UNIVERSITATEA DE VEST TIMIȘOARA FACULTATEA DE SOCIOLOGIE- PSIHOLOGIE SECȚIA PSIHOLOGIE

Deficiența neuromotorie

MARDAN IULIAN ANUL III GRUPA 3

Prep.Univ. Daliana Istrat Defectologie și logopedie

Dizabilitatea descrie impactul deficienței asupra performanței. dar există unele corelații.C. Tremor: Mușchiul implicat tremură. rutinele zilnice sau ocupaționale și abilitățile de comunicare. auzul și abilitățile perceptuale.PSIHOLOGIE SECȚIA PSIHOLOGIE “Sunt considerate handicapate fizic acele persoane care prezintă deficiențe fizice suficient de grave pentru a împiedica sau a face dificilă derularea normală a vieții cotidiene.1997) Efectele handicapului motor asupra limbajului sunt la prima vedere inexistente. dizabilitate și handicap formează un continuum.Verza. (se poate spune că o persoană are o dizabilitate când deficiența afectează mobilitatea. Unele probleme de motricitate sunt cauzate încă din copilărie de paralizia cerebrală infantilă. Mușchiul scade pe măsură ce copilul crește.N. fiind atunci afectat pe lângă vorbit și cititul. iar la mișcări bruște sau întinderi. fiind afectată vederea. a controlului motor pe arii variabile ale corpului. Există totuși situații în care disfuncțiile psihomotorii ating biomecanica aparatului fonoarticulator. pot fi: . uneori permanentă.”(E. de la descrierea funcțională obiectivă a limitărilor funcționale la judecăți asupra dezavantajelor sociale. Afecțiunile motricității ca și consecințe ale P. . Majoritatea copiilor au această afecțiune ca rezultat al bolilor sau tulburărilor apărute în timpul sarcinii sau la naștere.) Deficiență. Distanța de la deficiență la handicap este distanța de la simptom la rol social.C. În unele cazuri pot fi afectate și alte porțiuni ale creierului. mușchiul se contractă puternic.după topografia localizării: monoplegia: paralizia unui singur membru( de regulă braț) diplegia: paralizia a două membre simetrice(brațele) hemiplegia: paralizia unei jumătăți a corpului( o mână și un picior) triplegia: paralizia a trei membre tetraplegia: paralizia celor patru membre paraplegia: paralizia ambelor picioare Câteva tipuri ale tulburărilor de mișcare: Spasticitate: Mușchiul membrului este mai mic decât în mod normal.UNIVERSITATEA DE VEST TIMIȘOARA FACULTATEA DE SOCIOLOGIE. postura și mișcările individului. medii. rezultând în diformități. aecasta nu presupune cu necesitate retard intelectual sau senzorial-perceptiv.după intensitate: ușoare. .I. multiplicat uneori când se vrea folosirea acelui membru. severe. ceea ce duce la pierderea. afectând tonusul muscular. profunde.(centri motori ai encefalului). Ea se caracterizează prin leziuni sau boli în S. Revenind la paralizia cerebrală infantilă.

de alimentație.PSIHOLOGIE SECȚIA PSIHOLOGIE “Ataxia: Pierderea senzației de echilibru și de poziție în spațiu.”(M. Unii par a nu reuși să-și organizeze și selecteze discursul(dispraxia). masticație și exerciții în consecință control postural. cu exerciții de rigoare respirație și fonație practica buco-linguală articulație vorbire curentă” (Ungureanu. Acești copii merg ca și când ar fi pe o barcă pe mare. iar ataxia este cel mai probabil asociată cu handicapul mintal. Rolul terapeutului crește.UNIVERSITATEA DE VEST TIMIȘOARA FACULTATEA DE SOCIOLOGIE. Tingle. Cauza pare a fi paralizia mușchilor feței sau slaba coordonare a mușchilor discursului(dizartria). Se întâmpla ca cei mai dizabili fizic să fie cei mai isteți. iar unii copii nu au grai(afazia). alături de mișcare necoordonată. “Intervenția logopedică propriuzisă în tulburările de limbaj ale deficienților motori se pliază pe următoarele obiective eșalonate: relaxare generală și exerciții specifice control bucal. deglutiție. Coordonarea mână-ochi este slabă și ei cad ușor. 1990) Caracteristici asociate dezvoltării: Discurs: apare defect de limbaj sau discurs la jumătate din copiii afectați.. pe măsura tulburării. 1998) Dizabilii psiho-motrici dispun de o (cvasi) integralitate a conduitei intelectuale și a inteligenței verbale însă trebuie asigurate: . Abilitate intelectuală scăzută: Aproximativ 75% nu se află la nivelul celor 25% care pot fi de inteligență medie sau peste medie. fără a se neglija lucrul în echipă. Probleme senzoriale: Pierderea senzației de textură și formă din mână.

PSIHOLOGIE SECȚIA PSIHOLOGIE - menajarea performanțială a deficienților motori adaptarea la ritmul lor de activitate de multe ori greoi și lent respectarea susceptibilității(evitarea sentimentelor de inferioritate și frustrare) stabilirea unei relații firești.UNIVERSITATEA DE VEST TIMIȘOARA FACULTATEA DE SOCIOLOGIE. . productive cu subiectul deficient psihomotor Chiar și pentru terapia comunicării handicapaților motori gravi există astăzi o serie de echipamente tehnice costisitoare și sofisticate ce pot fi utilizate cu atât mai mult în cazuri ușoare și medii. spontane.

PSIHOLOGIE SECȚIA PSIHOLOGIE Bibliografie: Verza. Psihopedagogie specială. NFER-NELSON .(1998). pp 215-218 Ungureanu.(1997).. The motor impaired child. Myra. pp 276-278 Tingle. Compediu de logopedie. E.(1990). Timișoara: Editura Eurostampa. București: EDP. D..UNIVERSITATEA DE VEST TIMIȘOARA FACULTATEA DE SOCIOLOGIE.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful