You are on page 1of 9

TEMA 1. TURISMUL ACTIVITATE ECONOMICO-SOCIAL 1.1.

Conceptele de turism i turist

1.1.1. Repere istorice ale turismului 1.1.2. Conceptul i noiuni fundamentale din turism 1.1.3. Turismul reprezint astzi, prin coninutul i rolul su, un domeniu distinct de activitate, o component de prim importan a vieii economice i sociale pentru un numr tot mai mare de ri ale lumii. Receptiv la prefacerile civilizaiei contemporane, turismul evolueaz sub impactul acestora, dinamica sa integrndu-se procesului general de dezvoltare. La rndul su, prin vastul potenial uman i material pe care l antreneaz n desfurarea sa, ca i prin efectele benefice asupra domeniilor de interferen, turismul acioneaz ca un factor stimulator al progresului, al dezvoltrii. Multiplele sale conexiuni i implicaii n plan economic, social, cultural i politic, rolul su activ n societate, pe de o parte, i transformrile sale ca fenomen, pe de alta, argumenteaz actualitatea preocuprilor pentru cunoaterea coninutului turismului. 1.1. Conceptele de turism i turist Dei considerat de cei mai muli dintre experii n domeniu un fenomen specific epocii contemporane, turismul s-a cristalizat n a doua jumtate a secolului al XIX-lea i ca atare, primele ncercri de definire i caracterizare a lui dateaz din aceast perioad. Timp de un secol de la apariie, turismul a avut o evoluie relativ lent, ceea ce s-a reflectat i n planul clarificrilor conceptuale.
1

Dup cel de-al doilea rzboi mondial, mai exact ncepnd cu anii 1960, i ca urmare a profundelor transformri din economia mondial, turismul cunoate o expansiune deosebit de unde i caracteristica pe care i-o atribuie numeroi autori, aceea de fenomen specific lumii moderne antrennd tot mai multe resurse i un numr n cretere de ri i organisme. Mutaiile majore din practica turismului au favorizat intensificarea cercetrilor cu privire la coninutul i trsturile definitorii ale acestui domeniu, au impus crearea unui cadru metodologic unitar pentru nregistrarea i evaluarea dimensiunilor i efectelor sale. Turismul este considerat, n primul rnd, o form de recreere, alturi de alte activiti i formule de petrecere a timpului liber1; el presupune micarea temporar a oamenilor spre destinaii situate n afara reedinei obinuite i activitile desfurate n timpul petrecut la acele destinaii2; de asemenea, n cele mai multe situaii, el implic efectuarea unor cheltuieli cu impact asupra economiilor zonelor vizitate3.

J. Ch. Holloway, The Business of Tourism, Pitman Publishing, London, 1994, p. 1

St. F. Witt, M. Z. Brooke, P. J. Buckley, The Management of International Tourism, Unwin Hyman Ltd., London, 1991, p. 2.
3

J. Ch. Holloway, The Business of Tourism, Pitman Publishing, London, 1994.

Turismul se prezint, aadar, ca o activitate complex, cu o multitudine de faete, de nsemntate economic deosebit, poziionat la intersecia mai multor ramuri i sectoare din economie. Din punct de vedere etimologic, cuvntul turism deriv din verbul englezesc to tour a cltori, a face un tur, a ntreprinde un turneu prin; n limba francez, tourisme este considerat un anglicism, dei termenul tour cu sensul de voiaj, periplu, tur, este mai vechi i provine din latinescul turnus. Pornind de la premisa c turismul se refer, n esen, la cltoriile oamenilor n afara reedinei obinuite, definirea coninutului acestuia aduce n discuie aspecte cum sunt: scopul cltoriei, distana i durata deplasrii, precum i caracteristicile subiectului cltoriei, respectiv ale turistului. Ca urmare, cele mai multe dintre studiile consacrate acestui domeniu opereaz cu analiza intercorelat a categoriilor de turism i turist. 1.1.1. REPERE ISTORICE ALE TURISMULUI

Cltorii avnd o motivaie apropiat de sensul modern al turismului s-au manifestat de pe la 1600. Cu toate acestea, utilizarea cuvntului turist este consemnat abia la 18004. n ceea ce privete turismul, consacrarea lui ca activitate i evidenierea ca atare, sunt localizate spre sfritul secolului al XIX-lea, odat cu exploatarea apelor termale n rile europene, cnd se vorbete de o nou industrie, cu o evoluie rapid i o importan economic n cretere.

Pegge, Anecdotes of the English Language, London, 1800, citat de R. Lanquar n Leconomie du tourisme.

Astfel, n 1883, n Elveia, un prim document oficial se refer la activitatea hotelier, iar n 1986, E. Guyer Freuler public studiul Contribuii la o statistic a turismului, n care turismul este definit ca un fenomen al timpurilor moderne, bazat pe creterea necesitii de refacere a sntii i schimbare a mediului, de cultivare a sentimentului de receptivitate fa de frumuseile naturii, rezultat al dezvoltrii comerului, industriei i perfecionrii mijloacelor de transport5. Se remarc, n aceast definiie, pe lng sublinierea motivaiei cltoriei, evidenierea legturii dintre turism i dezvoltarea economic.Simultan sau ceva mai trziu, n ri ca Austria, Germania, Belgia, Spania, Frana, Italia, apar lucrri consacrate cercetrii turismului ca fenomen, definirii sau evalurii lui, analizei impactului acestuia asupra economiei. Dintre acestea, se impune a fi menionat, pentru originalitatea i complexitatea abordrilor, lucrarea prof. belgian Ed. Picard Industria cltorului n care turismul este neles ca ansamblul organismelor i funciilor acestora privite deopotriv din punctul de vedere al celui care se deplaseaz, al cltorului propriu-zis, dar i al celor ce profit de pe urma cheltuielilor fcute de acesta6. n acelai context se nscriu i contribuiile economistului austriac Jean von Schullern zu Schrattenhofen (n lucrarea Anuar asupra economiei naionale i statisticii, 1910), care descria turismul ca o activitate economic destinat a furniza tot ce este necesar micrii strinilor7. O lucrare de referin n domeniu cu o contribuie remarcabil la studiul economic al turismului este cea a prof. englez F.W. Ogilvie8, lucrare ce se
5

E. Guyer Freuler, Contributions a une statistique du tourisme, CHET, Aix-en-Provence, 1963 (traducere din german).
6

Citat de O. Snak n Economia i organizarea turismului. R. Lanquar n Leconomie du tourisme. F.W. Ogilvie, The Tourist Movement: An Economic Study, London, 1993.

constituie ntr-o ampl demonstraie a mecanismului formrii i manifestrii cererii, lansnd i primele elemente ale unei teorii a consumului turistic, teorie reluat i dezvoltat ulterior de K. Krapf9. Desigur, pe msura trecerii anilor i amplificrii cltoriilor, abordrile fenomenului turistic au devenit tot mai numeroase, iar coninutul noiunii de turism s-a mbogit. Unul dintre specialitii consacrai n cercetarea fenomenului turistic, a crui opinie a fost mbriat de un numr mare de teoreticieni, este profesorul elveian W. Hunziker. El definete turismul prin ansamblul relaiilor i fenomenelor ce rezult din deplasarea i sejurul persoanelor n afara locului de reedin, att timp ct sejurul i deplasarea nu sunt motivate de o stabilire permanent sau o activitate lucrativ oarecare10. Pe o poziie foarte apropiat se situeaz i K. Krapf, ceea ce i conduce pe cei doi autori la formularea unui punct de vedere comun i mai elaborat11, dar care pstreaz, n esen, aceleai elemente. Definiia propus de Hunziker i Krapf, avnd meritul de a fi realizat o abordare mai riguroas i mai complex a turismului ca fenomen economico-social, se constituie, n literatura de specialitate, ca element de referin. Ca atare, ea a fost acceptat oficial, pe plan internaional. Cu toate acestea, definiia n discuie a suscitat multe controverse; unii autori au considerat-o prea general, alii dimpotriv, prea limitat, ea excluznd o serie de cltorii care au caracter turistic, tot mai frecvente n ultimul timp, cum sunt congresele i reuniunile sau cltoriile de afaceri.

K. Krapf, La consommation touristique: une contribution a la theorie de la consommation, CHET, Aix-en-Provence, 1963 (traducere din german).
10

W. Hunziker, Individual und Sozial Turisme in Westereuropaeische Raun, Berne, 1940. W. Hunziker, K. Krapf, Allgemeine Fremderverkehrslishre, Zurich, 1942.

11

ntre specialitii de talie internaional, avnd contribuii meritorii la definirea turismului dup momentul Hunziker i Krapf , se remarc R. Baretje12 i J. Krippendorf13, opiniile lor subliniind ideea de cltorie pentru propria plcere, dar i necesitatea includerii n conceptul de turism a industriei care concur la satisfacerea nevoilor turistului. n acelai spirit sunt formulate i definiiile mai recente ale turismului, definiii elaborate cu aportul unui numr larg de specialiti. O reflectare sugestiv a coninutului i complexitii activitii turistice poate fi redat astfel: Termenul de turism desemneaz cltoriile de agrement, ansamblul de msuri puse n aplicare pentru organizarea i desfurarea acestui tip de cltorii, precum i industria care concur la satisfacerea nevoilor turitilor14, sau turismul reprezint o latur a sectorului teriar al economiei, unde activitatea prestat are ca scop organizarea i desfurarea cltoriilor de agrement, recreere sau a deplasrilor de persoane la diferite congrese i reuniuni; include toate activitile necesare satisfacerii nevoilor de consum i servicii ale turitilor15.

1.1.2. CONCEPTUL TURISM

NOIUNI

FUNDAMENTALE

DIN

Organizaia Mondial a Turismului (OMT/UNWTO) a propus i a adoptat unele clarificri care vizeaz o gam larg de aspecte, grupate pe mai multe planuri:
12

R. Baretje, P. Defert, Aspects economiques du tourisme, Paris, 1972. J. Krippendorf, Marketing et tourisme, Berne, 1971. Dictionnaire touristique international, Suisse, 1969. Mic dicionar enciclopedic, Bucureti, 1978.

13

14

15

Coninutul noiunii de turism i formele turismului; Conceptul de vizitator i, corespunztor, locul, durata i motivul cltoriei; Industria turistic: coninutul i clasificarea elementelor componente; Clasificarea activitilor turistice, pornind de la ofert. Turismul, potrivit noilor precizri ale OMT, se refer la activitile desfurate de persoane, pe durata cltoriilor i sejururilor, n locuri situate n afara reedinei obinuite, pentru o perioad consecutiv ce nu depete un an (12 luni), cu scop de loisir, pentru afaceri sau alte motive16. Se apreciaz c aceast definiie este suficient de larg pentru a acoperi cltoriile ntre diferite ri, dar i n interiorul acestora i, de asemenea, pentru a include activitile vizitatorilor de o zi (excursioniti) i ale celor care rmn, n zona vizitat, cel puin 24 de ore (turiti).

16

OMT, Recommandations sur les statistiques du tourisme, Nations Unies, New York, 1993.

Organizaia Mondial a Turismului (OMT) distinge trei forme de baz ale turismului: Turism intern, care implic rezideni ai unei ri care cltoresc numai n interiorul propriei ri; Turism receptor (eng. inbound tourism), care implic non-rezideni (strini) care cltoresc n alt ar; Turism emitent (eng. outbound tourism), care implic rezideni care cltoresc n alt ar. Turismul internaional consist din turism receptor i turism emitent. Turismul naional consist din turism intern i turism emitent. Turismul domestic consist din turism intern i turism receptor. Turistul, potrivit OMT, este reprezentat de orice persoan care se deplaseaz spre un loc situat n afara reedinei sale obinuite, pentru o perioad mai mic de 12 luni i ale crei motive principale de cltorie sunt altele dect exercitarea unei activiti remunerate n locul vizitat17. n privina MOTIVELOR cltoriei, se recunoate necesitatea identificrii acestora n scopul evalurii comportamentului de consum i cheltuielilor vizitatorilor. Sunt precizate i structurate pe grupe i subgrupe principalele motivaii ale cltoriilor turistice, i anume: Loisir, recreere i vacan (odihn): vizitarea oraelor, participarea la diverse manifestri culturale i sportive, efectuarea cumprturilor, plaj (cur helio-marin), practicarea diferitelor sporturi (de amatori), croaziere, jocuri de noroc, odihn, voiaje de nunt etc.;

17

OMT, Recommandations sur les statistiques du tourisme, Nations Unies, New York, 1993.

Vizite la rude i prieteni: vizitarea prinilor, concedii n cmin (familie), participarea la funeralii, participarea la programe de ngrijire a invalizilor etc.; Afaceri i motive profesionale: instalarea de echipamente, inspecii, vnzri i cumprri n contul ntreprinderilor strine, participarea la reuniuni, conferine i congrese, trguri i expoziii, participarea la activiti sportive, profesionale, misiuni guvernamentale, studii, cursuri de limbi strine sau de pregtire profesional etc.; Sntate (tratament balneo-medical): staiuni balneare, fitness, talasoterapie, kinetoterapie, staiuni termale i alte tipuri de cure i tratamente (slbire, nfrumuseare); Religie/pelerinaje: participarea la diverse evenimente religioase, pelerinaje; Alte motive: echipajele aeronavelor i vaselor destinate transportului public (personalul nsoitor de bord), alte activiti.