ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI FACULTATEA DE COMERT

PLAN DE MARKETING HOTEL PRESIDENT BACAU

GRUPA:409 AN:II

BUCURESTI, 2011 CURPINS: 1. Expunerea introductivă 2. Analiza mediului de marketing 3. Analiza SWOT 4. Evaluări şi ipoteze 5. Obiective de marketing 6. Strategii de marketing 7. Bugetul de marketing 8. Program de marketing

1. Expunerea introductivă Amplasat in centrul orasului Bacau, President Hotel este promotorul serviciilor hoteliere de 4 stele, in domeniul turistic local fiind singurul din judet cu aceasta clasificare. Proiectat intr-o maniera arhitecturala moderna, hotelul are un design interior conceput intr-o linie clasica aparte, evidentiata prin somptuozitate, eleganta si rafinament. Realizate intr-un stil clasic cosmopolit, cele 28 camere(24 duble cu pat matrimonial, 4 single) si 4 apartamente ies din anonimat prin crearea unui ambient captivant, conturat printr-un suav si diferit accent de culoare. President Hotel dispune de un restaurant cu o capacitate maxima de 150 locuri, deservind indeosebi evenimentelor speciale, si un restaurant de zi (de 60 locuri), ambele realizate intr-un cadru ales, cu obiecte de mobilier executate in stil clasic si detalii decorative reproduse cu rafinament. Terasa, aflata la nivelul 5 al hotelului, ofera o panorama mirifica, o perspectiva romantica asupra orasului, “la inaltime”. President Hotel, un veritabil reper de clasa, eleganta si confort. Hotelul are o bună reputaţie pentru eleganţă şi calitate. Exclusivitatea acestui hotel este rezultatul unei îmbinări perfecte între facilităţile moderne şi stilul clasic al clădirii. De asemenea, interioarele sunt decorate elegant şi confortabil, în culori calde şi odihnitoare, ceea ce impresionează clientul în mod plăcut şi îl determină să revină. President Hotel ofera urmatoarele servicii : Servicii camera: Servicii hotel:

îşi propune ca obiectiv oferirea unor servicii turistice competitive. în principal. în vederea atragerii segmentelor de clienţi vizaţi.• • • • • • • sistem climatizare conexiune internet(wireless) linie telefonica internationala cablu tv seif valori minibar buton panica (cabina dus) uscator par • • • • • • • • • serviciu de receptie(24h/24) restaurant evenimente restaurant de zi sala de conferinte bar de noapte bar&lounge terasa conexiune internet(wireless) servicii de spalatorie si curatatorie • „Hotel President”. Misiunea firmei este satisfacerea completă a nevoilor clienţilor şi venirea în întâmpinarea acestora cu oferte de servicii complementare. Hotelul îşi propune să se menţină ca lider pe piaţa turistică a municipiului Bacau prin serviciile de cazare si alimentaţie publică pe care le oferă şi prin posibilitatea practicării turismului de afaceri. . In pachetele turistice concepute de Hotel President. a unui turism de afaceri.britanice si maghiare formată din clienţi oameni de afaceri cu vârsta între 25 şi 55 de ani. asigurând servicii de calitate superioară. conforme cu standardele internaţionale prin practicarea.italiene. la cele mai înalte standarde şi cu cea mai bună tehnologie. având partea de agrement ca şi motivaţie secundară. Obiectivul Hotel President Bacau este reprezentat de penetrarea pieţei germane. şi destinate oamenilor de afaceri sunt incluse şi servicii de vizitare a unor obiective turistice din judetul Bacau pentru a le spori atractivitatea.

el nefiind interesat atât de preţul serviciilor. mai ales in functie de numarul de limbi straine cunoscute. Orasul Bacau apare ca un loc primitor indiferent de motivul sau durata vizitei tale aici. precum Casa Memoriala "George Bacovia" sau Complex Muzeal de Stiinte ale Naturii atrag cu usurinta atentia vizitatorilor. . Observatorul astronomic este unul din putinele din tara. calitatea şi eficienţa serviciilor pe care le solicită. Bacaul dispune si de zone de agrement foarte populare. sau poti opta pentru una din pensiunile adiacente drumurilor nationale si europene care intra in municipiu. precum Clubul de Karting si mai ales Insula de Agrement. trenul sau avionul) vei gasi cu usurinta un loc de popas intr-unul din hotelurile presarate in centrul orasului. cât de rapiditatea. Este de remarcat faptul ca orasul este unul foarte activ. iar toate bancile importante din Romania si-au deschis filiale si iti stau la dispozitie printr-o vasta retea de bancomate. Dezvoltarea orasului este reflectata si de reteaua de institutii mass-media locale. iar foarte aproape de centrul orasului poti gasi o ctitorie a lui Stefan cel Mare datand din 1491.Personalul este astfel instruit încât să dovedească o mare flexibilitate în interactiunea cu oaspetii hotelului si este selectat cu atentie . Daca vrei doar sa te relaxezi. Multe companii au reprezentante aici. Indiferent cum ajungi in orasul de pe malul Bistritei (cu masina. Obiectivele turistice si zonele de interes istoric si cultural. Turistul de afaceri este un client dorit în general. relativ numeroase si reflectand schimbarile continue care au loc in municipiul Bacau.

care acopera intregul plan educational. alaturi de alte informatii. scoli. pana la universitati. Pentru cei care sunt in vizita si vor sa se deplaseze independent prin oras si imprejurimi. licee. reteaua medicala a orasului este foarte extinsa. cabinete si laboratoare particulare completand penuria de institutii de stat specifice.De asemenea. Orasul se poate mandri si cu o retea de invatamant dezvoltata. . fie pentru o masa in oras. autogara si aeroportul din Bacau. de la gradinite. Alaturi de toate acestea. firmele private alaturi de institutiile de stat asigura o multitudine de servicii care iti pot veni in ajutor in orice moment. fie doar pentru petrecerea catorva ore la o masa de biliard cu prietenii. Seara stau la dispozitie un numar mare de localuri care satisfac gusturi diverse. detaliile despre birourile de traducere. iti pot fi utile. Fie ca locuiesti aici sau esti doar in trecere. care continua sa fie recunoscute la nivel national. multitudinea de clinici. iar la plecare pot consulta informatiile despre serviciile din gara. se recomanda sa apeleze la unul din serviciile de car rental care se gasesc in Bacau.scolile de soferi sau firmele de IT. Printre acestea se numara si licee cu o indelungata traditie. pentru a alege cea mai avantajoasa varianta.

Italia) sunt intr-o constanta crestere economica si au un nivel ridicat de trai • Conducerea Judetului desfasoara in permanenta demersuri • • • . Analiza mediului de marketing Analiza PEST Legile referitoare la activitatea de turism: • Legea nr. Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc. Impozit pe profit – 16%. 58/1998) privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism • HG HG 1328/2001 31/1996 si HG 1412/2002 privind de clasificarea avizare a structurilor de primire turistice • privind de metodologia Mediul politiclegislativ • documenta ţ iilor urbanism privind zone şi staţiuni turistice şi a documentaţiilor tehnice privind construcţii din domeniul turismului. Cota TVA . 755/2001 (aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. • Tarile din care provin principalii clienti straini ai hotelului President (Germania . Hotărârea Guvernului nr. Federaţia Industriei Hoteliere din România.pentru activitatea hotelieră se aplică o cotă redusă.2. 237/2001 pentru aprobarea normelor cu privire la accesul. de 9 % faţă de cea standard. Mediul economic Protecţia Consumatorului. evidenţa şi protecţia turiştilor în structuri de primire turistică Activitatea organismelor din domeniul turismului: • • • Autoritatea Naţională pentru Turism.

In vederea satisfacerii clientelei exclusiviste pe care hotelul Mediul tehnologic doreste sa o atraga . bazată pe analiza percepţiilor consumatorilor. poate poziţionare”.De asemenea . preţ) . în funcţie de acestea. în vecinătatea Mediul social. targuri nationale si internationale precum si meciuri de fotbal disputate intre echipe importante la nivel national. pentru a-şi putea utiliza o “hartă de poziţiona produsul pe piaţă. • Orasul Bacau gazduieste cel mai mare parc tehnologic si IT din zona Moldovei. Analiza pieţei presupune 3 etape: - Segmentarea (Pentru segmentarea pieţei turistice o Ţintirea (se vor evalua elementele de atractivitate ale metoda folosită frecvent este metoda Belson) - segmentelor de piaţă rezultate şi. Harta de poziţionare arată rezultatele cercetării/ analizei consumatorilor. Această tehnică presupune prezentarea unei scale cu două atribute considerate semnificative pentru produsul turistic respectiv. cultural politic Primăriei si a Consiliului Judeţean Bacau precum si in apropierea principalelor centre de afaceri din oras.cu un grad ridicat de inovatie care la momentul actual sunt disponibile in putine hoteluri din Romania. modul în care aceştia îşi poziţionează diferite produse turistice/destinaţii în funcţie de anumite caracteristici (ex: calitatea serviciilor. acesta este dotat cu echipamente si tehnologii de ultima generatie. Bacaul şi gazduieste destul de des evenimente culturale .pentru a atrage noi investitori straini sau din alte judete.Marketerul. marketerul le va selecta) - Poziţionarea pieţei . Hotelul este situat în zona centrala a orasului.

reprezentanţi comerciali).Poziţionarea întreprinderii folosind acest procedeu este greoaie din cauza accesului limitat la indicatorii de performanţă ai întreprinderilor concurente. In cadrul procesului de poziţionarea concurenţilor. într-o proporţie mai redusă deoarece aceştia preferă alte forme de cazare. deţinând cea mai mare pondere din totalul turiştilor care optează pentru acest hotel şi de agrement. patronii. Oaspeţii vor putea găsi aici o atmosferă eleganta . lucru care se datorează serviciilor turistice ultramoderne oferite. Hotel President. Segmentul clientelei de afaceri al Hotelului Parc regrupează toate sejururile în interes de serviciu. Clientela Hotelului President poate fi structurată după criteriul motivaţiei pe două segmente majore şi anume: de afaceri. aceasta însemnând anticiparea unor posibile reacţii din partea concurenţilor şi luarea de măsuri de reducere a impactului acestora . inclusiv participarea la conferinţe (unitatea dispunând şi de o sală de conferinţă de 150 de locuri) şi târguri. mesele de afaceri (pentru serviciile de alimentaţie). demne de un hotel de cinci stele.recompensă. cosmopolita si primitoare. participanţii unor profesiuni liberale (agenţi de vânzări. În rândul clientelei de afaceri sunt cuprinse cadrele superioare de conducere. convingându-se de motto-ul pe care hotelul reuşeşte să îl respecte şi anume: „Hotel President un veritabil reper de . este structura de cazare cu cea mai mare cerere din cadrul municipiului Bacau. marketerul trebuie să aibă grijă să protejeze poziţia pe care întreprinderea doreşte să o atingă. voiajele .

sejururile de agrement (plăcere. eleganta si confort”. Alba Iulia mai poate fi menţionat turismul de tranzit. ca formă de turism practicată la Hotel President. Nr. Spre deosebire de afaceri. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Denumire client SC INTERTOUR SRL SC EXIMTUR TRAVEL SA SC BUSINESS TRAVEL TURISM SRL PREFECTURA MUNICIPIULUI BACAU UNIVERSITATEA “Vasile Alecsandri” SC GTS TURISM SRL SC PARALELA 45 TURISM SA SC HAPPY TURIST TRANSPORT SRL SC PARADISE TRAVEL AGENCY SRL SC COCA COLA HBC SA SIVECO ROMANIA MICROSOFT ROMANIA Sediul BACAU CLUJ NAPOCA BUCUREŞTI BACAU BACAU BUCUREŞTI BUCURESTI BUCUREŞTI BUCUREŞTI BUCUREŞTI BUCUREŞTI BUCURESTI . Pe lângă turismul de afaceri şi cel de agrement. istoria şi obiceiurile lor. din cauza oboselii se decid să înnopteze la un hotel aflat pe traseul pe care acestea îl au de parcurs până la destinaţie.clasa. reprezentat de către persoanele aflate în tranzit prin oraşul respectiv şi care. crt . Clientela de afaceri reprezintă peste 70% din totalul celor care optează pentru aceast hotel ca formă de cazare. Dintre cei mai importanţi clienţi ai HOTEL PRESIDENT se disting următorii: Principalii clienţi ai hotelului Tabelul nr. oferind un bun prilej de a cunoaşte locuri noi. Turismul de agrement este o formă frecvent întâlnită. 2. loisir) la Hotel Parc acoperă preponderent zilele de weekend (uneori şi cursul săptămânii).

Atribute Preţ Amplasam ent Notorietat e Ambianţa Personal Servicii oferite Hotel President Hotel Bistrita Hotel Decebal Hotel Moldova Analiza SWOT Analiza SWOT este un instrument care permite analizarea simultană a mediului intern al firmei. precum şi ameninţărilor la adresa firmei care apar în cadrul acestuia. Puncte tari (forte) ale S. prin intermediul oportunităţilor şi al Punctele forte şi cele slabe sunt legate de firmă şi strategiile concurenţa. acesteia şi de modul cum se compară cu 1 a mediului extern al firmei. Oportunităţile şi ameninţările vin dinspre mediul de piaţă şi din direcţia concurenţei. PARC S.Harta poziţionării Dintre cei mai însemnaţi concurenţi pot fi menţionaţi următorii: Hotel Bistrita***. Hotel Decebal*** si Hotel Moldova***.A. prin intermediul punctelor tari şi al punctelor slabe manifestate de aceasta. de regulă sunt factori asupra cărora firma nu are nici un control.C. Alba Iulia sunt 1 .

• Tehnologie avansată utilizată de societate. ceea ce îi asigură un anumit avantaj în faţa lor. îndeosebi concurente. utilizarea unor mijloace moderne de informare asupra ofertei hotelului. Dintre punctele tari identificate la nivel de firmă pot fi menţionate următoarele: • Poziţia de amplasare în centrul administrativ al municipiului Alba Iulia. în domeniul prestărilor de servicii a . • Experienţa personalului. • Poziţia de lider deţinută pe piaţa ţintă. grad înalt de acoperire a pieţei ţintă. motivat. dornic să participe activ la îndeplinirea misiunii organizaţiei şi la atingerea obiectivelor sale.caracteristici sau competenţe distinctive pe care aceasta le posedă la un nivel superior în comparaţie cu alte firme. • Relaţiile contractuale solide ale hotelului cu furnizorii săi în materie de calitate. În consecinţă. punctele forte reprezintă acele activităţi pe care hotelul le realizează mai bine decât firmele concurente sau resurse pe care le posedă şi care depăşesc pe cele ale altor firme. preţuri şi condiţii de livrare ale resurselor necesare desfăşurării activităţilor specifice. • Preocupări deosebite pentru inovaţie şi creare de produse şi servicii turistice competitive. • Existenţa unui personal calificat. • Participarea constantă a societăţii la târgurile de turism. efectuarea rezervărilor pentru cazare on-line. • Design modern al camerelor şi restaurantelor.

Punctele slabe ale firmei sunt caracteristici ale acesteia care îi determină un nivel de performanţe inferior celor ale firmelor concurente. Ca puncte slabe a S.reprezentând un mod de promovare eficient. • Nu există la nivelul hotelului chestionare de satisfacţie pe care turiştii să le completeze. • Practicarea unor preţuri accesibile şi acordarea unor facilităţi turiştilor.C. • Dimensionarea structurii organizatorice în funcţie de volumul de activitate care trebuie realizat. • Evaluarea eficienţei serviciilor oferite şi îmbunătăţirea lor permanentă. • Nu există la nivel de conducere un departament de marketing. • Nu se fac periodic studii de piaţă sau sondaje de opinie printre clienţi pentru a se concepe acele produse care corespund cel mai bine exigenţelor. PARC S. . adaptate nevoilor şi exigenţelor clienţilor. aceste activităţi fiind în sarcina directorului de hotel. pot fi menţionate următoarele: • Nu se pune suficient de mult în valoare potenţialul turistic al zonei în care hotelul este amplasat şi care ar atrage mai mulţi turişti. resurselor şi capacităţilor acesteia de a-şi desfăşura activitatea.A. Aceste puncte slabe pot fi definite şi ca în planul abilităţilor. • Oferirea unor servicii turistice complexe. • Oferirea unui climat cât mai prielnic angajaţilor.

. cu existenţa legilor în vigoare ce privesc protecţia consumatorilor şi a mediului înconjurător. • Apariţia unor noi furnizori de resurse (materii prime. semnificative care există în exteriorul organizaţiei. Analizând mediul extern al firmei pot fi identificate ca oportunităţi următoarele: • Ritmul rapid de dezvoltare a pieţei şi afluxul major de oameni de afaceri şi turişti. • Apariţia unor noi segmente de piaţă interesate de oferta sa de produse şi/sau servicii. PARC S. • Potenţialul amplu al pieţei şi al segmentelor ţintă. Oportunităţile reprezintă factori de mediu externi pozitivi pentru S. • Creşterea numărului zilelor libere acordate legal în afara concediului de odihnă.• Nu se acordă suficientă atenţie diversificării şi extinderii activităţilor promoţionale.C. altfel spus şanse oferite de mediu hotelului pentru a-şi stabili o nouă strategie sau a-şi reconsidera strategia existentă în scopul exploatării profitabile a oportunităţilor oferite..A. O altă modalitate de definire a oportunităţilor le clasifică drept situaţii favorabile importante. • Existenţa unui potenţial nevalorificat pe anumite pieţe externe. servicii) necesare şi/sau utile desfăşurării activităţii firmei. • Mediul legislativ prielnic. • Îmbunătăţirea imaginii hotelului în rândul publicului de pe piaţa de referinţă.

diminuând Atunci reducerea când o performanţelor economico-financiare. • Instabilitatea economică şi politică. • Apariţia unor hoteluri care oferă servicii de 4 stele la preţuri şi tarife mai scăzute decât cele practicate de S. . • Scăderea interesului clienţilor pentru produsele şi serviciile turistice oferite de firmă. • Existenţa forţei de muncă calificată şi în curs de calificare.C. în măsură semnificativă. • Scăderea puterii de cumpărare a populaţiei.A.C. servicii) necesare şi/sau utile desfăşurării activităţii firmei. • Procesul inflaţionist din economie. Ameninţările sunt factori de mediu externi negativi pentru firmă. prin măsuri adecvate ea poate fi transformată într-o oportunitate.A. cu alte cuvinte situaţii sau evenimente care pot afecta nefavorabil. Ca ameninţări pentru S. • Costul în creştere al resurselor (materii prime. ameninţare iminentă este sesizată la timp. • Dezvoltarea turismului în România cu o creştere de 28 % faţă de anul anterior. capacitatea firmei de a-şi realiza integral obiectivele ei stabilite. PARC S. • Concurenţa autohtonă puternică. pot fi menţionate: • Prezenţa unor concurenţi ce devin direcţi în cazul lansării pe piaţă a unui produs inovativ. PARC S.• Creşterea veniturilor populaţiei. • Creşterea cotelor de piaţă ale concurenţilor.

la nivelul hotelului Parc se regăsesc şi obiective calitative cum sunt cele mai jos menţionate:  atragerea segmentelor de clienţi de pe piaţa germană.C. pot fi de natură cantitativă sau calitativă. Obiective de marketing La rândul lor. Printre obiectivele cantitative se numără:  realizarea unei cote de piaţă de 60% faţă de anul precedent. Strategii de marketing .  gradul de acoperire a pieţei de 75%. franceză. 5. În afară de obiectivele de marketing cantitative. Evaluări şi ipoteze 4. irlandeză.  promovarea pe plan extern a potenţialului turistic din Alba Iulia şi zona adiacentă.3.  acordarea unor servicii diverse de calitate superioară turiştilor provenind atât din ţară cât şi din străinătate.A. PARC S. italiană etc. ungară.  promovarea specificului tradiţional Transilvan în arta gastronomică şi ospitalitate..  obţinerea unei rate a profitului de 50% comparativ cu anii precedenţi. obiectivele de marketing urmărite de S.

A.C.preţurile şi tarifele produselor şi serviciilor turistice ce se oferă sunt fundamentate pe baza raportului calitate. respectiv. în prezent promovarea serviciilor turistice oferite de S. . Asa cum sunt a. preţ. PARC S. sa alegem care e mai buna. pe lângă informarea clientelei potenţiale şi vânzarea produselor turistice ale hotelului. având în vedere că . într-o oarecare măsură selectarea clientelei. ¡!!!!!!!!!!!!!!!In continuare am facut 2 variante. c si d sau cum e mai jos de astea??????? a) Strategia de produs. produs. se distinge orientarea înspre o strategie a calităţii.La nivel de conducere se observă o preocupare accentuată vizavi de toate cele patru componente ale mixului de marketing. activităţile din promoţionale conducerii beneficiază hotelului de şi o sunt atenţie foarte deosebită partea diversificate. PARC S.privitor la distribuţie se observă o colaborare eficientă a hotelului cu agenţii de turism din întreaga ţară care asigură. Privitor la strategiile adoptate de firmă în domeniul produselor turistice pe care le oferă. respectiv clientela de afaceri. b. . cu accent pe turismul de afaceri. .C. distribuţie şi promovare.produsul turistic comercializat de S.preţ şi permit. urmărindu-se. în afara graniţelor ţării. este conceput pornindu-se de la nevoile şi exigenţele segmentului de turişti preponderent.A.

PARC S.C. Conducerea Hotelului Parc Alba Iulia a decis utilizarea unei strategii de preţ mediu. Deciziile referitoare la strategia de distribuţie au un impact hotărâtor asupra capacităţii firmei de a îndeplini obiectivele sale de marketing şi asupra . Astfel. Preţul unui produs sau serviciu se bazează pe calităţile şi trăsăturile acestuia.argumentul esenţial al competitivităţii produselor şi serviciilor turistice este calitatea serviciilor prestate. Pe lângă această strategie fundamentală sunt utilizate şi altele dintre care pot fi menţionate strategia de diferenţierea a produselor (serviciilor). Preţul fiind doar un element al mixului de marketing..A. prin modernizarea şi adaptarea la exigenţele consumatorilor a elementelor ce îl compun sau prin adăugarea unor noi componente care să îi sporească atractivitatea. PARC S. În alegerea strategiei de preţ S. porneşte deopotrivă de la produsul şi segmentul de piaţă căruia i se adresează. sub valoarea competitorilor de pe piaţă care oferă servicii turistice ce corespund aceloraşi standarde de patru stele. elaborarea unei strategii eficiente de preţ trebuie să coreleze preţul cu celelalte trei elemente ale mixului. b) Strategia de preţ. tocmai pentru a aduce clientela potenţială mai aproape de oferta sa şi a o determina să devină consumator efectiv al produselor turistice pe care le oferă.A. are un preţ mediu.C. c) Strategia de distribuţie. realizată prin profesionalismul personalului prestator de servicii şi strategia de înnoire permanentă a produsului turistic. fiind unul de calitate. urmărindu-se prin aceasta şi atingerea unui obiectiv general al hotelului (atingerea unei cote de piaţă ridicate) în relaţia cu competitorii. produsul turistic oferit de S.

Ca formă de distribuţie a produselor turistice se foloseşte şi Internetul. O astfel de opţiune strategică în ceea ce priveşte distribuţia este adoptată datorită. d) Strategia de promovare. Hotel Parc căută să promoveze. urmărind conturarea unei imagini cât mai bune a acestuia în rândul potenţialei clientele. dar şi a segmentului ţintă vizat. modalitate mult mai facilă şi la îndemâna omului de afaceri şi a turistului. un control ridicat asupra canalului. PARC S. Firma optează pentru o distribuţie exclusivă care îi permite să păstreze controlul asupra produsului.celorlalte componente ale mixului de marketing. Pentru aceasta trebuie prezentate foarte bine elementele de atracţie şi punctele tari ale serviciilor ce intră în componenţa produselor. imaginea destinaţiei turistice pentru a stimula practicarea turismului de agrement sau chiar a unui .A. O importanţă deosebită este acordată de S. Alba Iulia îşi distribuie produsele turistice prin intermediul agenţiilor de turism cu care se află în relaţii de colaborare. în principal.C. Alba Iulia modului de promovare a produselor turistice pe piaţă. Prin alegerea acestei strategii. firma urmăreşte să obţină o imagine de prestigiu. stabiliţi pe criterii precise şi au o reputaţie bună. PARC S.C.A. o stabilitate a preţului şi profituri constante. S. calităţii serviciilor turistice oferite. în primul rând. Pagina de Internet proprie Hotelului Parc este una activă cu posibilităţi de rezervare on-line şi de vizualizare a tarifelor şi a serviciilor ce se oferă a căror atractivitate şi profesionalism este transpus în imagini reprezentative. Intermediarii sunt puţini. segment compus din clienţi dispuşi să apeleze la agenţiile de turism cu o anumită reputaţie şi seriozitate.

firma adoptă o strategie dispersată. aceasta se realizează prin intermediul reclamelor tipărite în reviste de specialitate şi a celor difuzate la televizor. târguri). utilizează strategii în domeniul produsului turistic pentru a atinge unele obiective între care pot fi menţionate: . Internetului şi a materialelor audio-vizuale (seminarii. spre cerere în sensul creării sau creşterii acesteia. broşurilor şi pliantelor. Strategia atragerii este orientată. aşadar. se foloseşte şi strategia pull (de atragere).C. . direcţionate către utilizatorul final şi menite să-l facă pe acesta să cumpere produsul turistic.consolidarea poziţiei pe care o deţine în prezent pe piaţă. PARC S. În ceea ce priveşte publicitatea. în sensul atragerii unor noi segmente de turişti. conferinţe. . mai ales publicitate şi promovare. prin intermediul cataloagelor. S. strategie ce implică activităţi de marketing.creşterea gradului de pătrundere în consum a produsului turistic pe care îl oferă. Pentru acest lucru. De asemenea. adică îşi concentrează efortul promoţional spre segmentele de piaţă ţintite pentru turismul de afaceri şi turismul de agrement (cultural). . Sau asa cum am facut aici???????? Strategia de marketing desemnează liniile definitorii ale atitudinii şi conduitei hotelului în vederea atingerii obiectivelor strategice de marketing proiectate.turism cultural şi produsele care se adresează oamenilor de afaceri.lărgirea pieţei produsului.A.

strategia tarifelor psihologice (de exemplu 98 RON în loc de 100 RON ) în care presupusa pierdere se compensează printrun număr mai mare de înscrieri datorită situării tarifului sub pragul psihologic. În cadrul serviciilor de cazare. datorită faptului că unitatea de cazare deţine un avantaj competitiv important pe piaţă. cazare.C. iar turiştilor care sosesc la hotel în week-end li se va acorda o reducere de 40%. pensiune completă) la un preţ global dinainte stabilit pentru întregul produs. PARC S. . În vederea menţinerii unui nivel relativ ridicat al volumului vânzărilor şi atragerii unui număr mare de turişti înspre oferta sa. unitatea poate practica tarife diferenţiate pentru o cameră dublă (închiriată de una sau două persoane).C.A. S. PARC S. are în vedere aplicarea unor preţuri şi tarife diferenţiate pentru produsele şi serviciile oferite. .strategia tarifului ridicat este practicată de S. . PARC S.A. . presupune oferirea unui pachet minimal de servicii (transport. PARC S. Alba Iulia apelează la următoarele orientări strategice privind preţurile şi tarifele practicate: .A.strategia tarifelor diferenţiate promovată de S. . concretizat în produsele şi serviciile de calitate superioară pe care le oferă. .C.strategia tarifelor forfetare adoptată de S.- diferenţierea faţă de produsele pe care le oferă concurenţa.A. gradul de confort.C.creşterea cotei pe piaţă. avându-se ca punct de plecare calitatea prestaţiilor.

.C. PARC S. se adresează. Strategiile promoţionale adoptate de S. în cadrul căreia se distinge un număr mediu de intermediari. .Între strategiile de distribuţie existente la nivelul unei întreprinderi de turism pot fi menţionate: distribuţia exclusivă.A. utilizează distribuţia selectivă. PARC S. distribuţia selectivă şi distribuţia intensivă.A. în principal. PARC S. explicabilă prin prisma faptului că oferta promovată de S. Cu toate acestea.A. Dintre aceste strategii.C. are ca obiectiv menţinerea şi consolidarea poziţiei de lider pe care hotelul şi-a câştigat-o pe piaţa turistică din Alba Iulia de-a lungul timpului. .C.A. segmentului clientelei de afaceri.strategia desfăşurării activităţii promoţionale cu forţe proprii este preferată de firmă. S.C.strategia concentrată. Asta de mai jos o punem ca arata bine . PARC S.strategia promovării imaginii globale a întreprinderii. bine stabiliţi şi cu o reputaţie ireproşabilă.strategia defensivă adoptată de S. deoarece imaginea hotelului în rândul consumatorilor este foarte importantă. Alba Iulia sunt: . într-o proporţie semnificativă deoarece o activitate promoţională desfăşurată prin intermediul unor instituţii specializate implică resurse financiare suplimentare. la nivel de firmă poate fi practicat şi un turism de agrement. condiţionând cumpărarea sau necumpărarea produselor şi serviciilor turistice ce se oferă.

. Mixul promoţional constă în selectarea şi combinarea principalelor instrumente promoţionale – publicitatea. care au ca scop formarea.Principalele activităţi promoţionale şi ponderea în care sunt utilizate de S. Alba Iulia 40 35 30 25 20 15 10 5 0 Participarea la târguri de turism Publicitatea on-line Publicitatea prin m ass-m edia Prom ovarea vânzărilor Publicitatea prin tipărituri Relaţiile publice 6.A. promovarea vânzărilor. PARC S. Bugetul de marketing Aici am pus astea sa stiu sa le iau cu liniuta fiecare pentru a putea scriea cheltuieli cu x. chelzuieli cu z…… Prin acţiunile promoţionale realizate SC PARC SA urmăreşte atât realizarea unor obiective imediate privind informarea consumatorilor şi vânzarea produselor turistice şi a serviciilor sale. cheltuieli cu y. dezvoltarea şi consolidarea unei imagini favorabile a hotelului şi a produselor oferite de acesta.C. relaţiile publice – în vederea stimulării dorinţei de cumpărare pentru un anumit produs sau serviciu sau pentru a impune imaginea firmei. cât şi obiectivele de perspectivă.

atât cea cotidiană.C.C.V. pixuri cu emblema societăţii. reviste.Publicitatea reprezintă principala activitate promoţională folosită de S. CD-uri. În esenţă. s-a realizat un spot publicitar la posturile de televiziune locală cu imaginea Hotelului Parc prezentând atât aspecte interioare şi exterioare. PARC S. PARC S. având scopuri similare publicităţii .A. este des utilizată de S.A.V. cărţi de vizită. PARC S.. calendare. afectiv (atitudinea) şi conativ (comportamentul de cumpărare şi de consum). programe de radio şi TV) de către un sponsor bine precizat. locale.V. PARC S.. pentru a transmite mesaje despre activitatea şi oferta de produse şi/sau servicii. Publicitatea o putem defini ca fiind orice formă plătită de prezentare şi promovare impersonală a ideilor. Principalele tipuri de materiale promoţionale tipărite folosite de S.A. Presa.C. cu scopul de a obţine un răspuns din partea unui anumit public. bunurilor sau serviciilor prin mijloace de informare în masă (ziare. agende. făcându-se apel în acest scop la posturile de radio şi T.C. Publicitatea prin radio şi T. în campaniile publicitare sunt: broşuri.A. PARC S.A.. cât şi cea periodică reprezintă o modalitate eficientă de difuzare a informaţiilor şi a mesajelor publicitare emise de S.C. Publicitatea on-line este acel tip de publicitate afişată pe Internet. Publicitatea prin tipărituri constituie una dintre cele mai frecvente modalităţi de implementare a campaniilor publicitare desfăşurate de S. cât şi profesionalismul serviciilor prestate. cataloage. mape de prezentare. acestea presupun crearea şi difuzarea unor materiale promoţionale tipărite către un public ţintă în scopul atragerii unor obiective de comunicare specifice tuturor celor trei niveluri: cognitiv (notorietatea). Pentru publicitatea prin T. pliante.

Pentru aceasta pagina de Internet este disponibilă în limba română şi în limba engleză.. a modului în care aceasta îşi elaborează şi fundamentează mixul de marketing privind serviciile turistice oferite. Stăncioiu.. pot fi propuse unele îmbunătăţiri pe care firma poate să le facă utilizând strategii de marketing corespunzătoare... Programul de marketing si utilizarea diagramei GANT Sa ne uitam ce lasam de aici!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Si diagrama aia care nu mai stiu cum se face.. modalităţile de plată. însă mijloacele şi metodele de exprimare.C.. p.ro care poate fi accesat de o multitudine de cumpărători.... Strategia reprezintă „arta de a câştiga războiul”. Publicitatea on-line reprezintă pentru hotel o oportunitate de a-şi prezenta oferta clientelei din afara graniţelor ţării.3 2 3 A. S.A. cât şi din străinătate. facilitând informarea oricărui tip de clientelă cu privire la serviciile oferite de hotel.. 7. PARC S.tradiţionale.hotelparc... Strategii de marketing în turism. preţurile şi tarifele practicate. comunicare şi interacţiune cu publicul ţintă sunt specifice mediului electronic2. modalităţile de rezervare. .88 . formele de turism ce pot fi practicate... Editura Economică.F... atât din ţară. şi-a creat un site de promovare pe Internet la adresa www..A... Alba Iulia.A. 2004. În urma analizei activităţii desfăşurate de S. iar rezultatele sunt vizibile datorită numărului mare de turişti străini care apelează frecvent la serviciile unităţii PARC S. PARC S.... datele de contact.... Bucureşti..C...

în funcţie de dimensiunile şi trăsăturile pieţei. pot fi strategii de piaţă şi strategii corespunzătoare fiecărui element al mixului de marketing (produs. Astfel. definite ca fiind căile de urmat pentru atingerea obiectivelor de marketing. va adopta strategia concentrată. S. poate adopta o strategie a creşterii. preţ. poziţie dobândită tocmai datorită capacităţii sale de a răspunde tuturor solicitărilor venite din partea clientelei. Datorită concentrării pe un singur segment sau pe un număr limitat de segmente de piaţă. în final la obţinerea unor profituri mari.C.. În funcţie de poziţia hotelului faţă de structurile pieţei. .A. deoarece aceasta îşi focalizează atenţia asupra unui segment de piaţă clar delimitat. Strategiile de marketing. distribuţie şi promovare). Cea mai cuprinzătoare şi importantă strategie fiind strategia de piaţă denumită şi „nucleul activităţii de marketing. cât şi în promovare şi distribuţie. având o reputaţie privind modul de satisfacere a acestuia. întreprinderea se poate specializa atât în producţie. PARC S. S.” a) Strategia de piaţă . aceasta poate alege ca alternativă strategia adaptivă. PARC S. respectiv a dezvoltării activităţii sale prin atragerea de turişti din afara graniţelor ţării. Prin adoptarea acestei strategii hotelul are toate şansele de a se menţine ca lider pe piaţa turistică locală. hotelul s-ar putea axa pe turismul de afaceri. acestea conducând. în sensul de a urmări adaptarea continuă a produsului turistic oferit noilor exigenţe care se manifestă în cadrul pieţei.A. În funcţie de poziţia firmei faţă de schimbările pieţei. căruia îi cunoaşte foarte bine necesităţile.C.

PARC S. va adopta o strategie defensivă. în special celor ale segmentului ţintă de clienţi (clientela de afaceri).C.A. opţiunea strategică a hotelului va lua forma strategiei exigenţei ridicate. distribuţie şi promovare. Hotel Parc poate opta pentru o strategie de adaptare.A. pe măsură ce serviciul va ajunge în faza de creştere.C. firma va putea adopta o strategie a diferenţierii calitative. deoarece firma de turism care practică acest tip de strategie câştigă o poziţie destul de stabilă pe piaţă.În funcţie de exigenţele pieţei.. b) Strategia de servicii Strategia de servicii trebuie să fie subordonată strategiei de piaţă a S.C. irlandeză. De asemenea. pentru a răspunde exigenţelor specifice acestei pieţe şi. Această strategie poate fi practicată cu succes de S. deoarece acordarea unei atenţii deosebite calităţii produselor şi serviciilor este vitală pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor. alternativele strategice adoptate de societate trebuie riguros corelate cu potenţialul societăţii şi imaginea acesteia. fără a fi neglijate nici aşteptările clienţilor.A. PARC S. Strategia de adaptare se concretizează în tendinţa hotelului de a urmări evoluţia cererii turistice şi de a se adapta la aceasta. Mai târziu. pentru început. În funcţie de nivelul competiţiei. PARC S. PARC S. fiind fundamentată pe obiectivele globale ale societăţii. britanică. S. Alba Iulia se aflăla începutul etapei de lansare pe piaţa germană. în strânsă legătură cu strategiile de preţ.A. maghiară etc. în ideea realizării unei . Având în vedere faptul că serviciile turistice oferite de S. urmând ca după atingerea cotei de piaţă vizate să se urmărească creşterea acesteia şi menţinerea poziţiei de lider.C.

căutând să mobilizeze întregul său potenţial uman. maghiară etc. Alba Iulia poate opta pentru mai multe strategii alternative cum ar fi: 1. Strategii de tip W/T. Strategii de tip W/O. care vizează reducerea punctelor slabe şi evitarea ameninţărilor mediului extern. firma se poate gândi la o strategie de înnoire şi diversificare a serviciilor. concurenţial.imagini puternice. care utilizează punctele tari în vederea valorificării optime a oportunităţilor oferite de mediul extern. trebuie avută în vedere promovarea imaginii oraşului Alba Iulia ca destinaţie. Iar în faza de maturitate. S. irlandeză. britanică. înainte de a se putea vorbi de adaptarea produsului la piaţa germană. concurenţial. şi mai ales a României.C. concurenţial. ca spaţiu de comercializare a serviciilor turistice destinate să răspundă exigenţelor ridicate ale clientelei turismului de afaceri din afara graniţelor ţării. Însă. ce exploatează oportunităţile oferite de mediul extern. 2. în scopul contracarării punctelor slabe. sunt acele strategii construite pe punctele tari ale mediului intern şi urmăresc reducerea ameninţărilor venite din partea mediului extern. material şi financiar în vederea menţinerii cotei de piaţă şi a maximizării profitului prin fidelizarea clientelei existente şi atragerea de noi consumatori. de marcă a serviciilor şi a maximizării cotei de piaţă. Strategii de tip S/O. c) În funcţie de elementele preluate din analiza SWOT. concurenţial. 3. Acestea sunt cele mai eficiente strategii.A. 4. Strategii de tip S/T. .. Sunt cele mai ineficiente strategii. PARC S.

orientarea spre noi pieţe-ţintă.extinderea pieţei totale prin: găsirea de noi pieţe-ţintă.A. PARC S.C. ALBA IULIA . . Din acest punct de vedere. strategiile ce pot fi utilizate sunt: îmbunătăţirea calităţii produselor (serviciilor) prin adăugarea de noi caracteristici sau servicii complementare. controlând comportamentul concurenţei şi dispunând de un număr mare de alternative strategice cum sunt: . schimbarea scopului final al unor reclame prin trecerea de la informarea consumatorilor la crearea dorinţei şi a necesităţii acţiunii lui. PARC S. PARC S. se află în postura de lider de piaţă datorită faptului că deţine o poziţie dominantă pe piaţă. creşterea frecvenţei de utilizare a produsului (serviciului) oferit.A. - . Alba Iulia.d) În etapa de creştere a produsului turistic oferit de S.C.apărarea poziţiei ocupate de lider de piaţă se poate realiza prin acţiuni ce au ca scop în mod permanent îmbunătăţirea .A. utilizarea de noi canale de distribuţie sau de atragere a unor noi membri în canalele de distribuţie existente. S.stabilirea de preţuri mai scăzute pentru atragerea consumatorilor sensibili la preţ. Mixul de marketing al serviciilor turistice oferite de S. găsirea de noi utilizatori.C. 4. caracterizată printr-un volum mare al vânzărilor şi al profiturilor şi o concurenţă puternică. e) Strategiile de marketing sunt diferenţiate şi după poziţia pe care întreprinderea o are în cadrul ramurii industriale ce o reprezintă.

. .creşterea cotei de piaţă se obţine prin creşterea volumului produselor oferite. creştere ce. la rândul ei. are la bază oferirea de noi produse sau creşterea calităţii produselor (serviciilor) oferite.produsului (serviciului) şi orientarea atenţiei spre acţiunile concurenţei. Toţi liderii de piaţă doresc şi acţionează pentru a rămâne în continuare pe primul loc pe piaţă. trebuie să utilizeze una sau o combinaţie a strategiilor prezentate. Pentru realizarea acestui obiectiv.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful