ALAT MENGUKUR DAN MENDRAF

PENGENALAN Industri menjahit telah menjadi salah satu industri yang terpenting pada zaman sekarang. Ini kerana pakaian merupakan salah satu benda asas dalam kehidupan manusia. Manusia memerlukan pakaian untuk melindungi dan menutupi badan mereka. Mengikut fakta yang dikeluarkan oleh wikipedia , negara India merupakan negara yang paling maju dari segi industri menjahit iaitu dalam aspek pengeluaran fabrik yang pelbagai. Kita dapat melihat kelainan fabrik – fabrik di India terutama dalam filem – filem hindustan yang menjadikan pakaian sebagai satu “lambang” bagi keunikan filem hindustan. Menjahit itu tidak terhad kepada perempuan sahaja kerana menjahit telah menjadi satu keperluan yang perlu dipelajari oleh kaum lelaki juga. Jikalau pada zaman dahulu kita sering mendengar orang perempuan di kampung yang sering dikaitkan dengan pekerjaan menjahit namun ia sudah tidak relevan lagi untuk zaman sekarang. Menjahit tidak lagi untuk perempuan sahaja tetapi lelaki juga boleh turut menjahit dan ini dibuktikan dengan ramainya fashion designer yang terdiri daripada lelaki seperti Rezuan Razwil. Untuk menjahit , banyak langkah dan alat asas yang ada untuk menyiapkan sesuatu pakaian. Dalam perbincangan ini, kami akan mengulas lebih lanjut tentang alat mengukur dan alat mendraf yang digunakan untuk menjahit. Alat mengukur biasanya digunakan untuk mengukur sesuatu jarak di atas kain ataupun badan sebelum menjahit dan alat mendraf digunakan untuk menandakan tanda ataupun ukuran selepas mendapatkan ukuran badan.

dan jelas. ukuran -Simpan di dalam bahagian tempat khas -Elakkannya kerana tanda ukur dengan -Elakkan daripada -Mengukur garis lurus -Mempunyai dalam unit metric dan -kotak jahitan. dan melengkung.ALATAN MENGUKUR Alat PITA UKUR Kegunaan -Mengukur dengan tepat seperti mengambil ukuran badan. sintetik dan PVC. imperial. -Berukuran panjang. Kelebihan -Diperbuat daripada gentian kaca. fabrik dan peralatan lain. . logam terkena panas kerana akan berubah. dikukuhkan keluli atau -Ukuran yang tepat daripada terkena air -Hujung kedua pita akan pudar. -Tidak memberi-jenis yangteguh dan tegap. di kedua Penjagaan -Gulung setalah menggunakannya dari hujung ukuran 150cm yang besar ke ukuran yang kecil. untuk menggelakkan bentuk dan ukuran daripada terkeluar.

-Dibuat -sentiasa berkeadaan baik di daripada bersih dan simpan tempat yang rata.-Dapat mengukur dan -Pilih PEMBARIS LURUS membuat pendek. plastik. keluli. -Digunakan memudahkan daripada plastic atau kayu yang PEMBARIS FLEKSIBEL untuk -Diperbuat daripada untuk garisan menanda garisan lurus dan penjuru yang licin. -mempunyai -mempunyai permukaan KAD TOLOK JAHITAN/ -Digunakan KAD UKURAN mengukur garisan melengkung agak rumit. sesuatu ukuran pada kerja plastik yang licin. daripada plastic. -diperbuat kayu. yang yang tanda dan ukuran yang jelas. metric dan imperial. kayu dengan yang elok dan berglis. garisan mempunyai yang -Bersihkan ukuran kali setiap selepas yang tepat dalam unit menggunakannya. . -Digunakan dan melengkung. untuk -Diperbuat daripada -Menjaga jarak kertas. -Permukaan licin dan rata. logam atau denbaik dan di simpan di tempat yang baik. -Dibuat licin.

-Dibuat karat -Permukaan licin dan rata serta tepat. tidak menggunakannya.menanda lain ukuran kecil. lubang lebar kelepet. . lisu dan lain- butang butang dengan lebih tepat dan ALATAN MENDRAF Alat Kegunaan -Membuat PEMBARIS MELENGKUNG membentuk melengkung dan Pemilihan Pilih Penjagaan yang -Gantung atau garis mempunyai ukuran simpan di tempat dalam yang tepat dalam unit yang sesuai -Bersihkan setiap selepas kerja mendraf pola metric dan imperial. keluli. -Menandakan kedudukan dan sama. dan penyesuaian pola. -mempunyai nombor dan ukuran yang jelas daripada kali plastik.

-Memudahkan mendraf penyesuaian menanda butang butang. untuk -Diperbuat nya tajam. keluli. -Bersihkan setiap selepas garis lurus 900 darjah. -Untuk serong. dan kerja pola. pola. tidak menggunakannya.-Untuk mendapatkan -Pilih PEMBARIS SESIKU /L sudut tepat. lubang kedudukan memastikan daripada kali ira lurus selari dan plastik. PENEBUK (STILETO) -Digunakan membuat butang. kocek dan . -Umtuk membuat mempunyai yang -Gantung atau ukuran simpan di tempat yang tepat dalam unit yang sesuai metric dan imperial. tidak dan ditmpat pemadam. -Dibuat karat -Permukaan licin dan rata. -untuk kedudukan bahagian lain. menanda lisu daripada -Pastikan di sarung dalam lubang besi dan pada hujung dimasukkan penutup agar tidak mencederakan orang apabila digunakan simpan yang selamat.

RODA SURIH -digunakan untuk -pilih atau yang -Simpan ditempat dan memindahkan garisan mempunyai gigi yang yang selamat agar dan tanda pola semasa tajam penyesuaian pola. mendraf dan membuat mengikut kegunaan. -Permukaan licin dan rata. metrik dan imperial. pola ke atas fabrik kerja-kerja dan . plastik. -mempunyai roda mudah bersama yang untuk tanda kertas karbon tukang digerakkan. -Dibuat -sentiasa berkeadaan baik di daripada bersih dan simpan tempat yang rata. garisan mempunyai yang -Bersihkan ukuran kali setiap selepas yang tepat dalam unit menggunakannya.PEMBARIS LURUS -Dapat mengukur dan -Pilihan membuat pendek. -digunakan jahit memindahkan atau mendraf penyesuaian tumpul roda tidak rosak. -mempunyai permukaan penjuru yang licin. keluli. kayu dengan yang elok dan berglis. -mempunyai tanda dan ukuran yang jelas.

bentuk dan menggunakannya. garis lehir dan garis puteri. ketika tidak patah lengan. alat ukuran memainkan peranan penting dalam mendapatkan ukuran . Untuk mengambil ukuran . PENUTUP Alat mendraf dan alat mengukur saling berkait rapat penggunaannya dalam menjahit. kerja pola -Permukaan licin dan rata. -memudahkan penyesuaian pakaian.PEMBARIS LENGKUNG PERANCIS (FRENCH CURVE) -digunakan membentuk yang seperti di untuk -Pilihan yang -Bersihkan setiap selepas garis mempunyai pelbagai kali keruk lengkungan. yang melengkung. -Simpan di tempat daripada yang rata dan selesa agar supaya penggunaannya lancar mendraf. -Diperbuat plastik.

Kemudian . diikuti dengan alat mendraf untuk mendraf ukuran yang kita perolehi.sesuatu badan untuk dijadikan pakaian. ia tidak semestinya tidak boleh digunakan langsung tetapi kekurangan setiap alat itu tidak akan menganggu kerja – kerja menjahit. Oleh itu. . Alat – alat ini mestilah dijaga dengan elok supaya tahan lama dan boleh digunakan untuk jangka masa yang lama. Namun . Setiap alat mempunyai kelebihan dan keburukan masing – masing. Ketiadaan alat mengukur dan mendraf membuatkan kerja menjahit menjadi sukar dan boleh juga membuatkan kerja menjahit tidak akan berjalan kerana mengukur dan mendraf merupakan asas kepada jahitan. alat – alat mengukur dan mendraf haruslah digunakan mengikut fungsinya masing – masing.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful