abarticular

Care se gaseste in apropierea unei articulatii, fara a avea legatura cu aceasta.

abazie abces

imposibilitatea de a merge, fara a se cunoaste cauza fizica. colectie circumscrisa de exudat purulent aparut in urma necrozei tisulare, aparut in infectiile localizate acute sau cronice. (s.n. acumulare de puroi intr-un tesut sau organ (fr. abces))

abces apical abdomen

abces care apare in osul care inconjoara apexul dintelui. regiune a corpului uman situata sub torace, de care este separata prin diafragm.

abdomen acut abdominal abducens abductie

urgenta chirurgicala cauzata de lezarea unuia sau mai multor organe abdominale ca urmare a unui traumatism sau unei boli. care se refera la abdomen. nervul VI cranian. indepartarea de linia mediana a unui segment anatomic.

abductor aberatie

muschi care efectueaza miscari de abductie. termen folosit in optica ce semnifica defectul in formarea imaginii de catre lentile.

abiotrofie

pierderea sau degenerarea functiilor fara o cauza aparenta.

ablactatie ablatie

intarcare, eliminarea din alimentatia sugarului a suptului la san. actiune de desprindere a unei parti din corp. Sin: amputare.

ablatio

desprindere.

ablepharia
malformatie congenitala manifestata prin absenta totala sau partiala a pleoapelor.

abrahia

amelia, absenta congenitala a bratelor.

abrahiocefalia (acefalobrahia)
absenta congenitala a capului si bratelor.

abraziune

1. Rana minora, zgarietura. 2. Fenomen fiziologic sau patologic de slefuire a marginilor si suprafetelor dintilor antagonisti prin articularea interdentara sau masticatie.

abruptio placentae absorbtie

desprinderea placentei de la pozitia normala, cauzata de detasarea completa sau partiala a acesteia de peretele uterin dupa saptamana a 24-a de sarcina. retinerea lichidelor sau a altor substante de catre tesuturile corpului. Cea mai mare parte a absorbtiei hranei are loc in intestinul subtire.

abstinenta abulie

retinerea voluntara de la consumul unor alimente, alcool, droguri sau de la activitatea sexuala. lipsa vointei. Subiectul doreste, insa ii sunt inhibate initiativa si energia.

acalazie

incapacitatea musculaturii netede a tubului digestiv de a se relaxa.

acalculie acantha

tulburare manifestata prin incapacitatea individului de a rezolva calcule matematice elementare.

apofiza spinoasa a vertebrelor.

acanthion

punct craniometric aflat la nivelul spinei nazale anterioare.

acanthosis acardie

hiperplazie a epiteliului prin inmultirea celulelor din stratul malpighian al epidermului, conducand la ingrosarea acestuia. malformatie congenitala caracterizata prin lipsa cordului.

acaricid Acarina

substanta chimica folosita pentru omorarea capuselor. grup de artropode, din care fac parte capusele si acarienii.

acatalazie acceptor accesor

lipsa enzimei catalaza, ce conduce la aparitia unor afectiuni ale gingiilor si ale cavitatii bucale. substanta care in urma combinarii cu hidrogenul sufera un proces de reducere. nervul, perechea a XI-a de nervi cranieni.

accident ischemic tranzitor accident vascular cerebral acefalie

intreruperea temporara a circulatiei intr-o regiune a creierului accident neurologic frecvent, provocat de o leziune vasculara cerebrala. malformatie congenitala manifestata prin lipsa capului.

acentric

termen folosit in genetica, ce se refera la un cromozom care nu prezinta centromer.

acervulus cerebri acetabul

masa de granule de material care contine calciu , gasita frecvent in glanda hipofiza. cavitate articulara a osului coxal, pentru articulatia cu capul femurului.

acetazolamida acetilcolina achilie

inhibitor al anhidrazei carbonice, folosit in tratamentul glaucomului. neurotransmitator in sinapsele nervilor parasimpatici si in jonctiunile neuromusculare. reducerea, pana la absenta uneori, a secretiilor digestive.

acid acetilsalicilic
sin: aspirina.

acid arahidonic
acid gras esential.

acid ascorbic
vitamina C.

acid azotic
acid mineral puternic coroziv. Formula chimica: HNO3.

acid benzoic
sin: fenol.

antiseptic folosit pentru conservarea alimentelor si a produselor farmaceutice.

acid carbolic acid citric

acid organic care se gaseste in citrice.

acid clorhidric
sin: ADN.

acid tare, prezent in sucul gastric, in forma diluata.

acid dezoxiribonucleic acid folic

substanta din grupul vitaminelor B, importanta in sinteza acizilor nucleici.

acid folinic
derivat al acidului folic, implicat in sinteza purinelor.

acid gamma-aminobutiric acid glucuronic acid gras

(GABA) aminoacid ce actioneaza ca neurotransmitator in sistemul nervos central. acid derivat din glucoza, important constituent al condroitinsulfatului si al acidului hialuronic. acid organic, monocarboxilic, rezultat in urma oxidarii unui alcool primar.

acid gras esential acid hialuronic

acid din grupul acizilor grasi nesaturati, care nu poate fi sintetizat de organism, dar care este necesar pentru dezvoltare. mucopolizaharid prezent in lichidul sinovial, in umoarea apoasa si in cea vitroasa.

acid hidrocianic acid lactic

acid volatil toxic care in urma inhalarii poate provoca decesul. compus chimic format in celule ca produs final al metabolismului glucozei in absenta oxigenului.

acid lipoic

compus organic care contine sulf.

acid nicotinic acid nucleic acid oxalic

substanta care face parte din grupa vitaminelor B. Este un derivat piridinic. compus organic complex, alcatuit dintr-un lant de nucleotide. Exista : ARN (acid ribonucleic) si ADN (acid dezoxiribonucleic). acid extrem de toxic.

acid pantotenic acid sialic

vitamina din grupul vitaminelor B, component esential al coenzimei A. acid organic monocarboxilic.

acid sulfuric

acid puternic coroziv, avand formula chimica H2SO4. Se foloseste in special in industrie.

acid tricloracetic acid uric

substanta folosita in diverse boli de piele. component al urinii, contine azot.

acidemie acidofil

aciditate foarte crescuta a sangelui. element histologic care se coloreaza cu eozina, sau alti coloranti acizi.

acidoza

aciditate foarte crescuta a fluidelor organismului.

acidoza lactica

aciditate plasmatica excesiva datorata cumularii de acid lactic.

aclazie diafizara aclorhidrie acnee

actiune congenitala a dezvoltarii cartilajului si osului. lipsa acidului clorhidric din secretia gastrica. afectiune inflamatorie a glandelor sebacee, manifestata prin aparitia punctelor negre cu papule, sau chiar cicatrice, chisturi.

acolurie acorie

lipsa pigmentilor biliari din urina. malformatie caracterizata prin lipsa pupilei.

acrocentric

cromozom al carui centromer este situat in apropierea capatului.

acrocianoza

cianoza mainilor si a picioarelor.

acrodermatita acromatic
lipsit de culoare.

inflamatie a tegumentelor mainilor sau picioarelor.

acromegalie

afectiune manifestata prin dezvoltarea extremitatilor corpului, dupa incheierea perioadei normale de crestere. Se datoreaza secretiei in exces de somatotropina dupa incheierea cresterii organismului.

acromion

proces osos aflat la vraful spinei scapulei.

acroparestezie acroscleroza acrozom ACTH

senzatie de furnicaturi in maini si picioare. afectiune cutanata, care este un tip de sclerodermie generalizata. structura situata in partea anterioara a spermatozoidului, care are drept scop digerarea membranei ovulului, facilitand fecundatia. hormonul adenocorticotrop este sintetizat si stocat in hipofiza anterioara. Este eliberat in cantitati mari, mai ales in conditii de stress.

actina

proteina care se gaseste in muschi, avand rol in contractia acestora.

actinomicoza

afectiune provocata de bacteria Actinomyces israelli, localizata la maxilare, dar poate afecta si plamanii, intestinul sau chiar creierul.

actinoterapie

totalitatea metodelor de tratament ce includ radiatii ultraviolete sau infrarosii.

activator ortodontic acuitate vizuala acupunctura

aparat folosit in tratamentul ortodontic, cu scopul de a misca dintii. capacitatea perceptiei vizuale: gradul in care o persoana poate distinge detalii fine. este una din ramurile medicinii traditionale chineze, alaturi de fitoterapie (tratamente pe baza de plante), masaj si gimnastica energetica (Qi gong). Toate aceste metode terapeutice au o baza teoretica comuna: Teoria Yin - Yang, Legea celor 5 Elemente, Teoria punctelor si meridianelor energetice, Legile corespondentei ?ntre organele interne si tesuturi, organe de simt etc. In acest tip de terapie complementara, acele fine, sterile sunt introduse in piele, in puncte specifice ale corpului.

acustic acustic acut

nervul, nervul vestibulocohlear. termen care se refera la sunete sau la simtul auzului. termen care descrie o boala cu debut rapid, durata scurta de activitate, insa cu simptome severe.

Adams-Stokes adaptare addictie

sindrom caracterizat prin crize de pierdere temporara a cunostiintei, ca urmare a scaderii fluxului sanguin in fibrilatia ventriculara sau asistolie. proces prin care un organ de simt are un raspuns diminuat gradual la stimularea continua sau repetata. stare de dependenta provocata de obisnuinta de a lua medicamente.

Addison

sindrom cauzat de secretia inadecvata de hormoni corticosteroizi de catre glandele suprarenale, uneori ca efect al infectiei tuberculoase.

adductie

miscare prin care o parte a corpului este apropiata de linia mediana.

adductor adenina adenita

despre un muschi care produce apropierea unei parti a corpului catre linia mediana a corpului. baza puternica care contine azot, aflata in componenta ADN si ARN. inflamatie a unui ganglion sau grup de ganglioni.

adenocarcinom adenohipofiza

tumora epiteliala maligna, dezvoltata din structurile glandulare ce intra in constitutia celor mai multe organe ale corpului. lobul anterior al hipofizei.

adenoidectomie adenoidism adenoidita adenom

interventie chirurgicala care consta in excizia vegetatiilor adenoide la pacientii cu dificultati de respiratie pe nas sau otita exsudativa. denumire data ansamblului de manifestari locale si generale care apar la copiii cu vegetatii adenoide. inflamatie a vegetatiilor adenoide. tumora benigna de origine epiteliala, derivata din tesutul glandular si care se dezvolta la nivelul unei glande.

adenom mamar adenomatoza

tumora benigna a sanului, predominant in decada a 2-a de viata. hiperplazie adenomatoasa multinodulara la nivelul invelisului sau parenchimului unei glande.

adenomatoza multiendocriniana
sin: neoplazie endocriniana multipla.

adenomectomie adenomegalie adenomion

eliminarea pe cale chirurgicala a unui adenom. hipertrofie a ganglionilor limfatici. tumora formata in principal din tesut glandular, alaturi de tesut muscular neted.

adenomioza adenovirus

prezenta de tesut asemanator endometrului in alte zone ale organismului. grup de virusuri care produc adenoviroze.

aderenta imuna
sin: imunoaderenta.

ADH

hormon antidiuretic.

adinamie

scaderea generalizata a activitatii motorii spontane, consecutiva unei senzatii de slabiciune musculara marcata.

adipoceara adipocit adipoza

substanta grasa, de culoare gri-albicioasa, moale si de consistenta cerii , formata in principal din acizi grasi in care tesuturile moi ale corpului pot fi transformate dupa moarte. tip de celula care contine in citoplasma incluziuni lipidice. exces de grasime in tesutul celular subcutanat.

adjuvant
substanta administrata impreuna cu altele pentru a-i amplifica actiunea.

ADN

suportul material principal al informatiei genetice a organismelor vii.

adolescenta adrenalina

perioada a vietii situata intre copilarie si perioada de adult. Incepe in jurul varstei de 11-12 ani si se incheie la 18-20 de ani. neurotransmitator important secretat in principal de celulele nervoase din glanda medulosuprarenala. Accelereaza ritmul cardiac, creste forta si amplitudinea contractiilor inimii, provocand cresterea tensiunii arteriale. Pregateste organismul pentru 'teama','lupta','fuga'.

adrenergic adrenolitic advential

1. Fibrele nervoase care elibereaza noradrenalina ca neurotransmitator. 2. Despre receptori, in care adrenalina actioneaza pentru a transmite impulsul de la nervii simpatici. cu efect inhibitor asupra actiunii adrenalinei. aparitia in alt loc decat cel uzual.

adventice aerob

1. Invelisul exterior al peretelui arterelor sau venelor. 2. Invelisul exterior (format din tesut conjunctiv) al unor organe. microorganism care se dezvolta numai in prezenta aerului.

aerodontalgie aerofagie

durere dentara care apare la scaderea presiunii atmosferice in timpul zborului cu avionul sau al ascensiunilor pe munte. Sin: aerodinie. deglutitia unei cantitati mari de aer, cu distensie abdominala consecutiva.

aerofobie aerosoli afazie

teama excesiva de curentii de aer. suspensie de particule solide sau lichide, extrem de fine, intr-un mediu gazos (aer). tulburare a limbajului manifestata prin incapacitatea de a exprima gandirea in cuvinte.

afebril afect

despre un organism uman a carui temperatura este in limite normale. 1. Traire emotionala intensa cu evolutie impetuoasa si scurta. 2. Leziune produsa de un agent infectios.

aferent

al carui traseu este dinspre periferie spre centru sau spre un organ.

afibrinogenemie aflatoxina afonie

absenta sau deficienta fibrinogenului din sange. toxina produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care infesteaza arahidele. pierderea completa sau partiala a vocii. Poate fi cauzata de leziuni ale laringelui, paralizie de nerv recurent sau leziune centrala.

agalactie

absenta secretiei lactate dupa nastere. Incorect folosit este termenul 'agalaxie'.

agar-agar agastrie

substanta mucilaginoasa extrasa din algele din familia Floridee. absenta congenitala sau dupa eliminarea pe cale chirurgicala a stomacului.

aglutinare

. alanina aminoacid neesential. albuminuria albumoza prezenta albuminei (proteinelor) in urina. impuls patologic de a trai singur la tara. alimentatia lactata a unui sugar. lipsit de pigmentii normali ai pielii. Achile alactazie alalie tendon al muschilor gambei. dura. conceptul de utilizare a radiatiilor in dozele minime posibile. situat in partea posterioara a gleznei si fixat pe calcaneu. substante bazice care au reactie alcalina si prezinta proprietati specifice. locuri publice. albuginee membrana fibroasa. fie cu lapte de origine animala. care inconjoara unele organe: globul ocular. capabil sa se lege la antigeni de suprafata ai celulelor. desi etapa de perceptie este normala. penisul. absenta sau deficienta lactazei din intestin. fie cu lapte uman. Sin: proteina Bence-Jones. incapacitate de a vorbi din cauza unui defect sau a unei paralizii a organelor vocale. al carui perete contribuie la formarea cordonului ombilical si a placentei. cresterea pH-ului. cu tendinta de evitare a acestora. alterarea capacitatii de a scrie. albinos afectat de albinism. in care se dezvolta portiunea posterioara a tubului digestiv embrionar. pierderea capacitatii de recunoastere si de expresie mentala a stimulilor senzoriali. aglutinogen agnozie antigen ce favorizeaza aglutinarea in prezenta anticorpului corespondent. alantoida sac membranos. alantoina alaptare ALARA substanta rezultata prin actiunea uricazei asupra acidului uric. Simbol: Ala. agranulocitoza agromanie asociere caracterizata prin scaderea marcata a numarului de granulocite sanguine. albumozurie alcalemie alcali prezenta albumozei in urina. sau scaderea concentratiei ionilor de hidrogen din sange. substanta produsa in timpul digestiei proteinelor de catre pepsina si alte endopeptidaze. albuginita inflamatia albugineei. aglutinina anticorp ce apare dupa aglutinarea bacteriilor. cu aspect albicios. provocand saponificarea grasimilor. cu mentinerea normala a fortei si a coordonarii miscarilor mainii. leziuni ale mucoaselor si ale tegumentelor.alipirea celulelor sau bacteriilor purtatoare ale unui antigen . natural sau preparat industrial. agorafobie agrafie teama excesiva de spatii deschise. constituent al proteinelor si glucoformator. atat in investigatiile diagnostice cat si in radioterapie. Ahile.

amastie absenta congenitala a tesutului mamar. Actioneaza pe rinichi. alcoolism sindrom manifestat in urma dependentei de alcool. sufix pentru durere. alcaloza alcool stare patologica in care alcalinitatea plasmei si a lichidelor interstitiale este crescuta anormal. . intervenind in reglarea echilibrului hidro-electrolitic. Se caracterizeaza prin pierderea memoriei pe termen scurt. keratectomia lamelara automata. denumire generala pentru clasa de compusi organici care se formeaza prin inlocuirea unui atom de hidrogen cu o grupare hidroxil (OH). Determina tremur. amaril cu referire la febra galbena. incizia chirurgicala a alveolelor dentare. datorita efectelor benefice pe care le produce asupra organismului. iar in urma reactiilor cu acizi formeaza esteri. alfaproteina algezimetru algie proteina care se formeaza in ficatul si in sacul vitelin si care este prezenta in lichidul amniotic si secundar. deteriorarea comportamentului si a performantelor intelectuale si lentoare a gandirii. unor excese sau batranetii. prezenti indeosebi in muschii netezi vasculari. alienatie mintala alienie ALK absenta splinei. malformatie congenitala ce consta in absenta celor patru membre. inhibitor specific al receptorilor alfa-adrenergici. una din multiplele forme alternative ale unei gene. aldosteron alela hormon mineralocorticoid secretat de zona glomerulara a corticosuprarenalei. halucinatii. In urma studiilor patogenice s-a demonstrat ca la persoanele care sufera de aceasta boala. delir. grad de boala psihica in care subiectul nu este responsabil pentru actele sale. alveoliza distrugerea alveolelor dentare. -algie. Alzheimer (boala) forma progresiva de dementa ce apare de obicei la persoanele varstnice. alfablocant agent simpaticolitic. alergie reactie de hipersensibilitate a organismului in fata unor alergeni. care provoaca simptome caracteristice atunci cand intra in contact. anxietate etc. singura care poate fi prezenta intr-un cromozom. in sangele matern. exista un exces al proteinei amiloid. In urma reactiilor cu cu metalele alcaline formeaza alcoolati. aparat folosit in detectarea pragului de receptie al senzatiei de durere.alcaloid substanta organica produsa de plante utilizata deseori in terapeutica. alveoloplastie alveolotomie modelarea osului alveolar in urma unei extractii dentare. ambliopie amelie slabire a vederii determinata de leziuni ale mediilor transparente ale globilor oculari.

amigdalectomie amigdalita eliminarea celor doua amigdale palatine. substanta organica reprezentand forma de stocare a hidrocarburilor in majoritatea plantelor si un constituent major al dietei. aminoacidurie amiostenie amiotonie prezenta unor aminoacizi in urina.ameloblast celula epiteliala cu rol in formarea matricei smaltului dentar. scaderea fortei musculare. aminoacid compus organic care contine o grupare amino si o grupare carboxil. alaturi de amilopectina. alaturi de amiloza. molecula care este atat hidrofila cat si lipofila. amigdalotom amilaceu amilaza instrument folosit in amigdalectomie. care hidrolizeaza amidonul. amelogeneza amelom procesul de formare a smaltului dentar de catre ameloblaste. . Valorile normale sunt cuprinse intre 8-64 de unitati Wohlgemuth. amilazurie amilolitic prezenta amilazei in urina. Aminoacizii sunt constituentii fundamentali ai proteinelor. al amidonului. glucan component. despre o enzima sau un factor. amelopatie amentia afectiune a smaltului dentar. sub forma de lichid incolor. amfotrop virus capabil sa infecteze celulele oricarei specii. care contine amidon. amielinic lipsit de teaca de mielina. amilopectina amiloree amiloza glucan component. amoeba amiboid amidon microorganism unicelular care se deplaseaza cu ajutorul pseudopodelor. care seamana cu o amiba. al amidonului. maltoza si dextrine. debilitate. inflamatia amigdalelor palatine. amfetamina amfifil amina simpatomimetica. continut excesiv de amidon in fecale. Cu referire la fibrele nervoase. cu efect stimulator asupra SNC si SNP. sin: ameloblastom. enzima care catalizeaza hidroliza amidonului in molecule mici. termen folosit in trecut cu referire la nebunie. amiba . ameliorand starea de oboseala si producand o stare de bine. amigdala organ in forma de migdala.

sau care se refera la amnios. permite unei polimeraze sa initieze sinteza unui al doilea lant complementar matricei. incapacitatea de a memora sau de a-si aduce aminte elemente memorate in trecut. AMP ciclic abreviere utilizata curent pentru a desemna adenozin-3'. Lipsit de forma. amper unitate fundamentala din S. abreviere pentru acid adenozinmonofosforic. amoniac compus binar al azotului cu hidrogenul.I. amoniemie amoniurie amorf concentratia plasmatica a amoniacului liber. substanta toxica al carei nivel sanguin creste in coma hepatica si in comele produse prin deficit enzimatic al ciclului ureogenezei. care apartine amniosului. amorfognozie amorsa imposibilitatea recunoasterii formei obiectelor prin pipait. ampicilina ampliatie penicilina semisintetica cu activitate similara penicilinei G asupra germeilor gram-pozitivi. de masura a intensitatii curentului electric.deficienta sau chiar lipsa tonusului muscular. nucleotid sintetizat din ATP. amnioscopie amniotic amok observarea aspectului macroscopic al lichidului amniotic prin examen vizual cu ajutorul amnioscopului. amorsaj aleator AMP initierea unei sinteze de acizi nucleici cu ajutorul unei amorse constituite dintr-un amestec de oligonucleotide cu secvente diferite. oligonucleotid care. amniografie amnios radiografia cavitatii amniotice opacifiata cu un mediu de contrast introdus prin punctia uterului gravid. foarte solubil in apa si toxic pentru organismele vii. Poate fi evaluata prin masurarea perimetrului toracic. amitoza diviziune celulara produsa prin clivarea nucleului. fara condensarea cromozomilor si fara formarea fusului de diviziune. membrana limitanta a oului fecundat. amniocit celula de origine fetala regasita in lichidul amniotic. hibridat cu o matrice de acid nucleic. cresterea de dimensiuni in toate sensurile a cavitatii toracice in timpul inspirului. ca raspuns la o stimulare hormonala a receptorilor suprafetei celulare. amnestic amnezie care produce pierderea memoriei. AMPc actioneaza ca mesager secund activand protein kinaza A.5'-monofosfatul ciclic. sub forma de gaz incolor la presiune atmosferica. amplificare genica . care nu are forma sau structura bine definita. pe fata interna a placentei si a cordonului ombilical. Este inactivata de penicilinaza. prin simtul tactil. eliminarea pe cale urinara a amoniacului. termen care desemneaza o dezechilibrare psihica cu tendinta la crima sau suicid. Este inactivat prin hidrolizare in AMP de catre o fosfodiesteraza. mai ales sub forma de clorura. dar activa si asupra unor germeni gram-negativi. cu miros iritant. introdus prin colul uterin.

ampula portiune tubulara dilatata in structura unor formatiuni anatomice. 2. Exemplu: ampula rectala. Un steroid inrudit cu testosteronul care favorizeaza productia de proteine. Este utilizat in radioscopie pentru cresterea luminozitatii si preciziei unei imagini obtinute direct pe un ecran fluorescent. anomalie a undei pulsului caracterizata prin aparitia unui mic croset pe portiunea sa ascendenta. amputatie sectionarea si indepartarea unui membru sau a unei parti din acesta. anabioza revenirea unui organism la viata activa dupa o perioada de moarte aparenta sau de viata latenta. Producerea in vivo de copii suplimentare ale unei secvente de ADN. forma de agnozie constand in pierderea unui subiect a abilitatii de a recunoaste sau interpreta muzica. Care favorizeaza transformarea materiilor nutritive in tesuturile vii. Se obtine cu ajutorul unei ADN-polimeraza. producandu-se un mulaj elastic. Dupa astfel de mulaj se fac protezele dentare sau aparatele ortodontice. amsacrine amuzie medicament citotoxic administrat injectabil in tratamentul leucemiei miloidei acute. 2. portiune dilatata situata la extremitatea trompei uterine. anaclorhidrie anacotism anacrotic anaerob absenta completa a acidului clorhidric din sucul gastric. a unui san sau orice parte proeminenta a corpului. Se spune de obicei despre copilul mic care depinde de mama. valoarea absoluta maxima a elongatiei unei marimi oscilatorii. amplificator de luminanta amplimer aparat care transforma imaginea optica in imagine electronica. prin amplificarea cantitatii de ADN de origine bacteriana. depresiune imprimata pe suprafata unui organ de catre o structura anatomica. . anabolizant anaclitic 1. In genetica: secventa de ADN capabila sa stimuleze transcriptia unei gene. care apartine ramurei ascendente a traseului inregistrat al pulsului. Acuitatea auditiva nu este alterata. necesare in dezvoltarea acesteia. anabolism proces metabolic in urma caruia din componente simple sunt sintetizate componente complexe din sutructura celulei. ampula tubara. portiune inferioara a rectului pelvin. amplificator 1. se asteapta cateva minute. este un proces consumator de energie. de obicei electric. despre microorganismele care nu se pot dezvolta in contact cu aerul si referitor la reactiile chimice care se produc in absenta aerului. Tehnica pentru identificare bacteriilor de culturi sau din biobsii celulare. 2. amprenta dentara mulaj luat unui dinte si tesutului inconjurator. cu intensitate marita. In electronica medicala: aparat utilizat in scopul reproducerii unui semnal.1. Pe dinte sau pe maxilar se aplica un material de amprentare moale. ampliometru toracic amplitudine amprenta aparat pentru masurarea amplitudinii miscarilor respiratorii prin evaluarea circumferintei toracice in inspir si expir. fragment de ADN produs in cursul reactiei in lant a polimerazei. sau a unui maxilar edentat. despre cineva sau despre ceva care depinde de altcineva sau de altceva.

compulsiile si fobiile. venin de cobra. anancastic se spune despre o stare in care cineva se simte fortat sa gandeasca. bazata pe determinarea si examinarea fiecarei parti componente. anafaza al treilea stadiu al mitozei sau fiecare dintre diviziunile meiozei. 3. Care stimuleaza. a durerilor dentare si a celor reumatice moderate. analgezie analiza pierderea sensibilitatii la durere. metoda stiintifica de cercetare a fenomenelor. Aparat care permite analiza electroencefalogramei in termeni de frecventa si amplitudine. denumire a stadiului de crestere a parului in cadrul ciclului pilar. analbuminemie analeptic absenta cvasitotala a serumalbuminei determinata de un defect de sinteza al acesteia. 2. anafilaxie hipersensibilitate specifica. referitor la anus. Acest sentiment insoteste indeosebi oboselile. forma de heteroforie in care axele vizuale ale ambilor ochi au tendinta de divergenta in sus fata de planul orizontal. Despre o substanta care atenueaza durerea fara abolirea cunostiintei. Migrarea catre anod a particulelor coloidale in suspensie in cadrul procesului de electroforeza. analog prezinta o asemanare totala sau partiala a caracteristicilor esentiale cu cele ale sistemului cu care se compara. Reducerea activitatii glandelor sudoripare. analizor 1. anafilatoxina substanta produsa in ser dupa activarea complementului (fractiile C3 si C5) de complexele imune sau de unele substante coloidale: dextran. anamneza ansamblul informatiilor obtinute de medic de la bolnav. . 1. capabil sa restabileasca functionalitatea unor centrii deprimati. diminuarea sau absenta dorintelor sexuale. In medicina si biologie. Anafilaxia se manifesta in forma cea mai grava si mai acuta prin soc anafilactic. prin modificarea pragului senzatiilor dureroase sau prin cresterea tolerantei la durere. in cazul polarimetrului. anafrodiziac anafrodizie anagen anal despre o substanta care calmeaza dorintele sexuale. fara pierderea starii de constienta si fara ca sensibilitatea tactila sa fie afectata in mod obligatoriu. anaforeza anaforie 1. sau de la alte persoane din anturajul sau asupra antecedentelor. Dispozitiv care. levuri. utilizate pentru ameliorarea cefaleei. cum ar fi aspirina si paracetamolul. Ansamblu functional alcatuit dintr-un receptor senzitiv sau senzorial periferic si din centrul cortical care intervine in receptia senzoriala. tonifica si revitalizeaza. endotoxine ale bacteriilor gramnegative. 2. istoricului si detaliilor de evolutie ale unor boli. provocata prin injectarea prealabila a unui antigen si care apare dupa o a doua injectare a aceluiasi antigen. Agent stimulator al SNC. analgezic 1. in special cardiovasculari si respiratori. 2. 2.anaerobioza viata desfasurata doar in absenta oxigenului molecular. Medicament care exercita aceste actiuni. permite cautarea planului de polarizare a luminii. analog asemanator. sa actioneze sau sa simta impotriva vointei sale. in care cromozomii migreaza pe firele fusului celular spre cei doi poli ai celulei.

care histologic se aseamana cu testiculul fetal. pana la sudura partiala sau totala a marginii libere a pleoapelor. realizarea unui sistem de legatura labila intre proteza dentara si dintii pe care se sprijina. se efectueaza cand moartea este subita sau exista suspiciuni asupra decesului. anatoxina toxina bacteriana care. isi pierde activitatea toxica. clasa Nematoda. avand structura unui adenom testicular. anastomoza antiperistaltica anastomoza izoperistaltica anatomie anastomoza intestinala efectuata astfel incat cele doua segmente suturate sa aibe miscari peristaltice in sens opus. consecinta unui spasm sau a unei amprente. cercetare metodica a cauzelor si a diferitilor factori din cauza carora a aparut si se desfasoara un fenomen. anastomoza comunicare naturala. cai biliare si urinare) sau a unor nervi. Tumora benigna rara a ovarului. in medicina. 2. adesea efectuata pe un esantion reprezentativ al populatiei. un nematod mic ce se fixeaza in mucoasa intestinala. stiinta structurii organismelor vii. ancheta epidemiologica anchiloblefaron anchiloglosie metoda de baza in cercetarea epidemilogica in cazul unei populatii tinta. anastomoza intestinala efectuata astfel incat cele doua segmente suturate prezinta miscari peristaltice in acelasi sens. prin actiunea simultana a caldurii si a formolului. Bolnavul afectat de anartrie intelege ce i se spune. In medicina se refera la studiul formei si structurii macroscopice a diferitelor parti ale organismului uman. anchiloza ancorare ancosa diminuarea importanta sau suprimare totala a miscarilor unei articulatii care in mod normal este mobila. accentuate prin substantele hemolizante ce le secreta. patologica sau artificiala a doua conducte (vase sanguine. dar nu poate pronunta cuvantul pe care il citeste sau il scrie. Afecteaza femeia tanara si poate determina masculinizare si hirsutism.anaplazie stare a unui proces neoplazic in care arhitectura si unele caracteristici celulare sunt foarte diferite de cele ale tesutului de origine fara insa a capata un aspect net embrionar. cu acumulare de lichid in cavitatile seroase ale organismului. poate citi si scrie. . anartrie tulburare a limbajului constand doar din imposibilitatea articularii sunetelor. Rezulta anemia. a celulelor Sertoli. in special in igiena. androblastom 1. unde provoaca microhemoragii repetate. anasarca edem generalizat al tesutului celular subcutanat. anchilostomiaza boala provocata de ancylostoma. Tumora benigna rara a testiculului. epidemiologie si medicina sociala. anceta medico-judiciara ancheta examinare medico-judiciara pentru stabilirea cauzelor mortii unei persoane. ancylostoma gen de viermi intestinali din familia Ancylostomidae. dar isi conserva proprietatile antigenice. frantuzism utilizat in romana in special cu referire la un defect de umplere cu substanta de contrast la nivelul unui organ cavitar. adeziunea. Ca urmare miscarile limbii sunt limitate si pot aparea dificultati de vorbire. segmente ale tubului digestiv. fixarea anterioara a limbii de planseul bucal din cauza unui frau lingual prea scurt.

sunt agresivi fata de antigenii propriilor hematii. 2. aparut in plasma bolnavului. avand proprietatea de a promova masculinizarea. anemie definita prin diminuarea productiei medulare. si in foarte mici cantitati de catre ovar. Dezvoltarea zigotului care contine doar cromozomii paterni. andropauza nu se instaleaza intr-o perioada bine definita a vietii si in plus se constata o mare variabilitate individuala a involutiei functiei testiculare. anemie falciforma anemie feripriva anemie caracterizata printr-un numar normal de eritrocite. anemie hemolitica autoimuna anemie in care hemoliza este provocata de autoanticorpi produsi de sistemul imun al bolnavului. Principalul androgen este testosteronul. jumatate barbat. drepanocitoza. androgeneza androgeni 1. care contin insa o cantitate insuficienta de hemoglobina. androginie pseudohermafroditism partial la barbat cu criptorhidrie si unele caractere sexuale feminine. andropauza termen de origine franceza. anemie hemolitica anemie provocata de distrugerea globulelor rosii anormal de fragile sau din cauza unui factor de agresiune. anemie Cooley talasemie majora. Fiinta fabuloasa din mitologia greaca. denumire de ansamblu pentru hormonii steroizi cu 19 atomi carbon.androgen despre o substanta de regula endogena. anelaj hibridarea unei nucleotide sintetice cu un acid nucleic monocatenar. secretat de testicul. scaderea testosteronului plasmatic. anemie aregenerativa anemie carentiala anemie nutritionala. . fara sa aibe aceeasi acoperire fiziologica si fiziopatologica. Spre deosebire de menopauza. anemie esentiala a tinerelor f cloroza. imunoglobuline G si M. aparand la unii barbati la varsta de 50 de ani. creat prin analogie cu menopauza. dispnee. la care se adauga androgenii secretati de corticosuprarenala. anemie aplastica anemie determinata de aplazia medulara globala. jumatate femeie. care promoveaza masculinizarea. anemie criptogenetica anemie a carei cauze nu este cunoscuta. paloare si rezistenta scazuta la infectii. cu absenta reactiei sistemului hematopoietic si evolutie rapida fatala. androgin 1. Simptomele anemiei sunt: oboseala. fara modificari semnificative ale frecventelor respiratorie si cardiaca. dar cu scrotul sudat si penisul cu gland perforat. din cauza aportului deficitar de fier. la altii la peste 70 de ani. Acesti autoanticorpi. anemie fagocitara sindrom Marlin. 2. Sinteza biochimica de androgeni. anduranta termen utilizat de obicei in medicina sportiva pentru a desemna desfasurarea unui efort prelungit de intensitate mica sau medie. eritroblastopenie sau absenta eritroblastelor. Hermafrodit. anemie stare patologica ce se caracterizeaza prin scaderea cantitatii de pigment care transporta oxigenul in sange (hemoglobina).

anemie hemolitica enzimopriva tip de anemie hemolitica ereditara nonsferocitara cu transmitere dominanta legata de sex. anencefalie termen folosit eronat pentru encefalo-arafie. aneritropsie anestezic absenta perceptiei culorii rosii. intalnita frecvent in leucemia limfatica cronica. anestezice generale . sinonim: anemie sideroblastica. prima din cele trei culori fundamentale. caracterizata prin prezenta sideroblastelor inelare printre precursorii eritrocitari nucleati din maduva osoasa. anemie mieloftizica anemie consecutiva infiltrarii maduvei osoase prin tumori (carcinom de san. anemie cu supraincarcare secundara cu fier. produsa intr-un interval scurt. cu volumul globular mediu peste 110 metri cubi. anemie imunohemolitica anemie inflamatorie anemie macrocitara anemie cu anticorpi antiproteine eritrocitare. reumatismale sau maligne. Care provoaca anestezia. anemie in care dimensiunea medie a hematiilor este mai mica decat in mod normal (diametrul sub 7 micrometri) sau volumul eritrocitar mediu sub 80 micrometriu cubi. anemie hiposideremica frecventa in anumite afectiuni inflamatorii cronice. anemie hemolitica imunologica anemie hipocroma tip de anemie hemolitica dobandita in care distrugerea hematiilor este provocata de anticorpi serici specifici. 2. lupusul eritematos sistemic. anemie megaloblastica anemie microcitara anemie caracterizata prin prezenta in sange a megaloblastelor. anemie caracterizata prin scaderea concentratiei corpusculare medii de hemoglobina. infectioase. la care anterior a fost sensibilizat. anergizant care provoaca anergie. prostata). anemie normocroma anemie nutritionala anemie in care globulele rosii contin o cantitate normala de hemoglobina. stomac. anemie sideroacrestica anemie sideroblastica anemie sideropenica sinonim: anemie feripriva. anemie determinata de absenta unor substante necesare hematopoiezei. tip de anemie provocata de o pierdere de hemoglobina prin hemoragie sau prin hemoliza. fibroza sau granuloame (tuberculoza avansata). Denumire data medicamentelor utilizate in scopul obtinerii unei insensibilitati locale sau generale. anemie caracterizata prin prezenta in sange a unor hematii de dimensiuni mari. tradusa si prin colorarea slaba a hematiilor pe frotiul preparat prin tehnica May-Grunwald-Giemsa. abundenta. 1. Sinonim: anemie sideroacrestica. anemie posthemoragica acuta anemie regenerativa anemie normocroma si normocitara care survine dupa o hemoragie unica. reactivi la temperatura corpului. stare a unui organism care a pierdut capacitatea de a reactiona specific la un antigen sau alergen. anencefalomielie anergie forma majora de encefalomielodisrafie in care totalitatea nevraxului este neinchis.

comunicant cu artera printr-un colet. tumora vasculara determinata de organizarea. de regula. a unei artere intracraniene localizata. . la baza creierului. in cadrul unei formatiuni comune. pediculata sau nu. blocheaza reversibil conducerea influxului. 3. la concentratii adecvate in tesutul nervos. anevrism disecant anevrism fals cavitate dezvoltata in grosimea peretelui arterial pe o lungime variabila. formatiuni sau organe a caror actiune se insumeaza cu cea a altor organe. spontan sau voluntar. care are drept consecinta stabilirea unei comunicari anormale si facile intre sistemul arterial si cel venos. care apare prin dilatatia peretilor arteriali si comunica cu lumenul acesteia. Abolirea reversibila a sensibilitatii. care se refera la anomaliile cromozomiale. abolirea sensibilitatii si relaxare musculara generalizata. ce atarna de o parte a peretelui unei artere si comunica cu aceasta printr-un canal ingust. in contact cu o leziune arteriala. 2. localizata pe traiectul unei artere. termen generic pentru diferitele tehnici de tratament chirurgical al anevrismelor. anevrism ventricular anevrismectomie anevrismoplastie anevrismorafie anexe dilatatia peretelui unui ventricul la nivelul unei cicatrice dupa un infarct. indepartarea pe cale chirurgicala a sacului unui anevrism. Absenta sau disparitia unuia sau mai multor tipuri de sensibilitate. in plus sau in minus. numar anormal de cromozomi. anevrism fuziform anevrism in care peretele vasului sanguin se dilata mai mult sau mai putin egal. anevrism cirsoid dilatatie cu alungirea trunchiurilor si ramurilor unuia sau mai multor teritorii arteriale si venoase.grup de medicamente care provoaca somn profund. anestezie peridurala anesteziologie metoda da anestezie locoregionala constand in injectarea unui anestezic local in spatiul peridural. aneuzomie anevrism termen generic pentru anomaliile numerice ale cromozomilor sau orice anomalie cantitativa a materialului cromozomial. la nivelul hexagonului arterial Willis sau pe trunchiul vertebrobazilar. 1. anevrism arterial intracerebra malformatie sacciforma sau fuziforma. rezultand o dilatatie cilindrica. anevrism sacciform anevrism de forma unui sac. ramura a medicinei care studiaza metodele de anestezie si de sustinere a functiilor vitale ale organismului in perioada perioperatorie. sinonim: anevrismorafie. care poate cuprinde una sau mai multe forme de sensibilitate. anesthesia dolorosa aneuploidie aneuzomic perceptie a senzatiei dureroase intr-un teritoriu care este anesteziat. tesuturi. Pierderea patologica a sensibilitatii. formatiune vasculara cu aspect tumoral. a unui hematom care constituie un sac fals. anestezice locale anestezie grup de compusi care. provocata prin utilizarea agentilor anastezici.

aversiune fata de mancare. trompe uterine si ligamentele uterului. din sange sau de la tesuturi. anexe uterine anexectomie anexial ansamblul constituit de catre ovare. anoxemia anoxia lipsa oxigenului in sangele arterial. tumora vasculara circumscrisa. Cuprinde numeroase tipuri. anexita inflamatia anexelor uterine. inflamatia acuta a istmului gatului si a faringelui. cu originea in capilarele sanguine sau limfatice. angina pectorala angioblast boala care se caracterizeaza prin dureri in regiunea inimii si prin accese de asfixie si care se datoreaza unor alterari functionale sau anatomice ale arterelor coronariene. lipsa poftei de mancare. absenta oxigenului din aerul inspirat. . angiectazie angina denumire generica prin care se desemneaza toate dilatatiile vasculare. dezvoltata din celule endoteliale sau din pericite. ablatia chirurgicala uni. angiomatoza angiomiom boala. inclusiv a amigdalelor.sau bilaterala a anexelor uterine. tumora benigna formata din fibre musculare netede si numeroase vase.anexe embrionare organe care asigura functiile vitale ale fatului. adesea congenitala sau genetica. anizocitoza anizocoria anodontia anorexia anosmia prezenta in sange de hematii cu diametre diferite. absenta sensibilitatii olfactive (mirosului). angiokeratom angiologie angiom leziune caracterizata prin asocierea unei proliferari vasculare cu o hiperplazie epidermica cu hiperkeratoza. manifestata prin producerea de angioame multiple cutanate. necroza peretilor unui vas. celula embrionara generatoare a endoteliului cu destinatie vasculara. angeita denumire generala pentru toate inflamatiile vasculare: arterita. angionecroza aniridia absenta irisului. inegalitate in diametru al celor doua pupile la un individ. absenta congenitala a dintilor.care conduce la aversiune fata de mancare. angiografie radiografia vaselor sanguine dupa injectarea unui mediu de contrast. care se refera la anexele uterine. meningiene etc. anorexia nervoasa. dezechilibru psihic manifestat prin frica extrema de obezitate. flebita etc. congenitala sau dobandita. studiul vaselor si al afectiunilor acestora.

care inhiba spasmul muscular (crampa). substanta care omoara sau impiedica dezvoltarea microbilor. poate fi produs de o bacterie. antigene)..antalgic analgezic. carbunele. ( fr. antrectomie indepartarea chirurgicala a antrului piloric. substanta cu efect nociv pentru fungi (ciuperci). antepartum inainte de nastere. care elimina sau scade frecventa tesei. antroduodenectomie antru indepartarea chirurgicala a antrului piloric si a unei portiuni din duoden. anticoagulant anticorp substanta care impiedica coagularea sangelui. zona din apropierea locului de inchidere al unei cavitati. antiemetic antigen antigen substanta cu efect antivomitiv. antru piloric . antihistaminic antimicotic antipiretic antiseptic substanta cu efecte antagonice histaminei. metoda de laborator prin care se determina antibioticul cel mai indicat contra unei infectii microbiene. antiseptique)). antitermic antitusiv antiviral antrax antipiretic. antibiograma antibiograma antibiograma antibiotic antibiotic test de laborator care evidentiaza rezistenta sau sensibilitatea unui germen patogen (bacterie) la diferite antibiotice. metoda de laborator prin care se determina antibioticul cel mai indicat contra unei infectii. 1. (substanta organica) cu efect bacteriostatic. in final. boala infectioasa produsa de bacillus anthracis. alergen. molecula (globulina) produsa de limfocite (celule sanguine) capabila sa recunoasca o particula straina de organism si sa declanseze o reactie imunologica care va duce la indepartarea respectivei particule. antibiotique). la indepartarea ei. care reduce febra. substanta care impiedica dezvoltarea microbilor. antibiogramme). substanta din interiorul organismului sau din mediul inconjurator care este capabila sa declanseze o reactie imuna care va duce. (medicament) care combate infectiile microbiene (fr. care scade febra. de un fung sau prin sinteza chimica. substanta care determina formarea de anticorpi. (fr. antigenic care are proprietatile unui antigen. (fr. buba neagra. (adj. care are efect impotriva unui/unor virusuri.

inflamatia apendicelui vermiform. indiferent. ex.f. tensiune psihica. lipsa de regenerare (refacere). apitherapie). vas de sange important care preia sangele pompat de inima si din care pleaca vase mari catre intreg organismul.portiunea distala a stomacului situata inaintea pilorului.: apexul pulmonar = extremitatea superioara a plamanului. appendice)). tonus muscular si raspunsul la stimuli externi. un scor ideal are 8-10 puncte. culoarea pielii. care prezinta anurie. apiterapie aplastia aplastic aplazie apnee tratament cu produse agricole (fr. Apgar scor. dispnee. . apexul cardiac . aortografie radiografie a aortei +/.n. (s. apical care se refera la apex. evaluare exprimata printr-un punctaj a nou nascutului in functie de respiratie. appendicite)). apendicectomie apendicita apex indepartarea pe cale chirurgicala a apendicelui vermiform. lipsa de dezvoltare a unui organ sau tesut. mica prelungire a cecului (fr. anxietate anxiolitic aorta stare psiho-somatica caracterizata prin: frica. extremitatea ascutita a unei structuri conoide sau piramidale (ex. absenta de interes fata de mediu. . aortoplastie apareunia apatic refacerea pe cale chirurgicala a aortei. .: apendicele vermiform (sau cecal). apiretic fara febra. care reduce sau anuleaza anxietatea. apendicele xifoid etc. frecventa cardiaca. anemia aplastica). tahicardie. anuria anuric anus lipsa productiei de urina de catre rinichi. orificiul inferior de deschidere al tubului digestiv. orificiul anal . spaima (nedifinite). prin el sunt eliminate materiile fecale. imposibilitatea desfasurarii coitului. inflamatie a apendicelui (fr. aortita inflamatia aortei. apendice portiune subordonata ca functie sau dimensiuni unei structuri a organismului.a vaselor ce pleaca din ea obtinuta in timpul injectarii unei substante de contrast direct in aorta. varful inimii). apirexia lipsa febrei. care nu se regenereaza (ex. (s.

arthrite)). . cauzata de o hemoragie cerebrala (fr. un model de arterioscleroza este ateroscleroza. tulburare a ritmului normal al inimii.f. arterita obliteranta articular inflamatia peretelui arterial insotita de obliterarea (astuparea) vasului. (sf. arythmie).f. .f. arterite)). apoplexie). vas de sange care conduce sangele de la inima catre tesuturi. arterita inflamatia peretelui unei artere. (fr. arterioscleroza modificari ale pereterului arterial care duc la ingrosarea si pierderea elasticitatii acestuia. pierdere brusca a cunostintei. arteriosclerose)). . artere)). ingrosare si sclerozare a peretilor arterelor (fr. apofiza proeminenta pe suprafata unui os (fr. artropatie . arteriografie arteriola radiografie a arterelor (fr. (s. (s. arthritisme). vas de sange de calibru foarte mic care se continua cu capilarul . (s. apoplexia apoplexie apoptoza conditie determinata de o hemoragie cerebrala. pierderea ritmului normal de catre inima. inflamatia componentelor unei articulatii. arthrographie). . arahnoida aritmia aritmie una dintre cele trei membrane (foite) care invelesc sistemul nervos central (maduva spinarii si creierul). . sinoviala. artralgia artrita durere resimtita intr-o articulatie. apophyse). (fr. care se refera la articulatie. arthrologie). arteriographie). (s. ligamente articulare. arterial care se refera la artera. cel mai mic vas de sange. aritmogen artera capabil sa induca aritmie. cartilaj articular) si care permite mobilizarea oaselor intre ele. inflamatie a unei artere (fr. meninge mijlociu (fr. apneumia apodia absenta congenitala a plamanilor. absenta congenitala a piciorului. artrografie artrologie radiografie a unei articulatii (fr. articulatie formatiune anatomica formata din extremitatile a doua sau mai multe oase si din alte structuri specifice (capsula articulara. arachnoide)). moartea naturala (programata) a unei celule.f. vas sangvin care duce sangele de la inima la organe si tesuturi (fr. inflamatie a unei articulatii (fr.absenta respiratiei. studiul articulatiilor (fr. artritism stare de boala cauzata de o incetinire a proceselor de nutritie.

(1) individ care sufera de astenie. asthme). astmatic astrocit care sufera de astm. . senzatia de lipsa de putere. slaba. astenie stare de slabiciune si oboseala (fr. apare in encefalopatii toxice sau metabolice (des intalnita in encefalopatia hepatica din ciroza hepatica). vierme rotund care face parte din familia Ascarididae (ex. acumulare de lichid (nu sange) in cavitatea abdominala. aseptic asfixia care nu prezinta germeni infectiosi. necontrolat de la nivelul extremitatilor (in special a degetelor).: Ascaris lumbricoides = limbric). absenta schimbului de gase (oxigen si dioxid de carbon) la nivelul plamanului. mai ales cand sunt in extensie. afectiune cronica degenerativa a articulatiilor (fr. atac de panica ataxia episod intens de anxietate. astazi este folosit pentru a defini conditia patologica caracterizata prin dificultatea de a respira datorata inflamatiei bronsice cronice. aspartam aspermia astenia astenic substanta folosita ca indulcitor. lipsa de contractie a inimii. asthenie). 1. asfixiant asfixiat care produce asfixie. asimilatie asistola incorporarea in tesuturi a principiilor alimentare provenite din digestie. lipsa productiei sau posibilitatii de a elimina sperma in timpul ejacularii. care a suferit asfixie. ca termen general indica dificultatea de a respira. astma boala cauzata de greutatea in respiratie (fr. 2.f. . astigmatism astm conditie patologica datorata unei sfericitati imperfecte a uneia/mai multora dintre suprafetele de refractie a ochiului (cornee sau cele doua fete ale cristalinului). (s. asterixis tremorul fin.orice afectiune a unei articulatii. afectiune degenerativa (neinflamatorie) a unei articulatii. hipersecretiei de mucus in bronhii si spasmului musculaturii bronsice (astm bronsic). de oboseala generala. unul dintre tipurile de celule gliale (celule cu rol metabolic si de sustinere pentru neuroni) din sistemul nervos. artroplastie artroza ascarid refacerea pe cale chirurgicala a unei articulatii partial sau total nefunctionala. este de 200 de ori mai dulce decat zaharoza (zahar). ascaridiaza ascita boala parazitara intestinala datorata infestatiei cu ascarizi. arthrose)). (2) constitutie firava.

atelectazia atelia absenta aerului intr-o zona sau in tot plamanul datorata obstructiei bronsiei aferente zonei urmata de colabarea alveolelor pulmonare. compartiment superior al inimii (lat. atrepsie atreptic atrezic malnutritie protein-calorica severa. ezitante. ateroscleroza depunere de grasimi pe peretele intern al arterelor (fr. s. aterogen aterom capabil sa produca aterom. intestin etc. trece in ventriculi si este pompat de acestia in arterele aorta (ventriculul stang) si pulmonara (ventriculul drept). atherosclerose). regresiune morfoligica ori functionala a unui tesut sau organ.f. relaxare musculara extrema.imposibilitatea de a coordona grupele musculare in cursul miscarilor voluntare. care se refera la atriu. ateromatoza forma de arterioscleroza caracterizata de prezenta de depozite de lipide in peretii vaselor sanguine. auricular . atrezie atrial lipsa sau dezvoltarea insuficienta a lumenului sau a orificiului de evacuare a unui organ cavitar (stomac. conditie patologica caracterizata printr-o reactivitate exagerata la contactul cu anumiti alergeni din mediu. ataxic care prezinta ataxie. una dintre cele patru cavitati ale inimii. micsorarea volumului unui tesut sau organ datorita micsorarii volumului celulelor acestuia.). atrophie)). auricule). lipsa tonusului muscular. atrofie 1. sangele vine din organism si plamani in atrii. absenta mamelonului. mortii lor. aterotromboza atonia atonie atopie tromb format in interiorul unui vas de sange cu leziuni ateromatoase. atriul stang atrium primeste sange din plaman iar atriul drept sangele intors din restul corpului). atriotomie sectionarea peretelui atrial. (fr. care prezinta atrepsie. diminuare a elasticitatii tesuturilor (fr. apar miscari imprecise. care prezinta atrezie. auricul atrium (fr. depozit de lipide (grasimi) format in peretele unui vas de sange. atrioventricular atriu care implica atat atriul/atriile cat si ventriculul/ventriculele. atonie). apare in leziuni cerebeloase sau ale maduvei spinarii. 2. atrium). deficitului de substante nutritive sau unor anomalii metabolice sau hormonale.

) ca metoda de diagnostic. prelungire a celulei nervoase (fr. uremia . autozomal avascular care tine de un cromozom autozom. datorata unei infectii.care se refera la ureche. responsabili de deteriorarea alimentelor. examinarea organelor unui cadavru pentru a determina cauza mortii.m. spatiul de sub articulatia umarului. axon prelungirea unui neuron prin intermediul caruia impulsul nervos este condus spre alt neuron sau un organ efector. deficit de aport sau absorbtie a unei/mai multor vitamine. autoimun autopsia care implica o reactie imuna indreptata impotriva propriilor tesuturi (ex. lipsit de vase sanguine sau limfatice. dezechilibru psiho-emotional caracterizat prin lipsa de comunicare. de interes pentru relatiile interpersonale. avitaminoza avort axila hipovitaminoza . dispozitiv de sterilizare care utilizeaza aburi sub presiune. inima etc. limbaj si evolutie sociala. eliminarea (spontana sau voluntara) a produsului de conceptie inainte de a fi viabil. gen de bacterii Gram-pozitive in forma de bastonas raspanditi pe sol si in aer. azoospermia azotemia azoturia absenta spermatozoizilor viabili in sperma. . axone)). Babinsky bacil reflexul plantar. (s. autoantigen autoclav antigen indreptat impotriva propriilor tesuturi. exces de uree in urina. bacilemie Bacillus prezenta de bacterii in sange. auscultatie autism ascultarea zgomotelor facute de diferite structuri din organism (plaman. exces de uree sau produsi azotati in sange. bacilurie prezenta de bacili in urina datorata unei infectii a vezicii urinare sau a rinichiului.: boala autoimuna = afectiune in care factorii de aparare lupta impotriva propriului organism). axonal care se refera la axon. . bacterie in forma de bastonas. oricare dintre cromozomi cu exceptia celor sexuali (X si Y). autotransplant autozom prelevarea unui tesut sau organ dintr-o zona a organismului si implantarea acestuia in alta zona a acestuia.

baclofen bacteria medicament relaxant muscular ce calmeaza spasmul determinat de leziuni sau boli ale creierului sau maduvei spinarii. gen de bacterii Gram-negative. ci grupei protistelor procariote. virus care ataca bacteriile. bactri-.bacteriobagasoza Bagolini element de compunere care introduce in termeni referirea la bacterie. (sg. inflamatie concomitenta a glandului si a preputului. folosite in diferite teste vizuale. acoperit de cili. dar au perete celular. bacterium) microorganisme care nu au membrana nucleara. bacterie coliforma bacteriemie bacteriofag grup de bacterii Gram-negative de aspect bacilar care se gasesc in tractul gastro-intestinal (Enterobacter. coada si prelungiri. spiralati (Spirillum). baia de sezut Baker un tip de baie pentru solduri.bacitracina antibiotic produs de unele tulpini de bacterii. In general format din cap. balistocardiograf . asociata frecvent cu fimoza. toate formate din proteine si un nucleu de ADN. bactericid bacterie agent capabil sa distruga bacterii. bacteriologie stiinta care se ocupa cu studiul bacteriilor. care nu apartin nici regnului vegetal. bacterie anaeroba tip de bacterie care poate trai si se poate dezvolta in lipsa oxigenului. imobile. prezenta bacteriilor in sange. Balanita Xerotica obliterans balanopostita balantidiaza Balantidium (BXO) boala autoimuna caracterizata prin pete alb-ivorii pe gland. in placa dentara. antiseptice si dezinfectante. incrucisate. Escherichia. chist la nivelul genunchiului rezultat din ruptura sau hernierea membranei sinoviale a articulatiei genunchiului. de forma ovalara. anaerobe. Sunt prezente in tractul digestiv si urogenital la mamifere. putin adanca. Cele mai multe sunt unicelulare. (lentilele) lentile cu linii paralele fine. gen de protozoar care poate infesta omul. termen generic prin care este desemnat ansamblul microorganismelor unicelulare. in care persoana sta asezata. Ramura a Microbiologiei. afectand mai frecvent ingrijitorii de animale. Klebsiella). Este o cauza rara de dizenterie. balanita inflamatia mucoasei glandului penisului. altele de bastonas (bacili). afectata de artroza. nici regnului animal. eficace impotriva unor microorganisme. forma de alveolita alergica externa cauzata de expunerea la pulberile rezultate din partea lemnoasa a trestiei de zahar. bacteriostatic Bacteroides substanta capabila sa inhibe sau sa intarzie cresterea si multiplicarea bacteriilor. infestarea intestinului gros cu protozoarul Balantidium Coli. si la nivelul cavitatii bucale. de virgula (Vibrio) sau de tirbuson (spirochete). reprezinta un semn de infectie. In aceasta categorie intra antibiotice. in forma de bastonas. unele au forma sferica (coci). Apare frecvent consecutiv unei fimoze si reprezinta o reactie locala mai restransa decat balanita.

balneoterapie balon terapia bolilor prin bai cu ape minerale. bariera hemato-encefalica baritoza benign mecanism care controleaza trecerea moleculelor din sange in lichidul cefalo-rahidian. biopsie)) . Este folosita pentru calmarea durerilor. o tumora benigna nu invadeaza tesuturile din jur si nu produce metastaze.instrument pentru inregistrarea oscilatiilor transmise cordului de propulsia sangelui la fiecare contractie a inimii. depozitat intre mese in vezicula biliara si deversat in duoden in timpul alimentatiei. biliar care se refera la tractul biliar (totalitatea canalelor prin care circula bila). bilirubina substanta intalnita in bila.m. in concentratii peste limitele normale produce icter. Cauza cea mai frecventa este ciroza. . Are rolul de a proteja creierul de efectul unor substante nocive. bilirubinemia biopsie concentratia din sange a bilirubinei. (despre boli) usor vindecabil (lat. banca de celule stem din cordo banca de sange celule stem colectate din cordonul ombilical la nastere.f. care nu este malign (despre un cancer). mastii laringiene sau a unui tub endotraheal. care pot fi depozitate pe termen indefinit si folosite la acelasi copil sau la o persoana compatibila. brun sau verde produs de ficat. examen histologic al unei portiuni dintr-un tesut viu (fr. pierderi de memorie. balon autogonflabil balotare dispozitiv utilizat in ventilatia artificiala de urgenta prin intermediul mastii faciale. care apar ca rezultat al presiunii in vena splenica. dispozitiv extensibil din material sintetic. somnolenta. bila muschi intre umar si cot (fr. Utilizate in trecut ca sedative si hipnotice. pansament. rezultata in urma degradarii hemoglobinei (purtatoarea moleculelor de oxigen din hematii). (adj. afectiune caracterizata prin marirea de volum si hiperactivitatea splinei. fasa aplicata pe o leziune sau pe o rana. banda germinativa primara bandaj Banti zona a embrionului care prolifereaza rapid producand celule mezodermale care se raspandesc printre straturile ectodermului si endodermului. manevra clinica de examinare practicata asupra unui corp solid care pluteste intr-un lichid. barbiturism intoxicatia cu barbiturice manifestata prin vorbire neclara. imbunatatirea mobilitatii articulatiilor in artroze si afectiuni ale muschilor. departament al unui spital in care este depozitat sangele colectat de la donatori. care nu este grav (despre o boala). montat intr-un tub subtire si folosit pentru dilatarea zonelor stramtorate in vasele sanguine. biceps s. . benignus)) beri beri afectiune datorata carentei de tiamina (vitamina B1). (s. este implicata in digestia grasimilor. barbiturice grup de medicamente derivate din acidul barbituric cu actiune de depresie a activitatii sistemului nervos central. procedeu prin care este prelevat un fragment de tesut sau organ in scopul stabilirii diagnosticului. biceps) lichid galben. afectiune a plamanilor determinata de inhalarea prafului de bariu.

brahicefal. botulism intoxicatie alimentara cu o toxina (toxina botulinica) produsa de o bacterie anaeroba (Clostridium Botulinum) in conditiile prepararii sau pastrarii alimentelor in conditii improprii.n. boala lui Hand-Schuller-Cristi boala lui Niemann-Pick bol alimentar bolus Dislipoidoza. .-a adj. desfasurarea ritmica a activitatilor vitale (engl. prezenta unor membre foarte scurte. cu o frecventa sub 60 batai/minut. imediat inainte de inghitire (inghititura). inclusiv in oase. boala dismetabolica cu acumulare de sfingomielina in majoritatea organelor. prezenta unor miscari lente. cantitate mare de medicament introdus in organism la inceputul tratamentului in scopul obtinerii unui efect terapeutic maxim. ramificatie a traheii (lat. bradiaritmia bradicardia prezenta unui ritm cardiac neregulat. blastule) inflamatia pleoapelor. radiografie a bronhiilor (fr. bloc de ram drept/stang boala lui Gaucher intreruperea cailor de conducere a stimulului de contractie plecat din atriul drept catre ventriculul drept/stang boala dismetabolica cu acumulare de cerebrozide in splina. blastoderme) a doua faza in dezvoltarea unui embrion (fr. bronchographie) . care participa la conducerea aerului inspirat catre alveolele pulmonare. bronchia) bronhografie s.n. (fr. bronhie s. (s. Apare intre 3 si 10 ani si se caracterizeaza prin triada: exoftalmie. de diferite diametre.f.-a adj. brahidactilia brahimelia bronhia cu craniul aproape rotund (fr. Apare la sugar. referitor la activitatea vitala (fr. bronhiile continua traheea si se continua cu bronhiolele. bradichinezia bradipnee brahial respiratie rara. formatiune anatomica de forma unui tub. biotique) blastoderm s. forma pe care o iau alimentele dupa ce sunt masticate. biorythm) biotic. inflamatie a pleoapelor (fr. ultimele terminandu-se cu alvolele pulmonare. blepharite)) blefaroconjunctivita inflamatia pleoapelor si a conjunctivei (stratul intern al pleoapei care vine in contact direct cu ochiul).f.bioritm s. blastula s.f.f. lipsite de spontaneitate ale corpului. etc. membrelor. care se refera la brate. blefarita membrana care da nastere corpului embrionului. diabet insipid si zone de osteoliza cu aspect de harta pe calota craniana. oase. prezenta unui ritm cardiac rar (conventional ales sub 60 batai/minut). brachycephale) prezenta unor degete anormal de scurte.

insomnie.: rigiditate cadaverica). referitor la gura. os situat in partea posterioara a piciorului si care formeaza calcaiul. corp neinsufletit. care are rol in metabolismul calciului (favorizeaza trecerea calciului din sange in os). formatiune cu forma si dimensiuni variabile. formata prin aglomerarea de saruri de acizi organici sau anorganici in diferite zone din organism (cel mai frecvent in caile biliare si renale). calcitonina calciuria calcul hormon secretat de glandele paratiroidiene. inflamatie a bronhiilor (fr. calcinoza (despre tesuturi) a se intari prin depunere de saruri de calciu (dupa fr. calcification) conditie caracterizata prin depunerea focala de saruri de calciu in diverse tesuturi sau organe. bronsiolita bronsita bruxism bucal inflamatia peretelui bronsiolelor.m. bronchite)) prezenta miscarilor de mestecare in timpul somnului. bronchoscopie) contractura musculaturii netede din peretii bronhiilor si bronhiolelor cu diminuarea consecutiva a diametrului interior al acestora. mic sac in piele cu lichid vascos (fr. tiroida si timus. bronhoscopie s. conditie patologica caracterizata prin ingerarea de cantitati mari de hrana la intervale scurte de timp. piatra .f. bucofaringian bulimia bulimic referitor la gura si faringe. bronhospasm bronsic examinare vituala a bronhiilor (fr. bronchopathie) bronhopneumonie bronhoscop afectiune inflamatorie care implica bronhiile de calibru mic si alveolele in diferite grade. crampe abdominale.bronhopatie s. cafeinism calcaneu intoxicatie cu cafeina manifestata prin: neliniste. . piatra la rinichi (fr. inflamatia peretelui bronhiilor. tremuraturi. bursa s. (s. bourse) cadaveric cadavru referitor la un cadavru (ex. . cresterea diurezei.f. inrosirea fetei. agitatie psihomotorie. calciferol vitamina D2. (s.f. calcifia vr. calcul)) calculoza conditie caracterizata printr-o predispozitie de a forma calculi. termen care indica eliminarea prin urina a calciului. care sufera de bulimie. . un model de endoscop folosit in investigatia arborelui bronsic. afectiune a bronhiilor (fr.f. referitor la branhii.

5 la 15.Scopul screeningului mamar. candidoza infectia produsa de Candida. cancer) cancer ductal in situ cancerigen cancer de san. tumoare maligna. cangrena s. cancerigene)) canceriologie s.a. intalnita in intestin. apoi in ureter. 3.n. capsula (1) formatiune fibroasa care imbraca un organ. . are forma unei cupe. 2. canitie putrezire a tesuturilor (it. de la nivelul calicelor (mici si mari) urina trece in bazinetul renal.calice 1. o calorie este caldura necesara cresterii temperaturii unui gram de apa de la 14. candida oncologie (fr.m. 2.5 grade Celsius. calea pe care circula sangele este: inima (ventricul stang) -> artera aorta -> artere -> arteriole -> capilare -> venule -> vene -> vene cave -> inima -> circulatia pulmonara -> inima (atriu stang -> ventricul stang s. canalicul cancer cancer formatiune tubulara de mici dimensiuni. tub foarte subtire. pe piele. carcinogen . formatiuni intalnite la nivelul rinichiului. . cangrena) incaruntirea parului.f. stadiul 0. capabil sa favorizeze dezvoltarea unui cancer. oncogen (fr. orofaringe. formata prin inmultirea dezordonata a unui tesut organic (fr. care produce cancer. cea mai importanta specie pentru om este Candida albicans. calorigen capabil sa produca caldura. . cancer 3. batatura . termen generic folosit pentru neoplasmele maligne. capilar capilar capilar 1. calice 2. unitate de masura pentru energia termica (caldura). caliciform calorie in forma de calice (de cupa). 1. o glanda. cancerologie) gen de fungi frecvent intalniti in natura. ingrosare a epidermei in urma unor loviri sau frecari repetate. evidentiabil pe mamografie de excelenta calitate. vezica urinara (unde este depozitata intre mictiuni) si uretra. o articulatie etc.acesta. s. este locul unde se varsa urina provenita de la mai multi nefroni (cei care produc urina).d. vagin. calorimetru calus dispozitiv de masurat caldura. (adj.f. neoplasmul este o proliferare necontrolata a unei/unui grup de celule care invadeaza tesuturile din jur si din care pot pleca celule care sa formeze noi colonii in alt loc din organism (metastaze). (2) recipient din gelatina folosit pentru administrarea per os (pe gura) de diferite medicamente sub forma de pulbere. in cadrul sistemului circulator (prin care circula sangele sau limfa) capilarul este vasul de sange cel mai mic.

cardiopathie)) cardiospasm contractura intensa si prelungita a cardiei.: carcinomatoza pulmonara . . boala de inima (fr. plaman.: morcov) si animale. orificiu al stomacului care comunica cu esofagul (fr. cardia) cardiogen produs de inima. cancer . carnitina caroteni substanta intalnita in celule care stimuleaza oxidarea (arderea) acizilor grasi (grasimilor). urechii s. locul de jonctiune intre esofag si stomac. are rol de sfincter (poarta) impiedicand refluarea alimentelor din stomac in esofag. . (s. diagnosticarea si tratamentul bolilor inimii. rinichi.n. inflamatia miocardului.a. glucide (glucoza. casectic casexia individ care sufera de casexie. carotida. substante care contine in molecula doar atomi de carbon (C). boala infectioasa grava provocada de bacteria Bacillus antrhacis. fructoza. amidon etc. fenomen ce conduce la aparitia achalaziei (imposibilitatea relaxarii cardiei cu dilatarea consecutiva a esofagului in timpul alimentatiei). carbuncul carcinom antrax .f.carbohidrati zaharuri .f. cardiologie s. san. cardia sfincterul esofagian inferior . carbune .) . cartilaj tesut conjunctiv elastic intalnit la nivelul articulatiilor. artera carp artere pereche care participa la vascularizarea capului (inclusiv creier). inflamatia pericardului). cardiografie s. . pericardica . inregistrare a batailor inimii (fr. plamanii sunt improscati cu metastaze carcinomatoase). substante de culoare galben-rosu. tumoare maligna a tesutului epitelial (fr. intalnite in cantitati mari in plante (ex. inflamatia endocardului si a valvelor. inflamatia unei parti sau a intregii inimi (miocardita . carcinome)) carcinomatoza conditie data de imprastierea intr-o anumita zona sau in tot organismul de metastazele unui carcinom (ex. cardiologie) marirea dimensiunilor inimii. cardie s. cardiomiopatie cardiopatie afectarea miocardului (muschiului inimii).f. cailor aeriene. orice boala a inimii. endocardita . cardiomegalie studiul inimii si al afectiunilor ei (fr. cardiographie) cardiologia specialitatea medicala care se ocupa cu studiul.).f. piele etc. grupul de oase care formeaza incheietura mainii. forma de neoplazie maligna care are ca punct de plecare tesut epitelial (intalnit la nivelul tranctului digestiv. din aceasta clasa fac parte si precursori ai vitaminei A. cardiac referitor la cord / inima. hidrogen (H) si oxigen (O). (s. cardiovascular cardita referitor la inima si la vasele de sange.

tub prin care sunt introduse/eliminate lichide in/din organism. cataplasma catar pasta obtinuta din diferite pulberi amestecate cu apa sau uleiuri care se aplica calda pe tegument si care are efect relaxant sau stimulant. catabolit orice produs rezultat in urma catabolismului. caldura. cataleptic intepenire brusca a muschilor si incetarea unor functii cerebrale (fr. (s. cava. este un proces in urma caruia rezulta dioxid de carbon si apa si care este producator de energie.: directie cranio-caudala . catamenial menstrual . catgut)) caudal cauter situat spre coada (ex. emolient si antiiritant. catalepsie) individ la care este prezenta catalepsia.n. castrat(a) catabolic individ/individa caruia i s-au eliminat testiculele/ovarele. cauterizare cauzalgia proces prin care este distrus un tesut (piele de ex. cresterea secretiei unei mucoase secundar inflamatiei (ex.f. (s. senzatie permanenta de durere sau arsura determinata de lezarea nervilor periferici. ex. caracterizata prin: rigiditate plastica a membrelor. proteine. gheata (zapada carbonica) sau substante chimice (ex. negativism si lipsa comunicarii verbale. castrare procedu prin care sunt eliminate (excizie chirurgicala. . instrument cu care se realizeaza cauterizarea (ex. directie dinspre cap spre bazin). cresterea secretiilor mucoasei nazale). cele mai importante catecolamine sunt: adrenalina (epinefrina) si noradrenalina (norepinefrina). cataracta cataral pierderea transparentei cristalinului (lentila ochiului).: nitrat de argint).: schizofrenia catatonica. catalepsia catalepsia 1. cauter care foloseste curentul electric). cataracte)) care este insotit(a) de secretie excesiva. catecolamine cateter catgut grup de substante cu rol major in raspunsul la stres al organismului. inactivitate. opacifiere a cristalinului (fr.: catar nazal . este obtinut din intestin de oaie sau vaca (nu pisica). care se coreleaza cu menstra (sangerarea din cadrul ciclului menstrual). boli psihiatrice severe.f. catabolism suma proceselor de degradare a substantelor energetice din organism (lipide.) folosind curent electric.conditie caracterizata prin pierderea severa in greutate in urma unei boli cronice sau subalimentatiei cronice. catalepsie s. care se refera la catabolism. fir resorbabil folosit in sutura chirurgicala. vena . . lipsa de raspuns la stimuli.: electrocauter . glucide). iradiere sau folosind anumite substante) testiculele/ovarele. fir pentru suturi chirurgicale (fr. conditie patologica intalnita in psihoze 2.

apare in tuberculoza. ea este principalul constituient al branzei.f. centrosome) creierul mic (lat.f.f. kyste) chiuretaj s. cytoplasme) . fr. terapie prin substante chimice ( engl. cytolyse) citologie s. cytogenetique) distrugere a elementelor celulare (fr.f. cerumen) chemoterapie s.n. caverna cavitate (ex. cerebel s.osteoliza. materie ceroasa din urechi (fr. cytobiologie) citodiagnostic s.f.f.f. chirurgie) tumora benigna a osului. chist osos chist s.f. principala proteina din laptele de vaca sau oaie. rezultat al digestiei (fr. cerebellum) cerumen s. citoliza s. tumoare benigna (fr. cytodiagnostic) studiul cromozomilor (fr.m. curetage) incovoiere inapoi a coloanei vertebrale (fr. cytologie) citoplasma s. chimiotherapie) lichid din intestinul subtire. examen endoscopic al vezicii urinare (fr. asemanatoare cu branza.: caverna tuberculoasa . inflamatie a vezicii urinare (fr. fr. corpuscul din centrul celulei.n. biologie celulara (fr. cystite) cistografie s.n. amestec rezultat din digerarea partiala a alimentelor din stomac (fr. centrozom s. cystographie) cistoscopie s.f. cifoza s.n. cystoscopie) citobiologie s. diagnostic bazat pe studiul microscopic al celulelor (fr. cyphose) cistita s. tratare a bolilor prin operatii (fr. curatire a suprafetei unei mucoase (fr.f.f chil s. radiografie a vezicii urinare (fr. care intervine in mitoza (fr. cavernos cazeina cazeos care contine una/mai multe caverne. substanta fundamentala vie a celulei (fr. chyle) chim s.vene (in numar de doua) care are calibrul cel mai mare si care se varsa in atriul drept adunand sangele din jumatatea inferioara a organismului (vena cava inferioara) si din cea superioara (vena cava superioara). predominant la oase lungi . Chemotherapie. care are aspect de cazeum. chimiotherapie) chemoterapie/chimioterapie s.f. terapie prin substante chimice (engl.n.m. cazeum masa de substanta necrozata bogata in proteine si lipide. studiul celulei (fr.n. Chemotherapie. citogenetica s. chyme) chirurgie s. cavitate determinata de infectia cu bacilul Koch).

conjunctivite) studiul biologic al fecalelor (fr. a ochiului (fr.f.citopoieza s. hiperemie (fr. cauzata de o hemoragie cerebrala. coniose) excizia unui fragment in forma de con de la nivelul colului uterin cu ajutorul electrocauterului.f. cytostatique) os care leaga omoplatii de stern (fr. coprologie s. existenta sentimentelor de gelozie sau invidie fata de un frate. scoarta (cerebrala) (lat.commissure) complexul Cain congestie s. (fr. coccyx) colagen s.f.n. hormon din cortexul suprarenal (fr. transparenta. aflux anormal de sange. clavicula s. inflamatie. congestion) conglutina vt.f. conizatie a coagula (fr.n. colica s. clavicule) os triunghiular la extremitatea de jos a coloanei vertebrale (fr.m. collagene) colangiocarcinom colecistita s. coledoc s. regiune corticala a glandei suprarenale (dupa fr.f. cord s. cortico-surrenale) hormon al corticosuprarenalei (engl.f.f. conjunctivita s.n.f. diabet etc. formare a celulelor (fr. coccis s.f. membrana anterioara. coma) comisura s. colita s.f. tumora maligna a veziculei biliare si a cailor biliare intra si extrahepatice inflamatie a veziculei biliare (fr.n. cytopoiese) citostatic. corticosterone) corticosuprarenala s. conglutiner) boala produsa de inhalarea de praf (fr. cornee) cortex s. (substanta) care impiedica inmultirea celulelor (fr.-a adj. cortex) corticosteron s. choledoque) durere abdominala puternica (fr. cor) acumulare de fecale in organism (fr. cholecystite) canal prin care se varsa fierea in duoden (fr. portiune finala a intestinului gros (c?lon) pierdere a cunostintei. coma s. cortisone) . coprostase) cornee s. conioza s. cartilaje etc. cortizon s.f. colique) inflamatie a colonului (fr. (fr. sentimente ce conduc la ura fata de acesta.n.f. fascicul de fibre nervoase care uneste doua regiuni simetrice ale emisferelor cerebrale (fr. coprologie) coprostaza s.f.f. proteina complexa din piele. inima (lat.n.n. colite) colon s. inflamatie a conjunctivei (dupa fr.

examinare radiologica excelenta pentru organe parenchimatoase si osoase. este sinonim cu 'mezencefal'. crioanestezie s. . osul principal al antebratului (lat. coxa) coxalgie s.f. creier anterior etajul superior al encefalului.Se efectueaza nativ si cu substanta de contrast. creier determinare a calitatilor intelectuale si morale dupa forma craniului (fr. craniologie) cranioscopie s. crioterapie s. criobiologie s. reumatism cronic la soldului (fr. coxarthrose) craniologie s. creier posterior este sinonim cu 'rombencefal'. dacriocistorinostomie dacriogen dacriolit interventie chirurgicala prin care se stabileste o comunicare directa a sacului lacrimal cu cavitatea nazala. cu stagnarea lacrimilor si infectie secundara. regiunea subtalamica si hipotalamus si cele doua emisfere cerebrale. dacrioree lacrimare abundenta. inflamatie acuta sau cronica a sacului lacrimal.f. cryanesthesie) studiul fenomenelor biologice care se produc sub efectul frigului (fr. cryotherapie) CT-Computertomografie cubitus s. format dintr-o parte mediana.n. calcul sau concretiune care se formeaza in canalele lacrimale. constituita in principal din talamus. anestezie prin frig.f. cel mai adesea in canalul inferior. craniu s. (fr. care determina secretia lacrimala.f. dactilomegalie dactiloscopie hipertrofie a degetelor.f.f. care apare aproape intotdeauna ca o compliatie a obliterarii canalului lacrimonazal.f.n. cubitus) dacrioadenita dacriocistita inflamatie acuta sau cronica a glandelor lacrimale. cryobiologie) tratament cu ajutorul temperaturilor foarte joase (fr. dactilofazie procedeu utilizat de catre surdomuti pentru a putea comunica intre ei. cranium) encefalul in totalitatea sa.coxa s. cranioscopie) scheletul osos al craniului (lat. prima articulatie de la picioarele insectelor (lat. studiul craniului (fr. creier intermediar creier mijlociu este sinonim cu 'diencefal'. osteoartrita a soldului (fr. coxalgie) coxartroza s. creier vegetativ este sinonim cu 'hipotalamus'.f.

iar unitatile de masura sunt adaptate ordinului de marime al parametrilor respectivi. volumul de sange eliberat de cord la fiecare sistola. valoriile medii variaza intre 5. dupa sedimentarea fazei disperse solide. daltonism dantura dartos DDT termen generic desemnand toate tulburarile perceptiei culorilor de origine congenitala. pentru decalcificare. sinonim: antrax. ansamblul dintilor naturali sau/si artificiali. 2. Simbol: Da. care produce caderea parului. diclor-difenil-tricloretan. egal cu diferenta dintre volumul telediastolic si cel telesistolic. Este utilizat in dilutie ca pulbere. 1.5 si 6. 3. care normal este peste 40 ml/s. in esenta prin demineralizarea scheletului. mentala sau motorie. Este egala cu masa unui atom de hidrogen. Termenul se utilizeaza indeosebi cu referire la debitul urinar mictional. cu aplicatii indeosebi in antropometria judiciara si in genetica. dactiololalie dalac procedeu utilizat de catre surdomuti pentru a putea comunica intre ei. La omul sanatos. in general.5 l. insecticid organo-clorurat. debridare enzimatica decalcificare decalcifiere decalvant utilizarea enzimelor pentru indepartarea tesuturilor necrozate. debilitate slabiciune sau lipsa de forta. debite expiratorii debitmetrie debridare parametrii utilizati in spirometrie. debimetru debit aparat folosit pentru masurarea debitelor de curgere a lichidelor si gazelor. var. dalton unitate de masura utilizata in biologia moleculara. solutie uleioasa sau spray. . membrana musculoconjunctiva care dubleaza fata profunda a pielii scrotului si penisului. debit cardiac debit sistolic cantitatea de sange expulzata de fiecare ventricul intr-un minut. Deschiderea larga a colectiilor de puroi. sub influenta gravitatiei. adica atat acromatopsiile cat si discromatopsiile. masurarea unui debit lichidian. Largirea chirurgicala a unei plagi. decanulare indepartarea unei canule. necesari pentru precizarea caracteristicilor ventilatorii pulmonare ale unui subiect. termen utilizat in medicina pentru exprimarea parametri ai sistemului circulator si respirator. debil care prezinta o forma de debilitate. Valoarea sa variaza intre 70 si 90 ml la cordul adult normal. scaderea cantitatii de calciu din organsim. Operatie efectuata pentru sectionarea unei bride care stranguleaza un organ. decantare separarea lichidului unui sistem eterogen. Poate fi congenitala. constitutionala. Poate fi localizata sau difuza.studiul amprentelor digitale pentru indentificarea indivizilor.

2. Portiune a vermisului cerebelos situata caudal fata de fisura primara. localizata in afara endometrului. deglutitie s. suprimarea temporara a reactiilor neurovegetative. 1. Simbol: dB . Se utilizeaza in acest scop diferiti agenti fizici sau chimici. decidua sinonim: caduca. care consta in intreruperea. 1 aparitia dintilor la copii. deconexiune termen utilizat. stare a unui tesut sau organism in care predomina dezasimilatia (fr. Deteriorare gradata a facultatilor fizice si mentale. analoage cu cele ale caducei (dar fara structura glandulara). decibel unitate de masura a intensitatii sonore. de obicei. dendride) tesut osos care formeaza pulpa dintelui (fr. defektologiia) inghitire (fr. decompensare decompensat pierderea echilibrului realizat prin compensare. prin asocierea acesteia cu provocarea repetata la pacient a unor senzatii dezagreabile sau a unor perturbari. cu referire la deconexiunea neurovegetativa. Sinonim: exitus. obtinuta prin administrarea de medicamente diverse si destinata sa faciliteze anestezia sau hibernarea artificiala. decidual care se refera la caduca interna. deciduoza declin decliv aglomerare de celule deciduale. Utilizeaza piridoxal fosfatul drept coenzima. declorurare decoct diminuarea cantitatii de clor din organism. leziuni sau a unei parti din corp. solutie extractiva apoasa obtinuta in urma decoctiei. despre o boala ale carei efecte se manifesta ca urmare a rupturii echilibrului realizat prin compensare. 1.f. studiu al celor cu deficiente senzoriale si intelectuale ( rus. .f. a unei plagi. moartea unei persoane. 2. eontologie) depigmentatie s.f. deglutition) prelungire protoplasmatica a neuronului (fr. dentina s.f. Stadiu din evolutia unei boli acute in care simptomele se reduc in intensitate. 2 totalitatea dintilor si asezarea lor (fr.f. decarboxilaza deces enzima catalizatoare a unei reactii de decarboxilare. deconditionare procedeu destinat sa suprime o conditionare. Apare indeosebi in deshidratarile prin vomismente.f. echivalenta cu o zecime de bel. diaree si transpiratii masive. denutrition) deontologie s.decarboxilare izolare si eliminare a uneia sau mai multor molecule de CO2 de catre un acid organic. dentition) denutritie s.f. Referitor la punctul cel mai jos situat al unei cavitati naturale sau neoformate. totalitatea normelor care reglementeaza relatiile dintre medici si dintre acestia si pacientii lor (fr. dentine) dentitie s.f. defectologie s. utilizata in audiometrie. dendrita s.

adjuvanta dupa 40 de ani. parte a creierului situata intre emisfere si trunchiul cerebral (fr. articulatii. dextrocardie) boala caracterizata prin marirea cantitatii de zahar in sange si in urina (fr. artere.n. situare a inimii in partea dreapta (fr. dermatomycose) boala de piele (fr. leziune organica datorata unei tulburari de nutritie (fr. diabet s. fara efecte secundare.n. dermatoza s. digestie s. dysphagie) respiratie grea (fr. transfrontanian. diagnostic) metoda terapeutica de curatire a sangelui in cursul insuficientelor renale (fr. dermatologie) dermatomicoza s. dysenterie) examinare imagistica bazata pe ultrasunete. diaphorese) diafragma s.f.f. tesut fibros conjunctiv. ganglioni. ecografie boala infectioasa manifestata prin diaree dureroasa. (fr. fat. anomalie cantitativa sau calitativa a proteinelor din plasma sanguina. singura inainte de 35 de ani. diaphragme) diagnostic s.f. gl.f.f.f.f. dispnee s.n. san. submandibulare. diplegie) dischilie s. dializa s. cu sange.f. diaphyse) diaforeza s. tulburare a etapelor secretiei salivare discopatie s. afectiune a pielii.n. depigmentation) derma s. identificarea unei boli dupa simptome (fr.f. ectopie s.de prima intentie pentru abdomen. boala a discurilor intervertebrale (fr. dystrophie) dizenterie s.f. ieftina.f. provocata de ciuperci parazite (fr. ecografie mamara ectoderm s. digestion) paralizie bilaterala (fr.f. invelis extern al embrionului (fr. dermatose) dextrocardie s. performanta la sanul dens. ramura a medicinei care se ocupa cu bolile pielii (fr. metoda ultrasonografica de examinare a sanului patologic sau normal. discopathie) dificultate la inghitit (fr. operat sau iradiat.f. tiroida. disfagie s. tendoane.f. diafiza s. ectopie) . strat mijlociu al pielii (fr. diencephale) proces fiziologic de transformare a alimentelor in produsi asimilabili (fr.f. diabete) parte mediana a unui os lung (fr. diplegie s.f. dialyse) diencefal s.f. transpiratie abundenta (fr. inflamatie a pielii (dermatite) dermatologie s. derme) dermatita s.decolorare a pielii (fr. muschi. ectoderme) pozitie anormala a unui organ (fr. dyspnee) disproteinemie distrofie s.f.f. vene. pelvis. muschi intre torace si abdomen (fr.

f.f. encefalopatie s. emphyseme) enartroza s. defektologiia) electrocardiograma s. ferment (fr.n.f. endocard s. inflamatie a intestinului subtire si a colonului (fr. encefal s. elongation) astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sange (fr. embryologie) primul stadiu din viata unui organism. electrocardiogramme) electroencefalograma s. inflamatie a endocardului (fr. emfizem s. reprezentarea grafica a activitatii electrice a creierului ( fr. emdocardite) endocrinologie s. encephale) encefalita s. embrion s. encephalopathie) membrana care captuseste cavitatile inimii (fr. enzima s.f.n.f.f. oedeme) efectologie s. electroencephalogramme) tratament medical cu ajutorul curentilor electrici (fr. embolie s. enterita s. enarthrose) creier (fr. elongatie s.n.f. inflamatie a intestinului subtire (fr. electrotherapie) intinderea terapeutica a unui ligament sau nerv (fr. encephalite) encefalografie s. grafic reprezentand curentii produsi de contractiile inimii ( fr. enterocolite) leziune a unei articulatii cauzata de intinderea sau ruperea brusca a ligamentelor (fr. encephalographie) boala a encefalului (fr. electroterapie s. embolie) embriogeneza s. studiu al celor cu deficiente senzoriale si intelectuale (rus.f. inflamatie a encefalului (fr.f.f. embryogenese) studiu al stadiilor de dezvoltare a embrionului (fr. epidemie) . a caror actiune este analgezica si analoaga cu aceea a morfinei. acumulare de lichid in tesuturi (fr. boala infectioasa care se extinde rapid (fr.f.m.f. radiografie a encefalului (fr. endoderme) substante naturale secretate de catre tesutul nervos si de hipofiza. endocarde) endocardita s. embryon) umflatura produsa prin infiltrarea aerului in tesuturi (fr.f. endocrinologie) foaie interioara a endodermului (fr.f.eczema s. solubil. endorfine studiul glandelor endocrine (fr.f. eczema) edem s.f. boala de piele care provoaca eruptii si mancarime (fr. endoderm s. entorse) compus organic de natura proteica.f.f. dezvoltare embrionara (fr. embriologie s. articulatie mobila (fr. enzyme) epidemie s.f.f. entorsa s. care provoaca sau accelereaza o reactie.n. incepand de la fecundarea oului (fr.n. enterite) enterocolita s.

oesophage) excrescenta s. strat superficial al pielii (fr. ergotherapie) roseata a pielii. in unele boli (fr. esofag s.n. epiglota s.f. fibrina s. erithrocyte) boala infectioasa manifestata prin eruptie cutanata rosie (fr.f.epiderma s.n.n. epithelium) ergograf s. (fr. facial. ergographe) ergoterapie s.m. febris) febrifug. functia fagocitelor (fr.n. fat (lat. aparat pentru inregistrarea fortei musculare (fr. ferment) fibrilatie s. al mucoaselor etc.f.-a adj.n.f. erizipel s. facial) umflatura. tratament al unor boli prin munca (fr.n. phenotype) ferment s.f. femur) fenotip s. epiteliu s. (fr. femur s. falanga s. fetus) enzima (fr. tumoare pe un organ (lat. fibrillation) . al fetei (fr.f. fetus s. febrifuge) fuziune a gametilor. (fr. exophtalmie) celula care digera bacterii si alte corpuri straine patrunse in organism.f. fecundation) osul coapsei (fr. epiglotte) epilepsie s. fagocit s.m.f. 2 extremitate a unui os lung (fr. erysipele) parte a tubului digestiv intre faringe si stomac (fr. fecundatie s. exoftalmie s.f. din care ia nastere zigotul. hemoragie nazala (fr.f. epigastre) membrana care acopera glota (fr. 1 glanda endocrina care influenteaza dezvoltarea glandelor sexuale si procesele metabolice.n. eritem s. phagocytose) fiecare dintre oasele care formeaza scheletul degetelor (fr. phagocyte) fagocitoza s. epistaxis) invelis al pielii.-a adj.n. febra s. (medicament) care reduce febra (fr. eritheme) eritrocit s. partea superioara a abdomenului (fr. hematie (fr. excrescentia) iesire in afara a globilor oculari (fr. contractii fine si rapide ale unui grup de fibre musculare (fr. phalange) temperatura ridicata a corpului (lat. manifestare vizibila a caracterelor ereditare in anumite conditii de mediu (fr. boala nervoasa manifestata prin accese de convulsii si pierderea cunostintei (fr.f.n. epiphyse) epigastru s.n.f.f.n. epiderme) epifiza s. epilepsie) epistaxis s.

n. fibroblast s. (fr. flegmon s.f. care se transforma in fibrina (fr. physiopathologie) tratament medical cu ajutorul agentilor fizici naturali (fr. phlebite) flebotomie s.-a adj. phlegmon) teama patologica (fr.f. originea si evolutia organismelor vii (fr. gammaglobuline) parte a piciorului de la genunchi pana la glezna (it. fistule) fiziologie s. fobie s. inflamatie a mucoasei stomacului (fr.f.f. inflamatie a mucoasei stomacului si a celei intestinale (fr.f. flebita s. phtiriase) tuberculoza pulmonara (fr. phylogenie) canal prin care se scurge o secretie (fr. foroncle) gamaglobulina s.f. boala de piele produsa de paduchi. phtisie) ftiziologie s.n.f. gamba s. de avort spontan.m. proteina din plasma sangelui. physiotherapie) inflamatie a venelor (fr. celula reproducatoare (fr. fizioterapie s. phlebotomie) inflamatie a tesutului subcutanat (fr. fibrine) fibrinogen s. studiul functiilor organismelor vii (fr. furuncul s. pediculoza (fr. ftizie s. gastrite) gastroenterita s. studiul tuberculozei pulmonare (fr. fibroblaste) tumoare benigna din tesut fibros (fr. fistula s.f. fibrinogene) celula a tesutului conjunctiv nediferentiata (fr.n. frilozitate pseudostiinta potrivit careia caracterul si functiile intelectuale depind de conformatia craniului (fr.m.proteina filamentoasa din sange care intervine in procesul de coagulare (fr. incizie a unei vene (fr. in sangele celor imuni (fr.f.f.n. phrenique) frenologie s. ganglion) gen de bacterii anaerobe. phtisiologie) inflamatie subcutanata purulenta.f. gastrita s. gamba) gamet s. studiul fiziologiei organismului in timpul bolii (fr.f.f. al diafragmei (fr. la femeile gravide. gastro-enterite) . Gardnerella vaginalis reprezinta una dintre cauzele vaginitelor si.f. gardnerella umflatura pe traiectul unui vas limfatic sau al unui nerv (fr. gamete) ganglion s.f. physiologie) fiziopatologie s. substanta proteica cu actiune antimicrobiana specifica.m. fibrome) filogenie s. phobie) frenic. fibrom s.fhrenologie) incapacitatea unei persoane de a suporta frigul ftiriaza s.f.

f.n. glycosurie) tumoare maligna a unui tesut nervos (fr. globule) globulina s.gastrologie s. glota s. gigantisme) prezenta la femei a caracterelor sexuale secundare barbatesti (fr.f. mic nodul cauzat de o inflamatie cronica specifica (fr. studiul stomacului (fr. gingivita s.n.f. glande) glaucom s. gliom s. glossite) glosologie s. glycogene) glicozurie s. geriatrie) gerontologie s. genitor s.n. gena s. Apare la copii si tineri cu zone de osteoliza pe craniu. oase lungi.f. proteina din plasma sangvina (fr. gliome) globula s. globuline) glomenulonefrita glomerula s. glaucome) prezenta glucozei in sange (fr.f. genotip s.coaste. ginandrie s. glicemie s.n. gynecologie) inflamatie a gingiilor (fr. studiul aspectelor medicale ale imbatranirii (fr. glosita s.f. gastrologie) gastrula s. genotype) geriatrie s.n. substanta zaharoasa din muschi si ficat. gene) genetica s.f. studiu medical al limbii si afectiunilor ei (fr.f. glomerule) inflamatie a limbii (fr. granulome) . crestere a tensiunii intraoculare si scaderea acuitatii vizuale (fr.f.f. gigantism s.f.f. geniteur) totalitatea genelor unui organism (fr. gyandrie) ginecologie s.bazin. biologice si medicale ale imbatranirii (fr. stadiu in dezvoltarea embrionului (fr. studiul ereditatii (fr.f. organ format dintr-un vas de sange sau tesut limfatic cu aspect de ghem (fr. rezerva de glucoza a organismului (fr. glycemie) glicogen s.f. celula care intra in compozitia sangelui (fr. afectiune a rinichilor caracterizata prin lezarea predominanta a glomerulelor de catre un focar infectios. prezenta glucozei in urina (fr. glanda s.f.m. genetique) organism din care ia nastere un hibrid (fr. glossologie) orificiu al laringelui intre coardele vocale (fr.f.m. gingivite) organ care produce o anumita secretie (fr. gastrula) unitate functionala a unui cromozom care poarta caracterele ereditatii (fr. gerontologie) crestere exagerata a corpului (fr. Dislipoidoza asociata cu eozinofilie. glotte) granulom eozinofil granulom s.f.f. studiul aspectelor sociale. studiul aparatului genital feminin (fr.

gripa s. hematologie) acumulare de sange intr-un tesut (fr.f. de dimensiuni reduse si avand forma cocobacilara. degetul mare al piciorului.-a adj.f. tratament prin expunere la soare (fr. Halsted procedeu de cura chirurgicala a cancerului mamar prin amputatia mamelei. studiul sangelui (fr. gen de bacterii din familia Brucellaceae. grippe) Haab Haas reflex ce consta in contractia sau dilatarea pupilei cand persoana se gandeste la un obiect intunecat ori luminos. halena fetida. hematopoiese) .f. (substanta) care produce halucinatii.n. haploid. tulburare psihica constand in perceperea unor lucruri sau fenomene care nu exista in realitate (fr. Haemaphysalis Haemophilus halisteroza halitoza hallux gen de capusa.-a adj. hematie) hematologie s. la care se asociaza evidare ganglionara regionala si rezectia muschilor pectorali din partea respectiva. halucinatie s. (fr. haploide) helioterapie s. hallucinogene) (despre nucleul celular) care poseda numai jumatate din numarul de cromozomi (fr. hemangiome) globula rosie (fr. hallucination) halucinogen. din care unele specii transmit tifosul de capusa. hematom s. hematome) hematopoieza s. diformitate congenitala sau dobandita a halucelui ce consta in devierea sa in afara. respiratie urat mirositoare. termen folosit in cazul unui microorganism care necesita prezenta unor concentratii crescute de clorura de sodiu pentru o dezvoltare optima. formare a celulelor sangvine (fr. hematie s. boala infectocontagioasa provocata de virusuri care afecteaza caile respiratorii (fr.f. inel colorat in jurul luminii vazut de persoanele cu glaucom acut congestiv si uneori. heliotherapie) hemangiom s. habitus aspectul general al individului. datorata osteoartrozei. diformitate a halucelui ce consta in devierea sa spre axul median. de pacientii cu cataracta.f.n. hallux rigidus hallux valgus hallux varus halofil halou rigiditate dureroasa a articulatiei metatarsofalangiene. epifizita capului humeral. tumoare benigna a vaselor sangvine (fr.f. considerat ca expresie exterioara a starii de sanatate sau de boala. proces de resorbtie osoasa. hadefobie frica excesiva de intuneric.

chist ~ hidrocortizon s.f. hemostaza s. hemphilie) hemoglobina s. hyperesthesie) hiperglicemie s.f. hemotorax s.-a adj. pierdere a sensibilitatii pe jumatatea laterala a corpului (fr. hemoglobine) analiza pentru stabilirea compozitiei sangelui (fr. hematurie) hemeralopie s. hemiparese) paralizie a unei jumatati laterale a corpului (fr. hydropisie) hidroterapie s. hemianesthesie) pareza a unei jumatati a corpului (fr.f. tratament prin transfuzii de sange (fr. hemolyse) termen generic desemnand orice maladie a sangelui.f. hemipareza s. hidropizie s. punga de lichid formata parazitar pe unele organe (ficat.f. hyperglycemie) cresterea cantitatii de lipide din sange. hepatite) hidatic adj. hemoliza s.f. hiperacuzie s. hemogramme) distrugere a globulelor rosii din sange (fr.f.f.f. hemopatie pigment al globulelor rosii din sange (fr.f. hemostatique) oprire a unei hemoragii (fr. hemotherapie) acumulare de sange in cavitatea pleurala (fr. hemoragie s. (medicament) care produce hemostaza (fr. hemeralopie) hemianestezie s. plamani.n. hemoptysie) scurgerea de sange dintr-un vas sangvin (fr. intr-un tesut (fr. (fr. hemiplegie) predispozitie ereditara la hemoragii (fr. hemiplegie s.f. hyperemie) hiperestezie s. secretie excesiva a unei glande. prezenta sangelui in urina (fr.f. slabire a vederii spre seara (fr. etc).f. hipermetropie defect de vedere care se datoreaza faptului ca focarul imaginii este situat dincolo de retina.f. hemofilie s. hemograma s. hiperemie s.n.f. hepatita s.f.f. hydrotherapie) hiperestezia auzului (fr. hiperlipemie crestere a cantitatii de glucoza in sange (fr. hemorragie) hemostatic. eliminare de sange prin tuse (fr.hematurie s.f. hemotorax) inflamatie a ficatului (fr.f. hemoptizie s. hemostase) hemoterapie s. ( fr. hydrocortisonne) acumulare de lichid intr-o cavitate a corpului. sensibilitate exagerata (fr. hipersecretie s. utilizarea terapeutica a apei (fr. hydatique) hormon al corticosuprarenalei (fr. hypersecretion) . hyperacousie) congestie (fr.f.f.

obtinute prin dilutii succesive. Doctor. hypertension) hipertiroidie s. terapeutica bazata pe administrarea de substante chimice in doze foarte mici. histochimie s. histerografie s. pe corp si pe membre. hormon s. iatrochimie parte a alchimiei care se ocupa cu aplicarea chimiei in medicina. hypoacousie) hipocondru s.f. hypoglicemie) diminuare a secretiei unei glande (fr. dezvoltare exagerata (a unui organ). hyperthyroidie) exagerare a densitatii.f. hypogastre) hipoglicemie s.f. ce produc afectiuni analoge bolii care se combate (fr. parte inferioara a abdomenului (fr.n. hipofiza s.m.n. . hypertrophie) stare de somn provocata artificial prin sugestie (fr. hyposecretion) hipotalamus s. parte laterala a abdomenului (fr. histophysiologie) studiul tesuturilor (fr.f. scadere a concentratiei glucozei in sange (fr. hypotension) hiposecretie a tiroidei (fr. datorita unei tulburari endocrine. proprietate a organismelor vii de a-si mentine diversele constante fiziologice (fr. histochimie) histofiziologie s. a lungimii si a diametrului firelor de par.f.f. hysterographie) studiul compozitiei chimice si al metabolismului celulelor si tesuturilor (fr. hipertrofie s.f. 2. hypothalamus) hipotensiune s. regiune a encefalului la baza creierului (fr. Cand este foarte accentuata se numeste hirsutism. hipoestezia auzului (fr. homeostazie) secretie a glandelor care contribuie la dezvoltarea si functionarea normala a organismului (fr. hipnoza s.f.hipertensiune s.f. (fr.f. in special la femei.n. hypoesthesie) glanda endocrina la baza creierului (fr. humerus) element care introduce referirea in termeni la: 1.f. Medicina. hypnose) hipoacuzie s. hiposecretie s. radiografie a uterului (fr. iatro osul bratului de la umar la cot (lat. hypocondre) sensibilitate scazuta (fr.f. hipertricoza hipersecretie a tiroidei (fr.n.f. hipotiroidie s. hipoestezie s. hypothyroidie) crestere anormala de par pe fata. hormone) humerus s. crestere a tensiunii arteriale (fr. studiul functiilor celulei si ale tesuturilor (fr. hypophyse) hipogastru s.f.f.f. histologie) homeopatie s. histologie s. hirsutism micsorare a tensiunii arteriale (fr. homeopathie) homeostazie s.f.

este folosit in tratarea infectiilor herpetice. iaza IBD IBS sufix care introduce in termeni referirea la o boala. ideomotor idiopatic care se refera la o actiune evocata printr-o idee. ca efect nedorit. ibuprofen ICD ICG medicament antiinflamator nesteroidian. clasificarea internationala a maladiilor. in special prin promovarea curateniei. la care nu a fost decelata nici o cauza. factorul de crestere insulin-like care include IGF-I si IGF-II. ideatie proces de gandire ce are ca rezultat final ideea sau imaginatia. angiografie cu indocianin verde. care arata exces de bilirubina in sange. termen ce defineste o boala care apare spontan sau a carei cauza nu este cunoscuta. un accident vascular cerebral sau o criza brusca. medicament antiviral care contine iod si care inhiba dezvoltarea virusurilor. mucoaselor si scleroticii. injectarea intracitoplasmatica de spermatozoizi. ICSH ICSI hormonul luteinizant. folosit in tratamentul afectiunilor reumatismale. in special in sarcoame. . boala inflamatorie intestinala. Termen folosit mai ales pentru a descrie ritmul ventricular foarte lent aflat sub influenta unui pacemaker natural subordonat. icter colorare in galben a tegumentelor. testul de toleranta la glucoza.iatrogen element care desemneaza o afectiune determinata de rezultatul unui tratament. inevitabil. medicament citotoxic utilizat in tratamentul afectiunilor maligne. ce apare in cazurile severe de boala hemolitica a nou-nascutului. icterul laptelui de mama ictus icter prelungit pe o perioada de cateva saptamani dupa nastere la copiii alaptati la san. tumori testiculare si limfoame. neasteptat. termenul este foarte frecvent folosit pentru convulsiile din epilepsie. idioventricular idoxuridine ifosfamide IGF specific pentru ventriculele cardiace. sindromul colonului iritabil. icter nuclear afectiune a creierului produsa prin depunerea de bilirubina in ganglionii bazali si in nucleii trunchiului cerebral. igiena IGT disciplina a sanatatii si studiul metodelor de pastrare a acesteia. idiosincrazie sensibilitate neobisnuita si neasteptata a unui individ la un anume medicament sau aliment.

portiune superioara mare a osului coxal. medicament citotoxic. fara vreo diferenta majora de la o nuanta de gri la alta. ocluzie intestinala de obicei la nivelul intestinului subtire. care se intinde de la jejun pana la valva ileala. fiind imediat corectate. eficiente si pe o serie larga de bacterii. imagine analoga imagine radiologica traditionala pe film. iliopsoas ilium muschi alcatuit din muschii iliac si psoas. enzima activa in unele forme de celule leucemice. mecanism al identificarii. imagine reflectata imagistica imagocid imatinib reflectia undelor sonore pe suprafata unei structuri interne. putand fi utilizata in producerea sonogramei. ingrosare si asprire a pielii. Cauzele cele mai frecvente in declansarea acestei afectiuni sunt tuberculoza si boala Crohn. Portiunea distala a intestinului subtire. ileectomie ileita rezectie a ileonului sau a unei parti a acestuia. ileocolita afectiune inflamatorie care afecteaza in acelasi timp atat ileonul cat si colonul. cu originea pe fosa iliaca si osul sacru. sin: ileon. iar insertia pe trohanterul mic al femurului. imagine consecutiva imagine corporala efectul mental al unei imagini care este inregistrata de creier pentru un scurt moment. iluzie perceptie falsa cu obiect real. muschi triunghiular situat in zona inghinala. Apar in majoritatea sindroamelor psihice. constituind un os separat la fat. imidazoli grup de medicamente fungice. concept individual al dispozitiei membrelor si a identificarii diferitelor parti ale organismului propriu. care consta in umbre care variaza usor de la negru la alb.ihtioza afectiune cutanata determinata genetic si caracterizata printr-o stare de uscare. in special in depresie. afectiune inflamatorie a intestinului subtire. imobilizare . imipramine imitatie medicament folosit in unele boli depresive. uneori folosit si in terapie. Exista mai multe tipuri de pungi pentru a colecta continutul intestinal. atunci cand obiectul este luat din fata ochiului sau dupa ce ochiul este inchis. pot aparea la persoanele normale. deschiderea unei anse ileale la piele in scopul de a se permite evacuarea continutului intestinal. producerea de imagini ale organelor sau tesuturilor prin diferite tehnici. substanta cu actiune de distrugere asupra insectelor adulte. care au un tendon comun. pentru a ocoli colonul. care actioneaza prin inhibarea protein-tirozin-kinazei. consta in copierea actiunilor unei persoane de catre o alta persoana. ileocolostomie ileostomie ileum ileus iliac interventie chirurgicala care consta in anastomoza intestinului subtire la colon. asezat deasupra cavitatii cotiloide. al carui aspect aminteste de pielea de peste.

Fragment de tesut introdus intr-un alt tesut similar sau de alt fel.procedeu prin care se aduce in starea de nemiscare o parte care in conditii normale se misca. prin prezenta anticorpilor specifici. Plasarea unei substante sau a unui dispozitiv intr-un tesut. 2. Se realizeaza prin injectarea cu anticorpi deja formati. care functioneaza ca anticorpi. cu antigenele. imunologie) . implant cohlear implant de san implant fetal implantare dispozitiv pentru ameliorarea auzului. imunoglobulina (Ig) anticorp constituit din glicoproteine cu grupari de oligozaharide. imunoelectroforeza imunofluorescenta imunogenitate tehnica de identificare a fractiunilor antigenice din ser prin electroforeza. structura a organismului care nu poate fi detectata prin palpare. introducerea unui ovul. Pacientii imunocompromisi devin vulnerabili la infectii oportuniste. de la 6-8 zile dupa ovulatie. legandu-se specific prin intermediul a doua situri. Fixarea ovulului la mucoasa uterina. impuls nervos imun activitate electrica a membranei neuronului ce reprezinta modalitatea prin care informatia este transmisa in interiorul sistemului nervos. procedeu de refacere a sanului extirpat pe cale chirurgicala datorita cancerului mamar. imobilizare dinamica impalpabil tehnica utilizata pentru imobilizare. imunizare obtinerea imunitatii prin mijloace artificiale. de-a lungul axonilor neuronilor. 3. Inlocuirea chirurgicala a unui tesut afectat cu un altul sanatos. dar care permite efectuarea controlata a anumitor miscari. Substanta medicamentoasa sub forma solida introdusa intr-un tesut in vederea unei actiuni sau resorbtii lente. infectie bacteriana cutanata superficiala. imperforatie impetigo implant lipsa unui orificiu in mod normal prezent. care se produce in stadiul de blastocist. termen care se aplica unui organism nereceptiv fata de o infectie sau rezistent la actiunea nociva a agentilor infectiosi si a substantelor produse de acestia. tehnica de observare a cantitatii si/sau a distributiei anticorpilor sau antigenelor dintr-un tesut. imunologie studiul fenomenelor imunitatii (fr. 3. imunitate capacitatea ereditara sau castigata a organismelor de a rezista la actiunea organismelor patogene sau la efectele nocive ale toxinelor produse de acestea. 2. 1. care consta dintr-un electrod implantat in urechea interna. proprietatea unei substante de a fi capabila sa produca un raspuns imun. deficit al raspunsului imun. 1. impotenta incapacitatea obtinerii sau mentinerii erectiei satisfacatoare pentru actul sexual. Structura rigida introdusa in os sau periost pentru a forma suportul pe care se fixeaza o lucrare proteica dentara. fertilizat in vitro si ajuns in stadiul de blastocist in uterul unei femei. prezente in ser si in fluidele organismului. imunocompromis imunodeficienta termen folosit pentru pacientii al caror raspuns imun este redus sau chiar disparut datorita imunosupresiei.

expresie din limba latina care se refera la procesele care au loc in afara organismului. inapetenta incidenta lipsa poftei de mancare. incluzionare termen folosit in microscopie. dinte frontal aflat pe fiecare maxilar. necesare studiului microscopic. ochiul mijlociu al urechii medii. o noua clasa de medicamente folosite in trialuri clinice in vederea tratamentului leucemiilor. . raportata la o populatie totala. imunotransfuzie transfuzie de antiser pentru a trata sau a conferi protectie temporara impotriva unor boli. incubatie proces de dezvoltare a unui ou sau a unei culturi de bacterii. semnificand o crapatura sau crestatura. Coordonarea miscarilor depinde de intregul sistem nervos. imunosupresiv imunotoxine medicament care slabeste rezistenta organismului in fata infectiilor sau a substantelor nonself prin supresarea sistemului imun. In epidemiologie reprezinta un numar crescut de imbolnaviri. incoordonare imposibilitatea de a efectua miscari coordonate si precise. in timpul unui examen CT sau MRI al abdomenului sau toracelui facut pentru alte motive. astfel incat orice afectare a acestuia poate determina aparitia incoordonarii. de obicei a colului uterin. 1. Referirea se face pe o anumita durata de timp.imunosupresie supresie a raspunsului imun. dar si pentru controlul conditiilor de viata ale acestora. incizura termen utilizat in anatomie. pe care se sprijina capul ciocanelului si caruia i se disting un corp si doua apofize. incapacitate de a retine. incizie sectionare chirurgicala a tesuturilor cu ajutorul bisturiului sau a altui instrument taios. inanitie stare de denutritie extrema rezultata in urma lipsei de aport alimentar sau a unor defecte majore de alimentare. expresie din limba latina care se refera la procesele biologice care se desfasoara in organismul viu. care poate conditiona avorturi spontane. in articulo mortis in vitro in vivo in momentul decesului. incubator incus dispozitiv folosit pentru protectia nou-nascutilor impotriva infectiilor. cate doi de fiecare parte. in general cauzata de medicamente sau boli. lipsa de autocontrol. incidentalom incisiv tumora descoperita intamplator. In radiologie situatia corpului de iradiat fata de sursa de radiatie. in general la nivelul glandei suprarenale. cauzate de o anumita boala. 2. reprezentand fixarea unei probe intr-o masa de material solid pentru a facilita taierea in sectiuni mici. incompetenta incontinenta termen utilizat pentru a caracteriza starea de insuficienta. index de apnee index mitotic numarul de episoade de apnee pe ora de somn.

inel corneean inel destinat pentru a fi inserat in tesutul periferic al corneei pentru a modifica curbura suprafetei corneene. fiind un produs de detoxifiere a indoxilului. indoxil alcool derivat din indol sub actiune bacteriana. de stare de rau. fie intre pacienti de boli diferite care ajung in contact unii cu altii. invazia unui organism de catre microorganisme patogene. prin ingestia de alimente contaminate. infertilitate infestare imposibilitatea femeii de a concepe un fat viabil sau viu. infectie nosocomiala infectie puerperala inferior infectie care se produce intr-un spital. infarct miocardic infarctizare infectie necroza ischemica miocardica. distributia unui nerv intr-un organ sau tesut. motiv puternic pentru a crede ca o actiune specifica este indicata. Agentul infectios poate fi transmis bolnavului sau purtatorului prin picaturile Fluge sau prin contact direct. necroza zonala a unui organ datorita opririi irigatiei prin vasul teritoriului respectiv. termen folosit in anatomie ce semnifica asezarea dedesubt sau mai jos a unui element in raport cu altul. cum ar fi bacterii. indusium termen folosit in anatomie cu semnificatia de acoperis membranos. derivat al aminoacidului triptofan. excretat in urina si fecale. infectie a tractului genital feminin care apare ca o complicatie a nasterii. infantilism infarct tulburare de dezvoltare ducand la pastrarea caractererlor somatice si psihice ale copilariei cu imaturitate sexuala si adesea cu hipotrofie staturo-ponderala. . ce rezulta de obicei prin reducerea brusca a fluxului sanguin coronarian la un segment de miocard. richettsii sau virusuri. cum ar fi sarutul sau contactul sexual. la fat in timpul nasterii sau al sarcinii. infanticid uciderea unui fat nascut la termen sau aproape de termen. fie de la bolnavi sau purtatori proveniti din randul personalului de ingrijire. induratie condensarea si intarirea unui tesut sau organ. prin vectori (animale. indiferent daca a fost sau nu viabil. etc. Poate fi un semn al ocluziei intestinale. inel de retractie inervatie depresiune in peretele uterin marcand jonctiunea dintre fibrele musculare contractate activ din segmentul superior al uterului si fibrele musculare ale segmentului inferior. protozoare.proportia celulelor dintr-un tesut care se divid in acelasi timp. insecte). indispozitie indol sentiment de discomfort. fungi. indicanurie indicatie prezenta in urina a unor concentratii mari de indican. care s-a nascut viu si a respirat. De obicei are loc in ventriculul stang producerea unei necroze de coloratie rosie intr-un tesut unde circulatia de intoarcere venoasa este oprita. sau a barbatului de a induce conceptia. indican compus excretat in urina. datorita unui trombus sau unui embol. de la mama infectata.

. 2. in scopul de a favoriza multiplicarea si activitatea sa. ingesta substantele alimentare introduse in organism. 1. infundibul infuzie termen folosit in anatomie cu semnificatia de trecere in forma de palnie. pulberi etc. 2. inflamatie infliximab ansamblu de fenomene locale reactionale din partea organismului fata de un agent patogen. ingestie 1. introducerea in plamani a aerului sau a altor substante sau particule aflate in stare de vapori. componenta a bilantului nutritional. in special in bolile respiratorii. Administrarea la om si animal de vaccinuri in scop preventiv sau terapeutic. 2. Forma de reactivitate locala a unui tesut. a aerului in conditii speciale sau a unor solutii medicamentoase. infibulatie infiltratie operatie practicata de unele popoare care consta in inserarea unui inel preputial la barbat sau prin labiile mari si mici la femeie. inhibitor inima inion agent care suprima o actiune.patrunderea in organismul omului sau al animalelor a diferite specii de paraziti. Proces prin care celulele fagocitare inglobeaza substante straine. initiator inlay substanta care induce o modificare ireversibila in ADN-ul celular. consecutiva unor fenomene inflamatorii. inoculum material de insamantat. unul din punctele craniometrice situate in planul median. solutie extractiva apoasa obtinuta din produsele vegetale mentinute un anumit timp in contact cu apa la temperatura ridicata. cu actiune descongestionanta. in vederea unei resorbtii de lunga durata. care asigura prin contractiile sale ritmice circulatia sanguina. inhalatie inhibitie inspirare in scop terapeutic. inginerie genetica inhalare totalitatea tehnicilor care permit manipularea acizilor nucleici (ADN si ARN) in laborator. aproape de fierbere. inoculare 1. calmanta. ce poate fi cauza unui cancer. anticorp monoclonal utilizat in tratamentul cazurilor severe de boala Crohn sau poliartrita reumatoida care nu raspund la tratamentul cu corticosteroizi sau imunosupresive si respectiv medicamente antireumatice. protuberanta externa a osului occipital. 1. Introducerea unui agent infectios intr-o gazda sau intr-un mediu de cultura. obturatie dentara pregatita in laborator dupa amprenta cavitatii. Aceasta permite izolarea unei gene si producerea ei in cantitati mari. poate fi acuta sau cronica. Termen utilizat in fiziologie pentru incetarea reversibila a functiei unor formatiuni biologice fara alterarea structurii lor. Proces in urma caruia are loc introducerea in tubul tigestiv a alimentelor. cum ar fi bacteriile. Procesul de introducere la nivelul unui tesut a unei substante medicamentoase. inghinal afectand plica inghinala. organ muscular cavitar situat in mediastinul anterior.

membru al clasei de artropode Insecta din subfiliumul Uniramia. metoda terapeutica prin care se administreaza sub forma de picaturi. care include aproximativ un milion de specii. punctul de fixare a unui organ sau parti de organ. despre un tesut. arie de tesut sau grup de celule diferentiate net de tesutul din jur. de obicei mai rezistent. insulinaza insulinom enzima care se gaseste in tesutul hepatic si in cel renal. intercurent termen care se aplica unei infectii contractata de un pacient suferind de o alta infectie sau boala. si care este responsabil de unele miscari ale acestora. inozitol insecta compus asemanator cu hexoza. insuficienta insuflatie insula insula stare de inferioritate fiziologica a unui organ de a-si indeplini functiile. insolatie afectiune provocata de expunerea indelungata la radiatiile solare. a unui gaz sau a unor corpuri solide pulverizate intr-o cavitate a corpului. tumora a celulelor beta din insulele Langerhans pancreatice. introducerea sub presiune a aerului. pe un altul. mai ales in taratele din cereale. structura etc. caracterizata prin hipersecretie de insulina. insomnie instilatie instinct imposibilitatea de a dormi. . portiunea cortexului cerebral care acopera corpus striatum. Secretia acestui hormon este stimulata de concentratiile crescute de glucoza din sange. muschi ce se gaseste in spatiul cuprins intre coaste. piele. in special cele insotite de dureri. insulina hormon pancreatic cu rol hipoglicemiant. dar de cele mai multe ori este cauzata de stres. complex innascut de reflexe neconditionate care asigura diferitele forme de adaptare ale fiintelor la mediu. insecticid substanta utilizata pentru uciderea insectelor. excitanti nervosi. inseminare insertie introducerea in vagin a spermatozoizilor. care se interpune intre doua structuri. inotrop agent care afecteaza contractia muschiului cardiac. constituent al unor fosfolipide celulare. Se poate asocia cu o boala. In concentratii mari pot provoca intoxicatii la om.inosine pranobex medicament antiviral ce se administreaza in tratamentul infectiilor cu virus Herpes simplex. produs de celulele beta din insulele Langerhans. integument intercalar tegument. si care inactiveaza insulina. griji. diferite medicamente. pe mucoase. cu prezenta in majoritatea alimentelor. intercelular intercostal situat intre doua celule.

interpeduncular intersexuat interstitiu intestin situat intre pedunculii cerebrali sau cerebelari. stare ce caracterizeaza prin modificari patogenice organice sau functionale determinate de substante toxice. Sin: interkinesis. intravitrean in interiorul umorii vitroase a ochiului. intoleranta intoxicatie imposibilitatea organismului de a suporta diversi agenti. sau care apare in interiorul unei celule. situat. apendicele vermiform. situat in interiorul corneei. jejun si ileon. care in mod obisnuit nu sunt toxici. intramuscular intraocular situat intr-un muschi. Injectia intramusculara se face strict in muschi. . os care se afla intre cele doua oase parietale. situat in piele. intracorneean intracranian intradermic situat in interiorul corneei. intracisternal situat in cisterna magna. interleukine interneuron internod familie de proteine care controleaza unele aspecte ale hematopoiezei si ale raspunsului imun. primind stimulatii activitatii viscerale. situat in interiorul globului ocular. Este format din doua parti mari: intestinul subtire si intestinul gros. colon si rect. intima stratul intern al peretelui unei artere sau vene. La randul sau. organism ce prezinta caractere intermediare intre cele masculine si feminine. Intestinul gros este alcatuit din cec. interoceptori interparietal organe terminale nervoase situate in viscere. intracameral intracelular aflat in interiorul unei camere. neuron apartinand SNC. intestinul subtire este impartit in duoden. intrastromal intratecal situat in stroma corneei. care face legatura intre diferiti neuroni. intravenos situat in interiorul unei vene. tesutul conjunctivo-vascular de sustinere a unui organ parenchimatos. situat in interiorul meningelor maduvei spinarii. interferon substanta sintetizata de celulele gazda sub actiunea unui virus si care are proprietatea de a inactiva evolutia acestuia. Injectia intradermica se face in tegument.interfaza perioada de timp cuprinsa intre doua diviziuni. portiune a fibrei nervoase dintre strangulatiile inelare Ranvier invecinate. formand un arc reflex. componenta a tractului digestiv care se intinde intre stomac si anus.

ireductibil incapabil sa revina la pozitia normala. avand ca scop sterilizarea canalelor dentare sau introducerea ionilor de salicilat in piele in tratamentul durerilor reumatice profunde. atom sau grup de atomi care au pierdut unul sau mai multi electroni. . intubatie introducera unei sonde sau a unui cateter in interiorul unui organ tubular. proces in urma caruia un corp este supus radiatiilor ionizante in scop terapeutic. iar in grade diferite se gaseste la persoanele anxioase. care uneori inconjoara o masa de os infectat si mort in osteomielita. Deficitul de iod duce la aparitia gusei. ipohondrie preocupare exagerata pentru propria sanatate. iridectomie sectionarea unei portiuni din iris. absenta congenitala a irisului. Invaginatia intestinala apare cel mai adesea la copiii sub 4 ani. printr-un curent continuu. evolutie regresiva. implant intraocular de cristalin. iridenclesis iridermie interventie chirurgicala pentru glaucom. diagnostic sau accidental. care consta din inclavarea a doua lambouri iriene intr-o plaga sclerocorneeana. ionoforeza tehnica de introducere de medicamente sub forma de ioni. folosit in testul functiilor renale. patrunderea unei portiuni dintr-un tub flexibil in el insusi. Acest sindrom este foarte raspandit. in scop terapeutic sau diagnostic. introitus intrarea intr-un orificiu. Manifestarile caracteristice sunt colorarea cavitatii bucale si mirosul respiratiei. producand modificari electrice si de aceea devenind mai activi chimic. cavitate. de aceeasi parte a corpului.introiectie proces de adoptare a calitatilor unei alte persoane. ipoteza dopaminergica ipsilateral iradiere teorie care sustine ca schizofrenia este produsa de tulburari ale metabolismului dopaminei si poate fi tratata cu medicamente care antagonizeaza actiunile sale ca neurotransmitator. deprimate sau psihastenice. intumescenta inulina umflarea. iodism IOL ion intoxicatie cu iod. carbohidrat cu greutate moleculara mare. cresterea in volum a unui organ. element chimic cu simbolul I. involucrum involutie iod cresterea unui os nou. foarte important pentru cresterea si dezvoltarea organismului. invaginatie telescoparea. ionizare procesul in urma caruia are loc transformarea unui atom sau grup de atomi in ioni. format din periost. cu teama obsesiva de a fi bolnav. Se utilizeaza mai ales in stomatologie.

suspendat in umoarea apoasa prin corpul ciliar. disc circular.iridociclita inflamatia irisului si a corpului ciliar. Partea centrala prezinta o perforatie circulara. os care formeaza partea inferioara a osului coxal. ixodiasis orice boala produsa de prezenta capuselor. . suprafata sa posterioara ramane pe cristalin. paralizia sfincterului pupilar al irisului. Inseminarea Intrauterina. isterie istm IUI afectiune care in trecut era considerata o forma de nevroza caracterizata prin instabilitate emotionala sau sentimentala. clasa Arachnida. si prin tendinta de a manipula in relatiile interpersonale. iris bombe anormalitate a ochiului in care irisul bombeaza in fata spre cornee. separand camerele anterioara si posterioara. imagistica prin rezonanta magnetica-investigatie imagistica excelenta pentru sistemul nervos. isteric descrierea unui tip de tulburare de personalitate caracterizata prin instabilitate si superficialitate a sentimentelor. iritabilitate iritant IRM proprietatea unor tesuturi de a reactiona la un stimul. iridodializa separarea sau ruperea traumatica sau chirurgicala a irisului de la insertia sa. Sistemul de clasificare a traumatismelor. metoda de curatare a plagilor sau organelor cavitare cu un jet continuu de apa sau o solutie medicamentoasa. datorita unui obstacol in circulatie. iridoschizis iridotomie irigare iris atrofia stromei irisului.vascular si muscular fara efecte secundare. de obicei asociata cu cicloplegie. articular. inflamatiei sau utilizarii instilatiilor oculare cu medicamente pupilo-dilatatoare. fiind rezultatul unui traumatism. Ixodes gen de capuse din familia Ixodidae. prolaps al irisului. denumire in anatomie pentru gatul sau partea ingusta a unui organ. orice substanta care produce iritatia tesuturilor. ischemie ischion ISS deficit circulator local prin micsorarea afluxului de sange la teritoriul respectiv. interventie chirurgicala care consta din sectionarea irisului utilizand un bisturiu sau laser YAG. parte a uveei oculare. Ixodidae familie de capuse din clasa Arachnida. iridodonesis iridoplegie iridoptosis miscari tremuratoare ale irisului prin lipsa de suport a cristalinului. numita pupila. datorita presiunii exercitate de umoarea apoasa in spatele irisului cand trecerea acesteia prin pupila spre camera anterioara este blocata. larg raspandite in natura.

Homeoterme. izotermie stare caracterizata prin mentinerea temperaturii in limite constante. . hidrocarbura nesaturata. cu scopul de a intrerupe lantul de transmitere a infectiei. 2. luata ca referinta. monomer de baza in sinteza cauciucului pe cale naturala si industriala. linie care uneste punctele campului vizual ce corespund aceleiasi sensibilitati retiniene. elemente chimice care au acelasi numar de ordine in tabelul lui Mendeleev. dar difera intre ele prin greutate atomica. izoimunizare izolare dezvoltarea anticorpilor la un individ impotriva antigenelor provenite de la un individ din aceeasi specie. malformatie congenitala in care degetele de la maini sau de la picioare au aceeasi lungime. pe o durata de timp variabila cu perioada de contagiozitate a bolii respective. actiune epidemiologica prin care o persoana bolnava sau purtatoare de germeni este separata de celelalte persoane. Linii care unesc valorile de reactie ale mai multor sisteme ce isi desfasoara activitatea la aceeasi temperatura. anticorp ce apare doar la anumiti indivizi ai unei specii si care actioneaza impotriva componentelor tesuturilor straine ale unui individ din aceeasi specie. Descrie muschii care au tonicitate egala. fie diluata. substanta antigenica ce apare doar la unii indivizi ai unei specii. izolare de saliva izomeraza folie de cauciuc folosita in stomatologie pentru izolarea unuia sau a mai multor dinti in timpul tratamentului. izoaglutinogen izoanticorp izoantigen izodactilie izoenzima antigen de pe suprafata eritrocitelor care reactioneaza cu o izoaglutinina din plasma sanguina. izorefracturie izoritmie conditie in care se elimina o urina finala cu refractivitate constanta. enzima care catalizeaza transformarea unui izomer al unui compus intr-altul. producandu-se aglutinarea. conditie in care exista o asemanare in forma sau structura a doua sau mai multe obiecte. izostenurie izoterme incapacitatea rinichilor de a produce fie urina concentrata. 1. forma a unei enzime care catalizeaza acelasi tip de reactie. 1. frigul etc. sunt percepute ca senzatie de caldura. izometropie izomorfism izopren izopter putere egala de refractie a ambilor globi oculari. dar are cateva diferente fizice si imunologice. izotermognozie izotonic izotopi sensibilitate patologica in care durerea. termen utilizat in cardiologie pentru fenomenele care apar si se repeta cu acelasi ritm.izoaglutinina tip de anticorp care apare in mod natural in plasma si care produce aglutinarea eritrocitelor pe diferite grupe. aproximativ egala cu aceea a plasmei dezalbuminate. 2. Termen prin care se arata caracterul unui lichid sau solutii de a avea o presiune osmotica egala cu aceea a unei solutii. Apare in stadiul final a insuficientei renale.

ce poate aparea la debutul tratamentului cu antibiotice. sacciforma.lucrul mecanic efectuat de o forta de un newton pentru a deplasa punctul de aplicatie pe directia sa cu un metru. conjunctivita. jejunotomie incizie chirurgicala a jejunului pentru inspectia interioara a acestuia. Jacquemier Jaeger (semnul lui) coloratie rosiatica sau albastruie a vaginului. La om nu este dezvoltata si nu are functie. jugular jugum juxtaK-ras Kahn care se refera la vena jugulara sau la gat. Jacobson (organul lui) formatiune mica. aflata intre peretele cavitatii nazale. kalicreina . parte a intestinului subtire intre duoden si intestinul gros (fr. creasta sau sant care leaga doua parti ale unui os. punct in care doua tesuturi de structuri diferite intra in contact. . intr-o proba de sange a pacientului suspectat. jejunoileostomie jejunostomie interventie chirurgicala in care jejunul este legat la ileum fie cand portiunea proximala a ileumului. tiparit de diferite dimensiuni. prin care. in S. tabel cu un text. test pentru diagnosticarea sifilisului. in care se detecteaza anticorpii specifici bolii. kala-azar boala produsa de protozoarul Leishmania donovani. inflamatia glandelor salivare si hipertiroidism. prin reactia de precipitare. exprimata prin lipsa sentimentului de cunoastere a mediului familial. proximitate gena care a suferit o mutatie formand un important oncogen. Jod-Basedow jonctiune joule ansamblu de simptome care includ: eruptii tegumentare. element de compunere care introduce in termeni sensul de aproape. datorita ingestiei unei cantitati mari de iod. jejunum) jejunectomie rezectie chirurgicala a unor parti sau chiar a intregului jejun. izozima sin: izoenzima. interventie chirurgicala in care jejunul este deschis la peretele abdominal. care apare in palma sau pe talpa.izotrop proprietatea unui corp de a se comporta la fel in toate directiile din punct de vedere optic datorita faptului ca ii lipseste o organizare sistematica a traiectoriei electronului de legatura. Jarisch-Herxheimer jejun s. jamais vu Janeway manifestare a epilepsiei de lob temporal.I. leziune hemoragica observata in unele cazuri de endocardita bacteriana. fie cand portiunea terminala a jejunului sunt rezecate sau trebuie ocolite. putandu-se insera un cateter in jejun. exacerbarea simptomelor bolii sifilis. utilizat pentru testarea acuitatii vizuale de aproape. care este implicat in producerea cancerului pulmonar sau de colon.n. pentru o perioada scurta de timp se pot introduce alimente sau alte substante.

inainte de diviziunea citoplasmei (citochineza). kallidin polipeptid natural care contine zece aminoacizi. Kartagener Kawasaki (sindromul) afectiune ereditara caracterizata prin localizarea organelor interne in partea opusa localizarii normale. inflamatia corneei. kelvin unitate de masura a temperaturii in S. kari-. (exercitiile) metoda de exercitii de reabilitare a muschilor planseului pelvin. reprezentand baza grupelor sanguine. durere la nivelul corneei. care are loc in timpul diviziunii celulare.enzima ce se afla in sange si in alte fluide ale organismului. Keller (operatia) interventie chirurgicala pentru hallux valgus. care contine material keratinos. caracterizata prin febra. cu margini in panta abrupta si cu un crater caracteristic central. care apare in necroza celulara si este precedat de fragmentarea nucleului. care apare in epiderm si in anexele sale. (boala) afectiune de cauza necunoscuta care apare inainte de varsta de cinci ani. proces de incarcare cu keratina a celulelor. cauzand anosomia. keratokeratalgie element de compunere care introduce in termeni referirea la cornee sau tesut cornos. (semnul lui) durere la nivelul umarului stang. de obicei de culoarea pielii. este asociata cu hipotrofia lobilor olfactivi. keratectazie protruzie a corneei la nivelul unei cicatrice (care este mai subtire decat tesutul corneean normal). producand si contractia muschilor netezi. conjunctivita. cu efect puternic vasodilatator. si care actioneaza asupra unor globuline plasmatice pentru a produce bradikinina si kalidina. keratoacantom nodul rotund ferm. kariokinesis kariolisis diveziunea nucleului celulei. in special la nivelul tegumentului. de obicei stratul superficial. (sarcomul) tumora maligna care se dezvolta din celulele endoteliale ale vaselor sanguine tegumentare. Kayser-Fleischer Kegel Kehr Kell (inelul) inel de culoare brun-roscata sau brun-verde la periferia corneii. (antigene) grup de antigene care pot fi prezente sau nu pe suprafata eritrocitelor. procesul de dizolvare a nucleului celular. kerat-. inflamatia buzelor. vindecarea pacientilor cu incontinenta urinara de stres. .I. keratectomie keratinizare keratita indepartarea pe cale chirurgicala a unei portiuni din cornee. cauzata de iritatia suprafetei inferioare a diafragmului de o hemoragie produsa de ruptura de splina. Kallman Kaposi (sindromul) cea mai frecventa forma de insuficienta gonadotropinica izolata. kario- element de compunere care introduce in termeni referirea la nucleul celular. Apare datorita depunerii de cupru si este un semn al bolii Wilson.

care apare in special la mana dominanta a barbatilor de 20-45 de ani. keratomileusis intrastomal keratopatie interventie chirurgicala care corecteaza miopia grava. . Kernig (semnul lui) semn de manifestare care consta in rezistenta pasiva puternica la incercarea de a intinde genunchiul. keratoplastie procedeu chirurgical de inlaturare a unei portiuni de cornee distrusa si inlocuirea cu o grefa de cornee preluata de la un donator. pornind de la pozitia strans-flectata. keratomalacie afectiune asociata cu carenta de vitamina A si malnutritia proteino-calorica. inflamatie care afecteaza simultan corneea si uvea. invadanta in profunzime. forma rara si severa de dermatomicoza a pielii capului. medicament utilizat in producerea anesteziei. keratoproteza keratoscop keratosis hiperkeratoza. caracterizata printro cornee uscata. printr-o ulceratie corneeana. folosita la reducerea astigmatismului. instrument pentru aprecierea curburii corneei. proteza optica transparenta care se implanteaza in cornee pentru a inlocui o zona opacifiata.keratocel hernie a membranei Descemet. Kernohan ketamine (fenomenul) hemiplegie ipsilaterala leziunii craniene care o produce. cum ar fi: candidoza. keratoconjunctivita keratoconus inflamatie simultana a conjunctivei si a corneei. (boala) necroza avasculara a osului semiluniar. utilizat in tratamentul anumitor infectii. proeminenta. cu debut intre zece si treizeci de ani. o mie de calorii. corneea conica. mai ales la copii. interventie chirurgicala indicata in reducerea miopiei. ectazie lent progresiva a corneei de obicei bilaterala. datorata presiunii exercitate de leziune pe structurile din jur. caracterizata prin aparitia unei placi rotunde-ovalare. keratotomie arcuata keratotomie radiala keratouveita kerion incizie curba efectuata la periferia corneei. rosie. termen generic utilizat pentru orice afectiune a corneei. keratoglobus afectiune congenitala a ochiului care consta in deformarea globuloasa a corneei. histoplasmoza si blastomicoza. care constituie sediul de predilectie a epistaxisului. keratotom instrument utilizat in sectionarea corneei. ketoconazole Kienbock medicament antifungic. voalata si care se denudeaza. Kiesselbach kilocalorie kilogram (plexul) retea de vase capilare in regiunea antero-inferioare a septului nazal.

Are evolutie cronica si afecteaza mai frecvent baietii intre 3 si 5 ani. Enzima care catalizeaza transferul gruparii fosfat. respiratie). Korsakoff kraurosis Krebbs (sindromul) tulburare organica a creierului in care memoria recenta este afectata sever. apropierea cotului de linia mediana si rotatia interna brusca cu aruncarea mainii pe umarul opus. kinestezie posibilitatea de a simti. sindrom de scleroatrofie avansata a mucoasei vulvare. 2. intestinal si urogenital al omului si animalelor. (sindromul) afectiune genetica caracterizata prin prezenta a 3 cromozomi sexuali xxy. fara participare vizuala. kinezimetru kinina instrument pentru masurarea unei miscari. (semnul) semn caracteristic perioadei de invazie a rujeolei. utilizat in investigarea bolilor musculare si nervoase. ce au loc in celulele organismelor animale vii. (nodulul) tip de nodul care apare in iris la marginea pupilei. si va disparea. kimograf aparat pentru inregistrarea variatiilor anumitor parametri biologici (presiune sanguina. asociata cu senzatia de foame. apare dezorientarea temporala si spatiala si tendinta de a inventa experiente imaginare. cu scaderea presiunii arteriale. (boala) necroza osului navicular al tarsului. Intalnite in tractul respirator. miscarile imprimate pasiv diverselor segmente ale corpului.unitate de masura in S. este degradat pentru a produce energie sub forma de ATP si dioxid de carbon. stare de anxietate acuta intalnita in unele culturi. (ciclul) ciclu de reactii metabolice catalizate enzimatic. . Koebner Koeppe Kohler Koplik koro (fenomenul) fenomen care apare in afectiunile cutanate. 1. Agent care transforma forma inactiva a unei enzime in forma activa. (procedeul) manevra pentru reducerea luxatiei scapulo-humerale: adductia si rotatia externa a bratului. din familia Enterobacteriaceae. in care acetatul in prezenta oxigenului. confectionat in forma de cilindru. Kleine-Levin Klinefelter Klumpe Kocher (sindromul) afectiune rara caracterizata prin criza de hipersomnie. iritabilitate si instabilitate motorie.I. imobile. gram-negative. cu diametru si inaltime de 39 de cm. (paralizia) paralizie partiala a bratului cauzata de lezarea plexului brahial inferior al nounascutului in timpul nasterii. Se formeaza atunci cand tesuturile sunt lezate sau apar modificari ale pH-ului si temperaturii sangelui. egal cu o mie de grame si care reprezinta masa prototipului international. kinanestezie kinaza incapacitatea de a percepe pozitia si miscarile diferitelor parti ale organismului prin tulburari ale sensibilitatii profunde. pentru masa. in special in psoriazis si in lichenul plat. (chinina) polipeptid natural cu actiune vasodilatatoare. prin intermediul sensibilitatii profunde. Klebsiella bacterii de forma bacilara. caracterizata prin credinta ca penisul s-a micsorat si a intrat in abdomen. din aliaj de platina 90 % cu iridiu 10 %.

care se refera la buze. Turgescenta inspiratorie a jugularelor in mediastinopericardita sau in tumorile mediastinale. uretrele si vezica urinara. fraul clitorisului. 2. probabil de natura degenerativa ce apare in sindromul dispersiei pigmentare. situate de o parte si de alta a vestibulului vulvei. Kustner (manevra) manevra pentru verificarea decolarii placentei. bilateral. . apasand cu mana deasupra simfizei pubiene. repliuri mucoase pare. Kyasanur Forest labferment labial (boala) afectiune tropicala produsa de un virus transmis prin muscatura capusei de padure. Despre o structura anatomica care apartine buzelor.m. labialism labii defect de vorbire exprimat prin pronuntarea defectuoasa a sunetelor labiale. in special din ariile care controleaza miscarile.kripton-81m gaz radioactiv care este un izotop cu timp de injumatatire scurt (13 secunde) utilizat in investigarea ventilatiei pulmonare. expiratie. pauza. pauza care insoteste de obicei acidoza metabolica. Kuntscher Kupffer kuru (cuiul) tija metalica ce se introduce in femur pentru a stabiliza o fractura transversa de diafiza femurala. labii mari labii mici repliuri cutanate pare care delimiteaza lateral vestibulul vulvei. enzima secretata de mucoasa gastrica a mamiferelor tinere. Kuss (sindromul) sindrom de ocluzie intrinseca a colonului sigmoid prin pericolita generata de o infectie genitala. Semn clinic in stenoza pilorului. (celulele) celule fagocitare fixe care marginesc sinusoidele hepatice si sunt implicate in producerea bilei. Diminuarea accentuata a pulsului in timpul inspiratiei. fiecare dintre cele doua perechi de repliuri cutaneomucoase de la nivelul vulvei. formand preputul clitorisului. boala neurologica progresiva prezenta la bastinasii din Noua Zeelanda si Noua Guinee. (semnul) 1. 1. 2. verticala de pigment pe endoteliul corneei. Pacientii prezinta degenerarea progresiva a neuronilor din SNC. kwashiorkor forma de malnutritie datorata unui deficit de alimente care contin proteine. inauntrul labiilor mari. (radiografia) radiografie plana abdominala ce cuprinde rinichii. care se modifica sau se elimina usor. formeaza anterior muntele lui Venus si sunt reunite posterior in comisura posterioara. 3. se unesc anterior. Kussmaul Kussmaul (respiratia) tip de hiperpnee compusa din patru timpi: inspiratie. constand in impingerea spre ombilic a corpului uterin. care activeaza coagularea laptelui. Krukenberg KUB (fusul pigmentar) depozitare fuziforma. labil instabil. (testul) test utilizat in diagnosticul sarcoidozei. Kuznetov Kveim (grefa cutanata) grefa cutanata libera de piele totala. Despre sunete care se articuleaza cu participare buzelor. L. iar posterior de acesta un repliu transversal.

la glandele secretorii si la caile de drenaj al lacrimilor. lacrimal care se refera la lacrimi. labiolectura labionazal labirint proces de descifrare a limbajului vorbit. la secretia acestora. care apartine buzelor si nasului. ansamblu complex de conducte si cavitati care comunica intre ele. aparatura si materiale pentru efectuarea unor analize sau pentru cercetare stiintifica. Sin: otita interna. se bazeaza pe lapte. voma si surditate. Este insotita de vertij. 2. 3. L. . 1. Se observa in stari nevrotice. cu rol in mentinerea umiditatii corneei. Insusirea de a fi labil . 1. labirintotomie incizia labirintului. lactalbumina lactat albumina din lapte. urmata de abolirea definitiva a functiilor labirintice. 2. 2. structura anatomica in forma de buza. Care contine lapte. labirintoza laborator labrum lac degenerescenta elementelor neurosenzoriale vestibulare sau cohleare consecutiv actiunii toxice a unor medicamente. secretia glandei lacrimale. labirintita inflamatia labirintului urechii. arterioscleroza cerebrala. interventie chirurgicala prin care se creeaza un canal anastomotic intre fundul de sac conjunctival inferonazal si mucoasa nazala. Interventie chirurgicala prin care se indeparteaza tesuturile afectate in procesul de dilacerare. labiodentar care apartine buzelor si dintilor.Colectie circumscrisa de lichid intr-o depresiune sau cavitate inchisa. termen utilizat indeosebi pentru a desemna o afectiune care este localizata la nivelul labirintului urechii interne sau al carei mecanism fiziopatologic este in relatie cu acesta. bazat pe analiza miscarii buzelor interlocutorului. dar poate fi si o caracteristica temperamentala. Mobilitate functionala excesiva. Plaga cu marginile anfractuoase. trecera rapida de la o stare emotionala la alta. Produs industrial volatil utilizat pentru izolare. emotionala. incapere prevazuta cu dispozitive.2. psihopatii. lacrimogen sin: dacriogen. folosit de subiectii surzi. uneori opusa ca sens. Sare a acidului lactic. labirintectomie labirintic evidare chirurgicala totala sau partiala a labirintului. lactacidemie prezenta si concentratia acidului lactic in sange.labilitate 1. lacodacriocistostomie lacorinostomie lacrima interventie chirurgicala destinata remedierii obstructiei canaliculelor lacrimale prin imbinarea fundului de sac conjunctival infero-intern cu sacul lacrimal. laceratie 1. rezultata prin lezarea violenta a tegumentelor si a tesutului celular subcutanat subiacent.

de obicei nu este patogen. are concentratia mai mare decat cea a cazeinei. lactoflavina lactogen sin: vitamina B2. 2. normala sau patologica. substanta care stimuleaza lactatia. Persoana care respecta un regim. de dimensiuni mici. considerat uneori in relatie cu etiologia cariei dentare. lactovegetarian lactoza 1. lactatie 1. Termenul este utilizat indeosebi in imagistica. dizaharid care se gaseste in lapte si este format dintr-o molecula de glucoza si una de galactoza. glicoproteina cu M de 80 kDa care prezinta o afinitate crescuta pentru fier (ioni ferici). Fragment din sticla subtire pe care se aplica preparatul microscopic. derivata din lapte si legume. lactoser partea lichida care ramane din lapte dupa indepartarea cheagului rezultat din actiunea fermentilor (este lipsit de cazeina). constand fie in alterarea pronuntiei cuvintelor. scurtare anormala a pleoapelor. lactozurie lacuna eliminarea de lactoza in urina. 2. cavitate de mici dimensiuni sapata in tesutul osos. Prin fermentatie produce acid lactic. Este o substanta organica incolora. lactoglobulina lactoproteina globulina existenta in lapte. in care se afla un osteocit. lacuna corticala metafizara lacuna cuneiforma lacuna osteocitara lagoftalmie lalopatie lama l osoasa observata radiologic la periferia metafizei unui os lung al membrelor. denumire generala a tuturor tulburarilor de utilizare a cuvintelor vorbite sau scrise. 1. Termen utilizat pentru denumirea perioadei in care o femeie alapteaza. lactobacillus lactoferina Gen de Lactobacillaceae. zona bine circumscrisa. lactoglobuline.3 g globuline/litru.lactat dehidrogenaza enzima care transforma acidul lactic in acid piruvic in prezenta NADH. Sin: lamina. l. termen care cuprinde ansamblul proteinelor din lapte: imunoglobuline. localizata cel mai frecvent la nivelul coletului vestibular al caninului superior. Se refera in general la caracterul unei alimentatii bazate pe lapte. lama bazala . A permis descoperirea izoenzimelor. indeosebi a celei superioare. lactogeneza sin: galactogeneza. lactalbumina si lactosiderofilina. lactescent despre un fluid al carui aspect macroscopic este asemanator cu laptele. Proces de formare si secretie a laptelui din celulele glandei mamare si de excretie a acestuia prin canalele galactofore. In laptele de femeie. la adolescent. orice factor. Placenta secreta un hormon l. care impiedica acoperirea completa a globului ocular. Formatiune anatomica sau embrionara din care se vor dezvolta elemente comune. fie in tulburarea utilizarilor acestora ca simbol. dar care. cu gust dulce. Laptele uman contine aproximativ 5. forma tipica de miloliza. 3. 2.

parazit in tractul intestinal al omului si al animalelor. rezectia uneia sau mai multor lame vertebrale. strat subtire care face parte din structura unei formatiuni anatomice complexe. filamente intermediare de tip IV. legaturile formate cu suprafata receptoare sunt suficiente pentru a-i permite o existenta autonoma. provoaca diarei intermitente si malabsorbtie. rezultand doua l. de la pedicul pana la marginea libera. lamarckism lambda teorie elaborata de Lamarck care a explicat evolutia fiintelor vii prin influenta variatiilor de mediu asupra comportamentului. de forma variabila. a carui vitalitate este mentinuta prin pastrarea pediculului vascular propriu. laminectomie laminotomie lampa excizia arcului posterior al unei vertebre. aparat. lancinatie . 2. lambou local lameala lamina lamine varietate de lambou prelevat din imediata vecinatate a pierderii de substanta ce trebuie acoperita si care isi pastreaza definitiv pediculul nutritiv. muschi si uneori de epiploon. 1. deci a procesului spinos si a celor doua lame adiacente. constituind o retea cu o grosime de 10-20 nm. lamblia gen de protozoar flagelat. cum sunt celulele musculare sau adipocitele. care nu este legat de tesutul de origine decat printr-un pedicul nutritiv. denumita lamina nucleara si situata intre cromatina si membrana nucleara interna. lambliaza lambou infectie cu protozoare din genul Lamblia. dupa o disectie subcutanata intinsa. lancinant despre durerea care se manifesta prin junghiuri. Litera din alfabetul grec utilizata drept simbol al unor marimi fizice. in forma de triunghi echilateral care se pot decola si permuta. dispozitiv care furnizeaza lumina si caldura. care este sectionat doar atunci cand. amplasat la distanta de locul de prelevare. lambou biologic varietate de lambou cutaneoadipos caracterizat prin sectionarea intregii suprafete cutanate. cu pastrarea in profunzime a pediculului vascular. lambou in Z varietate de lambou utilizata frecvent pentru corectarea unei cicatrice retractile. lama mica. Este un timp operator in interventiile pe maduva spinarii. lambou la distanta l. Denumire utilizata in anatomia topografica pentru desemnarea punctului de intersectie a suturii sagitale cu sutura lambdoida. lama vertebrala termen anatomic care defineste fiecare dintre cele doua segmente laterale posterioare ale arcului vertebral. apoi asupra morfologiei organismelor. iar uneori colecistita. Incizia se practica in Z. Sin: giardiaza. corespunzand la nou-nascut .structura glicoprotidica microfibrilara situata la baza epiteliilor si a numeroase tipuri de celule. fragment de piele. este adus in zona pierderii de substanta folosindu-se elasticitatea intregii structuri. care se intind de la pediculi la apofiza spinoasa si delimiteaza posterior orificiul vertebral. Specia parazitara la om: Giardia lamblia. este pulsatila sau da senzatia de intepare. fontanelei posterioare. dupa aproximativ trei saptamani. lambou de alunecare varietate de lambou de forma dreptunghiulara care. indeosebi pentru lungimea de unda si pentru constanta de dezintegrare radioactiva.

produs de secretie a glandelor mamare. laringe formatiune anatomica tubulara situata in regiunea cervicala. alcatuita dintr-un sir de specii. ingustare spasmodica sau inchidere a orificiului glotei. laparoschizis laparoscop agenezie a peretelui abdominal localizata lateroombilical. 2. care constituie impreuna un ansamblu functional. asemanatoare intepaturii unei lance. anticorpi. elementele chimice cu Z intre 58 si 71 (pamanturi rare). tiroid si cricoid). saruri minerale. urmand dupa lantan. 3. laringectomie laringism laringita operatie constand in extirparea totala sau partiala a laringelui. Succesiune de fenomene sau procese in relatie unele cu altele. laringomalacie flaciditate a partii superioare a laringelui. Este interpus intre trahee si faringe. laparotomie lapsus lapte termen care desemneaza inciziile abdominale efectuate in scopul abordului chirurgical al organelor intraabdominale. glucide. pornind de la o baza trofica si sfarsind cu un rapitor de varf sau un utrahiperparazit. laringocel tumora chistica aeriana care se dezvolta la nivelul ventriculului Morgagni. lanolina lant produs obtinut prin purificarea grasimilor din seul de oaie: amestec pe jumatate cu apa si adaugare de substante parfumate. laringofisura tehnica chirurgicala care consta in practicarea unei incizii verticale a laringelui. ansamblu de ganglioni nervosi. pe baza unei predispozitii congenitale. unitate functionala de transformare a substantei si de transfer de energie. care provoaca stridorul nou-nascutilor. Ansamblu de aminoacizi legati unul de celalalt prin legaturi peptidice. asigurata de corzile vocale. cu care se continua. care asigura respiratia mitocondriilor si producerea de energie. cu doua taisuri. cu exceptia palmelor si a plantelor. Termen general care desemneaza o succesiune de elemente.durere rapida. constituind impreuna o entitate anatomica si/sau functionala. ca parte a unei alte structuri. denumit lant peptidic sau polipeptidic. inflamatie acuta sau cronica a laringelui. care creeaza un orificiu la nivelul caruia se produce o eventratie fetala de viscere. endoscop adaptat pentru a permite examinarea cavitatii abdominale. macroscopice sau microscopice. triunghiulara. la nivelul cartilajului tiroid. lipide. serveste la scarificarea tegumentelor. anteromedian. 4. situati la dreapta si la stanga fetei anterioare a corpilor vertebrali si legati unii cu altii printr-un cordon nervos intermediar. Serie de atomi de carbon din unele molecule organice. . Unguent ideal al pielii. bisturiu cu lama fina. Cuprinde corzile vocale. situata median si anterior. Este organul central al fonatiei. lant respirator lant simpatic lant trofic lantanide lanteta lanugo ansamblu de proteine si de transportori de electroni alcatuit din cinci complexe. parul fin care acopera corpul fetusului. Contine principiile nutritive in conditii optime de sterilitate si digestibilitate: proteine. eroare comisa in vorbire sau in scris care consta in inlocuirea cuvantului asteptat cu altul. o musculatura proprie si un schelet alcatuit din patru perechi de cartilaje laterale si trei cartilaje mediane impare (epiglotic. 1.

cu lungime de unda situata in regiunile ultraviolet. Sin: spasm glotic esential al sugarilor. mobile si pruriginoase. Despre o boala ale carei simptome nu sunt aparente sau se manifesta imprecis. vizibil sau infrarosu ale spectrului. Semnul cel mai constant este o eozinofilie sanguina de lunga durata si adesea foarte crescuta. pozitia laterala a unei structuri anatomice. Stare de inactivitate aparenta. In medicina prezinta interes larvele care induc un tablou patogen in organismul uman. laringoscopie examen vizual al laringelui cu ajutorul laringoscopului. care antreneaza un blocaj al cailor glotice prin acolarea corzilor vocale. LIGHT AMPLIFICATION by STIMULATED EMISSION of RADIATION . 2. limitata la un segment sau pe toata inaltimea acestuia. indeosebi in cercetare. .instalatie pentru generarea si amplificarea radiatiilor electromagnetice din domeniul vizibil. departat de axul de simetrie al corpului. latent 1.laringoplegie paralizia muschilor laringelui. laterognatie deformare a maxilarului observata atunci cand mijlocul unei arcade dentare nu coincide cu planul de simetrie al fetei. este microscopia optica de baleiaj folosind LASER. laringostroboscop laringotomie aparat utilizat pentru studiul mobilitatii corzilor vocale. urmata de miscari inspiratorii tot mai scurte si o faza de apnee cu cianoza. 2. Despre un germen patogen a carui prezenta in organism nu se manifesta. frecventa la copii. arcuirea sau curbarea laterala a unui organ. laringospasm 1. Utilizarea LASER-ului in medicina este in continua extensie. latenta lateral 1. Rezulta un fascicul luminos monocromatic paralel. avand aspectul unor dare rosiatice. laringoscop instrument optic pentru examinarea laringelui. fotochimice si mecanice. larva migrans viscerala sindrom determinat de diferite larve de paraziti ai animalelor. deschiderea chirurgicala a laringelui. Acces de sufocare debutand cu o inspiratie zgomotoasa. Un domeniu de mare interes. are evolutie grava. Aplicatiile medicale principale ale LASER-ului sunt in oftalmologie si chirurgie. Interval de timp intre aplicarea unui stimul si prima manifestare de raspuns a organului excitabil. coerent si foarte intens. cu localizare pe tegumente infiltrate si eritematoase. larvat laser cu referire la o boala cu tablou clinic si/sau paraclinic atipic. larva migrans cutanata leziuni cutanate serpiginoase. LASER-ul exercita asupra tesuturilor vii efecte termice. lateropozitie lateropulsie in general. cu modificari patologice discrete. Contractie brusca a muschilor laringieni. bazata pe fenomenul de emisie stimulata a radiatiei. in unele boli acute. laringotraheobronsita larva forma acuta. care nu au conditii optime de viata la om. stadiu de dezvoltare a unei insecte. lateroductie lateroflexie miscare de la median spre lateral. 2. Poate surveni uneori la debutul unei anestezii generale. Survine la sugar.

conjunctive sau elastice.termen care defineste manifestarea clinica a unor boli ce implica tulburari de echilibru si care consta in tendinta de deplasare laterala latenta. de culoare albicioasa. 2. legaturi incrucisate lege legaturi covalente sintetice sau naturale intre lanturile laterale de aminoacizi ale lanturilor proteice. proteine de origine vegetala. in scopul opacifierii radiologice. direct sau prin intermediul unei substante. invecinat. lavaj bronhoalveolar introducerea in bronhii si in alveolele pulmonare. F. urmata de aspiratia lichidului. legatura de hidrogen legatura intre un atom foarte electronegativ (O. S. Preparatul care are aceasta actiune. molecula cu afinitatea cea mai mare ocupand situsurile. 2. care este colectat pentru examen citobacteriologic si biochimic. legatura termen folosit cu sensul de legatura chimica. involuntara a organismului pacientului aflat in ortostatism. laxativ 1. In acest caz legarea se produce in functie de afinitate. cu dimensiuni finite si structura definita (molecule) sau la formarea de cristale ionice metalice. a unei solutii de clorura de sodiu. Inclinarea laterala partiala a unui organ. lateroversie latex 1. latirism boala provocata de consumul indelungat al unei specii de mazare furajera. sin: fosfatidilcolina lecitinaza lecitine sin: fosfolipaza. legatura peptidica legatura amidica (CO-NH) rezultata din eliminarea unei molecule de apa intre functia acid a unui acid alfa-aminat si functia amina a altui acid aminat. . sub control fibroscopic. sin: lateropozitie. legatura competitiva termen folosit cand doua sau mai multe molecule au acelasi situs de fixare. suc dens si vascos. produs de numeroase plante si continut in vasele lactifere de unde este obtinut prin incizie la nivelul tijei sau al trunchiului plantei. legatura chimica termen pentru desemnarea globala a interactiunilor dintre atomi care conduc la formarea de agregate stabile. Rezulta din eliminarea unei molecule de apa intr-o functie acida a unei grupari fosfat din primul nucleotid si o functie alcool a pentozei din cel de-al doilea nucleotid. In stomatologie. lavaj baritat introducerea de bariu in colon. legatura fosfodiester legatura care uneste doua nucleotide succesive in acizii nucleici. legatura inversa sin: conexiune inversa. tinctura de opiu utilizata pe cale interna sau externa ca analgezic si antispasmodic. Care produce purgatie. laudanum sydenham lavaj sin: spalatura. N) al unei molecule si un atom de hidrogen electropozitiv apartinand unei alte molecule sau unei alte grupari chimice ale aceleiasi molecule. laxitate lecitina defect de tensiune sau de rezistenta al fibrelor musculare. extrase in principal din leguminoase.

legea Starling Lucrul miocardic se adapteaza necesitatilor unui moment printr-un ansamblu de fenomene legate unele cu altele . fie prin sumatie. Elementele celulare ale unei tumori deriva din celulele normale. preexistente in tesut. legea Raoult Scaderea punctului de congelre al unei solutii cu acelasi tip de electrolit este proportionala cu concentratia moleculara a solutiei. legea Weber-Fechner Senzatia creste proportional cu logaritmul excitatiei. Conform l. Serul imun de la o persoana imunizata transferat la o persoana neimunizata determina o imunizare temporara a acesteia din urma. dilatatia ventriculului. fecundatia nu este posibila decat intre zilele a 12-a si a 19-a ale acestui ciclu. legea Einthoven legea Graham legea Hellin Pe electrocardiograma normala. potentialul electric in derivatia D2 este egal cu suma algebrica a potentialelor electrice in derivatiile D1 si D3. cu lungimea stratului de solutie (I) si cu concentratia (c). O.-K. legea Laplace legea Louis Presiunea produsa de ventriculi depinde nu numai de tensiunea determinata de contractia muschiului ventricular. un anumit fenomen se va produce in mod necesar. Unghiul de rotatie este direct proportional cu puterea rotatorie specifica [alfa] la o temperatura data pentru lungimea de unda galbena a sodiului. contin acelasi numar de molecule. legea Avogadro legea Behring legea Bell Volume egale de gaze.. Masurarea unghiului de rotatie al planului luminii liniar polarizate permite determinarea concentratiei unei substante optic active. in aceleasi conditii fizice.cresterea reziduului postsistolic. legea Bergonie-Tribondeau legea Biot Radiosensibilitatea celulara este cu atat mai mare cu cat potentialul de multiplicare al acestora este mai crescut si cu cat diferentierea celulara este mai mica.expresia raporturilor constante intre fenomenele lumii fizice. Din circa 89 de nasteri una este cu gemeni. la femeile cu ciclu menstrual foarte bine reglat. Tuberculoza pulmonara debuteaza in general la nivelul plamanului stang. dar si de marimea si forma inimii. Aceasta lege contine suficienta incertitudine si determina esecuri. fie dintr-o data. alungirea fibrelor. legea Lambert lege ce permite determinarea cantitatii de radiatii utilizate in radioterapie: doza superficiala primita de o suprafata determinata este direct proportionala cu intensitatea curentului care trece in tubul radiogen si durata aplicarii si invers proportionala cu patratul distantei focale a tubului la aceasta suprafata. in anumite circumstante date. . care permite a prevedea ca. sin: legea Bell-Magendie. legea Bell-Magendie Radacinile anterioare ale nervilor spinali sunt motorii.969) nasteri. legea Courvoisier sin: semn Courvoisier. una este cu quadrupli. din 89x89 (7921) una cu trei nou-nascuti. iar din 89x89x89 (704. iar cele posterioare senzitive. legea tot sau nimic legea Virchow exprima modul de reactie al materiei vii: odata ce pragul de excitatie este atins. raspunsul celular este imediat maximal. Rata difuziunii gazului prin membranele poroase variaza invers proportional cu radacina patrata a densitatii sale. legea Ogino-Knaus lege fiziologica cu referire la momentul ovulatiei in cursul ciclului ovulator.

cu un prognostic rezervat. care necesita cisteina si fier pentru crestere si provoaca la om boli asemanatoare pneumoniei. Gen de protozoare din familia Trypanosomidae. cu variatie progresiva a distantei focale. leziune tegumentara benigna. vegetala comestibila cultivata de om. au fost atenuate. formatiune tumorala benigna constituita din celule musculare netede mature. cuprinzand si melanocite atipice. pe mucoase a unui numar de leziuni de lentigo. lentila cilindrica sistem optic format din doi dioptrii. leiomiosarcom Leishmania tumora maligna care se dezvolta la nivelul muschilor netezi. datorita perfectionarii recente. din familia Legionellaceae.legile deplasarii Fajans-Sody Un element radioactiv se deplaseaza in sistemul periodic cu doua casute la stanga cand emite o particula alfa si cu o casuta in dreapta cand emite o particula beta. splenice. cu tendinta la extindere. 1. lentigo malign lentigo senil lentila leziuni asemanatoare celor din lentigo. femeia pana la sase saptamani dupa nastere. caracterizata prin inflamatii si infectii tegumentare. fascicul nervos senzorial secundar al SNC. leishmanioza lemniscus lenticular boala provocata de protozoarul Leishmania. legile Mendel Legionella leguma lehuza sin: legile segregarii. de minerale. care incepe in maduva sau trunchiul cerebral si se termina in talamus. 2. rar maculopapulara. de dimensiuni mici. optica. care apar la varstnici la nivelul fetei posterioare a mainilor si al fetei. de diferite tipuri. utilizata pentru corectarea unor defecte de vedere. cu distorsiuni laterale ale imaginilor care. agentul etiologic al leishmaniozelor. In forma de lentila. mediu transparent care refracta lumina. hepatice. utilizat in corectarea astigmatismului. in consecinta. gen de bacili mobili pleiomorfi gram negativi. pete pigmentate variabil. Referitor la cristalin. cel mai frecvent maculara. intestinale si o anemie foarte grava. de sus in jos. Este o forma de miosarcom. leiomioblastom leiomiom varietate de leiomiom formata din celule cu caracter embrionar si. de obicei din sticla. lehuzie starea femeii timp de sase saptamani dupa nastere. lentiginoza lentigo denumire generala pentru aparitia pe tegumente si uneori. care reprezinta principala sursa de vitamine si intr-o mai mica masura. . in general de culoare cafenie. lentila corectoare l. clasa Flagellata. lentila cu focar progresiv lentila de contact l.

de consistenta dura. determinand un aspect leonin. intarziere in dezvoltarea psihomotorie. homosexualitate feminina. dar fara intreruperea somnului. care patrunde in organism pe cale tegumentara. leptodactil leptodont cu degete subtiri la maini sau/si picioare. casexie extrema. leptomeninge leptospira termen anatomic care defineste pia mater si arahnoida. Pacientul este inconstient. Este mai frecventa in tarile tropicale avand caracter familial si perioada lunga de incubatie (in medie 3-5 ani). cu hemoculturi pozitive. despre un subiect cu dinti anormali si subtiri. determinata de specia Leptospira icterohaemorrhagiae transmisa de sobolan. letal 1. al unei epidemii. lentivirus gen de virusuri din familia Retroviridae. leptospiroza icterohemoragica l. Care provoaca moartea. imobil si poate raspunde la stimuli exteriori puternici. unele encefalite. cu capsula icosaedrica si genom liniar diploid. hipoglicemie si calcificari viscerale. Caracter al unei gene sau al unui ansamblu de gene continute in mesajul ereditar care determina moartea embrionului. 2. letalitate 1. Sin: safism. apoi. dupa o perioada de apirexie. ce evolueaza spre ramolire si ulceratie. fatului sau a nou-nascutului la nastere. leontiazis lepra denumire generica a unor leziuni faciale hipertrofiante. luni). artrite. Este determinat de lepra sau de sifilis. Despre o boala. leprom leptina leziunea elementara tipica din lepra: tubercul infiltrat. o tulburare genetica incompatibila cu dezvoltarea embrionara normala si care antreneaza moartea embrionului sau a fatului. cu replicare nucleara si asamblare citoplasmatica responsabile de afectiuni cu evolutie lenta. cu rol in reglarea functiei gonadice. Raportul mortalitate/morbiditate in cazul unei boli. care se traduce prin satisfacerea acestuia cu o persoana de acelasi sex. 2. letargie somn profund si continuu. de forma elicoidala cu spire foarte stranse. cu sau fara fenomene hepatice. zile. gen de bacterii din familia Spirochaetaceae. leptospiroza boala infectioasa provocata de bacteriile din genul Leptospira. leptozom sin: longilin. Lentilele de contact sunt fabricate din materiale plastice rigide sau suple. la sfarsitul careia apare icterul. un al doilea episod febril. leptospiroza crescatorilor de sin: boala Bouchet-Gsell. hirsutism. lepresaunism tip de nanism esential in care se ascociaza un dismorfism caracteristic . rosu-brun-cenusiu. precum SIDA. propagandu-se apoi prin intermediul nervilor periferici. caracterizata printr-o prima faza febrila. leprida manifestare cutanata a leprei. hormon responsabil de senzatia de satietate.proteza optica aplicata la suprafata corneei. boala infectioasa determinata de bacilul Hansen. considerate impreuna ca o singura unitate functionala. . pneumonii atipice. tribadism. lesbianism inversiunea instinctului sexual la femeie. Debuteaza prin leziuni ale pielii (macule si papule depigmentate sau hiperpigmentate). uneori ginecomastie si hipertrofie a organelor genitale externe. de lunga durata (ore. indeosebi tegumentare.

leucograma leucolizina leucom sinonim cu formula leucocitara a sangelui. leucomielita inflamatie a substantei albe a maduvei spinarii.f. leucemic 1. pete albe pe unghii. leucinoza sinonim: boala urinei cu miros de sirop de artar. leucocitopoieza leucociturie formarea diferitelor tipuri de globule albe. . limfocite si monocite. fie patologica. leucodermie varietate de acromie caracterizata exclusiv prin decolorarea pielii. Bolnav de leucemie. fie fiziologica. aglutinina continuta normal in serul sanguin. intra in compozitia unui mare numar de protide din organism. celula nucleata. prezenta leucocitelor in urina. de dimensiuni variabile dupa tip si de forma in general rotunjita. Se disting trei categorii de leucocite: polinucleare sau granulocite. leucemoid leucina boala grava cauzata de inmultirea anormala a leucocitelor (fr. Care se caracterizeaza prin cresterea numarului de globule albe. leuconevraxita leuconichie denumire generica pentru boli ale SNC cu leziuni localizate in substanta alba a nevraxului. leuconostoc leucopenie gen de bacterii nepatogene din familia Streptococcacees. leucodistrofie denumire generica pentru afectiunile caracterizate printr-un proces de demielinizare a SNC si SNP. leucoencefalita leucoforeza inflamatie a substantei albe a emisferelor cerebrale. in afara cazului exceptional al nou-nascutului. 2. acid alfa-aminoizocaproic.leucafereza recoltarea leucocitelor de la un donator prin trecerea unei cantitati de sange de la acesta la nivelul unui aparat special. sinonim folosit incorect pentru leucafereza. leucoblast termen desuet. denumire desueta pentru bolile caracterizate prin cresterea numarului de promielocite in organele hematopoietice si in sangele circulant. leucoblastemie leucoblastoza leucocit denumire desueta pentru prezenta patologica a promielocitelor in sangele circulant. leucemie) care prezinta o serie de semne clinice si hematologice asemanatoare cu leucemia. in aparenta primitive si neinflamatorii. element figurat al sangelui circulant. utilizat necorespunzator ca sinonim pentru promielocit. leucemie s. leucocitoliza disparitia sau distrugerea leucocitelor din sange. leziune corneana care rezulta prin cicatrizarea unei plagi sau arsuri. capabila sa distruga globulele albe in prezenta complementului.

canalul ependimar. acoperita cu un adeziv neiritant pentru tegumente. spatiile subarahnoidiene cerebrale si medulare. tumoare a ganglionilor limfatici (fr. referitor la migrarea globulelor albe. molecula sau particula care se leaga cu o mare specificitate la un receptor. lymphe) limfadenom s. continand plasma si leucocite (fr. denumire generica data enzimelor care adauga un substrat. ca sinonim pentru leucemie. lignificare limfa s. leucostaza leucotaxic aglomerarea de globule albe in capilare. 1. 2. lifting facial interventie in chirurgia estetica cervicofaciala. neutilizata in prezent. destinata suprimarii ridurilor si laxitatii pielii de la nivelul fetei si a gatului. denumire care a fost propusa. leucoree abundenta. aspectul psihic al acestui impuls. transformare cadaverica in mediu acid. printr-o dubla legatura la un alt substrat. produsa la nivel tisular sau celular. termen prin care este denumita orice alterare morfologica. patologica sau traumatica. In contextul membranei celulare sau al altor structuri ce poseda receptori. hernia splinei. unde se pot forma trombusuri albe care opresc circulatia locala. care determina o rotire spre stanga. leucoplast banda de panza cauciucata.scaderea numarului de leucocite circulante sub 4000/mm3. sau care este in relatie cu o leziune.n. lezional leziune liaza care se refera la o leziune. limphadenome) . leucotaxina leucoza levogir substanta chimica prezenta in exudatele inflamatorii. lichid cefalorahidian lienocel lichid clar si transparent care umple sistemul ventricular cerebral. uneori sanguinolenta care se exteriorizeaza din vagin la nivel vulvar.f. libido energia care stimuleaza impulsul sexual. leucopoieza leucoragie leucoree geneza diferitelor tipuri de globule albe. lichid amniotic lichid in care se afla fetusul in timpul sarcinii. lichid incolor. prezenta unei serozitati lichide. care serveste pentru fixarea unui pansament sau acoperirea unei plagi. care atrage leucocitele si creste permeabilitatea capilara. radical sau ion ce poseda electonii necesari pentru formarea unei legaturi coordinative cu ionii metalici sau alte molecule. de culoare albicioasa sau galben-verzuie. ligament ligand formatiune fibroasa sau fibroconjunctiva cu rol in fixarea componentelor unei articulatii sau in sustinerea si mentinerea unuia sau mai multor organe. Molecula organica.

litiaza s.n. malignus) enzima care transforma maltoza in glucoza (fr.ESTE RESPONSABILA DE CANCERUL RADIOINDUS.f.f. maltaza s. studiu pedagogic al posibilitatilor de inlaturare a tulburarilor in dezvoltarea vorbirii (fr. mastoide) mastoidita s.-a adj. lipase) lipom s. malformation) (despre boli. lypothimie) formarea de calculi in anumite organe (fr.-a adj. tratament cu ajutorul unor mijloace mecanice (fr.f. tumoare benigna de tesut adipos (fr. mastoidite) mastoza fibrochistica mecanoterapie s. macrocephale) maladiv. medicina s.cu potential malign incepand de la premenopauza cu un maxim in jur de 64 de ani. boala. obligatorie dupa 40 de ani.f. medicina) . maladif) malformatie s. mecanotherapie) persoana care profeseaza medicina.f. lumen) macrocefal. referitor la limfa (fr. periculos (lat. substanta pentru prevenirea sau vindecarea bolilor (fr.n. inflamatie a mastoidiei (fr. medicatie s.n.m.-a adj.f. limfocit s. (fr.f. tumoare maligna a tesutului gras (fr. RADIOOPAC.f. lymphocite) enzima care descompune lipidele (fr. dupa ureche (fr. maladie) cu capul mare (fr. medication) studiul prevenirii si vindecarii bolilor (lat. doctor (lat.NU ESTE INDICAT INAINTE DE 35 DE ANI (SAN TANAR. lumen s. maltase) mamografie metoda radiologica de examinare a sanului patologic sau normal.f.-a adj. medicus) medicament s. liposarcome) lesin (fr.limfangita s.f. lymphatique) leucocita din limfa (fr. predominant in decada a 3-a si a 4-a de viata. proeminenta a osului temporal.f. lithiase) logopedie s. bolnavicios (fr.f. lymphangite) limfatic. inflamatie a vaselor limfatice (fr. mastita s. patologie benigna a sanului. medicament) tratament (fr. malign. mastite) mastoida s. EXAMINARE NECONCLUDETA. viciu de conformatie congenitala (fr. medic s. lipotimie s.f.f. tumori) grav. inflamatie a mamelei (fr. lipaza s. maladie s.m. logopedie) spatiu in interiorul unui organ cavitar (lat. lipome) liposarcom s.n.

f. a unei boli. melotherapie) fiecare dintre cele trei membrane care invelesc creierul ti maduva spinarii (fr. microbiologie) microcefal. tratament medical prin muzica (fr. miction) radiografie pe un microfilm ( fr. urinare (fr. microbe) microbiologie s.melanina s. tumoare neagra maligna.n. esentere) mezoderm s. mictiune s. balonare a abdomenului (fr. mialgie s. microcephale) microradiografie s.n.f. departe de focarul primitiv.f.n. mesencephale) indoitura a peritoneului care fixeaza organele digestive de peretele posterior al abdomenului (fr. cu capul mic (fr. mydriase) substanta moale care formeaza teaca nervilor (fr.n.f. myelome) miocard s. microradiographie) dilatatie a pupilelor (fr. myalgie) miatrofie s. totalitatea proceselor nutritive de asimilatie si dezasimilatie care se produc in organismele vii (fr.f.n. creierul mijlociu (fr.n.f. pigment brun-inchis din piele. meninge s. raspandire la distanta a unei tumori maligne fr. (fr.f. muschiul inimii (fr. metapsihique) localizare secundara.m. inflamatie a meningelor (fr. melanine) melanom s.f. metabolisme) parapsihologie (fr. myocardite) . meninge) meningita s.n.f. myocarde) miocardita s. mielina s. meningite) metabolism s. micoza s. tumoare a maduvei osoase (fr. a pielii (fr. microorganism unicelular (fr. melanome) meloterapie s. metastaza s.f. midriaza s. metapsihica s.-a adj. myatrophie) boala provocata de ciuperci (fr.n. inflamatie a miocardului (fr. metastaze) schelet al partii de mijloc a labei piciorului (fr. mesoderme) durere musculara (fr. mezenter s. meteorisme) mezencefal s. myeline) mielom s. par etc. atrofie musculara (fr.f.f.f. foita a embrionului intre ectoderm si endoderm (fr.n. mycose) microb s. metatars s.n.n. tatarse) meteorism s. miogen s.f. studiul microorganismelor (fr.

necrose) inflamatie a rinichilor (fr.f.f. orientare in biologie care explica evolutia ca rezultat al activitatii fiziologice a organismului (fr.f. neoplazie s. myogene) miograf s.proteina din tesutul muscular (fr. morbiditate s. musculature) muzicoterapie s. neoformation) neolamarksism s. musicotherapie) crestere insuficienta in inaltime (fr. studiul muschilor (fr. natalitate s.f.m.f. morbidite) proprietate a anumitor organe de a efectua miscari (fr.f. myologie) imposibilitatea de a distinge clar obiectele departate (fr. dispunere a nervilor (fr. motilitate s. nanisme) nanomelie s. myotomie) inflamatie a tesutului muscular (fr. mithocondrie) diviziune celulara in care se mentine acelasi numar de cromozomi.f.f. scurtare a unuia sau mai multor membre (fr.n. intr-o perioada data (fr. mitoza s. aparat care inregistreaza contractiile musculare (fr. totalitatea muschilor corpului (fr. formare de tesut nou. paralizie a unui singur membru (fr. boala de rinichi (fr. tumoare (fr.f. myosite) mitocondrie s. cariochineza (fr. myopie) miotomie s. nephrotomie) leziune degenerativa a rinichiului (fr.f.n.n. nanism s. nefrite) nefropatie s.f. necroza s. mitose) monoplegie s.f. miopie s. tratament medical prin auditii muzicale (fr. miozita s. monoplegie) monoploid.f.-a adj. nephropathie) nefrotomie s.f. nanomelie) frecventa nasterilor in cadrul unei populatii. neoplasm s. monoploide) (stare de) boala (fr. organit prezent in mare numar in citoplasma (fr. a unei tumori (fr. incizie a rinichiului (fr. motilite) musculatura s. nefroza s.m.f. nervation) . neoplasie) formatie anatomica cu aspect fibros.f.f. 1. neoplasme) formare a unui tesut nou. nerv s. neo-lamarksisme) tumoare maligna. care leaga sistemul nervos central cu restul organismului nervatie s. incizie in muschi (fr.f.f.f. nefrita s.f. myographe) miologie s. nephrose) neoformatie s. (despre celule) cu un singur set de cromozomi (fr. caracterizata prin invazia tesuturilor invecinate (fr. natalite) mortificare a celulelor si tesuturilor (fr. 2.

f. nevrita s. obliterare diminuarea sau suprimarea unor cavitati sau a unui conduct prin astuparea cu o materie solida (obturatie) sau prin apropierea si fuziunea peretilor sai (ocluzie).f. avand cauze si mecanisme patogenice greu identificabile si.f. fiziologie a sistemului nervos (fr. nevrite) nevroglie s.f.m. nidation) stare patologica manifestata prin miscari oscilatorii ritmice ale globilor oculari in toate directiile. . normocyte) nosologie s. studiul bolilor sistemului nervos (fr. de torpoare. neuroplegie s. contactul si orientarea in mediul ambiant sunt diminuate. nevralgie) nevrectomie s. neurone) neuropatologie s. cu predominanta consecutiva a lipogenezei fata de lipoliza. nevralgie s. studiul sistemului nervos ( neurologie) celula nervoasa (fr. Se observa indeosebi in epilepsie si in sindroamele postcomotionale. Ca urmare. neuropathologie) scadere a tonusului sistemului nervos (fr. chirurgie a sistemului nervos (fr. nevrose) nictofobie s.f. normoblaste) globula rosie adulta (fr.f. nodosite) normoblast s. neurophysiologie) studiul sistemului nervos (neurologie) neurologie s. nevroza s. din cauza contractiilor muschilor ochilor. iar pragul perceptiei este crescut.f. neurasthenie) neurochirurgie s.f.f.f. nyctophobie) fixare a oului fecundat in mucoasa uterina (fr.f. dezvoltate intre oasele boltii craniene. rezectie a unui nerv (fr. globula rosie nucleata (fr. nevroza astenica (fr. in consecinta. nodozitate s. nevroglie) boala manifestata prin tulburari psihice (fr. tudiul bolilor (fr. Obezitatea este mai curand un simptom decat o entitate patologica. neurologi s. in care functiile psihice sunt incetinite. si un exces ponderal de peste 20 % in raport cu standardele recomandate.f. neurochirurgie) neurofiziologie s.n.n. formatie accidentala sau patologica pe un organism (fr. nistamgus teama patologica de intuneric (fr.neurastenie s. nevrectomie) inflatie a unui nerv (fr. normocit s. nidatie s.f. cu tulburarea starii de constienta. tesut conjunctiv intre neuroni (fr. neuron s. nosologie) oase wormiene obezitate oase mici suplimentare.f. neuropathologie) durere pe traiectul unui nerv (fr.f. dificil de prevenit si greu de tratat.f. anomalie metabolica manifestata prin cresterea masei tesutului adipos consecutiva unui bilant energetic pozitiv. obnubilare stare de apatie.

substanta care stimuleaza contractiile muschiului neted uterin. oculomotor cu referire la structurile anatomice cu rol in mobilitatea globului ocular. caracterizata prin scaderea potentialului functional al organismului si printr-o senzatie subiectiva caracteristica de indiferenta si incapacitate de actiune. placa cu care pot fi realizate obturatii. care se acumuleaza in organism in cursul tratamentelor cu inhibitori ai monoaminoxidazei si actioneaza ca un fals neurotransmitator la nivel sinaptic. 2. obstetrical obstructie obturatie practica medicala a nasterilor (fr. recunoscut de subiect. obraz portiunea anteriora a fetei. consecinta a unui efort fizic sau intelectual. octopamina ocular analog structural al noradrenalinei. alcatuita din globul ocular si anexele sale. 1. organul vederii. formand peretele lateral al cavitatii bucale. care o produce. care se pune la ochi cu scopul de a corecta un defect de vedere. obstacol functional sau organic care impiedica circulatia materiilor solide sau lichide la nivelul unui conduct din organism.f. fie contractura uterina si accelerand astfel travaliul. Sinonim: oftalmic. tesutul conjunctiv si uneori pielea au culoare bruna.a unei deschideri congenitale sau accidentale. Ocluzia intestinului printr-un corp strain inghitit sau introdus prin rect. . Cuprinde in grosimea sa numerosi muschi pielosi cu rol in diferitele expresii ale fetei. de a apara ochii de praf sau de lumina prea puternica.oboseala stare tranzitorie. in fizionomie. obstetrica s. ochi simpatizant ocitocic ocluzal ocluziv ochi nelezat. obstetrique) care se afla in relatie cu sarcina si nasterea. determinand fie contractii fazice. prezenta unor idei. oculopalpebral care implica ochiul si pleoapa. obsedant obsesie care revine in memorie si se impune irezistibil atentiei subiectului. amintiri sau actiuni care se impun impotriva vointei subiectului pe primul plan al gandirii. 1. 2. regiunea posterioara a capului. 1. in orice moment. ocronoza stare patologica in care cartilajele. 2. simetrica. 2. o deschidere. Inchiderea cu ajutorul unui aparat . Despre o structura naturala sau artificiala care inchide o fanta. indeosebi la nivelul boltii palatine. care se refera la ocluzie. Care se refera sau apartine occiputului. obturator occipital occiput 1. formatiune anatomica pereche. Osul occipital. Aparat. in ciuda caracterului absurd. Parte a sistemului optic al unui microscop prin care observatorul priveste pentru examinarea preparatului. dispozitiv. ochelari ochi dispozitiv optic format dintr-o pereche de lentile fixate intr-o rama. despre suprafata dintelui la nivelul careia se realizeaza ocluzia. care va suferi alterari secundare in cursul oftalmiei simpatice. care constituie cauza unei oboseli.obturator .

oftalmie s. a pielii fruntii.n. denumire data organului dentar care inglobeaza dintele impreuna cu aparatul sau de sustinere. ofidism otravirea cu venin de sarpe. odontotheca foliculul dintelui. rezultat prin diferentierea celulelor mezenchimale din papila germenului dentar. a glandei lacrimale.f. Este rezultatul decalcifierii dintilor. odontolitiaza tartru dentar. a nasului si a pleoapei superioare. oftalmita afectiune inflamatorie a ochiului (fr. odontalgie s. odontologie s. care prezinta forma unui dinte. avand rol in formarea dentinei.f.f. ophtalmie) inflamatie a globului ocular. insotita de durere. odontoplerozis cresterea numarului dintilor peste limitele normale. ca unitate functionala. odontoblast odontocie durere de dinti (fr. odinofagie dificultate in deglutitie. odontolit concretiune calcaroasa pe un dinte. oftalmodesmita oftalmodinie oftalmolog inflamatia tendoanelor muschilor oculomotori. ophtalmetre) ramura a nervului trigemen care da sensibilitatea globului ocular. oftalmetru s. odontom odonton studiul bolilor dintilor (fr. oftalmic instrument pentru masurarea razelor de curbura a corneei (fr. odontologie) formatiune tumorala constituita din tesut dentar calcifiat. odontoclazie odontogenie odontoid distrugerea morfologica a tesuturilor dentare. formarea foliculilor dentari si a dintilor. Uneori se insoteste de o insuficienta pancreatica. care favorizeaza dezvoltarea cariilor. odontoliza eroziunea dintilor. diminuarea consistentei dintilor. . odontalgie) element celular al pupilei dentare. a mucoasei nazale olfactive.oddita leziune inflamatorie a sfincterului Oddi cu o simptomatologie asemanatoare celei a litiazei coledociene. odihna repaus psihofizic. odontoplastie replantare dentara. durere la nivelul globului ocular.

oligodendroglie celula de suport de dimensiuni mici a sistemului nervos. a unui epansament pleural masiv sau a unei obezitati marcate. oligospermie . Anatomopatologic este format din celule mici. oftalmotomie interventie chirurgicala prin care se face o incizie la nivelul globului ocular. oleotorax olfactie olfactiv injectarea unei substante uleioase intrapleural. oligodendrocit sinonim: oligodendroglie. care este activ in cantitati foarte mici. existenta unei cantitati de lichid amniotic sub 200 ml. oligodendrogliom oligodinamic oligodipsie oligofagie forma de gliom cu evolutie frecvent maligna. intre fibrele nervoase si in lungul vaselor de sange. oftalmoscop studiul fiziologiei ti patologiei ochiului (fr. oligomenoree oligopnee dezvoltare insuficienta a facultatilor psihice (fr. stare caracterizata prin absenta sau diminuarea senzatiei de sete. diminuarea globala a ventilatiei pulmonare. nodul sau placard intradermic si hipodermic rezultat consecutiv introducerii in piele a unui corp gras care nu se reabsoarbe si care induce o reactie de corp strain. olecranectomie olecranon rezectie totala sau partiala a olecranului. sunt nervi senzitivi si reprezinta nervii mirosului. oligophrenie) sindrom caracterizat prin survenirea menstruatiilor la un interval mai mare de 32-35 de zile.f. oleoartroza oleom introducerea unei substante uleioase in articulatii. diminuare anormala a alimentatiei. la limita suprimarii totale a acesteia. situata in jurul celulelor nervoase.medic specialist in diagnosticul si tratamentul afectiunilor oculare. in scop terapeutic. eminenta osoasa situata in partea superioara si posterioara a extremitatii proximale a ulnei. denumire generala pentru procesele neurochimice care stau la baza simtului mirosului. oftalmologie s. Poate fi consecinta unei afectiuni a centrilor nervosi respiratori. in cursul pneumotoraxului terapeutic. diminuarea extrema a diurezei. cu nucleu rotund. olfactometru oligoamnios oligoanurie aparat folosit pentru aprecierea acuitatii olfactive. ophtalmologie) instrument pentru examinarea interiorului ochiului. oligocitemie oligodactilie scaderea volumului eritrocitar total. oligofrenie s.f. anomalie caracterizata printr-un numar mai mic decat normal al degetelor de la maini sau de la picioare. perechea I de nervi cranieni. a muschilor sau a scheletului toracic.

f. ombilic) omfalectomie s. care iau aspectul de gheara. oncologie s. operatoire) tratament cu extracte de organe sau de glande endocrine.m. omphalectomie) inflamatia regiunii ombilicale. ovogeneza (fr. organ abdominal prin care fatul este legat de corpul mamei (fr. ontogenese) ontogeneza (fr. ontogenie) teoria existentei (fr. omfalita ablatiune a ombilicului (fr. scapula (fr. oncologia) instrument utilizat pentru masura volumului sanguin circulant la nivelul membrelor. dezvoltare a individului. opoterapie s.n.f. oncocercoza oncocit strivire a cordonului ombilical. ontologie s. Este o celula epiteliala nediferentiata. orbiculaire) .f. oogenese) operatoriu adj. oncogene) distructie a tesutului tumoral. oncoliza cangerigen (fr. ontogenie s. ombilic s. onicogrifoza onicoliza forma deosebita de ingrosare a unghiilor. de la oul fecundat pana la stadiul de adult. instrument de forma unei pense utilizat pentru omfalotripsie. oncogen. oogamie s.f. celula columnara cu citoplasma eozinofila granulara. osul umarului.f. cancerologie (it. ontogenie (fr. chirurgical (fr. organoterapie (fr. orbicular adj. ontogeneza s. gasita in glandele salivare si unele glande endocrine etc. omoplate) boala parazitara produsa de viermi din specia Onchocerca. ontologie) fuziune a unui gamet femel cu unul mascul (fr. omfalocel aplazie congenitala a peretelui ventral realizand o hernie ombilicala de tip fetal sau embrionar. dezlipire a unghiei de pe patul ei. oligurie scaderea sub 800 ml a volumului de urina eliminata in 24 de ore. opotherapie) circular. omfalotomie omfalotrib incizarea sau sectionarea ombilicului ori a cordonului ombilical. formare a oocitului in ovar.f. omfalotripsie omoplat s. care apare in special la nou-nascuti. muschi ~ = muschi circular plasat in jurul pleoapelor si buzelor (fr. inlocuind practica ligaturii cordonului la nou-nascut.scaderea numarului de spermatozoizi din sperma . oncocitom tumora adenomatoasa formata din oncocite. oogamie) oogeneza s.f.f.mai putin de 20 milioane de spermatozoizi pe ml de sperma. neacoperita de tegumente.-a adj. oncometru studiul si tratamentul cancerului.

n. osteocit s.f. osteologie) tumoare a tesutului osos (fr. osteoblast s.f.f.f. osteoblaste) celula osoasa matura (fr.n.f.f. studiul oaselor (fr.f.in tesutul osos.f. formare a organelor in timpul dezvoltarii individuale a organismelor (fr.n.n. osteosarcom s.f. osteocyte) osteocondrita Calve-Legg-Perth osteocontrita disecanta juvenila a soldului-la baieti intre 5-15 ani-unilateral. se fragmenteaza. osteoza s. turteste si deformeaza capul femural.n. opoterapie (fr. rezectie a unui os bolnav (fr. Spatiul articular este normal sau largit.m. otalgie) inflamatie a urechii (fr. osteom s. ortopedie s. osteomyelite) boala a oaselor (fr.f. oseina s. osteophyte) distrugerea tesutului osos in intregime . inflamatie a maduvei oaselor (fr. larg si gros. puerperala si senila. otite) otolit s. osteopathie) osteoplastie s. otita s. predominant in corticala oaselor lungi . . osteoscleroza tumoare maligna a oaselor (fr. osteopatie s. osteosm osteoid osteotomie s.minerale. osteomielita s.f. tumora benigna a osului.din tesutul osos. osseine) osteita s. osteose) durere a urechii (fr. osteosarcome) depunere in plus a subtantei anorganice .oreion s. osteome) osteomalacie reumatismul adultilor-apare mai frecvent la femei. organotherapie) chirurgie a deformatiilor osoase (fr. osteite) osteoartrita s. osteologie s. osteeo-arthrite) celula osoasa tanara (fr. inflamatie a tesutului osos (fr. osteofit s. orthopedie) proteina din oase (fr. organogenese) organoterapie s.substanta organica si subtanta anorganica.osteoscleroza cu nidus osteolitic. parotidita (fr.minerale. oreillon) organiogeneza s.f. inflamatie a unui os si a articulatieie sale (fr. osteoliza proliferare anormala a tesutului osos (fr.n.f. osteoporoza restaurare operatorie a unui os (fr.are 3 forme: infantila. osteoplastie) pierderea substantei anorganice .f. osteotomie) boala a oaselor de natura distrofica (fr.Colul este scurt. otalgie s.

ovariectomie) inflamatie a ovarelor (fr. scurgere de puroi din ureche (fr.f. a unor mucoase (fr. ovogenese) gamet femel produs de ovar (fr. palliatif) palpitatie s. otoscop s.f. mai rapida a inimii (fr. infectie in jurul unghiilor (lat. papillome) basicuta rosie pe piele (fr. ablatiune a ovarului (fr.f.f. pachypleurite) medicament cu eficacitate de moment (fr.f. otorrhee) otorinolaringologie s. Paradontium) paradontoza s. oogeneza (fr.f. ovul s.f. hipersensibilitate auditiva (fr. a mobilitatii si sensibilitatii corpului (fr. pradontose) pierdere.f. panaceu s.f. constand in retragerea gingiilor (fr. oxygenotherapie) tratament medical cu un amestec de oxigen si ozon (fr.-a s.n. palpitation) medicament considerat remediu universal (fr. inflamatie a paradontiului (fr. panaricium) glanda. pancreas) pancreatita s. ovule) ovulatie s.n. otolithe) otoree s. pahipleurita s. totala sau partiala. ozonotherapie) bolnav in tratamentul unui medic (lat. paradontiu s. intre ficat si splina. ovulation) oxigenoterapie s. otosclerose) instrument pentru examinarea canalului auditiv si a timpanului (fr.m. tumoare benigna pe piele si pe mucoase (fr.n. bataie intetita. tratament prin inhalatii de oxigen (fr.n. pacient.n. paralysie) paranoia s.f. proces patologic al paradontiului. papille) papilom s. oto-rhino-laryngologie) scleroza a timpanului ( fr. ovarite) ovogeneza s. eliminare periodica a ovulului matur (fr. ovarita s. .f.f. otoscleroza s. paralizie s. paradontite) tesuturile in care sunt fixati dintii (germ.f.f. nasului si laringelui ( fr.f.n.f. papila s. pancreas s. cu secretie externa si hormonala (fr.corpuscul calcaros din labirintul urechii (fr.m.f. studiul afectiunilor urechii. otoscope) ovariectomie s. paliativ s.f.f. paciens) ingrosare inflamatorie a pleurei (fr. paracousie) paradontita s.n. papula s. papule) paracuzie s. ozonoterapie s.f. pancreatite) mica proeminenta a pielii. panacee) panaritiu s. inflamatie a pancreasului (fr.

f. paraplegie) parapsihologie s. peristaltism inflamatie a periostului (fr. pathologique) studiu al simptomelor bolilor (fr.f.f. periostite) ansamblu de contractii ale intestinelor care provoaca inaintarea progresiva a continutului din ele.boala psihica manifestata prin idei delirante fixe. patologie s.f. membrana seroasa care captuseste cavitatea abdominala (lat. parapsychologie) glanda endocrina situata inapoia tiroidei (fr. tulburari gastrice si psihice (fr. bogat in vase sangvine (fr. referitor la peretele unui os. pericarde) pericardita s. periost s. pericardite) portiune dintre anus si organele genitale (fr. peritonite) inflamatie a mucoasei bazinetului si a rinichilor (fr.f. parathyroide) boala provocata de paraziti (fr. pepsine) periartrita s. patogenie s. parotide) parotidita s.f.n. cu rol important in digestie (fr. os ~ (si s. a grandorii.f. parietal) glanda salivara situata sub ureche (fr. inflamatie a tesuturilor din jurul unei articulatii (fr.f. fr. paratiroida s.f. pyelite) . peritoneu s. care cauzeaza boli (fr. prin mania persecutiei.-a adj. Parese) parietal. parotida s. enzima a sucului gastric. perioste) periostita s. pellagre) pepsina s. care se manifesta prin plagi pe corp.f. pielita s. morbid. prin neincredere etc.f. peritonaeum) inflamatie a peritoneului (fr. inflamatie a pericardului (fr. tesut spongios. perineu s. pericard s. pathogenie) patologic. peritonita s. periarthrite) invelis extern al inimii (fr. anormal (fr.n.-a adj.f. perinee) tesut fibros care acopera oasele (fr. parasitose) parenchin s. pareza s. parazitoza s. pathogene) studiu al mecanismului aparitiei bolilor (fr.n. paralizie a ambelor picioare (fr.) os pereche care formeaza partea de mijloc a cutiei craniene (fr.n.f. paranoia) paraplegie s. studiul fenomenelor psihice ce par a nu avea o explicatie stiintifica. inflamatie a parotidelor.n.f.-a adj. parenchyme) paralizie usoara (germ. oreion (fr.f. pathologie) boala datorata lipsei de vitamine. parotidite) patoden.f. metapsihica (fr. pelagra s.n.

pielonefrita s.f.
infectie a rinichiului si a bazinetului (fr. pyelonephrite)

piemie s.f.

infectie generala a organismului (fr. pyhemie)

pigment s.m.

substanta organica colorata (fr. pigment)

pigmentatie s.f. pilor s.m.

pigmentare (fr. pigmentation) orificiu intre stomac si duoden (fr. pylore)

piodermita s.f. piogen adj.

afectiune purulenta a pielii (fr. pyodermite) care produce puroi (fr. pyogene)

pionefrita s.f. pioree s.f.

nefrita purulenta (fr. pyonephrite) scurgere de puroi (fr. pyorrhee)

pirofobie s.f.

teama patologica de foc (fr. pyrophobie)

piromanie s.f. plaman

tendinta patologica de a da foc (fr. pyromanie) fiecare dintre cele doua organe ale aparatului respirator care asigura schimburile de gaze, la nivelul plamanilor sangele venos transformandu-se in sange arterial.

plaman cardiac planta s.f.
talpa (lat. planta)

denumire data complicatiilor pleuropulmonare ale bolilor cardiace.

plasma s.f.

lichid intercelular in sange si limfa (fr. plasma)

plastida s.f. pleura s.f.

organit din citoplasma (germ. Plastide) membrana seroasa a plamanului (it. pleura)

pleurectomie s.f. pleurezie s.f. pleurezie s.f. pleurita s.f. plex s.n.

rezectie partiala a pleurei (fr. pleurectomie) inflamatie a pleurei (cu lichid) ( fr. pleuresie) inflamatie a pleurei (cu lichid) (fr. pleuresie) pleurezie (seaca) (fr. pleurite) retea din fibre nervoase sau vase de sange (lat. plexus)

plomba s.f.

astupare a unei carii dentare; materialul folosit (germ. Plombe)

plomba v.t.

a astupa cu o plomba o carie dentara (fr. plomber)

pneumatoza s.f.

acumulare de gaze]in cavitatile organismului (fr. pneumatose)

pneumococ s.m.

bacilul pneumoniei (fr. pneumocoque)

pneumoconioza s.f. pneumograf s.n.

afectiune pulmonara provocata de inhalarea prafului de carbune (fr. pneumoconiese)

aparat care inregistreaza miscarile respiratorii (fr. pneumographe)

pneumonie s.f. poliartrita s.f. policlinica s.f. polidipsie s.f.

inflamatie a plamanului, cauzata de pneumococ (fr. pneumonie) inflamatie a mai multor articulatii (fr. polyarthrite) unitate medicala de consultatii si tratament ambulatoriu (fr. policlinique) sete excesiva (fr. polydipsie)

polinevrita s.f. polinoza s.f.

inflamatie a mai multor nervi (fr. polynevrite) criza alergica datorata polenului (fr. pollinose)

poliomielita s.f. polip s.m.

inflamatie a substantei cenusii a maduvei spinarii; paralizie infantila (fr. poliomyelite) excrescenta carnoasa pe o mucoasa (fr. polype)

poliploid,-a adj. poliurie s.f.

cu un numar de cromozomi de peste doua ori mai mare decat in faza haploida (fr. polyploide) secretie excesiva de urina (fr. polyurie)

posologie s.f. potiune s.f.

studiu al dozarii medicamentelor (fr. posologie) medicament lichid (fr. potion)

premolar s.m.

dinte intre canini si molari (fr. premolaire)

prenatal,-a adj.

anterior nasterii (fr. prenatal)

preoperatoriu, -le adj. profilactic,-a adj. profilaxie s.f.

care precede o operatie ( fr. preoperatoire) preventiv (fr. prophylactique) ansamblu de masuri medico-sanitare pentru prevenirea bolilor contagioase (fr. prophylaxie)

prognat,-a adj. prolaps s.n.

cu maxilarele proeminente (fr. prognathe) cadere sau iesire anormala a unui organ din cavitatea in care se gaseste (fr. prolapsus)

prostata s.f.

glanda endocrina la baza uretrei (fr. prostate)

prostatita s.f.

inflamatie a prostatei (fr. prostatite)

proteic,-a adj. proteina s.f. proteza s.f.

referitor la proteine (fr. proteique) substanta organica, cu rol important in celula vie, rezultand prin polimerizarea unui mare numar de minoacizi (fr. proteine) aparat, piesa care inlocuieste un membru sau organ al corpului (fr. prothese)

protoplasma s.f. prurigo s.n. prurit s.n.

substanta albuminoida, baza oricarei celule vii (fr. protoplasme) dermatoza alergica, caracterizata prin eruptii insotite de prurit (fr. prurigo) mancarime intensa a pielii (fr.prurit)

pseudoartroza s.f.
articulatie anormala, la nivelul unei fracturi neconsolidate (fr. pseudoarthrose)

psihanaliza s.f.

1. investigatie psihologica avand drept scop a aduce in constiinta sentimente obscure sau refulate 2. metoda psihoterapica bazata pe aceasta investigatie (fr. psychanalyse)

psihastenie s.f. psihiatrie s.f. psihic,-a s.n.

nevroza manifestata prin nehotarare, obsesii si fobii (fr. psychasthenie) studiul si tratamentul bolilor psihice (fr. psychiatrie) totalitatea fenomenelor si proceselor cognitive, afective si volitionale; suflet (fr. psichyque)

psihofizica s.f.

studiul raporturilor dintre fenomenele psihice si fizice (fr. psychophysique)

psihofiziologie s.f. psihologie s.f.

studiul proceselor psihologice in raport cu cele fiziologice (fr. psychophysiologie) 1. studiul stiintific al psihicului 2. structura psihica a unui individ, a unei colectivitati (fr. psychologie)

psihomotor, -oare adj. psihopatie s.f.

referitor la miscari care implica activitatea nervoasa superioara ( fr. psychomoteur) boala mintala (fr. psychopathie)

psihopatologie s.f. psihoterapie s.f.

studiul aspectelor patologice ale activitatii psihice (fr. psychopathologie) tratament bazat pe influentarea psihicului (prin hipnoza, sugestie etc.) (fr. psychotherapie)

psihotrop,-a adj. psihoza s.f.

(medicament) care actioneaza asupra psihicului (fr. psychotrope) 1. stare de spirit bolnavicioasa caracterizata printr-o surescitare nervoasa provocata de cauze de origine sociala 2. obsesie (fr. psychose)

psoriazis s.n. ptialina s.f. ptoza s.f.

boala de piele caracterizata prin pete rosii acoperite de mici coji uscate (insotite de prurit) (fr. psoriasis) enzima din saliva (fr. ptyaline) deplasare in jos a unui organ, datorita slabirii muschilor sau ligamentelor (fr. ptose)

puerperala adj.

febra ~ = boala infectioasa a lauzelor (fr. puerperal)

pulmonar,-a adj. pulpita s.f. pupila s.f.

al plamanilor (fr. pulmonaire) inflamatie a pulpei dentare (fr. pulpite) orificiu central al irisului ocular (fr. pupille)

purulent,-a adj. puseu s.n.

(despre rani) care puroiaza (fr. purulent) acces al unei boli (fr. poussee)

pustula s.f. quadrom

vezicula purulenta pe piele (fr. pustule) hibridom obtinut prin fuziunea a doua linii de hibridoame.

quantum satis

a imaginii unui corp opac. imaginea insasi (fr. recidive) partea ultima a intestinului gros (lat. De asemenea. rectum). intensitatea fluorescentei poate scade si in functie de mediul in care se afla moleculele. rachidien). decrepitudine. datorita calcifierii insuficiente (fr. reflex reactie adecvata a organismului fata de un excitant. virusurile formand o populatie de genoame inrudite. ramolissment). ramolisment recidiva rect ramolire. retine). quasispecie concept dezvoltat de Eigen pentru a defini structura populatiilor ARN. fara interventia vointei (fr. reflexe). de ex. renal). radioscopie). care arata obligativitatea administrarii zilnice a unui medicament in doza specificata. reaparitie a unei boli (fr. radioscopie examinare pe un ecran fluorescent a unui organ cu ajutorul radiatiilor X (fr. regurgita renal a-i reveni cuiva in gura alimentele din stomac si esofag (fr. rachitisme). indicand obligatia adaugarii la principiile medicamentoase active a unui excipient pana la completarea unei cantitati sau a unui volum specificate in retea. rachianesthesie). In acest caz. pe care se formeaza imaginea (fr. quenching termen ce caracterizeaza diminuarea randamentului emisiei de energie. Radiographie). senilitate ( fr. radiografie fotografiere pe film fotografic. egala in valoare absoluta cu 1/3 sau 2/3 din sarcina electronului. interactiunile dintre ele si auto-organizarea lor progresiva in cursul stadiilor initiale ale aparitiei vietii pe pamant. rabies).. radioterapie tratament cu radiatii ?X? ( fr. cu ajutorul razelor X. tesut sau organ prin absorbtia lui treptata in tesuturile vecine (fr. In egala masura. anestezie partiala prin injectie in canalul rahidian (fr. resorption). moleculele invecinate cu cele fluorescente pot absorbi fotoni de fluorescenta . acest principiu poate fi aplicat populatiilor ARN virale care exista in interiorul unei gazde infectate. turbare (lat. quotidie rabie termen utilizat rar in prescriptiile medicale. Pentru acestea.termen folosit sistematicin prescriptiile medicale. radiumtherapie). reumatism . membrana inferioara a ochiului. datorita ratei mari a mutatiilor si a lipsei sistemelor de corectie post-replicare. notiunea clasica de specie biologica este insuficienta. cu referire indeosebi la diminuarea intensitatii fluorescentei. dar diferite. rahitism boala (la copii) caracterizata prin deformatii ale oaselor. regurgiter). quark particula ipotetica cu sarcina electrica fractionara. resorbtie retina disparitie lenta a unui lichid. al coloanei vertebrale (fr. radiotherapie). radiumterapie rahianestezie rahidian tratament cu radiatii de radiu (fr. al rinichilor (fr.

rinologie studiul bolilor nasului (fr. (despre tesuturi) ingrosat. scizura sclera fisura pe suprafata unor organe (fr. rhinologie). care secreta saliva (fr. rhinoscopie).. salivar referitor la saliva. rhinoplastie). rezectie rinalgie inlaturare totala sau partiala a unui organ sau tesut (fr. examinare a foselor nazale (fr. saturnisme). schizophrenie). salivatie sangvin sanitar secretie abundenta de saliva (fr. salive). schizofrenie sciatic boala psihica grava caracterizata prin alterarea spiritului. idei delirante si halucinatii (fr. tunica solida a globului ocular (germ.f. sanguin). salivaire). 1. glande ~ = glande. rinoplastie rinoscopie roentgen sacrum sadism saliva refacere operatorie a unui nas mutilat (fr. saturnism sceros intoxicatie cronica cu plumb (fr. sanitaire). sub limba. Sklera). Rheumatologie). referitor la sange: prin care circula sangele (fr. sclerotique). resection).. s. (medicament) care provoaca revulsie (fr. cruzime (fr. revulsif). satiete). reumatologie revulsiv studiul afectiunilor reumatice (germ. sarcome). sadisme). sclerenchyme). sclereaux).boala caracterizata prin dureri in muschi sau in articulatii (germ. nerv ~ . refritor la sanatate (fr. nerv rahidian care inerveaza partea de jos a corpului 2. nevralgie pe traiectul nervului sciatic (fr. opaca a ochiului (fr. conjunctiva (fr. scisure). lichid secretat de glandele salivare (fr. satietate saturatie (fr. membrana alba. . sciatique). durere de nas (fr. sclerodermie sclerotica scleroza intarire si ingrosare a pielii (fr. os triunghiular la partea inferioara a coloanei vertebrale (lat. placere patologica de a chinui. fibros (fr. Rheumatismus). salivation). sacrum). sclerenchim tesut vegetal de sustinere (fr. sarcom tumoare maligna. unitate de masura a dozelor de radiatie X (fr. rhinalgie). adj. r?ntgen). sclerodermie).

somnifere). somatologie somnifer spasm studiul anatomic si fiziologic al corpului vietuitoarelor (fr. symptomatologie). sideroza simfiza pneumoconioza cauzata de pulberi de fier (fr. salivatie abundenta (fr.n. narcotic. caracterizata prin anemie. contractie brusca. scolioza scorbut deviatie laterala a coloanei vertebrale (fr. a unui muschi (fr. caracterizata prin anemie. sinus). symptome). siderose). soporific (fr. boala datorata lipsei de vitamina C. sialorhee). . spermatogeneza spermatozoid formare a spermatozoizilor (fr. articulatie fixa intre doua oase (fr. scorbut). scorbut). sinuzita sistola inflamatie a unui sinus (fr. spasmotic (medicament) care combate spasmele (fr. spasme). simptomatologie sinartroza totalitatea simptomelor unei boli (fr. sexologie). serologie). (fr. sialagog sialoree (substanta) care provoaca salivatie (fr. involuntara. sclerose). infectie generalizata a sangelui (fr. septicemie). sinistrocardie). studiul serurilor (fr. spermatogenese). studiu stiintific al sexualitatii (fr. articulatie putin mobila (fr. scrofuloza sebum tuberculoza a ganglionilor limfatici de la gat (germ. secretie grasa a glandelor sebacee (lat. semiologie septicemie serologie studiul simptomelor bolilor (fr. sinusite). sialagogue). boala datorata lipsei de vitamina C. caderea dintilor etc. . symphyse). seroterapie sexologie sfincter tratament prin seruri (fr. indiciu (fr. serotherapie). sebum). contractie ritmica a inimii (fr. sinistrocardie sinus deplasare a inimii spre stanga (fr. scoliose)scorbut s. (medicament) care provoaca somn. semilogie). systole). spasmolithique).intarire a unui tesut organic (fr. caderea dintilor etc. Skrofulose). cavitate a unui os cranian (lat. somatologie). synarthrose). muschi inelar care inchide un orificiu (fr. sphincter). ( fr. simptom manifestare a unei boli.

transpiratie abundenta. telepatie transmitere a gandurilor la distanta (fr. 2. la baza creierului (fr. splenite). tachycardie). talasoterapie tanatofobie tars tratament prin bai si aer de mare (fr. sectionare a unui tendon (fr. spermatozoide). terapeutica . sous-cutane). parte a encefalului. sub scoarta cerebrala (fr. sudation). stomatite). stenose). pastila. deviatie a axei vizuale a unui ochi. thalamus). spondylite). spondilita inflamatie a vertebrelor (fr. comprimat. sudoripar sutura care secreta transpiratia (fr. subcutanat sublingual sudatie sub piele (fr. spondiloza steatoza stenoza stern afectiunea reumatica a vertebrelor (fr. stomatologie strabism studiul bolilor cavitatii bucale si ale dintilor (fr. tarse). plamanii) (fr. ingustare a unui canal sau orificiu (fr. tableta preparat farmaceutic in forma de disc mic. stetoscop stomatita instrument pentru a asculta unele organe interne (inima. stethoscope). os al pieptului (lat. 1. stomatologie). in scop curativ (fr. degenerescenta a unui tesut. tenosinovita tenotomie inflamatie a tecilor conjunctive care invelesc un tendon ( fr. splenita inflamatie a splinei (fr. talasofobie teama patologica de mare (fr. tahicardie talamus accelerare a ritmului cardiac (fr. care provoaca privirea incrucisata (fr. schelet cartilaginos al pleoapelor (fr. steatose). strabisme). 2. inflamatie a mucoasei bucale (fr. subconscient). sudoripare). spondylose). subconstient subcortical totalitatea fenomenelor psihice care se desfasoara in afara constiintei (fr. tenotomie). pilula (fr. thalassotherapie). sous-cortical). sublingual). thalassophobie). sternum).gamet mascul (fr. cusatura a bazelor unei rani. thanatophobie). cauzata de un exces de grasime (fr. 1. teama patologica de moarte (fr. suture). tenosynovite). articulatie fixa a oaselor craniului (fr. sub limba (fr. tablette). partea posterioara a labei piciorului. telepathie).

(si s. transfuzie introducere in venele unui bolnav a unei cantitati de sange sau de plasma sangvina (fr. tricophytie). teratogene). typhlologie). energie. os lung si gros din scheletul gambei (lat. pentru trepanatii (fr. organ transplantat (engl. tranchilizant transa (medicament) care linisteste (fr. transe). contractie usoara si permanenta a muschilor 2. transplant tesut. therapeutique). al tiroidei 2. transplant). tiflologie tiroid studiul deficientelor senzoriale vizuale (fr. lichid eliminat prin transpiratie (fr. fig. 1. triceps). tiflita inflamatie a cecului (fr. trattamento).tonus). terapie terapeutica. traumatism trepan ansamblu de tulburari fizice sau psihice provocate de o violenta exterioara. thyroide). ingrijire medicala (it. muschi cu trei ligamente la un capat (fr. vigoare (lat. glanda ~a . comportare fata de cineva 2. 1. un tesut (fr. transfusion). tibia). 1. prin peretii vaselor mici (fr.) glanda endocrina. transsudat). stare in care se afla cel supus hipnozei (fr. al tesuturilor (fr. tissulaire). typhlite). . tiroidita tisular inflamatie a tiroidei (fr. trauma). traumatism (it. teratologie). tomographie).. transplanter). atitudine. traumatisme). trepanatie triceps deschidere a cutiei craniene (fr. teratologie tibia stiinta despre malformatii la plante si animale (fr. (fr. transsudatie tratament trauma trecere a plasmei din sange in tesuturi. tranquillisant).studiul tratamentului bolilor. transplanta transsudat a frega un organ. fr. instrument chirurgical. therapie). ca un sfredel. tricofitie boala de piele contagioasa. teratogen care produce malformatii (fr. thyroidite).f. provocata de o ciuperca parazita si caracterizata prin caderea parului (fr. terapie (fr. din partea anterioara a laringelui (fr. transsudation). trepanation). tomografie tonus radiografie ce permite obtinerea de imagini dintr-un singur plan de profunzime ( fr. trepan). trauma (fr.

thrombose) canal prin care se elimina celulele sexuale formate de ovar (fr.. forma inactiva a tripsinei (fr. palpare a unui organ ( fr. pereche de nervi cranieni care inerveaza o parte a pielii si a muschilor fetei (lat. tuberculose) umflatura provocata de tulburari ale circulatiei sangelui (fr. thrombicyte) tromboflebita s. ulcer anastomotic sin: ulcer peptic. rezultat printr-o inmultire anormala a celulelor (fr. mandibula. tripsina enzima secretata de pancreas. tripsinogen s. tumeur) tumora cu mieloplaxe tunica s.f. a unui tub de cauciuc in scop explorator ori terapeutic (fr. tuberculostatique) boala infectioasa.n. trompa s.n.n.f. trombopoiese) obturatie a unei artere ori vene printr-un cheag de sange (fr. cu M de 8. touche) tuseu s. trombophlebite) trombopoieza s. tumefia vr. durere la nivelul gingiilor.n. prezenta in toate celulel eucariote. tripsinogene) celula sangvina cu rol important in coagularea sangelui (fr.f. tromboza s.trigemen nerv ~ . compus organic constituit dintr-un nucleu benzenic si un lant lateral la C6. cu rol reglarea procesului de degradare a proteinelor.n.f. trypsine). ulatrofie atrofie gingivala. tunique) palpare a unui organ (fr.5 kDa. pe cale bucala.n. trompe) introducere in stomac sau alt organ cavitar.f. tumora benigna cu potential malign localizata in epifizele oaselor lungi. excrescenta patologica dintr-un tesut de formatie noua. (medicament) care impiedica inmultirea bacilului tuberculozei ( fr. coaste.f. trigliceride esteri de glicerol cu trei molecule de acid gras si sunt lipide de rezerva in organismul uman. Cresterea lor intra in cadrul hiperlipemiei si constituie unul din factorii favorizanti ai aterosclerozei. inflamatie a peretelui unei vene cu formare de cheaguri de sange (fr. proces de formare a trombocitelor (fr. tumefier) tumoare s. care descompune proteinele in aminoacizi (fr. tubage) tuberculostatic. -a adj. trombocit s. tuberculoza s. proteina compusa dintr-un numar de 76 de aminoacizi. membrana fibroasa care inveleste unele organe (fr. foarte stabila. tumefactie s. alcatuit din n unitati de izopren. tumefaction) a prezenta o tumefactie (fr. s. tubaj s. cauzata de bacilul Koch.f. touche) ubichinona ubicuitina ulalgie chinona mitocondriala. tuse s. care afecteaza diverse organe (fr. ulcer ateromatos . trigeminus).n.

nu suprima eliminarea bacteriilor prin fecale si nici transmiterea bolii. ulcerul insusi (fr. V. V. administrat prin inhalare sau parenteral. preparat antigenic derivat dintr-un agent patogen specific sau puternic inrudit cu acesta. vaccin antimaril V. 2. obtinuta in 7-28 de zile de la injectare pentru o durata de circa 6 luni. formare a unui ulcer.V. continand parti egale din tulpinile Inaba si Ogaba de Vibrio cholerae si utilizat pentru imunizare impotriva holerei. vaccin antihepatita B recombin vaccin antiholeric V. inactivat continand virioni intacti sau fractiuni virale. uretrite) dispunerea papilelor calciforme linguale sub forma literei V. injectat subcutanat pentru pentru prevenirea febrei galbene. V lingual vaccin inflamatie a ureterei (fr. V. II si III atenuat. vaccin antipoliomielitic se disting doua: 1. lipsit de celule preparat prin purificarea componentelor antigenice ale microorganismelor patogene. viral inactivat recombinat. leziune a pielii sau a mucoasei gastrice.n. din poliovirus inactivat.f.f. ulceration) compus organic. II si III inactivat. cultivat in celule renale de maimuta. viral neinfectios derivat prin recombinare din antigenii de suprafata ai hepatitei B si clonat in celule de levuri. ureter s.leziune a intimei arteriale la nivelul unui aterom. prezenta ureei in sange (fr.Salk. Asigura protectie scurta si inconstanta. pe partea superioara a limbii. vaccin antigripal V. produs de degradare a proteinelor din organism (fr. obtinut prin tratarea cu formalina a antigenilor de suprafata hepatitici B izolati din plasma purtatorilor umani. administrat intramuscular la persoane care lucreaza in zone cu endemie masiva sau in locuri cu risc profesional de infectie. din poliovirus atenuat. uremie) canal pereche ce leaga rinichii de vezica urinara (fr. cultivat pe culturi de celule din rinichi de maimuta. capabil sa induca. uretre) uretrita s.Sabin. dupa administrarea la un subiect receptiv.f. vaccin antihepatita A vaccin antihepatita B V. preparati din bacterii omorate.f. In sangele subiectului inoculat se formeaza anticorpi care il protejeaza contra microorganismului corespondent. continand poliovirus tip I. uree) uremie s.n. Este utilizat indeosebi pentru imunizarea persoanelor cu risc mare de imbolnavire.f. uretere) canal prin care se scurge urina din vezica (fr. In acest mod se elimina riscurile reactiilor adverse ce pot fi declansate de v. uretra s. vaccin antirabic . uree s. suspensie in solutie de formaldehida de poliovirus tip I. un raspuns imunitar protectiv fata de o anumita agresiune microbiana. cu virus viu atenuat. care contin celule intregi.V. Contine una sau mai multe tulpini din virusurile gripale curent circulante. ulcer extins in intreaga grosime a peretelui organului la nivelul caruia este localizat. ulcer perforat ulcer s. care are tendinta sa se intinda si sa supureze (fr. vaccin acelular V. ulcere) ulceratie s.

1. antitifo-paratifoidic A. vaccin autogen vaccin BCG vaccin DTP V. cu ajutorul toxinelor difuzabile nemodificate. preparate din germeni inruditi. V. care au devenit avirulenti consecutiv unor numeroase treceri pe medii de cultura cu bila de bou. Este produs mai rar si doar pentru tarile unde exista cazuri de febra paratifoida date de Salmonella paratyphi C. preparat din virusul vaccinei. generalizata dupa administrarea prin sacrificare sau intradermica a virusului vaccinei. Boala a bovinelor determinata de virusul vaccinei. in prezent v. Uneori. vaccinostil vacuola latenta mica utilizata in vaccinarea prin sacrificare. obtinut din tulpina Calmette-Guerin de bacili ai tuberculozei bovine.a. vacuolizare procesul de formare al vacuolelor. Datorita eradicarii variolei. administrat prin scarificare sau prin injectare intradermica. vacuum-extractor . formatiune cavitara intracelulara. chiar cand se utilizeaza amestecuri de toxine cu ser antitoxic. vaccin TABDT vaccina V. V. Contine anatoxinele difterica si tetanica si v. 2. diftero-tetano-pertusis. microbian preparat prin punerea in contact a germenilor cu un ser ce contine anticorpi specifici acestora. preparat cu mai multe variante de microbi din aceeasi specie. cu doze progresiv crescute. termenul este utilizat pentru desemnarea unor v. polivalent format dintr-o suspensie de bacili tifici si paratifici. virale sau parazitare avand ca scop determinarea unei imunitati active prin introducerea in organism (pe cale orala. vaccin TABC V. devenind astfel imun la o anumita boala infectioasa. preparat din microorganisme care au fost izolate din leziunea unui pacient care va fi tratat cu v. mai mare decat o vezicula. pertusis. V. V. dar care se deosebesc prin unele proprietati esentiale. parenterala sau prin sacrificare) a unor preparate denumite vaccinuri. Reactie locala cutanata sau uneori sistemica. vaccinare metoda de preventie a anumitor boli microbiene. Se administreaza ca tratament preventiv al turbarii. denumit triplu asociat. vaccinare asociata vaccinare toxinica vaccinat utilizarea unor amestecuri de vaccinuri microbiene sau de anatoxine pentru obtinerea imunizarii simultane impotriva mai multor agenti infectiosi microbieni. vaccin sensibilizat vaccin TAB V. intr-o serie de 15-18 injectii subcutanate.B si C.V. vaccin antivariolic V. Este periculoasa. despre o persoana careia i s-a administrat un vaccin. preparat dintr-un virus viu atenuat sau dintr-un virus atenuat si inactivat prin fenol. vaccin polivalent V. mixt. lipsita de structura interna sau cu o structura simpla si delimitata de o membrana. in vaccinarea antivariolica. omorati printr-un tratament termic sau printr-un bactericid. este administrat obligatoriu doar personalului de laborator expus la virusul variolei.

care consta in derivarea in afara axului longitudinal a membrului in totalitate sau a unei parti a acestuia. referitor la vagin. Se asociaza adesea cu inflamatii ale vulvei. Este utila in diagnosticul fistulei ureterovaginale. caracterizat prin predominanta tonusului vagal. vaginal care apartine vaginului. hiperestezie exagerata a vulvei si a vaginului. se manifesta prin hipersecretie vaginala si durere la trecerea urinii. de hiperexcitabilitate a nervului vag. spasme motorii involuntare si dureroase. situat de la vulva la colul uterin si avand o elasticitate considerabila. cu o lungime de circa 8 cm. sau a unui radical. in chimia organica. atonie veziculara. in chimia anorganica. vagotrop valenta substanta care actioneaza prin stimularea nervului vag. unei substante simple. care este apt pentru o anumita activitate. v. validitate . determinand indeosebi diminuarea ritmului cardiac si scaderea presiunii arteriale. Extractul are actiune sedativa si spasmolitica. V. uneori constitutionala. manifestata prin predominarea actiunii sistemului parasimpatic asupra diferitelor organe. vaginala tunica vaginala. reprezinta capacitatea de substitutie sau de combinare cu hidrogenul.aparat utilizat in obstetrica pentru extragerea fatului din caile genitale. In esenta. V. este situat in perineul anterior. hipoestezie a corneei si faringiana. este calea de eliminare a fluxului menstrual si lasa sa treaca fatul si anexele sale in nasterea naturala. vaginodinie durere la nivelul vaginului. vagal care se refera la nervul vag. intre vezica si rect. vagotomie vagotonic sectiune a unui nerv pneumogastric sau a ramurilor acestuia. anomalie de pozitie la nivelul membrelor. numar care exprima aptitudinea atomilor de a se inlocui sau de a se asocia in combinatiile chimice. constipatie. Este alcatuit dintr-o ventuza care se aplica pe capul fatului si un dispozitiv cu care se obtine vidul partial necesar prinderii ventuzei. practicata in scop terapeutic. glandelor Bartholion si colului uterin. Foarte frecvente. Valeriana Officinalis valgus valid planta din familia Valerianaceae: rizomul si radacina contin un ulei bogat in terpenoide si acizi izovalerianic si alfa-hidroxiizovalerianic. inflamatie a mucoasei vaginale. sanatos. Sin: ventuza obstetricala. bradicardie cu hipotensiune arteriala si tendinte sincopale. inferior fata de uter. care exercita un efect similar intreruperii impulsurilor transmise prin nervul pneumogastric (vag) si prin extensie. se traduce prin instabilitate vasomotorie. vid-extractor. v. adica parasimpaticolitic. vaginalita vaginism vaginita inflamatie acuta sau cronica a vaginalei. tulburari de sudatie. cu contractura dureroasa a muschilor constrictori ai vaginului. Organ al copulatiei. vagotonie stare. inhibitor asupra sistemului nervos parasimpatic. v. in opozitie cu simpaticotonic. vaginografie vagolitic radiografie a vaginului. vagin conduct musculomembranos al aparatului genital feminin.

a unui semn sau a unui simptom in stabilirea existentei unei boli (v. referitor la valvula si indeosebi la valvulele cardiace. una dreapta. valvule uretrale . factori de risc. repliuri ale mucoasei rectale cu aspect semilunar. alcatuita din trei valve triunghiulare. atrioventriculara dreapta. iar uneori este aprximativa in conditiile variabilitatii biologice. cardiaca artificiala alcatuita din tesut biologic. valvula tricuspida valvular v. anexate fiecaruia dintre orificiile arteriale ale inimii. inchid orificiul aortei si al arterei pulmonare in timpul diastolei. V. unui test. Calitatea de a fi valid. sin: valvule rectale. concentratii sau a eficientei.p. 1. prezent in mai multe proteine fibroase. selectionati pe baza unor criterii precise de varsta. artere sau a inimii. de la unghiul duodenojejunal pana la capatul distal al ileonului. starea unui subiect valid. formata din doua valve. valoare globulara raportul dintre hemoglobinemia serica si numarul de globule rosii folosit pentru a determina cantitatea relativa de hemoglobina continuta intr-un globul rosu si a o compara cu aceea a unui subiect normal. de origine vegetala sau animala. 2. care apartine unei valvule. Instrument chirurgical care permite departarea partilor moi ce astupa un organ cavitar.p. anexata orificiului de comunicare intre ileon si colonul ascendent. inferioara si interna. externa sau mica valva. valina Acid alfa-amino-izovalerianic. se exprima numeric. atrioventriculara stanga. Formatiune anatomica in forma de plica acoperind incomplet un orificiu. tricuspida (dreapta) si v. in numar de trei. valoare de referinta valoarea unei marimi obtinuta pe grupe omogene de subiecti. v. impiedicand astfel refluxul de sange in ventricule. destinate sa obtureze orificiul mitral in timpul sistolei. negativa). valva bioproteica valvula v. Este determinata prin utilizarea unor criterii statistice. valoare rezultat al masurarii cantitative a unei activitati .1. valvule sigmoide repliuri subtiri. prin inchiderea sa intermitenta. interna sau marea valva si alta stanga. 1. V. V. valvula atrioventriculara valvula ileocecala valvula mitrala fiecare din cele doua sisteme valvulare anexate orificiilor auriculoventriculare drept si stang ale inimii. refularea continutului lichidian cuprins in conductul sau in organul respectiv. obiceiuri alimentare. V. Aceste v. valvula pilorica repliu circular proeminent al mucoasei gastrice la nivelul orificiului piloric al stomacului. v. Corespund la suprafata rectului unor santuri. montata in suport de plastic sau metalic. a unei vene. 2. 2. impiedica. Valva de dimensiuni mici. valvule conivente valvule Houston repliuri permanente ale mucoasei intestinului subtire situate perpendicular pe axul intestinal. valoare predictiva valva v. de obicei de origine porcina. anterioara. mitrala (stanga). in numar de trei. pozitiva) sau a absentei unei boli (v. Cu referire la o proba sau la un test: capacitatea de a recunoaste subiectii indemni de cei afectati de o anumita boala. destinate sa obtureze orificiul tricuspid in timpul sistolei. este esentiala pentru cresterea optima a copilului si in echilibru azotat la adult. repliu membranos al tunicii interne a unui conduct.

In statistica. varicelle) vascularizatie s. a valvelor unui orificiu cardiac afectate de un proces patologic. valvulopatie boala valvulara indeosebi cu sensul de afectare a unui orificiu cardiac. material obtinut din rocile calcaroase. vaporizare fenomen prin care un corp trece din stare lichida in stare de vapori prin absorbtie de caldura. practicata indeosebi la nivelul valvulelor cardiace.f. este utilizata in medicina ca agent aromatizant. de obicei sub forma de tinctura. v.f. unei structuri biologice (fr. boala infectocontagioasa cu eruptie sub forma de basicute (fr. partiala sau totala. totalitatea vaselor sangvine sau limfatice ale unui organ.repliuri mucoase anormale. constand in schimbarea discontinua a caracterelor sau a asocierilor de caractere.f. 1. Absorbit la nivelul plamanilor provoaca intoxicatii. Sarurile sale sunt utilizate. vanilism intoxicatie cu vanilie. elementul 23. inflamatia unei valvule. de obicei cu referire la valvulele cardiace. marimea concreta a unei caracteristici cantitative. in terapeutica. pe langa folosirea larga in industria alimentara. utilizat sub forma de pulbere sau de granule pentru absorbtia bioxidului de carbon expirat in aparatele de anestezie sau in cele de explorare functionala respiratorie.nestins este oxid de calciu. vapoterapie var tratamentul cu vapori de apa sau apa fin pulverizata. . uneori. iar cel stins este hidroxid de calciu. variabilitate genetica varianta estimarea diversitatii genetice a unei populatii sau a unui lot cu ajutorul metodelor de genetica cantitativa. incizia unei valve. inhibitor puternic al majoritatii enzimelor care cliveaza legatura cu terminala fosfat de la nivelul ATP. 2. congenitale. Este utilizat in scopuri de igiena. cu simbolul V. variabila caracateristica observata pe un ansamblu de indivizi si care poate lua diferite valori. tulpina ale carei proprietati difera de cele parentale. valvuloplastie valvulotomie vanadat vanadiu vanilie procedeu chirurgical practicat in scopul corectarii unui reflux de sange la nivelul unuia dintre orificiile inimii. cu consecinte rapide asupra aparatului urinar. valvulectomie valvulita excizia operatorie. varicela s. var sodat amestec de hidroxid de calciu cu soda caustica. in vederea inlocuirii acestora printr-o proteza valvulara sau o grefa. vascularisation) vasoconstrictie s. pastaia sau extractul plantei orhidiacee Vanilla planifolia care. variabilitate insusire fundamentala a organismelor. de virus. vaporizator dispozitiv pentru producerea de aerosoli sau ceata proveniti dintr-o solutie care contine medicamente ce pot fi administrate pe cale respiratorie. V. care formeaza in lumenul uretrei un obstacol ce se opune scurgerii urinii.

f.f. pl. utilizat sub forma de sare de sodiu sau de potasiu. vezica s. studiul bolilor venerice (fr. Un Wb este fluxul magnetic al unui camp megnetic uniform. . indispensabil organismului (fr. ventral) cavitate interna a unui organ (inima. corpul vertebrei mai calcificat cu discurile vecine normale.f. virologie) boala infectioasa provocata de un virus (fr. transmitandu-se prin contact sexual (germ. ventricul s. vestibule) organ cavitar in care se acumuleaza (temporar) un lichid de excretie (lat. vaso-dilatation) (despre boli) care afecteaza organele sexuale. (substanta) care basica pielea (fr. prima cavitate a urechii interne (fr. vitamine) vomitiv. weber unitate de masura a fluxului magnetic in SI. visceral) organele din cavitatile mari ale corpului ( fr.f.f.).-a adj.-a adj. fiecare dintre oasele in forma de inel care constituie coloana vertebrala (fr. dilatare a vaselor sangvine (fr. ventricule) vermifug.-a adj.stramtare a vaselor sangvine (fr. vesicule) virologie s. vesicant) 1. vertebre) crestetul capului (fr. Simbol W. vertex s. vomitif) wandering pacemaker warfarina watt anglicism prin care se desemneaza o tulburare de ritm supraventricular.-a adj.n.n. caracterizata prin deplasarea temporara si progresiva a punctului de origine al activitatii cardiace. printr-o suprafata de 1m patrat perpendiculara pe directia campului. unitate de putere electrica in SI. vezica mica 2. viscere s.f. cu simbolul WB.f. de inductie egala cu 1 T (tesla). vezicula s.n.n.-a adj.n. ventral. venerologie) din regiunea pantecelui (fr. veneric. creier etc. vitamina s. corespunzand puterii ce dezvolta o energie de un joule pe secunda. osteocontrita vertebrala infantila apare intre 5-10 ani se turteste un singur corp vertebral. basicuta plina de lichid care apare pe piele si mucoase in diferite boli (fr. anticoagulant. viroza s. venerisch) venerologie s. parte a microbiologiei care studiaza virusurile (fr. (medicament) care distruge viermii intestinali (fr. (fr. vesica) vezicant.-a adj. cumarina sintetica.f. vertex) vestibul s. visceres) compus organic complex. cu fete plane. virose) visceral. (medicament) care provoaca vomitare (fr. al viscerelor (fr. western blot .boala lui Cal vertebra s. s. vermifuge) vertebra plana . vaso-contriction) vasodilatatie s.

a xantinei in acid uric si a adeninei in 2. Isi depune larvele in plagi la om si animale. xantocromie 1. wuchereria bancrofti specie de vierme nematod din genul Wuchereria. Coloratie galbena a LCR. localizate la nivelul pleoapelor catre partea nazala. 2. xantogranulom . cand pot fi transmisi la om de tantari. care determina filarioza si secundar elefantizis. indeosebi din genul Culex. Se constata indeosebi la astmatici sau in cazul stenozelor sau obstructiilor bronsice. celula care contine pigment galben. Subicter localizat in anumite puncte ale tegumentelor (palma. indeosebi cu referire la LCR. parazit al sistemului limfatic la om. Femelele parazitului produc embrioni care raman in timpul zilei in organele interne.tehnica pentru detectarea proteinelor (antigenelor) specifice. anglicism prin care este denumita o tehnica de tratament al anumitor anevrisme arteriale (indeosebi aortice). 2. wirsungografie radiografie a canalului Wirsung. usor reliefate. cauzata adesea de prezenta calculilor salivari in glanda submaxilara. determinata cel mai frecvent de o crestere a carotenemiei. whartonita wheezing inflamatia peretelui canalului Wharton (glanda submaxilara). varietate de xantom care contine elemente fibroase. Proteinele sunt mai intai separate prin electroforeza si imobilizate pe un suport solid (hartie). raspanditi in tarile cu clima calda. wuchererioza xantelasma infestarea cu viermi din genul Wuchereria. zgomot respirator anormal cu timbru variabil. izolate sau confluente sub forma de placarde. xantin-oxidaza xantina enzima care catalizeaza oxidarea hipoxantinei in xantina. indeosebi din cauza unei hemoragii meningiene. baza purinica existenta in majoritatea tesuturilor si fluidelor din organism. wohlfahrtia magnifica wrapping specie de musca vivipara raspandita in mediul rural in toata Europa. Consta in inconjurarea anevrismului cu o lama din material sintetic inextensibil. cu injectarea unui produs de contrast in canal. fiind formata prin oxidarea hipoxantinei.8-dioxiadenina. Boala ereditara rara cu caracter autozomal recesiv. sant nazolabial) observat in colemia familiala. Aceasta metoda este utilizata pentru serodiagnosticul de confirmare a HIV. 2. Excretia unor cantitati mari de xantina prin urina. ordinul Nematodes. planta. determinata de un deficit in xantin-oxidaza. obtinuta prin duodenoscopie urmata de cateterism. tradusa prin pete galbene ceroase dispuse in harta geografica. xantiurie xantocit 1. este o molecula intermediara in degradarea adenozin monofosfatului in acid uric. X. in anumite plante si in unii calculi urinari. xantocrom despre un lichid cu coloratie galbena. acumulare de celule conjunctive incarcate cu granulatii lipidice. destinata sa limiteze extensia anevrismului si implicit ruptura acestuia. Coloratie galben-portocalie a tegumentelor. xantodermie xantofibrom 1. perceptibil in oricare timp al respiratiei si adesea de la distanta. wuchereria gen de viermi din superfamilia Filarioidea. iar noaptea trec in circulatie. apoi sunt identificate cu ajutorul anticorpilor specifici radiomarcati. in special in Est. Xantocromie. in cavitatile lor naturale.

xenopatie delir de influenta. X. xenodiagnostic xenofobie metoda de diagnostic in care se folosesc gazde intermediare in scopul multiplicarii unor paraziti greu de gasit la gazda definitiva. prin diminuarea apei intracelulare. cu simbolul Xe.formatiune de aspect pseudo-neoplazic care infiltreaza tesutul adipos. xantoproteinemie xantopsie retentie sanguina a compusilor aromatici rezultati din degradarea aminoacizilor aromatici. xantoproteina compus galben obtinut prin tratarea proteinelor cu acid nitric concentrat. manifestata clinic prin prezenta xantoamelor. . diseminati. apoi galbui. care domina prognosticul. si prezinta o rezistenta osmotica crescuta. Se caracterizeaza prin prezenta de xantoame la nivelul tendonului Ahile. regresiva spontan. xantomatoza hipercolesterolemi xantomizare afectiune cu transmitere autozomala. teama exagerata fata de persoane straine sau straini. Cauza bolii nu este cunoscuta. atrofii. se determina prin reactia xantoproteica. utilizat in investigarea prin scintigrafie a ventilatiei pulmonare. eritrocit deshidratat si cu un continut scazut de cationi din cauza permeabilitatii crescute a membranei care duce la pierderea de potasiu si apa in mediul extern al celulei. xantelasma. se produce la nivelul unor leziuni inflamatorii sau tumorale preexistente. manifestata prin pete. incarcate cu lipide. xenogeneza xenon eterogeneza. cromatopsie in cadrul careia obiectele sunt vazute cu o tenta galbena. cerc pericornean si aterom arterial precoce. izotop radioactiv al elementului gazos. aparitia de depozite lipidice intracelulare care conduce la formarea de celule spumoase. xantom infiltrat dermic. xantom juvenil xantomatoza leziune benigna. la nivel ocular. xenobiotic substanta straina organismului. hipersensibilitate cutanata la lumina solara. in substanta alba cerebrala. xenoftalmie oftalmie cauzata de existenta unui corp strain la nivelul ochiului. adica aparitia de caractere diferite la indivizi apartinand unor generatii succesive. termen generic in care sunt cuprinse o serie de boli dismetabolice traduse prin depozite lipidice multiple. Hematiile sunt dense. constituita din granuloame si din macrofage mari. iar ulterior de epitelioame multiple. xerocitoza ereditara forma rara de anemie hemolitica familiala cu transmisie dominanta. xantomatoza cerebrotendinoasa afectiune familiala apartinand grupului neurolipidozelor. incarcata cu lipide. xeroderma pigmentosum xerodermie dermatoza familiala. hemoliza moderata si splenomegalie. si in plamani. urmate de ulceratii. alcatuit din tesut conjunctiv format din celule histiocitare cu protoplasma spumoasa. survenind in primul an al vietii si constituita in noduli rosii. xerocheilie xerocit uscaciune a buzelor reprezentand o forma de cheilita.

xilina denumire desueta pentru lidocaina. xifodinie xifoid durere spontana sau la presiune.. facultativ anaerobi din genul Yersinia. cu originea in principal in sistemul filosofic brahmanic. yohimbina alcaloid extras din scoarta unor arbori din Africa Centrala. aparitia simptomelor organice ale perioandei menstruale. manifestate prin descuamare fina. ritmurilor si respiratiei. xiloza pentoza de origine vegetala implicata in interconversiile carbohidratilor in afara celulei. obtinut prin distilarea petrolului. care suporta bine mediul uscat. mai rar. Yersinia pestis specie de bacili Gram-negativi. xerofagie xerofil consumul excesiv de hrana uscata. Yersinoza yoga boala infectioasa cronica determinata de Yersinia enterocolitica si manifestata prin diaree. cu referire indeosebi la microorganisme. avand drept scop eliberarea spiritului de constrangerile corpului uman prin autocontrolul miscarilor. Ex: apendicele x. enterita. xeroradiografie xerosis procedeu de obtinere a radiografiilor la sec.termen utilizat rar pentru desemnarea unor forme fruste de ihtioza. mai rar in relatie cu o conjunctivita cronica sau cu un glaucom. ileita. septicemie si artrite acute. lichid incolor. dar fara menstruatie. localizata la nivelul apendicelui xifoid. eritem nodos si. pe baza unor efecte fotoelectrice. care are forma unei sabii. uscaciune a pielii. xerostomie xeroza stare de uscaciune a cavitatii bucale. determinata de scaderea masiva sau de disparitia secretiei salivare. xifosternopexie xilen operatie pentru corectarea toracelui in carena. eliminat uneori in diaree. apoi a epiteliului corneei. xeromamografie xeromenie xero-radiografie practicata in vederea depistarii in masa a cancerului mamar. partea inferioara a sternului. care constituieagentul etiologic al pestei pneumonice si a celei bubonice la oameni si la diverse rozatoare. marcand debutul xeroftalmiei. xifoidita inflamatia apendicelui xifoid. keratinizare superficiala a epiteliului conjunctivei bulbare. Este utilizata in investigarea functiei intestinale. anestezic local si midriatic. familia Enterobacteriaceae. xisma material solid asemanator unor fragmente de membrane. evitandu-se astfel tratamentele chimice la care sunt supuse cliseele radiografice clasice. . este agent simpaticolitic alfablocant. xeroftalmie uscare si retractie a conjunctivei si a corneei determinata indeosebi de o carenta in vitamina A. solubil in alcool si eter. prin diminuarea secretiilor glandelor sudoripare si in special a celor sebacee. pseudoapendicita. Yersinia gen de bacterii apartinand familiei Enterobacteriaceae. pudroasa. ansamblu complex de exercitii psihice si corporale. folosit ca solvent.

Z. Z. metal care apartine clasei pamanturilor rare. suspectat de gelozie. 2. amestec neomogen de sunete cu intensitati si frecvente diferite. zgomot alb z. zelofobie zelotipie zeoliti zer frica morbida de a fi banuit. zgomot atrial z. Este distrusa prin incalzire. lichid care ramane dupa coagularea laptelui. zaharoza cel mai raspandit glucid. leziune traumatica produsa de un agent mecanic si constand in strivirea sau sfaramarea tesutului asupra caruia s-a produs agresiunea. zero 1. pentru explorarea acuitatii auditive a urechii. caracterizat prin emisia simultana a tuturor frecventelor spectrului sonor. utilizata ca inlocuitor de zahar. . compus din glucoza si fructoza. cu miros dezagreabil. Apare in stenoza valvulara. uneori cu efecte fiziologice neplacute. saraca in aminoacizii esentiali si lipsita de lizina. Este utilizat in audiometrie. zgomot auricular zgomot auscultatoriu zgomot perceput in timpul auscultatiei. proteina din porumb. zeugmatografie zgomot sin: rezonanta magnetica nucleara. fiziologic. Constituie zaharul alimentar din sfecla si din trestia de zahar. cu greutatea atomica 88. substanta de culoare alba. zahar 1. Aliment de baza constituit in proportie de 100 din zaharoza. cu intensitate egala. aortica sau pulmonara. cristalina. in sustinerea oricarei cauza. nu are valoare calorica. alb. Punctul de la care incep masurarile pe o scala. sin: acufena. este foarte utilizata in diabet si pentru producerea alimentelor hipocalorice. tulburari care pot aparea dupa alimentatia bogata in malai sau alte derivate din porumb. ytriu elementul numarul 39. produs la debutul ejectiei ventriculare. obtinut prin evaporarea rapida a CO2 lichid. Z. temperatura la care toate senzatiile sunt abolite. pana la patologic.905 si cu simbolul Y. in cazul z. brun rezulta prin rafinarea incompleta a zaharozei. zgomot de ejectie zgomot de ejectie perceput ca un clacment arterial protosistolic. extrem de periculos pentru piele. zel excesiv. zaharimetru zaharina tip de polarimetru etalonat pentru masurarea concentratiei de zahar din diferite medii lichide. Este foarte raspandita in natura. indeosebi in regnul vegetal. caracterizat prin formarea de expansiuni ale citoplasmei. silicati dubli naturali de aluminiu si sodiu utilizati la dedurizarea apei. cu gust dulce. IV cardiac. dizarmonice. zapada carbonica zdrobire zeina bioxid de carbon solid. uleios.yperita lichid incolor. zeioza zeism proces de degenerescenta si de moarte celulara a leucocitelor.

Care se refera la pometii obrazului. fie de origine exterioara unui aparat. Aceste semnale sunt inregistrate la nivelul etajului terminal al unui lant de masurare si se suprapun semnalelor studiate. a carei stimulare poate declansa dureri fulgurante. zgomot de tun zgomot I al inimii deosebit de intens. elementul nr. fiind perceput in mod normal in imediata vecinatate a traheei si a bronsiilor suse. zona oftalmica zona trigger forma topografica de zona. 30. caracterizata printr-o eruptie alcatuita din vezicule mari flasce. care apare in cursul blocului atrioventricular complet. zona arie sau regiune delimitata anatomic. zgomot hipocratic zgomote cardiace zgomot care este auzit la auscultatia pulmonara in piopneumotorax. boala infectioasa determinata de virusul varicelo-zosterian. prima ramura a trigemenului. manifestata printr-o eruptie veziculara unilaterala in teritoriul cutanat al nervului oftalmic. reunirea degetelor prin partile moi. zimograma zinc diagrama benzilor obtinute prin electroforeza unui extract de proteine enzimatice solubile. din cauza sumarii zgomotului I cu zgomotul IV. 3. zinc-insulina zona insulina cristalizata romboedric in prezenta acetatului de zinc. zgomot de galop sin: galop. Os. Substanta proteinica specifica din care ia nastere o enzima. zona cutaneo-mucoasa particulara. zinc finger anglicism inutil pentru deget de zinc. 1. zgomot de percutie zgomot care se aude la percutia unor structuri anatomice. zona controlata zona erogena zona cu acces controlat pentru evitarea riscului de iradiere cu radiatii ionizante nucleare. zimodem zimogen structura enzimatica specifica unei anumite populatii de microorganisme identificata prin electroforeza. cu simbolul Zn si greutatea atomica 65.37. zgomote Korotkoff zigodactilie zigomatic zigot zgomote arteriale care permit masurarea presiunii arteriale prin metoda auscultatiei. cu topografie unilaterala corespunzand traiectului unui nerv senzitiv. regiune cutanata sau mucoasa care poate fi sediul unei excitatii sexuale. ansamblu de fenomene sonore corespunzand fenomenelor mecanice si hemodinamice produse in timpul revolutiei cardiace. de obicei redusa ca intindere. ou fecundat. 2. Sin: celula ou. . Fiecare dintre muschii mare si mic. zgomot glotic zgomot determinat de trecerea aerului in orificiul glotic. in momentele cand sistola atriala coincide in timp cu cea ventriculara. fie de origine interna. celula rezultata din fecundarea gametilor.zgomot de fond ansamblu de semnale parazite . fara fuziunea falangelor.

zoofobie frica nemotivata. 2. Forma de parafilie constand in preferinta pentru animale in provocarea si in finalizarea excitatiei sexuale. 2. 2. Tendinta de a gasi la om. Ex: zonula adherens.Jonctiune aderenta in forma de centura care incercuieste extremitatea apicala a unei celule epiteliale si o leaga de celulele vecine. corespondente in lumea animala. in medicina veterinara. stare deliranta in care bolnavul crede ca s-a transformat in animal. ion cu doua regiuni incarcate pozitiv si negativ (ion dipolar). 2. exagerata si exclusiva pentru animale. zooplancton organismele animale care plutesc liber in apa. Zonula Zinn. 3. zoopatie boala a animalelor. folosita mai ales in unele tehnici de extractie totala a cristalinului. boala animala care. irationala fata de animale. afectiune morbida. in general tuberculoasa a unei zone pulmonare. practicata in cursul unor interventii pentru cataracta. fata de un animal. separate in spatiu. zonulotomie zooantropie zoofilie incizia sau sectionarea zonulei Zinn. zonula 1. boala parazitara de origine animala. Atasament exagerat. Convingerea in posibilitatea transformarii in animal. zosteriform zwitterion care are forma asemanatoare cu zona. care in anumite conditii poate fi transmisa la om. Zona anatomica de dimensiuni mici. 1. halucinatie terifianta. zoomanie iubire anormala. zonula occludens zonuloliza sin: jonctiune impermeabila. zoomorfism zoonoza 1. constand in vederea unor animale. . Prevenirea sau ameliorarea bolilor umane determinate de expunerea la infectii cu origine animala. indeosebi pentru caine sau pisica. Profilaxia aplicata la animale. in absenta oricarui pericol. zoosterol zooza orice sterol de origine animala. zooprofilaxie zoopsie 1.zonita afectare. distructia enzimatica a zonulei Zinn.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful