Stabilitatea taluzului

Sa se verifice stabilitatea unui taluz avand inaltimea totala egala cu inaltimea zidului de sprijin si panta a. Verificarea stabilitatii se face prin metoda fasiilor – Fellenius. Pentru a stabili panta zidului se va folosi metoda Goldstein.

A,B – marimi adimensionale, se stabilesc functie de panta taluzului. Suprafata de alunecare va trece prin piciorul taluzului. Stratificatia taluzului este stratificatia forajului F2.

In calcul se folosesc valorile ponderate ale straturilor ce alcatuiesc taluzul.

Se impune panta 1:m=1:1 si se scot din table coeficientii adimensionali: A=2.34 si B=5.79 Coeficinetul de siguranta

=>a=450 , panta 1:1 => b1=280 ; b2=370

Verificarea stabilitatii taluzului – Metoda fasiilor Metoda fasiilor are la baza o serie de observatii determinate pe teren, in care suprafata de alunecare este cilindrica circulare. Stabilitatea centrului de lunecare:  de la piciorul taluzului pe vertical se ia Ht in jos, iar pe piciorul se ia 4.5*Ht , obtinand astfle punctual M.  se masoara unghiul b1 si b2 => 01  ̅̅̅̅̅̅̅ => linia centrelor cercurilor suprafetelor cilindrice circulare  se imparte taluzul in fasii de 1 m lungime  se calculeaza greutatile specific fiecarei fasii:  Se determina proiectiile pe vertical si pe orizontala

∑ ∑

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful