. prestează un serviciu sau practică o meserie ori o profesie. atunci când elevii consumă produse alimentare. ”Nu vom efectua comunicări referitoare la produse în școli primare. exceptând cazul în care ni se cere în mod specific sau se stabilește cu administrația școlii. a consecințelor negative ale publicității”. în scopuri educative.

rac. Cap I. Frank. 1 din legea privind publicitatea nr. Silex. București 2004. Consiliul Român pentru publicitate (CAR).Bibliografie Legea privind publicitatea nr. Etica în mass-media. art. Ed. 148 din 26 iulie 2000. 148 din 26 iulie 2000. Codul de practică în publicitate. 5 .ro/cod-produse-alimentare Deaver. http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful