Universitatea de Vest “Vasile Goldis” Facultatea Medicina Generala Disciplina Obstetrica-Ginecologie

ANOMALII ALE PLACENTEI

Student Sevan Raluca Facultatea Medicina Generala Anul 6, Grupa 2

ANOMALII ALE PLACENTEI
1

deci placenta previa ar insemna ca placenta precede fatul. Placenta poate acoperi cervixul in totalitate si atunci vorbim de placenta previa totala. placenta este inserata foarte jos. insa au fost identificati cativa factori de risc: • • • • • • • Inserarea joasa a ovulului fertilizat Anomalii ale mucoasei uterine Cicatrici ale mucoasei uterine aparute din cauza unor infectii sau interventii medicale. Sangerarea are loc pentru ca. sau il poate acoperi numai partial. Sangerarea poate fi scazuta sau abundenta. placenta se formeaza deasupra cervixului. In momentul nasterii. unde insemna "in fata". colul uterin se dilateaza. acoperind colul uterin. placenta se afla in partea inferioara a uterului. De obicei. iar sangele este de obicei rosu aprins. La femeile care au avut mai mult de trei sarcini riscul creste la 1 la 20. deci avem de a face cu o placenta previa partiala. permitand fatului sa paraseasca uterul si sa junga in vagin. pe masura ce fatul creste. Consumul de droguri sau tutun in timpul sarcinii. Inca nu se cunosc cauzele exacte ale acestei anomalii a placentei. insa.Placenta previa Placenta este un organ care se formeaza temporar in interiorul uterului pentru a realiza schimbul de substante dintre mama si fat. Daca placenta este atasata de aceasta parte 2 . Sarcina multipla Numarul mare de sarcini.Totusi sangerarea in timpul sarcinii poate avea si alte cause. asa incat fatul nu mai poate trece prin el. acoperind colul. Termenul de previa vine din limba latina. dar simptomul cel mai important este sangeraraea nedureroasa aparuta dupa 20 de saptamani de sarcina.De aceea trebuie sa mergi la medic imediat ce constati ca ceva nu este in regula. unele din ele fiind mult mai grave decat placenta previa. Ea este "prinsa" de peretele uterului si se leaga de fat prin cordonul ombilical. Placenta transporta de la mama catre fat oxigenul si substantele nutritive. La femeile cu placenta previa. iar de la fat catre mama transporta rezidurile. partea inferioara a uterului se subtiaza si se mareste pentru a face loc fatului. intr-un caz din 200. Varsta inaintata a mamei Placenta previa poate fi diagnosticata numai prin ecografie.

invadand miometrul. Pe masura ce uterul se mareste. Placenta accreta (75% din cazuri) apare atunci cand vilozitatile coriale se ataseaza prea adanc in peretele uterului si ajung la miometru.Placenta percreta.puntea de legatura prin care se fac schimburile de substante intre mama si fat . nastere prematura. Acestea sunt responsabile cu fixarea placentei in peretele uterin. varsta gestationala si starea de sanatate a mamei. in mod normal. muschiul uterului. apare atunci cand vilozitatile ajung pana la 3 . Cele mai multe cazuri de placenta previa diagnosticate pana in 20 de saptamani se rezolva de la sine. Corionul. In cazuri mai grave. numite vilozitati coriale. medicul va recomanda spitalizarea pentru ca atat mama cat si fatul sa se afle in permanenta sub observatia sa. pentru ca nasterea vaginala este foarte riscanta. Pentru a denumi aceasta afectiune se foloseste termenul general de placenta accreta care acopera trei afectiuni de gravitate diferita. incetarea alimentarii cu oxigen a fatului. subtierea si marirea lui face ca placenta sa se desprinda de peretele uterin. soc hemoragic. de forma unor degete. atasata de peretele uterin. In unele cazuri medicul va trebui sa indeparteze uterul daca placenta nu se desprinde. invelisul exterior al placentei formeaza mici proiectii microscopice. Medicul va decide tratamentul care trebuie urmat in functie de pozitia placentei.este. cea mai rara (5% din cazuri) si cea mai grava dintre cele trei afectiuni. existand posibilitatea producerii unor hemoragii puternice. pentru ca un tuseu vaginal poate provoca hemoragie. Placenta accreta Placenta .inferioara a uterului. nasterea va avea loc prin cezariana. Nu trebuie insa sa-ti faci griji daca afectiunea a fost descoperita la timp. pozitia si starea de sanatate a fatului. Posibilele complicatii ale unei placenta previa nediagnosticate la timp includ: pierderea unei cantitati mari de sange la mama si fat. De obicei se recomanda repaus la pat si se interzic activitatile care ar utea provoca contractii uterine. iar orice medic ginecolog cu care mama intra in contact va trebui anuntat ca exista o placenta previa. Placenta increta (20% din cazuri) apare cand vilozitatile patrund adanc in peretele uterin. Daca acest lucru nu se intampla. placenta urca ocupandu-si pozitia normala. Exista cazuri foarte rare (unul la 2500 de sarcini) in care vilozitatile coriale patrund prea adanc in peretele uterin.

De obicei. pentru ca unul din efectele placentei accreta este nasterea prematura. dar de obicei. si nici medicul nu poate face mare lucru chiar daca banuieste ca ar putea exista o placenta accreta. mai ales daca placenta se insereaza exact pe locul unde s-a facut taietura pentru cezariana. tocmai pentru ca multe femei aleg nasterea prin cezariana. Insa in unele cazuri. de exemplu rectul sau vezica urinara. In jumatate din cazuri este nevoie de transfuzii. mama nu poate face nimic pentru a preveni aceasta afectiune. pacienta poate fi declarata doar suspecta de placenta accreta pentru ca un diagnostic sigur nu se poate pune. aceasta afectiune apare destul de des in zilele noastre. din fericire destul de rare. Din pacate.peritoneu. iar uneori singura modalitate de a salva viata mamei este histerectomia. Se pare ca 10% din femeile care sufera de placenta previa. Foarte rar este observata placenta accreta inainte de nastere. Placenta accreta pare a fi legata si de un endometru prea subtire. sau chiar pana la alte organe din cavitatea abdominala. Exista posibilitatea ca placenta accreta sa fie diagnosticata prin ecografie transvaginala. asa incat aceasta sa fie dusa cat mai aproape de termen. Pot aparea sangerari vaginale in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina. iar la incercarea medicului de a o desprinde pot aparea hemoragii grave. vor suferi si de placenta accreta. la femei aflate la prima sarcina. O nastere prin cezariana mareste mult riscul de placenta accreta la urmatoarea sarcina. varsta inaintata a mamei. Cauzele exacte ale placenta accreta nu se cunosc. insa aceasta afectiune a fost legata de nasterile anterioare prin cezarina si de placenta previa. Placenta abruption In timpul unei sarcini normale placenta este atasata de peretele uterin si abia dupa ce fatul a parasit uterul mamei se desprinde pentru a putea fi eliminata. placenta accreta este aproape imposibil de diagnosticat pentru ca la ecografie nu se poate vedea cat de adanc sunt implantate vilozitatile coriale. membrana care acopera uterul la exterior. placenta se desprinde inainte de nastere. De altfel. sarcini multiple sau interventii aspura uterului. ducand la ceea ce medicii numesc placenta abruptio 4 . care nu sufera de placenta previa si care nu prezinta cicatrici pe uter. precum avortul prin chiuretaj. De obicei va recomanda repaus la pat si va monitoriza sarcina. de obicei in al treilea trimestru. In cazuri foarte rare placenta accreta poate exista si fara vreun motiv apparent. acestea sunt puse pe seama placentei previa. Gravitatea acestei anomalii a placentei consta in faptul ca placenta nu se poate desprinde de la sine de peretele uterin. iar daca este observata.

Medicul va observa si o schimbare in ritmul cardiac al fatului. boli de inima sau diabet. Daca desprinderea este moderata mama va trebui sa ramana in spital pentru ca medicul sa poate monitoriza starea ei si a fatului. sarcina multipla si o desprindere de placenta la o sarcina anterioara pot constitui factori de risc. dureri de spate. Desprinderea poate fi totala sau partiala. si sa se prezinte la doctor de fiecare data cand banuieste ca fatul ar putea fi in pericol. De asemenea. in ambele cazuri desprinderea ei pune in pericol viata acestuia. mama va simti dureri abdominale. Controlul medical consta in evaluarea contractiilor si a felului in care fatul raspunde la aceastea. iar daca apar probleme medicul poate provoca nasterea. Simptomul cel mai des intalnit este sangerarea vaginala. 5 . iar in cateva zile mama va putea sa-si reia activitatile obisnuite.sau desprindere de placenta. sau chiar dupa nastere. precum o lovitura suferita de mama (in cazul unei cazaturi sau accident de masina) Din pacate. iar uterul va fi sensibil si dureros. tutunul. Uneori sangele se strange in locul dintre placenta si peretele uterin. numai jumatate din cazurile de placenta abruptio se pot diagnostica astfel. Vor fi monitorizate atent bataile inimii fatului. Varsta inaintata a mamei. mama nu poate face nimic pentru a preveni sau impiedica desprinderea placentei. Daca desprinderea placentei este usoara medicul va recomanda repausul la pat pentru a opri sangerarea. De asemenea. Daca se desprinde mai mult de jumatate din placenta sangerarea va fi abundenta. acloolul. placenta se poate desprinde daca s-a inserat pe locul unei cicatrici a uterului. drogurile. De aceea este important sa mergi la medic daca ai celelalte simptome: crampe sau contractii. deci este posibil ca mama sa nu observe nicio sangerare. Se poate face si o ecografie. Daca s-a pierdut mult sange se va face o transfuzie. care poate fi usoara sau abundenta. dar poate sa elimine factorii de risc: tensiunea mare. dar s-a observat ca aceasta apare cel mai des la femei cu tensiune arteriala crescuta (cronica sau indusa de sarcina). se va accelera ritmul batailor inimii la mama si se va observa o schimbare in miscarile fatului. modificari ale miscarilor fatului. Deocamdata medicii nu au reusit sa inteleaga pe deplin ce provoaca desprinderea placentei. contractii uterine. Unele cazuri sunt diagnosticate abia dupa ce nasterea incepe. Totusi. Sangele poate fi rosu inchis sau rosu aprins. la fumatoare si femei care consuma alcool. dar pentru ca placenta este cea care transporta oxigenul catre fat. in functie de locul in care s-a produs desprinderea. in functie de gravitatea desprinderi. Placenta abruptio poate avea si cauze exterioare.

In cazuri foarte rare. placenta abruptio duce la moartea fatului.Desprinderea totala a placentei este o urgenta medicala. De obicei doctorul va face o cezariana daca se constata ca fatul este in pericol. Bibliografie 6 .

-Ginecologie. http://www.Ed.Arad 2005 2.Furau G.”Vasile Goldis”University Press.ro/articole/Obstetricaginecologie/ Anomalii ale placentei 7 .sfatulmedicului.1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful