1. Evidențiați cele două efecte statice prin exemple numerice. 2.

Realizați un comentariu de maxim o pagină cu privire la ireversibilitatea procesului global utilizând bibliografia specifică. 3. Realizați un eseu despre economia globală pornind de la următoarea bibliografie: a. Thomas Eriedman – Pământul este plat. Scurtă istorie a secolului XXI, Ed. Polirom, Iași, 2007 b. Daniel Inich – Lumea e rotundă, pericole ascunse pentru economia globală, Ed. Publică, București, 2009 c. www.wto.org 4. Realizați următoarele clasificări: a. Țările cu cea mai rapidă creștere a comerțului (primele 25) b. Primii 10 exportatori și importatori în comerțul cu bunuri c. Primii 10 exportatori și importatori în comerțul cu servicii 5. a. Găsiți, motivați și argumentați o idee de afaceri sau o soluție viabilă pentru antreprenori români care doresc să se extindă în exterior b. Evidențiați câteva puncte forte și slabe necesare pentru a fi cunoscut.

4.a Țările cu cea mai rapidă creștere a comerțului • Middle East — 4.9% • • CIS — 4.6% • • South-Central America — 4.5% • • China — 9.2% • • Four Asian NIEs — 4.2%
1. Zambia 2. Qatar 3. Lebanon 4. Jordan 5. China 6. Argentina 7. Estonia 8. Turkey 9. Sri Lanka 10. India 11. Nigeria 12. Egypt 13. Kazakhstan 14. Indonesia 15. Lithuania

b. Primii 10 exportatori și importatori în comerțul cu bunuri

Canada. Gă siț i. produse pentru copii. îmbrăcăminte. alimente şi băuturi. se află mulţi români plecaţi la studii sau la muncă. În situatia asta. Germania. Belgia. dar şi România. atât alimentare. Spania. motivaț i ș i argumentaț i o idee de afaceri sau o soluț ie viabilă pentru antreprenori români care doresc să se extindă în exterior Timişoreanului Ovidiu Şandor (41 de ani) i-a venit ideea lansării portalului pravaliadeacasa. 4. 4. mă lua dorul de casă. sătui de povara unei imagini negative. care simt nevoia să se mândrească cu autenticul nostru. SUA. icoane). sentiment puternic în special în prag de sărbători nu îmi era deloc uşor să găseasc produse româneşti pe care să le scot cu mândrie în lume". Cele mai ieftine produse sunt cele din sfera alimentară. În momentul de faţă. unde a făcut studiile doctorale. fie că. A fost plecat pentru o perioadă în Suedia. "fie că doream să mă mândresc cu tot ce este românesc şi de calitate în faţa unor prieteni străini.000 de produse. Comenzile au venit din Franţa. iar dezvoltatorii magazinului vor să ajungă să deţină în jur de 3. Până acum.ro este un magazine online ce oferă în acest moment aproximativ 500 de produse. Italia. cât şi culturale. brusc. Anglia şi Israel. produse care pot fi cumpărate cu un leu. De la Eugenia şi pufuleţi la icoane pe sticlă Pravaliadeacasa. cosmetice şi produse pentru sărbători. filme şi muzică. Pe site se găsesc opt categorii de produse: cărţi.000 de vizite. . artă populară (covoare. până în prezent.c. 3. SUA. cu iz de nostalgie: Eugenia sau pufuleţi. În perioada petrecută în Suedia. Site-ul a fost lansat de şapte zile şi a avut. Franţa. Cel mai scump produs este o icoană pictată pe sticlă la 250 de lei.ro plecând de la o experienţă personală. valoarea medie a comenzii este de 50 de euro. povesteşte Ovidiu Şandor.4 milioane de români sunt stabiliţi în ţări precum Italia.

Are o avere estimată de „Forbes România“ la 18-19 milioane de euro. prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice. Cine este Ovidiu Şandor ? Ovidiu Şandor are 41 de ani şi este unul dintre cunoscuţii oameni de afaceri ai Banatului. Există o persoană cheie în proiect care acoperă tot ce înseamnă logistică. iar 95% dintre clienţii firmei provin din Germania şi Marea Britanie. Animona Huţu. pe plan european sunt atestate 2. alături de sora sa. pentru comunicare şi promovare. consilier la MADR. pentru a obtine un atestat de produs traditional. ModaTim. cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalitatii. b. inclusiv a naturii si caracteristicilor materiei prime si/sau ale ingredientelor utilizate si/sau a metodei de preparare a produsului. descrierea metodei de productie. partea de dezvoltare şi de marketing a fost externalizată către două firme locale: Dream Production pentru dezvoltare. ModaTim Investment.000 de angajaţi si vor absorbi investiţii de aproximativ 50 milioane de euro. Confecţiile rămân însă. producatorul trebuie sa depuna la Directia Agricola un caiet de sarcini care sa contina numele produsului. cel mai mare proiect de birouri din afara Bucureştiului (43. Evidenț iaț i câteva puncte forte ș i slabe necesare pentru a fi cunoscut . o afacere de suflet. 890 de produse frantuzesti. Ovidiu Sandor se ocupă şi de conducerea fabricii de confecţii. Cele cinci clădiri vor găzdui circa 3. Paralel cu business-ul imobiliar.000 metri pătraţi) care se estimează a fi finalizat până în 2013. Escada şi Burberry. companie lansata în anul 2005 de către producătorul de confecţii ModaTim. elemente care sa prezinte evaluarea caracterului traditional.com ca.Costurile pentru acest proiect se ridică până acum la aproximativ 7. A absolvit studiile Politehnicii din Timişoara şi a obţinut în 2010 doctoratul în Suedia. Printre cei mai mari clienţi ai ModaTim se numără Jaeger.000 de euro. deţine parcul de afaceri City Business Centre din Timişoara.366 italiene. a precizat pentru Ziare. descrierea caracteristicilor produsului. mai mult decât imobiliarele. chimice. game de produse şi dezvoltare.653 de produse traditionale romanesti. ModaTim lucrează în totalitate pentru export. aceştia exportând la rândul lor în toată Europa. 526 de produse spaniole etc. cea mai bună companie de consultanţă de marketing pe plan local. cu referire la traditionalitatea acesteia. microbiologice si/sau organoleptice care se raporteaza la traditionalitate. La ora actuala. Iuliu Malos. În rest. respectiv EBIG. 4.