Boro GROZDANIĆ

Kako je sve počelo...

Februar, 2014.

Boro GROZDANIĆ

Siemens PLM Software
Kako je sve počelo

Strana | 2

Dosadašnja izdanja: • • 1. Izdanje: Juli, 2012. 2. Izdanje: Februar, 2014.

Strana | 3

Ovom prilikom osjećam potrebu i dužnost da se zahvalim gospodinu Danilu Širecu iz firme ITS d.o.o., tj. ITS PLM Slovenija (http://www.its-plm.si) na nesebičnoj pomoći.

Boro Grozdanić

Umjesto uvoda...
Strana | 4

U svijetu IT tehnologija ne postoji slična kompanija koja je toliki značaj imala i toliko puno doprinijela tom segmentu ljudskog stvaralaštva a da su oni najosnovniji podaci o samoj kompaniji i dalje ostali tako malo poznati... Da bi shvatili i razumjeli šta je to što se danas zove Siemens PLM Software moramo se vratiti daleko u prošlost, na sam početak informatičkog doba, u vrijeme kad prvi komercijalni CAD, CAM i CAE programi još nisu ni postojali. Moramo poći na jedno putovanje kroz vrijeme, koje ćemo ispratiti kroz tri međusobno povezane priče. Prva priča govori o kompaniji koja je najčešće poznata pod imenom Unigraphics Solution, druga priča govori o kompaniji SDRC – Structural Dynamics Research Corporation a treća o kompaniji Siemens PLM Software, koja baštini prethodne dvije...

Priča PRVA...
Strana | 5

1963. John Wright sa nekoliko saradnika, osniva United Computing Corporation. Kancelarije firme su bile dvije sobe iznad frizerskog salona u gradu Torrance, California, oko 15 milja južno od grada Los Angeles, California. 1969. United Computing Corporation objavljuje prvi komercijalni proizvod UNIAPT koji kontroliše putanju oštrice alata na NC mašinama za glodanje. Pisan je u programskom jeziku APT - Automatic Programmed Tool. Jedinstvena stvar u vezi UNIAPT-a je to da je bio jedan od prvih CAM programa na svijetu namijenjen i prodan krajnjim korisnicima, tj. jedan od prvih komercijalnih CAM programa. Do tog vremena većina preduzeća, prije svega McAuto – McDonell Douglas Automation i UCC – University Computing Corporation, su stvorili svoje NC programe koji su radili na mainframe računarima i nisu bili za komercijalnu upotrebu. Troškovi takvih programa, otklanjanje grešaka i uređivanje programa su bili veoma skupi. UNIAPT je kao alternativu nudio nižu cijenu i jednostavnije održavanje. 1971. United Computing Corporation se seli na novu adresu, Bulevar 22500 Avalon, Carson, California. U zgradi na toj adresi je prethodno bila pošta, pa su ljudi često u to vrijeme, zabunom, dolazili u United Computing da predaju pismo ili kupe poštanske markice. 1973. JULI. United Computing Corporation sklapa ugovor o kupovini ADAM – Automatic Design And Manufacturing programskog koda iz MCS. Taj kod je postao temelj za proizvod koji će biti izdan pod nazivom UNI-GRAPHICS. 1973. OKTOBAR. Prvi put predstavljen program UNI-GRAPHICS u Društvu za proizvodno inženjerstvo Society of Manufacturing Engineers na sajmu CAD/CAM II u hotelu Hilton, Detroit. 1974. SEPTEMBAR. Iz naziva programa se uklanja crtica i od tad je program poznat pod nazivom Unigraphics. Iste godine United Computing Corporation je prodao svoj prvi Unigraphics CAM programski paket a kupac je bio Los Alamos National Laboratories, New Mexico. 1975. JANUAR. Izvršena je prva instalacija programa Unigraphics u Alcoa, Lafayette, Indiana. 1976. APRIL. Aeronutička korporacija McDonnell Douglas kupuje preduzeće United Computing. Sjedište kompanije ostaje u Carson-u, California, ali kompanija radi kao filijala kompanije McAuto McDonnell Douglas Automation Company, koja je osnovana 1960. McAuto već posluje na tržištu CAD/CAM programa ali je njihov glavni proizvod CADD, koji je interno razvijen kod MDC, bio dostupan samo na velikim IBM mainframe računarima. Hardver je bio izuzetno skup, pa je McAuto bio spriječen da komercijalno prodaje CADD. Nekoliko komercijalnih CADD kupaca su bile kompanije Timex i Cessna Aircraft.

McDonnell Douglas Corporation je glavni američki proizvođač aviona i isporučilac vojne i aeronautičke opreme. Kompanija je proizvela velikog broja poznatih i uspješnih komercijalnih i vojnih aviona, a formirana je 1967. spajanjem dviju kompanija: McDonnell Aircraft i Douglas Aircraft. McDonnell Douglas je imao sjedište na adresi St. Louis's Lambert International Airport, Berkeley, Missouri, u blizini grada St. Louis-a, dok je sjedište podružnice McDonnell Strana | 6 Douglas Technical Services Company (MDTSC) bilo u St. Louis County, Missouri.

McDonnell Douglas Corporation je ostavila neizbrisiv trag u istoriji avijacije, proizvodeći neke od najboljih komercijalnih i vojnih aviona i helikoptera svoga vremena. McDonnell Douglas Corporation – osnovni proizvodni program Komercijalni avioni DC-8 DC-9 DC-10 MD-11 MD-80 MD-81 MD-82 MD-83 MD-84 MD-90 MD-95 Vojni avioni A-4 Skyhawk F-4 Phantom II F-15 Eagle AV-8B Harrier II F/A-18 Hornet T-45 Goshawk Jet Trainer KC-10 Extender C-17 Globemaster III Helikopteri AH-64 Apache MD 500E MD 520N MD 530F MD 600 MD 901 MD 902 MD 902 Explorer Ostalo Tomahawk Harpoon Skylab Delta II

Za kompaniju McDonnell Douglas se vezuje najveća avionska nesreća u istoriji SAD-a, koja se desila na avionu DC-10. Iako je istraga utvrdila da proizvođač aviona, kompanija McDonnell Douglas, ne snosi nikakvu odgovornost ni krivicu za pad aviona DC-10, već avio prevoznik, kompanija American Airlines, koja nije poštovala proceduru za servis aviona, s jedne strane, i s druge pravilnik za obuku pilota koji je u sebi imao grešku, vezano za smanjenje brzine uzlijetanja na v2 (minimalna brzina uzlijetanja, 283 km/h) u slučaju zatajenja jednog od motora, ipak je vrijednost dionica kompanije pala za 20% i McDonnell Douglas je bio primoran da proda

neke svoje podružnice i divizije, kako ne bi bankrotirao. To je za McDonnell Douglas bilo samo kratkoročno rješenje, pa ju je s vremenom prouzeo finansijski stabilniji konkurent, Boeing. 1997. AVGUST. 01. McDonnell Douglas Corporation se udružila („udruživanje“ je najčešći pojam koji se upotrebljava, iz razloga poštovanja prema kompaniji McDonnell Douglas i njenom ogromnom doprinosu avijaciji i aeronautici uopšte, međutim „preuzimanje“ je Strana | 7 ispravniji pojam koji tačnije opisuje šta se stvarno desilo) sa svojim konkurentom Boeing Company. Ime nove firme ostaje Boeing Company, a svi komercijalni i vojni avioni i helikopteri nastali u McDonnell Douglas Corporation, i, prije toga, u McDonnell Aircraft-u i Douglas Aircraft-u, bivaju preimenovani u skladu sa novom poslovnom politikom firme. Kao simbol novog korporativnog identiteta logo udruženog Boeing-a je kreiran po uzoru na logo McDonnell Douglas Corporation.

1977. MART. Kompanija McAuto, odnosno njena podružnica United Computing Corporation prvi put vrši isporuku Unigraphics programa izvan sjeverne Amerike. Kompanija Baker Perkins Ltd, Peterbrough, England, kupuje četiri instalacije.

United Computing Corporation

Strana | 8

Star Trek – Unigraphics (1977.)

1978. APRIL. Na tržište dolazi Unigraphics R1. U oznaci „R“ je Restructured – reorganizovan, jer je imao potpuno prerađen izvorni kod. Neka od poboljšanja koje je donijela ova verzija: 256 Layers, Chain Selection, Generic Point Subfunction, Spline Under Tension, Special Functions Available at Any Time, Linear Data Base. 1978. JULI. Na tržište je plasiran Unigraphic R2. Neke od poboljšanja koje je donijela ova verzija: File Manipulation, Source (Text) File Access, String Manipulation, The Message Function, Pattern Retrieval, Vector Valued Functions. 1978. OKTOBAR. Novo izdanje je Unigraphic R3. U ovoj verziji dimenzije i izrađene površine mogu da se mijenjaju, a dodane su i Move i Copy funkcije. U ovoj fazi Unigraphics je u osnovi CAM program sa 2D funkcionalnostima, pa je prilično lako svakih par mjeseci objavljivati novu verziju. 1979. MART. Izdat je Unigraphics R4. Ova verzija nije imala puno poboljšanja, već je sav napor bio usmjeren na popravljanje bag-ova. Zbog problema sa stabilnošću programa Unigraphics, McDonell Douglas je odlučio da zatvori firmu United Computing Corporation, a linija Unigraphics proizvoda postaje dio novoformiranog CAD/CAM odjeljenja u McAuto. McDonnell Douglas je sklopio finansijske aranžmane sa John Wright-om i ostalim osnivačima, uz uslov da napuste kompaniju. Firma United Computing Corporation je zatvorena ali to zatvoreno preduzeće, na adresi Bulevar 22500 Avalon, Carson, i dalje postoji u fizičkom smislu, nastavlja da posluje i ubuduće, kao istureno odjeljenje CAD/CAM McAuto, u početku poznato pod nazivima Unigraphics group (Unigraphics grupa) i

Unigraphics development (Unigraphics razvoj) a kasnije kao Unigraphics organization (Unigraphics organizacija), odnosno Unigraphics development organization (Unigraphics razvojna organizacija). 1979. APRIL. George Meister, jedan od ranih CAD pionira u Douglas Aircraft (George Meister je zajedno sa Pat Hanratty-em radio na GRID proizvodu, koji se koristi za projektovanje provodnih kablova za komercijalne mlažnjake), postavljen je da rukovodi Unigraphics group-om, koja je sada dio većeg Strana | 9 ogranka, McAuto CAD/CAM Division. Unatoč činjenici da je McAuto sa sjedištem u St. Louis-u, George je odlučio da nastavi da vodi Unigraphics group iz južne Kalifornije, i barem privremeno, iz postojećeg objekta u Carson-u, za sada ugašene kompanije United Computing Co. 1979. DECEMBAR. Prvo izdanje Unigraphics programa pod novom upravom McAuto nosi naziv Unigraphics D1. Oznaka „D“ znači „double-precision“ - dvostruko precizan. Neka poboljašnja koja je donijela ova verzija: Graphics Lathe Module,Graphics Schematics Module, Offset Curves, Trimming of General Curves, Architectural Dimensioning.

Unigraphics D1 Drawing (1980.)

1980. FEBRUAR. Unigraphics development se seli u četiri zgrade industrijskog parka na adresi 5552 Cerritos Avenue, Cypress, California. 1980. SEPTEMBAR. McAuto na tržište plasira Unigraphics D2. Neka poboljšanja koja je donijela ova verzija: Cubic Spline, Sculptured Surfaces, View-Independent Construction via the WCS, 3D Transformations, Finite Element Module, Multi-Axis Machining Module.

Uopšteno govoreći Unigraphics D2 je prva verzija Unigraphics-a koja je imala punu podršku za 3D modelovanje, što praktično znači da Unigraphics više nije isključivo CAM program, već je postao potpuni 3D CAD/CAM programski sistem. 1981. Unigraphics development odjel, koji je već 2 godine u sastavu McAuto, najavio je prvi pravi programski sistem za 3D modeliranje UniSolids, kao njen samostalni proizvod, utemeljen na PADL-2. Strana | 10 George Miester nastavlja da vodi Unigraphics development i daje mu punu podršku u radu. Unigraphics development odjel i dalje posluje na staroj adresi u Cypress. Do tog vremena, Unigraphics odjel je instalisao oko 100 sistema na vanjske MDC. 1981. FEBRUAR. McAuto izdaje Unigraphics D2.1. To je prva verzija Unigraphics-a ponuđena za 32bitne računare (do tada su sve prethodne verzije rađene za 16-bitne računare). 1981. SEPTEMBAR. Na tržište dolazi Unigraphics D2.2. Ova verzija donosi veliki broj značajnih poboljšanja: New editing functions for dimensions and drafting entities, User-definable character fonts, New methods for creating conic section curves (loft conics), New surface/surface integration algorithm, Major enhancements to the machining modules, Support for the Data General MV8000 32-bit system. 1982. APRIL. Izlazi Unigraphics D3.0. U ovoj verziji nije bilo puno novina, ali je značajno da je ovo bila prva verzija Unigraphics-a koja je podržavala tehnologiju raster ekrana, te, po prvi put, podršku za boje za površine, od sedam boja (do tada je za površine bila dostupna samo zelena boja). 1982. JULI. Program Unigraphics je u osnovi još uvijek originalni MCS ADAM softver iako znatno revidiran od strane United Computing-a i naknadno od kompanije McAuto. Zato su viši tehnički menadžeri održali sastanak na Queen Mary u luci Long Beachu kako bi razmotrili potrebu za velikim remontom programa Unigraphics. Dodatni sastanaka tokom sljedećeg mjeseca imao je za posljedicu pokretanje velikog razvojnog projekta koji je na kraju rezultirao znatno novim proizvodom, naknadno nazvanim Unigraphics II. 1982. SEPTEMBAR. Na tršište izlazi Unigraphics D4.0. Neke od novih funkcionalnosti isporučenih u toj verziji: GRIP NC, IGES, UG-Net (supported asynchronous file transfer between DEC and DG systems), Support for HP Pen Plotters, Analytic Surfaces, 3D Mass Properties, Shell Mesh Generation in GFEM 1982. NOVEMBAR. McAuto predstavio prvi interaktivni komercijalni programski sistem za 3D modeliranje UniSolids od Unigraphics organization (sredinom 1982. ovo je uobičajeni naziv za ono što se nekad zvalo United Computing Corporation), u Autofact 4, Philadelphia, PA. Vrhunac demonstracije uživo je bilo dizajniranje 3D modela Liberti Bell u Uni-Solids-u, koji je onda prebačen u Unigraphics i obrađen u CAM modulu i sa dobijenim NC kodom zatim prebačen na troosnu glodalicu preko DNC sistema, na kome je izvršena i mašinska obrada. To prilikom je potpisan i prvi ugovor za distribuisanje programa Unigraphics u Japanu.

Strana | 11

UniSolids Model (1982.)

UniSolids Model (1982.)

1983. FEBRUAR. McAuto na tržište pušta Unigraphics D4.0. 1983. MAJ. Izdat je Unigraphics D4.1. U ovoj verziji, pored ispravke grešaka, ima značajnih poboljšanja: Offset Surfaces, Fillet Surfaces, Interface to Moldflow, UG-Net updated to support DECNet and DG Xodiac, PLUSER introduced. Strana | 12 Takođe, UniSolids v1.0 je dostavljen prvim korisnicima. Osnovni način modelovanja u Uni-Solids-u je bila izrada zapreminskih primitiva koji se onda kombinuju koristeći logičke operacije. 1983. AVGUST. McAuto najavio Unigraphics II v1.0. Najavljena su brojna poboljšanja: Unigraphics File Management (UGFM) system, New View and Layout capabilities to support drafting, Perspective views, View Dependent editing, General Part Merge as a replacement for Patterns, User Defined Attributes, Major improvements in Drafting functionality, Dual Dimensioning, Associative Dimensions, Labels, ID-Symbols and other annotation, Class Selection Subfunction, Grouping of Objects, Major enhancements in CAM and GFEM, First support for Sheet Metal operations. 1983. SEPTEMBAR. Izdat je UniSolids v1.1. Ova verzija podržava Data General MB sisteme i uključuje mnoga mala ali vrlo korisna poboljšanja, koja se prije svega bave tipovima podataka koji se razmjenjuju između UniSolids-a i Unigraphics-a. Poboljšanja su rađena u cilju povećanja performansi.

UniSolids Model (1983.)

1984. MART. McAuto izdaje Unigraphics D5.0 od Unigraphics development organization. Ova verzija je sadržavala manja poboljšanja u CAM modulu za izradu NC koda. Naziv „Unigraphics development organization“ i „Unigraphics organization“ za ono što se nekad zvalo United Computing Co su nazivi koji se često prepliću u upotrebi, i ostaće tako sve dok pomenuta organizacija bude u sastavu kompanije McDonell Douglas. 1984. JUNI. Unigraphics development organization se seli u svoje nove kancelarije, na adresu 5701 Katella Ave., Cypress, California.

1984. NOVEMBAR. UniSolids v2.0 je pušten u prodaju. Pored mnogih poboljšanja ova verzija dozvoljava korisniku uvoz Unigraphics 2D profila (koji se sastoje od lukova i linija) koja se onda ekstrudiranjem oblikuju u 3D čvrsta tijela.

Strana | 13

UniSolids Model (1984.) 1985. JANUAR. McDonnell Douglas odbacio ime McAuto i stvorio nekoliko specijaliziranih firmi, od kojih svaka ima svoje ime i identitet. To su bili McDonnell Douglas Aerospace i McDonnell Douglas Information Systems. Kao dio potonje organizacije, firma koja je nadležna za CAD operacija zvala se CIMTECH - Computer Integrated Manufacturing Technologies Company, koja je uključivala i Unigraphics group, tj. Unigraphics organization. 1985. FEBRUAR. Izdat se UniSolids v2.1. Većina poboljšanja se odnosi na mogućnost stvaranja 3D čvrstih tijela obrtanjem 2D profila krivih uveženih iz Unigraphics-a i podrška za uklanjanje skrivenih linija, kao opcija prikaza. 1985. MART. Unigraphics II v2.0 pušten je u prodaju. Rađeno je na poboljšanju performansi i pouzdanosti. Neke od novih funkcionalnosti koje je donijela ta verzija: Mechanisms Module, GSSM (Graphics Sequential Surface Machining) Module, Major enhancements to GSM, Silhouette curves from analytic surfaces, Enhanced Calculator functions, Introduction of Customer Defaults as a user modifiable file, GRIP enhancements included support for mass property calculations and object attributes. 1985. APRIL. CIMTECH je preimenovan u MISCO - Manufacturing Industry Systems Company, što je novi naziv za McAuto. 1985. JUNI. Do sredine 1985. bilo je 377 kompanija koje koriste Unigraphics proizvode širom svijeta, (za razliku od samo 56 kupaca koliko je bilo u januaru 1981.) koji se sastojao od 601 sistema.

1985. AVGUST. Poslednje potpuno poboljšano izdanje Unigraphics I verzija D6.0. Posle toga Unigraphics I je ušao u režim rada gdje se vršilo samo njegovo održavanje. Oko 6 mjeseci kasnije vrše se kritične zakrpe, koje se isporučuju u obliku softverskih zakrpa. Međutim, program Unigraphics I je i dalje bio potpuno upotrebljiv, sve dok su korisnici bili u mogućnosti da održavaju hardver (CPU i Design stanice), tako da se upotrebljavao i do sredine 90-tih, i mnogi korisnici softver za konverziju sa Unigraphics I na Unigraphics II, koji se isporučivao pri svakom novom izdanju Unigrpahics-a II, nisu Strana | 14 dugo koristili ili su počeli da koriste mnogo godina kasnije. 1985. SEPTEMBAR. McDonnell Douglas formira novu softversku diviziju, tj. ogranak, pod nazivom PC Productivity Systems. Ta organizacija treba da razvije novi PC zasnovan na CAD sistemu koristeći Unigraphics I kao polaznu tačku. Mali tim ljudi iz Unigraphics group-e bio je prebačen u tu kompaniju i bili su uspostavljeni kao potpuno odvojen entitet. Ideja je bila da se napravi pravi 3D CAD/CAM proizvod koji bi mogao da se pokreće na PC-u. U to vrijeme samo su Drafting sistemi bili dostupni na PC-u, i smatralo se da će ovaj rastući segment tržišta jednog dana u industriji igrati značajnu ulogi, pa se krenulo sa razvojem u tom pravcu, i tako je pokrenut napor da se stekne rano uporište u toj oblasti. Na tržište stiže UniSolids v3.0. Osim poboljšanja performansi i bolje podrške za D-2300, UniSolids 3.0 obezbjeđuje podršku za Torus primitive, posjeduje opciju za sužavanje Extrude Solids-a i paletu za sjenčenje. 1985. NOVEMBAR. MISCO najavljuje izlazak Unigraphics II v3.0. Osim mnogih funkcionalnih poboljšanja, tu su i poboljšanja u sistemu prikaza na monitoru (punu podrška za D-2300 radne stanice, uključujući i osjenčeni prikaz kao što je obećano ranije) i izdaje se UniPIX proizvod. UniPIX je zasnovan na proizvodu koji je razvijen na Brigham Young Univerzitetu pod nazivom BYU-Movie. To je bio rani pokušaj pružanja visoko kvalitetne slike od modela nastalih u Unigraphics-u. Sistem je radio na površinama modela, uključujući i modele uvezene iz UniSolids-a, obezbjeđujući sjenčenje i micanje skrivenih linija na izlazu. Proizvod je imao podršku za sve Color Design stanice, uključujući D-90C i D120/125CE kao i D-2300 i IBM 5080. Takođe, u Novembru je izdana i prva verzija GRIP International Library. Sistem se sastojao od grupe GRIP programa definisanih od strane kupaca kao i mnogih ljudi zaduženih za tehniku iz Unigraphics-a. Kasnije, nakon što je Unigraphics organization počeo da distribuiše svoje proizvode na CD-ROM-u, GRIP International Library je uključena na CD softvera, tako da svi korisnici mogli dobiti trenutni pristup fajlovima kada god su im bili potrebni. Fajlovi su takođe bili dostupni za preuzimanje sa Unigraphics BBS-a. 1986. MART. Pušten je Unigraphics II v3.1. MISCO najavljuje Unigraphics II ACCESS-50. To je verzija koja ima nisku cijenu i mogućnost pristupa (eng. Access; otuda i dodatak u imenu programa) sa IBM PC računara, tako što se na IBM PC instališe softver koji vrši emulaciju sa Unigraphics II programom. To je omogućilo kompaniji da koristite manju cijenu PC hardvera i još uvijek dobije većinu mogućnosti Unigraphics-a. Treba imati na umu da se to dešava prije pojave MS-Windows-a, tako da ovaj proizvod uključuje i GEM DESKTOP Windows System što je omogućilo odvojene prozore za grafiku i poruke na monitoru. Kasnije je izdana i verzija za Apple Macintosh računare koja je u nastavku imena imala oznaku ACCESS-150. Ova verzija nije zahtijevala nikakav "desktop" emulator, već je Mac obezbjeđivao potrebno radno okruženje.

1986. MAJ. MISCO najavljuje dostupnost nove D-135 Design stanice kao zamjena za D-125C/CE. Ona je ponuđena samo u jednoj konfiguraciji (zbog toga se napušta oznaka "C" i "CE"), a pritom je poboljšana grafička rezolucija, bolje ukupne performanse, zbog toga što se koristi 19.2 KB serijski interfejs (do tada su sve Design stanice, uz izuzetak IBM 5080, bile povezane pomoću 9.6 KB serijskog interfejsa) i proširena grafička memorija (1 MB u odnosu na 192 KB). Ova posljednja opcija nije omogućena sve do izlaska Unigraphics II v3.2 i do tada je djelovala u osnovi kao D-125. Treba imati na Strana | 15 umu da je D-135 bio posljednji značajan dio hardvera koji nosi oznaku Unigraphics. Posle toga svi CPU, monitori i Design stanice nose ime dobavljača i prodavci ih distribuišu bez bilo kakvih izmjena u nazivu (izuzetak predstavlja dodatak PFK u nekim slučajevima, za posebne isporuke monitora). 1986. JUNI. PC Productivity Systems izdaje svoj prvi (i jedini) proizvod, Crossroads. To je zapravo PC verzija Unigraphics-a, koja je omogućila prvu ikada dostupnu punu funkcionalnost 3D CAD/CAM sistema, za rad na IBM PC. Aplikacija koristi GEM DESKTOP Window System mada MS-Windows još nije bio izumljen. Crossroads je mnogo godina ispred svog vremena, čak do tačke primjene Object Action based UI (User Interface), nešto što Unigraphics nije primijenio sve do verzije v16.0. Crossroads obezbjeđuje potpuno 3D Wireframe and Surface modeliranje, Drafting i Mass Properties (NC Toolpath dolaze kasnije kao dodatak na modulu). Budući da je struktura podataka Part fajla bila identična sa Unigraphics I, korisnici su mogli lako premjestiti fajlove iz Crossroads u Unigraphics II ako i kad god su to željeli. Uvođenje Crossroads-a je izazvao određenu količinu uzbuđenja, međutim industrija ga nikada nije stvarno prihvatila. Iako je cijena samog softvera bila vrlo razumna, 2995 dolara po instalaciji (uključujući i GEM softver) to je zahtijevalo veliku nadogradnju PC-a, što obuhvata ugradnju dodatne memorije, grafičku karticu, matematički-koprocesor i veliki (u to vrijeme) 20 MB hard disk (tada je ovakva nadogradnja lako mogla da udvostruči ili utrostruči početnu cijenu osnovne konfiguracije PCa). Crossroads je bio na tržištu samo oko 3 godine i, mada se ne može smatrati komercijalnim uspjehom, dao je pogled na stvari koje tek dolaze (izgled slika na paletama alatki monitora, padajući meni i "ikone" su novine koje je taj softver donio, a koje su nama danas tako uobičajene). 1986. JULI. Lansiran je Unigraphics II v3.2. Osim održavanja bilo je nekoliko poboljšanja, od kojih većina ima veze sa praćenjem nove hardverske konfiguracije. Ta poboljšanja su: new display architecture, support for the DEC VaxStation II/GPX the first true Unigraphics "workstation", support for the full capabilities of the D-135 design station, support for the Tektronix D41XX terminal. VaxStation II/GPX je bila prva prava radna stanica koja je podržana od strane Unigraphics (ADS-100/A100 je prodan kao samostalna jedinica i dok ga ponekad nazivaju "radna stanica" to je stvarno tradicionalni CPU, grafički monitor, monitor poruka, disk za skladištenje i arhiviranje, sve upakovano u jedan komad namještaja i prodavao se kao namjenski uređaj). S pojavom ovih novih radnih mjesta, prva stvar koja je pala je monitor poruka, jer sad postoji mogućnost da različiti dijelovi korisnih podataka budu sadržani u podprozorima koji se prikazuju na glavnom grafičkom monitoru. Treba imati na umu da, dok korisnici sada mogu izabrati i koristiti funkcijske tastere i numeričku tastaturu, te funkcije prikazane na grafičkom PFK displeju koji je prikazan na glavnom ekranu, mnoge kompanije i dalje kupuju PFK opcione dodatke od Unigraphics-a.

1986. NOVEMBAR. Izdat je Unigraphics II v4.0. To je jedna od najznačajnijih verzija programa Unigraphics II, računajući od prvog izdanja, u smislu novih mogućnosti. Najveće novine koje su bile uključene u ovom izdanju su: Assemblies & Components, Parts List, Machine Elements, Interleaf interface, Trimmed Surfaces, Macro Strana | 16 Tablets, Major enhancements to GFEM and NC. 1987. JANUAR. MDC divizija odgovorna za poslovanje Unigraphics organization dobija novo ime: McDonnell Douglas Manufacturing and Engineering Systems Company. John Clancy je imenovan za predsjednika M&E divizije. M&E (generalno se odnosi na Unigraphics organization) je objavila da će uskoro izdati Data General hardver i da će oni i dalje nuditi DG verzije Unigraphics II i UniSolids na UNupakovanoj osnovi još samo određeno vrijeme, vjerojatno do kraja 1988. 1987. MART. Pušten je Unigraphics II v4.1. Osim uvođenja ACS sistema bio je i veliki broj PR-a adresiranja. Verzija 4.1 također podržava nedavno objavljeni DEC VaxStation 2000. To je vrlo kompaktna jedinica, a također je bio jedan od prvih pravih desktop sistema (treba napomenuti da je procesor smješten unutar kutije čija je veličina poput kutije za ručak, sa ugrađenim ručkama, pa je veoma praktičan za nošenje, i popularan kao portabl demo jedinica). Početne jedinice su bile dostupne samo sa crno-bijelim monitoru, ali su ubrzo potom stigle i verzije u boji. 1987. General Motors bira Unigraphics organization za svog strateškog partnera, a program Unigraphics postaje GM-ov korporativni standard u oblasti CAD/CAM/CAE softvera. General Motors tako postaje najveći klijent Unigraphics-a. 1987. AVGUST. John Clancy se povlači iz McDonnell Douglas-a i John Mazzola je imenovan za novog izvršnog potpredsjednika Manufacturing & Engineering Systems Co, izvještaj podnosi Jeremy Causley, izvršni direktor (Group Executive Officer, McDonnell Douglas Information Systems Group). 1987. OKTOBAR. Objavljen je Unigraphics II v5.0. Ono što dolazi u novom izdanju su novi CAM moduli sa pridodatim poboljšanjima. Ovo izdanje je prva verzija Unigraphics-a koja podržava NURB (NonUniform Rational B-spline) površine (b-površina). Ovo je sada novi standardni matematički oblik za složene geometrije. Treba imati na umu da su starije „parametric-cubic“ površine (AKA, "Gordon surface") i dalje još uvijek u potpunosti podržane, ipak novi NURB oblici će ih na kraju potpuno zamijeniti. 1987. DECEMBAR. Izlazi Unigraphics II v5.1. To je prvenstveno „maintenance release“ sa nekoliko poboljšanja unutar Graphics Schematics Module (GSM). 1988. MART. M&E formalno izbacuje Unigraphics koji se izvodi na UNIX radnim stanicama, na NDE – National Dizajn Engineering Show u Chicagu, IL i na NCGA – National Computer Graphics Association Show u Anaheim, CA. Prve UNIX radne stanice podržane su sa 300 serija iz Hewlett-Packard-a. Treba imati na umu da ove radne stanice podržavaju punu 3D rotaciju pomoću okvira sa izborom opcija. Dana 17. marta, na dan Svetog Patrika (St. Patrick Day) održan je sastanak u gradu Cypress, na kome su prisustvovale ključne osobe za razvoj i marketing. Kasnije će pokazati da je to jedan od najvažnijih sastanaka u istoriji kompanije. Jedna od glavnih ideja na ovom sastanku je prijedlog da se razgovara o

potrebi da se proizvode potpuno novi proizvod, koji će da zamijeni Unigraphics II. Na sastanku se generalno zaključuje da su CAD sistemi bazirani na Solid geometriji vrlo poželjni (treba imati na umu da se to dešava prije kupovine Shape Data) i da bi kompanija trebala početi istraživati kako da ostvari napredak u tom pravcu. Na osnovu prethodnih događaja, većina ljudi koji su prisutni na tom sastanku pretpostavlja da je ono o čemu se zaista govori nešto što bi se moglo nazvati UG III (Unigraphics III), međutim, sa takvim razmišljanjem se nije slagao rukovodilac razvoja, Bob Loss. Čini se da je Bob imao Strana | 17 jaku averziju prema nazivu Unigraphics III kao imenu budućeg proizvoda (u tom trenutku tamo je vladao osjećaj da proizvod koji nosi oznaku "3" nikad nije „tako dobar“ kao i broj "2", a za primjer je uzet Apple III). U svakom slučaju, Bob je odbio da pusti sa sastanka bilo koga koje je koristio riječ UG III tokom sastanka, a da ga prethodno ne razuvjeri u pogrešnost istog, jer je bio uvjeren da ako se napusti sastanak sa tim imenom na usnama, nikada se neće moći spriječiti da se to ime i koristi. Pošto se oko imena još ništa nije znalo (osim da se neće zvati UG III), a budući da je dan Svetog Patrika, neko je predložio da se to može iskoristiti kao inspiracija, pa je tako nastalo ime "Shamrock Project". Međutim, treba imati na umu da je Shamrock Project izvorno trebao dovesti do potpuno novog proizvoda, tokom vremena je postalo očito da postoje brojni faktori koji su prisilili kompaniju da polako mijenja tu viziju o novom proizvodu kao "revolucionarnom" procesu, već da će to prije biti "radikalna evolucija" postojećeg Unigraphics II proizvoda. Dakle, dok izvorna vizija tog sastanka nikada nije realizovana, ipak je počeo niz događanja i aktivnosti koje na kraju dovode do razvoja Unigraphics v10.0. Treba imati na umu da će mnoge snage doći kao igrači u narednih nekoliko godina, uključujući, sa promjenjivim uspjehom, McDonnell Douglas, kupljeni Shape Data Ltd and the Technology, kao i ideje i vizije brojnih ljudi, koje ima na raspolaganju, osvojivši poslove za GM i uticaj njihovih iznenadnih zahtjeva na dugoročne planove, a zatim sve to dolazi zajedno sa prodajom Unigraphics development organization kompaniji EDS 1991. godine. Dakle, na kraju je uticaj ovog sastanka bio je srodan slučaju kad „kamen padne u ribnjak i na taj način uzrokuje talasanje koje će se na kraju pretvoriti u plimni val“.

Međutim, postojalo je jedno prilično interesantno naslijeđe tog sastanka na dan Svetog Patrika. Kad je v10 projekat napokon bio u punom zamahu, odlučeno je, kao dio marketinških napora da se poboljša položaj ovog proizvoda na tržištu, da se više ne koristi oznaka "Unigraphics II" u bilo kojoj publikaciji kompanije ili posredno preko marketinga.

Strana | 18

1988. JUNI. M&E izdaje Unigraphics II v5.2. Osnovna svrha ovog izdanja jeste pružiti podršku HP300 seriji UNIX radnim stanicama. 1988. NOVEMBAR. M&E završava preuzimanje Shape Data Ltd, Cambridge, UK. Shape Data je kupljena od kompanije Evans&Sutherland i radila je na poslovnom razvoju softvera za Solid modeliranje još od 1974. Početni proizvod izdan od strane Shape Data bio je Romulus, 1975. Imao je prvi ikada razvijeni kernel za Solid modeliranje, koji je bio preteča Parasolid kernela. Shape Data je na tržište izbacila komercijalni CAD sistem zasnovan na Romulus kernel pod nazivom Romulus-D. Kancelarije firme Shape Data se nalaze u blizini istorijskog dijela pored Cambridge University, a mnogi od zaposlenih su diplomci sa tog univerziteta. Primarna motivacija za kupovinu Shape Data bio je pristup Parasolid-u, modernom kernelu visokih performansi za B-rep Solid modeliranje. Odluka da se ide u kupovinu Shape Data donešena je nakon što je postalo očigledno da će biti nepraktično prilagoditi C-rep PADL2 modeler (koji je zasnovan na UniSolids-u) kao primarne jezgre modeliranja za novi proizvod, koji se predlaže kao dio Shamrock Project-a. Parasolid (dio 1): Parasolid je kernel za geometrijsko modelovanje izvorno razvijen od strane kompanije Shape Data, koju je kupila M&E i kompletnu kompaniju Shape Data utopila u Unigraphics organization, tako da je Parasolid postao njeno isključivo vlasništvo. Parasolid mogućnosti uključuju: model creation and editing utilities such as Boolean modeling operators, feature modeling support, advanced surfacing, thickening and hollowing, blending and filleting and sheet modeling. U to vrijeme Unigraphics organization odjelu je trebao takav kernel kako bi poboljšao svoj glavni proizvod Unigraphics, pošto je avio i automobilska industrija bila sve zahtjevnija u pogledu sposobnosti korištenja i mogućnostima upotrebe složenih površina. Potrebno je napomenuti da su kompanije McDonell Douglas i General Motors glavni korisnici Unigraphics programa, i da bi se zadržalo to tržište, program se morao poboljšavati. To poboljšanje je stiglo već u verziji Unigraphics II v7.0. (nastaviće se...) 1988. DECEMBAR. Pušten je Unigraphics II v6.0. To je bilo vrlo značajno izdanje i bitan podatak za javnost s obzirom na mnoge nove mogućnosti, uključujući:

Hidden-Line-Removal, NURB curves (B-splines), Curvature analysis for curves and surfaces, Deviation checking, UG Detail Drafting (UGDD), Sheet Metal applications, Cavity Milling. Možda najvažniji aspekt verzije 6.0 je uvođenje UG Detail Drafting. To je verzija Unigraphics-a sa nižom cijenom, namijenjena onim korisnicim kojima je primarni zadatak kreiranje inženjerskih crteža, a ideja je bila da imaju jednostavnu za korištenje i crtanju orijentisanu verziju Unigraphics paketa sa Strana | 19 dodatnim funkcijama, kao što je Tablet interfejs, zajedno sa unaprijed programiranim makroimai i GRIP programima koji poboljšavaju produktivnost kreiranja crteža. Jezgro proizvoda je u osnovi isto kao i za standardni Unigraphics, i UG Detail Drafting se prodaje bez ikakvih dodatka na modulima tako da moduli kao što su CAM i Surface Modeling nisu bili dostupni. To je bio veoma uspješan proizvod i nekoliko stotina primjeraka je prodano i bio je dostupan kao potpuno podržan proizvod do uvođenja v10.0 kada Unigraphics vrši reorganizaciju, tako da je Drafting mogao biti prodan odvojeno od Modeling-a i ostalih modula. 1989. MART. Pušten je Unigraphics II v6.0. za Apollo UNIX radne stanice. 1989. OKTOBAR. Pušten je Unigraphics II v6.0. za Sun UNIX radne stanice. 1989. DECEMBAR. Izlazi Unigraphics II v7.0. Najvažniji aspekt ovog izdanja je uvođenje UG/Solids. To je novi modul zasnovan na Parasolid kernel modeleru i bio je u potpunosti integrisan u Unigraphics. Puni modeli stvoreni u UG/Solids mogu se dodati na crtež i dimenzionisati isto kao i Wireframe modeli. Takođe, Solids modeli se mogu mašinski obrađivati koristeći uobičajene CAM module. Treba imati na umu da UG/Solids nije podržavao parametarsko uređivanje niti je imao sketcher, ali se modeli mogu kreirati alatkama Extruding/Revolving od profilnih krivih. UG/Solids je nov i skup modul koji je predviđen da se isporučuje kao besplatna nadogradnja svim UniSolid korisnicima i radio bi kao samostalan program, predviđen da može da pročita graf model nekog UniSolids modela i kreira ekvivalentan Parasolid model za Unigraphics. 1990. McDonnell Douglas bira Unigraphics kao korporativni standard za mašinski CAD/CAM/CAE softver. 1990. JULI. Objavljen je Unigraphics II v7.0 koji radi na DEC VaxStations pod operativnim sistemom Ultrix.

Strana | 20

Unigraphics Model (1990.) 1991. GE Aircraft Engine i GE Power Generation biraju Unigraphics kao svoj osnovni CAD/CAM sistem. 1991. MART. Izdan je Unigraphics II v8.0. To je veliko poboljšanje Unigraphics-a i po prvi put uključuje podršku Feature-Based i Parametric Solid Modeling sa uvođenjem UG/Concept te samostalnu verziju Unigraphics-a koja uključuje Sketcher i Expression System i po prvi put je ponudio koncept FormFeatures, kao što su Holes, Pockets i Pads, a nezavisno o kreiranju primitiva i obavljanja Boole-ovih operacija. Ostale karakteristike programa Unigraphics II v8.0 uključuju: UG/Concept module, Many new creation techniques for NURB surfaces, Non-uniform scaling of NURB surfaces, Drafting enhancements, including full ANSI-1982 compliance, Geometry associatively in Pointto-Point CAM module, GFEM+ embedded finite-element solver, Internationalization of menus. 1991. JULI. Izdan je Unigraphics II v8.0. namijenjen novim HP radnim stanicama RISC arhitekture. 1991. AVGUST. Izdan je Unigraphics II v8.1. 1991. 19. AVGUST. McDonnell Douglas najavljuje prodaju svoje podružnice McDonnell Douglas Systems Integration Co (ranije poznat kao McAuto) kompaniji Electronic Data Systems – EDS. 1991. NOVEMBAR. Kompanija EDS – Electronic Data Systems, kupuje sve komercijalne usluge kompjuterskog poslovanja od kompanije McDonnell Douglas. To uključuje, prije svega, vlasništvo nad

Unigraphics development organization, što i jeste prvi cilj i primarna svrha kupovine. Takođe, kupovinom su uključene GDS organizacija, koja je takođe razvila i pustila u komercijalnu prodaju CAD sistem, ali koji je prvenstveno namijenjen za AEC – Architectural Engineering & Construction, kao i GIS – Geographic Information Services, i.e., aplikacija za mapiranje. Osim tih dviju poslovnih jedinica, ostatak bivše McDonnell Douglas poslovne kompjuterske usluge, u osnovi je apsorbovan u druge EDS jedinice ili je ukinut. Treba imati na umu da je nekoliko godina kasnije EDS prodao GDS organizaciju Strana | 21 privatnoj kompaniji. Unigraphics poslovanje je reorganizovana kao EDS poslovna jedinica i John Mazzola imenovan je za predsjednika nove kompanije EDS Unigraphics division. Na taj način je Unigraphics organizacija, pod novim vlasništvom, EDS, i novim imenom, EDS Unigraphics, kao EDS ogranak, tj. poslovna jedinica, došla na samo jedan korak do toga da ponovo posluje kao kompanija i tako oživi ugašenu kompaniju United Computing. Do toga će ipak doći, samo malo kasnije. United Computing će se vratiti na velika vrata, ovaj put sa drugim imenom. Electronic Data Systems – EDS je američka multinacionalna kompanija koja se bavi opremom za informacionu tehnologiju i uslugama. Sjedište kompanije je u Plano, Texas. EDS pruža usluge u tri uslužna segmenta: 1. Infrastructure; 2. Applications; 3. Business Process Outsourcing; Infrastructure usluga obuhvaća održavanje funkcionisanja svih dijelova kompjuterske i komunikacione infrastrukture, što uključuje: mreže, „mainframe“ sisteme, "midrange" i Web servere, desktop & laptop računare i štampače. Applications usluga uključuje razvoj i integraciju i/ili održavanje softverskih aplikacija za klijente. Business Process Outsourcing uključuje obavljanje poslovnih funkcija za klijenta, kao što su obrada podataka platnog spiska, call-centri, obradu podataka za osiguranje, itd. Kompaniju Electronic Data Systems – EDS osnovao je 27. juna 1962. H. Ross Perot, sa sjedištem u Plano, Texas. EDS je 1984. prešla u vlasništvo kompanije General Motors - GM, da bi opet 1996. postala samostalna kompanija a GM jedan od njenih najvećih klijenata.

2008. MAJ. 13. Kompanija Hewlett-Packard Co. potvrdila je da je sa Electronic Data Systems postignut dogovor o kupovini po cijeni od 13,9 milijardi dolara. Posao je završen 26. avgusta 2008. EDS je postao HP poslovna jedinica i preimenovan je u HP company.

Otprilike godinu dana kasnije, 23. septembra 2009. HP company (ex EDS) se na tržištu pojavljuje kao HP Enterprise Services, i pod tim imenom kompanija posluje i danas.

Strana | 22

1992. JUNI. EDS Unigraphics West Coast Operation prelazi u svoje novo sjedište u 10824 Hope St. u Cypress, CA. Ova nova lokacija obuhvata i poslovni prostor većine kompanija, kao stambeno naselje zapolenika, kao i GTAC organizacije iz Southern California prodajnog odjela. Višak prostora bio je iznajmljen drugim EDS grupama, ali sa vremenom kako je kompanija Unigraphics rasla, oni su na kraju zauzeli cijelu zgradu.

1992. AVGUST. EDS Unigraphics pušta na tržište Unigraphics II v9.0. To je posljednja verzija Unigraphics-a koja ima podršku za UGFM (v9.0 i v9.1 uključuju UGFM za Native konverzije programa za očuvanje UGFM header info). To je također zadnja verzija koja je službeno označena sa UG II. 1992. NOVEMBAR. EDS Unigraphics pruža djelomični pregled Unigraphics v10.0 na 1992 Autofact Show u Detroit, M. To je prva javna demonstracija Unigraphics v10.0 bilo gdje. Dodatni napor je napravljen samim tim što je to bio prvi veliki sajam na kome je izložen Unigraphics od preuzimanja od strane EDS. 1992. DECEMBAR. Pušten je Unigraphics II v9.1. Zbog dugog čekanja na izlazak nove verzije v10.0, verzija v9.1. je podržavana nekoliko godina sa mnogo zakrpa koje su puštene tokom vremena, da bi se aktuelni proizvod zadržao na tržištu što je duže moguće. 1993. FEBRUAR. Održan je 17. godišnji sastanak Unigraphics korisničke grupe u Sheraton Hotel u Long Beach, CA. Naravno, glavna tema na ovom sastanku bilo je uvođenje Unigraphics v10.0. Bilo je mnogo

i demo prezentacija koje pokrivaju sve glavne aspekte novog proizvoda. Posebna pažnja posvećena je uvođenjem novog korisničkog interfejsa (koji više ne podržava PFK), potpuno nova arhitektura Assembly Modeling-a i ažuriranje u Drafting modulu. Međutim, najviše vremena potrošeno je na uvođenje koncepta tipskih formi – Feature-Based, na kojima je sada zasnovana primarna metoda geometrijskog modeliranja, Solid Modeling-a, koju pokreću parametri. Kao što bi se očekivalo, mnogo Strana | 23 Q&A sesija bilo je posvećeno pitanjima koja uključuju prelaz iz v9 na v10. 1993. Unigraphics uvodi Hybrid Modeling, kombinovanjem dviju tehnologija, s jedne strane naprednog parametarskog modelovanja i s druge tradicionalnog modelovanja zapreminskim primitivima. 1993. MART. Počelo ispitivanja Unigraphics v10.0 na HP Unix. 1993. OKTOBAR. Izdan je Unigraphics v10.1. Ovo izdanje je tretirano više kao neka vrsta napredne "beta" verzije, sa isporukama samo za one korisnike koji su ga zatražili. 1994. FEBRUAR. Održan je 18. godišnji sastanak Unigraphics korisničke grupe u Sheraton Hotel u Long Beach, CA. Opet je primarna tema sastanka bila Unigraphics v10. Do tog vremena bilo je nekoliko kupaca koji su već počeli da usvajaju v10 i stoga su mogli da prijave njihov napredak. Dok su ovi kupci spremno priznali da nisu nužno koristiti v10 u punoj proizvodnji, konsenzus je bio da v10 posjeduje pravi potencijal i da je to korak u pravom smjeru. 1994. MART. Sledeće izdanje Unigraphics v10.2. se isporučuje onim klijentima koji su već dobili v10.1. ili koji su specificirali zahtjev za v10.2. 1994. JUNI. Izdan je Unigraphics v10.3. To se smatra prvim potpuno upotrebljivim izdanjem programa Unigraphics v10 i stoga je isporučen svim klijentima kao normalno izdanje. Do tada, verzija v10 je isporučivana samo kupcima koji su to izričito tražili. Međutim, mnogi korisnici su i dalje nastavili da koriste v9.1 a v10 primjenjuju samo kao pilot program ili za vrlo ograničene potrebe. Isporuke v10.3. uključuje potpun "Migration Kit" koji je uključivao „Reference Materials“, „Self-Paced Tutorials“, „Training Schedules“ i prvi set "Head Start Guides", itd. Ovi materijali su bili upakovani u „SelfContained“ komplet koji je obezbijeđen svim korisnicima v10.3. Ovo je takođe prva faza uvođenja većih CAM poboljšanja na bazi v10 arhitekture. Do sada je primarni fokus u v10 izdanju je prelazaka sa dosadašnjeg Unigraphics Modeling & Drafting na novi v10 kao i na Gateway infrastrukturu. 1995. FEBRUAR. Izdan je Unigraphics v10.4. Neka od značajnih poboljšanja u ovom izdanju su: Interpart Expressions, the introduction of User Tools, support of splines inside the sketcher, Automatic Cliff Edge Blends, ... 1995. MAJ. Izdan je Unigraphics v10.5. To je prije svega „maintenance release“ kao odgovor na velike količine kvalitetnih povratnih informacija iz razvojnih organizacija iz rastuće familije prvih kupaca kao i novih klijenata koji su izabrali za instalaciju v10 kao svoju početnu implementaciju Unigraphics. Jedna od mnogo traženih poboljšanja uključena u v10.5 je podrška za prave Helix/Spiral Curve. U prošlosti su bili razvijeni GRIP i User Function programi koji su kreirali Helical Shaped Splines, ali sada Unigraphics podržava prave spiralne krive.

1995. OKTOBAR. Izdan je Unigraphics v10.6. To je takođe „maintenance release“ i bilo je to posljednje od "v10" izdanja. Bilo je nekoliko manjih ali vrlo korisnih poboljšanja uključenih u ovom izdanju, kao što su: Partial Shading, Un-Blank Selected as well as the option to predefine the color and font of modeling Strana | 24 objects such as Sheet Bodies, Solid Bodies, Splines, Datums, etc... 1995. NOVEMBAR. EDS Unigraphics službeno najavio svoje namjere da u ranom periodu 1996. objavi potpuno kompatibilnu verziju Unigraphics koja se pokreće na Microsoft Windows NT. 1996. JANUAR. Izdan je Unigraphics v11.0. To je bilo glavno izdanje u nekoliko područja, uključujući prva nastojanja da se doda Industrial Design Types unutar Modeling funkcionalnosti za Unigraphics kao i prvo izdanje funkcionalnosti namijenjene za pomoć u upravljanju izuzetno velikim sklopovima. Poboljšanja Modeling-a uključuju stavke kao što su: Bridge Surface, Curvature Analysis for Curve and Surfaces, Face Blends, Variable Offset Surface, itd. U području modelovanja sklopova nove mogućnosti uključuju: Component Filters, Faceted Representations, Clearance Analysis between multiple Components, itd. Takođe ovo izdanje uključuje potpuno integrisan Spreadsheet povezan sa Feature-Based Modeling. 1996. MART. Održan je 20. godišnji Unigraphics Users Group Meeting u Marriott Hotel & Tennis Club, Newport Beach, CA. Ovaj sastanak bio je od posebnog značaja zbog činjenice da je to također 20. godišnjica prvog Unigraphics National Users Group Meeting, gdje se ljudi iz samo devet kompanija sastali u decembru, 1976, Southern California. Međutim, jedan od najvećih događaja u sedmici je nešto što nikada ranije nije učinjeno. Kao dio proslave 20. godišnjice u saradnji sa Users Group uručena je posebna nagrada, i to potpuno novi Jazz Ski Boat proizvođača Bayliner Marine Corp., koji je korisnik Unigraphics (zapravo Jazz je bio jedan od prvih projekata koji je u potpunosti projektovan pomoću Unigraphics u firmi Bayliner). Nagrada, koja je, osim broda, uključivala i prikolicu, osvojio je Jerry Cartwright, Delphi Chassis Systems, Dayton, OH. 1996. MAJ. Izdan je Unigraphics v11.1. Iako su mnoga Gateway, Modeling i Drafting poboljšanja uključena u ovom izdanju, njegova primarna svrha bila je pružiti veliko ažuriranje CAM mogućnosti u Unigraphics. Takođe ovo je prva verzija Unigraphics koja osigurava potpuno izvođenje i podršku za Windows NT operativni sistem. 1997. JANUAR. Izdan je Unigraphics v12.0. Ovo izdanje je uključivalo novi UG Scenario za CAE, kao i poboljšanu vizualizaciju velikih sklopova. 1997. JULI. Izdan je Unigraphics v13.0. To je veoma značajno izdanje, sa novim redizajniranim Sketcherom i prvo izdanje sa punom podrškom za WAVE i novim Interpart Modeling mogućnostima.

Strana | 25

Unigraphics v13 1997. SEPTEMBAR. Održan sastanak u Hyatt Regency Hotel, Dearborn, MI. To je bio prvi nacionalni sastanak održan u Detroit-u i kako se i očekivalo bio je prisutan vrlo velik broj učesnika iz automobilske industrije sa nekoliko rukovodilaca iz GM koji nadgledaju napredak implementacije Unigraphics u GM kompanije na području cijelog svijeta. Budući da je ovo bio prvi nacionalni sastanak održan na srednjem zapadu, području koje je oduvijek bilo jako sa Unigraphics korisnicima, bio je vrlo dobar odziv i iz neautomobilskog sektora. 1997. OKTOBAR. EDS i Intergraph Corp objaviti svoju namjeru da krenu u zajednički poslovni poduhvat kombinujući resurse Unigraphics organizacije i MCAD odjela Intergraph-a. Ova nova kompanija će biti u zajedničkom vlasništvu i radiće kao nezavisni entitet. 1998. JANUAR. EDS objavljuje da je prethodno najavljeni zajednički poslovni poduhvat sa Intergraph Corp pretvoren u direktnu kupovinu MCAD odjela Intergraph-a koji obuhvata sve osoblje, intelektualno vlasništvo i softvere povezane sa EMS, Intergraph-ov tradicionalni High-End CAD/CAM sistem, kao i nedavno objavljeni Mid-Range proizvod Solid Edge. EDS je također najavio da namjerava kombinovati imovine stečene tom kupovinom i sektora EDS Unigraphics u novu podružnicu koja bi se oformila kao samostalna kompanija kasnije tokom godine. Plan je bio da pokrenu IPO i ponude dionice nove kompanije na Nasdaq berzi (kasnije promijenjeno u NYSE). Kompanija Intergraph je osnovana 1969. kao M&S Computing, Inc, od strane bivših IBM-ovih inženjera koji su radili sa NASA i U.S. Army u razvoju sistema za digitalno, računarom podržano, praćenje i navođenje projektila u realnom vremenu. Od samog početka M&S Computing je među pionirima u razvoju interaktivnih sistema računarske grafike, što je inženjerima omogućilo prikaz i interakciju sa crtežima i pridruženim alfanumeričkim podacima. Kompanija je promijenila ime u Intergraph Corporation 1980., da bi odražavala svoju poslovnu aktivnost.

Strana | 26 !995. Intergraph je izdao svoj potpuno novi proizvod Solid Edge v1. Program je u potpunosti razvijen od strane Intergraph-a i pisan je na ACIS kernelu za geometrijsko modeliranje. 1996. Intergraph izdaje Solid Edge v2. 1997. Na tržište stiže Intergraph-ov Solid Edge v3. 1997. Intergraph izdaje Solid Edge v3.5. Od verzije V3. se razlikuje u tome što je ovoj verziji dodat modul Sheet Metal Part. 1998. Intergraph izdaje Solid Edge v4. To je poslednje izdanje Solid Edge programa pod okriljem Intergraph-a. Kompanija Intergraph prodaje svoj kompletan MCAD odjel kompaniji EDS. Nakon prodaje MCAD odjela, ostatak kompanije nastavlja sa svojim poslovanjem, uz veliku reorganizaciju 2000. godine. 2006. 29. Novembar. Intergraph kupuje u svoje vlasništvo kompanije Hellman&Friedman LLC, Texas Pacific Group i JMI Equity, privatne kompanije. 2010. 28. Oktobar. Intergraph kupuje kompaniju Hexagon AB. Kompanija Intergraph postoji i posluje i danas pod istim imenom. 1998. FEBRUAR. EDS objavljuje da će nova Unigraphics organization poslovati pod imenom Unigraphics Solutions, Inc, a da će John Mazzola biti prvi CEO (direktor) nove kompanije. EDS je takođe najavio da je IPO zakazan za Juni, i da će EDS zadržati većinsko vlasništvo u novoj kompaniji.

1998. MART. Održan je 22. godišnji sastanak Unigraphics korisnika u Newport Beach, CA. Naravno glavna tema ovog sastanka bile su promjene unutar kompanija EDS i Unigraphics. Tu je i prezentacija planova u vezi bivših Intergraph proizvoda, naročito programa Solid Edge. 1998. Unigraphics Solutions izdaje Solid Edge v5. Za razliku od verzije v4, v5 počiva na Parasolid kernelu.

1998. MAJ. EDS izdaje plan koji pokriva nadolazeći Unigraphics Solutions IPO i najavljuje da će se trgovati na NYSE pod simbol UGS i da je plan da prvu javnu ponudu akcija imaju u junu. 1998. JUNI. U četvrtak, 18. juna, UGS akcijama se trguje na NYSE po prvi put, po cijeni od 14,00 dolara po akciji, što je bila početna cijena i sa više od 3 milijuna akcija kojima se trgovalo prvi dan. Kada je berza zatvorena cijena po akciji iznosila je, početnih, 14,00 dolara. Niko se nije obogatio taj dan, ali je Strana | 27 barem Unigraphics Solutions Inc napokon pokrenut kao brend i to kao potpuno novo javno preduzeće. To je bio dug ali siguran put koji je počeo od dviju malih soba iznad frizerskog salona u gradu Torrance, CA i taj put je pređen za samo 35 godina. Tako je nekad ugašena kompanija United Computing ponovo počela da radi kao javna i samostalna kompanija, ovaj put pod novim imenom Unigraphics Solutions. 1998. SEPTEMBAR. Održan je sastanak u Hyatt Regency, Dearborn, MI, i to je drugi nacionalni sastanak te godine, održan na srednjem zapadu. To je bio prvi nacionalni sastanak gdje Unigraphics organizacija, nakon dugo vremena, prisustvuje kao samostalna javna kompanija. Opet, glavni naglasak je stavljen na automobilsku industriju i uključenost Unigraphics rješenja u tom segmentu uz učešće mnogo govornika iz GM-a i drugih velikih igrača u toj industriji. 1998. NOVEMBAR. Unigraphics Solutions izdaje Unigraphics v15.0. Ovo izdanje uključuje mnoga poboljšanja u WAVE funkcionalnosti, kao i dodatne alate koji pomažu u upravljanju Interpart relacijama. Takođe, u ovom izdanju su uključene nove UDF (User Defined Feature) funkcionalnosti. Još jedan zanimljiv aspekt v15.0 je da je ovo izdanje uvelo ograničen broj boja ikona koje kontrolišu nekoliko standardnih funkcija, poput File Open, File Save, itd. Iako to još uvijek ne može smatrati punopravnom implementacijom UI baziranom na Windows-u, to sigurno djeluje kao preteča stvari koje tek dolaze.

Strana | 28

Unigraphics v15.0 Model 1999. Unigraphics Solutions izdaje Solid Edge v6 a nešto kasnije te iste godine i Solid Edge v7. 1999. Unigraphics Solutions potpisuje petogodišnji ugovor vrijedan 43 miliona dolara sa kompanijom Boeing za CAD/CAM softver. Takođe, iste godine Unigraphics Solutions kupuje njemačku High-Tech kompaniju dCADE. 1999. JULI. Unigraphics Solutions izdaje prvu verziju UG/Mold Wizard. Istorija ovog proizvoda nije zasnovana samo normalnom tehničkom razvoju od strane Unigraphics-a, nego i radu mnogih ljudi unutar grupe korisnika. Jedan od najaktivnijih grupa, još uvijek neslužbena, je ad-hok grupa Mold Makers and Plastic Part Designers, koji su prisustvovali sastancima korisničkih grupa, te nacionalnim sastancima korisničkih grupa, i nekoliko godina sarađivali sa članovima tima Unigraphics razvoja. Kao rezultat njihova truda, došlo je do novog i ubrzanog nastojanja da se započne sa uvođenjem sposobnosti u Unigraphics a posebno usmjerenih na Mold Design & Manufacturing industriju. To nastojanje uključuje nekoliko grupa unutar Unigraphics kao partnera i grupa u Aziji. Rezultat toga bilo je uvođenje proizvoda Mold Wizard, koji je takođe bio prethodnica u nastojanjima koji su na kraju doveli do pojave novih Knowledge Based funkcionalnosti, ugrađenih unutar Unigraphics-a. 1999. AVGUST. Unigraphics Solutions stiče vlasništvo nad kompanijom Applicon. Inc, putem direktne kupovine imovine i obaveza za sve trenutne instalacije bazirane na Applicon softverskim proizvodima. Applicon je bio jedan od pionira u CAD/CAM industriji i takođe uključuje bivšu kompaniju MDSI koja je razvila i na tržište proizvoda izbacila NC softver Compact II, koji je jedina prava alternativa APT prije pojave grafičkih baza namijenjenih CAM sistemima. U Unigraphics Solutions ne postoji prava namjera

za nastavak podrške za bilo koji od proizvoda firme Applicon, međutim, uložen je napor, sa dobrim uspjehom, da njeni (Applicon) postojeći klijenti pređu na programe Unigraphics ili Solid Edge. Kupovinom Applicon-a, takođe, omogućilo je Unigraphics Solutions-u da dobije grupu iskusnih programera i softverskih dizajnera a koji se nalazi u neposrednoj blizini jednog od ključnih tržišta za Unigraphics Solutions, s obzirom da je firma Applicon imala sjedište u Ann Arbor, MI, što je oko 40 Strana | 29 milja zapadno od Detroit-a. 1999. SEPTEMBAR. Unigraphics Solutions izdaje Unigraphics v16.0. Ova verzija Unigraphics-a uvodi potpuno redizajniran korisnički interfejs, koji je sada baziran na Windows NT standardu. Pored korisničkog okruženja drugi aspekti sistema su takođe promijenjeni, uključujući i mogućnost korištenja programa Excel proračunskih tablica umjesto Xess (samo za NT), kao i sposobnost da se kopiraju i zalijepe slike za prikaz prozora u drugim Windows aplikacijama kao što su Word ili Power Point i nova arhitektura za navigaciju, kao što su ANT (Assembly Navigator) i MNT (Model Navigator). V16.0 je također pokrenula napore u Unigraphics Solutions u području projektovanja baziranog na znanju (Knowledge Based Engineering), sa uvođenjem novih mogućnosti koje se odnose na Predictive Engineering. Tu su i glavna poboljšanja u CAM kao i na mnogim ispeglanim i potpuno redizajniranim modulima, uključujući novi Navigator osnovni interfejs za upravljanje i nadogradnju postojećih putanja alata i operacija. 1999. DECEMBAR. Unigraphics Solutions postaje prvi dobavljač CAD/CAM/CAE/PDM proizvoda i postiže svjetsku ISO 9001 registraciju. To je višegodišnji trud u procesu koji je počeo 1996., kada je Unigraphics Solutions u Evropi prvi pokrenuo program za dobijanje certifikata. U to vrijeme se mislilo da će to biti kritično samo za poslovanja na području evropskog kontinenta, ali uskoro je postalo očito da će ISO certifikat imati globalne posljedice i važnost u cijelom svijetu, tako da je krajem 1997. započeto više važnih napora koji su s vremenom, na kraju, obuhvatili cijelu organizaciju. 2000. JUNI. Unigraphics Solutions i General Motors Corp potpisuju najveći pojedinačni ugovor za CAD/CAM/CAE/PDM softver i usluge u istoriji industrije. To je obnova prvobitnog ugovora potpisanog dok još Unigraphics Solutions nije bio dio EDS organizacije. Vrijednost ugovora je preko 139 miliona dolara, i pokriva period od tri godine, koji uključuje praktično cjelokupno GM automobilsko poslovanje u svijetu. 2000. Unigraphics Solutions izdaje Solid Edge v8. 2000. JULI. Nakon što je sarađivao sa Unigraphics Solutions još od 1982. John Mazzola najavljuje da će se povući a kao njegovog zamjenika odbor direktora Unigraphics Solutions imenuje Tony Affuso, koji je tada bio na mjestu izvršnog potpredsjednika za proizvode i operacije, kao novog predsjednika i izvršnog direktora Unigraphics Solutions. Tony se pridružio Unigraphics-u 1991. kada je EDS kupio kompaniju. Tony je do tad bio u EDS, u radnoj grupi koja je bila odgovorna za provođenje CAD/CAM/CAE u GM. Prije toga Tony je bio rukovodilac proizvodnje R&D grupe u Xerox i gdje je, još davne 1983. bio dio tima koji su ocjenjivali CAD sisteme za svoje potrebe, uključujući i Unigraphics (međutim, Unigraphics tad nije dobio posao). 2000. OKTOBAR. Unigraphics Solutions izdaje Unigraphics v17.0. To izdanje predstavlja potpuno integrisano Knowledge Based Engineering zasnovano na namjerama (Intent)! Među brojnim

poboljšanjima i novim funkcionalnostima uvedenih u v17.0 je nešto što se zove DMX – Direct Modeling eXtensions, tj. dodatak za direktno modeliranje, koji je omogućio korisnicima da uređuju Solid modele i uspostave ograničenja i odnose između fičera, tj. tipskih formi (Features) modela, čak i ako na početku nije bilo tipskih formi (Modeling Features) u modelu. To omogućuje modelima koji su uvezeni u Unigraphics iz drugih programa da se edituju, tj. izmijene brzo i lako. Unigraphics Solutions završava preuzimanje Engineering Animation Inc. (EAI), Ames, IA. EAI proizvodi Strana | 30 uključuju linije e-Vis i Vis-View softvera, kao i mnoge proizvode dizajnirane za korištenje na internetu. EAI je bio dugogodišnji partner sa Unigraphics Solutions za snabdijevanje alatima koji se koriste u ProductVision kao i da imaju licence za Parasolid koji je uključen u njihove proizvode.

Unigraphics v17.0

Strana | 31

Unigraphics v17.0 Parasolid (dio 2): Parasolid kernel je kreiran tako da može biti licencirani od strane drugih kompanija za korištenje u njihovim softverskim proizvodima za 3D kompjutersku grafiku. Parasolid kernel je razvijan i poboljšavan tokom vremena od strane Unigraphics organization pa je dobio i još neke nove sposobnosti, što uključuje: tools for direct model editing, including tapering, offsetting, geometry replacement and removal of feature details with automated regeneration of surrounding data, wide-ranging graphical and rendering support, including hidden-line, wireframe and drafting, tessellation and model data inquiries. Kad se izvoze fajlovi kreirani u Parasolid-u iz izvornog softverskog paketa, najčešći format zapisa, tj. nastavak ili ekstenzija je oblika: .X_T. Da biste koristili Parasolid efikasno, korisnici trebaju imati osnovno znanje o CAGD i kompjuterskoj geometriji i topologiji. (nastaviće se...)

Direktno modelovanje: Opšte govoreći u svijetu 3D modelovanja, u to vrijeme, poznata su dva načina modelovanja: parametarski i tzv. eksplicitni. Kod parametarskog svi fičeri su povezani parametrima i program bilježi istoriju kreiranja svakog pojedinog fičera i među njima stvara odnos roditelj-dijete. Dobra strana ovakvog modelovanja jeste što postoji dvosmjerna

asocijativnost među parametrima pa se svaka promjena automatski obavlja, tj. ažurira. Loša strana jeste dug i spor Update. Eksplicitni programi modeluju svoje forme bez parametrike, znači fičeri im nisu povezani parametrima, nemaju History stablo i ne postoje relacije roditelj-dijete, ali im je zato Upadate mnogo brži. Krajem 90-tih godina 20-ot vijeka nekoliko kompanija, više ili manje uspješno, pokušavaju da praktično primijene direktno modelovanje, do tada manje poznat koncept modelovanja. Kod ovog načina modelovanja poenta je u tome da se Strana | 32 parametarski programi približile eksplicitnim tako da se fičeri mogu mijenjati na način kako se to radi u eksplicitnim programima, ali su oni i dalje ostajali parametrični, sa History stablom i odnosima roditelj-dijete među fičerima. Kompanija Unigraphics Solution je uspjela da direktno modelovanja postavi na takav nivo da se može praktično koristiti i ta tehnologija je ugrađena u njen novi proizvod Unigraphics v17. 2001. FEBRUAR. Zbog promjena u sastavu kompanije kroz rast drugih proizvodnih linija i poslednjih akvizicija (pripajanja), Unigraphics Solutions je objavio da će naziv kompanije biti promijenjen jednostavno u UGS. Iako je linija Unigraphics proizvoda je još uvijek najveća linija proizvoda u smislu prihoda i broja kupaca, osjećalo se da više nije primjereno da ime kompanije obuhvata samo ime Unigraphics. Iako je očito da UGS ime još uvijek upućuje na Unigraphics naslijeđe kompanije, ipak će novo ime omogućiti veću fleksibilnosti i biće lakše za korištenje, u smislu opšteg korporativnog identiteta. U skladu sa promjenom imena, primijenjen je i potpuno novi marketing, uključujući i novi korporativni logo i promocije proizvoda. Takođe je odlučeno da se svjetsko sjedište UGS premjesti iz St. Louis, MO u Cypress, CA. St. Louis će ostati sjedište za Americas Sales Region i nekoliko kancelarija će ostati tamo, kao i postojeće razvojne grupe trenutno u St. Louis-u. 2001. MAJ. Održan je 25. godišnji sastanak grupe Unigraphics korisnika u Orlando, FL. Bilo je više od 700 učesnika na ovom sastanku što ga čini jednim od bolje predstavljenih sastanaka. Od posebnog interesa na ovom sastanku je bilo nekoliko intrigantnih prezentacija, uključujući Jaguar F1 bolid Formule 1, Mossler/Trenne sportski automobil i motorne sanke Arctic Cat. Prezentaciju su vodili Jeffrey Harrow iz Compaq i profesor Marvin Minsky iz MIT-a, i pokazali su svima novi pogled na tehnologiju i njenu ulozi danas. Međutim, najveća stvar na sastanku je najava od strane UGS na zadnjem danu sastanka, o novom proširenju EDS-a i UGS-a. Naime, u srijedu navečer na sastanku Orlando korisničke grupe, nakon što su sve sjednice tog dana završene, objavljena je vijest da EDS namjerava privatizovati UGS i takođe, da kupi svu imovinu SDRC (Structural Dynamics Research Corporation), Milford, OH. SDRC je jedna od najstarijih i najcjenjenijih CAD/CAM/CAE/PDM kompanija u industriji i pionir u procesima koji se odnose na upravljanje podacima u preduzećima, između ostalih tehnologija. EDS namjerava izgradi novu poslovnu jedinicu na osnovu ove dvije kompanije, koja će i dalje biti poznata kao UGS, a poslovaće kao filijala EDS-a. Predviđanja su da bi nova kompanija imala prodaju veću od 1,2 milijarde dolara godišnje, čime bi ona bila dominantni dobavljač u ovom segmentu tržišta. Saopšeno je da će sjediše organizacije i dalje biti u Cypress, CA a Tony Affuso će biti imenovan za predsjednika nove EDS jedinice. SDRC – Structural Dynamics Research Corporation je bila vodeća kompanija specijalizovana za MCAE – Mechanical Computer Aided Engineering i PLM – Product Lifecycle Management softver. Kompanija US Steel je bila primarni kupac i rani investitor, dok nisu prodajli svoje akcije kompaniji General Electric u ranim 80-ima. Za pomoć u konsaltingu kompanija je napisala softver za simulaciju i predviđanje

vibracija. Druge kompanije su počele da šalju molbe za prava na korištenje tog softvera, pa je tako SDRC ušao na tržište softvera. 70-ih godina XX vijeka SDRC postao poznat po Finite Element and Modelling a tokom 80-ih i 90-ih postaje jedna od vodećih kompanija u Solid Modeling and Analysis. SDRC je bio pionir u razvoju savremenih tehnologija, i jedna je od prvih kompanija koje su uvele PLM – Product Lifecycle Management rješenja, što je bio rezultat stvaranja zajedničkog preduzeća sa kompanijom Control Data, koja je imala proizvod za PLM, pod nazivom Metaphase. Metaphase je Strana | 33 posle postao isključivo vlasništvo SDRC. 2001. Kompanija UGS na tržište izbacuje Solid Edge v9 a nešto kasnije te iste godine i Solid Edge v10. 2001. JULI. UGS izdaje Unigraphics v18.0. Ova verzija Unigraphics-a uključuje mnoga poboljšanja u korisničkom interfejsu, uključujući više alata koji imaju za cilj da pomognu pri optimizaciji sadržaja alatne trake i da korisniku olakšaju definisanje i zadržavanje korisničkih podešavanja. Takođe, u ovoj verziji je uključeno više funkcija za direktno modelovanja kao i poboljšanje sposobnosti u Knowledge Fusion. Jedan od novih modula koji je uveden u ovom izdanju je Strength Wizard, proizvod koji dopušta projektantu da definiše i ocijeniti snagu čvrstih modela koristeći jednostavan i lak za učenje interfejs koji uključuje potpuno automatsko generisanje mreže, prenos tereta i ograničenja, potpun PostProcessing i izgrađen Built-In Report Writer, koji pomaže projektantima da kreiraju i objave, u potpunosti formatiran, HTML baziran, izvještaj analize sa potpunim kolor slikama krajnjih područja i Failure/Non Failure Reports. Događaji koji slijede potvrdiće da je ovo poslednja verzija Unigraphics programa, u obliku kakav je do tada bio poznat. Treba imati u vidu da je kompletan civilni i vojni program kompanije McDonell Douglas, što uključuje i dobavljače dijelova i opreme, realizovan korištenjem programa Unigraphics, među njima svakako su najpoznatiji avioni F-15 Eagle i F/A-18 Hornet i helikopter AH-64 Apache, kao jedni od najkvalitetnijih borbenih aparata unutar US Army. Od civilnih aviona svakako treba izdvojiti MD-95, koji je nakon udruživanja kompanija McDonell Douglas i Boeing dobio naziv Boeing 717.

McDonell Douglas F/A-18 Hornet

Strana | 34

McDonell Douglas F-15 Eagle

McDonell Douglas AH-64 Apache

Strana | 35

McDonell Douglas MD-95 (Boeing 717)

McDonell Douglas MD-12 (koncept 1992.)

Slijede primjeri modela kreiranih u programu Unigraphics i render sa UG/Photo:

Strana | 36

Strana | 37

Priča DRUGA...
Strana | 38

1967. Grupa inženjera: Victor Nicholas, Albert Peter, James Sherlock, Robert Farrel, Red Comstock, na čelu sa tada saradnikom Prof. Dr. Jason R. Lemon, u laboratoriji Structural Analysis Lab na University of Cincinnati, gdje su obavljali istraživanja i držali predavanja na University of Cincinnati’s Mechanical Engineering Department, osnivaju Structural Dynamics Research Corporation – SDRC kao specijalizovanu kompaniju za konsalting za područje strukturne dinamike i vibracija mehaničkih dijelova.

1968. Prvi inženjer zaposlen u SDRC je Jack Martz, a posle dolaze: Bill Meredith, Ken Maddux, Jay Hay, Garry Vollbracht. Prva adresa firme je Jonlen Drive, Fairfax, Ohio. Jack Martz je, pored Dr. Albert Klosterman, koji će se pojaviti kasnije, bio ključni zaposlenik i vodio je SDRC konsultantske aktivnosti u periodu od nekoliko godina. 1969. Dr. Russ Henke, koji je također diplomirao na University of Cincinnati, pridružuje se SDRC kao direktor kompjuterskih operacija, u vrijeme kada je kompanija imala oko 20 zaposlenih. Njegov osnovni zadatak je bio razvoj Computer-Aided Engineering – CAE softvera za poslovne potrebe i edukativne aktivnosti. Kako je kompanija razvijala svoju konsultantsku praksu, javila se sve veća potreba za primjenu računarke analize radi rješenja problema koji se susreću. U to vrijeme je bilo vrlo malo inženjerskog softvera koji je bio dostupan i SDRC je krenula da razvija programe koji su joj potrebni kao podrška njenom konsultantskom radu. SDRC razvija svoj prvi softver BEST FE Analysis. Kompanija US Steel je bila tako impresionirana radom SDRC da je odlučila da investirati u kompaniju kupovinom oko 40 posto vlasničke pozicije, i tako postaje glavni akcionar i najveći klijent. SDRC je posle prebacio sjedište u grad Mariemont, Ohio, predgrađe Cincinnati. Kancelarije i laboratorije su se nalazile u zoni starih istorijskih građevina. SDRC je počeo razvijati i obrazovni aspekt svoje konsultantske prakse i svi časovi su održavani u učionici na drugom spratu bivšeg restorana. Na prvom spratu, gdje je prije bio restoran Räthskeller, dolazili su studenti na pivo i razgovor u pauzi između časova. 1970. SDRC-u se pridružio Dr. Albert Klosterman, koji je, pored Jack Martz-a, drugi ključni zaposlenik i koji će dugi niz godina biti pokretačka snaga na polju razvoja softvera, uključujući softver za Modal Analysis, Solids Modeling, Surface Modeling pomoću NURBS i Variational Modeling. Iako su se njegove

funkcije mijenjale tokom godina, u najvećoj mjeri je bio SDRC glavni tehnički direktor i upravljao je aktivnostima za razvoj softvera, kao viši potpredsjednik. Odnos SDRC-a sa US Steel je daleko više od samo financijskog ulaganja. SDRC inženjeri sarađuju sa US Steel ljudima iz prodaje i marketinga za stvaranje novih tržišta za čelik. Jedan primjer je industrija alatnih mašina, koja tradicionalno koristi odlijevke za postolja svojih alatnih mašina. US Steel želi da proda tim kompanijama ploče, tj. table od čeličnog lima koje bi mogle biti zavarene u razne oblike koji Strana | 39 su potrebni. Inženjeri iz SDRC su razvili analitičke tehnike pomoću kojih su dokazali potencijalnim klijentima da su čelične ploče za temelje prihvatljiva alternativa. Ovaj odnos rezultuje brojnim ponudama na SDRC seminarima za primjenu tehnologije naprednog inženjerskog dizajna i analize. US Steel je takođe imao dvije osobe u upravnom odboru SDRC-a u tom razdoblju. Ostali klijenti su: Ford, General Electric – GE, Westinghouse,... Tehničke jedinice u kompaniji: Design – Ken Maddux Noise – Al Peter Test – Jack Martz System Dynamics – Wayne McClelland Analysis – Jay Hay SDRC-ov primarni fokus je analiza vibracija, sa namjerom da se odrede prirodne frekvencije prenosnog ili saobraćajnog sredstva ili komada opreme, kako bi se utvrdilo kada će vibracije dostići neprihvatljivi nivo i kako bi se utvrdilo kako amortizovati te vibracije. Tehnički gledano, to se često naziva "modalna analiza." Da bi se olakšao rad na tom polju, SDRC uspostavlja radne odnose sa obe akademske institucije kao što je University of Cincinnati i komercijalnih kompanija, kao što je GenRad. Potonja firma je ključni partner u tome što pruža sisteme koji se koriste za fizičko mjerenje opreme i vibracije vozila. Kao i većini proizvođača ispitne opreme u kasnim 1960-ih, firmi GenRad je potreban softver za modalne analize, čineći tu poslovnu saradnju obostrano korisnom. 1972. SDRC razvija sopstveni FEA softver Superb, novu generaciju programa za analizu metodom konačnih elemenata. Razvoj softvera za predviđanje dinamičkih karakteristika proizvoda i opreme i izrada matematičkog prikaza komponenti iz eksperimentalnih podataka postaju osnova za kasnije proizvode Modal-Plus i TDAS. Dr. Russ Henke postaje predsjednik i glavni operativac SDRC i na tom položaju je ostao sve dok nije napustio kompaniju 1982. Ranih 1970-ih SDRC je počeo da se više uključuje u korišćenje računara za inženjerske analize, kako bi podržao svoj konsultantski rad i kao sredstvo za generiranje prihoda. Metoda konačnih elemenata (FEA) u tom trenutku počinje da bude prihvaćeni inženjerski alat za analizu. FEA metoda se razvila tokom 1960-ih kao Aerospace tehnologija sa velikom podrškom iz NASA-e. Dvije od prvih kompanija koje nude softver na ovom području su Swanson Analysis Systems sa softverom ANSYS i McNealSchwendler Corporation sa softverom MSC/NASTRAN. Prije nego što su proizvodi iz tih dviju kompanija bili dostupni, SDRC koristi vlastiti FEA softver koji je razvijen interno, kao i Public Domain verziju NASTRAN-a dostupnu iz NASA pod nazivom COSMIC NASTRAN (o NASTRAN-u će biti više riječi nešto kasnije).

1974. SDRC izdaje sopstveni paket za modelovanje pod nazivom SuperTAB, čije se osnovno poboljšanje ogleda u tome da smanji čovjekov napor potreban za dobijanje rezultata analize pomoću metode konačnih elemenata. Rani FEA programi su analizirali modele koji su imali nekoliko stotina do nekoliko hiljada pojedinačnih elemenata. Ulazni podaci su obuhvatali pripremu i postavljanje mreže elemenata na crtežu dijela, a zatim se vršilo pažljivo mjerenje koordinata svakog čvora. Ove vrijednosti su ušle u kodirane oblike, koji su zatim ručno prenošene u 80 kolona bušenih kartica. To je bio jedan mukotrpan Strana | 40 proces, vrlo osjetljiv na greške. SuperTAB je bio jedan od prvih programa koji je automatizovao taj proces. Program je postao dostupan SDRC analitičarima i klijentima oko 1975. Početna verzija softvera jednostavno je omogućavala korisniku da digitalizuje dva kraja linije i srednjim čvorovima koji ravnomjerno ispunjavaju prostor uzduž te linije. Čvorovi onda mogu biti povezani tako da formiraju pojedinačne elemente. Primarni cilj je bio osigurati sredstva za stvaranje ulaza u vlastitom Superb programu, kompanija SDRC uskoro dodaje mogućnost generisanja ANSYS i NASTRAN ulaza. U početku, SDRC vrši komrcijalnu prodaju ANSYS i NASTRAN na Timesharing osnovi, kompaniji US Steel. Nakon toga je uslijedila preprodaja ugovora sa Control Data’s Cybernet Timesharing Operation & Tymshare, i kompanija sa zapadne obale koje nude Timesharing usluge Scientific Data Systems 940 Computers i Digital PDP-10s. 1975. SDRC je razvio proizvod Modal-Plus. Iste godine SDRC otvara prvu kancelariju u Evropi, u Harrow, England. 1977. U tom periodu SDRC prilično brzo raste. Do sredine 1977. bilo je oko 220 zaposlenih, od kojih je više od 85 posto radilo u Milford-u. Uz brz rast prodaje, kompanija je postala vrlo profitabilna (zarada u 1974. je iznosila 3,2 miliona dolara a u 1977. zarada se popela na 6,5 miliona dolara). Zapakovana verzija SuperTAB prodaje se za 10.000 $ ili 20.000 $, ako je kupac želio kopiju izvornog koda programa. Iako su ukupni prihodi kompanije bili mali u odnosu na dobavljače CAD sistema, kao što su Applicon i Computervision, SDRC bazu klijenata čine glavni proizvođači automobilske industrije i proizvođači teške industrijske opreme: Allis Chalmers, Borg Warner, Carrier, J.I. Case, Chrysler, Clark Equipment, John Deere, Eaton, FMC, Ford, General Electric, General Motors, itd. Što se tiče softvera koji mogu biti pokrenuti na unutrašnjim sistemima, tu su dva konkurenta. Približno u to vrijeme, PDA Engineering je počeo nuditi PATRAN, i kao program za modelovanje i kao post-procesor. Niti jedan od tradicionalnih CAD proizvođača sa programima spremnim za upotrebu nisu, u značajnijoj mjeri, imali podršku za FEM ili FEA softver, niti na bilo koji način pružaju prevodioce koji bi automatski mogli prenijeti podatke dizajna u program za analizu. 1977. SDRC je osnovao filijalu, CAE International, kao kompaniju za prodaju i podršku. Lemon i Farrell su vjerovali da bi uspostavlanje odvojenog preduzeća sa vlastitim akcijama omogućila višim menadžerima, uz financijsku podršku kompanije, pokretanje vlastitog biznisa. Osim CAE International, uspostavljene su još dvije divizie: SDRC Systems i SDRC (konsultantski dio poslovanja). Ljudi iz CAE International i SDRC Systems i dalje su SDRC zaposlenici i svi rade u istom objektu. Iste godine je otvorena i prva kancelarija u Paris, France. Takođe iste godine, SDRC je počeo sa prodajom licencirane verzije SuperTAB za upotrebu na računarskim sistemima kao što su Digital PDP-11s. 1978. SDRC razvija novu generaciju softvera za Solid geometrijsko modelovanje. Mark Goldstein predstavlja osnovne tehnologije: Common Database i Graphics Library. Iste godine kompanija seli na

novu adresu Park 50 TechneCenter, Milford, Ohio. To je novi prostor od 75.000 m2, udaljen oko šest milja od lokacije u Mariemont-u. Osim tipičnog poslovnog prostora za svoje inženjere i softver zaposlenike, što uključuje veliki laboratorijski prostor gdje je oprema isporučuna od strane klijenata mogla biti ispitana. Jedno od glavnih područja konsultantske aktivnosti i dalje će biti ispitivanje buke i vibracija za proizvođače automobila. Nastavno iskustvo od Lemon-a i mnogi njegovih saradnika se ogleda u velikom amfiteatru i drugim objekatima za obuku koji su uključeni u nove kancelarije Strana | 41 kompleksa. Važan aspekt poslovanja kompanije sastoji se od nastave za klijente kako koristiti FEA i druge nove tehnologije kao dizajnerske alate. SDRC je zadržao neformalnu atmosferu iz Mariemont-a u svom novom pogonu u Milford-u. Izvan kantine, kojom se koriste studenti, kompanija je postavila bar sa slavinom za pivo, koji je u početku bio dostupan zaposlenicima i studentima u bilo koje vrijeme. Posle je Uprava kompanije shvatila da su neki od njenih zaposlenika angažovani u potencijalno opasnim aktivnostima ispitivanja, pa su skratili radno vrijeme, tako da je bar bio otvoren samo nakon radnog vremena. Petkom posle posla u baru se održavaju pivske zabave. Do 1978., pored svog sjedišta u Milford, Ohio, SDRC je imala kancelarije u Detroit, Chicago, Boston i San Diego kao i u Engleskoj i Francuskoj. Uz mehanička ispitivanja i obrazovne usluge, SDRC počinje agresivnije da prodaje svoje softverske proizvode. Korišćenje softvera je predviđeno na tri različita načina: kupci mogu licencirati softver za upotrebu na svojim računarima, mogu mu pristupiti putem Time-Sharing preko telefonske linije ili mogu donijeti svoje podatke u kompaniju SDRC gdje bi se uradile potrebne analize. Prijave podržane od SDRC uključuju statički i dinamički FEA, analiza elastičnoplastičnih naprezanja i deformacija, prenos toplote i studija protoka fluida. SDRC koristi kombinaciju vlastitog softvera i softvera licenciranog od drugih programera kako bi podržao ovaj posao. Prevladavajući softver koji se koristi za analizu u to vrijeme su NASTRAN i ANSYS. Najznačajniji interno razvijeni programski paket i dalje je SuperTAB. Do 1978. verzija 2.0 je korištena od strane kompanije i njenih klijenata. Primarni konkurs za Timesharing verziju SuperTAB došao je iz McDonnell Douglas Automation Company – McAuto koji nudi paket za modelovanje pod nazivom Fastdraw. McAuto, koji je kasnije postao matična kompanija (vlasnik) kompanije Unigraphics, vjerojatno je u USA bio najveći prodavač tehničkih Timesharing usluga sa bibliotekom od desetak programa za projektovanje i analizu. Treba imati u vidu da je jedno od najtežih pitanja sa kojima se SDRC suočava u poslovanju to kako razviti prodajnu i distributivnu mrežu, kako interno tako i sa poslovnim partnerima. To je bilo posebno teško za organizaciju čija je uprava sastavljena od akademski orijentisanih inženjera. Početna prodajna organizacija je bila postavljena kao SDRC Systems kojom je rukovodio Sid Barton. To je grupa koja je sa vremenom prerasla u CAE International Organization. SDRC želi da uspostaviti marketinške odnose sa drugim kompanijama koje bi mogle pomoći prodaju SDRC programskih paketa. Sa tim ciljem su pokrenuti zajednički poslovi prvo sa kompanijom Tektronix, a posle i sa kompanijom Applicon. Kasnih 1970-ih, Tektronix dominira na tržištu računarske grafike koliko Microsoft dominira na tržištu PC operativnih sistema, 25 godina kasnije. Poslovna saradnja između SDRC-a i Tektronix-a je napredovala i potpisan je novi sporazum početkom 1979., koji je trajao sve do kraja 1979., kada je Tektronix iznenada odlučio da se povuče iz poslovanja sa softverom namijenjenim mašinstvu, ostavljajući kompaniju SDRC da dalje nastavi sama. Osim sa Tektronix, SDRC je takođe imao korporativni razvoj i marketing ugovor sa firmom Applicon po kome su dvije kompanije radile na integriraciji softvera, Applicon je radio softver za dizajn a SDRC je radio softver za analizu i modeliranje metodom konačnih elemenata. Jedan od razloga bliske saradnje između dvije kompanije je u tome što su obadvije kompanije koristile digitalne kompjuterske sisteme, što kupcima omogućava lako instalisanje njihovog softvera i razmjene podataka između paketa. Do početka 1982. odnos

između tih dviju kompanija je pogoršan prelaskom brojnih ljudi, uključujući iz SDRC Dick Miller, Rex Smith i Paul Vollbracht, koji su otišli u Applicon. Nekoliko mjeseci kasnije isto je uradio i Russ Henke. Kompaniju Applicon će 1999. preuzeti kompanija Unigraphics Solutions. 1980. Wayne McClelland otvara prvu kancelariju SDRC u Wiesbaden, German. Computer Productivity Strana | 42 Center je osnovan prvo u SAD, pa kasnije i u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Japanu. 1981. SDRC otvara svoju prvu kancelariju u Japanu. 1981. NOVEMBAR. GE je najavio zajedničko ulaganje sa SDRC, prema kome dvije kompanije planiraju otvoriti pet "produktivnih" centara opremljenih Calma CAD/CAM sistemom, GE robotičkom opremom i GE NC kontrolerima. U kombinaciji sa SDRC softverom za analizu, ovi centri bi klijentima omogućili da ostvare projekte iz idejnog projekta preko proizvodnje prototipa. Produktivni centri se uklopaju u GE koncept "fabrika budućnosti". 1981. DECEMBAR. GE je objavio da je kupio 49 posto vlasništva u CAE International i ona je kasnije postala poznata kao GE-CAE International. U suštini, GE-CAE International je prodajni odjel. Razvoj softvera i vlasništvo nad tehnologijom ostaje i dalje u SDRC. 1982. JANUAR. GE je kupio 48 posto akcija kompanije SDRC. Osim ovog aranžmana GE je kupio većinski udio u CAE International. Ona je sada 51 posto u vlasništvu GE i 49 posto u vlasništvu SDRC. General Electric Company je američki multinacionalni konglomerat, registrovana na adresi u Schenectady, New York i sa sjedištem u Fairfield, Connecticut. Kompanija posluje kroz četiri segmenta: 1. 2. 3. 4. Energy; Technology Infrastructure; Capital Finance; Consumer & Industrial;

GE učestvuje na raznim tržištima, uključujući proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije (kao što je nuklearna energija, gas, solarna energija, ...), rasvjeta, industrijska automatizacija, medicinska oprema za snimanje, motori, željezničke lokomotive, mlazni motori za avione i avio servis. GE je suvlasnik kompanije NBC Universal sa kompanijom Comcast. Kroz GE Commercial Finance, GE Consumer Finance, GE Equipment Services i GE Insurance kompanija GE pruža niz financijskih usluga. GE također proizvodi General Imaging digitalne fotoaparate. 2010. General Imaging je objavio Bridge kamere GE X5 sa 14 MP i 15x optičkim zumom. Budući da više od polovice prihoda kompanije General Electric proizlazi iz financijskih usluga, to je nesumnjivo finansijska kompanija sa proizvodnim ograncima. To je također jedan od najvećih zajmodavaca ne samo u SAD-u već i u drugim zemljama poput Japana. Iako je prvi talas kongloamerata (kao što su ITT Corporation, Ling-Temco-Vought, Tenneco, itd.) postao sporedan od sredine 1980-ih, u kasnim 1990-ih, još jedan talas (koji se sastoji od Westinghouse, Tyco, i drugih) je pokušao i nije uspio oponašati uspjeh General Electric-sa.

General Electric Company je nastala 1892. spajanjem dviju firmi, Thomson-Houston Electric Company i Edison General Electric, a osnivači su bili: Charles Coffin, Edwin Houston, Elihu Thomson i Thomas Edison. 1918. GE se spaja sa Pacific Electric Heating Company i Hughes Electric Heating Company. 1919. GE, AT&T i Westinghouse formiraju Radio Corporation of America (RCA) da bi razvili Strana | 43 radijsku tehnologiju. 1938. GE uvodi fluorescentne lampe. 1957. GE dobija licencu od Atomic Energy Commission za projektovanje nuklearne elektrane na lokaciji Appliance Park, Louisville, Kentucky. 1962. GE je počeo da razvija GECOS (kasnije preimenovan u GCOS) operativni sistem, prvobitno namijenjen za batch processing, ali je kasnije proširena i na timesharing i transaction processing. Verzije GCOS su i danas još uvijek u upotrebi. 1964.-1969. GE i Bell Laboratories (koji je ubrzo ispao), spojili su se sa MIT-a da bi razvili pionirski i uticajni Multics operativni sistem za GE 645 mainframe računar. Projekt je trajao duže nego što se očekivalo i nije imao veliki komercijalni uspjeh, ali je pokazao važne koncepte kao što su: level store, dynamic linking, hierarchical file system i ring-oriented security. Aktivni razvoj Multics nastavljen je do 1985. 1986. GE kupuje RCA, koja obuhvata i National Broadcasting Company (NBC). Iste godine GE vrši reakviziciju RCA, prvenstveno zbog NBC televizijske mreže (osnivač Telemundo Communications Group). Ostatak je prodan raznim firmama, uključujući Bertelsmann (Bertelsmann je kupio RCA Records) i Thomson SA koji vuče svoje korijene od ThomsonHouston, jedne od originalnih komponenti GE. Iste godine GE kupuje akcije kompanije Kidder, Peabody & Co, a tu istu kompaniju, zbog velikih gubitaka, 1994. GE je prodala kompaniji PaineWebber. 2002. Kompanije Francisco Partners i Norwest Venture Partners kupuju udjel u GE diviziji GE Information Systems – GEIS. Nova kompanija, pod nazivom GXS, ima sjedište u Gaithersburg, Maryland. GXS je vodeći provajder B2B e-Commerce rješenja. GE održava manjinsku vlasničku poziciju u GXS. Također 2002., GE, nakon afere Enron, kupuje kompletnu imovinu kompanije Enron Wind koja se bavi proizvodnjom vjetro turbina. 2004. GE kupuje 80 posto vlasništva u kompaniji Vivendi Universal Pictures. Vivendi kupuje 20 posto vlasništva u kompaniji NBC Universal, koju je formirao NBC. GE je tada posjedovala 80 posto vlasništva u NBC Universal i Vivendi 20 posto vlasništva. Od 28. januara 2011. GE posjeduje 49 posto vlasništva u NBC Universal i 51 posto kompanija Comcast. 2004. GE je kompletirao spin-off većine svojih kompanija koje se bave hipotekom na imovinu i životnim osiguranjem u samostalnu kompaniju, Genworth Financial, sa sjedištem u Richmondu, Virginia. Iste godine GE prodaje 60 posto vlasništva u Genpact, nekad poznatoj kao GE Capital International Services – GECIS koja je osnovana od strane GE krajem 1997., kompanijama General Atlantic i Oak Hill Capital Partners. Genpact je organizovan kao samostalna kompanija. GE je još uvijek glavni klijent Genpact u oblasti usluga i korisničkih servisa, finansija, informacionih tehnologija i analitike. 2005. GE je pokrenuo inicijativu "Ecomagination" kako bi se na tržištu pozicionirao kao "zelena" kompanija.

2007. GE prodaje kompaniju GE Plastics kompaniji SABIC. 2007. MAJ. GE je kupila kompaniju Smiths Aerospace za 4,8 milijarde dolara. 2009. 3. DECEMBAR. Objavljeno je da će NBC Universal postati zajedničko vlasništvo između GE i operatera kabelske televizije kompanije Comcast. Kablovski gigant će zadržati kontrolni paket u kompaniji, dok GE zadržava 49 posto akcija, sa obavezom da otkupi akcije koje su Strana | 44 trenutno u vlasništvu kompanije Vivendi. 2010. AVGUST. GE Healthcare je potpisala strateško partnerstvo kako bi počela primjena tehnologije kardiovaskularne kompjuterske tomografija (CT) u kompaniji Arineta Ltd., Israel. 2010. OKTOBAR. General Electric je kupila kompaniju Dresser Inc, koja se bavi proizvodnjom gasnih motora, za 3 milijarde dolara. Takođe je kupila i 1,6 milijardi dolara hartija od vrijednosti u maloprodajnim kreditnim karticama kompanije Citigroup Inc. To je prvi veliki posao od početka financijske krize. 2010. 14. OKTOBAR. GE najavio akviziciju kompanije Opal Software, koja se bavi prenosom podataka i posjeduje specijalizovani softver za simulacije SCADA. 2010. DECEMBAR. General Electric Co. je kupio kompaniju iz naftnog sektora, British Wellstream Holding Plc. i cijevi za bušenje nafte za 1,3 milijarde dolara. 2011. FEBRUAR. Kompanija GE je kupila kompaniju John Wood Group Plc. za oko 2,8 milijardi dolara. General Electric Company je trenutno jedan od najvećih igrača u industriji vjetroelektrana, a takođe razvija i nove ekološki prihvatljive proizvode kao što su hibridne lokomotive, desalinizator vode i fotonaponske ćelije. Kompanija planira izgraditi najveću fabriku solarnih panela u SAD, te postaviti ciljeve za sve svoje podružnice da smanje svoje emisije gasova staklene bašte.

1982. SDRC izdaje Integrated Design Engineering Analysis Software – I-DEAS Level 1. U imenu programa stavljena je crtica jer je jedna druga kompanije već koristila ime IDEAS. Prva verzija I-DEAS softvera odlikuje se time da FE Mesh Generator počiva na geometrijskom modeliranju korištenjem NURBS – Non-Uniform Rational Bi-Splines.

Strana | 45

I-DEAS 1

1985. SDRC i NASA zajednički razvijaju I-DEAS 2. Iste godine SDRC izdaje I-DEAS Level 2. Model Solution prati Superb a GE je jedini investitor SDRC-a.

1986. SDRC izdaje I-DEAS Level 3. Ova verzija ima nekoliko poboljšanja, kao što je podrška za radne stanice, a takođe, razvijen je Pearl, relacione baze podataka. Ron Friedsam je predsjednik SDRC Inc. 1987. 29. SEPTEMBAR. Održan je IPO a GE CAE International je preimenovan u SDRC CAE International. 1988. SDRC izdaje I-DEAS Level 4. 1989. SDRC CAE International dobija novi naziv SDRC Software Products Marketing Division – SDRC SPMD Inc. SDRC i Nissan osnivaju ESTECH. 1990. SDRC izdaje I-DEAS V. 1991. Na tržište stiže I-DEAS VI. SDRC seli u novi HQ.

1992. SDRC izdaje I-DEAS VI.i. SDRC i Control Data Corporation – CDC zajedno razvijaju i izdaju Metaphase, softver za PLM.

Strana | 46

1993. MART. SDRC vrši veliki remont svojih softverskih proizvoda, i na tržište stiže I-DEAS Master Series 1. U novoj generaciji I-DEAS softvera ugrađene su nove mogućnosti modelovanja, novi korisnički interfejs zasnovan prvenstveno na ikonama, koncept "Master Modeler" i pristup tim velikim projektima. Srce sistema je I-DEAS Master Modeler koji u kombinaciji sa Wireframe, Surface i Solid modelovanjem formira jednu bazu podataka. Novi softver je proširio ranije uveden dvodimenzionalni Dynamic Navigator za obradu trodimenzionih podataka. SDRC je u I-DEAS Master Series ugradila i vlastiti NC softver pod nazivom I-DEAS Generativna Machining, koji je radio izvan I-DEAS Master modela, pa su sve izmjene u Master modelu morale biti ažurirane da bi se odrazile i u I-DEAS Generativna Machining, što nije bio problem, jer je postojala dvosmjerna asocijativnost između digitalnih modela, tj. softver je podržavao parametriku. Softver za analizu je poboljšan ugradnjom Simulation Advisor-a koji je pomogao korisnicima pri kreiranju modela konačnih elemenata i analize procesa. 1994. SDRC i Control Data izdaju Metaphase 2. Visoki rukovodioci kompanije SDRC prepravljaju finasijske izvještaje za tri prethodne godine (1991., 1992. i 1993.), to su: Ronald J. Friedsam – CEO Ronald H. Hoffman – CFO Robert A. Fischer – COO Tony Tolani – VP i CEO Far East Richard J. LaJoie – SDRC's Controller 1994. 19. SEPTEMBAR. SDRC je najavio da će biti prisiljeni prepravljati svoje, prethodno objavljene, izveštaje o prihodu kompanije. Nekoliko mjeseci kasnije, otkriveno je da je kompanija precijenila svoje prihode tokom tri prethodne godine, za ukupno 68 miliona dolara, pozivajući se na nepravilnosti u svojim poslovnim ograncima za prodaju na Dalekom istoku. Posle toga otkriven je i 30 miliona dolara vrijedan SDRC softver u skladištu Cincinnati/Northern na aerodromu Kentucky International Airport. 200 zaposlenih je moralo da ode. Al Peter je novi v.d. direktor. 1995. SDRC izdaje I-DEAS Master Series 2, koji ima podršku za NT. Takođe SDRC i CDC na tržište izbacuju Metaphase 2.1. Engineering Services i SPMD spajaju se u SDRC Operations Inc. Oformljena je PLM poslovna jedinica. Martin Neads je novi COO.

1996. SDRC izdaje I-DEAS Master Series 3 a iste godine i I-DEAS Master Series 4. Na tržište stiže Metaphase 2.2. SDRC je kupio kompaniju CAMAX, a od CDC otkupio akcije za Metaphase, čime je taj softver postao isključivo vlasništvo SDRC.

Strana | 47

1997. SDRC izdaje I-DEAS Master Series 5. U ovoj verziji sofvera primijenjena je nova VGX tehnologija iz SDRC-a koja pruža intuitivnu interakciju pri modelovanju i izmjenama parametarskih tipskih formi Solid baza. Takođe, na tržište stiže i Metaphase 3, ovaj put kao potpuni SDRC proizvod. SDRC kupuje kompaniju CASE, a Bill Weyand je novi izvršni direktor (CEO), dok je Al Peter predsjednik odbora direktora. SDRC izdaje i prvu verziju I-DEAS Artisan Series, potpuno kompatibilan sa Master Series, po cijeni od 5.000 USD. 1997. 11. APRIL. Bivši podpredsjednik poslovanja SDRC-a za Daleki istok i četiri bivša rukovodioca kompanije su se složili da plate 1,5 miliona dolara za podmirenje troškova za izmirenje štete zbog vještački naduvane zarade i prihoda u periodu od 1991 do 1993. Potpredsjednik i direktor poslovanja za Daleki istok (VP and CEO Far East) Tony Tolani platio je Vladi SAD-a milion dolara, predsjedniku i generalnom direktoru (Chairman/CEO) Ronald-u Friedsam-u izrečena je novčana kazna od 100000 dolara. Financijski direktor (CFO) Ronald Hoffman platio je 200.000 dolara, Robert Fischer (COO) 157000 dolara, a kontroler Dick LaJoie 25000 dolara. 21. novembra 1997. SDRC je pristao da platiti 37,5 miliona dolara odštete pogođenim akcionarima. DIP je takođe kaznio revizorskog partnera KPMG jer su bili odgovornih za nezavisno vršenje revizije nad finansijama kompanije u to vrijeme, jer su bili svjesni na revizorke razlike između stvarnog i ispitanog finansijskog stanja, što predstavlja 22% neto prihoda u originalnom izvještaju SDRC za 1993. a što nikako ne oslikava pravo finansijsko stanje SDRCa za tu godinu. Ovaj finansijski skandal uvod je u kasnije preuzimanje kompanije SDRC od strane kompanije EDS. 1998. Na tržište stiže I-DEAS Master Series 6 i Metaphase 3.1. Al Peter odlazi u penziju a Bill Weyand je predsjednik i izvršni direktor (CEO). 1998. 1. DECEMBAR. SDRC je potpisao konačni sporazum o kupovini kompanije Imageware Corporation za oko 31 miliona dolara u gotovini. Kompanija Imageware je proizvođač Imageware Surfacer softvera. Imageware Surfacer je nastao 1991. godine i koristi se prvenstveno u avio industriji, automobilskoj industriji, industriji potrošačkih proizvoda i zabavnoj industriji. Imageware Surfacer je, prije nego što će kompanja Imageware Corporation biti prodana, nadograđen sa površinama „klase 1“, odnosno površinama „klase A“. Imageware Surfacer uključuje Dynamic Surface Modification and Diagnostic Solutions, CAD-Based Geometry Verification and Engineering Analysis Solution i Solution for Building and Inspection Processes. U svom 9-togodišnjem postojanju Imageware Surfacer se dokazao kao vrhunski softver za projektovanje i dizajn složenih površina. SDRC planira da i dalje nudi

Imageware Surfacer kao samostalni program, ali i da ga ugradi u I-DEAS Master Series softver kao IDEAS FreeForm Modeler, dok Imageware Verdict postaje I-DEAS FreeForm Inspection, integrišući tako Imageware tehnologiju u svoj CAD/CAM/CAE softver. Imageware klijenti su Mercedes-Benz, Volkswagen, Toyota, Ford Motor Co, Boeing, LockheedStrana | 48 Martin, Motorola i Sony. 1999. Kompanija SDRC kupuje ESP. Kopmaniju ESP je osnovao George Rudy 1985. godine. ESP je poznata po tome što je razvila svoj originalni CAE proizvod pod zanivom Femap kao Pre&Post-Processor za NASTRAN. NASTRAN je program za analizu metodom konačnih elemenata (Finite Element Analysis - FEA) koji je prvobitno razvijen za NASA krajem 60-tih godina XX vijeka od strane konzorcijuma nekoliko kompanija za potrebe FEM analize projekta Saturn V, raketu nosač za misiju Apollo, projekat slanja ljudi na Mjesec, kao i sve buduće NASA misije. MacNeal-Schwendler Corporation – MSC je jedna od kompanija koja je kreirala izvorni NASTRAN programski kod. NASTRAN izvorni kod je integrisan u nekoliko različitih programskih paketa, koji se plasiraju na tržište preko različitih kompanija. 1964. Godišni pregled NASA-inog Structural Dynamics Research programa je pokazao potrebu razvoja posebnog softvera za strukturnu analizu za potrebe NASA istraživačkih centara. Komisija je dala preporuku za jedan generički program koji bi se koristio umjesto dosadašnjih. Komisija je takođe utvrdila da ni jedan postojeći program ne ispunjava njihove zahtjeve. Oni su predložili osnivanje kooperativnog projekta razvoja ovog programa i kreirali specifikacije i istaknute mogućnosti koje mora ispunjavati. Ugovor za razvoj softvera je dodijeljen Computer Sciences Corporation – CSC. Prvi naziv programa, tokom njegovog razvoja 1960-tih, je GPSA što je akronim od General Purpose Structural Analysis. Formalno ime programa odobreno od NASA je NASTRAN, što je akronim od NASA Structural Analysis (NA(SA)-STR(uctural)AN(alysis). 1968. NASA je objavila NASTRAN. Krajem 1960-tih MacNeal-Schwendler Corporation – MSC počinje da pravi svoju verziju NASTRAN-a, pod nazivom MSC/NASTRAN, koji je posle preimenovan u MSC.Nastran, odnosno MSC Nastran. Originalnu softversku arhitekturu NASTRAN-a razvili su Joe Mule (NASA), Gerald Sandler (NASA) i Stephen J. Burns (University of Rochester). NASTRAN softverska aplikacija je kreiran kao pomoć u projektovanju efikasnijih svemirski letjelica, kao što je raketa nosač Saturn V i, kasnije, Space Shuttle. 1971. NASA (NASA Office of Technology Utilization) pušta u javnost NASTRAN za komercijalnu upotrebu. U komercijalnoj upotrebi NASTRAN je pomogao da se analizira ponašanje elastičnih struktura bilo koje veličine, oblika ili namjene. Naročitu primjenu našao je u automobilskoj industriji za projektovanje sistema prednjeg vješanja i upravljačkog sistema. Osim u projektovanju automobila, NASTRAN je našao primjenu i u projektovanju vozova, mostova, elektrana, solitera i aviona. Procijenjeno je da je korištenjem NASTRAN-a ušteđeno 701 milion US dolara u periodu od 1971. do 1984.

1988. NASTRAN je primljen u „Kuću slavnih“ američke svemirske agencije – U.S. Space Foundation’s Space Technology Hall of Fame, kao jedan od prvih programskih sistema koji je dobio tu prestižnu čast. NASTRAN je napisan u FORTRAN-u i sadrži preko milion linija koda. NASTRAN je kompatibilan sa velikim izborom računara i operativnih sistema, od malih radnih stanica do super računara. Strana | 49 NASTRAN je od samog početka projektovan da se sastoji od nekoliko modula. Modul je zbirka FORTRAN potprograma projektovanih za izvršenje specifičnih zadataka – obradu geometrije modela, sklopova matrica, primjenu ograničenja, rješavanje matričnih problema, obračun izlaznih količina, konverzacija sa bazom podataka, štampanje rješenja, ... itd. Moduli su kontrolisani od strane internog jezika pod nazivom Direct Matrix Abstraction Program – DMAP. Svaki tip (vrsta) raspoložive (dostupne) analize naziva se Solution sekvenca (red). Neki od najčešćih Solution-a su: 101 - Linear Static 103 - Modal 105 - Buckling 106 - Non-Linear Static 107 - Direct Complex Eigenvalue 108 - Direct Frequency Response 109 - Direct Transient Response 110 - Modal Complex Eigenvalue 111 - Modal Frequency Response 112 - Modal Transient Response 129 - Nonlinear Transient 144 - Static Aeroelastic Analysis 145 - Flutter / Aeroservoelastic analysis 146 - Dynamic Aeroelastic Analysis 153 - Non-Linear static coupled with heat transfer 159 - Nonlinear Transient coupled with Heat transfer 187 - DDAM 200 - Design Optimization and Sensitivity analysis 400 - Non-Linear Static and Dynamic 600 - Non-Linear Static and Dynamic 601 - Implicit Non-Linear 700 - Explicit Non-Linear 701 - Explicit Non-Linear

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

NASTRAN program je evoluirao tokom mnogobrojnih verzija. Svaka nova verzija sadrži poboljšanja u sposobnostima analize i numeričkim performansama. Danas je NASTRAN u širokoj upotrebi u čitavom svijetu, u aeronautičkoj, automobilskoj i nautičkoj industriji. NASTRAN je industrijski standard za analizu aeronautičkih struktura, npr. linearne elastične statičke i dinamičke analize.

NASTRAN je prije svega solver za Finite Element Analysis – FEA, te stoga ne posjeduje funkcionalnost koja omogućava grafičku izradu modela ili kreiranje mreže konačnih elemenata. Svi ulazni i izlazni podaci u programu su u obliku tekstualnih fajlova. Međutim, više softvera na tržištu Pre&Post-Processors-a projektovani su za jednostavni izradu modela konačnih elemenata i analize rezultata. Ovi programski alati uključuju funkcionalnost za jednostavan uvoz CAD geometrija, mreže konačnih elemenata i primjenu opterećenja i ograničenja. Ovi Strana | 50 alati omogućavaju korisniku da postavi bilo koju analizu za NASTRAN, uvoz tih rezultata iz NASTRAN-a, te ih grafički prikazati. Osim Pre&Post-Processing sposobnosti, nekoliko NASTRAN dobavljača imaju integrisane napredne nelinearne sposobnosti u svojim NASTRAN proizvodima. Komercijalne verzije NASTRAN-a danas su dostupne od kompanija MSC Software (MSC Nastran), NEi Software (NEi Nastran) i Siemens PLM Software (NX Nastran). MSC Nastran kompanije MSC je originalni (izvorni) komercijalni NASTRAN proizvod koga je pokrenuo dr. Richard MacNeal 1963. MSC Nastran se najčešće koristi za obavljanje strukturne analize. Iako se koristi u svakoj industriji, njegovo prisustvo se snažno održava u avio i automobilskoj industriji za izračunavanje analize napona i pritiska komponenti i ujednačenog sistema strukturnih modela. Od 1963., MSC Nastran je i dalje razvijan i proširen sa novim mogućnostima dinamičkih analiza, rotor-dinamičkih analiza, nelinearnih analiza, toplotnih analiza, analiza veliki sudara, strukturnih interaktivnih analiza fluida i analiza zamora. Danas par (dvojac) MSC Marc i LS-Dyna pružaju visoko kvalitetnu kombinaciju nelinearnih rješenja za analizu. Nastran - xMG kompanije Corporate The MacNeal Group LLC izrađen je iz istog baznog koda kao i originalni (izvorni) NASTRAN softver kreiran za NASA i uključuje izvornu NASTRAN arhitekturu i DMAP jezik. Nastran - xMG pruža neograničene veličine zadataka , high-speed solver tehnologiju i substrukturne opcije analize. Glavni osnivač kompanije Corporate The MacNeal Group LLC je dr. Richard H. MacNeal. NEi Nastran kompanije NEi Software je solver opšte namjene za analizu metodom konačnih elemenata i koristiti se za analizu linearnih i nelinearnih naprezanja, dinamike, prenosa toplote tipičnih strukturnih i mehaničkih komponenti. Program je dostupan na različitim platformama, uključujući Windows i Linux 32/64-bit. NX Nastran (o njemu će biti više riječi nešto kasnije) ...

Strana | 51

NASTRAN analiza 3D modela

NASTRAN analiza 3D modela

Strana | 52

NASTRAN analiza 3D modela

NASTRAN analiza 3D modela

Strana | 53

NASTRAN analiza 3D modela

National Aeronautics and Space Administration – NASA je američka svemirska agencija, osnovana 29. jula 1958. godine sa ciljem ostvarivanja javnog svemirskog programa Sjedinjenih Američkih Država. Agencija takođe ima za cilj i dugoročni razvoj civilnih i vojnih letjelica i istraživanja u oblasti aeronautike i kosmičke tehnike. NASA je nastala kao odgovor na Sovjetski svemirski program, naročito posle lansiranja prvog vještačkog satelita Sputnik 1 4. oktobra 1957. godine, što je u SAD izazvalo veliki šok i direktno uticalo za ponovo uspostavljanje američkog ugleda u svijetu i u svijesti vlastite javnosti. To je pokrenulo novo razdoblje u razvoju inovativne svemirske tehnologije i doprinijelo uspostavljanju institucija koje će se baviti pitanjima vezanim za svemir. NASA na početku njenog rada sačinjavaju četri laboratorije sa oko 8000 zaposlenih, koje je ona nasledila od 46 godina stare istraživačke agencije za aeronautiku National Advisory Committee for Aeronautics – NACA. Ipak, najvažniji doprinos razvoju raketnog programa dali su nemački inženjeri i naučnici, koji su prebjegli u SAD posle II Svjetskog rata. Temelje tog programa postavio je Verner von Braun, njemački naučnik koji se danas smatra ocem raketnog programa SAD i koji je u to vreme bio jedan od vođa raketnog programa u okviru vojne agencije za projektile i rakete Army Ballistic Missile Agency, koja je bila pridružena NASA-i.

Strana | 54

Rani istraživački program o slanju čoveka u svemir bili su pokrenuti pod uticajem hladnog rata i konkurencije između SAD i SSSR-a i trajala je sve do završetka hladnog rata. Tokom svog postojanja NASA je ostvarila fantastične rezultate i izvela veliki broj misija, od kojih su najvažnije: X-15 Rocket Plane (1959–68) NACA XS-1 (Bell X-1) praćen je dodatnim eksperimentalnim letjelicama, uključujući X-15 u saradnji sa US Air Force i US Navy (američkim vazduhoplovstvom i mornaricom). Ove eksperimentalne letjelice projektovane su sa raketnim motorom i ranim računarskim sistemom kontrole, sa glavnim ciljem da se čovjek vine u svemir što je prije moguće pomoću jednostavne letjelice pogonjene postojećim raketama. Skoro 200 letova od 1959. do 1968. omogućilo je NASA da prikupi podatke od vitalnog značaja za buduće misije. Project Mercury (1959–63) Mercury projekat pokrenut je 1958. sa ciljem istraživanja čovekovog leta u svemir. 5. maja 1961. godine astronaut Alan Shepard postao je prvi Amerikanac u svemiru upravljajući letjelicom Freedom 7, kojom je 15 minuta proveo u suborbiti Zemlje. John Glenn postao je prvi Amerikanac u zemljinoj orbiti, 20. februara 1962. godine, kada je 5 sati letio u Friendship 7. Project Gemini (1961–66)

Projekat Gemini je pokrenut kada projekat Mercury dokazao da je moguć čovjekov let u svemir, sa ciljem vršenja niza eksperimenata nevezanih za misiju na Mjesec. Prvi let Gemini-a sa ljudskom posadom bio je u Gemini 3. U ostalim misijama Gemini dokazano je da je moguć duži ostanak čoveka u svemiru, kao i mogućnosti spajanja letelica u svemiru. Ovaj projekat je prikupio i dosta medicinskih podataka o uticaju beztežinskog stanja na čovjeka. Strana | 55 Project Apollo (1961–72) Povedeni uspehom Mercury i Gemini programa, pokrenut je program Apollo sa ciljem istraživanja Mjeseca, ali ne i slanjem čoveka na Mjesec. Smijernice Apollo programa su radikalno izmijenjene za vrijeme predsednika John F. Kennedy-a, kada je on 25. maja 1961. godine objavio da SAD žele poslati čovjeka na Mjesec i potom ga uspješno vratiti na Zemlju, i kao godinu do koje bi Amerikanci to postigli uzeo 1970. Tako je Apollo postao program koji će poslati čovjeka na Mjesec. Projekat Gemini je nedugo zatim startovao i za vrijeme tog programa kreirane su tehnike koje su omogućile uspješno izvršavanje misije Apollo. 1969. 20. JULI. Posle osam godina probnih misija, gdje su se desile prve ljudske žrtve u misiji Apollo 1 kao i misija kruženja letjelice oko Mjeseca u Apollo 8 , Apollo program dostiže konačan cilj sa misijom Apollo 11 kada su astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin sletjeli na mesečevu površinu dok je treći član posade, Michael Collins, zadržan u lunarnom modulu, posle čega su se sva trojica bezbijedno vratili na Zemlju 24. jula. Armstrong-ove prve riječi posle izlaska iz letjelice bile su "Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovječanstvo". Samo je 12 astronauta sletjelo na Mjesec, kada je program Apollo ugašen u decembru 1972. Apollo program je jedan od najskupljih američkih naučnih programa ikada. Saturn V rakete, kao pogonske rakete, tj. rakete nosači, bile su daleko veće od raketa izrađenih u prethodnim projektima, a i sama letjelica je takođe veća. Letjelica je imala dva glavna dijela, komandni i servisni modul koji su zajedno kombinovani (CSM) i lunarni modul za slijetanje (LM). LM nakon slijetanja ostaje na Mesecu, a u sebi ima samokomandni modul (CV) sa trojicom astronauta koji će se vratiti na Zemlju. Program Apollo je bio potpuno uspešan u osvajanju Mjeseca i postojali su vrlo ambiciozni planovi osvajanja Marsa do 1990. godine ali je gubljenjem intersovanja javnosti za ovako skupe projekte i skretnjem intersovanja na druge probleme koji su se u to vreme pojavili (Vijetnamski rat), kao i završetak Hladnog rata između SAD i SSSR-a, koji se završio potpunim slomom i raspadom SSSR-a, kao i niz drugih globalnih kretanja, dovelo je do smanjenja budžeta ali i novih planova ka kreiranju jeftinijeg putovanja u svemir. Misija Apollo 17 je bila poslednja misija u kojoj je čovjek sletio na Mjesec. Project Saturn V Izazovan Apollo program zahtijevao je konstruisanje nove, vrlo snažne rakete. NASA je, uz pomoć von Braunova tima, u periodu od 1959. do 1967. u tu svrhu razvila veliku raketu Saturn V, sastavljenu od prvog stepena S-I C, potiska 3485 tona (kerozin i tečni kiseonik), drugog stepena S-II, potiska 528 tona (tečni vodonik i tečni kiseonik) i trećeg stepena S-IV B, potiska 93 tone. Za početne podorbitne i orbitne letove oko Zemlje razvijene su rakete Saturn I i Saturn I B, po konstrukciji vrlo slične komponentama rakete Saturn V.

Space Shuttle program (1972–2011) Krajem 70-ih i tokom čitave dekade 80-ih godina XX vijeka NASA je svu pažnju skoncentrisala na Space Shuttle program, sa planom višestruke upotrebe u više misija i lansiranja, i do 1985. napravljeno ih je čak četiri. 1981. 12. APRIL. NASA lansira Space Shuttle Columbia, 12 godina od prvog leta u svemir Jurija Strana | 56 Gagarina. Na ukupno 22 Space Shuttle misije, od novembra 1983. do aprila 1998. Space Shuttle je nosio Spacelab, laboratoriju za višekratnu upotrebu, projektovanu u saradnji sa European Space Agency – ESA. Spacelab je omogućio naučnicima da obavljaju eksperimente u mikrogravitaciji u Zemljinoj orbiti. Saradnja NASA i ESA je vrlo bliska, iz čega je proizašao i jedan od najuspješnijih projekata, lansiranje Hubble Space Telescope – HST 1990. godine sa Space Shuttle Discovery, kao i njegov uspješan popravak u svemiru izveden 1993. godine. Space Shuttle flota izgubila je dva orbitera (letjelice) u dvije nesreće: Challenger 1986. i Columbia 2003. Prvi gubitak je ublažen izradom novog orbitera, Space Shuttle Endeavour, međutim nakon drugog gubitka NASA nije pristupila izradi novog Space Shuttle-a, jer su troškovi bili preskupi. 2011. 21. JULI. Uspešnim slijetanjem Space Shuttle Atlantis u svemirskom centru Kennedy završava se 135. misija Space Shuttle i time se okončava NASA Space Shuttle program, koji je trajao 30 godina sa preko 300 astronauta poslatih u svemir. Tokom 1990-ih američki Kongres je skratio budžet za NASA. Kao odgovor na to, deveti administrator NASA-e Daniel Goldin smislio je novi pristup "brže, bolje, jeftinije", koji je omogućio smanjenje troškova i povećanje broja misija. NASA tekuće aktivnosti uključuju istraživanja Marsa i Saturna i studije o Zemlji i Suncu. Ostale aktivne misije svemirskih letjelica su Mercury, New Horizons (koje istražuju Jupiter, Pluton i šire) ) i Dawn koja istražuje asteroidni pojas. NASA je nastavila da podržava istraživanja i izvan asteroidnog pojasa misijama Pioneer i Voyager, kao i istraživanje regije oko Plutona misijama Galileo (1989 – 2003), Cassini (1997 – ) i Juno (2011 – ). 2006. 4. DECEMBAR. NASA je objavila da ima namjeru izgradnje trajne baze na Mjesecu. Cilj je bio da se započene sa izgradnjom baze do 2020. godine koja bi bila potpuno funkcionalna i stavljena u upotrebu do 2024.godine. Međutim, 2010. Predsjednik SAD Barack Obama zaustavio je postojeće planove, uključujući i baze na Mjesecu. 2011. NASA donosi nove strateške ciljeve: • Produžiti i održavati ljudske aktivnosti duž solarnog sistema; • Proširiti naučno razumijevanje Zemlje i univerzuma; • Kreiranje novih inovativnih „space“ tehnologija; • Unaprijediti aeronautička istraživanja;

• •

Omogućiti program i institucionalne kapacitete za sprovođenje NASA aeronautičkih i svemirskih aktivnosti; NASA će dijeliti potrebne podatke sa javnošću, predavačima i studentima, kako bi obezbedila mogućnosti za njihovo učešće u projektima;

2011. SEPTEMBAR. NASA je najavila početak Space Launch System programa. Space Launch Strana | 57 System treba da pokrene Orion Multi-Purpose Crew Vehicle i ostale elemente ka Mjesecu, asteroidima blizu Zemlje i, jednog dana, na Mars. Orion MPCV je planiran za testno lasiranje na Delta IV Heavy raketi krajem 2013. godine. 2012. 6. AVGUST. NASA-in Mars Rover Curiosity sletio je na Mars. 27. avgusta 2012. Curiosity je poslao prvu poruku sa površine Marsa na Zemlju. Oduševljenu u NASA nije bilo kraja (o Mars Rover Curiosity će biti više riječi nešto kasnije).

1999. Kompanija SDRC izdaje I-DEAS Master Series 7 i Metaphase 3.2.

Strana | 58

I-DEAS Master Series 7

I-DEAS Master Series 7

2000. Izdata je verzija I-DEAS Master Series 8. 2001. SDRC izdaje I-DEAS Master Series 8mX i, nešto kasnije, I-DEAS Master Series 9m2 i 9m3. Strana | 59

I-DEAS Master Series 9m2

Strana | 60

I-DEAS Master Series 9m3

Dio mlaznog motora kreiran u I-DEAS softveru

2001. 23. MAJ. EDS službeno započinje akviziciju (pripajanje) kompanije SDRC. Pripajanje je okončano 1. septembra iste godine. Sva imovina SDRC prešla je u nasljedstvo novoformirane kompanije EDS PLM Solutions. Kompanija SDRC je kroz svoje višedecenijsko postojanje stekla reputaciju respektabilne i veoma poštovane kompanije, koja se dokazala kao proizvođač vrhunskog CAD/CAM/CAE softvera za Strana | 61 automatsko projektovanje u mašinstvu – MCAD, PDM i PLM softvera i srodnih konsultantskih usluga. SDRC proizvodi i usluge pomažu proizvođačima da optimizuju svoje proizvodne koncepte još u ranom procesu projektovanja, omogućujući im da poboljšaju kvalitet proizvoda. SDRC poslovne aplikacije tako omogućavaju brži i lakši razvoj novih proizvoda podužući pri tom njihov kvalitet na jedan viši nivo.

Priča TREĆA...
Strana | 62

2001. 1. OKTOBAR. EDS je službeno objavio stvaranje nove EDS poslovne jedinice, PLM Solutions, koja nastaje spajanjem različitih operativnih jedinica od obadvije kompanije, UGS i SDRC, odnosno njihovim udruživanjem u novu kompaniju. Tokom prethodnog mjeseca, EDS je završio tendersku ponudu za SDRC akcije (4. septembar) i ponude za UGS akcije (27. septembar). Nova poslovna jedinica, PLM Solutions, postala je peta noga EDS-a i stavila ga je u dominantnu poziciju u oblasti Product Lifecycle Management (PLM) industrijskog segmenta. Iako su obadvije kompanije imale jaka CAD/CAM/CAE rješenja, SDRC je bila jača u integraciji softvera za analizu u procesu projektovanja, jer je njen softver I-DEAS bio bez premca u to vrijeme u području CAE, a i njen softver Metaphase je bio znatno jači od UGS-ovog iMAN proizvoda, ali je zato UGS u Unigraphics-u imao bolje Design i CAM module. S druge pak strane, SDRC nije bio u stanju prodrijeti u Mid-Range tržište i nije imao ništa uporedivo sa Solid Edge. SDRC glavni klijenti su Ford i Nissan, dok je UGS, naravno, računao na GM kao primarnog kupca. Sve u svemu, dvije kompanije se međusobno nadopunjuju prilično dobro, što im je i omogućilo da krenu zajedničkim putem objedinjavanjem proizvoda I-DEAS/Unigraphics kao nove poslovne strategije. PLM Solutions, kroz udruživanje UGS i SDRC, baštini najbolje vrijednosti kompanija UGS i SDRC, ne samo njihove prozvode, nego i cjelokupnu imovinu, kadrove i istoriju tih dviju velikih kompanija. 2001. EDS PLM Solutions izdaje softver Teamcenter 1.0, a nešto kasnije, iste godine izdaje i Teamcenter 2.0. Teamcenter je integrisani paket Product Lifecycle Management aplikacija kreiran u EDS PLM Software. Osnova Teamcenter-a je Metaphase kao najkvalitetnije PLM rješenje, kome su dodana najkvalitetnija rješenja i iz drugih PLM aplikacija, objedinjenih u okviru kompanije EDS PLM Solutions, tako da najveći dio izvorne funkcionalnosti Teamcenter dolazi iz prethodno brendiranih proizvoda: Teamcenter Enterprise – (izvorno Metaphase) Teamcenter Engineering - (izvorno iMAN) Teamcenter Project – (izvorno Inovie Software TeamCenter) Teamcenter Requirements – (izvorno Slate) Teamcenter Visualization – (izvorno Viz) Teamcenter Manufacturing – (izvorno iMAN) Teamcenter Integrator Teamcenter Community – (izvorno e-Viz) 2002. JANUAR. Unigraphics korisnička grupa i ICCON (korisnička grupa za SDRC softver) spojene su u jednu konsolidovanu korisničku grupu i kao dio tog procesa, usvojeno je novo ime PLM World Inc. Ova nova grupa će službeno biti predstavljena na predstojećem, i prvom zajedničkom sastanku UGS i SDRC

korisničkih grupa koji je planiran da se održi u aprilu, u Orlando, FL. Ova nova korisnička grupa će predstavljati sve kupce i korisnike svih softverskih proizvoda koji se prodaju i koji su podržani od strane nove kompanije PLM Solutions, poslovne jedinice EDS. 2002. APRIL. Održan je prvi godišnji sastanak PLM World korisničke grupe u Orlando, FL, na Coronado Springs Resort, Disneyworld. Za taj sastanak bilo je 1599 registrovanih učesnika, što je najveći skup Strana | 63 Unigraphics, I-DEAS i Teamcenter korisnika ikad. To je bio prvi nacionalni susret od osnivanja PLM World. Na ovom sastanku bila su tri velika uvodna obraćanja. Prvi glavni govornik bio je Homer Hickam, bivši NASA-in naučnik, autor nekoliko knjiga, uključujući The Rocket Boys. Drugi glavni govornik bio je Richard Teerlink, bivši izvršni direktor Harley-Davidson-a. Posljednji glavni govornik je bio Joe Gibbs, bivši trener u NFL World Champion Washington Redskins i vlasnik Joe Gibbs Racing NASCAR tima. Ovaj sastanak je obezbijedio idealan forum za upoznavanje ljudi i proizvoda nove kompanije, što uključuje i nekoliko demonstracija nadolazećeg programa Unigraphics NX, prve verzije novog proizvoda, koji je baziran na Unigraphics, kombinujući sa njim, takođe, najbolje I-DEAS funkcionalnosti i sposobnosti. 2002. Kompanija EDS PLM Solutions izdaje Solid Edge v11 a nešto kasnije te iste godine i Solid Edge v12. Verzija v13 se nikad nije pojavila na tržištu, umjesto nje sljedeće izdanje će biti v14. 2002. JULI. EDS PLM Solutions izdaje Unigraphics NX. Ovo je prvo izdanje novog proizvoda "Next Generation", udružene verzije Unigraphics i I-DEAS programa, koji spaja i objedinjuje najbolje osobine oba programa zajedno u jednu konsolidovanu cjelinu. Grafički interfejs je preuzet od Unigraphics-a, ali je dorađen i sada je lakši za korištenje, kao i njegov kernel Parasolid, pa je zato naziv programa bio Unigraphics NX. Potpuni NX CAE je ono što je nekad bio I-DEAS, dok je NX CAM nekadašnji Unigraphics CAM. NX CAD uglavnom je Unigraphics CAD sa pridruženim najboljim elementima I-DEAS CAD-a, tako da je ono što je bilo poznato kao I-DEAS FreeForm Modeler (izvorno Imageware Surfacer, jedan od vrhunskih programa za složene površine prvog reda - Class-A Surface) sada postao NX Shape Studio. Poboljšanja koja donosi ovaj program jeste novi revidirani Sketcher sa ugrađenim "Dynamic Navigation" dajući mu mogućnost za zajednički rad sa I-DEAS-om. Takođe program ima novi interfejs za Imageware, Class-A Surface modeler koji se koristi u industrijskom dizajnu, kao i Reverse Engineering.

Strana | 64

Unigraphics NX 1.0

2003. Kompanija EDS PLM Solutions ponovo izdaje dvije verzije programa Solid Edge u istoj godini, prvo stiže Solid Edge v14 a nešto kasnije i Solid Edge v15. 2003. AVGUST. EDS PLM Solutions izdaje Unigraphics NX 2.0. Ova verija ima poboljšanu upotrebljivost, poboljšan Knowledge-Based Design i bolju razmjenu podataka. Ovo je verzija u kojoj je već potpuno zaokruženo ujedinjavanje proizvoda Unigraphics i I-DEAS u jednu cjelinu, i od sljedeće verzije iz imena programa se briše naziv Unigraphics, ubuduće će se zvati samo NX.

Strana | 65

Unigraphics NX 2.0 2003. SEPTEMBAR. EDS PLM Solutions izdaje NX Nastran. NX Nastran (NX NASTRAN) (dio 1): NX Nastran kompanije EDS PLM Solutions proizašao iz FTC antimonopolske akcije protiv MSC Corporation, koja je akvizicijom (kupovinom i pripajanjem) kompanija Universal Analytics, Inc. – UAI i Computerized Structural Analysis & Research Corp. – CSAR 1999. godine stekla monopol nad NASTRAN proizvodom. 2002. NOVEMBAR. Kompanija MSC Software je postigla konačan dogovor sa FTC da riješi antimonopolosku tužbu protiv nje zbog kupovine i piključenja dva rivalska CAE isporučioca, Universal Analytics, Inc. – UAI i Computerized Structural Analysis & Research Corp – CSAR. FTC je tvrdio da ta pripajanja predstavljaju antikonkurentske aktivnosti. Prema uslovima namirenja, MSC je oduzeta klon kopija tekućeg NASTRAN softvera. Oslobađanje od optužbi za monopol je postignuto kroz besplatnu, trajnu, neekskluzivnu licencu NASTRAN-a za EDS PLM Solutions. 2003. Antimonopolsko namirenje je dozvolio kompaniji EDS PLM Solutions besplatnu kupovinu (kupovina oslobođenu od naknade) trajne licence MSC.Nastran v2001 izvornog koda. Kupovina uključuje trajnu, širom svijeta dostupnu, bez naknade, neekskluzivnu licencu programa MSC.Nastran v2001, a ostala imovina se odnosi na sam MSC.Nastran softver i sva autorska prava i zaštitni znak koji su dobijeni kao rezultat MSC-ovih akvizicija kompanija Universal Analytics, Inc. – UAI i Computerized Structural Analysis & Research Corp. – CSAR iz 1999. godine.

2003. EDS PLM Solutions kupuje (bez naknade) MSC.Nastran izvorni kod te mu značajno poboljšava performanse i mogućnosti i svoju verziju NASTRAN-a izdaje pod imenom NX Nastran (NX NASTRAN). 2003. 01. NOVEMBAR. EDS PLM Solutions izdaje I-DEAS 10 NX Series. I-DEAS 10 NX Series je nastavak I-DEAS 9 Masters Series, sa unapređenim korisničkim okruženjem, prilagođenim za prelazak na NX Strana | 66 programski paket. 2003. 11. NOVEMBAR. EDS najavljuje da će se EDS PLM Solutions ubuduće zvati UGS PLM Solutions. Mjesec dana ranije, EDS je najavio da planira novi IPO ili privatnu ponudu za manjinski udio u kompaniji EDS PLM Solutions. EDS financijski problemi su najveći faktor koji je doveo do takve odluke. Događaji koji će ubrzo uslijediti potvrdiće da je to bio uvod ne samo u prodaju kompanije EDS PLM Solutions već i u preuzimanje EDS od strane HP. 2004. Nakon razočaravajućeg izvještaja financijskih rezultata za 2003. godinu, EDS je najavila da razmišlja o prodaji UGS PLM Solutions, nakon prijema ponuda i velikim interesom nekoliko stranaka. 2004. 14. MART. EDS je objavila da je postignut definitivan sporazum o prodaji svoje UGS PLM Solutions jedinice za 2,05 milijarde dolara u gotovini, grupi od tri private firme: Bain Capital, Silver Lake Partners i Warburg Pincus. UGS PLM Solutions u to vrijeme je imao godišnje prihode od oko 900 miliona dolara i zaradu od nešto više od 100 miliona dolara. Prodaja je zatvorena 27. maja 2004. godine. UGS PLM Solutions mijenja ime u UGS Corporation a Tony Affuso nastavlja da vodi firmu kao njen predsjednik i izvršni direktor (CEO). Svaki od investitora imao jednak udio u kompaniji. UGS Corporation posluje kao samostalna, privatna kompanija. 2004. APRIL. UGS Corporation izdaje I-DEAS 11 NX Series. To je verzija softvera koja omogućava dalju migraciju od I-DEAS-a ka NX-u. 2004. UGS Corporation izdaje Solid Edge v16. 2004. NOVEMBAR. UGS Corporation izdaje NX 3.0. To je verzija u kojoj su I-DEAS korisnici bili u mogućnosti da migriraju podatke bez potrebe za prevodiocima podataka. Umjesto prevoda NX 3.0 regeneriše I-DEAS geometriju koristeći iste algoritme koji se koriste u samom I-DEAS-u. Softver je u mogućnosti ne samo da pročita I-DEAS trodimenzionalne dijelove i sklopove modela, već i da čita Drawing fajlove sa potpunom vjernošću, održavajući pri tom asocijativne odnose između modela i Drawing-a.

Strana | 67

NX 3.0

NX 3.0 (Sketcher)

Strana | 68

NX 3.0 (Model)

NX 3.0 (Sheet Metal)

Strana | 69

NX 3.0 (Model)

NX 3.0 (Model)

Strana | 70

2005. FEBRUAR. UGS Corporation izdaje Femap v9, Pre&Post-Processor program za NX Nastran. 2005. MART. UGS Corporation izdaje Solid Edge v17. Ovo je prva verzija programa Solid Edge sa mogućnošću direktnog modeliranja. 2005. SEPTEMBAR. UGS Corporation izdaje Solid Edge v18.

Strana | 71

Solid Edge v18 2005. OKTOBAR. UGS Corporation izdaje I-DEAS 12 NX Series. Ova verzija I-DEAS softvera više nije davala podršku za staru verziju I-DEAS 9 Masters Series. 2006. MART. UGS Corporation izdaje NX 4 i I-DEAS 12m1 NX Series. Program I-DEAS NX Series verzija 12 imaće ukupno 4 podizdanja (I-DEAS 12m1 NX Series, I-DEAS 12m2 NX Series, I-DEAS 12m3 NX Series i I-DEAS 12m4 NX Series).

NX 4.0

Strana | 72

NX 4.0

NX 4.0

2006. JUNI. UGS Corporation izdaje Solid Edge v19.

Strana | 73

Solid Edge v19 2006. UGS Corporation je objavio da PLM softver Teamcenter ima više od 3 miliona licenciranih korisnika. 2007. JANUAR. UGS Corporation je objavila da ju je kupio SIEMENS AG za 3,5 milijarde dolara, što je lijep profit za tri privatne kompanije, koje su istu komaniju platile nešto više od 2 milijarde dolara prije manje od tri godine. SIEMENS AG je njemačka kompanija, multinacionalni konglomerat, sa sjedištem u Münchenu, Germany. Siemens je kompanija integrisanih tehnologija sa aktivnostima na području industrije, energetike i zdravstva. Kompanija je bila organizovana u šest glavnih oblasti: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Industry Energy Healthcare Equity Investments Siemens IT Solutions Services and Siemens Financial Services

Od 1. oktobra 2011. kompanija SIEMENS ima novu organizacionu strukturu, koju čine 4 sektora i ukupno 19 divizija:

1. Industry Sector, koga čine 3 divizije: 1.1. Industry Automation; 1.2. Drive Technologies; 1.3. Customer Services; 2. Energy Sector, koga čine 6 divizija: 2.1. Fossil Power Generation; 2.2. Wind Power; 2.3. Solar & Hydro; 2.4. Oil & Gas; 2.5. Energy Service; 2.6. Power Transmission; 3. Healthcare Sector, koga čine 4 divizije: 3.1. Imaging & Therapy Systems; 3.2. Clinical Product; 3.3. Diagnostics; 3.4. Customer Solutions; 4. Infrastructure & Cities, koga čine 6 divizija: 4.1. Rail Systems; 4.2. Mobility and Logistics; 4.3. Low and Medium Voltage; 4.4. Smart Grid; 4.5. Building Technologies; 4.6. OSRAM; Pored toga, dvije druge organizacije Siemens IT Solutions and Services i Siemens Financial Services, koje su dio grupacije, pružaju usluge unutar drugih divizija. SIEMENS i njegove podružnice zapošljavaju oko 440000 ljudi širom gotovo 190 zemalja, sa iskazanim globalnim prihodom od oko 71 milijardi evra za 2011. godinu.

Strana | 74

Kompaniju je osnovao Werner von Siemens 12. oktobra 1847. pod imenom Siemens & Halske. Na osnovu telegrafa, njegov izum koristiti iglu da ukaže na redosled slova, umjesto korištenja Morzeovog koda. Kompanija, tada pod nazivom Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, otvara svoju prvu radionicu 12. oktobra. 1848. Kompanija gradi prvu dugu telegrafsku liniju u Evropi, 500 km od Berlina do Frankfurta na Majni. 1850. mlađi brata osnivača, Carl Wilhelm von Siemens, počeo je predstavljati kompaniju u Londonu. 1850. kompanija je uključena u izgradnju dugih telegrafskih mreža u Rusiji. 1855. ogranak kompanije, na čijem je čelu drugi brat osnivača, Carl Heinrich von Siemens, otvoren je u

St. Petersburgu, Russia. 1867. kompanija Siemens završila je monumentalnu Indo-Evropsku telegrafsku liniju Calcutta-London. 1881. Siemens AC Alternator, koga pokreće vodenica, koristi se za napajanje prve električne ulične rasvjete na svijetu u gradu Godalming, United Kingdom. Kompanija je nastavila rasti i širiti djelatnost u različitim oblastima, naročito u industriji elektičnih vozova i električnih sijalica. 1890. osnivač kompanije Werner von Siemens se povlači i napušta je a kompaniju ostavlja bratu Carl- Strana | 75 u i sinovima Arnold-u i Wilhelm-u. 1897. Siemens&Halske – S&H je registrovana a zatim spaja dio svojih aktivnosti sa kompanijom Schuckert&Co, Nürnberg da bi 1903. nastala kompanija Siemens-Schuckert. 1907. Siemens (Siemens&Halske i Siemens-Schuckert) ima 34,324 zaposlenih i to je sedma po veličini kompanija u njemačkom carstvu po broju zaposlenih. 1919. S&H i još dvije kompanije zajednički osnovaju kompaniju Osram Lightbulb Company. Japanska podružnica osnovana je 1923. Tokom 1920-ih i 1930-ih S&H počela proizvodnju radio i televizijskih prijemnika i elektronskih mikroskopa. 1920. Siemens gradi Ardnacrusha Hydro Power centralu na rijeci Shannon u tadašnjoj Slobodnoj Državi Irskoj, koja je bila prva u svijetu po svom dizajnu. Kompanija je zapamćena po svojoj želji da podigne plate svojim nedovoljno plaćenim radnicima. 1932. Kompanije Reiniger, Gebbert&Schall, Erlangen, Phönix AG, Rudolstadt i SiemensReiniger-Veifa mbH, Berlin, spojili su se u Siemens-Reiniger-Werke AG – SRW, treću od takozvanih roditeljskih kompanija čijim će spajanjem 1966. da nastane današnji SIEMENS AG. 1950-ih godina iz svoje nove baze u Bavarskoj S&H počinje proizvodnju računara, poluvodičkih uređaja, veš-mašina i pejsmejkera. 1966. Tri kompanije Siemens&Halske – S&H, osnovana 1847., Siemens-Schuckertwerke – SSW, osnovana 1903. i Siemens-Reiniger-Werke – SRW, osnovana 1932., spojili su se u SIEMENS AG. 1969. SIEMENS formira Kraftwerk Union sa AEG udruživanjem svojih nuklearnIh poslovanja. 1980. SIEMENS proizvodi prvu digitalnu telefonsku centralu. 1988. SIEMENS i GEC kupuju kompaniju Plessey iz Velike Britanije, čije je područje rada odbrana i tehnologije. Plessey holding je podijeljen između dviju kompanija, SIEMENS je preuzeo avioniku, radare i poslove kontrole saobraćaja, i formirao Siemens Plessey. 1985. SIEMENS je kupio kompaniju Allis-Chalmers, sa kojom ima partnersko preduzeće SiemensAllis, formirano 1978., koja isporučuje električnu kontrolnu opremu. 1991. SIEMENS AG je kupio Nixdorf Computer AG i preimenovao ga u Siemens Nixdorf Informationssysteme AG, kako bi se proizvodili personalni računari. 1991. OKTOBAR. SIEMENS je kupio Industrial Systems Division of Texas Instruments, Inc., Johnson City, Tennessee. Ova divizija je organizovana kao Siemens Industrial Automation, Inc., a kasnije je apsorbovana od strane Siemens Energy and Automation, Inc. 1997. SIEMENS je pristao da proda Siemens Plessey kompanijama British Aerospace i DaimlerChrysler Aerospace. 2000. Siemens Medical Engineering Group vrši akviziciju, pripajanje Shared Medical Systems Corporation i, s vremenom, na osnovu tog preuzimanja, nastaje Siemens Medical Solutions. Iste godine SIEMENS je preuzeo 50% akcija kompanije Atecs-Mannesman. Preuzimanje je završeno u aprilu 2001. Mannesmann VDO AG se spojio sa Siemens Automotive da bi formirali Siemens VDO Automotive AG, Atecs Mannesmann Dematic Systems se spojio sa Siemens Production and Logistics da bi formirali Siemens Dematic AG, Mannesmann Demag Delaval se spojio sa

Power Generation divizijom unutar SIEMENS AG. Drugi dijelovi kompanije Atecs-Mannesman je preuzeo Robert Bosch GmbH. 2001. Chemtech Group iz Brazila postaje dio Siemens Group. Kompanija pruža usluge optimizacije industrijskih procesa, savjetovanje i druge inženjerske usluge. Također u 2001., SIEMENS formirana zajedničko preduzeće Framatome sa Areva SA, France, spajanjem velikog Strana | 76 dijela svojih nuklearnih poduzeća. 2003. SIEMENS je kupio kompaniju Danfoss i ugradio je u Automation and Drives diviziju. Također 2003. SIEMENS je kupio IndX softver (za ažuriranje podataka, organizaciju i prezentaciju). Također 2003. SIEMENS je kupio kompaniju Alstom Industrial Turbines, proizvođača malih, srednjih i industrijskih plinskih turbina za 1,1 milijardi evra. 2004. SIEMENS je kupio Bonus Energy, Brande, Denmark, kompaniju koja se bavi energijom vjetra čime je formirana Siemens Wind Power divizija. Iste godine Siemens Networks ulaže u Dasan Networks, South Korea, kompaniju koja se proizvodi širokopojasnu mrežnu opremu i stiče 40 posto akcija te kompanije. Iste godine SIEMENS je kupio Photo-Scan, UK, čija je djelatnost CCTV sistemi. Takođe, iste godine SIEMENS je kupio kompaniju US Filter Corporation, koja se bavi vodom i tehnološkim rješenjima obrade otpadnih voda, kompaniju Hunstville Electronics Corporation, koja se bavi auto elektronikom i kompaniju Chantry Networks, koja se bavi WLAN opremom. 2005. SIEMENS je prodao Siemens mobile manufacturing poslovanje kompaniji BenQ. Također te iste godine SIEMENS je kupio kompaniju Flender Holding GmbH, Bocholt, Germany, koja proizvodi zupčanike i druge vrste industrijskih pogonskih i transmisionih sistema, kompaniju Bewator AB, koja se bavi sigurnosnim sistemima zgrada, kompaniju Wheelabrator Air Pollution Control, Inc., koja se bavi sistemom upravljanja industrijske prašine i prašine iz elektrana, kompaniju Windenegrie GmbH. koja se bavi energijom vjetra, kompaniju Power Technologies Inc., Schenectady, USA, koja se bavi softverom za energetsku industriju i obukom, kompaniju CTI Molecular Imaging, čiji je predmet proučavanja pozitronska emisijska tomografija i molekularni imaging sistemi, kompaniju Myrio, koja se bavi IPTV sistemima, kompaniju Shaw Power Technologoes International Ltd., UK/USA, koja se bavi konsaltingom u elektrotehnici i kompaniju Transmitton, Ashby de la Zouch, UK, koja se bavi željezničkom i drugom industrijskom kontrolom i upravljanjem imovine. 2006. SIEMENS najavio kupovinu kompanije Bayer Diagnostics, koja je ugrađena u Medical Solutions Diagnostics diviziju na dan 1. januara 2007. Također 2006. SIEMENS je kupio kompaniju Controlotron, New York, koja proizvodi ultrazvučne mjerače protoka, i kompanije Diagnostic Products Corp., Kadon Electro Mechanical Services Ltd. (sada TurboCare Canada Ltd.), Kühnle, Kopp & Kausch AG, Opto Control i VistaScape Security Systems. 2007. SIEMENS je kupio kompaniju Vai Ingdesi Automation, Argentina, koja se bavi automatizacijom u industriji, te kompanije UGS Corporation, Dade Behring, Sidelco, S/D Engineers Inc. i Gesellschaft für Systemforschung und Dienstleistungen im Gesundheitswesen mbH – GSD, Germany. 2008. JULI. SIEMENS AG je objavio formiranje zajedničkog preduzeća Enterprise Communications sa kompanijom Gores Group. Gores Group drži većinski udio od 51 posto a SIEMENS AG drži manjinski interes od 49 posto.

2009. JANUAR. SIEMENS je najavio da prodaje svoj 34 postotni udio u Framatome. U martu iste godine je najavio da se formira savez sa Rosatom, Russia, radi uključenja u aktivnosti oko nuklearne energije. 2009. APRIL. Fujitsu Siemens Computers je postao Fujitsu Technology Solutions nakon što je SIEMENS prodao svoj dio kompaniji Fujitsu. 2009. OKTOBAR. SIEMENS je potpisao 418 milijuna dolara vrijedan ugovor za kupovinu izraelske Strana | 77 kompanije Solel Solar Systems koja se bavi solarnim termoelektranama. 2011. SEPTEMBAR. SIEMENS je najavio da će nakon katastrofe u japanskoj profakturi Fukushima i promjene njemačke energetske politike, kompanija, koja je odgovorna za izgradnju svih 17 njemačkih nuklearnih elektrana, napustiti nuklearni sektor. SIEMENS AG je globalni industrijski lider, naročito u oblasti elektronike i elektrotehnike, i sa oko 440000 zaposlenih predstavlja jednu od najvećih i najstarijih kompanija na svijetu. U proteklih 160 godina SIEMENS je prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža u preko 190 zemalja, i koje integriše u rešenja u oblasti energetike, industrije, saobraćaja, medicine i informacionih tehnologija. Mali je broj kompanija u svijetu koje svojim poslovanjem nastoje da afirmišu tradiciju sa jedne, i inovacije sa druge strane. SIEMENS namjerava da se posebno koncentriše na razvoj u oblasti održivih tehnologija, pomoću kojih će kompanija svojim klijentima omogućiti da posao obavljaju ekonomično i u skladu sa ekološkim principima. Upravo zbog toga, SIEMENS je sebi postavio za cilj proširivanje svog poslovanja u oblasti zaštite životne sredine, kako bi poboljšao kvalitet života širom svijeta. UGS Corporation je u početku preimenovan UGS PLM Software, kao prelazno rješenje, dok se ne okonča akvizicija, i postao je dio Siemens Automation and Drives Division, nakon što je cijeli aranžman zatvoren nekoliko mjeseci kasnije, u maju 2007. Affuso je ostao predsjednik i izvršni direktor kompanije, iako mu se pridružuju dvojica visokih rukovodilaca kompanije Siemens, to su Tilo Brandis kao predsjednik i Peter Bichara kao izvršni potpredsjednik i finansijski direktor (CFO). Brandis nije bio u mogućnosti da se trajno pridruži UGS PLM Solutions timu u Plano, Texas, zbog porodičnih zdravstvenih razloga, a zamijenio ga je, na mjestu predsjednika, drugi Siemens-ov direktor, Dr. Helmuth Ludwig. Naravno, nakon što je okončano preuzimanje dolazi konačna promjena imena, pa je od tada zvanični naziv kompanije Siemens PLM Software. Siemens PLM Software nastavlja i dalje da posluje kao samostalna, privatna kompanija.

Strana | 78

Dr. Helmuth Ludwig, President Siemens PLM Software (lijevo) & Tony Affuso, Chairman and CEO Siemens PLM Software (desno); Autor: Siemens PLM Software (video prezentacija) 2007. APRIL. Na tržište izlazi se NX 5.0. U ovom izdanju poboljšanja se odnose na Stripped Down korisnički interfejs, povećana je efikasnost upravljanja velikih sklopova, što je posebno naglašeno, i izmjene modela direktnim modeliranjem, koje izbjegava neke od problema History-Based modeliranja i omogućava korisnicima direktno uređivanje postojeće geometrije. Direktno modeliranje u ovoj verziji je toliko unaprijeđeno da će već u sljedećem izdanju preći na jedan puno viši nivo, lansirajući proizvod NX na sam svjetski vrh, u godinama koje dolaze.

NX 5.0

Strana | 79

NX 5.0 2007. Paralelno sa izdanjem NX 5.0 na tržište stiže i nova verzija programa I-DEAS, ali ne pod imenom I-DEAS 13 NX Series (kako su mnogi očekivali) nego pod imenom NX I-DEAS v5 M0 kako bi se pratio program NX. Verzija NX I-DEAS v5 M0 imaće ukupno još tri podizdanja (NX I-DEAS v5 M1, NX I-DEAS v5 M2 i NX I-DEAS v5 M3). Parasolid (dio 3): Parasolid kernel, kao najpoznatije jezgro za programiranje 3D CAD/CAM/CAE programa, sada je u vlasništvu kompanije Siemens PLM Software (nasljedstvo od UGS-a) Svojom dokazanom funkcionalnošću i pouzdanošću Parasolid kernel omogućava programiranje najzahtevnijih 3D CAD/CAM/CAE aplikacija. Parasolid jezgro je standard u firmi Siemens PLM Software tako da su programi NX, Solid Edge, Femap napravljeni pomoću njega. Jezgro Parasolid se slobodno prodaje na držištu i veliki broj firmi ga koristi za programiranje svojih aplikacija. Veliki broj direktnih konkurenata koristi Parasolid za razvijanje svojih aplikacija, što je najveći dokaz njegovog kvaliteta. Takođe jedna od dobrih strana rasprostranjenosti Parasolid jezgra je i to softveri NX, Solid Edge, Femap, koji su pisani u njemu, veoma dobro komuniciraju sa ostalim brojnim softverima pisanim u Parasolid-u zbog zajedničke platforme a svi ostali softveri imaju kvalitetno uradjen Import/Export Parasolid ekstenzije X_T.

Dio spiska programa razvijanih na Parasolid platformi:

CAD i CAD/CAM/CAE NX Solid Edge SolidWorks Autodesk Inventor T-Flex Delcam Powershape VX CAD IronCAD Esprit Top Solid MicroStation SolidFace PowerSHAPE STAR-Design Vectorworks NX CAM

CAM FEMAP ANSYS ABAQUS NX CAM Express MasterCAM EdgeCAM Esprit AlphaCAM Virtual Gibbs OneCNC Altea Cimatron Delcam FeatureCAM GibbsCAM

CAE Strana | 80

MSC Patran MSC Adams Adina MSC SimXpert

Novo poboljšanje Parasolid kernela odlikuje se sa D-Cubed komponentama, koje omogućavaju modelovanje pomoću sinhrone tehnologije. 2007. AVGUST. Na tržište stiže Solid Edge v20. Ovo je posljednje izdanje tradicionalnog Solid Edge-a. Sljedeće izdanje ovog programa biće unaprijeđeno novom patentiranom tehnologijom iz Siemens PLM Software, koja će omogućiti Solid Edge-u da srednjem segmentu tržišta kompjuterskih programa za mašinstvo, ponudi nešto na šta konkurencija neće još dugo moći da odgovori. 2008. Američki proizvođač automobila Chrysler, nezadovoljan PLM platformom kompanije Dassault Systemes, prelazi na Teamcenter, PLM softver kompanije Siemens PLM Software. 2008. MAJ. Siemens PLM Software izdaje Solid Edge ST. Ova verzija programa prvi put sa sobom donosi sinhronu tehnologiju, patentiranu od strane Siemens PLM Software.

Strana | 81

Solid Edge ST 2008. AVGUST. Siemens PLM Software izdaje NX 6.0. Ova verzija programa prvi put sa sobom donosi sinhronu tehnologiju, patentiranu od strane Siemens PLM Software.

Sinhrona tehnologija: U svijetu 3D modelovanja, u to vrijeme, kao što je već rečeno, poznata su bila dva načina modelovanja: parametrski i tzv. eksplicitni. Ovaj drugi način modelovanja se u svijetu 3D CAD softvera nije primjenjivao (tačnije nije bilo moguće da bude primijenjen, iako se to željelo), pa se nastojalo da se parametarsko modelovanje usavrši, tako da su do 2008., u svijetu 3D CAD modelovanja, postojala dva načina rada. Prvi, već pomenuti je parametarsko modelovanje. Drugi, manje poznat, način je tzv. direktno modelovanje. Oba ova načina modelovanja su History-Based, sa stablom modela u kome postoji stroga hronološka zavisnosti mlađih od starijih geometrijskih elemenata (odnosi roditelj-dijete). To je dobro poznat problem koji je dugo mučio CAD/CAM/CAE stručnjake. Rješenje za taj problem je stiglo iz kompanije Siemens PLM Software u vidu sinhrone tehnologije, koja je u tehnološkom smislu, naprednija od direktnog modelovanja, pošto direktno modelovanje još uvijek stvara veze između fičera a sinhrona tehnologija više ne stvare te veze, ona poništava sve relacije između fičera, praktično ruši stablo modela i istoriju modela jer joj fičeri, tj. tipske forme više nisu potrebne, pa je zato puno brže modelovanje sa sinhronom tehnologijom a još je brže popravljanje i Update modela. Programi NX i Solid Edge pod sinhronom tehnologijom u potpunosti rade kao eksplicitni, "No-Base History" programi. Da bi sinhrona tehnologija uopšte bila moguća, kompanija Siemens PLM Software je morala nadograditi i svoj kernel Parasolid, sa D-Cubed komponentama kojima se postiže dinamička kontrola modela i odnos između geometrije dijelova, i to novo jezgro je razvijeno isključivo za NX i Solid Edge, a drugim kompanijama, koje za svoje softvere koriste Parasolid kernel, dostupan

je bio samo onaj stari Parasolid. Sinhrona tehnologija je patentirana i zaštićena kao intelektualno vlasništvo kompanije Siemens PLM Software. 2008. Na tržište stiže i nova verzija I-DEAS-a, pod nazivom NX I-DEAS v6 M0. Ova verzija će imati mnoštvo podizdanja sa podizdanjima (NX I-DEAS v6 M1, NX I-DEAS v6 M2, NX I-DEAS v6.1 M0, NX IStrana | 82 DEAS v6.1 M1, NX I-DEAS v6.2 M0). 2008. DECEMBAR. Siemens PLM Software izdaje Femap v10, Pre&Post-Processor program za NX Nastran. 2009. MART. Siemens PLM Software plasira Teamcenter 8. 2009. MAJ. Na tržište stiže Solid Edge ST 2. 2009. 17. JUNI. Paris&Plano, Texas, Siemens PLM Software i ruska avio korporacija United Aircraft Corporation – UAC, unutar koje posluje Sukhoi Design Bureau, objavili su da su dogovorili dugoročni strateški odnos u kojem UAC namjerava standardizovati proizvode kompanije Siemens PLM Software i to Teamcenter softver za svoju osnovnu PLM platformu i NX softver za svoju osnovnu CAD/CAM/CAE aplikaciju. Borbeni avioni kao najsloženiji sklopovi u mašinskoj i elektro industriji predstavljaju najveći izazov u projektovanju koji traži maksimum, ne samo od ljudi koji učestvuju u tom procesu, nego i od mašina, softvera, organizacije, ... Popis savremenih vojnih aviona bio bi nepotpun bez svjetski poznatog aviona Sukhoi, iz firme Sukhoi Design Bureau. U svojoj 75-godišnjoj istoriji Sukhoi Design Bureau razvio je oko 100 raznih modela borbenih aviona i njihovih modifikacija, a više od 60 ih je proizvedeno na Full-Scale osnovi. Proizvedeno je više od 10000 aviona a više od 2000 se izvozi u 30 zemalja širom svijeta. Sukhoi avioni su postavili više od 50 svjetskih rekorda. Savremeni vojni avioni proistekli iz Sukhoi Design Bureau uključuju, najprije, Sukhoi Su-24, istureni linijski jurišni bombarder za sve vremenske uslove, sa promjenljivom geometrijom krila i Sukhoi Su-25, jurišni avion specijalizovan za napad na tenkove. Posle njih dolazi i najpoznatiji borbeni avion Sukhoi Su-27, višenamenski visokomanevarski lovac, četvrte generacije, projektovan za postizanje prevlasti u vazdušnom prostoru, u svima vremenskim uslovima, danju i noću. Na osnovu Sukhoi Su-27 napravljene su njegove brojne modifikacije: Su-30, Su-31, Su-33, Su-34 i Su35. Kompanija je također kreirala i akrobatske avione, a od ranih 1990-ih počela je i sa proizvodnjom civilnih aviona. 2003. Sukhoi Design Bureau postaje dio Sukhoi Company, najvećeg ruskog avio holdinga sa oko 28.000 zaposlenih. Sukhoi Company obavlja čitav niz radnji, od inženjerskog projektovanja aviona, pa do održavanja i popravki. Kompanija je zauzela prvo mjesto među ruskih izvoznicima aviona i treće u svijetu u pogledu proizvodnje modernih borbenih aviona. Sukhoi Company je nastavila i dalje da napreduje u industriji borbenih aviona, što je njeno osnovno područje rada. Kao rezultat tih aktivnosti, proizveden je eksperimentalni avion Sukhoi Su-47 Berkut, sa kontra krilima, koji će biti osnova za novu generaciju aviona. Kompanija, takođe, primjenjuje svoju stručnost u razvoju putničkih aviona, kao što su Sukhoi Superjet. Kruna uspjeha u radu kompanije je brbeni avion pete generacije čije je kodno ime Sukhoi T-50 PAK FA (Перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации), čiji je prototip poletio 29. januara 2010. godine, u gradu Komsomolsk, na rijeci Amur, na Dalekom istoku. To je supersonični napredni taktički „stealth“ lovac bombarder, a odlikuju ga naprednije manevarske sposobnosti u odnosu na prethodnu generaciju aviona. Direktna konkurencaja mu je F-22 Raptor

američke kompanije Lockheed Martin, te kineski nevidljivi avion Chengdu J-20, proizvođača Chengdu Aircraft Industry Group. Mnoge pojedinosti u vezi sa ovim avionom i dalje su u domenu vojne tajne. Ono što se pouzdano zna, prema podacima od 24. 02. 2012., jeste da su, zaključno sa tim datumom, napravljena tri aviona Sukhoi T-50 na kojima se leti, a uskoro će im se pridružiti još tri. Plan je da se sva ispitivanja sprovedu sa 14 aviona, a zatim će početi serijska proizvodnja. Sukhoi T-50 ima unapređenu kontrolu sistema naoružanja a maksimalna brzina mu je 2600 km/h. Bez "forsaža" Sukhoi T-50 leti 2100 Strana | 83 km/h, a maksimalna dužina leta iznosi 5500 kilometara. Sukhoi T-50 može da poleti i sleti sa skoro trostruko kraće piste nego što je potrebno konkurentskim avionima, a u vazduhu može da otkrije cilj udaljen 400 kilometara. Sukhoi T-50 Video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QKj-gX7Q2X8 http://www.youtube.com/watch?v=KJRZBJ_nQvk&feature=player_embedded Shvativši da je danas nemoguće razviti avion bez upotrebe softvera za digitalni razvoj proizvoda, Sukhoi Design Bureau je proučavao i testirao razne sisteme, uključujući CADDS 5, I-DEAS, CATIA, Pro/ENGINEER kao i NX program iz Siemensa PLM Software. Evgeny Savchenko, rukovodilac MCAD odjela u Sukhoi Design Bureau kaže: "Globalna vazduhoplovna industrija koristi NX i CATIA. Odluka je bila na našim inženjerima da izaberu sistem koji im najbolje odgovara i oni su izabrali NX". Jedan od najvažnijih projekata tokom četvrte faze implementacije PLM-a bio je razvoj digitalnog modela krila za Sukhoi Su-30, i sve je zajedno sa proizvodnjom lansirano u Irkutsk Aviation Plant. Sukhoi prenosi digitalni model kao strukturu dokumenta i, pored digitalne, osigurava i standardnu papirnatu inženjersku dokumentaciju. To je prvi projekt u kojem je ruski pogon dobio model aviona koji je bio tako dobro razvijen. Postrojenja za upravljanje su vrlo zadovoljna sa njim. Takva preciznost u projektovanju i konstruisanju još nije viđena. Savchenko izjavljuje: „Mi smo naučili iz iskustva da su nam potrebna industrijska postrojenja sa modelima koji sadrže sve informacije potrebne za proizvodnju“. U ovoj je fazi Sukhoi Design Bureau preuzeo razvoj digitalne tehnologije pod nazivom ELOIZ koja sadrži ne samo geometriju proizvoda, već i informacije potrebne za njegovu proizvodnju kao što su: materijal od kog je napravljen, tehničke uslove koje mora ispoštovati, koje standardne proizvode sadrži, gdje je opis samog dijela (u obliku CAD modela ili crteža), koji su izdani autorizovani dokumenti, sve modifikacije koje postoje, ... Siemens PLM Software proizvodi obezbjeđuju osnovu za stvaranje i održavanje tih podataka.

Strana | 84

Krilo Sukhoi Su-30 (model u NX softveru)

Strana | 85

Sukhoi Su-30 (model u NX softveru)

Sukhoi Su-27

Strana | 86

Sukhoi Su-30

Sukhoi Su-35

Strana | 87

Sukhoi Su-47

Sukhoi T-50 PAK FA

Strana | 88

Sukhoi T-50 PAK FA 2009. OKTOBAR. Siemens PLM Software izdaje NX 7.0. 2010. MART. Na tržište stiže NX 7.5.

NX 7.5 2010. Siemens PLM Software plasira Teamcenter 8.3.

2010. Američki proizvođač automobila Chrysler je službeno najavio da će ubuduće koristiti NX kao svoj glavni softver za digitalni razvoj proizvoda, nakon što je od 1987. koristio CATIA, tada verziju 4. Ova kompanija već dvije godine koristi Teamcenter kao PLM platformu, a prelaskom na NX, kad je u pitanju CAD/CAM/CAE softver, kompanija Chrysler zaokružuje jedno kompletno CAD/CAM/CAE/PLM rješenje. Razlozi takve odluke su višestruki, kompanija Chrysler je koristila CATIA V4 i kad su se spojili sa njemačkim koncernom Daimler-Benz, koji je koristio CATIA V5, u kompaniju Daimler-Chrysler i Strana | 89 Chrysler je morao preći na noviju verziju. Nažalost, pokazalo se da nova verzija nije u potpunosti kompatibilna sa starom, što se naročito odnosi na Wireframe Design. To im je zadalo puno glavobolje i prouzrokovalo zastoje koji su direktno uticali na njihov proizvod i krajnji rezultat. Nasuprot tome, Teamcenter se pokazao kao efikasniji od konkurencije, a za NX poseban naglasak je na NX Role Based pristupu. Ostali faktori koji su uticali na takvu odluku jeste sinhrona tehnologija koja je prisutna u NXu, te dokazana skalabilnost Teamcenter-a, i njegova sposobnost da služi kao PLM baza i za konkurentne CAD sisteme skoro identično kao i za sam NX. Osim toga, nakon razlaza sa Daimler-Benz-om, grupacija Chrysler se udružila sa grupacijom FIAT, koja već duže vrijeme koristi proizvode kompanije Siemens PLM Software, NX i Teamcenter. Tom prilikom je saopšteno sljedeće: "Chrysler grupa će početi koristiti proizvod kompanije Siemens NX Software kao inženjerski alat za novo povezivanje Chrysler-FIAT vozila i pogonskih sistema a razvojni program počinje sa FIAT 500, FIAT 500EV i 1.4-litreni Fully Integrated Robotized Engine (FIRE),kad je u pitanju FIAT grupacija, te novim C segmentom vozila kad je u pitanju Chrysler grupacija." Od velikih igrača u svijetu autoindustrije korisnici NX softvera (prema podacima za 2010.) su: GM, Ford, VW, Nissan, Mazda, Daimler AG, FIAT. 2010. OKTOBAR. Siemens PLM Software izdaje Solid Edge ST 3. 2010. 24. NOVEMBAR. Firma Daimler AG (nekada Daimler-Benz) je izabrala NX program kao platformu za razvoj svojih automobila i kamiona. Do ljeta 2012, Daimler će integrisati NX u preko 20 razvojnih centara a takođe i svi glavni dobavljači će početi saradnju sa Daimler-om na novoj softverskoj platformi. Sa ovom odlukom Daimler je kompletirao implementaciju Teamcenter programa. Kombinacijom NX programa i PDM programa Smaragd, koji je baziran na Teamcenter programu, Daimler je integrisao cjelokupni životni ciklus proizvoda na softversku platformu jednog proizvođača. Daimler je drugi veliki proizvođač automobila koji je u 2010. godini odlučio da optimizuje svoj cjelokupni proces razvoja vozila sa softverskim rješenjima iz Siemens PLM Software-a. Prelaskom na Siemens PLM Software otvorena softverska rješenja, proizvođači automobila mogu poboljšati njihovu kvalitetu i efikasnost u projektovanju i dizajnu automobila i njihovom razvoju. Moderan dizajn automobila zahtijeva veću integracije mehaničkih, električnih i elektronskih komponenti sa sve širim udjelom softvera. To zahtijeva integraciju svih informacija u vezi sa mehaničkim komponentama, te električnim i elektronskim komponentama, i samog softvera, u jednoj integrisanoj platformi koja omogućava saradnju svih učesnika u lancu proizvodnje, uključujući i dobavljače. "Naš CAD/CAM/CAE i PLM softveri pomoći će proizvođačima da unaprijede svoje razvojne procese i njihovo planiranje proizvodnje i samim tim povećati njihovu produktivnost", izjavio je Chuck Grindstaff, predsjednik i glavni tehnološki direktor kompanije Siemens PLM Software. Uz softverska rješenja iz Siemens PLM Software, proizvođači automobila mogu upravljati proizvodima i planiranjem proizvodnje paralelno sa proizvodnjom, koja obuhvata cijeli lanac aktivnosti. Daimler je radio sa Teamcenter softverom od sredine 90-ih godina. Uz NX softver Daimler će sprovesti Computer-

Based alate za cijeli proces razvoja proizvoda, a time i rješenja za kolaborativno projektovanje, inženjering i razvoj rada. Danas je Siemens PLM Software jedan od vodećih dobavljača PLM softvera sa 6,7 miliona licenci i 69500 kupaca širom svijeta (podaci za 2010. godinu). Tržište PLM softvera izložen je većem rastu nego ijedan drugi segment poslovnog softvera. U 2009. godini tržište je imalo obim od 23 milijardi evra sa Strana | 90 stopom rasta od 8% na godišnjem nivou do 2014. 2011. 01. FEBRUAR. Siemens PLM Software je objavio da je Aston Martin, proizvođač luksuznih sportskih automobila, odlučio da standardizuje proces razvoja svojih automobila pomoću NX softvera za integrisano računarom podržano projektovanje, proizvodnju i inženjerske analize (CAD/CAM/CAE) i Teamcenter softver za upravljanje cijelokupnim životnim ciklusom njihovih proizvoda i procesima zasnovanim na znanju. Siemens PLM Software je u cijelosti predan cilju koji će omogućiti kompaniji Aston Martin da poboljša produktivnosti, zajedničke procese i poboljša globalnu saradnju za dizajn proizvoda i razvoj. Odluka kompanije Aston Martin da se preseliti sa svoje trenutne tehnologije na NX i Teamcenter je od presudne važnosti da nastavi i dalje da proizvodi neke od najvećih svjetskih sportskih automobila na svijetu. "Automobilska industrija prolazi kroz veliku transformaciju, kako u smislu tehnologije tako i u smislu poslovanja. Rastuća složenost vozila i promjenjivi ekonomski uslovi prisiljavaju proizvođače automobila da ponovno procijene svoje postojeće PLM aplikacija za usklađivanje sa najboljom ponudom koja je dostupnia na tržištu ", rekao je Sanjeev Pal, PLM analitičar IDC Corp. "Luksuzni proizvođači vozila kao što su Aston Martin moraju donositi odluke o proizvodu prije i efikasnije u današnjem tržištu. Drago nam je što je naša tehnologija izabrana za napredno planiranje proizvoda, kroz detaljne inženjerske procese, koje su najvažnije za povećanje produktivnosti ", rekao je Chuck Grindstaff, predsjednik i glavni tehnološki direktor, Siemens PLM Software. 2011. Na tržište stiže NX I-DEAS v6.2 M0. 2011. JUNI. Siemens PLM Software izdaje Solid Edge ST 4. 2011. NOVEMBAR. 16. Siemens PLM Software najavio kupovinu kompanije VISTAGY Inc. koja je prije svega poznata kao vodeća kompanija u oblasti CAD softvera specijalizovanog za kompozitne materijale i proizvodnja rješenja, naročito zastupljena u avio industriji. Kompanije Boeing i Airbus su najveći klijenti. VISTAGY Inc. VISTAGY je provajder inženjerskog softvera i usluga usmjerenih na specifične zahtjeve vertikalnih industrija, uključujući i avioindustriju, autoindustrije, brodograđevinsku industriju i industriju energije vjetra. Kompaniju VISTAGY je osnovao Steve Luby 1991. Sjedište kompanije je u Waltham, Massachusetts. VISTAGY proizvodi su u potpunosti integrisani u komercijalnim 3D CAD programima, uključujući i Siemens NX, Dassault Systemes CATIA V4 i V5 i PTC Creo. VISTAGY softverske aplikacije su: FiberSIM (designing and manufacturing composite structures); SyncroFIT (designing and manufacturing airframe assemblies and large aerostructures);

Quality Planning Environment – QPE (developing plans to assess aerostructure quality); Seat Design Environment (designing and manufacturing transportation seat systems and interior components); Neki od najvećih klijenata kompanije VISTAGY su kompanije: Bombardier Aerospace, General Strana | 91 Motors, NASA, Nordex, Lotus Renault GP i Howaldtswerke-Deutsche Werft – HDW. 2011. DECEMBAR 06. Siemens PLM Software završava akviziciju, tj. pripajanje kompanije VISTAGY. Danas je VISTAGY poslovni segment unutar Siemens PLM Software poslovne jedinice. Ovom prilikom treba naglasiti da je VISTAGY softver FiberSIM korišten za izradu kompozita u oko 80% svih aviona koji trenutno lete danas u svijetu. Dovođenje VISTAGY u porodicu Siemens PLM Software je odličan potez za kompaniju jer je VISTAGY dugogodišnji lider u avioindustriji, i potencijalno donosi mnogo tog znanja u Siemens PLM Software, kao i rješenja u toj oblasti, a u korist mnogim industrijama. Ova akvizicija će povećati mogućnosti NX softvera u području dizajna kompozitnih struktura, što će biti blagodat za sve klijente Siemens PLM Software i PLM industrije u cjelini. NX softver će ubuduće imati nova programska rješenja, još bolje i čvršće ugrađena u postojeće NX aplikacije, što će pomoći kompaniji Siemens PLM Software da efikasnije konkuriše u avioindustriji, učvršćujući tako svoju lidersku poziciju.

Solid Edge ST 4 2011. OKTOBAR. Siemens PLM Software izdaje NX 8.0.

Strana | 92

NX 8.0 2012. 27. FEBRUAR. Boeing je potpisao novi 10-godišnji ugovor o proširenju korištenja NX i Teamcenter proizvoda kompanije Siemens PLM Software, na oba područja poslovanja, i za komercijalnu avijaciju (Boeing Commercial Airplanes) i za vojnu avijaciju i odbranu (Defense Space and Security). Osim proizvoda kompanije Siemens PLM Software, Boeing nastavlja da uporedno koristi i CATIA od konkurentskog Dassault Systemes-a. Ovo paralelno korištenje NX sa jedne strane i CATIA sa druge strane je specifično za Boeing, pošto je kompanija 1997. izvršila udruživanje sa kompanijom McDonell Douglas, koja je za svoj cjelokupni civilni, vojni i aeronautički program primarno koristila Unigraphics, dok je stari Boeing (Boeing prije udruživanja) još od sredine 80-tih godina XX vijeka koristio CATIA. Ovo produženje ugovora sa Siemens PLM Software će omogućiti ostvarenje niza projekata na vojnoj strani, kao što je F/A-18E/F Super Hornet. Na komercijalnoj strani, to će uticati na 737 MAX, novi KC-46A USAF Aerial Tanker, i druge avione. Ono što je posebno zanimljivo o proširenju ugovora jeste to da je novi ugovor o proširenju korištenja NX i Teamcenter-a dvostruko duži od onoga koji je upravo završio. Boeing je u to vrijeme još uvijek imao oko 10.000 instalacija programa NX. To su mjesta preostala iz McDonnell Douglas-a, koji je postao dio Boeing-a 1997., i čini se da kompanija nema želje ni namjere da ta mjesta zamijeni sa CATIA, što je i potvrdila pozivajući se na dokazane performanse, inovacijsku skalabilnost i otvorenu arhitekturu proizvoda kompanije Siemens PLM Software kao ključne prednosti koje će Boeing-u pomoći da poboljša svoja postojeća rješenja.

Strana | 93

Boeing F/A-18E/F Super Hornet

Boeing F-15 Eagle

Strana | 94

Boeing KC-46A USAF Aerial Tanker 2012. APRIL. Siemens PLM Software izdaje Teamcenter 9. 2012. 15. MAJ. Siemens PLM Software je među 82 svjetska automobilska dobavljača nagrađen na ovogodišnjoj General Motors Corp. Supplier of the Year Awards prezentaciji u Detroit-u. Softverska rješenja kompanije Siemens PLM Software već dugo su izbor kompanije GM: NX za projektovanje (CAD), proizvodnju (CAM) i inženjerske analize (CAE), Teamcenter za digitalno upravljanje životnim ciklusom proizvoda (PLM) i Tecnomatix za digitalnu proizvodnju, automatizaciju i simulaciju. Početkom 2012, GM je prijavio 7,6 milijarde dolara profita u 2011. godini, što je za 4,7 milijarde dolara više nego u 2010. TrueCar.com je objavio da je GM povećao svoju prodaju za više od 13 posto u 2011., te povećao tržišni udio i ostvario porast prosječnih transakcionih cijena za više od 1.100 dolara i smanjio potrošnju za pet posto. Zamajac ponovnog oživljavanja GM i izvalačenje iz stečaja pred kojim je komapnija bila u 2009. uključuje neviđenu efikasnost u Kini. GM je prodao rekordnih 2,35 miliona vozila u Kini u 2010. (više nego što je u SAD-u), što je kopaniju GM ponovo vratilo na prvo mjesto najvećeg svjetskog proizvođača automobila. GM je čak i prije ostalih, dizajnirao neke od svojih automobila za Kinesko tržište, kao što su pojedini modeli Buick-a i mali modeli Chevrolet-a. Dakle, GM je imao puno razloga za slavlje u najnovijoj Awards ceremoniji dobavljača. Siemens PLM Software CEO i predsjednik, Chuck Grindstaff, također je bio prilično sretan. "Nakon tako uske saradnje sa nevjerojatnim timom kao što je GM, potpuno razumjemo njihove potrebe i isporučujemo rješenja koje im omogućavaju izradu nekih od najboljih svjetskih automobila i kamiona. Posebno je zadovoljstvo biti imenovan za GM dobavljača godine za 2011.-tu. Znamo da nam je razumijevanje naših kupaca i čitave industrije pomoglo da formulišemo jedinstvenu i praktičnu viziju PLM-a koja je doprinijela neuporedivom rastu i zamahu u globalnoj automobilskoj industriji."

Sa 7 miliona licenciranih mjesta i više od 71.000 kupaca širom svijeta, Siemens PLM Software proizvodi se koriste u više od 90 posto svjetskih TOP-15 automobilskih proizvođača originalne opreme. U stvari, Siemens PLM Software ima ruku u razvoju više od 80 posto svih vozila proizvedenih u svijetu od strane svih 47 vodećih svjetskih proizvođača originalne opreme, što je rangirano od strane Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (International Organization of Motor Vehicle Strana | 95 Manufacturers – OICA). 2012. JUNI. Siemens PLM Software izdaje Solid Edge ST 5. Ova verzija je još jedan korak prema naprijed za Solid Edge. U ovoj verziji napravljena su poboljšanja u solid modeling, editing tools, simulation tools, drawing and wire harnesses, ... Pristup metodi rada je idealan i podržava način na koji mnogi korisnici žele da rade, umjesto da rade onako kako CAD sistem od njih zahtijeva. 2012. JULI. Siemens PLM Software i NASA u zajedničkom projektu "Mars Rover Curiosity". Kompanija Jet Propulsion Laboratory, koja je u sastavu korporacije NASA, koristi proizvode kompanije Siemens PLM Software, uključujući i softver NX 3D CAD, za projektovanje i dizajn nove svemirske letjelice Mars Rover Curiosity, namijenjene istraživanju planete Mars. Dvije kompanije skreću pažnju na prestojeće slijetanje Mars Rover Curiosity planirano za 5. oktobar 2012. godine. Najnovija svemirska letjelica, Mars Rover Curiosity projektovan od strane NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) pomoću softvera kompanije Siemens PLM Software, opipljiv je primjer kako savremene softverske tehnologije teže poboljšanju konkurentnosti u aeronautičkoj i vazduhoplovnoj industriji. Dio tog neprekidnog procesa transformacije uključuje i javno-privatna partnerstva i stalni napori kako bi se povećala produktivnost i skratio razvojni put. "Mars Rover Curiosity je najsofisticiraniji rover ikada poslan na Mars, te će tako dodatno povećati naše razumijevanje crvene planete, dok utire put za ljudska istraživanja te planete u budućnosti", rekao je Doug McCuistion, direktor NASA Mars Exploration Program. "Fantastičan tim naučnika i inženjera u NASA JPL-u koristilo je najnovije softverske tehnologije za izradu Mars Rover Curiosity kako bi izdržao nemoguće krajnosti lansiranja, putovanja kroz svemir, ponovog ulaska u atmosferu i slijetanja na površinu Marsa." NASA Jet Propulsion Laboratory koristi proizvode kompanije Siemens PLM Software tokom čitavog razvojnog procesa, počevši od digitalnog projektovanje, simulacije i montaže Rover-a, prije bilo kakve fizičke izrade prototipova. Softver koji je korišten je obezbijedio da se sve komponente uklapaju, funkcionišu pravilno i da izdrže sve što okolina misije zahtijeva. Već sada proizvode kompanije Siemens PLM Software koristi više od 70000 klijenata širom svijeta, u avio i automobilskoj industriji, elektronici, mašinskoj i ostalim industrijama.

Strana | 96

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity - Siemens NX model

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity - Siemens NX model (položaj Rover-a u kapsuli)

Strana | 97

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity - Siemens NX model

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity

Strana | 98

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity

Strana | 99

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity (izvor: NASA)

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity (izvor: NASA)

Strana | 100

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity

Strana | 101

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity

Strana | 102

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity

NASA Jet Propulsion Laboratory: Mars Rover Curiosity

2012. SEPTEMBAR. Siemens PLM Software je izdao novu verziju programa NX, pod oznakom NX 8.5. Kao i prethodna izdanja NX-a i ova verzija uvodi mnoštvo novih funkcija koje poboljšavaju sam proces modelovanja. NX 8.5 uključuje poboljšanja u području: Applying Draft, Mirroring Features, Combining Bodies, Data/Feature Organization, Sketching i još mnoga druga poboljšanja. NX 8.5 projektovanje dodatno ubrzava rad, uklonjen je Dialog Rail i umjesto njega dijaloški prozori sada imaju Snap svojstva. Takođe sami dijaloški prozori su pretrpjeli redizajn, tako da su sadržaji koji se nude unutar njih mnogo Strana | 103 pristupačniji a rukovanje sa njima mnogo lakše. Sketcher je sada postao mnogo intuitivniji i efikasniji, tipske forme je sada moguće kreirati i iz otvorenih profila, Solid Body-i sada mogu lako da se kombinuju operacijom Unite, kako bi se utvrdilo koji dijelovi tijela treba da se održavaju u integraciji. Freeform modelovanje donosi nova poboljšanja za Class-A Surfaces za automobilsku industriju. NX 8.5 simulacije imaju više od 240 poboljšanja. NX Shape Optimization takođe predviđa konkretne detaljne korekcije na postojećoj konstrukciji, Durability Analysis za Flexible Motion Analysis i bolje razumijevanje mehanizama i vijeka trajanja. NX 8.5 CAM dodatno poboljšava Feature-Based način programiranja. Poboljšan je rad na strugovima, sa novim mogućnostima programiranja Solid Body-a. Manufacturing Resource Library ima ubrzano pretraživanje i optimalno korištenje reznih alata. Takođe su poboljšani alati za CMM programiranje mjernih mašina. Za mjerenja se lako mogu koristiti PMI opis modela a sama mjerenja se vrše direktno sa 3D kompjuterskog modela.

2012. 15. NOVEMBAR. Partnerske kompanije Siemens PLM Software i Swoosh Technologies & Solutions objavili su program obuke za NX softver za kompaniju Northrop Grumman. Northrop Grumman je na projektu E-2 Hawkeye izvršila tranziciju, prelazak sa CATIA na NX 8 programski paket. Swoosh Technologies će isporučiti Northrop Grumman Transition Support Program – NGTSP program obuke prema Northrop Grumman zahtjevima. Northrop Grumman NX program obuke izrađen je specijalno za tu kompaniju i sastoji se od sledećih cjelina: Northrop Grumman NX 8 CAD (TR10300-NG), što uključuje: NX User Interface, Sketching, Feature Modeling, Datums, Detail Features, Feature Editing, Free Form Modeling, Assemblies, Interpart Modeling, Synchronous Modeling, Drafting i Data Exchange. Northrop Grumman NX 8 Sheet Metal (TR10550-NG), što uključuje: Setting Sheet Metal Preferences, Establishing Base Features, Creating Flanges, Creating Corner Configurations, Adding Deformable Cutouts, Unbending & Rebending Flanges, Creating Punch-Type Features, Creating Flat Patterns, Establishing Sheet Metal Standards i Converting Models Into Sheet Metal Models. Northrop Grumman NX 8 Mill Manufacturing Fundamentals (TR20300-NG), što uključuje: Manufacturing User Interface, Machining Coordinate Systems, Model Concepts for Manufacturing, Tools, Face Milling, Visualization of Tool Paths, Planar Milling Operations, Drilling Operations, Cavity Milling, Fixed Contour Operations, Z-Level Milling, IPW & Rest, Libraries, Post Processing i Shop Documentation. Northrop Grumman NX 8 Multi Axis Machining (TR20350-NG), što uključuje: 5-Axis Z-Level, Sequential Mill Basics & Advanced, Variable Axis Contour Milling, Profiling Walls With a Variable Tool Axis, Advanced Non-Cutting Moves, Wave Geometry Linker in Manufacturing, Refixturing and the in Process Workpiece, Hole Milling, Thread Milling, Optimize to Drive Methods i Generic Motion & Probing Operations.

Strana | 104

Northrop Grumman Corporation je globalna američka kompanija za aeronautiku i odbrambene tehnologije, nastala 1994. godine, kada je kompanija Northrop Corporation kupila kompaniju Grumman Aerospace Corporation. Northrop Corporation osnovao je Jack Northrop 1939. godine, koja je poznata po vojnom avionu F-5, direktnom konkurentu sovjetskom MiG-21, firme Mikoyan-Gurevich. Avion F-5 je bio toliko uspješan da je Northrop proveo veći dio 70-ih i 80-ih godina XX vijeka kopirajući njegov dizajn na sličnim avionima lagane konstrukcije. Tako je izrađen F-5 N-300, posle koga je došao F-5 P-530. Kada je najavljen program Light Weight Fighter, F-5 P-530 je prerađen i nastao je F-5 P-600, koji je na kraju postao YF-17 Cobra. Ipak YF-17 Cobra izgubio je takmičenje sa F16 Fighting Falcon, koji je proizvela kompanija General Dynamics. Dalji razvoj aviona YF-17 preuzima kompanija McDonnell Douglas i potpuno ga modifikuje i unapređuje, posle čega nastaje McDonnell Douglas F/A-18 Hornet. Grumman Aircraft Engineering Corporation, kasnije Grumman Aerospace Corporation, osnovao je Leroy Grumman sa partnerima 6. decembra 1929. godine. Grumman Aerospace Corporation je poznata po izgradi Apollo Lunar Module (LM) u NASA projektu Apollo, kojim je čovjek prvi put kročio na Mjesec.

Strana | 105

1996. Northrop Grumman Corporation je kupila kompaniju Westinghouse Electronic Systems, velikog proizvođača radarskih sistema. Iste godine kupljena je i kompanija Xetron Corporation. 1997. Northrop Grumman Corporation je kupila kompaniju Logicon, isporučioca odbrambenih računarskih sistema i opreme, koja je prije toga kupila kompanije Geodynamics Corporation u martu 1996. i Syscon Corporation u februaru 1995. 1998. Northrop Grumman Corporation kupuje kompaniju Inter-National Research Institute Inc. 1999. Northrop Grumman je kupila kompaniju Teledyne Ryan, proizvođača nadzornih sistema i bespilotnih letjelica. Iste godien kupljene su i kompanije California Microwave, Inc. i Data Procurement Corporation.

2000. Northrop Grumman Corporation kupuje sledeće kompanije Federal Data Corporation, Navia Aviation As, Comptek Research, Inc. i Sterling Software, Inc. 2011. APRIL. Northrop Grumman Corporation uvodi novu organizaciju, koja se sastoji od četiri poslovna sektora:

o o o o

Mission Systems Electronic Systems Information Technologies Technical Services

Strana | 106

Northrop Grumman Corporation je jedan od vodećih svjetski konglomerata u proizvodnji oružja i vodeći svjetski proizvođač vojnih brodova, nosača aviona, vojnih aviona, vojnih projektila, sistema protivraketne odbrane, satelita, informacionih tehnologija i naprednih elektronskih sistema i senzora. Mnogi proizvodi nastaju u odvojenim poslovnim jedinicama kompanije. Northrop Grumman Newport News proizvodi sve nosače aviona za SAD. Takođe prizvodi veliki postotak nuklearnih podmornica. Northrop Grumman Ship Systems proizvodi poseba vojna, ali i civilna komercijalna plovila kao što su ledolomci, tankeri i teretni brodovi. Northrop Grumman Integrated Systems proizvodi avione i dijelove aviona za SAD i druge države. Northrop Grumman Space Technology sektor koji proizvodi vojne i NASA satelite i odbrambene laserske sisteme. Northrop Grumman Mission Systems sektor učestvuje u razvoju američkog balističkog programa. Primjer nekih od najznačajnijih projekata kompanije u oblasti vojne avijacije: Northrop Grumman X-47B (Northrop Grumman Corporation, prvi let: 4. februar 2011.) Northrop Grumman B-2 Spirit (Northrop Corporation, prvi let: 17. juli 1989., uveden u upotrebu: april 1997.) Northrop Grumman E-8 Joint STARS (Northrop Corporation, uveden u upotrebu: 1991.) Surveillance Aircraft Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk (Northrop Grumman Corporation, prvi let: 28. februar 1998.) Northrop T-38 Talon (Northrop Corporation, prvi let: 10. mart 1959., uveden u upotrebu: 17. mart 1961.) IAI RQ-5 Hunter Northrop BQM-74 Chukar RQ-4 Global Hawk based BAMS UAS C-2 Greyhound Northrop Grumman E-2 Hawkeye Northrop Grumman EA-6B Prowler Northrop F-5 (Northrop Corporation, prvi let F-5A: 30. juli 1959. prvi let F-5E: 11. avgust 1972., uveden u upotrebu: 1962.)

Strana | 107

T-38 Talon

F-5E Tiger

Strana | 108

YF-17 Cobra

E-8 Joint STARS

Strana | 109

E-2 Hawkeye

B-2 Spirit

Strana | 110

X-47B

2013. JANUAR. Siemens PLM Software izdaje Femap v11, Pre&Post-Processor program za NX Nastran. NX Nastran (dio 2): NX Nastran solver aplikacija kompanije Siemens PLM Software danas je dostupna u paketu sa ostalim Siemens PLM Software solver-ima: NX Thermal/Flow, NX Space System Thermal, NX Electronic System Cooling i NX Nastran Design, i primijenjeni su u NX CAE (bivši I-DEAS) i Femap. Paralelno sa solver-ima kompanije Siemens PLM Software programi NX CAE i Femap koriste i nezavisne solver-e kao što su: ADINA, MSC.Nastran, NEi Nastran, LSDYNA, ANSYS i Abaqus. Femap (Finite Element Modeling And Postprocessing) kompanije Siemens PLM Software (izvorno od ESP) je program za inženjerske analize, koji se koristi za izradu modela konačnih elemenata kompleksnih inženjerskih problema (Pre-Processing) i pregled rezultata rješenje (Post-Processing). Program radi na Microsoft Windows-u i obezbeđuje CAD uvoz, modelovanje i usklađivanje alata za kreiranje modela konačnih elemenata, kao i „postprocessing“ funkcionalnost koja omogućuje mašinskim inženjerima da interpretiraju rezultate proračuna. Metoda konačnih elemenata omogućuava inženjerima da praktično odrede ponašanje modela komponenti, sklopova ili sistema prema datom skupu graničnih uslova, i obično se koristi u procesu projektovanja da smanji skupe izrade prototipova i ispitivanja, ocjenjuje različite vrste dizajna i različite materijale, a kod strukturne optimizacije za smanjenje težine. Aplikacije unutar simulacionih proizvoda (CAE programa) uključuju osnovne analize čvrstoće, frekventne i kratkotrajne dinamičke simulacije, razmatranje performansi uravnoteženog sistema i napredni odgovori (reakcije), protok fluida i višestruke fizičke inženjerske analize za simulaciju funkcionalnih performansi. Femap koriste inženjerske firme i konsultantske organizacija za modelovanje složenih proizvoda, sistema i procesa, uključujući satelite, avione, vojnu elektroniku, tešku građevinsku opremu, dizalice, brodove i procesnu opremu. Razvoj Femap proizvoda i dalje se odvija u pravcu CAD neutralne i solver nezavisne aplikacije, koja je dostupna u paketu sa Siemens PLM Software solver-ima: NX Thermal/Flow, NX Space System Thermal, NX Electronic System Cooling i NX Nastran Design, ili samostalno, gdje se obično koristi sa nezavisnim solver-ima kao što su: ADINA, MSC.Nastran, NEi Nastran, LS-

DYNA, ANSYS i Abaqus. Femap se danas koristi u velikom broju različitih industrija, uključujući najzahtjevniju aeronautičku i pomorsku industriju. 2013. MAJ. Siemens PLM Software i Infiniti Red Bull Racing, višestruki osvajač duple šampionske titule u Svejtskom šampionatu Formule 1, proširili su saradnju na duži niz godina. Kroz ovo partnerstvo, Siemens PLM Software će nastaviti i dalje da snabdijeva projektni biro Red Bull-a sa NX CAD/CAM/CAE Strana | 111 softverom i sa Teamcentar PLM softverom. Ovi softveri su kičma timskog digitalnog razvoja šampionskih bolida Formule 1 i čitavog proizvodnog procesa, i značajno ubrzavaju dizajn i razvoj trkačkih automobila u svim segmentima. 2013. 3-6. JUNI Održan je Siemens PLM Connection 2013 u Dallas, Texas. Bilo je toplo i sunačano početkom juna sa temperaturama kao početkom 90-tih godina XX vijeka, iako se u klimatizovanom komforu Sheraton Dallas Hotel-a to nije dalo naslutiti. Siemens PLM Connection 2013 korisnička konferencija za ameriku ugostila je 1750 prijavljenih koji su mogli da biraju od oko 400 nastavnih sesija, tj. predavanja i prezentacija. Događaji ovakvog tipa obično su korporativne aktivnosti ali Siemens PLM Connection je sastanak korisničkih grupa organizovan od nezavisne PLM World organizacije i pod pokroviteljstvom kompanije Siemens PLM Software. Obični CAD korisnici više ili manje su upoznati sa Siemens PLM Software i PLM-om, ili su čuli za SIEMENS, staru i veliku njemačku kompaniju, koja nudi proizvode i usluge za energetiku, zdravstvo i industrijsku infrastrukturu. Šta reći za PLM - Product Lifecycle Management? Šta taj pojam krije? I šta to tačno znači? Pa, možemo razmišljati o tome kao o sistemu kontrole dokumenata na steroidima. PLM softver omogućava povezivanje srodnih dokumenata, kao što su, npr.: garantni listovi, laboratorijski izvještaji, inženjerski zahtjevi za izmjene, revizije crteža, inženjerske izmjene naloga, 3D digitalni modeli proizvoda, inženjerski crteži, izmijenjena dokumentacija alata, proizvodni (radni) nalozi, kontrolni serijski brojevi, izvještaji kontrole kvaliteta, ... itd., za cijeli životni ciklus proizvoda. Osim Teamcenter-a kao PLM softvera, tu su i CAD softveri, Solid Edge koji se takmiči sa SolidWorksom od kompanije Dassault Systèmes SolidWorks i Inventor-om od kompanije Autodesk, i NX koji se takmiči sa CATIA od kompanije Dassault Systèmes. Siemens PLM World održao je važnu prezentaciju za NX 9, koji bi trebao biti objavljen kasnije ove godine, i prezentaciju za Solid Edge ST 6, koji je pred izlaskom. Prezentacije su dale uvid u neke planove kompanije za buduća izdanja. Siemens PLM Software direktori ponovili su predanost kompanije za interoperativnost, i to ne samo unutar vlastitih paketa softvera. Već nekoliko godina unazad, kompanija razvija neutralan JT format za razmjenu CAD 3D fajlova između različitih marki softvera, koji je certifikovan kao ISO standard. Još jedan primjer slobodoumnog stava kompanije je da, iako nudi svoje sopstvene alate za sve faze razvoja proizvoda, njihovi CAD sistemi takođe mogu direktno komunicirati sa drugim brendovima. Kompanije često proširuju ponudu proizvoda kroz akvizicije (pripajanja). U Siemens PLM Software se trude da ne rade tako. Direktori su rekli da je njihov strategija da pokušaju razviti sve proizvode iz osnove, tako da imaju isti izgled i utisak.

Ključne napomene predavanja na PLM World-u obično pružaju neke vrlo zanimljive priče. Ove godine je došao Bill Allen, viši inženjer mašinstva iz NASA-inog Jet Propulsion Laboratory, poznatijeg kao JPL. On je objasnio da je JPL u vlasništvu NASA-e, ali se tom kompanijom upravlja sa California Institute of Technology. Allen je govorio prvenstveno o JPL-ovom najnovijem trijumfu, Mars Rover pod nazivom Curiosity (znatiželja), koji je razvijen uz pomoć NX i Teamcenter programskih paketa. Prije Curiosity-a JPL je projektovao niz drugih Rover-a. Jedan od prvih Mars Rover-a predviđen je da traje 90 dana, Strana | 112 međutim on i nakon 10 godina traje i ide snažno naprijed, i NASA očekuje da će trajati još 10 godina. NX i Teamcenter su tako uspješno projektovali i proizveli Curiosity da je NASA odlučila da želi još jedan. Na kraju je potrebno napomenuti, da, za razliku od gotovo svih ostalih industrija, ova konferencija ne donosi skoro nikakve reference za Cloud Computing (računarstvo u oblaku). Izvršni direktor Siemens PLM Software-a o tome kaže sledeće: "Idemo na „sačekaj-i-vidi“ stav. Indicije su da većina inženjera nisu oduševljeni sa tim konceptom." Slijedi pregled dešavanja sa Siemens PLM Connection 2013:

Strana | 113

Sheraton Dallas Hotel

Siemens PLM Connection 2013 (Sheraton Dallas Hotel)

Strana | 114

Siemens PLM Connection 2013 (Sheraton Dallas Hotel)

Siemens PLM Connection 2013 (Sheraton Dallas Hotel)

Strana | 115

Siemens PLM Connection 2013 (Sheraton Dallas Hotel)

Siemens PLM Connection 2013 (Sheraton Dallas Hotel)

Strana | 116

Siemens PLM Connection 2013 – Mars Rover Curiosity (Sheraton Dallas Hotel)

2013. 25. JUNI. Siemens PLM Software izdaje Solid Edge ST 6. Najnovije izdanje Solid Edge ST 6 obuhvata inovacije u oblastima: Assembly Design, Synchronous Technology, Surfacing Modeling, Sheet Metal, Collaboration, ... koje omogućavaju obavljanje određenih zadataka i do šest puta brže od prethodne verzije, te brze izmjene i bolje korištenje ponovo uveženih podataka. Ugrađene simulacije poboljšavaju integritet dizajna, i nove optimizacione sposobnosti automatski pronalaze alternativni optimalni dizajn. Nova funkcionalnost takođe pomaže Solid Edge ST 6 korisnicima da uče, dijele i surađuju sa drugim Solid Edge korisnicima. Kombinovana unapređenja u Solid Edge ST 6 su projektovana kako bi pomogli preduzećima da poboljšaju ukupnu produktivnost razvoja proizvoda. Nove mogućnosti Solid Edge ST 6 obuhvataju rješenja za upravljanje dizajnom koja obezbeđuju poboljšane vizuelne alate za pojednostavljenje i razumijevanje kompleksnih podataka i bolje pretraživanje. Upravljanje projektima i inženjerske izmjene su bolje tako da brže možemo plasirate proizvode na tržište.

Za korisnike SolidWorks-a, Inventor-a i Pro/ENGINEER-a, korištenje napredne Synchronous Technology nikad nije bilo lakše. Sada se modeli iz pomenutih softvera jednostavno mogu migrirati u Solid Edge ST 6 pomoću obimnog migracionog alata. Konvertovanje cijelih projekata obavlja se uz očuvanje ključnih projektantskih namjera. Uz Solid Edge ST 6, Siemens PLM Software je najavio najnovije izdanje Solid Edge SP dizajn rješenja za Strana | 117 upravljanje (Solid Edge za SharePoint) kako bi se poboljšala saradnja. Kompanija je također dodala Android tablete iPad Mini podršku za Solid Edge Mobile Viewer. Olivier Pellerin, IT menadžer za inovacije u firmi Groupe SEB, koja proizvodi Krups aparate za kafu, TFal i Wearever posuđe, obavio je neka rana beta testiranja Solid Edge ST 6: “Surfacing unaprijeđene komande u Solid Edge ST 6 omogućile su nam kreiranje nekih modela i do 49 puta brže nego u drugim CAD sistemima.“, rekao je Pellerin. „Brže je bolje, ali je kvalitet modela od ključne važnosti za proizvodni proces i novih alata za kontrolu dostupnih u Solid Edge ST 6, što nam garantuje bitan kvalitet Surfaces modela. To svojstvo , zajedno s drugim poboljšanjima u Solid Edge ST 6 pomoći će nam da donesemo bolje proizvode brže na tržište."

Solid Edge ST 6 2013. 14. OKTOBAR. Siemens PLM Software je objavio najnovije izdanje softvera NX, verzija NX 9, potpuno integrisano (CAD/CAM/CAE) rješenje za projektovanje podržano računarom, proizvodnju i inženjerske analize. NX „background“ baziran je na spajanju (ujedinjenju) čuvenih programa Unigraphics i I-DEAS, s početka trećeg milenijuma, u jedinstven programski paket – NX. NX je omiljeni sistem među inženjerima i dizajnerima, program koji „korača po oštrici noža“, poznat po tome što obuhvata krajnje ekstremna i visokozahtjevna podružja inženjerstva, tzv. „inženjerstvo na ivici“, kao i visoko zahtjevne oblasti industrije – od specifičnog dizajna proizvoda široke potrošnje pa do automobilske industrije, aeronautike i kosmičke tehnike.

NX 9 je najvažnije izdanje od uvođenja Synchronous Technology 2008. godine, sa značajnim novih funkcionalnosti u svim dijelovima proizvoda. Ove nove i poboljšane funkcije će pomoći korisnicima da postanu još produktivniji. Siemens PLM Software ima jasnu i doslednu strategiju: obezbijediti digitalni razvoj proizvoda i proizvodnih rješenja koja će omogućiti transformaciju cjelokupnog razvoja proizvodnih procesa. Ovo izdanje donosi poboljšanja koja omogućavaju korisnicima da povećaju svoje nivo produktivnosti u razvoju proizvoda i proizvodnje, dok rade unutar Collaborative Managed Strana | 118 okruženja. Poboljšanja ima jako puno, među kojima su najbitnija: Design: Design okruženje je poboljšano u svim aspektima modelovanja, uključujući značajna poboljšanja Feature Modeling, Freeform Modeling i Synchronous Technology. Značajna poboljšanja su napravljene u području funkcionalnosti, kao što su vizuelizacija i korisnička interakcija. Sketching okruženje je poboljšano dodavanjem moćne Synchronous Technology 2D za Sketching, tako da skice sada u potpunosti podržavaju Synchronous Technology postupak modelovanja. Sada, kada je potrebno prilagoditi skice, možemo lakše razumjeti i primijeniti ograničenja kako bismo osigurali da promjene zadovoljavaju naše potrebe. Synchronous Technology 2D uklanja potrebu za stvaranjem prethodnih ograničenja radi logičkih promjena, sada se automatski prepoznaju odnosi, kao što je npr. tangentnost, i koristi se sličan pristup 3D uslovima, kao što su simetrije i paralelnost. Koristeći Synchronous Technology 2D komande kao što su Move, Delete i Resize, možemo jednostavno modifikovati skicu. Synchronous Technology 2D takođe omogućava brzu i laku izmjenu crteža i uveženih profila, kao što su dxf fajlovi. U većini drugih CAD sistema kreiranje 3D tipskih formi zahtijeva prvo kreiranje 2D skica. Zatim se dimenzije i geometrijska ograničenja parametarski dodaju profilu – skici. U NX 9 međutim, Synchronous Technology automatski prepoznaje osobine skice poput simetrije i „popravlja“ skicu ako su neki segmenti pomjereni ili nepostoje, poluprečnici ostaju nepromijenjeni ako se druga geometrija mijenja, itd. Korisnik više ne mora izričito da definiše tradicionalna ograničenja u skici, kao što je to obavezno u ostalim softverima. To takođe pojednostavljuje upotrebu postojeće 2D geometrije iz raznih CAD programa. Dovoljno je otvoriti fajl i NX automatski prepoznaje segmente koji se poklapaju, simetrije, itd., te ih pretvara u iskoristivi profil skice. Osim uvođenja Synchronous Technology u 2D, NX 9 je otišao i korak dalje, kako bi se poboljšale 3D sposobnosti koje korisniku daju mogućnost kreiranja izmjena na ivicama i površima. Premještanje ivice na površi uzrokovaće odnose među površima zbog prilagođavanja novoj geometriji. NX 9 uključuje niz bitnih svojstava koja poboljšavaju performanse. NX 9 koristi kompjuterski hardver za višestruki prikaz regeneracija nakon ažuriranja i, takođe, omogućava moduliranje dizajna za brže ažuriranje. Za korisnike koji imaju stabla modela sa puno tipskih formi Part moduli su poboljšani tako da omogućavaju lako organizovanje dugačkog stabla sa tipskim formama u manje particije pogodne za rukovanje, čime se omogućava kontrola šta je ažurirano i kada. Ostala poboljšanja uključuju tipske forme modelovanja. Nova Rib funkcija smanjuje broj koraka potrebnih za kreiranje Stiffening tipskih formi modela. Nove Analyze & Blend Pocket sposobnosti pri kreiranju su zasnovane na pravim Blended Shape unutar Manufacturing kriterijuma kao što je Tooling. Novi Corner Blend alati za blagi prelaz između dviju Blend tipskih formi za komponente kao što su odlivci.

Za korisnike koji razvijaju kompleksnu Freeform geometriju NX 9 je uveo Realize Shape, potpuno novi pristup za kreiranje visoko stilizovanih modela. Realize Shape koristi najnoviji Sub-Division pristup modelovanju za kreiranje složenih oblika. Oni koji pažljivo prate razvoj CAD industrije uočili su trend sve veće popularnosti Sub-Division modelovanja, a uvodi se u različitim sistemima. Neki (PTC Creo i Autodesk Fusion 360) imaju svoje domaće alate, drugi imaju dodatke (Power Surfacing for SolidWorks) dok ostali rade sve samostalno. U NX 9 svi Sub-Division alati nalaze se unutar Realize Shape Strana | 119 operacije. Ono što se može reći jeste da je „State of the Art“ u NX 9 prilično napredan, i zadovoljiće mnoge koji su već pokušali da koriste ovu vrstu tehnologije. No, ono što je najzanimljivije je način kako je Sub-Division Modelling integrisan sa ostalim aspektima sistema . Za razliku od drugih alata (kao što je Fusion 360), nema potrebe da se geometrija iz SubD pretvori u NURBS geometriju. Umjesto toga, moguće je odmah zatvoriti tu tipsku formu i početi modelovanje iznad nje, pored nje i oko nje. Ako, zatim, poželite da izmijenite SubD geometriju, promjene koje napravimo prenose se kroz sve nižerangirane tipske forme, odnosno, prenose se i na sve prethodno kreirane tipske oblike. Rezultat je NURBS tijelo u potpunost integrisano sa NX modelom. Za poboljšanje sposobnosti vizuelizacije dizajna NX 9 uvodi nove Real Time Ray Tracing sposobnosti. To je tehnologija za dizajn četvrte generacije (4GD) koja se uvodi radi poboljšanja produktivnost u projektovanju i dizajnu velikih sklopova. NX Realize Shape nudi novi skup alata za dizajn uz, do sada, neviđenu integraciju u razvoju proizvoda. Da bi iskoristili Multi-Core i Accelerated procesore Ray Traced Studio može prikazati realističnu rasvjetu i Inter-Part refleksije.

NX 9 – Visualisation in High Definition

Brojna poboljšanja su napravljena u Sheet Metal projektantskim postupcima, uključujući dodatne funkcionalnosti i konfiguraciju kontrole pogleda razvijenog modela, koji će smanjiti vrijeme izrade crteža, i poboljšati konzistenciju informacija koje idu ka proizvodnji. Drafting: Strana | 120 NX 9 uključuje najsveobuhvatniji skup produktivnih poboljšanja u izradi crteža i dokumentovanju. NX 9 donosi nove mogućnosti kreiranja usavršenih napomena za Drafting i PMI, omogućavajući brzo kreiranje i izmjenu različitih tipova dimenzija u projektnoj dokumentaciji. Dodane su zanimljive funkcionalnosti za kreiranje i uređivanje crteža. Sada je moguće odmah prebaciti postojeće dimenzije ili grupe dimenzija nazad ili naprijed između centra i krajne linearne dimenzije elipse, i između osnovice i lančano povezanih dimenzija. NX 9 Drafting odlikuje brz pristup ključnim stilovima parametara za komentare i napomene kroz interaktivne tačke, pojednostavljuje proces izmjena izgleda teksta napomena, potpuno redizajniran pristup parametrima crteža pa je sada mnogo lakše prilagoditi dizajn dokumenta u skladu sa odabranim stilom kompanije. Simulation: Najnovije izdanje NX-a značajno povećava NX Digitalni Lifecicle simulacije sa povećanom efikasnošću modelovanja i proširenim spektrom integrisanih rješenja. NX 9 je značajno smanjio vrijeme koje potrebno za pripremu analiza i rešavanje modela. NX 9 Simulation uključuje modelovanje simulacije i vizuelizacija rješenja. Mesh Morphing omogućava modifikovanje postojeće mreže konačnih elemenata sa malim promjenama u geometriji, pomicanjem čvorova u skladu sa novim dimenzijama. Mesh Morphing komanda nije „Remesh“, i NX pokušava zadržati ukupnu topologiju mreže konstantnom. Mesh Morphing pruža alternativu komandi FE Model Update. NX 9 takođe uključuje nove načine kontrole i upravljanja mrežom konačnih elemenata tetraedarskih i 2D (površinskih) elemenata oko cilindara. zaobljenja i otvora. Poboljšanja u NX NASTRAN-u omogućavaju da se potrebno vrijeme simulacije šumova, vibracija i NVH smanji za 50%. Novi alat NX FALLS posjeduje poboljšane termalne senzore za simulaciju avionskih motora, čime se potrebno vrijeme za konfiguraciju složenih uslova smanjuje za 75%.

Strana | 121

NX 9 FALLS – Thermal Sensors Simulation of Aeroplane Motors

NX Motion: NX 9 donosi dvije nove interaktivne metode komunikacije za interaktivnu provjeru smetnji na kritičnim dijelovima koji su u pokretu: Full Journaling Support – Svim NX Motion Preprocessing, Solution i Post-Processing komandama omogućavaju automatizaciju i prilagođavanje kretanja. Multiphysics Condition Sequence Manager – Omogućava definisaje i upravljanje dužnostima modela kojima je zadano kretanje. Priroda sekvence može biti takva da sadrži bilo koje strukturne, termalne ili parametre protoka. Manufacturing: NX 9 Manufacturing takođe je poboljšan kako bi poboljšali produktivnost pri kreiranju proizvodnih podataka. NX 9 podržava Part Manufacturing produktivnost u oblastima: Machinery, Turbomachinery, Aerospace, Medical i Mold & Die Industries. Nove Manufacturing sposobnosti štede vrijeme za programiranje mašinskih dijelova, omogućavaju više putanja alata za kontrolu i lakše načine za automatizaciju programiranja. Dodana je Pocket Machining obrada. U aeronautičkoj industriji rasprostranjena je upotreba posebno pravljenih tijela sa gredicama, koja imaju jedan ili više „džepova“. Ovi dijelovi su obično obrađeni pomoću loptatstog vretenastog glodala, koje ostavlja zaobljenja u svakom uglu. Tu se pojavljuju dvije zamke. Prva, ručno kreiranje svih zaobljenja na CAD modelu, koje će glodalo da proizvede, može biti dugotrajno i prilično zamorno.

Druga, takva metoda može proizvesti zaobljenja i „mješavine“ koje je vrlo teško ili nemoguće obraditi na mašini, iako njihov tačan oblik nije kritičan. NX 9 može jednostavno da odredi veličinu i vrstu reznog alata i softver će primijeniti sva potrebna zaobljenja u „džepu“ koji obrađuje, i to je jednostavna i precizna obrada koju će biti moguće primijeniti Strana | 122 za sve operacije takvog tipa. Korisnički interfejs: NX 9 je prva verzija NX-a koja je prešla na Ribbon-e u grafičkom interfejsu. Ono što je takođe zanimljivo jeste da su potpuno prilagodljivi. Da bi olakšali primjenu NX-a različitim kompanijama Siemens PLM Software je odlučio da od NX 9 verzije koristi zajednički Microsoft Ribbon korisnički interfejs. Ovo potpuno prilagodljivo Ribbon korisničko okruženje koristi Role koje omogućavaju izradu prema korisničkom iskustvu i potrebama kompanija. Da pomogne pri tranziciji, stil interfejsa moguće je prebaciti na tradicionalni NX korisnički interfejs, ali je, nakon praćenja korisnika, reakcija i iskustva tokom beta testiranja utvrđeno da korisnici brzo postaju produktivni pri korištenju Ribbon interfejsa. Od verzije NX 9.0.1. biće dostupno više „tema“ korisničkog interfejsa, a standardna (Default) tema biće „PL Theme“. Osim toga biće dostupna i postojeća, klasična tema, pa će korisnici imati mogućnost da sami biraju izgled korisničkog interfejsa izborom željene teme. NX 9 također uključuje integraciju PLM kroz radno okruženje (Activate Workspace of Siemens) kao i višestruka poboljšanja integrisanih CAD/CAM/CAE rješenja. Poboljšanja u NX 9 urađena su kako bi mogli kreirati vrijednosti za rješavanje zajedničkih pitanja u više industrija, poput automobilske, vazduhoplovne, nautičke, mašinogradnje, proizvoda široke potrošnje, i ostalih industrija.

Strana | 123

NX 9 – „Classic Theme“ User Interface

NX 9 – „PL Theme“ User Interface

Nova „PL Theme“, zasnovana na modernijem i svježijem izgledu, biće osnova izgleda korisničkog interfejsa za sva buduća izdanja kompanije Siemens PLM Software. Osim toga, NX 9 donosi i brojne druge, sasvim nove tehnologije poput 4GD Technology, ali i nova poboljšanja i u oblastima koja postoje od prije: Mold & Die Machining, Prismatic Part Machining, Strana | 124 Quality & Inspection, HD3D, itd.

NX 9.0

Strana | 125

NX 9.0

NX 9.0

2013. NOVEMBAR. Formula 1 tim Infiniti Red Bull Racing osvojio je dvostruku šampionsku titulu u Svjetskom šampionatu Formule 1, u obadvije kategorije, u konkurenciji vozača i konstruktora. Isti uspjeh ekipa je imala i prethodne tri godine, tako da je to četvrta uzastopna dupla kruna u šampionatu Formule 1. Infiniti Red Bull Racing je korisnik NX i Teamcenter softverskih proizvoda. U NX softveru inženjeri na jednostavan način konstruišu sve komponente, vrše ispitivanja i sve što je potrebno prilagode prije početka stvarne proizvodnje. Zajedničko radno okruženje NX-a sa Teamcenter Strana | 126 programom omogućava jedinstven BOM i za sam dizajn i za proizvodnju. Rezultat je naslov višestrukog svjetskog prvaka. Više detalja na zvaničnom sajtu: http://www.plm.automation.siemens.com/en_gb/campaigns/red_bull_racing/index.shtml http://www.youtube.com/watch?v=Rah8eYA9Ybc&feature=related

2014. 04. FEBRUAR. Siemens PLM Software izdaje NX 9.0.1., Update osnovne verzije programa, sa unaprijeđenom funkcionalnošću GUI, naročito po pitanju dizajna (nova „PL Theme“), i podešavanja ikona unutar Ribbon-a. Više detalja na linku: http://community.plm.automation.siemens.com/t5/NX-Design-News/NX-Quick-Tips-NX9-Ribbon/bap/23005

U nastavku slijedi pregled samo nekih od najznačajnijih industrijskih preduzeća na svijetu a koji koriste proizvode kompanije Siemens PLM Software: Black Diamond Equipment (najzastupljeniji proizvod: NX Industrial Design and Styling) UNILEVER (najzastupljeniji proizvod: NX Package Design) SpaceX (najzastupljeniji proizvod: NX Mechanical Design) LG Electronics (najzastupljeniji proizvod: NX Electromechanical Design) Volvo Aero (najzastupljeniji proizvod: NX Mechanical Simulation) Toshiba Tec (najzastupljeniji proizvod: NX Electromechanical Simulation) The Tech Group (najzastupljeniji proizvod: NX Tooling and Fixture Design)

Aerospace Dynamics Intl. (najzastupljeniji proizvod: NX Machining) Pratt & Whitney (najzastupljeniji proizvod: Tecnomatix Part Planning & Validation) Hella (najzastupljeniji proizvod: Tecnomatix Assembly Planning & Validation) Volvo (najzastupljeniji proizvod: Tecnomatix Robotics & Automation Planning) General Motors (najzastupljeniji proizvod: Tecnomatix Plant Design & Optimization) Strana | 127 Hewlett-Packard (najzastupljeniji proizvod: Tecnomatix Quality Management) Astrium (najzastupljeniji proizvod: Tecnomatix Production Management) Honeywell (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Systems Engineering and Requirements Management) Katun (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Portfolio, Program and Project Management) FEI (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Engineering Process Management) Hyundai Heavy Industries (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Bill-of-Materials Management) FMC Technologies (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Compliance Management) Procter & Gamble (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Supplier Relationship Management) Northrop Grumman (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Mechatronics Process Management) ASCOM (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Manufacturing Process Management) Adam Opel (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Simulation Process Management) Royal Australian Navy (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Maintenance, Repair and Overhaul) Lockheed Martin (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Lifecycle Visualization) Hendricks Motorsports (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Reporting and Analytics) Calloway (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Community Collaboration) Air Products (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Enterprise Knowledge Management) Integrated DNA Technologies (najzastupljeniji proizvod: Teamcenter Express) Diamond Systems (najzastupljeniji proizvod: Solid Edge) RPC (najzastupljeniji proizvod: FEMAP) Radkersburger Metallwarenfabrik (najzastupljeniji proizvod: NX CAM Express)

Logo samo nekih od svjetski poznatih kompanija koje koriste proizvode kompanije Siemens PLM Software:

Strana | 128

Slijede primjeri nekih modela kreiranih u NX programskom paketu:

Strana | 129

NX model

NX model

Strana | 130

NX model

NX model

Strana | 131

NX model i render

NX model i render

Strana | 132

NX model (General Motors)

NX model i render (LEGO)

Strana | 133

NX model i render (Furtive-eGT)

NX model i render (LD Lines)

Strana | 134

NX model i render (John Shuttleworth Yacht Designs – Adastra)

NX model i render (John Shuttleworth Yacht Designs – Adastra)

Strana | 135

NX model i render

NX model i render

Strana | 136

NX model i render

Strana | 137

Siemens PLM Software PLM Siemens 5800 Granite Parkway Plano, Texas 75024 Email: info.plm@siemens.com

AUTOR (AUTHOR):

Strana | 138

Boro GROZDANIĆ
Mechanical Engineer – CAD/CAM/CAE Designer
Bosanski Brod RS, Bosnia and Herzegovina
E-Mail 1: boro_grozdanic@yahoo.com E-Mail 2: BoroGrozdanic@gmail.com

Reference:

http://www.plmworld.org http://www.its-plm.si/ Strana | 139 http://www.itsplm.co.rs/ Siemens PLM Software (Unigraphics) – PDF Structural Dynamics Research Corporation – PDF http://www.cadcamperformance.com/category/nx http://www.cadalyst.com http://design.osu.edu/carlson/history http://www.siemens.com http://www.siemens.com/entry/cee/sr/ http://www.boeing.com/history/chronology http://www.cadcamfunda.com/history_of_cadcam http://www.cadazz.com/cad-software-history http://www.fundinguniverse.com/company-histories/General-Electric-Company-Company-History http://www.redbullracing.com/cs/Satellite/en_INT/Sports/Motor-Sports-/Red-Bull-Racing/Red-BullRacing-Sponsors/001242813312211?sponsorId=20 http://www.metrologyworld.com/doc.mvc/Imageware-Surfacer-0001 http://business.highbeam.com/438321/article-1G1-54175503/sdrc-acquires-imageware http://www.hoise.com/primeur/99/articles/monthly/SW-PR-01-99-44.html http://www.automotiveit.com/siemens-nx-software-used-to-develop-furtive-egt-electriccar/news/id-001381 http://www.exagon-motors.com/#/en/partners/2 http://www.autoevolution.com/news-image/aston-martin-chooses-siemens-nx-software-305691.html http://www.3dcadtips.com/now-that-siemens-plm-has-acquired-vistagy-will-dassault-systemes-playnice/ http://www.cimdata.com/publications/commentary.html?commentary_ID=72 http://sitemaker.umich.edu/thrust.reverser/home http://www.deskeng.com/virtual_desktop/?p=2018 http://www.cax.ch/downloads.html http://www.deskeng.com/articles/aaakrx.htm http://www.deskeng.com/articles/aabbgx.htm http://gfxspeak.com/2012/07/13/nasa-and-siemens-crossing-their-fingers-for-perfect-mars-landing/ Performance Rewarded GM Shows Its Love for NX _ CAD_CAM Performance Siemens PLM Software - Solution for Master Studies in PLM; Tihomir Erdeljac, ITS Prague, Split, 2011. http://www.sukhoi.org/eng/company/ http://en.wikipedia.org/wiki/Siemens http://en.wikipedia.org/wiki/UGS_Corp. http://en.wikipedia.org/wiki/SDRC http://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas http://en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas

http://en.wikipedia.org/wiki/Boeing http://en.wikipedia.org/wiki/General_Electric http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_Data_Systems http://en.wikipedia.org/wiki/Intergraph http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi Strana | 140 http://en.wikipedia.org/wiki/Teamcenter http://en.wikipedia.org/wiki/Nastran http://en.wikipedia.org/wiki/Femap http://en.wikipedia.org/wiki/Vistagy http://www.cadalyst.com/collaboration/product-lifecycle-management/siemens-plm-connection2013-16687 http://astromic.blogspot.com/2012/08/curiosity-mission-in-pictures-before.html http://www.wired.com/design/2012/08/designing-the-curiosity-mars-rover/ http://www.tcs.com/news_events/events/Pages/Siemens-PLM-Connection-Americas-UserConference-2013.aspx http://www.plmworld.org/2013_event http://www.john-shuttleworth.com/ http://en.wikipedia.org/wiki/NASA http://sr.wikipedia.org/sr/ http://sh.wikipedia.org/wiki/NASA http://en.wikipedia.org/wiki/Northrop_Grumman http://hr.wikipedia.org/wiki/Northrop_Grumman http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Lunar_Module http://www.northropgrumman.com/Capabilities/MilitaryAviation/Pages/default.aspx http://www.m7shsh.com/vb/344757.html http://develop3d.com/reviews/siemens-plm-nx-9 http://www.eng-tips.com/viewthread.cfm?qid=354905 http://www.interempresas.net/Robotics/Articles/114885-Siemens-NX-9-offers-until-5-times-moreproductivity-in.html http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=4136&view=previous&sid=1707a078e2fefaf69c796a 230902b7b7 http://grandprix247.com/2013/05/08/red-bull-extend-partnership-with-siemens/ http://www.flickr.com/photos/

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful