NEVOIA DE A SE MISCA SI DE A AVEA O BUNA POSTURA

DEFINITIE A se misca si a avea o buna postura sunt o necesitate a fiintei vii de a fi in miscare,de a-si mobiliza toate partile corpului prin miscari coordonate,de a pastra diferite parti ale corpului intr-o pozitie care sa permita eficacitatea functiilor organismului. Circulatia sangelui este favorizata de miscarile si activitatile fizice. Independenta in satisfacerea nevoii Mentinerea independentei miscarii corpului si a bunei posturi sunt determinate de integritatea aparatului locomotor( sistem osos si muschiular,a sistemului nervos si a aparatului vestibular.Oasele actioneaza ca parghii,avand rol fundamental in realizarea miscarilor.Muschii actioneaza prin proprietatile lor :excitabilitate,contractibilitate,elasticitate.Aparatul vestibular mentine echilibrul static si dinamic al corpului. Sistemul nervos-cerebelul-alaturi de aparatul vestibular,contribuie la reglarea echilibrului,dar regleaza totodata si tonusul muscular si miscarile fine. FACTORI CARE INFLUENTEAZA SATISFACEREA NEVOII
FACTORI BIOLOGICI—varsta si dezvoltarea :copilul mic are miscarile mai putin coordonate,dobandindu-si controlulpe masura ce ce inainteaza in varsta ; copilul este foarte activ,se mobilizeaza si ia tot felul de pozitii. --adultul este activ,in deplinatatea puterii,da suplete miscarilor le coordoneaza ; --varstnicul are forta fizica redusa, la fel agilitatea,ramane totusi activ in exercitii moderate. --constitutia si capacitatile fizice :influenteaza intensitatea efortului fizic pe care-l depune individul.

FACTORI PSIHOLOGICI :-EMOTIILE-pot fi exprimate prin miscari ale
corpului,pulsul si tensiunea arteriala se modifica in raport cu emotiile,stresul,teama.

cu ajutorulcarora se mentine stabilitatea.echilibrul siraporturi constante intre corp si mediu si intre diferite segmente ale corpului.bratele pe langa corp. MISCARI ADECVATE Tipuri de miscari : Abductie-miscari de indepartare fata de axul median al corpului. gamba-coapsa) ROTATIE-miscare realizata in jurul axului care trece prin lungul segmentului care se deplaseaza.inflacarat sau calm. Adductie-miscari de apropiere fata de axul median al corpului. --ORGANIZAREA SOCIALA :fiecare societate are legi si regulamente pentru ca individul sa-si mentina sanatatea. --culcat( clinostatism)-decubit dorsal( pe spate).traditii sau obiceiuri religioase.sprijinit pe podea.cu marginea externa ridicata CIRCUMDUCTIE-miscare complexa care totalizeaza flexia.adopta diferite posturi in viata cotidiana.drept.bratele sprijinite.piciorul in unghi de 90 de grade cu gamba.extensia.gambele drepte.antebrat. FLEXIE EXTENSIE-miscari de apropiere sau indepartare a2 segmente apropiate( brat.spatele drept.grav.-PERSONALITATEA :temperamentul determina ca individul sa fie mai activ.religia :individul poate lua posturi acceptate.gambele verticale. --in picioare(ortostatism)-capul inainte.spatele rezemat.iar supinatia este miscarea inverse.legate de obiceiuri.la picior palma priveste lateral. Societatea organizeaza activitati pentru petrecerea timpului liber. PRONATIE-SUPINATIE-pronatia este miscarea de rotatie a mainii prin care palma priveste in jos. decubit lateral stang sau drept(intr-o parte).chiar daca depune un efort deosebit.piciorul in unghi de 90 de grade cu gamba --sezand-capul drept.abductia si le asociaza cu rotatia. EXERCITII FIZICE-sunt activitati fizice effectuate cu scopul de a imbunatati randamentul muschiular si circulatia. decubit ventral(pe abdomen).soldurile.in miscare si agrement.coapsele orizontale. --ROLURI SOCIALE :in socitate individul poate indeplini activitati ce impun un efort fizic mai mare sau mai mic.in functie de societatea in care traieste. -active :executate de individ . -Traditia. FACTORI SOCIOLOGICI :-CULTURA-individul practica activitati fizice. MANIFESTARI DE DEPENDENTA Postura adecvata( sau atitudinea)—functia corpului omenesc bazata pe actiunea sinergica si coordonata a elementelor aparatului locomotor si a sistemului nervos. pe care sa-l compeseze prin rezistenta fizica si ore suficiente de repaus.

-izomerice-contractii musculare in care lungimea muschiului ramane neschimbata.-pasive :miscari ale articulatiilor executate de catre o alta persoana. .crescand numai tensiunea sa( ex. -de rezistenta :exercitii fizice in care creste tonusul muscular. contractia muschilor pentru mentinerea pozitiei corpului).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful