Tulipan sau Copacul cu lalele

Denumire stiintifica: Liriodendron tulipifera Denumirea face referire la frunzele in forma de lira si florile asemanatoare lalelelor. Denumiri comune: Copacul cu lalele, Tulipanul Familie: Magnoliaceae Origine: zonele impadurite din Estul Americii de Nord Aspect si prezentare: Este poate unul din cei mai deosebiti arbori, in ce priveste dimensiunile pe care le poate atinge la maturitate, aspectul si culoarea florilor si a frunzelor. Foarte rezistent la conditiile de mediu, are o crestere rapida si continua. In regiunile de origine, unele exemplare pot ajunge si la 200 sau chiar 300 de ani, cand pot atinge 30 m inaltime si peste un metru in diametru. Ceea ce impresioneaza foarte mult la acest arbore, este aspectul florilor, de cca 4-5 cm, ce seamana foarte bine cu niste lalele. Acestea pot fi complet galbene sau pot avea nuante de galben-verzui cu o dunga de un portocaliu intens, ce strabate ca o centura toate petalele. Frunzele au forma de lira si culoare verde intens. Conditii de ingrijire/cultivare: S-a adaptat de-a lungul timpului la zone cu conditii de clima relativ diverse, suportand pe tot arealul, in care creste in mod spontan, si frig extrem, dar si caldura excesiva. Se dezvolta bine intr-o locatie bine luminata, dar fara soare direct. Exemplarele foarte tinere, care nu au inflorit, au nevoie in primii cativa ani de lumina difuza. O usoara umbra a arborilor mai inalti, care sa filtreze razele arzatoare ale soarelui, il va proteja de arsuri pe frunze. Arborii maturi tolereaza usor si soarele puternic, cu conditia ca temperatura sa nu depaseasca 30 de grade Celsius. In privinta rezistentei la frig, si aici e vorba de o gama variata de temperaturi, limita minima suportata de Liriodendron tulipiferum situandu-se la cca 8 grade Celsius.

Trucuri si sfaturi speciale: In zonele calduroase. putand ramane in stratul superficial al solului chiar 3-4 ani. cum ar fi Decoflora Bucuresti. scotand primele frunze in mai putin de o luna sau pot astepta ani buni. Un alt Tulipan se poate observa pe DN 66A. pana sa incolteasca. un substrat bogat si fertile.Cel mai potrivit substrat este cel fertil. florile rezistand intre 3 si 6 saptamani. In tara noastra se gasesc foarte putine exemplare de Liriodendron tulipiferum. sau in apropierea acestora (unde se si aclimatizeaza usor). Se intalneste cel mai adesea pea marginea cursurilor de apa. la cca 1 Km de soseaua Lupeni (Targu Jiu). Maclura. Acestea sunt foarte rezistente. Ploile dese. in secolul IX. iar alte cateva exemplare se mai gasesc doar la gradinile botanice sau serele de profil din marile orase. Trei astfel de arbori se mai afla in satul hunedorean Paclisa. Nu necesita fertilizare. functie de varsta. diversitatea dendrologica este subliniata si de prezenta unor specii rare. dimensiunile arborelui si mai ales de conditiile de mediu. Ele pot sa germineze imediat ce ajung in sol. Interesant este faptul ca acesti arbori nu infloresc in primii ani de cultura. Inflorirea are loc in perioada aprilie . Pamantul nu trebuie sa aiba un pH mai mare de 7. pe cand in regiunile ceva mai reci. care trebuie sa fie foarte bun. in mediu natural. cu soare puternic. in care este situata Vila Bratienilor. intrucat pe masura ce creste. de asemenea. ii asigura in zonele de origine. necesarul de apa pe perioada calda. O conditie esentiala a pamantului in care este cultivat este drenajul. dar dupa aceea va continua sa infloreasca in mod constant cca 200 de ani. excesul de calcar si calciu afectand cresterea si dezvoltarea arborelui. Un astfel de copac se gaseste si la scoala cu clasele I-VIII “Aurel Vlaicu”-Fetesti. acestea se coc abia in septembrie sau octombrie. in curtea castelului baronului Poganny. Pot trece pana la 15 ani inainte ca primele flori sa apara pe ramuri. Gymnocladus dioicus. Inmultirea se realizeaza prin seminte. devine foarte setos. tisa (Taxus baccata). Castanea sativa etc. dar se adapteaza bine si in cele usor lutoase sau nisipoase.iunie. pana ce conditiile devin propice acestei operatiuni. semintele se coc si ajung sa se imprastie chiar de la sfarsitul lunii august. astfel incat sa nu retina surplusul de apa. ii asigura toate elementele nutritive necesare. Desi un arbore matur poate produce zeci de mii de seminte. In parcul de la Florica din judetul Arges. . Rhus typhyna. construit de familia acestuia. precum Ginkgo biloba. rata de germinare este de doar 5 pana la max 20 %. alaturi de Liriodendron tulipifera. chiparosul de balta (Taxodium distichum).

Arborele de lalea poate să reziste la îngheţuri de până la -30°C. unde atinge înălţimi de 40 de metri şi trăieşte circa 300 de ani. Un tulipan celebru a fost cel plantat la Micul Trianon din Versailles pentru regina Maria Antoaneta în 1771 şi a fost distrus de o furtună în decembrie 1999. poate fi admirat în parcurile bătrânului continent. Înfloreşte după 10-15 ani de la plantare şi apoi din 4 în 4 ani. Curios este că am întâlnit un francez care spunea că a văzut pentru prima oară o astfel de minunăţie de arbore la Grădina Botanică din Bucureşti.Liriodendronul (liriodendron tulipifera). dar când este mic trebuie protejat. . de atunci. unde creşte din Nova Scotia. Acesta este originar din America de Nord. de culoare galbenă. Arborele de lalea sau tulipanul poate să trăiască 500 de ani. este cel mai frumos dintre arborii din zona temperată. Liriodendronul ajunge la înălţimea de 50 . până în Florida. El a fost introdus în Europa în 1663 şi. Canada.60 de metri cu diametrul maxim de 2 metri. „arborele cu lalele”. potocalii-verzui. are flori asemănătoare cu lalelele.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful