Fejlesztő játékok

1. Emlékek felidézése: (5-6-8 év)
Ez a gyakorlat egy iskolaérettségi-teszt "alap változata", mondhatni egyszerűsített váza... egy egyszerű kis módosítással, a gyermekek emlékfelidéző képességét segíti. Legegyszerűbb változatában keressünk elő otthon egy mesét, ne legyen túl hosszú, 10 percnél ne tartson tovább a mese. Olyat válasszunk, amelyben gyakran ismétlõdik két tárgy, szereplõ, bármi. Pl. a kutya és a macska szó, vagy bármi. Célszerû, ha a két tárgy nem kerül kapcsolatba egymással, hogy ne túl hirtelen kövesse egymást a két szó! A gyermekkel beszéljük meg, hogy a kutya mondjuk X-et kap, (X-jelet), a macska pedig... (nem térnék el az eredeti példától, de hangsúlyozom ez lehet bármi...), tehát a macska pedig mondjuk kört- O. Vagy az egyik háromszöget, a másik csillagot, stb. Gyakoroljuk ezt be a gyermekkel. Amikor már biztosan felel kérdésünkre, hogy mi a macska és mi a kutya jele, vegyük elõ a mesét és kérjük meg, hogy amikor a kutya szót hallja, vagy amikor a macskát... vagy bármely elõre eltervezett, betanult szót hallja: rajzolja le a jelét egymás alá egy papírra!!! Ezzel azt edzük és egyben vizsgáljuk a kicsi képes-e az elõre megtanult jeleket megfelelõ módon jelezni. Ha a kicsi sokszor téveszt... tehát a két szó/állat jelét felcseréli, valószínûleg elkavarodott, már nem emlékszik, melyik jel, mit jelölt. Ez egy jó kis koncentrációs, és emlékezeti próba. Késõbb ezt lehet variálni, több mesével, és akár több keresett szóval. Bár azt javaslom 4-5 szó fölé, még a kiemelt értelmi és koncentrációs képességû gyermek esetében se menjünk.

2. Memóriakártyák - másképp: (4-14 év)
A memóriakártyák a legtrükkösebb, és talán leszórakoztatóbb elmegyakorlatok körébe tartoznak. A memória, az emlékezet edzése általában képi megjegyzésen alapul itt, de ezt is bõvíthetjük, ha minden egyes felhúzott kártyát megnevezünk. Aki nem ismerné a játékot: a memóriakártyák általában 30 lapos kis paklik, melyben 15 pár(!) kép található. Minden kártyán általánosan egy nagyobb, jól kivehetõ és felismerhetõ ábra van. Célszerû az ábrákkal... legyen az virág, autó, bohóc, vagy bolygók megismereteni a gyermeket már elõre, mert bár képi memóriája végett ismeretlenül is megjegyzi a képek helyét, igazán csak egy ismert anyag bõvítésének van értelme. Célszerû egyébként idõrõl idõre újabb paklikat gyártani..., merthogy nem szükséges ám vásárolni. Azonos képekbõl, nyomtatott ábrákból és egy kis kartonból magunk is ragaszthatunk ilyeneket. Kifejezetten élvezheti ezt a gyerek is, ha közben rögtön megbeszéljük mi lesz ez, miért készítjük és mit ábrázolnak a képek. Ha egy új paklink van, azzal vagy 6-10-szer hadd játszon a kicsi, addig ne csináljunk másikat. Viszont igen hasznos lehet, ha a gyermeknek nem csak a képi memóriáját fejlesztjük, hanem erõsítjük a koncentrációs készségét is. (Bár talán nem is fog úgy belekeveredni a játékba, ha nem lesz mindenbõl két szakasztott ugyanolyan ábra, de a csoportosítási készségét mindenképp növeli, ha a képek nem azonosak.) Arra gondolok, hogy lehet ezeket az ábrákat rokon ábrákkal helyettesíteni. PL. két másik szögbõl nézett teve, két más márkájú autó, stb., tökéletesen megfelel. Még nehezíthetjük ezt, ha azt mondom pl. az akác és a tölgy fa... a jácint és rózsa virág, a traktor és a Lada is jármû, stb. A gyermek egy idõ után bekapcsolódik a rendezõelvbe. Keresi majd az áthidaló logikai kapcsolatot. S bár négy évesen ezek a verziók még nehezen mennek, 6 évesek már érteni fogják e játékot, mindenképpen.

3. Forma alkotás, és a formák megismerése: (3-10 év)
Minden gyermeknek mutatnak már pici korban sütőformákat, különböző alakzatokat. Aki még nem ismertette meg gyermekét az ilyen formákkal, az nyugodtan kezdje el, a gyermeknek ez jó tapasztalat. Az évek múlásával a gyermek megtanul különbséget tenni a kör, háromszög, négyzet, stb. között. Az 5-7 évesek már szívesen rajzolnak és az iskolában már elsőben elvárják tőlük a jó rajzkészséget. Ezt fejleszthetjük mi is. Ha a gyermeknek van kedve üljünk le vele rajzolni. Jobb ha mi mindent előre elkészítünk. Fogjunk A4-es méretű papírt és rajzoljunk vonalzóval a felére egy háromszöget. Legyen szép, jól kivehető, határozott, egyenes vonalú. A lap alsó felébe rajzoljuk le e háromszöget pontokból, vagyis vonalzó mentén rajzoljuk meg a háromszöget egymástól kb. fél centire levő pontokból. Legalulra írjuk az alakzat nevét. Ezt tegyük meg minél több, de kezdetben egyszerűbb alakzattal. A gyermeknek adjuk oda őket, ejtsük ki az alakzat nevét, mutassuk meg, hogyan néz ki leírva a szó. Mutassuk meg neki a felső teljes képet, és kérjük kösse össze a pontokat, hogy ugyanazt az alakzatot kapja. Ezt időről időre újra eljátszhatjuk, mindig picit ritkábban szedett pontokkal, míg végül a szögletes alakoknak csak csúcsaik helyét jelöljük. A gyermek egy idő után fel fogja fedezni az alakzatot ebben az ábrában is, ez nagyban fejleszti az elvont gondolkodást.

4. Vízi-világ: (3-16 év)
Ez a játék egy hosszabb, akár teljes hetes elfoglaltságot kínál. Leginkább a kreativitást fejleszti, de jól hat a kézügyességre is. Vegyünk elõ egy mûanyag kádat, ládikót, óriás lábast, vagy bármi hasonló legalább tíz-húsz literes edényt. Engedjük majdnem tele vízzel és teremtsünk egy vidám vízi világot. A gyerekek szeretnek pancsolni, imádják a kis kreatív dolgokat, fõként, ha segíthetnek az alkotásban, és ami a legfontosabb, lehengerli õket, ha valami az õ kis birodalmuk. Álljon itt néhány ötlet egy kis Óceánia létrehozására! Ha nagy a tenger, akkor nem árt ha szárazföldet is teremtünk, egy-két magasabb, nem lukas aljú virágcserép, vagy hosszú fémdoboz lehet ennek helye, kétharmadig megtöltjük ezt földdel, esetleg egy-egy kis növényt is ültethetünk bele. Az óceán kékjét jól megteremti egy marék fürdõsó is...ezt azonban mellõzzük, ha kishalakat halászunk inkább, vagy veszünk néhány guppit. Végül, az egy-két hetes játék után ezeket az állatokat vissza is engedhetjük a gyerekkel egy tóba, és kiültethetjük a növényeket is, így a gyermek érezni fogja, hogy a játéknak szép, értékes vége lett. Készíthetünk amúgy fahidakat is csiszolt lécbõl, lego és duplo bábuk vehetik be magukat Óceániába. Hurkapálcából, leszúrva azokat a földbe és összekötve kiálló végüket jurtát készíthetünk. Ugyanígy csinálhatunk pálcákból tutajt, közepébe árbócrudat és egy kis textilmaradványt is egy mozdulattal felerõsíthetünk. A szárazföldre gyurmából téglákat gyártunk és házat is építhetünk belõle. A pici mûanyag állatok, cápák, halak most igazán jó kiegészítõk lesznek. A tengerbe is vehetünk hínárt, egy két halaknak való vízinövény nem kerül igazán sokba, kb. 100-200 Ft. Aki jártas az origamiban hajtogathat fóliával bevont vitorlás és gõzhajókat is, így nem ázik el a papír.

5. Tükröm-tükröm: (6 hó-12 év)
Ez a játék leginkább piciknek ajánlott, de akár kisiskolások is élvezhetik. A babának igen komoly fejlõdés az én- és nem-én közötti különbség megteremtésében minden tükör játék. Minden szülõ

belenéz babájával a tükörbe, és mosolyog rá, üdvözli õt. Az hogy tényleg élménydússá tegyük a játékot, és a gyerek méginkább odafigyeljen néhány további ötletet írok. Matricás üvegfestékkel fess valamit a tükörre, egyszerû alakzat legyen, de ha lehet használj minél több színt...közben azokat is külön-külön megmutathatod a babának. Hagyd hogy belenyúljon a ragacsba, ez is fontos tapasztalat, csak a szájába ne vegye. Ha megszáradt a festék engedd, hogy leráncibálja a maradványokat. A tükörrel szemközt ülve egyszer te egyszer a baba csináljon valamit. Nagyobbak már festeni is tudnak e tükörre, vagy ha elég bátor vagy kis rúzst tehetsz a szájára is - azért figyeld meg milyen anyagok vannak benne -, és hadd cuppogja össze a tükröt. A legkisebbeknél is megvan ennek módja, tejszínhabbal mindez jól helyettesíthetõ.

6. Mese habbal: (2,5-12 év)
A mesék a világon talán a legjobb dolgok. A legtöbb mese szép és ötletes, olyan élményanyagot ad a gyermeknek, ami szerintem sehogy máshogy nem érhetõ el. A mesébõl nem lehet kimaradni. Izgalmas és szórakoztató, pont ahogy kell. Ha szeretnénk a mesét hasznos módon továbbra húzni, akkor foglalatoskodjunk vele. A mese elõször is egy történet, melyet felolvasunk, érthetõen ejtve, nem baba-nyelven, magyarázva azt, amit esetleg nem ért a pici. Másodszor képeskönyv, amit megnézünk, ez mi- az mi, nézd õ ezt szokta- azt szokta. Harmadszor színdarab, amit megfelelõ mimikával és hangszínnel eljátszunk, nyuszinak vékony magas hangja van, boszorkánynak rekedtes, törpének kicsit topma, öreges és érces, medve mélyen morgó, a királynõnek bársonyos az énekhangja, a paták kopognak az asztalon, a csengõ a karácsonyi dobozból megszólal. Negyedszer pedig egy csomó játék alapja! Egy gyerkõc imádja azt, ha olyannal játszhat, amit még nem un, még alig ismeri és tudását próbára teszik. Meg lehet beszélni a történetet: kik a szereplõk, hányan, mi volt a történet, hol játszódott,stb. Ezen kívül is azonban vannak kérdések, amire egy ember nemi s gondolna rögtön: milyen színû a kis gomba kalapja, milyen évszak van, hány állat szerepelt a mesében, stb. Lehetõleg egyszerû kérdéseket tegyünk fel, nem pedig eldöntendõeket, akkor nem zavarjuk bele automatikusan a gyermeket. Aztán a szereplõket le lehet rajzolni és ki lehet színezni. A mesét el lehet játszani: a virág kibújik a földbõl (elõször mag, aztán csíra, vékonyszárú, vastagszárú, bimbót növeszt, kinyílik, illatozik), kisüt reggel a Nap (kicsit süt, nyúlnaka sugarai, forróságot ad),stb. Ezek a mozgásos játékok a legjobbak, a gyermek ettõl valóban a történet részesének képzeli magát. Aztán újra is játszható figurákkal (ûrhajós legó kis szakállal pont mint egy törpe, kartonból a babának is gyorsan lesz szárnya, s õ lesz így a tündér), a gyerek pedig lehet a narrátor. Lehet folytatást írni/rajzolni/megbeszélni a történetnek. Ez mind a gyermekfilozófia része. A kicsi megtanul mindent alaposan átgondolni, több szemszögbõl szemügyre venni, megvizsgálni és mérlegelni. A mesét valóban megérti és tapasztalatként építi be.

Pedagógiai játékok

ott egyszerűen össze lehet kötni. hogy melyik állatot szeretné megjeleníteni. amivel legyezi magát. A feladat az. az 1-es . hogy közösen egy hangulatos belső teret hozzanak létre. hogy ne álljanak egymás mellett azok. hogy egy állatalakot jelenítsenek meg a testükkel úgy.) A részvevők 3 fős csoportokká alakulnak. Minden kiscsoport bemutatja a maga állatfiguráját. 3. hogy minél többször jusson szerephez egy-egy részvevő. Az igazán ötletes megjelenítésnél minden résznek más szerepe van. mint egy óriási szájjal tátogat. A játék szolgálhat hangulati elemül egy meghatározott beszélgetéshez. a kreativitás fejlesztése (Általános iskolásoknak ajánljuk. Megjegyzés: Fontos.) Eszközök: mindenkinek 1 tekercs WC papír. amely le-föl mozog. Mindhárom rész kap egy számot. hogy ki-ki a megfelelő helyre álljon és összhangban mozogjanak az egyes részek. melyik rész. vagy úgy marad. a játékosok leülnek a kupola alá és elmesélik egymásnak. Ha valahol elszakad a papír. a másik kettő pedig az elefánt egy-egy füle. A kiscsoportoknak az a feladata. ami alatt az egész csoport elfér. 2. a harmadik a farka. A játékmester középre áll. műsorhoz is. Ezek után kört alkotnak a játékosok úgy.A kooperációs készséget fejlesztő játékok 1. Akire rámutatnak. hogy a játék gyorsan pörögjön. Ha már az összes papír elfogyott. amely jobbra-balra verdes. A kitalálók újra bemutatják ezeket az állatokat. hogy a figura három részből álljon és mindegyik része mozogjon. és a csoport létszámának megfelelő termet választani hozzá. hogy mindenki megjegyezhesse. fűzhetnek a termen.: az egyik játékos a krokodil feje és karjaival. azután közösen kiválasztják azt a 3-4 alakot. amíg a tekercs el nem fogy. „A háromrészes krokodil” Cél: az együttműködés megtapasztalása. ahogy van. élményük van erről vagy más kupoláról. amint hosszú ormányával éppen vizet szürcsöl. mondja. A cél az. hogy a papírcsíkokból olyan kupola jöjjön létre. Pl. mit csinál. hogy milyen emlékük. Hangulatkupola Cél: együttes élmény. a balra álló pedig a 3-as számú rész. Mindenkinek ad egy tekercs papírt. hogy minél gyorsabban életre keltsék a figurát. Ha elefántot formáznak. akkor az egyik a feje. amit a játékosok keresztül-kasul vihetnek. Megjegyzés: Ezt a játékot estére érdemes tenni. a közös tevékenység eredményességének megtapasztalása (Általános iskolásoknak ajánljuk. a tőle jobbra álló a 2-es. Tapintó doboz . a másik játékos a krokodil teste. színes megvilágítás A játékmester beinvitálja egy terembe a részvevőket. akik közös kiscsoportban voltak. és hirtelen rámutat valakire. amelyik a legjobban tetszett.

filctoll A résztvevők 6-12 fős csoportokat alkotnak.) . ha pedig nem merül föl. Az egyik játékosnak bekötik a szemét. hogy azokba egy kézzel be lehessen nyúlni. hogy újraindítsuk a játékot. 5. A játékosok a kapott kockacukorra 1-1 betűt írhatnak. 4. hogy egy játékos egy betűt csak egyszer használhat függetlenül attól. hogy hány kockacukorra ír. ha ledől egy kocka. Ha már minden kocka minden lapján van betű. akkor rákérdezni a problémára. amíg elkészül egy szókockacukoroszlop. Szókockacukor Cél: kreativitás fejlesztése. A csoportok gyakran igénylik. ragasztó A társaság 3-6 fős kiscsoportokra válik szét. a közös tevékenység eredményességének megtapasztalása. illetve ha az oszlop többi oldalán is értelmes szó jön létre. Minden csoport 20 percet kap arra. A játékot beszélgetés zárja: Miért pont ezeket a dolgokat választotta az egyik ill. minél magasabb az oszlop – minél hosszabb a szó –. hogy a bekötött szemű játékosnak a társak szóbeli instrukciói alapján az asztalon lévő kockacukrokból egy oszlopot kell felépíteni úgy. kommunikáció gyakorlása. hogy az építő csak az egyik kezét használhatja. hogy melyek kerüljenek a dobozba. a másik csapat? Melyik információ alapján sikerült azonosítani a dolgot? Milyen élményeket adott a tapogatás? stb. Az ilyen igénynek érdemes helyt adni. A csapatok úgy alakítják ki a dobozokat. hol a másikból egy játékos 1 percen keresztül mondhat mindenfélét arról. Annál jobb a megoldás. és eldöntse. A menet végét jelenti az is. hogy természetes és mesterséges környezetéből különféle darabokat összegyűjtsön. azután továbbadják. és felváltva. hogy legalább az egyik oldalán értelmes szó jöjjön ki. szókincsfejlesztés Eszközök: 1/2 kg kockacukor. A csoport megpróbálja azonosítani a szóban forgó dolgot az elhangzottak alapján. olló.) Eszközök: dobozok. 2. (Alsótagozatosoknak ajánljuk. „Liz játék” Cél: a kreativitás fejlesztése. További megkötés. és így kitapogatni a bent lévő dolgokat. A csapatok játékosonként 3-3 kockacukrot kapnak. Egy kockára tehát 6 különböző személy által írt betű kerül. mert akkor a betűk elhelyezésében más módszert követnek. krepp papír. akkor a csoport körbe ül egy asztalt. Egy menet addig tart. Ekkor új építőt választanak és a játék folytatódik. A csoport tagjai felváltva adják az utasítást. hol az egyik csapatból. az együttes munka eredményességének és örömének megtapasztalása (Általános iskolásoknak ajánljuk. amit a kezében tart. A feladat az. A játékot nehezíti. Megjegyzés: 1. Ő az építő. ha kikötjük.Cél: az együttes tevékenység megtapasztalása. Két-két kiscsoport kicseréli dobozait.

többször már nem alkalmazhatja. hogy meghatározzuk. az együttes munka eredményességének és örömének megtapasztalása . és melyek nem. a lap hátuljára tesz egy jelet. Megjegyzés: A játékot lehet úgyis játszani. az együttes munka eredményességének és örömének megtapasztalása. hogy mely képek szerepeljenek. Teljes konszenzusra kell jutni abban. Lehetőség van „pászt” mondani. Az egyéni képének szövegét mindenki maga készíti el. A csoportok megmutatják egymásnak alkotásaikat. csomagolópapír v. akkor minden részvevő a talonban lévő lap 1/3-os részébe ír néhány mondatot arról. mint a közösre. hogy minden alakzat 10 színben áll rendelkezésre. milyen találkozási pontok mentén állt össze a csapat. Az első rajzlapra közös kép kerül. azután bemutatják a többieknek úgy. a konszenzusra jutás gyakorlása (Minden korosztálynak ajánljuk. Az egyik rajzlap 2/3-os részébe mindenki felragaszt egy alakzatot. 7. Ez azt jelenti. 6. és kiegészítés nélkül továbbadni a képet. Körben ülnek és mindenki kitesz 3 képet az általa kivágottak közül. ragasztó. 4-6 fő alakit ki egy kiscsoportot és közösen készítenek egy montázst. Ezután odaadja ezt a lapot a tőle balra lévőnek. Közös montázs Cél: a kreativitás fejlesztése. olló. A színes lapokat tetszőleges sorrendbe helyezi és tűzőgéppel összefogja. Párhuzamosan a közös kép elindításával egy másik rajzlapon az egyéni kép készül azzal a megszorítással. ragasztó. A kapott lapra a következő játékos odaragasztja azt az alakzatát és abban a színben. hogy a rendezvény befejezése után mi lesz a sorsa a műveknek. és limitáljuk azt is. A közös képet a tőle jobbra lévőnek adja oda. A második feladat az. amelyet egyszer már használt a játékos.Eszközök: színes papír. hogy amikor mindenkihez visszakerült a saját lapja. A/5-ös rajzlap. a kisebbikbe majd szöveg. hogy mindig ugyanazt az alakzatot – nyilván egy másik színben – kell a saját lapra ragasztani. ami a képről eszébe jut. hogy hány képet használhat fel a csoport a közös montázshoz. A nagyobb részbe kép kerül. hogy a kapcsolódó élményeiket is elmondják. és elmesélik. Érdemes megbeszélni. hogy mi jutott eszébe a közös képről. nagyméretű rajzlap A játékosok színes újságokból vágnak ki nekik tetsző képeket 10-15 percen keresztül. tűzőgép Minden részvevő kap 10 db különböző színű lapot és 3 db A/5-ös /rajz/lapot. hogy azt az alakzatot.) Eszközök: színes újságok. Ki-ki végignézi a „hívóképeket” és megkeresi melyikhez tud/akar kapcsolódni. Az első feladat az. olló. A részvevők számától függően egy vagy két kört tesz meg egy ilyen kép. hogy párhuzamosan egy közös és a saját képet hozzanak létre a játékosok. A hármas csoportok összeülnek megbeszélni alkotásaikat. hogyan születtek meg azok. A montázsok a rendezvény végig a falon maradnak. Annyi megkötés van. a harmadik talonba marad. Közös vonások. majd továbbadja. hogy megismerje a sajátját. a másodikra egyéni. aki a szöveg impressziója alapján készít egy rajzot a 2/3-os részbe. közös történet Cél: a kreativitás fejlesztése. ki hány képet vághat ki. ami szerinte leginkább illik a hívóképhez. A rajzlapokat felosztják 2/3-ad 1/3-ad arányban. aki az 1/3-os részbe írja mindazt. Az összetűzött lapokból mindenki kedve szerinti alakzatokat vág ki.

rajzlap. . A kapott lappal az a feladat. Mese Cél: a kreativitás fejlesztése. tollak. tollak. Mindenki kap egy lapot. ahogy egymás után a csoporttársaik lapjára asszociáltak. képes újságok A részevők előre megadott meseelemekből írnak egy mesét. A játékosok begyűjtik a másnak adott szavaikat és felírják azokat egy lapra abban a sorrendben. Ezután minden játékos megkeresi azt a társát. A kiválasztott képekhez/képekkel közösen egy történetet készítenek úgy. amelyek közel állnak hozzájuk. ragasztó. akkor egy lapra felírja azt a négy képet. Ezeket tetszőleges csoportosításban rajzlapra ragasztják és maguk elé helyezik az asztalra. olló. a közös produkció létrehozásának megtapasztalása (Általános iskolásoknak ajánljuk. ragasztó. 8. az együttes munka örömének. Megjegyzés: Ebben a játékban rejtve még két kooperációs feladat van. hogy elárul valamit a tulajdonságaikról. olló Körben helyezkedik el a csoport. osztály felett minden korcsoportnak ajánljuk. amíg mindenkihez vissza nem ér a sajátja.) Eszközök: írógéppapír. hogy az asztalon lévő újságokban olyan képeket találjanak. Addig adogatják tovább a lapokat. hogy a lap hosszú oldalát is és a rövidet is hatfelé osztják. ragasztó. 3 darabot.Eszközök: csomagolópapír. 9. színesek. akinek a szava a legjobban tetszett neki ill. Az egyik a saját szavak begyűjtése. amelyek valami miatt fontosak a számukra. a másik a kiscsoportok létrehozása a két kiválasztott szó alapján. olló A játékosoknak az a feladata. max.) Eszközök: írógéppapír. Mikor mindenki alaposan szemügyre vette a többiek képeit. Mindkét papírt úgy. színesek. majd felolvassák egymásnak az elkészült szövegeket. Az így megalkotott történeteket bemutatják egymásnak a csoportok. amelyre felír egy szót. amelyik a legjobban tetszik nekik. A játékosok színessel bejelölik a papírjukon azt az egy szót. Kivágják a nekik tetsző képeket. jellemükről. hogy az azon szereplő szóhoz asszociálva egy újabb szót írjon a játékos. Ők a meglévő szövegekből egy közöst formálnak. Asszociációk Cél: a kreativitás fejlesztése (3. amelyekről úgy érzik. (Itt nincs semmilyen megkötés. Ehhez hajtogatnak két táblázatot: az egyiket rajzlapból.) Továbbadja a lapját a tőle balra ülőnek. amelyet mindenki a nála lévő lap asszociációs sorából választhat ki. a másikat írógéppapírból. Az így összeállított szövegnek címet is kell adni. színes újságok. hogy a külön lapon lévő sztorik is beleszövődjenek. A rajzlapos táblázat mind a hat oszlopából egy-egy sort ollóval kivágnak. Legalább az egyik képhez egy rövid (4-5 mondatos) történetet írnak egy külön lapra. A listák egyeztetésével kialakulnak a kiscsoportok. amelyek kapcsolódnak a sajátjához. akinek a szavát címül választotta.

vagy nagyobb szkémát készítenek és annak „ablakaiban jelennek meg a meseelemek mint bábfigurák. Mindenki kiválaszt belőle négy darabot (függetlenül attól. Ezek után a játékosok az első 3 oszlop első sorába beírják az odavaló elemeket. élmények. amelyre egy közös képet készítenek el. CSODÁS ELEM. Ablak-kollázs Cél: a kreativitás fejlesztése. A csoport tagjai eldöntik. SEGÍTŐ/K/. Minden egyes elemet fel kell használniuk! Az asztalon maradt elemekből minden csoport tetszőlegesen bővítheti. a közös produkció létrehozásának megtapasztalása. 10. Mindenkinél az a lap marad. Így mennek körbe a lapok. a közös produkció létrehozásának megtapasztalása (Általános iskolásoknak ajánljuk. hogy egy-egy darab milyen méretű).) . hogy a hozott elemekből milyen kompozíciót hoznak létre. az együttes munka örömének. hogy a későbbiekben meg lehessen azokat ismerni. hogy a játékosok maguk készítik el az induló négy elemet és a későbbi kiegészítéseket. variálhatja a saját kollázsát. Minden kiscsoportnak van egy saját ablakfelülete. Közös megbeszélés: melyik csoport mit készített. hogy a tőlük balra lévő játékos ki tudja tölteni a következő 3 oszlop első sorát. amíg minden oszlop minden sorába nem kerül egy meseelem. amit előtte írtak. és beragasztják a szkéma „ablakaiba”.) Eszközök: színes papírok (maradékok). A mese illusztrálásához. Úgyis játszható. Az asztal közepén van a papírhulladék. megjelenítéséhez járható út. amelyik nála telt be. majd felragasztják az ablakra. amelyek a kiválasztott meseelemekhez kapcsolódnak. HELYSZÍN. osztályosoknak ajánljuk. de ne lássa azt. Ezt a táblázatot azután félreteszik. olló. az együttes munka örömének. ablak. Erre a négyre jelet tesznek. Összehajtják úgy. Az így kijelölt elemekből összeállítanak egy mesét. Megjegyzés: Ezt a játékot akkor jó elővenni. vízben oldódó ragasztó. „születéstörténetek”. a kooperáció által kapott többlet tudatosítása (1-6. A másik lapon a hat oszlopba a következő fejlécek kerülnek: HŐS. vagy az elkészítést és a hulladék-felhasználást kombináljuk. 11. A játékosok 3-4 fős kiscsoportokat hoznak létre. Előveszik a rajzlapból kivágott szkémát és ráhelyezik a kitöltött táblázatra. hogy a színes újságból kivágnak olyan képeket. Kavicskirakó Cél: a kreativitás fejlesztése. amikor más játékok után sok hulladékpapír maradt. JUTALOM.Tesznek egy jelet a „lent – fent” megkülönböztetésére a jobb felső sarokba. AKADÁLY.

az oldotta meg a legjobban a feladatot idáig. akiknek hiányuk van. hogy milyen stratégiát követtek. akik többel. Egyszer minden csapat mondhat passzt. hogy új párok alakulnak. zsírkréta. Előbb azok. Jutalmul a csoport tagjai gipsszel kiönthetik a tálcájukat és a kavicsokból /az összes darabot fel kell használni!/ közösen összeállítanak egy kompozíciót. A játék folytatható úgy. Ha végére értek. de most nem véletlenszerűen. Bizalomjáték Cél: az egymásrautaltság megtapasztalása Eszközök: kendő. hogy minden egyes darab érintse a tálca alját és egymással is érintkezzenek a kavicsok. Megkötés az. Ez addig folyik. hogy a többletet nem lehet megosztani. hogy a többiek addig meg tudják változtatni a helyüket. olló. és egy kézzel belemarkolnak. azután azok. akik kevesebbel lépték túl a tálcájukat. Amely csoportnál a legkisebb az eltérés – akár negatív. gipsz. festék. ott egyszerűen meg lehet számolni. akár pozitív irányban –. Minden csoport hajtogat a rajzlapból egy tálcaformát. Az átadásnál annyi megkötés van. az egyiknek bekötik a szemét. hogy minden csoportnak kaviccsal teljesen kitöltött tálcája legyen. Ezután a tálcán lévő kövekhez nem szabad hozzányúlni. hogy hány darab hiányzik. rajzlap. azt. Tetszés szerint színezhetik. Álmok és utak . A csoportok tagjai kijelölnek egymás között egy sorrendet. ragasztó. Nem lehet szemezgetni. aki végigvezeti az akadályok között. mert a dolognak még nincs vége. csak egy csoport kaphatja. amennyivel a tálcaformát kitöltik úgy. Ha már mindenki volt mindkét szerepben. mit fedeztet fel a társával. Egyidejűleg három pár is lehet a pályán. A vezetőn múlik. és a művelet akkor eredményes. akkor a csoport megbeszéli az élményeket. hogy az egyes csoportok milyen szempontokat részesítettek előnyben. cserélnek. A bekötött szemű kiválaszt valakit a körben állók közül. 12. hogy egyik játékos sem hozhat 5 kavicsnál kevesebbet! A csoportok kiértékelik a teljesítményüket. Megjegyzés: Szabad terepen még érdekesebb lehet ez a játék. csak markolni. ott meg kell tippelni. 13. A játékosok körben állnak. A kavicsokat rászórják a tálcájukra. ahol hiány van. asztalok A játékosok közösen csinálnak a terem berendezéséből egy „akadálypályát". A részvevők megbeszélik a játék folyamatát. A cél az. víz. hogyan lehettek volna még eredményesebbek. kavics 3-4 fős kiscsoportokat alakítunk. amíg a csoport utolsó tagja is megcsinálta. Minden csoportból a meghatározott sorrend szerint odamennek a játékosok a kavicskupachoz. vagyis átengedheti cselekvés jogát az utána következőnek. székek. hogy mennyire nehezíti az útvonalat.Eszközök: vödör. elemzik. Ahol több a kavics. A feladat az. ha a hiányos tálcát az átadó maradéktalanul kitölti. hogy pontosan annyi kavicsot hozzanak az asztalon lévőből. A többlettel rendelkező csoportok átadhatják a többletüket azoknak. hol időz el. és valaki kicsit megpörgeti.

) Eszközök: csomagolópapír. Megpróbálják kioldani a csomókat úgy. a felső határ nincs megszabva. olló. és a sajátjukon kívül melyikben laknának szívesen. lefeküdni. amelyből teszőleges formákat téphet ki.Cél: a kreativitás fejlesztése. két vagy három diák játssza a meleg Golf-áramlatot. hogy miért pont olyat szeretnének maguknak. (10-18 éves korban ajánljuk. Hamarosan kiderül.) A játékvezető (a pedagógus vagy egy vállalkozó diák) meghívja a gyerekeket egy Jeges tengeri hajóútra. és megbeszélik. de már a partról elindultak az utasok megmentésére: Az utasok jégtáblákon akarják átvészelni azt az időszakot. hogy milyen rezidenciák jöttek létre. és előre nyújtják a kezeiket egészen addig amíg el nem érik valamelyik társuk kezét. Végül utakat rajzolnak. azaz a gyerekek felállnak a helyükről és a játéktérre jönnek. Az egyedül maradó „hajótöröttek” esetében könnyű dolga van az „áramlatnak". hogy minden darabot felhasználjanak hozzá. zsírkréta Minden részvevő kap egy színes papírt.) Elvesztek és elmerülnek (kiállnak a játékból). (Hangsúlyozottan csak tépni szabad!) Legalább öt ilyen formát kell tépni.) A résztvevők csoportokként köröket alkotnak olyan módon. (Nem szabad leülni. amíg a segítség megérkezik: a játékvezető papírdarabokat szór szét a padlón. koordinációt. Az egymagukban állók alatt hamarosan nem marad papír. hogy válluk összeérjen. ragasztó. hogy közben nem engedik el egymás kezét. hogy a saját házból el lehessen jutni abba a másikba. . színes papír. Becsukják a szemüket. a közös tevékenység eredményességének és örömének megtapasztalása (Minden korcsoportnak ajánljuk. végignézik. Ezekből az alakzatokból egy házat kell kirakniuk a játékosoknak úgy. festék. amely megolvasztja a jégtáblákat (kis darabokra tépik a kezük ügyébe kerülő papírokat). és megpillantják a kezek zűrzavaros összefonódását. Csomók Cél: az egymáshoz kapcsolódás megtapasztalása (Általános és középiskolásoknak ajánljuk. 15. átbújások és átmászások segítségével kinyílik a kör. a csoport nagyságától függően egy. hogy (például az osztályközösségben) együttműködéssel sok minden elérhető. és a gyerekek ezekre állnak rá. amelyik tetszik. Ha elkészültek. Azután kinyitják a szemüket. filctoll. 14. Ügyes forgások. A feladat nagymértékű együttműködést. ecset. hogy csak azoknak van esélye. akik együttműködnek és szorosan egymás mellé körbe állva szoros gyűrűt alkotnak a lábaikkal és így védekeznek a Golf-áramlat ellen. Utána mindenki tetszése szerint környezetet varázsolhat a háza köré és a is díszítheti. hogy a hajó lassan süllyed. Ezt a házat elhelyezik a csomagolópapíron és ragasztóval rögzítik. Jégtáblák Cél: a diákok ismerjék fel. festenek. ügyességet és egyúttal intelligenciát követel. Azt tapasztalják.

de csak egyenes irányban. Jeladásra mindenki egy időben leül. és a középen álló élvezi a bizalmon alapuló hullámzó mozgást. hogy a robotok mozgása gépszerű legyen és csak egyenes irányban tudnak menni. Meg lehet határozni. Ennél a játéknál fontos. Lassan és gyengéden koordinálják a résztvevők a mozgásukat. tornaterem vagy aula. Ők háttal állnak egymásnak. de nagyon vidám hangulatú. hogy a kör szabályos legyen. 18. és hogy a csoporttagok összehangolják a mozgásukat. A szerelő feladata szemben állítani őket egymással. pl. A lehető legkisebb és szabályos kört kell alkotni – ehhez a játékosok szorosan egymás mögött állnak. A gyakorlat meglehetősen nagy össze-visszaságot eredményez. A játékosok valamennyien balra fordulnak úgy. Minden csoporttagnak lehetőséget kell kapnia arra. A szerelő tetszés szerint mozoghat. ketten a robotok. Ezen a módon ki-ki „karosszéke” lesz az előtte állónak. az egymásra utaltságnak és a feltétlen bizalomnak a megtapasztalása (Középiskolás és felnőttcsoportoknak ajánljuk. A játékosok közötti teret csökkentik olyan módon. Megjegyzés: Ennél a játéknál különösen ügyelni kell arra. Ügyelni kell arra. az ne vegyen részt a játékban! Ezt a játékot célszerű a tornateremben a tornaszőnyegeken eljátszani. Bizalomkör Cél: az együttesség összetartó erejének.) A résztvevők szorosan egymás mellett állva kört alkotnak. Általában jót derülnek rajta a résztvevők. Egy diák a kör közepére áll és lassan hátra dől. hogy egyeseknek kellemetlen lehet mások érintése. Közülük egy fő a szerelő. A mögötte álló társak elkapják és gyengéden átirányítják a másik oldalra.16.) A résztvevők vállukat összeérintve kört alkotnak. hogy mindenki szerelő. amíg a szerelő szét nem választja őket. Megjegyzés: A játékhoz nagy hely kell. hogy a szerelők ne ráncigálják társaikat! . Odaillő zene erősíthető fel az érzelmi élményt. illetve robot lehessen. Akkor viszont elszaladnak. A kiközösítettek számára ez az élmény az integráció különös esélyét adhatja. A szerepeket kétszer kell cserélni. az egymásra utaltságnak és a feltétlen bizalomnak a megtapasztalása (Középiskolás és felnőttcsoportoknak ajánljuk. Aki nem akar. Üléskör Cél: az együttesség összetartó erejének. hogy valamennyien kis oldalazó lépesekkel a kör közepe felé haladnak. Gépfogó vagy Robotillesztő játék Cél: az együttműködés által nyújtott többlet megtapasztalása (1-6 osztályosoknak ajánljuk) Háromfős csoportokba rendeződnek a résztvevők. hogy egymás mögött állnak a körben. 17. hogy átélje az élményt. Megjegyzés: Ez a játék a középen álló csoporttag számára sok melegséget és elfogadást közvetít.

Ezzel arra késztetjük őket. hogy „pálmafa". vagy pedig beszélgessenek a béke és igazságosság. hogy ki. közös munka (Felnőttek és gyerekek közös csoportjainak különösen ajánljuk. gyapjú. Ez azonban körültekintő tervezést. a „Béke". lehetőleg minél rövidebb idő alatt. mint pl. A kör közepén álló rámutat a körbenállók egyikére és azt mondja. A kiválasztott személynek erre úgy kell reagálnia. hogy a munkamegosztásban megegyezve. A játék különböző csoporttagok kiválasztásával folytatódik. mint pl. hogy „elefánt”. „Büntetés erőszak nélkül”. sportpályát. szervezést és időt igényel. Ezekután.) Eszközök: összeválogatott „játékbarlang” – régi függönyök. amivel az elefánt ormányát kapnánk meg. valamint elmondja.19. udvart. a „Csend”. „A világ fegyverek nélkül”. Az elefántot például a következőképpen lehet megformálni: a középen álló személy két kezét egymás mellé teszi és előrenyújtja. jogok és kötelezettségek. amivel az elefánt füleit jelzik. hogy kezükkel a fejüket érintik. amelyek témája a „Barátság”. Minden korcsoportban alkalmazható. Változatok:Nagyobb szabású vállalkozás helyéül választhatunk játszóteret. Pálmafa esetén a középen álló személy egyenesen áll és kezeit a magasba emeli. Együttműködő monstrumok Cél: közös tervezés. 20. Olyan képeket és kollázsokat lehet így együttműködve létrehozni. stb. . joghurtdoboz. minden csoport leírja és megmagyarázza a maga szerkezetét. milyen módon vett részt a munkában. fólia. szabadság és fegyelem közötti viszonyról. vagy azt. Ha a tevékenységben egészen fiatal gyerekek is részt vesznek. egy pedig közülük beáll a kör közepébe. Variáció A csoport persze újabb formákat is kitalálhat. (Minden korcsoportnak ajánljuk. A csoport feladata az. hogy a tőle jobbra és balra levő személyekkel megformázza a kívánt tárgyat illetve állatot. A hármasnak azonnal meg kell formálnia az elefántot vagy a pálmafát méghozzá mindannyiuk részvételével. biztonságuk érdekében alaposan nézzük át a kellékeket. vagy „A valódi igazságosság központja". míg a mellette állók külső karjukat felemelik úgy. Érettebb fiatalokkal olyan koncepciók is megvalósíthatók. hogy elgondolkozzanak. bár – tapasztalataink szerint – nagyon megéri. a teáskanna (a teáskanna füle/kerek teste/szája). majd pedig a különböző részek összeillesztésével megalkosson egy óriási gépet.) A résztvevők körbeállnak. Elefánt és pálmafa Cél: lehetőséget teremteni az összehangolt munkára. a mellette állók külső karjukat félkörívesen meghajlítva felemelik – ezek lehetnének az ágak.

e darabka. hogy a rejtvényt bizonyos feltételek mellett. h. akik kirakták maguk előtt a négyzetet? Stb. A darabkákat a következőképpen osszuk szét: • • • A boríték: a. Ha a csoport végez a feladattal. A darabokat ceruzával jelöljük meg. B boríték: a. ha két vagy több megfigyelő jut egy csoportra. mikor számodra nyilvánvaló volt a megoldás? Hogy érezte magát C? Észrevette valaki. a. ha azokat felkínálják számára. hogy megfigyelő legyen. A résztvevőket 5 fős csoportokra osztjuk. hogy minden csoporthoz egy vagy több megfigyelő is tartozzon. Lesz. amelyben négyzeteket formázó kartonpapír-darabkák vannak. az egyenlőtlen erőeloszlásból adódó érzelmek felderítése. . Széttöredezett négyzetek Cél: vitát kezdeményezni a csoportmunkáról. de adhatunk számukra megfigyelői jegyzeteket is. Beszélgetés (Ehhez ne felejtsük el bevinni a Megfigyelők jegyzeteit sem) Minek köszönhető. A megfigyelőknek el kell előre magyarázni. i darabka. akkor tájékoztató az ő számukra. C boríték: csupán j darabka. aki saját maga dönt amellett. csendben figyelheti mások munkáját. Ha vannak megfigyelők. c. hogy C-nek csupán egy darabkája volt? Mit tettek azok. mire figyeljenek. úgy. A játék általában sikeresebb. csupán sajátjait adhatja másnak illetve fogadhatja el másokét. A megfigyelők saját csoportjukon kívül más csoportokat is figyelemmel kísérhetnek. Minden csoportnak az a feladata. Senki sem veheti el mások darabjait. azok megfigyelőként vehetnek részt a játékban. a játékszabályokat szigorúan figyelembe véve oldja meg. A játék ideje alatt tilos bárminemű kommunikáció vagy jelbeszéd. hogy némely csoportok a többi előtt végeztek? Csalt-e valaki? Mennyiben segített ez? Számított-e a csalás egyáltalán? Miért igen. Lehetne-e ennek a játéknak a tanulságait a hétköznapi életre is vonatkoztatni? A négyzetek elkészítése Az öt kartonpapírból készült négyzetet az ábrák szerint vágjuk darabokra. Minden csoporttag egy borítékot kap. Eszközök: négyzeteket formázó kartonpapír-darabkák 5 személy részére. Minden csoportnak öt egyforma nagyságú négyzetet kell kiraknia a borítékokban levő darabokból. 63 Öt borítékot jelöljünk meg betűkkel A-tól E-ig. minden csoporttag előtt egyet egyet. illetve miért nem? Hogy érezted magad látva mások tanácstalanságát akkor. Akik kimaradnak a csoportokból.21.

vagy ha C-nek több mint egy darabkája van. A játék ideje alatt figyelni kell.) 2. Tájékoztató a megfigyelők számára Minden csoporttag egy borítékot kap. ha valamely darabka hiányzik. hogy kirakott négyzetét más valaki kedvéért szétszedi? Azok közül. c. akik négyzetüket már a játék korai szakaszában kirakták.• • D boríték: a. Célszerű még feltüntetni a borítékban található darabkák számát is. amiben négyzetet formázó darabkák vannak. A darabkákról töröljük ki a kisbetűket és ehelyett írjuk rájuk a megfelelő boríték számát. Így a játék végeztével könnyebb lesz azokat a megfelelő borítékba visszatenni. Megadott jelre a csoport elkezdi feladatát – öt egyenlő nagyságú szabályos négyszöget kell kiraknia. Mit tettél volna szívesen. hogy egyik másik bennmaradjon. f darabka. minden csoporttag előtt egynek kell készen lennie. Hogy érezted magad. elkerülve ezáltal. ami lehetővé tette. akik négyzetüket a játék kései szakaszában rakták csak ki. . g darabka. Milyen érzés volt: o csendben dolgozni? o a C borítékot kapni? o mások miatt saját négyzetedet szétszedni? o nem látni a megoldást? o látni mások tévedéseit de nem szólni? o elsőként befejezni a feladatot? o utolsóként befejezni a feladatot? 4. Mi volt végülis az. ha nem lettek volna korlátozások? 5. A borítékok tartalmát használat előtt mindig ellenőrizzük – a tevékenység ugyanis nagyon laposra sikeredik. amikor megkaptad az utasításokat? 3. amikor a résztvevők elkezdtek együttműködni? Azok közül. Mi történt? (A megfigyelők beszámolnak a látottakról. aki: o izgult? o kiszállt a játékból? Történt-e még valami. amit még érdemes lenne megemlíteni? • • Ügyeljünk arra. E boríték: b. aki a játékot mindössze egy darabkával kezdte? Észlelhető volt-e az a fordulópont. Beszélgetni és mások darabkáit elvenni nem szabad. hogy: • • • • Mindenki részt vesz-e a tevékenységben? Hogy viselkedett az a résztvevő. volt-e. hogy a munkalapon elegendő hely legyen a megfigyelések lejegyzésére. d. hogy a feladatot befejezd? Megjegyzés: Ezt és a következő gyakorlatot használhatjuk bevezetőként a problémamegoldásba. aki: o nem törődött tovább a játékkal? o felajánlotta. Ezzel szemben saját darabjainkat másnak adhatjuk illetve másét felkínálásra elfogadhatjuk. volt-e. Variáció: Az előbbi vitapontok helyett a következőket is használhatjuk: 1. f.

Ennél a játéknál is van egy olyan boríték. A legutoljára sorra kerülő résztvevőnek az egész névsort el kell mondania. Ismerkedéshez javasolt játékok 1.) KULCSSZÓ: ISMERKEDÉS Egy résztvevő megmondja a nevét. és hozzá fűzi a sajátját. viszont úgy kell őket szétvagdosni. egér közepe. sőt bizarr megoldások lehetősége is. Zim és zum Cél: Egymás nevének megtanulása (3-8. nyuszi alsó része. egér közepe. Bármilyen állatfigura megfelel. elefánt közepe D boríték: elefánt feje. Összekuszált állatok – fiatalabb gyermekek részére Pontosan úgy kell játszani. miután kialakul a szótlan együttműködés hálózata. A beszélgetés folyamán ezt a gyereket külön is megdicsérhetjük. A következő mondja az előző társa nevét. 66 A darabok elosztása: • • • • • A boríték: macska feje. osztályosoknak ajánljuk. hogy a darabok kölcsönösen összeilleszthetők legyenek.22. amíg mindenkire sor kerül. amelybe csak egy darabkát teszünk. Kedvét azonban visszanyeri. egér alsó része. mint a „Négyzeteket”65. Így fennáll a téves.) KULCSSZÓ: ISMERKEDÉS . és így tovább. aki ezt a borítékot kapja. macska közepe és alsó része E boríték: mackó feje és közepe. mielőtt megmondaná a saját nevét. elefánt hátsó lábai. A harmadik ismétli az előző két csoporttag nevét. Figyelnünk kell azonban azt a gyereket. Névkígyó Cél: Egymás nevének megtanulása (Harmadik osztályos kortól ajánljuk. és végül megmondja a sajátját. 2. játékmackó lábai B boríték: egér feje C boríték: nyuszi feje. mert néha teljesen kétségbe esik.

A csoport körben ül. – 2. és a játék résztvevőitől szomszédjuk nevét kérdezi. rigó szeretnék lenni. de 3. Ha azt mondja: „zim-zum” mindenki helyet változtat. Itt az indoklást is megpróbálhatjuk. Ha azt mondja: „zim”. érdekes és elgondolkodásra való válaszokat is kaphatunk (pl. Névhullám Cél: Egymás nevének a megtanulása (Alsótagozatosoknak ajánljuk. A név gyorsan végighalad. A játék lényege. Variáció: A résztvevők röviden indokolhatják a választásukat.). amíg mindannyian be nem mutatkoztak. a jobboldali szomszéd nevét kell mondani. osztályban is örömet okoz.) KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS A gyerekek körben állnak.” A következő résztvevő először bemutatja Mónikát. IDENTITÁSTUDAT A résztvevők körben ülnek. Ha állat lehetnék. Variáció: A különleges hangsúlyt egy mozdulat is kísérheti. Pókháló névjáték Cél: Egymás nevének megtanulása. 4. akkor.) KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS. Megjegyzés: nagyobb létszámú csoport esetén unalmassá válhat a játék. 5. hullámzik a körben ezzel a kiejtéssel. 3. akkor zálogot is adhat..) . (Általános iskolásoknak ajánljuk. ha a gyerekek már ismerik egymást. Cél: bemutatkozás. Megjegyzés: Akkor játszható. azonosságtudat kialakítása (Alsótagozatosoknak ajánljuk. – 4. farkas – mert vad. és a következő módon mutatkoznak be: „A nevem Mónika. osztályban kedvelt a játék. Ha valaki téveszt. tudják egymás nevét. Egy gyerek a nevét mondja különleges hangsúllyal. Ha állat lennék. cica – mert jól tud hízelegni stb.. majd ő következik. Egy játékvezető körbe jár. oroszlán – mert az állatok királya. Ideális létszám 10-12 fő. az összetartozás érzésének átélése. a rigót. Utána egy másik gyerek folytatja. Aki rossz nevet mond. A játék addig tart. hogy gyors egymásutánban mutasson a gyerekre a játékvezető. Megjegyzés: Különösen 1. annak kell beállnia a körbe továbbkérdezni. ha azt mondja: „zum” a baloldaliét.

Természetesen azt sem szabad menetközben elárulni. fegyelmezettséget feltételez. akinek a nevét kihúzták A jellemzést felírják egy papírra. Ismerkedés névhúzással Célok: • • • Csoportindításnál a helyzet strukturálása. (Aki a saját nevét húzta. A csoportvezető körbeviszi a kalapot. Sorban . A résztvevők kb. hogy kiről is szól a szöveg (természetesen itt is lehetnek eltérő ötletek). Fontos. és újat húz). megmondja a nevét. Lehetőleg kerüljék a sablonokat. Az első gyerek megfogja egy pamutgombolyag kezdő szálát. hogy minden mondat pontosan „üljön”. egyenként felolvassák a jellemzést. A többi csoporttag is találgathat. ÖSSZETARTOZÁS Eszközök: egy fonalgombolyag jó erős fonallal (kooperációs gyakorlatként történő alkalmazásánál stopperóra) A csoport. természetesen visszaadja. mindenki húz egy cédulát. papír. hogy szereti a családját. a feszültség csökkentése Személyészlelési és empátiás érzékenység növelése Visszajelzés adása és kapása egymást korábban nem vagy csak felületesen ismerő csoporttagoknál (Középiskolásoknak és felnőtteknek ajánljuk. A hálót aztán le kell fejteni olyan módon. A visszadobásnál mindig meg kell nevezni a fogadót. és a gombolyagot átdobja az egyik társának. jelentkezik (természetesen ugyanazt a leírást többen is magukénak vélhetik).KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS.) KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS. hanem az. esetleg az osztály tagjai körben ülnek. Nagy létszámú csoport esetén javasoljuk a csoport kettéosztását: az egyik társaság figyeli a játékot. hogy ne értékelő. Aki magára ismer. ezeket összehajtogatjuk és berakjuk egy kalapba. hogy ki kinek a nevét húzta ki. Ha a csoporttagok egyáltalán nem ismerik egymást. hogy a gombolyagot mindig a fonal fölött dobják. akitől eredetileg kapta. majd szerepcsere. hogy az első benyomások. kalap. Nem az a fontos. hogy fordított sorrendben dobja vissza mindenki a gombolyagot annak a társának. minősítő. a másik játssza. íróeszköz Valamennyi csoporttag nevét fölírjuk egy-egy névcédulákra. hogy a jellemzés egésze találó legyen.). ösztönözzük őket arra. 8-10 mondattal jellemzik azt a csoporttársukat. hanem leíró mondatokat alkossanak. EMPÁTIA Eszközök: névcédulák minden csoporttag nevével. Megjegyzés: A játék játszható nevek mondása nélkül is. amíg ilyen módon valamennyi tanuló részese a hálónak. és így megy tovább. a semmitmondó közhelyeket (pl. egymás megnyilvánulásainak és külső jegyeinek észlelése alapján próbálják meg beleképzelni magukat a másik helyzetébe. szereti a munkáját stb. Hívjuk föl arra is a figyelmet. címkéző. A játék ügyességet és figyelmet érdemel. Amikor mindenki elkészült a leírással. 6. Ő is megmondja a nevét és tovább dobja a gombolyagot. és nem mutatják meg senkinek.

IDENTITÁSTUDAT. 8. A helyszínek meghatározását rejtvényes formában adják meg egymásnak. Minden ilyen helyszínről hozniuk kell egy arra vonatkozó szóbeli információt és egy jellegzetes tárgyat. s ha kilépsz az ajtaján leolvashatod a pontos időt a templom tornyáról stb. amit elvinnének magukkal egy másik országba azért. az információkat és rövid kommentárt fűznek hozzá. Az én hazám Cél: a nemzeti identitás. hogy hol. a közvetlen lakókörnyezet iránti érdeklődés felkeltése. Ebben a körben még nem fedjük föl. olló. ragasztó. 9. merre jártak. A többieknek ki kell találniuk.) KULCSSZÓ: IDENTITÁSTUDAT A gyerekek csomagoljanak be a táskájukba – képzeletben. A „helytörténeti forrásokból” szerzett információkat is odahelyezik. osztályosoknak ajánljuk. Felfedezés Cél: Az identitástudat erősítése. 7.és az énazonosság-tudat erősítése (2-6.) A feladatban jelzett helyszíneket meghatározott idő alatt kell felkeresni. ( A csoportvezető táblán vagy tacepaón jegyezheti a tippeket. íróeszköz. amelynek alapján egy másik csoportnak öt helyszínre kell elmennie. térkép KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS.mindenki felolvassa a jellemzését. hogy kiről írta azt. hogy segítségükkel bemutathassák: milyen is a mi hazánk. A csoportok bemutatják egymásnak a beszerzett tárgyaikat. A bejárt útvonalakról a csoportok térképvázlatot készít. KOOPERÁCIÓ A részvevők 3-4 fős kiscsoportokat formálnak. és most már azt is közli.) Ezt követően mindenki fölolvassa a jellemzését. és minden alkalommal az előzőek szerint járunk el. hogy valójában kikről íródnak a leírások. (Ahol a poharak nagy becsben vannak. Összevetjük a tippeket a valósággal és megbeszéljük a gyakorlat tanulságait. együttes tevékenység és élményszerzés Eszközök: írógéppapír. Minden csoport bejárja a települést és összeállít egy olyan feladatsort. esetleg valóságosan – öt olyan dolgot. színes kiemelő filc. Ismerkedés . Végül a csoportok térképeiből. az elhozott tárgyakból közösen egy nagy térképet készítenek a bejárt útvonalról.

hogy nem a rajzkészség a fontos. 10. Én-notesz . Bejelölik saját szülőhelyüket vagy koragyermekkoruk tartózkodási helyét. hogy a többiek szólítsák).) Ezután mindenki találjon ki egy szimbólumot. a főbb földrajzi egységek bejelölésével.) Ezután kb. Névtanulás A csoport valamelyik tagja közli a nevét (lehetőleg a keresztnevét vagy azt. Kérjük meg őket. A csoporttagok sorban a táblához mennek. ugyanarra a lapra. Itt is szükség van a választás indoklására. A mellette ülő megismétli a hallott nevet és hozzáteszi a sajátját. utána megbeszélés. Rajz és szimbólum Mindenki készít egy külön papírlapra egy rajzot. Itt születtem A táblára felrajzoljuk Magyarország térképének vázlatát.) Eszközök: tábla és kréta vagy tacepaó és filctoll KULCSSZÓ: ISMERKEDÉS Ötszavas bemutatkozás Mindenki sorban bemutatja önmagát legfeljebb öt szóval. hogy nem tud rajzolni.Cél: csoportindításnál a helyzet strukturálása. A többiek kérdéseket tehetnek fel bemutatkozó társuknak. érzéseket jelző beszélgetés zárja. Viccek Sorban mindenki elmond egy tetszés szerinti témájú viccet. Miután mindenki sorra került. A csoport tagjai sorban odamennek saját rajzukhoz és beszélnek róla. Utána a gyakorlat tapasztalatainak a megbeszélése következik. ennek során reagálhatnak a csoporttagok egymás közléseire. ahogy szeretné. dalt. (Aki arra hivatkozik. Ezt a szimbólumot rajzolja föl az előbbi rajz alá. amíg mindenki sorra nem kerül. (Ha valaki szülőhelye a mai Magyarországon kívül esik. megmagyarázzák (a szimbólumot is ideértve). majd hozzáteszi a saját nevét. hanem bemutatkozás – történjék ez akármilyen leegyszerűsített módon is. amit nagyon kedvel. Utána bárki kérdezhet. A gyakorlatot a kapcsolódó gondolatokat. amin életének általa legfontosabbnak tartott mozzanatait ábrázolja. Az egyes nóták után az illető röviden indokolj. 2-3 percig beszélnek erről a helységről. illetve reagálhat az elhangzottakra. ezt a gyakorlatot a következő találkozásnál vagy néhány óra múlva megismételhetjük. illetve az egymást korábban nem vagy kevéssé ismerő csoporttagok kölcsönös megismerése (Középiskolásoknak és felnőtteknek ajánljuk. hanem személyes leírást adjanak. ami szerinte leginkább jellemzi őt. Ez így folytatódik addig. A rajzokat mindenki számára látható helyre tesszük. hogy miért éppen az adott dalt választotta. Utána az általánosítható tanulságok megbeszélésére kerül sor. A következő személy elismétli az előző kettőt. a feszültség csökkentése. Nóták Sorban mindenki elénekel egy bármilyen műfajú éneket. természetesen azt jelöli meg. Ha a csoport nagy létszámú. ha szükséges. Ha mások is ismerik. azt biztassuk azzal. a csoport együtt énekel. hogy ne tárgyszerű. megbeszéljük a gyakorlatot. amit nagyon kedvel.

A múltam Cél: az énazonosság tudatának erősítése (Alsótagozatosoknak ajánljuk. osztályosoknak ajánljuk. beírja. ceruza KULCSSZÓ: IDENTITÁSTUDAT Egy széles lapra a gyerekek egy vonalat húznak. ragasztó. rajzok. az egész osztálynak vagy egy kiscsoportnak beszél ezekről. IDENTITÁSTUDAT Minden gyerek nyit egy füzetet. berajzolja azt. amelybe folyamatosan beragasztja. énazonosság-tudat fejlesztése (2-6.) Eszközök: minden gyereknek füzet. Párokban vagy három fős csoportokban mesélnek egymással a felidézett eseményekről. olló KULCSSZAVAK: ÖNISMERET. osztályosoknak ajánljuk. Időegyenes Cél: az énazonosság-tudat erősítése (2-6.) Eszközök: minden résztvevőnek rajzlap. 11. amikor valami fontos dolog történt velük. Időszakonként megmutatja ezt a társainak.) KULCSSZÓ: IDENTITÁSTUDAT A gyerekek egy füzetben rajzban vagy írásban „elmesélhetik” az életüket születésüktől a mai napig – fotók. vonalzó. 12. rajzeszközök. szétvágható színes folyóiratok vagy-és fénymásolt képek. ami számára különösen fontos. fogalmazások segítségével. . és az így létrejövő időegyenesen ábrázolják azokat az időpontokat. Bevált témák az én-notesz készítésénél: • • • • • legkedvesebb játékom legkedvesebb könyvem legkedvesebb mesém legkedvesebb virágom hogyan vigyázok a környezetem tisztaságára stb.Cél: önismeret.

hogy mi a címer célja. Ezután mindenki kap egy lapot. 4. A mezőkbe: 1. az én-azonosság erősítése (3-8.) KULCSSZÓ: JÖVŐKÉP A gyerekek vegyék fel a vonalat ugyanúgy. 3. vonalzó. és bejelölnek rajta néhány számukra fontos eseményt. A címer alá kerül a név és mottó. IDENTITÁSTUDAT Eszközök üres címeres rajz valamennyi résztvevő számára. mint az előbb és jelöljék az éveket addig a korig. ceruza KULCSSZÓ: IDENTITÁSTUDAT Húznak egy vonalat az előző játékban leírt módon. 16. melyen egy címerkörvonal látszik. „10 éves koromban új lakásba költöztünk. amit különösen jól tud. Jövőegyenes Cél: a jövőtudat megalapozása (Alsótagozatosoknak ajánljuk. és az egyes címertulajdonosok elmagyarázzák a saját képeiket. biztosítótűk. ki is színezhetik a címert.) . Ha a résztvevőknek idejük és kedvük van. haszna.” 14. Először kijelölik a számegyenesen az éveket. Életvonal Cél: az énazonosság-tudat erősítése (2-8. A játékvezető röviden ismerteti. majd nyilazzák az eseményeket a megfelelő korszakhoz. osztályosoknak ajánljuk. az illető számára legfontosabb esemény. Mi minden történik vajon addig velük? Próbálják meg bejelölni az időegyenesen! 15. az adott év legboldogabb pillanata.13. Mozgásos névjáték Cél: nevek megtanulása. Címerek Cél: önismeretfejlesztés. amin javítania kell.) Eszközök: minden résztvevőnek rajzlap. 2. A rajzok fel kerülnek a falra. egymás megismerése (Minden korosztálynál alkalmazható. kérdéseket tesznek fel egymásnak ezekkel kapcsolatban. amíg felnőnek. osztályosoknak ajánljuk. Pl.) KULCSSZAVAK: ÖNISMERET. egymásra figyelés. melyet vízszintes és függőleges vonalak 4 mezőre osztanak.

rajzeszköz.KULCSSZÓ: ISMERKEDÉS A résztvevők körben állnak. Kéz. stb. A következő mindezt megismétli. 18. osztálytól ajánljuk. kapott-e becenevet. . Ilyen módon minden csoporttagra sor kerül. osztályosoknak ajánljuk. IDENTITÁSTUDAT A csoport körben ül. A játékvezető ismerteti a játék menetét. A nevemről Cél: bemutakozás. vagy ülnek . mozdulatokkal ki fejezi egy pozitív tulajdonságát. Variációk: • • a névhez mozdulat vagy mozgás kapcsolása név mondása és egy bizonyos kérdésre adott mozgásos válasz (pl: mi a kedvenc sportod? – melyik a kedvenc játékod?) 17. olló KULCSSZAVAK: ÖNISMERET. Javasolt játékszabályok: • • • A játékvezető kezdi a bemutatkozást. Nem szabad kétszer azonos mozdulatot használni. kivágják és összehasonlítják az előző állapottal.) Eszközök: kartonpapír. Mindenki mond valamit a saját nevéről (hogyan választották számára a szülei. Mindenki megmondja a nevét. szereti vagy sem. majd ő maga mutatkozik be hasonló módon. A kör jobbra halad. IDENTITÁSTUDAT Variációs lehetőség: „Hogyan növekszem?” A gyerekek meghatározott időszakonként (például havonta) körberajzolják tenyerüket vagy/és talpukat.). azonosságtudat kialakítása (1-6. mely addig tart. ameddig mindenki be nem mutatkozott.és talplenyomatok Cél: önismeretfejlesztés. énazonosság-tudat megerősítése (5.) KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS.

Cél: egymás megismerése. Ha megvannak a kiválasztottak. A többiek csomagolópapírokból összeragasztott nagyméretű alapon körülrajzolják a kiválasztott személyt. majd kivágják. Árnyék sziluettek Cél: önismeretfejlesztés. megerősítő állításaival díszítik. ragasztó vagy rajzszög KULCSSZÓ: ÖNISMERET A csoport tagjai körvonalaikat körberajzolják. Miután ezt a csoport minden tagjával elvégezték. amelyen egy nagy darab papír lóg. IDENTITÁSTUDAT Egy csoporttag közel áll a falhoz. . képek) vagy mások ún. Sziluettek 2. Megjegyzés: Több Freinet szellemű óvodában születésnapi ajándékként alkalmazzák ezt a játékot. hogy milyennek rajzolják meg őt. akiknek elkészítik az egész alakos sziluettjét. elemlámpa. 20. 21. IDENTITÁSTUDAT A csoport kiválasztja. olló. színes újság. ragasztó. A sziluettet pedig közösen kifestik. Ezután kivágják. akkor köréjük egyenletesen eloszlanak a többiek. ÖNISMERET. Az elkészült műveket megmutatják egymásnak a csoportok. a hallott történet alapján. ecset. pozitív megerősítés. Cél: önismeretfejlesztés. zsírkréta KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS. elfogadása.19. egymás megismerése (Alsótagozatos gyerekeknek ajánljuk. a csoportkohézió növelése Eszközök: csomagolópapír.) Eszköz: csomagolópapír. ahol a kiválasztott személy mesél arról. a falra erősítik és különböző – rájuk vonatkozó – kivágásokkal (rajzok. Valami történetet is mond az így elképzelt figuráról. pozitív megerősítés (Alsótagozatos gyerekeknek ajánljuk. filctoll. megpróbálják közösen azonosítani egymást az árnyképek alapján. színes papírral kiragasztják stb. kiszínezik. Sziluettek 1. az énazonosság-tudat erősítése. filctoll. Az így létrejött kiscsoportok kialakítanak maguknak egy külön kis sarkot. és megbeszélik a készítés közben szerzett élményeket. hogy kik legyenek azok (3-5 fő). színes ceruza vagy zsírkréta KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS. Egy másik gyerek elemlámpával megvilágítja profilból vagy tetőtől talpig. festék.) Eszközök: csomagolópapír. ÖNISMERET. egy harmadik pedig körberajzolja a falra vetett árnyékát.

Sziluett/interjú Cél: bemutatkozás. A párok megbeszélik az egymásról írt jellemzőket. majd kivágják a formát. ahol helyet talál. ÖNISMERET. Tesznek rá egy jelet. vagy mellé. sálat. Parola Cél: az énazonosság-tudat erősítése. mindenki kiválasztja a sajátját. (A csoportvezető előre figyelmeztesse a résztvevőket. és körben mindenki húz egyet.22. és a szerinte jellemző jegyeket ráírja a másik sziluettjére. színes papírral fedi le. filctoll. ún. egymás megismerése. kalapot. akkor a párok egymás között kicserélik az alkotásaikat. melyik az övék és középre teszik. Egy asztalkendővel letakarják az egészet. hogy ki üzent neki. mennyire érzi találónak a róla ill. megkeverik. Majd cserélnek és öt percig a másik teszi ugyanezt. ragasztó. szék. Ezután cserélnek: aki modell volt. majd közösen elhelyeznek 3 kiegészítőt (fülbevalót. negatívot készít. 23. hogy a kézre írt szöveg alapján milyennek gondolja az üzenőt. A falra helyezett lap elé leül az egyikük. és megpróbálja kitalálni. csomagolópapír v. az rajzol. Ha már az összes kéz visszakerült. hogy milyennek látta azt a kezet. ragasztó. pozitív megerősítés (Minden korcsoportnak ajánljuk. IDENTITÁSTUDAT. Ha valaki véletlenül a sajátját húzta. a másokról készült portrét. Mikor elkészültek a „cizellálással”. Sorban mindenki elmondja. Ki-ki „végső formába önti” a róla készült sziluettet : kivágja és fotókartonra ragasztja. zsírkréta KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS. tollak. színesek.) Eszközök: írásvetítő. és aki rajzolt. Aki elkészült. Öt percig az egyik kérdez. hogy ismerősök ne kerüljenek egy párba. vagy oda. és meginterjúvolják egymást. és elmondja azt is. visszateszi azt a terítő alá. amelybe ő helyezte el az üzenetét.) Eszközök: írógéppapír. színes papír. A kihúzott papírkézre mindnyájan írnak valamit. ELFOGADÁS A játékosok körbe rajzolják a kezüket egy rajzlapon. akkor visszateszi és újra próbálkozik. rajzlap. hogy tudják. olló KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS. társa pedig körülrajzolja az árnyékát az írásvetítő fényében. elfogadása (Általános iskolásoknak ajánljuk. poharat stb.) Közösen megbeszélik: ki hogy érezte magát a tevékenység alatt. Minden résztvevő portréja kikerül a falra. az most modellt ül. hogy a felírtakat valamennyi csoporttárs elolvassa majd. egymás megismerése.) a sziluettjeiken. Az . IDENTITÁSTUDAT A játékosok párt választanak úgy. fotókarton. megduplázza önmagát stb.

). Mikor sikerült kideríteni. a játékvezető jelentkezés alapján választja ki a gyerekeket.) Eszközök: csomagolópapír. azonosságtudat fejlesztése (1-6. A rajzba az érintett valamely (kizárólag pozitív) tulajdonsága is beírható ( pl. osztályosoknak ajánljuk. Variáció: párokban vagy kiscsoportban zajlik a bemutatás. osztályosoknak ajánljuk. Úgy kell összeállni. akik pantomimszerűen bemutatják. hogy a játékosok fűzzék ki magukat belőle. önnevelési igény felkeltése. egymás megismerése (1-3. Pantomim: Valami.) Eszközök: : A/4-es rajlap és íróeszköz minden résztvevő számára KULCSSZÓ: ISMERKEDÉS Párokba rendeződnek. akkor az a feladat. ki kivel fogott jelképesen kezet. Az én kezem. osztályosoknak ajánljuk. rajzeszköz. 26. hogy az egymásnak üzenők megfogják egymás kezét.) KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS. hogy egymás kezeit körül kell rajzolniuk. íróeszköz. segítőkész.) A végén a „kezek” kifüggeszthetők vagy az „én notesz” lapjaiba illeszthetők. hogy ki kinek üzent. úszni. IDENTITÁSTUDAT A résztvevők körben ülnek. táncolni. 24. Feladatnak kapják. amit szívesen csinálok Cél: pozitív megerősítés. a te kezed Cél: bemutatkozás.elmondásokban nem szerepelhet szó szerint az üzenet. IDENTITÁSTUDAT . barátságos. A cél az. enni stb. Ha elkészült ez a sok szereplős kézfogás. mi az a „valami". Képességfa Cél: önismeretfejlesztés. A lapra jelezzük: ez X Y keze – rajzolta: X Y. A többieknek ki kell találniuk. hogy mit szeretnek csinálni ( pl. ragasztó KULCSSZAVAK: ÖNISMERET. kerékpározni. hogy a címzett és a feladó megtalálja egymást. énazonosság-tudat erősítése (3-6. 25. melegszívű stb. akkor a részvevők valóságosan is megjelenítik a parolát. rajzpapír.

IDENTITÁSTUDAT A gyerekek jellemző dolgokat írnak magukról (pl. Ő botrányosan viselkedik. Kitalálások: Kire illik? Cél: egymás megismerése. képességről tanúskodnak: pl. felismertetni ebben a jelenségben az eredményes kommunikációt gátló tényezőt. Ő nagy hűhót csap semmiért. (Az ágakat a gyerekek nevükkel megjelölik. görkorcsolyázni. az énazonosság-tudat erősítése (3-8. Ő fafejű Egy magazin Russel példáját követve díjakat.A gyerekek közösen rajzolnak egy nagy fát.) A fa levelei pedig egy-egy megszerzett tudásról. ugrókötelezni. MÁSSÁG. „szeretem a zenét” stb. Te makacs vagy. osztályosoknak ajánljuk. Ha kész. A BBC egyik műsorában Bertrand Russel a következőképp ragozott egy „rendhagyó” megállapítást: Én határozott vagyok. akik a legjobb „rendhagyó” igeragozásokat küldik be. olvasni stb. Jelentéstani játszadozás Cél: ráébreszteni a tanulókat. KULCSSZAVAK: ÉNAZONOSSÁG. A társaknak kell kitalálniuk. Megjegyzés: Ezt a gyakorlatot összeszoktatott csoport vagy osztály esetében célszerű alkalmazni. Te különösen beszédes vagy. Minden ág egy-egy gyereket jelképez. tudok úszni. . hogy milyen eltérő módon ítéljük meg magunkat és másokat. Én sziporkázom. TOLERANCIA. KOMMUNIKÁCIÓ. érdeklődésükről.) Eszköz: minden résztvevőnek papír és íróeszköz. összehajtják és a játékvezetőnek adják. KULCSSZAVAK: ISMERKEDÉS. Ime néhány a lapban megjelent pályamunkákból: Én jogosan méltatlankodom.ajánlott fel azoknak az olvasóinak. ÍTÉLET. KAPCSOLAT Az angol nyelvben a rendhagyó igéknek általában három egymástól többé-kevésbé eltérő alakja van. hogy melyik papírt ki írta. Te bosszankodsz. 27. hobbyjukról): „szemem színe kék”.

Én elvetem a középosztálybeli értékeket. mintha valaki másról lenne szó. sokkal kevésbé nézem kritikus szemmel a viselkedésemet. amely annyira jellemző szóbeli véleményformálásunkra. ő írja le ezeket. Ha magamról beszélek. 18. 2. Én fogékony vagyok. 25. 24. 27. 15. Karen R. jóllehet az illető éppen úgy viselkedik. Én liberális nézeteket vallok. Olvassátok el figyelmesen az alább következő "én” mondatokat. Én szeretem a gyors kocsikat. Én kihasználom a lehetőségeimet. akiknak a beszédében gykran fordul elő ez a redhagyó „ragozás”? Szerinted mi ennek az oka? Emlékszel konkrét esetekre? c) Te milyen típusú emberekkel szemben vagy milyen helyzetekben használod a elgnagyobb valószínűség szerint a rendhagyó igeragozást? „Én” kijelentések: 1. 6. Én emelkedett morális elveket követek. hogy „én”. Én tisztelem a szüleim nézeteit. Én úgy gondolom. 4. Énnekem egy kicsit hullik a hajam. Krupar a következő játékot ajánlja: alakítsunk öt fős csoportokat. 29. hogy minden megtakarított forint egy megkeresett forint. Én szívesen tartok számon mindent. 22. 28. 13. Én optimista vagyok. 21. és együttesen keressétek meg a megfelelő „te" és „ő” alakokat. hogy az embereknek segíteniük kell egymást. mint te vagy én. Én kölyökkoromban jól kitomboltam magam. Én igen fontosnak tartom a jól öltözöttséget. Én hiszem. Én a könnyebb fajsúlyú irodalmat szeretem. 12. Én egy árnyalattal molettebb vagyok a kelleténél. 8. Én rugalmas vagyok. Mikor minden csoport végzett. Én kikérem a részemet. 20. hogy erős katonai véderővel kell rendelkeznünk. 9. Saját csoportodon belül beszéljétek meg a gyakorlat siárn tapasztaltakat a következő kérdések alapján: a) Észrevetted-e. Én úgy gondolom. A harmadik személyben még szigorúbb vagyok. „te” és „ő” kifejezéseket teszel? Mikor? Vajon miért? b) Ismersz-e olyan embereket. hogy ha valamit szükséges megcsinálni. hogy fontos jó benyomást kelteni. Én szűkszavú ember vagyok. Én nem igazodom a társadalmi szokásokhoz. 19. Én úgy hiszem. Én élénk képzelettel rendelkezem. Én néha kijövök a sodromból. 7. ami a szomszédba történik. 5. Én ritka műtárgyakat gyűjtök. Én általában csatlakozom a többiek véleményéhez.Russel ezzel a ragozással az emberek viselkedését gúnyolta ki. 26. 3. 10. Én időnként veszek egy csomag lottószelvényt. 17. de érintette vele azt a szokásunkat is. 14. Én nem táncolok valami jól. 11. . Én szót emelek a jogaimért. 16. Ám azt mondom. 30. magamat értékelem. 23. az írnokok olvassák fel a megoldásokat a teljes csoportnak. Minden csoportnak legyen egy írnoka. akkor azt érdemes jól megcsinálni.

Egy szavamba kerül. 38.. nagyon le van kötelezve a családunknak. neked mint barátomnak olcsóbban megcsinálja. KOMMUNIKÁCIÓS ZAVAR Szituációs játék szövege A: Szervusz. hogy mindig meg akarják úszni az ilyesmit. az egyik belvárosi butikban vette méregdrágán. . Majd máskor nem leszel ilyen meggondolatlan! (Kioktatás) B: A baj csak az. hogy vagy? B: Nem a legjobban – tegnap elütött egy autó. 39. amelyek segítségével leküzdhető a beszélgetőpartner érdektelensége. a barátomnak ugyanilyen márkás farmere van. A: Oh. Én néha éjfél után is kimaradok. De engem jól ismer. előidézni az érzést. Eszköz: az alábbi szitációs játék magnófelvételen vagy szövegesen. MENTÁLHIGIÉNÉ. Nem mindenkinek telik egy ilyen fantasztikus cuccra. Én néha másnapra halasztom a dolgokat. milyen balszerencse. majd megoldom. Felírtad a számát? (Részletinformációk) B: Hát persze. Én jól megválogatom a barátaimat. Igazán nagyon rendesek voltak. szédülni kezdek. Az emberek mindent megtesznek csakhogy letagadják a felelősséget. megvan a rendszáma. Szörnyű ez manapság! (Panaszkodás) B: Nem ez a probléma! Csak olyan nagyon megijedtem.31. de bocs.. és kiszálltak a kocsiból.. Én egy kicsit konzervatív vagyok.(Fontoskodás) B: Kösz szépen. 33. 34. A: A fenébe is... hiszen nagyobb baj is lehetett volna. hogy alig merek lelépni a járdáról. hogy igazából nem is figyelnek oda a beszélőre. Neki lett volna előnye. 8. eljátszható formában KULCSSZAVAK: KAPCSOLAT. tudok ajánlani egy jó műstoppolót. Aztán még a balesetbiztosítást sem fizetik ki. Én rendszeresen járok templomba. 36. hogy még átérek előtte. nem mondtad azt. FÉLREÉRTÉS.. megálltak. 40. A: Teljesen igazad van! Ezen a nadrágon már úgysem lehet segíteni. Én mindig igyekszem elkerülni a verekedést. Én megnézem az utcán a nőket. Tudod. ÉRZELMEK. amikor nem hallgatnak oda a szavainkra. Én néha kicsit ingerült vagyok. A: Remélem. eszközöket keresni. A haverokat a guta üti az irigységtől. 37. A: Remélem. Elfog a remegés. Szerencsére kevéssel megúsztam: kificamítottam a karomat. EMPÁTIA. Én karcsú vagyok. Részvétlen válaszok Cél: rámutatni arra. elég drágán dolgozik. és méghozzá az új nadrágod! Képzeld. hogy az emberek válaszaikkal olykor elárulják.. 35. Tudod a faterjának még a bőre alatt is pénz van. de tökéletesen. Igaz... Én néha a társaság kedvéért megiszom egy korty italt. hogy te voltál a hibás! A biztosítók nagyon komolyan veszik az ilyesmit manapság. KOMMUNIKÁCIÓ. elszakadt a nadrágod! Tudod. de én azt hittem.. össze-visszavertem magamat. 32. hol lehet ilyet kapni? De ha nem akarsz újat venni. A legegyszerűbb ha kidobod. mit is mondtál? (Elkalandozás) B: Hát egy kocsi jött az úton épp amikor leléptem a járdáról. az új nadrágom is elszakadt. Egész éjjel nem aludtam.

Élve maradtál. mert csakis tőle származhat a hamis pénz. hogy B ne érezze magát magára hagyva a problémájával. az AIDS. (Fölényeskedés) B: Igen. és öt perc alatt közösen jussanak el a helyes megoldáshoz. és fölváltja a tízezrest. (A téma hirtelen megszakítása) A szituációs játékot először teljes egészében lejátsszuk vagy elmondjuk a résztvevőknek. hogy milyen határozottan tudunk ragaszkodni saját vélt vagy valódi igazunkhoz. Eszközök: papír és íróeszköz. tudom hogy ez szörnyű. ezért a szomszédos postára megy. hogy a nem régen fölváltott tízezres bankjegy hamis.. aki ezután távozik. KONFLIKTUS PROBLÉMAMEGOLDÁS. amelynek végén egy kérdést tesz föl. Félóra múlva bejön a boltba a postás és közli. Szükség esetén papírpénzzel lejátszathatjuk a történteket. A: Gyere és ebédeljünk. papírpénz. 9. és mi itt egy tönkrement nadrágon rágódunk. a táblára egymás mellé írjuk a – várhatóan többféle – eredményt. valamint az egyéni és páros problémamegoldás érzelmi gátjainak megtapasztalása. és adjon helyette jó pénzt. nem lettél nyomorék sem. A páros feladatmegoldások után közöljük a helyes választ (4 ezer forint). Megkérünk két önként jelentkezőt (lehetőleg olyanokat. Odaadja a cipőt és a visszajáró pénzt a vevőnek . majd kiscsoportokban megvitatják. Végül a teljes kör összegzi a tanulságokat. hogy figyeljen rá. hogy miképpen tudja A B figyelmét felkelteni. mennyi a boltos vesztesége? Miután mindenki válaszolt a kérdésre. elérni. elérni azt. Ezt követően javaslatok gyűjthetők ahhoz. hogy vegye vissza.. esetleg videó-berendezés kamerával KULCSSZAVAK: VERSENGÉS.A: Hát igen. . A tanulságok megbeszélését követően csak B szerepét olvassuk fel. háborúk. A játékvezető pedagógus elmond egy rövid történetet. Arra kéri a résztvevőket.) Ezután még 4-5 további párt megkérhetünk ugyanerre. illetve adjuk ki írásban. de sokkal rosszabb is lehetett volna. és a csoport tagjai írásban kísérelnek meg reagálni. igazad van. akik közben jegyzeteket készítenek. de mégis. KOMMUNIKÁCIÓS ZAVAR. Majd én elfeledtetem veled az egészet. Ezért arra kéri a boltost. mennyi baj van a világban – éhezés. Hacsak rágondolsz. akik különböző megoldásra jutottak). A boltos odaad tízezer forintot a postásnak és megsemmisíti a hamis tízezrest. és ez a legfontosabb. (A folyamatot célszerű videón rögzíteni. A boltosnak még nincs pénz a kasszában. hogy üljenek ki a középre helyezett két székre. Az árúért tízezres bankjeggyel fizet. A történet a következő: Egy kisvárosi cipőboltba bemegy valaki nyitás után és vesz magának egy cipőt 6 ezer forintért. hogy jól figyeljenek és a kérdésre fejben adják meg a választ. Ha nem számítjuk a cipő árát. Cipőbolt Cél: a kommunikáció. A feladatot egyénileg oldják meg. annak tudatosítása.

(4 perc) Amitől nagyon rettegsz. a másik tagja a belső körben áll egymással szembefordulva. amelyekről a párok egy meghatározott időtartam alatt beszélgetnek. kiléphet a körből. majd egyre komolyabb és intimebb kérdések kerülnek szóba. Ennek az időtartamnak a felében az egyik fél a beszélő. BIZALOM. A múlt hétvégi programod. hogy a következő témánál visszaáll-e vagy végleg kimarad. hogy nem volt igazunk? Sikerült-e valamelyik párnak közösen rájönni az eredményre? 10. majd szerepet cserélnek. majd egy külső és egy belső kört alkotnak olyan módon. Ha valaki ilyen módon pár nélkül maradna. (1. Példa az alkalmazható témasorra: • • • • • • • • • A kedvenc ételed (1 perc).. a játékvezető áll be. MÁSSÁG. A játékvezető különböző témákat nevez meg. hogy nem érint-e a téma komoly érzékenységeket. a másik figyeli. különös tekintettel a problémamegoldás személyi és csoportos gátjaira. (4 perc) Megjegyzés A játékvezetőnek figyelnie kell arra.5 perc) Véleményed az iskoládról. A beszélgetésen a következő témák merülhetnek fel: • • • • • Mi jellemezte a párbeszédeket? Milyen mértékben jutott érvényre a győztes/vesztes stratégia? Ki miért ragaszkodott a saját igazához? Milyen érzés volt rádöbbenni. (2 perc) Egy nagyon boldog élményed. A témák komolyodásáva nő a ráfordítható időtartam. BESZÉDKÉSZSÉG.Megbeszéljük a gyakorlat tanulságait. (2 perc) Egy kellemetlen élményed. hogy a pár egyik tagja a külső. „Linzer gyakorlat” Cél: az önmagunkról történő megnyilatkozás és az egymásra való odafigyelés gyakorlása KULCSSZAVAK: KOMMUNIKÁCIÓ. EMPÁTIA. Ő dönti el. könnyed dolgok. A gyakorlathoz kapcsolódó beszélgetés témái: . ÉNAZONOSSÁG. ÉRZELMEK A csoport tagjai párokat alkotnak. ODAFIGYELÉS.(3 perc) A legnagyobb ellenséged (3 perc) Három kívánságod. Ha valaki nem kíván az adott témáról beszélni. A páros munkák megbeszélésénél ezen kívül a személyközi kommunikáció sajátosságaira és akadályaira is kitérünk (fölhasználva az esetleges videofelvételeket). A témák kezdetben mindennapi. A témák váltásánál a körök a játékvezető instrukciójára elmozdulnak. és mindenki új párt kap. (2 perc) A legjobb barátod.

VEZETŐ A csoport tagjai körben ülnek. Megjegyzés: fontos. FÉLREÉRTÉS.• • • • Mi volt könnyebb: beszélni vagy meghallgatni a másikat? Melyik téma okozott nehézséget. és miért? Milyen érzés volt beszélni benső dolgainkról? Milyen érzés volt mások benső dolgairól hallani? Kommunikációs játékok 1. Csak a feladat végén beszélhetnek a párok egymással. Kis idő múlva a párok szerepet cserélnek. METAKOMMUNIKÁCIÓ. Tükörkép Cél: a nonverbális kommunikáció.vagy zeneszóval. KOMMUNKÁCIÓS ZAVAR . SZABÁLYKÖVETÉS. s különböző mozdulatokat végez. Érdekesebbé tehető a gyakorlat ének. (Lehetőleg egyforma termetű személyek kerüljenek egy párba. A kint (egy) levő gyereket behívják. 2. melyeket a körben ülők lehetőleg azonnal utánoznak. KREATIVITÁS. Karmesterjáték (ki a kezdeményező?) Cél: a nonverbális kommunikáció gyakorlása KULCSSZAVAK: NONVERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ. EGYÜTTMŰKÖDÉS. Az ő feladata elkezdeni a mozdulatokat. KEZDEMÉNYEZŐKÉSZSÉG. a másik a tükör előtt áll. figyeljenek egymásra. Üzenet szavak nélkül Cél: a nonverbális kommunikáció gyakorlása. ki a „karmester”. hogy a játék alatt nyugodt légkör uralkodják a teremben.) Az egyikük a „tükör”. Így a mozdulatok is ritmusosabbak lehetnek. 3. neki kell kitalálnia. és a benn maradók megegyeznek a karmester személyében. (Beszélni nem lehet!) Ezt a párja visszatükrözi. az információtorzulás megtapasztalása KULCSSZAVAK: NONVERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ. Egy gyereket kiküldenek. ALKALMAZKODÁS A résztvevők párokat alkotnak. a metakommunikációs jelzések megértésének gyakorlása KULCSSZAVAK: NONVERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ.

mimikára. A tagok egytöl ötig. és mennyiben kötődtek. meg kell beszélni. A kapcsolódó beszélgetés témái • • • • • Miért nevezzük a feladatot „Rosszul értelmezett üzenetek"-nek? Mi történt a játék folyamán? Megesik. A feladat végén hasonlítsuk össze az elképzeléseket és legyünk felkészülve a meglepetésekre. 4. hogy mi volt az első számú játékos mondandója. szintén feláll és folytatja az eseménysort. az 5-ös pedig elmosogatja a tányérokat. vagy nem kötődtek ehhez a többiek. megvajazza a kenyeret). üzenetet közöl velük szavak nélkül. a sikertelen kommunikáció következményeinek tudatosítása. tisztázzák a nem egyértelmű üzeneteket. lekvárt ken a vajaskenyerekre és szendvicset készít). INFORMÁCIÓÁRAMLÁS. (Az adott példát folytatva 4-es számú megeszi a szendvicseket. nonverbális eszközökkel. érzést. valamint a gyakorlat általánosítható tanulságait. amire gondolt. A 2-es számú igyekszik megérteni. szorongásaikat.A résztvevők körben ülnek Az egyik csoporttag feláll. Az 1-es számú résztvevő kigondol egy hétköznapi tevékenységet és elmutogatja (pl. aki úgy gondolja. és anélkül. hogy elárulná. a nonverbális kommunikáció gyakorlása. hogy az üzeneteket az életben is rosszul értelmezzük? Milyen következményekkel járhat ez? Mit tehetünk ennek elkerülése érdekében? 5. illetve hatig kapnak sorszámot. hogy felismerte azt. Aki ezt felismeri. (A gyakorlatot korlátozhatjuk egy adott kommunikációs csatornára. Követni az utasításokat . feláll és folytatja a következő mozzanattal. hogy a gyakorlat közben senki sem szólhat a másikhoz. amíg mindenki részt nem vett. FÉLREÉRTÉS Öt-hat fős kiscsoportok alakulnak. ez a szereplés sorrendjét jelzi. KULCSSZAVAK: NONVERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ. A résztvevők megbeszélik érzéseiket. Addig kell folytatni.)Ezután mindenki hasonló módon jár el. sorban odamegy társaihoz és tetszés szerinti gondolatot. A csoportból bárki. gesztusokra. Rosszul értelmezett üzenetek Cél: bevezetés a kommunikációelméletbe. mutogatással folytatja a cselekvést (pl.) Fontos szabály. s ugyanezt teszik a következők is. és metakommunikációs eszközökkel sem árulhatja el egyetértését vagy egyet nem értését. Ha minden csoport befejezte a feladatot. A 3-as számú tovább mutogat (pl. körbeadhatja a szendvicseket). például az érintésre. Variációs lehetőség Egy erre vállalkozó résztvevő a teljes csoport előtt mutogatja el a kezdő tevékenységet.

VEZETŐ. Ezután még egyszer felolvassa ugyanígy. az osztályban. INFORMÁCIÓTORZULÁS. EGYÜTTMŰKÖDÉS. akinél a kép van olyan utasításokat ad. Tábla vagy tacepao. Ha kedvük van rá. Fiatalabb gyerekek esetében jobb. az iskolában? 6. Ha a rajz elkészült. pontos információkat kaptál/adtál? A jó információk mindig pontos képet eredményeznek? Volt-e úgy. Ezek után kiosztjuk a másik két kép másolatait a csoportnak. Ha valaki rájönne. . hogy a képek minél egyszerűbbek legyenek. akik hasonlóképpen elkezdik a feladatot. az üzenet előre elkészítve tacepaón. esetleg videókamera KULCSSZAVAK: INFORMÁCIÓÁRAMLÁS. INFORMÁCIÓTORZULÁS. A kapcsolódó beszélgetés témái: • • • • • • • Könnyű/nehéz volt-e a képeket helyesen lerajzolni? Miért? Érthető. Azt tanácsoljuk. A feladatot legjobb először nagy rajzlapon szemléltetni. ezt nem szabad elárulnia. megnézheti azt és a kívánt cél elérése érdekében újabb utasításokat adhat – de hasonlatokat továbbra sem használhat. A rajz részeit nem szabad sem egyenesen megnevezni sem pedig hasonlatot használni pl. EGYÜTTMŰKÖDÉS A demonstrációra önként jelentkezők egyikük kivételével kimennek a szobából. ha valakinek valami fontosat szeretnél elmondani? Ilyen helyzetben mit tehetünk? Milyen félreértések adódhatnak kommunikációs nehézségekből a családban. aki az utasításokat adja. amelyre rajzolni lehet. KÉPI KIFEJEZÉS. amit mondtál? Megesik-e velünk valami hasonló.Cél: a verbális és a képi kifejezés különbségeinek megtapasztalása. és ekkor vessük össze a rajzokat egymással. amelyek közül az egyiket a feladat szemléltetésére használjuk. „rajzolj egy lábat” vagy „olyan mint egy fogantyú”. Annak. hogy mit is rajzol. Behívják a második személyt. míg mindenki végez. hogy a csoport felének jusson. Szájról szájra Cél: az információk torzulásának megtapasztalása Eszközök: tábla vagy tacepao és íróeszköz. az ebből eredő kommunikációs nehézségek szemléltetése és az áthidalás módozatainak megvitatása Eszközök: három egyszerű kép. illetve filctoll KULCSSZAVAK: KOMMUNIKÁCIÓS ZAVAROK. akinek az első emlékezetből elmondja az üzenetet. nem szabad látnia a készülő rajzot. várjuk meg. hogy a társad nem tudott megérteni annak ellenére. NYELVI KÓDRENDSZER. A másik két képről annyi másolat készül. A párok ekkor felcserélik a szerepeket. ha az utasításokat előzőleg megfogalmazzuk. A bent maradónak a csoportvezető lassan és jól érthetően felolvassa az üzenet szövegét egy papírról. maguk is kitalálhatnak egy képet. amelyek alapján párja újra tudja rajzolni a képet. Kérésre még egyszer elmondhatja ő is. FÉLREÉRTÉS Az. megfigyelési lap a megfigyelőknek. Kréta. hogy számodra teljesen világos volt.

Az óceánhoz idén nem jutottak el. ezért Bécsig vonattal mentek. gyakorlás) • A figyelem megoszlása: hogyan tudjuk váltogatni a figyelmünket egyik dologról a másikra (pld. hogy jól megnézzük egymást! Majd kiválasztjuk az első játékost. majd a táblára vagy tacepaóra emlékezetből fölírja. Először átmentek Ausztrián. de egy hetet még a Balatonnál töltenek majd. amíg az utolsónak maradó is meghallgatja az üzenetet. észreveszik a gyerekek a dolgozatban. A játékvezető azt mondja. Kört alkotva ülünk. tulajdonságra tudunk egyszerre egy időben figyelni.A gyakorlat ugyanígy folytatódik. hogy az összeadások közé kivonások is kerültek) 1. A svájci francia határt Bázelben lépték át. Aki leült a székre annak a székét a játékvezető székével . Közben egy jelentkezőt leültetünk a székre. A fiú most érettségizett. hogy nem bírja majd a hosszú utat. onnan pedig egy ottani utazási iroda turistabuszával tették meg a körutat. Találd ki. mennyi ideig vagyunk képesek egy dologgal foglalkozni (vers. Fő céljuk Párizs volt. A megfigyelők beszámolnak tapasztalataikról. ahol a történelmi emlékeket és a mai életet akarták megnézni. ennek visszanézésével ellenőrizhetjük a megfigyelések pontosságát. akit kiküldünk a szobából. Elhatározták. de tartottak attól. lecke tanulása. A felolvasott üzenet: A Kovács házaspárnak két gyereke van. s közben néhány napot Tirolban töltöttek. A régi Ladájukkal szerettek volna utazni. mindenkinek van egy perce. hány különböző szempontra. A figyelem fejlesztése Melyek a figyelemnek azon elemei. Ezután emellé tesszük az eredetileg fölolvasott üzenetet és összehasonlítjuk a kettőt. kendő Kétféleképpen is játszható a könnyebb változata a kisiskolások játéka. hogy a nyarat együtt töltik Nyugat Európában. hogy ki vagyok! Szükséges eszközök: székek. egy széket a kör közepére helyezünk. (olvasásban b-d betű megkülönböztetése) • A figyelem tartóssága: mennyi ideig vagyunk képesek figyelni. Ha videofelvétel készült. a lány ősztől dolgozni fog. melyek fejlesztése különösen fontos a tanulási képességek javításához? • A figyelem terjedelme: hány tárgyra.

Szemüveges? Hosszú haja van? Felső tagozatosok úgy játsszák..kék stb. tulipán. tulipán. vagy labdát dobva is lehet játszani. virág . lehetnek egyre nehezebbek is: piros . Figyeld a szabályt! Körben állunk. Ez a játék alkalmas a figyelemfejlesztése mellett a szabályfelismerő képesség.sárga. rózsa szegfű. szem színére rákérdezni. A játékvezető elindít egy ritmikus sort: rózsa.sárga zöld. kék .kék.zöld. (Akár a padban ülve. s a játékosnak érintés segítségével. elefánt síp madár! három öt kilenc. s iskolára készülő óvodások kezdetben játszhatják úgy. s a gyerekek egyesével folytatják. Majd folytatjuk tovább más . Aki nem tud leguggolni. sorrend csere. vagy piros . ide fogjuk majd bevezetni a bekötött szemű játékost. Alsósoknál kezdetben a hibafelismerést két szóval játsszuk. piros .labda . melyekre csak a játékvezető válaszolhat. szókihagyás. (Tehát nem kérdezheti ezt pld: Milyen színű a haja?) Alsósok. kell. mondja. aki eltéveszti kiesik. Aki hallja a hibát leguggol. nem szólalhat meg senki.kék . s utána a számokkal.. Nagycsoportosok és első osztályosok számára javasolt változata a ritmikus sorlánc: A játékvezető elindítja a sort: piros . akit ki kell találni. Kérdéseket tehet fel. rózsa tulipán. kitalálni ki ül ott. új szó bevitele. Pld. Felsősöknél lehet később 4 és 5 szavas sorokkal is próbálkozni.más ritmikus sorokkal.virág! Számtalan változata van: szócsere. Az ő feladata lesz kitalálni. illetve lehet haj. hogy csak az arcot kell figyelni. köhöghet. A következőképpen nehezíthetjük: kék . piros . hogy csak igennel és nemmel lehet válaszolni. rózsa.. majd egyszer csak.kék .labda ..három öt kettő! virág . vagy legutoljára guggol le kiesek. vagy csak a ruhát... Mondja..kék. Nehezebb változata felsősök és összeszokott közösségek számára: A kör közepén ül.kék . hogy ki ül a székén. Ha végképp nem sikerül az illető segítségül elváltoztatott hangon sziszeghet. 2.szembe helyezzük át.sárga . amire az első osztályos matematika tanítása során a .kék! elefánt madár síp. valamint a szeriális (soralkotás) gondolkodás fejlesztésére is.rózsa.

kezdetben ez lehet egy már ismert gyermekvers . A gyerekek körben vagy a padban ülnek. Keressd a szót! Nagyon hasonlít az előző játékhoz. vödör. Ez a játék a megosztott figyelem.arany. Később az olvasott és a hallott szöveg is lehet ismeretlen történet. a szótagolás képességét is. Nehezebb változata: A te szavad azzal a szótaggal kezdődjön.negyedik osztálytól javasoljuk. Menete ugyanolyan. a számsorok folytatásánál nagyon nagy szükség van. Bujkáló mesék Eszköz: könyv. E változat fejleszti a helyesírási készséget.) 4.a gyerekek csukott szemmel hallgatják. amivel az enyém végződik: kályha . lehet a labdával sorban haladni. házas. A játékvezető azt mondja: A te szavad azzal a betűvel kezdődjön.jóság...) 5.harmadik osztálytól .gyermekek számára javasolt játék. . Utána a játékvezető kérdéseket tesz fel mindkét történettel kapcsolatban. Figyeld a végét! Ez egy láncjáték. hát. (Ugyanezt lehet számokkal is játszani. de a figyelemkoncentrációt jobban fejleszti. Persze többször maga a ház is visszajön. ha össze . házi.szabályjátékok megértésénél. Újra autó. ház.hajó . lámpa templom. A játékvetető könyvből felolvas egy mesét. amivel az enyém végződik: padlás .vissza dobjuk. Óvodásoknál kezdetben csak kételeműek legyenek a sorok! 3. az összpontosítás fejlesztésére alkalmas. csak most a játékvezető azt mondja: Figyeld a szót: Ház! Szavakat mond egymás után asztal.sárga . (Ezt a változatát harmadik . Itt kell leguggolni. közben a magnóból is szól egy történet . magnó és kazetta Nagyobb .

hanem bátran lehet történetet kialakítani. Számlánc játék Körben ülünk a játékvezető kezében a labda. hogy nem sorba dobjuk a labdát. . hisz erre a képességére nagy szüksége van a gyermekeknek az alakilag hasonló betűk .) megkülönböztetésében. Különösen fontos a vizuális emlékezet fejlesztése a dyslexiás gyermekek terápiájában. hogy csak egyetlen szótagból álló. Meselánc játék Nem egy hosszú mondat kialakítása és ismétlése a cél. és nagyon kell figyelni a névelőkre! 4. hanem értelmes mondatot kell alkotnunk. Felállíthatunk olyan szabályt is. sz és zs. m-és n. a következőnek már mind a két számot el kell ismételnie. mint az előző játék. mint a szólánc. Szólánc játék Ugyanolyan. 1. hisz ez az alapja a hosszabb távú emlékezet képességének.Az emlékezet egyes területeinek fejlesztése Verbális emlékezet Az emlékezeten belül megkülönböztetjük a rövid távú és a hosszabb távú (megtartó) emlékezetet.b és d. Mondatlánc játék Nehezebb. illetve későbbiekben két szótagosnál hosszabb szavakat ne mondjunk. amíg valakinél meg nem szakad a lánc. 2. Mond egy számot: 6. aki elismétli 6 és hozzáteszi 3. ahogy ismétlünk és bővítünk. mert a szavakat nem csak utánmondjuk és hozzáteszünk egyet. illetve más szempont szerint létezik vizuális (látási) és verbális (szóbeli) emlékezet. Addig játsszuk. minél többen vagyunk annál hosszabb lesz a mondatunk. csak itt szavakat mondunk. Nem könnyű játék. és egyet hozzátenni. adja tovább a labdát a következő játékosnak. 3. Mi hangsúlyt fektettük a rövid távú emlékezet (azonnali utánmondás) fejlesztésére is. Ilyenkor megkérdezhetjük: Ki figyelt? Ki tudja? Nehezíthetjük úgy a játékot.

Megy a labda Tulajdonképpen a mi gyermekkorunk mit visz a hajó játéka. 5. mindent nézzél meg. hozzátenni nem kell. malom. s közben a játékvezető kérdez: Milyen színű fal? Milyen képek vannak a falon? . úgy ezt a játékot. és máris dobni tovább a labdát! Vizuális emlékezet fejlesztése 1.két perc múlva. s az visszamondja. mikor megy a labda ma-val: majom. Az előbb felsorolt valamennyi játék a rövidtávú verbális emlékezet fejlesztésére alkalmas. A játékvezető azt mondja. s a gyerekekre van bízva. ami ezzel a betűvel kezdődik. illetve csak igéket gyűjtünk az adott betűvel. 10-12 szótagos mondatot tudnak visszamondani. nem is igazán könnyű játék.el.Két változata van. és csupa olyan szó kell.) Aki nem tud mondani. már ezzel is fejlesztettük az emlékezet mellett az aktív szókincset is Ily módon próbálkozhatunk a nagycsoportos óvodásokkal is. Kicsit nehezebb változata. vagy mutat valakire. Másik. (Nehezíthetjük harmadik osztálytól úgy. hozzátenni nem. amikor mindenki csak egy-egy szót tesz hozzá. Nagyon gyorsan kell mondani. csak itt megy a labda b . vagy olyat mond. hogy a játékvezető először 2. vagy padban ülünk. maskara. hogy egymásnak dobják a labdát egy -egy mondattal. s majd látni fogjuk. Különösen kis gyermekek számára ajánlott. ha a mondatláncot úgy játsszuk. hiszen ők maximum négy számot. Az első osztályos gyermekek számára még kissé nehezek. Első osztályosoknál. s csukva tartani. mindenkinek be kell hunynia a szemét. majd három és esetleg 4 számot mond dobja valakinek a labdát. s csak azt kell visszamondani. hogy amit indítunk az a szó első szótagja. mikor tesznek pontot a mondat végére. Majd másfél . Mindenki nézzen körül alaposan. Körben ülünk. Ezért kezdetben velük játszhatjuk. Illetve maguk a gyerekek is átvehetik a játékvezető szerepét. mikor mindenki egy egész mondatot tesz hozzá. Hol is vagyok? Nagyon egyszerű. amit már hallottunk kiesik. Egyik. s folytatják egy összefüggő következővel.

három gyerek. s a kiválasztott kisgyereknek ezt kell leutánozni. a nyelvtan tananyagának elsajátításához. le (fel) veszi a fülbevalóját. 3. Amíg kint van valamit megváltoztatunk: helyet cserél két . csak akkor szembeszökőbbet. s az önálló szabályfelismerés. az inverz gondolkodás) kiindulhatnak. vagy álló helyzetben kétszer tapsolok a fejem felett. s egyszerűbb változata az alsósok játéka. amelyből a "magasabb szintű gondolkodási funkciók" (pld. Egyvalaki kimegy. majd felállok fejemet balra. a fogalmi gondolkodás. s a gondolkodási funkciók fejlesztése nagyon fontos a matematika. Ez a játék már kicsikkel is játszható. pályaudvaron. jól körülnézhet. Analógiás gondolkodás fejlesztése Az analógiás gondolkodás alapja. szabályalkotás képességének . az a szint. Leguggolok kétszer. Egyszerű. Amíg a gyerekek még biztonsággal nem sajátították el a játék lényegét addig a "főszerep" legyen a felnőtté. Utánozás . de várakozás közben is étteremben. Otthon a családban játszhatjuk úgy is. rövid (kezdetben max. s jobbra fordítom. majd kétszer a hasam előtt. de később lehet nyolc) mozdulatsort mutatunk be.. 2. orvosnál.majomszokás? Második osztály második félévétől javasoljuk játszani. Mikor visszajön. ki kell találnia. kicsit átrendezzük a helyiséget. A tanító néni összekötheti a testnevelésórán tanultakkal! A gondolkodás különböző területeinek fejlesztése Gondolkodás nélkül nincs tanulási képesség. majd kétszer a hátam mögött.Hány ablak van? Játszhatjuk az osztályban. hogy valaki átöltözik. Huh. A vizuális emlékezet fejlesztése mellett a megfigyelő-képesség fejlesztésére is alkalmas. mielőtt elindul. hogy mi változott. Padban is ülhetünk és körben is.. ahonnan építkezni lehet.. A szabálykövetés. átrendezzük a díszpárnákat. valami változott! Ülünk a szobában vagy az osztályban. megértéséhez. kevesebbet kell változtatnunk. otthon a nappaliban. hatütemes. a kauzális gondolkodás. (pld. megcseréljük a képeket.

a kezünkre… Az asztal fából van az ablak… A hajó a vízen visz minket a repülőgép a… Télen hideg van. halljuk is. Nagycsoport tavaszától 9 éves korig ajánlott feladatok: Télen a fejünkre sapkát teszünk. a nyuszi… A levest kanállal esszük a tésztát… Nappal világos van éjszaka… Az óriás magas a törpe… A nagypapa már öreg. nincs bevésődés. Fejezd be a gondolatom! A játékvezető az irányító.fejlesztése. de általában a gyerekek nagyon hamar ráéreznek a szabályra. különválasztottuk a kicsik és a nagyok feladatait. Nélküle nincs gyakoroltatás. Az iskolára készülő óvodások számára is ajánlott játékos fejlesztése. nyáron… A kutya ugat. nyáron… A tollal írunk az ecsettel… A tenger vize nagy a tócsa… Az eper piros a citrom… A televíziót látjuk is. s azt mondja: Fejezd be a gondolatom a kutyának négy lába van a csirkének… Télen hideg van. a matematika tanítása elképzelhetetlen nélküle. Az olvasás. A játékvezető eldobja a labdát. a rádiót… A kutyának szőre van a madárnak… A csiga lassú. én még… . s ők maguk "indítanak " mondatokat. Megléte az iskolaérettség egyik alapkritériuma. a macska… Most felsorolunk néhány befejezetlen mondatot. s a taníthatóság feltétele.

hanem. s így az ellentétpárok gyakorlására is alkalmas! Ketten is játszhatjuk. nappal.) Idősebb gyermekek mondatai: (Nehezebb változat az. a fiuké általában… Az ég kék. a hegedűnek… Evés után nem vagyok éhes.. Ezt a játékot érdemes többször is eljátszani.. a labda… A mi utcánk keskeny. az augusztus… A toll könnyű.A kiabálás hangos a suttogás… A lányoknak a haja sokszor hosszú. hanem. kígyó a… . a szikla… A nyuszi gyáva az oroszlán… Csütörtök után jön a péntek.. halk a… A dobnak van verője.… A kocka szögletes. akár hazafelé a boltból vagy vacsorakészítés közben. amikor nem az ellentétes tulajdonságot. hanem a hiányzó fogalmat kell megkeresni!) A könyv papírból készül a ruha… A hős jutalmat érdemel az áruló… A gyurma puha a gránit… Hangos a kiabálás. a madárnak… (Természetesen a mondatok így is elhangozhatnak: Éjszaka sötét van. a főutca az… Az igyekvő diák az nem lusta. július után… Szerda előtt van a kedd. A rózsa szára vékony a fa törzse… Az étel ízletes a levegő… Kutya a puli. szeptember… Az embernek háza van.. a fű… A fogunkkal rágunk az orrunkkal… A cukor édes az ecet… A szerda nap.

gyümölcs. hogy a gyermekek képesek legyenek fogalmakban gondolkodni. vagy már hallott szót mond. jármű. elvonatkoztatni. a banán. a körte. kiesik. szerszám.) Ezen terület fejlesztésére is szükség van az iskolára felkészítés során. fent… Lent van a talaj (föld). Példákat kell tudnia felsorolni.. Minden gyermeknek egy új szót kell hozzátenni.A siker öröm. fent… Az óra ketyeg a csengő… A banán nem egyenes. az embernek… Az asztal fa. bánattal a… Egy ember személy sok ember együtt… A halnak víz kell az élethez. emlős. hanem… Lent van a pince fenn a… Mindennek van kezdete és… Fogalmi gondolkodás fejlesztése A későbbi önálló tanulás feltétele. elkezdem a sort. mindegyik. 1. narancs. Folytasd a sort! A játékvezető indít: Figyelj. A . Az alsó tagozatos gyermekeknek például a környezetismert tanulásához. esetleg bútor. folytasd! Banán. aki sokat gondolkodik. alma. az értő olvasás fejlődéséhez tudniuk kell fogalmakban gondolkodni. megértéséhez. gyorsan haladunk. Főfogalom alá rendelni (mondjál nekem gyümölcsöket) és főfogalmat megnevezni (jármű. Az első osztályos gyermekeknek a következő főfogalmakat már ismerniük kell: állat. és a nehezebb feladatot is tudnia kell megválaszolni: Miben egyforma az alma. a kudarc… Örömmel tölt el a siker.. a lábas… Az ember meghal az állat… Lent van a padló. hanem… A parketta nem matt. ennivaló. virág.

ékszerek. tulipán. körte. oroszlán. hangszer. alma. orvos. pöttyös labda. citrom Miért? Elegendő. gördeszka. ing tanár. háziállat. rossz. zöld. tölgy. melyik: alma. színek. kerékpár. élelmiszer. izomláz. fagyi. veréb kutya. olló. zöldség. cseresznye sakk. cica. pulóver. liliom fekete. barack. gólya. hogy ebben a játékban is nagyon szeretik átvenni a játékvezető szerepét a gyerekek. nátha. hegedű. Ötletadóként felsorolunk néhány főfogalmat .végén a játékvezető megkérdezi mi volt a szabály. veréb. vidámság. jó . Jupiter szomorú. Tapasztaltuk. harapófogó. gyümölcs. fiú. foglalkozás. busz iskolatáska. Lilla. jármű. templom. zongora. paprika. honvéd. füzet. kotta. kanyaró. rovar. sárga iskola. ház. egér.gyűjtőfogalmat: állat. öv. bolygó. Kisebb gyerekeknél eleinte kezdhetjük három szóval. lego fecske. növény… (Ovisok is próbálkozhatnak!) 2. ha négy szót adunk meg. vadállat. sátor teherautó. szúnyog rózsa. napsugár. Kakukktojás Az előbbi játék azon változata mikor a játékvezető azt mondja: Szavakat mondok egy nem illik a többi közé. tantárgy. szerszám. mumpsz ezredes. játék. bútor. sportág. spenót. virág. tehén tej. tulajdonság. tea. fodrász gitár. kalapács nadrág. kakaó méhecske. hadnagy Föld. Mars. cica. tábornok.

bevásárlás. vagy főnevet: gyógyszertár. mit csinálunk? A fogalmi gondolkodás fejlesztésének egyszerű játéka. társ.. nyelvtani ismeretek biztos alkalmazásának feltétele. mesél cápa. arc.) 3. bors. bizonyítvány. béka. Hol járunk. Gyorsan haladjunk. ének. nyaklánc. fodrász. ahhoz. pótlások megértéséhez. testnevelés Panadol. Északi . száj. politika. magány. felült. a tantárgyi. Egyiptomi . lazac.. melyek fejlettsége a matematika igazi megértésének. hanem a maradékos osztás elvégzésére is. A játékvezető mond egy fogalmat. amelyek kapcsolódnak ehhez a fogalomhoz. osztály. só. a negatív számok és a törtek . bálna. az önálló szabályalkotás képességéhez. Az inverz. magasabb szintű gondolkodási funkciók közül ezek azok. orvosnál. gyermekkor felnőttkor. játék. tévé. de ha sikerül nehéz szót kitalálnunk a nagyobb gyerekeket is " megmozgathatjuk" vele. Saridon (Egyszerűbb sorokkal a nagycsoportosok is próbálkozhatnak. kirándulás. állatkert. óvoda. számol. méz.part. tűzoltó. anyanyelvi. vasalás. Hannibál. itt se legyen gondolkodási idő! Kisebb gyerekek (óvodásoknak is) fogalmai: iskolatáska.birodalom. tört paprika matematika. El tudjon igazodni a halmazok. szem karkötő. Plussz (pezsgőtabletta). illetve a divergens gondolkodás fejlesztése Az un. család. szabadidő. piac stb. karóra.orr. fülbevaló játszik. Ezen gondolkodási funkciók szükségesek matematikából pld a nyitott mondatok. Inkább kisebb gyermekek számára ajánljuk. erdőben. űrutazás. Duna . Algopirin. fürdőszoba. zene. kőkorszak. Karácsony. és a gyerekeknek olyan szavakat kell mondaniuk. születésnap. hogy a gyermek képes nemcsak a szorzótábla bevésésére. A szókincs fejlesztésére is alkalmas. könyvtárban… Nagyobb gyerekeknek ajánlott: atomerőmű. ünnepek.sark. templom. kert.

A vonalas füzetlapra felíratjuk a számokat egymás alá. A tanulási zavarral küzdő gyermekek fejlesztésében nagyon fontos szerepe van. vagy hamis: Nyáron esik a hó. figyelhetjük a feltett kérdések számát. s később a válaszadó szerepét is átadhatjuk a gyerekeknek. s többek között a tagadás megértésén keresztül gondolkodni tanít. hogy azt mondjuk él. a tyúk az! Kisebb gyerekeknek indításnál adjuk meg ezt a segítséget. Négy lába van? Nem. . Tudom. Erdőben él? Nem. A korrekciós korrepetáló foglalkozások akkor igazán hatásosak. Nem nyáron esik a hó. hogy ki vagyok! A válaszadó kihúzza annak a gyereknek a nevét. Ezen gondolkodási funkcióit kell működtetnie mikor egy témazáró teszt jellegű feladatlapot tölt ki. Esetleg mérhetjük az időt. Háziállat? Igen.egy gyerek a vállalkozó. Ez fontos része a tanításnak első . ez sem könnyű feladat! Találd ki. ami él s lehet kezdeni kérdezni: állat? Igen. majd mondjuk sorban a mondatokat s a gyerekeknek csak egy I (Igaz) illetve H (Hamis) betűt kell a számok mellé írniuk. Nyáron nem esik a hó. Barkóba játékok Hagyományos barkóba Gyermekkorunk kedves játéka. ha az olvasási képesség. 1. a számolási készség fejlesztése mellett e gondolkodási funkciókat is fejlesztjük. hogy itt van a szobában és nem él.második osztályos gyerekeknél. mikor a saját hibáit ellenőrzi és kijavítja. vagy azt mondjuk állat. A végén leellenőrizzük. 2. Igaz vagy hamis? Szükséges eszköz: esetleg papír és ceruza Figyeld meg jól amit mondok s döntsd el igaz. hogy az egész csapat együtt próbálja kitalálni. Kezdetben játszhatjuk úgy. mikor a helyesírási szabályokat alkalmazza. Találgatni (róka? kutya?) nem szabad. Velük együtt fogjuk tapasztalni. Kotkodácsol? Igen. akit a kérdezőnek ki kell találnia. vagy azt. majd egy . A játékvezető azt mondja gondoltam valamire.világában is.

Egy elefánt nagyobb. Az óra hosszabb. mint a nappal. Egy felnőtt öregebb. egyszerűbb mondatokkal. A gyík hosszabb. mint a ló! (Ezek a "tagadások" fejlesztenek igazán. Nyáron esik hó. mint a sár. Egy héten hét nap van. mint egy kígyó. Iskola után jön az óvodába. Egy kezemen kevesebb ujjam van. mint a perc. Amikor a gyerekek átveszik a játékvezető szerepét. mint éjszaka. mint egy citrom. Az este van előbb.Kicsit nehezebb változata. mint egy gyerek. mint egy roller. A grafitceruzámból kifogyott a tinta. A bogár nem nagyobb. Nappal világosabb van. ha sorba haladunk és szóban kell válaszolni. amit megiszol tisztább. Az éjszaka világosabb. A nyári szünetben hógolyózz velem! Egy versenyautó gyorsabb. Egy zsiráf kisebb. mint a reggel. csak a kicsiknél jól elő kell készíteni. Egy őszibarack savanyúbb. A víz. s a tagadásos mondatok egyre nagyobb szerephez jutnak biztosak lehetünk: értik a lényeget. Télen eshet az eső. működnek e gondolkodási funkcióik! Kisebb gyerekek példái: Reggel sötét van. mint két lábamon. Kisebb gyerekeknél ajánlott ezt a játékot jó néhány Barkóba játék után elkezdeni . Este a hold süt és nem a nap. Elrepülnek a fecskék tavasszal Afrikába. Egy kezemen kevesebb ujjam van. mint egy lábamon. mint egy bogár. mint egy ló.

mint egy tonna. amikor a fecskék elrepülnek Afrikába. Nem este van amikor süt a nap. akkor lehet. Ősz van a nyár után. Az autópályán nincsen több sáv. Amikor elrepülnek a fecskék Afrikába akkor nem ősz van. hogy Karácsony van. Nem délelőtt (nappal) van amikor süt a nap. Ősz előtt van a nyár. mint egy templom. . A nap este nem süt. A fecskék tavasszal nem repülnek el Afrikába. Nem a nap világít délelőtt. A fecskék nem ősszel repülnek el Afrikába. mint a gramm. Ősz van a nyár előtt. Az alma az nem déligyümölcs. A Karácsony nem nyáron van. Amikor nem megyünk iskolába. Az ősz után nem a nyár jön. Nem lehet tavasz. Nem ősz az. Nagyobb gyerekek mondatai 9-10 éves kortól: Egy autóút szélesebb. Karácsonykor nem kell iskolába menni.bele keverni a többi mondat közé) Ősszel az iskola nem kezdődik el.játszani Ezeket a tagadások célszerű nem folyamatosan mondani. Egy kápolna nagyobb. A dekagramm kevesebb. mint egy autó. Amikor iskolába kell menni akkor nem Karácsony van (nincs Karácsony). A hó nem nyáron esik. mint a 6-os úton. Egy kiló nehezebb. Nyáron nem esik az eső. hanem bele . Nem világít jobban a gyertyánál a villany. Amikor délelőtt van akkor nem süt (nem világít) a nap. amikor a fecskék megérkeznek Afrikából. A nyár az ősz után jön.

szitakötő. hajháló. kerékpártúra.házassággal. Előbb a nyár. (Nehezebb változata mikor azt mondom: Hátulról törékeny. reklámtáska. s ezt mondom elölről érzékszerv. Eleinte elég ilyen rövid szavakkal játszani. Harmadik-negyedik osztálytól . tűzoltó. vízesés. üvegpohár. 3. kötőjel. atomerőmű. Nyár előtt nincsen ősz. földrengés. szélkerék.hátulról is Negyedik osztálytól javasolt játék. Ha ez nehéz kezdetben engedhetem azt. rügyfakadás . Fordíts meg gyorsan! Többféle változata létezik. almafa. Tehát vagy egy tulajdonságot. földgáz. dátumokkal -október másodika október elseje előtt van. ekkortól a gyerekek már tisztában vannak az összetett szavak "kategóriával" A játék lényege.írják körül: Elölről nézel vele. mint az ősz. Az ősz a nyár után jön. Segítségül összeírhatok kis papírokra összetett szavakat. kékbálna. vagy egy gyűjtőfogalmat adok meg segítségül. füzetborító. hátulról átlátszó. Szófordítás . darázsfészek. várbörtön… 4. Ezen utóbb felsorolt mondatoknak számtalan változata lehet. sündisznó. hónapokkal. eljegyzés . Nem a nyár után következik az ősz. adásidő. mosógép. rendőrautó. gumibot. s abból húznak a gyerekek. s ha leejted eltörik. teherautó.Nem nyár van az ősz előtt. hangjegy. sárgarigó. jéghegy. tehát visszafelé kell mondani: lab. Cél minél hamarabb átadni a játékvetető szerepét. hét napjaival. s a gyereknek hátulról kell kezdeni. hogy néhány szóval körülírom . padlásajtó. hóember. aranygyűrű. fogkefe. Előbb van a nyár. aztán jön az ősz. hogy gondoltam egy összetett szóra. rajzóra. hátulról törékeny (szemüveg).virágzással. rajztábla.a játékvezető mond egy szót pld: bal. elölről érzékszerv! (Jobban dolgoztatom az inverz gondolkodást!) Példák: hógolyó. Elölről is . Ősz után jön a nyár.

som. Akár a tanulási folyamatok “szimbóluma" is lehet ezen gondolkodási funkciónk. s a gyerekeknek kell kitalálni az eredeti szót! Ezt a játékot dyslexiás gyerekekkel csak akkor játsszuk. az egészet képes vagyok a részek összességeként értelmezni.. Az első osztályos gyermeknek is szüksége van erre a gondolkodási funkcióra. A játékvezető mond egy szót pld. Játszhatjuk a “fordítottját is. vázlatot készíteni egy szöveghez. kiegészítése is alkalmas erre. (szér. hogy a második szótagot mondják először. s nekik kell az eredeti szót megtalálni. mikor a játékvezető mondja a fordítottját: ló-pad. s utána csak az elsőt: ló-pad. Képes vagyok a részletek megragadására. Második osztálytól javasoljuk játszani. Ellenkező esetben megzavarhatjuk az összeolvasás képességének kialakulását! Szótagcsere. gyem. lad. padló. s első és második osztályos gyermekeink e gondolkodási funkciójának fejlesztésében eredményesen használhatjuk a " puzzle" játékokat is. Segítségével tudjuk az összetett. mikor a “fordított” mondatot ismerve kell az eredetit kitalálni. Az egészet képes vagyok részekre bontani. hogy fokozatosan átengedjük az irányítást a gyerekeknek!) Az analitikus-szintetikus gondolkodás fejlesztése Az a képességünk. Utóbbiakat sok iskolára felkészítő foglalkoztató .Hátulról kezdve szavanként kell visszamondani a mondatot pld: Éva reggel felkelt felkelt reggel Éva. harmadik osztályban kezdjük el játszani. Lehet növelni a mondatok hosszát.. tuf. amikor összeolvasni tanul.próbálkozhatunk később azzal a változattal. Alkalmazzuk itt is azt a változatot. értelmezni. gár. kuly. hangokra bont.második osztály év végén.) Ezt a játékot elsős gyerekkel csak akkor kezdjük játszani. betűkre. mikor már biztonsággal tudnak szótagolni! Mondatfordítás . kázs. s azt a gyereknek úgy kell megfordítani. mikor már biztosan képes betűket összeolvasni. a leckéből a lényeget ki tudjuk emelni. illetve a hiányos képek felismerése. zék. (Az itt felsorolt valamennyi játék alkalmas arra. többlépcsős szöveges feladatokat megoldani. amikor leírja a szavakat. amikor szótagol. amelynek segítségével tudjuk a rész -egész viszony felismerni. (Nagycsoportos óvodás. mikor én mondom visszafelé.

illetve padban rámutatással. ülés. Segítségül a példák: szárny. de otthon. szár. száj. dinamó . (A "részek" lehetnek tulajdonságok. ugat.fogkefe levél.cipő Kauzális gondolkodás fejlesztése Ezen gondolkodási funkciók segítségével vagyunk képesek ok-okozati és időbeli összefüggések felismerésére. szárak .nadrág fűző. farok . s neki . fogalmakkal már a kisebb gyerekekkel is játszhatjuk.nekik . sarok . mikor a szövegértés dolgozatban sorrendbe kell állítani a mese történéseit. talp. az "egészhez" kapcsolódó cselekvések. . savanyú. a szöveg szakaszait. szőr. sebességváltó . Szükség van rá akkor is.bicikli cipzár. valamint ok-okozati összefüggések alapján.) Másik változata. hogy én felsorolom a "részeket". csőr. uszony.ő mondja kutya. Tiéd az utolsó szó! Hiányos mondatokat kell a gyerekeknek befejezniük időbeli. zsebek. 1. bimbó .füzetben megtalálhatjuk. az időbeli tájékozottság (hét napjai. tisztítás . .autó pedál. amikor az "egészet" nevezem meg. Azt mondom: lábak. Az iskolában már alsó tagozaton szükség van rá a többlépcsős szöveges feladatok megoldásánál. séta közben is jól játszható.) Rakjuk össze együtt! . fogalmak is. Azt mondom: pikkely. toll . kormány.Szedjük szét együtt! Lényege az. Gyorsan játszhatjuk labdával.virág sárga.citrom 4 kerék. kerek .kell a "részeket" megnevezni.ő mondja hal. kagyló. tárcsa. s a gyerek megnevezi az "egészet". Egyszerűbb állatokkal.madár csörög. söre.telefon nyél. hónapok sorrendje) fejlesztésénél.

hogy enni tudjam… Aki beteg az ne menjen iskolába.Dobom a labdát és rámutatok valakire: Elkezdem a mondatot. Télen gyakran hull a… A háziállatok közé tartozik… Erdőben él a… Télen általában van rajtam… A csapból folyik a… Minden gyerek óvoda után megy… A nyár után jön az… Ma kedd van. mert… Ha a levesem forró. s a gyerekek a játék kezdete előtt húznak egyet-egyet..) Kisebb gyermekek mondatai: Ősszel lehullanak a fákról a… Az utcában épült egy magas… Szeretnék egy pohár vizet. Így az olvasást is gyakoroljuk. mert… Ha megvágtam az ujjamat.. akkor… A vasútállomáson várjuk a… Reggel az ablakon besüt a… Este kinézek az ablakon és világít a… A könyököm az része a… Magyarországon csak állatkertben láthatunk… Nekem a keresztnevem… Az én vezetéknevem… Szombaton iskolába… Az anyu anyukája az én… A nagypapám az apu… A húgom az nálam… . holnap lesz… A cirkuszban fellép a… Az arc részei… A virágokat sokat kell… A gyufával azért nem szabad játszani. hogy a befejezetlen mondatokat leírom papírcsíkokra. fejezd be! Tiéd az utolsó szó! (Játszhatjuk úgy is.

. hajnal.... . Ma csütörtök van 3 nappal ezelőtt volt. iskola.. Ma vasárnap van 5 nap múlva.. a Magyar Hírlap..... 10 évtől): Szaglószervünk neve. szomorú.) A Népszabadság.. asszony. Fő hírközlő eszközünk a televízió mellett.... Az ízeket érzem a....... kevés. A veszteségé a...... sok. A gyáva ellentéte... A szép ellentéte a.... anya megy. szép. A széles ellentéte.. A háborúé a. A szagokat érzem az... Mindennek van ellentéte..) pld: vidám. Mindennek van szinonimája (Ha szükséges tisztázhatjuk mit jelent... A ritkáé a.. A vadállatok a tüzet..... A biztosé a.A bátyámnak én a. Ma kedd van tegnapelőtt volt.. a Népszava mind.. A szomszéd néni csengetett. A rendé A hazugságé az. fél..... Apa kedvenc TV műsora.. A mindígé a.. A hosszú ellentéte.. Nyáron már kora hajnalban énekelnek a. Az okos ellentéte.. Nagyobb gyerekek mondatai (9 ill. csecsemő.. anya... pénz... A magas ellentéte. Ma szerda van egy hét múlva. A Paksi Hírnök megjelenik.... Aki fösvény az a pénzét. (S számtalan variáció. megy... Esett az eső ezért most minden.

A tanító néni megdicsérte Katit olvasás órán.. Délután Erzsikével labdáztam. A kofa a gyümölcsöt és a zöldséget. s várjuk el. Kati gyalog megy az iskolába. A holdsugár az éjszakát. Később nehezíthetem úgy.. A játék lényege.Aki sokszor elkésik arra nem lehet azt mondani. Évi leejtette a tányérját.. A cica lefetyeli a tejet a tálkából. A pincérnek szokás adni.) Rövidebb mondatok (A kérdéseket nem írjuk le. a rövid távú verbális emlékezet fejlesztését segíti elő kisebb gyerekeknél. hogy egész mondatban válaszoljanak).. hogy lerövidül a kérdésem: Hol játszottam. .. Nagyobb gyermekek esetében az ok-okozati és időbeli összefüggések mellett az inverz gondolkodást is eredményesen fejleszti. 2.. Az én jelem a pöttyös labda.. s fejleszti a mondatalkotás képességét is (amennyiben azt kérjük a gyerekektől. hogy egész mondatban válaszolnak. s utána felteszek egy kérdést pld: Tegnap az udvaron játszottam. hogy minden szó benne maradjon a válaszban.. mert itt kérdezzünk rá minden egyes szóra a fenti példa nyomán): Balázs kedvenc játéka a piros autó. Hol játszottam tegnap? Mikor játszottam az udvaron? Mit csináltam tegnap az udvaron? (Első osztályos gyerekek esetében kérdezzünk rá minden egyes ”mondatrészre” ily módon. vagy továbbra is várjuk el a rövidebb mondatoknál. hogy erénye a. A nap reggel. Hogy is volt ez? A szövegértés. de ekkor legyen a mondat hosszabb.... hogy mondok egy mondatot.. A hordár viszi a.

Hogyan lett mindenkinek helye a születésnapomon? • Mici cicánk 9-et kölykezett. hogy mindenki kényelmesen elférjen. A boltban anya vett nekem gyümölcsöt.amikor egy mondaton belül "több dolog történik". Peti szomorú. ellenőrizte a jogosítványt majd jó utat kívánt. Mire kellett volna vigyáznia Tominak evés közben? • A rendőr megállította az autónkat. Kakaós csigát ettem reggelire. A színes ceruzáimat kifaragtam a hegyezővel. ebből már 4-et elajándékoztunk. ezért a nagyasztalt kellett kinyitnunk. a tigris többek között az ázsiai dzsungelekben Afrikában találkozunk tigrisekkel? . barátságosan köszönt. Hány kiscicát tartottunk meg? • Tomi nagyon mohón ette a vacsorát és félrenyelte a falatot. Vacsora előtt bicikliztem az udvaron. A húgommal megterítettünk a konyhában. mert elromlott az autója. Nehezebb változat -idősebb (9 éves kortól) gyermekek számára . Mit csinált a rendőr mielőtt jó utat kívánt? • Az oroszlánok és a tigrisek más -más helyen élnek: Az oroszlán például az Afrikai szavannák királya. értelmeztetve vele a történteket: • A születésnapomra sok vendéget hívtam. Vasárnap elmegyünk apával az állatkertbe.Karácsonykor meggyújtjuk a csillagszórókat. s ezek közül kérdezünk rá csak egy részösszefüggésre. Éjszaka világít a hold.

a csatlakozásra 20 percet kellett várnom. Mely napokon nem vetítenek filmet a paksi moziban? • A könyvtár hétfőtől -csütörtökig este 7-ig tart nyitva. pénteken már 2 órakor bezár Nyitva van a könyvtár kedden délután 4 órakor? Zárva van a könyvtár pénteken délben? • Délelőtt negyed tízkor érkezett meg a vonatom a pályaudvarra. A játékot 8 éves kortól ajánljuk. Így hosszabb és kicsit nehezebb is. Papír nélkül szóban is játszható. . és össze vannak keverve. Tegyük gyorsan sorba! Szükséges eszközök: papírlapokra leírt mondatok (2-3 mondat egymás alatt). A gyerekeknek kell az eseményeket sorba állítani. és reggel 7 -kor ébredtem fel. s a helyes változatot felolvasni (vagy szóban elmondani). egy héten háromszor . Nagypapa beleveri a szöget a falba. Mikor indult a csatlakozás? • Este 9 órakor lefeküdtem aludni. pénteken és vasárnap . Ez utóbbi a rövid távú verbális emlékezetet is eredményesen fejleszti.Hol nem találkozunk oroszlánokkal? • Pakson. Példák: • Nagypapa felakasztja a képet a falra Anyáék örülnek a megszépült szobának. de úgy végig a játékvezető olvassa a mondatokat.szerdán. A játék lényege: A néhány mondat egymással összefüggő történetet alkot. Hány órát aludtam? 3.van mozielőadás.

A kertész a frissen elültetett virágokat megöntözi. Zsolti leszedi a cseresznyét. Bőrig áztam. • Vizet engedek a fogmosó pohárba. Zoli segített a konyhában almát hámozni.• A kertész felássa az ágyást. Hirtelen elsötétedett az ég. • A kofa leméri a zöldséget. Söprűt ad a kezébe. Lefekvés előtt megfürdöm. Visszateszem a fogkefémet a pohárba. • Megcsinálja a testét és a fejet. • Zoli kezét nagymama kötötte be. A kertész elülteti a virágokat • Zsolti felmászik a létrára. A kisfiú hóembert épít. Megérett a cseresznye. • Megtörölközöm. Anya fizet Anya a piacon zöldséget válogat. Zoli megvágta az ujját a késsel. . Fogkrémet nyomok a fogkefére. • Egyre jobban szakadt az eső.

mert aznap szakadt az eső. Előveszem a tolltartóm (a táskámból). Felállok a helyemről. • Belebújtam a kabátomba. Kinyitom a tolltartóm. Bedobtam a postaládába. • Bezárom a tolltartam. Leragasztom a borítékot.Felveszem a pizsamámat. Sorba kellett állni a jegypénztárnál. Felvettem a sálamat és a sapkát. Fizettünk a pénztárnál. • Levelet írtam a nagymamának. Bele tettem a levelet a borítékba. • Megnyomom az ajtó mellett a leszállásjelzőt. Elrakom a tolltartóm (a táskámba). Sötét lett és elkezdődött a film. Kezembe fogtam az esernyőt. Mindent megvásároltunk amit anya felírt. • Elfoglaltuk a helyünket a nézőtéren. Megváltottuk a jegyeket. Mindent a kosárba pakoltunk. • Sorba álltunk a pénztárnál. Leszállok a buszról. Kifaragom az összes ceruzám. Felhúztam a cipőmet. .

Helyesírási készséget fejlesztő játékok
A helyesírási készség fejlesztése nagyon fontos része az iskolai olvasás és írástanításnak. S minden szülő tudja, hogy a nyelvtan dolgozat egyik fontos része - érdemjegy szempontjából is -a tollbamondás. A magyar nyelvet birtokolni, igazi olvasó-író emberré válni nem lehet anyanyelvünk teljes ismerete nélkül. Mindennapi kultúránk része az írásbeliség, akár mérnökök leszünk, akár tanítók, akár valamely szakma mesterévé válunk.

Olyan játékokat gyűjtöttünk össze, amelyek papír és ceruza nélkül fejlesztik a helyesírási készséget, segítenek a szótagolás "tudományának begyakorlásában, segítenek eligazodni a szófajok világában.

1. Súgd meg nekem titkos nyelven!
Első osztályos gyermekekkel már lehet játszani, mikor megtanultak két-három betűt összeolvasni, s az iskolában már képesek kiemelni a szavakból a magánhangzókat. A játék a hallási megkülönböztető képességre építve, fejleszti a magánhangzók időtartamának felismerését, amely a helyesírási készség nagyon fontos része. Ezzel a játékkal tulajdonképpen elkezdjük "füllel írni" tanítani gyermekünket. Nagyon fontos kritérium, hogy a játékvezető felnőtt-szülő, vagy pedagógus szépen, ún. helyesejtéssel beszéljen, érzékeltetve a szavakban a magánhangzók időtartamát! A játék menete a következő: A felnőtt helyes ejtéssel kimondja a szót: virág, röviden ejtve az i hangot, ehhez képest kissé elnyújtva az á hangot. A gyermek feladata "titkos nyelven" visszamondani, azaz kiemelni az adott szó magánhangzói: i-á. És ezzel tulajdonképpen elkezdtük gyermekünket helyesen írni tanítani, hiszen nem mindegy, hogy valami csíkos, vagy valaki csikós. Különböző fokozatai lehetnek a játéknak, ezeket egyrészt az első-második osztályos gyermekeknél, illetve a helyesírási nehézségekkel küszködő tanulóknál érdemes betartani:

1.

előkészítő szakasz- Csak magánhangzókat mondok helyesejtéssel, s a gyermekeknek

ezt kell visszamondani. Lehet később egymás után 2-3 hang is.(pld: á, ü, i-ó, ö-ű-é...) Természetesen az a és e hangot röviden, az á, é hangot hosszan kell ejtenünk. A "zene" nyelvére lefordítva a rövid hang a ti, a hosszú hang a tá.

2.

bevezető szakasz- Önálló tartalommal nem bíró szótagokat (pé, ti, űt, rü...)

mondunk, majd egyszótagos szavakat. Először az egészet mondja vissza, majd utána csak a magánhangzót

3.

közbülső szakasz (a készség kialakítása) - Amennyiben lehetséges ne hagyjuk ki!

Nagyon fontos része a fejlesztésnek, s a gyerekek élvezik. Segít a magánhangzók időtartamának "bevésésében". Tapssal kísérjük a szavakat. pld. virág: első szótag rövid ti, második szótag tá, melyet úgy is nyomatékosíthatunk, hogy a hosszú magánhangzó esetén két kezünket egy rövid időre összeszorítjuk. Maga a taps úgy történjen, hogy a rövid magánhangzós szótagnál kezünket szorítsuk ökölbe, s ezt az öklöt ”üssük bele" a tenyerünkbe. A hosszú magánhangzós szótagnál a már említett módon nem ökölben indítunk, s a két tenyerünket összefogjuk, s egy pillanatra meg is állunk. (Ezt azért javasoljuk, mert a szótagoltatás gyakorlásánál is tapsot fogunk használni, s tapsaink térjenek el egymástól. Ez abban segít, hogy a gyerekek jobban rá tudjanak koncentrálni az adott feladatra.) Természetesen először egy-egy hangot majd szótagot kísérjünk tapssal. Begyakorlásnál az egész szót mondja vissza tapssal kisérve, majd csak a magánhangzókat tapssal kisérve.

4.

szakasz- Itt történik a készség automatizálása. Szavakat mondunk, de mi már nem

tapsolunk, csak a helyesejtéssel segítjük a gyermeket! Ők még kísérjék tapssal, de később próbálkozhatunk taps nélkül is.

Szeretettel ajánljuk téli családi estékre is!
(A helyesírási nehézséggel küzdő gyermekek terápiás célú foglalkoztatása során mi kezdetben nem tapsoltunk a gyerekekkel, hanem a rövid magánhangzót egyujjas “ti” koppintással jelöltük az asztalon, a hosszú magánhangzót pedig egy “tá” tenyérnyomással az asztalon. Erre a kezdeti időszakban a nagyobb megsegítés és az eredményesebb bevésődés miatt volt szükség. A tollbamondás diktálása során is használtuk ezeket a jelöléseket!)

1. Szótagoljunk együtt!
Játék a szótagolás fejlesztésére. Kétféle változata van. Az egyszerűbb az mikor, mondom a szót, s a gyereknek le kell tapsolni, el kell szótagolni (asztal. asz-tal, arany: a-rany...). Nehezebb változata, amikor azt kérem a gyerekektől, hogy hallott szónak csak az első szótagját

mondják meg, s ennél is tovább léphetünk, kérhetjük, hogy csak a 2. illetve utolsó szótagját mondja meg! Kezdetben csak két szótagos, majd hosszabb szavakkal is játszhatjuk.

2. Bontsuk együtt szavakra!
A következő játékot minden első osztályos gyermeknek ajánljuk. Tapasztalatból tudom, hogy amikor gyerekeink elkezdenek mondatokat olvasni, s mondatokat írni, eleinte nehezen érzik a szóhatárokat. A gyakorlás hosszadalmassá válhat diktálással, s kicsit kedvét is szegheti az igyekvő elsősnek. Ezért itt a játék, ceruza nélkül!

A szótagoltatás képességének fejlesztésénél tapsoltunk, s problémák elkerülése végett itt az asztalon koppintsunk, illetve dobbantsunk a lábunkkal. Nagyon egyszerű: a játékvezető mond egy rövid mondatot (természetesen tagoltan): A kutya ugat. A gyerekeknek úgy kell visszamondani a mondatot, hogy dobbantással, koppintással kísérik a szavakat, s a végén megmondják hány szóból állt a mondat.

3. Szóból szó
Szóképzés. Lényege, hogy a játékvezető által megadott szavakból próbáljunk további hosszabb szavakat képezni. Az adott szót az új szavunk bárhol - elején, végén, közepén - rejtheti. Pld.: gomb- gomblyuk, gomba, gombol, gombfoci, gombóc, mer- merészség, elmereng, telemerít... Választható szavak: tér, föld, kép, ház, hat, tó, tál, fa, hő, kő.

4. Szóban szó
Inverz feladata az előzőnek. Ez a nehezebb játék. Lényege, hogy hosszabb szavakban további elbújt szavakat fedezzünk fel. A padlásfeljáróban pld. ott van a pad, padlás, feljár, jár, járó, ár, ró... szavak, de nézzünk egy-egyszerűbbet a házasságban ott bujkál a ház, házas, ág szó... Harmadik osztálytól javasoljuk játszani. Kisebb gyerekekkel kezdetben játszhatjuk úgy, hogy papírcsíkokra leírjuk a szavakat, kihúznak egyet, s olvashatják, nézhetik a szavakat. Próbálkozhatunk azzal is, hogy a gyerekekkel megneveztetjük a megtalált szavak szófaját. Választható szavak: erdőkerülő, jegygyűrű, vadászat, napfogyatkozás, felhőkarcoló, szigetelőszalag, melegítőalsó.

mikor úgy haladunk sorban. Keresd meg a szomszédaimat! . ami időnként számukra -valljuk be őszintén . hogy az adott szorzótábla számait adjuk fel a gyerekeknek folytatandó számsorként.. s azt kell tovább folytatni.fárasztóvá válhat. hogy a játékvezető azt mondja: Sorold fel a 24 és a 36 közötti számokat! Sorold fel a 45 és a 28 közötti számokat! Sorold fel a 25-nél nagyobb és a 43-nál kisebb számokat! Sorold fel a 97-nél kisebb és a 78 nagyobb számokat! Sorold fel a 36 és az 54 közötti nem páros számokat. s a következőnek úgy kell folytatni. kivonás. s egy kicsit nehezebb változata. össze-vissza. Alkalmas a szorzótáblák előkészítésére oly módon.). folytasd!. 36. Haladhatunk sorban. egymáshoz való viszonyának felismerésében. 86.. csak rámutatunk. 85. a 100-as számkörrel való ismerkedés részeként segít a számok egymás utániságának.. s ezek nagy részét írásban. csak itt nem egyesével számlálunk. számsorfolytatás.. illetve a játékvezető elkezd egy szorzótáblát.. illetve 87. Számsor folytatása Hasonló módon játsszuk. játékos gyakorlat! 1. valamint kéttényezős/ meg három. Számlálás oda-vissza Pld. Játszható változatok: A játékvezető elindítja sort 34. ból öt/ számsorok).. számszomszédok. hogy néhány gyerek “nem szólal meg”.Számolási készséget fejlesztő játékok A matematika tanulása során rengeteg gyakorló feladatot végeztetünk el a gyerekeinkkel otthon (összeadás. Íme néhány lazító. hanem fel kell ismerni és folytatni az adott szabály szerint. 35. mint az előző játékot.. Az “oda-vissza” irányban történő számolás hozzájárul a számszomszédok megismeréséhez. s egyben fejlesztő. mintha az ő számaik is elhangzottak volna! Természetesen játszhatjuk nagyobb számkörben is. kiesik. 3. az összeadás-kivonás során a tízes átlépés megértéséhez.) 2. (Nehezíthetjük úgy a játékot. 37. szorzótábla. aki rosszat mond. bármilyen számkörön belül (növekvő-csökkenő.

megértsék a jobb-bal irányokat. illetve a 24 hatodrésze). 74 és 39. A téri tájékozódás fejlesztésének programját 3 fő szakaszra osztanánk. a 28 és a 7 hányadosa. szorzás-használják az ujjaikat. számsorfolytatás. Megneveztethetjük az általunk mondott szám mindkét szomszédját. Alkalmas egyes-tízes-százas-ezres számszomszédok. hogy gyermekeink a műveletek végzése során. különbsége. 9 és a 7 szorzata. valamint az alatt –fölött – között -mögött. s azt papíron (síkban) is felismerjék alkalmazzák. (Előfordulhat. Gondoltam egy számot Fejszámolás fejlesztése. ez a 6x8. hányadosa - gyakoroltatására is (45+27 összege. 3. saját testből kiindulva. Gondoltam egy számot ez a 26+37. Pld: Gondoltam egy számot. nála a 40 hárommal több. A gyerekeknek először saját testhatáraikkal. Téri tájékozódás fejlesztése saját testen. Legnehezebb változata egyben az inverz gondolkodás fejlesztése is. de kérhetjük csak a kisebb.) Téri tájékozódás fejlesztése Az első osztályos gyermekeknek tisztában kell lenniük a jobb és a bal. nála a 25 néggyel kevesebb. . hogy pld.összege.. hanem térben elhelyezve a tárgyakat. illetve a kerekítés gyakorlására is. vagy nagyobb számszomszédot. 4. melyeknek egymás után kell következniük: 1. szorzata. főleg kezdetben -legyen az összeadás-kivonás. alapműveletek gyakoroltatása többféleképpen: 1. szintén bármely számkörön belül. Melyik számra gondoltam? 2. ez a 40-16.mellett-előtt viszonyfogalmakkal. Tisztában kell lenniük nemcsak a saját testükön. Alkalmas matematikai alapfogalmak .Ennek a játéknak a segítségével a számszomszédokat gyakoroltathatjuk. saját testrészeikkel kell tisztában lenniük ahhoz. Engedjük nekik otthon és az iskolában is! Később maguktól válnak majd meg tőlük. s síkban a feladatlapokon is.

. Tehát ezek a játékok nyugodtan lehetnek a nyári szórakozás részei! . Ebben a szakaszban a leghosszabb időt a jobb-bal kezük. hogy a labdát e fejed fölött tartod. hogy mutassa meg előbb melyik a saját jobb keze. mindkét kezeddel fogod!. majd később: csukló. mell. térd. majd melyik a vele szemben ülő édesanya jobb keze. Kezdetben használjuk itt is még a kis szalagot vagy a szívecskét. könyök. tedd a labdát a két összezárt sarkad mögé-bokád elé. comb. s megkéri arra. váll. has. hogy emeld fel a bal kezed. az a kisgyermek már kialakult testsémával. akkor is. tedd a labdát magad mellé a földre a bal kezed felöli oldalra!. tenyér. aki. ha az édesanyja leül vele szembe. majd más testén is. addig pld. nyak. mondjuk egy kis szalaggal átkötjük. talp) utasításra történt megmutatására. Téri tájékozódás fejlesztése a térben kis tárgyakkal Ebben a szakaszban a saját testből indulunk ki. vagy a bal kezük fejére egy kis szívecskét rajzolunk. sarok. derék. boka. majd megnevezésére először saját testükön. Ezután következik a saját testből kiindulva a téri irányok fejlesztése kezdetben csak az alatt – fölött -mögött-között és a mellett irányokat gyakoroljuk: Nézz felfelé. biztos téri tájékozódással rendelkezik. fordulj gyorsan a hátad mögé. akkor is. Használhatunk labdát is: Emeld a labdát a fejed fölé. kézfej. Gyermekeknek legyenek képesek testrészeik (fej. Nagyon sokat segít a szalag (szívecske) használata abban is. hogy amíg még nem ismerik fel biztosan melyik a jobb -bal kezük. tedd a labdát a két lábad közé.. fogd meg a bal kezeddel a jobb bokádat. hogy felismerjék társaik jobb-bal kezét. nézz a lábad elé!.bal stb. ha szembe vannak egymással. a jobb kezüket megjelölhetjük.Ezt leginkább mozgásos játékokkal fejleszthetjük. térden menj úgy végig. lábuk ismeretének kialakítására kell fordítani (eddigi tapasztalataink alapján mondjuk ezt). mutasd meg a jobb lábad. törzs. állj terpeszbe.. (Az a kisgyermek. ha egymás mellett állnak. irányokat felismerni. tedd a labdát az egyik majd a másik válladra. 2. Természetesen egy hosszú folyamat eredménye.. majd elvonatkoztatunk. Először saját testükön kell a jobb. hát. vedd a labdát a jobb kezedbe. add át a labdát egyik kezedből a másikba. lábak-karok. s nem győzzük hangsúlyozni. s kis tárgyakat viszonyítunk egymáshoz. s határozottan rámutat. Olyan feladatokat adhatunk. az iskoláskor kezdetére kell kialakulnia. Ebben segíthetjük úgy a gyerekeket.

tedd az autóra a golyót. s végighúzzuk kezünket az egész soron. egy kisautó. természetesen számtalan változata lehetséges. mi a sor eleje – közepe . ellenőrzünk.. tedd az autó fölé a levegőbe a golyót. az utolsónál .. Ahhoz. hogy gyermekünk azt olvassa a kép helyett. Téri irányok felismerése a síkban Ez a fejlesztés utolsó. golyócskákat pakolni: Tedd az autó elé a golyót. melyik is a bal kezed?) a golyót!. 3. hogy az elejétől a végéig-ezt kézmozdulattal is segítjük. “Sorolvasással”: Az asztalon különböző tárgyakat helyezünk el egy sorba. hogy pék. s megkérjük. rámutatunk az elsőre. megtanítsuk gyermekünknek.vége. Ilyenkor előfordulhat. Később már ezekre a segítségekre (fölé a levegőbe. Rajzos szinten történik a fejlesztés: Rajzolj a lap közepére egy házat. hogy nagycsoportban figyelmet fordítsunk a balról-jobbra való haladási irány kialakítására.. legelvontabb szakasza. mellyel gyakoroltatunk. Milyen módon fejleszthetjük-gyakoroltathatjuk ezt eredményesen? 1. hogy képesek lesznek egy írólapon felismerni azt. tedd az autót két golyó közé. a ház mellé jobb oldalra. hogy a b -d. vagy egy baba. tű helyett űt. a bal alsó-jobb felső sarka! A balról-jobbra való haladási irány kialakítása Amikor olvasunk. p-b betűket. hogy írás közben képesek legyenek a vonalközben tájékozódni. kinder figura lesz a kiindulópont. a ház alá füvet. a 6-9 számot meg tudják a gyerekek egymástól különböztetni. Ez a foglalkozásnak egy nagyon fontos része. hol kezdődik-végződik a sor. (jobb kezed felöli oldalra) egy szál virágot. Egészen odáig el tudunk jutni a gyerekekkel.Következő lépés mikor már pld. Olvasási.. amikor írunk akkor balról haladunk jobbra.. a ház fölé-pontosan a ház teteje fölé-egy napot. s a grammatizmust (nyelvtanilag helyes kifejezések) is fejlesztjük. melyik is a bal kezed) már nem lesz szükség. hogy hol van a közepe. írási problémák iránytévesztésből is adódhatnak. S. tisztában kell lenniük a papíron is a téri irányokkal. tedd az autó mellé a bal oldalra (a bal kezed felöli oldalra. a napocska mellé bal oldalra egy felhőt!. Ezért nagyon fontos. Mindig kérdezzünk vissza a játékos fejlesztés során a gyerekektől: Hová tetted a golyót? Hol van golyó? Vedd el onnan a golyót! Honnan vetted el a golyót?. s ehhez viszonyítva kell kis korongokat.

egy másik. Elkezdek egy mintát: piros-kék. csak megkérjük.. Nem mutatjuk. míg mondjuk. illetve két egyforma. hogy három szín váltakozik. piros-kék. ahogyan mondjuk: Első legyen. mi van a kék és a sárga között. s megkérem folytassa tovább. s megkérjük. Kezdetben kérhetjük. hogy ahogy halad mindegyikre mutasson rá. 2. most már neki kell e minta szerint tovább festenie a kerítést! Nehezíthetjük úgy is. Így rögzítjük nála a haladási irányt. az utolsó. majd kérdezzük meg tőle melyik az első. utána a béka... hanem folyamatosan rakhassa. Itt már alkalmaznia kell a balról-jobbra való haladási irányt. hogyan raktad őket egymás után! Melyikkel kezdted? Melyik következik utána? Melyik az utolsó. kis játékok nagyon jól használhatóak. mi jön a piros után.mondja el miket raktunk le sorba egymás után.) 3. s arra kérjük. hogy kezdje az elején.is megállunk egy pillanatra. 5.) “Olvasd el”.) 4. Ezt a fajta feladatot felhasználhatjuk a sorszámnevek gyakorlására is: Mutasd meg melyik az első? Az utolsó az hányadik a sorban? Eleinte közösen számoljunk. (Ne emlékezetből kelljen neki. piros-kék. mi van a zöld előtt. így tanítsuk meg neki a sorszámneveket: Gyere. Rajzoljunk sort! . ”Fessünk együtt a kerítést!”: Nagyon jól használhatóak az írószer boltokban kapható színes pálcikák. Miután kirakta olvassa el a sort. hogy számolja meg. rakja őket úgy sorba. Számlálással: Korongokat rakunk sorba. a sor elején álljon a kék golyó. keressük meg együtt melyik az ötödik! (Eleinte csak 6-8 korong legyen összesen a sorban. Sorkirakással: Több kis tárgyat odakészítünk az asztalra.. a sor végén álló? Nézd csak meg az egeret! Mutass rá! Mi jön az egér után? Nézd mégmindig az egeret! Mi van az egér előtt? A béka mi után következik? Keressd meg a nyuszit! Melyik két játék között van a nyuszi? (Kinder figurák. a végén a kacsa.

s ezeket kell neki folytatnia tovább. m-n. hanem melyeknek a hangalakja hasonlóan hangzik (k-g. je. áf. balról-jobbra való haladási irány.av. hogy mikor a sor végére ér.) Hallási megkülönböztető képesség fejlesztése A hallási figyelem és megkülönbözető képesség (auditív diszkrimináció) megfelelő fejlettsége fontos feltétele az olvasásnak és a helyesírásnak. szótagokat. f-v. pedig elnyújtva. hogy próbálja pontosan ugyanúgy mondani. ra. óm. Nem mindegy. . lí. hogy toboz és nem doboz. a hosszú magánhangzót tartalmazó szótagot. Mondd utánam "halandzsául"! Valójában értelmetlen. betűsorokat kell a gyerekeknek utánam elismételni. foglalkoztató könyveit. Itt gyakoroltathatjuk a folyamatos haladási irányt oly módon is.téri tájékozódás. A két betűs szótagok esetében. üc. zí. ké. át. éf. (Ha ilyen gyanú felmerül a biztonság kedvéért nem árt először egy orvosi vizsgálat. kű. s természetesen fejlesztő céllal: 1. vagy virág-gomba-nap. azért mert baj van a hallásával. s így kell majd szöveget is olvasni! (További foglalkoztatásra. a-á. cserélhetik össze. it. hosszan. kezdetben 2-3. háromszög. fu. zsü. s ezeket a betűket nemcsak írásban. Neki hasonlóan hangzanak. hanem olvasásban is összecserélhetik.Előrajzolok egy sormintát (kocka. b-d. igen röviden ejtve benne a magánhangzót mondjuk. vagy sebes és nem zsebes. hogy azt kell leírni a tollbamondásba. sor és oszlop fogalma. ük. A gyermekek az olvasás során nemcsak azokat a betűket téveszthetik. rű. b-p. hallási megkülönböztető képessége nem megfelelően fejlett. akkor a következő sort is a bal szélén kell neki kezdenie. s-zs). nem. Kicsit "túlzásokba” eshetünk. majd egyre hosszabbakat. amelyek nyomtatott képe nagyon hasonlít (e-é. ózs. fe. sz-zs). a rövid magánhangzós szótagokat (2 és 3 betű esetében) gyorsan. zá. ep. majd egy logopédiai differenciált diagnosztikai vizsgálat a nevelési tanácsadóban) Néhány gyakorlat-részben a szülők megnyugtatására.ajánljuk: Csabay Katalin: Lexi és Lexi iskolába megy c. Példák: . hanem mert az ún. ahogy tőlünk halotta. gyakorlásra . mert hangalakjuk alapján nem tud különbséget tenni köztük. ícs. úz. néhány bemelegítő gyakorlat után kérhetjük azt gyermekünktől.

totem-toten. tapsoljon egyet.. szenyér. állatke. hogy arra kérjük. dukó. med. vetrit-vetrit. a jót hallja. karács. tami-tari. tüz-tűz. dukkó. szeki. par. zsuk-suk. széc. Mikor itt már érti a feladatot. úcsi. . abdul. űrc. pári-páli. réjk-rék. éka. 2. űveg-üveg. ruf .repülőgé. fark. sami. indulhatunk az értelmetlen hangsorok irányába. cseresz fenyőf. akkor tapsoljon egyet. eci. s gyermekünknek azt kell eldöntenie. szemü. búgócsi. (Ne kezdjük el ezt a játékot nyárnál előbb!) Példák: padi-padi. verény-véreny. de aztán ahogy belejönnek. píros-piros. nad. Találjunk ki együtt szavakat! A szülő elkezd egy értelmes szót pld. amikor a helyeset. úzsdi.. rűik. piccen. tam-tan.. elef. csom. gég-gék. hogy amit hall az teljesen egyforma-e. mási-masi. fut- fut. lókák.. hogy csak az utolsó. vagy az utolsó két betű hiányozzon. s az utolsó két betű hiányzik!). perut. zseb-seb. kege-keve.vát. nosza-nósza. terény. fút-fut. helikop. ícsu. Eleinte úgy adjuk meg a szavakat. por-pór. cúm. testv. meséskö. par. kem. botta. kadsem. csikós-csikós. rokka-roka. kop-top. geri. Segíthetünk úgy megértetni vele a feladatot. Ha egyforma. badlás. amikor a szavak rövidek. véc. ugyanazt hallja-e kétszer. ári. balkas. feke. zsému-zsému. . templ. hallé-allé. (Játszhatjuk ezt a változatot úgy is. mőcs. szivárv. rágógu. tol-tol. spiccer. log-lóg. szami. adbul.kete. úgy nehezítsük (Az is nehéz. hogy először értelmes szavakat mondunk: róka-róka.) 3. telef. Ez a játék alkalmas a magánhangzók időtartamának felismertetésére is a következő párok össszehasonlításával: lovas-lóvas.. márgus. hol-hól. s a gyereknek kell befejezni. fáros. luzs. cukko-cukko. torany. Hegyezd a füled! Hangsor-párokat mondok. rafi-ravi. rit. róka-lóka illetve kenyér-kenyér. kotas.

szerszám. virágokat. Az otthoni foglalkozások során novembertől-márciusig. Analógiás gondolkodás fejlesztése . 3-as elem: kék-sárga sárga – sárga .kék piros . korábban ismertetett játékunknál jeleztük. Szeriális (soralkotó) gondolkodás fejlesztése.analógiás sorokon (befejezetlen mondatokon keresztül). . hogy nagycsoportos óvodásokkal is játszhatóak. melyen keresztül a szabályalkotás.Gondolkodási funkciókat fejlesztő játékok Több. élelmiszer (ennivaló). hogy mi a közös az almában. Fogalmi gondolkodás fejlesztése A nagycsoportos óvodásuknak a következő fogalmakat kell már iskola előtt (tavasszal) ismerni: ember. ha gyermekünk megismerkedik vele. játékok. kiegészítés) előkészítése során korongos doboz. kék-sárgazöld kék-sárga-zöld. kirakással . hiszen az iskolában is fogják majd használni. állat. Számfogalom előkészítése Nagyon jól használható a számolási készség fejlesztése. Márciustól bővíthetjük a számkört 8-ra. szabályfolytatás képességét fejleszthetjük. melynek megfelelő szintű fejlettsége szükséges az eredményes tanuláshoz.. csak 6-os számkörön belül gyakoroljuk a feladatokat. majd 10-re. s erre a matematikában nagy szükség van . Számlálás korongsor "olvasásával". Nem árt.. jármű (közlekedési eszköz. a matematikai műveletek (elvétel. s meg kell tudnia mondani. a banánban. gyümölcs. virágok.kék.Sorfolytatás szóban: alma-körte alma-körte. most még egyszer kiemelnénk néhány igen fontos területet.sárga. Tudnia kell kérésre felsorolni pld.Színes pálcikákból elkezdett sorminták "kerítések " folytatása max. növények. a barackban. macska-egér-elefánt macska-egér-elefánt.

Nehezebb matematikai feladat a kiegészítés. Ezt hívjuk elvételnek. Kérjük azt gyermekünktől. illetve tapsolom. s neki meg kell számolnia. hogy mennyit kell neki kiraknia. azzal együtt legyen 6! Mindig mindent ellenőriztessünk le vele. Ekkor azt kérjük: tegyél az asztalra 2 korongot! Ügyes vagy! Tegyél hozzá annyit. Ezt később nehezíthetem azzal. ezzel elősegítjük az önellenőrzés képességének kialakulását. hogy vegyen el belőle annyit. hogy ő rakjon ki valamennyi korongot. hogy összesen 6 legyen! Vigyázz azt is számold bele ami már ott van. hogy a számlálás során mindig balról haladjon jobbra! Másik változata mikor arra kérem. amire az iskolában nagy szüksége lesz.Kezdetben mi rakjuk az azonos színű korongokat. . hogy rakjon ki valamennyi . Előbb kisebb számkörben végezzük a feladatokat. ellenőriztessük le.mondjuk 6 korongok az asztalra (vízszintes sorba mindig!). majd azt kérjük tőle. hogy 3 maradjon. Ügyeljünk arra. Műveletek korongokkal Itt is egyszínű korongokkal dolgozzunk. hogy ujjaimon mutatom.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful