Teori perkembangan fizikal Arnold Gesell

Peringkat

Ciri-ciri perkembangan t.laku

Pertama ( Sejak lahir – 1 tahun )

    

. 1 bulan – tangisan yang berbeza untuk kehendak berlainan. . 4 bulan – pergerakan mata mengikut objek . 6 bulan – boleh menggenggam objek . 7 bulan – duduk dan merangkak . 1 tahun – berdiri dengan berpaut pada kerusi . Jalan bertatih . Faham istilah “jangan”

Kedua ( 1-2 thn )

  

. Boleh berjalan ( 2 tahun ) . Boleh makan sendiri dan boleh berlari bercakap dengan ayat yang mudah

Ketiga ( 2-3 thn )

    

Keempat ( 3-4 thn ) Kelima ( 4-5 thn )

. Menunggang basikal beroda tiga menuruti arahan yang mudah daripada I/b . Mula bergaul, banyak bertanya, dan bersedia ke kelas prasekolah

Teori perkembangan fizikal Robert Havighhurst

Peringkat Hidup

Tugas Perkembangan

Bayi-awal kanak-kanak ( lahir-2 tahun )

Bayi menjalin hubungan kasih sayang dgn I/b; sistem deria- persepsi- fungsi motor beransur-ansur matang, mencapai kecerdasan deria, memahami sifat objek.

‘Toddlerhood’/Pertengahan kanak-kanak ( 2-3 tahun )

Pergerakan yang pelbagai,bermain fantasi /seorang; berkomunikasi dalam bahasa mudah; bercakap seorang dan mula mengawal pergerakan diri. Belajar peranan mengikut jantina, bermain dgn rakan di luar. perkembangan moral wujud teori kendiri mula bermain dalam kumpulan. mula menguasai „3M‟ – pr. Operasi konkrit; kemahiran permainan & kemahiran hidup spt. berjual beli, mula menilai diri sendiri dan orang lain, suka bersahabat & jadi ahli sesuatu kelab permainan. Kematangan fizikal, peringkat operasi formal, mula pandai mengawal emosi dan membentuk kumpulan rakan sebaya; tertari pada lain jantina

Prasekolah ( 4-6 tahun )

      

Sekolah Rendah ( 6-12 tahun )

Awal Remaja ( 12-18 tahun )

  

Akhir Remaja ( 18-22 tahun )

  

Cuba memperolehi otonomi dari ibubapa, mula membentuk identiti; mematuhi nilai moral masyarakat dan mula memilih kerjaya yang sesuai.

Awal Dewasa ( 22-34 tahun )

 

Keintiman dalam pergaulan, berkahwin, mendidik anak/ generasi baru. memantapkan profesyen serta wujud lifestyle sendiri.

Pertengahan Dewasa ( 34-60 tahun )

    

Berkemahiran dalam pekerjaan dan menjadi ketua, memupuk kebahagiaan dalam r.tangga, mengasihi keluarga dan mengumpul harta. terlibat dalam kerja amal. Bersara, lebih menumpukan masa kepada kerja amal dan ibadat. menjalani kehidupan hari tua, mensyukuri nikmat dan takdir Tuhan; berfikir tentang kematian.

Akhir Dewasa ( 60-75 tahun )

Tua ( 75 – meninggal dunia )

 

Menangani masalah kesihatan, mengenang zaman silam dan menanti saat kematian.

Sedikit huraian mengenai perkembangan fizikal saya semasa sekolah rendah.

Banyak perkembangan fizikal saya ketika saya berada di sekolah rendah. Antaranya, ketika darjah 1 saya mula bermain dengan rakan-rakan saya dengan seronok iaitu berlari, melompat, menyepak, menarik. Rakan-rakan saya merupakan bantuan saya. Pada ketika ini juga saya telah menguasai 3M secara biasa. Pada darjah 3, saya mula menguasai kemahiran melukis dan bersukan. Pada usia ini juga saya telah pandai mengayuh basikal tanpa sokongan. Pada tahun 6, saya telah mengambil bahagian dalam beberapa pertandingan seperti nasyid, hoki dan ping-pong.