"Cum să ajungi între primii 10 pe cel mai important Motor de Căutare din lume – Secretele Google

"

„Cum poţi avea trafic de calitate care sa îţi aducă sute de dolari saptămânal...

Primul ghid pas cu pas pentru succesul tău online”

http://www.promovareweb.com

www.promovareweb.com - Cum să ajungi între primii zece pe Google.com

1

Copyright © 2005, 2006 Toate drepturile rezervate. Nici una din părţile acestei lucrări nu poate fi reproodusă sau distribuită sub orice formă sau cu orice mijloace, atât electronic cât şi imprimat, incluzând fotocopiere, înregistrare sau orice alt mijloc de stocare a informaţiei, fără permisiunea expresă a autorului, cu excepţia includerii de scurte citate în articole sau prezentări de presă. Toate produsele şi serviciile menţionate în această lucrare asemănătoare sau chiar identice cu cele ale unor alte companii sau alte linii de produse, sunt mărci înregistrate ale respectivelor companii precizate. Nu este necesar girul sau aprobarea unor asemenea companii pentru a le aminti în această lucrare. Autorul acestei lucrări nu este afiliat sau confirmat în nici un fel de Google Inc. Autorul a depus toate eforturile pentru a asigura un conţinut corect şi exact al acestei lucrări, şi de asemenea pe deplin actual cu realitatea perioadei în care aceasta este publică. Autorul nu este responsabil pentru eventualele erori neglijabile, omisiuni sau interpretări contradictorii privind subiectele tratate. Autorul nu oferă nici o garanţie de vreun fel privind informaţia oferită. Nu există garanţii privind traficul, poziţia în motorul de căutare sau venitul obţinut de cititor. Autorul nu va fi răspunzător de eventuale incidente sau consecinţe ale informaţiilor oferite aici. Autorul nu poate fi făcut răspunzător pentru modificări externe care ar putea afecta aplicabilitatea proceselor, metodelor, tehnicilor sau instrumentelor discutate în această lucrare. Autorul îşi rezervă dreptul de a realiza schimbări ale informaţiilor prezentate. Cumpărătorul sau cititorul acestei lucrări îşi asumă întreaga responsabilitate pentru modul de utilizare al informaţiilor oferite.

www.promovareweb.com - Cum să ajungi între primii zece pe Google.com

2

Cuprins:
Prefaţă.......................................................................................................................4 PARTEA I – Introducere...........................................................................................6 Capitolul 1 - Importanţa Google........................................................................7 Capitolul 2 – Cum funcţionează Google...........................................................10 Capitolul 3 – Determinarea celor mai bune cuvinte cheie..............................16 PARTEA a II-a – Optimizarea Website-ului.............................................................23 Capitolul 4 – Structurarea corecta a site-ului..................................................24 Capitolul 5 – Oprimizarea paginii web..............................................................28 Capitolul 6 – Link-uri corecte pentru paginile Dvs. ........................................35 Capitolul 7 – Tehnici mult mai avansate...........................................................40 PARTEA a III-a – Schimbul eficient de linkuri........................................................42 Capitolul 8 – Importanţa linkurilor....................................................................43 Capitolul 9 – Totul despre PageRank...............................................................46 Capitolul 10 – Înscrierea în directoare.............................................................50 Capitolul 11 – Pregătirea pentru linkuri...........................................................54 Capitolul 12 – Pe ce linkuri să ne concentrăm................................................57 Capitolul 13 – Realizarea unei campanii de linkuri reciproce........................59 PARTEA a IV-a – Evaluarea rezultatelor..................................................................64 Capitolul 14 – Monitorizarea şi măsurarea.......................................................65 Capitolul 15 – Promovarea site-urilor româneşti.............................................86 Capitolul 16 – Listă de verificare cap-coadă....................................................102 Capitolul 17 – Anunţuri publicitare eficiente şi mai puţin eficiente...............104 Capitolul 18 – De ştiut.........................................................................................107

www.promovareweb.com - Cum să ajungi între primii zece pe Google.com

3

o plasare în primele 10 rezultate la căutare pe Google îţi poate aduce mai mulţi vizitatori decât toate celelalte motoare de căutare la un loc! Dar care sunt regulile după care Google îşi alege rezultatele? Unde trebuie sa-ţi concentrezi cel mai mult eforturile şi atenţia? Care sunt factorii cei mai importanţi pentru o plasare între primii pe Google? Realitatea este că nu există pe piaţă nici o carte sau manual care să se concentreze numai pe Google şi pe cum să obţii cele mai bune rezultate cu el! Secretele Google este un ghid cuprinzător şi bine documentat ce îţi va oferi informaţia necesară pentru a-ţi plasa website-ul în Topul primelor 10 rezultate pe Google. desigur. Pentru că fiecare capitol este mai mult sau mai puţin construit pe ceea ce a fost prezentat înaintea sa. în general – aceasta este tot ceea ce trebuie să ştiţi.Prefaţă Ştiţi foarte bine cât de important este să aveţi un website care să fie cotat cât mai bine în motoarele de căutare din ziua de astăzi. precum şi câteva anexe pe care le veţi găsi cu siguranţă foarte folositoare. Mai mult. Ghidul pleacă de la premiza că Dvs.promovareweb. majoritatea utilizatorilor de net nu trec niciodată de prima pagină atunci când caută ceva anume. pentru a atrage. acest ghid are ceva deosebit pentru tine. El reuşeşte să concentreze informaţie de ultimă oră provenind dintro varietate largă de surse într-un singur demers cap-coadă foarte uşor pentru tine de urmat.com 4 . altfel destul de greu de găsit pe web. este recomandabilă parcurgerea ghidului în întregime de la început la sfârşit. cât şi webmasteri şi persoane pentru care Internetul este doar un foarte frumos hobby. De asemenea. există o listă de verificare la sfârşitul lucrării. www. se ştie că dacă nu eşti în primii 30 din categoria ta. cel mai important motor de căutare utilizat în întreaga lume la momentul actual. vizitatori pe site-ul tău ai nevoie de o plasare în primii 10. aveţi câteva idei de bază în ceea ce priveşte limbajul HTML şi modul în care website-urile sunt construite. Chiar dacă a fi în Top 30 este ok pentru unii.Cum să ajungi între primii zece pe Google. de Secretele Google pot beneficia atât cei care realizează afaceri de anvergură pe web. De fapt. cei care doresc să se specializeze în Optimizarea pe Motoare de Căutare (Search Engine Optimization) vor găsi acest ghid ca fiind deosebit de folositor şi o excelentă sinteză a unei arii largi de informaţie. acest demers s-a dovedit a fi deosebit de eficient. într-adevăr. iar clienţii noştri că pot confirma acest lucru oricând. Pentru a realiza un tot unitar. Indiferent dacă eşti un începător sau ai deja cunoştinţe avansate în domeniu. De aceea. este clar că nu vei primi trafic important din partea nici unui motor de căutare. Drept rezultat. De fapt. Google este.com .

Cum să ajungi între primii zece pe Google. dvs. atât timp cât campaniile pay-per-click au locul lor în marketingul pe Internet. www. de asemenea foarte important: Clasarea printre primii pe Google este doar începutul! Într-adevăr.. De-a lungul acestui ghid va terbui sa nu uitaţi un lucru. ar trebui mai întâi să profitaţi până la capăt de publicitatea gratuită pe care Google v-o poate oferi. înainte de a aborda drumul costisitor al reclamei per click.com 5 . Consider că. adesea este lucrul peste care se trece cel mai uşor! În fine. Există numeroase exemple de succes ale unor persoane care au obţinut ranguri de top pe Google fără a utiliza metode de promovare de tip pay-per-click (PPC). şi dacă sunteţi gata să spulberaţi concurenţa. dar trebuie să transformaţi aceşti vizitatori în clienţi mulţumiţi şi loiali. şi cum nici o discuţie despre Google nu este completă fără a aminti şi de AdWords. un sistem de plată simplu şi multe. multe motive de revenire. atunci toate eforturile Dvs vor fi în zadar.com . dacă sunteţi pregătiţi pentru o cantitate uriaşă de trafic pe site-ul Dvs. navigare intuitivă şi facilă. Numai după ce veţi folosi la maximum aceste tehnici ar fi indicat să analizaţi şi oportunitatea de a utiliza Google AdWords şi alte tipuri de campanii PPC. Totuşi. Altfel spus.. servicii sau informaţii pe care vizitatorii le caută dinainte. Există. Aceasta înseamnă că trebuie să vă asiguraţi că website-ul Dvs deţine un design profesional şi ergonomic. un conţinut nou şi persuasiv. a avea trafic ridicat este doar jumătate din ecuaţia succesului pe web – va trebui să relizaţi şi o vânzare propriu-zisă. De aceea. veţi obţine un trafic impresionant pe site-ul Dvs. numeroase precedente ale unor mici înteprinzărori care au cheltuit sume importante în publicitatea de tip PPC şi ale căror rezultate au fost cu mult sub aşteptările lor. în Anexa D veţi găsi câteva indicii şi sugestii extrem de folositoare privind practicile recomandate în utilizarea cât mai eficientă a acestui program. din păcate.promovareweb. Dacă nu aveţi un website cu un design atrăgător. să-i dăm drumul. plus produse.Scopul acestui ghid este de a va oferi maximum de rezultate pentru un cost financiar minim. această lucrare acoperă mai puţin subiecte ca formele plătite de promovare existente pe Google – mai ales Google AdWordsTM. Deşi aceasta poate părea ceva foarte evident.

acesta încearcă să găsească acele pagini web ale căror cuvinte cheie se potrivesc cel mai bine cu fraza căutată. Nu are sens să vorbim despre rangul unui website fără să specificăm şi cuvântul sau fraza de căutare în funcţie de care se acordă acest rang (poziţie). de altfel foarte important. chiar dacă veţi crede că sunt prea simple şi că deja le stăpâniţi. dar aceştia sunt cei mai importanţi.Cum să ajungi între primii zece pe Google. dar pentru ce termen de căutare?“. cel mai adesea.PARTEA I .promovareweb. Trebuie neapărat să înţelegeţi foarte bine conceptele şi să exersaţi sarcinile discutate aici. Poziţia pe Google este dependentă de un număr de diferiţi factori. Înainte de a continua. Ele sunt total separate. Există şi alţi termeni pe care trebuie să-i cunoaşteţi. termenul PageRank va fi discutat pe larg mai târziu. care determină rangul. www. Unele persoane confundă cuvintele cheie cu taul META “keywords”. PageRank (Rangul paginii): sistemul patentat de Google pentru a specifica importanţa unei pagini web. pentru un anumit termen sau frază de căutare. Google şi multe alte motoare de căutare de astăzi ignoră aceste taguri META atât timp cât ele au fost prea mult utilizate într-un mod abuziv. iată câţiva termeni de bază pe care trebuie să-i stăpâniţi la perfecţie. Zilele când tagul META keywords era completat cu cât mai mulţi termeni posibili au trecut de mult.Introducere Această secţine a lucrării aşează bazele fundamentale ale efortului Dvs.com 6 . care reprezintă doar un factor. în timp ce al doilea capitol relevă conceptul esenţial de cuvânt cheie şi cum acesta realizează baza eforturilor Dvs viitoare şi a succesului cu Google. Rang. înţeleşi greşit de către începători. Deşi aceasta este o simplificare cam exagerată. care formează subiectul unei părţi semnificative a acestui ghid. trebuie să-l întrebi “bine. ar trebui însă să vă ajute să înţelegeţi mai bine mecanismul. Datorită acestei confuzii. Multă lume face confuzie între rangul unei pagini (ce poziţie ocupă ea pe pagina rezultatelor de căutare) cu valoarea PageRank (PR) a unei pagini. Când cineva introduce un termen sau o frază de căutare pe Google. Cuvinte cheie: acele cuvinte şi fraze care definesc cel mai bine o pagină web şi care se pot găsi într-o varietate de locuri pe paginile web.com . Când cineva îţi spune “Site-ul meu este numărul 1 în Google”. poziţie: locul sau poziţia actuală a unui website pe lista gratuită (fără plată) a paginii de rezultate a unui motor de căutare. Primul capitol are în vedere modul explicit de funcţionare al Google. Nu sunt lucruri identice. Aceşti termeni sunt.

promovareweb.com/addurl.google.html www.com .Cum să ajungi între primii zece pe Google.Page title (Titlul paginii): titlul unei pagini web este textul conţinut între tagurile <TITLE></TITLE> din partea de sus a fişierului HTML şi afişat în bara de sus a ferestrei de Internet Explorer.com 7 . Pentru a adăuga o pagina web în baza de date Google intraţi pe www. Aceasta este o deosebire importantă care merită a fi reţinută. Nu este primul titlu al unei pagini web sau al oricărui text mai larg care ar putea fi afişat în partea de sus a paginii.

Google este cel mai mare şi mai vizitat motor de căutare în toată lumea.. Netscape. Word. peste 2. de asemenea. peste 800 milioane message Usenet (newsgrupuri) şi realizează mai mult de 400 miliarde de căutări pe zi (date valabile în septembrie 2005).com 8 . dacă poate chiar mii de motoare de căutare pe web care ar trebui vizitate? Există multe alte motoare de căutare şi directoare de căutare.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Prin urmare.Capitolul 1 – Importanţa Google Deci. Excel şi altele).1 miliarde imagini. Fără îndolială. cum sunt Yahoo!.1 miliarde pagini web (alături de fişiere tip PDF. oferă rezultate la căutare către alte motoare de căutare şi directoare. Este. AOL. dar Google este cel mai proeminent. CompuServe. indexează în prezent peste 8.. Procente ale căutărilor realizate în SUA în Mai 2005 Source: comScore Media Matrix Google. de ce un ghid special doar pentru Google? Nu cumva există sute. Lycos. dacă vreţi. Earthlink şi AT&T Worldnet. Google. Aceasta înseamnă că un numărul 1 pe Google va condue cel mai probabil şi la un număr 1 pe toate aceste site-uri partenere! Spun “cel mai probabil” pentru că site-urile partenere www. primul motor de căutare pe care Dvs trebuie să vă concentraţi eforturile de promovare a propriului website.com . cel mai utilizat şi cel mai important dintre toate.promovareweb. în ziua de astăzi. hai să vedem de ce este aşa.

Google este în prezent responsabil pentru peste 76% dintre toate căutările pe motoarele de căutare de pe Internet.com 9 .promovareweb. astfel încât poziţiile din listele de căutare ale partenerilor să nu fie identice. Procentaj al căutărilor suportate de Google în Mai 2005 (la sfârşitul anului se estimează că Google va deţine 82%) Source: comScore Media Matrix www.com GO. Aşadar.com AT&T Worldnet Cu tot cu partenerii săi.au tendinţa de a amesteca puţin rezultatele. repet: o clasare numărul 1 pe Google este egală cu o poziţie numărul 1 pe: Yahoo! AOL Netscape Earthlink CompuServe Lycos (Sympatico) iWon.com .Cum să ajungi între primii zece pe Google.

veţi avea în mod sigur un succes şi mai mare pe toate celelalte motoare de căutare! www. obţinem un interval uriaş de timp pe care utilizatorii de net îl petrec în doar câtev locuri pe web. AOL şi Yahoo!. şi celelalte motoare de căutare mai importante încep să se focalizeze pe aceleaşi elemente ca şi Google. De aceea. Dacă mai includem şi cei doi parteneri majori ai Google. Timp Total de Căutare (milioane de ore) în Ianuarie 2005 Source: Nielsen/NetRatings Este clar acum că Google este cel pe care trebuie să vă concentraţi eforturile de promovare ale website-ului Dvs. Ca o paranteză.Cum să ajungi între primii zece pe Google. veţi monitoriza rezultatele şi apoi vă veţi rafina eforturile timp de câteva luni. ar trebui să obţineţi rezultate cu totul uimitoare.promovareweb. dacă veţi avea succes pe Google.com . graficul de mai jos ilustrează faptul că toţi mai mulţi oameni îţi petrec timpul căutând pe Google ceea ce au nevoie decât pe orice alt motor de căutare.com 10 . După ce veţi aplica tehnicile explicate în acest ghid.Mai mult.

el va fi repetat: Google foloseşte un soft automat pentru a analiza website-ul Dvs. – şi nu fiinţe umane.promovareweb. cât timp doar o mână de oameni de la Google Inc. un rang? Aşa cum am precizat mai înainte.Cum să ajungi între primii zece pe Google. comparare şi ordonare a paginilor Dvs. Ceea ce înseamnă că elementele vizuale ale website-ului Dvs care au importanţă pentru Dvs.com . Nu este totuşi destinat a fi o radiografie exhaustivă a modului exact de funcţionare al Google. spaţiu sau vizualizare naturală nu este pur şi simplu perceput. – cum sunt animaţiile. De exemplu.Capitolul 2 – Cum funcţionează Google Acest capitol explică acele elemente ale procesului de căutare al Google care contează cel mai mult pentru Dvs. ca şi celelalte motoare de căutare. www. ordonate în ordinea unei importanţe relative. Motorul de căutare Google este ca o persoană oarbă care citeşte o carte în alfabetul Braill – orice lucru ce ţine de grafică. rangul pe un motor de căutare este o listare a unei pagini web şi o plasare relativă pe o pagină de rezultate (cunoscută şi sub denumirea de SERP = Search Engine Result Page) pentru o anumită interogare. sunt capabili de aşa ceva. analizare. Google.com 11 . utilizează un soft automat de citire. Aşadar. culorile. Pentru că acesta este un conept foarte important. Prin urmare. Flash-urile şi alte elemente de grafică sunt ignorate de Google. trebuie să începi să gândeşti exact ca motorul de căutare Google. veţi obţine acele websiteuri (în număr de 10 pe pagină ca setare predefinită) pe care Google le consideră cele mai relevante pentru fraza de căutare house plans. şi cât de importanţi sunt aceşti factori în relaţia fiecăruia cu celalalt. va trebui să cunoaşteţi de care elemente şi factori Google ţine seama cel mai mult. ce înseamnă. dacă veţi scrie “house plans” în căsuţa de căutare de la Google. de fapt. Prin urmare.

având în vedere că un procent însemnat de utilizatori nu utilizează funcţia “scroll”. Cu alte cuvinte.promovareweb. Conceptul de calitate a linkului este important şi va fi discutat într-un capitol viitor.com . Şi aceasta pentru că majoritatea oamenilor nu trec de prima pagină de rezultate. www.Cum să ajungi între primii zece pe Google. sau chiar faţă de numărul 10. Importanţa paginii. şi de aceea este obligatoriu să intraţi în topul primilor 10. relevanţa paginilor este dată de cât de bine o pagină web “se potriveşte” cu un anumit cuvânt căutat. pe de altă parte.Pagina cu rezultatele căutarii frazei “google search plans” Cele mai relevante şi cele mai importante pagini web sunt listate într-o ordine descrescătoare. Pentru Google. este dată de calitatea şi cantitatea de linkuri (legături) care trimit spre pagina Dvs de pe alte pagini web (alte pagini decât cea pe care o deţineţi Dvs). Se poate discuta mai mult în privinţa a cât trafic suplimentar primeşte numărul 1 în comparaţie cu numărul 3.com 12 . în funcţie de mărimea monitorului Dvs. Studiile indică că acele poziţii “deasupra mijlocului” unei pagini de rezultate (adică orice poziţie mai înaltă decât numărul 3 sau numărul 4. spre exemplu. atunci când caută ceva anume. Dacă site-ul Dvs nu apare în topul 30 pentru cea mai importantă categorie a subiectului său. aţi putea să abandonaţi ideea de a prelua ceva trafic de pe Google sau de pe orice alt motor de căutare. deasupra mijlocului este tot ceeea ce este vizibil pe pagină fără a fi nevoie de a deplasa cursorul în josul paginii respective. rezoluţie sau alţi factori) realizează un trafic superior celor de sub mijloc.

Asemenea programe “citesc” fiecare pagină în parte a website-ului Dvs. de exemplu) pot fi parcurse în fiecare zi. în mod obişnuit.com 13 . în general. se spune că înnoată (crawl) prin întreg site-ul Dvs (îl monitorizează). Siteurile de rang înalt şi cele care se înnoiesc frecvent (cum sunt cele de ştiri. Al doilea tip de monitorizare este. Google face update-uri principalului său index odată pe lună. acesta vizitează site-ul Dvs utilizând programe automate numiţi roboţi (robots) sau păienjeni (spiders). de obicei. Puteţi determina când a fost site-ul Dvs ultima dată parcurs de robotul Google. Important: Google nu va adăuga o pagină web la indexul său dacă nu există măcar o altă pagină web în index-ul său care are link spre una din paginile Dvs. Google tinde să treacă la un proces de update mult mai continuu.Când vine Google în vizită Pentru a fi listat în baza de date Google (sau indexul Google). începând în mod obişnuit cu pagina de start (home page) şi apoi urmând fiecare link către toate celelalte pagini de pe site-ul Dvs. Mai bine lăsaţi un alt website să afişeze un link spre Dvs. (În prezent. www. dar numai anumite pagini sunt parcurse. Deci nu vă grăbiţi să înscrieţi site-ul Dvs direct către Google. Update-ul pentru index se bazează. numit Googlebot.) Acest proces. Prima este. Google realiza două tipuri de monitorizare – deep crawl şi fresh crawl. Deep Crawl şi Google Dance Monitorizarea avansată (deep crawl) este în mod obişnuit realizată de către principalul spider al Google. realizată aproape de sfârşitul fiecărei luni şi fiecare pagină este parcursă. după ce monitorizarea avansată a fost realizată pentru toate website-urile. realizată de câteva ori pe săptămână (chiar şi zilnic pentru unele site-uri). În trecut.com . de obicei. pe conţinutul pe care ei deja l-au depozitat în baza lor de date la începutul lunii (aşa numitul cache).Cum să ajungi între primii zece pe Google.promovareweb. cu atât mai des este monitorizat de Google. pur şi simplu privind data afişată pe ultima linie a prezentării sale pe o pagină de rezultate Google. Cu cât este mai “popular” site-ul Dvs. începe în ultima săptămână a fiecarei luni şi continuă timp de aproape o săptămână. deşi updateurile lunare încă sunt practicate de la o luna la alta. Când un robot sau păianjen al unui motor de căutare vă vizitează site-ul.

promovareweb.Cum să ajungi între primii zece pe Google. căci rangul site-ului Dvs poate sări dintr-un loc în altul pe pagina de rezultate (sau chiar poate cădea complet de pe ea).com . Noile pagini sunt incluse în rezultatele de căutare imediat. ceea ce înseamnă că vizitatorii le pot găsi aproape instantaneum. deşi ele nu se află încă în principalul index al Google. rangurile de căutare pot să fluctueze – uneori chiar şi de la un minut la altul.google-dance. Acest tip de monitorizare este realizată de câteva ori pe săptămână (chiar zilnic pentru unele siteuri). nu au un rang precis decât după următoarea monitorizare avansată. În timpul acestui interval. Dacă nu.Datorită naturii procesului de update. numit Freshbot. Noile pagini nu sunt adăugate la indexul principal şi. dar numai unele pagini sunt parcurse. Freshbot caută pagini recente şi pagini al căror conţinut a fost recent updatat. Acest lucru se întâmplă tocmai datorită modificării continue a conţinutului lor.com 14 . Fresh Crawl (Monitorizarea recentă) Aceasta este realizată de un spider diferit de cel de la Google. de aceea. Aceste fluctuaţii lunare sunt denumite Google Dance. Numărul imens de pagini din indexul Google face ca aceste calcule să dureze aproape o săptămână până a fi complet realizate. www. Nu este neobişnit pentru noile pagini să scadă în rang odată ce sunt comparate cu toate celelalte pagini web din indexul principal.com Important: Este esenţial ca website-ul Dvs să fie complet şi funcţional când Google vă vizitează. calculul rangurilor se face de mai multe ori pentru fiecare pagină a fiecărui site. Este probabil să fie stocate într-un index temporar şi apoi clasate pe ranguri. Puteţi vedea alte versiuni ale indexului pe diferite servere ale principalelor 10 centre de date Google folosind un instrument numit Google Dance Tool disponibil pentru download la http://www. poziţia Dvs pe Google va dispărea până la următorul update! Motivul este că Google va crede că el nu mai există si-l va şterge din index. Fluctuaţiile zilnice în rezultatele de căutare cauzate de noile pagini ce tocmai sunt monitorizate de Freshbot sunt cunoscute sub denumirea de everflux.

Chiar şi în acest moment. Pentru că algoritmul se poate schimba. Metodele şi practicile discutate în acest ghid sunt încă corecte. Acestea vă vor spune când Google vă monitorizează site-ul. fiecărui criteriu fiindu-i acordată o anumită pondere care se poate schimba în timp. Notă: La jumătatea lui noiembrie în 2003. anumite tehnici care funcţionau foarte bine acum ceva timp se prea poate să nu mai funcţioneze deloc în prezent. optimizarea site-ului nu ar trebui considerată o sarcină de executat o singură dată. Google a introdus o schimbare majoră de algoritm în timpul aşa numitului ”Florida Update” care schimbă felul în care anumite siteuri sunt ordonate. ideea că motorul de căutare se îndreaptă spre un update continuu.”Despre Florida Update”. testaţi şi rafinaţi mereu eforturile. mai ales atunci când rangul site-ului Dvs începe să se modifice aparent fără nici un fel de motiv.com 15 . puteţi verifica după adresa IP. De aceea. Deşi neconfirmată oficial de Google. Dacă subiectul vă interesează mai mult. Va trebui să vă încercaţi. deşi această metodă nu este exactă. puteţi verifica fişierele de tip log de pe serverul Dvs pentr user-agent ”Googlebot”. cu unele efecte încă neînţelese suficient de bine. vezi Anexa D . optimizarea site-ului Dvs începe să se modifice aparent fără nici un fel de motiv. Google folosind mai multe adrese IP diferite pentru robţii săi. De aceea. Cum ordonează Google website-urile Google utilizează un algoritm sofisticat şi unic pentru a ordona şi acordă ranguri paginilor web avute în vedere. www. Acest algoritm utilizează peste 1000 de criterii diferite în calculele sale.Notă: În primăvara şi vara lui 2003. acest nou algoritm este în continuă schimbare. lipsit de tradiţionalul Google Dance şi vizitele lunare prinde un contur tot mai clar. prin urmare aceasta este numai o avertizare a schimbărilor care ar putea interveni. Acest lucru este important de reţinut.Cum să ajungi între primii zece pe Google.com .promovareweb. care se pot şi schimba după o perioadă de timp. Aceasta a dus la o instabilitate puternică a rangului pentru unele site-uri. Google a început treptat să contopească rezultatele celor două tipuri de monitorizare adăugand şi noi schimbări. De asemenea. Pentru mai multe informaţii.

total nesatisfăcător. Aceşti factori implică cum. În funcţie de cât de bine reuşiţi să vă definiţi tema site-ului Dvs. Google caută în mod special să vadă dacă textul unui link (porţinea pe care se poate da click) spre site-ul Dvs. algoritmul Google poate fi divizat în două grupuri de factori majori: Factori cuvinte cheie (textuali). şi dacă aceleaşi cuvinte cheie apar în link-urile care trimit spre paginile de pe website-ul Dvs. Notă: Când specialiştii vorbesc de optimizarea unui site pentru motoarele de căutare. Factorii Link determină importanţa paginii şi sunt puternic legaţi de conceptul Google PageRank (PR). unde şi când sunt folosite cuvintele cheie. Factorii cuvinte cheie determină relevanţa paginii. şi apoi le prezintă într-o ordine descendentă pe o pagină de rezultate de căutare. şi de cât de bine reuşiţi să optimizaţi folosirea cuvintelor cheie care conţin această temă. Factorii cuvinte cheie şi relevanţa paginii Cuvintele cheie sunt legate intrinsec de termenii de căutare – acele cuvinte sau fraze pe care oamenii le introduc într-un motor de căutare pentru a căuta informaţia specifică. Mai simplu spus. Google determină cele mai relevante pagini web bazându-se pe o căutare şi o analiză hypertext a site-ului Dvs.com 16 . www. unul sau două cuvinte cheie care sunt repetate mult mai des decât celelalte în întreg site-ul. Factorii Link (PageRank).Cum să ajungi între primii zece pe Google. Aceste cuvinte cheie dictează ”tema” website-ului. de obicei se referă la întrebuinţarea acelor aspecte şi elemente ale website-ului care vor ridica relevanţa paginii. Aceştia includ cantitatea şi calitatea linkurilor spre site-ul Dvs.com .Cu toate acestea fiind spuse. Majoritatea oamenilor introduc fraze de 2 până la 5 civinte pentru a găsi ceea ce-şi doresc. Aceasta se traduce prin cât de bine este optimizat website-ul Dvs pentru cuvintele cheie alese. rangul Dvs pe Google va fi unul extrem de bun sau dimpotrivă. Google analizează toate paginile din index-ul său şi afişează website-urile care conţin aceşti termeni de căutare. Google găseşte pagini în indexul său care sunt în acelaşi timp relevante şi importante pentru o căutare după un anumit termen sau frază. cât şi a altor site-uri care conţin linkuri spre site-ul Dvs. titlul paginii care conţine linkul şi alte elemente ale acesteia cuprind de asemenea şi cuvintele cheie specificate. şi vor fi discutate mai târziu. Fiecare website conţine. de obicei.promovareweb.

Site-urile care sunt puternic optimizate pentru anumite cuvinte cheie pot depăşi în rang site-urile care sunt mai puţin optimizate. atât timp cât majoritate oamenilor vor trimite linkuri mai mult spre pagina Dvs de home decât spre alte pagini din site-ul Dvs. De obicei.com . Valoarea PageRank este atribuită după ce sunt comparate între ele toate paginile de pe fiecare site înscris în indexul Google. alături de cantitatea de linkuri – căci nu toate linkurile au aceeaşi valoare.Cum să ajungi între primii zece pe Google.Factorii Link (PageRank) şi Importanţa paginii Importanţa paginii se referă în totalitate la linkuri – cantitatea. www. Google caută linkuri care trimit spre site-ul Dvs de pe alte site-uri. Cu cât există mai multe pagini web care trimit linkuri spre pagina Dvs. alte website-uri adună voturi pentru website-ul Dvs. În acest fel . calitatea şi puterea lor. Notă: Când specialiştii vorbesc de creşterea valorii Dvs de link popularity. De fapt. lucruri ce vor fi discutate amănunţit mai târziu. Totuşi nu uitaţi că PageRank nu este decât unul din factorii (de altfel extrem de important) utilizaţi în clasificarea site-urilor. în general prin metode de schimb reciproc de linkuri.promovareweb. Google consideră un link de la un website A la un website B ca pe un ”vot” pentru importanţa website-ului B. cel mai adesea contează calitatea. cu atât mai important Google va crede că este site-ul Dvs şi prin urmare valoarea Dvs PageRank ar putea fi mai ridicată. Asta înseamnă peste 8 miliarde pagini web! Ţine-ţi cont că PageRank nu ţine seama de cuvintele cheie sau frazele utilizate pe site-ul Dvs. fiecare pagină de pe site-ul Dvs are o valoare PR. de obicei se referă la creşterea cantităţii şi calităţii de link-uri spre site. Această parte a algoritmului este cunoscută sub denumirea de Google PageRank (PR). valoarea PR este mai înaltă pentru home page.com 17 . Cu toate acestea. dar care au valori mai mari pentru PageRank. ceea ce ajută la creşterea valorii PageRank a unei pagini de pe site-ul Dvs.

Cuvinte cheie utilizate in titlul paginilor Dvs (între tagurile <TITLE> şi </TITLE>). Cuvinte cheie utilizate în textul linkurilor. să obţii cât mai multe şi mai relevante siteuri care să trimită linkuri spre tine. 2. Următoarele însă.com . Pagini care conţin cel puţin 200 de cuvinte cheie relevante ca şi conţinut (cu cât sunt mai multe pagini. ce sunt şi ele importante.Cum să ajungi între primii zece pe Google. 5. cât şi pe alte site-uri. cu primul element fiind mult mai important decât celelalte: 1. atât pe site-ul Dvs. Valoarea PageRank (PR) a paginilor Dvs. care e dependentă de numărul de linkuri care trimit spre site-ul Dvs de pe alte site-uri. Există şi alte elemente. analiza şi selecţia cuvintelor cheie. www. şi să te asiguri că textul acelor linkuri conţine cele mai bune cuvinte cheie.com 18 .Topul primelor 5 lucrări căutate de Google Deşi Google caută după mai mult de 100 criterii diferite (care îţi pot schimba importanţa în timp) de clasificare a site-urilor.promovareweb. să continuăm explorând în următorul capitol. 3. Cuvinte cheie utilizate în titlurile (”headings” H1) şi în primul paragraf al paginilor. pentru a avea un rang înalt pe Google. În cuvinte şi mai simple. sunt prezentate în ordinea aproximativă a importanţei lor. care vor fi discutate mai târziu. 4. trebuie să-ţi optimizezi website-ul pentru cele mai bune cuvinte cheie. fundaţia unui website de succes – cercetarea. Aşadar. în continuare sunt prezentate primele cinci aspecte sau elemente care sunt considerate în prezent ca obligatorii. dacă vă doriţi într-adevăr să ajungeţi în top. cu atât mai bine).

acelaşi lucru. Este absolut esenţial să cercetaţi şi să determinaţi cele mai importante şi mai relevante cuvinte cheie pentru website-ul Dvs. Este mai bine să aveţi 100 de vizitatori specializaţi. fraze cuvinte cheie. în general. fraze de interogare sau doar cuvinte cheie. ci şi obţinerea unui volum ridicat de vânzări. Dacă veţi greşi în realizarea acestui pas atât de important. Asemenea fraze pot fi numite fraze de căutare.Capitolul 3 – Determinarea celor mai bune cuvinte cheie Aici începe prima şi cea mai importantă sarcină. Importanţa acestui lucru nici nu poate fi evidenţiată suficient! Deci.promovareweb. dar toate acestea înseamnă.com 19 . Cu cât cuvintele cheie alese de Dvs sunt mai bine ţintite. dacă nu puteţi transforma vizitatorii în clienţi satisfăcuţi. şansa de a prinde un rang în top 10 este foarte serios diminuată. Majoritatea utilizatorilor introduc. Timpul cheltuit în acest demers vă va aduce o răsplată imensă după aceea. Nu treceţi peste problemele din acest capitol pentru că ele formează baza a ceea ce se numeşte întregul Dvs efor de a obţine un rang mai bun. mai specifice şi mai unice.com . de fapt caută.Cum să ajungi între primii zece pe Google. cu atât sunt mai mari şansele ca vizitatorii site-ului să găsească aici ceea ce. Cele mai importante cuvinte cheie pentru Dvs sunt cele mai bune şi mai relevante fraze de căutare după care doriţi ca website-ul Dvs să fie afişat pe o pagină de rezultate de căutare. care găsesc site-ul Dvs pe Google după o frază de căutare specifică şi precisă. de obicei. loiali şi care vor reveni pe website-ul Dvs. Frazele cu cuvinte cheie bune sunt cele specifice şi descriptive. ce anume sunt de fapt cuvintele cheie? Pe Web-ul de astăzi. Important: Obiectivul Dvs esenţial nu trebuie să fie doar un trafic masiv pe site (şi asta e important). A avea un rang 1 pe Google este egal cu zero. decât 1000 de vizitatori care au găsit site-ul după o frază de căutare generică şi care nu sunt interesaţi de ceea ce site-ul Dvs oferă odată ce ajung pe el. pentru căutare fraze care conţin între două şi cinci cuvinte. un cuvânt cheie reprezintă un termen pe care o persoană îl introduce într-un motor de căutare pentru a afla o informaţie specifică. www. Dacă veţi greşi în realizarea acestui pas vă va aduce o răsplată imensă după aceea.

com . Întraadevăr. În plus. Aceasta este o diferenţă esenţială pe care va trebui să o reţineţi. de obicei. Aşadar. Încercaţi asta mai întâi şi vedeţi dacă puteţi să-l folosiţi în mod corect. Din acest motiv. Puteţi folosi un instrument online numit WordTracker disponibil la http://www. incluzând sinonimele şi greşelile comune de ortografie pe care oamenii chiar le-au introdus în motoarele de căutare pentru a găsi site-uri similare cu al Dvs. Nu există nici un alt program în prezent care să ofere o cantitate atât de mare de informaţie în acest domeniu.com 20 .promovareweb. Cum să folosim WordTracker Înainte de a folosi WordTracker. Da. după cum urmează: 1.com . Mai mult. 2. WordTracker a fost unul dintre cele mai bine păzite secrete pentru a creşte traficul website-urilor studiind obiceiurile şi comportamentul de căutare al oamenilor pe Internet. Gândiţi-vă exact aşa cum ar face-o clientul Dvs. după ce site-ul a fost operaţional o perioadă de timp şi este folositor pentru a valida şi confirma rezultatele de pe WordTracker. vezi capitolul Monitorizarea traficului Dvs. De aceea. Pentru mai multe informaţii. vă va spune şi cât de mulţi oameni au folosit acel termen de căutare în ultimele 60 de zile şi ultimele 24 de ore. Nu includeţi jargoane ale industriei. servicii sau informaţii pe care Dvs le oferiţi pe site. Aceasta se face. sau cuvinte pe care numai experţii în respectiva industrie le-ar putea înţelege. acesta este intrumentul ales de mulţi profesionişti în optimizarea pentru motoare de căutare (SEO) şi marketeri. WordTracker este un instrument online care găseşte toate variaţiile posibile şi permutările frazelor de căutare. Aflaţi ce anume au nevoie. Prin analiza datelor statistice referitoare la traficul website-ului Dvs. doriţi să aflaşi care cuvinte cheie sunt cele mai importante şi relevante pentru website-ul Dvs? Există două metode principale de a afla asta. puteţi urma această metodă mai târziu şi puteţi confirma astfel rezultatele primeia. www. dar ele nu sunt pur şi simplu atât de exacte şi de eficiente. ce probleme au şi ce soluţii le puteţi oferi pentru a-i ajuta. este indicat să realizaţi un mic ”brainstorming” şi să elaboraţi o listă cu posibilele cuvinte şi fraze pe care credeţi că un client ar putea să le folosească pentru a găsi respectivele produse. acronime.Cum să ajungi între primii zece pe Google. există şi alte instrumente cum sunt Overture’s sau AdWord’s Keyword Suggestion.Scopul Dvs ultim este o rată ridicată de transformare a click-urilor în comenzi.wordtracker. a vizitatorilor în clienţi. trebuie să începeţi să gândiţi exact ca şi clienţii Dvs. ar trebui de asemenea să vă faceţi un obicei din a verifica periodic statisticile privind traficul site-ului Dvs pentru a afla ce cuvinte cheie sunt folosite de către utilizatori pentru a găsi site-ul Dvs.

Versiunea ”free trial” a WordTracker vă permite să aflaţi doar cuvintele cheie pe care utilizatorii motorului de căutare AltaVista le-au folosit în căutările lor. Ar trebui mai întâi să utilizaţi versiunea trial pentru a învăţa cum să folosiţi corect şi eficient WordTracker. în acelaşi timp.Cum să ajungi între primii zece pe Google.promovareweb. Parcurgeţi Online Tour şi urmăriţi în amănunt manualul online. Acest efort va fi răsplătit de rezultatele viitoare cu siguranţă! Iată câteva mostre de fereastră WordTracker care vă pot ajuta considerabil în procedurile următoare: www.com .WordTracker oferă. o versiune gratuită tip trial şi una plătită (full version).com 21 . Va trebui să vă înregistraţi dacă doriţi să beneficiaţi de avantajele versiunii complete a WordTracker şi să fiţi capabil să aflaţi termeni de căutare pe care utilizatorii Google i-au folosit în căutările lor.

Lăsaţi restul setărilor aşa cum sunt. scrieţi ceea ce credeţi că este cea mai bună frază. click Login din home page. www. iată procedura pas cu pas de utilizare a acestui instrument: Modul de utilizare WordTracker pas cu pas 1. Sub Keyword Universe.promovareweb.com . 2. click Home. După înregistrarea pentru versiunea completă. 3. Sub Step 2.com 22 . şi apoi click Proceed.Cum să ajungi între primii zece pe Google.Pentru că unele persoane ar putea găsi WordTracker puţin mai greu de folosit la început.

4. 10. WordTracker va analiza acum acei termeni pentru a vedea de câte ori au fost introduşi în timpul căutărilor pe Google.com . Aceste fraze vor fi analizate ulterior de către WordTracker. Altfel. 5. şi apoi click Competition Search. dacă le aveţi în fişier . În partea stângă. www. coborâţi cursorul pentru a vedea lista sinonimelor pe care WordTracker deja le-a găsit. 9. examinaţi acei termeni de la subsolul listei care au numere foarte mici în coloana Count. adăugând atâtea fraze câte consideraţi necesare. În meniul click dreapta. Sfat: Puteţi şi importa cuvintele cheie în WordTracker. împreună cu date privind de câte ori fiecare a fost utilizată. Ele sunt astfel adăugate în “coşul” Dvs. Mergeţi înapoi la meniul stânga şi repetaţi paşii de la 4 la 6. Când terminaţi.com 23 . 7.txt. aveţi disponibilă o listă de fraze cu legătură la subiectul ales. de fapt. selectaţi căsuţa Google. în comparaţie cu termenii de sus. Click Delete pentru fiecare astfel de termen pe care doriţi să-l eliminaţi. Sub Step 4. fraze de căutare pe care oamenii le-au introdus în motoarele de căutare în ultimele 60 de zile. Copy şi paste cuvintele cheie în căsuţa Use your own în meniul din dreapta şi apoi click Go. Click pe prima frază din listă (cea pe care aţi introdus-o la Pasul 3) 6. Cu siguranţă veţi găsi termeni şi fraze la care nu vaţi gândit. apoi click Proceed. Sub Step 3. puteţi de asemenea importa cuvintele cheie într-un proiect nou din Projects link pe home page-ul lor. Notaţi-le pe cele mai interesante – veţi dori să le adăugaţi mai târziu. click pe Click here for step 3. Acestea sunt. Fiecare cuvând cheie trebuie să fie pe o linie separată.Cum să ajungi între primii zece pe Google. 8. Click pe cele pe care le consideraţi cele mai bune.promovareweb.

14. Dacă intenţionaţi să relansaţi WordTracker pentru un set de cuvinte cheie pe care le-aţi exportat. un trafic mai ridicat. În acest fel. selectaţi acele fraze pe care le consideraţi cele mai relevante şi importante pentru propriul website. şansele Dvs de a accede în topul rezultatelor la căutare sunt mult diminuate.11.com . Sfat: Fiţi foarte atenţi dacă forma de plural sau cea de singular a unei fraze are un rating KEI mai ridicat sau un trafic mai mare. de asemenea. dar unde nu există prea multe alte site-uri cu care Dvs să concuraţi pentru a atrage trafic. Puteţi avea cea mai bună frază de cuvinte cheie de pe Internet. de fapt ţinta o reprezintă acelea care au valoarea KEI specificată şi care deţin. Aceasta este o opţiune utilă şi vă încurajează din plin să o relaizaţi. vreţi să verificaţi acele cuvinte cheie care au cel mai mare număr în coloana Count şi cele mai mici numere în coloana Competing. dar dacă încă 10 milioane de alte site-uri folosesc de asemenea această frază. veţi putea exporta şi stoca propriile proiecte şi offline. Notaţi acele fraze cu cea mai înaltă valoare KEI. nu va fi chiar o acţine productivă. Din aceste două liste. WordTracker vă permite să exportaţi lista cuvintelor cheie şi rezultatele căutării de competitori în Excel sau Acces. mai ales coloana KEI Analysis.Cum să ajungi între primii zece pe Google. KEI este foarte important – o valoare ridicată reprezintă acele cuvinte cheie care sunt cele mai populare în Google şi care sunt utilizate pe cel mai mic număr de alte website-uri. indiferent de valoarea lor KEI. Trebuie să găsiţi acele nişe unde oamenii caută o frază. Când WordTracker este gata. Apoi. www. şi apoi relansaţi programul. alegeţi două sau trei fraze generale – acestea vor fi utilizate pe home page.com 24 . Aceştia sunt termenii care sunt cei mai populari şi care se găsesc pe cele mai puţine pagini web competitoare. 12. dar cu valori Count mai mici – specifice situaţiilor când aproape nu există site-uri competitoare. mutaţi cursorul în josul paginii şi studiaţi atent lista. 15. Asta e important căci o formă a cuvântului Dvs cheie va fi mai importantă decât alta. alegeţi un proiect ”rezervat” în WordTracker. importaţi cuvintele cheie în căsuţa Use your own (menţionată la Pasul 7). maximul pe care îl puteţi stoca cu WordTracker. Când sunteţi gata. Notaţi de asemenea şi acele fraze care deţin valori înalte Count. 13. care pot fi folosite pe pagina Dvs de produse sau servicii. Este de asemenea grozav de folosit dacă aveţi mai mult de 7 proiecte. Altfel spus.promovareweb. unde le puteţi uşor sorta (şi resorta) în orice număr şi orice fel doriţi. alegeţi câteva fraze mai specifice. Folosirea doar a valorii KEI singure poate fi înşelătoare. Deşi doriţi să alegeţi acele fraze cu valori KEI cât mai ridicate. Folosind termeni cu valori KEI foarte ridicate.

în special pe pagina de home. produse.Notă: Pe acest CD am pus un program gratuit (Good Keywords) care va poate ajuta in gasirea cuvintelor cheie. Aceasta este situaţia ideală care poate fi obţinută. sau informaţii oferite de website-ul propriu. serviciile sau conţinutul paginilor.promovareweb.com . De asemenea.com 25 . care să se deosebească de restul în ceea ce priveşte valoarea KEI. www. În mod ideal. ar trebui să aveţi o singură frază de cuvinte cheie. Aceste fraze vor fi utilizate pentru a descrie produsele Dvs specifice.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Aceasta este fraza Dvs de cuvinte cheie primare şi reprezintă acea frază care va fi inclusă pe toate paginile Dvs web. ar trebui să aveţi o listă grozavă de cuvinte cheie. va trebui să aveţi şi o serie de alte fraze care reprezintă variaţii mai specifice sau mai rafinate ale frazei de cuvinte cheie primare. Care este fraza de cuvinte cheie primare? După ce aţi citit WordTracker. haideţi să utilizăm un website care vinde schiţe de case (house plans): Fraza cuvintelor cheie primare: ”house plans” Variaţii specifice: ”country house plans” ”luxury house plans” ”Cape Cod house plans” Observaţi că fraza cuvintelor cheie primare este conţinută de frazele cu variaţii specifice. şi care reprezintă cel mai bine categoria de servicii. De exemplu.

să zicem ”computers”? Ar trebui să fiţi în concurenţă cu peste alte 52 milioane pagini web! Dacă site-ul Dvs este alcătuit din categorii total separate de produse şi servicii (cum sunt scutecele de copil şi uşile automate de garaj. Fiecare produs. în mod ideal. Cât de dificil credeţi că ar fi să obţineţi un rang de top pentru. Modul exact de optimizare a utilizării cuvintelor cheie pe pagina Dvs web este subiectul întregii secţiuni următoare. de asemenea.Cum să ajungi între primii zece pe Google. ar trebui. vezi Crearea de site-uri multiple. iată care este strategia generală de utilizare a lor pe paginile Dvs web. ar trebui să vă gândiţi să împărţiţi site-ul în mai multe site-uri. să aveţi o listă de fraze care nu au aceleaşi valori ridicate KEI ca frazele primare. nu sunt însă căutate atât de frecvent ca cele primare. serviciu. fiecare site conţinând o singură categori. de asemenea. Regula generală este ca Dvs să vă optimizaţi fiecare pagină pentru cel mult două fraze cuvinte cheie diferite. de asemenea. Pentru mai multe informaţii despre acest topic. Continuând exemplul de mai sus.promovareweb. sau dacă Dvs vindeţi către categorii complet diferite de consumatori.com 26 . www. dar care sunt în acelaşi timp la fel de relevante pentru afacerea ta şi propriul website. sau conţinut de pagină trebuie să conţină cele mai bune variaţii specifice ale frazei cuvintelor primare. dar nu atât de frecvent cum sunt folosite frazele primare. iată câteva fraze de cuvinte cheie secundare pentru house plans folosind WordTracker: Fraze de cuvinte cheie secundare: ”home plans” ”home designs” ”houseplans” Aceste fraze secundare trebuie. utilizate pe site. Aranjarea finală Acum că aveţi listele celor mai importante şi mai eficiente cuvinte cheie. Care sunt frazele cuvintelor cheie secundare? După ce veţi utiliza WordTracker. Fiecare pagină trebuie să includă fraza cuvintelor cheie primare. de exemplu).com . Pagina de home trebuie.Nu încercaţi să alergaţi după cuvinte cheie generice sau cuvinte simple. să conţină cea mai bună fraza de cuvinte cheie secundare.

com . Acum. De aceea. ar trebui să vă ofere o idee despre modul viitor de a proceda. Aceasta ar fi situaţia ideală de obţinut. nu sunt prea relevante pentru nici o frază specifică.Pentru ca pagina Dvs de home este în general cea care beneficiază de cel mai ridicat rang.promovareweb. Pagina Contact Us: includeţi fraza ”house plans” de câteva ori pe pagină.com 27 . Utilizând din nou exemplul pentru ”house plans”. Pagina French Country House Plans: optimizează pentru fraza ”French country house plans”. includeţi fraza ”house plans” de câteva ori pe pagină din aceleaşi motive ca şi la pagina Contact Us. Pagina de home va trimite apoi linkuri spre alte pagini ale propriului site care conţin (şi sunt optimizate pentru) celelalte fraze cuvinte cheie. Observaţi cum aceste fraze deja conţin fraza primară. mult mai specifice. puteţi utiliza aici fraza cuvintelor cheie primare. Pagina About Us: din nou. va trebui să accentuaţi folosirea frazelor de cuvinte cheie primare în mod special în acest loc. să vedem cum şi unde trebuie să folosim aceste fraze pe site-ul propriu în cel mai corect şi exact mod posibil. împreună cu alte pagini de acest gen.    Acest exemplu. Pagina Country House Page: optimizează pentru fraza ”country house plans” şi orice alte variaţii.Cum să ajungi între primii zece pe Google. deşi puţin cam general. Şi aceasta pentru că această pagină. www. iată cum se conturează această strategie generală:   Home page: optimizează pentru ”house plans” (fraza primară) şi ”home plans” (cea mai bună frază secundară). cum sunt ”French country house plans”. şi primeşte cele mai multe linkuri de la alte site-uri.

etc. Odată ce este optimizat. Comparaţi aceasta cu publicitatea plătită (cum este o campanie pay-per-click Overture. traficul pur şi simplu dispare – este o cheltuială repetată. pe care oamenii vor dori să-l parcurgă. Trebuie să vă maximizaţi modul în care site-ul şi paginile Dvs sunt relevante faţă de o interogare dată pentru o frază de căutare dată (cuvinte cheie). dacă nu le-aţi parcurs deja. Trebuie să petreceţi mult timp pentru a crea un conţinut folositor şi util.PARTEA a II-a – Optimizarea Website-ului Această secţine se ocupă de acele aspecte şi elemente ale website-ului Dvs care trebuie optimizate pentru Google. fiţi siguri că nu treceţi cu vederea o chestiune evidentă.promovareweb. site-ul rămâne optimizat şi îşi păstrează rangul peste timp (dar nu pentru totdeauna – va trebui să realizaţi update-uri regulate). animaţii gratuite sau Flash – mai ales pe pagina Dvs de home. Această secţiune se bazează mult pe capitolul precedent.) unde din momentul în care nu mai plăteşti pentru reclama ta. de aceea este foarte recomandabil ca Dvs să realizaţi mai întâi toate sarcinile descrie la Capitolul 3 – Determinarea celor mai bune cuvinte cheie. va trebui. Înainte de a începe. www. foarte util şi actual. Neogen. Website-ul Dvs trebuie să aibă un conţinut de înaltă calitate. pentru a mări relevanţa lor.com 28 .com . şi mai puţin timp pentru grafică fantezistă. Gândiţi-vă la optimizarea site-ului ca la o investiţie pe termen lung în “infrastructura” siteului Dvs.Cum să ajungi între primii zece pe Google. vezi Anexa A – Website Design – recomandări. de asemenea. să încercaţi să încorporaţi şi câteva din cele mai bune practici în designul şi structura site-ului Dvs. Mai mult decât optimizarea site-ului pentru Google. Este uimitor cât de des acest lucru este ignorat. Nu uitaţi că Google foloseşte un software automat care analizează textul site-ului Dvs. aceasta înseamnă că el va ignora grafica şi alte elemente multimedia de pe site – şi adesea şi clientul va face acelaşi lucru. Pentru mai multă informaţie privind principiile generale ale design-ului unui site. Aceasta înseamnă trafic gratuit peste timp.

Dacă aveţi mai multe subiecte/categorii. Fiecare pagină este astfel puternic relevantă pentru câte o frază de cuvinte cheie. garage plans.com 29 . numărul de pagini. dacă site-ul Dvs vinde scutece pentru copii şi alte produse şi servicii pentru sugari.Cum să ajungi între primii zece pe Google. pe tema Dvs. câte unul pentru fiecare subiect. şi hai să zicem. în funcţie de topicul abordat (fraze cuvinte cheie) în interiorul site-ului Dvs. Totuşi. vindeţi scutece şi uşi de araj. tema site-ului va fi probabil îngrijirea sugarilor. de exemplu. Definită mai puţin clar. va trebui în mod obligatoriu să realizaţi mai multe website-uri. şi duplex plans. care este topicul specific al fiecărei pagini? Tipurile diferite de planuri au fost menţionate pe mai multe pagini. pentru acest exemplu. Structura pe teme şi topicuri Subiectul general sau categoria website-ului Dvs dictează tema sa. fraza cuvintelor cheie. De exemplu. Nu apare nici o ”slăbire” în vreuna din www. cum sunt scutecele pentru copii. Calea corectă de a structura acest site este de a avea o singură pagină care discută numai country house plans. o altă pagină care discută numai garage plans. şi country house plans. veţi avea pagini care discută variaţii specifice sau mai rafinate. Ideea principală este să separaţi conţinutul pe pagini diferite. De asemenea.Capitolul 4 – Structura corectă a site-ului Acest capitol se ocupă de structura generală a unui website – structura directoarelor. numele domeniului. şi duplex plans. să presupunem că un site vinde house plans şi că aceasta este tema site-ului (este fraza cuvintelor cheie primare). aşa cum a fost determinată de Dvs mai devreme utilizând WordTracker. site-ul Dvs este axat doar pe un singur subiect/categorie. şi cum ar trebui plasat conţinutul pe pagini. în general. de asemenea. că fiecare pagină a site-ului menţionează toate cele trei tipuri de plan.com . tema site-ului Dvs este. şi o a treia pagină care abordează numai duplex plans. Ca un alt exemplu. subiect tratat pe larg în Capitolul 3 – Determinarea celor mai bune cuvinte cheie.promovareweb. şi deci fiecare pagină trebuie să includă îngrijirea sugarilor (dacă aceasta este cea mai bună frază determinată cu ajutorul WordTracker desigur). numele fişierelor. Sfat: În mod ideal. şi deci fiecare pagină conţine cuvintele cheie country house plans. Nici unul dintre cele trei tipuri de planuri nu va fi puternic relevant pe vreuna dintre aceste pagini pentru Google. garage plans. Acest site vinde.

Încercaţi să aveţi doar un singur topic per pagină. De asemenea. Este bine să evitaţi animaţiile gratuite. foarte uşor de indexat şi de downloadat. Aşadar. va trebui la modul ideal să aveţi un singur topic. pentru a structura corect un site care oferă diferite produse. sau orice altceva de genul ăsta. care ar putea sta în calea Google sau. Fiecare pagină trebuie totuşi să conţină un text de minim 200 cuvinte vizibile pentru a maximiza relevanţa pe Google. etc. de altfel. ranguri mai bune decât cele doar cu câteva pagini. Acesta este un aspect important. şi aşa mai departe.com . www. urmează să adăugaţi linkuri pe fiecare pagină astfel încât paginile cu garage plan să trimită linkuri numai spre alte pagini cu garage plan. în calea clienţilor Dvs şi să împiedice transmiterea unui mesaj clar dea lungul site-ului Dvs. imagini de dimensiuni prea mari. prin oferirea acestor separatoare vizuale de pagină. sau alte conţinuturi. de obicei. prin folosirea frazei de cuvinte cheie corespunzătoare în textul linkului (partea click-abilă a linkului). prea mult JavaScript. e mai bine să aveţi un site de 50 de pagini scurte decât unul cu 5 pagini extrem de lungi. Creaţi cât mai multe pagini scurte Website-urile cu mai multe pagini ocupă. şi fiecare pagină se va descurca mai bine ca poziţionare pentru fraza de cuvinte cheie corespunzătoare. Vom discuta în detalii mai mari cum să realizaţi link-uri corecte între pagini în Capitolul 6 – Linkuri corecte între paginile Dvs. Contact. paginile duplex plan să trimită linkuri numai spre pagini cu duplex plan. În final. veţi putea ajuta la creşterea importanţei fiecărei pagini. şi apoi să optimizaţi acea pagină pentru respectivul topic corespunzător (frază de cuvinte cheie).promovareweb. De asemenea.Cum să ajungi între primii zece pe Google. şi includeţi cuvintele cheie în aceste câmpuri.com 30 . nu uitaţi să despărţiţi paginile Dvs folosind câmpuri <H1>. Scrieţi cu mâna dvs conţinutul. Apoi. sau o frază de cuvinte cheie aplicată per pagină. Studiile au arătat că puteţi pierde 5% dintre vizitatori pentru aproape fiecare secundă necesară paginii Dvs pentru a fi downloadată şi afişată de browser. Aceasta este un alt aspect demn de reţinut. grafica redundantă. Încercaţi să păstraţi paginile cât mai simple din punct de vedere al codului folosit. De aceea.pagini. Nu numai că vă ajută vizitatorii Dvs să parcurgă paginile mai uşor. va trebui să separaţi conţinutul său în pagini diferite. În plus. aveţi nevoie de un conţinut real – nu creaţi doar pagini care au de obicei un conţinut standard – pagina About Us. mai important. Paginile scurte sunt. toate celelalte lucruri fiind egale. dar va oferi paginilor Dvs şi mai multă relevanţă pe Google. servicii. La o durată de 15 secunde deja majoritatea persoanelor vor da cu siguranţă click în altă parte. <H2> şi <H3>.

txt. www. Google le poate considera ca spam sau duplicat şi pagina ta sau întreg site-ul ar putea fi penalizate. Pentru a preveni asta. Fiţi atenţi dacă aveţi acelaşi conţinut în versuri HTML şi PDF. de obicei.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Valoarea PR este. dar ea poate fi canalizată sau distribuită între paginile website-ului. Pentru mai multă informaţie privind crearea fişierului robots. unic. astfel de pagini vor fi aproape identice una cu alta şi Google ar putea să le considere ca fiind pagini duplicat. etc pagina de Comandă Nu în ultimul rând. Paginile cu conţinut de înaltă calitate. alocată câte unei pagini. Atenţie: Nu creaţi pagini care sunt toate identice sau foarte apropiate. În general. servicii (acesta este miezul site-ului Dvs) pagina FAQ (Frequently Asked Question = Întrebări Adresate Frecvent) pagina harta site-ului (linkuri către fiecare pagină a site-ului) pagina About Us (Despre noi) pagina Contact pagina Alte Linkuri (se va discuta mai târziu) pagina Link spre noi (se va discuta mai târziu) pagina de recomandări pagina de Copyright. Google le va indexa pe amândouă. Un fişier robots.htm Mai jos aveţi o mostră de website cu paginile pe care trebuie să le aveţi în vedere pentru propriul Dvs site:            Home page paginile principalelor produse. şi bogate în cuvinte cheie sunt obligatorii.txt specifică directoarele şi tipurile de fişiere ce vor fi excluse din indexare.searchengineworld. vezi http://www.com/robots/robots_tutorial. adăugarea de pagini la propriul site reprezintă una din cele două modalităţi de creştere a valorii PageRank (PR) totale a site-ului.com .promovareweb.com 31 . Acest foarte important concept va fi analizat mai târziu. mutaţi PDF-urile în alt director şi specificaţi ca acesta să fie exclus de la indexare.txt în rădăcina server-ului Dvs.nu vă amăgiţi folosind programe software care utilizează tot felul de ”template-uri” pentru a genera pagini web. creaţi un fişier robots. Dacă fişierele PDF sunt duplicate ale celor HTML.

îi va lua mult timp să-l ocolească pentru a identifica conţinutul site-ului tău. În mod frecvent paginile web conţin aproximativ 80% sau chiar 90% cod JavaScript şi cod style (informaţie puternic codată).promovareweb. Se crede că Google atribuie paginilor localizate în alte directoare un scor mai mic decât paginilor localizate în directorul rădăcină.Cum să ajungi între primii zece pe Google. La modul general.com . ceea ce va îmbunătăţi experienţa vizitatorilor. Nu vă complicaţi paginile cu cod Google. Aşa cum am arătat deja. Daţi click-dreapta pe o pagină web oarecare şi apoi click View Source – veţi fi uimit de cantitatea de cod prezentă. Google de altfel găseşte pagina Dvs de home urmând un link de pe alt site care trimite spre site-ul Dvs. Ţineţi cont şi de faptul că există încă un procent semnificativ de persoane care folosesc modemuri şi legături dial-up. chiar puteţi renunţa – majoritatea persoanelor vor părăsi cu siguranţă pagina. de obicei începe cu home page şi apoi urmează fiecare link din această pagină spre toate celelalte pagini. Această problemă poate fi evitată dacă veţi păstra codul paginii Dvs web mai simplu şi mai curat. pentru a păstra şi manipula mai uşor mulţimea de fişiere. De altfel. are un termen limită pentru a indexa site-urile. Google pare să atribuie mai multă importanţă fişierelor care sunt mai aporpiate de directorul rădăcină pe serverul Dvs – directorul de pe serverul Dvs de Web. Dacă acest proces durează mai mult de 15 secunde. Google nu agreează indexarea siteurilor care se află la mai mult de două directoare ca nivel de adâncime. Toate acestea înseamnă de fapt că trebuie să începeţi să nu aveţi mai mult cod decât conţinutul vizibil (textul) paginii Dvs. unde fişierul home page este localizat. La modul ideal. Google s-ar putea să nu aibă suficient timp să indexeze toate paginile în timpul primei sau a celei de a doua indexări. www.Nu vă cuibăriţi paginile Când Google vă indexează site-ul.com 32 . în ciuda lărgirii continue a accesului la Internet. În general. în general. studiile au demonstrat că puteţi pierde cam 10% dintre vizitatorii paginii Dvs pentru fiecare secundă necesară pentru încărcarea paginii. Dacă aveţi un site mai mare. Această situaţie nu se va îmbunătăţi prea curând. acest lucru va face pagina să se downloadeze mai uşor şi mai repede. toate paginile ar trebui să se afle în acelaşi director ca şi paginile Dvs de home sau cel mult la un nivel depărtare. Deşi Google ignoră asemenea cod. Gândiţi-vă şi la faptul că unii web designeri crează de obicei mai multe directoare pe server.

Este bine să aveţi un nume de brand. puteţi înregistra www.Cum să ajungi între primii zece pe Google.com). De exemplu.com .com Ca regulă generală. separaţi fiecare cuvânt în numele ales cu o cratimă. Google caută în mod curent să vadă dacă vreunul din cuvintele cheie sunt cuprinse şi în numele domeniului site-ului Dvs.O idee bună este că plasaţi tot codul JavaScript într-un fişier separat (.com în loc de www. se pare că are sens să vă înregistraţi fraza cuvintelor cheie primare pentru a o folosi ca şi nume al domeniului site-ului Dvs.best-web-design. Dacă versiunea . Când înregistraţi un nume de domeniu.JS) şi să faceţi link spre el din secţiunea <HEAD> a fiecărei pagini aplicabile.bluemoose-web-design. aşa cum exemplificăm mai jos: <script language = “JavaScript” type = “text/javascript” src = “FişierulTău.cuvant-cheie-primar.com a unui nume de domeniu este deja luată. pentru că începe să semene a spam şi Google ar putea analiza site-ul Dvs şi mai atent pentru a descoperi alte lucruri. dacă numele afacerii este Blue Moose Web. vezi www. altfel Google nu va fi capabil să recunoască fraza cheie şi o va lua ca pe un cuvânt de sine stătător.promovareweb.com 33 . nu utilizaţi mai mult de două cratime. încercaţi versiunea . Aceasta este mai mult o sugestie de a include un cuvânt cheie sau două în numele afacerii.js”></script> Cuvinte cheie în numele domeniului Deşi nu reprezintă un factor prea important în sine. Ţinând cont şi de faptul că puteţi înregistra nume de domenii pentru preţuri modice de pana la 60 RON pe an (domeniu.edomenii.com www.com + spaţiu webhosting. oricum nu contează deloc pentru Google.net . Notă: Nu exageraţi cu acest lucru – el însuşi nu este un factor prea important. uşor de recunoscut şi de memorat de clienţi şi care să coincidă cu numele afacerii Dvs. Iată formatul corect pentru numele de domeniu al website-ului Dvs: http://www.

com . În mod specific. Cum este şi normal. acest capitol este foarte important – de fapt. Sfat: Nu doar paginile HTML trebuie optimizate. Cu cât toate cuvintele dintr-o frază de cuvinte cheie sunt mai apropiate unul de altul. şi acest lucru se poate schimba. Prin urmare. Altfel spus. şi în ordinea corectă. Google verifică următorii factori cuvinte cheie şi atribuie un scor de relevanţă pentru fiecare pagină a site-ului Dvs. acestea trebuie şi ele optimizate.promovareweb. trebuie în continuare să o optimizaţi pentru Google. să presupunem că cineva dă o căutare după ”country house plans”. acest capitol discută acele aspecte şi elemente ale paginilor web care determină relevanţa pe Google. Proximitatea cuvintelor cheie Google verifică în mod individual cuvintele care formează frazele. Factorii sunt listaţi în ordinea aproximativă a importanţei.Capitolul 5 – Optimizarea paginii web Acum că ştiţi deja cum să vă structuraţi pagina web. Google va indexa toate fişierele de pe server pe care le găseşte. totuşi. Proximitatea cuvintelor cheie este o măsură a ordinii şi aproprierii cuvintelor. şi toate acestea vor fi incluse în întreg algoritumul de clasificare. Factori cuvinte cheie utilizaţi în algoritm Următorii factori joacă un rol aparte în acel segment al algoritmului Google care determină relevanţa paginilor. Dacă site-ul conţine PDF-uri sau Worduri. Ca un exemplu. potrivirile exacte dau cel mai bun scor.com 34 . Google va acorda un scor mai ridicat dacă pagina Dvs conţine ”country house plans”. acesta este miezul problemei cercetate de majoritatea celor specializaţi în optimizarea pentru motoarele de căutare. Google verifică dacă şi cum cuvintele cheie care se potrivesc unei interogări de căutare sunt utilizate pe paginile website-ului Dvs şi pe paginile altor website-uri care trimit linkuri către site-ul Dvs. cu atât mai bine. decât dacă ar conţine www. ca orice alt factor din algoritmul Google.Cum să ajungi între primii zece pe Google.

Astfel. toate cele trei cuvinte sunt conţinute pe pagină. în linkuri. în textul propriu-zis. Însă evitaţi obligatoriu spam-ul.promovareweb.com www. această noţiune desemnează numărul de ori un cuvânt cheie este utilizat pe o pagină împărţit la numărul total de cuvinte de pe pagină. Google va căuta cuvintele cheie în titlul paginii.com 35 . Însă nu este clar. în algoritmul lor de clasificare.com . Densitatea cuvintelor cheie a fost odată mult mai importantă pentru motoarele de căutare. oricum. Totuşi şi aceasta se poate schimba în timp. Se pare că nu există o valoare ideală a densităţii pentru Google – dar se recomandă între 6 şi 20%. importanţa acestui factor. Densitatea cuvintelor cheie Cunoscută şi sub denumirea de ponderea cuvintelor cheie. Pentru Google (cel puţin la ora actuală). este recomandabil să aveţi cuvintele cheie în primul titlu pe pagină şi în primul paragraf (în primele 20 de cuvinte). deci ea va primi un scor bun. Plasarea cuvintelor cheie Aceasta urmăreşte locul unde sunt plasate cuvintele cheie pe pagină. Un instrument excelent de calculare a densităţii de cuvinte cheie a paginii Dvs se află la adresa http://www. pe întreg site-ul – sau în amândouă modurile. nu umpleţi paginile cu cuvinte cheie de prisos – nu numai vizitatorii vor considera site-ul ca neprofesionist. în nume de fişiere şi în numele domeniului. scorul întregii pagini va fi mai mic decât cel al paginii cu potrivirea perfectă a expresiei country house plans. dacă în prezent Google măsoară densitatea de cuvinte cheie pe pagină. De aceea.Cum să ajungi între primii zece pe Google. cât de sus pe pagină sunt găsite cuvintele cheie.fraza ”country and farm house plans”. dar cum nu este vorba de o potrivire perfectă (există cuvinte intercalate între ”country” şi ”house”). Prominenţa cuvintelor cheie Reprezintă o măsură a cât de târziu.keyworddensity. şi în continuare aţi putea găsi cărţi sau reviste care să accentueze acest lucru. şi prin urmare şi rezultatele sunt cu totul diferite. în căsuţe drop-down. în titlurile de paragraf. sau dimpotrivă. acest factor nu mai este atât de important. Există unele confuzii privind densitatea de cuvinte cheie. Cu alte cuvint. Pentru ultimul caz. se pare că programe software diferite cercetează părţi diferite ale paginii. dar şi Google vă va penaliza pentru asta.

În plus. Titlul paginii web (nu-l confundaţi cu titlurile de pe pagină) reprezintă ceea ce este afişat în bara de titlu a ferestrei browserului Dvs. Dacă aţi putea să vă amintiţi măcar o singură frază din acest ghid – introduceţi asta în memorie: Inexistenţa sau folosirea greşită a titlurilor în paginile web ţine departe de un rang bun pe Google mai multe site-uri decât o face orice alt factor.com . şi este de asemenea afişat atunci când realizaţi un ”bookmark” al paginii sau o adăugaţi în meniul de Favorites.Formatul cuvintelor cheie Urmăreşte să vadă dacă acestea sunt boldite sau în format italic pe pagina Dvs.promovareweb. decât dacă acest nume este atât de cunoscut. Concentraţi-vă eforturile pe titlul fiecărei pagini. fiecare pagină ar trebui să fie unică – aşa că nu copiaţi titlurile pe paginile site-ului Dvs. Chiar dacă nu faceţi nimic altceva pentru a vă optimiza site-ul. Tabelul următor arată în acelaşi timp folosirea corectă şi incorectă a titlurilor pe un exemplu de website care vinde house plans. Titlul nu trebuie să conţină mai mult de 9 cuvinte sau 40 de caractere.Cum să ajungi între primii zece pe Google. adică tot ceea ce se găseşte între tagurile <TITLE> în secţiunea <HEAD> a paginii. Fără doar şi poate că aţi văzut deja foarte multe site-uri care folosesc ”Home” ca şi titlu al paginii lor de home. Dacă totuşi sunteţi obligaţi să includeţi numele companiei în titlu.com 36 .. dar cum fiecare puţin ajută . Nu este un factor prea important în sine. poate exceptând lipsa totală de conţinut relevant pe pagină sau lipsa de calitate a linkurilor de pe alte site-uri către site-ul Dvs. Atât timp cât Google caută cuvinte cheie relevante în titlu. Utilizarea corectă a cuvintelor cheie în titlul fiecărei pagini a website-ului este extrem de importantă pentru Google – mai ales în cazul paginii de home. Nike sau Yahoo. şi asiguraţi-vă că ele conţin cele mai bune cuvinte cheie pentru conţinutul lor. asta înseamnă că nu va trebui să includeţi numele companiei Dvs în titlu. Cel mai bun loc să faceţi asta ar fi în primul paragraf de pe pagină. şi acesta este titlul paginii. nu uitaţi să faceţi măcar acest lucru! De asemenea ţineţi cont că META tagul ”Keywords” este complet ignorat de Google. cu cuvintele Dvs cheie utilizate chiar la începutul său. încât poate fi un cuvânt cheie excelent şi care să genereze o recunoaştere instantanee – cum sunt Disney. aşezaţi-l la urmă. Importanţa lui <TITLE> Există un loc pe fiecare pagină web unde cuvintele cheie TREBUIE să fie prezente.. Google ar putea crede că aceste site-uri sunt despre case! www.

www.com . plurar sau singular.promovareweb.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Dacă este posibil. Folosiţi variaţii cât se poate de specifice ale cuvintelor cheie primare privind produsul sau serviciul Dvs specific.Pagină Web Home Contact Despre noi Linkuri Titlu incorect ”Home” ”Contact” ”Despre noi” ”Linkuri” Titlu corect ”Unique house plans.com 37 . home plans & home designs” ”Contact us for questions about our house plans” ”We are all about house plans” ”Links to more information about house plans” Aşa cum puteţi uşor observa. introduceţi-l la sfârşitul titlului. urmate de cele mai bune cuvinte cheie secundare. Asiguraţi-vă că tagul <TITLE> este primul element în secţiunea <HEAD> a paginii Dvs – asta îl face mai uşor de găsit de către Google. trebui să utilizaţi cuvinte cheie relevante în fiecare titlu al fiecărei pagini de pe site. Dacă trebuie să includeţi numele companiei. încercaţi să includeţi fraza cuvintelor cheie în fiecare titlu al fiecărei pagini. Începeţi titlul paginii de home cu cuvintele cheie primare. Evitaţi exagerările – nu repetaţi cuvintele cheie de mai mult de 2-3 ori în titlu. Folosiţi cea mai bună formă. pentru cuvintele cheie în funcţie de ceea ce WordTracker spune că este căutat cel mai des. Sfaturi pentru crearea titlurilor Iată câteva sfaturi de care ţineţi seama atunci cânt creaţi titluri pe paginile web:         Fiecare pagină trebuie să aibă un titlu unic.

Primele patru elemente sunt în mod deosebit importante. Primul paragraf al paginii (primele 20 de cuvinte): <BODY><P>cuvinte cheie</P>. Lista în ordinea aproximativă a importanţei (şi se poate schimba). Boldiţi şi/sau italicizaţi cuvintele cheie. www. House Plans. cum sunt house_plans sunt încă tratate ca un singur cuvând de sine stătător. În general. Google nu este ”case-sensitive”. Titlul: <TITLE>cuvinte cheie</TITLE>. Folosiţi un stylesheet (fişier CSS) pentru a controla mărimea textului. Folosiţi cuvinte cheie în următoarele locuri Iată unde trebuie să folosiţi cuvintele cheie pe pagina Dvs de web. 1. cuvintele conectate prin underscore.Cum să ajungi între primii zece pe Google. trebuie să verificaţi acest lucru utilizând WordTracker. Google tratează cuvintele cu cratimă ca două cuvinte distincte: house-plans este acelaşi lucru ca şi house plans pe Google. Introduceţi linkuri (anchor) în text: <A HREF>cuvinte cheie</A>. Titluri de capitole/secţiuni: <H1>cuvinte cheie</H1>. veţi folosi mai mult forma de plural a a cuvintelor Dvs cheie. house plans şi HoUsE pLaNs sunt toate tratate într-un mod identic.com 38 . 2. 4.promovareweb. pentru a-l face să fie şi mai proeminent. căci uneori forma de singular a unui cuvânt este căutată mult mai des decât cea de plural. aşa cum le-aţi obţinut folosind programul WordTracker. Totuşi. Începând cu update-ul din noiembri 2003 (”Florida” update) Google analizează şi rădăcina cuvintelor pentru rezultatele sale la căutare. şi deci HOUSE PLANS.Cum şi unde să folosiţi cuvintele cheie Nu încercaţi să folosiţi toate cuvintele cheie pe pagina de home – mai bine concentraţivă numai pe fraza cuvintelor cheie primare şi pe cele mai bune cuvinte cheie secundare. de asemenea. În porţiunea click-abilă a linkurilor. Totuşi.com . Google oferă o pondere mult mai semnificativă cuvintelor cheie găsite în titlu decât în orice altă locaţie. Începeţi cu primul sau al doilea cuvânt din titlu. Folosiţi paginile produsului sau serviciului Dvs pentru a evidenţia cuvinte cheie mult mai specifice. În plus. <H2>cuvinte cheie</H2>. Urmăriţi următoarea secţiune pentru o discutare a conceptului de rădăcină a cuvintelor. 3.

dar asta e tot.com 39 .com . nimic mai mult. Aceasta este o idee proastă şi este desconsiderată – tagurile H1 trebuie folosite ca headline al unei pagini. formele verbale la fel ca şi cuvinte similare care să fie returnate pentru o anumită interogare de căutare.cuvinte-cheie. dar doar atât. ca de exemplu: www. Directoare şi nume de fişiere: cuvinte cheie/cuvinte cheie. Acelaşi lucru se poate spune şi despre image ALT text – unii obişnuiesc să introducă întregi paragrafe de conţinut pentru fiecare imagine sau secţiune din pagină. Imaginile care sunt click-abile (împachetate în taguri A HREF) nu par să aibă discreditate de ALT text deocamdată. Imagine ALT text: <IMG SRC=” ” ALT=”cuvinte cheie”> 10. cât şi împotriva unui site. Este perfect legitim să reducem mărimea textului unui tag H1 pe o pagină folosind un style sheet.gif 9. dacă cineva caută ”house plans”.promovareweb. Există dovezi care sugerează că image ALT text prezintă în acest moment mai puţină pondere decât în trecut. Asta poate lucra atât pentru. cuvinte cheie. Aşadar.Cum să ajungi între primii zece pe Google. şi deci acest text va primi din ce în ce mai puţină pondere în clasificare pe viitor. Există dovezi care indică faptul că Google ar putea desconsidera textul din H1 drept rezultat. URL-uri: <A HREF=”http://www. Căsuţa Drop-down: <FORM><OPTION>cuvinte cheie</OPTION></FORM> 7. Google integrează în căutările sale şi derivările de cuvinte. dar şi pagini care conţin toate variaţiile a acesteia. Acest lucru permite găsirea tuturor formelor unui cuvânt – singular. plural. vor fi returnate atât pagini care sunt optimizate pentru această expresie.5. în funcţie de forma cuvântului după care este optimizată primar pagina. Link TITLE attribute text: <A HREF=” ” TITLE=”cuvinte cheie”> </A> (afişat doar în Internet Explorer) Notă: A existat tendinţa ca mai mulţi web designeri să abuzeze de tagurile H1 prin împachetarea lor în jurul unei întregi pagini web sau prin utilizarea de mai multe astfel de taguri pe o singură pagină. Ultimul paragraf al paginii: <P>cuvinte cheie</P></BODY> 6.com”></A> 8.html. Despre rădăcina cuvintelor Începând cu 2004.

www. Fiţi atenţi la rădăcina cuvintelor Dvs cheie – în special la ceea ce semnifică rădăcina cuvântului şi ce consideră Google a fi o potrivire pentru acel cuvânt atunci când optimizaţi pagina după o perioadă de timp. Structura corectă a link-ului În afară de titlul unei pagini. o opţiune folositoare pentru cei ce caută. dar. plasaţi un semn de plus ”+” în faţa cuvântului pentru care doriţi să asumaţi această opţiune. în general. de asemenea. scriind oricare dintre frazele de mai jos poate duce la afişarea unei pagini optimizate pentru ”house plans”: house plan house planning house planner Căutarea şi după derivările cuvintelor este. Aceasta înseamnă că trebuie să strecuraţi linkurile Dvs în cel mai corect mod posibil.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Derivarea poate fi evitată.com 40 . afişată dacă cineva caută orice variaţie a acestei expresii. pentru că.com . Căutarea după rădăcină poate avantaja sau dezavantaja rangul tău pe Google.promovareweb.house plans house planning house planner Contrar. măreşte şi numărul de site-uri (concurenţa) afişate pentru o anume interogare. Când introduceţi un termen pentru căutare în Google. Google plasează o importanţă specială pe utilizarea cuvintelor cheie în textul din linkuri. pentru că le oferă posibilitatea de a obţine rezultate diverse fără a căuta după mai multe variaţii ale unui cuvânt. De exemplu: house + plans Astfel va fi anulată opţiunea de căutare prin rădăcina lui ”plans” şi deci nu vor fi afişate pagini care conţin diverse variaţii ale acestui cuvânt. nu numai că măreşte numărul de cuvinte pentru care te poţi clasa foarte bine (chiar dacă nu veţi include o anumită formă a cuvântului oriunde în pagină). Folosind acelaşi exemplu. o pagină optimizată pentru ”house plans” va fi. de asemenea.

Notaţi de asemenea utilizarea cuvintelor cheie în numele actual al fişierului grafic. atunci umpleţi atributul text ALT al tagului imaginii respective astfel: Structura unui link grafic: <A HREF=”cuvintele-cheie. Nu uitaţi că Google nu poate vedea linkurile bazate pe grafică – tot ce poate conta este atributul ALT pentru tagurile de imagini. trebuie să folosiţi doar linkuri text pe propriul site şi mai puţin linkuri grafice (cum sunt butoanele). care însă au o pondere neînsemnată. META tagurile sunt un lucru ce ţine de trecut la Google!   Informaţia din tagul <META name=”Keywords”> Informaţia din tagul <META name=”Description”> www. atunci ar fi cu siguranţă următoarea: Cuvintele cheie găsite în textul unui link trebuie să se potrivească cuvintelor cheie găsite pe pagina către care linkul trimite – mai ales în titlul paginii.promovareweb.gif” ALT=”cuvintele-cheie” BORDER=0></A> Ce ignoră Google Google ignoră următoarele elemente ale paginii Dvs web.La modul ideal. Fiecare puţin contează! Structura unui link text (ideal): <A HREF=”cuvintele-cheie.html”> <IMG SRC=”cuvintele-cheie.com . Iată un exemplu de structură ideală a unui link pentru Google. Dacă ar fi să existe o a doua frază pe care să o ţineţi minte din acest ghid.html” TITLE=”cuvintele-cheie”>cuvintele cheie</A> Dacă trebuie să folosiţi linkuri grafice pe pagină.com 41 . Google caută şi înregistrează cuvintele cheie conţinute în link anchor text – porţiunea click-abilă a unui link.Cum să ajungi între primii zece pe Google. De fapt. dovezi recente au indicat că Google nu va mai citi deloc textul ALT din tagurile de imagini datorită folosirii lor abuzive. Datorită abuzului şi utilizării greşite. De primă importanţă este utilizarea cuvintelor cheie în textul link anchor (textul dintre tagurile <A HREF> </A>).

Din acest motiv. Flash) www.comments --> Informaţia din <STYLE> Informaţia din tagurile <SCRIPT> (JavaScript şi alt cod client-side) Linkuri duplicat către aceeaşi pagină (se va număra doar unul singur) Linkuri care trimit către aceeaşi pagină pe care ele se află Orice grafică sau multimedia (butoane. Fiţi sigur că fiecare descriere este unică per pagină.com .com 42 .Cum să ajungi între primii zece pe Google. dacă nu este găsită o descriere a paginii tale în directorul OPD (DMOZ).Notă: Google este cunoscut pentru afişarea informaţiei din tagul META ”Description” la afişarea pe lista de rezultate.       Informaţia din tagul <!-. fotografii. trebuie să folosiţi acest tag şi să aveţi o descriere decentă şi normală care include cuvintele Dvs cheie. animaţii. şi pentru că şi alte motoare îl citesc.promovareweb.

În general. Cu cât există mai multe linkuri ce sosesc pe pagina respectivă (voturi). la modul general. cu atât mai importantă pagina respectivă este pentru Google. de fapt ”acordă un vot” pentru respectiva pagină web. PageRank şi importanţa sa sunt. www. Linkurile de pe site care trimit spre alte website-uri pot scădea valoarea PR a acelor pagini care le conţin (şi prin urmare valoarea totală PR a întregului site).promovareweb. cu atât se distribuie mai egal valoarea PageRank în întregul site. cu cât există mai multe linkuri interne între paginile site-ului Dvs. în timp ce linkurile ce sosesc dinspre alte site-uri pot creşte valoarea totală PageRank a site-ului Dvs. într-adevăr. Linkurile externe sunt mai valoroase decât cele interne. Google consideră că atunci când o pagină trimite un link spre o altă pagină. Haideţi să vedem de ce acest lucru este aşa de important. Mulţi sunt obsedaţi de importanţa PageRank şi ajung să excludă aproape toţi ceilalţi factori. PageRank va fi discutat mult mai în detaliu în ”Capitolul 9 – Totul despre PageRank”.Capitolul 6 – Link-uri corecte pentru paginile Dvs. Înainte de a continua cu acest capitol. este timpul să introducem conceptul de Google PageRank (PR). suma valorilor PR a tuturor paginilor individuale. în mod simplu. PageRank este determinat de cât de multe linkuri există spre acea pagină. deşi nu este făcut public cu cât anume. Ele pot fi localizate pe paginile aceluiaşi website (linkuri interne) sau pe pagini ale unor site-uri diferite (linkuri externe). mult prea mult exagerate. Valoarea totală ”PR” a site-ului este. Notă: Google PageRank este doar unul din factorii folosiţi în algoritm. În felul ăsta.com .com 43 . PageRank este o valoare numerică prin care Google arată cât de importantă este o pagină pe Web.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Linkurile interne servesc la împărţirea sau distribuirea PageRank între toate paginile site-ului Dvs. Realizarea de linkuri corecte între paginile website-ului Dvs va ajuta la creşterea valorii totale a PageRank pentru site şi va distribui sau canaliza întreaga valoare PageRank a website-ului spre cele mai importante pagini. dar trebuie amintit aici pentru a înţelege de ce are o aşa importanţă modul în care sunt realizate linkurile pe site-ul Dvs. Aceste linkuri trimit spre pagina respectivă de pe alte pagini. Dar nu uitaţi că PR se calculează cel mai adesea la modul per-pagină.

promovareweb. căci aceasta este pagina către care se trimit cel mai adesea linkuri.Structurarea linkurilor interne Există două tipuri principale de metode de structurare a linkurilor interne – ierarhic şi plasă. Linkuire ierarhică Această metodă este utilizată acolo unde una sau mai multe pagini de pe site (cum este home page-ul) sunt considerate mai importante decât celelalte pagini.com 44 . Majoritatea site-urilor ar trebui să folosească metoda ierarhică de structurare. atât externe cât şi interne. dar nu toate paginile încrucişează linkuri între ele.com . puteţi mări şansele ca cea mai importantă pagină a Dvs să fie şi cea mai bine poziţionată pe Google pentru cele mai importante cuvinte cheie ale Dvs. Figura următoare ilustrează acest concept. dacă pagina de home nu este decât o pagină www. Astfel. spre paginile importante sunt trimise linkuri de pe toate celelalte pagini din site. Linkuire ierarhică – doar paginile importante primesc linkuri de la toate celelalte pagini Pagina de home are în mod normal cea mai înaltă valoare PR. În felul acesta. Acest lucru concentrează PageRank pe cele mai importante pagini ale Dvs. Este posibil ca aceasta să nu fie situaţia ideală pentru Dvs. atât timp cât spre pagina de home şi spre paginile celor mai importante produse sau servicii sunt trimise mai multe linkuri decât spre alte pagini.Cum să ajungi între primii zece pe Google.

Linkuri plasă Această metodă este utilizată când paginile sunt considerate egale ca importanţă (din punct de vedere al temei. Acest lucru se întâmplă pentru că pagina ”Despre noi” nu este la fel de importantă (şi.promovareweb. Observaţi că în figura precedentă spre pagina ”Despre noi” este trimis link doar pe o singură pagină. atunci va trebui să realizaţi din nou legăturile interne spre cea mai importantă pagină cu cuvintele cheie cele mai relevante. topic şi cuvinte cheie) ca şi celelalte pagini. de obicei. şi cuvintelor cheie). Este metoda cea mai simplă de structurare a linkurilor. Linkuire plasă – fiecare pagină trimite link la fiecare altă pagină www. de ce am irosi valoarea preţioasă a PR pe ea – în loc să o dirijăm înapoi spre pagina de home. În acest caz. relevantă ca temă. Prin urmare.goală sau cu foarte puţin conţinut. recomandat.com 45 .com .Cum să ajungi între primii zece pe Google. în care fiecare pagină a site-ului trimite linkuri spre fiecare altă pagină de pe acelaşi site. topicului. Figura următoare ilustrează acest concept. Dacă acest lucru nu este posibil. va trebui să realizaţi un redesign al paginii de home pentru a include mai multă informaţie şi a o face mult mai relevantă pentru Google (dar şi pentru vizitatorii Dvs). de altfel. Majoritatea website-urilor folosesc această metodă ca fiind predefinită. Metoda distribuie în mod egal valoarea PageRank între toate paginile din site. ceea ce nu este. fără să se gândească la faptul că au acelaşi menu sau bară de navigare pe fiecare pagină ce conţine aceleaşi linkuri.

Ceea ce înseamnă că va trebui să introduceţi cuvintele cheie în textul linkurilor! Încercaţi să nu folosiţi ”Click aici” sau ”Home” ca texte ale linkurilor. atunci aveţi nevoie.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Utilizaţi cuvinte cheie în textul linkurilor Dvs dacă se poate pentru fiecare link.promovareweb. Dacă site-ul Dvs este relativ mic (are mai puţin de 10 pagini). Dacă aveţi un site mai mare. 3. observaţi că fiecare pagină trimite link către mai puţin importanta ”Despre noi”. de o pagină de hartă separată. Totuşi. Nu trebuie să conţină doar linkurile. Acest concept a fost discutat anterior în subiectul Formatarea corectă a linkului. Aşadar. într-adevăr. pagina de home poate efectiv funcţiona ca pagină de hartă a întregului site. 2. Trimiteţi linkuri pe pagina de home (sau cea de hartă a site-ului) către fiecare altă pagină a site-ului Dvs.În acest exemplu. de ce să irosim valoarea preţioasă a PR pe ea? Utilizaţi metoda ierarhică ori de câte ori acest lucru este posibil! Recomandări pentru linkurile interne Următoarele recomandări trebuie utilizate pentru a structura corect linkurile din interiorul site-ului Dvs: 1.com . Utilizaţi linkuri text dacă aceasta este posibil şi nu renunţaţi la o structură corectă a linkului. O pagină de hartă a site-ului funcţionează ca un ”index” al site-ului Dvs şi este extrem de valoroasă din următoarele motive:    Ajută Google să găsească şi să indexeze alte pagini de pe site mult mai repede Ajută clienţii Dvs să găsească rapid ceea ce au nevoie Ajută la distribuirea valorii PageRank a întregului site către alte pagini importante www. O parte importantă a algoritmului de clasificare Google include verificarea textului unui link contra textului de pe pagina spre care trimite acel link.com 46 . altfel Google ar putea considera că pagina respectivă este despre ”click-uri” sau ”homes”. aveţi grijă să adăugaţi ceva conţinut paginii de hartă.

com .promovareweb. care trebuie să fie una din cele mai importante pagini ale site-ului. Trimiteţi link din pagina “Linkuri recomandate” către fiecare altă pagină de pe site. pagini de shopping cart pagina de ”Link către noi” pagina de ”Recomandări” Acest lucru ajută la reîntoarcerea şi concentrarea PageRank înapoi la pagina Dvs de Home. www. prin introducerea de cât mai multe linkuri interne care trimit înapoi la paginile proprii. Paginile non-relevante sunt definite ca acele pagini care nu sunt bogate în cuvinte cheie şi care sunt puţin probabile să conţină informaţia pe care un vizitator al site-ului Dvs o caută atunci când realizează interogări ale Google. Exemple de pagini non-relevante care trebuie să trimită linkuri NUMAI înapoi la pagina de Home include următoarele:         pagina de ”Copyright” pagina de ”Politică de Confidenţialitate” pagina de ”Disclaimer” pagina de ”Despre noi” pagina de ”Contact” formulare de comandă.com 47 . veţi reuşi practic să reduceţi la minim acest efect. Google s-ar putea încurca la paginile care conţin sute de linkuri şi le-ar putea considera o fermă de linkuri). pe o singură pagină – pagina Dvs de ”Linkuri recomandate” (dacă aveţi mai mult de 100 de linkuri pe o pagină. Nu veţi dori ca aceste pagini să primească la fel de mult PageRank ca şi cele mai importante pagini ale Dvs. ceea ce doriţi este maximizarea PageRank pentru cele mai importante pagini ale site-ului Dvs. încercaţi să le distribuiţi pe mai multe pagini.Cum să ajungi între primii zece pe Google. 5. încercaţi să păstraţi toate linkurile externe. Acesta rămâne oarecum un concept confuz care va mai fi analizat mai târziu. Ca regulă generală. Pentru că această pagină conţine linkuri externe care trimit spre alte site-uri. Şi cum ”puterea de vot” a PageRank este divizată egal între toate linkurile dintr-o pagină. 4.Sfat: Pentru că pagina de home are de obicei cel mai ridicat PageRank în site. această pagină va avea ”scurgeri” proprii de PageRank (dar nu şi din alte pagini din site). spre alte site-uri. Acest concept va fi discutat în detaliu mai târziu. Ideal este ca acestea să fie plasate doar pe pagina de Linkuri recomandate. Acest lucru va minimiza cantitatea mică de ”scurgeri” de PageRank de pe acea pagină. Nu uitaţi. nu trebuie să plasaţi linkuri externe pe ea. Trimiteţi link de pe fiecare pagină ”non-relevantă” NUMAI înapoi către home.

promovareweb. Motivul pentru care trebuie să faceţi asta este că aceste pagini sunt probabil la fel de importante (dacă nu mai mult) pentru clienţii Dvs. Paginile cu un link spre ele. www.6. ceea ce înseamnă că va trebui să concentraţi PageRank pe ele. mai ales în cazul în care pagina de home conţine informaţie mai puţin relevantă. Realizaţi linkuri NUMAI între paginile care sunt legate prin cuvinte cheie. dar fără link dinspre ele sunt numite si orphan pages (pagini orfane). 7. vizitatorii găsesc mai întâi pagina de home şi apoi navighează spre celelalte pagini ale Dvs. Paginile interne pot obţine rang superior paginii de home pentru un anume cuvânt cheie. Aceste pagini ar trebui de asemenea să conţină un link înapoi la pagina de Home. Fiţi siguri că fiecare pagină are un link spre cel puţin o altă pagină Acest lucru va ajuta Google să indexeze site-ul Dvs mult mai repede şi va ajuta clienţii să navigheze prin site mai bine.com 48 . În general.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Acest lucru va ajuta la distribuirea de PageRank între paginile care sunt legate prin cuvinte cheie.com .

Un bloc de Clasă C este numărul afişat în a treia poziţie a unei adrese IP. xxx reprezintă blocul de Clasă C. De fapt. ele sunt prezentate mai mult de dragul unei imagini complete şi pentru că Dvs aţi putea avea nevoie de ele.xxx.  www. Ele nu sunt cerute expres pentru a avea o clasare de top în Google. Google poate detecta asta şi site-ul Dvs ar putea fi penalizat (sau chiar scos din indexul lor).promovareweb. Utilizaţi companii diferite de hosting pentru fiecare site în parte.137. dar distincte între ele de produse sau servicii. pentru 255. Şi aceasta pentru că puteţi încerca să extindeţi dimensiunile site-ului principal şi poate să-l organizaţi mult mai bine. Acest număr trebuie să fie diferit pentru toate website-urile Dvs şi cea mai uşoară cale de a garanta asta este să utilizaţi servere web separate pentru fiecare site pe care îl deţineţi. De exemplu. regula de mai sus devine mai puţin plauzibilă. dacă aveţi un site care oferă câteva grupuri omogene. câte unul pentru fiecare subiect.255. va trebui să vă gândiţi la modul cel mai serios la împărţirea sa în site-uri multiple. Este de preferat totuşi să urmaţi şi să implementaţi toate celelalte tehnici deja discutate până în prezent înainte de a implementa pe cele care urmează. dar reprezintă idei care pot fi explorate cu succes mai departe. Site-uri multiple – Merită efortul? Dacă site-ul Dvs conţine mai mult decât un subiect major – cum sunt scutecele de copii şi uşile de garaj.com 49 . Totuşi.com .Capitolul 7 – Tehnici mult mai avansate În continuare vom aborda câteva tehnici pe care unii le consideră mai avansate. păstraţi următoarele puncte de vedere:  Nu copiaţi site-ul principal pe un domeniu separat şi nu copiaţi paginile pentru a mări numărul de linkuri sau traficul. Ideea de bază este să aveţi fiecare site găzduit pe un bloc de Clasa C diferit. Dacă vă decideţi să creaţi mai mult decât un site pentru afacerea Dvs. Motivul îl reprezintă faptul că Google poate considera mai multe site-uri asemănătoare de pe acelaşi server şi care sunt şi puternic legate între ele prin linkuri ca fiind potenţiale site-uri duplicat.Cum să ajungi între primii zece pe Google.

unique-houseplans. Domenii alias şi subdomenii Având în vedere faptul că puteţi înregistra nume de domenii la preţuri extrem de avantajoase ca $6.com.com/cuvând-cheie/. Google vă va prinde cu siguranţă şi veţi regreta că aţi apelat la această metodă. Contactaţi webmaster-ul Dvs sau providerul de web hosting pentru detalii specifice despre cum să configuraţi aceste lucruri.com. www. poate fi o opţiune bună să înregistraţi cele mai bune cuvinte cheie. dar eu sunt sceptic în privinţa sa. Fiecare subdomeniu este redirecţionat spre un director diferit de pe website-ul Dvs – de exemplu.Cum să ajungi între primii zece pe Google. sau forme de singular şi plural. dacă website-ul Dvs principal este www. o taxă redusă ce trebuie plătită pentru realizarea de domenii alias şi subdomenii. Aceasta a fost o tehnică populară acum ceva timp. dar în prezent nu mai este eficientă din cauza abuzului.promovareweb.com Google tratează în prezent un subdomeniu ca numele unui alt domeniu total diferit.com aţi putea înregistra domeniile următoare: www.house-plans. pentru că setările pot fi foarte diferite de la un server la altul. Sunt unii care se laudă că încă obţin rezultate cu ea. O altă tehnică este să utilizaţi subdomenii. În acest fel veţi ”captura” vizitatorii care ar putea scrie variaţii diferite ale domeniului Dvs principal. www. numite şi domenii prefix sau domenii de nivelul trei.cuvânt-cheie-domeniu. creaţi site-uri multiple numai dacă aveţi motive puternice şi deplin justificate de a proceda în acest fel.com pentru mai multe informaţii).com 50 .Notă: Nu este recomandabil să creaţi mai multe ”mini” site-uri pentru a vă mări traficul sau numărul de linkuri din exterior. de obicei. De exemplu. www.com şi să le setaţi astfel încât fiecare dintre ele să retrimită vizitatorii către site-ul Dvs principal.95 per an (vezi Hostway.homeplans.houseplans. în funcţie de softul utilizat.domeniu-principal. În concluzie. şi apoi să le folosiţi ca domenii alias sau domenii expeditoare pentru a redirecţiona vizitatorii de la alias către domeniul Dvs principal.houseplan. Există.com ar putea trimite la www. Aceasta este o strategie excelentă în cazul în care site-ul Dvs este compus din grupuri de topicuri distincte. Multe mini-site-uri sunt de o singură pagină şi au puţin conţinut (sau conţinut copiat) în speranţa de a creea multe linkuri pentru a mări PageRank.com .com. De exemplu – http://cuvinte-cheie-domeniu. www. www.

util şi actual spre care oamenii vor dori să trimită link.com . animaţii gratuite sau Flash – mai ales pe pagina Dvs de home.PARTEA a III-a – Schimbul eficient de linkuri Această secţiune se ocupă de acele elemente şi aspecte ale eforturilor de promovare a website-ului Dvs. Ceea ce înseamnă că va ignora toată grafica şi alte elemente multimedia de pe site – şi adesea acelaşi lucru îl vor face şi clienţii Dvs. Înainte de a începe. să încercaţi să profitaţi de sfaturile privind realizarea de linkuri cu alte site-uri. Pentru informaţii suplimentare. de asemenea. Trebuie. decât grafică fantezistă. de aceea este recomandabil să realizaţi mai întâi taskurile descrise în PARTEA a II-a – Optimizarea website-ului. Toată această secţiune se bazează pe cea precedentă. fiţi siguri că nu treceţi cu privirea ceea ce este evident: Website-ul Dvs trebuie să aibă un conţinut de înaltă calitate.com 51 .promovareweb. Practic. scopul este maximizarea a cât de important este website-ul Dvs pentru Google. vezi Anexa B – Recomandări pentru linkuri. Nu uitaţi că Google utilizează software automat pentru a analiza site-ul Dvs. www.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Este uimitor de cât de multe ori această simplă frază este total ignorată. Folosiţi mai mult din timpul Dvs pentru a crea un conţinut util şi relevant. care au ca rezultat creşterea importanţei paginii.

nu va fi inclus în indexul Google.com 52 .Capitolul 8 – Importanţa linkurilor În cuvinte simple. Veţi obţine o mai mare expunere prin listarea pe diferite website-uri. Totuşi. Linkurile de pe alte site-uri nu numai că vor creşte traficul în mod continuu. Într-un sens strict. care nu este parte a calculării PageRank. dar care sunt listaţi şi aici datorită apropierii de subiectul eforturilor de schimburi reciproce de linkuri. consumator de timp şi permanent. www. măresc traficul de pe site după cum urmează:  Veţi obţine un rang mai bun pe Google. traficul spre site-ul Dvs va creşte pe termen lung. vă vor oferi o oarecare diversitate pentru a nu vă baza numai pe Google în privinţa traficului. atât timp cât Dvs derulaţi o campanie activată de schimburi de linkuri. dacă site-ul Dvs nu are linkuri care să trimită spre el dinspre alte siteuri.promovareweb. conceptul de calitate a linkului este de asemenea un factor important. ceea ce este dependent în primul rând de PageRank (PR) – cantitatea şi puterea linkurilor care trimit spre site-ul Dvs. datorită faptului că sunteţi între primele rezultate la căutare pentru o frază de cuvinte cheie dată. fără alte site-uri care să trimită link spre site-ul Dvs.  Factori Link utilizaţi în algoritm Factorii Link includ acea porţiune a algoritmului Google care determină importanţa paginii. ceea ce înseamnă că mai mulţi oameni vor găsi website-ul Dvs. calitatea linkului este determinată de factorii cuvinte cheie. Totuşi. nu veţi obţine un rang bun în Google pentru cuvintele Dvs cheie. Oricum. care au reprezentat subiectul secţiunii precedente a cărţii. de asemenea. dar de asemenea. Puterea acestui lucru nu trebuie subestimată. Linkurile ce ajung dinspre alte site-uri. TREBUIE să aveţi măcar o singură astfel de trimitere (link) de pe un alt website astfel încât să puteţi apărea în Google! Haideţi să repetăm acest lucru: Trebuie să aveţi cel puţin un link spre site-ul Dvs pentru a putea măcar să apăreţi în Google! Schimbul de linkuri cu alte website-uri este un proces plictisitor.Cum să ajungi între primii zece pe Google.com .

Cum fiecare link este în mod esenţial un ”vot” pentru pagina spre care trimite. şi vice versa. În general. sfatul meu e simplu – obţineţi cât mai multe linkuri! Astăzi.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Acesta este momentul în care puterea linkului îşi spune cuvântul. şi prin urmare şi cantitatea utilizată în calculele PageRank efectuate de Google. dacă cineva are un link spre site-ul Dvs pe pagina sa. Astfel. Pentru mai multă informaţie. Cu toate acestea. Google a introdus o schimbare majoră a algoritmului prin aşa numitul ”Florida Update” care a schimbat felul în care unele site-uri sunt poziţionate. www.com . cu cât este mai mare numărul de linkuri pe o pagină. Mai multe explicaţii vor fi oferite pe această temă în capitolul următor! Sfat: Există o controversă dacă ar trebui să faceţi eforturi să obţineţi doar câteva linkuri dinspre pagini cu un PageRank foarte ridicat sau să obţineţi mult mai multe din pagini cu un PageRank scăzut.Introducerea PageRank Ca şi definiţie. alături de 100 alte linkuri. În prezent acest nou algoritm este încă în schimbare.com 53 . de fapt ”acordă un vot” pentru pagina respectivă sub forma unei valor PageRank. Acest lucru înseamnă că.promovareweb. nu veţi primi o valoare semnificativă de la acel link în calculul final. cantitatea de valoare PageRank pe care aceste linkuri ”o trimit” spre site-ul Dvs. Se crede că aceste schimbări privesc mai ales modul de calcul al PageRank – de fapt. cu cât aveţi mai multe linkuri care trimit spre site-ul Dvs cu atât mai bine. vezi secţiunea Anexa D – Despre ”Florida Update”. puterea acestui ”vot” este împărţită în mod egal cu celelalte linkuri prezente pe aceeaşi pagină. un site cu un PageRank mic poate fi site-ul de mâine cu un PageRank mai ridicat. Atunci când o pagină trimite link spre alta. PageRank (PR) măsoară cantitatea de linkuri ce trimit spre o pagină web dată şi puterea lor relativă. Notă: În noiembrie 2003. cu atât este mai slabă puterea fiecărui link în parte. este diluată de prezenţa mai multor altor linkuri pe aceeaşi pagină. căci acest lucru măreşte valoarea PageRank a paginii spre care se trimit respectivele linkuri. În această privinţă. cu unele efecte încă neînţelese complet. DECÂT DACĂ pagina are o valoare PageRank foarte mare. Numărul de linkuri care trimit spre un site este uneori denumit şi popularitatea site-ului. este posibil ca PageRank să fie înlocuit de un nou sistem ”LocalRank” ce calculează PageRank într-un mod mult mai dinamic.

Unul din modurile în care Google face asta este prin căutarea şi analiza cuvintelor cheie ale celorlalte website-uri care trimit linkuri spre site-ul Dvs. Textul altor linkuri de pe aceeaşi pagină – sunt ele similare. sau dacă conţinutul paginii de link nu este legat de subiectul site-ului propriu. sau conţin de asemenea cuvintele Dvs cheie? 3.com 54 . într-adevăr.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Aţi putea avea sute de pagini care să trimită linkuri spre site-ul Dvs. este foarte clar că nu este cazul unei asemenea situaţii. Textul linkului – conţine cuvintele Dvs cheie? (Aceasta e foarte important) 2.Aşadar ce este calitatea linkului? Google încearcă să returneze cele mai relevante rezultate pentru o interogare anume. Este linkul plasat într-un paragraf de pe pagină. De fapt. nici o creştere semnificativă a rangului Dvs pe Google. înconjurat de text pe acelaşi subiect? Astfel de linkuri ”în linie” au o pondere mai mare decât cele plasate simplu pe o pagină şi lipsite de alt text non-link. titlul paginii lor de linkuri. atunci fiecare site de pe Web ar trimite link la întâmplare fiecărui alt site şi acela cu cel mai mare număr de linkuri sosite spre el ar fi numărului 1 pentru un cuvânt cheie dat. Titlul paginii unde se află linkul respectiv – conţine sau se referă la cuvintele Dvs cheie? www. Ceea ce alte site-uri spun despre site-ul Dvs prin textul linkului. 4. Dacă numai cantitatea de linkuri spre un site ar conta. şi conţinutul acesteia poate fi la fel de important ca şi ceea ce prezintă paginile Dvs proprii! Aceasta înseamnă că. dar dacă textul acelor linkuri nu se potriveşte cuvintelor Dvs cheie.promovareweb.com . foarte probabil. atunci acele linkuri nu vor adăuga. calitatea unui link aflat pe alt site care trimite spre site-ul Dvs este determinată de următorii factori: 1. Ori. calitatea linkurilor poate fi la fel de importantă ca şi cantitatea lor.

Google PR este doar unul din factorii care sunt folosiţi pentru a determina rangul actual al paginii Dvs (poziţia sau locul său) pe o listă de rezultate la căutarea după un anumit termen. Puteţi vedea care este valoarea ”publică” PR a unei paginii în Google Toolbar: PageRank vs. sau PR. Cu cât există mai multe link-uri spre o pagină (voturi). dar cu o valoare PageRank mai înaltă. datorită cunfuziei generale şi exagerărilor privind Google PageRank. un alt site neoptimizat.com 55 . Este doar un singur factor dintre toţi ceilalţi factori ai algoritmului Google. care este poziţionată mai sus pe o listă de rezultate la căutare. Rangul rezultat la căutare Unele persoane confundă Google PageRank (PR) cu poziţia ocupată de pagina lor pentru o anumită căutare după un anumit cuvânt cheie. cu atât mai importantă această pagină este pentru Google. Google consideră că atunci când o pagină conţine un link spre o altă pagină.promovareweb. Aceasta demonstrează că PageRank nu este cel mai important factor în algoritmul de clasificare Google. Acest lucru se poate datora şi faptului că este singura parte a algoritmului Google care este făcută publică – aproape publică.com . se realizează de fapt ”un vot” pentru importanţa acelei alte pagini. Nu este ceva neobişnuit să vezi o pagină cu un PageRank mai mic. De aceea. www. la modul general. PageRank. este important ca Dvs să înţelegeţi cum lucrează PageRank şi ce rol joacă în obţinerea unui rang cât mai ridicat. dar cu un PageRank mai mic poate depăşi ca rang în Google.Capitolul 9 – Totul despre PageRank Acesta este singurul capitol al cărţii care se ocupă în mare parte doar de teorie. Mulţi exagerează importanţa PageRank şi prin urmare se crează o stare de neîncredere şi confuzie care nu are nici o bază reală. PageRank este determinată de cât de multe linkuri care trimit pe pagina Dvs există la un moment dat pe web.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Totuşi. decât o pagină cu o valoare PageRank mai mare. un site optimizat corespunzător după cuvintele cheie. este o valoare numerică prin care Google măsoară cât de importantă este o pagină Web.

Google are un instrument. pe care Google le utilizează pentru a clasifica paginile web. Google Toolbar este divizată în 10 intervale liniare egale. Totuşi. de la 0 la 10. Ele au o valoare ridicată a PageRank ca rezultat al numărului mare de site-uri care trimit linkuri spre ei. cu PR=5 se poate afla chiar imediat sub intervalul PR=6. Deşi baza algoritmică reală utilizată pentru PageRank este secretă.Acesta reprezintă un scenariu obişnuit pentru site-urile de mari corporaţii. Aceste intervale liniare corespund unei scale logaritmice. apreciabilă. Scala reală este estimată a fi undeva între logaritm în baza 5 şi logaritm în baza 10. care permite să vedeţi o aproximitate brută.com. Valoarea Toolbar PageRank indică numai că o pagină este la un anumit rang în scala întreagă.promovareweb.google. cum se poate afla ce valoare PageRank (PR) este dată unei pagini? Ei bine. Toolbar PageRank vs. Odată instalată. o pagină cu PR=5 poate fi puţin peste intervalul PR=5.Cum să ajungi între primii zece pe Google.com .com 56 . tabelul următor trebuie să vă ofere o idee a cât de mult diferă Toolbar PR de valoarea PR reală. Downloadaţi şi instalaţi gratuit Google Toolbar la http://toolbar. utilizate în mod curent de Google. denumit Google Toolbar. ceea ce este o distanţă destul de mare. De exemplu. www. iar o altă pagină. neprelucrată a valorii PageRank. acest Toolbar PageRank este lucrul pentru care mulţi se zbat şi se chinuie la nesfârşit. ar trebui să arate cam aşa în fereastra browser-ului Dvs: Ceea ce majoritatea nu reuşeşte să înţeleagă este că valorile PageRank arătate în Google Toolbar nu sunt valorile PageRank reale. PageRank real Aşadar. dar de obicei sfârşesc în a avea ranguri foarte mici tocmai datorită lipsei de optimizare după cuvintele cheie a paginii lor.

deţinută de site-ul Dvs (nu uitaţi totuşi că.promovareweb. Indiferent de ce tip de scală foloseşte Google. dar acesta este doar un PageRank ”estimat”. site-ul este o colecţie de pagini web aflate sub un singur domeniu pe care Dvs îl controlaţi şi deci. de asemenea. nu uitaţi că un link de pe alt site va creşte valoarea totală PageRank a site-ului Dvs. Înainte de a schimba linkuri cu alte site-uri. şi prin urmare ele nu au o valoare PageRank ”reală” a lor. căutaţi pagina respectivă pe Google pentru a vedea că este deja indexă. pentru a ajunge la valoarea totală PR. se referă la o pagină anume). Simpla adăugare a /index. în general. o astfel de pagină se află pe un site deja indexat şi prin urmare valoarea sa este doar estimată.html la URL (sau orice alt nume avea pagina respectivă de home) în fereastra browser-ului făcea ca valoarea să reapară în Toolbar.com .Cum să ajungi între primii zece pe Google. aşa cum vă voi explica în continuare. unele pagini de home pentru câteva site-uri au arătat dintr-odată PR=0 în timp ce pagina avea totuşi o valoare PR. De multe ori. Pagina nouă are. se poate considera ca având o valoare totală ”PR”. Vă rog să nu uitaţi acest lucru. şi prin urmare puteţi suma în cel mai simplu mod valorile individuale PR ale fiecărei pagini. înainte de a refuza să schimbaţi link cu el. atunci când cineva vorbeşte de PR. Modul în care vă structuraţi linkurile interne poate influenţa valoarea PR la care va ajunge o pagină anume.com 57 . la fel cum şi linkurile externe o fac atunci www. ce există doar în Toolbar. Creşterea PageRank Fiecare pagină a propriului website are o valoare PR. În timpul lunilor de vară din 2003. Paginile noi pentru care Toolbar PR afişează o valoare ar putea să nu fie înscrise în index încă. Notă: PR calculată de Toolbar poate fi destul de imprecisă.Asta înseamnă că mutarea unei pagini de la un PageRank de 6 la un PageRank de 7 este mult mai grea decât mutarea de la PageRank de 4 la unul de 5. o valoare PR cu un punct sub cea a unei pagini deja indexate de pe site. Deşi PageRank este atribuită per page. Deci asiguraţivă bine că un site nu are într-adevăr valoarea PR.

Există doar două metode de a creşte valoarea PR a site-ului.promovareweb. la fel ca în cazul studentului din vârful ”curbei” unui examen la facultate.com 58 . Dacă valoarea PR reală a unei pagini era chiar la o anumită cotă pe scală. căci paginile suplimentare vor ridica de asemenea valoarea totală PR a site-ului. Este. Este calculată prin simplificarea unei alte ecuaţii de 500 milioane de variabile şi a mai mult de 3. se adaugă noi pagini.com . Pe măsură ce numărul de website-uri (şi pagini web) din indexul Google creşte tot mai mult. se crează mai multe linkuri – şi toate acestea reduc în timp ”valoarea” linkurilor ce trimit spre Dvs. trebuie să încercaţi să măriţi valoarea totală PR a întregului Dvs site. www. Valoarea reală PR a fiecărei pagini indexate de Google pe Web este într-o continuă mişcare. 1. şi la fel se întâmplă şi cu capătul superior al întregii scale utilizate. în mod corespunzător. Ca rezultat.când trimit spre o pagină anume de pe site-ul Dvs. iar restul obţin. astfel acesta va începe în mod natural să scadă în rang datorită reducerii valorii PageRank pentru linkurile ce trimit spre el – atât dinspre alte pagini de pe site-ul Dvs. Asta înseamnă că Dvs trebuie mereu să încercaţi să obţineţi şi mai multe linkuri spre propriul site. unele pagini web pot scădea în valoarea PageRank fără nici un motiv aparent. mai puţin. la fel creşte şi valoarea totală PageRank a întregului Web. în realitate) obţin scorul PageRank maxim. Adăugaţi noi pagini la site (care a fost deja discutat în capitolul anterior). iar pagina să ajungă exact sub noua cotă. în mod corespuzător. cât şi de pe alte website-uri. aşa că iată în sfârşit ecuaţia oficială PageRank. dacă vreţi. perfect (adică 10 în Google Toolbar) şi toţi ceilalţi sunt scalaţi în jos. Deşi valoarea PR pentru o pagină este importantă.3 miliarde de termeni (pagini web): Sunt câteva observaţii de făcut cu privire la ecuaţia PR:  Valorile PR sunt definite pentru pagini web individuale. se elimină pagini vechi. Prin urmare. site-ul din vârf (sau cele câteva site-uri. ştiu că o aşteptaţi. Tocmai de aceea trebuie să şi adăugaţi în mod constant noi pagini la site. surplusul de noi pagini de pe Web poate conduce la o mică ridicare a cotei pe scală.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Ecuaţia PageRank Ok. 2. Să obţineţi mai multe linkuri care trimit spre pagini din propriul site. Peste tot pe Web. Acest student acumulează 100% din punctaj.

  Valoarea PR pentru fiecare pagină care trimite link spre site-ul Dvs este dependentă de PR paginilor care trimit spre ea. consider că trebuie să vă zbateţi să atrageţi cât mai multe link-uri spre site-ul Dvs – punct. Acest proces durează o lună şi este vizibil în fiecare lună prin ”Google Dance”.promovareweb. dar cu 100 de alte linkuri ce pleacă. acele site-uri Free-For-All (FFA). şi aşa mai departe. de genul. dacă un site merită să schimbaţi linkuri cu el sau nu. ar putea fi mult mai valoros decât un link de pe o pagină cu PR=4.com .  Unii ar putea trage concluzia incorectă conform căreia un link de pe o pagină cu PR=4 şi cu doar câteva alte linkuri care pleacă de pe ea. Valoarea unui link (cantitatea de PageRank sau ”putere de vot” trimisă spre pagina ţintă) este aproximativ 85% din valoarea PageRank a paginii pe care acesta se află. www. valorează mai mult decât un link de pe o pagină cu PR=7. nu trebuie să uitaţi natura logaritmică a valorii reale a PageRank. Asta înseamnă că un link de pe o pagină cu PR=6. În afară de fermele de link-uri. şi aceasta pentru că ultimul are de împărţit ”puterea de vot” cu celelalte 99 de alte linkuri. Totuşi. Notă: Google realizează mai multe calcule ale ecuaţiei PageRank pentru fiecare pagină în întregul său index pentru a afla o nouă valoare PageRank în fiecare lună. şi această valoare este diluată (redusă) de numărul de alte linkuri de pe acea pagină. vezi Deep Crawl şi Google Dance. aşa cum am discutat până acum. lucru secret cel puţin deocamdată. care au întradevăr o valoare PR de 0 (şi care fie nu sunt indexate. şi de site-uri care nu au nici o legătură cu tema Dvs. PR nu are nimic în comun cu cuvintele cheie sau textul din linkuri – este pur şi simplu dependentă de calitatea şi puterea unui link. care are doar câteva linkuri ce pleacă.com 59 . Pentru mai multă informaţie. fi sunt ignorate de Google). Nu vă lăsaţi prinşi în mici amănunte. care are multe alte linkuri ce pleacă.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Adevărul în această problemă este dependent de coeficienţii logaritmici reali utilizaţi pentru calculul ecuaţiei PR.

Poate cel mai important link pe care îl puteţi avea. cât şi care pleacă de pe ele. Listarea în Open Directory Project (OPJ). faţă de motoarele de căutare. bara de PageRank Google Directory variază de la 0 la 7. care primesc enorm de mult trafic şi ele însele au o cantitate imensă de linkuri – atât care sosesc. Aveţi grijă să trimiteţi spre pagina categoriei sau subcategoriei specifice în care sunteţi listat. Notă: Pentru a face o ordonare complexă. şi pe Yahoo! sunt importante în mod special. de altfel. faţă de Google Toolbar. este de la OPD. Şi aceasta pentru că OPD şi Yahoo sunt directoare foarte mari.com 60 . unde variază de la 0 la 10. Dacă sunteţi interesat să vedeţi unde este aşezat site-ul Dvs numai pe baza valorii sale PageRank. şi nu Google Directory. De asemenea. va trebui să adăugaţi un link care trimite spre acesta pe pagina Dvs de Link-uri.com. Acesta este o sursă mai interesantă de informaţii. Google are. care plasează şi ordonează site-urile folosind programe automate (spiders şi robots). cunoscut şi ca DMOZ. un parteneriat cu OPD prin care preia toate listările din OPD şi le afişează în propriul director şi le ordonează numai pe baza PageRank.promovareweb. www. Despre directorul Google Google are un director de căutare care se bazează pe OPD şi se numeşte Google Directory.Capitolul 10 – Înscrierea în directoare Înscrierea site-ului în directoare de căutare cunoscute ar trebui să fie printre priorităţile afacerii Dvs. Ca o mică aducere aminte. mergeţi la http://directory. precizez că directoarele de căutare conţin liste de website-uri ordonate alfabetic pe categorii şi subcategorii.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Este important de reţinut că aceste website-uri sunt plasate în directoare de către oameni – spre deosebire de motoarele de căutare. Sfat: Pentru fiecare director de căutare în care vă înscrieţi site-ul. în directoarele de căutare se poate schimba titlul şi descrierea site-ului pentru a se potrivi mai bine categoriei sale. atât timp cât acesta analizează şi multe alte directoare.google. deşi majoritatea oamenilor folosesc paginile standard de căutare Google pentru a găsi informaţii.com .

3. 7. dar şi pentru directoare ca AOL. Teoma. Netscape. Citiţi recomandările privind înscrierea cu mare atenţie – nu săriţi peste acest pas. cât timp la OPD lucrează mai mulţi voluntari care sunt depăşiţi de volumul de muncă. Dacă este posibil. specializate pe diferite topicuri. AskJeeves. 4. Înscrieţi-l atât în pagina potrivită cu topicul său de pe OPD. De asemenea. trebuie să vă înscrieţi neapărat în OPD imediat ce site-ul Dvs este complet. înscrieţi-vă website-ul de două ori în OPD. şi pentru că alte motoare de căutare îl citesc în continuare. Mergeţi la http://dmoz. introduce-ţi URL-ul site-ului Dvs. aveţi grijă şi includeţi cele mai bune cuvinte cheie.html 2. cât şi pe pagina regională sau potrivită din punct de vedere geografic. Determinaţi o singură cea mai bună categorie pentru site-ul Dvs pentru a fi listat în ea. o listare pe OPD (cunoscut şi ca DMOZ) este. în general.promovareweb. aveţi grijă că site-ul Dvs să fie curat şi complet înainte de a-l înscrie în OPD. În plus. Poate lua mai multe luni până să apăreţi în baza de date OPD.org/add. Prin urmare. deci fiţi atenţi. OPD oferă listări de directoare nu numai pentru Google.com . Google a afişat în trecut de câteva ori informaţia din tagul <META name=”Description”>. dacă aveţi o locaţie anume a afacerii Dvs. 5. Nu vă grăbiţi şi determinaţi acest lucru cu atenţie.com 61 . Pentru a vă înscrie site-ul în OPD: 1. Din acest motiv. Lycos. În Title of Site. aveţi grijă şi includeţi şi aici cele mai bune cuvinte cheie. www. HotBot şi un număr de directoare mai mici. În Site Description. Google foloseşte în mod normal ceea ce aţi introdus la înscriere în OPD în câmpul Site Description şi afişaţi acest câmp în rezultatele la căutare. 6. click add URL şi mergeţi la pagina de înscriere a respectivei categorii.Cum să ajungi între primii zece pe Google. AltaVista. Un editor OPD va controla înscrierea Dvs. Acest lucru înseamnă că trebuie să aveţi o descriere decentă şi eficace.Înscrierea site-ului pe OPD Datorită importanţei sale. Pe pagina respectivă categoriei alese. care să fie şi foarte sugestivă. considerată de aur. În Site URL. trebuie să utilizaţi acest tag şi să copiaţi aici descrierea site-ului Dvs de asemenea. Înscrierile multiple ale aceluiaşi site sau ale unor site-uri asemănătoare pe aceeaşi pagină pot conduce la ştergerea tuturor site-urilor din OPD.

atât timp cât ei au nişte standarde editoriale precise. www.yahoo. Totuşi. aţi putea înscrie acele pagini specifice în categorii separate ale OPD. Important: Datorită modului precis şi exact de înscriere corectă a site-ului Dvs pentru a fi verificat de Yahoo. nu exageraţi acest lucru.com/info/suggest/buseexpress. De asemenea gândiţi-vă şi la faptul că taxa de $299 nu este nici o garanţie că site-ul Dvs va fi listat. şi cu toate acestea este considerat de mulţi ca meritând toţi banii. Site-urile non-business şi non-profit încă pot fi listate gratis. trebuie să parcurgeţi ghidul de înscriere de pe site-ul Yahoo în mod precis şi cât mai exact. Site-ul va trebui să fie absolut complet şi gata 100% înainte ca editorii de la Yahoo să-l verifice. încercaţi să vă înscrieţi pe Yahoo mai devreme.promovareweb. dacă este posibil. este doar un comision pentru a-l verifica şi propune pentru afişare.Cum să ajungi între primii zece pe Google. şi fiţi siguri că urmaţi recomandările de înscriere cu atenţie.com 62 .com .Atenţie: Dacă site-ul Dvs conţine linii separate de produse sau servicii. Înscrierea corectă pe Yahoo poate fi subiectul unei alte cărţi şi de aceea este dincolo de topicul acestui ghid. Pentru mai multe informaţii în această privinţă vezi Yahoo Express la http://docs. Înscrierea pe Yahoo poate fi puţin mai dificilă. Înscrierea în Yahoo! Yahoo taxează câte $299 pe an pentru toate tipurile de site-uri ”business” (şi $600 pentru cele ”adult”).html .7 – acesta este borwser-ul pe care editorii de la Yahoo îl vor utiliza pentru a verifica site-ul Dvs. cei de la Yahoo vor verifica ei înşişi site-ul Dvs. şi cum acest lucru ocupă ceva timp. Fiţi siguri că nu aveţi linkuri moarte şi că site-ul Dvs este afişat corect în Netscape 4. În ceea ce priveşte OPD. sau categorii diferite de topicuri.

NU folosiţi software sau servicii online.jsp Alte înscrieri pentru căutare În plus faţă de OPD şi Yahoo. Costă doar $100/an pentru o afişare şi chiar merită banii. va trebui să faceţi eforturi şi să vă înscrieţi şi în alte directoare de specialitate sau portaluri.Cum să ajungi între primii zece pe Google. motorul Inktomi (tocmai achiziţionat de cei de la Yahoo!) va oferi aceste rezultate. Trebuie ÎNTOTDEAUNA să vă înscrieţi site-ul manual. Google nu mai oferă rezultate de căutare către Yahoo! În locul său. nu există nici o garanţie în acest sens.positiontech. Taxa de includere este acum de $39 per URL per an.com/registration/newisting.com. Majoritatea cuvintelor cheie au unul sau mai multe site-uri ”de autoritate” asociate cu ele. Acest lucru este valabil mai ales în cazul directoarelor mai mari. Preţurile şi alte detalii se vor schimba în mod sigur odată ce Yahoo va finaliza această schimbare.com . Pagina Dvs este indexată în max. 48 ore.business. care vă înscriu site-ul în mod automat în mai multe motoare de căutare sau directoare.com 63 . ce ţin de zona Dvs concretă.com Dacă operaţi un site business-to-business (B2B). care ignoră înscrierile din programe automate.000 de motoare de căutare!” Timpul mediu în care veţi apărea în aceste motoare este de 4-6 săptămâni. Înscrieţi-vă pentru o Listare Standard la adresa https://secure. Înscrierea site-ului Dvs în Business. De aceea trebuie să fiţi siguri că sunteţi şi în indexul Inktomi. căci listările în acest director sunt de înaltă calitate. NU fiţi tentaţi să folosiţi un serviciu care vă promite ”Înscrierea siteului Dvs în 18. Fără îndoială că veţi da peste asemenea site-uri şi directoare în efortul Dvs de a schimba linkuri. În plus. Următoarea listă reprezintă câteva dintre cele mai relevante motoare de căutare care pot aduce câteva procente de trafic către site-ul Dvs. Verificaţi după această perioadă dacă site-ul Dvs apare în baza lor de căutare.promovareweb. Va trebui să vă înscrieţi în această listă manual şi individual. Asta înseamnă că aţi putea pierde circa 25% din traficul Dvs de pe Google.com vă poate aduce un trafic bine pregătit.Atenţie: De la sfârşitul lui 2004. Deşi robotul lui Inktomi ar putea prelua site-ul Dvs în mod natural. industrie sau piaţă. o afişare în Business. este obligatoriu să controlaţi mereu unde şi cum este înscris site-ul Dvs. www. cea mai bună cale de a intra în acest index este un serviciu plătit de includere oferit de www. În acest moment.

Teoma (AskJeeves) Teoma.altavista.htm HotRate Înscrieţi-vă pagina de home în mod gratuit la directorul HotRate urmând linkul: http://www.sibmit-it.com/add_url.alltheweb.hotrate. Înscrieţi-vă pagina de home şi alte 4 din cele mai importante pagini la: http://addurl. Înscrieţi-vă la adresa http://ask.com/suggestURL. Totuşi această metodă nu este garantată.promovareweb.com/addurl/new AlltheWeb Înscrieţi-vă pagina de home în motorul AlltheWeb pe gratis.php MSN (Inktomi Index) Da.asp AltaVista Puteţi înscrie până la 5 pagini în motorul de căutare AltaVista pe gratis. atât timp cât MSN foloseşte din greu Overture şi Inktomi pentru a afişa rezultate plătite. Costă $30/an. se pare că încă există o cale gratuită de a vă înscrie pe MSN.com/sitesubmit.Notă: În general. Aceasta vă va înscrie de asemenea şi pe Lycos (Versiunea US). este un motor de căutare modelat după Google.com . http://www. dar acest lucru nu este 100% sigur.com 64 . este considerat ca fiind obligatoriu pentru a vă înscrie în el.com/msnsubmit. Mai bine înscrieţi-l Dvs. Deşi nu reprezintă o parte semnificativă în traficul total al motoarelor de căutare (încă).ineedhits.asp www. deţinut de AskJeeves. http://free. folosind Basic Submit.Cum să ajungi între primii zece pe Google. urmând linkul de mai jos. motoarele de căutare vor găsi site-ul Dvs prin monitorizare şi urmând linkurile spre site.

Folosind un site despre house plans ca şi exemplu.com/”>Unique house plans at ACME House Plans</A> . Aceasta se numeşte ”reciprocal linking” (linkuri reciproce). din pagina lor de Linkuri. Google analizează textul unui link şi îl compară cu textul găsit pe pagina ţintă. şi apoi trebuie ca exact aceste cuvinte cheie să apară în mod distractiv pe pagina pe care acele linkuri sosesc.acme-house-plans.com 65 . Din acest motiv.Cum să ajungi între primii zece pe Google. care trimit spre propriul site. Asta va ajuta să controlaţi mai bine ceea ce conţine textul unui link plasat pe alte site-uri. alţi proprietari de site-uri să-l poată simplu copia în codul lor HTML. iată un cod link reprezentativ pe o pagină Link spre noi (sau o secţiune pe o pagină de Linkuri recomandate): Link spre site-ul Best House Plans! Link spre unul dintre cele mai populare site-uri de house plans de pe Web! Adăugarea linkului nostru pe site-ul tău este foarte simplă. Una din metodele de a realiza toate aceste lucruri este să creaţi o secţiune a codului ”Link spre noi” pe pagina Dvs de Linkuri care să conţină acel cod de link pe care alţi deţinători de site-uri să-l poată copia şi insera în propriile website-uri. proprietarul acelui alt site va dori să vadă dacă aveţi deja un link spre el. În plus. pe propriul Dvs site.promovareweb. Crearea codului ”Link spre noi” Google acordă o importanţă deosebită textului din linkurile găsite pe alte site-uri. veţi controla utilizarea cuvintelor cheie în textul unor astfel de linkuri.Capitolul 11 – Pregătirea pentru linkuri Atunci când cereţi plasarea unui link spre site-ul Dvs pe un alt website.Search from thousands of great house plans online! ------------------------------------------------------------------------------------------------------Dacă doriţi un link înapoi spre site-ul Dvs. vă rugăm contactaţi-ne www. În acest fel. va trebui să aveţi şi o secţiune cu codul ”Link spre noi” astfel încât. aveţi nevoie de o pagină ”Linkuri Recomandate” pe site. Doar copiaţi codul dintre liniile punctate şi adăugaţi-l în pagina Dvs web: ------------------------------------------------------------------------------------------------------<A HREF=”http://www. trebuie ca celelalte website-uri să aibă cele mai bune cuvinte cheie ale Dvs înglobate în textul linkurilor pe care ele le trimit spre Dvs. Din acest motiv.com .

De exemplu. asemenea programe. mătuşa se află în acelaşi domeniu de activitate!).promovareweb. va trebui să schimbaţi titlul paginii din varianta implicită ”themeindex”. alţi deţinători de website-uri vor dori să faceţi schimb prin plasarea unui link spre site-ul lor. Dvs trebuie să trimiteţi link doar spre alte site-uri care oferă produse sau servicii similare cu ale Dvs. astfel mai gândiţi-vă dacă într-adevăr. Din acest motiv. www. pe una din paginile Dvs. deşi utile. Nu creaţi doar o listă lungă de linkuri lipsită de text. În general. dacă folosiţi programul Zeus pentru a genera o pagină de linkuri pe site. pe cât posibil. cât şi în descrierea ce urmează. Atenţie: Google.Observaţi că fraza cuvintelor cheie house plans este utilizată atât în textul linkului. pentru a vă mări rangul pe Google. aveţi nevoie de el. Adăugaţi o scurtă descriere a site-ului care să însoţească fiecare link. toate linkurile spre alte site-uri trebuie să fie localizate pe o singură pagină Linkuri recomandate de pe site-ul Dvs. şi deci trebuie să folosiţi acele cuvinte cheie pe pagina de linkuri. Aceasta include folosirea cuvitelor cheie în textul linkurilor care trimit spre alte site-uri. Acest lucru este justificat de faptul că linkurile ce pleacă de pe site-ul Dvs ”scurg” din PageRank paginii care le conţine. Nu faceţi dezordine pe pagina de Linkuri.Cum să ajungi între primii zece pe Google. aveţi nevoie de o pagină ”Linkuri recomandate”. va trebui să adăugaţi un conţinut actual pe pagina de Linkuri. Nu uitaţi că Google analizează ce temă are site-ul Dvs. Fiţi siguri că fiecare link este reciproc – cu un link similar ce trimite înapoi spre site-ul Dvs. trebuie să fie configurate în raport cu nevoile Dvs concrete şi să evite aspectul de pagină ”cookie-cutter”. Păstrarea unei pagini ”Linkuri recomandate” Atât timp cât trebuie să aveţi linkuri externe care trimit spre site-ul Dvs. de exemplu (decât dacă. care sunt în legătură cu cuvintele cheie proprii site-ului Dvs. În general.com .com 66 . marchează paginile ale căror titluri sunt create cu software de tip generator de linkuri. cu trimiteri spre pagina personală a mătuşii Dvs. La modul ideal. De asemenea. de obicei.

Ţineţi minte că Google poate recunoaşte unele linkuri cu cod JavaScript.com 67 . în funcţie de modul exact în care link-ul respectiv este codat. Un bun exemplu sunt linkurile care pleacă spre o mulţime de pagini de cărţi de pe Amazon. Un alt punct ce trebuie luat în considerare este că dacă editorul uman de la Google va aprecia acest lucru drept fraudă – atunci nu ar fi indicat să utilizaţi această metodă. destul de avansată. nu încercaţi această tactică în realizarea de linkuri reciproce.promovareweb. În cazul în care eşti mai bănuitor. www. Majoritatea linkurilor folosesc un format standard <A HREF=””> </A>. dar la fel de clar este şi că Amazon. Pentru informaţii în privinţa modului de a construi un link în codul JavaScript. Nu uitaţi că acestă metodă este considerată ca fiind puţin controversată. Notă: Încercaţi să nu exageraţi cu această metodă. şi totuşi foarte important. Google s-ar putea să nu fie capabil să recunoască acest lucru ca un link. Această metodă este amintită mai mult de dragul completitudinii şi pentru că a-şi putea să o găsiţi amintită şi în alte locuri. În cele din urmă. În mod clar. dar folosiţi-o cu prudenţă.Cum procedăm cu linkurile non-reciproce Este posibil să aveţi la un moment dat linkuri ce pleacă de pe site şi care sunt în interesul clienţilor Dvs şi pentru care nu vă aşteptaţi la linkuri reciproce plasate înapoi către site-ul Dvs.com nu va plasa linkuri reciproce spre site-ul Dvs! Există totuşi o cale de a preveni ”scurgerea” de PageRank din linkuri non-reciproce aflate pe site-ul Dvs. căci va fi considerată fraudă de către ceilalţii proprietari de site-uri atât timp cât Google nu contorizează valoarea linkului tău spre site-ul lor.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Ea reprezintă o soluţie doar dacă aveţi foarte MULTE linkuri non-reciproce. pe care Google îl urmează fără probleme.com . poţi verifica linkurile codate în JavaScript (prin accesarea sursei paginii – view page source) de pe paginile de Linkuri ale partenerilor tăi pentru a fi absolut sigur că sunt corect plasate. şi deci pagubele sunt în general minime. căutaţi oriunde pe Web pentru exemple.com. asemenea linkuri pot beneficia de vizitatorii Dvs. Nu uitaţi că scurgerea de PR apare numai pe acea pagină care conţine linkuri ce pleacă.js) pentru a stoca URL-urile respective. dacă utilizaţi cod JavaScript pentru a vă crea linkurile. şi prin urmare nu vor mai exista scurgeri de PageRank datorate acestor linkuri. Totuşi. şi este posibil să nu mai funcţioneze în viitor! Sunteţi aşadar avertizat. Cel mai bine este să utilizaţi un fişier extern JavaScript (.

Capitolul 12 – Pe ce linkuri să ne concentrăm După ce v-aţi înscris site-ul în OPD. de a atrage cât mai multe linkuri!    www.com . gândiţi-vă că acesta este un efort continuu şi pe termen lung. Sfaturi şi recomandări Deşi afirmaţia generală de a ”obţine cât mai multe linkuri posibile” de obicei se aplică fără excepţii.promovareweb. similare sau asemănătoare. dar probabil că nici nu veţi primi o apreciere considerabilă pentru Google. ceilalţi vor dori să trimită un link spre el. Concentraţi-vă mai întâi în a primi linkuri de pe alte site-uri cu PageRank (PR) de 4 sau mai înalt. Gândiţi-vă la ce alte produse şi servicii clienţii Dvs ar putea să le găsească atrăgătoare şi utile de asemenea. Acestea vor fi fie competitorii Dvs. Un site care astăzi are PR=3 poate avea maine un PR=6. nu subevaluaţi puterea unor site-uri cu valori PR mai mici de a trimite trafic către site-ul propriu în timp. fie importante site-uri complementare site-ului Dvs. Dacă veţi oferi un conţinut interesant. Realizaţi o căutare pe Google şi vedeţi care sunt primele 30 de site-uri pentru cele mai bune cuvinte cheie ale Dvs.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Totuşi. dacă aveţi un număr foarte mare (mai mult de 100) de astfel de linkuri. decât poate. Nu vă agitaţi prea mult în privinţa PR unui site. Linkurile de pe site-uri cu PR=3 sau mai mic nu vor influenţa rangul Dvs într-un sens negativ. Yahoo. iată câteva sfaturi şi recomadări pentru eficientizarea efortuilor Dvs de schimb de linkuri:   Schimbaţi linkuri doar cu site-uri care sunt relevante. Concentraţi-vă atenţia asupra acestor site-uri mai întâi. Începeţi prin a verifica celelalte site-uri înscrise în directoarele OPD şi Yahoo în aceeaşi categorie ca şi site-ul Dvs.com 68 . ori complementare pe piaţa produselor sau serviciilor Dvs. util şi actual în site-ul Dvs. Faceţi schimb de linkuri cu alte site-uri care oferă produse sau servicii complementare sau care au legătură cu cele proprii. şi invers. Majoritatea linkurilor care vor trimite spre site-ul Dvs ar trebui să se afle pe site-uri similare cu al Dvs sau din acelaşi domeniu de afaceri. şi orice alte directoare şi portaluri specializate de căutare din industria Dvs. următoarea prioritate o reprezintă colectarea de linkuri dinspre alte website-uri. Nu uitaţi că obiectivul Dvs permanent este de a obţine cel mai are număr posibil de linkuri de ”înaltă-calitate” de pe alte site-uri.

www. sau când trimiteţi newslettere.    Fermele de Linkuri şi site-urile FFA – Pur şi simplu evitaţi-le! Există două tipuri de site-uri de care trebuie să staţi deoparte.com/links. newsgroup-uri sau grupuri de discuţii.com . blog-uri. un link pe http://www. Conţinutul scris de Dvs şi trimis în exterior are întotdeauna o modalitate de a fi postat pe un server web undeva anume. Încercaţi să plasaţi linkul Dvs pe o pagină cât mai apropiată posibil de pagina lor de home. Al doilea tip este cel al paginilor de link Free-For-All (FFA).Cum să ajungi între primii zece pe Google. Cele ma bune linkuri vor fi de pe site-uri care au ele însele un număr mare de linkuri ce sosesc pe ele şi care au. atât timp cât nu puteţi controla dacă site-ul Dvs este inclus pe un astfel de site. Întotdeauna încercaţi să includeţi cuvintele cheie în textul linkurilor Dvs. în mod obligatoriu nu trebuie niciodată să trimiteţi link spre un asemenea site. Deseori. Acestea sunt site-uri care conţin sute de mii de linkuri de fiecare tip de site imaginabil. astfel site-ul Dvs va fi grav penalizat. atunci aţi putea descoperi că a fost adăugat un link spre site-ul Dvs şi pe o astfel de fermă de linkuri.htm Întotdeauna includeţi un link spre site-ul Dvs în semnătura email-ului.promovareweb.htm este preferabil decât unuia pe http://www. Poziţia actuală a Google faţă de fermele de linkuri este că.acme-houseplans. Încercaţi să păstraţi site-ul Dvs înafara acestora şi sub nici o formă să nu trimiteţi vreodată link spre unul din ele! Primul tip este al temutelor ferme de linkuri. Fiţi însă siguri că acestea sunt relevante pentru tema şi cuvintele Dvs cheie. scopul acestor site-uri nu este altul decât de a colecţiona (şi revinde) adresa Dvs de email atunci când o introduceţi în respectivul form. De exemplu. crack-uri şi alte site-uri de mărire a unei părţi a corpului. jocuri de noroc. Realizaţi un cod ”Link spre noi” pentru a-i ajuta pe ceilalţi să copie pur şi simplu codul exact al linkului pe care doriţi să fie folosit. ca să dau câteva exemple. astfel încât ei să vă poată trimite cât mai mult spam în viitor. când trimiteţi articole la publicaţiile online.acme-houseplans. Dacă site-ul Dvs este poziţionat pe un rang înalt în motoarele de căutare pentru câteva cuvinte cheie populare. unde sunteţi încurajat să adăugaţi personal linkul Dvs folosind un form automat. un număr relativ mic de linkuri ce pleacă de pe ele (astfel de site-uri sunt numite autorităţi). fără însă ca Dvs să aprobaţi sau să fiţi înştiinţat de acest lucru. Ele au în general un conţinut foarte redus (dacă îl au şi pe acesta) şi adesea au linkuri spre materiale porno.com 69 . de asemenea. atunci când postaţi pe forumuri. Un link este mai puţin important (are mai puţin PR) dacă este îngropat la câteva nivele distanţă.com/Links/SectionA/links.

Despre Google se ştie că penalizează fermele de linkuri şi site-urile FFA prin reducerea valorii lor de PageRank la zero. atunci când observaţi o reclama care vă îndeamnă să ”înscrieţi site-ul Dvs în 18.com 70 .Cum să ajungi între primii zece pe Google. puteţi fi sigur că mai mult de 17.Aşadar.com .950 dintre acele aşa numite motoare de căutare sunt de fapt site-uri FFA deghizate. Acesta este un indiciu extrem de bun ca Dvs să NU schimbaţi linkuri cu astfel de site-uri! www.000 motoare de căutare”.promovareweb.

inclusiv să vedeţi care este textul linkului pentru linkurile de pe aceste site-uri. ca şi pentru a mări traficul spre website-ul Dvs pe termen lung. Arată valoarea Google PageRank pentru fiecare pagină (cu un modul opţional). vă ajută să urmăriţi şi să administraţi linkurile trimise de Dvs. Unele dintre cele mai importante opţiuni care recomandă atât de mult OptiLink sunt:     Vă arată linkurile care pleacă şi sosesc pentru fiecare pagină din site.Cum să ajungi între primii zece pe Google. de asemenea. Amândouă produsele se completează unul pe altul destul de bine. consumator de timp şi continuu.com . traficul pe care îl obţineţi de pe diferite site-uri va putea fi mai mare decât cel adus de Google însuşi. la fel ca şi cât de multe linkuri sosesc pe o anumită pagină de linkuri recomandate. În timp. ca şi titlul de pagini al paginii care îl trimite. www. Deşi puteţi realiza o astfel de campanie de schimburi de linkuri manual. dar prin dezvoltarea şi menţinerea unui efort de schimburi de linkuri. De altfel. extrem de important pentru ”diversificarea” sursei de unde provine traficul Dvs – nu este recomandabil să plasaţi toate ”ouăle” traficului Dvs într-un singur ”cuibar Google”. Arelis. Permite să căutaţi înregistrarea domeniului pentru un site (pentru adresa email).promovareweb. riscul asupra afacerii Dvs poate fi sensibil mai scăzut. el este vital pentru a obţine un rang înalt pe Google. dacă ceilalţi trimit link înapoi spre Dvs şi aşa mai departe. Despre OptiLink OptiLink este un instrument puternic. Vă spune care este textul linkului pentru fiecare link ce soseşte pe site-ul Dvs. Totuşi. este posibil ca Google să nu mai fie la fel de important în viitor precum este în ziua de astăzi. şi care este valoarea PageRank. toate într-o singură interfaţă. care site-uri sunt autorităţi. care vă permite să verificaţi structura de linkuri a oricărui website – inclusiv a concurenţilor Dvs. A avea o mulţime de linkuri este. pe de altă parte.com 71 . OptiLink vă permite să observaţi structura actuală de linkuri a oricărui website. există două programe software care pot face treaba mult mai uşor – OptiLink şi Arelis.Capitolul 13 – Realizarea unei campanii de linkuri reciproce Realizarea unei astfel de campanii de schimb de legături este un proces plictisitor.

promovareweb. vezi http://www. Arelis poate în plus să construiască automat pagina Dvs de linkuri. acest lucru este important. puteţi salva şi exporta rezultatele din OptiLink către o foaie de calcul tabelar sau o bază de date. Arelis arată de asemenea textul de link pentru toate linkurile. Într-o singură fereastră. vă arată şi structura linkurilor interne a unui site. şi apoi încercaţi-l. Pentru mai multe informaţii despre OptiLink. OptiLink vă permite rapid să ”spionaţi” competitorii şi să determinaţi spre care site-uri să vă îndreptaţi eforturile de schimb de linkuri. Deşi nu este recomandat. Dacă ei trimit link spre site-ul concurentului Dvs. Faceţi download la versiunea trial. şi apoi să urmăriţi şi să administraţi modul în care trimiteţi linkurile proprii. www. Arelis are de asemenea şi un număr de modele de email pe care le puteţi modifica şi apoi trimite către proprietarii de site-uri.optitext. programul caută site-uri după cuvinte cheie şi returnează o listă de site-uri. Despre Arelis Arelis este un program care vă ajută să găsiţi parteneri de calitate pentru linkuri.Cum să ajungi între primii zece pe Google. citiţi manualul online. şi aşa mai departe. şi are coloane pentru ca Dvs să verificaţi dacă aveţi link spre acel site. să realizaţi imediat care este textul de link pentru toate site-urile care trimit link spre Dvs! Iată un exemplu al interfeţei programului OptiLink: Într-o singură fereastră. În plus.Toate rezultatele pot fi sortate.com .com 72 . Mai mult. Puteţi de asemenea. Ceea ce e foarte util la Arelis este faptul că puteţi da click şi realiza un preview pentru fiecare site în interfaţa sa. astfel încât Dvs să puteţi spune deodată care site-uri sunt autorităţi – adică au cele mai multe linkuri care trimit spre ele şi cele mai puţine linkuri care pleacă de pe ele. Aşa cum am precizat anterior. dacă site-ul trimite link înapoi spre Dvs. este probabil să trimită link şi spre site-ul Dvs de asemenea.com/optilink/. Vă permite să cercetaţi înregistrarea domeniului (la fel ca şi OptiLink) pentru a obţine adresa de email a proprietarului site-ului.

Deşi puteţi folosi programele OptiLink şi Arelis pentru a vă ajuta.com. un program similar. Pentru mai multe informaţii despre Arelis. 1. Aceste site-uri sunt fie competitorii www. Priviţi primele 50 de rezultate. acestea nu sunt strict necesare – lista de mai jos vă arată cum se realizează totul manual.promovareweb. a făcut asta cu paginile generate folosind Zeus. Deşi Google nu penalizează încă paginile de template realizate cu ajutorul Arelis. Listă de verificare pentru o campanie de Linkuri Procesul general de stabilire şi administrare a unei campanii de linkuri reciproce este după cum urmează. fiţi siguri că veţi modifica pagina astfel încât să arate ca o pagină din site-ul Dvs şi nu ca una copiată dintr-un template. Realizaţi o căutare după cele mai importante cuvinte cheie ale Dvs pe Google.Iată un exemplu al interfeţei programului Arelis: Când folosiţi Arelis pentru a vă genera pagini de Linkuri. vezi http://www. şi apoi să-l încercaţi. vă încurajez să downloadaţi versiunea trial.com 73 .Cum să ajungi între primii zece pe Google. Din nou. să citiţi manualul online.axandra.com .

LinkPopularity. Atât timp cât aceste site-uri trimit link spre concurenţii Dvs. pentru a vă ajuta în eforturile Dvs. Majoritatea clienţilor de email. Vizitaţi fiecare site de pe lista Dvs pentru a vedea dacă este sau nu un partener bun pentru un schimb de linkuri. afişează adresa de email pentru o înregistrare de domeniu.Cum să ajungi între primii zece pe Google. cum ar fi linkpartners@DoemniulDvs.com pentru a verifica acest lucru. sunt Microsoft Outlook şi Eudora. cum ar fi din pagina lor de Contact. ele vor dori să trimită şi spre Dvs de asemenea. Determinaţi adresa de email direct din website. Creaţi un cont de email dedicat pe serverul Dvs web. 4. va trebui să introduceţi linkuri spre site-urile lor pe pagina Dvs de Linkuri recomandate. O modalitate simplă de a trimite acelaşi email la mai mulţi oameni este să folosiţi opţiunea ”bcc” (blind carbon) din programul Dvs de email. Aceasta este o simplă scrisoare formală cu câmpuri ce permit ca adresa de email să fie automat inclusă în ele. Folosiţi OptiLink sau Arelis.com 74 . Determinaţi cine trimite link spre competitorii Dvs. pe baza listei. În acest fel. cum este Register. cât şi cele externe.com.com . fie site-uri similare cu al Dvs. 2. Sunt arătate atât linkurile interne. 7. 8.promovareweb. De asemenea observaţi alte site-uri înscrise în aceeaşi categorie ca şi site-ul Dvs în OPD şi în Yahoo. Odată ce aţi început să primiţi răspunsuri de la partenerii Dvs. 5. fiecare destinatar al emailului nu va putea să vadă pe ceilalţi destinatari.com. Utilizaţi instrumentul ”Whois Lookup” dintr-un registru de domenii pentru a căuta adresa de email a unei înregistrări de domeniu. Creaţi unul sau mai multe modele de email pentru a fi folosite în contactarea eventualilor parteneri de schimb de linkuri. 6. Majoritatea registrelor. 3. Puteţi folosi fie OptiLink. Obţinei adresa de email a fiecărui proprietar de site. c. Determinaţi cine trimite link spre Dvs în prezent. sau un serviciu online gratuit la adresa http://www. Acest lucru se poate face în mai multe feluri: a.Dvs. care au opţiuni incluse de Whois pentru a obţine adresa de email a unui proprietar de site. Veţi avea o rată mai mare de răspuns dacă ceilalţi vor vedea că deja aţi introdus un link spre pagina lor pe site-ul Dvs. b. Scurtaţi lista dacă este nevoie. vă permit să generaţi template-uri în acest scop. Aveţi grijă ca şi ei să plaseze un link spre Dvs pe pagina lor! www.

dacă aţi introdus un link spre ei. nu vă bateţi capul şi treceţi mai departe. sau puteţi crea o foaie de calcul în Microsoft Excel cu următoarele coloane: Va trebui să urmăriţi şi să vă extindeţi eforturile într-un mod sistematic.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Copiaţil şi modificaţi-l după propria dorinţă. Creaţi un sistem de administrare a eforturilor Dvs pe termen lung.com 75 . etc. dacă au adăugat deja un link spre site-ul Dvs.com . Puteţi folosi o foaie de calcul care listează fiecare site. Puteţi folosi şi Arelis în acest scop.9. Încercaţi să obţineţi câte un link nou în fiecare zi. Încercaţi să obţineţi din ce în ce mai multe linkuri în timp. pe cine aţi contactat deja.promovareweb. Vă va economisi timp şi efort şi veţi avea o răsplată semnificativă o perioadă mai lungă de timp. Un model de email pentru schimbul de linkuri Puteţi utiliza modelul pentru email-urile Dvs către partenerii de schimb de link-uri. www. Aceasta poate fi cea mai importantă parte a campaniei Dvs de linkuri reciproce. Dacă cineva nu va dori să trimită link spre Dvs.

Un link spre site-ul Dvs a fost deja introdus în site-ul nostru la [URL către pagina de linkuri]. Vă rugăm să ne comunicaţi orice întrebări sau nelămuriri aveţi în legătură cu aceste lucruri. O scurtă descriere a site-ului Dvs (opţional). 2.[SUBJECT: Schimb de linkuri cu site-ul Dvs] Bună ziua. oferă [produsele şi serviciile Dvs]. Textul linkului pe care îl doriţi afişat. Vă suntem recunoscători dacă veţi răspunde demersului nostru introducând un link înapoi spre site-ul nostru. Nu trebuie decât să copiaţi codul dintre liniile punctate în pagina Dvs: ----------------------------------------------------------------------------<a href=http://[domeniulDvs]/” target=”new”> [textul linkului cu cuvintele Dvs cheie]</a> [scurtă descriere a site-ului Dvs folosind cuvintele cheie]. După ce am vizitat site-ul Dvs. cred că ar fi reciproc avantajos să realizăm un schimb de linkuri. Nu numai că am putea atrage mai mult traffic către site-urile noastre şi obţine o poziţie mai bună în motoarele de căutare. ----------------------------------------------------------------------------Dacă sunteţi interesat. vă rugăm trimiteţi email la [adresa Dvs de email] şi specificaţi: 1. dar am putea astfel oferi un plus de valoare clienţilor noştri.com 76 . Site-ul nostru.com . 3.promovareweb.Cum să ajungi între primii zece pe Google. URL spre site-ul Dvs. [numele site-ului Dvs]. Cu stimă. [numele Dvs] [URL-ul Dvs sau adresa de email] www.

trebuie să vă monitorizaţi dezvoltarea şi rezultatele obţinute în timp. Pentru a fi mai comod. am elaborat o listă de verificare utilă care sintetizează procesele şi sarcinile precizate în întreg acest ghid.promovareweb.com 77 .com . www. Această secţiune discută ce ar trebui să urmăriţi în mod obişnuit şi cât de des.PARTEA a IV-a – Evaluarea rezultatelor După întregul efort depus.Cum să ajungi între primii zece pe Google.

promovareweb. la ce anume se uită.Capitolul 14 – Monitorizarea şi măsurarea Cheia succesului pe termen lung pe Google este să fiţi capabil să măsuraţi şi să supravegheaţi ”performanţa” şi ”succesul” website-ului Dvs în timp. Dacă nu vizualizaţi şi nu analizaţi traficul site-ului Dvs şi statisticile privind vizitatorii pe termen lung.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Aceasta înseamnă că aveţi nevoie să monitorizaţi regulat diferitele valori statistice ale traficului pe site-ul Dvs. de fapt sunteţi ca o pasăre oarbă.com . să modificaţi şi să schimbaţi ce e greşit. ce cumpără şi în care zile. să testaţi şi să repetaţi apoi din nou întreg demersul. www. Monitorizarea traficului Aceasta este o activitate obligatorie.com 78 . E ca şi cum aţi fi un magazin de vânzări cu amănuntul şi nu aţi urmări câti clienţi intră în magazinul Dvs.

De aceea.promovareweb.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Asemenea programe sunt numite şi analizatoare de fişiere log. Totuşi. Acestea de obicei citesc şi afişează conţinutul fişierului log de pe server pentru site-ul Dvs. adesea. Aveţi două opţiuni principale – să utilizaţi un analizator de log diferit. asemenea programe nu oferă toată informaţia de care aveţi nevoie sau o prezintă în rapoarte prost organizate şi greu de descifrat.com 79 .com . vă recomand cu căldură alte programe sau servicii care vă oferă o bază de informaţii mult mai bine structurate pentru a urmări evoluţia vizitatorilor pe site-ul Dvs.Iată o imagine tipică a interfeţei obişnuite pe care o prezintă mai toate programele de statistică a traficului: Trebuie să profitaţi de avantajele statisticilor gratuite puse la dispoziţie de majoritatea companiilor de Web Hosting. care să funcţioneze fie pe server. fie pe computerul personal. sau să vă înscrieţi la un serviciu de monitorizare www. Adesea puteţi personaliza astfel de rapoarte pentru a le putea viziona şi downloada în Excel.

www.Cum să ajungi între primii zece pe Google. care cred că merită atenţia şi care este uşor de citit – Funnel Web Analiyzer. Cei mai populari provideri ai acestui serviciu sunt WebTrends Live şi HitBox. Folosirea unui analizator de log Majoritatea programelor bune de analiză a fişierelor log pot fi instalate fie pe server.în timp real a traficului Dvs. În loc să citească un fişier log. vă recomand ultima variantă.promovareweb. Există un singur analizator de log gratuit.com . oferit de Quest Software la http://www.com) cu $5 per lună şi HitLink (http://www. fie pe computerul Dvs personal. Informaţia poate fi accesată în timp real şi de obicei calitatea acesteia este mult mai bună (numărarea mult mai precisă a vizitatorilor şi a vizualizărilor de pagină) decât în cazul precedent. Încercarea de a convinge Web host-ul Dvs să instaleze şi să configureze un analizator log diferit de cel oferit în mod implicit de ei.com 80 .quest. numită şi monitorizare bazată pe browser.web-stat. De fiecare dată când un vizitator vine pe site. după cum urmează. Totuşi aceasta nu este o problemă gravă. aveţi grijă să cereţi ca opţiunea referrer să fie pornită (iniţializată) pentru site-ul Dvs (de obicei este oprită în mod implicit). Există avantaje şi dezavantaje pentru fiecare din cele două alternative. este vândută ca serviciu lunar. această pagină implică introducerea unui cod de monitorizare JavaScript pe fiecare pagină a site-ului pe care doreşti să o monitorizezi. Unul dintre cei mai populari analizatori este Urchin – cu toate acestea te va lăsa fără $500 sau poate chiar mai mult. codul JavaScript trimite informaţia către serviciul de monitorizare unde este stocată. în unele cazuri trebuie să plătiţi o taxă lunară care poate varia în funcţie de cât de mult trafic primiţi pe site – asta poate fi foarte scump pentru site-uri cu trafic intens. care taxează cu $25/lună pentru site-urile cu trafic redus. Indiferent de locul din care programul este executat. Există şi câţiva vânzători mult mai ieftini pe care îi recomandăm – Web-Stat (http://www.com/funnel_web/analyzer/ Folosirea unui serviciu de urmărire în timp real Urmărirea în timp real. poate fi o experienţă frustrantă şi dificilă. Una din problemele analizatorilor de log este că informaţia nu este afişată în timp real – fişierul de log de pe server din care ei preiau datele sunt de obicei generate o dată pe zi. Totuşi.hitlink.com) cu $10 per lună. Cu excepţia cazului în care fişierul log este foarte mare. astfel veţi citi adrese IP pentru a vă da seama de unde provine traficul pe site.

lista website-urilor reale care au adus trafic spre site-ul Dvs şi ce procent din traficul total fiecare ”referral” a adus. ”no refferal” sau ceva similar. Această listă va arăta probabil în mod similar cu rezultatele obţinute atunci când aţi folosit WordTracker. Dacă veţi crea un favicon şi-l veţi plasa în directorul rădăcină al serverului Dvs. Ar trebui să le verificaţi măcar săptămânal căci sunt o adevărată mină de aur a informaţiei. Aţi putea desoperi câteva combinaţii noi de cuvinte cheie la care nu v-aţi gândit să le folosiţi pe paginile Dvs. De obicei Google se află în fruntea listei. Va exista probabil o intrare numită ”direct”.com . Va exista probabil şi o intrare numită ”altele”. www. Sfat: Gândiţi-vă la crearea unui fişier favicon. Un favicon e o icoană 16 x 16 pixeli afişată atunci când se face bookmark pentru o pagină pentru a fi adăugată în Favorites. Motoare de căutare: .promovareweb.Cum să ajungi între primii zece pe Google. atunci veţi îmbunătăţi site-ul sau veţi crea o nouă pagină în legătură directă cu această nouă combinaţie de cuvinte cheie. Referrals: .favicon. Aceasta va reprezenta persoane care au scris direct numele site-ului în fereastra lor de browser sau au site-ului Dvs adăugat în lista lor de Favorites.lista cuvintelor cheie reale pe care oamenii le-au introdus în motoarele de căutare pentru a găsi site-ul Dvs. ”fără cuvânt cheie” sau ceva similar. De asemenea este afişat şi procentul din traficul total pe care fiecare motor de căutare l-a adus către site. Mai multe informaţii. Este bine să determinaţi ce termeni de căutare au fost folosiţi de către vizitatori pentru a găsi site-ul Dvs. În timp.lista motoarelor de căutare utilizate de vizitatori pentru a găsi siteul.Ce să monitorizăm? Nu pot sublinia îndeajuns importanţa obţinerii unui obicei de a vizualiza regulat statisticile de trafic pentru website-ul tău.com 81 . Aceasta reprezintă persoanele care fie au intrat direct în site-ul Dvs. va trebui să vedeţi trafic ”referral” venind şi dinspre site-urile cu care aţi făcut schimb de linkuri. veţi putea monitoriza cât de multe ”referrals” sosesc de la persoane care au adăugat site-ul în meniul Favourites.com Page View: Reprezintă cele mai vizualizate (sau populare) pagini de pe site.ico. Sunt de asemenea grozave pentru branding-ul afacerii Dvs. Favicon-urile sunt create cu un software special. Dacă este aşa. De o importanţă particulară este urmărirea următorilor parametrii ai website-ului: Cuvintele cheie: . Este util atunci când doriţi să aflaţi unde îşi petrec cel mai mult timp vizitatorii Dvs pe site. fie au salvat numele acestuia în lista lor de Favorites. De asemenea este afişat şi procentajul din traficul total adus de fiecare cuvânt cheie în parte. vezi http://www.

Sper că acestea sunt paginile de comandă şi nu cele de home! Lengh of Session and Page View: Acest parametru arată cât de mult timp petrec vizitatorii pe fiecare pagină şi pe site-ul Dvs în general.com . Nu vă agăţaţi prea mult de rangul obţinut – dacă sunteţi în topul primilor 10. vă veţi forma o idee destul de bună asupra poziţiei pe care o ocupaţi şi în Google. Este extrem de folositor atunci când doriţi să determinaţi ce anume urmăresc vizitatorii în site. Acesta este un instrument puternic. ei vă vor trimite regulat rapoarte via email. puteţi folosi WebRank sau WebPosition. Înainte de a folosi acest instrument.com. atunci sunteţi pur şi simplu ok. Există două metode de a verifica rangul Dvs pe Google. Google este doar una din căile (totuşi foarte importantă) de a obţine trafic.Click Path sau Visit Path: Arată calea reală pe care un vizitator a urmat-o în timp ce a navigat prin site-ul Dvs. În timp ce Google nu este încă listat special ca unul dintre motoarele de căutare pe care le puteţi monitoriza. dar doar unul este recomandat pentru utilizare – modulul Reporter. sau prin folosirea de Software specializat.promovareweb. pentru o frază anume de cuvinte cheie – verificarea manuală prin numărarea simplă a poziţiei Dvs într-o pagină de rezultate la căutare (funcţionează dacă sunteţi cel mult în top 30). este un instrument online gratuit pentru verificarea poziţiei site-ului Dvs.com. Conţine mai multe module. Pentru a downloada o versiune trial. Odată ce v-aţi înregistrat. disponibil la www. cu opţiuni complete.webrank. destinate profesioniştilor. Exit Pages: Acestea reprezintă ultimele pagini pe care un vizitator le vizualizează înainte de a părăsi site-ul. În al doilea caz. Unele persoane sunt obsedate să ajungă numărul 1.com 82 . Monitorizarea rangului Deşi acest ghid se concentrează pe a vă ajuta să obţineţi poziţii cât mai bune pe Google. deci prin verificarea AOL. WebRank. Unele dintre opţiunile WebPosition au pus pe mulţi în încurcătură vis-à-vis de motoarele de căutare în trecut. ceea ce urmăriţi Dvs este de fapt o creştere a traficului spre propriul site care să se regăsească în creşterea vânzărilor.webposition. AOL este. www. fiţi siguri că aţi parcurs manualul online şi aţi înţeles cum funcţionează. căci ceea ce contează până la urmă sunt vânzările.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Părăsesc oamenii site-ul mult prea repede? Încercaţi să aflaţi şi de ce. mergeţi la http://www. Gândiţi-vă mereu la asta. în dauna a multe alte chestiuni. Cel mai bun program de verificare a rangului în motoarele de căutare este WebPosition Gold.

com . www.promovareweb. PR este doar unul din factorii utilizaţi în ordonarea paginilor web. în timpul lunilor de vara a anului 2003. ar trebui să arate cam aşa în browserul Dvs: Unele persoane au transformat observarea PageRrank (PR) într-o adevărată obsesie. totuşi încercaţi să nu descalificaţi asemenea linkuri (decât dacă le suspectaţi a fi ferme de linkuri). În trecut. dar nu o folosiţi ca motiv pentru a nu schimba linkuri. uneori nu este cea reală. trebuie să verificaţi şi să vedeţi dacă. acele pagini au fost adăugate în indexul Google. ci doar o aproximare. unele pagini de home au arătat deodată valoarea PR=0 (lipsa barei verzi) daşi ele deţineau o valoare PR. Pentru mai multe detalii.Cum să ajungi între primii zece pe Google. aşa cum poate fi vizualizată folosind Toolbar. Nu uitaţi că există goluri mari între intervale la capătul superior. datorate naturii logaritmice a PageRank reală. Datorită problemelor repetate de precizie ale Toolbar PR. şi când. În plus. PR.com 83 . Verificarea indexării paginilor Dacă aveţi un site nou sau dacă aţi adăugat pagini noi la site-ul Dvs. unii webmasteri nu doreau să schimbe linkuri cu un site care prezenta PR=0. Simpla adăugare a /index.com Odată instalată. poate fi de asemenea destul de imprecisă. şi cea a altor pagini. În cele mai multe cazuri. site-urile noi primesc un rang mai prost. vezi ”Capitolul 9 – Totul despre PageRank”. ceea ce de obicei indică interzicerea siteului respectiv din indexul Google sau faptul că pagina nu a fost indexată.Monitorizarea rangului Puteţi observa o aproximare a valorii reale PageRank utilizată de Google prin downloadarea şi instalarea gratuită a Google ToolBar la http://toolbar.html la URL (sau la numele fişierului respectivei pagini de home) în fereastra browser-ului avea ca efect reparaţia valorii corecte în Toolbar.google. Este bine să cunoaşteţi care este valoarea PR a paginilor Dvs. pur şi simplu. valoarea PR arătată pentru o pagină nouă. De fapt. Nu vă irosiţi timpul fiind una dintre acestea. Valoarea PageRank (PR) din Toolbar variază pe o scală de la 0 la 10. pentru că Google nu le-a indexat încă toate paginile.

Astfel. nu este recomandat să utilizaţi Google Toolbar pentru a calcula numărul de linkuri ce sosesc pe pagină. Un număr suficient de mare de oameni de afaceri nu-şi recuperează banii investiţi în siteurile lor. această opţiune poate fi găsită în Toolbar prin click pe butonul Page Info. trebuie să scrieţi în browser-ul Dvs următoarele. Dacă totuşi sunteţi interesaţi.com şi în cutia de căutare să scrieţi: site: DomeniulDvs DomeniulDvs înlocuind DomeniulDvs cu domeniul Dvs actual (cum este de exemplu www. Cu toate acestea.com/publinkpop/default. cu consultanţa.Cea mai simplă cale de a verifica este să mergeţi la www. apoi click pe Backward Links. vă puteţi converti vizitatorii în clienţi? Cunoaşteţi procentul vizitatorilor care devin clienţii Dvs? Ştiţi ce sumă trebuie să amortizaţi după ce aţi realizat cheltuieli cu dezvoltarea website-ului.htm. cu cărţile (cum e cea de faţă) şi celelalte costuri referitoare la generarea de trafic spre site-ul Dvs? Ştiţi ce reprezintă costul per client? În mod surprinzător prea puţini cunosc răspunsurile.xyz.marketleap. http://www.com). Toolbar numără în prezent doar pagini cu o valoare PR=4 sau mai mare. După un asemenea efort ridicat.promovareweb. Subiectul conversiei în vânzări şi al amortizării (şi cum să le măsurăm şi să le majorăm) este unul complex şi depăşeşte orizontul acestei cărţi. folosiţi MarketLeap’s Link Popularity Check la adresa http://www.com . este un topic foarte important care trebuie prezentat pentru ca Dvs să-l luaţi în considerare.com).xyz. Măsurarea conversiei în vânzări şi a amortizării Ceea ce contează la sfârşitul unei zile sunt vânzările şi rezultatele Dvs.Cum să ajungi între primii zece pe Google. cu web hosting-ul.alltheweb. Pentru o comparaţie interesantă a cât de multe linkuri are înregistrate spre site-ul Dvs fiecare motor principal de căutare. Pentru că nu oferă un număr real. Cea mai exactă cale de a determina numărul total de linkuri ce sosesc spre site-ul Dvs este prin folosirea motorului de căutare AlltheWeb.com 84 . Verificarea numărării linkurilor O parte din realizarea unei campanii active de schimb reciproc de linkuri este şi monitorizarea celor care într-adevăr trimit linkuri spre Dvs şi competitorii Dvs. În mod frecvent acest lucru se întâmplă din cauza modului în care au fost luaţi de www.com/urlinfo?q=DomeniulDvs&c=web înlocuind DomeniulDvs cu numele real al domeniului (de exemplu www.google.

atunci când o ”vânzare” are loc (email de confirmare a vânzării. Aveţi nevoie de o metodă da a urmări vizitatorii de la început la sfârşit. Pentru o taxă lunară.com . pagina de form sau cerere de informaţii. etc). Ei bine. Clientul doreşte să găsească o soluţie la problema sa. Codul va adăuga apoi această informaţie la restul datelor care sunt trimise prin email către Dvs. avem cazul uni ”Ego Corporatist Ce a Înebunit”. Cea mai uşoară cale de a urmări vizitatorii în acest mod este să folosiţi un serviciu cum este Conversion Ruler disponibil la www. Alternativa o reprezintă plasarea de cod JavaScript pe fiecare pagină a site-ului care să obţină numele paginii de unde vizitatorul a ajuns pe site. sau a modului în care site-ul comunică (Trebuie neapărat să avem acele cuvinte pompoase – toate acestea definesc compania noastră!). Ca rezultat direct. www. form submission. ei vor face acest lucru pentru Dvs. până la pe ce pagină a ajuns pe site. şi apoi să creeze un cookie care să-l urmărească în navigarea sa pe site. Pagina de ”vânzări” poate fi pagina de cumpărare a produsului. modului în care site-ul este mereu înnoit (Trebuie neapărat să avem acel sondaj zilnic interactiv şi care se updatează singur!).com.com 85 . şi la pagina de ”vânzări” unde a prcedat la actul propriu-zis de cumpărare. clientului nu prea îi pasă de toate acestea.Cum să ajungi între primii zece pe Google. şi de a ”închide bucla”. vrea să o găsească rapid.conversionruler. sau orice altă pagină care reprezintă acţiunea pe care o doreşte ca vizitatorii să o ducă la capăt înainte de a părăsi site-ul.val în privinţa felului în care site-ul arată (Trebuie neapărat să avem Flash şi toată această grafică superbă!). şi nu doreşte să fie mângâiat pe creştet. Acest lucru poate fi dificil de setat şi este posibil să nu functioneze împreună cu toate tipurile de shopping carturi sau coduri de bare. să fie valoroasă. Aceasta înseamnă urmărirea unui singur vizitator pornind de la ce cuvânt cheie a scris în Google pentru a găsi site-ul Dvs.promovareweb.

including Google. etc Cele mai puternice motoare de căutare: www. Cum se înscrie un site web într-un motor de căutare? Pas 1: Intri pe unul din link-urile de mai jos Pas 2: Introduci datele site-ului tău (Titlu.Capitolul 15 – Promovarea site-urilor româneşti 1.com/submit.html Recomand să vă înscrieţi manual la acest motor de căutare http://submit.google. Înscrierea site-ului în motoarele de căutare Cea mai puternică metodă de a aduce trafic de calitate pe site-ul tău. URL.html Our submission script will submit your website URL to 20+ top search engines for free.com/addurl.promovareweb.yahoo.search. www. Cuvinte cheie) Pas 3: Click pe butonul “Add URL” | “Submit”.submitexpress.Cum să ajungi între primii zece pe Google.com 86 .com . Descriere.com/free/request Înscriere în motor-ul de căutare Altavista şi în directorul web Yahoo http://www.

Free Internet Search Engines and Directories.promovareweb. inclusive Aesop.Cum să ajungi între primii zece pe Google.com/cgi-bin/aesopadd.com .aesop.com. http://www.com We provide free manual and auto submission to the highest-rated.cgi Înscriere în motorul de căutare ExactSeek şi într-o reţea de alte 7 motoare de căutare. www.http://www.com 87 .freewebsubmission.

2. Înscrierea site-ului în directoare web
O metoda simplă de a creşte numărul de vizitatori al site-ului dvs este înscrierea lui în directoare web şi clasamente.

Cum se înscrie un site web într-un director web?
Pas 1: Intri pe unul din directoarele web de mai jos Pas 2: Click pe butonul “Adaugă site” | “Înscriere” | “Add URL”, etc Pas 3: Completezi formularul cu datele tale personale si cu datele site-ului tău (titlul site-ului, descrierea şi în unele cazuri cuvinte cheie care ar putea reprezenta domeniul în care activează site-ul tău) Pas 4: Click pe butonul “Înscrie” | “Adaugă” | “Trimite”, etc.

Cele mai populare directoare web româneşti/care accepta pagini în română: http://dmoz.org/add.html Unul din cele mai mari directoare web din lume (accepta si site-uri româneşti) www.trafic.ro Cel mai puternic clasament web românesc www.Afla.ro aFLA.ro - peste 10.000 site-uri indexate, stiri interne si externe, horoscop, free SMS, sfatul medicului, informatii auto...

www.promovareweb.com - Cum să ajungi între primii zece pe Google.com

88

www.Anet.ro Legatura ta cu lumea. Free mail, portal, search, documentatie web, chat, utilitare, program TV/Radio, ziare. www.Apropo.ro APROPO - free mail (25Mb!!!), POP3, antispam, chat, forum, stiri. www.AutoSite.ro Director web romanesc cu peste 300 de categorii, editat in totalitate manual www.Bod-Online.net Site-ul neoficial al tuturor bodeniilor din lume si nu numai! Cu supertop, anunturi, linkuri, chat, forum si multe altele!!! www.Bumerang.ro Bumerang.ro - free mail (10 Mb), horoscop, sms, chat, felicitari, stiri, prieteni online, sms, ziare, webhosting, anunturi www.Cere.ro Cere.ro - exact ce cautati - anunturi gratuite, link-uri, felicitari, bancuri, poze nostime, diaspora, sms, chat, forum http://director.netanunt.ro Netanunt.ro - anunturi gratuite: Director web www.eInformatii.ro Informatii si telefoane utile, telefoane de urgenta din toata tara, ghid de companii, director web, stiri nationale si diaspora, curs valutar, horoscop, starea vremii, acte necesare, la einformatii.ro

www.promovareweb.com - Cum să ajungi între primii zece pe Google.com

89

www.enigma.ro Director de adrese web, cu trimiteri catre situri romanesti, structurate in functie de subiect, cu descrieri obiective. www.ePagini.com ePagini - Site-ul contine un director web, vast, cu adrese web din diferite arii. Vizitatorii se pot inregistra. www.Fast.ro 8.700.000 pagini indexate 121.000 doar site-uri romanesti - Romania Search Web Index & Link Directory. www.GoFind.ro GoFind.RO - Cel mai puternic motor de cautare pentru web-ul romanesc. www.Go2Net.ro Go2Net.ro -WebPortal, link-uri catre site-uri romanesti, Email Gratuit 6Mb, WebHost, Chat IRC, Felicitari Virtuale Postcards www.go2web.ro GO2WEB.RO - Director situri romanesti, email, forum, vremea, stiri, sms, horoscop, anunturi gratuite, STATISTICI GRATUITE! www.itBox.ro Pagina ta de start pe internet :: sute de linkuri utile tutoror :: free sms, free mail, forum, ziare&reviste, radio&tv live www.Kappa.ro Kappa.ro - anunturi, horoscop, email gratuit, chat, curs valutar, directory, download, stiri, meteo etc. by ASTRAL

www.promovareweb.com - Cum să ajungi între primii zece pe Google.com

90

director web.com Motor de cautare romanesc.com .promovareweb.com Anunturi gratuite. forum. horoscop www. director web. vremea. tutoriale. referate. Portal complet: matrimoniale. download software.Motor de cautare.Murfi. stiri. subtitrari. forum. sms. Linkuri catre site-uri romanesti. Aici gasesti tot ce vrei !!! www. forum. polifonice romanesti.Netul. sonerii.ro. trivia.com 91 .Memo.ro LINKS.links. Meteo. mp3.www. download.La-Start. Motor de cautare cu 30.ro MEMO . seo tools.punct de plecare pentru internetul romanesc.000 siteuri romanesti in baza de date. jocuri online. www. logo pt telefonul tau. ziare.Cum să ajungi între primii zece pe Google.ro Okay Portal: stiri. horoscop www. sms gratis.Okay.RO . bancuri.LdmStudio. www. noile coduri postale www. galerie de imagini.ro . anunturi. catalog poze. Director de resurse internet. horoscop. www. download. subtitrari.ro LA-START. anunturi.ro NETUL.Acum mai rapid si cu o interfată mai plăcută! Oferta de calitate vă aduce la doar un click de cele mai bune site-uri de: muzică. director siteuri.

Revista presei.PORTAL. Download.Forum . forum .com www. www.Roportal.G4.com .Cum să ajungi între primii zece pe Google.adauga site . catalog web. top. noutati muzicale.PortalRoman. educational.portal.ro WWW. matrimoniale). portal .promovareweb. horoscop.RO . free. imobiliare.Anunturi gratuite .ro ofera: stiri. forum. www. meteo.Chat . Jocuri online. concurs.www. hublist. programe.www. emarketing. bancuri. Informatii IT. director web. felicitari. software. freemail.Portal. de la afaceri si institutiile statului pana la incaltaminte si gastronomie www. forum.ro Publicitate gratuita . Articole.COM. www.Ro-Link. programare web.ro Colectia ta de situri .Resurse.Internetul s-a schimbat ! Acum este mult mai util. Anunturi gratuite (auto.ro Roportal: Director web.Portal. gratuity www.Informatii utile www.resurse. ABC.ro Portal.link .com MOTOR! (de cautare). diverse.ro Director si portal web organizat pe diverse domenii de larg interes. locuri de munca. Galerie foto. oferte imobiliare si nu numai! Site Mirabilis Media.games.publionline.cautare.com 92 .motor www. divertisment.com.portal. Forum. horoscop.com Download jocuri.

Motor de cautare romanesc. www.Stocuri.Cum să ajungi între primii zece pe Google.ro SuperTop. noutati de pe siturile romanesti si straine. www. Anunturi. Joburi.ro .Aici nu te plictisesti niciodata!!! Portal actualizat zilnic.www. webdesign etc www. gratuite. jocuri. anunturi gratuite.com .WebIndex.ro TopLinks .toplinks.ro roSearch.com 93 . Anunturi.com Oferte/Cereri de produse si servicii. Meteo.Xweb. www. www. umor. Adauga site.ro Xweb.startpage.ro Xchange.Topul celor mai bune site-uri romanesti www. Peste 6500 linkuri. www.SuperLink. Muzica mp3.SuperTop.noi cautam pe Internet pentru tine.ro . Jobs. MP3. oportunitati de afaceri.ro Catalogul site-urilor din Romania in imagini. www.000 linkuri atent selectionate si clasificate.rosearch.Xchange.ro Noi schimbam internetul.Gaseste cele mai tari site-uri intr-un singur loc: SMS.StartPage.promovareweb.ro www.ro: director si motor de cautare cu peste 10. Inscrie gratuit site-ul tau! www.ro Superlink. Utilitare. Stiri. curs si convertor valutar. Munca. Resurse. download.ro .

Cum să postezi un anunţ online? Pas 1: Intri pe site-urile de mai jos Pas 2: Unele site-uri o să îţi ceara sa te loghezi în contul tău înainte de a posta vreun mesaj. anunturi gratuite. www. 3.ro Anunturi Pe Net . Telefoane Mobile. Constructii etc www. Computere.anunturipenet. dacă nu ai. www. conţinutul şi datele tale de contact Pas 7: Click pe butonul “Adaugă anunţ” | “Postează anunţ”.3. Postarea de anunturi online GRATUITE O metoda simplă şi eficientă de a aduce pe site-urile tale vizitatori “de calitate” ce caută exact ceea ce tu oferi. oportunitati de afaceri.Anunturi Imobiliare. Cele mai populare site-uri româneşti de anunturi online: 1. Auto.promovareweb. Pas 3: Te loghezi în contul creat (doar daca site-ul respectiv cere acest lucru) Pas 4: Dai click pe categoria unde vrei sa postezi anunţul Pas 5: Dai click pe butonul “Adaugă Anunţ” Pas 6: Introduci titlul anuntului.ro Anuntul tau! Mii de anunturi din toata tara: matrimoniale.com . 2. www.anuntultau. auto.stocuri.com 94 . imobiliare si altele. etc.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Matrimoniale. Locuri de munca. etc.com Oferte/Cereri de produse si servicii. îţi poţi face unul dând click pe butonul “Înregistrare” | “Creare cont” | “Cont nou” | “Contul meu”.

eanunturi. etc. telefoane mobile. http://anunturigratuite. anunturi computere. www.anunturi gratuite online. www. animale.mica publicitate online . Anunturi online cu poze. Cel mai usor de retinut si .ro-anunt. anunturi imobiliare. http://bursa.500 locuri munca. 4. reclama in romania 10. anunturi pentru strainatate. telefoane mobile etc. www. Simplu. www. anunturi diverse 11.3x.promovareweb.ro eAnunturi.anuntul.000 anunturi.4. www. anunturi gsm. rapid si eficient.vanzari. anunturi auto.ro Zeci de mii de anunturi online 9.site de anunturi gratuite din toata tara structurate pe categorii. imobiliare.. anunturi mica publicitate. inchirieri.ro . 7..ro . imobiliare.ro Anunturi gratuite din auto-moto noi sau secondhand. cumparari.com Anunturi de mica publicitate din toata tara grupate in categorii de interes. 20. www.ro ANUNTUL TELEFONIC. Locuri de munca.ro Bursa.. calculatoare.ROL.Cum să ajungi între primii zece pe Google..rol.com .de folosit.Portal de anunturi gratuite si oferte.ro Oferta.oferta. 8.eanunt.. auto. 5.. 6. http://anunturi. imobiliare. matrimoniale.com 95 .ro .com Anunturi gratuite .

ro/forum/index..promovareweb.com http://forum..rol. Intri in casuta de e-mail cu care te-ai înregistrat. aveţi mare grijă la ce categorie îl veţi posta. Cele mai populare forum-uri româneşti: http://forum.com 96 .atac-online. etc. Dacă postaţi într-o categorie greşită riscaţi să primiţi restricţie şi pe viitor să nu mai puteţi posta mesaje pe forumul respectiv. ATENTIE: Dacă doriţi sa postaţi un mesaj cu scopul de a face publicitate site-ului dvs. etc. etc. deschizi email-ul primit de la echipa forum-ului si dai click pe link-ul de confirmare Pas 5: Te loghezi pe forum cu user-ul si parola cu care te-ai inscris Pas 6: Intri în categoria (subcategoria) unde vrei sa postezi mesajul Pas 7: Dai click pe butonul “New Topic” | “New Thread”. prenume. Cum să postezi mesaje pe forumuri? Pas 1: Intri pe unul din forumurile de mai jos Pas 2: Dai click pe butonul “Register” | “Cont nou”. Pas 8: Introduci titlul si continutul mesajului Pas 9: Si in final dai click pe butonul “Post” | “Post message”. Postarea de mesaje GRATUITE pe forumuri Pune la îndemâna posibililor clienţi informaţii despre ceea ce le oferi.ro http://www.com . plus câteva date de contact cum ar fi nume. adresa de e-mail.4. etc.softpedia.php www. Pas 4: In majoritatea cazurilor vei primi un e-mail de confirmare.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Pas 3: Introduci username-ul şi parola dorite.

ro/index.itbox.ro/forum/index.php http://www.promovareweb.com .arhimag.php http://www.http://www.ro/forum/ http://forum.php http://forum.baniinostri.bizcity.computergames.pixelrage.ro/index.ro/forum/index.php http://forum.ro/ http://www.ro/index.jucaushii.ro/forum/index.ro/forum.com 97 .com/index.ro/phpBB2/index.muzicabuna.bumerang.apropo.level.my-press.php http://www.ro/modules/bboard/index.Cum să ajungi între primii zece pe Google.php http://www.php http://forum.ziare.ro/forum/index.portal.home.php http://www.php http://www.php http://www3.roportal.ro/messboard/index.php http://forum.ro/forum/index.xtrempc.php www.php http://www.php http://www.php http://www.ro/discutii/index.ro/forum/index.

reteaua afiseaza bannerul tau este afisat o singura data in alte site-uri 2. 2:1 . 5:4 . Iata si cateva exemple: 1.promovareweb.pentru fiecare banner afisat in site-ul tau.com 98 . 1:1 .Cum să ajungi între primii zece pe Google.pentru fiecare doua bannere ce se afiseaza in site-ul tau.5. Dimensiunile Bannerelor intr-o retea pot sa fie: a) 468x60 (Full banner) www.com . In functie de reţeaua la care subscrii poate sa difere si rata de afisare a bannerului tau. Acest schimb se realizeaza intre proprietarii mai multor site-uri pe baza de reciprocitate. bannerul tau este afisat in alt site din retea.pentru cinci bannere afisate in site-ul tau reteaua afiseaza bannerul tau in alte site-uri din retea de 4 ori 3. Banner Exchange Retelele pentru schimb de bannere ce pot aduce trafic suplimentar pe site-urilor voastre si sa va creasca popularitatea site-ului.

com .Cum să ajungi între primii zece pe Google.com 99 .promovareweb.b) 120x60 (Button 2) c) 120x600 (Skyscraper) www.

Cum să ajungi între primii zece pe Google.d) 120x400 (Vertical Banner 2) e) 125x125 (Square Button) www.com 100 .com .promovareweb.

com . * acest articol (Banner Exchange) este luat de pe site-ul http://www.ro/promovare/index-bx.itbox.htm www. Acestea din urma au o rata mai mica de schimb datorita faptului ca sunt mai putin vizibile.com 101 .Cum să ajungi între primii zece pe Google.promovareweb.Tipuri de bannere a) bannere ce sunt vazute imediat de vizitator cand intra in site sau in pagina b) bannere care pentru a fi vazute necesita scroll.

com 102 .Cum să ajungi între primii zece pe Google. Utilizaţi WordTracker pentru a vă ajuta să găsiţi o listă de fraze din 2-4 cuvinte. 2.recomandări” 4. Trimiteţi link către fiecare pagină de pe harta site-ului.Capitolul 16 – Listă de verificare cap-coadă Iată un rezmat al întregului proces pe care trebuie să-l parcurgeţi pentru a obţine un rang înalt pe Google. www. Acesta este un lucru foarte important şi trebuie făcut din timp pentru că este un proces care cere ceva timp! 6. o Includeţi cuvintele cheie în primul paragraf al fiecărei pagini. o Citiţi ”Anexa A – Web Site Design . Fiţi siguri că urmaţi ghidul Yahoo pentru înscrieri în mod precis după literă. Printaţi această pagină pentru a vă putea raporta la ea mai uşor oricât de des doriţi să o faceţi. OBLIGATORIU! o Includeţi cuvintele cheie în titlurile <H1> şi <H2> ale fiecărei pagini. 5. o Includeţi cuvintele cheie în textul linkurilor. Creaţi mai multe pagini. Determinaţi cea mai bună frază a cuvintelor cheie pentru site-ul Dvs. 1. Niciodată nu folosiţi ”Click aici”.promovareweb. Înscrieţi-vă site-ul în open Directory Project (OPD).com . De asemenea încrucişaţi linkurile între pagini care abordează acelaşi subiect. Înscrieţi-vă site-ul în Yahoo! Dacă vă puteţi permite. Optimizaţi fiecare pagină pentru cuvintele cheie: o Includeţi cuvintele cheie în tagurile <TITLE> ale fiecărei pagini. Este mai bine să aveţi 20 de pagini scurte decât 5 pagini lungi pe site. să ştiţi că aceşti bani vor fi cheltuiţi cu folos. Fiecare pagină trebuie să fie de minim 200 cuvinte şi să abordeze numai un singur topic (o singură frază de cuvinte cheie). 3. şi de pe fiecare pagină înapoi către pagina de home. Ţintiţi la 100 de cuvinte cheie pentru început.

Cum să ajungi între primii zece pe Google. Acest lucru este important. o Verificaţi dacă toate paginile noi sunt indexate pe Google. o Determinaţi cele mai bune site-uri pentru schimb. o Verificaţi regulat linkurile ce sosesc spre Dvs ca parte a campaniei de link. o Creaţi un cod ”Link spre noi” care poate fi copiat de partenerii de link. o Citiţi ”Anexa B – Linkuri – recomandări” o Utilizaţi un model standard de email. www.7.promovareweb. Includeţi codul pentru link-ul Dvs.com . o Verificaţi lunar rangul site-ului în funcţie de cuvintele cheie. Aduceţi cât mai multe linkuri! 8. Iniţiaţi şi derulaţi o campanie de schimb de linkuri: o Creaţi o pagină de ”Linkuri recomandate” pe site pentru schimbul de linkuri. o Administraţi activ această campanie.com 103 . Iniţiaţi şi derulaţi o campanie de schimb de linkuri: o Monitorizaţi traficul site-ului cât mai des – conţine o bogăţie de informaţii.

se integrează perfect in conţinutul paginii tale. B. ci nu imagini Un anunţ text oferă mult mai multe avantaje decât un ”anunţ imagine”: A.Capitolul 17 – Anunţuri publicitare eficiente şi mai puţin eficiente Foloseşte anunţuri publicitare text.com 104 . www. O imagine in schimb. nu îţi converă aceeaşi libertate.promovareweb. deoarece singurele lucruri cu care te poţi juca sunt poziţia şi mărimea. Oamenii urăsc bannerele şi bineînţeles le evită. Poţi strecura mult mai multe anunţuri text într-un spaţiu în care poţi introduce un banner normal (468 x 60). Pe majoritatea paginilor web acestea se potrivesc perfect! Atentie: Nu folosi bannere de dimensiunea 468 x 60! Primul lucru pe care îl fac majoritatea webmasterilor când se înscriu la AdSense este de a posta pe site-urile lor un anunţ de dimensiunile 468 x 60. Multe statistici confirmă faptul că oamenii sunt din ce în ce mai receptivi la anunţurile text care prezintă informaţii din acelaşi domeniu cu conţinutul paginii pe care sunt postate. Un anunţ text.com .Cum să ajungi între primii zece pe Google. Oamenilor le place să aibă mai multe opţiuni! C. Al doilea format bun de folosit este 300 x 250 – The Medium Rectangle Aceasta dimensiune este eficientă atunci cand avem două seturi de anunţuri unul lângă altul. Cele mai bune dimensiuni ale unu anunţ publicitar 336 x 280 – The Large Rectangle De ce este indicat să foloseşti marimea 336 x 280 pentru un anunţ publicitar? Adună cele mai multe clickuri! Din studiile noastre reiese că acest format se integrează cel mai bine în conţinutul paginii. cu un format potrivit.

nu da click pe mine. Bannerele 468 x 60 parcă ţipă: “Hey! Sunt un bannere! Orice ai face. vrei ca anunţul să aibă aceeaşi culoare ca textul paginii web si culoarea de fundal să fie la fel.... deci se aşteaptă ca linkurile să fie albastre.Cum să ajungi între primii zece pe Google. Şi care ar fi aceasta. Aşa cum se aşteaptă ca semnele de stop să fie roşii. iar cele de avertizare galbene. Acesta este motivul pentru care rata de clickuri este scăzută. Obişnuiam să spun că atât culoarea textului anunţului cât şi culoarea linkului trebuie să fie aceaşi cu cea a textului paginii web.promovareweb.com .. ar trebui sa fugi de mine cât de repede poţi!“ Foloseşte-te de culori pentru a mări numărul de clickuri – Blue is Best Deci vrei să scapi de muchiile anunţului (border=0). www. Majoritatea webmasterilor au mentalitatea formata că atunci când pun anunturi publicitare pe site-urile lor. Este aceeaşi teorie care explică de ce bannerele de dimensiunea 468 x 60 nu atrag clickuri. textul pe care vizitatorul obisnuieste să dea click? Ce culoare ar trebui să aibă? Răspunsul este simplu: albastru.. Dar cum ramâne cu link-ul în sine. După ce am citit un articol despre beneficiile pastrării culorii albastru pentru link-uri – şi după lungi teste – mi+am schimbat complet părerea despre culoarea pe care trebuie să o aibă linkurile.? Da.com 105 . bannerele 468 x 60.. Toată lumea cunoaşte bannerele 468 x 60. le vedem zi de zi. Eu am o teorie de ce ei acţionează aşa. De fapt. şi bineînţeles. trebuie să pună anunţuri care să se confomeze cu publicitatea online tradiţională.MARE greşeală. le iubim. Logica constă in faptul că utilizatorii sunt obişnuiţi ca linkurile să fie albatre. bannerele pe care noi toţi le cunoaştem.. le IGNORĂM.

Unde se uită vizitatorii tăi cel mai adesea? www.Locurile dintr-o pagina web. Dar nu uita. nu toate site-urile sunt la fel.com 106 .Cum să ajungi între primii zece pe Google. cele mai potrivite pentru a pune un anunţ publicitar: Zonele mai inchise la culoare sunt acelea unde oamenii se uită cel mai frecvent.promovareweb.com .

Age of the incoming links (Currently links less than 3-6 months old.Keyword toward top section of the page d . 1) Content a .Keyword in regular text c .Capitolul 18 – De ştiut.com 107 .Keyword in Alt Tags i .Keyword in comments 2) Links a .On-topic Links d .. Mai jos ţi-am pregătit o mică lista: ot be significant.Having Keywords in the anchor text of incoming links f .Total number of incoming links b .Cum să ajungi între primii zece pe Google.promovareweb.Keyword in Heading Tags H1.. may not even get counted) www.Keyword in image file names g .com .Keyword in Title Tag b . H3 e .Keywor in Meta Tags h .Having keywords in internal links within the site and menues g . Probabil te-ai intrebat adesea care sunt cei mai importanţi factori după care Google afişează rezultatele căutărilor.Keyword in links f .Links from high PR sites or authorative sites c . H2.

such as shopping cart based content may not get indexed b .promovareweb.Javascript Redirects or certain other redirects d . 3) Factors that may count against you a .Primarily Graphic or Flash based websites c .h .Too much keyword repetition b .Javascript content and/or menus (navigation) www. h .Participating in Link Farms or services that try to artificially increase your links by doing shortcuts j .com .One-way links may get more credit than 2-way or recprical Links i . Pharmacy and Casino related content g .Doorway pages.Dynamic content.Cross linking bunch of sites to eac other in the same network e . but are problems a .com 108 .Age of your domain.Links coming from pages with less outgoing links are better. Brand new or less than 6-month old domains may be in the Google Sandbox i . Make sure your site doesn't have content from other sites or no one else has copied you.Duplicate content : watch out for those duplicate filters.Hidden content via text same color as background or CSS or other such methods c . Pages that are specifically written for search engines and cannot be found by your site visitors via your normal navifation menues.Cum să ajungi între primii zece pe Google.Cloaking: Showing a page to search engines different than what the users see based on their IP address 4) Factors that won't count against you.PPC (Porn/Pills/Casino) : Adult. Links coming from pages with over 100 links are no good. f .

BackLinks 2.Cei mai importanţi doi factori după care sunt afişate rezultatele pe Google. sunt: 1.promovareweb.com 109 .Cum să ajungi între primii zece pe Google. Updated content www.com .

Your Google rankings depends on a combination of words.php You see a beautiful website with great content.com/mkindex.php Just feed it your website address and hit Enter.com/ultimate_seo_tool. This amazing tool will show you a list of the most frequently used words and phrases.com/select/TrafficEstimatorSandbox If you are an AdWords Advertiser. Find out how to create a relevant.Googlerankings. cealn and clutter-free website: the kind that Googlebot lovers! www. hit the “Create Position Report” button to check how your website ranks for each search term.Cum să ajungi între primii zece pe Google. design and programming.Googlerankings. you can use this tool to get the estimated bid price and traffic for your desired list of search terms. you’ll get the results even faster! Guide to Google-friendly Design http://www.Ultimate SEO Tool http://www.promovareweb.com/Googlefriendly.com/index. (Can you ask for more?) Google AdWords Traffic Estimator and Bid Tool https://adwords. including detailed reporting of the number of times it appeared as well as the keyword density. Then.php How does your site rank on Google search for a specific search term? Find out with this free tool.Google. Mass Keyword Search http://www.com 110 . Keyword Rankings Tool http://www. But Googlebot spots heaps of nonsense code hidden behind the scenes.php Find out how your website ranks on Google for up to 10 different keywords – in one go! If you’d also like to study the top 100 sites for your specific search keyword.com .Googlerankings.Googlerankings.

Free Search Engine Submission http://www.promovareweb.com . Submit your website URL to 40 major search engines for FREE ! AddMe.com Search Engine Optimization Search engines are a very important source of quality .addme.. Learn how search engine optimization can improve your ranking in the ..com Search engine optimization services with guaranteed Top 10 results.Submit Express http://www.com 111 .submitexpress...Cum să ajungi între primii zece pe Google. www.