You are on page 1of 17

krs Tams A Szondi-teszt kritikai vizsglata 1.

1 Szondi sztnelmlete

Az sztnk rkletes meghatrozottsgak. Az rkls a genetikai trvnyek szerint trtnik. Az sztngnek az sztntrekvseket (ms nven sztntendencikat) rktik. Nyolc pr (ellenttes) sztntrekvs nyolc sztnszksgletet alkot, ezeket nevezi Szondi sztn-faktoroknak. Ezek pronknt sszesen ngy sztn-vektort adnak.
Jel h+ hs+ se+ ehy+ hyk+ kp+ pd+ dm+ mAz sztntrekvsek (tendencik, hajlamok) Hajlam a szemlyre irnyul gyengdsgre s szeretetre Hajlam a kollektv, humanizlt gyengdsgre, az emberisg szeretetre Hajlam az aktivitsra, agresszira, szadizmusra Hajlama civilizltsgra, lovagiassgra, nfelldozsra, illetve a passzivitsra s a mazochizmusra Hajlam a jra, a kollektv igazsgra, tolerancira, jmborsgra, az bel-ignyre Hajlama rosszra, a harag, gy llet, dh felhalmozsra, trelmetlensgre, a Kin-ignyre Hajlam a szgyentelen nmutogatsra, az rvnyeslsi trekvsre Hajlam az ltalnos szemrmessgre, szgyenl ssgre, a fantziavilg kiterjesztsre Hajlam az autizmusra, egoizmusra, egocentrizmusra, introjekcira, a birtokls hatalmnak ltrehozsra Hajlam a kzssghez val alkalmazkodsra, elfojtsra, lemondsra, az nes destrukcira Hajlam az n kiterjesztsre (inflci), a ltezs hatalmassgnak rzsre, ambitendencikra Hajlam a participcira, a msikkal val egy- s azonossgrzs kialaktsra, projekcira Hajlam a harcsolsra, a msok rovsra trtn szerzsre, j objekt keressre, a htlensgra Hajlama a msok javra trtn lemondsra, a h sgre, a tapadsra, az analitsra Hajlam a rgi objektbe val belekapaszkodsra, szemlyheztrgyhoz val kapcsolatra, a hedonizmusra, az oralitsra Hajlam a levlsra, a magnyra
sztnszksgletek sztnvektorok

(sztn-faktorok) h-faktor Erosz-faktor, n iessg, anyasg s-faktor Frfiassg, apasg destrukci- vagy Thanatosz-faktor e-faktor bel- s Kin-igny az etikus- faktor hy-faktor rvnyeslsi vgy ill. rejt zkds a morlis faktor k-faktor n-besz kts, llsfoglal, materilis ego, birtoklsi faktor p-faktor n-kitgts A szellemi n, a ltezs lmnye d-faktor szerzsi szksglet keress s tapads, h tlensg s h sg m-faktor A megkapaszkods s a levls szksglete

S Szexulis vektor

P Paroxizmlis vektor, a meglepets, az etikus-morlis sztn

Sch
Az nes sztn, a birtokls s a ltezs sztne

C A kontaktuskszsg s a szocialits sztne

A vektorok nevei az nllan rkthet ngy betegsgi krnek, a faktorok nevei a betegsgeknek felelnek meg: szadizmus h homoszexszualits s S szexulis betegsgek e epilepszia hy hisztria P paroxizmlis betegsgek k katatnia p paranoia Sch szkizoform betegsgek depresszi d m mnia C cirkulris betegsgek A szexulis sztn clja a szexulis rintkezs, a prosods megvalstsa. Kt ellenttes tpusa van: a n feminin szexualits, aminek htterben a gyengdsg s a szeretet ies. sztnszksglete hzdik meg, s a frfias, maszkulin szexualits, aminek htterben az agresszivits sztnszksglett talljuk. A paroxizmlis sztn clja az etikus s a morlis normknak megfelelviselkeds biztostsa. Ezen bell az etikus faktor sztnszksglete fejezi ki az ltalnos, a teljes emberi fajra jellemz "etikus" viselkeds sztnszksglett (legjobb pldja a tzparancsolat 6. parancsa: "Ne lj!"), a morlis faktor pedig a mindenkori kultrtl fggszablyok rvnyestsnek sztnszksglett (ez utbbi legmarknsabban az undor s a szgyen reakciiban rhet tetten). Az nsztn (nes-sztn) clja a szemlyisg (a tudattalan sztnn integritsnak meg rzse s egyenslynak, egszsgnek fenntartsa. Kt ellenttes sztnszksglete az nsz kts s az nkitgts, nfelnagyts. A kapcsolati, kontaktus sztn clja az egyn emberi kapcsolatainak megteremtse. Kt f sztnszksglete a keress s a megkapaszkods. Az ember sztnstruktrja dinamikusan vltoz, aminek oka az sztnstruktra bipolris felptse. A faktorilis s a vektorilis polarits gynevezett sztnfeszltsgeket szl, e feszltsgek fokozdnak, majd kislnek, s ennek megfelel lehet en beszlni pldul valamely sztnkomponens tlagos, teltett vagy kirlt llapotrl. Az ember vlasztsainak rkletes meghatrozottsga a genotropizmus, amely megnyilvnul a prvlasztsban, a foglalkozs-vlasztsban s bizonyos genetikai konstellcik esetben az sztnbetegsgekben. Az sztnk rklttsge vagy genetikai meghatrozottsga nem jelent abszolt determinltsgot az ember sorsra nzve: ugyanaz az rkltt gnllomny tbb sorslehet sget is magban hordoz. Az ember sorsnak alakulsa fgg a krnyezeti tnyez l is, s mindenek el az ego szabad, tudatos dntst kt tt l.

Magyar nyelvirodalom: Lukcs Dnes Szondi (Az sztnprofiltl az elmletig), Animula 1996. Noszlpoi Lszl Sorselemzs s ksrleti sztndiagnosztika , Akadmiai Kiad 1989. Szondi Lipt Kin a trvnyszeg Mzes a trvnyalkot, Gondolat Kiad, 1987. Szondi Lipt Ember s sors Hrom tanulmny, Kossuth Knyvkiad, 1996. Szondi Lipt A Szondi-teszt, Hatodik Sp j Mandtum Kiadk, 2002. Vargha Andrs A Szondi-teszt pszichometrija, Universitas Knyvkiad, 1994. Idzetek: Szondi Lipt: A Szondi-teszt sztntanunk egyik alapvet tzise szerint az ember sztnlete az llati sztnszksgletek, valamint az emberi nes sztn [Sch] egyttes hatsnak termke. (19.) A ksrleti sztndiagnosztika sajtos mdszere az n. szl-kzp mdszer, melynek segtsgvel az emberi magatarts s viselkeds kt alapkomponense llati sztnszksgletek (=szl), emberi n- s felettes-n-funkcik (=kzp) sztvlaszthatk. (19.) Egy sztntendencia rklsbiolgiai okokbl sohasem rkl egyedl, a megfelel dhet ellenttprja nlkl. Ennek oka, hogy az ember minden sztnszksglet szmra kett s rkltt adottsgot hoz magval; egy anyait s egy apait, s ezek alll-szer gnprknt kapcsoldnak ssze. Amennyiben a tendencia egyedl nyilvnul meg, a msik trekvs latens marad, s a httrben sajt megjelensre vr. (20.) Minden sztn csupn egyetlen clt szolgl: dinamikja rvnyestse ltal sajt maga kielgtse, fggetlenl attl, hogy az sztn tudattalan marad vagy eljut a tudatba. (22.)

Els sorban a gnikus eredetb kvetkezik, hogy az sztnk olyan korbbi llapotok l visszalltsra trekszenek, amelyekkel a filogenezis sorn valamikor rendelkeztek. (22-23.) Az sztntrekvst (=sztntendencit) az adottsgot kialakt proknak csupn egyike hatrozza meg, teht vagy az anyai, vagy az apai rksg. Heterozigta egyedek esetben gnbiolgiai okokbl teljessggel kizrt annak a lehet sge, hogy egy sztntendencia egyedl, sajt eredend ellenttprja nlkl rvnyesljn a megjelen sszkpben. Az ellenttes pr elnyomhat ugyan, de az elnyomott trs kerl utakon el vagy utbb bb mindenkppen rvnyesti magt. (23.)

A szksgletek mindig genetikailag el szigor trvnyek alapjn kapcsoldnak sztnn, rt viszont a kevereds tnye s az sszekapcsolds id pontja szmos egyb, bels kls s tnyez fggvnye, gy tbbek kztt az nt is fgg. (25.) l A sorspszicholgia felttelezi, hogy egy s ugyanazon sztnszksgletnek mind az n. natn, eredeti formjban nem humn, mind a karakterjegyekben megnyilvnul, a hivatsvlasztsban szocializlt, s a szellemileg szublimlt, humn megjelensi t formja, illetve a neurotikus beteg megjelensi formja, a humn s nem humn alllvaricik individulis kombinciira vezethet vissza. Felttelezzk, hogy sztnszksgleteink szmra mr a megtermkenyts pillanatban mins a humn, mind a nem humn sorslehet adott. Az egynnek ezutn magnak kell sg hatroznia, hogy az rkltt, veleszletett sorslehet sgek kzl melyeknek enged szabad utat, s melyeket tilt le. (26.) rklsbiolgiai szempontbl a mentlisan betegek s a mentlisan egszsgesek kzti klnbsg nem min sgi, hanem mennyisgi termszetAzok a gnek, amelyek . idiopatikus mentlis betegsgeket okoznak, legf kppen olyan sztngnek, klnskppen nsztn-gnek, melyek kivtel nlkl minden emberben megtallhatk; csak ppen a normlis individuum esetben ezek mennyisge, dzis kisebb. E munkahipotzi szerint teht az sztngnek erejnek az nnel val sszehangoldsa hatrozza meg, hogy valaki sztneit tekintve egszsges vagy beteg, illetve hogy szellemileg egszsges vagy beteg. Ebba kritriumbl a kvetkez l tzis szrmazik: Az elmebetegek mindenekel nestt sztnbeteg individuumok. Az n s a teljes szemlyisg fel- s tptse, csakgy az ezekhez kapcsold intelligenciazavarok az elhrt mechanizmusok sajtos formi, amelyekkel az ember elhrtja a veszedelmes sztnszksgleteket. aminek segtsgvel az egyn megprblhat kievicklni valamely sztnrvnyb (27.) l. Az egszsges individuumok felfogsunk szerint konduktorok, vagyis heterozigtk, akik egysgnyit hordoznak azon sztngnb amelyb a dupla mennyisg msokban mr l, l sztnbetegsgknt jelentkezik. A betegeknl szls sges fokon szlelt sztnk a normlisok krben rszint egyes foglalkozsokban nyilvnulnak meg, rszben mint el nyben rszestett szrakozsformk, sokszor azonban gy, mint genotropikus prvlaszts a szerelemben s a bartsgban. (28.)
Szondi felttelezi, hogy a genotropikus vonzer olyan latens, recesszv gnek szablyozzk, amelyeknek t manifesztcija ugyan akadlyozott, de ennek ellenre kpesek eme eredmny ltrehozatalra:

a latens recesszv gnek szerelmi vlasztsaink hajterejv vlnak, s kijellve a libid trgyt meghatrozzk, hogy kit fogunk szeretni, kit fogunk modellknt kvetni, milyen szemlyek lesznek az ideljaink, mi lesz a hivatsunk, milyen betegsgekben szenvednk majd s esetleg azt is, hogy hogyan fogunk meghalni. (Szondi Lipt: Contrimution to fate analysis I. Acta Psychologica, Vol. 3. 41. old. 1937. )

1.2 Az eredeti Szondi-teszt


1. A teszt el feltevsei Szondi felttelezte, illetve hzasprvizsglatai alapjn bizonytottnak vlte, hogy az ember rokonszenvi vlasztsait gnstruktrjuk hatrozza meg a similis simili gaudet (hasonl a hasonlnak rl) elv alapjn: az emberek azokat a szemlyeket tartjk vonznak, illetve rokonszenvesnek, akiknek sztn-struktrja, illetve sztn-llapota az vkhez hasonl, s azokat ellenszenvesnek, akiknek meghatroz sztntrekvseit ppen elfojtjk. Felttelezte, illetve bizonytva ltta azt is, hogy az sztn-struktra, k illetve az sztnllapot az embert kls is jellemzi, azaz kls leg leg, ha nem is tudatosan, de szlelhet egsz pontosan: ltszik legalbbis azon szemlyek esetben, , akik valamely sztnbetegsgben szenvednek, azaz valamely sztntrekvsk extrm er ssg Ha ez gy van, akkor egy vizsglati szemlynek sztnbetegsgben szenved . emberek kpeit bemutatva a vizsglati szemly reakciibl annak sztnstruktrjra, illetve sztnllapotra kvetkeztethetnk.

2. A teszt felvtele A teszt appartusa 48 fnykpb ll, amelyeket nyolcasval mutatunk be a vizsglati l szemlynek. Az egyszerre exponlt 8 fnykpen a h, s, e, hy, k, p, d, m faktorok betegsgeinek egy-egy reprezentnsa szerepel. A vizsglati szemly feladata, hogy az egyszerre bemutatott nyolc arc kzl vlassz ki a szmra 2-2 legrokonszenvesebbet, illetve legellenszenvesebbet. A kivlasztst hatszor egyms utn elvgezve a 12 rokonszenves s a 12 ellenszenves vlaszts adja a vizsglati szemly el trprofiljt. Ezt kvet a vizsglati szemly a en sorozatonknt maradk 4 kpet osztlyozza, meghatrozva a 2 rokonszenvesebbet, illetve 2 ellenszenvesebbet. Ezek a vlasztsok adjk a vizsglati szemly httrprofiljt.

3. A teszteredmnyek jegyz knyvezse A vizsglati szemly vlasztsait kt egyforma tblzatban rgztjk pldul a kvetkez mdon:
Az el trprofil S h s e P Sch C hy k p D m S h s e A httrprofil P Sch hy k p C d m

X X X x

X X X X x x

X X X X X

x x X X X X X X X

X X

X X X X

X X

X X X

X X X x

X X

X X X

X X X X

Egy-egy x-et akkor helyeznk el a megfelel oszlopba, amikor a vizsglati szemly az egyszerre exponlt nyolc kp kzl az adott oszlop jelnek megfelel sztnbetegsg reprezentnst vlasztja ki: a vastag vonal fl helyezzk az x-et, ha rokonszenves, s a vastag vonal al, ha ellenszenves vlasztsrl van sz.

4. A teszteredmnyek rtelmezsnek alapelvei A) Egyetlen tesztfelvtel informcija Szondi szerint adott id pontban minden sztnkr mindkt szksglete ngy klnbz llapotban lehet: Pozitivits (+): a felduzzadt s elfogadott szksglet jele. Normlis esetben a kielgls el llapot felduzzadt feszltsge. Ezt az llapotot a tesztben az jelzi, ha a szemly a tti faktorbl legalbb kt kpet min pozitvan, mikzben a faktorbeli negatv st vlasztsok szma nem haladja meg az egyet.

Negativits (-): az sztnszksglet er de lereaglst az ego letiltja (elfojts). Ezt az s, llapotot a tesztben az jelzi, ha a szemly a faktorbl legalbb kt kpet min st negatvan, mikzben a faktorbeli pozitv vlasztsok szma nem haladja meg az egyet.

Kirltsg (0): az sztnfeszltsg teljes hinynak jele. Norml esetben a kils utni llapot, vagyis az illetsztn kilhet sgre, manifesztldsi kpessgre utal. Ezt az llapotot a tesztben az jelzi, ha a faktorban sem a pozitv, sem a negatv vlasztsok szma nem haladja meg az egyet. Ambivalencia ( a "kiljem vagy sem" habozsnak a feszltsge. Normlisan az ): sztn kilst kzvetlenl megel zintrapszichs llapotot tkrzi. Kros esetben a knyszeres tprengs llapota. Ezt az llapotot a tesztben az jelzi, ha a faktorban mind a pozitv, mind a negatv vlasztsok szma legalbb kett .

Szondi szerint az sztnszksgletek ezen llapotai mindig kt klnbz szinten hathatnak. Lehetnek tudatosak (el trben lev amelyek a teszt el k), trvlasztsaibl azonosthatk s nem tudatosak (httrben meghzdk), amelyekre a httrprofilbl kvetkeztethetnk. Ha a szksglet irnya (llapota) ezen a kt szinten egyez vagyis ha kzttk konkordancia van akkor ez az illet llapot stabilitst jelzi. Diszkordancia esetn fennll a szksgleti llapot vltozsnak lehet sge. Egy-egy sztnkr aktulis llapott a hozz tartoz kt szksglet feszltsgi szintje (llapotkonstellcija) fejezi ki, a teljes szemlyisg aktulis kpe pedig a ngy sztnkr llapotkonstellciinak egyttes mintzataknt addik. Ebben a mintzatban a konkordns llapotok a szemlyisg stabilabb sszetev utalnak. Szondi szerint a ire szemlyisg egy adott id pontban regisztrlt kpe csak egy pillanatnyi llapotot, a vizsglt szemly egy sorslehet sgt tkrzi. A szemlyisg mlyebb (pontosabb, igazibb) megismerse csak a szemly hosszabb ideig tart megfigyelse tjn. legalbb 8-10 egymst kvet egyedi szemlyisgprofil sszevont elemzsvel lehetsges.

B) A tzprofilos tesztfelvtel rtelmezsnek f szempontjai bb Faktoronknt a tneti llapotok arnya A 4 klnbzfaktorllapot kzl a kirltsg s az ambivalencia (az n. tneti llapotok) az illetsztnszksglet kirthet sgnek, lereaglhatsgnak a jele, mg a pozitv s a negatv llapot felduzzadt szksgletr rulkodik. Ennek kvetkeztben l alapvet informci, hogy adott szksglet esetben az egymst kvetllapotok milyen gyakran sorolhatk a tneti kategriba. Azok a szksgletek, amelyekre az esetek tlnyom tbbsgben tneti llapot a jellemz A szemlyisg energiinak (feszltsgeinek) levezetsre szolgl szelepek . szerept tltik be. Ugyanakkor a tartsan pozitv vagy negatv llapot szksgletek, amelyek kilsrt a szemlyisg valamilyen okbl nem kpes, a szemlyisg gykrtnyez kpezik. Ezek a szemlyisgben a f it feszltsgkelt forrsok.

Az interfaktorilis feszltsg Szondi szerint az egyes sztnk (sztnvektorok) akkor vannak egyenslyban, vagyis stabil llapotban, ha az sztn kt szksgleti tpusban a tneti llapotok kzel azonos gyakorisgak. Ha a kt szksglet tneti llapotainak el fordulsi arnya kzti eltrs (az n. interfaktorilis feszltsg) nagy, akkor ez az adott sztnnel kapcsolatban labilis egyensly s rossz nszablyozst eredmnyez. A nagy interfaktorilis feszltsgsztnk a szemlyisg f veszlyforrsai.

A szemly sztnosztlya Adott szemlyt tekintve az sztnosztly az az sztn, amelynl a szemly interfaktorilis feszltsge a legnagyobb. Minthogy egy tneti faktor sztn-prjban a hossz id keresztl felduzzadt llapotban levfeszltsg vagy stabilan pozitv, vagy n stabilan negatv szokott lenni, ezrt e feszltsg irnytl fgg minden en sztnosztlynak elmletileg ltezik egy pozitv s egy negatv alosztlya. Az egyn karakterjellemz Szondi szerint els it sorban az hatrozza meg, hogy melyik sztn melyik alosztlyba tartozik.
A teljes rtkelsi metdus az itt lertnl sokkal bonyolultabb: a ksrleti sztn-diagnosztika Szondi ltal rt tanknyve tbb mint 500 oldal (s a Lukcs fle Szondi-tanknyv is 210) ezrt a tovbbi rszletekre (szocilis index, pszicho-szexulis index, stb.) nem trnk ki. A mgttes elmlet, illetve a tesztelmleti vonatkozsok miatt fontos azonban kiemelni a kvetkez ket:

Mint minden vizsglat a llektan krben, a Szondi-fle sztnvizsgl teszt is hinyos volna nmagban, ezrt kiegsztend explorci val, az lettrtnetnek, esetleges betegsgeknek adataival, a hozztartozk, az orvos stb. nyilatkozataival. Taln legfontosabb az explorci, a beszlgets tjn val behatol llektani kikutats. Az explorcinak klnleges helye van a llektani vizsglatok sorban. Konkrt tartalommal tlti ki azokat a bizonyos rtelemben formlis kereteket, amelyeket ksrleti ton, tesztekkel nyerhetnk a probandusrl. A tesztek csak azt mondjk el a v.sz. letdrmjbl, hogy hogyan trtnhetett, hogyan folyhatott le, az explorci ellenben megmutatja, hogyan trtnt valban. Ne mulasszuk el, ha lehetsges, felvtelt kszteni a v.sz. hozztartozirl s gnrokonairl is. Minden egyes vizsglat utn ajnlatos megcsinlni az n. dnt vagy leleplez vizsglatot is. Ezt oly mdon vgezzk el, hogy minden rokonszenvesnek s minden ellenszenvesnek vlasztott kpet 1-1 csoportba gy jtnk a vizsglat alatt (az asztal sarkn), s csak a tbbi 4 kpet tesszk vissza a dobozba. A vizsglat utn az asztal kt klnbzhelyn meg rztt 12 rokonszenves s 12 ellenszenves kpet jra exponljuk, hrom sorban a vizsglati szemly el tesszk s megkrdezzk, hogy ezek kzl melyik ngyet tartja legrokonszenvesebbnek, illet leg-az ellenszenvesek kzl - a legellenszenvesebbnek. Ezzel 8 fnykp kerlt ki a dnt vlasztsbl, s ezt az eredmnyt egyfel a jegyz l knyvben vrs jelzssel megjelljk, msfel az n. dnt l vagy kis sztnprofilon brzoljuk. Akis sztnprofil tanulsgos: 1. az egynben leghatkonyabb, legdinamikusabb tnyez kre, 2. a tnetkpz vezrtnyez s ds ire 3. a tneteket el idz problmkra vonatkozlag.

A tesztvizsglat mellett a kpek segtsgvel faktorilis vagy genotropisztikus kpzettrstsi ksrletet is vgezhetnk a v.sz.-szel. A ksrlet abban ll, hogy a dnttesztvizsglatban gy 4 legrokonszenvesebb s ztes 4 legellenszenvesebb arckpet sztntnyez szerint val sorrendben (h, s, e, hy, k, p, d, m) 30-30 mp-ig k exponljuk. Az utasts a kvetkez Nzze meg ezt a kpet s mondja meg, milyennek tallja ezt az embert, mi : lehet foglalkozsa, milyen lehet lettrtnete, sorsa". A vizsgl lehet szrl szra felr mindent, amit a leg v.sz. mond. Utbbi krsre a kpet jra meg kell mutatnunk. Irnytani vagy irnyt krdseket feladni termszetesen nem szabad. Ellenben, ha megakad, buzdtsuk. Ne elgedjnk meg egyszerlerssal, hanem addig serkentsk a v.sz.-t, amg szemlyes lmnyeir rokonairl, ismer l kezd beszlni, s amg l, seir fantzilni kezd, s mintegy megklti a kpen brzolt ember sorst, szletst a hallig. Kvnatos, hogy a l v.sz. rszletesen elbeszljen. Ha pldul azt mondja, hogy a kpen brzolt egyn b , meg kell krdeznnk, nz hol, milyen b ntetteket kvetett el s mirt. Ha azt mondja, beteg, akkor megkrdezzk, mi a betegsge, elmebetegsgnl: mi a rgeszmje, mi vltotta ki stb. Azonban gyelnnk kell, hogy csak az exponlt arckp irnytsa a v.sz. elbeszlst, de addig kell kpzettrstsra serkentennk, ameddig csak lehet. A jegyz knyvbe minden sznak bele kell kerlnie, amit a v.sz. mondott, mert a legcseklyebb rszlet is fontos lehet, s az is, t milyen szavakat hasznlt. A ksrletben a kpzettrsts nem szabad, hanem genotropisztikusan irnytott. Az irnytk az arckpek, mert a kpzettrstst az ltaluk kpviselt sztntnyez krbe vonjk. k

(Noszlopi Lszl: Sorselemzs s ksrleti sztndiagnosztika, 47-49. old.) mit rthetnk az sztnprofil, ill. az sztnprofilok rtelmezsn? A profilrtelmezs cljai a kvetkez k: 1. Az egyni sors rejtett szndkainak s tendenciinak, ill. a mr manifesztldott lehet sgeinek bemutatsa. 2. Az individuum legfontosabb egzisztencilis lehet sgeinek megllaptsa sztn- s nes-letben egy ksrletsorozat segtsgvel. 3. A lthatv tett egzisztencilis lehet sgek alapjn egy sorsprognzis fellltsa. 4. A sorsterpihoz szksges tervezet felvzolsa az indikcis eljrs alapjn. Ezekb a clkit l zsekb vilgosan kiderl, hogy a ksrleti sztndiagnosztiknak l els sorban sorsterveket, sorslehet sgeket kell megllaptania, nem pedig egy szemly klinikai diagnzist fellltania - ahogy azt tvesen feltteleztk. Hiszen a sors mindig tbb annl, mint ami egy pszichitriai diagnzisban megragadhat, amely mindenkor kizrlag a szemly egy bizonyos egzisztencilis formjt prblja meghatrozni. Az embernek azonban szmtalan sorslehet sge van. A sors gy a szemly valamennyi egzisztencilis lehet sgnek sszessge, amely a knyszerfaktorok (az rksg, az sztntermszet, a szocilis- s mentlis krnyezet), valamint a szabadsgot jelentfaktorok (az n s a szellem) rvn jn ltre. Ahol lehetsges, ott valamennyi sorslehet sget ismernnk kell ahhoz, hogy a tesztprofilokban bemutatott pt kvekb feltrhassuk a sors terveit, l rejtett szndkait. (Szondi: A Szondi-teszt, 219. old.)

1.3 Az elmlettel kapcsolatos problmk


1. Szondi elmletnek helye a pszicholgiban Szondi maga a kvetkez tblzattal helyezi el a sorsanalzist a pszicholgia-trtneten bell:
Funkci Az emberr vls fejl dsi menete: potentator participtor HomoA mlypszicholgia irnyzatainak trtneti sorrendje I. Hermann R. Spitz Pszichoanalzis S. Freud Individulpszicholgia A. Adler Analitikus pszicholgia C. G. Jung Sorsanalzis Szondi Humanizmus Szondi repressor individuator 0. participci projekci I. szublimci II. III. kompenzci induviduci inflci IV -V. huma nizci libertor s humaniztor (homo humanus)

elector

(Szondi Lipt: Ember s sors 99. old.)

Benedek Istvn, aki Szondi szemlyes tantvnya volt (s sokak szerint az utols magyar polihisztor) a kvetkez rja: ket Amikor Szondi kijelli a maga helyt Freud s Jung kztt, inkbb udvariassgbl teszi, mint meggy dsb A freudi szkincsb tveszi, ami kzhasznv lett, orlis, z l. l anlis, dipusz-komplexus, incestus s hasonlk, Jungtl az introvertlt, extravertlt alkatot de sem Freud elfojtsval, sem Jung archetpusaival nem tud mit kezdeni. A sorsanalzis a genotropizmusra pl, olyan vonzsra, ami specifikusan hat a gnekre, ezek rvn irnytja a sorsot. A tropizmus a biolgibl klcsnztt fogalom, s Szondi hangslyozza, hogy biolgiai rtelemben hasznlja. Szondi, mint a legtbb zseni, monomnis volt. tven ve, 1936 tjn tmadt egy kit n tlete, fl vszzadon t ennek lt. Flptett bel egy csodlatos kpzeletbeli palott, le amelynek minden egyes tglja mersz tlet, rdekes s bizonythatatlan fltevs, titokzatos lomkp. A gnek vilga ppoly rejtelmes, mint a tudattalan, s brmily szp hipotzis a tropizmusok tana, semmi bizonysgunk nincs a latens recesszv sztngnek ltezsre. A rendszer, amit fllltott, tlsgosan tkletes, s oly bonyolult, hogy mindent s mindennek az ellenkez meg lehet magyarzni vele. jt

Nagy fba vgta Szondi a fejszjt, amikor megprblt termszettudomnyt csinlni a llektanbl. Bzott a gnekben, a csaldfkban, a tesztekben, mindenekfelett a nyolc sztntnyezkrtani megalapozottsgban. Ernye s buktatja ez: a vlt egzaktsgot bmulatos intucija helyettestette. Azzal a csodlatos kpessggel rendelkezett, hogy mindenre megtallta a lehetsges magyarzatot , s hihet tudta tenni. Nem ktsges, v hogy sztnrendszere zsenilis, de mestersges koholmny 2. A ltens recesszv sztn-gnek hipotzisnek problmja Azt, hogy az emberek vlasztsain keresztl rvnyesla tropizmusokban a latens revesszv gneknek lenne szerepk, szinte minden Szondi-kritikus problematikusnak tartja. Radsul ebben nem tud kvetkezetes lenni, mert a morbotropizmusban logikailag lehetetlen fenntartani ezt a koncepcit hiszen az sztnbetegsgek magyarzata (Szondi szerint) ppen az azrt felel gn dupla adagban val jelenlte. s Hogyan lehetsges, hogy a dupla adagban jelenlvgn latens marad? teszi fel a krdst Szondi. s a vlasza egy jabb hipotzis: Itt valszn gyengbb potencilj leg gnekr van sz, amelyek dupla dzis esetn is csak klns, kls l tnyez segtsgvel k (fert testi vagy lelki trauma) kpesek manifesztldni. zs, (Megjegyzend hogy az sztnk genetikus meghatrozottsgnak feltevse nagy , valszn sggel megllja a helyt, de semmikppen sem tekinthetbizonytottnak, s a genetikusok s a biolgusok szerint a komplex emberi viselkedseket meghatroz sztnk mgtt Szondi terijval ellenttben polignes rendszerek llnak.) Szondi gondolatmenetei egybknt nha kifejezetten abszurdak, a teria rvnyessge kedvrt hajland a fejk tetejre lltani a dolgokat. Ezt rja pldul: Abbl a feltevsb hogy a latens recesszv gnek mintegy termszetes hzassgkzvett l, k, logkusan kvetkezik, hogy vrrokonok hzassga klnsen azokban a csaldokban gyakori, melyekben valamely betegsg visszatr rkl en dik. (s ha mr itt tartunk: a vrrokonok hzassga ppensggel nem a vr rokonsga miatt kerlend hanem a gnjeik rokonsga miatt. Hogyan is nzne ki az emberisg az nll , rklsmenettel br sztnbetegsgek el fordulsi gyakorisga tekintetben, ha valban az sztngnek rokonsga lenne a prvlaszts meghatroz faktora?)

3. Az elmlet prediktv ereje Az elmlettel valban mindent s annak ellenkez is be lehet bizonytani jt amennyiben bizonytkknt elfogadunk valamilyen, az albbival megegyeztpus revst: Szondi konstatlta egy 17 ves fldm ves gyilkos s egy 23 ves pedaggusn sztnprofiljnak tkrkpszer egyezst. A dolog genetikai httert csaldkutatssal trta fel. me a magyarzat: A gygypedaggusnanyai nagyapjnak egyik fvrt Amerikban villamosszkben vgeztk ki. Matematikusok nem matematikus lnyai igen gyakran matematikusokhoz mennek frjhez. Szondi munkatrsai gyilkosokat vizsgltak meg, s ezeknek krben ppen az e+, hyparoxizmlis kp felt ngyakorisgt vettk szre. Magyarzat: az elfogott gyilkosok mer alkalmazkodsbl felvettk a jvtenni-akars belltottsgt. (Noszlopi, 79. old.) Hogyan engedheti meg magnak ezt az elmlet, illetve a teszt? gy, hogy azt lltja: szndka szerint nem diagnzist llt fel (ami ellen rizhet hanem mint lttuk ), sorslehet sgeket prognosztizl (tbbes szmban!) amelyek valamelyike aztn vagy rvnyesl, vagy nem. Msodik ellenvetsnk Szondinak arra az lltsra vonatkozik, amely szerint a ksrletben a + s a reakcik mutatjk a primordlis, a msodlagos s a tovbbi gnkzdelemben alulmaradt, teht lappang sztntnyez ket. Pontosabban ezek az sztntnyez k megfelelnek az sztnkplet gykrszksgleteinek A tapasztals szerint az sztnkplet e tekintetben tlsgosan vltozkony valami. Az ember sorsa eszerint folytonos svlts lenne, az emberek tlag 2-3 hetente vltank seiket, vagyis vennk be manifeszt egynisgkbe a gnkzdelmek valamelyikben alulmaradt, lappang gnjeik egy rszt, manifeszt egynisgk egy rszt pedig ugyanakkor lappangsba szortank vissza. A lappang s menifeszt egynisg ilyen fok s gyorsasg vltakozsa szrnylehetetlensg volna, de szerencsre lesen ellene is mond a jzan sz mindennapi tapasztalsnak. (Noszlopi, 88. old.) Jegyezzk meg, hogy az sztnprofilok vltozkonysgnak termszetesen egszen ms, a teszt szerkezetvel kapcsolatos oka van. Egyb irnt pedig Vargha Andrs bebizonytotta, hogy a Szondi-teszt, ha egyltaln mr valamit, akkor a szemlyisg stabil, vons jelleg tulajdonsgait mri, nem pillanatnyi vagy jv beli (sztn-) llapott. (Vargha, 59. old.) De ez mr a kvetkez fejezet tmja.

1.4 Az eredeti Szondi-teszttel kapcsolatos problmk


1. Az alapproblmk Az inkonzisztencia Az el fejezet vgn idztk Noszlopit, aki szerint a tapasztals szerint az z sztnkplet tlsgosan vltozkony valami s utaltunk Vargha vizsglatnak azon eredmnyre, hogy ha a Szondi-teszt, egyltaln mr valamit, akkor a szemlyisg stabil, vons jelleg tulajdonsgait mri, nem pillanatnyi vagy jv beli (sztn-) llapott. E kt megllapts sszevetsb egyrtelm kvetkezik, hogy az eredeti l en Szondi-teszt nem mrheti a (vltozkony) sztn-struktrt. Mgpedig azrt nem, mert az sztn-struktra faktorainak megfelelteszt-faktorok tbbsge (a nyolcbl 6) nem viselkedik kell konzisztens mdon. en A tesztfaktorok belskonzisztencijt egy gynevezett Cornbach-alfa rtkeivel lehet mrni. Egy sklt akkor tekinthetnk elfogadhatnak, ha a Cornbach-alfa rtke 0,7 krli. Az egyes Szondi-faktorok megfelel rtkeit az albbi tblzat mutatja: 2 profilos vizsglat 10 0,39 profilos vizsglat h 0,56 s 0,38 0,35 e -0,23 -0,17 hy -0,02 -0,07 k 0,03 -0,01 p 0,39 0,34 d 0,14 0,17 m 0,34 0,25

A diagnosztikus indifferencia Pressing L.: Tbbvltozs kvalitatv eloszlsok elemzse a log-lineris modell segtsgvel. A MPT VI. Orszgos Tudomnyos Konferencijnak anyagban egy olyan vizsglat eredmnyeit adja kzre, az OIE Pszicholgiai Laboratriumban vgzett 1962 s 1982 kztt 2658 beteggel felvett ktprofilos Szondi-tesztek eredmnyein. A vizsglat sorn azt az eredmnyt kapta, hogy a diagnzis semmilyen hatst nem gyakorolt a vlasztsokra: a profilok megjelense a hrom diagnosztikus kategriban nem klnbztt szignifikns mrtkben egymstl.

A knyszervlasztsok krdse A hagyomnyos Szoni-teszt felvtelek sorn rendszeresen el az a problma, hogy a jn vizsglati szemly az elje rakott nyolc kp kztt nem tall kt rokonszenveset, plne nem ngyet! A teszt teht gy van megszerkesztve, hogy a vizsglati szemly genotropikus vlasztsi szndkai adott esetben nem tudnak rvnyeslni: rokonszenvesnek kell min stenie olyan arcot, amely szmra nem az, vagy fordtva: ellenszenvesnek olyat, aki rokonszenves. Valjban teht a teszt eleve gy van megszerkesztve, hogy a mgttes elmletet igazolja. Ha ugyanis nem rn ela szimmetrikus knyszervlasztsokat, akkor nem jelennnek meg az sztnprofilokon sem azok a szimmetrik, amelyek a faktorilis s vektorilis rtelmezs alap-kpleteit adjk. Az alkalmazs krdse Szondi szerint a teszt nem hasznlhat nll diagnosztikus eszkzknt. A krds azonban az, hogy akkor mi az rtelme? Hiszen a teszteknek ppen az a lnyege, hogy a ms ton szerzett informciktl fggetlenl mrjenek valamit 2. A felmerlt problmk elhrtsi ksrletei s ezek kudarcai Szondi a tesz matematikai-statisztikai invaliditsra gyakorlatilag gy reagl, hogy kikri magnak. Hogy jn a matematika ahhoz Szerinte a matematikai statisztikai mdszerek a pszicholgia hallhoz vezetnek. (A Szondi-teszt, 429. o.) Szondi ezzel a mlyllektant egyszer kivonja a matematika illetkessgi krb en l, illetve azt lltja, hogy a teszt szksgszer instabil, mert valami olyat mr, ami nem en stabil A pszicholgusok matematikban val jratlansgra jellemz hogy Lukcs Dnes , pedig gy utastja vissza az inkonzisztencia s a diagnosztikus indifferencia itt jelzett problmit, hogy az azzal kapcsolatos vizsglatok nem tz-, hanem ktprofilos teszteredmnyeken trtntek (Persze knyve megrsakor mg nem ismerte a 10 profilos Vargha-fle vizsglatok eredmnyt. Kvncsi lennk, mit lpne r) A knyszervlasztsok krdsre Szondi gy reagl, hogy idz egy vizsglatot, miszerint a kpeket egyesvel exponlva a rokonszenv-vlasztsok szmnak tlaga olyan kicsiny mrtkben tr el a 12-t (ami a teszt-szerkesztsi mdjval determinlt rtk a l, hagyomnyos felvtel esetn) hogy azt csak vletlennek lehet tekinteni. Csakhogy a szban forg vizsglat az el tr-profilra vonatkozott, nyilvn a mr kivlasztott 12-12 kpet kellett jra-rtkelnie a vizsglati szemlyeknek. Fggetlenl attl, hogy ez eleve nevetsges, ha elfogadnnk is az ilyen szablyok szerinti kontroll-rtkelst, meg kellene vizsglni a kontroll-eredmnyek szrst is

1.5 Az eredeti Szondi-teszt megtlse napjainkban


A tesztet Magyarorszgon tovbbra is gy hasznljk, mintha misem trtnt volna, azaz, mintha nem bizonyosodott volna be a teszttel kapcsolatok ktsgek jogossga. (Gyakorlati okokbl viszont ltalban eltrnek a tzprofilos felvtelekt A teszt rszt l.) kpezi a pszicholguskpzs standard tananyagnak. A teszt az tvenes vekben volt a nemzetkzi szakirodalom felkapott tmja, de minden valszn szerint gyenge validitsa okn mra szinte teljesen elt sg nt. Vargha szerint a tesztt val elfordulst nemzetkzi oldalrl jelzi az a tny, hogy a l Psychological Abstracts utols 21 vfolyamban (1972-t 1993. janurjig) csak 22 l Szondi-teszttel kapcsolatos cikkre vonatkoz utalst tallunk, s ebb 1986 utni l mindssze egy. Az is figyelemre mlt, hogy e cikkek egyike sem angolszsz folyiratban jelent meg. (Vargha, 8. old.)

2.1 A tesztekkel kapcsolatos kritriumok (Tesztelmlet)


A statisztika bevezetsvel a pszicholgiba egyben megksreltk a tesztdiagnosztikt egzaktabban altmasztani. A tesztelmletnek tudomnyosan kell biztostania a teszthasznlatot. Hrom feladatot emelnk ki: Milyen elmleti feltevsek (aximk) kpezik a teszthasznlat alapjt? Hogyan lehet az rtelmezs biztonsgt, alkalmassgt ellen rzssel fokozni? A tervezst a publikciig milyen m l veleteket tesz a teszt szksgess? 1. A tesztelmlet el feltevsei Az n. klasszikus tesztelmletekben egy determinlt modellb indulnak ki, eszerint az l y1 ... yn eredmnyek x1 . .. xn adottsgokra utalnak vissza. Ilyenkor azonban felttelezik, hogy mrshibk is szerepet jtszanak. Ebb kvetkezik az albbi elmleti l implikci: A megfigyelt Y mrsi rtk nem egyedi esetben mri T-t, hanem tlagban (azaz megfigyelhetetlen igazi rtkben) E mrshibval egytt, azaz Y=T+E. Hogy a klasszikus tesztelmlet gyengesgeit (empirikus vizsglhatatlansgt) kikszbljk, egy sor alternatv tesztelmlet (tbbek kztt a kritriumorientlt mrselmletek) van segtsgnkre. Fontos csoportot kpeznek a Rasch-modellek (Georg Rasch nyomn 1901-1980), amelyek kzl a legfontosabb a sztochasztikus (valszn sgelmleti) orientcij. Ennek megfelel minden tesztfeladatnak (item) van D nehzsgi foka s minden en vizsglati szemlynek X kpessgi foka. D s X olyan nagysgok, amelyek p s r indiktorok szmra az abszolt sklzs feltteleit be kell hogy tltsk. Olyan kvetelmnyt llt fel ezzel ez az elmlet, amely sklzsi nvban nem knnyen oldhat meg.

2. Az alkalmassg ellen rzse A teszt alkalmassgi kritriumai (objektivits, gazdasgossg, hasznlhatsg) sorbl kt fontos dolog emelkedik ki. Egy teszt magas relibilitsa (pontossg, megbzhatsg) akkor adott, ha pontosan mri, amit mr, fggetlenl attl, mit mr. Vizsglatnl a megbzhatsgi egytthatt a vals variancia sszes variancihoz val arnyval mrik. A retesztben (stabilits) a tesztet megismtlik s az eredmny-azonossgot mrik. Paralel tesztben (ekvivalencia) A s B kt prhuzamos forma ltezik, amelyek megfelelst mrik. A Tesztfelezs (split-half) sorn szmszer sszehasonltjk az elsfl teszten eredmnyeit a teszt msodik felvel.

Akkor beszlhetnk valamely teszt magas validitsrl (rvnyessgr ha valjban l), azt s nem mst mr, mint amit mrni szndkozik. Magas validits mellett a tesztrtk s az sszehasonlt rtk megfelelnek egymsnak (score, azaz mrsi rtk) A tartalomvalidits a szakrt tlet teszt-itemmel (azaz a krds- vagy feladati tartalommal) val sszehasonltsa rvn trtnik. A kls felttel validitsnak az idegen kritriumokkal (pl. iskolai osztlyzat) val sszhangot llaptjk meg. A konstrukci validlsnl faktoranalzissel hasonltjk ssze a clkonstrukcit (pl. az intelligencit intclligenciatcsztnl) a tesztbattrival. A nvekvvagy inkrementlis validls sorn azt mrik, hogy egy tesztbattria validitst mennyivel nveli a kiegszt teszt.

3. Tesztkonstrukci j teszt ltrehozsa adott statisztikai felttelek kztt kltsges s tbbfokozat eljrs. Kilenc f fokozatot klnbztetnk meg benne: konstrukcidefinci (a pszicholgiai clterlet pontos ismerete), kijell tervezs (milyen eljrst kell alkalmazni), itemanalzis (min vizsglat) sg teszthitelests (szelektivits meghatrozsa), standardizls (sszehasonlt rtkek fellltsa a ksrleti szemlyek szmra), hasznlati utasts (segdeszkz a vizsglatvezet nek), kontrollvizsglat (esetleges tesztrevzi) publikci (pl. tesztfzetek s rtkel kulcs el lltsa). Irodalom: Horvth Gyrgy: Az rtelem mrse (Tanknyvkiad, Budapest, 1991.) Horvth Gyrgy: Modern Tesztelmletek (Akadmiai Kiad, Budapest, 1997) Mri F. Tams s Szkely J. Gbor (szerk.) Tbbvltozs statisztikai analzis (M szaki Knyvkiad, Budapest, 1986) Svb Jnos: Tbbvltozs mdszerek a biometriban (Mez gazdasgi Knyvkiad, Budapest, 1979) Vargha Andrs: Valszn sgszmts pszicholgia szakos hallgatk szmra (ELTE blcsszkari jegyzet, Tanknyvkiad, Budapest, 1985)

3. Tovbbi irodalom
Andor Csaba s Jo Andrs.: A cluster analzis s a relcielmlet alkalmazsa a trsadalomtudomnyokban (1976) Cohen s Feigenbaum: The assumption of additivity on the Szondi test. (1954) David s Rabinowitz: The development of a Szondi instability score (1951) Fosberg: Four experiments with the Szondi test (1951) Gordon: A factoranalysis of the 48 Szondi pictures (1953) Gordon s Lambert: The internal consistency of the Szondi factors (1954) Guertin: A factor analysis of some Szondi pictures (1951) Guertin s McMahan: A survay of Szondi research (1952) Honti B. Lszl: Ktprofilos vizsglatok Szondi-teszttel Mrei Ferenc: A Szondi-prba /Klinikai pszichodiagnosztikai mdszerek Rabin: Szondis pictures: Identifications of diagnoses (1950) Steinberg Szondis pictures: discrimination of diagnoses as a function of psychiatric experience and of internal consistency (1953) Szakcs s Mnnich: Szimptia-modellek kutatsa Szondi-kpekkel (1972)

You might also like