VIRGIL GHEORGHIU

Constantin Virgil Gheorghiu, (n. 9 septembrie 1916, Valea Albă, Comuna Războieni, Neamț, în Moldova, România - d. 22 iunie 1992, Paris, Franța) a fost un diplomat român interbelic și un jurnalist, romancier și poet român din exil postbelic. Ca poet a publicat și sub numele Virgil Gheorghiu. Bunicul și tatăl său au fost preoți în localitatea Războieni. Între anii 1928 și 1936 a studiat la Liceul Militar „Regele Ferdinand I” din Chișinău. După ce a terminat liceul, a renunțat la cariera militară și a venit în București unde a absolvit facultatea de litere și filosofie a Universității din București. În 1943 a fost numit atașat de presă al ambasadei românești din Croația. Atunci a început lungul drum al pribegiei sale, trecând prin Austria în Germania, unde s-a refugiat 1944, pentru ca în 1948 să se stabilească în Franța, unde a publicat circa 40 de volume. În exil fiind, a urmat studii de teologie la Heidelberg, astfel că în 1963 a fost hirotonit preot la biserica ortodoxă română „Sfinții Arhangheli” din Paris. Primește rangul de iconom stavrofor în 1971 Faima i se datoreaza in primul rand romanului "Ora 25", ecranizat, adaptarea pentru ecranul salii de cinema apartinand lui Henri Verneuil. Desi a scris cateva zeci de romane, acesta i-a adus faima internationala dupa ce a fost publicat in 1949. Este povestea unui taran roman, Iohan Moritz, care trece pe rand drept evreu, apoi roman cand ajunge prizonier la unguri, este salvat de nazisti ca sa ajunga intr-o inchisoare americana drept colaborator al acestora. Povestea este doar semi-fictionala, caci Gheorghiu insusi, in calitatea sa de vechi diplomat, a fost arestat de autoritatile americane dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

OPERA SA
Iată câteva din cărțile publicate de Constantin Virgil Gheorghiu:                Febre, poezie (Ed. Fortuna) Marea vânătoare, poeme premiate de Fundațiile Culturale Regale (Ed. Fortuna) Tărâmul celalălt, poezie (Fundațiile Regale) Cântec de faun, poeme premiate de Soc. Scriitorilor Români (Ed. Fortuna) Pădure adormită, poezie Din muzica și viața compozitorilor (Contemporana) George Enescu - biografie romanțată (Ed. Fortuna 1937) Taraful de noapte roman (Ed. Fortuna) Trei romantici - Chopin, Schumann, Lizst (Ed. Fortuna) Viața de toate zilele a poetului, poezie (1939); Caligrafie pe zăpadă, poezie (1940) Ceasul de rugăciune, poezie (1942) Ard malurile Nistrului (1941) - reportaje de pe front din timpul războiului de eliberare a Basarabiei și Bucovinei, folosite mai târziu de Marin Preda, ca sursă documentară, în romanul „Delirul” Tatăl meu, preotul care s-a urcat la cer (1965, Paris și 2003, Sibiu) Perahim - Rendez-vous à l'infini

descoperirea unei opere apărute în timpul războiului. în care rolul principal este jucat de Anthony Quinn) De la vingt-cinquième heure à l'heure éternelle (De la al 25-lea ceas.după romanul Ora 25. îi va aduce autorului o serie de atacuri violente în presa occidentală. Memorii (1990).  . favorabilă redobândirii Basarabiei. Sophia. Își va explica atitudinea într-un nou roman – Omul care călătorea singur. de antisemitism. la momentul eternității). tradus în limba română de Sanda Mihăescu-Cârsteanu. Editura Plon. În Memorii. roman (ecranizat în SUA. 2010) . de exemplu se referă la pogromul împotriva evreilor bucureșteni în timpul revoltei legionare: Omul care călătorea singur (Ed. neîntemiat. care îl consacra definitiv în lumea liberă. care îl acuza.         La Vingt-Cinquième Heure (Ora 25). suspans. La Seconde Chance (1952) Les Sacrifiés du Danube (1957) La Maison de Petrodava (1961) Les Immortels d'Agapia (1964) Dieu Paris (1964) L’oeil américain („Ochiul American”) (1972) roman de acțiune. Constantin Virgil Gheorghiu prezintă un aspect inedit. politică-ficțiune și gândire geo-politică.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful