ETNOMETODOLOGIA

Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi Facultatea de Istorie , Filozofie şi Teologie Specializarea: Sociologie

ETNOMETODOLOGIE – HAROLD GARFINKEL
Referat la disciplina: Teorii sociologice contemporane

Profesor: Rariţa Mihail Studenta: Dănilă Elena Anul I

psihologia socială şi etnologia. Scopul sau declarat este de "cunoastere a modului cum activitatile obisnuite cuprind metode de a face analizabile rational actiunile practice. Garfinkel (1968) sugera ca "particula etno pare sa trimita. dată la care găseşte un post la universitatea californiană din Los Angeles (UCLA). fondatorul etnometodologiei. într-un fel sau altul. Explicând originile termenului. care-și propune studiul metodelor. Univers Enciclopedic. etnometodologia a fost ilustrata de Harold Garfinkel si de lucrarile de sociologie dramaturgica ale lui Erving Goffman. atât pentru ei însisi cât si pentru ceilalti. Grafinkel urmareste analiza detaliata a metodelor folosite în viata cotidiana prin care oamenii îsi explica activitatile. De fapt. 1 Gordon Marshall Dictionar de sociologie Oxford. şi-a început studiile universitare în 1946 la Harvard. Garfinkel se iniţia în fenomenologie. Cicourel (denumită și neopraxiologie sau sociologie cognitivă). astfel încât se consideră uneori că cele două surse. Bucuresti. Parsons şi Schütz. "Etno" parea sa se refere intr-un fel sau altul si la disponibilitatea cunoasterii comune a societatii in calitatea sa de cunoastere comuna despre "orice". Ed. se află la originea etnometodologiei. 2003. Ca ultim curent important al secolului al XX-lea. în 1952. După obţinerea doctoratului la Harvard. 1917). la faptul ca cunoasterea de tipul simtului comun a societatii este disponibila oricarui membru al acesteia ca o cunoastere a orice"1. slujbă pe care n-a mai părăsit-o până la vârsta retragerii. ce regrupa sociologia. p. Garfinkel și A. În acelaşi timp.Harold Garfinkel (n. în septembrie 1988. 222 . al strategiilor pe baza cărora membrii societății acționează și interacționează în activitatea și relațiile lor cotidiene. citindu-l pe Alfred Schütz. sub îndrumarea lui Talcott Parsons care organizase în această universitate Departamentul de Ştiinţe Sociale. cunoasterea comuna a structurilor sociale si gândirea sociologica practica" ETNOMETODOLOGÍE: Orientare sociologică inițiată de H. Garfinkel va preda sociologie la Universitatea din Ohio până în martie 1954.

se refera la "natura contextuala a obiectelor si fenomenelor. repetate îindiferent de raspunsul primit au ca rezultat descumpanirea sau chiar ostilitatea oamenilor ale caror reguli de stabilire a sensurilor sunt astfel puse la îndoiala. Reflexivitatea se refera la crearea simtului de ordine în timpul proceselor conversationale. Cea dintâi se refera la absenta. scopurile si intentiile curente. a unei definitii clare a unui concept. 229). a descrie o situatie înseamna. relatiile actuale si potentiale dintre vorbitori si cel caruia el i se adreseaza. referitoare la orice enunt. îi dă acesteia. Ideile centrale ale etnometodologiei sunt indexalitatea si reflexivitatea. inclusiv a celor teoretice). iar metodologia vizează punerea în practică a metodelor obişnuite de către acest membru. definiţia: „Eu folosesc termenul „etnometodologie" pentru a mă referi la investigarea proprietăţilor raţionale ale expresiilor indexicale şi ale altor acţiuni practice ca realizări contingente şi în continuă devenire sau practici competent (abil) organizate ale vieţii de zi cu zi" 2 Garfinkel va propune termenul de etnometodologie pentru ştiinţa care studiază procedeele pe care membrii unei societăţi le utilizează pentru a produce şi recunoaşte lumea lor socială ca lume familiară şi ordonată. obiectele si fenomenele au intelesuri multiple si echivoce. în rationalitatea comuna. de evidentiere a sensului enuntului respectiv : "ce întelegi prin aceasta?" sau "ce vrei sa spui cu asta?".H. punându-i sa îl reconstruiasca individual. 1967 . etnometodologia este ştiinţa etnometodelor (a raţionamentelor sociologice practice) şi nu o nouă metodă de anchetă sociologică. Experimentele consacrate de evidentiere a acestei lipse sunt întrebarile repetate. etnometodologia se asaza împotriva "sociologiei conventionale". a o si crea. Garfinkel. Etno sugerează că un „membru” dispune de cultura comună a societăţii sale. 1998. Ceea ce inseamna ca in afara unui context suplimentar. aşa cum ar putea da de înţeles această denumire (Lallement. Contextul consta din asemenea elemente particulare ca: cine este cel care vorbeste (biografia lui). aceste interogari submineaza simtul realitati sociale. părintele ei. pentru etnometodologi. Prin aceasta raportare metodologica (de reducere la absurd a conceptelor. care considera 2 Harold Garfinkel Studies in Ethnolomethodology. Astfel. printre altele.

Ca principale metode utilizate de catre etnometodologi. amintim: observatia participativa. metoda demografica (repartizarile statistice ale populatiei pe anumite categorii relevante sociologic)156 . Dimpotriva. ea sustine ca sociologia nu trebuie sa faca altceva decât sa clasifice regulile de interpretare prin intermediul carora se instutie un anumit simt al ordinii. în general. substantiale si neproblematice. in cercetare.sensurile lucrurilor ca de-la-sine-întelese. interviul focalizat. experimentul sociologic. în opinia etnometodologilor. evitarea problemei aflate în discutie ori regula tacita ca. BIBLIOGRAFIE: . chestionarul cu alegeri precodificate. numai o singura persoana vorbeste. Un exemplu de astfel de procedura interpretativa care se cere studiata sociologic este. analiza de continut. documentarea istorico-biografica. toate insa din punctul de vedere al ipotezei etnometodologiei. într-un grup.

2009 Harold Garfinkel. Galaţi .com . 2003 http://www. Dictionar de sociologie Oxford.scribd.Rariţa Mihail. Galaţi University Press . Univers Enciclopedic. Teorii socologice contemporane. 1967 Gordon Marshall. Studies in Ethnolomethodology. Ed. Bucuresti. Ed.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful