Universitatea “Dunarea de jos” din Galati Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor

Proiect – UNGARIA
Disciplina: Turism Internaţional

Îndrumător: Drd. Neculiţă V. Întocmit de: Postelnicu Valentina Motoroiu Mădălina

2012

0

CUPRINS Capitolul I: Repere geografice generale……………………………………………………....2 Capitolul II: Resursele Ungariei….......................................................................…………….5 II.1 Resurse umane..........................................................................................................5 II.2 Resurse naturale…………………………………………………………………...5 Capitolul III: Zonele turistice ale Ungariei........……………………………………………...8 Capitolul IV: Budapesta – punct de atracţie turistică .........………………………………..11 IV.1.Budapesta – capitala Ungariei ............................................................................11 IV.2.Podurile Budapestei..............................................................................................13 IV.3. Atractii turistice ..................................................................................................14 IV.4. Shopping la Budapesta........................................................................................19 IV..5. Efectul turismului asupra zonei .......................................................................23 IV.6. Sejur, tarife .........................................................................................................23 IV.7. Prezentare gastronomică....................................................................................24 Bobliografie...............................................................................................................................28

1

Tara poate fi impartita in patru regiuni geografice distincte. Moneda este 1 Forint = 100 Filler. folosita in principal ca teren agricol. diviziunile administrative cuprind 19 comitate si capitala.030 km2. dacă ar fi necesar. Suprafata totala e de 93.). Alianţa s-a format din state independente. Se invecineaza in vest cu Slovenia si Austria. Doar in regiunea protejata(zona naturala ocrotita inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO) P./ km2(locul 68). Hortobagy. prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat în Washington la 4 aprilie 1949. cam un procent din intreaga Europa. Muntii nordici nu sunt foarte inalti – 1 015 metri la cel mai inalt punct – si separa Campia Mica de cea Mare. Actualmente cuprinde 19 state din Europa şi America de Nord. in nord cu Slovacia si Ucraina. avand orasul Györ in centru. se afla in centrul acestei regiuni. Capitala este la Budapesta (1 708 000 loc. Pusta.8 loc. s-a pastrat pusta in forma ei originala.N. Ungaria face parte din NATO şi a devenit în mai 2004 membră a Uniunii Europene. Campia Mica (Kisalföld) se intinde in nord-vest. să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. sarbatoarea nationala este pe 20 august (ziua Sf. in bazinul Carpatic. (locul 108) Populatia cuprinde 10 032 000 locuitori. capabilă să descurajeze şi. Densitatea populatiei este de 107.Capitolul I: Repere geografice generale Ungaria se afla in inima Europei. Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză şi OTAN în franceză) este o alianţă politico-militară stabilită în1949. Stefan). interesate în mentinerea pacii si apararea propriei independenţe prin solidaritate politică şi printr-o forţă militară defensivă corespunzătoare. 2 . limba aficiala este maghiara iar alfabetizarea este de 100%. stepa fara iarba. iar forma de stat este republica parlamentara. in est cu Romania si in sud cu Serbia si Croatia. din vestul orasului Debrecen. Marea Campie (Alföld) se intinde intre Dunare si granita cu Romania si aproape o jumatate din Ungaria.

dezvoltată în Europa. Central European Free Trade Agreement) este un acord comercial de liber schimb a mărfurilor care a luat fiinţă la 21 decembrie 1992 la Cracovia. Scopul acestei uniuni a fost adaptarea economiilor statelor membre la o piaţa comunitară lipsită de taxe vamale şi un exerciţiu de preaderare la Uniunea Europeană. ce este compusă din 27 state. socială şi economică. Cehoslovacia şi Ungaria.Uniunea Europeană (UE) este o entitate politică. Harta Ungariei 3 . membrii fondatori fiind Polonia. în forma prescurtată: CEFTA (engl. Acordul Central European al Comerţului Liber.

cel mai inalt varf. Lacul Balaton.Clima este temperat-continentala de tranzitie intre cea oceanica si. Cam 6% sunt pini. de 682 metri. Tisa (579 km pe teritoriul unguresc) si Dunarea (420 km) sunt cele mai lungi. continentala. Fluviul Dunarea taie lantul muntos in apropiere de Esztergom. de 320 km2 pe teritoriul unguresc. Lacul Fertö este al doilea ca intindere. 4 . Dintre toate raurile din Ungaria. Ungaria are o Suprafata de 93 030 Km2 ceea ce o face sa se incadreze drept ca o tara cu o suprafata sub 100 000 de Km2.5°C la Budapesta) si precipitatii relative reduse (500-700 mm/an). Cam 18 procente din aceasta zona este padure. cu o suprafata de 595 km2. Din punct de vedere al populatiei Ungaria face parte din grupul tarilor cu o populatie cuprinsa intre 10-100 milioane locuitori precum si Romania. marea parte fiind la o altitudine de aproape 350 metri. Dealurile Transdanubiene separa Dunarea de raul Drava prin dealurile Mecsek. iar restul foioase. este cel mai intins lac dintre numeroasele lacuri existente in Ungaria. respective. facand parte din grupul statelor mici. cu ierni reci (-1.

000 210.3 ani (masculin) si 76.000 162. Alte minoritati recunoscute sunt: romani.000 Kecsekemet 110.4‰ Speranta de viata la nastere 67. rozătoare. Natalitatea in 2004 era de 9. aceasta cifra coboara pana la 70. Engleza si germana sunt limbile straine cel mai frecvent folosite. deoarece cam 60% din populatie traieste in zonele urbane. iar iarna migrează (curcanul sălbatic). Principalele orase ale Ungariei si populatia: Budapesta Debrecen Miskolc Szeged Pecs Gyor 1. Tiganii rromi formeaza cea mai mare minoritate.000 175.000 132. Densitatea medie a populatiei este de 108 locuitori pa km2 . slovaci.863. aproape 400. 5 .000 Szekesfehervar114. sarbi.7 II.Capitolul II: Resursele Ungariei II. croati si evrei. hârciog.000 Majoritatea populatiei. asinul sălbatic. cam 90% sunt maghiari. sariga.2 Resurse naturale Fauna este cea tipica Europei Centrale: reptile (vipera comună. păsări care cuibăresc pe sol.3 ani (feminin) Migratia la 1000 de locuitori este de 1.2‰ Sporul natural -3. In zonele rurale.1 Resurse umane Populatia Ungariei este de aproape 11 milioane in 2003 iar pana in 2009 a scazut pana la 10 milioane de locuitori. aproximativ 220.000 de vorbitori de limba germana. şopârle).8‰ Mortalitatea 13. antilopa.000 Nyiregyhaza 114. Exista de asemenea. iepuri.000 de oameni. Limba principala vorbita este limba maghiara apartinand grupului lingvistic fino-ugric.000 190.

Energia electrica este produsa in proportie de cca. prepeliţa. Vegetaţia : ierburi a căror înălţime variază în funcţie de cantitatea de precipitaţii. capacitatea hidrocentralelor fiind neglijabila. 60% de termocentrale. lupul de preerie. cocorul mic.Teren irigat: 2. Cel mai semnificativ este zacamantul din Algyo. Ungaria este relativ saraca in minerale. altele 48. apartinand orasului Szeged. vulpea de stepă şi dihorul (carnivore). Domină gramineele în zonele mai secetoase apar plante cu ţepi (chiulini. Solurile sunt cernoziomuri. pe langa rezervele de bauxita si depozite de mangan si cupru. Ungaria are de asemenea. nevăstuică (rozătoare). au culoare închisă. si a poluarii aerului. uliul şi cucuveaua. Resursele naturale ale Ungariei constau in :teren arabil 49. solului si apei.58%. ghimpi) ierburi mărunte (care se usucă în timpul verii). procesul specific este calcarizarea. Anual se extrag 14 milioane de tone de huila din zona de coline de langa Miskolc si 2 milioane tone de carbune. a eficientei energetice.06%.Probleme actuale de mediu: aducerea la zi a standardelor Ungariei in privinta managementului deseurilor. arborii lipsesc. 6 . recolte permanente 2. Petrol si gaz metan se extrage insa in mai multe locuri. Sunt fertile cu orizont a bine determinat. potârnichea. vulturul de stepă. mai putin de 40% de centrala atomica din Paks.popândău.300 kmp (2003). şoimul de stepă.36% (2005). si banuieste existenta unor noi rezerve de gaz metan. vor necesita investitii mari pentru a satisface cerintele UE.

Astazi comertul stabileste capacitatile de productie a industriei prelucratoare. Judetul Bekescsaba asigura 10% din productia agricola a tarii vecine si se mai numeste "Camara Ungariei".Judetele Ungariei In Ungaria sunt 19 judete. Aici a existat o puternica industrie alimentara. O mare partea din aceasta este falimentara. 7 . iar ceea ce ramane din ceea ce castiga comertul si industria revine producatorului agricol.

Apa şi nămolul mătăsos al lacului are un efect benefic asupra afecţiunilor nervoase. cât şi pe malul nordic. cu apa mătăsoasă. iar diversitatea atracţiilor aşezărilor aflate mai îndepărtate de mal. Din Balatonakarattya până la Keszthely. Lacul Balaton "Marea ungară" . Alsóörs În evul mediu fusese o aşezare cunoscută pentru minele ei de piatră roşie. care sunt cautate de vanatori straini.Capitolul III: Zonele turistice Turismul a devenit o ramura importanta. într-o regiune cu aspect foarte variat. unde fundul lacului se adânceşte brusc.4 m. mai ales in regiunea Balaton si zonele montane impadurite. linia malurilor însumează 195 de km. se înşiră nenumăratele ştranduri. Nenumărate staţiuni de odihnă îi aşteaptă pe oaspeţii străini şi autohtoni de-a lungul malurilor lacului. datorită rolului central jucat în reformaţia din Ungaria. oferă şi ea programe şi excursii memorabile şi în zilele înnorate. Conacul din secolul al XVlea. dimineaţă şi seara fiind mai ridicată decât temperatura aerului.aşa este numit lacul aşezat în mijlocul regiunii transdanubiene. cu apa puţin adâncă. întinzându-se pe o lungime de 77 km.biserica mare reformată în stil 8 . Debrecen Al doilea oraş din Ungaria cu cea mai mare populaţie a primit denumirea de "Roma calvinistă" în secolul al XVI-lea. iar adâncimea cea mai mare este de 12. Simbolul oraşului . a anemiei şi a extenuării. Începând din evul mediu este un oraş studenţesc iar mai târziu una din "capitalele" revoluţiei şi a luptelor pentru libertate din 18481849. Temperatura apei ajunge în timpul verii la 20-26oC. şi-a primit numele de Casă Turcească (Curtea Petőfi nr. Cu o suprafaţă de aproape 600 km2. lăţimea sa maximă atinge 14 km. ideală aşadar şi pentru copii. Atât pe malul sudic. este cel mai mare lac din Europa. aproximativ 25 de astfel de staţiuni de recreere alcătuiesc zona de agrement a malului Nordicînconjurat de o cunună de munţi. care reprezintă cea mai preţioasă bogăţie naturală a ţării şi cel mai vizitat loc de recreere. cel mai vechi din Ungaria. de culoare verde-gălbuie. 7) datorită coşului său în formă de turban.

Apele băilor minerale din Nagyerdő (Nagyerdei park nr. şi funcţionează cu mobilier original. cu mobilă artistică. grădini cu trandafiri. super-aciditate gastrică. din 1939 fiind zonă protejată. Moara de la colţul bulevardului Böszörményi este cea mai mare moară de vânt din Europa Centrală. Kossuth). porţelan de Meissen (str. neurologice. 4). 17. Celebra personalitate născută în oraş este Ferenc Erkel. În salonul mic şi mare. şi fotografii de familie. poartă Sala Dürer (str. Cu valoare şi atmosferă unică în Ungaria. 1810-1893. Pădurea Mare (Nagyerdő) constituie o zonă verde preferată a locuitorilor oraşului. specialităţile de dulciuri. În muzeul (Bd. este Casa-Muzeu Ladics. Simbolul oraşului este cetatea gotică din secolul al XVlea. cu 3000 de locuri. este utilizată cu succes la tratarea îmbolnăvirilor aparatului locomotor. Gyula Flori. Merită să fie văzute de asemenea: biserica mică reformată cu turnurile ciuntite (piaţa Révész).este cea mai mare biserică reformată din Ungaria. Cofetăria Százéves (Cofetăria de 100 de ani. Una dintre cele mai frumoase băi din Ungaria. alei romantice pretutindeni: loc ideal pentru cei care doresc o destindere liniştită. trezesc interesul vizitatorilor. Apa de 72 oC.) pictorului cubist György Kohán (1910-1966) cea mai dramatică 9 . originar din Gyula. Hotelul Aranybika (str. În casa lui de odinioară. pot fi văzute harmoniul. Kossuth L. e a doua cofetărie din ţară (1840) ca vechime. Jilţul lui Lajos Kossuth (1802-1894). 11-15) este cel mai vechi hotel al ţării care funcţionează şi astăzi. reabilitare după accidente. Piac nr. se găseşte în parcul de 8. infecţii. nr. fiind totodată autorul muzicii imnului naţional. care în ziua de 14 aprilie 1849 a proclamat detronarea Habsburgilor. Pásti). care prezintă stilul de viaţă citadin şi cultura amenajărilor interioare. 7). compozitorul operei naţionale maghiare. 15). Piac nr.5 hectare al Castelului Almássy.clasicist. biserica Veres (str. Baia dispune de 9 bazine în aer liber şi 11 bazine acoperite. 35. un parc de distracţii şi o grădină botanică îşi aşteaptă aici vizitatorii. iar în vitrine. 1) sunt folosite în tratamentul problemelor ortopedice şi al durerilor de origine neurologică. O grădină zoologică. Szent Anna nr. 20) se numără printre cele mai frumoase. singura cetate de cărămidă rămasă intactă din Europa Centrală. care găzduieşte expoziţia de istoria castelului "Secolele din Gyula". vechile instrumente ale cofetarului de odinioară de valoare muzeală. Piaţa Erkel nr. 1). cu mobilier Biedermeier. un monument istoric. Béke nr. Clădirea în stil clasicist al Primăriei (str. sinagoga (str. ce vine la suprafaţă de la 2500 m adâncime. Numele marelui pictor german Albrecht Dürer. autorul operei "Bánk bán" şi "Hunyadi László". afecţiuni ginecologice. Universitatea Lajos Kossuth (piaţa Egyetem) şi catedrala Sfânta Anna (str.Cetate din Gyula. manuscrisele partiturilor sale. cu un interior puritan . este un obiect păstrat cu sfinţenie. Jókai nr. În curtea cetăţii vara se ţin spectacolele Teatrului. biserica grecocatolică (piaţa Attila).). astăzi Muzeul Memorial Erkel Ferenc (piaţa Apor Vilmos nr. parcuri verzi.

poate fi urmărită în Muzeul de Istoria Industriei Cărnii (str. 11) prezintă şi porturile ordinelor călugăreşti maghiare. Muzeul de obiecte religioase Sfânta Maria (piaţa Apor Vilmos nr. Kétegyházi nr. prezintă modul de viaţă ţărănesc şi uneltele agricole folosite în secolul al XIX-lea şi al XX-lea. Muzeul Cătunelor. 10 . Istoria preparării vestitul produs alimentar. la o distanţă de 8 km. 1).pictură este grafica intitulată "Guernica maghiară". cârnaţul de Gyula.

toate acestea reprezintă oferte adaptate la preferinţele individuale ale vizitatorilor sosiţi la Budapesta. 223 de muzee şi galerii. 2 opere. Cine a avut prilejul să vadă această panoramă cu luminile ei de seară. iar în Munţii Budei funcţionează o cale ferată montană. Cele 70 de milioane litri de apă termală pe zi a 80 de izvoare alimentează 12 băi curative. 11 . şi o cale ferată a copiilor. ştie de ce.Capitolul IV: Budapesta – punct de atractie turistică IV. 90 de cinematografe. Sub dealurile ei există o reţea de peşteri cu ape curative ţâşnind la suprafaţă din izvoare termale. 35 de teatre. Imaginea urbană unitară se datorează elegantelor palate rezidenţiale construite în stil eclectic la începutul secolului al XX-lea.  Amatorilor de cultură doar diversitatea opţiunilor le pot provoca dificultăţi: cele 237 de monumente istorice. dar numele actual şi l-a primit abia acum 128 de ani: până în 1873 Óbuda. a cărei panoramă de pe malul Dunării a fost declarat de către UNESCO parte a patrimoniului universal. Dunărea cea monumentală. organizate de agenţiile de turism în toate cele 365 de zile ale anului.  Mijloacele de transport ale oraşului oferă şi ele curiozităţi: prima cale ferată subterană a continentului leagă de 105 ani centrul istoric (Belváros) cu parcul oraşului (Városliget). ture ale oraşului cu autobuzul. Printre principalele caracteristici specifice ale Budapestei amintim:   A fost populată deja cu cincizeci de mii de ani în urmă. Buda şi Pesta erau oraşe separate. în Buda cu munţi şi văi. metropola cu două milioane de locuitori.1. şi clădiri în stil secesionist cu caracter specific maghiar de la sfârşitul secolului al XIX-lea. băi turceşti vechi de 400 de ani. 12 săli de concerte şi aproape 200 de localuri.  Printre monumentele sale istorice se pot număra amfiteatre romane cu o vechime de 2000 de ani. a treia din lume. şi în Pesta de şes. cu vaporaşul sau pe jos. despică în două oraşul.Budapesta – capitala Ungariei Budapesta este unul din oraşele cu cea mai frumoasă aşezare din lume.

Pe malul drept al fliuviului. Asta înseamnă că la costul călătoriei trebuie să adaugi şi costul unei nopţi de cazare (între 10 şi 30 de euro/noapte/persoană. Poţi face un tur al Dunării. vaporaşele de croazieră alunecă uşor pe valurile Dunării albastre. pe malul stâng. Buda îşi înalţă colinele-i încărcate de farmecul unei istorii milenare.Aşezată pe malurile Dunării. mărginite de clădiri impunătoare şi fremătând de viaţa agitată a metropolei. cu trenul: Bucurestiul este legat de Budapesta prin mai multe garnituri. la pensiuni sau hoteluri. Cu masina: de la granita cu Romania nu sunt mai mult de trei ore. după 12 . O metodă destul de populară este înnoptarea în Arad. Sunt aproximativ 14 ore de drum pana la Budapest Keleti. La Budapesta se poate ajunge foarte usor. capitala Ungariei îşi încântă turiştii cu bogăţia şi varietatea peisajelor sale. există 2 tramvaie care te plimbă pe malul Dunării: tramvaiul 2 în Pesta şi tramvaiele 19 sau 41 pentru Buda. Pe sub podurile trepidând de goana automobilelor sau tramvaielor. Pesta se desfăşoară. cu bulevardele-i largi. Dacă o plimbare cu vaporaşul ţi se pare scumpă (costă 9€ de persoană) sau ai rău de mare.

iar de la Braşov la Budapesta aproximativ 12 ore. Costuri: Braşov-Budapesta (un singur drum)  la clasa a II-a – 19 euro la cuşetă cu 6 paturi – 29 euro la cuşetă cu 3 paturi – 49 euro Bucureşti – Budapesta  la clasa a II-a – 29 euro la cuşetă cu 6 paturi – 39 euro la cuşetă cu 3 paturi – 59 euro Preţuri pentru călătoria dus-întors la clasa a II-a. Transport aeroport-oraş – un singur drum: -cu taxi-ul ~ 15 euro -cu alte mijloace (tren. Costuri:Bucureşti. Tarifele nu contin taxa de bagaj.preferinţe). dinspre Bucuresti-Otopeni. Un drum cu trenul de la Bucureşti la Budapesta durează 15 ore. dar faci cam tot atât cât faci cu maşina.  Cu trenul: Bucurestiul este legat de Budapesta prin mai multe garnituri.Budapesta – 27 euro Cluj Napoca – Budapesta – 31 euro Avionul este cea mai rapida solutie. taxa de rezervare (34 sau 17 lei/pasager/segment) si serviciul de cattering la bord oferit contra cost. exista zboruri zilnice. Sunt aproximativ 14 ore de drum pana la Budapest Keleti. Targu Mures sau Timisoara. Mai confortabil şi mai rapid (durata de zbor este mai mică de 2 ore). Avantajul cu trenul este că poţi dormi până la destinaţie. autobuz): ~2 euro/persoană Spre Budapesta cu Wizzair Wizzair a introdus 4 zboruri pe saptamana intre Budapesta si Bucuresti. 13 . cu 4 persoane în maşină înseamnă 45 euro/persoană dus-întors iar dacă sunteţi doar doi înseamnă 90 euro/persoană. Total ~180 euro. în relaţiile:  Arad – Budapesta – 21 euro Oradea – Budapesta – 21 euro Timişoara. preturile incepand de la 39 lei/segment (pentru membrii Wizzair Xclusive Club) sau 59 lei (pentru toti ceilalti pasageri).Budapesta dus-întors :Cu Tarom ~160 euro/persoană.

00  Cursa operata in prezent de Tarom pe ruta Bucuresti-Budapesta-Bucuresti se va modifica conform programului de mai jos si va fi operata in fiecare zi saptamanii. cu care intr-adevar are un grad de “rudenie”. mai putin simbata:  RO233 Bucuresti 16. zic ei…12 ore Cost: Bucureşti -Viena ~95 euro dus-întors Bucureşti-Budapesta ~55 euro dus-întors Odata ajuns te asteapta magazine elegante. nu numai geografic: indelungata apartenenta a Ungariei la Imperiul Austro-Ungar a inzestrat capitala tarii cu monumente si cladiri in stilul vienez. cramele cu vinuri fine Tokay. Zborurile vor fi operate incepand cu data de 2 martie. bagaj de cala inclus si cattering la bord. Preturile incep de la 176 euro pentru zboruri dus-intors.50  RO234 Budapesta 17.50  RO232 Budapesta 10. In primele trei saptamani compania va opera doar doua frecvente – in zilele de luni si vineri. dupa urmatorul program:  RO231 Bucuresti 09.20 – Bucuresti 20.com. baile termale Gellert.00  Ambele zboruri vor fi operate cu aeronave de tip ATR. in fiecare zi a saptamanii de luni pana sambata. miercuri. 14 .00 – Budapesta 09. multi o numesc sora mai mica a Vienei. muzee care adapostesc adevarate comori de arta. cu toate taxele incluse. vineri si duminica.  Cu autocarul  Durată.20 – Bucuresti 13. In total Tarom va opera 12 zboruri/saptamana din/spre Budapesta. Budapesta este considerata una dintre cele sclipitoare perle din siragul de orase asezate de-a lungul Dunarii.00 – Budapesta 16. dupa urmatorul orar: Zborul W6 2470: Budapesta 16:15 – Bucuresti (Baneasa) 18:30 Zborul W6 2471: Bucuresti (Baneasa) 19:00 – Budapesta 19:20. Biletele pot fi deja achizitionate de pe site-ul wizzair. restaurante cu bucate gustoase specifice gastronomiei unguresti. Din 25 martie compania va avea patru zboruri – luni. Spre Budapesta cu TAROM  Noua frecventa va fi operata dimineata.

primul construit in ideea de a lega Buda de Pesta si. este unul dintre cele mai vechi poduri ale capitalei. cel mai cunoscut. a fost deschis circulatiei in 1950. Lung de 507 m are o forma curioasa. PODUL MARGARETA – trece pe la capatul sudic al insulei Margareta . Este recomandata si-o croaziera pe Dunare pana la Viena. salupe si chiar la barci cu panze. 15 . apele Dunarii scalda coastele inverzite ale insulelor Csepel. Gouin. dar au fost reconstruite si fac si astazi obiectul mandriei locuitorilor. Margareta si Obuda. O plimbare cu vaporasul pe Dunare dezvaluie minunate si nebanuite privelisti citadine.trece peste capatul de nord al insulei Margareta. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. dar lucrarile au continuat si dupa aceea. nici relieful. podurile care legau cele doua parti ale Budapestei au fost distruse de armata germana in timpul retragerii.2. PODUL CU LANTURI . ci formand un unghi. Fluviul este navigabil: pe sub podurile Budapestei trec necontenit ambarcatiuni de toate felurile.Podurile Budapestei PODUL ARPAD . Pe insula Obuda are loc in fiecare an celebrul festival Sziget. atat de diferit de-a lungul malurilor: coline abrupte pe partea dreapta (pe care localnicii le numesc dealuri). este cel mai mare pod al orasului cu o lungime de aproape un kilometru. insa. inaugurat in 1876.O mare parte din farmecul orasului este datorat Dunarii.6 m. constructia sa a fost inceputa in anul 1939. dar lucrarile au fost intrerupte din cauza razboiului si au fost reluate in 1948. care era de numai 22. de la slepuri la vaporase de agrement. pentru a i se dubla latimea. care strabate Budapesta de la nord la sud. campie sau ses pe malul stang. A fost construit dupa planurile arhitectului francez E. cu siguranta. IV. In trecerea lor prin Budapesta. In 1901. Inceput in 1840. nefiind constituit dintr-o fasie dreapta de la un mal la altul al Dunarii. locuri traditionale de recreere ale locuitorilor din Budapesta. s-a deschis circulatiei tronsonul lung de 70 m care leaga podul de Insula Margareta. Nu trebuie omis.

Citadela a fost folosita de-a lungul anilor drept inchisoare sau depozit de praf de pusca. Vei ajunge sus deshidratat şi vei găsi apă la 1. PODUL PETÖFI – podul cartierelor din sudul orasului. Pe sub dealul de pe malul drept..podul nu a fost inaugurat decat in 1849. Pentru a intra in muzeul din Citadela taxa este 300 de forinti.3. dupa ce a fost distrus de nemti. lung de 350 m si lat de 10. A reintrat in folosinta in 1952 si are are 514 m lungime si 25 m latime. fiind primul pod reconstruit dupa razboi. alintata cu diminutivul Sissi. cand Ungaria a capatat statut de egalitate in cadrul nou createi Austro-Ungarii.sinucigasilor. fiind preferatul. Podul a fost de asemenea reconstruit. cel mai bun loc este dealul Citadelei. ca un avertisment la adresa celor care nazuiau la eliberarea nationala. dar merită. Reconstructia sa a durat sase ani. IV. PODUL LIBERTATII – este lung de 331 m si lat de 20 m.5l cu 500Ft. zi in care implinea o suta de ani. in 1945. a fost distrus in timpul retragerii armatelor germane. A fost construit intre anii 1894-1896. Trebuie să urci pe jos. Ca si celelalte poduri. Cazematele cu ziduri groase si turnurile cu care a fost inzestrata si-au pierdut din utilitate in 1867. Podul Libertatii leaga centrul Budei cu cel al Pestei. 16 . ca si Podul Elisabeta. in continuarea podului a fost construit un tunel destinat circulatiei urbane. Atractii turistice Citadella – in spatele monumentului Eliberarii se gaseste fortareata construita de austrieci dupa revolutia de la 1848. adica un pic peste un euro.60 m. podul are si o semnificatie nefasta pentru Budapesta. Refacut si a fost redat circulatiei la 21 noiembrie 1949. fiind in primejdie de a fi aruncat in aer de austrieci in timpul revolutiei de la 1848. Din pacate. Astazi. dar apoi nu a mai facut fata circulatiei automobilelor si a trebuit sa fie dotat cu instalatii de aerisire.. PODUL ELISABETA – face legatura intre doua artere principale din Buda si din Pesta si poarta numele frumoasei imparatese austriece din dinastia Habsburgilor. Pentru o vedere panoramică a oraşului. adaposteste un hotel. a fost folosit la inceput pentru circulatia vehiculelor timpului. un restaurant si o braserie. a fost dat din nou in folosinta in 1964. Important: cumpără-ţi apă înainte să urci dealul.

Edificiul. district  Orar: 9.00 € pentru pensionari si studenti .50 €. 11. Anual. iarna: 10.00 AM .30 si 11. are dimensiuni considerabile: 96 m inaltime. opere ale celor mai insemnati artisti maghiari de la sfarsitul sec. XI. si mai mult lumii ideilor si sentimentelor. Adresa: Szt. cu arhitectura 17 .00 € pentru adulti .00. 86 m lungime si 55 m latime. infatisandu-se privirii. iar sfintirea s-a facut in 1905.Fara vizita pe cupola: 400 HUF / 1. Constructia ei a durat peste cincizeci de ani: a inceput in 1851. 15.00 PM Pentru vizitarea basilicii exista ghiduri organizate in limba engleza de la orele: 9. V. Parlamentul – imensa cladire a Parlamentului a fost construita intre 1885-1902. Turistii se pot bucura si de excelenta acustica a Basilicii Sfantul Stefan. in ziua de 20 august are loc o procesiune care aniverseaza sanctificarea marelui rege in sec.00 sambata. 3.16.00 AM .30.  Preturi: 1600 HUF / aproximativ 6. picturi si fresce. Langa altar.30 de luni pana vineri si de la 9. intr-un frumos relicvariu neo-gotic.Bazilica Sf. Acestea sunt organizate in fiecare luni la ora 19:00 intre Iulie si Octombrie. 800 HUF / aprox. al XIX-lea. acustica pusa in evidenta in timpul concertelor de orga. se pastreaza mana dreapta mumificata a sfantului. in stil neo-gotic. in stil neo-renascentist. calauzite de principii pragmatice. 14.Fara vizita pe cupola: 1100 HUF / aprox. Interiorul este bogat decorat cu sculpturi. numita de credinciosi “Sfanta Dreapta”. 4 €. Stefan – este cea mai mare biserica din capitala.17:00 PM. Istvan ter. Leopold. Palatul Parlamentului pare a apartine mai putin lumii reale. zilnic.00. in capela Sf.

Rezervarile pot fi facut in timpul cat este deschis departamentul de turism. Pentru cetatenii din afara Uniunii Europene biletele costa 2640 de forinti si 1320 de forinti pentru studenti. ca intruchiparea mandriei nationale a unui popor insetat de independenta. spaniola. italiana. 18 . numita si sala cupolei si salile de la nordul si sudul acesteia.30 septembrie: de luni pana vineri de la 8:00 AM . Vizitatorii individuali nu au nevoie sa isi faca rezervare in avans. scara principala are o latime de 11 m si este impodobita cu fresce. Trebuie să iei bilete chiar dacă este gratuit. Edificiul are o lungime de 268 m. are 27 cupole. tururile turistice nu sunt posibile si eventual vor fi amanate pentru o data ulterioara daca deja au fost rezervate. pentru aurirea interiorului salii de sedinte s-au intrebuintat 60 kg de aur. Biletele se pot gasi la poarta X din Piata Kossuth. Biroul de vanzare a biletelor sunt deschise dupa cum urmeaza: 1 octombrie . rusa. franceza. 1 mai . Cele mai importante sunt sala centrala. Cetatenii Uniunii Europene pot vizita Cladirea Parlamentului. Nu este în limba română. Toată lumea rămâne impresionată de Clădirea Parlamentului. In timpul sedintelor parlamentare si receptiilor oficiale. gratuit daca fac dovada nationalitatii lor. pentru că mai târziu se aglomerează.6:00 PM. germana. E de preferat să mergi la tura de la 10. sambata de la 8:00 AM la 4:00 PM si duminica de la 8:00 AM la 2:00 PM. idis.30 aprilie: de luni pana sambata: 8:00 AM . Grupurile pot vizita Parlamentul din Budapesta numai cu rezervare prealabila.4:00 PM. de la poarta X. Poţi să îl vizitezi gratuit cu ghid. o latime maxima de 118 m. Sunt disponibile ghiduri in mai multe limbi straine: engleza. 12 şi 14.sa declarativa. în baza unui act de identitate. ca o materializare a dorintei de afirmare a importantei poporului maghiar. cea centrala este inalta de 96 m. duminica de la 8:00 AM la 2:00 PM. dar pentru limba engleză sunt 3 grupuri: la orele 10.

lui datorandu-i-se ridicarea unui ansamblu de cetati constituite intr-o retea de aparare a oraselor. in 1242. De-a lungul timpurilor cladirea a suferit numeroase modificari in urma atacurilor turcilor. Regele Bela al IV-lea a ramas in istorie ca un mare constructor. reconstruit astazi. Matei Corvin este ctitorul unei celebre biblioteci. pastrate pana in zilele noastre. in secolele urmatoare. sunt mandria multor biblioteci din Europa. ale carei volume.     VARA Apr Mai Iun Iul Aug Sept Oct de la 09:00 IARNA Noi Dec Ian Feb Mar Miercuri Joi Sâmbata 10:00 Preţ Adulti: 44 € Sub varsta de 12 ani: 22 € Sub vârsta de 6 ani: GRATUIT Bastionul Pescarului 19 . numite Corvina . Primul palat regal din Buda a fost construit de catre acest domnitor. Cladirea a fost marita si infrumusetata. adaposteste trei muzee.Palatul Regal – marea invazie mongola din 1241 s-a soldat cu distrugerea fortaretelor de pe intreg teritoriul tarii. devenind in timpul regelui Matei Corvin unul din marile centre culturale europene.

Situata in spatele zidurilor este o statuie ecvestra a regelui Stefan. dar bastionul existent nu a slujit niciodata cu adevarat cu scop defensiv. prezentand atat Buda cat si Pesta si serpuitoarea Dunare. Preturi: Taxa de intrare este de 200 de forinti. Podul Lantului si cladirile Parlamentului cu Pesta intinzandu-se pe o mare distanta este extraordinara. Dealul a fost numit dupa un preot caruia i-a fost cerut sa converteasca maghiarii 20 . Orar: Bastionul Pescarilor este deschis zilnic 24 de ore din 24. zidurile neo-romanice au fost numite astfel dupa pescarii orasului.80 €.Construit in 1905 pe locul castelului medieval. un memorial pentru fondatorul natiunii ungare. Dealul Gellért ofera vederi panoramice inimitabile ale orasului. aproximativ 0. a caror datorie era de a apara aceasta parte a dealului in timpul Evului Mediu. Este in intregime ornamentat cu manastiri albe. Luminat noaptea. sclipitoare. bastionul reprezinta o vedere sclipitoare de peste rau. si scari care unesc sapte turnulete simbolizand triburile maghiare care au cucerit bazinul carpatic in secolul IX. Panorama dinspre Bastionul Pescarului asupra Dunarii.

o figura feminina care tine ridicata palma victoriei. O statuie a preotului martir se gaseste la baza dealului. mai ales spre Arena Shopping Center. A fost a doua din lume. opere ale artistilor importanti ai momentului. luati in calcul ambuteiajele din mijlocul zilei. In prezent. a fost ucis fiind aruncat de pe deal intr-un butoi de catre agitatori militari.Chiar daca reteaua nu este atat de vasta ca cea din Viena. Budapesta se poate mandri cu o traditie in domeniul transportului subteran.frumoasa cladire a Operei Maghiare a fost construita intre anii 1875-1884. 21 . scena Operei a fost gazda unor spectacole remarcabile la care au participat mari artisti. Intrarea este gratuita iar biserica este deschisa de la 8:00 AM la 19:00 PM. Opera . Fatada. la acea vreme. In zona garii Budapest Keleti se afla un imens santier pentru racordarea acestei gari la noua magistrala de metrou. asa ca daca veti calatori cu masina in aceasta zona. iar a patra va fi inaugurata in curand. Decorul pictural este tot atat de bogat. dedicata membrilor trupelor sovietice care au murit eliberand Ungaria in 1945. conform legendei. foaierele sunt decorate cu o bogatie de sculpturi. In decursul existentei sale de mai bine de un secol. In varf este Monumentul Eliberarii. scarile. Metroul . exista trei magistrale de metrou. Prima linie de metrou a fost data în functiune in anul 1896.pagani la crestinism dar.

Primul metrou incepe sa circule pe la 05. M1 este cea mai veche line de transport sub pamant din toata Europa continentala. nu trebuie ocolit daca sunteti axat pe shopping. reduceri de 20%. In timpul zilei. Hilfiger.890 forinti (59 lei) la personal si accelerat. Toate lumea este de acord ca metroul este cel mai rapid mod de deplasare.620 forinti (85. Pe micuta strada pietonala. aproximativ 3. de la vitreine ce gem de branduri de lux. Nu lipsesc nici cafenele. pretul unui bilet de tren la clasa a II-a pe relatia Budapesta . Plaza Arena. asa ca ar fi bine sa nu ratezi o plimbare pe acesta ruta. M2 (rosu) si M3 (albastru). un mall imens. cat si imediata sa proximitate. Un babgulyás pe Vaci utca nu sare de 1000 forinti. pana la shop-uri cu artizanat traditional. metroul circula cam la fiecare 2 minute. In apropierea garii Nyugati (a doua gara in Budapesta) se afla West End.Exista trei linii de metrou – M1 (galben).Debrecen este de 3. IV.3 €.6 lei) la rapid si 5. Turistii care viziteaza Budapesta trebuie neaparat sa faca o plimbare pe Vaci utca. 22 . Pe autostrada M1 spre Viena la aproximativ 20 km de Budapesta se gaseste Premier Outlets Center. Toate liniile se intalnesc la Deák Té. pub-urile. Unul dintre marile centre comerciale din Budapesta. Salamander.00 si ultimul se retrage in jur de 23. 4. Shopping la Budapesta Cu siguranta cel mai practicat tip de turism este asa-numitul shopping trip. Brand-uri precum Mexx. Nici acest complex imens de outleturi. cu peste 400 de magazine. pe trei nivele. Marc O’Polo sau Humanic participă la miercurea de reduceri. la 15 minute. cluburile de noapte sau restaurantele cu specific unguresc. Preturi: 290 Ft/bilet metrou1. a introdus un bonus mai putin intalnit la noi – în fiecare miercuri.  In Ungaria. sunt magazine de toate felurile. cateva magazine au pentru o zi.2 lei) la Intercity. iar seara tarziu. in Pesta.00. Budapesta fiind unul dintre locurile preferate pe harta de cumparaturi a romanilor.430 forinti (65.4.450 Ft/biletul pe o zi  Budapesta este totodată unul dintre importantele noduri feroviare din Europa Centrală.

în creştere cu 6% la preţul curent faţă de încasările din primele şase luni al anului precedent. 382.145 mii (în creştere cu 5.551 mii de oaspeţi străini (în creştere cu 7. Vaci utca fi comparata cu Mariahilfer Straße din Viena. numarul de turisti de pe Vaci utca creste in lunile ianuarie – februarie si iulie – august. la un curs de 1 EUR = 280 HUF). IV. iar numărul oaspeţilor interni a scăzut cu 0. intr-un studiu publicat recent. Datorita faptului ca sezonul de reduceri in Ungaria are o durata destul de mare.8 %. Sejur. in camera dubla 1 Sursă: Oficiul Central de Statistică al Ungariei 23 . a fost desemnata.5. având asigurata asistenţă specială pentru copii.9 % faţă de aceeaşi perioadă din 2010). cel fără pereche. Prin mărimea şi serviciile oferite se poate compara cu cel care funcţionează în Amsterdam. Complexul Ramada Resort – Aquaworld din Budapesta este unul dintre cele mai mari hoteluri şi complexe de piscini acoperite în Europa.1 milioane euro. flux foarte mare de turisti.. tarife Puteţi vizita oraşul Gyula pentru 2 nopţi începând de la 59 euro de persoană la Hotel Wellness de 4 stele. Spaţiile de cazare comercială au realizat în perioada ianuarie-iunie 2011 un venit brut total de 107 miliarde forinţi (cca. strada de cumparaturi cu numarul cel mai mare de vizitatori. IV. Gradul mediu de ocupare a hotelurilor în primele şase luni a fost de 43%. Efectul turismului asupra zonei În prima jumătate al anului 2011 numărul oaspeţilor străini în spaţiile de cazare comercială a crescut cu 7. din care 876 hoteluri cu un total de 52 mii de camere şi 979 pensiuni cu un total de 11 mii de camere. Încasările totale ale unităţilor de cazare comercială au crescut cu 6. La data de 31 iunie 2011 în Ungaria funcţionau 2748 unităţi de cazare comercială. în Europa centrală.6. sunt doua dintre motivele pentru care Vaci utca. Un exemplu de sejur în Budapesta: HOTEL RAMADA RESORT AQUAWORLD 4* . şi tot ce este necesar pentru îngrijirea copiilor mici. numărul nopţilor de cazare petrecute de ei a fost de 4.7 % faţă de aceeaşi perioadă din anul 2010. dar in niciun caz cu Magheru sau Lipscaniul nostru.7%).2 % la preţul curent.Numar mare de magazine.1 În perioda ianuarie-iunie 2011 în spaţiile de cazare comercială au sosit 1.BUDAPESTA 263 eur/pers.

4 ore 75 eur/grup Vizita la Castelul Sissi: si show + pranz la Fratii Lazar: 29 eur/pers Ghid de limba romana pt Godollo: 85 eur/grup Meniu: supa gulas. cu rântaş. Preparatele sunt grase.  halate de baie gratuite. ca şi de poporul german. Specific naţionale sunt însă şi papricaşul şi supa de peşte de Szeged. Daca nu se intruneste acest numar minim se va recalcula pretul sau se vor oferi alternative (http://www. cu piper sau afumată.ro/ .Tariful include:  3 nopti cazare cu mic dejun bufet suedez + 2 cine la hotel. carnea de gâscă îndopată şi ardeiul iute. Bucătăria maghiară cunoaşte o varietate mare de prăjituri.  intrare libera la Aquaworld pe toata durata sejurului. desert specialitatea casei. iar sosurile sunt groase şi grase. apreciată şi 24 . salatele şi sarmalele.  parcare gratuita in fata hotelului. torte şi prăjiturele. Foarte răspândită este torta dobos.  intrare la Centrul Wellness si Spa Oriental aflat in incinta hotelului. cu îngroşală multă de făină şi smântană. Gulaşul (450 de Forinti) a fost adoptat de toate bucătăriile învecinate cu Ungaria. Prezentare gastronomică Bucătăria maghiară foloseşte carnea grasă de porc.7. Programe optionale: Cina la Borkatakomba: 24 eur/pers Tur de oras max. Bucuresti) Vă dorim sejur plăcut în Ungaria! IV. cafea. welcome drink Croaziera pe Dunare fara cina cu „Legenda Dunarii” cu ghidaj in limba romana durata o ora: 16 eur/pers Tarifele sunt valabile pentru un grup de minim 12 pers.borealtours. 1 pahar de vin. Smântâna însoţeşte supele de legume.  conexiune internet WIFI in tot hotelul. slănina preparată cu boia.

în România. peşte. supa de vişine( meggyleves Hideg ca în imagine). legume. gulyás ( gulaş ca în imagine ). palacsinta (clatite flambate în sos de ciocolată umplut cu nuci ) şi Cake Doboş ( cozonac stratificat. dar. sunt forme diferite de vegetale. servite cu nokedli (găluşte mici). cum ar fi. Două remarcabile elemente ale bucătăriei maghiare. de obicei evoca mult entuziasm în rândul străinilor. Dunacorso Restaurantul situat în inima Budapestei pe malul Dunării Ofera atat preparate din bucătăria tradiţională maghiară cat si meniuri mai populare precum preparate din pasăre. carne fiarta la foc mic in sos cremos. produse de patiserie şi umplute precum clatite (palacsinta ). numite főzelék precum si supe reci de fructe. Deseori se întâlnesc în această bucătărie şi pastele făinoase. supa maghiara de peşte fierbinte numita Supa Pescarilor sau halászlé . Ungurii sunt extrem de pasionaţi de supe . tocane . cu unt de ciocolata si acoperite cu o felie subtire de caramel). 25 . deserturi .Alte feluri de mâncare celebre maghiare ar fi Paprikás (tocana cu boia de ardei. care sunt greu de observat de către localnici.

sos tartar 2700F  Tocăniţă de somn cu 3400F  Paste cu branza -2100F 26 . sunca taraneasca / 3800F  Supe:  Supa de pui cu fidea de casa castron 890F  Supa de pui cu găluşte castron 890F  Supa gulas 890F  Supa de cirese 800F  Mâncăruri maghiare:  Pui cu boia de ardei 2900F  Picior de viţel pane cu cartofi. servit cu paine prajita 3800 F  Piept de raţă afumat salata cu fructe miere şi nuci. pâine – 3400 F  Hungaricum mixt rece / piept de raţă afumat.MENIU  Aperitive reci:  Ficat de gâscă la rece. patrunjel. salam cu boia de ardei.

3L de la 540 la 900 F  Ceai Nestle 0.33L 500F  Apa Aquarel 0.25L 700F  Sierra Tequila Silver 1100F  Whisky de la 1000 la 1900 F  Cafea espresso 550 F  Capucino 600 F  Cafea irlandeză 1600F  Frappe 900 F 27 . Deserturi:  Găluşte de brânză de vaci cu fructe – 1200F  Gundel clatita 1200F  Prajitura de fructe 1000F  Plăcinte de casă – 1000F  Tort de casă proaspăt 150F  Băuturi:  Bere 0.

zf.wall-street. ISBN 973-8250-52-8 http://ro. Ghid complet – Ungaria.ro/europa/sfaturi-utile-vacanta-budapesta-ieftin-eficient http://www.travelgirls. Sanda Ilies. Brigitta Pop.ro/idei-de-vacanta http://stirileprotv.ro http://www.org/wiki/Ungaria http://economie. editura Aquila’93. Oradea.info.hotnews.ro http://www.ro http://www.BIBLIOGRAFIE:             Cristina Marian.ungaria.ro http://nomadic.money.wikipedia.hu Oficiul Central de Statistică al Ungariei 28 .dunacorso.ro http://www.ro http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful