Cuprins

Cuprins…………………………………………………………1 Capitolul I………………………………………………………2 Capitolul II……………………………………………………...3 Capitolul III……………………………………………………..9 Capitolul IV….………………………………………………. ..11 Capitolul V….………………………………………………….12 Capitoliul VI……………………………………………………13 Capitolul VII……………………………………………………14 Bibliografie………………………………………………..........15

1

Scurt istoric. 6000 de ani. si acestea cu raspandire zonala. . folosind drept conservant flori de hamei. Gama sortimentala : . Incepand cu a doua jumatate a secolului 19. 2 . Malbera. de unde a aparut procesul de fermentare.Analiza pieţei berii Capitolul I.bere neagra filtrata sau nefiltrata. la marginea Bucurestilor. Aurora. in urma cu 14 ani. Exista marturii din secolul al XII-lea ca berea era recomandata spre consum de catre o stareta cu numele de Hieldegarda care a scris un tratat medical despre aceasta bautura.bere blonda pasteurizata sau nepasteurizata. în 1809. fiind apreciata de toate popoarele. distrusa de flacari in timpul revolutiei de la 1821. o fabrica de bere. astfel că nu se poate sti sigur. In Europa. piata berii din Romania insemna doar cateva marci. . Aceasta descoperire a avut loc de mai multe ori in istoria omenirii. Vine cel mai probabil de la paine care s-a udat si a inceput să fermenteze. Ea este considerata o importanta sursa nutritiva . berea a ajuns sa se fabrice in manastiri. . unde a fermentat la inceput berea. precum Azuga. In istoria mai recenta. Bucegi.bere blonda superioara.  la nivel mondial: Berea a aparut acum cca.bere fara alcool. aparitia catorva fabrici de bere se traduce prin inaugurarea a numeroase berarii. Calugarii au imbunatatit tehnologia de fabricare.  la nivel national: Adevarata productie de masa a berii pe teritoriul Tarilor Romane dateaza de la inceputul secolului 19 când Johann de Gotha a inaugurat.

Leffe. Cei mai importanti jucatori de pe piata berii. o firma producatoare de bere trebuie sa investeasca in jur de 70 de milioane de euro.cremă de bere. Bucegi. dar numai daca este dispus sa investească o suma destul de mare. Aurora. iar aparitia unui nou concurent este foarte putin probabila. Bergenbier. Silva. Gösser. matura. -bere bruna. Doar un producător de talie mondiala poate reusi. Skol. Zimbru 3 . importatori)  Heineken România.Heineken. aceasta fiind deschisa tuturor producatorilor ce impartasesc misiunea si obiectivele stabilite. Bergenbier Q-Pack si Noroc PET. Cerbul. Ciuc. Specialistii spun ca piata este deja asezata. Capitolul II. Ciucaş. Din cei 125 de mici producatori de bere care existau acum zece ani in Romania. Gambrinus. Timişoreana. Pentru a intra pe piata romaneasca.. Tuborg Christmas Brew.Coroana Export. Carlsberg. Kilkenny European Food. au constituit Asociatia "Berarii Romaniei" (BR). Stejar.Harghita. Stella Artois.Becks. In Romania. Holsten. Haţegana si Zipfer   Ursus Breweries SA. Caraiman.Servus National Bere Holding România. Efes. Tuborg Strong.Ursus. Golden Brau.Burger. o piata pe care sunt prezenti patru dintre primii cinci producatori de bere la nivel mondial. Guiness.Mester. Hoegaarden.Lowenbrau    United Romanian Breweries Bereprod -Tuborg. Schlossgold. Peroni Nastro Azzurro Interbrew România. extrem de competitiva. care ocupă peste 70 la suta din piata romaneasca de resort. Analiza ofertei. piata berii este deja consolidata. numai 26 au reusit sa faca fata. Prezentarea principalilor ofertanţi (producători. Coroana Moldovei.

Producator Brau Union Segmente Heineken SUPER PREMIUM Gosser Silva PREMIUM Ciuc MAINSTREAM ECONOMIC Golden Brau Bucegi Pilsner Urquell Timisoreana Ciucas Ursus Ursus Breweries Interbrew Romania Stella Artois URBB Carlsberg Beck’s Hopfen Konig Bergenbier Noroc Tuborg Holsten Skol 4 .

pentru ca aceasta afacere i-a adus inca cinci procente la cele pe care deja le detinea. dar si-a făcut intrarea si un nou jucator local. 5 . Cu patru dintre primii cinci producatori de bere la nivel mondial prezenti in Romania. atat la nivelul capacitatii de productie. Pana la momentul finalizarii preluarii „Bere Mures“. tranzactie care a fost finalizata in primul trimestru din 2008 si care l-a costat pe liderul pietei berii nu mai putin de 150 de milioane de euro. si acum a ajuns sa detina aproape o treime din piata. La fel de adevarat este si ca multinationala Heineken isi consolideaza pozitia de lider al pietei. ocupanta pozitiei a doua. Pe locul al treilea se afla multinationala URBB (Tuborg).4% din totalul pietei valorice. crestere bazata pe consecventa consumatorului roman. competitiva. care a marit consumul berii blonde. InBev si SAB Miller Plc. pils si mediu alcoolizata. cat si din punctul de vedere al vanzarilor.Evaluarea repartitiei vanzarilor pe ofertanti. Prin preluarea „Bere Mures“ a avut loc o diminuare cu 4-5% a cotei de piata detinute de producatorii independenti. In anul 2007. ceea ce facea aproape imposibila viata producatorilor locali independenti si excludea intrarile noi pe piata in acest an nu doar ca au aparut pe piata marci noi. respectiv 31%. in 2008. Heineken detinea 26% din piata valorica.3 miliarde de euro. in timp ce SAB Miller (Ursus Breweries). piata berii este impartita de Heineken. in timp ce a patra multinatională prezenta in Romania. Dacă pana acum un an se putea vorbi despre o compactare extraordinara a pietei berii. prin subsidiara United Breweries Bereprod SRL (URBB). precum si a cotelor de piata. prin Ursus Breweries SA. cresterea ponderii independentilor a fost anulata de preluarea de catre Heineken a producatorului independent „Bere Mures“. Vanzarile anuale au ajuns la circa 1. Heineken controla 31% din piata. Consolidată si. piata berii este una dintre putinele despre care se poate spune ca au ajuns la maturitate. Restul de 20% din piata este disputata de producatori locali independenti. jucatori dominanti care controleaza aproximativ 80% din totalul pietei. cu o cota de piata de 23%. avea 25. la mijlocul acestui an fiind activi doar 15 dintre cei peste 100 de producatori romani inregistrati in 1989. insa. unul dintre cei mai importanti producatori de pe piata apei minerale. cu aproximativ 10% mai mari fata de anul precedent. estimata de reprezentantii asociatiei „Berarii Romaniei“ la un volum de aproximativ 20 de milioane de hectolitri. mai ales. Romaqua Group. Carlsberg Breweries A/S.

Aceasta se gaseste pe rafturile magazinelor in diferite forme. in timp ce producatorii independenti detin 23% din piata volumica. Heineken este pe prima pozitie. de la distribuitor la distribuitor dar si in functie de segmentul de piata caruia ii apartine marca respectiva.4% mai putin decat au raportat acestia. care au cam aceeasi forma. dar si in functie de ambalajul preferat. Fiecare consumator isi alege berea in functie de gustul si aroma acesteia. in timp ce URBB (Tuborg) are o capacitate de 3. De altfel. cel mai mare este European Foods.2 milioane de hectolitri de bere. culoare sau dimensiune in functie de brand-ul si de marca pe care o reprezinta. Sunt unii bautori de bere care prefera sticla de sticla in detrimentul PETului sau dozei de bere. potrivit cifrelor avansate de producatorii independenti.9 milioane hectolitri. Raportandu-ne la aceste date. volume sau culori. si mai ridicate in magazine generale si mai ales in localuri.1 milioane de hectolitri. Astfel. Astfel. se observa preturi mai reduse in hipermarketuri si supermarketuri.cinci milioane hectolitri. Poziţia a doua aparţine SAB Miller (Ursus Breweries). Sticla de bere reprezinta un ambalaj clasic pentru acest produs.6% din piata. acestia au vandut 5. raportase o cota de piata de 11%. Respectiv cu 5. Unora le este usor sa recunoasca producatorul berii doar in functie de forma sticlei. Ambalajul are rolul de a proteja berea de factorii care ar putea sa ii diminueze calitatea. Totusi.6 milioane de hectolitri. adica 17%. Trei tipuri de ambalaje pentru bere: sticla. rezulta ca producatorii independenti controlau doar 14. corespunzatoare unei capacitati de 6. Dintre producatorii independenti. In afara de doze. această diferenta a fost anulata daca avem in vedere volumele de vanzari raportate de toti producatorii prezenti in piata. cu o cota de 29%. sticla si PET-ul sunt trei dintre cele mai intalnite ambalaje in care este imbuteliata berea. cu 2. după capacitatea de productie folosita (volume vanzari). corespunzatoare unui volum de 2. Preturile marcilor de bere difera de la producator la producator. vanzarile de bere ale European Foods la nivelul anului trecut au depasit valoarea de 100 de milioane de euro. Berea ambalata la sticla isi pastreaza 6 . cu o cota detinuta de 22% . InBev isi revendica 9% din piata. sticlele si PET-urile de bere difera la forma. si nu 20% cum au raportat. doza si PET-ul: Doza. care detine aproape doua treimi din cota de piata disputata de producatorii independenti. Astfel.InBev.5 milioane hectolitri.

Deoarece nu are bani. berea invingatorilor. un ambalaj cu o arie larga de raspandire in acest domeniu. oriunde si că atunci cand vine vorba de a o cumpara nu mai conteaza cat trebuie sa platesti. fiind adresate persoanelor cu venituri ridicate. Aceasta idee este continuata prin noua campanie prin care marca ofera pahare cu autografele unor oameni celebri din tara noastra ce au cunoscut succesul. insa vazand un pahar de bere Stella Artois.caracteristicile pentru o perioada lunga de timp. cat si in strainatate. Prin aceasta alegere „Regele berii in Romania” doreste sa arate faptul ca apreciaza calitatea pentru ca este insasi o bere de calitate. se observa particularitati ale spoturilor publicitare in ceea ce priveste abordarea. ce au excelat intr-un domeniu. marcile de bere din segmentul super-premium se individualizeaza prin rafinament si calitate ridicata. Pentru segmentul premium. Spoturi de publicitate. Mesajul transmis este acela ca Stella Artois este apreciata de oricine. Astfel. Un exemplu in acest sens este reclama de la Stella Artois care prezinta un vanzator de flori oprindu-se la un mic local din mijlocul pustietatii pentru a se odihni si a lua masa. Acesta protejeaza berea de lumina. Sticla este un material preferat pentru ambalarea acestei bauturi pentru ca nu intra in reactie cu produsul. aceasta expirand la un an de la imbuteliere. oxigen si difuzia dioxidului de carbon. In functie de segmentul caruia se adreseaza marca de bere. 7 . a celor care se afirma prin propriile forte. indiferent de nivelul de educatie. Berea la doza are o valabilitate destul de indelungata. tema aleasa. cadrul. fiind cunoscuti atat in tara. Aceasta are avantajul ca are o greutate mica. . Doza de aluminiu este un alt ambalaj destul de intalnit in industria berii. de asemenea. da pe acesta toata caruta plina de flori cu care venise. Ursus a propus o reclama prin care si-a asociat imaginea cu personalitati romanesti de renume international. Ursus doreste recunoasterea profesionala si alege marci de prestigiu pentru a atinge un standard de viata occidental. PET-ul este. pentru că efortul financiar iti va fi rasplatit pe masura. personajele folosite si mesajul transmis. Prin acest fapt. plateste un sandwich cu 2 buchete de flori. fiind preferata ca poate fi racita usor.

8 . unul dintre cele mai reusite spoturi publicitare este cel al berii Timisoreana. care prezinta un grup de prieteni sarbatorind noua achizitie a unuia dintre ei: un autoturism Logan. face ca grupul de prieteni sa se distreze copios pe seama personajului nou aparut. au facut ca Heineken Romania sa devina liderul pietei de bere din Romania. Producatorul de bere a preluat numele actual in martie 2007. Cea de-a treia ipostaza il prezinta pe omul nesofisticat care merge cu familia sa la padure pentru un gratar. Sarbatoarea le este intrerupta de aparitia unui alt personaj pe o tricicleta mult prea mica pentru dimensiunile sale. insa este constient ca nu dispune nici de resursele materiale pentru a apela la specialisti.Pe segmentul mainstream. chiar daca nu are pregatirea necesara. asa ca pentru pastrarea autoritatii in fata membrilor familiei sale el trebuie sa demonstreze ca este capabil sa rezolve orice problema aparuta in gospodarie. pozitie pe care compania a reusit sa o mentina pana astazi (cota de piată de 25. intitulată „Acasa”. cat si contrastul evident dintre cele doua mijloace de transport. purtand initial denumirea de Brau Union. Vedem cum personajele nu pun mare pret pe calitate. nu necesita prea mult efort pentru a fi inteles.8%. compania reuseste sa ii faca pe consumatori sa se identifice cu intamplarea din spot. acesta fiind un pas firesc in procesul de implentare a valorilor si a culturii globale Heineken. personajele sunt persoane cu venituri medii. apare ideea de gasca. conform AC Nielsen 2007). Ridicolul situatiei. pregătit de acelasi cap al familiei. umorul este evident. Aceasta prezinta trei ipostaze ale omului simplu. am considerat că cea mai reusita reclama este cea pentru berea Noroc. In ceea ce priveste segmentul economic. el este si un traditionalist prin excelenta. atingandu-si scopul. Mai mult. compania Heineken Romania a fost fondata in anul 1998. Prin aceste alegeri. Această reclama subliniaza foarte bine campania din acea vreme prin care consumatorii puteau castiga un autoturism Logan si se apropie de profilul acestora prin mai multe aspecte: cadrul reclamei este peisajul obisnuit al parcarii unui cartier din orice oras din tara. cu venituri medii si scazute. Ofertanti din Romania: Heineken Romania Parte a grupului international Heineken. Capacitatea constanta de inovatie si ambitia de a veni mereu in intampinarea cerintelor tot mai ridicate ale consumatorilor. care prefera sa repare singur o chiuveta sau sa improvizeze reparatia unui acoperis.

precum şi o importantă gamă de mărci locale în poziţia de lideri de piaţă. Chiar si unii dintre cei cu venituri mici se considera prea saraci pentru a arunca banii pe marfuri ieftine. cu sediul în Bucureşti. Compania. Timişoara. SabMiller plc este unul dintre cei mai mari producători de bere din lume. cum ar fi Miller Genuine Draft. care se vor face simtite si in continuare. Peste 35 % dintre consumatorii de bere din Romania au declarat ca prefera 9 . Unitate de decizie. în ClujNapoca. Unitati de consum. subsidiară a SABMiller plc. dar si pe cel al unei educari prin mijloacele informationale. deţine o cotă de 24. Ei se informeaza si aleg produse bune calitativ.9% pe piaţa din România (conform MEMRB).URSUS Breweries. Portofoliul de mărci al grupului include beri internaţionale din segmentul premium. in timp ce doar 31 % dintre consumatori aleg vinul si numai 10 % dintre acestia bauturile spirtoase. URSUS Breweries. reflectate in final si in pretul de achizitie mare. URSUS. Buzău şi Braşov şi peste 1500 de angajaţi. Analizand comportamentul de consum si cumparare al romanilor pe piata berii se manifesta deja doua tendinte. deţine 4 fabrici de bere. Potrivit studiului efectuat de compania Added Value. Ciucaş. Stejar şi Pilsner Urquell. Capitolul III. Pe de o parte se observa preferinta tot mai mare manifestata de consumatori pentru segmentul premium sub licenta si super premium. o consecinta a cresterii puterii de cumparare. iar pe de alta parte. Peroni Nastro Azzurro şi Pilsner Urquell. Timişoreana. Această modificare a survenit pe fondul cresterii veniturilor. care nu beneficiaza neaparat de investitii imense in publicitate. cu operaţiuni de producţie şi distribuţie în peste 60 de ţări de pe 5 continente. Mărcile URSUS Breweries sunt Peroni Nastro Azzurro. Unitatile de cumparare. 54 % dintre romani au ca bautura preferata berea. dar de calitate indoielnica. pe fondul cresterii consumului de bere la PET. Consumatorul roman a inceput sa aprecieze mai mult calitatea in comparatie cu pretul. Analiza cererii. migrarea unor consumatori spre segmentul berilor locale.

realizat la initiativa SABMiller. locul de cumparare şi consum. Astfel. dintre acestia 2/3 sunt casatoriti.25 litri) provin din bere. reprezentati pe plan local prin Ursus Breweries. unul dintre principalii producatori de bere la nivel mondial. doar 3. ponderea consumului de alcool provenit din berea băuta în medie de fiecare roman este usor sub valorile inregistrate de celelalte tari europene. ei declarand ca nu au nici o preferinta in ceea ce priveste provenienta berii. iar 60% nu au copii. in timp ce femeile doar 18%. 43 % dintre consumatorii intervievati s-au dovedit mai putin pretentiosi. Studiul "Added Value" a fost realizat prin intervievarea online a peste 7. Consumul de bere în România se face preponderent acasa. De asemenea. Stabilirea elementelor de natura cantitativa legate de consum/cumparare. 84% dintre romani prefera sa achite la sfarsit fata de francezi care obisnuiesc sa plateasca după fiecare rand de beri. Identificarea criteriilor de segmentare a pietei: criterii demografice: barbatii detin o pondere considerabila in consumul de bere: 82%. populatia adulta consuma berea in proportie de 70%. In ceea ce priveste plata. potrivit studiului "Added Value".una dintre marcile de bere produse local.500 de persoane din 15 tari europene.55 litri din alcoolul consumat in medie de fiecare roman anual (dintr-un total de circa 9. la mesele cu familia. Tot romanii se numara printre cei mai dispusi (91%) sa ofere o bere unui prieten fara sa astepte alta in schimb. Aproximativ 94% din cei peste 500 de romani care au fost intervievati in legatura cu preferintele lor de consum pentru bauturile alcoolice au declarat ca prefera sa bea bere acasa. in timp ce numai 22 % dintre acestia sunt amatori de bere din import. Astfel. In acelasi timp 61% prefera să consume bere la restaurant si numai 23% la intalnirile de afaceri. Statistic. in proportie de două treimi berea vanduta in Romania se bea acasa si doar 35% se vinde prin baruri si restaurante. un stil de viata activ si le place sa petreca mult timp cu prietenii sau in fata televizorului. releva statisticile furnizate de producatorii independenti de bere din tara noastra. criterii psihografice: cei care au o preferinta aparte pentru bere au un venit mic/mediu. 10 .

Varful de consum este in lunile de vara. Nu doar barbatii beau bere! 43% dintre toti consumatorii adulti de bere imbuteliata din Romania sunt femei. • Dintre toti bautorii de bere. cand berea este la mare cautare. La cresterea vanzarilor din 2008. iar 60% dintre bautori nu au copii in ce numai 4% sunt bautori de bere fara alcool. • gospodarie.2 milioane hl. de la hipermarketuri. datorita dezvoltarii economice si a puterii de cumparare a populatiei. magazine obisnuie. stau la baza si factori precum vremea favorabila consumului atat din sezonul rece cat si din cel estival. in orice local. 11 . in timp ce barbatii consuma 82% din acelasi volum. Totusi. Piata berii din Romania este intr-un continuu progres. Vanzarea marcilor de bere se face oriunde. cu exceptia celor care interzic vanzarea alcolului. romanii consumand peste 20. Tipurile de unitati comerciale prin care se realizeaza vanzarea berii catre consumatori. Capitolul IV.1%. Conform unui studiu: • • 70% din populatia adulta a Romaniei bea bere. In 2008. Analiza distributiei. Capacitatea pietei. Berea blonda reprezinta optiunea de consum frecvent pentru 91% din cazuri. 94% consuma in mod obisnuit berea cu alcool in timp 2/3 dintre cei care beau bere sunt casatoriti. spre exemplu. piata berii din Romania a crescut cu 4. supermarketuri. in timp ce berea bruna este in mod obisnuit cosumata de un procent destul de mic (6%). cele trei luni reprezentand cumulat aproximativ 40% din totalul vanzarilor pe un an intreg. acestea beau numai 18% din volumul de bere consumata.

Evaluarea modului de distribuţie pe diferite marci. Golden Brau. Distributia marcilor de bere nu este foarte diversificata. cel premium cuprinde 12 . Bucegi. In urma sondajelor efectuate majoritatea prefera sticla de bere cand merg intr-un local. Determinarea segmentelor de pret cu identificarea principalelor marci incluse in fiecare segment. Ciucas. doza. si mai ridicate in magazine generale si mai ales în localuri. dar nu si cand sunt acasa . Noroc. Bergenbier. Astfel. principalele ambalaje fiind sub forma de sticla. Din cauza unor motive de comoditate s-a inventat doza care este mult mai usor de utilizat si de desfacut de altfel. dar si difera in functie de segmentul de piata caruia ii apartine marca respectiva. PET-ul este printre ultima inventie in materie de ambalaj de bere si este specific in general berilor din segmentul mainstream si economic: Golden Brau (avand insa numai sticle pet de 1l şi 1.5l. Forma traditionala de ambalaj care s-a pastrat si pana astazi la orice marca de bere este sicla de 0. Noroc. pet (q-pack) si butoi. 30l. Insa si aceasta are dezavantajele ei.5l). De asemenea se observa preturi mai mari pentru berile din segmentul super-premium şi premium. Cu toate acestea exista anumite marci de bere care nu folosesc ambalejele de doza cum ar fi : Gambrinus. Preturile marcilor de bere difera de la productor la producator. Capitolul V. care uneori difera de la marca la marca prin forma sa. si mai mici pentru cele din segmentul mainstream si mai ales pentru cel economic. Astfel segmentul super premium cuprinde categoriile de consumatori cu venituri foarte ridicate. Carlsberg. Gosser. O alta forma de distributie o reprezinta butoaiele de 5l. de la distribuitor la distribuitor. Analiza pretului. 50l specifice la majoritatea marcilol : Heineken. Gambrinus. pentru ca e mai greu de desfacut si mai trebuie sa plateasca si garantie pentru sticle. Ciucas. se observa preturi mai reduse in hipermarketuri si supermarketuri. Bucegi. Cu toate acestea sticlele de bere pastreaza cel mai bine savoarea unei bere bune. De altfel si definitia acestor segmente sugereaza acest lucru.

Altfel spus. vanzari grupate pentru a atrage cat mai multi consumatori.5l cu o reducere de 15% • 1. s-au difuzat 57.000 de oameni vor duce mingea la picior pe o distanta de 2. trecand prin 35 de localitati. Aproximativ 98. Presa si radioul au adunat in acest an. orasul unde se desfasoara Finala Cupei Romaniei Timisoreana. sunt incantati atunci cand un barbat le ofera trei pahare de Calsberg si o minge de fotbal in miniatura. Ei privesc apoi cu groaza cum ”agentul de vanzari” Carlsberg se arunca de pe stanca.400 kilometri de la Timisoara pana la Brasov. Capitolul VI. Analiza promovarii. In general producatorii de bere ofera diferite promotii de genul reduceri de pret. iar cel economic cuprinde persoane cu venituri reduse. doar cativa “stropi de bere”: procente de sub 1% din totalul volumului brut de publicitate. Cifrele furnizate de Alfa Cont arata ca numarul de spoturi TV difuzate in primele opt luni ale anului 2010 a fost cu 71% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2009. Spoturi TV De-a lungul timpului au fost facute diferite reclame publicitare pentru promoarea produsului respectiv. dar imediat se deschide si parasuta. Apoi voice-overul spune sloganul: ”Carlsberg nu face livrari la domiciliu. ar fi probabil cele mai bune 13 . Modalitati de promovare a berii. cel mainstream cu venituri medii. Cei trei alpinisti. ca de altfel si in anul trecut. care se adapostesc in cort. Acestia vor fi sustinuti de mari glorii ale fotbalului romanesc. dar dacă am face-o.5% din volumul brut de publicitate s-a consumat pe TV. Astfel de promotii sunt: • Oferta hipermarketului Carrefour care ofera bere Tuborg Gold la doza 0. pe coasta unui munte. dar si de personalitati care cred in valorile Fotbalului Adevarat. Cu timpul acestea au devenit tot mai reusite si mai traznite.938 de spoturi TV pentru bere.consumatori cu venituri mari. spotul de 30 de secunde incepe cu prezentarea unui cort aflat la o altitudine foarte mare. Promovarea vanzarilor. • Denumit ”Home Delivery” – ”Livrare la domiciliu”. concursuri.

august (19. la 81 de litri la finalul anului trecut. in urma cu doi ani. iar consumul de bere s-a diminuat de la 93 litri pe cap de locuitor.5%). alpinistii se trezesc cu o masa de fotbal in fata. in prezent jucatorii din piata se feresc sa mai faca previziuni clare cu privire la momentul in care piata va incepe sa creasca. astfel ca marilor berari nu le ramane decat sa astepte incalzirea vremii si debutul Campionatului Mondial de Fotbal.6%) si decembrie (17. aprilie (21. 14 . Vanzarile de bere au scazut anul trecut cu 16% in volum comparativ cu 2008. vanzarile de bere nu au revenit pe crestere nici in luna ianuarie a acestui an. la nivel de consum piata berii se intoarce in 2006. coborand insa de pe pozitia a saptea pe locul noua.5 miliarde de euro. Cu toate acestea. Cele mai puternice scaderi ale vanzarilor de bere au fost inregistrate in lunile iulie (25. dar ramane in top zece mondial.livrari la domiciliu din lume”. potrivit datelor din piata. Astfel. Aceasta inseamna ca vanzarile de bere la raft au fost anul trecut de 1. Previziuni asupra pietei. la aproximativ 17 milioane de hectolitri.6%).9%) ale anului trecut. in aceste luni inregistrandu-se cele mai slabe rezultate din ultimii patru ani. Astfel. intelegand acum de ce au primit si mingea. Capitolul VII. In final. vorbind doar de o revenire pe termen mediu. cu aproximativ 100 de milioane de euro mai mici decat cele din 2008. potrivit estimarilor ZF. potrivit calculelor ZF pe baza datelor Institutului National de Statistica.

php?s=254 http://www.ro/ro/sectiune.ro www.com www.compass.ro www.stellaartois.md/cultural.iqads.wall-street.ro/ www.ro www.tuborg.carrefour.brauunion.ro www.php?idarticle=1344 http://www.ro/article_detail.magazinulprogresiv.php?rubr=136 www.prezentonline.ro www.ro/ http://www.ro http://www.skol.mdn.ro 15 .ursus.ro www.Bibliografie http://www.berariiromaniei.sabmiller.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful