You are on page 1of 5

Architectuurverslag: Kubushuizen Rotterdam

Van: Mitchell Sabajo Klas: H4b Vak: CKV

Inleiding
Dit is een ckv verslag over architectuur. Ik heb de kubushuizen gekozen omdat het een van de bekendste architecturen bezienswaardigheden zijn in Rotterdam.

Informatie: Naam: Kubuswoningen Naam architect: Piet Blom Datum bezichtiging: 23-03-2012 Plaats: Rotterdam Telefoon: 010-4142285 Adres Kijk-kubus Overblaak 70 3011 MH ROTTERDAM Recensie: Mary N "Leuk om even een kijkje te nemen." 27-12-2010 Toch wel interessant om even binnen in een Kubuswoning te kijken 2,50 pp. Grappig om te zien, alles schuin, steile trappen, ruimte viel ons mee. Het ligt bij station Blaak. De omgeving is leuk, vlakbij de Oude Haven.
"Grappige huisjes" kc

37 jaar Uden 8620 reispunten Waardering 7,0 6-4-2011 De kubuswoningen in Rotterdam staan zowat midden in het centrum. Erg apart om te zien dat je in zulke rare huisjes kunt wonen. Ik ben dan wel benieuwd hoe je zon woning inricht.

Beschrijving van de gebouwen: Het kubuswoningcomplex vormt de Overblaak, ook wel het Blaakse Bos genoemd. Piet Blom ontwierp deze paalwoningen (boomwoningen). Ze zijn gebouwd van 1978 tot en met 1984. De paalwoning bestaat uit: een houten gekantelde kubus met een punt op een betonnen paal, waarin je de entree en het trappenhuis vind. In de kubus zijn 4 omgevingen: de keuken en woonkamer, de slaapkamers en de hobbyruimte. De woningen hebben schuine muren en hebben weinig woonruimte. Materiaalgebruik: De kubuswoning bestaan uit een houten omgekantelde kubus, die staat op een zeshoekige kolom een soort steen/betonnen paal. Het belangrijkste materiaal is beton. Daar is namelijk de paal van gemaakt die de woning draagt/ houd. De paal is met baksteen bedekt. Ook glas is wat verwerkt in de paalwoningen. Mensen kunnen door het glas naar buiten kijken en dat hoort ook zo in een huis. Het glas is net als de muren schuin. De paalwoning bestaat uit een houten omgekantelde kubus. Kleurgebruik: Een kenmerk van deze gebouwen is dat de huizen geel zijn. Dat zie je niet zo vaak bij gebouwen. Deze gele gebouwen springen er heel erg uit in Rotterdam. Ik denk dat Piet Blom van te voren heeft nagedacht welke kleur hij zou gaan gebruiken, het kleur geel is heel fel waardoor iedereen het snel op zal merken. De locatie: De mensen die in de kubuswoningen willen wonen zijn volgends mij jonge mensen die eens wat anders willen dan een normaal huis. Als je in dit huis wilt wonen moet je wel even wennen.

Ik vind de locatie van de gebouwen goed, want het is een goed bereikbaar met de trein, metro, tram en de auto. De bereikbaarheid is belangrijk voor iedereen. Ik vind dat deze gebouwen de stad opvrolijken, want in de omgeving is niet echt veel kleur. De ruimte onder de kubussen op de begane grond worden gebruikt voor kleine bedrijfsruimtes en als ontmoetingsplek. Ook is er rekening gehouden met de omgeving zelf bij de bouw van de 39 paalwoningen. De weg onder de woningen is vrij voor verkeer, zodat het verkeer niet belemmerd wordt. De kleur geeft de stad weer leven en een nieuwe imago. De functie: De woningen zijn bedoeld om de stad op te vrolijken en ook om in te wonen. De woningen zijn makkelijk bereikbaar, het is mooi, interessant, het is veilig om in te wonen en toeristen hebben toegang tot 1 van de woningen. Dit zijn de ruimtes: - De keuken en de woonkamer, daar zijn mensen veel dus het is goed dat het naast elkaar ligt. - 2e verdieping is de slaapkamer en de 3e verdieping de hobbykamer. Mijn mening Toen ik de kubuswoningen ging verwachtte ik dat niet veel maar ik was wel aardig verrast. Het zag er wel tof uit. Ik vind het erg creatief, maar niet erg functioneel maar het vervult wel zijn functie ik kan het wel waarderen dat hij het heeft ontworpen is toch wel wat anders. Ik ben voor originaliteit.