SJK( C ) Sin Kwang 08000 Sungai Petani

Kertas Kerja Perkhemahan Pengakap 2012

KANDUNGAN

PERKARA

MUKA SURAT

1. Pengenalan ______________________________ 2. Nama program ___________________________ 3. Matlamat _______________________________ 4. Objektif ________________________________ 5. Kumpulan Sasaran________________________ 6. Butiran Perkhemahan______________________ 7. Perasmian dan Penutupan___________________ 8. Jawatankuasa Perkhemahan_________________ 9. Anggaran Penerimaan & Perbelanjaan_________ 10 .Tentatif Program_________________________ 11. Menu Makan & Minum____________________ 12.Peralatan Yang Perlu Dibawa________________ 13.Undang-undang Perkhemahan_______________ 14.Penutup ________________________________

iii . minat. bergaul dan bekerjasama.Menyediakan mereka dalam proses penyesuaian bermasyarakat dengan cara memberikan pengalaman untuk berhubung. iv .Aktiviti ini dilaksanakan selaras dengan kehendak Kementerian Pendidikan Malaysia yang ingin mewujudkan modal insan yang seimbang dari segi intelek. memasak dan menguruskan diri. 4.melindungi dan menghargai alam sejagat ciptaan Tuhan.Mengukuh dan memperkayakan pengalaman yang dipelajari di dalam bilik darjah. bakat serta perkembangan rohani dan jasmani mereka. nilai dan sikap positif dalam kalangan pengakap. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. OBJEKTIF i . iv . emosi dan jasmani. PENGENALAN Perkhemahan merupakan salah satu aktiviti kokurikulum yang dianjurkan oleh Persatuan Pengakap. .Memberikan pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah.Menyemai dan memupuk disiplin.Program ini disertai oleh anggota-anggota pengakap sekolah.Mencungkil dan mengembangkan minat. Melatih murid mengisi masa lapang dengan gerak kerja yang berfaedah di samping dapat meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan diri mereka.1. NAMA PROGRAM Perkhemahan Pengakap 2012.Menghayati . MATLAMAT i . ii .SJK(C) Sin Kwang.SJK© Sin Kwang 3.Mengembangkan kebolehan mental. ii . bakat dan kemahiran murid-murid dalam bidang-bidang tertentu. iii . 2. rohani.

5.JAWATANKUASA PERKHEMAHAN JAWATANKUASA PERKHEMAHAN SJK ( C ) SIN KWANG Penaung Penasihat : En.Anggota pengakap kanak-kanak tahun 5 dan 6 yang telah menyiapkan buku log dengan sempurna.Jumlah peserta adalah 50 orang sahaja. See Gaik See En.Jumlah fasilitator adalah 5 orang 6.Lim Eng Tat : Pn. Tan Eng Bee Setiausaha Bendahari : Pn. Teo Soo Suan : Pn. Seoe Chee Meng ( GPK Kokurikulum) : Pn. KUMPULAN SASARAN i . BUTIRAN PERKHEMAHAN Tarikh Hari Tempat : 25-26 Mei 2012 : Jumaat dan Sabtu : Bayaran : RM 80 7. Lim Ai Lee . Lim Tze Peng ( Guru Besar ) ( GPK Kurikulum ) ( GPK Hem ) Pengerusi Penyelaras : En.Encik Seoe Chee Meng 8.Penyelaras : Pn. ii .PERASMIAN DAN PENUTUPAN -Guru Penolong Kanan Kokurikulum. Teh Low Yin (Ketua Kem ) ( Penolong Kem ) Pen. iii .

.Menyediakan anggaran perbelanjaan makanan yang mencukupi.AHLI JAWATANKUASA KECIL BIL Bidang Tugas Pemimpin Senarai Tugas . -Memastikan keselamatan para peserta terjamin di sepanjang aktiviti. Makanan/ Minuman .Memberikan taklimat keselamatan kepada semua peserta.Merancang dan menentukan menu makanan 4. -Mengambil tindakan awal dengan pantas sekiranya berlaku kecemasan.Mencatat kehadiran guru bertugas 2 Penempatan . -Menyediakan jadual pengawasan dan kawalan keselamatan kawasan perkhemahan.Merancang jadual makan dan minum .Memastikan setiap khemah dibuka dan dibersihkan selepas perkhemahan. . 3 Keselamatan .Mengambil pendaftaran peserta 1 Pendaftaran . .Menyediakan peti kecemasan yang lengkap dengan ubat.Menyediakan khemah yang mencukupi bagi keperluan peserta dan guru -Menguruskan penempatan khemah Perkhemahan .

6 Sijil -Menaip nama pelajar dengan betul. -Menyediakan „pamplet‟ mudah berkaitan perkhemahan.Menyediakan laporan dan dokumentasikan selepas perkhemahan. -memastikan nama pelajar mengikut kad pengenalan. -Membersihkan semua peralatan memasak selepas perkhemahan. . . 7 -Merancang dan menentukan peralatan yang diperlukan untuk program. -Mengambil foto untuk setiap aktiviti .peserta. Buku program / dokumentasi -Mencatat segala aktiviti yang berjalan. -Menguruskan dan menyediakan semua peralatan memasak.Menyediakan kayu / buluh untuk pertandingan gajet . guru dan jurulatih -Memastikan urusan semasa makan berjalan dengan lancar. -Memastikan segala peralatan dibawa ke tapak perkhemahan dan dibawa 8 Pealatan pulang ke sekolah dengan keadaan baik seperti asal. -Menguruskan majlis penyampaian sijil pada akhir perkhemahan. -memastikan kebersihan tapak 5 Kebersihan perkhemahan dan sekitarnya dalam keadaan baik di sepanjang perkhemahan.

-Menyediakan jadual aktiviti perkhemahan .Mengendalikan acara majlis penutup Senaman 10 Pagi . -Mengawal disiplin para peserta sepanjang perkhemahan.Menyelaras perjalanan aktiviti dan pertandingan 9 Aktiviti . 11 Disipin Peserta Hadiah/ 12 Cenderamata -Menyediakan hadiah dan cenderamata -Menguruskan majlis penyampaian hadiah .Menyediakan jadual bertugas pengendali senaman pagi. -Memastikan senaman pagi berjalan dengan lancar.Melantik hakim-hakim pertandingan -Membuat laporan setiap aktiviti yang dijalankan . .

ANGGARAN PENERIMAAN DAN PERBELANJAAN PERKARA PENERIMAAN Bayaran Peserta RM 80 X 50 RM 4000 NILAI JUMLAH PEMBAYARAN 1. Teo .Hadiah Pertandingan 3.Sijil 4.30pagi -Tunjuk cara menghidupkan api -Menanak nasi/menjerang air Pn.Makanan 2. 9.TENTATIF PROGRAM HARI/MASA AKTIVITI CATATAN Pembahagian Patrol JUMAAT -Pengesahan pendaftaran -Taklimat perkhemahan mengikut jantina.Cenderamata 6.Pengurusan perkhemahan RM3600 30 x RM 2 RM 50 RM 80 RM 150 RM 150 RM 4000 10.9.00 pagi -Mendirikan khemah -Pembahagian patrol 10.Peralatan 5.

30 petang Minum petang -Pertandingan kawad kaki 4.00 pagi Bangun Persiapan diri Sarapan pagi Senaman pagi 8.00 petang -Pertandingan pertolongan cemas -Pertandingan larian berhalangan 7.12.00 malam -Mandi -Makan malam AJK Makanan Kembara Malam 8.30 malam -Nyanyian lagu pengakap -Tepuk pengakap 10.00 pagi .00 tengah hari Rehat Makan tengah hari AJK Makanan -Perhimpunan Patrol 1.30 malam Masuk tidur SABTU 6.30 petang -Nyanyian lagu Negaraku/negeri Kedah -Taklimat ketua kem -Latihan kawad 3.

00 tengah hari Makan tengah hari AJK makanan AKTIVITI Setiap stesen dihadkan kepada 20 minit sahaja.00 pagi Ceramah yang bertajuk “ Cintai Alam Sekitar” En.Seow 12.00 petang Khidmat masyarakat (Gotong-royong membersihkan tapak perkhemahan) Upacara penutup / penyerahan sijil AJK Sijil Semua peserta 5. Base 1 : Permainan Kecil Wisel akan dibunyikan untuk Patrol bergerak 1.Perhimpunan patrol Nyanyian lagu Negaraku/negeri Kedah Latihan kawad Laung Agong 10.30 petang Base 2 : Simpulan dan Ikatan ke stesen berikutnya.30 petang Minum petang Istiadat turun bendera Turun khemah dan lipat khemah 4.00 petang . Base3 : Memasang & melipat khemah Base 4 : Undang-undang Pengakap 3.

MENU MINUM DAN MAKAN Jumaat 25 Mei 2012 Menu .Kebersihan dalam khemah . Balutan Kepala ii.Seanarai Bertugas .kekemasan diri -Ketepatan waktu aktiviti . kekuatan suara dan keseragaman merupakan perkara yang dinilai Pertolongan Cemas Setiap pasukan 10 orang peserta 10 Minit -Melakukan simulasi kemalangan -Menunjukkan 4 jenis balutan i.Kebersihan dapur .Pertandingan dijalankan di tapak perhimpunan .Tong sampah disediakan 11.Disiplin . Balutan Dada Larian Berhalangan Setiap pasukan 10 orang peserta 10 Minit -Perlu melepasi 6 Jenis halangan yang telah disediakan. Balutan Tangan iv.Senarai nama ahli .Kebersihan kawasan khemah .BERSURAI Syarat-syarat Aktiviti Pertandingan JENIS AKTIVITI Kawad Kaki BIL PESERTA TEMPOH MASA 10 minit CATATAN Setiap pasukan 10 orang peserta .Nama pasukan dan bendera . -Pakaian ketika larian halangan adalah pakaian sukan Taraf Perkhemahan Semua peserta Sepanjang Perkhemahan .Gajet pinggan mangkuk/pakaian disediakan . Balutan Kaki iii.

diLARANG sama sekali. air oren Air Milo. 6. 3. air Milo Mi rebus. 13.PERALATAN/KEPERLUAN SEMASA PERKHEMAHAN 1. 2. ikan sardin dalam tin. ayam masak kari. sayur . 11.telur rebus. 10. 8. sayur goreng. 4.UNDANG-UNDANG PERKHEMAHAN 1. 7.ikan bilis goreng Makan petang Roti. 9. Dilarang bersikap sombong dan bergaduh. kuih Nasi putih. telur dadar.air teh 12. Sepasang uniform pengakap lengkap Baju T/Seluar sukan Tali pengakap ( ikatan dan simpulan) Berus gigi Sabun mandi/Tuala mandi Lampu suluh (pastikan berfungsi dengan baik) Kain anduh Stoking Buku log/Alat tulis Pinggan/Cawan Camca/Garpu dan barang kemas CATATAN: Peralatan berharga seperti telefon bimbit. sayur Sabtu 26 Mei 2012 Sarapan pagi Makan tengah hari Nasi putih.Makan tengah hari Minum petang Makan malam Nasi putih. . 5.

3. 14. Tidak dibenarkan memasuki kawasan perkhemahan wanita bagi lelaki dan sebaliknya kecuali kepada pegawai / guru bertugas. Ahli pengakap hendaklah sentiasa mematuhi arahan ketua dan mengikuti prinsip yang terkandung dalam undang-undang pengakap.2. 6. 5. 9. bersemangat. . Beratur ketika ingin mengambil makanan dan membuangkan sisa makanan ke dalam tong sampah yang disediakan. mempunyai jati diri dan sifat berdikari. 8. Tidak dibenarkan keluar dari tapak perkhemahan selepas 12.00 malam kecuali arahan pegawai bertugas pada waktu tersebut. 4. 7.PENUTUP Kami berharap agar program ini dapat berjalan dengan lancar.Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan dalam aktiviti perkhemahan ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka untuk melahirkan insan yang kental jiwanya. Jangan sesekali memasang ubat nyamuk di dalam khemah untuk mengelakkan kebakaran dan pelajar lemas dengan asap ubat nyamuk. Sentiasa menjaga keselamatan diri dan laporkan kepada guru bertugas sekiranya terdapat masalah yang tidak dapat diselesaikan sendiri. Tidak dibenarkan menyalakan sebarang api di dalam khemah kerana dikhuatiri akan mengakibatkan kebakaran. Ahli pengakap dikehendaki memakai pakaian seragam lengkap setiap kali melakukan aktiviti kecuali senaman pagi.

1 2.) Pengetua. -------------------------------------( LIM ENG TAT. Tuan Tarikh : SJK( C ) SS / PGK/10/02/03 : : 23 Mac 2012 Kepada : Semua ibu/bapa/penjaga. Tuan / Puan.3 2. saya merujuk kepada perkara di atas.00 pagi 25 Mei (Jumaat) 5. SJK© SIN KWANG. PERKHEMAHAN PENGAKAP Dengan segala hormatnya. 4.00 petang 26 Mei(Sabtu) RM10 seorang (Sijil & Pengurusan) 3..4 2. Yang menjalankan tugas. Tujuan perkhemahan tersebut diadakan untuk membantu ahli pengakap melengkapkan lencana kemahiran yang patut mereka peroleh disamping memberikan pendedahan aktiviti kokurikulum di luar bilik darjah yang dirancang. s. Dengan ini dimaklumkan bahawa Pengakap SJK (C) bercadang untuk mengadakan Perkhemahan Pengakap mengikut maklumat berikut : 2. 2. terima kasih.LAMPIRAN Ruj. Segala pertanyaan sila hubungi beliau di talian 012-2342356. Tuan/Puan boleh mengembalikan surat persetujuan ibu/bapa/penjaga yang telah lengkap diisi serta kembalikan kepada Cikgu Tan Eng Bee pada atau sebelum 2 Mei 2012.5 Tarikh Tempat Pendaftaran Waktu balik Sumbangan : : : : : 25 & 26 Mei (Jumaat & Sabtu) 8. .k. Ahli Pengakap SJK ( C ) Sin Kwang.2 2. Kami Ruj. Sekian.

................. Saksi (Tanda tangan) ...... Jabatan dan Kementerian Pelajaran jika berlaku sebarang kemalangan atau kecederaan yang menimpaatas diri anak saya semasa mengikuti aktiviti perkhemahan atau semasa perjalanan pergi dan balik dari aktiviti tersebut..) ___________________________ Nombor Kad Pengenalan _______________________ dalam Tahun __________ untuk menyertai Di SMK Kuala Kubu Bharu ____________________ Perkhemahan Pengakap (Nama tempat) 25 & 26 Mei 2012 bertarikh ____________________________ menambah ilmu dan kemahiran kepandaian pengakap bertujuan _________________________________________________________ yang dianjurkan SJK© Sin Kwang oleh pihak Saya faham segala peraturan yang telah ditetapkan oleh penganjur seperti yang tercatat di atas dan berjanji tidak akan menuntut. telefon : __________________ .............. Saya juga maklum bahawa pihak sekolah telah mengambil langkah-langkah perlu untuk menjamin keselamatan anak saya... 2.. PIBG Penolong Kanan Kokurikulum Fail LAMPIRAN SURAT KEBENARAN IBU BAPA / PENJAGA Bahawa saya bernama ___________________________________________________ (Nama Bapa / Penjaga) beralamat _______________________________________________________________________ (Alamat) memberikan kebenaran kepada anak saya bernama _________________________________ (Nama Anak ...................... (Nama) Tarikh : _______________ No................ Pengakuan dibuat oleh: .......... (Nama) .... Yang di-Pertua.. 3............1. (Tanda tangan) ............ mendakwa pihak penganjur sekolah.......

.

Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalam aktiviti perkhemahan bersepadu ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang. bersih dan bersemangat.PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. adalah diharapkan ianya berjaya dilaksanakan tanpa berlaku sebarang kemalangan dan kecederaan. Mempunyai jati diri dan sifat ingin berdikari. segala bahan dan pengalaman serta segala bentuk proses yang dilalui akan dapat dijadikan sumber rujukan untuk individu atau kumpulan seterusnya merancang dan mengelola program seumpama dengan lebih baik. Adalah sangat diharapkan melalui program yang dirancang ini bakal melahirkan insan yang kental jiwanya. Pihak jawatankuasa dengan seberapa daya merancang dan berusaha untuk merealisasikannya. Oleh itu. . Dengan berakhirnya program ini juga nanti. Kerjasama daripada pihak Tuan amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. Apa yang paling penting adalah kesungguhan para peserta itu sendiri untuk melibatkan diri dengan aktiviti yang telah disusun untuk mereka. gemilang dan terbilang. Melalui program ini juga.

Teh Low Yin Cik Poo Fong Ling Cik Teng Yien Ping Pengerusi Jeremy Pang Jing Yang(6UM) Naib Pengerusi Onn Wei Yang(5USM) Setiausaha Tan Khe Xin (5UM) Bendahari Rachel Koh Yee Rou (6UKM) . Sungai Petani 2012 Guru Penasihat En.Carta Organisasi Pengakap Kanak-kanak SJK(C) Sin Kwang. Siow Chee Meng Pn.

Menjadi pengerusi mesyuarat dan menjalankan tugas pengerusi apabila ketiadaan pengerusi. . -Memberikan latihan dan tunjuk ajar kepada anggota.Merekod kegiatan gerak kerja persatuan. nasihat dan tunjuk ajar serta bimbingan untuk melaksanakan aktiviti dan mentadbir persatuan. melaksana dan menyelia aktiviti persatuan . -Menjadi pengantara antara pentadbir sekolah dengan anggota persatuan. .Membuat kertas kerja dan berbincang dengan pentadbir -Mengurus dan mentadbir persatuan mengikut perlembagaan persatuan atau melaksanakan keputusan mesyuarat.Mempengerusi mesyuarat jawatankuasa kerja. Setiausaha .AJK Chew Zhi Ling (6USM) Bey Shu Ying (6USM) Tan Chin Yin (6USM) Low Gui Min (6UKM) Tan Ji Yi (5USM) Tan Yee (6USM) Jeremy Pang (6UM) Goy Miao Yin (6USM) Bidang –bidang Tugas Jawatankuasa Penasihat -Memberi panduan. .Menyimpan pendaftaran anggota . pentadbir sekolah atau anggota persatuan. .Menjemput dan mengedar surat panggilan serta mencatat minit mesyuarat . . -Menghadiri dan memberikan nasihat dalam mesyuarat.Membuat urusan surat-menyurat dengan pihak luar. Pengerusi .Menjalankan tugas mengikut ketetapan dalam perlembagaan.Merancang. Naib Pengerusi .Membantu pengerusi mengurus dan mentadbir persatuan.Bekerjasama dengan pengerusi bagi mentadbir dan mengurus program Bendahari .

.Menyimpan rekod dan stok harta persatuan. sekawan atau patrol. .Mengurus dan mentadbir pembelian dan kewangan persatuan.Menyimpan dan menyiapkan penyata kira – kira persatuan. .Membantu pengerusi dan setiausaha melaksanakan tugas yang telah ditetapkan mengikut perlembagaan persatuan.Memungut dan menyimpan penyata pembayaran yuran anaggota . . . Ketua Patrol atau Ketua Biro .Mengetuai satu kumpulan kecil bagi melaksanakan sesuatu tugas yang ditetapkan mengikut biro.

Rekod Kehadiran Pengakap 2012 NAMA KELAS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ANGELYNN BEY SHU YING CHEAH YING HUI CHEE ZHU WEI CHEW ZHI LING CHIN POR JET GOY MIAO YIN HA KOH BOON HANG MING ZE HENG ZHI HANG HO YONG CHING JAMIE GOH WEI CHERN JEREMY PANG KOO JU CHEE KOO YU HAN LEAN YONG ROU LEE YEE JUN 5UM 6USM 5UM 5UM 6USM 5UMM 6 USM 5UMM 5UM 4UM 5UPM 5UPM 6UM 6UTM 4UKM 4UTM 4UKM .

18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 LIM HAI GHEE LIM JING WEI LIM SIEW YING LIM WANG ZE LIM WIN SHEN LOH QIN TING LOH WEI REN LOO JIA QING LOW GUI MIN LOW XIN JIE LOW YUH HANG NG KAI PEEN NG KHAI SEAN NG ZING VERN OON WEI YANG PHILEUS CHEONG POH ELAIN PUTERI MAISARAH RACHEL KOH YEE ROU TAI ZI WEN TAM HONG JIE TAN CHIN YIN TAN HONG KEAT TAN HONG YI TAN JI YI TAN KHE XIN TAN KHIM HANN TAN YEE TAN ZHI LIN TEOH CHING YEN TEOH HONG JUN TEOW PIN YI THEAN LEE HONG 6UMS 5UMM 5UUM 4UUM 6UTM 4UTM 5UM 5UPM 6UKM 5UPM 4 USM 4UKM 5UM 5UTM 5USM 5UM 5UM 6UPM 6UKM 5UUM 5USM 6USM 5USM 5UMS 5USM 5UM 4USM 6USM 5UTM 5UPM 5USM 5USM 4USM .

双溪大年新光学校 SJK(C) SIN KWANG 会议通知书 SURAT PANGGILAN MESYUARAT No Fail 档案编号 Tarikh 日期: 16-02-2012 Kepada 致: AHLI-AHLI JAWATANKUASA PENGAKAP KANAK-KANAK SJK (C) SIN KWANG 08000 SUNGAI PETANI. Ucapan Pengerusi 2. Pengesahan minit mesyuarat yang lalu 3. Perkara-perkara berbangkit .5.00 pm .30 pm 地点 : PONDOK AKTIVITI Agenda 议程 1. KEDAH DARUL AMAN Mesyuarat 会议 : MESYUARAT AGONG PENGAKAP KANAK-KANAK Tarikh Masa Tempat 日期 : 22-02-2012 时间 : 4.

Penutup Yang menjalankan tugas ____________________ ( ) Setiausaha . 4.4 Rancangan Tahunan dan Carta Gantt 4.5 Anggaran Perbelanjaan 5. Hal-hal lain 6.2 Keselamatan Menjalankan Aktiviti.1 Perlantikan AJK 2012 4.3 Disiplin Ahli 4.4. Perbincangan 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful