Székelyföld hetilapja

Alapítási év: 1904. Ötödik kiadás

9771583008004

/ szekelyujsag

www.szekelyujsag.ro

2012. június 1–7.

II. évfolyam

22. szám

24 oldal

Heti műsormelléklet

Ára: 2 lej

Second hand szobrok?

A minap a leggyűlölködőbb retrobaloldalinak számító magyarországi napilap, a Népszava a jelenlegi székelyudvarhelyi polgármester mélyenszántó véleményét közölte az Emlékezés Parkjáról, miszerint az ott található szobrok „second hand” művek. Nem is lényeges, hogy a közlés hazug és rosszindulatú. Sokkal lényegesebb arra figyelni, hogy milyen kötődésű magyarországi lap milyen kötődésű erdélyi erő képviselőjének tendenciózus mocskolódását közli!
BL ASKÓ JÁNOS 10. oldalon

HIRDETÉS

2

BELFÖLD

BELFÖLDI HÍREK ÉS KOMMENTÁROK

II. évfolyam 22. szám

HÍREK RÖVIDEN

Vissza a pénzt!
Korlátozta az Alkotmánybíróság a kormánynak azt a jogát, hogy visszavegye a polgármesterei hivataloktól az Ungureanukormány által kiosztott mintegy 648 millió lejt. A taláros testület döntése szerint a kormánynak vissza kell adnia a pénzt azoknak a polgármesteri hivataloknak, amelyek adóssággal rendelkeztek a támogatás visszavonásáról szóló kormányhatározat hatályba lépésekor vagy európai uniós pályázatokat bonyolítanak le.

Zajlik a szerecsenmosdatás
A Năstase-ügy újabb fejet követelt
Cezar Preda demokrata-liberális képviselő bizalmatlansági indítványt nyújtana be a Ponta-kormány ellen, mert az „brutálisan” beavatkozik az igazságszolgáltatási folyamatba.
ezar Preda az igazságszolgáltatásba való beavatkozással arra utalt, hogy Victor Ponta miniszterelnök az Országos Építészeti Felügyelet élére Constantin Balaban-Grăjdant nevezte ki, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a korrupció miatt két év börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnököt felmentsék. Năstasét azzal vádolták, hogy az Állami Építészeti Felügyelet egyik hivatalos rendezvényén gyűjtött pénzzel finanszírozta 2004es elnökválasztási kampányát. Grăjdan a napokban átiratban tudatta a bírósággal, hogy nem érte kár az intézményt.

Drágulások
5%-kal drágul június végéig a villamos energia. Az intézkedés mind a lakosságra, mind pedig az ipari fogyasztókra érvényes – közölték kormányforrások. A földgáz ára pedig 2013-tól fog emelkedni. Az EB és az IMF két évvel elhalasztotta az energiaárak liberalizálását a magánfogyasztók esetében, így ez 2017-ben ér majd véget.

C

KOMMENTÁR
Bármit is nyilatkozik Victor Ponta, a Szociálliberális Szövetség (USL) komoly humánerőforrás-problémákkal küzd. Folyamatosan olyan egyéneket neveznek ki a minisztériumok, illetve intézmények élére, akikről gyorsan kiderül, hogy erkölcsi problémáik vannak. A kormányfő most is hamar menesztette az igazgatót, azonban a DNA Grăjdan ellen bűnpártolás gyanújával vizsgálatot indított. Az USL a közvéleménykutatások alapján az őszi parlamenti választások nagy esélyese, és úgy tűnik, a román lakosságot a báb-kormányfő kétes szándékai továbbra sem hatják meg.

Célpont az államfő
Andrei Marga külügyminiszter egy román napilapnak azt nyilatkozta, a jelenlegi hatalom Traian Băsescu államelnök felfüggesztésének stratégiáján dolgozik. Kifejtette, hogy az országnak az lenne a legjobb, hogy minél hamarabb Crin Antonescu foglalja el Băsescu helyét. Az előző külügyminiszter, Teodor Baconschi vehemensen kritizálta ezt a kijelentését, rámutatva arra, hogy Románia külföldi megítélését erősen rontaná, ha a gyors kormányváltások után az államelnököt is eltávolítanák pozíciójából.

Erősödik a jobbközép
Mihai Răzvan Ungureanu visszatér?
Jobbközép ernyőszervezetet alapít Mihai Răzvan Ungureanu volt román miniszterelnök – közölte a Mediafax hírügynökség a politikus egy televíziós nyilatkozatára hivatkozva.
zükség van arra, hogy újraélesszük a jobbközép szavazókban a bizalmat, és a parlamenti választásokon kimozdítsuk őket, hogy hallassák hangjukat – mondta M.R. Ungureanu, hozzáfűzve, hogy kormányának leváltása parlamenti puccs eredménye volt. Kormányát csak úgy sikerült megbuktatniuk, hogy a koalíciós pártok törvényhozói közül többen átálltak a parlamenti választások megnyerésére esélyesebbnek tartott Szociálliberális Szövetséghez (USL), tehát elárulták őket. Ráadásul akkor történt mindez, amikor népszerűségi indexe folyamatosan emelkedett, így a szociálliberálisok minden eszközüket be kellett vessék az eltávolítása érdekében. Jelenleg a jobboldali alakulatok Ungureanuban látják az arculatváltás és a párt tiszta alapokon való újjászervezésének reményét, sőt neve a jobboldal lehetsé-

Székely Újság
Székelyföld hetilapja
ALAPÍTÁSI ÉV 1904. | ÖTÖDIK KIADÁS ISSN 1583-008X

Felelős szerkesztő
BALÁZS ÁRPÁD

Vezető szerkesztő
CSONT ZSUZSA

Főmunkatársak
BAYER ZSOLT, BIRÓ ZSOLT, FÁBIÁN LAJOS, CSÍKI SÁNDOR, JÁNOSI ANDRÁS, KOMORÓCZY GYÖRGY, MOLNÁR MIKLÓS

Adomány vagy lefizetés?
Az Állandó Választási Hatóság (AEP) által összesített adatok szerint a helyhatósági választási kampányban a politikai pártok eddig összesen 9,2 millió lejt gyűjtöttek adományokból. Az USL számláira eddig 3 129 328 lej érkezett, ezen kívül a szövetséget alkotó pártok is kaptak pénzt. A PDL 2 725 660 lejt gyűjtött adományokból, a Dan Diaconescu-féle Nép Pártja (PPDD) 787 611 lejt, a Románia Haladásáért Szövetség (UNPR) 472 940 lejt, az RMDSZ pedig 321 800 lejt.

Szerkesztő
PÉTER EDIT

Olvasószerkesztő
SZABÓ AT TILA

S

Korrektor
LŐRINCZ ILDIKÓ

Tudósítók
CZIRJÁK KÁROLY (Maroshévíz), CSISZER LÓRÁNT (Csíkszereda), CSÍKI ÁKOS (Gyergyószentmiklós), FEJÉR MELINDA (Kézdivásárhely), KOSZTI ILDIKÓ (Kézdivásárhely), ROKALY ELVIRA (Gyergyószentmiklós), JENEY ISTVÁN(Marosvásárhely), ZSIGMOND JÚLIA (Sepsiszentgyörgy).

Lapigazgató
KETESDI IMRE

Marketing
CSONT ÁGNES E-mail: marketing@szekelyujsag.ro E-mail (Kézdi): marketing.haromszek@szekelyujsag.ro

Stagnáló létszám
A közeljövőben nem lesznek elbocsátások a közszférában, de újabb alkalmazásokra sincs mód – mondta a munkaügyi miniszter, Mariana Câmpeanu. Kivételt képez az egészségügy, ahol 500 munkahely betöltését engedélyezték, mert krónikus személyzethiánnyal küzdenek – hangsúlyozta a miniszter.
Az oldalt írta és szerkesztette Péter Edit. peter.edit@szekelyujsag.ro

Terjesztés
BÍRÓ ANDREA, NAGY MIKLÓS

Szerkesztőség és Kiadó
INFOMARKET KFT. Szerkesztőség: 535600 Székelyudvarhely, Mihail Kogălniceanu utca 2. szám, Hargita megye, Románia Telefon: 004 (0)366-105.055; Mobil: 004 (0)746-142.676 E-mail: titkarsag@szekelyujsag.ro E-mail: szerkesztoseg@szekelyujsag.ro Fiókszerkesztőség: 525400 Kézdivásárhely, Ady Endre utca 9. szám, Kovászna megye, Románia Telefon: 004 (0)267-364.000 E-mail: szerkesztoseg.haromszek@szekelyujsag.ro

ges államfőjelöltjeként is felmerült. Ungureanu elképzelése szerint az új szervezetét Jobbközép Polgári Kezdeményezésnek fogják nevezni, és szorosan együttműködne a jobboldali pártokkal, közöttük elsősorban a Demokrata Liberális Párttal (PDL), amely az általa vezetett kormánynak a fő erejét alkotta.

www.szekelyujsag.ro
Tipog ráfiai tervet a Typotrek Kft. készítette. A hetilapot a Pantex Impex Nyomda nyomtatja. MINDEN JOG FENNTARTVA.

II. évfolyam 22. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD
JEGYZET
SZENTGYÖRGYI LÁSZLÓ
szentgyorgyi.laszlo@gmail.com

3

Nemzeti önazonosságunkért
Beszélgetés Szász Jenővel, Székelyudvarhely polgármesterjelöltjével
SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

Ballagás

A

– Mint építő, és intézményalapító polgármestert emlegetik. Melyik intézményre a legbüszkébb?
– Nehéz választanom, hiszen ha szabad egy hasonlattal élnem, úgy tekintek ezekre, mint szülő a gyermekeire. Valamikor azt mondtuk: „Székelyudvarhely több mint város – Székelyudvarhely a székely főváros” – ha főváros, akkor viszont fontos, hogy oktatási, kulturális intézményei is legyenek. Ezek az intézmények nemcsak azért fontosak, mert a város rangját emelik, hanem azért is, mert ezek nélkül lehetetlen nemzeti önazonosságunk megőrzése, ami egyébként ma kisebbségi sorban, az elnemzetietlenítő politikát folytató közegben és a globalizálódó világban többszörösen is aktuális. Így születtek meg sorra azok a fontos művelődési intézmények, ami nélkül ma már Udvarhely elképzelhetetlen. Létrehoztuk a Tomcsa Sándor Színházat és az Udvarhely Táncműhelyt. Új székházat kapott a Városi Könyvtár, amely remélem, hamarosan Nyirő József nevét veheti fel. Továbbá felújítottuk a Haáz Rezső Múzeumot, ahol immár olyan állandó kiállítást is be tudtunk például rendezni, mint a város történetét bemutató tárlat. A Székelyföldi Filharmónia túl azon, hogy megélhetést biztosít fiatal zenészeinknek, mindenképpen a székelyudvarhelyi élni akarást testesíti meg. Volt próbálkozás, hogy a három, majd a két székely megye alapítson filharmóniát, de egyik sem tette, így maradt ránk. Mi büszkén vállaltuk ezt a feladatot, ezt is saját gyerekemnek tekintem.

– Az oktatási intézmények külön fejezetet képeznek…
– Igen. Abban az időben kerültek ön-

kormányzati tulajdonba az oktatási intézmények. Ma már elmondhatom: úgy vettük át ezeket, mint egy-egy árvagyereket. Aztán mind otthonossá tettünk. Korszerűtlen nyílászárók, elavult fűtésrendszer, volt, ahol még az eső is befolyt. Ma büszkén nézek végig a legtöbb iskolán. Van még egy kötelezettségünk: Székelyföld egyik legpatinásabb iskolája, a Tamási Áron Gimnázium, amely bár a római katolikus egyház tulajdona, de megítélésem szerint fenntartása a város feladata is. Bölcsődétől az egyetemig – hirdetjük, így talán az oktatás tekintetében a felsőoktatás meghonosítását tekintem a legjelentősebb előrelépésnek. A

Benedek Elek Tanítóképző ma már a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanítóképző fakultásának kihelyezett tagozataként működik. Ezen is túlmutat a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának az udvarhelyi letelepítése. Immár 350 diplomát osztottunk ki olyan székelyföldi fiataloknak, akik itthon kamatoztatják tudásukat. Ma már 1350 hallgatóról és négy egyetem együttműködéséről beszélhetünk: a Budapesti Gazdasági Főiskola, az Edutus Főiskola mint a MÜTF jogutódja, a győri Széchenyi István Egyetem és a Veszprémi Egyetem keszthelyi kara az udvarhelyi egyetem partnerei.

z érintettek – tanulók és szülők – számára talán az év legemlékezetesebb eseménye a ballagás. S egyben a legtöbb izgalmat, bosszúságot okozó is. Idén valahogy teljesen kivülállóként – sem utódom, sem rokonom nem ballag – figyelhetem a szülők vergődését, akik többnyire anyagi lehetőségeik határait is túllépve próbálnak megfelelni az „elvárásoknak”. A „ha nekik lehet, mi sem adhatjuk alább” kényszerének engedve. Igen költséges mulatság a ballagási cécó. A számok hallatán elámulok, az az érzésem, itt mindenki elvesztette józan ítélőképességét, mintha esküvőre készülnének... Visszatérve a ballagókra, hisz róluk akartam szólni, bevallom: nem irigylem őket. Azaz egy kicsit mégis, de kizárólag fiatalságuk okán. Viszont együttérzek velük, mint aki tudja már, amit ők még nem tudhatnak, vagy csak igen kevesük: hogy rossz világba születtek. Bár ez a kijelentés valahogy érvényes minden kor fiataljára, minden generációra. A mostaniaknak viszont egy olyan iskolában kellett volna elsajátítaniuk azokat az ismereteket, amelyek az érettség előfeltételei, amelyről mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy képes követendő példát, mintát felmutatni a tanuló fiatalok számára. Arány-, irány-, érték- és mértékvesztett korunkban az iskola nem készít fel semmire, a valódi kihívásokra, az életre a legkevésbé. Ezért pedig nem ők, hanem mi, a szülők a felelősek. „És mégis: ifjúság, előre!” – biztatom őket, akik olyan világban kell, kellene megtalálniuk a helyes irányt, kellene boldogulniuk, amelyben a költőt parafrazálva: bármerre néznek – immár mindenfelé előre van.

HIRDETÉSEK

4

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 22. szám

Avató avatóra
Fenyéden a helyhatósági kampány hevében a napokban egy leaszfaltozott mellékutcát és a felújított polgármesteri hivatalt adtak át ünnepi csomagolásban. Egy ilyen rendezvény elmaradhatatlan vendége Borboly Csaba megyei tanácselnök, aki most sem jött üres kézzel: a polgármesteri hivatalnál átadta a megyezászlóként is elfogadott székely zászlót, amelyet ünnepélyesen kitűztek az épület homlokzatára.
UDVARHELYSZÉK

AMBRUS ANDRÁS
ambrus.andras@szekelyujsag.ro

község polgármesterével felmentek a tetőcserépre, egészen az esővíz csatorna fölé, hogy a zászló biztosan a helyére kerüljön. Bokor Botond, a község RMDSZ-es polgármestere elmondta, örül, hogy végre elérkezett ez a pillanat, és méltó helyen loboghat a székely zászló, hiszen eddig az épület rossz állapota miatt nem tűz-

A

ték ki azt. Ezért kívülről teljesen felújították az épületet, új nyílászárókat helyeztek el és biztonságos parkolót építettek. Micsoda párosítás! A sorrend felállítása gondot okozhatott, hiszen ha nem kerül pénz a beruházásra, akkor a székely zászló várhatott volna sorára. Kemény elvárásoknak kell megfeleljenek nemzeti szimbólumaink, hogy parkolópályára kerüljenek. A szomszédban épülő küküllőkeményfalvi művelő-

dési ház még nem készült el, de már kétszer felavatták, egyszer az alapkőletételt ünnepelték, legutóbb a tetőszerkezet elkészültére terelték össze a falu népét. Fenyéden az országút melletti járda sem kerülhette el sorsát, felavat-

ták minden oldalról. Ha volt ok az ünnepségre, az a Dávid Mózes híres faragómester által készített, most felújított és felállított székely kapu, amely újként fogadja a betérőket. A többi viszont választási lufi.

Magyarságunkban megerősödve
Felemelő és szívet melengető élményben volt részünk május 25-én a keresztúri Molnár István Múzeumban. Előadást tartott Prof. dr. Papp Lajos nyugalmazott szívsebész professzor, aki hangsúlyozta, hogy minden embernek küldetése van, senki sem született véletlenül a világra, Isten mindenkinek feladatot adott. Az, hogy magyarok vagyunk, nem a mi érdemünk, nem mi döntöttük el, hogy azok legyünk, de hogy mit kezdünk a tehetségünkkel, talentumainkkal, az már a mi felelősségünk.
SZÉKELYKERESZTÚR

X. Rugonfalvi falunapok
Tizedik alkalommal tartanak falunapokat Rugonfalván – a rendezvénysorozatra 2012. június 2–3-án kerül sor a Pro Rugonfalva Egyesület szervezésében, tájékoztatott Bíró László alapító tag. Szombaton 11 órától református istentiszteletet tartanak, igét hirdet Farkas Ferenc nyugalmazott református lelkipásztor.
UDVARHELYSZÉK

AMBRUS ANDRÁS
ambrus.andrás@szekelyujsag.ro

M

egjegyzendő, hogy bár végeredményben kampányrendezvényről van szó – Papp Lajos az MPP keresztúri szervezetének meghívására jött – ennyire visszafogott és elegáns kampányesemény még nem volt Keresztúron: az MPP-sek nem nyomultak, a polgármesterjelöltjük, Sipos István megköszönte a professzornak a megható előadást, s punktum. (Ez azért is hangsúlyozandó, mert néhány nappal korábban az RMDSZ által szervezett Baricz Gergő koncerten viszont volt kampányolás ezerrel…) A rendezvény rázómozzanataként egy keresztúri néni házikenyérrel és diós kaláccsal ajándékozta meg Papp Lajost, ami szintén szimbolikus gesztus volt: lelki és testi táplálékok így kapcsolódtak össze.

BAL Á ZS ÁRPÁD
balazs.arpad@szekelyujsag.ro

E

zt követően Bartha Miklós országgyűlési képviselő szobránál Barabás Csaba lelkész mond köszöntő beszédet, fellép a székelykeresztúri református énekkar, majd Bokor Imre mond verset. Délután három órától kerül sor a hagyományos fotókiállítás megnyitására, majd Ablonczy László, a Magyar Nemzeti Színház volt igazgatójának előadását hallgathatják meg a jelenlévők a Nemzeti Színház hivatásáról és a műkedvelő színjátszás jelentőségéről. 5 órától a Makkai András Általános Iskola tanulóinak elő-

adása következik, 7 órától filmeket vetítenek A vizek birodalma (természetfilm), és „Papp Laci”, az ökölvívó címmel. A szombat estét színdarabos bállal zárják. Vasárnap délelőtt ökumenikus istentiszteletre kerül sor, igét hirdet Szeredai Noémi unitárius lelkipásztor, imát mond Kovács Péter plébános és Barabás Csaba református lelkipásztor. Ezt követően könyvbemutatóra kerül sor: Riadj, magyar!, Bartha Miklós válogatott képviselőházi és nemzetpolitikai írásai 18801905, (Bp. 2011), Dr. Szabó Pál Csaba történész, szegedi egyetemi tanár gondozásában. Délután kezdődik a néptáncparádé, majd tábortűz.

II. évfolyam 22. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

5

Bemutatjuk a polgármesterjelölteket
Beszélgetés Kiss Attilával, Barátos község (Háromszék) MPP-s polgármesterjelöltjével
CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

Beszélgetés Kovács Imrével, Kézdialmás község MPP-s polgármesterjelöltjével
CSONT ZSUZSA
csont.zsuzsa@szekelyujsag.ro

– Az elmúlt négy évben önkormányzati képviselőként tevékenykedett, most versenybe száll a polgármesteri székért. Mit kell tudni Önről, illetve miért vállalta a megmérettetést?
– Harminchárom éves vállalkozó vagyok, három éve nős, egy kétéves kisfiú édesapja. Barátoson születtem, és itt is akarok élni. Ezért szeretném, hogy lakható, élhető legyen a községünk. A polgármesteri tisztségért való megmérettetést kollégáim felkérésére és a lakosság biztatására vállaltam.

– Miért döntött úgy, hogy vállalja a megmérettetést a polgármesteri tisztségért?
– Úgy látom, változásra van szükség a községünkben. De ez érvényes az erdélyi magyar politikára is. Átélve és végignézve a mai kilátástalan, reménytelen helyzetet, az elszegényedést, úgy döntöttem, a túlélés érdekében nem elvándorolt sorstársaimat követem, hanem erőmhöz mérten megpróbálok segíteni a községen, a szülőfalumon. Ezt a lakossággal együttműködve szeretném megvalósítani anélkül, hogy hatalmam rákényszeríteném az emberekre.

– Melyek a legnagyobb problémák a községben? Polgármesterként mit tekintene elsődleges feladatának?
– Elsődleges a hidak, az utak javítása, karbantartása, a szükséges munkagépek és szerszámok megvásárlása. Az elmúlt időszakban javaslatunkra elkezdték javítani a mezei utakat, ezt a munkát folytatni kell. Lényeges a mezőgazdaság támogatása, a lakosság tájékoztatása a pályázati és egyéb finanszírozási lehetőségekről, mert például a telekiek nagy része mezőgazdasággal foglalkozik. Teleken és Pákéban nincs orvosi ellátás. Nagyon fontosnak tartom, hogy időközönként járjon ki az orvos ezek a falvakba, és ehhez biztosítani a megfelelő körülményeket. Ez főként az időseknek lenne nagy segítség. Telek a főúttól félreeső település, és nincs megoldva a tömegközlekedés. Kovásznára több diák ingázik naponta a községből, fontosnak tartom az utaztatásuk megoldását. Ígéret volt az ivóvízhálózat és a kanalizálás kiépítésére, ezt kellene felgyorsítani, hisz nincs ivóvíz a községben. Fontos a vállalkozók idevonzása, a munkahelyteremtés. Újra kell éleszteni és támogatni a sportéletet, a focinak hagyománya volt a községben, de mára megszűnt ez a tevékenység. Más községek sportcsarnokot építettek pályázati pénzből, mi ezt a lehetőséget sem használtuk ki. Számos projekthez állítottuk össze a dokumentációt, de ma is a szekrényben sorakoznak. Ezeknek a folyamatát fel kell gyorsítani, nem csak beszélni róluk. Ravatalozó egyik faluban sincs, pedig lehetőség volt a felépítésükre. Ezt a hiányosságot is pótolni kell. Zöldövezeteket kell kialakítani, a szabadidő hasznos eltöltésére és a szórakozásra lehetőséget biztosítani a fiataloknak. Fel

kell lendíteni a kulturális életet, építeni a közösségi szellemet. Jó kapcsolatot szeretnék kialakítani az egyházzal és a közintézményekkel.

– Hogyan látja az önkormányzat megfelelő működését?
– Olyan önkormanyzatot szeretnék a községnek, amelyhez annak polgárai bizalommal fordulhatnak, félelem nélkül elmondhatják véleményüket, észrevételeiket és gondjaikat. Az elöljáróra ne mint diktátorra, hanem mint barátjukra tekintsenek, aki anyagi helyzetüktől és attól függetlenül, hogy milyen társadalmi réteget képviselnek, egyformán kezeli őket. És a bosszúvágy helyett a község érdekeit helyezi előtérbe.

– Hogyan látja az önkormányzat megfelelő működését?
– Fontosnak tartom, hogy az önkormányzati testületben minden társadalmi réteg és szakterület képviselve legyen. Lényeges a megfelelő kommunikáció, a tanácsosok el kell nyerjék az emberek bizalmát ahhoz, hogy problémáikról értesüljenek. Minél gyorsabban és hitelesebben jutnak el ezek az információk az önkormányzathoz, annál hatékonyabb tud lenni a működése. A munkálatok prioritási sorrendjét fel kell állítani, ehhez is figyelembe kell venni a lakosság igényeit. Falugyűléseken és egyéb találkozásokkor erre jó alkalom adódik. Sajnálom, hogy az elmúlt években a jelenlegi községvezetés ezekre nem kerített alkalmat. A közpénzek hatékony felhasználása mellett ezek átláthatóságát is biztosítani kell. A jelenlegi tanácsban konfliktusmentes volt a munka, a polgármester mindenre azt válaszolta, „megoldjuk”, de ez a gyakorlatban elmaradt. Összefoglalták 84 pontban az elmúlt négy év tevékenységét, és szétszórták a községben. Nem ez jelenti a kommunikációt a lakossággal. Az összefoglaltak nagy része a karbantartási munkálatokra vonatkozik, a többi pedig csak részben fedi a valóságot.

– Melyek a legnagyobb problémák a községben?
– Véleményem szerint a legnagyobb problémát a fiatalok elvándorlása jelenti, és ebből adódóan a családalapítások számának jelentős csökkenése. Nagyobb figyelmet kell fordítani a fiatalokra és az itthonmaradásukra, munkahelyeket kell teremteni. Ismertetni kell a mezőgazdasági pályázatokat, támogatni a helyi termékeket előállító és feldolgozó vállalkozásokat, és minden olyan céget, amely nem kizsákmányolja a községet, hanem partnerként kezeli a munkahelyteremtés érdekében.

– Milyen terveket fogalmazott meg választási programjában?
– Fontosnak tartom a házi beteggondozás beindítását a Caritas Segélyszervezet közreműködésével. Ez a szolgáltatás egészségügyi és lelki támaszt egyaránt nyújtana az időseknek. Figyelmet fogok fordítani mindenféle segély igazságos elosztására, és arra,

– Mit üzen a község lakóinak?
– Köszönöm a bizalmat és a biztatást, ígérem, hogy a lakosság is számíthat rám. Az MPP idén teljes listával indul, 14 személyt jelöltünk az önkormányzati testületbe. Hiszem, hogy közös erővel eredményeket fogunk elérni, jobb irányba tudjuk mozdítani a községet.

hogy ezeket időben megkapják a rászorulók. Az elsődleges feladatok közé tartozik az utcák feljavítása a községhez tartozó mindkét faluban, a mezei utak rendbetétele, hidak építése. Mindezeket, amennyiben lehetséges, önerőből valósítanám meg, földmunkagép, illetve egyéb szerszámok és gépek beszerzése révén, amelyeket minden évszakban használni tudunk. Úgy gondolom, ebben a válságos gazdasági helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy minden munkálatra idegen cégeknek fizessünk. A lehetőségekhez mérten minden olyan elkezdett vagy folyamatban levő munkálat befejezését szorgalmazni fogom, amely a község polgárainak érdekeit szolgálja. Támogatni fogom a Szarvasmarhatartó Egyesületet a tagok érdekeit szem előtt tartva és az alakulat fejlődését elősegítve. A csomortáni asztalosműhely fennmaradását és fejlődését szükségesnek látom, szorgalmazom a segítését. Támogatni fogom a kézdialmási népi zenekart, minden sport- és kulturális rendezvényt, főként azokat, amelyek megismertetik fiataljainkkal nemzeti értékeinket, hagyományainkat, és segítenek ezeket megőrizni. Fontosnak tartom az együttműködést a község más intézményeinek vezetőivel, függetlenül attól, hogy ki tölti be az illető tisztséget. Minden tevékenységemmel az emberek érdekeit és a község felemelkedését fogom szolgálni, az emberekkel együttélve és -működve anélkül, hogy valamilyen felsőbbrendűséget vagy címet kiköveteljek magamnak.

6

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 22. szám

Tartanak az érettségitől
Kézdivásárhelyen két középiskola végzős diákjait búcsúztatták az elmúlt hétvégén. Pénteken délelőtt a Bod Péter Tanítóképző, szombaton pedig a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ XII-es tanulói ballagtak a Gaudeamus igiturt énekelve.
KÉZDIVÁSÁRHELY

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

ballagást követően teljes kapacitással az érettségire koncentrálhatnak a végzősök. A tavalyi, országosan gyenge érettségi eredmények után idén a középiskolákban nagyobb hangsúlyt fektetnek a záróvizsgákra való felkészülésre. A kézdivásárhelyi oktatási intézményekben a kötelező próbaérettségi mellett külön vizsgákat is tartottak több tantárgyból. A próbaérettségi eredményei alapján néhol az iskolák igazgatói csupán reménykedni tudnak a sikeres eredményekben. „Megtartottuk a tanfelügyelőség által kiszabott kötelező próbaérettségiket a szaktantárgyakból, azon kívül mi is szerveztünk vizsgát minden tantárgyból az első és a második félévben is. Felkészítőket tartottunk, úgy érzem, mi, tanárok sokat tettünk a sikeres záróvizsga érdekében, a többi már a diákokon múlik. A tavaly 81,81%-os átmenési aránnyal zár-

A

tuk le az érettségit, idén is reménykedünk a jó eredményben” – mondta László Katalin, a Bod Péter Tanítóképző igazgatónője. Az Apor Péter Szakközépiskola igazgatójától, Dezső Venceltől megtudtuk: a próbaérettségi eredmények gyengére sikerültek. Már az év elejétől felkészítőkre járhatnak a középiskola tanulói, mégsem igénylik a kiegészítő órákat. „Megtartottuk a hivatalos próbaérettségit, román nyelvből 40%, matematikából 51,32% és történelemből 81,22% kapott átmenő osztályzatot. Szerveztünk az iskolán belül is felmérést kémiából, 7 diákból egynek nem sikerült, és biológiából: a 22 tanulóból 4 vizsgázott ötös osztályzaton alul. Ha a diákok komolyabban veszik a tanulást, a kamerás rendszer bevezetésével is 75-80%-ban számítunk sikeres érettségire a tavalyi 84,77%-hoz viszonyítva” – nyilatkozta Farkas Ferenc, a Református Kollégium igazgatója. A Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ igazgatója, Gábor Rezső elmondta:

reméli, a május 26-án megtartott kicsengetés után a diákok okosan használják ki az érettségiig maradt időt. Sajnos a próbaérettségi is azt tükrözi, hogy rengeteget kell tanuljanak ahhoz, hogy átmenjenek a vizsgákon. A próbán román nyelvből 96 diákból csupán 19-nek sikerült átmenő jegyet írni, a matematika vizsgán pedig a 84-ből kettőnek annak ellenére, hogy fel-

készítő órákat minden tantárgyból tartanak. A Nagy Mózes Elméleti Líceumban román nyelvből és matematikából tartottak próbaérettségit, amelyeken közel 50%ban teljesítettek sikeresen a végzős diákok. Az eredmények eddig nem túl biztatóak, ezért még felkészítőket tartanak a diákoknak az érettségi tantárgyakból – tudtuk meg Bejan András igazgatótól.

Közgyűlés a csavargyárért Legyen színesebb a világ!
A Vigadó kisterme adott otthont a múlt héten az Egyesület az MTS Rt. Vagyona Megmentéséért legutóbbi közgyűlésének. Az alakulat a csavargyár (MTS Rt.) megmentéséért jött létre.
KÉZDIVÁSÁRHELY

Idén nyáron három tábort szervez a kézdivásárhelyi Bóbita Egyesület. A Hozd mozgásba magad! életmódtábort június 27. – július 1. között tartják 7-11 éves gyerekeknek. A tábor elsősorban súly- és táplálkozási problémákkal küszködő gyerekeknek szól, akik részt vettek az egyesület Az érték benned van c. féléves élményterápiás tréningjén, de másokat is szívesen látnak, akik új vakációs élményekre vadásznak.
KÉZDIVÁSÁRHELY

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

„A közgyűlésen tájékoztattuk a gyár nyugdíjasait a jogaikért folytatott eljárásokról, amelyekért az egyesület a munkaügyi bírósághoz folyamodott. Beszéltünk az MTS Rt. felszámolásáról és annak eljárásáról, illetve ismertettük felosztási tervét. A Craiova-i Táblabíróság döntése alapján visszakerül az egyesület tulajdonába a csavargyár, a Skat-Kart Kft. által birtokolt ingatlan, azoknak a garzonoknak a tömbháza, amely a gyár tulajdona volt, illetve a szászfalusi ingatlan. Az MTS Rt. feloszlásáért egy külön tár-

saságot alapítunk. Végül ismertettük az Erdély Edéék által, a részvénytársaságunknak okozott anyagi károkért a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz benyújtott keresetünket” – számolt be Ráduly-Baka Lajos, a MTS Rt. igazgatótanácsának elnöke. A csavargyár jelenlegi helyzetéről egy korábbi lapszámunkban beszámoltunk.

jól megtervezett kihívásokra épített program ügyességi játékokba, feladatokba, táncba burkolva segít problémahelyzetek megoldásában, a helyes énkép kialakulásában, tanulási és beilleszkedési nehézségek leküzdésében az életmódváltás útjára terelve a résztvevőket. Az 5let játék és alkotótábort július 2630. között tartják 7-14 éves gyerekeknek. Tematikus programok, sport és népi játékok, hegyi túrák, gyógynövénygyűjtés, különböző barkácsolási technikák kipró-

A

bálása, tánc- és drámajátékok várják az érdeklődőket. Az Érezd a ritmust tánctáborra augusztus 27-31. között kerül sor. Ide 10-16 éves gyerekeket várnak, akiknek fiatal animátorok tartanak intenzív táncórákat. Kiegészítő programként fejlesztő játékokat, kézműves-tevékenységeket szerveznek. A táborok helyszíne az ojtozi Anselmo Panzió, a részvételi díj 375 lej. A helyek száma korlátozott, táboronként 20-35 személyt várnak. Érdeklődni, jelentkezési lapot igényelni az info@bobita.ro e-mail címen, vagy a 0762-205 420-as telefonszámon lehet. Az igénylés a jelentkezési lap kitöltésével és az előleg kifizetésével érvényesíthető.

II. évfolyam 22. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

7

Megfigyelt Nyirő József iskola
Tovább fejlődik a Nyirő József újratemetése kapcsán a román hatóságok által kirobbantott, magyargyűlöletbe torkoló botrány. Pénteken rendőrök fényképezték a csíkszépvízi iskolát, amely Nyirő József nevét viseli.
CSÍKSZÉK

CSISZER LÓRÁNT
csiszer.lorant@szekelyujsag.ro

argita megye prefektusa csak hétfőn jelentette be, hogy megvizsgálja azoknak az önkormányzati határozatoknak a törvényességét, amelyek szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el az íróról, de a román erők már a múlt héten feltérképezték a szóban forgó helyeket. Az említett iskolánál rendőrautóból készítettek a múlt pénteken felvételeket. Az íróról elnevezett iskola igazgatója, valamint a község elöljárója csodálkozva állnak a történtek előtt, amely a polgármester szerint csupán feszültségkeltés, mert semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy az iskola a jelenlegi nevét viselje. Elmondása szerint a névadás még a kilencvenes években történt, és a szakminisztérium nem talált akkor semmi kifogásolnivalót benne, valamint nevetségesnek tartja, hogy egyesek szerint az író fasiszta és antiszemita volt. Úgy

H

véli, az író életútja jól bizonyítja, hogy köze nem volt ilyen jellegű tevékenységhez. A polgármestert sem értesítette senki ezidáig a prefektus által jelzett vizsgálatról. A névadás esetleges törvénytelenné nyilvánításával kapcsolatosan a nyilatkozat majd a fejlemények tükrében történik meg a részéről. Az események előzménye: Cristina Urzică prefektus Victor Ponta román miniszterelnöktől kapott utasítást arra, hogy valamennyi olyan önkormányzati határozatot megvizsgáljanak, amely szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyirőről. A kormányfő szerint a háborús bűnök miatt elítélt személyek kultuszának ápolásáról szóló jogszabály tiltja, hogy „elismerésben vagy tiszteletadásban részesüljenek a fasiszta és antiszemita személyek”, de ugyanakkor saját szavaival mondott ellent a saját, a kivizsgálást alátámasztó érveinek, mert elmondta, hogy Nyirőt soha nem ítélték el, és nem nyilvánították háborús bűnösnek.

Még nincs kár
Nem okozott károkat eddig a tartós esőzés Gyergyó vidékén. Bár a kapálás, gyomirtás terén most nem kedvez a bőséges csapadék, egyelőre nem kell terméskieséstől tartani emiatt. A tavasz folyamán eddig leesett csapadékmennyiség még csak mostanra ellensúlyozza az őszi szárazságot.
GYERGYÓ SZÉK

Hősök napja Maroshévízen
CZIR JÁK K ÁROLY

M

BARABÁS -PÁL HA JNALK A

M

ájusi eső aranyat ér – mondja a szólás, és ez különösen igaz idén. Hiszen az igencsak hoszszúra sikerült őszi szárazság hatása mostanra ellensúlyozódni látszik, újra a megszokott szintre került a termőföldek vízháztartása. Bár soknak tűnik az eddig lehullt csapadék, egyelőre nem okozott kárt a mezőgazdaságban. Ferencz Béla, az Agromec Rt. igazgatója elmondta, a tavaszi munkálatok ütemét lassította az esős időjárás. Most a burgonyaföldek kapálása és a gyomirtás lenne soron, a földek viszont túl sárosak ahhoz, hogy ezeket a munkákat el lehessen végezni. A növényvédelmi teendők késése miatt később problémák adódhatnak a termés minőségében. A vetések esetében egyelőre csak jótékony hatása van a rossz időjárásnak. Az Agromec

inden év májusának utolsó vasárnapja a magyar hősök napja. Maroshévízen 2008-tól minden évben ezen a napon a Zsákhegyi Magyar Katonai Temetőben megemlékezéseket rendeznek hőseink tiszteletére. Ez évben is így volt. Habár az előző évekhez képest idén kevesebben voltak jelen, ami

részben a rossz időnek is tulajdonítható, a rendezvény így is emlékezetesre sikerült. Rövid imádkozás után koszorút helyezett el a Települési Székely Tanács, a maroshévízi EMNP és a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület. Az említett temetőben 216 katona hamvai nyugszanak, ezek közül 196 hős az első világháborúban, 20 a második világháborúban esett el.

helyben értékesíti a megtermesztett búzát és az étkezési krumplit. Csupán az ipari burgonya kerül idén is a chipsgyárba. A rossz termés így elsősorban a helyi felvásárlók pénztárcáját érintené negatívan. Erre egyelőre nem kell számítani, ha a továbbiakban kedvezően alakul az időjárás, még lehet gazdag a termés. Hétfőn 24 óra alatt négyzetméterenként 32 liternyi eső esett az Agromec mérései szerint. Az időjósok szerint az elkövetkező két hétben is hasonló időjárásra számíthatunk, nem lesz alkalom a termőföldeken való munkálkodásra.

RENDELJE MEG KEDVEZMÉNNYEL, LAPOZZA EREDMÉNNYEL!

POSTAI ELŐFIZETÉSEK ÁRLISTÁJA
Katalógusszám: 15223
Előfizetés típusok Nyugdíjasok, diákok Magánszemélyek Jogi személyek 1 hónapra 9,50 lej 10,50 lej 12,00 lej 3 hónapra 26,22 lej 29,82 lej 36,00 lej 6 hónapra 49,40 lej 56,49 lej 72,00 lej 12 hónapra 94,62 lej 108,46 lej 144,00 lej
HIRDETÉS

8

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 22. szám

Vissza a székely ruhával?
A Magyar Polgári Párt (MPP) tenni kíván az oktatási intézmények fejlesztése érdekében, mivel mindennél fontosabbnak tartják a minőségi oktatást, ugyanis ez fontos eleme kultúránk és értékeink fennmaradásának. Javasolni fogják egy iskolai alap létrehozását, mellyel lehetőség szerint az önkormányzat is hozzájárulhat az oktatás színvonalának emeléséhez – közölte Bereczki Kinga a párt szerdai sajtótájékoztatóján.
SEPSISZÉK

MOLNÁR ANDREA

K

ultúránk megőrzésének jeleként fontosnak tartja a székely ruhában való ballagás hagyományának felélesztését, melynek egyik fontos képviselője a Székely Mikó Kollégium lenne, melynek diákjai az elmúlt esztendőkben egyre gyakrabban döntöttek a székely ruhában való ballagás mellett. A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyör-

gyi szervezete kedden kezdte meg Kilyén és Szotyor községekben azon találkozósorozatát, melynek célja a választópolgárokkal való jobb kapcsolatteremtés egy jövőbeli programterv kidolgozása érdekében. Ezt tükrözi az is, hogy az MPP listáján helyet kaptak a városhoz kapcsolt települé-

sek képviselői is, így valóban a felmerülő problémák megoldására kerülne a hangsúly, nem pedig azok szőnyeg alá söprésére. A lakossági fórumok szerdán Szépmezőn, csütörtökön a Lenin és Állomás negyedekben kezdődtek, jövő héten, hétfőn a Csíki, kedden pedig a Szemerja ne-

gyedben folytatódnak, június 1-jén, pénteken pedig a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében kerül sor hasonló jellegű találkozóra, ahol bemutatkoznak a Magyar Polgári Párt jelöltjei, valamint az összegyűlteknek lehetőségük lesz véleményük kinyilvánítására is.

Kampány határok nélkül
Május 19-én, szombaton a lemhényiek templomba menet felháborító kampányfogásba ütköztek. A falu katolikus temploma mellett található, a világháborúkban elesett hősök emlékére állított turulmadaras emlékmű elé egy óriásplakátot tettek ki, melyen a helyi RMDSZ-es polgármesterjelölt, Lukács Róbert épp Tamás Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnökjelölttel fog kezet. A plakáton a „Folytatjuk a munkát!” szlogen olvasható.
KÉZDISZÉK

Szépülő óvodakert
A kézdivásárhelyi Bóbita Egyesület céljai között szerepel a város szépítése, zöldövezetek kialakítása, újratervezése, a gyerekek számára minél élhetőbb környezet megteremtése. E cél érdekében immár a harmadik pályázatot nyerte, melyet a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány hirdetett meg. A pályázat partnerei Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala és a Csipkerózsika Napközi Otthon.
KÉZDIVÁSÁRHELY

KOSZTI ILDIKÓ
koszti.ildiko@szekelyujsag.ro

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

I

„Nem nézem jó szemmel, hogy az RMDSZ így kampányol. Nem tudom Tamás Sándor vagy Lukács Róbert mekkora hős, hogy a világháborúban elesettek emlékműve elé rakták ki plakátjukat. Van elég szabad hely ahová tehették volna, nem pedig erre a célra használni az egyház területét” – vélekedett a lemhényi Bokor Jakab. B. Hajnal szerint nem illendő a hősök emlékművét választási kampány céljából így meggyalázni. „A politika nemsokára be-

jut a templom ajtaján, ez sajnálatra méltó. Szerencsére a faluban sem a Magyar Polgári Párt, sem az Erdélyi Magyar Néppárt nem követte az RMDSZ példáját” – mondta Bidiga József.

dén újabb pályázatot nyert a Bóbita Egyesület, melyet a zöldövezetek kialakítása, a meglévők szépítése és gazdagítása céljából évek óta hirdet a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány. Ezúttal a kézdivásárhelyi Csipkerózsika Napközi Otthon udvarán és kertjében folynak javában a munkálatok: virágágyások, sziklakert, cserjesövény körvonalazódik, padok, homokozó születik újra, a gyerekek, pedagógusok és szülők nagy örömére. A lelkesedés az óvoda belső terén is látszik: a gyerekek és a szülők segítségével sikerült azt is úgy rendezni, hogy tükrözze, mennyire örülnek a szépülő udvarnak. A pünkösd előtti hét

nem csak a pünkösdi rózsáról szólt, hanem minden más virágról meséltek, verseltek, beszélgettek, rajzoltak, festettek. Gyűjtöttek gyógynövényt, elmondták, hogy melyik mire jó, teát is főztek, melyet közösen elfogyasztottak. Versenyt is szerveztek, hogy ki tud több virágnevet felsorolni. Rajzokat, festményeket két tematikában is készítettek: Ilyen lesz az én óvodám, illetve A legszebb virágoskert címmel. Ezek a munkák a folyosó és az előszobák falait díszítik, hogy mindenki láthassa. A szülők is besegítettek az óvodadíszítésbe: munkáikból gyönyörű virágokat ábrázoló fotókiállítás készült. A munkálatok befejezésekor valószínű már vakáció lesz, de ősszel majd a megszépült, megújult virágoskert és udvar várja a gyerekeket.

II. évfolyam 22. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD Gyermeknap Gyergyóban

9

Kapu a máréfalvi iskolánál
A máréfalvi Nyirő József Általános Iskola bejáratához székely kaput állítottak. Múlt csütörtökön a kapunyitási ünnepség résztvevőit elsőként Kovács Piroska máréfalvi nyugalmazott tanár, néprajzkutató köszöntötte, akit az örökségvédelem területén végzett elkötelezett munkájáért Europa Nostra Díjjal jutalmaztak.
UDVARHELYSZÉK

SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

rangos elismerést június elsején Lisszabonban veheti át a díjazott, aki Romániában egyedüli személyként kapja meg a magas rangú elismerést. „Olyan megvalósításnak vagyunk szemtanúi, amit érdemes megünnepelni. Máréfalvának a kapuállító faluként ment híre a nagyvilágban, ezért úgy gondoltuk, hogy ehhez a felújított iskolához ilyen díszes székely kapu illik.

A

Úgy gondoltuk, hogy van ebben a faluban annyi életerő, egészséges gondolkozás, hogy létre tudunk hozni egy közösségi kaput. A most megnyíló kapu nem állami támogatással készült, hanem civil összefogás eredménye” – hangsúlyozta Kovács Piroska, a székely kapu megálmodója és tervezője. Beszéde végén köszönetét fejezte ki Lukács Sándor

és Szima András faragómestereknek. „Nemcsak vésőkkel és jó szerszámokkal, hanem szívvel és lélekkel dolgoztak az iskola egykori tanulói” – fogalmazott Kovács Piroska, a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület vezetője, aki köszönetet mondott a három Páll fivérnek is, akik a kapu anyagi költségeit fedezték.

Az Ifitéka és a Művelődési Központ meglepetésekkel teli, színes programot állított össze gyereknapra. Csepű bohóc hirdeti a gyereknapi programokat. Óvodásokat és iskolásokat személyesen hív meg a pénteki gyereknapi rendezvényekre. Pénteken délután kezdődik a móka. Lesz öltözősátor a Figura Stúdió Színház jelmeztárából, kreatív-kézművessátor, ahol üvegfestésre, gyurmázásra, papírhajtogatásra kerül sor. Idén először kialakítanak egy szülőmegőrző sátrat, ahol a felnőttek tölthetik idejüket, amíg a gyerekük szórakozik. Ügyességi versenyt szerveznek piciknek is, valamint ugrálóvár és kalandpark is lesz. A Figura Stúdió Színház egy órától a Hókirálynő című mesejátékkal ajándékozza meg a gyerekeket. A szabadtéri színpadon fél kettőkor a Step Dance Sportklub és a Hóvirág Néptáncegyüttes táncbemutatóját tekinthetik meg. A Városi Könyvtárban a Vaskertes Iskola negyedikesei által írt, Varázstoll és bűvös ecset című verseskötetet mutatják be. Sztárvendégként fellép a 100 Folk Celsius együttes, amely két koncertet tart a gyergyószentmiklósiaknak, fél 5-től a gyerekeknek, fél 8-tól a felnőtteknek.

Útjavítás kezdődik
A Visszafolyó-patakhoz vezető utat javítja meg helyi költségvetésből a gyergyószentmiklósi önkormányzat. A Szurokfőző, Felsőiskola és Haladás utcákból induló utat teszik járhatóvá egészen az Abrahám-tetőig. Ahogy az időjárás engedi, nekilátnak a munkának, tájékoztatott Mezei János polgármester. A Visszafolyó-patak felé vezető mezői utak egy részét ugyan már kijavították, most három felszegi utcából induló utat tesznek járhatóvá.
GYERGYÓ SZENTMIKLÓS

Házak védelmében
Az önkormányzat kezelésébe kerülnek az állami tulajdonban levő, de jelenleg a közüzemek adminisztrálása alatt levő ingatlanok, lakások. A változtatásra azért van szükség, mert a közüzemek nem rendelkezik megfelelő anyagi forrással ezek felújítására, és a sok esetben műemlék épületek már-már romos állapotban vannak.
GYERGYÓ SZENTMIKLÓ S

ROK ALY ELVIRA
rok a ly.e lv i ra @s ze ke lyujs a g.ro

ROK ALY ELVIRA
rok aly.elv i ra@szekely u j sag. ro

M

indig panasz van a gazdálkodók részéről, hogy járhatatlanok a mezei utak. Mezei János polgármester elmondása szerint ezek az utak 4 év alatt már voltak javítva, viszont ilyen méretű rehabilitáció nem történt rajtuk soha. Az erdei utak javítását végző útépítő céggel kétéves keretszerződést kötött az önkormányzat még tavaly. Az idei keret 130 000 lej, amit a helyi költségvetésből finanszíroz az önkormányzat. Ha ez a három mezői út meg lesz javítva, egészen az Abrahám-tetőig járható lesz az út. A későbbiekben pedig további erdei és mezei utak javítását kezdik el.

város területén több értékes régi épület van, melyet örmény őseink hagytak ránk, nagy részüket államosították, majd a városgazdálkodási vállalat kezelésébe kerültek. Az épületekben bérlakások vannak, a bérlők pedig hátrányos szociális körülmények között élő családok. Az ingatlanok évről évre romosodnak, már-már veszélyt jelentenek a járókelőkre az omladozó falak. Éppen ezért az önkormányzat úgy döntött, kezelésébe veszi a 46 lakást, és feljavítja azokat. A városgazdálkodási vállalat mintegy 2 ezer lej bevételtől esik el, amit nem tart Lukács László igazgató nagy összegnek, a közüzemek egy tehertől szabadul meg. A bér, amit a lakásokban élők fizetnek, csekély, és államilag szabályozott. A házak karbantartása a tulajdonost terheli, ez esetben a

A

„Éppen ezért az önkormányzat úgy döntött, kezelésébe veszi a 46 lakást, és feljavítja azokat. ”
közüzemeket, viszont anyagi fedezet hiányában nem tudták mostanig rendbe tenni azokat. Hosszadalmas procedúra veszi kezdetét, hisz a közüzem alakulásakor ezeket az ingatlanokat bevette a törzstőkéjébe, így tőkecsökkentést kell alkalmazni, amit a közgyűlés jóvá kell hagyjon. Ha ez megtörténik, az önkormányzat feljavítja az ingatlanokat, és bizonyos feltételeket betartva továbbra is bérelhetik azok a lakók, akik most is.

10

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 22. szám

Second hand szobrok?
Testvéreink, székely magyarok. Talán emlékeztek még az oroszok kivonulásakor Magyarországon megjelent plakátra. Tányérsapkás orosz tiszt zsíros tarkója, alatta felirat: „Tavariscsi konyec.” Úgy látszik, úgy függnek össze bizonyos határon inneni és túli erők is, mint az említett plakát alanya saját szalonnás tarkójával.
BL ASKÓ JÁNOS

Verestóy mankóval
A helyhatósági kampány hevében egyre több udvarhelyszéki településen találkozhatunk Verestóy Attila RMDSZ-szenátorral, aki mankóval a kezében buzdítja az embereket szavazásra. Sokan nem tudják, mi történt vele, nem is merik első kézből megkérdezni. Elmondjuk mi. Tavaly novemberben közúti balesetet okozott útban Nagyvárad felé.
UDVARHELYSZÉK

SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

minap a leggyűlölködőbb retrobaloldalinak számító magyarországi napilap, a Népszava a jelenlegi székelyudvarhelyi polgármester mélyenszántó véleményét közölte az Emlékezés Parkjáról, miszerint az ott található szobrok „second hand” művek. Nem is lényeges, hogy a közlés hazug és rosszindulatú. Sokkal lényegesebb arra figyelni, hogy milyen kötődésű magyarországi lap milyen kötődésű erdélyi erő képviselőjének tendenciózus mocskolódását közli! Júniusban helyhatósági választások lesznek Romániában. Ezért az összjáték a

A

határon inneni és túli egy húron pendülők között. Ezért a felelevenített mocskolódás a szoborparkkal kapcsolatban, ezért Nyirő József rágalmazása, végakaratának elárulása, minden idegen erő mozgósítása a pozitív választói megítélésre méltán számító magyar testvérek, a polgári erők politikai felszámolására! „Dögvész magyar” – ahogy Ady fogalmaz. De ne feledjék, akikre tartozik, hogy most írják ki magukat a nemzet szívéből, s hogy Köteles Gyurkaként is csak addig támogatja és értékeli magatartásukat az adott állam kormánya, míg az jól használható. Aztán a se pénz, se posztó állapota következik, azaz „Tavariscsi konyec”.

politikus szabálytalanul előzött Audijával és egy szembejövő teherautóval frontálisan ütközött. Először Kolozsvárra, a megyei kórházba szállították, ahol kiderült, hogy több csonttörést is szenvedett. Később saját kérésére a Kolozs megyei kórházból a SMURD repülőjével a bukaresti Floreasca kórházba szállították. A kontyos rádió szerint egy négyhónapos kisgyerek, akit égési sérülésekkel az intenzív osztályról kellett Bukarestbe vinni, két órát várakozott a reptéren, hogy megérkezzen a mentőautó a szenátorral. Az érintett ezt később cáfolta… Arról is keveset tudunk a rendőrség „jóvoltából”, hogy a szabálytalan előzés közben a szenátor használt-e biztonsági övet, vagy történt-e

A

vérvétel. Az is lehet, megtagadta, mentelmi joga erre felhatalmazta. A Székely Újság információja alapján a 100 000 euró értékű Audi A8-as mentette meg a szenátor életét, aki előzőleg egy borzonti panzióban az RMDSZ-es polgármestereknek tartott „fejtágítón” vett részt, majd innen indult tovább. A fáma szerint a legnagyobb sikere a találkozón az oroszhegyi szilvapálinkának volt…

HIRDETÉSEK

II. évfolyam 22. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

11

Durvuló kampány Kibéden?
Durvul a választási kampány, „Kapával támadtak Kibéd polgármesterére”, írja Mózes Edith 2012. május 21-én a Népújságban megjelent cikkében. A támadó Orbán Endre kibédi lakos, „a Magyar Polgári Párt tagja, illetve szavazóbiztosa a helyi választási irodában”, hangsúlyozza az újságíró. „A polgármester szerint politikai támadásról van szó”, szerepel továbbá a cikkben, amiből az olvasó esetleg azt is értheti, hogy az MPP kapával támadta meg az RMDSZ-t.
MAROSSZÉK

DÓSA L ÁSZLÓ

cikk tartalmazza az RMDSZ megyei szervezetének az esettel kapcsolatos közleményét is, mely többé-kevésbé az MPP által elkövetett merényletről tájékoztatta a közvéleményt: „Kénytelenek vagyunk egy kellemetlen incidensről tájékoztatni önöket, amely szombaton történt Kibéden…” A tragikomikum ebben a cikkben az, hogy az újságcikk mögött állók sikeresen alkalmazták az „először kiheréljük, majd azután megkérdezzük” politikai alapszabályt. Azaz: előbb bemocskoljuk őket, majd szükség esetén mea culpázunk… Az, hogy létezik ellenségeskedés Or-

A

„A Népújságban megjelent „szenzációs” hír teljes egészében a polgármester meg az RMDSZ kijelentésein alapszik. Így jogos az a kérdés is, hogy a vásárhelyi sajtó vajon nem az RMDSZ álcázott politikai szóvivője?”

bán Endre és az RMDSZ-es polgármester között, csak az egyik kibédi eset a listán sorolható, hivatallal kapcsolatos túlkapások között. Na persze, mielőtt egy semleges médium egy ilyen cikket köztudomásra hoz, ugye, feltehette volna a következő kérdéseket is: 1. Ha Kibéden a szavazóbizottság független, igazságos szervezet, honnan tudja a polgármester (harmadszor jelölt), hogy kik az MPP szavazóbiztos jelöltjei? Hogyan lehetséges az, hogy az RMDSZ polgármesterjelöltjének joga van meghatározni, kit jelöltet az ellenzék? 2. Orbán Endre neve nem jelenik meg a kibédi MPP szavazóbiztosainak listáján. Orbán Endre személyes okok miatt nem szimpatizál Dósa Sándor polgármesterrel, és nem is tagja a kibédi MPP-nek. Milyen listáról beszélünk? 3. A Népújságban megjelent „szenzációs” hír teljes egészében a polgármester meg az RMDSZ kijelentésein alapszik. Így jogos az a kérdés is, hogy a vásárhelyi sajtó vajon nem az RMDSZ álcázott politikai szóvivője?

Felgyújtották a román forradalmár emlékházát
MAROSVÁSÁRHELY.INFO MAROSVÁSÁRHELY Hétfő reggel lángokra kapott Avram Iancu marosvásárhelyi emlékháza, miután ismeretlen tettesek gyúlékony anyaggal töltött üveget dobtak a házra. Az esetet reggel 5:45-kor jelezték. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, írja az Adevărul.ro. „Az incidens egy, az Avram Iancu utcában lévő házban történt Marosvásárhelyen. Avram Iancu emlékházáról van szó, amelyben egy, a román felkelő nevét viselő alapítvány is működik” – nyilatkozta Livia Popa, a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség sajtószóvivője az Adevărulnak. A helyszínre érkező tűzoltóknak sikerült eloltani a tüzet, anyagi kár nem keletkezett, csupán egyetlen gerenda égett meg. A ház padlásán egy folyadékkal teli üveget találtak, amelyet elemzésre küldtek. „Mi nem mondhatunk véleményt. A rendőrség nyomozást indított. Amit egyelőre ez ügyben mondhatunk, hogy valószínűleg szándékos gyújtogatásról van szó. Megvan már a gyanúsítottak köre, a nyomozás folyamatban van” – tette hozzá a rendőrség szóvivője.

Csaba királyfit ünnepelték ALTER-NATIVE 20:
CSÍKI SÁNDOR
csiki.sandor@szekelyujsag.ro

NYÁRÁDSZEREDA 2012. május 28-án, hét-

főn, Pünkösd másodnapján Nyárádszeredában a Magyar Polgári Párt helyi szervezete, valamint Nyárádszereda Székely Tanácsa szervezésében szép ünnepet tartottak. A pünkösdi istentiszteleten a helybéli Bocskai István Dalkar énekelt. Ezt követően Csaba királyfi szobránál

ünnepi beszédet mondott Biró Zsolt, az MPP megyeitanácselnök-jelöltje, Kovács Júlia nyárádszeredai MPP-s tanácsosjelölt és Bíró József Attila MPP-s polgármesterjelölt. Beszédükben jól kihangsúlyozták, hogy félre kell immár tenni az önző érdekeket és végre tenni kell valamit a közösségért. Vállalni kell az önzetlen munkát a családok boldogulásáért, a közösségért. A koszorúzások után, a rossz idő ellenére, sokan a helyi Lovastanyán folytatták az ünneplést. Itt a gyermekek megismerkedhettek nagy őseink harcművészetével, a települések csapatai pedig szakácstudományukat mérhették össze. Késő estig színvonalas előadások szórakoztatták a szépen ünneplő, nemzeti érzelmű közönséget. A nyárádszeredaiak, a lelkes szervezők bevallottan azt remélik, hogy Csaba Királyfi Ünnepének idei felelevenítésével egy 1944ig évente megtartott, magyar hivatalos ünnepet sikerül jó reménnyel visszahozni a magyar jobboldali köztudatba. Arra buzdították a résztvevőket, hogy minden év májusában tiszteljék meg egy hasonlóan felemelő ünnepségen Csaba királyfink áldott emlékét.

Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál
JENE Y IST VÁN MAROSVÁSÁRHELY Az ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a régió egyik legrégebbi filmfesztiválja, amelyet 1993 óta minden év novemberében a marosvásárhelyi Kultúrpalotában szerveznek. A fesztivál támogatja a független önkifejezést, a médiapiac tömegtermékeivel szembeni egyéni alternatívákat. Lehetőséget nyújt a kevésbé ismert stílusok és sajátos szemléletmódok bemutatására, független önkifejezések felfedezésére a filmművészetben. Természetes módon tekint egyaránt érvényesnek és hitelesnek egymástól gyökeresen eltérő filmfajtákat és filmes gondolkodásmódokat. Kizárólag olyan, eredeti, 30 percnél rövidebb alkotásokat várnak, kisjáték-, kísérleti, dokumentum- és animációs kategóriákban, amelyek 2010. január 1. után készültek. A fesztiválnak nincs benevezési díja. Díszmeghívott: Olaszország. Kizárólag online nevezési lap kitöltésével lehet filmet nevezni. Az online benevezést és az előválogatásra szánt DVD kópiát a

szervezők legkésőbb 2012. szeptember 21-ig kérik eljuttatni szervezethez. Ellenkező esetben a nevezést nem veszik figyelembe. A filmet kérik a következő címre küldeni: U.D.T.M. Mures, 540015 TirguMures, Str. Gheorghe Doja, Nr.9/81, Jud. Mures, ROMANIA.

12

SZÉKELYFÖLD

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

II. évfolyam 22. szám

Kutyakozmetika
A kézdivásárhelyieknek még mondhatni idegen a kutyakozmetika mint szakma, miközben a nagyobb városokban igen keresett szolgáltatás. A céhes város első kutyakozmetikusával, a 24 éves Fekete Kingával szakmájáról beszélgettünk.
KÉZDIVÁSÁRHELY

– Mikor kezelhetetlen, agresszív kutyát kell megszépíteni, de megfelelő türelemmel az is megoldható. A kölyköket hat hónapos kortól lehet teljes kozmetikára hordani, viszont már előtte is érdemes játékosan hozzászoktatni a szalon környezetéhez, a fürdetéshez, a gépek hangjához. Ilyenkor mindig jutalomfalatot kap a kiskutya, ha jól viselkedett.

– Milyen rendszerességgel kell egy kutyust kozmetikába hordani?
– A hosszúszőrű kutyáknál a fürdetés havonta ajánlott megfelelő samponnal és balzsammal, a nagy testű kutyákat évente két-három alkalommal, a kiskutyákat havonta-kéthavonta érdemes kutyakozmetikába vinni. Természetesen függ attól, hogy kint vagy bent tartják a jószágokat. Nem kötelező mindig teljesen kozmetikáztatni a házi kedvencet, vannak esetek, amikor csupán a karomvágás szükséges. Az örökbefogadott kutyák minden alkalommal 10%-os árkedvezménnyel szépülhetnek szalonomban.

FE JÉR MELINDA
fejer.melinda@szekelyujsag.ro

– Hogyan barátkoztál meg az állatokkal?
– Kiskorom óta mindig tartok valamilyen házi kedvencet, teknősbékát, cicát, nyulat, hörcsögöt vagy kutyát. Jelenleg egy yorkshire terrierem van, a hároméves Bizsu.

– Mikor döntöttél úgy, hogy kutyakozmetikus leszel?
– Bizsu kiskutyámat elvittem Magyarországon kutyakozmetikába, akkor tetszett meg ez a szakma. Budapesten egy meglehetősen színvonalas magániskolában elvégeztem a szakképzést. Nemrég egy állatorvos mellett beindítottam a kutyakozmetikát, amely a kiskutyám után lett elnevezve.

– Mit kell tudni a kutyakozmetikáról?
– A kutyakozmetika magába foglalja a kutyák fürdetését, nyírását, a karomvá-

gást, a trimmelést. Utóbbi az elhalt szőrök kiszedését jelenti, mely főként szálkás szőrű fajtáknál ajánlott. A fültisztítás is nagyon fontos, hisz a ki nem tépkedett szőrszálakon megtelepednek a baktériumok, és begyulladhat a fül. A szemkörnyék tisztítása is elsődleges a kutya egészségének megőrzéséért, hisz egy csipás szem rengeteg betegséget okozhat. A bűzmirigytisztítás is a kutyakozmetikus feladata. Ha az eb nem megfelelő táplálékot kap – például csak tápon él –, nem tisztul ki a bűzmirigye, és ez is betegséget válthat ki. A kutya szőrének nyírása általában a fajta szerinti előírásoknak megfelelően történik, ezt pontozzák a kiállításokon is. De hobbi fazonokat, fantázia frizurákat is vágok a gazdi elképzelése szerint. Bármilyen más kisállat szépségápolását is vállalom. Már több hosszúszőrű cicát szépítettem meg, de nyusziknak, tengerimalacoknak, hörcsögöknek szintén

vágtam már karmot. Ha házban tartjuk kedvencünket, érdemes a karmukat vágatni, hisz nem egészséges, ha nagyon megnő. A nemrégiben megtartott Őszinte barátok találkozóján a gazdiknak ingyen kozmetikáztam a kedvenceket, és bárki megtekinthette közelről is a munkámat.

– Milyen adottságokra van szüksége egy kutyakozmetikusnak?
– Nem elég szeretni az állatokat, hatalmas türelemre van szükség. Kell tudni bánni a jószágokkal, és nem utolsósorban megfelelő szakképzésre van szükség.

– Milyen újdonságokkal találkozhatunk az állatok kozmetikázásában?
– Budapesten dívat, hogy erre kifejlesztett bundaszínezékkel különböző élénk színekre festik a kutyák szőrét. Az Egyesült Államokból elterjedt a műköröm is, melyet inkább macskáknál használnak. Így nem tudják kitépni az otthoni berendezés szöveteit.

– Mi a legnehezebb a kutyakozmetikus munkájában?

POLITIKAI HIRDETÉS

II. évfolyam 22. szám

GASZTRONÓMIA, ÉLETMÓD, EGÉSZSÉG.

ÉLETMÓD
EGÉSZSÉG
PÉTER EDIT
peter.edit@szekelyujsag.ro

13

GASZTRONÓMIA

Bodzafánk
A bodza egyike a legrégibb és legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényeinknek. Magas a Benedek Árpád vitamintartalma, vértisztító, izzasztó és hashajtó hatású, serkenti a veseműködést, így méregtelenít is, de védelmet nyújt hurutos megbetegedések és a reuma ellen.
Hozzávalók:
8 nagyobb bodzavirág, 3 dl langyos tej, 55 dkg finomliszt, 5 evőkanál barnacukor, 5 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, egy alma apróra reszelve, egy csipet fahéj, egy csipet cukor, olaj a sütéshez. zaernyőkről lecsipegetjük az apró virágokat, és az apróra reszelt, lecsepegtetett almával hozzádagasztjuk a tésztához. Egy tálba rakjuk, és lefedve duplájára kelesztjük. Ha megkelt, akkor lisztezett deszkára tesszük és kb. másfél centisre nyújtjuk. Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Rakjuk papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot feligya, és még melegen, porcukorral meghintve tálaljuk. Fogyaszthatjuk eperlekvárral is.

Gyermekvilág
zsúfolt időbeosztás, a hétköznapi gondok és az ezekkel járó stressz elnyomja a felnőttek gyerekkori énjét, és egyre kevesebb életükben a vidámság, a játék, a súlytalanság érzése. Van, aki saját csemetéjén figyelheti meg, mások emlékeikben kutatva csodálkozhatnak rá a gyermeki életszemléletre, melyet bizony nem érdemes teljesen elfelejteni felnőttkorban se. Egy adott pillanatban megfordulhat a helyzet, és a gyermekeinktől kezdünk el tanulni. Ők emlékeztethetnek a legősibb értékre, azokra, amelyek valóban fontosak az életben: az öröm, a derű, a pillanat átélése, a bizalom, a jó kapcsolatok. Sok felnőtt rég elfelejtette már, hogyan lehet élvezni az élet apró örömeit. Túl sokat foglalkoztatnak bennünket az olyan fogalmak, mint siker és kudarc, a jövő, vagy az, hogy milyen benyomást teszünk másokra. A gyermek őszinte, érzelmeit egyértelműen jelzi, fel mer tenni kérdéseket, amelyeket a felnőttek már nem. A csemetéknek még nincs akkora egójuk, mint a „nagyoknak”, hogy csak azért se akarjanak bocsánatot kérni. Csupán igyekeznek helyrehozni egy elrontott dolgot. Tehetnénk mi is így. A gyerekek más felfogással szemlélik a koszt is. Érdemes velük együtt caplatni a sárban, golyót formálni belőle és célba dobálni vele. Néhány felnőtt számára órákon át nem csinálni semmit egyenesen bűnnek tekinthető. Ismerős ez a szemlélet? Magánórák, plusz foglalkozás stb.? Pedig a hintázással vagy felhőnézegetéssel eltöltött idő is hasznos és egészséges.
Az oldalt írta és szerkesztette Péter Edit. peter.edit@szekelyujsag.ro

A

Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a barnacukrot és felfuttatjuk benne az összekevert élesztőt. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez. A puha vajat, a cukrot, a csipet sót a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és simára dolgozzuk. A megmosott, megszárított bod-

TITOKDOKTOR

Kinek, mikor, hogyan?
A mai fiatalok érdeklődése gyakran idő előtt fordul a nemiség felé. Sorozatunkban a szexualitással és a felvilágosítás problémáival foglalkozunk.
PÉTER EDIT
peter.edit@gmail.com

B

izonyára sokan hallottak már a nonverbális, azaz a metakommunikációról. Ugyanígy létezik szexuális testbeszéd is. A nők néha nagyon nehezen érthetők, főképp ha szexről van szó, ezért figyelni kell az apró jelekre, és meg kell tanulni ezeket értelmezni. A test jelzi, ha izgalmi állapotba került, és ezt nem lehet megjátszani. Például a légzés

mélyül, a pulzusszám növekedik, a mellbimbók körüli izmok összehúzódnak. Ha a nő valóban jól érzi magát az adott helyzetben, akkor a gátlásai felszabadulnak, nem foglalkozik testével, izmait ellazítja, és átadja magát az élvezetnek. Meg lehet állapítani a hüvely érzetéből is, ha a nő közel jár a csúcshoz, ráadásul orgazmus közben akár érezhető is a hüvelyizomzat önkéntelen összehúzódása. Természetesen nem mindenkinél jelentkezik egyforma intenzitással ez a jelenség.

A férfiak néha abba a hibába esnek, hogy azt hiszik, ami egyik barátnőjüknél bevált, az a másiknál is működni fog. Ez pedig nem igaz, mert a nők különböző módon reagálnak az ingerekre. Azt pedig meg kell érteni, hogy a verbálisan közölt, határozott nem nem-et is jelent. (folytatjuk)

A könyv terjedelme:

434 oldal

Ára: 28,00 RON
Pomogáts Béla:

Nyirő József, a székely nép krónikása
IRODALMI TANULMÁNYOK A Nyirő József újratemetése kapcsán is kibontakozóban lévő Nyirő-kultuszt szolgálja a Pomogáts Béla által szerkesztett kötet. A szerkesztő szándéka szerint „válogatás róla, illetve műveiből készült tanulmányokból, kritikákból, jegyzetekből”. A kötet ugyanakkor arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy bizony ideje lenne létrehozni egy Nyirő Józseffel foglalkozó irodalomtörténeti monográfiát is.

A könyv megvásárolható a Pallas-Akadémia Könyvkiadó üzleteiben, illetve megrendelhető postai utánvéttel a következő címen: 530210 Csíkszereda Petőfi Sándor utca 17. szám Pf. 140, Harghita megye Tel./Fax: 0266-371 036 Mobil: 074-500-5544 E-mail: pallas@clicknet.ro
HIRDETÉSEK

14
JEGYZET
JÁNOSI ANDRÁS
janosi.andras@szekelyujsag.ro

VÉLEMÉNY

BENYOMÁSOK. SZUBJEKTÍV MEGLÁTÁSOK. KÖZÉLETI ESEMÉNYEK

II. évfolyam 22. szám

Nyirő és a vásárhelyi választás
Az elmúlt két hét folyamán többször emlegették Nyirő József nevét, mint halála óta összesen. Illetékes, illetéktelen kötelességének érezte, hogy véleményt nyilvánítson az ügy kapcsán. Mindenki hirtelen úgy tett, mintha ismerője lenne az életműnek, az író politikai pályájának. Mintha Nyirő írásain nőtt volna fel, mintha Uz Bencével kelt volna, feküdt volna. Gyanítható, hogy a fanyalgó álszakértők zöme csak most találkozott először a Nyirő nevével.
MAROSVÁSÁRHELY

Sorrend
zt az írást leporolom. Úgy érzem időszerű: Nem megalkuvó. Sem Áron, sem Jóska. Miért is lennének? Fogalmam sincs, Albert miért keserűségre és nosztalgiára fekteti a nemzeti érzéseinek alapjait. Miért kell nekünk elveszetteknek lennünk még ebben az össztörténelemben is? Főleg ebben a – közhellyel élve – rohanó világban. Értem én, csak nem tudom, miért. Ahogy egyre öregebbé formál a sorsom, úgy egyre jobban látom az egyetemes igazságot egy amerikai néger szájából. Egyre szánalmasabbá válik Surgyélán könyörtelensége, együtt az Uz Bence hivalkodó elesettségével. Egyre inkább értelmét látom a túlélésnek a megmaradásért folytatott harcban. Á, ezt nem szabad félreérteni: nem a szenvedő, földet véres körömmel kaparó, alig túlélésről beszélek, hanem a méltóságos, felemelt fejű, értékeiben biztos ember túléléséről. Arról az emberéről, aki nem vájkál az elszenvedett szenvedéseiben, hogy tudja: az élet az esések és sikerek közös gyöngyétől csillog, és felelősséget vállal mindkettőért. Csakhogy a siker felelősségvállalással kezdődik, a kudarc pedig azzal kéne végződjön. Helyette azt látom, mérhetetlenül szomorúan, hogy a felelősség elfogadása sincs már bennünk, nemhogy vállalása. Elfogadás, türelem az, amivel kezdenünk kell. Egymás elfogadásával, türelemmel egymás iránt. Hanem sohasem tudjuk levetkőzni ezt a mellveregető semmittevést, sohasem fogjuk tudni elfoglalni méltó helyünket ebben a rohamosan kiegyenlítődő világban. Hanem mindig csak a veszett (sic!) veszteségeinken sopánkodunk. Wass Albert tollából: „Nyirő József azt hirdette nagy szóval, hogy a székelység jövendőjét hordozó székely író elsősorban székely kell legyen s csak azután ember. Tamási Áron úgy látta célszerűnek, hogy csak úgy lehet eredményt elérni, ha a székely sorsot beállítja az ember az egyetemes emberiség élvonalába, tehát először ember s csak azután székely.” Wass pedig megalkuvónak nevezi, hadd ne mondjam, melyiküket. Úgyhogy értem én jól, csak nem tudom, miért lenne fontosabb az egyik a másiknál. Értem én jól, hogy a saját magunk iránt tanúsított elfogadás és türelem hiányzik. Nem tudom azonban, miért fontos a sorrend. Kit bánt az, hogy a túlélésünkben egyszerre vagyunk székelyek és emberek? Vagy nyugodtan: emberek és székelyek…

E

SZENTGYÖRGYI L ÁSZLÓ

D

e ez nem akadályozta meg őket abban – különösen a habzó szájú román sovénnacionalistákat, köztük a média munkásait –, hogy szentenciaszerű kijelentéseket tegyenek. S a szót tett is követte. Lásd a hatóságok, valamint a rendőrség bohózatba illő hajtóvadászatát az író hamvai után. A nyirőzésbe bekapcsolódtak a magyar szavazatokra vadászó vásárhelyi polgármesterjelöltek is – fasiztáztak, nyila-

soztak rendesen –, az egy Benedek Imre kivételével. A kardiológus, dicséretére legyen mondva, felismerte, hogy nem illetékes annak eldöntésében, nevezhető-e szélsőségesnek az emigrációban közel hat évtizede elhunyt író, politikus. A többiek sajnos nem. Smaranda Enache emberjogi aktivistához egyáltalán nem illő módon, a balliberális értelmezés szerinti politikai korrektségnek való megfelelési kényszerből lenyilasozta az írót, s ellenezte az újratemetést. Frunda György a tévé nyilvánossága, mondhatni ország-világ előtt fasiztázta le Nyirőt. Igaz, róla azt beszélik,

igen hiányos a magyar irodalmi műveltsége, magyar történelmi ismeretei. Mindez nem akadályozta meg abban, hogy ítéletet mondjon az Uz Bence szerzője felett. Jogászként tudnia kellene, hogy amíg valakit jogerősen el nem ítéltek, addig ártatlan. Meggyőződésem, hogy tudja is. Csak úgy gondolja, hogy egy választási kampányban mindez megengedett. Hát nem! Végül azt kell mondanom, Frunda György is, Smaranda Enache is alulmaradt, Benedek Imre viszont talpon az Uz Bencével vívott jelképes párviadalban.

Kik festették feketére a magyarok piros pünkösd napját?
Röpke egy és fél év alatt különös dologra lettem figyelmes. Úgy cserélik itt a kormányokat – bocsánat a közismert szólás használatáért –, mint a szalmakalapot. És mindennek a következménye a helyhatósági választások idejének ide vagy oda tolása annak függvényében, hogy a be- és kidőlt romániai kormányok milyen gyorsított törvénymódosításokat hoznak. Az is megszokottá vált, sajnos, hogy a sovén, nemzeti indulatokat lovagolják meg a román pártok a kampány idején.
C. NÉMETHI ENIKŐ

m az, hogy magyar legyen magyarnak farkasa!? És épp most, és épp itt Erdélyben?! Kiknek érdeke, kiknek a személyes haszna? Nem is a hasznuk érdekel ezen az órán, hanem az: hogyan aljasodhatott eddig egy kisebbségbe került nemzet bármely tagja itt? Hogyan dobhatja oda a jövőt, a magyar megmaradás jövőjét saját hatalmi érdekei miatt bár-

Á

mely országban lévő magyar nemzeti kisebbséget képviselő párt ,cserébe apró úgymond sikerecskékért?! És mit is kell – azaz kellett volna – kivívnia bármely kisebbséget képviselő pártnak is? Semmi többet, mint azokat az alapvető jogokat, amelyeket uniós törvények értelmében is biztosítani kell bármely nemzet fiának: szabad anyanyelvhasználatát, anyanyelvű oktatást, jogot nemzeti kultúrájához és vallásának szabad gyakorlásához. És a halott-

nak azt a jogát is, hogy végrendeletét tiszteletben tartsák, porait az anyaföldbe temessék. A magukat magyar érdekvédőknek nevezők gyászos kegyetlenséggel odatűzték a sok félbe-, félresikerített jogaink mellé győzelminek álmodott zászlójukra a magyar nemzet teljes keservét mindazzal szemben, ami nemzeti, ami szent és ökök, azé a nemzeté, amelyért szót emelt Nyirő József, az író. Lovat adtak azok alá, akik alig várták, hogy legyen mit újra meglovagoljanak. Isten léptei kifürkészhetetlenek – így figyelmeztetnek az egyetemes keresztény tanítások. Ébreszteni akar még ez által is a székely apostol, Nyirő József. Csak így szabad elfogadni, megélni mindezt, s hinni ezt hittel. És a hitnek teremtő ereje van – hát higgyük közösen mind, mi, magyarok, nagyon higgyük, hogy teremtsünk egy magyarnak magyarul élhető jövőt!

II. évfolyam 22. szám

TUDÓSÍTÁSOK ÉS HÍRHÁTTEREK SZÉKELYFÖLDI ESEMÉNYEKRŐL

SZÉKELYFÖLD

15

Bilincs és poloska
Az önkéntesen hordott elektronikus bilincsünk és poloskánk: a mobiltelefonunk. Az ETSI (European Telecomminications Standards Institute) munkacsoportja a TCLI –Telecommunications Lawful Interception. Ehhez tartozik mindegyik nemzeti hírszerzés és persze a telekommunikációs ipar képviselői is. Itt koordinálják európai szinten a telefonlehallgatásokat, illetve adatgyűjtést. Mit gyűjtenek? Telefonszámodat, számlarészleteidet, milyen típusú mobilod van, mikor szoktál telefonálni, milyen hálózatban szoktál tartózkodni.
SEBEST YÉN T. IST VÁN

HÍREK RÖVIDEN

Nő a villany ára
Június végéig 5 százalékkal növelik az elektromos energia árát mind az ipari, mind pedig a magánfogyasztók számára – áll az új kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásában. A magánfogyasztók ártámogatásának megvonását 2013-tól kezdi meg a kormány a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás szerint, és 2017-ig fejeződik be. A megállapodás szerint az energiatörvényt a parlament június közepéig fogadhatja el, majd a kormány június végéig hozza nyilvánosságra az áremelés folyamatát.

asználsz-e a telefonodon egyéb szolgáltatásokat, és ha igen, mit? SMS, internet, zene, fotózás, MMS, hangfelvétel, filmezés? A következőket veszik fel és tárolják: a neved, címed, születési dátumod, nemed és telefonszámod mellé a személyazonossági kártyádat. Az összes általad választott telefonszámot, a hozzátartozó idővel, a hívottnak/hívónak az összes adatával, mint pl. az IMSI azonosságával (International Mobile Subscriber Identity; ez a SIM-kártya száma), vagy a 15 jegyű International Mo-

H

bile Station Equipment Identity (IMEI) számmal, ami a mobilkészüléked száma.

Lehallgatás az IMSI–Catcher-rel
Az IMSI-Catcher kikapcsolja a beszélgetést és sms-küldést titkosító kódolást. A lehallgatáshoz szükséges egy speciális szoftver és egy a készülékhez tartozó handy (mobil). A készülék különböző típusú hálózatokban képes működni. A szolgálatok általában járművekből működtetik őket, ami a gyors helyszínváltoztatáshoz is szükséges. A titkosítás kikapcsolása után a digitális jeleket a szoft-

ver feldolgozza és olvashatóvá, illetve érthetővé teszi és letárolja. Amíg a készülék ebben a móduszban dolgozik, addig a mobiltelefon használója tud hívásokat kezdeményezni, de nem fogadhat hívásokat! Emiatt „demokratikusabb” országokban az adatvédelmi intézmény tiltakozik, mert a lehallgatással megváltoztatják a lehallgatott körülményeit, ami esetleg veszélyérzetet kelthet, és megváltoztatja a lehallgatott személy viselkedését. A lehallgatottat tudta nélkül izolálják! Ez ellen tiltakoznak a handy-gyártók is, mivel ők pont a titkosítással és az állandó elérhetőséggel reklámozzák ezt az új technológiát, a mobiltelefont. De mint tudjuk, a „szolgálatok” az erősebb kutya! (folytatjuk)

Csődbe ment a Romexpo
Az ország legnagyobb kiállítási központjának egyik hitelezője egy meglehetősen alacsony, mindössze 181 ezer lejes adósság miatt kért csődeljárást. Az ítéletet május 23-án mondta ki a bukaresti törvényszék, amely az Euro Insolt nevezte ki csődbiztosnak. Remus Borza, az Euro Insol projektkoordinátora szerint megfelelő cégigazgatás mellett már idén ismét nyereségessé válhat.

HIRDETÉSEK

16

KULTÚRA

KULTURÁLIS HÍREK ÉS SZÉKELYFÖLDI KÖZMŰVELŐDÉS

II. évfolyam 22. szám

HÍREK RÖVIDEN

Elismerés a Figurának
A Tünet Együttes Alibi című produkciójával megosztva fődíjat kapott a Figura Stúdió Színház az Aranylégy előadásáért a veszprémi Táncfesztiválon. A társulat számára mozgalmas volt ugyanakkor az egész májusi hónap is, hisz szintén a Veszprémben győztes produkcióval mutatkoztak be a székelyudvarhelyi Tánc Tavasza fesztiválon, valamint a Thália Színházban rendezett határon túli magyar színházak seregszemléjén. Ezt követően Az óra amikor semmit nem tudunk egymásról című előadással álltak színpadra az aradi EuroUderground nemzetközi fesztiválon.

Trianoni megemlékezés
Június 4-én 17.30-kor trianoni megemlékezésre kerül sor Székelyföld-szerte. Kézdivásárhelyen a régi kaszárnya épülete előtt gyűlnek össze. A nemzeti összetartozás napján egyszerre szólalnak meg a harangok, ezzel veszi kezdetét a megemlékezés.
rendezvényre Kézdivásárhely Önkormányzatának szervezésében kerül sor, az ünnepi hangulatot emeli a Tanulók Klubja fúvószenekarának előadása. Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet Parkban tartja trianoni megemlékezését a Magyar Polgári Párt, melyre meghívja az RMDSZ, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt képviselőit is, és felszólalási le-

Vers- és prózamondók Gagyban
Múlt pénteken Gagyban a Móra Ferencről elnevezett vers- és prózamondó versenyen a tágabb környék, a Nyikó mente, Solymosok vidéke, Küsmöd és Gagy völgye legjobb képességű iskolásai vetélkedtek az anyanyelv ünnepén. Küsmöd, Firtosmartonos, Csekefalva kisiskolásai, a rugonfalvi Makkai András, a szentábrahámi Benedek Elek, a siménfalvi Marosi Gergely, a kissolymosi Augusztinivics Pál, a kobátfalvi Gálfi Sándor és a helyi Móra Ferenc iskola ebben az évben is méltó módon képviseltette magát.

A

hetőséget biztosít nekik. A megemlékezési ünnepség után kulturális programokkal folytatódik a rendezvény, melyekre rossz idő esetén a Székely Mikó Kollégium sporttermében kerül sor – jelentette be Bálint József, az MPP sepsi-

szentgyörgyi polgármesterjelöltje. Székelyudvarhelyen a Vasszékelynél gyülekeznek, Székelykeresztúron a Turulmadaras emlékműnél, majd a múzeumban, Gyergyószentmiklóson a Temetőkertben.

Da Vinci találmányai
Leonardo Da Vinci zseniális találmányai címmel nyílt kiállítás a múlt héten a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban. A négy nyelven (magyar, román, angol, olasz) történő audiotárlatvezetés könnyen befogadhatóvá, élvezhetővé és interaktívvá teszi a kiállítást, amely október 31-ig látogatható.

A csempék bűvöletében
László Károly helyi keramikus egyéni kiállítását nyitották meg az elmúlt héten a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában. László Károlynak több mint száz XVXIX. századi csempét sikerült megmentenie az utókornak. A kiállítás elsődleges célja, hogy bemutassa agyagba zárt hagyatékunkat, az erdélyi, és azon belül a székelyföldi fazekas központok csempéit. A kiállítás anyagát méltatta Dobolyi Annamária művészettörténész. László folyamatosan kutatja a még fellelhető kályhacsempéket múzeumok, magángyűjtemények, ásatások és régiségkereskedések mélyén. A kiállítás július 5-ig, naponta 9 és 18 óra között ingyenesen látogatható.

Emléktáblát avattak
Az első erdélyi zarándokvonat, a Székely Gyors dicsőségére emléktáblát avattak május 27-én Gyimesbükkön, a 30-as vasúti őrháznál, az ezeréves határon.
SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

Székely Gyors indításának ötödik évfordulójára az emléktáblát az Indóház, a Kárpáteurópa és a Budakeszi Kultúra Alapítvány állította. A több ezer ünneplő nagy tapssal fogadta a

A

helyszínre behúzott, magyar címert viselő 017-es Nohabot, amely a Székely Gyors szerelvényeit, illetve az Aranycsapat mozdonyt, amely a Csíksomlyói Expresszt vontatja a csíksomlyói búcsú alkalmából indított zarándokúton. Az avató ünnepségen Görbe Vilmos, Gyimesbükk polgármestere az összefogás fontosságát

hangsúlyozta. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat mozdony vontatta vonat „kapitánya” az ünnepségen átadta az Aranycsapat mozdony makettjét, amelyet a felújított 30-as őrházban állítanak ki a többi vasúti ereklye mellett. T. Hámori Ferenc, az Indóház főszerkesztője, a zarándokvonatok ötletgazdája, az utazás egyik szervezője kiemelte: a Székely Gyors öt évvel ezelőtti indulása óta a felújított őrház második zarándokhellyé vált a csíksomlyói búcsú után pünkösd alkalmából.

II. évfolyam 22. szám

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

TV-MŰSOR

17

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

TOMCSA SÁNDOR – Székelyudvarhely
Előadás címe: Terülj, terülj asztalkám (népmese); Időpont: június 1., péntek 17.00 óra; (Székelyudvarhely, Művelődési Ház); Összefoglaló: Volt egyszer egy szabóné, annak pedig három fia meg egy gonosz kecskéje. Az asszony a fiúk gondjaira bízta a kecskét, azonban az állat hazugságai miatt az assszony elüldözte mindhárom fiút a háztól. Elindulnak szerencsét próbálni, mesterséget tanultak, majd előkerültek a varázsaltos eszközök: a terülj-terülj asztalka, az aranyat adó szamár és a minden hibát helyrehozó botocska is. S miután a furfangos kocsmárosné eszén is túljártak, boldogan éltek, míg...

löki a felszínre, egyre többet tudunk meg arról, mire képesek a nők, no meg a férfiúi vérben forrongó tesztoszteron.

Összefoglaló:Kovács Levente; Időpont: június 7., csütörtök 11.00 óra;

TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT – Marosvásárhely CSÍKI JÁTÉKSZÍN – Csíkszereda
Előadás címe: A Gézagyerek (Háy János); Összefoglaló:Rusznyák Gábor; Időpont: június 5., kedd 19.30 óra (Kisterem-bérletszünet); Összefoglaló: Ismered azt, amikor a világ egyszer csak elműködik a fejed felett, vagy melletted, körülötted: látod, de nem érted? Amikor elzúg egy fél autó, egy háromnegyed bicikli, minden előre halad, csak te állsz mindig ugyanott, ugyanúgy, mégsem találod a helyed? És mentél már el valaki mellett, aki képtelen moccanni? Akit nem jó, de muszáj otthagyni? ----Előadás címe: Bölcs Náthán (Gotthold Ephraim Lessing); Összefoglaló:Harsányi Zsolt; Időpont: június 3, vasárnap 19.00 óra (Nagyterem – Köteles Sámuel bérlet); ----Előadás címe: Hugenották (Székely János); Összefoglaló:Szélyes Ferenc; Időpont: június 4., hétfő 19.30 óra (Kisterem-bérletszünet); ----Előadás címe: Rekviem egy hazáért (Medgyessy Éva); Előadás címe: A csodaforrás (mesejáték); Összefoglaló:Budaházi Attila; Időpont: június 1., péntek 11.00 óra (Csíkszereda, Csipike bérlet); június 6., szerda 12.00 óra (Csíkkarcfalva, Babszem Jankó bérlet); Összefoglaló: Ma Da elindul a csodaforráshoz, hogy beteg édesanyjának gyógyító vizet hozzon. Útközben barátokat szerez, akik segítik, sőt, ha kell, vele együtt vállalják a veszélyeket is. Matsubo istennő azonban csak úgy adja oda a csodaforrást őrző szörnyeket megbénító varázsköteleket, ha azt visszajuttatják neki. Vajon sikerül-e? ----Előadás címe: A kiskakas gyémánt félkrajcárja; Összefoglaló:Domokos Erika; Időpont: június 1., péntek 14.00 óra; június 5., kedd 10.00 óra és 11.30 óra (bábelőadás a Hunyadi László Kamaraterem); ----Előadás címe: Tóték (Örkény István); Összefoglaló:Domokos Erika;

TAMÁSI ÁRON – Sepsiszentgyörgy
Előadás címe: Tesztoszteron (Andrzej Saramonowicz); Összefoglaló:Zakariás Zalán; Időpont: június 5., kedd 18.00 óra (Új Stúdió- Brassói bérlet); Összefoglaló: Hat férfi érkezik, kissé részegen, egy kudarcba fulladt esküvőről – öt fiatal és egy javakorabeli hatodik, aki az apjuk is lehetne. Illetve kettejüknek egészen biztosan az apjuk, bár a két fiúgyermek két külön alomból való. S ahogy a darab a férfiak kalandokkal teli életének újabb és újabb momentumait

Időpont: június 2., szombat 19.00 óra (Borsos Miklós bérlet, Gyergyócsomafalva); június 3., vasárnap 19.00 óra (Gyergyószentmiklós); június 4., hétfő 16.00 óra (Gyergyószentmiklós); Összefoglaló: A Tóték az emberi jellem eltorzulásának kis panoptikuma, egyik alapkérdése pedig, hogy miért hódol be az épeszű ember szolgálatkészen a hatalomra jutott őrülteknek újra meg újra. Tótékhoz megérkezik a fronton szolgáló fiuk felettese, hogy az erdőkkel körülvett mátraszentannai házukban kipihenje a háború szörnyűségeit. A család mindent megtesz, hogy az őrnagy jól érezze magát, azonban ez nem olyan könynyű feladat, mint amennyire elsőre tűnik. ----Előadás címe: Búzakalász (Móricz Zsigmond); Összefoglaló:Parászka Miklós; Időpont: június 5., kedd 18.00 óra (Csíkszereda, János vitéz és Sganarelle bérlet); június 7., csütörtök 19.00 óra (Csíkszereda, Antigoné bérlet);

MAROS MŰVÉSZEGYÜTTES – Marosvásárhely
Előadás címe: János Vitéz; Időpont: június 2., szombat 11.00 és 13.00 óra (Mikházacsűrszinház).

TV-MŰSOR. 2012. június 1–7.
Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta (ism.); 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.05 Ikon (ism.); 10.30 Ázsia (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Soroló 1 (ism.) A vidék magazinja; 12.05 Panaszkönyv (ism.); 12.30 Sportré (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.45 Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Zöld övezet (ism.); 15.30 Iskolapélda (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Felfedező; 17.05 BBC Reporters; 17.30 BBC Hard Talk; 18.00 Híradó; 18.30 Európai híradó (ism.); 19.15 Bruttó; 19.45 Tíz perc (ism.); 20.00 Híradó; 20.30 Bruttó; 21.05 Péntek 8; 22.00 Híradó; 22.30 Célpont; 23.00 Híradó; 23.30 Riasztás (ism.); 24.05 Péntek 8 (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.05 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó; 08.35 Kultikon (ism.); 09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.00 Hogy volt!? (magyar ism. műsor) Bárdy Györgyöt köszöntjük; 11.00 Család-barát; 11.50 1 könyv; 12.00 Csellengők (ism.); 12.30 Térkép; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár; 15.15 Vannak vidékek (magyar ism. sor.); 15.40 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 16.15 Munka-Társ (magazinműsor); 16.45 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 16.55 Ízőrzők: Balatonakali (ism. terj.); 17.30 Térkép-Integrációs magazin; 18.00 Kisváros (magyar tévéfilm sor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.05 Ménes élet (osztrák tévéfilm sor.); 21.00 Sándor Mátyás (magyarfrancia-olasz tévéfilm sor.); 21.55 Hírek; 22.00 Dunasport; 22.05 Kultikon; 23.00 Napok, évek, századok (magazinműsor); 23.55 Koncertek az A38 hajón (magyar koncertf.); 24.50 Thermák, az antik világ menedékei (dok.); 02.20 Himnusz; 02.25 Térkép; 02.50 Emlékképek a Kanári-szigetekről (ism. terj.);

Vasárnap
03.00 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 03.35 Család-barát (ism.); 04.30 Kívánságkosár.

Hétfő
24.05 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár; 03.55 Marslakók (magyar filmsor.); 04.20 Schéner Mihály műhelyében (dok.); 04.50 Kárpát Expressz (ism.).

Kedd
19.20 Rajzfilm; 19.50 Csehország - Magyarország-Barátságos labdarúgó mérkőzés; 21.55 Híradó; 22.30 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 23.10 Maradj talpon!; 24.10 2-es Retro; 24.12 Telepódium - Két férfi az ágy alatt; 01.30 MNASZ Motorsport magazin; 01.55 Néma kiáltás - Requiem a meg nem született gyermekekért (dok.); 03.15 Bűvölet (olasz tévéfilm sor.); 04.05 Záróra-Pogány Judit.

Szerda
21.12 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Poén Péntek- L’art pour l’art Társulat: Banán, pumpa, kurbli; 22.40 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 23.35 Az Este; 24.10 Négy szellem; 01.10 Melissa és Joey (am. vígj. sor.); 01.35 Waczak Szálló (angol vígj. sor); 02.10 Everwood (am. tévéfilm sor.); 02.55 MM (ism.)A megoldások magazinja; 04.01 Műsorszünet.

Csütörtök
22.20 Gyerünk a börtönbe! (am. vígj.); 24.10 Aktív (ism.); 24.40 Tények Este; 01.15 EZO.TV; 02.15 Gyerünk a börtönbe! (am. vígj.); 03.40 Alexandra Pódium; 04.05 Versek; 04.40 Műsorszünet.

DUNA WORLD
05.15 Élő népzene (ism.); 05.45 Mesék; 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel; 10.00 Marslakók (magyar filmsor.); 10.25 Ősvilági Pompei (ism. terj.); 11.05 KorTárs; 11.30 Lyukasóra; 12.00 Térkép-Integrációs magazin; 12.25 Az Este (ism.); 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár; 15.15 Isten kezében; 15.40 Arcélek (dok.) Kubalak Péter, szlovák esperes Élesd; 15.55 Gazdakör; 16.05 Duna anzix (ism. terj.); 16.25 Térkép (ism.); 16.50 Élő népzene; 17.20 Zegzugos történetek; 17.45 Kárpát Expressz; 18.15 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.30 Mese; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC - Magyarok Cselekedetei; 21.05 Hazajáró (magyar magazinműsor); 21.30 Két hazában. (dok.); 21.40 Térkép-Integrációs magazin; 22.10 Duna anzix (ism. terj.); 22.25 Ahol a szivárvány véget ér (dok.);

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor ReggelSztármagazin; 08.50 Reggeli - Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.25 Győzike-Reality komédia; 11.30 Top Shop; 13.05 Asztro Show; 14.10 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.20 Riadó a fedélzeten (am. családi film); 17.15 Marichuy - A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.10 A gyanú árnyékában (dok.); 21.10 Fókusz-Közszolgálati magazin; 21.50 Barátok közt (magyar filmsor.); 22.30 CSI: Miami helyszínelők (am. krimisor.); 23.30 Gyilkos elmék (am.-kan. krimisor.); 01.30 Reflektor; 01.40 Törzsutas; 02.15 Kemény zsaruk (am. akciófilm-sor); 03.15 Autómánia (ism.); 03.40 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.30 Európa pályaudvarai (dok.); 06.00 Főtér -”Fedezzük fel együtt Magyarországot!”; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel; 10.00 Zöld 7-es; 10.00 Mesék; 10.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 10.55 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 11.20 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 11.45 Zsigmond király ajándéka; 12.00 Magyar bulizene; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Hogy volt!? (magyar ism. műsor); 15.35 2-es Retro; 15.37 Alfonzó szenvedélyei; 16.15 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 16.40 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 17.10 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 17.30 Elit gimi (olasz drámasorozat); 18.25 Capri - Az álmok szigete(olasz filmsor.);

TV2 MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este; 06.55 Ma Reggel; 10.05 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.); 11.05 Fábry (magyar szór. műsor); 12.25 Tetőtől talpig; 13.01 Híradó délben; 13.25 P’amende-Roma kultúra; 13.55 Esély; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 Kasszasiker (am. vígj. sor.); 15.50 Angyali érintés (am. tévéfilm sor); 16.35 Capri - Az álmok szigete (olasz filmsor.); 17.35 MM-A megoldások magazinja; 18.40 Everwood (am. tévéfilm sor.); 19.30 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 06.25 Teleshop; 07.00 Alexandra Pódium (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka-A TV2 reggeli magazinműsora; 10.35 Stahl konyhája; 10.40 Babapercek; 10.45 Teleshop; 11.50 EZO.TV; 13.25 A láthatatlan ember (am. tévéfilm sor.); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.20 Update Konyha (magyar főzőshow); 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.35 Aktív-A TV2 magazinja; 21.10 Jóban Rosszban (magyar filmsor.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 Rondó-Kisebbségi magazin; 07.30 Híradó; 07.35 Alpok-Duna-Adria-Öt ország tartományi televízióinak közös műsora;

18
Péntek
HÍR TV
08.00 Híradó; 08.30 Soroló 1 (ism.); 09.05 Befutó-London; 09.30 Iskolapélda (ism.); 10.05 Felfedező; 10.30 BBC Click; 11.05 Ikon (ism.); 11.30 Ősök tere (ism.); 12.05 Tíz perc; 12.30 Stopper (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.40 Közvetlen ajánlat; 14.05 Panaszkönyv (ism.); 14.30 GyógyHír (ism.); 15.05 Garázs- Ahonnan az autózás indul!; 15.30 Ingatlanpiac; 16.00 Híradó; 16.30 Európai híradó (ism.); 17.05 Ázsia; 17.30 Globál (ism.); 18.00 Híradó; 18.30 BBC Reporters (ism.); 19.05 BBC Hard Talk (ism.); 19.30 Célpont (ism.); 20.00 Híradó; 20.30 Retrográd (ism.); 21.05 Civil kaszinó (ism.); 22.00 Híradó; 22.30 Riasztás (ism.); 23.05 Vetítő; 23.06 445 - Miért könnyezik mindenki Csíksomlyón (ism.); 24.05 BBC Click (ism.); 24.30 Felfedező (ism.); 01.00 Műsorszünet.

TV-MŰSOR
Szombat
10.05 Daktari (am. kalandfilmsor.); 11.00 Zarándokutakon (dok.); 11.30 Világ-nézet; 12.30 Munka-Társ (magazinműsor); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.15 Lyukasóra; 13.45 Mindennapi hősök; 14.10 Heuréka! Megtaláltam! (ism. terj.); 14.40 Sírjaik hol domborulnak. (dok.); 15.10 Talpalatnyi zöld (ism. terj.); 15.45 Pannon expressz (magazinműsor); 16.15 Hagyaték (magazinműsor); 16.40 Kulisszatitkok (dok.); 17.15 Ének az esőben (am. zenés vígj.); 19.00 Híradó; 19.30 Hogy volt!? (magyar ism. műsor) 99 éve született Gobbi Hilda; 20.30 Robert Thomas: Szegény Dániel (magyar színházi felv.); 22.45 MüpArt - K.L.B.- Horvát tamburás rapszódia (magyar koncertf.); 24.40 Dunasport; 24.55 Gyermekkorok (francia filmdráma); 02.20 Beavatás (ism.); 02.55 Himnusz; 03.00 Duna anzix (magyar ism. sor.); 03.15 Északi történetek vízből, kőből, fából (ism. terj.); 04.05 Munka-Társ (magazinműsor); 04.35 Talpalatnyi zöld (ism. terj.).

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

II. évfolyam 22. szám

Vasárnap
05.15 Élő népzene (ism.); 05.45 Rajzfilmek; 06.00 Rettenetes szülők (magyar tévéf.); 07.30 Csodagyerekből művész - Lendvay József hegedűművész (dok.); 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Anno (ism.) Mesél a filmhíradó, 10.25 Hogy volt!? (magyar ism. műsor); 11.20 Gadó Gábor Septet Trafó, 2008. január 26. (magyar koncertf.); 12.05 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó - Déli; 13.15 Világ-nézet- A blog; 14.05 Aranymetszés; 15.00 Lyukasóra; 15.30 Szóról-szóra magyarul (ism. sor.); 15.55 Gazdakör; 16.20 Ízőrzők: Csurgó (ism. terj.); 16.55 Élő népzene; 17.20 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor); 17.50 Hazajáró (magyar magazinműsor); 18.20 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.35 Mese; 18.55 Négy szellem; 20.00 Híradó; 20.30 Sírjaik hol domborulnak. (dok.); 21.00 MC - Magyarok Cselekedetei; 21.05 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 22.00 Ízek, zenék, zamatok Kárpát-medencei Borászok Találkozója (dok.);

Hétfő
22.30 Protestánsok (magyar tévéjáték); 24.00 Udvardi Erzsébet - “Festőnek lenni nagyon jó” (magyar portréf.); 24.30 Határtalanul magyar (dok.); 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 On the Spot (dok.); 02.25 Poén Péntek- Szálka, avagy Bagi és Nacsa megakad a torkán!; 03.20 Fábry (magyar szór. műsor); 04.35 Hogy volt!? (magyar ism. műsor) Kaszás Attilára emlékezünk.

Kedd
16.10 Rajzfilm; 16.35 Keménykalap és krumpliorr (magyar ifj. kalandf.); 17.30 Vakáció a halott utcában (magyar ifjúsági f.); 18.35 Öveges 33 (magyar ism. sor.); 18.45 A hangyák mindent tudnak (ism. terj.); 19.00 Mi micsoda (ism. terj.); 19.25 Rajzfilm; 20.00 Melissa és Joey (am. vígj. sor.); 20.25 Waczak Szálló (angol vígj. sor.); 21.00 Híradó; 21.30 Friss levegő (magyar filmdráma); 23.20 Mestersége színész Gobbi Hilda; 24.00 Szerelmes sznobok (magyar tévéjáték); 01.15 A gyémánt románca (am.-auszt. kalandf.); 02.45 Kivonulás (német-olaszizr. filmdráma); 04.35 Könyvkalauz.

Szerda
13.01 Hírek; 13.05 A Somló hercege; 13.35 Zöld Tea-Ökomagazin; 14.10 Alfonzó világszínháza; 14.35 Tetőtől talpig; 15.10 A világ madárszemmel (dok.); 16.05 TeSzedd - Vedd fel újra a kesztyűt!; 17.40 Doc Martin (angol filmsor.); 18.35 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 19.30 SzerencseSzombat; 20.30 Híradó este; 21.10 A gyémánt románca (am.-auszt. kalandf.); 22.40 Szeretettel Hollywoodból; 23.10 Csiky Gergely: A nagymama; 01.15 Nagyon zene; 02.10 Porrá leszünk (angol krimisor.); 03.08 Műsorszünet.

Csütörtök
16.50 Rejtélyek kalandorai (kan.-am. kalandfilmsor.); 18.00 Sas kabaré; 19.00 Nagy takarítás (valóságshow); 19.30 Tények; 20.00 Aktív Extra; 20.35 A fáraó bosszúja (am. kalandf.); 23.45 Luxusdoki (am. vígj. sor.); 24.45 A médium (am. krimisor.); 01.45 EZO.TV; 02.45 Kalandjárat (ism.); 03.10 Teleshop; 03.40 Vers; 04.00 Műsorszünet.

RTL KLUB
07.30 Top Shop; 08.00 Kölyökklub; 11.00 Rajzfilm; 11.25 Asztro Show; 12.30 Házon kívül; 13.00 Autómánia; 13.30 Amerika legkeményebb melói (dok.); 14.30 Lost - Eltűntek (am. kalandfilmsor); 15.30 Chuck (am. akciófilmsor.); 16.30 Agymenők (am. vígj. sor.); 17.30 Maradok hűtlen híve (am. vígj.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.00 Fókusz Plusz; 20.30 Csillag Születik (élő); 23.00 Rád vagyok kattanva (am. rom. vígj.); 24.50 Kígyóharapás (am. horror); 02.25 Hülyeség nem akadály (am.-auszt. vígj. sor.); 03.00 Fókusz Plusz; 03.20 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.00 Magyar bulizene; 05.55 Nemzeti értékeink- Esztergom; 06.05 Főtér-”Fedezzük fel együtt Magyarországot!”; 06.55 Hajnali gondolatok; 07.00 Rajzfilmek; 10.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor); 10.50 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 11.15 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 11.40 Vízitúra-Életmód magazin; 12.05 Érték! Értem! (1. rész) Tulassay Tivadar: Életünk két ismeretlen kalandja a születés és halál; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 13.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.15 Magyarország története; 15.45 Könyvkalauz;

TV2
07.00 Látlelet a Földről (magyar ism. sor.); 07.25 Tv2 matiné; 11.00 Rajzfilm; 12.20 Babavilág (magazinműsor); 12.00 9 hónap (magazinműsor); 12.30 Tűsarok (magazinműsor); 13.20 Én is szép vagyok; 13.50 TopSpeed-Motorsport magazin; 14.20 Autóguru (magazinműsor); 14.50 Sheena, a dzsungel királynője (am. kalandfilmsor.); 15.50 Bűbájos boszorkák (am. filmsor.);

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.25 Az Este (ism.), 07.00 Magyar gazda; 07.25 Anno-Mesél a filmhíradó; 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Delta-Tudományos magazin; 10.30 Mozdulj!-Szabadidősport magazin; 11.00 Angi jelenti; 11.30 Stadionok lengyel módra (ism. terj.); 12.00 Borászok Borásza; 12.30 Most a Buday!- Főzzünk együtt!; 13.00 Déli harangszó;

DUNA TV
06.25 Ezer év szentjei (magyar ism. sor.) Boldog Özséb; 07.00 Gazdakör; 07.35 Rettenetes szülők (magyar tévéf.); 09.45 Duna anzix (magyar ism. sor.);

DUNA WORLD

Péntek
HÍR TV
08.00 Híradó; 08.30 Soroló-A vidék magazinja; 09.05 Ingatlanpiac (ism.); 09.30 Európai híradó (ism.); 10.05 Péntek 8 (ism.); 11.05 Célpont (ism.); 11.30 Napról napra; 12.05 Civil kaszinó (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.40 Közvetlen ajánlat; 14.05 Sportré; 14.30 Ősök tere (ism.); 15.05 Tíz perc (ism.); 15.30 Visszajátszás; 16.00 Híradó; 16.30 Befutó (ism.); 17.05 Garázs (ism.); 17.30 GyógyHír; 18.00 Híradó; 18.30 Hírvilág; 19.05 Bruttó (ism.); 19.30 Keresztmetszet; 20.00 Híradó; 20.30 Napról napra (ism.); 21.05 Kontraszt; 22.00 Híradó 21; 22.30 Versus; 23.05 Vetítő; 23.06 A Jövő holnapra halasztva (dok.); 24.05 Kontraszt (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
07.00 Gazdakör; 07.25 Erőtér - Nap, szél, víz, föld, mező (magyar ism. sor.); 07.55 Ablak a természetre (magyar ism. sor.); 07.30 Kisiskola (dok.); 08.30 Ingyenélők (magyar tévéf.); 09.50 Magyar elsők (magyar ism. sor.); 10.10 Másfélmillió lépés Magyarországon (magyar ism. sor.); 11.00 Élő egyház; 11.30 Isten kezében - Hertelendifalva; 12.00 Új nemzedék (magyar magazinműsor); 12.30 Élő világegyház; 13.00 Déli harangszó; 13.15 Élő népzene-Mesterek és tanítványok - a Téka Együttes; 13.45 Akadálytalanul (magazinműsor); 14.15 Csellengők; 14.40 Határtalanul magyar (magazinműsor); 15.10 Arcélek (dok.) Berszán Lajos, katolikus pap, Gyimes; 15.40 Hazajáró (magyar magazinműsor); 16.15 Görgey Gábor: Wiener Walzer (magyar tévéf.); 17.10 Egy asszony visszanéz (magyar filmdráma); 19.00 Híradó; 19.30 Heti Hírmondó; 20.00 Önök kérték!; 21.00 Doktor Zsivágó (am. rom. dráma, 1. rész); 22.30 Rúzsa Magdi koncert; 24.00 Klubszoba; 01.00 Dunasport; 01.15 Első pillantásra (olasz filmdráma);

Vasárnap
03.10 Himnusz; 03.15 Határtalanul magyar; 03.45 Világ-nézet; 04.35 Klubszoba (ism.).

Hétfő
21.00 MC - Magyarok Cselekedetei; 21.05 A Szövetség-Biblia vetélkedő; 22.00 Kastély a Kárpátokban (dok.); 22.30 Közellenség (magyar színházi közv.); 24.15 A nap vendége; 24.30 Hazajáró (magyar magazinműsor); 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Dörnyei Gábor születésnapi koncertje (magyar koncertf.); 02.30 A jószág volt az aranya a népnek (dok.); 03.35 Egy asszony visszanéz (magyar filmdráma).

Kedd
14.30 Evangélikus magazin; 14.55 Görög katolikus liturgia; 16.20 Nagyon zene válogatás; 17.20 WTCC Túraautó világbajnokság; 18.35 P@dtársat keresünk; 19.30 Rajzfilmek; 20.10 4 összeesküvő és 1 temetés (osztrák filmsor.); 21.00 Híradó este; 21.30 Doc Martin (angol filmsor.); 22.20 A tizedes meg a többiek (magyar vígj.); 24.00 Szeretettel Hollywoodból; 24.30 Nyakunkon az élet (am. vígj.); 02.05 Veszélyes Bangkok (am. akcióthriller); 03.40 Négy szellem; 04.35 Érték! Értem!.

Szerda
14.00 Anno-Mesél a filmhíradó; 14.30 A tizedes meg a többiek (magyar vígj.); 16.15 Út Londonba-Olimpiai magazin, 16.50 Telesport- Sport 7; 17.20 Nyakunkon az élet (am. vígj.); 19.00 Rex Rómában (osztráknémet-olasz krimisor.); 19.50 A Lényeg; 20.30 Híradó este; 21.10 Magyarország, szeretlek!; 22.25 Munkaügyek - IrReality Show (magyar filmsor.); 23.25 Veszélyes Bangkok (am. akcióthriller); 01.05 A nagy ugrás (am. vígj.); 02.58 Műsorszünet.

Csütörtök
17.45 Tökéletes nap (am. filmdráma); 19.30 Tények; 20.00 Napló; 21.05 Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (am. kalandf.); 23.25 Frizbi Hajdú Péterrel (magyar talk show); 24.25 Elit egység (kan. akciófilm-sor.); 01.25 Családi összeesküvés (am. krimi); 03.30 EZO.TV; 04.05 Napló (ism.); 04.55 Magyar versek; 05.10 Műsorszünet.

DUNA WORLD
05.30 Rajzfilmek; 06.00 Hacktion (magyar akciófilm-sor.); 06.50 Magyarország története; 07.20 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 07.55 Ma reggel hétvége; 10.00 Fábry (magyar szór. műsor); 11.15 Egy megtagadott hazafi (dok.); 11.35 Talpalatnyi zöld (ism.); 12.05 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó - Déli; 13.15 MüpArt - K.L.B. - A Jazz Showcase esti koncertje (magyar koncertf.); 15.05 A rejtélyes XX. század; 15.30 Szóról-szóra magyarul (ism. sor.); 16.05 Vannak vidékek (magyar ism. sor.); 16.30 Sírjaik hol domborulnak. (dok.); 17.00 Élő népzene; 18.25 Út Londonba-Olimpiai magazin; 17.55 Határtalanul magyar; 18.20 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.40 Rajzfilm; 18.55 Gasztroangyal (ism.) Eszik, iszik, sosem alszik; 20.00 Híradó; 20.30 Heti Hírmondó;

RTL KLUB
07.30 Top Shop; 08.00 Kölyökklub; 11.00 Trendmánia; 11.35 Teleshop; 12.30 Törzsutas-Utazási magazin; 13.05 Női kézilabda Eb-selejtező mérkőzés - 2012 (élő); 14.55 Míg a halál el nem választ (am. vígj. sor.); 15.25 Hetedik érzék (am.-kan. filmsor.); 16.20 Tru Calling - Az őrangyal (am. akciófilm-sor.); 17.30 Én a vízilovakkal vagyok (olasz akció-vígj.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.00 Cobra 11 (német akciófilm-sor.); 21.00 A Függetlenség napja (am. akcióf.); 24.05 A dicsőség zászlaja (am. háborús filmdráma); 02.30 Portré; 03.00 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.00 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 06.05 Tangó, félhomályban; 06.25 English 4U; 06.55 Hajnali gondolatok; 07.00 Rajzfilmek-Bábfilmek; 11.40 Keménykalap és krumpliorr (magyar ifj. kalandf. sor.); 12.35 Öveges 33 (magyar ism. sor.); 12.45 A hangyák mindent tudnak (ism. terj.); 13.00 Déli harangszó; 13.01 Engedjétek hozzám; 13.05 Katolikus krónika; 13.35 Úton-útfélen; 13.40 Református ifjúsági műsor; 13.50 Útmutató; 14.15 A sokszínű vallás;

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.25 Hajnali gondolatok; 06.30 KorTárs; 06.55 Magyar gazda; 07.25 Esély-Fogyatékossággal élő emberek magazinja; 07.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 09.55 Engedjétek hozzám; 10.05 Katolikus krónika; 10.30 Úton-útfélen; 10.40 Református ifjúsági műsor; 10.45 Útmutató; 11.15 A sokszínű vallás; 11.25 Evangélikus magazin; 11.50“Egész életünket Krisztus Istenünknek ajánljuk!”; 13.25 Hírek; 13.30 Szellem a palackból. (magyar ism. műsor);

TV2
06.45 Reggeli gondolatok; 07.15 Zöld világ (magyar ism. sor.); 07.45 Tv2 matiné; 10.45 Nagy Vagy! (szór. műsor); 11.45 EgészségMánia (magazinműsor); 12.15 Talpig nő (magazinműsor); 12.45 Kalandjárat; 13.15 Borkultusz (magyar kult. mag.); 13.45 Stahl konyhája; 14.15 Több mint TestŐr; 14.45 A kiválasztott - Az amerikai látnok (am. filmsor.); 15.45 Monk - Flúgos nyomozó (am. krimisor.); 16.45 Bűbájos boszorkák (am. filmsor.);

DUNA TV
05.00 Heuréka! Megtaláltam! (ism.); 05.30 Hogy volt!? (magyar ism. műsor) 99 éve született Gobbi Hilda; 06.25 Beszélő emlékházak (magyar ism. sor.);

II. évfolyam 22. szám

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

TV-MŰSOR
Hétfő Kedd
19.35 Rajzfilmek; 20.00 Capri - Az álmok szigete (olasz filmsor.); 21.00 Híradó este; 21.30 Magyarország - ÍrországBarátságos labdarúgó mérkőzés; 23.30 2-es Retro; 23.32 A névtelen vár (magyar tévéfilm sor.); 01.00 Maradj talpon!; 01.50 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 02.35 Bűvölet (olasz tévéfilm sor.); 03.25 Záróra-Láng István; 04.20 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.).

19
Csütörtök
21.30 Jóban Rosszban (magyar filmsor.); 22.15 NCIS (am. krimisor.); 23.15 NCIS: Los Angeles (am. krimisor.); 24.15 Bostoni halottkémek (am. krimisor.); 01.15 Tények Este; 01.50 EZO.TV; 02.25 NCIS (am. krimisor.); 03.20 NCIS: Los Angeles (am. krimisor.); 04.15 Aktív Extra; 04.40 Magyar versek; 05.15 Műsorszünet.

Péntek
HÍR TV
07.00 Befutó London (ism.); 07.30 Soroló 2 (ism.) A vidék magazinja; 08.00 Híradó; 09.05 Kontraszt (ism.); 10.05 Napról napra (ism.); 10.30 BBC Hard Talk (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Európai híradó (ism.); 12.05 Ingatlanpiac (ism.); 12.30 Bruttó (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Ázsia (ism.); 14.30 Garázs (ism.) Ahonnan az autózás indul!; 15.05 Civil kaszinó (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Keresztmetszet (ism.); 17.05 Célpont (ism.) Oknyomozó riportműsor; 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Hírvilág (ism.); 19.20 Stopper; 20.00 Híradó; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 BBC Reporters (ism.); 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
09.00 Állami zászlófelvonás a budapesti Kossuth térről (élő); 09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.05 Klubszoba (ism.); 11.00 Család-barát; 11.50 1 könyv; 12.00 Heti Hírmondó (ism.); 12.25 Térkép ism.) Integrációs magazin; 13.02 Híradó - Déli; 13.10 Trianon az irodalomban (magyar ism. sor.); 13.30 Napirend előtt; 14.00 Kapcsoljuk az Országházat-Parlamenti közvetítés; 17.20 Harangzúgás Trianon emléknapján; 17.50 Linda (magyar filmsor., 1. rész); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.05 Rózsa Sándor (magyar tévéfilm sor.); 21.00 Trianon (dok.); 23.10 Hírek; 23.20 Dunasport; 23.25 Kultikon-Szolgáltató magazin; 24.20 Sportaréna; 01.15 Trianon legendái (dok.); 01.50 Himnusz; 01.55 Kézjegy- Guttmann Szabolcs építész; 02.35 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 03.00 Élő egyház (ism.); 03.30 Család-barát (ism.); 04.30 Kívánságkosár.

Vasárnap
06.25 Heti Hírmondó (ism.); 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Marslakók (magyar filmsor.); 10.25 Délvidéki Trianon (dok.); 11.00 Hazajáró (magyar magazinműsor); 11.25 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 11.55 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 12.25 Az Este (ism.), 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Isten kezében- Az egyházak és Trianon; 15.50 Arcélek (dok.) Benkő László zenész, Omega; 16.05 Gazdakör; 16.20 Duna anzix (magyar ism. sor); 16.35 Térkép; 17.05 Trianon legendái (dok.); 18.35 Kárpát Expressz; 18.00 Határ-folyó - Ipoly-hidak (dok.); 18.30 Trianon az irodalomban (magyar ism. sor.); 18.40 Rajzfilm; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC - Magyarok Cselekedetei (dok.); 21.05 Kulisszatitkok (dok.); 21.30 Szósz!?; 22.20 Trianon az irodalomban (magyar ism. sor.); 22.25 Térkép-Integrációs magazin; 22.55 Duna anzix (magyar ism. sor.);

Szerda
18.40 Everwood (am. tévéfilm sor.); 19.30 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 21.12 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Ábel a rengetegben (magyar játékf.); 23.35 Szlovákmagyarok (dok.); 24.30 Az Este; 01.05 Aranymetszés; 02.00 Múlt-kor-Történelmi magazin; 02.25 Zöld Tea-Ökomagazin, 02.55 Everwood (am. tévéfilm sor.); 03.40 MM (ism.) A megoldások magazinja; 04.38 Műsorszünet.

23.10 Klubszoba; 24.05 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár; 03.55 Marslakók (magyar filmsor.); 04.20 Gyulafehérvártól Trianonig (dok.).

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.25 KorTárs; 05.55 Szerelmes földrajz (magyar ism. sor.); 06.20 English 4U; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel; 10.00 A Szövetség-Biblia vetélkedő; 10.50 P@dtársat keresünk; 11.45 Nekem ne lenne hazám? (ism. sor.); 12.00 Magyar rock; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Hírek; 13.25 A múzsa csókja; 13.55 A legendás musztáng (am. filmdráma); 15.20 2-es Retro; 15.22 Telepódium - Két férfi az ágy alatt; 16.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 17.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 17.55 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 18.20 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 18.40 Elit gimi (olasz drámasorozat);

RTL KLUB
06.35 Top Shop; 07.00 Jó reggelt, skacok!; 08.20 Reflektor Reggel; 08.35 Reggeli - Csak csajok; 09.15 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.15 Győzike-Reality komédia; 11.15 Top Shop; 12.55 Asztro Show; 14.00 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.00 A cserecsapat (am. vígj.); 17.15 Marichuy - A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.10 Castle (am. filmsor.); 21.10 Fókusz; 21.55 Barátok közt (magyar filmsor.); 22.30 Dr. Csont (am. krimisor.); 23.30 CSI: A helyszínelők (am.kan. krimisor.); 24.35 PokerStars.net - Big Game; 01.35 Reflektor; 01.50 Suttogás (am.-kan. horror); 03.25 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 A Lényeg; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.10 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.); 11.05 Rex Rómában (osztráknémet-olasz krimisor.); 11.55 Most a Buday!; 12.30 Napirend előtt; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Roma Magazin; 13.55 Domovina-Szlovák nyelvű nemzetiségi magazin; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 Bús düledékeiden (ism. terj.); 16.00 Angyali érintés (am. tévéfilm sor); 16.45 Capri - Az álmok szigete (olasz filmsor.); 17.45 MM-A megoldások magazinja;

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 Aktív Extra (ism.); 07.25 Tények Reggel, 08.00 Mokka-A TV2 reggeli magazinműsora; 10.45 Stahl konyhája; 10.55 Babapercek; 11.05 Teleshop; 12.10 EZO.TV; 13.45 Mi volt ez az egész? (dok.); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.15 Update Konyha (magyar főzőshow); 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.30 Aktív;

DUNA TV
05.25 Önök kérték! (ism.); 06.25 Gazdakör; 07.00 Élő egyház (ism.); 07.30 Híradó; 07.35 Isten kezében (ism.); 08.00 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó; 08.35“egyharmadország” - Trianon-konferencia, 2010 Párizs (dok.);

DUNA WORLD
05.15 Élő népzene (ism.); 05.45 Rajzfilm; 06.00 A Lényeg;

Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta; 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.00 Garázs (ism.) Ahonnan az autózás indul!; 10.30 Soroló (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Hírvilág (ism.); 12.05 Sportré (ism.); 12.30 Panaszkönyv (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.45 Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Keresztmetszet (ism.); 15.30 Ikon (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Globál (ism.); 17.05 Stopper (ism.); 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Zöld övezet; 19.20 Panaszkönyv; 20.00 Híradó; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 Riasztás (ism.); 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.00 Kapcsoljuk az Országházat-Parlamenti közvetítés; 17.00 1 könyv; 17.05 Zebra-Közlekedésbiztonsági magazin; 17.20 Térkép-Integrációs magazin; 17.50 Linda (magyar filmsor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.05 Vivát Benyovszky! (magyar-csehszl. tévéfilm sor.); 21.10 A papa szolgálati útra ment (jug. filmdráma); 23.30 Hírek; 23.35 Dunasport; 23.40 Kultikon-Szolgáltató magazin; 24.35 Lamantin Jazz Fesztivál (dok.); 01.25 Szvjatoszlav Richter (koncertf.); 02.25 Himnusz; 02.30 Térkép (ism.); 02.55 Lélek Boulevard-Dr. Kopp Mária-Barkó Judit műsora; 03.25 Lyukasóra (ism.); 03.50 Dukay Barnabás és Gadó Gábor - Szabad zene duó koncert (magyar koncertf.); 04.30 Kívánságkosár.

Vasárnap
11.00 Delta-Tudományos magazin; 11.30 Talpalatnyi zöld (ism. terj.); 11.55 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 12.25 Az Este (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár; 16.05 Gazdakör; 16.20 Duna anzix (magyar ism. sor.); 16.35 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 17.05 Élő népzene; 17.35 Anno (ism.) Mesél a filmhíradó; 18.00 Kárpát Expressz; 18.25 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.40 Rajzfilm; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC - Magyarok Cselekedetei; 21.05 Hagyaték (magyar magazinműsor); 21.35 A nap vendége; 21.45 Térkép- Integrációs magazin; 22.15 Duna anzix (magyar ism. sor.); 22.30 Háború a nemzet ellen (dok.); 24.05 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.30 Telesport; 02.00 Kívánságkosár; 03.55 Marslakók (magyar filmsor.); 04.20 Háború a nemzet ellen (dok.).

Hétfő
MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.10 Magyar rock; 06.05 Zsigmond király ajándéka; 06.25 Ars Hungarica (magyar ism. sor.); 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Zöld 7-es- Fátyol-vízesés; 10.01 Rajzfilm; 10.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 10.55 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 11.20 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 11.45 Vers mindenkinek- Eötvös József: Én is szeretném; 11.48 Az én Afrikám; 12.00 Magyar pop; 13.01 Híradó délben; 13.25 Szép otthonok, remek házak; 13.50 Vízitúra-Életmód magazin; 14.20 1100 év Európa közepén (magyar ism. sor.); 14.47 A névtelen vár (magyar tévéfilm sor.); 16.10 Európa pályaudvarai (dok.); 16.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor); 17.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 17.55 A Nyereg Klub (auszt. filmsor); 18.20 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 18.40 Elit gimi (olasz drámasorozat); 19.35 Rajzfilm; 20.05 Capri - Az álmok szigete (olasz filmsor.);

Kedd
21.00 Híradó este; 21.35 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 22.20 Maradj talpon!; 23.15 2-es Retro; 23.17 Színes portrék- “Idéző, kísérő, furcsa szó” - Latinovits Zoltán 60 éves; 24.15 A királynő (angol-francia-olasz életr. drám); 01.55 Bűvölet (olasz tévéfilm sor.); 02.45 Záróra- Csuja Imre; 03.40 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 04.25 Európa pályaudvarai (dok.); 04.55 Magyar pop.

Szerda
17.45 MM-A megoldások magazinja; 18.40 Everwood (am. tévéfilm sor.); 19.30 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 20.55 Sporthírek; 21.12 Marslakók (magyar filmsor); 21.40 A királynő (angol-francia-olasz életr. drám); 23.25 Az Este; 24.00 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor.); 24.55 Barangolások öt kontinensen; 01.30 Angi jelenti; 02.00 Everwood (am. tévéfilm sor.); 02.40 MM (ism.) A megoldások magazinja; 03.37 Műsorszünet.

Csütörtök
19.30 Tények; 20.30 Aktív; 21.30 Jóban Rosszban (magyar filmsor.); 22.15 Az ördög maga (am. thriller); 24.15 TotalCar; 24.50 Tények Este; 01.25 EZO.TV; 02.00 Arccal a földnek (magyar játékf.); 03.25 TotalCar; 04.25 Műsorszünet.

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli - Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.25 Győzike-Reality komédia; 11.30 Top Shop; 13.05 Asztro Show; 14.10 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.20 Mágusok csatája (am. családi film); 17.15 Marichuy - A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.10 Castle (am. filmsor.); 21.10 Fókusz; 21.55 Barátok közt (magyar filmsor.); 22.30 A mentalista (am. krimisor.); 23.35 A Grace klinika (am. drámasorozat); 24.45 Reflektor; 01.00 Emberrablás (am. filmsor); 02.50 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este (ism.); 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.); 11.00 Mindenből egy van (magyar filmsor.); 11.55 Natúra- .minden marék por; 12.25 Medvék, barlangok és vízesések földjén; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Srpski Ekran-Szerb nyelvű nemzetiségi magazin; 13.55 Unser Bildschirm-Német nyelvű nemzetiségi magazin; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 Beszélő fejek; 16.00 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 16.50 Capri - Az álmok szigete (olasz filmsor.);

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 TotalCar (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka-A TV2 reggeli magazinműsora; 10.35 Stahl konyhája; 10.45 Babapercek; 10.45 Teleshop; 11.50 EZO.TV; 13.25 Baseball álmok (am. filmdráma); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.); 18.20 Update Konyha; 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.);

DUNA WORLD
05.05 Kárpát Expressz (ism.); 05.30 Rajzfilm; 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Marslakók (magyar filmsor.); 10.25 Ajándék a végzettől (dok.); 10.50 Zakopane építészete (ism. terj.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 06.55 Roma Magazin; 07.30 Híradó; 07.35 Domovina-Szlovák nyelvű nemzetiségi magazin, 08.00 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó; 08.35 Térkép (ism.) Integrációs magazin;

20
Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta (ism.); 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.05 Versus (ism.); 10.30 Globál (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Zöld övezet (ism.); 12.05 Stopper (ism.); 12.30 GyógyHír (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Vetítő (ism.); 15.06 Jövő holnapra halasztva (dok.); 16.00 Híradó; 16.30 Retrográd (ism.); 17.05 Ősök tere (ism.); 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Iskolapélda; 20.00 Híradó; 20.30 Panaszkönyv; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 Ikon; 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

TV-MŰSOR
Szombat
08.35 Kultikon-Szolgáltató magazin;; 09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd (ism.); 10.00 Kapcsoljuk az Országházat-Parlamenti közvetítés; 17.00 1 könyv; 17.20 Térkép; 17.40 Linda (magyar filmsor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.00 Kántor (magyar tévéfilm sor.); 21.00 London River (angolfrancia-algériai filmdráma); 22.30 Hírek; 22.35 Dunasport; 22.40 Kultikon-Szolgáltató magazin; 23.35 Rost Andrea és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar hangversenye (magyar koncertf.); 01.15 Himnusz; 01.20 Térkép; 01.45 Arcélek (dok.) Prof. Merkely Béla, szívsebész; 02.15 Napok, évek, századok (magyar magazinműsor); 02.40 Család-barát; 03.35 Kilátás a Nagy-Kopaszról (ism. terj.); 04.30 Kívánságkosár.

TÉVÉMŰSOROK. MŰSORAJÁNLÓK

II. évfolyam 22. szám

Vasárnap
11.55 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 12.25 Az Este (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Új nemzedék (magyar magazinműsor); 15.40 Arcélek (dok.)- Léphaft Pál karikaturista, Újvidék; 15.55 Gazdakör; 16.10 Duna anzix (magyar ism. sor.); 16.25 Térkép (ism.) Integrációs magazin; 16.55 Élő népzene; 17.25 Delta (ism.); 17.50 Kárpát Expressz; 18.20 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.35 Rajzfilm; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC - Magyarok Cselekedetei; 21.05 KorTárs (ism.); 21.30 Kézjegy; 22.15 Térkép-Integrációs magazin; 22.45 Duna anzix (magyar ism. sor.); 23.00 Törzsasztal; 24.00 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz; 01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár; 03.55 Marslakók (magyar filmsor.); 04.20 Megszámláltattak. - Énlaka (dok.); 04.35 Kárpát Expressz (ism.).

Hétfő
MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.50 Néprajzi értékeinkGyurkó Pál kanászkürtje; 06.00 Főtér- “Fedezzük fel együtt Magyarországot!”; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel; 10.00 Zöld 7-es - Rákosi vipera; 10.01 Rajzfilmek; 10.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 10.55 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 11.20 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 11.45 Vers mindenkinek- Arany János: Rendeletlenül; 11.48 Az én Afrikám; 12.00 Magyar válogatott; 13.01 Híradó délben; 13.25 Magyar évszázadok (dok.); 13.50 MNASZ Motorsport magazin; 14.15 A rejtélyes XX. század; 14.40 1100 év Európa közepén (magyar ism. sor); 15.10 2-es Retro; 15.12 Színes portrék - “Idéző, kísérő, furcsa szó” - Latinovits Zoltán 60 éves; 16.05 Európa pályaudvarai (dok.); 16.35 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 17.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 17.50 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 18.15 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor); 18.40 Elit gimi (olasz drámasorozat); 19.35 Rajzfilm; 20.00 Capri - Az álmok szigete (olasz filmsor.); 21.00 Híradó este;

Kedd
21.25 Sporthírek- Időjárás-jelentés; 21.35 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 22.20 Maradj talpon!; 23.10 Tudorok (ír-kan.-am. filmsor.); 24.05 Retro - Slágerek; 24.07 Nemcsak a húszéveseké a világ; 01.00 Pesty Fekete Doboz; 01.55 Bűvölet (olasz tévéfilm sor.); 02.45 Záróra- Csáki Judit; 03.35 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 04.25 Európa pályaudvarai (dok.); 04.55 Magyar válogatott.

Szerda
17.40 MM-A megoldások magazinja; 18.40 Everwood (am. tévéfilm sor.); 19.30 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 21.00 Sporthírek; 21.12 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Párizsi helyszínelők (francia krimisor); 22.40 On the Spot (dok.); 23.35 Az Este; 24.10 KorTárs; 24.40 Az utolsó kettő (dok.); 01.50 Szellem a palackból. (magyar ism. műsor); 02.20 Everwood (am. tévéfilm sor.); 03.05 MM (ism.) A megoldások magazinja; 04.06 Műsorszünet.

Csütörtök
21.30 Jóban Rosszban (magyar filmsor.); 22.15 Doktor House (am. filmsor.); 23.15 Született feleségek (am. vígj. sor.); 24.15 Én is szép vagyok; 24.45 Tények Este; 01.20 EZO.TV; 01.55 Doktor House (am. filmsor.); 02.55 Született feleségek (am. vígj. sor.); 03.55 Babavilág (magazinműsor); 04.20 Magyar versek; 04.55 Műsorszünet.

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli - Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.25 Győzike-Reality komédia; 11.30 Top Shop; 13.05 Asztro Show; 14.10 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.20 Jéghercegnő (am.-kan. vígj.); 17.15 Marichuy - A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.10 Castle (am. filmsor.); 21.10 Fókusz; 21.55 Barátok közt (magyar filmsor); 22.30 Titanic 2 (am. kalandf.); 24.25 Reflektor; 24.45 Gazdagék (am. krimisor.); 02.45 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este; 06.55 Ma Reggel; 10.00 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.); 10.55 Magyarország, szeretlek!; 12.10 Útravaló-Közlekedésbiztonsági magazin; 12.30 Átjáró-Emberek és történetek a Kárpát-medencéből; 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Hrvatska krónika-Horvát nyelvű nemzetiségi magazin; 13.55 Ecranul nostru-Román nyelvű nemzetiségi magazin; 14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 Gasztroangyal-Eszik, iszik, sosem alszik; 15.55 Angyali érintés (am. tévéfilm sor); 16.45 Capri - Az álmok szigete (olasz filmsor.);

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 Babavilág (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka; 10.30 Stahl konyhája; 10.40 Babapercek; 10.50 Teleshop; 11.50 EZO.TV; 13.25 Az aztékok kincse (francia-olasz-NDK kalandf.); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor); 18.20 Update Konyha; 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.35 Aktív;

DUNA WORLD
05.50 Rajzfilmek, 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Marslakók (magyar filmsor.); 10.25 Hóstát (dok.); 11.05 Múlt-kor-Történelmi magazin; 11.30 Heuréka! Megtaláltam! (ism. terj.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 Unser Bildschirm-Német nyelvű nemzetiségi magazin; 07.30 Híradó; 07.35 Srpski Ekran-Szerb nyelvű nemzetiségi magazin; 08.00 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó;

Péntek
HÍR TV
07.00 Paletta (ism.); 07.30 Lapzárta (ism.); 08.00 Híradó; 09.05 Rájátszás (ism.); 10.05 Keresztmetszet (ism.); 10.30 Retrográd (ism.); 11.00 Híradó; 11.30 Iskolapélda (ism.); 12.05 Befutó (ism.); 12.30 Ősök tere (ism.); 13.00 Déli híradó; 13.35 Hungarorama, Közvetlen ajánlat; 14.05 Lapzárta (ism.); 14.30 Paletta (ism.); 15.05 Versus (ism.); 15.30 Sportré (ism.); 16.00 Híradó; 16.30 Ázsia (ism.); 17.05 BBC Click; 17.30 Paletta; 18.00 Híradó; 18.30 Soroló-A vidék magazinja; 19.30 Globál; 19.45 Tíz perc; 20.00 Híradó; 21.05 Rájátszás; 22.00 Híradó 21; 22.35 Lapzárta; 23.00 Híradó; 23.30 Versus (ism.); 24.05 Rájátszás (ism.); 01.00 Műsorszünet.

Szombat
08.00 Kárpát Expressz; 08.30 Híradó; 08.35 Kultikon-Szolgáltató magazin; 09.30 Híradó; 09.35 Közbeszéd; 10.00 Világ-nézet (ism.); 11.00 Család-barát; 11.50 1 könyv; 12.00 Pannon expressz (magyar magazinműsor); 12.30 Térkép; 13.02 Híradó - Déli; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Hagyaték (magyar magazinműsor); 15.45 Határtalanul magyar (magazinműsor); 16.10 Lyukasóra; 16.40 Hazajáró (magyar magazinműsor); 17.20 Térkép-Integrációs magazin, 17.50 Linda (magyar filmsor.); 19.00 Híradó; 19.30 Közbeszéd; 20.00 A fekete város (magyar tévéfilm sor.); 21.00 Esős vasárnap (magyar rom. dráma); 22.40 Hírek; 22.45 Dunasport; 22.50 Kultikon-Szolgáltató magazin, 23.45 MüpArt classic - Wagnerest a Művészetek Palotájában (magyar koncertf.); 01.30 Koncertek az A38 hajón (magyar koncertf.); 02.30 Himnusz; 02.35 Térkép; 03.00 Csellengők (ism.); 03.30 Család-barát (ism.); 04.30 Kívánságkosár (ism.).

Vasárnap
DUNA WORLD
05.00 Élő népzene (ism.); 05.35 Mese; 06.00 Család-barát; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Marslakók (magyar filmsor.); 10.25 Vardo - világ a végeken (ism. terj.); 11.05 Hagyaték (magyar magazinműsor); 11.30 Zöld Tea-Ökomagazin; 11.55 Térkép (ism.); 12.25 Az Este (ism.); 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.20 Kívánságkosár (magyar szór. műsor); 15.15 Rendhagyó történelemóra (magyar ism. sor.); 15.50 Gazdakör 16.05 Duna anzix (ism. terj.); 16.20 Térkép; 16.50 Élő népzene; 17.15 Balatoni utazás (magyar ism. sor.); 17.50 Kárpát Expressz; 18.15 Magyar történelmi arcképcsarnok (magyar ism. sor.); 18.30 Mese; 19.00 MM-A megoldások magazinja; 20.00 Híradó; 20.30 Közbeszéd; 21.00 MC - Magyarok Cselekedetei; 21.05 Múlt-kor (ism.)Történelmi magazin, 21.30 Pozsony anno (dok.); 22.25 Térkép; 22.50 Duna anzix (ism. terj.); 23.10 On the Spot (dok.); 24.05 Kultikon-Szolgáltató magazin; 01.00 Himnusz;

Hétfő
01.02 Híradó; 01.25 Telesport; 01.30 Az Este; 02.00 Kívánságkosár (magyar szór. műsor) (ism.); 03.50 Marslakók (magyar filmsor.); 04.15 A Kallós-gyűjtemény (dok.); 04.40 Kárpát Expressz (ism.).

Kedd
16.35 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 17.20 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 17.50 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 18.15 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 18.40 Elit gimi (olasz drámasorozat); 19.35 Rajzfilm; 20.00 Capri - Az álmok szigete (olasz filmsor); 21.00 Híradó este; 21.35 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 22.20 Maradj talpon!; 23.25 2-es Retro; 23.27 Hogy volt!? (magyar ism. műsor); 24.35 Bolond és szörnyeteg (magyar tévéf.); 01.55 Bűvölet (olasz tévéfilm sor.); 02.50 Záróra- Keleti Éva; 03.45 MacGyver (am.-kan. tévéfilm sor.); 04.30 Európa pályaudvarai (dok.).

Szerda
14.30 Marslakók (magyar filmsor.); 15.00 Négy szellem; 15.55 Angyali érintés (am. tévéfilm sor.); 16.45 Capri - Az álmok szigete (olasz filmsor.); 17.45 MM-A megoldások magazinja; 18.35 Everwood (am. tévéfilm sor.); 19.20 Maradj talpon!; 20.30 Híradó este; 20.55 Sporthírek; 21.10 Időjárás-jelentés; 21.12 Marslakók (magyar filmsor.); 21.40 Kasszasiker (am. vígj. sor.); 22.30 DTK (talk show); 23.25 Az Este; 24.00 A velencei kalmár (am.olasz-lux. filmdráma); 02.10 Everwood (am. tévéfilm sor.); 02.55 MM (ism.) A megoldások magazinja; 03.34 Műsorszünet.

Csütörtök
18.20 Update Konyha (magyar főzőshow); 18.25 Tiltott szerelem (török filmsor.); 19.30 Tények; 20.30 Aktív; 21.30 Jóban Rosszban (magyar filmsor); 22.15 Drakula halott és élvezi (am.-francia vígj.); 24.00 Aktív (ism.); 24.30 Tények Este; 01.35 EZO.TV; 02.10 Drakula halott és élvezi (am.-francia vígj.); 03.35 Segíts magadon! (ism.); 04.00 Magyar versek; 04.35 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 2
05.50 Vers mindenkinek; 06.00 Főtér-”Fedezzük fel együtt Magyarországot!”; 06.50 Hajnali gondolatok; 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.00 Zöld 7-es - A Káli-medence kőtengerei; 10.01 Rajzfilm; 10.25 Enid Blyton kalandfilm sorozata (angol ifj. filmsor.); 10.55 A Nyereg Klub (auszt. filmsor.); 11.20 Lizzie McGuire (am. tévéfilm sor.); 11.40 Vers mindenkinek- Petőfi Sándor: Egy estém otthon; 11.45 Az én Afrikám; 12.00 Magyar retro; 13.00 Déli harangszó; 13.02 Híradó; 13.25 Homokzene mesék- L. Beethoven: Adagio című művének elemzése és előadása; 13.40 Másfélmillió lépés Magyarországon (magyar ism. sor.); 14.15 Zegzugos történetek; 14.50 1100 év Európa közepén (magyar ism. sor.); 15.10 Retro - Slágerek; 15.12 Nemcsak a húszéveseké a világ; 16.05 Európa pályaudvarai (dok.);

RTL KLUB
06.40 Top Shop; 07.05 Jó reggelt, skacok!; 08.35 Reflektor Reggel; 08.50 Reggeli - Csak csajok; 09.25 A szerelem rabjai (arg. filmsor.); 10.25 Győzike-Reality komédia; 11.30 Top Shop; 13.05 Asztro Show; 14.10 Az éden titkai (görög filmsor.); 15.20 Az értelem diadala (am. filmdráma); 17.15 Marichuy - A szerelem diadala (mex. filmsor.); 18.20 Teresa (mex. filmsor.); 19.30 RTL Klub Híradó; 20.10 Castle (am. filmsor.); 21.10 Fókusz; 21.55 Barátok közt (magyar filmsor.); 22.30 Tiszta játszma (am. akcióf.); 24.25 Totál szívás (am. krimisor); 01.30 Reflektor; 01.50 Infománia; 02.15 Műsorszünet.

MAGYAR TELEVÍZIÓ 1
06.20 Hajnali gondolatok; 06.23 Az Este (ism.); 06.55 Ma Reggel-Közéleti műsor; 10.05 Rocca parancsnok (olasz tévéfilm sor.); 11.00 Poén Péntek-L’art pour l’art Társulat: Banán, pumpa, kurbli; 12.00 Párizsi helyszínelők (francia krimisor.); 13.00 Déli harangszó; 13.01 Híradó délben; 13.25 Slovenski Utrinki-Szlovén nyelvű nemzetiségi magazin, 13.55 Kvartett-A visegrádi négyek magazin műsora;

TV2
06.25 Teleshop; 07.00 Segíts magadon! (ism.); 07.25 Tények Reggel; 08.00 Mokka; 10.20 Stahl konyhája; 10.25 Babapercek; 10.30 Teleshop; 11.30 EZO.TV; 13.00 The Blues Brothers - A blues testvérek (am. akcióvígj.); 15.20 Marina (mex.-am. filmsor.); 16.20 Rex felügyelő (osztráknémet-olasz krimisor.); 17.20 Csoda Manhattanben (am.-mex. rom. sor.);

DUNA TV
06.25 Gazdakör; 06.40 Híradó; 07.00 Horvát krónika-Horvát nyelvű nemzetiségi magazin; 07.30 Híradó; 07.35 Ecranul nostru-Román nyelvű nemzetiségi magazin;

II. évfolyam 22. szám

ANYAORSZÁGI KÖZÉLET ELEMZÉSEKBEN, KOMMENTÁROKBAN

NÉZŐPONT

21

Román arcok
Ezt az egészet azért kell megírni, hogy az utókor is értesüljön róla. Továbbá azért, hogy egyértelműek legyenek mindörökre Kövér László szavai: győzelemre ítélt az a nemzet, amelynek olyan fiai vannak, akiktől még haló poraikban is félnek.
BAYER ZSOLT

K

ezdjük ott, hogy múlt csütörtökre jogilag sikerült sarokba állítani a román hatóságokat. Ugyanis arra készültek, Nyirő József földi maradványai lesznek újratemetve Udvarhelyen. S mivel az újratemetéshez engedély kell, nyugodtak voltak a domnulék, mert azt majd úgysem adják meg. Igen ám, de kiderült, hogy Nyirő József magyar író hamvai lesznek újratemetve, ahhoz pedig a román törvények szerint semmiféle engedély nem kell. S bár jól ismerjük ezeket a fanariótákat, de ahhoz még ők is kevesek, hogy a hét végén új törvényt gyártsanak. Tehát csütörtökön minden készen állt, pénteken aztán a székelyudvarhelyi esperes atya – figyeljetek, feleim, jönnek a honi árulások! – bejelentette, neki bizony szüksége van még egy papírra, mert anélkül nem temethet. A magyar szervezők mondták, rendben, és szaladtak az udvarhelyi városházára a papírért. A nevezett papír egy formanyomtatvány, amelyen két rubrikát kell kitölteni: a temetendő

nevét meg egy iktatószámot. A nevet sikerült eltalálni – Nyirő József –, az iktatószámot meg adta az önkormányzat. Az egészet aláírta Bunta Levente RMDSZ-es polgármester, s úgy tűnt, minden rendben. Olyannyira, hogy Bunta Levente még nyilatkozatot is kiadott, amely szerint mindenben támogatja az újratemetést. Mindenki megnyugodott, látszólag még az esperes is. És akkor, most figyeljetek, kiadták a papírt péntek délelőtt. A kiadás után 15 perccel pedig megjelent Udvarhelyen a Hargita megyei román prefektus, és rendkívüli vizsgálatot kezdeményezett. Mivel a prefektus Csíkszeredában székel, az meg órányira van Udvarhelytől, nem tűnik életszerűtlennek, hogy előre tudott a nevezett okmány kiadásáról, sőt a nevezett okmányt a nevezett román prefektus rendelte a nevezett Bunta Leventétől. És láss csudát! A rendkívüli vizsgálat kiderítette, hogy az okmányon téves az iktatószám! A prefektus roppant sajnálta a dolgot, s mondta, így az újratemetés nem lehetséges, ellenben ha kijavítják az iktatószámot, semmi aka-

dálya. Ez is megoldhatónak tűnt péntek dél körül még, ám ekkor Bunta Leventén volt a csodálkozás sora. Ő csodálkozott a legjobban, nyilatkozott, hogy szerinte az iktatószám jó, különben pedig kedden ér rá legközelebb. Láttak már ilyen szép összjátékot? Az események pedig ekkor felgyorsultak. Mert a román, ha egyszer gyanút fog, azt el nem ereszti. Így aztán nekiláttak Nyirő-hamvakat keresni, és ügybuzgalmukban belefutottak az összes pofonba, amelybe bele lehet futni. Mind közül a legszebbet pedig Lukács barátom vitte be nekik. Lukács Csaba újságíró szombaton Marosvásárhelyre repült, ott taxiba ült, és indult Udvarhelyre. S poggyászában ott lapult egy urna. Hogy urna van nála, azt tudták idehaza néhányan – az a kérdés, miként tudták meg a derék román hatóságok. De megtudták – s bár a történet végtelenül röhejes, azért ha belegondolunk, félelmetes is ám! Szóval a románok Korondon megállították a Lukácsot szállító taxit, és felszólították Csabát, nyissa ki a csomagjait. Ő pedig közölte, hogy nem nyitja. Ugyanis bejárta már a világot, de olyan nincs, hogy csak úgy nyitogatják az ember csomagjait. Hozzanak neki ügyészségi papírt, majd akkor kinyitja. Bevitték ekkor Lukácsot a rémült taxissal együtt a korondi rendőrségre, ahol ötórás várakozás után megjelent a román különleges ügyészség terrorelhárító részlegének néhány embere meg egy ügyész, és hozták a papírt, hogy kábítószer-csempészet a vád. És akkor vegyvédelmi cuccba öltöztek a jó románok, s a nagy turkálás közben aztán változott a helyzet: kiderült, hogy irredenta, antiszemita és xenofób

anyagok birtoklása a vád. Találtak is egy irredenta gatyát, egy xenofób zoknit meg egy antiszemita ümögöt. S megtalálták végre, amit kerestek, megtalálták az urnát! No, felragyogtak, hogy akkor itten van a casus belli, és viszik hamar Bukarestbe. S olyannyira megörültek, és olyannyira amatőrök voltak, és olyannyira türelmetlenek, hogy még csak álltak ottan Korondon a nyitott bőröndöknél, amikor már bejárta a román sajtót a hír, hogy megtalálták Lukács Csaba magyar újságírónál Nyirő József hamvait. S ekkor Csaba barátom elkezdett ragaszkodni hozzá, hogy nyissák ki az urnát. És kinyitották. És ott állt az urna körül egy halom román, s úgy álltak ott, hogy Kusturica sírva könyörgött a receptért. Mert az urna üres volt! Tök üres. S ekkor a román különleges ügyész ordítani kezdett, hogy vádat fog emelni a hatóság félrevezetéséért. Csaba pedig szelíden kérte, hogy őrizzék meg az eddigi civilizált hangvételt, amúgy ő a maga részéről ült egy taxiban, és hat órája vegzálják, úgyhogy mondja már meg valaki, kit vezetett ő félre és mivel. Kussolt erre az összes román, Csaba pedig, hóna alatt az üres urnával, távozott a rendőrségről. Ennyi a történet, barátaim. S hogy hol voltak eközben a hamvak? Ez a jó kérdés. Nézzék majd meg a felvételt az emlékünnepségről, s nézzék meg Szőcs Géza amúgy gyönyörű beszédét. Látni fogják, hogy Szőcs nagy táskával megy fel a színpadra, a táskát leteszi az író fényképe alá, majd beszéde végeztével elviszi. Az udvarhelyiek tudni vélik, hogy ott volt az író az ünnepségen.

22

MAGAZIN
TÜNDE (június 1. péntek): Vörösmarty Mihály névalkotása a tündér szóból. FORTUNÁT: latin eredetű férfinév, jelentése: boldog. ANITA (június 2., szombat): az Anna és a Juanita spanyol becézőjéből, jelentése: Isten kegyelme. KÁRMEN: héber-spanyol eredetű, jelentése: kert.

NÉVNAPOK, HOROSZKÓP, KERESZTREJTVÉNY

II. évfolyam 22. szám

NÉVNAPOK

KLOTILD (június 3., vasárnap): germán eredetű, jelentése: a dicsőségért harcoló nő. ZILLE: eredete bizonytalan, jelentése talán: pille. BULCSÚ (június 4., hétfő): törökmagyar eredetű, jelentése: vért keverő. FATIME (június 5., kedd): arab

eredetű, Mohamed legfiatalabb leányának neve. CINTIA (június 6., szerda): görög eredetű, Artemisz istennő mellékneve. NORBERT: német eredetű, jelentése: északi fény. RÓBERT (június 7., csütörtök): német eredetű, jelentése: fényes hírnév.

Heti horoszkóp
2012. JÚNIUS 1–7.

KOS
Érzelmes időszak következik. Bár nem jellemző Önre a lelkizés, most több fronton is sor kerülhet rá. Figyeljen jobban a pénzügyeire, nehogy a hatóságok hibát találjanak. Újra összefuthat egy véletlen folytán azzal, aki már régebben is elbűvölte Önt.

BIKA
Legyen kedvesebb! Ha jó szóval próbálkozik, sokkal előrébb juthat, mint kiabálással. Ne hagyja, hogy kihozzák a sodrából! Így nyert ügye lehet a munkahelyén. Ráadásul, ha betartja a szabályokat, ismeretlen segítők bukkannak fel életében.

IKREK
Vigyázzon az egészségére! Ha így halad, még gond lehet a vérnyomásával, vagy ha már állandósult probléma, tovább emelkedhet. A stresszes élethelyzeteket kerülje, és vágjon bele valami kreatív alkotómunkába.

RÁK
Mozgalmas napok várnak Önre! Kitűnő munkaerőként áll helyt a napi feladatokban, de pihenni utána sem jut ideje. Társasági élete ismét felpezsdül, egy pohár finom ital mellett elbeszélgethetnek egymással.

OROSZLÁN
Anyagi helyzete sokat javulhat. Az elmúlt hetekben sikerült jobban beosztania a pénzét, amit végre a pénztárcája vastagságán is megérezhet. Örömét azonban kissé beárnyékolhatja némelyik családtagja idegesítő viselkedése.

SZŰZ
Bosszankodjon kevesebbet! Ön alapvetően pozitív gondolkodású, ám most kevés dologban látja meg majd a jót. Hozzátartozói poénjain inkább mérgelődik, mint nevet. Ne kapkodja el a munkahely változtatást, várjon inkább egy-két hónapot.

MÉRLEG
Túl sokat nyugtalankodik. Észrevette, hogy mostanában érzékenyebbek a fogai? Valószínűleg lelki eredetű a probléma. Pihenjen többet, és visszatér régi, optimista énje! Nagyon elővigyázatosnak kell lennie pénzügyeket érintő döntéseiben.

SKORPIÓ
Gondolkodjon, mielőtt cselekedne! A következő napokban, ha nem vigyáz, könnyedén elbocsájthatják munkahelyéről. Valószínűleg egy áhított feladatot nem Ön kapott meg, de dühöngés helyett gondolja végig, miért nem.

NYILAS
Új korszak veszi kezdetét. Nemsokára nagyszerű lehetőségeket kínál a sors, amivel anyagilag és erkölcsileg is nagyon jól jár, de mérje fel előtte erejét. Ismerje be, hogy vannak határai, és néha pihennie sem ártana!

Szerencsés napjai lesznek! Most érdemes családi vállalkozásba belefogni, mely az anyagi bevételen kívül az önbizalmát is növelheti. Amit kerüljön, az a külföldi utazás, mert a csillagok veszélyt jeleznek: meglophatják vagy baleset érheti.

Merjen változtatni! A napokban olyannyira megsebezhetik szívét, hogy komolyan elgondolkodik a búcsún. Ne habozzon, engedje el, mert ez a fájdalmas helyzet hozzásegítheti a boldogsághoz.

Régi vágya teljesülhet. Forgolódjon többet a kályhához közeli emberek körében, és higgye el, kevesebb munkával több jutalomban lesz része, mint legutóbb. Azt azonban tartsa még előttük is titokban, milyen ötletei vannak, és inkább valósítsa meg egymaga vállalkozását.

Keresztrejtvény
Készítette: Both László

Keleti közmondás
VÍZSZINTES
1. Keleti közmondás első része. 11. Orosz autómárka. 12. Tanintézmény. 13. Érc, angolul. 15. Angol férfinév. 16. Szűk, zuhatagos szoros az Al-Dunán. 20. Indítékkal kapcsolatos. 21. Utcára özönlő (tömeg). 23. Igeképző. 25. Árpaszemek! 26. Kö-

zépen libeg! 28. Biztató szócska. 30. A galóca latin neve. 33. Vonzás része! 35. Mellém elhelyező. 37. Svájci folyó. 39. Idegen utótag. kő-, kőzet-. 40. Facipő. 43. Bika, spanyolul.

FÜGGŐLEGES
1. Orosz rendező, Naumov társa. 2. Vuk nagybátyja. 3. Könnyekkel hozzánk csal. 4. Kicsinyítő képző. 5. Görög betű. 6. Csont, latinul. 7. Részben meg-

kap! 8. Taszító, csúsztató. 9. Formális (követelmény). 10. ... Tikaram; brit énekesnő. 14. A Népszava egykori szerkesztője (Ernő). 17. Nyereg része. 18. Pascal, röviden. 19. Olasz városban lakik. 22. A Karawankák csúcsa. 24. Keleti közmondás második, befejező része. 27. Hiteles mérték. 29. Annak aljához (két szó). 31. Juttat. 32. ... Kuroszava; japán filmrendező. 34. Áruba bocsát. 36. Dugi ...; dalmát sziget. 38. Idegen női név. 41. A foszfor és a kén vegyjele. 42. Határozott névelő. 43. Átló közepe!

HIRDETÉSEK

BAK

VÍZÖNTŐ

HALAK

II. évfolyam 22. szám

SPORTHÍREK SZÉKELYFÖLDRŐL ÉS A NAGYVILÁGBÓL

SPORT
JEGYZET
MOLNÁR MIKLÓS
molnar.miklos@szekelyujsag.ro

23

HÍREK RÖVIDEN

Háromszéki kosarasok az A osztályban
Bejutott az A osztályba a Sepsiszentgyörgyi Bball6 női kosárlabda csapat valamint a kézdivásárhelyi KSE csapata. Az elmúlt hétvégén rendezték meg a B osztályos női kosárlabda döntőt a kézdivásárhelyi sportcsarnokban, melynek tétje az A osztályba való bejutás volt. Három csapat vett részt a tornán, a kézdivásárhelyi KSE csapata, a kolozsvári MC Sport és a Sepsiszentgyörgyi Bball6 csapata. Eredmények: KSE-MC Sport 53-50, MC Sport-Bball 6 55-69, Bball 6-KSE 71-65. A torna végeredményeként első helyen végzett a sepsiszentgyörgyi Bball6 csapata 4 ponttal, második lett a kézdivásárhelyi KSE csapata 3 ponttal és harmadik helyezést ért el a kolozsvári MC Sport 2 ponttal.

Bronzérmes Trandafir
A múlt héten lezajlott debreceni Úszó Európa Bajnokság egyetlen romániai érmét egy erdélyi magyar úszó szerezte. A marosvásárhelyi Trandafir Norbert 100 méteres gyorsúszásban nem kis meglepetést okozva a harmadik legjobb időt úszta, és ezzel bronzérmes lett.
MTI

A Da Vinci-kód

A

Új játékos a Kolozsvári CFR-nél
Új játékost igazol a Kolozsvári CFR. Iuliu Mureşan elnök egy újabb portugál játékost szerződtet a kolozsvári csapathoz, ezúttal egy friss kupagyőztes balszélsőt. A 27 éves Diogo Valente három évre írt alá a vasutasokhoz. Valente a portói klubnál Cadú, az Academicánál pedig Sougou csapattársa volt, ami várhatóan megkönynyíti majd a beilleszkedését. Diogo Valente legutóbbi csapatával az Academica Coimbraval nyerte meg a Portugál Kupát.

randafir Norbert döntőbe jutása nagyszerű eredmény volt, de nem számított éremesélyesnek. Ennek ellenére, fergeteges hajrájának köszönhetően, harmadikként érintette a medence falát. A marosvásárhelyi úszósport kiválósága a bronzérem ellenére nem biztos, hogy ott lehet a londoni olimpián, mivel az olimpiai A szintet nem sikerült elérni. Trandafir Norbert szerint azonban a londoni ötkarikás részvétel a Román Úszószövetségen múlik.

T

Döntetlennel debütált László Csaba
SZÉKELY ÚJSÁG
szerkesztoseg@szekelyujsag.ro

A ManUnited a legnépszerűbb fociklub
Egy közelmúltban elvégzett közvélemény-kutatás szerint a Manchester United labdarúgócsapatának 659 millió rajongója van. Az MU ezzel a világ legnépszerűbb futballklubja. A brit Kantar cég által végzett felmérés szerint az angol klub Ázsiában 325 millió, a Közel-Keleten és Afrikában 173 millió, Európában 90 millió, Észak- és Dél-Amerikában pedig 71 millió szurkolóval rendelkezik. Az együttes az utóbbi két évtizedben – Sir Alex Ferguson vezetőedző irányítása alatt – többek között 13 bajnoki címet, valamint két Bajnokok Ligáját nyert.

F

elkészülési meccsen a László Csaba vezette litván válogatott Nyonban gól nélküli döntetlent játszott az Eb-résztvevő Oroszországgal. A meccs megnyeréséhez az oroszok álltak közelebb, akik Alekszandr Kerzsakov révén a kapufát is eltalálták, de mindkét csapat előtt volt lehetőség a gólszerzésre. Oroszország–Litvánia: 0–0.

Berki Krisztián Európa-bajnok
Berki Krisztián aranyérmet nyert lólengésben a tornászok Montpellier-ben zajló Európa-bajnokságán. A kétszeres világbajnok, olimpiai kvótás magyar címét megvédve, pályafutása során hatodszor diadalmaskodott kontinensviadalon. Ezúttal 15,958 ponttal zárt, s ezzel jócskán megelőzte legnagyobb riválisát, a 15,775tel végző brit Louis Smith-t.

z ötvenkilenc éves Bölöni László távozott a görög PAOK Szalonikitől. A marosvásárhelyi születésű szakember anyagi természetű vitába keveredett a klubvezetőkkel, s ezért nem

Bölöni lemondott A

folytatja a munkát Görögországban. Bölöni utódjaként a román és a görög sajtó Hector Cupert, Juan Martinezt, a Levante és Vitor Pereirát a Porto edzőjét említi.

z élet felülírja a filmet, mondhatnánk a Vatikán körül terjengő botrány kapcsán, amelyben Oscardíjas forgatókönyveket megszégyenítő belső hatalmi harcok és vérre menő személyes sértettségek kerültek felszínre. A kiszivárogtatások igen érzékenyen érintették a Pápai Államot. A két hónapja kirobbant botrányban előkerült iratok az olasz sajtóban, és egy rögvest kiadott könyvben is megjelentek, több közülük azt bizonyítja, hogy a vatikáni közbeszerzéseket baráti vállalkozók nyerték el. Tisztára, mint egy helyi polgármesteri hivatalban! Továbbá: legalább tizenötön haltak meg a Modena közelében történt újabb olaszországi földrengésben, „négy vagy öt” ember pedig eltűnt – közölte az olasz polgári védelem szóvivője kedden. Az utóbbi napokban több száz rengés történt Olaszországban, ezek közül tizenöt négyes-, három pedig ötös feletti fokozatot ért el. Alig ocsúdnak fel az olaszok az egyik megrázkódtatásból, máris érkezik a következő. Dagad ugyanis az újabb labdarúgó fogadási csalásokkal kapcsolatos nemzetközi botrány, amely tavaly robbant ki Olaszországban. Az alapos gyanúra okot adó fejlemények a 2010/11-es szezonból származnak, több ismert játékos és edző is a rendőrség látókörébe került. Ennek néz elébe Antonio Conte is, aki momentán a bajnok Juventus vezetőedzője. Tavaly még a Siena-t irányította, amelynek több meccsére is árnyék vetül, de ismert klubok, mint például a Lazio, a Genoa és a Sampdoria is érintettek az ügyben. Mi több, az ügy befolyásolhatja az Európa-bajnokságra utazó olasz válogatott keretét is, tekintettel arra, hogy Domenico Criscitót a minap vitték el kihallgatásra a nemzeti csapat firenzei edzőtáborából a nyomozók. Az is könynyen megeshet, hogy az orosz Zenit játékosa nem utazhat el Lengyelországba. Rendőrségi közlemény szerint a Lazio csapatkapitányát, Stefano Maurit nem csak kihallgatták, hanem azonnal le is tartóztatták. Már régóta nincs olasz élcsapatban olyan magyar futballista, aki el tudna dönteni egy bajnoki meccset. Olasz meló viszont nincs nélkülünk! Garibaldi mellett is, a Costa Concordián is ott voltunk. Most is négy magyar szerepel a letartóztatottak között. Forza Azzurri!

24

HUMOR

GLOSSZA. HETI VICCEK

II. évfolyam 22. szám

GLOSSZA

Heti viccek
Egy pici hangya bánatában öngyilkos akar lenni, ezért kiugrik a tizedik emeletről. Zuhanás közben számol: – 9...8...7...6...7...8... A fene egye meg, már megint feltámadt a szél! ----Két majom ül a banánfán. Az egyik meghámozza a banánt, a másik hámozatlanul eszi. – Te meg se hámozod? – kérdi az első döbbenten. – Minek hámoznám meg? – feleli a másik. – Pontosan tudom, hogy mi van benne. ----Az öreg székely meg a komája vágja a fát az erdőn, és nagyon hideg van. Az öreg fején nincs sapka. – Pista bátyám, hát hol van az a füles sapkája? – Mióta az a balesetem vót, azóta nem hordom.

Aforizmák
– De hát milyen balesete vót magának? – Megkínáltak egy kupica pálinkával, oszt’ nem hallottam meg. ----Egy orosz férfi ballag az arab negyedben. Arra lesz figyelmes, hogy az egyik épület negyedik emeletén kihajol az ablakon egy fickó, és rázza a szőnyeget. Mire az orosz felkiált: – Na, mi van, Abdul, nem indul? ----„Kérjük ne dobjanak égő cigarettacsikket a földre, mert megégetheti a távozó vendégeink tenyerét és térdét!” ----– Vádlott, maga azt mondta, hogy rettenetesen félt, amikor kihúzta a károsult zsebéből pénztárcáját. – Igen, bíró úr, attól féltem, hogy a pénztárca üres lesz!

FÁBIÁN LAJOS
fabian.lajos@szekelyujsag.ro

Ballag már… a pénz
– Minél nagyobb a nyomorúság, annál többet költünk – panaszolta sör mellett Mani Miska barátjának, Szerény Józsinak. – Itt van ez a kicsengetési mánia is. Új öltöny, tablókép, kártya, bankett... Szerény sóhajtott: – S hátha még lányod lenne! A fiúk kevesebbel beérik. És alig jár le a buli, máris kell készülni a továbbtanulásra. Mariska lányom is készül, de honnan szedem elő a pénzt, az albérletreKolozsváron? Mert neki bentlakás nem kell! – Mondom Peti fiamnak – szólt közbe Miska –, annak idején beértem kicsengetési ajándéknak egy kínai töltőtollal. És nem elég a bankett, külön vacsorára illik meghívni a rokonságot, s még én is adjak ajándékot? – Maholnap egy sörre s fél rumra sem jut nekem, annyira kimerített anyagilag ez az év – sóhajtotta Józsi. – És emellett a mai fiatalok jövőképe sötét, s főleg érvényesülési lehetőségük itthon nulla… A fiadnak melyik nap lesz a kicsengetése? Ekkor Viola kocsmárosné szólt közbe: – Hogy a fiának mikor, nem tudom, de maguknak most van a kicsengetés. Záróra, kérem, ballagjanak… haza!

„Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam.”

POLITIKAI HIRDETÉS

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful