INSTALATII ELECTRICE DE CURENTI SLABI.

Sunt instalatii electrice parcurse de curenti mici deoarece puterea receptoarelor este mica si tensiunile de alimentare sunt mici. Exista 3 categorii de instalatii : A. Instalatii pentru semnalizari acustice si optice A1. Instalatii de sonerii A2. Instalatii de avertizare incendii B. Instalatii electrofonice B1. Instalatii de telefonie B2. Instalatii de interfoane B3. Instalatii de radioamplificare C. Instalatii de ceasuri electrice A1. INSTALATII DE SONERII - au rol de a produce un semnal acustic pe cale electrica la actionarea unui butoane de sonerie care se afla in diferite puncte din cladire.

F

Trafo B1 - B5 S1 - S2

N

220/5 V

au rolul de a avertiza prin intermediul unei centrale declansarea unui incediu . Butoanele sunt amplasate intr-o cutie metalica si sunt pe pozitia apasat . + 3K s 1. iar la aparitia fumului intr-un anumit loc detectorul respectiv i-si deschide contactul fapt care este semnalizat de catre centrala acustic si optic Butoanele de avertizare incendii sunt prevazute cu un contact deschis si se conecteaza in circuit in paralel. tinute in aceasta pozitie prin intermediul unui capac cu sticla.5K Conectarea butoanelor de avertizare incendii pe o linie de butoane . Butoanele se leaga pe linii separate de detectoare. Avertisarea se face automat de catre detectorii de fum sau temperatura sau manual prin actionarea unor butoane . Daca se sparge sticla capacului butonul i-si revine la pozitia initiala si se inchide contactul sau normal inchis fapt care este semnalizat acustic si optic de catre centrala. Detectoarele de fum sunt prevazute cu contacte normal inchise si se inseriaza in circuit . Contactul sau normal inchis se deschide si acesta este conectat in circuit.A2. INSTALATII DE AVERTIZARE INCENDII .

care amplifica semnalul primit de la sursa la valori de peste150W .tablouri electrice . Conectarea detectoarelor de .care poate fi un radioreceptor .+ 3K s 1.conductoare electrice . Elementele instalatiei sunt: .sursa de semnal . magnetofon . casetofon sau microfon .difuzoare . INSTALATII DE RADIOAMPLIFICARE .prin intermediul carora se distribuie semnalul pe mai multe circuite .realizeaza transmiterea programului radio sau a programului propriu statiei la distanta mare in diferite puncte ale cladirii.care transforma semnalul in sunete si controleaza intensitatea acestuia Pe un circuit se pot monta 20 -30 difuzoare in paralel.prin intermediul carora se transmite semnalul electric .statia de amplificare .5K fum B3.

Ceasurile secundare se conecteaza in paralel maxim 70 pe o linie. INSTALATII DE CEASURI ELECTRICE . ceasuri secundare . in paralel cu sursa de alimentare se afla o sursa de alimentare de siguranta ( cu acumulatori) care se cupleaza daca nu este tensiune pe reteaua electrica . 24V . conducte de legatura. Ceasul principal este cu pendul actionat electric. 3 .Tensiunile de lucru pot fi de 12V .STATIE DE AMPLIFICARE C.permit indicarea orei exacte in diferite puncte dintr-o cladire publica sau institutie. Se compun din :ceasul principal .