MTE3109: PENGAJARAN NOMBOR, PECAHAN, PERPULUHAN, DAN PERATUS NOMBOR BULAT PERKEMBANGAN AWAL NOMBOR 1.

Sifat (attibute)     Langkah awal kepada pengenalan nombor iaitu kebolehan mengenal persamaan dan perbezaan (susunan). Contoh: Mengenali semua benda yang berwarna merah Langkah kedua ialah kebolehan memadankan benda dengan sifat asalnya. Hal ini lebih menumpukan kepada persamaan benda dan memadankannya kepada sesuatu yang agak sama.

1. Susunan dan pengelasan     Pengenalan sifat dan susunan sekumpulan objek kepada subset (kumpulan kecil)mengikut sifatnya. Contoh: Penyusunan mengikut warna, bentuk, saiz, dan nombor. Ideanya ialah menyusun mengikut warna, saiz, dan bentuk akan menguatkan penyusunan mengikut nombor Mengenali perbezaan nombor dan memberi suatu nombor kepada semua himpunan dengan nombor objek tersebut.

1. Corak    Sesuatu yang berulang. Suatu senarai nombor yang mengikut corak yang tertentu. Contoh: 1, 4, 7, 10, 13, 16, 19, … bermula dari 1 dan bertambah 3 setiap kali.

NUMBERS SENSE
 Kesedaran dan pemahaman tentang apa itu nombor, hubungannya, magnitudnya, kesan perubahan relatif sesuatu nombor termasuk penggunaan mental Matematik (mental mathematics ) dan penganggaran. Pengalaman membuat perbandingan dan pengiraan membantu kanak2 membina asas deria nombor. Deria nombor=pemahaman fleksibel dan penggunaan nombor. Deria nombor-perkara yang perlu dilakukan sebelum perkembangan pengiraan.

  

PENGIRAAN
  Perlakuan mencari bilangan elemen nombor pada set terhad(finite) suatu objek. Pengiraan melibatkan: i. ii.

Rote counting – pengiraan pada susunan yang betul. Rational counting – pengiraan bil (berapa banyak)

counting by subbitising and adding the subbitised groups. separation . 9. conservation – nombor tetap sama sekiranya tiada aa ditambah atau dikurangkan. viii.counting by “seeing” (numbers 2 to 5).into those that have been counted and those yet to be counted. PERINGKAT PENGIRAAN  Rote counting Kanak2 menggunakan “Rote counting’ tahu sesetengah nombor tetapi mengetahui susunan nombor yang betul.pattern or path through objects. ix. subbitisation . vi. vii. 6   Pengiraan melangkau Kanak-kanak boleh mengira secara melangkau seperti . iv.iii. Cardination . v.“berapa banyak” (penamaan berdasarkan nombor terakhir) Ordination – aspek nombor yang memberi susunan Numerical comparison/order – menggunakan 1-1 untuk melihat yang mana lebih banyak. 4 Pengiraan menurun Kanak-kanak mengira secara menurun(dari belakang) 10. 7. 1-1 correspondence . 2. xi. perception . (xi) adding (subtracting) .  Rational counting Menggunakan fungsi 1-1 dalam pengiraan.number names to objects. x. COUNTING PRINCIPLES      Abstraction principles Stable order principles One to one principles Order irrelevance principles Cardinal principles SEGITIGA RATHMELL 6 arah segitiga Rathmell adalah seperti berikut: model ----> bahasa bahasa ----> model model ----> simbol bahasa ----> model bahasa ----> simbol simbol ----> bahasa STRATEGI PENGIRAAN     Pengiraan menaik Kanak-kanak bermula mengira nombor pada 1. 8. 3.

10s e. Contohnya (2 + 3) + 4 = 2 + (3 + 4) 1. hasil operasi tambah sentiasa bertambah dengan kuantitinya diwakili oleh nombor bulat. Associative Property: Apabila tiga atau lebih nombor ditambah. Contoh: 4+2=2+4 1. Additive Identity Property: Hasil tambah sesuatu nombor dengan sifar adalah nombor itu sendiri. 15.. additive identity and distributive properties. Commutative property: Apabila dua nombor ditambah.2s. Ia merupakan proses menambah dua atau lebih kuantiti dengan menggunakan nombor.g. 20 . tidak dipengaruhi susunan pengelompokan nya.. hasilnya adalah sama. 10 . 5. Contohnya: 5 + 0 = 5. ORDINAL AND NOMINAL NUMBERS    Cardinal – “Berapa banyak?” Kami mempunyai 3 kereta Ordinal – “Mana satu?” (susunan)   Jojo mendapat tempat kedua dalam perlumbaan Nominal – “siapa?” (Pengenalan)  Zola bernombor 25 untuk Chelsea PENAMBAHAN DAN PENOLAKAN PENAMBAHAN APAKAH OPERASI TAMBAH    Tambah adalah suatu operasi ke atas nombor. tidak dipengaruhi susunan nombor. 5s. 1. hasilnya adalah sama. associative. Distributive property: The sum of two numbers times a third number is equal to the sum of each addend times the third number. Disebabkan itu. For example . Antara hukumnya ialah commutative. 1. HUKUM OPERASI TAMBAH Terdapat empat hukum yang merangkumi operasi tambah. CARDINAL.

TEKNIK PENYELESAIAN OPERASI TAMBAH     Penyatuan dua kumpulan Penambahan dengan membilang semua Bentuk lazim Garis lurus Penyatuan Dua Kumpulan Penyatuan dua kumpulan membawa maksud memasukkan objek yang terdapat dalam bakul B ke dalam bakul A. Kaedah perbandingan . Contoh: Ahmad ada 7 biji buah saga. contohnya 10 .7 = 3 Hubungan yang sama juga wujud dalam operasi tolak. Bentuk Lazim Untuk mengira menggunakan bentuk lazim. Kemudian. jadi pernyataan berikut juga benar: 10 .    Kaedah pemisahan Melibatkan penolakan sesuatu kuantiti daripada kuantiti asal. Ini membawa maksud jumlah objek dalam kedua-dua bakul tersebut. Jika fakta matematik diambil kira.3 = 7. Penambahan dengan membilang semua membawa maksud mengira ke semua jumlah objek tanpa mengagihkannya menjadi satu.4 * (6 + 3) = 4*6 + 4*3          Operasi tambah dan tolak merupakan dua operasi yang mempunyai hubungan berbalik. mengira jumlah semua sekali yang terdapat dalam bakul A tersebut. PENOLAKAN KAEDAH DALAM PENOLAKAN 1. nombor perlu disusun mengikut nilai tempat masing-masing untuk memudahkan pengiraan. Dia memberikan 3 biji buah saga itu kepada ibunya. sebagai contoh 3 + 7 = 10. 1. Berapakah biji buah saga Ahmad yang tinggal? 7 – 3 = 4 biji 1. Penambahan dengan membilang semua. Hasil penolakan akan dicatatkan atau dinyatakan. Jadi pernyataan berikut juga benar : 3 + 7 = 10 7 + 3 = 10 Ini disebabkan suatu pernyataan adalah seimbang di kedua-dua belah .3 = 7 10 .

Bagi melakukan pengiraan melibatkan tambah dan tolak. penggunaan sempoa telah sampai ke Korea dan Jepun melalui pedagang.   Melibatkan perbandingan dua kuantiti antara satu sama lain. sempoa telah digunakan sehingga kurun ke-18. Kate pula mempunyai 3 biji belon. Dicipta oleh Colmur pada tahun 1820. sempoa digunakan dari arah kiri ke kanan. Pengiraan menggunakan sempoa melibatkan operasi tambah. 4 daripadanya adalah berwarna biru dan selebihnya adalah berwarna merah. Berapakah beza bilangan belon Peggy dan belon Kate? 1. Kalkulator lebih sempurna untuk mengira permasalahan 4 operasi adalah dicipta oleh Boldwin dari Amerika Syarikat pada tahun 1875. Anda dikehendaki mencari satu bahagian yang tinggal untuk menyamai jumlah dalam satu set itu. beberapa model baru muncul dari masa ke semasa dan sehingga hari ini. Sejak itu. Contoh: Aminah mempunyai 8 biji bola. Terdiri daripada sebuah rangka kayu dengan manik-manik. Di Eropah pula. Kaedah ‘missing-addend’     Dalam kaedah ini. Perbezaan kuantiti yang terhasil daripada perbandingan tersebut akan dicatatkan Contoh: Peggy mempunyai 6 biji belon. Berapakah bilangan bola yang berwarna merah? 8 biji bola .____ bola merah = 4 bola biru OPERATION SENSE & COMPUTATIONS SEMPOA SEJARAH SEMPOA              Juga dikenali sebagai Abakus Merupakan alat hitung untuk melakukan proses-proses aritmetik. Anda mengetahui jumlah atau bilangan dalam sesuatu set dan anda juga mengetahui bilangan dalam satu bahagian. satu set objek boleh dibahagikan kepada dua bahagian. darab bahagi. Setelah itu. Sempoa telah dijumpai di China diantara kurun ke-12 dan 13. tolak. Sempoa dalam BI disebut abacus yang diambil daripada perkataan Yunani bermaksudpapan yang berdebu. BAHAGIAN-BAHAGIAN PADA SAMPOA KALULATOR SEJARAH KALKULATOR     Berasal dari negara Perancis. .

Pengguna menjadi lebih bergantung pada kalkulator dan sukar untuk membuat pengiraan secara mental. Kalkulator . dan permasalahan statistik. JENIS-JENIS KALKULATOR   Kalkulator yang tidak dapat dapat diprogram Kalkulator yang dapat diprogram KELEBIHAN PENGGUNAAN KALKULATOR    Memudahkan pengiraan masalah matematik. Pelajar akan semakin malas dan hanya menggunakan kalkulator walaupun hanya membuat pengiraan yang mudah.suatu alat mengira yg menggunakan teknologi moden untuk mendapatkan jawapan yang tepat dan cepat daripada masalah 4 operasi dan juga nilai daripada berbagai-bagai fungsi trigonometri dan logaritma. Dapat mengira sesuatu nilai dengan tepat. Pelajar akan semakin malas dan hanya menggunakan kalkulator walaupun hanya membuat pengiraan yang mudah. PENGIRAAN SECARA MENTAL   Dilakukan tanpa bantuan alat-alat luaran Kebaikan: – – Menggalakkan berfikiran fleksibel Mendorong pelajar untuk menggunakan strategi yang relevan bagi mereka RASIONAL MENGGUNAKAN PENGIRAAN SECARA MENTAL     Menyediakan cara secara tidak langsung dan cekap dalam melakukan mana-mana pengiraan Sangat berguna.  Kalkulator moden bukan sahaja terhad untuk mengira permasalahan 4 operasi tetapi juga untuk mendapatkan hasil punca. kuasa. KEBURUKAN PENGGUNAAN KALKULATOR     Pengguna menjadi lebih bergantung pada kalkulator dan sukar untuk membuat pengiraan secara mental.lebih ¾ dalam pengiraan dilakukan secara mental Meningkatkan pemikiran kritikal dan sedar bahawa terdapat banyak langkah/cara dalam menyelesaikan mana-mana pengiraan Meningkatkan kemahiran dalam anggaran CONTOH TEKNIK DALAM PENGIRAAN SECARA MENTAL 165 + 99 = . Menjimatkan masa.

Algoritma digunakan untuk menyelesaikan masalah secara berkesan. 10 sa akan dibawa ke tempat puluh menjadi 1+6+9=16. Penyelesaian algoritma yang paling biasa digunakan untuk pelajar sekolah rendah ialah prosedur penambahan. ANGGARAN TUJUAN MEMBUAT ANGGARAN     menyemak "kewajaran" jawapan yang dikira menentukan jawapan anggaran apabila jawapan yang tepat tidak diperlukan Dapat mengira dan mendapatkan jumlah yang besar yang ingin dicari dalam masa yang singkat Membantu membuat perhitungan dengan lebih mudah dan menjimatkan masa KAEDAH DALAM ANGGARAN 1. nilai satu nombor yang lain hendaklah ditingkatkan. Jawapannya 264. Al-Khorizmi. nilai nombor yang lain harus diturunkan juga. . pendaraban dan pembahagian.1.  Bahagi  Tidak memerlukan jawapan yang tepat. 10 puluh akan dibawa ke tempat ratus menjadi 1+1=2. Pembundaran (Rounding up) 1. Pelajar boleh diperkenalkan dengan algoritma asetelah mereka memahami nombor bulat. Kemudian. nilai nombor yang lain haruslah ditingkatkan juga. Setiap langkah penyelesaian dijelaskan dengan terperinci. penolakan.  Jika nilai satu nombor ditingkatkan.  Darab  PRINSIP:  Jika nilai satu nombor diturunkan. 1. tetapi memerlukan anggaran yang wajar. tambahkan 164+100=264 2. nilai satu nombor lain hendaklah diturunkan. 165 +100=265. Kemudian tolak 1 untuk mendapatkan 264 3. ALGORITMA APAKAH ALGORITMA       Algoritma diambil bersempena dengan nama ahli matematik Arab. tempat perpuluhan dan fakta asas tentang operasi ke atas nombor bulat. Tolak 1 daripada 165 dan tambahkannya ke 99.  Penambahan BACK-FRONT Nombor Serasi/ Sesuai (Compatible Numbers) 2 atau lebih nombor yang boleh dikira secara mental dengan menganggarkan 2 atau lebih nombor tersebut untuk mendapatkan jawapan dengan lebih mudah. Peraturan untuk menyelesaikan masalah langkah demi langkah. 5+9=14.  Jika nilai satu nombor ditingkatkan.  PRINSIP:  Jika nilai satu nombor diturunkan.

20 18 35 - . EQUAL ADDITION METHOD (alternate method) 35 + 3 = 38 17 + 3 = .17 18 ALGORITMA DALAM PENDARABAN LONG MULTIPLICATION 23 × 30 00(= 23× 0) + 69 (= 23x3) 690 ALGORITMA DALAM PEMBAHAGIAN . EXPANDED NOTATION METHOD (words) 3 TENS and 5 ONES 1 TENS and 7 ONES 2 TENS and 15 ONES 1 TENS and 7 ONES 1 TENS and 8 ONES 35 -17 18 1.ALGORITMA DALAM PENAMBAHAN (I) LONG METHOD (WORDS) 25 = 2 TENS 5 ONES + 56 = 5 TENS 6 ONES 7 TENS 11 ONES = 8 TENS 1 ONES (II) + LONG METHOD (NUMBERS) 25 = 20 + 5 56 = 50 + 6 70 + 11 = (70 + 10 + 1) = (70 + 10 + 1 = 80 + 1 = 81 PARTIAL SUM (III) (IV) CONVENTIONAL ALGORITHM 2 5 + 5 6 8 1 ALGORITMA DALAM PENOLAKAN 1.

.25 can be 2 tens and 5 ones. SUBTRACTION PROCEDURE 1. 1. Materials such as MAB and bundling sticks have the partitioning/ separation built in. 1.1. That is. All place values count. As soon as a number is represented with this material. it is numerically partitioned.     COUNTING The starting point for numeration is counting. as do decimals and fractions. 263 is 2 hundreds. 6 tens and 3 ones. This perspective believes that it is more important to develop these principles across all numbers than learn particular sized numbers. enter 47 567 and then add 100 and keep pressing =. for example: 32 31 30 29 65 65 65 64 218 118 018 918 872 871 870 869 455 455 455 455    The best material for teaching this principle is a calculator. 2. For example: This odometer pattern is for counting back as well as counting on. Numeral expanders also expand or separate/partition numbers. CONVENTIONAL PROCEDURE PLACE VALUE NUMERATION PRINCIPLES    These principles result from a structural perspective on mathematics. For example. 1990) is the part-whole part of numeration . counting does not stop with 100. Odometer is a name given to the principle which describes the nature of all place-value positions to count like the ones position. but it also can be seen as 25 ones and 1 ten 15 ones.it is seeing a number as its place value components. 1. Children need to partition flexibly . It also provides framework in which all whole number and decimal numbers can be considered. Separation / Numerical partitioning       Separation or numerical partitioning (Van de Walle. 1. However.

GROUPING BY HUNDREDS     Provide a bundle of straws of more than 100 Ask the children to group the straws by ten and bundle it with a rubber band Group the bundles by ten Ask some questions: – – – – How How How How many many many many straws in each bundle? bundles of ten? bundles left over? straws left over? 1. COMPARING THE GROUPING SIZE   Provide 3 piles of beans different in number Ask some questions: – – – Which piles has the most? Least? Can you decide without counting? Do you know the exact number without counting? 1. GROUPING BY TENS    Provide a pile of beans or interlocking cubes Ask the children to group by ten Ask some questions: – – – – How many beans/cubes in each group? How many groups of ten? How many beans/cubes left over? Which pile/group is easier to count? 1.    Place value: the position of a digit represents its value Base of ten: a collection of ten The use of zero: symbolically represent the absence of something Additive property: numbers can be summed with respect to place value Activities to Introduce Place Value 1. 3. Example: the 2 in 3042 representones and 2 in 2403 represent thousands The zero has positional value but lack of a quantity in the place LINKING MODEL WITH SYMBOLIC REPRESENTATION .   The position of a digit determines the number being represented The position of a digit represent different quantities.

This is a prelude to understanding how a certain column represents a group. using the LEAST possible amount? I have two blue ones and four white ones. 10” Trade ten white ones into one blue one Count ten blue ones.   It is critical to emphasize in place value a particular model should represent a quantity with least number of pieces Example. "10. and you need to subtract 6 whites Ask the students. “100. saying. 200. exchanging and making Example: Count ten white ones. what can you trade? I have two blue ones. Example.…. Add 8 whites. It's very advisable also do some adding and subtracting with the chips.400. saying “1. how many whites could I get? How could you make the number 54 with the chips. . what would they do? This help to explain the concept of trading of a ten into 10 ones for the purpose of subtracting.. 4. 1000”               Playing with the chips and asking questions: If you have 15 white ones. saying. 900. 2. . if you have three blues and 2 whites. or tell what number a certain combination of chips represents. 40. 20.…9. 25 beans can be represented by: (1) one tens and 15 ones or (2) two tens and 5 ones Should choose alternative (2) because it has least number of pieces ADVANCED ACTIVITY      Utilize the concept of trading.300. you have 2 blue ones and 7 white. what number would this be? etc.the concept that one entity (a chip) represents a group. 90. 3. Example. This way they will understand "group representation" . 100"   Trade ten blue ones into one red one Count ten red ones.. 30. What happens? The example leads to the concept of trading the ones into a ten. Continue until children can easily make numbers with the chips.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful