Cara memilih benih yang baik Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baru sebentar tadi saya poskan 20 paket benih cendawan kepada seorang pelanggan di Sarawak. Beliau bolehlah dianggap pelanggan tetap kami dalam urusan benih cendawan ini. Setakat ini usaha yang dibuat memberikan hasil yang memuaskan. .. Khas untuk pengunjung Cendawan Global, saya amat bertuah kerana rakan bisnes saya iaitu En. Zul dari CendawanPuchong sudi berkongsi beberapa tip bagi memilih benih cendawan yang baik. Terima kasih atas kerjasama beliau. ..

.. Cara memilih benih yang baik: .. 1 Benih yang baik biasanya berwarna putih seperti kapas, gebu dan agak kering@peroi. Sebelum guna sila lihat dalam corong di tengah benih dan jika ada dot warna selain warna putih so jangan guna. Ia sudah tercemar!!! .. 2 Ramas 3 hari sebelum guna sebab kulat hijau susah nak nampak melainkan diramas dulu. Ia akan muncul selepas 2-3 hari dibiarkan. Jika nampak kulat hijau maka buang terus atau bakar benih tu. .. 3 Simpan benih di dalam suhu bilik. Benih boleh tahan selama 10 hari dari masa pembelian benih. Usia sebenar benih adalah 1 bulan tetapi kita tidak tahu bila ia dihasilkan. Jadi 10 hari adalah masa selamat kita untuk guna. .. 4 Benih yang agak tua masih boleh diguna. Tanda-tanda tua adalah keluar minyak yang sedikit dan benih menggerutu. Jika minyak yang keluar terlalu banyak dan menggerutu pon banyak sangat, maka benih sudah terlalu tua dan sudah tak kuat. Jadi jangan guna.

...

.. Cara suntik dan adap-adap ketika menyuntik: .. Yang ini anda boleh pelajari semasa sesi kursus cendawan yang akan diadakan seperti jadual tertera. Selamat maju jaya kepada semua. Teknik Penyediaan Media Cendawan

Selalunya bahan-bahan utama dalam penyediaan cendawan dipanggil media dan tip hari ini ialah tentang teknik penyediaannya. Contoh yang digunakan ialah bagi penanaman Cendawan Tiram Kelabu. .. Bahan Yang Diperlukan • • • Habuk Kayu Getah (Jangan gunakan habuk kayu getah yang dirawat) Dedak Padi / Gandum Kapur Pertanian (Kalsium Karbonat

Kadar Campuran Yang Diperlukan • • • Habuk Kayu Getah : 100 Dedak Padi / Gandum : 10 Kapur Pertanian : 1 Nota Jangan gunakan habuk kayu getah yang baru dipotong, cari yang warnanya dah kelabu. Pastikan juga, jangan gunakan habuk kayu yang dirawat kerana dikhuatiri terdapat kandungan bahan kimia didalamnya. • • • • • • Kelembapan campuran ialah antara 60-65%. Plastik beg PP bersaiz 0.6'. Kukus selama 7 jam. Tempoh sejukkan media adalah selama 2 hari 1 malam. Jangan ada suam pun di media tersebut. Selepas disuntik, peram ia selama 2 bulan. Setelah masilium memenuhi beg, hasil akan keluar selepas hari ketiga atau keempat ia dibuka.


• •

Sebaiknya hasil cendawan mesti dalam bentuk bulat dan tidak bergerigis.

Langkah Penanaman Cendawan Cendawan bukan sekadar tumbuhan yang mempunyai kandungan protein, karbohidrat dan serat yang tinggi berbanding sayuran lain, tetapi juga mampu memberi pulangan lumayan jika diusahakan secara komersial. Ada pelbagai jenis cendawan diusahakan oleh penanam cendawan iaitu Cendawan Tiram Kelabu, Tiram Putih, Telinga Kera, Abalone, Ling Zhi, Bunga Kobis, Jarum Emas dan Cendawan Butang yang sentiasa mempunyai pasaran dan penggemar negara ini. Ketika ini, ramai yang beranggapan proses menanam cendawan amat rumit, tetapi sebenarnya ia mudah serta senang dijaga dan dalam masa tiga bulan hasilnya sudah boleh dikutip. Bahan asas yang digunakan untuk menanam cendawan ialah habuk kayu, dedak padi, kapur pertanian serta benih cendawan. ... Pada peringkat permulaan semua bahan ini digaul dengan air sehingga basah untuk menghasilkan medium cendawan. Medium cendawan yang siap diproses tadi dimasukkan di dalam beg plastik dan ditutup dengan menggunakan penutup plastik dan dihentakkan sehingga padat. Sebelum menutupnya, pastikan span dimasukkan ke dalam penutup untuk menghasilkan blok cendawan dan kemudian disusun di dalam tong dram yang berisi air untuk menjalani proses kukus. Proses ini bertujuan untuk membunuh semua organisma dan kuman yang ada dalam campuran medium cendawan yang disediakan dan selepas dikukus blok cendawan `direhatkan' selama dua hari sebelum menjalankan kerja penyuntikan benih. .Selepas itu, penutup cendawan dibuka menggunakan pencungkil besi yang dipanaskan dan benih akan diisi dengan seseorang itu juga perlu mencatatkan tarikh dan jenis benih cendawan. Blok cendawan yang sudah diisi benih akan disusun di atas rak yang disediakan di rumah cendawan dan rumah itu mestilah berbumbungkan atap nipah atau rumbia serta di bahagian dindingnya pula dipasang jaring hitam. Blok cendawan itu akan diperam kira-kira tiga bulan dan dalam tempoh itu, seseorang pengusaha perlu menyiram air tiga kali sehari pada lantai serta pada badan blok cendawan. Cendawan memerlukan cahaya yang lemah dan sekata, pertumbuhannya akan terbantut jika terkena sinaran matahari berlebihan dan bagi cendawan yang terkena penyakit perlu diasingkan supaya tidak merebak ke blok cendawan lain. Selepas kira-kira tiga bulan spora akan terbentuk di dalam blok cendawan dan mengembang memenuhi blok itu. Penutup blok akan dibuka dan cendawan akan mulai tumbuh kira-kira lima hari selepas penutup dibuka. Setiap cendawan perlu dikutip sebelum bahagian tepinya kelihatan berombak dan selepas dikutip blok cendawan perlu ditutup semula dan direhatkan selama 10 hari sebelum dibuka kembali untuk memudahkan proses pembentukan semula spora di dalam blok itu.

Sejambak cendawan boleh mencecah 80 gram dan satu blok cendawan boleh dituai hasilnya sehingga enam kali dalam tempoh empat bulan. Selepas itu, hasilnya akan berkurangan dan perlu membuat blok baru. Blok cendawan yang tidak dapat mengeluarkan hasil lagi boleh dihancurkan untuk dijadikan baja kompos dan makanan kambing dengan mencampurkan beberapa jenis bahan lain. Cendawan yang dituai boleh disimpan kira-kira tiga hari dalam peti sejuk. Khasiat Cendawan Tiram Kelabu Setiap 100g Cendawan Tiram Kelabu Segar mengandungi:

.. • • • • • • • • • Tiada bahan kimia Tiada buangan haiwan 100% organik Taman tertutup Amalan kebersihan dalam penanaman Khasiat tinggi Pemakanan sihat Sesuai untuk diet sayur Disukai kanak-kanak

Biasanya cendawan segar dibungkus dan dijual dalam packet 100g. Anda boleh gunakan ciri-ciri ini apabila memasarkan hasil keluaran cendawan anda kepada bakal pembeli atau prospek dan tekankan kelebihan dan faedahnya, dengan teknik yang betul, pasti boleh close jualan.

Kaedah Pemasaran Cendawan Pemasaran Cendawan Pemasaran adalah faktor yang paling mustahak diambil kira dalam perusahaan cendawan. Jika anda tidak boleh menjual cendawan anda pada harga yang boleh memberikan margin keuntungan yang munasabah, lebih baik anda lupakan sahaja projek ini. Luangkan sedikit masa, malahan sedikit modal untuk menambah pengetahuan anda tentang kaedah pemasaran yang paling sesuai untuk memasarkannya. Kajian pasaran dan penilaian awal terhadap potensi cendawan dianggap cabaran yang paling utama dalam peringkat awal memulakan satu bisnes cendawan.

Bisnes Cendawan Kunci utama kepada bisnes cendawan yang berjaya ialah dengan mendapatkan pembeli yang tetap / terjamin dan pengusaha berupaya menghasilkan pengeluaran cendawan yang tetap. Penanam cendawan yang baru mungkin perlu menghadapi cabaran memperolehi tunjuk ajar dan pengetahuan dalam selok-belok bidang ini dalam masa dua hingga tiga tahun. Anggaran memulakan perusahaan cendawan secara komersil memerlukan kos antara RM50,000 hingga RM250,000, bergantung kepada samada penanam bermula dengan bangunan yang lengkap atau tidak. Dengan sebab itu, adalah lebih baik bermula secara kecil-kecilan dahulu. Antara tip yang boleh diikuti ialah seperti berikut: • Jadikan pasaran pendorong kepada pengeluaran anda. Bercakap / berjumpa & berunding dengan pembeli yang berpotensi berkaitan jumlah keluaran dan harga cendawan anda. • Terokai pelbagai pilihan pemasaran: broker, pengedar, pasar tani, restoran, kedai runcit, katering, koperasi dsbnya. • Pertimbangkan juga bagi menjual semula cendawan keluaran pengusaha lain bagi menawarkan lebih varieti dan meningkatkan jumlah jualan. • Berunding dengan pengusaha lain dan juga mungkin konsultan tentang sistem pengeluaran untuk penambah baikan. • • Pertimbangkan untuk membeli peralatan second-hand bagi mengurangkan kos pelaburan modal awal. Seimbangkan dengan sebaik mungkin antara penggunaan modal yang rendah dengan pinjaman yang tinggi terutama di peringkat permulaan. Pada peringkat ini risiko perlu diambil kira.

FAQ - Soalan-Soalan Lazim

Soalan Berapa kos minimum yang diperlukan untuk memulakan bisnes cendawan? .. Jawapan .. Untuk first Starter. Paling sedap kalau ada RM15K. Buat bangsal (20’ X 25’) dengan 5,000 beg muatan.= RM5,000 Beli beg cendawan matang 5,000 beg (RM1.10) = RM5,500 Modal pusingan dan lain2 perbelanjaan.= RM4,500 Jumlah Kos Keseluruhan.= RM15,000 Jumlah pendapatan 3 bulan (5Kx0.05kgx6xRM7) = RM10,500 .. Dalam hal ini, pengusaha dah lepas bayar balik modal bangsal dan modal beli beg cendawan. Jika dia beli lagi 5,000 beg, maka dia akan dapat untung RM4,000. Iaitu pendapatan RM10,500 RM5,500 (Kos beli beg). .. Pendapatan RM10,500 di perolehi jika dia menjual setinggi RM7 setiap kilogram. Jika dia dapat jual RM10 atau RM12 ke atas seperti di pasar malam atau pasar siang, maka jualan akan lebih tinggi. RM7 adalah harga minimum untuk borong. Jika kita survey di pasar malam, kita akan dapati harga di pasar malam ada yang mencecah RM13 hingga RM15 setiap kilo. .. Cuba bayangkan jika pengusaha dapat jual dengan harga tersebut. Lagi satu, modal pusingan tu hanya untuk pelan kecemasan sahaja sebab kalau takde sebanyak RM4,500 pun takpe..sebab gunanya tu untuk bayar bil air api dan beli plastic bungkus cendawan je. Dan satu lagi yang penting, jangan gajikan orang sebab, kalau setakat 5,000 beg...mak ayah kita boleh jagakan...tak susah sangat pun. Untuk kecil-kecilan. .. Saya cadangkan pengusaha boleh mula dengan 1,000 beg dahulu. Tak perlu buat bangsal. Just beli canopy sahaja dengan syarat, canopy tersebut diletakkan di bawah rimbunan pohon atau pokok yang merendang supaya canopy tersebut sejuk. .... Beli 1 canopy (10’ X 10’) = RM300 – RM400 Beli 1,000 beg cendawan = RM1,100 Cash flow = RM1,000 Pendapatan 3 bulan (1Kx0.05kgx6xRM7) = RM2,100 .. Cara kiraan hasil = (Jumlah beg cendawan X keluaran setiap kali harvest X Berapa kali pengeluaran X Harga Jualan).

.. Soalan Bagaimana untuk jual cendawan? Jawapan . Nak jual cendawan sama seperti menjual sayur-sayuran. Anda boleh menjual sendiri terus ke enduser atau menjual kepada middle-man seperti Pasar Borong, Pekedai, Pasar Raya dan juga peraih. Harga jualan berbeza mengikut tempat dan keadaan. Harga semasa di pasar malam RM13 hingga RM15 sekilo. Harga di Pasar Raya RM9-RM10 sekilo. Harga di pasar borong agak rendah sekitar RM5 hingga RM7 sekilo. Jadi saya nasihatkan agar penanam cendawan menjual terus kepada end user kerana harga lebih tinggi dan untung lebih banyak. Dalam industri ini, belum ada pengusaha Melayu yang buat contract Farming memandangkan jarak dan volume kerana ia melibatkan kos pengangkutan. Nasihat saya, tidak kira kita menanam apa atau menternak apa, yang penting kita mesti tahu di mana hendak jual hasil kita. Jika kita gagal berbuat demikian, maka gagallah usaha kita selama ini. Marketing is very important to each grower!!!. Soalan Di mana saya boleh dapatkan bekalan benih cendawan? Jawapan

Benih cendawan boleh dibeli Vita Agrotech (Tg Sepat Morib) 03-3197 5600, MARDI (Serdang) : 013-285 9031, Kuan (Damansara): 019-261 3107, En. Hamzah (Kulai Johor): 012-762 2027. Soalan Dimana boleh saya dapatkan cap, penutup dan beg cendawan? .. Jawapan .. Boleh beli di Vita Agrotech & Kuan (Damansara). .. Soalan Saya amat berminat untuk tanam cendawan, apa nasihat anda? .... Jawapan

.. Dapatkan dulu ilmu pengetahuan tentang cendawan melalui bahan bacaan ataupun menyertai kursus praktikal dan baru ambil keputuan untuk tanam cendawan atau tidak. Kalau nak kursus praktikal, sila pergi ke Puchong dan jumpa En. Zul.

Soalan Berapa harga sebotol benih cendawan? .. Jawapan .. Biasanya RM3.50/ beg dan RM2/botol. .. Nasihat kepada peserta kursus dan bakal pengusaha • Biasanya nasihat saya pada para peserta, supaya lepas kursus praktikal cendawan, anda boleh fikirkan semula susah senang nak buat beg, merebus, menyiram dan sebagainya. Selepas itu, anda bolehlah cuba beli beg secara kecil-kecilan sebab nak mahirkan atau nak test samada berminat ke atau tidak. • Mereka juga kena survey market sekitar rumah mereka..test jual ada laku atau tak… Cuba juga survey mana nak dapatkan supplier habuk, benih, gamdum, plastic dan sebagainya. Takut di kawasan mereka takde supplier tu atau terlalu jauh. Selepas semua faktor telah di selidiki dan diambil kira, barulah mereka boleh buat keputusan nak biz atau tak.

Modal Permulaan Tanaman Cendawan Modal Permulaan. Soalan yang paling kerap ditanya di Cendawan Global oleh ramai bakal pengusaha dan peminat cendawan dan hari ini saya ingin berkongsi maklumat tentang kos ataupun modal yang diperlukan. .. Untuk first Starter. Paling sedap kalau ada RM15K.

• •

Buat bangsal (20’ X 25’) dengan 5,000 beg muatan.= RM5,000 Beli beg cendawan matang 5,000 beg (RM1.10) = RM5,500

• • •

Modal pusingan dan lain2 perbelanjaan.= RM4,500 Jumlah Kos Keseluruhan.= RM15,000 Jumlah pendapatan 3 bulan (5Kx0.05kgx6xRM7) = RM10,500

Dalam hal ini, pengusaha dah lepas bayar balik modal bangsal dan modal beli beg cendawan. Jika dia beli lagi 5,000 beg, maka dia akan dapat untung RM4,000. Iaitu pendapatan RM10,500 RM5,500 (Kos beli beg). .. Pendapatan RM10,500 di perolehi jika dia menjual setinggi RM7 setiap kilogram. Jika dia dapat jual RM10 atau RM12 ke atas seperti di pasar malam atau pasar siang, maka jualan akan lebih tinggi. RM7 adalah harga minimum untuk borong. Jika kita survey di pasar malam, kita akan dapati harga di pasar malam ada yang mencecah RM13 hingga RM15 setiap kilo. .. Cuba bayangkan jika pengusaha dapat jual dengan harga tersebut. Lagi satu, modal pusingan tu hanya untuk pelan kecemasan sahaja sebab kalau takde sebanyak RM4,500 pun takpe..sebab gunanya tu untuk bayar bil air api dan beli plastic bungkus cendawan je. Dan satu lagi yang penting, jangan gajikan orang sebab, kalau setakat 5,000 beg...mak ayah kita boleh jagakan...tak susah sangat pun. Untuk kecil-kecilan. .. Saya cadangkan pengusaha boleh mula dengan 1,000 beg dahulu. Tak perlu buat bangsal. Just beli canopy sahaja dengan syarat, canopy tersebut diletakkan di bawah rimbunan pohon atau pokok yang merendang supaya canopy tersebut sejuk. • • • Beli 1 canopy (10’ X 10’) = RM300 – RM400 Beli 1,000 beg cendawan = RM1,100 Cash flow = RM1,000 Pendapatan 3 bulan (1Kx0.05kgx6xRM7) = RM2,100

..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful