CONSOLIDAREA ELEMENTELOR DIN OTEL

Odata cu trecerea timpului,uzurile fizice suferite de o structura metalica pot ajunge la un grad la care intretinerea este foarte costisitoare,sau in cazul podurilor se pune in pericol siguranta circulatiei.De asemenea se manifesta uzura morala prin scaderea capacitatii portante a structurii,necesitand introducerea unor restrictii de viteza. Pentru alegerea solutiei de consolidare si intocmirea proiectului de executie al consolidarii sunt necesare date cat mai complete referitoare la constructive,cum ar fi: -proiectul constructiei. Daca proiectul de executie al constructiei nu mai exista,trebuie intocmit un releveu cat mai amanuntit al structurii: -incarcarile care trebuie preluate de structura consolidate -releveul defectelor constatate si date asupra acestora -date in legatura cu calitatea materialului,obtinute prin controlul distructiv si nedistructiv,prin analize metalografice si chimice. Din punct de vedere al duratei si al scopului pentru care s a realizat consolidarea se poate face urmatoarea clasificare: -dupa durata -consolidare provizorie,efectuata pentru o perioada limitata -consolidare definitive,efectuata pentru o durata mai mare de exploatare in continuare a constructiei -dupa scopul consolidarii -consolidare pentru sporirea capacitatii portante a structurii -consolidare pentru inlaturarea unor defecte care pericliteaza siguranta in exploatare a constructiei. -consolidari rezultate din modificarea functiunii constructiei(schimbarea destinatiei,modificarea gabaritelor) Solutia finala trebuie sa fie una cat mai simpla,sa fie sigura si sa se realizeze cu un efort economic redus.

obtinute prin compozitia chimica(elemente de aliere) si prin tratamente termice aplicate la fabricatie. De asemenea.comparative cu alte solutii -se mareste domeniul de lucru al metalului in domeniul elastic -se poate modifica schema statica a structurii Prin introducerea in structura a unuia sau a mai multor tiranti se modifica schema static a structurii. -poate fi imbunatatita stabilitatea structurii Prin legaturi intre tirant si elemental comprimat prin pretensionare se poate reduce lungimea de flambaj a barelor comprimate. Tirantii pentru pretensionare Tirantii cu ajutorul carora se realizeaza pretensionarea structurilor metalice se executa din oteluri cu calitati mecanice superioare. .mult mai pretentiose.de sens contrar eforturilor sau deformatiilor produse de actiunile la care structura este supusa in exploatare.care au un prêt de cost mult mai ridicat decat al marcilor de otel folosite in mod current si sunt necesare instalatii speciale pentru executare pretensionarii.Cresterea gradului de nedeterminare static are ca effect o repartizare mai favorabila a eforturilor in structura.decat in cazurile altor metode.sau a stabilitatii elementului pretensionat in comparative cu cel nepretensionat.a rigiditatii.in vederea obtinerii solutiilor optimale si trebuie avut in vedere faptul ca pretensionarea implica o proiectare si o executie.fiecare tirant reprezentand o legatura in plus in structura si deci o crestere a gradului de nedeterminare static. Elementele de pretensionare(cabluri. caracteristici care in mod obisnuit nu pot fi exploatate judicios. Utilizarea pretensionarii pentru consolidarea unor structure metalice presupune insa efectuarea unor studii tehnico-economice comparative.bare) sunt realizate din oteluri cu caracteristici mecanice superioare fata de cele ale otelului normal.Consolidari prin pretensionare si cu tiranti rigizi din profile laminate Prin introducerea unor eforturi initiale se urmareste majorarea capacitatii portante de rezistenta.Prin pretensionare se introduce in elementele principale de rezistenta ale structurii eforturi sau deformatii. Principalele avantaje ale consolidarii prin pretensionare sunt urmatoarele: -consum redus de otel.la executarea consolidarii prin pretensionare sunt necesare material cu calitati mecanice superioare.

41 Moc11.OLC 55. -ingrosarea prin refulare la cald a capetelor tijei tirantului. 33MoC10. OLC 60.120daN/ Tijele metalice sunt prevazute la capete cu portiuni filetate pentru realizare ancoraljelor. 33MoC11. OLC 45.Pentru ca in zona filetata tirantul sa aiba aceeasi arie( aria neta) cu cea din zona nefileatata se poate adopta una din solutiile: -executarea filetului pe o piesa cu diametrul mai mare si sudarea prin sudura cap la cap prin rezistenta de tija tirantului.Tirantii folositi la pretensionare sunt de urmatoarele tipuri: -tiranti din bare de otel rotund -tiranti din sarme impletite -tiranti din fascicule de sarme paralele(PWS) Tiranti din bare de otel rotund Tirantii sunt realizati din oteluri laminate de calitate sau oteluri aliate: OLC 35. Tirantii se fixeaza la capete cu piulite care reazema pe o placa de capat de grosime mare sau cu ajutorul unor cleme in care tirantul este insurubat.cu rezistente mecanice ridicate σ=54….imbunatatire.calire+revenire).tratate termic (normalizate. .

formand un singur toron. Fenomenul de relaxare. Tiranti din sarme de inalta rezistenta Sarmele de inalta rezistenta folosite la executare tirantilor sunt obtinute prin tragerea din bare laminate de otel rotund laminate la cald(trefilare).respective de scadere a efortului in timp sub deformatie constanta este luat in considerare prin majorarea efortului de preintindere.In cazul in care lungimea tinrantului depaseste lungimea de livrare a barei rotunde poate fi imbinat cu mufe deschise sau cu mufe inchise.5-3.0-5.le asigura acestora caracteristici mecanice foarte ridicate.alcatuite din sarme φ1.impletite -cabluri in constructive simpla(cablu spiral). -tiranti executati din fascicule de sarme paralele.0mm.Procentul ridicat de carbon. Tirantii executati din sarme de inalta rezistenta sunt folositi sub urmatoarele forme: -lite din doua sau trei sarme φ 1. . infasurate in jurul unei sarme central in 1-3 straturi concentric.0 mm-SBI.care intra in compozitia chimica precum si tratamentele termice si prelucrarile mecanice la rece.

iar modulul de elasticitate creste la valori (1.modulul de elasticitate este redus.fiind solutia alternative utilizarii tirantilor din tije metalice(otel rotund).fiind fortat sa treaca printr un orificiu cu diametrul mai mic decat diametrul exterior al acestuia. .a carui temperature nu trebuie sa depaseasca 460-480 grade.pentru a preveni recoacerea sarmelor.Efortul de calcul al cablului se considera 60-65% din forta de rupere calculate cu un coefficient de scadere a rezistentei.iar sarmele se desfac in interiorul tronconic al paharului si au capete indoite.In interior paharul este filetat pentru a nu permite montajul presei de pretensionare. Fixarea la capete a fasciculului din sarme paralele se poate realize in una din urmatoarele variante constructive: -inel cu pana conica In aceasta solutie sarmele sunt repartizate pe fata interioara a inelului si dup ace au fost intinse sunt fixate cu pana conica introdusa prin presare cu o presa hidraulica cu dublu effect.Paharele se executa din OL37 sau din otel slab aliat. Pana centrala are suprafata lateral prelucrata.astfel incat deformatia remanenta este consumata.iar temperature de solidificare sa nu fie sub 240 grade.9)* MPa.In cazul cablurilor in constructive simpla.iar cu ajutorul presei hidraulice mansonul este preset.Datorita deformarii puternice a masonului.motiv pentru care inainte de a fi montat este supus la o forta de intindere care depaseste cu 10-15 % forta din exploatare.7-1. Tiranti executati din fascicule de sarme paralele Se folosesc in cazul unor eforturi de intindere mari. Sarmele din tirant pot fi asezate intr o forma compacta sau intr o forma circular in unul sau mai multe straturi. Fixarea la capete a cablurilor din sarme infasurate se realizeaza cu ancoraje de tip pahar sau manson cu pana.asigurandu se fixarea cablului in mason. Intre placa frontal de fixare a ancorajului si fata paharului se introduce saibe de tip furca. Formele circulare de asezare a sarmelor sunt asigurate prin resorturi la interior si prin legaturi exterioare din sarma neagra. In pahar se toarna un aliaj pe baza de zinc sau de plumb.cu grosimi adaptate intervalului care trebuie completat.sarmele sunt presate puternic pe pana.

In exterior teaca este filetata pentru a permite montarea presei hidraulice de intindere a tirantului.Inelul este executat din otel moale. -sistemul pahar cu dornuri metalice. Intre sarmele fasciculului putin desfacute in interiorul conic al paharului sunt battue puternic dornuri metalice cu diferite lungimi. In acest sistem sarmele sunt introduce intr o teaca in jurul unei bare cilindrice executata din otel superior. Intregul ansamblu este preset intr o matrita astfel incat peretele mansonului este deformat plastic.Exteriorul paharului este filetat incat se poate monta o piulita cu care de fixeaza capatul fasciculului si presa de intindere a tirantului. -sistemul cu teaca si ancora.iar sarmele sunt presate puternic pe bara central.iar pana conica este executata dintr un otel dur si are suprafata lateral filetata sau zimtata. .

Vom presupune ca s-au adoptat toate masurile necesare pentru a se împiedica flambajul lateral al talpii inferioare sub efectul fortei de pretensionare. .Pretensionaregrinzilorîncovoiatînexploatare .Deformatiile specifice din forta de pretensionare sunt urmatoarele: la talpa superioara a grinzii: alungire.În aceasta faza actioneaza urmatoarele încarcari: greutatea proprie (g). Starea de eforturi si deformatii în faza de pretensionare . de lungime "L". Starea de eforturi si deformatii în faza de exploatare . . forta de pretensionare (Np).Se va considera ca grinda.În aceasta faza actioneaza urmatoarele încarcari: greutatea proprie (g). în tirant: alungire. forta de pretensionare (Np). . la talpa inferioara a grinzii :scurtare.. este simplu rezemata la extremitati. este încarcata în exploatare cu o forta uniform distribuita iar pretensionarea se face cu un cablu drept asezat în planul de simetrie al grinzii sub talpa inferioara.

în tirant : alungire suplimentara. . . din încarcarea de exploatare: la talpa superioara a grinzii: scurtare. la talpa înferioara a grinzii : alungire.Deformatiile specifice corespunzatoare acestor încarcari sunt urmatoarele: din forta de pretensionare: ca în faza initiala.încarcarea de exploatare (q) .

Pentru grinzile metalice pretensionate. Alcatuirea detaliilor constructive specifice. Astfel pentru cele trei tipuri fundamentale de grinzi static determinate pozitia tirantilor este urmatoarea: grinda simplu rezemata grinda în consola grinda cu console pe reazeme . inegale (cu talpa inferioara mai mica decât ceasuperioara)Tirantii se dispun în planul de încovoiere sau simetric fata de acest plan. dar va fi dezvoltata în planul încovoierii . Sectiunea transversala a grinzii poate fi constanta pe toata deschiderea sau variabila cu pante sau în trepte. alcatuirea grinzii propriu zise este analoaga cu cea a grinzilor obisnuite(nepretensionate). Alcatuirea grinzilor pretensionare Principalele probleme de alcatuire constructiva pentru grinzile încovoiate pretensionate sunt: Alegerea traseului (formei si pozitiei) tirantilor. gabaritul structural disponibil .Dispunerea tirantilor se face pe partea grinzii care rezulta întinsa in exploatare din schema statica respectiva. În mod curent se folosesc sectiuni transversale în forma de I cu talpi egale sau. Alegerea formei si pozitiei tirantilor Depinde de: schema statica a grinzii. mai ales. tipul încarcarii predominante.Detalii de alcatuire a grinzilor pretensionate.

tiranti dispusi pe toata lungimea grinzii. Tirantii dispusi în sectiunea grinzii pot avea traseu drept. . . pentru grinda solicitata de o forta concentrata asezata la mijlocul deschiderii. tiranti suprapusi pe zona centrala a grinzii. în exteriorul grinzii. În functie de gabaritul structural disponibil tirantii pot fi montati: în sectiunea grinzii. pentru grinda solicitata de o încarcare uniform distribuita pe deschidere. când înaltimea acesteia nu poate fi depasita. sunt: tiranti dispusi pe zona centrala a grinzii. frânt sau curb . .. când din punct de vedere functional sau al aspectului acest lucru este permis.Principalele moduri de dispunerea a tirantilor în lungul grinzii simplu rezemate. în functie de tipul încarcarii. pentru grinda solicitata de mai multe forte concentrate pe deschidere.

Pentru grinzi cu o singura deschidere cu alte tipuri de rezemari (grinda dublu încastrata sau grinda încastrata la un capat si articulata la celalalt) dispunerea tirantilor se poate face: numai pe reazemele încastrate (la talpa superioara care este întinsa în aceasta zona. . folosirea unor distantieri cu lungime mai mare asigura reducerea efortului necesar în tirant.Grinzi cu tiranti dispusi în exterior (grinzi macaz) Pentru grinzile cu tiranti dispusi în exteriorul sectiunii (grinzi macaz) numarul si pozitia distantierilor depinde de forma diagramei de momente încovoietoare. numai în câmp (la talpa inferioara care este întinsa în aceasta zona) atât pe reazemele reazemele încastrate cât si în câmp (cabluri izolate sau cu traseu curb) Dispunerea tirantilor în grinzi dublu încastrate .

Detalii pentru înadirea tirantilor .Pentru realizarea formei frânte sau curbe a tirantilor se folosesc placute de ghidare.Dispunerea tirantilor în grinzi încastrate/articulate Detalii constructive . pozitia în raport cu grinda si numarul tirantilor. etc) .În toate cazurile pentru a se evita flambajul grinzii în faza initiala tirantii se fixeaxa de grinda cu diferite dispozitive (diafragme.Alcatuirea detaliilor constructive depinde de forma si dimensiunile grinzii care se pretensioneaza precum si de forma. . mansoane.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful