Fondurile structurale europene

Fondurile structurale europene

Utilizarea fondurilor ne priveşte pe noi toţi, pentru că prin intermediul lor România are şansa de a se dezvolta şi moderniza mai rapid.

De ce...fondurile nerambursabile? La ce ne ajuta aceste fonduri?
Asistenta oferita pentru tarile membre ale Uniunii Europene e foarte importanta acum, data fiind cresterea decalajelor intre regiuni pe care le antreneaza extinderea. Aceste fonduri pun in aplicare politica actuala de dezvoltare economica si sociala a Uniunii Europene . Reusita acestei politici este parteneriatul dintre toti cei implicati : administratiile nationale, regionale si locale, societatea civila, mediu de afaceri, unitati de cercetare si dezvoltare ,etc. I perioada 2007-2013 o treime din bugetul Uniunii Europene va fi alocat politicii de coeziune ce va fi finantata prin trei instrumente financiare: • Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) – destinat reducerii dezechilibrelor intre diferite regiuni ale Uniunii Europene ; • Fondul Social European (FSE) – principalul instrument al politicii sociale a Uniunii Europene ; • Fondul de Coeziune (FC) – trebuie sa contribuie la intarirea coeziunii economice si sociale a Comunitatii Europene, in vederea promovarii unei dezvoltari durabile. Se urmareste pentru perioada 2007 – 2013 realizarea urmatoarelor prioritati nationale: • Cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere; • Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport; • Protejarea si imbunatatirea calitatii mediului; • Dezvoltarea resurselor umane, promovarea ocuparii si incluziunii sociale si intarirea capacitatii administrative; • Dezvoltarea economiei rurale si cresterea productivitatii in sectorul agricol; • Diminuarea disparitatilor de dezvoltare intre regiunile tarii.

Cine poate accesa aceste fonduri?
Solicitantii de fonduri pot fi : • Companii private, IMM-uri (intreprinderile mici si mijlocii), microintreprinderi; • Organizatiile neguvernamentale (ONG-uri); • Autoritatile administratiei publice (primarii, consilii locale, consilii judetene); • Institutiile publice, cum ar fi cele de sanatate, institutiile academice, serviciile de interventie in situatii de urgenta.

-1-

Este cunoscut faptul ca dupa efectuarea cheltuielilor eligibile de catre beneficiar. etc.2007. Daca in cadrul cererii de finantare s-a incercat sa se faca o estimare cat mai exacta a costului total al proiectului in etapa de implementare e vorba de cheltuielile efective.) din toate punctele de vedere. in functie de programul accesat.09. insa cea mai importanta este punerea in practica a ceea ce scrie in proiectul deja aprobat si implicit primirea cofinantarii. beneficiarului i se acorda un avans de 20% pentru demararea procesului de implementare. CUM SE ACCESEAZA UN FOND STRUCTURAL NERAMBURSABIL ? Ce inseamna implementarea unui proiect? Implementarea unui proiect presupune elaborarea. vino cu o idee. Dosarele de achizitii si plati presupun intocmirea unei intregi documentatii. acestuia i se deconteaza intre 30% si 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Informeaza-te mai mult despre aceste fonduri si incearca sa pui in aplicare ideile tale. De aceea e foarte important ca aceasta etapa sa fie intocmita cat mai bine si corect pentru a nu se pierde sumele ce au fost alocate in urma aprobari cererii de finantare. Baza de derulare a procedurilor de atribuire o reprezinta OUG 34/2006.000 euro).De asemenea. lucrari sau bunuri se organizeaza licitatii sau selectii de oferte (pentru valori sub 10. Italia. contributia ta poate fi esentiala. referitoare la cresterea pragurilor valorice sub care Autoritatea Contractanta -2- . Daca consideri ca nu te poti descurca singur in tot acest amalgam de legi ce trebuie cunoscute foarte bine. Expune aceasta idee autoritatilor locale responsabile sau pune-o in aplicare chiar tu si poate vei reusi sa aduci o schimbare. Daca iti doresti ca satul in care locuiesti sa arate ca un adevarat sat european. depunerea si sustinerea dosarelor de achizitii si a dosarelor de plati. Un proiect care a fost aprobat si declarat eligibil nu inseamna ca a si intrat in posesia cofinantarii nerambursabile. La prezenta ordonanta s-au adus unele modificari prevazute in OUG 94/ 26. Germania. Toate acestea inseamna volum mare de munca. Pentru achizitionarea de servicii. daca iti doresti un viitor mai bun nu numai pentru tine ci si pentru cei din jurul tau. tara ta sa fie la nivelul tarilor europene (Franta. Foarte multi – in necunostinta de cauza. pentru tinerii dornici sa aiba o afacere proprie aceste fonduri pot reprezenta o pista de lansare. care este dupa caz intre 45% si 65% (referitor la programul Sapard). cred ca cel mai important este sa aprobi un proiect. timp si o cunoastere foarte buna a legislatiei ce reglementeaza achizitiile publice. documentatii ce trebuie depuse si sustinute pentru realizarea unui proiect apeleaza la persoanele abilitate sa-ti ofere consultanta in domeniu si asa vei fi sigur de reusita proiectului tau. Pentru fondurile structurale (mai exact FEADR) dupa aprobarea cererii de finantare si semnarea contractului.

dialogul competitiv. si anume: a) pentru contractul de furnizare: cresterea pragului valoric de la 40000 euro la 75000 euro. bunuri. nu sunt decontate de catre fond. pentru ca o mare suma din cofinantarea proprie ar fi cheltuita pe avansuri si s-ar ajunge la o incapacitate de plati pe parcursul derularii implementarii. poate sa-i ingreuneze implementarea proiectului. tinand cont de faptul ca toate cheltuielile ce reprezinta avansuri (exceptand consultanta). cererea de oferte. specificati si obligatia acestuia de a va asista la implementarea proiectului. sa va ofere si serviciile pentru implementare. O firma de consultanta cu experienta va poate asigura o realizare cat mai rapida a proiectului si finalizarea lui cu succes. iar cand incheiati un contract cu firma de consultanta. Fara implementare va fi imposibil sa primiti fondurile nerambursabile pentru proiectul dumneavoastra! -3- . In concluzie. Consultantii ii pot oferi beneficiarului asistare in intocmirea documentatiei de participare la licitatii garantand corectitudinea si acuratetea participarii agentilor economici la procedura de atribuire precum si reducerea timpului dedicat intocmirii dosarelor. desi initial acesta detinea intreaga cofinantare proprie. E bine ca cel care va intocmeste cererea de finantare si va aproba proiectul. nu neglijati partea de implementare a unui proiect. Colaborarea cu niste consultanti specialisti. Pentru a se evita problemele intampinate la programul SAPARD si pentru o cat mai buna accesare a fondurilor structurale nu ezitati sa apelati la o firma de consultanta specializata. De asemenea intre consultant si beneficiar trebuie sa existe o buna comunicare. constructii. licitatia restransa. Nici aceasta nu reprezinta o actiune de neglijat. inseamna si asistenta la incheierea contractelor cu furnizorii de servicii. beneficiarului revenindu-i sarcina de a fi cat mai receptiv la solicitarile consultantilor pentru o buna desfasurare a tuturor etapelor proiectului. c) pentru contractui de lucrari: cresterea pragului valoric de la 250000 euro la 500000 euro. concursul de solutii. b) pentru contractul de servicii: cresterea pragului valoric de la 40000 euro la 75000 euro. care detine specialisti in acest domeniu. Pentru beneficiarii fondurilor structutrale cu o finantare publica mai mica de 50% din total costuri eligibile autoritatea de management va decide ce procedura se aplica.poate aplica procedura de cerere de oferta. utilaje. conditie care nefiind cunoscuta de catre un beneficiar. Incepand cu 1 ianuarie 2007 autoritatile contractante au obligatia de a se inregistra in SEAP (Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice). negocierea. Proiectele cu finantare europeana au reguli stricte si de aceea cei ce doresc sa faca achizitii din fonduri europene trebuie sa respecte anumite reguli referitoare la aceste proceduri de atribuire. Procedurile de atribuire supuse OUG 34/2006 cu modificarile ei sunt: licitatia deschisa.

releveu cladire. Deosebirea dintre autorizatia de mediu. la IPM. plan de situatie dovada mediatizarii publice statutul societatii aviz de principiu sau autorizatie de functionare de la primarie autorizatie sanitara autorizatie sanitara veterinara contract apa . -4- . dizolvare urmata de inchidere. pentru activitati existente si pentru cele noi. concesionare. Autorizare. in vederea asumarii acestora de catre partile implicate. Fata de restul autorizatiilor (Sanatate. Acordul de mediu este actul tehnico . serviciul Acorduri. fuziune. prin care sunt stabilite obligatiile de mediu.juridic prin care sunt stabilite conditiile si parametrii de functionare.canal si aviz de gospodarire a apelor conform NTPA 001 si NTPA 002/97 autorizatie de gospodarire a apelor contract deseuri menajere act de proprietate (extras CF) sau contract de inchiriere. Autorizatia de Mediu este cea mai importanta. vanzari de active. Valabilitatea acordului si a autorizatiei de mediu este de maximum 5 ani. inclusiv pentru vanzare de actiuni. toate societatile comerciale au nevoie de autorizare din partea Agentiei de Protectie a Mediului. modificarea celor existente si pentru activitati din domeniul transporturilor. 137/1995 a protectiei mediului) Avizul de mediu este un act tehnico-juridic eliberat in scris de autoritatea competenta pentru protectia mediului. energiei.si se emite in trei exemplare. in acest sens. La expirarea perioadei de valabilitate este necesara obtinerea unei reinnoiri. in urmatoarele situatii: schimbarea titularului unei activitati cu impact asupra mediului si/sau modificarea sau incetarea unor astfel de activitati. PSI.juridic prin care sunt stabilite conditiile de realizare a unui proiect sau a unei activitati din punct de vedere al impactului asupra mediului. potrivit legii. Avize se depune o documentatie in doua exemplare. acordul de mediu si avizul de mediu : Autorizatia de mediu este actul tehnico . lichidare in conditiile legii. Protectia Muncii etc). Documentul este emis in scopul cunoasterii impactului asupra mediului de catre partile implicate in tranzactie si asumarii responsabilitatilor privind protectia mediului. constructiilor hidrotehnice (prevazute in Legea nr. divizare. ca prevederi ale unui program pentru conformare. se obtine ultima si intotdeauna cu efortul cel mai mare. continand (dupa caz) urmatoarele: cerere semnata si depusa de titular fisa de prezentare si declaratie plan de ansamblu. pe baza acordului de mediu. autorizatie de construire aviz PSI avizele altor factori interesati dovada platii tarifului (la casieria IPM sau la trezorarie) Acordul si/sau autorizatia de mediu se elibereaza dupa obtinerea tuturor celorlalte avize necesare. Cererea de autorizatie de mediu este obligatorie la punerea in functiune a obiectivelor noi care au acord de mediu. Autorizatia de mediu se emite de IPM in vederea obtinerii autorizatiei de functionare. Cererea de acord de mediu este obligatorie pentru investitii noi.Necesare accesarii fondurilor structurale In prezent.

Afacerea. resaparea si refacerea anvelopelor Fabricarea articolelor din material plastic Fabricarea sticlei si a articolelor din sticla Fabricarea de produse refractare Fabricarea de obiecte sanitare din ceramica Fabricarea articolelor din beton. ciment si ipsos Fabricarea de produse abrazive Productia de profile obtinute la rece Turnarea metalelor Fabricarea de usi si ferestre din metal Fabricarea uneltelor Fabricarea calculatoarelor si a echipamentelor periferice Fabricarea echipamentelor de comunicatii Fabricarea produselor electronice de larg consum Productia de ceasuri Fabricarea de instrumente optice si echipamente fotografice Fabricarea de acumulatori si baterii Fabricarea de echipamente electrice de iluminat Fabricarea de aparate electrocasnice Fabricarea de pompe si compresoare Fabricarea utilajelor pentru industria textile. franghii. Domeniile eligibile fiind dintre cele mai diverse. a imbracamintei si a pielariei Fabricarea autovehiculelor de transport rutier Constructia de nave si barci Fabricarea de aeronave si nave spatiale Fabricarea de motociclete Fabricarea de biciclete si de vehicule pentru invalizi Fabricarea de mobila Fabricare jocurilor si jucariilor -5- . Agricultura Piscicol Ferme de pasari sau animale Pensiuni turistice Linii de productie alimente Dezvoltare turistica Mobilier Firma de Carbuni pentru gratar Transport persoane Gradinitele particulare Firmele de publicitate Comert Internet Logistica Alimentatie Agentii de turism Fabricarea bauturilor Productia de bauturi racoritoare nealcolice Productia de ape minerale si alte ape imbuteliate Fabricarea produselor textile Productia de tesaturi Finisarea materialelor textile Fabricarea de metraje prin tricotare sau crosetare Fabricare de covoare si machete Fabricarea de odgoane. la fel ca majoritatea afacerilor care se vor dezvolta pe teritoriul Romaniei se pot bucura de subventiile oferite de UE. de la afaceri rurale pana la spatii comerciale sau afaceri.Pentru absolut orice investitie noua este necesara obtinerea unui acord de mediu iar fara o autorizatie de mediu nici un agent economic nu poate functiona in legalitate. sfori si plase Fabricarea articolelor de imbracaminte Fabricarea articolelor de imbracaminte din piele Fabricarea articolelor de imbracaminte pentru lucru Fabricarea de articole de lenjerie de corp Fabricarea articolelor din blana Fabricarea incaltamintei Fabricarea anvelopelor si a camerelor de aer.

.... mecanisme şi terminologii comunitare -6- .... detergentilor si a produselor de intretinere.. paie si alte materiale vegetale Fabricarea de furnire si a panourilor din lemn Fabricarea ambalajelor din lemn Fabricarea articolelor din hartie si carton Fabricare substantelor si a produselor chimice Fabricarea colorantilor si a pigmentilor Fabricarea sapunurilor..comara. (lista continua) www...consultant jurist Adriana Tudorache .. pluta........ 16181 Referat pt.....ro ..consultant expert .Firma de consultanta Fonduri Structurale Marius Ilie .. Seminarul de Instituţii.........COMARA PROJECT CONSULTING . tratarea si distributia apei Colectarea si epurarea apelor uzate Recuperarea materialelor Lucreari de finisare Restaurante Activitati de editare a ziarelor Activitati de editare a altor produse software Activitati de distributie a filmelor cinematografice.......implementare proiecte Both Emese IMAPA Gr..... video si a programelor de televiziune Activitati de difuzare a programelor de radio .manager general Ileana Vaidianu ..Prelucrarea lemnului Fabricarea produselor din lemn si pluta Fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite Fabricarea produselor din lemn.. cosmetice si de parfumerie Fabricarea uleiurilor esentiale Fabricarea preparatelor farmaceutice Fabricarea articolelor din cauciuc Repararea masinilor Repararea echipamentelor electrice Instalarea masinilor si echipamentelor industriale Furnizarea de abur si aer conditionat Captarea....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful