Tehnologia de executie a unui panou de cofraj Panourile metalice se vor confectiona in ateliere specializate de santier sau in uzina, unde

exista dotarea necesara pentru o executie de calitate si posibilitatea verificarii si controlului acestuia. Unitatiele care executa imbinari sudate sunt obligate sa utilizeze sudori autorizati intern si verificati periodic. Sudorii autorizati au poansoane cu marca distincta. Poansoanele se aplica astfel: - la 50 mm de cusatura; - un singur poanson pentru o cusatura mai mare de 500 mm; - marca poansonului trebuie sa fie vizibila Conditii de executie Unitatile care executa constructii sudate au obligatia introducerii in fabricatie numai a laminatelor insotite de certificate de calitate completate cu marcaje pentru identificare. Nu este permisa folosirea materialelor care au dobandit degradari in timpul depozitarii, manipularii si transportului (coroziune, deformari, deteriorari prin lovire). Inainte de trasare si debitare, laminatele se vor verifica bucata cu bucata in ceea ce priveste aspectul exterior, dimensiunile si planeitatea verificandu-se daca acestea se incadreaza in tolerantele admisibile prevazute de normative. Trasarea Confectiile metalice se vor executa conform detaliilor din proiect folosin tehnologia proprie fiecarui atelier specializat. Indiferent de tehnologia utilizata la stabilirea cotelor de debitare a materialelor se va tine seama de valorile din proiect, cote finale care trebuiesc realizate dupa incheierea intregului proces tehnologic de uzinare. Trasarease va executa cu precizie de ± 1.00 mm. Nu se admite acumularea mai multor tolerante pe aceeasi linie de cotare. Debitarea laminatelor se poate executa cu fierastraul, cu foarfeca (ghilotine) sau cu flacara. Taieturile date in elemente nu au voie sa prezinte fisuri sau crestaturi. Cele care prezinta se vor prelucra pana la disparitia acestora. Dupa taierea termica, piesele care prezinta neregularitati locale, mai mari decat cele prevazute pentru clasa de calitate, respectiv a taieturii, nu se depasesc dublul valorii prescrise pot fi utilizate cu conditia remedierii lor. Remedierea se face prin polizare care se executa cu o panta maxim de 1:10 fata de suprafata taieturii sau incarcare cu sudura, cu conditia respectarii tehnologiei de sudare pentru remedieri. In cazul taierii cu foarfeca sau prin stantare, marginile libere sau cele care nu vor fi complet topite prin sudare se prelucreaza prin sudare. Marginile pieselor taiate cu fierastraul vor fi prelucrate prin polizare. Gaurirea Gaurirea cu burghiul se executa la diametrul definitiv conform prevederilor proiectului. Nu se admite gaurirea cu flacara oxiacetilenica. Gaurile trebuie sa fie circulare, fara reziduuri si peretii lor trebuie sa fie perpendiculari pe suprafata materialului, iar muchiile sa fie curatate. Gaurile pentru suruburi se executa dupa sudare, iar unde este posibil piesele de strans adiacente se vor gauri simultan pentru garantia pastrarii pozitiilor.

cu temperatura mediului ambiant de peste +5oC. .marca si clasa de calitate a otelurilor utilizate. iar grosimea in functie de procesul de sudare dar nu mai mica de 3 mm. . Prin tehnologia de sudare se urmareste asigurarea calitatii stabilite pentru fiecare imbinare in parte. La sudurile cap la cap curatirea se face pe ambele fete. marginile ce se dureaza trebuie sa prezinte luciu metalic. . noroi. iar proiectul trebuie sa furnizeze urmatoarele detalii si conditii de calitate: .detalii de trasare si de taiere a pieselor . dupa alcatuirea prin sudare a ansamblului. Sudarea Alegerea procedeului de sudare se face in conformitate cu normativ C 150-84.asigurarea gradelor de libertate pentru miscarea elementelor care formeaza un ansamblu. unsoare.pentru piesele simetrice fata de axa de simetrie. In momentul inceperii sudarii. Asamblarea si prinderea provizorie trebuie facuta astfel incat dupa sudarea definitiva sa rezulte subansamble cu dimensiuni corecte.detalii de forma si dimensiuni ale rosturilor imbinarilor . respectiv cele cap la cap si apoi cele de colt.dimensiunile pieselor care se imbina. ferite de umiditate. rugina sau care prezinta exfolieri. acoperite cu praf. Se interzice asamblarea pieselor ude. . .modul de prelucrare finala a imbinarilor sudate.sa se sudeze mai intai imbinarile care dau o contractie mai mare. cusaturile sa se depuna alternativ de o parte si de alta a axei de simetrie. Prinderea provizorie si asamblarea Subasamblarea Toate operatiile legate de procesul de asamblare (in special sudurile) se vor efectua in hale inchise.modul de solicitare si tipul de solicitare. eventualele avarii trebuind sa se incadreze in valorile limita conform STAS 767/0-88. .asezarea si sudarea nervurilor care maresc rigiditatea sa se faca la sfarsit. . . gheata. Prin ordinea de sudare se impun urmatoarele recomandari: .sa se evite concentrarea mai multor cordoane de sudura la alcatuirea ansamblurilor sau intretaierea cordoanelor.directia in care se depune cordonul de sudura sa fie de partea rigida a piesei catre partea libera care sa permita contractia sudurii. . impuritati.Curatirea pieselor Piesele care urmeaza a se asambla trebuie sa aiba suprafete uscate si curate. Lungimea punctelor de prindere va fi de minim 60 mm. . Ordinea de sudura este deosebit de importanta la confectiile metalice la care coordonatele de sudura pot determina deformatii permanente.categoria de executie a elementului. Sudurile de prindere pot fi incorporate in cordoanele de sudura definitive cu conditia asigurarii unei bune continuitati intre sudura si prindere si sudura definitiva (fara ingrosari).

. . in special: .daca nu apar fisuri in suduri sau in materialul de baza. In uzina se executa grunduirea elementelor metalice cu doua straturi de grund. . utiliandu-se aparate de pulverizat sau pistoale.comportarea protectiei constra coroziunii.daca incarcarile reale nu le depasesc pe cele avute in vedere la proiectare.Protectia suprafetelor metalice Protejarea suprafetelor metalice se face imediat dupa pregatirea suprafetelor si nu trebuie sa se depaseasca 3 ore de la terminarea curatirii fiecarei portiuni de suprafata a elementului care se protejeaza. . Daca apar defecte sau deformatii vizibile se vor lua masuri de remediere.daca nu apar in elemente deformatii vizibile.starea imbinarilor. Sistemele de acoperire prin vopsire se pot aplica manual prin pensulare sau mecanizxat prin pulverizare. In primul an de exploatare trebuie sa se urmareasca starea panourilor metalice. .

2. . iar modalitatea de rigidizare este detaliata in plansa nr. Montarea elementelor de sustinere parapet pentru podina de lucru. Montarea panourilor superioare cu prinderea definitiva de grinzi. Montarea tirantilor inferiori. Pentru realizarea unui modul se vor respecta urmatoarele operatii: Trasarea dimensiunilor lamelei. Panourile de cofraj metalic au dimensiunile ___ m x ____ m x 0. Inaintea inceperii montajului. Verificarea verticalitatii cofrajului. panourile metalice vor fi protejate prin ungere cu decofrol. Montarea tirantilor superiori. Montare grinzi verticale.33 m si se vor monta pe 3 randuri(pe inaltime)conform plansei nr. Panourile de cofraj metalic sunt asezate in pozitie de montaj cu macara pe pneuri (anexa 1).3. La partea superioara a modulului se agata o schela usoara prevazut cu podina si balustrada pentru asigurarea securitatii muncitorilor la turnarea betonului. Montare spraituri de inventar pe fiecare grinda.Tehnologia de montare a cofrajului metalic Lamela de beton are dimensiunile 10 m x 15 m x ___ m. Rigidizarea panourilor inferioare de cele 2 grinzi si calarea acestora. iar pentru latura de 15 m sunt prevazute 6 module. Montarea scarilor de acces la podina de lucru. Pentru latura de 10 m a lamelei sunt prevazute 4 module. Stabilitatea dupa eliberarea din carligul macaralei se asigura cu spraituri de inventar prindse de placuta de repartitie. Asamblarea panourilor de cofraj cu suruburi. Strangerea suruburilor de rigidizare. Montare scaune cu placute de repartitie.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful