PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH 1 (PKSR 1

)
TAHUN ENAM

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN
SATU JAM

MEI 2012
MEI 2012 JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B 2. 30 soalan objektif Bahagian A dan 3 soalan struktur Bahagian B 3. Bahagian A, bulatkan jawapan yang betul 4. Bahagian B, tuliskan jawapan pada ruangan jawapan yang disediakan 5. Jawab semua soalan

NAMA TAHUN TARIKH

: ______________________________________ : ______________________________________ : ______________________________________

NAMA SEK : ______________________________________

Skim pinjaman buku teks B. Mempunyai masa tidur yang cukup C. Dapat bermain lebih dari masa yang ditetapkan D. I logo II lencana III guru IV lagu sekolah A. III dan IV 6. Belajar bersungguh-sungguh B. Kemudahan pembelajaran dan pelajaran D. Yuran sara hidup C. II dan IV I. Di antara yang berikut yang manakah tidak disediakan oleh pihak sekolah ? A. Ilmu pengetahuan dan kemahiran 3. Mempunyai masa yang lebih untuk makan 2. B. Kumpulan Wang Pelajar Miskin 4. II dan III I. Rancangan makanan tambahan D. III dan IV II. yang manakah tidak kita dapati semasa kita di sekolah ? A. Apakah kebaikan yang diperolehi daripada Jadual Harian bagi seorang pelajar? A. Peranan dan tanggungjawab murid di sekolah adalah sepert berikut kecuali A. Melanggar peraturan sekolah . III dan IV 5.. D. Menjaga nama baik sekolah D. III dan IV II. Di antara berikut. II dan IV I. Dapat merancang masa dengan baik B. jagaan dan perlindungan IV menikmati kebebasan hidup dan sosial A. Menghormati guru dan kakitangan C. Pekerjaan masa depan C. Hak kanak-kanak ialah I menikmati sepenuhnya semua hak tanpa perbezaan dan diskriminasi II mendapat perlindungan istimewa apabila cacat III mendapat kasih saying ibu bapa. D.BAHAGIAN A 1. II dan III I. I. B. Identiti sesebuah sekolah dapat dikenalpasti melalui …………. C. C. I. Peluang bercampul gaul B.

Islam B. Perayaan Chap Goh Mei ialah perayaan yang disambut oleh kaum …… A. Gunakan jejantas semasa melintas B. Telefon awam C. Buddha D. Kristian C. Islam B. III dan IV 8. Iban B. B. II dan IV I. Surau dan masjid adalah tempat beribadat bagi penganut A. Kristian 9. Tandas awam D.. Letakkan kenderaan di tempat yang betul C. Buddha C. Buang sampah di tepi tong sampah yang disediakan D. India C. Pernyataan di atas menunjukkan Encik X adalah penganut agama ……. III dan IV II. Bagaimanakah caranya seseorang pelajar dapat mengharumkan nama sekolah mereka ? I menunjukkan prestasi yang cemerlang dalam akademik II mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah III melibatkan diri dengan aktif dalam aktiviti sekolah IV melibatkan diri dengan pelajar nakal A. Yang manakah di antara berikut tidak termasuk dalam kemudahan awam? A. Yang mana antara berikut bukan cara menjaga kemudahan awam dengan baik ? A. Hindu D. Hindu 10. II dan III I. Encik X tidak memakan daging lembu kerana lembu dianggap haiwan suci. Perumahan awam B. A. I. Taman permainan . Cina 11. C. Meletakkan kembali ganggang telefon awam di tempat asal setelah menggunakannya 12.7. D. Kadazan D.

D. Punca-punca pencemaran alam sekitar ialah I membuang sampah di dalam sungai II mengecat semula bangunan lama sekolah III melakukan pembakaran terbuka IV penebangan hutan untuk pembangunan A. Ciri-ciri seorang pelajar yang bertanggungjawab terhadap sekolah ialah I menunjukkan prestasi yang cemerlang dalam akademik II mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah III melibatkan diri dengan aktif dalam aktiviti sekolah IV melibatkan diri dengan pelajar nakal A. III dan IV 17. Melindungi nyawa dan harta benda awam C. Bekerjasama D. B. III dan IV II. B. Kasih saying C. D. II dan IV I. I. I. Mengekalkan keamanan dan keselamatan B. III dan IV II. B. D. III dan IV 16. II dan IV I. III dan IV II. C. II dan III I. II dan III I. C.13. Bertanggungjawab B. I. Peranan dan tanggungjawab murid di rumah ialah I memasak makanan untuk keluarga II membasuh pinggan mangkuk selepas makan III menyidai dan mengangkat kain IV mengemas bilik tidur dan rumah A. Memukul dan mencederakan orang awam 14. Menangkap dan mendakwa penjenayah D. II dan IV I. III dan IV 15. Bersatu hati . II dan III I. Membuang sampah sarap di tempat yang betul menunjukkan nilai murni A. C. Tugas polis sebagai salah satu agensi tempatan adalah seperti berikut kecuali A.

D. Berikut merupakan agensi-agensi tempatan iaitu I Bomba dan Penyelamat II Majlis Daerah III Ahli Parlimen IV Rukun Tetangga A. B. II dan III I. saudara perempuanmu. III dan IV II. Saling mengelakkan diri apabila bertemu D. orang Asli dan bumiputeta . Buddha D. Agama Kristian B. Tempat ibadat mereka adalah di gereja B. II dan IV I. Kitab Tripitaka adalah merupakan kitab suci bagi agama A. Mengelak berlakunya konflik antara annggota keluarga C. Mematuhi peraturan yang ditetapkan keluarga 20. saudara lelakimu dan orang yang ada hubungan kekeluargaan denganmu. C. I. Hindu 19. Berbakti kepada ibumu. Islam C. Saling sayang menyanyangi antara satu sama lain B. Agama Hindu C. Agama Islam D. Berikut adalah pernyataan berkaitan Agama Kristian kecuali A. Agama Buddha 22.18. (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim) Kata-kata hikmah di atas adalah kata-kata hikmah mengikut perspektif agama A. Kristian B. Ciri-ciri keluarga bahagia adalah seperti berikut kecuali A. Kitab suci mereka adalah Kitab Veda C. Penganutnya menyembah Jesus Christ D. ayahmu. III dan IV 21. India. Dianuti oleh sesetengah Kaum Cina.

Wakil lelaki membawa sirih junjung. Kitar semula bermaksud A. III dan IV 24. C. Air sungai menjadi jernih dan boleh diminum D. II dan IV I. Berikutt situasi yang berlaku semasa adat merisik di dalam adat perkahwinan Kaum Melayu iaitu A. Pembuangan sisa toksid ke dalam sungai akan menyebabkan A. Melindungi nyawa dan harta benda sekiranya berlaku sebarang bencana 25. B. I. Mengasingkan sampah mengikut kategorinya D. Cara menjaga dan memelihara kebersihan serta keceriaan kawasan persekitaran adalah seperti berikut I menanam tin-tin kosong II menebas semak samun III memotong ranting dan dahan yang telah mati IV mencantas pokok bunga yang sedang berbunga A. II dan III I. Dijalankan di mana kedua mempelai ditepung tawar . cincin dan hantaran lain D. masa dan hantaran untuk adat bertunang B. Saiz sungai menjadi kecil B. Memastikan penduduk menikmati persekitaran yang bersih dan sempurna B. Mengumpul sampah dan membakarnya C. Pemprosesan semula bahan buangan di kilang untuk menghasilkan barang baru B.23. Spesis hidupan air air musnah 27. Perbincangan antara kedua belah pihak untuk menetapkan tarikh. Ikan-ikan membiak dengan cepat dan banyak C. Mengekalkan kemananan dan keselamatan Negara D. Membaiki semula barangan yang telah dibuang 26. D. Menjaga keamanan setempat daripada ancaman luar C. Tugas Bomba dan Penyelamat ialah A. III dan IV II. Wakil pihak lelaki memberikan sebentuk cincin belah rotan C.

Kaum Iban . Kaum Iban D. II dan IV I. Pakaian tradisional Kaum Iban di Sarawak ialah I Kain Sirat II Kalambi III Sinuangga IV Dandong A. Menyimpan pasu. B. Kaum India B. III dan IV II. II dan III I. Lidah bayi yang baru dilahirkan disapu dengan minyak sapi bercampur madu. D. III dan IV 29. C. Kaum Melayi D. Kaum Kadazan B. Kaum Cina C. Kaum India 30. I. Adat resam ini diamalkan oleh kaum …… A.28. gong dan tempayan yang dikenali sebagai tajau merupakan adat resam bagi Kaum …… A. Orang Asli C.

Menjaga Kemudahan Awam Pernyataan Menggunakan tandas awam dengan cara yang betul ( / ) / ( X ) Mencuri atau mengambil barang dari masjid atau surau Memetik bunga dan merosakkan alatan di taman rekreasi Tidak merosakkan lampu isyarat. Tandakan betul ( / ) atau salah ( X ) pada pernyataan-pernyataan berikut.BAHAGIAN B 1. lampu jalan dan tiang telefon Merosakkan telefon awam Tidak menconteng dinding tandas. pondok bas dan dewan Tidak mengopak pintu dewan atau balai raya Merosakkan alatan permainan di taman permainan Tidak memecahkan cermin dewan atau sekolah Merosakkan tandas awam (10 markah) .

2. Isi jawapan yang betul pada ruang kosong di dalam jadual Kenali Budaya Malaysia berikut. Kenali Budaya Malaysia Kaum Adat Resam Menanggalkan kasut ketika memasuki rumah Melayu Hari Raya AidilAdha Baju Kurung Lemang Perayaan Pakaian Tradisi Baju Melayu Makanan Tradisi Ketupat Kaum Adat Resam Penyapu hanya boleh digunakan untuk membersih rumah atau kedai sahaja Perayaan Pakaian Tradisi Cheong Sam Makanan Tradisi Cina Tahun Baru Cina Kuih Bakul Kaum Adat Resam Mengucapkan Vanakam sebagai tanda hormat Perayaan Pakaian Tradisi Sari Makanan Tradisi India Hari Deepavali Halwa (20 markah) .

masa dan hantaran untuk bertunang Dijalankan di mana kedua mempelai ditepung tawar Wakil lelaki datang ke rumah perempuan dengan membawa sirih junjung. Padankan Adat Perkahwinan Kaum Melayu yang betul dengan situasi yang diberi.3. Adat Meminang Adat Merisik Adat Bertunang Adat Berinai Akad Nikah Akad Bercincin Situasi Pengantin lelaki membacakan lafaz nikah di hadapan Tok Kadi Adat Wakil lelaki memberikan sebentuk cincin belah rotan Kedua-dua belah pihak berbincang mengenai tarikh. sebentuk cincin dan hantaran lain (10 Markah) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful