PENGENALAN Maksud dan definisi pantun Menurut Kamus Dewan, pantun ialah sejenis puisi lama yang terdiri

daripada empat baris dalam tiap-tiap rangkap yang mempunyai pembayang dan maksud. Menurut Kamus Umum Bahasa Indonesia pantun ialah sajak pendek, tiap-tiap kuplet biasanya empat baris (abab) dan dua baris yang dahulu biasanya untuk tumpuan sahaja. Za'ba dalam bukunya Ilmu Mengarang Melayu menjelaskan, "Perkataan pantun itu pada mulanya dipakai orang dengan makna seperti atau umpama." Ada pendapat mengatakan perkataan pantun adalah daripada bahasa Minangkabau iaitu panuntun yang bermaksud pembimbing/penasihat yang berasaskan sastera lisan dalam pengucapan pepatah dan petitih yang popular dalam masyarakat tersebut. Sehingga hari ini, pantun sering digunakan dalam upacara peminangan dan perkahwinan atau sebagai pembuka atau penutup bicara dalam majlis-majlis rasmi. Umumnya terdapat dua jenis utama pantun iaitu pantun berkait dan pantun tidak berkait. Bilangan baris dalam setiap rangkap pantun dikenali sebagai kerat. Lima bentuk utama pantun ialah pantun dua kerat, pantun empat kerat, pantun enam kerat, pantun lapan kerat dan pantun dua belas kerat. Pantun yang popular digunakan ialah pantun dua kerat dan empat kerat. Setiap pantun mesti mempunyai pembayang dan maksud pantun. Pembayang dalam setiap rangkap adalah separuh pertama daripada keseluruhan jumlah baris dalam rangkap berkenaan. Separuh kedua dalam setiap rangkap pantun pula ialah maksud atau isi pantun.

1

Selain daripada pembayang. Bagi pantun Melayu.ab bagi pantun empat kerat dan a. Pembayang memainkan peranan untuk memberi persamaan bunyi/rima kepada maksud. pantun berjaya menjadi alat yang penting untuk menghibur.a bagi pantun dua kerat. maksud dan rima. meluahkan perasaan dan menyedapkan cakap. Format pantun Melayu Pembayang atau sampiran Pembayang terletak pada bahagian setengah pertama setiap rangkap pantun. Pada bahagian inilah tersurat dan tersiratnya apa yang hendak disampaikan dalam pantun tersebut(tema). Melalui bentuknya yang kemas dan padat. suku kata untuk setiap baris ialah antara lapan hingga dua belas suku kata sahaja. menduga akal. 2 . pantun juga terikat dengan hukum suku katanya. Maksud atau isi Maksud atau isi terdapat dalam setengah bahagian kedua dalam setiap rangkap pantun. Pembayang pada baris pertama hendaklah ada hubung kait dengan pembayang pada baris berikutnya dalam setiap rangkap pantun. Pantun turut berfungsi sebagai media untuk menyampaikan hasrat yang seni atau rahsia yang tersembunyi melalui penyampaian yang berkias. memberi nasihat.Antara ciri-ciri lain yang ada dalam sebuah pantun ialah pembayangnya mempunyai hubungan yang rapat dengan alam dan persekitaran yang rapat dengan pengucapnya Rima pantun yang baik berakhir dengan ab.

Rima atau bunyi Rima ialah bunyi yang sama pada bahagian tengah atau akhir pada tiap-tiap baris pantun. Rima pada baris pertama pembayang mestilah sama dengan rima baris pertama maksud dan begitulah seterusnya Rima pantun yang terbaik ialah a. Pantun yang baik mengandungi jumlah suku kata yang sama banyak.b. Suku kata Tiap-tiap patah perkataan terdiri daripada tiga atau empat suku kata. Rima yang baik mempunyai bunyi yang sama dalam setiap rangkap pantun. Pantun yang baik memaparkan bilangan perkataan pada tiap-tiap baris yang sama bilangannya. CIRI-CIRI PANTUN YANG BAIK Pantun yang baik ialah pantun empat kerat yang mempunyai ciri-ciri berikut:     mengandungi 4 kerat/baris jumlah perkataan dalam sebaris antara 4-5 patah perkataan jumlah suku kata sebaris antara 8-12 suku kata ada hubungan antara pembayang (2 baris di atas) dan maksud (2 baris di bawah) 3 .a .a.Perkataan Pantun biasanya mengandungi empat atau tiga patah perkataan pada tiap-tiap baris. Pantun di bawah mengandungi 4 patah perkataan dan 9 suku kata setiap baris. Dalam tiap-tiap baris pula hendaklah mengandungi antara lapan hingga dua belas suku kata.a.b dan ada juga berima a.a.

4 .b .  bunyi rima akhir seuntai pantun itu mestilah sama. bahasa yang halus. penuh kiasan dan sindiran serta banyak menggunakan unsur alam.b.a. mempunyai nilai hidup masyarakat yang menggambarkan perspektif masyarakat yang melahir dan menggunakannya. moral dan falsafah hidup sarat dengan ciri-ciri tradisional-penggunaan rangkap.a.   maksud isinya sarat dengan pengajaran. ada pembayang dan maksud.

Malam ini bulan gerhana. Semasa pergi ditumpang nyonya.Pantun kanak-kanak Makan nasi kuah dalca. Rajin-rajin adik membaca. Sambal belacan janganlah pedas. Apa binatang ekor di kepala. Adik comel ade cita-cita. 5 . Solat sunat dapat pahala. Kalau adik salah. Pergi ke pecan naik kereta. Mesti tekad untuk mencapainya. Nanti kena denda. Kait dengan galah . Naik belakang kuda. Ilmu dapat otak cerdas. Jikalau adik bijak laksana.

Menanti waktu berbuka puasa. Pantun Remaja Setiap pagi naikkan bendera. Wahai remaja begerak kehadapan. Membina negara satu Malaysia Gadis sunti duduknya sopan. Bangkit berusaha membina bangsa. Isilah dengan mencari ilmu. Berkumpul di sekolah jumaah nazir.Fikir guna akal. Usia remaja jangan dibazir. Remaja dahulu berbudi bahasa. Adik jangan nakal. Singgah di gerai makan laksa. Pergi ke pekan pukul lapan. Remaja berwawasan tonggak negara. Emak nak buat kerja. Remaja kini tidak bersopan. Dengan guru ingin bertemu. Bila buat kerja. Tugas diberi tidak sia-sia. 6 .

Selepas remaja jadi dewasa. Rambai jatuh masuk ke perigi. Habis nasi laksa dibawa. Musuh seorang terasa ramai. Seribu sahabat rasa sedikit. Harum laksa berbunga kantan. Selepas kanak-kanak jadi remaja. Ada teman tidak dibawa. Masam manis buah rambai. Tinggal cik adik abang melambai. Pantun Dewasa Pagi hari mengait rambai. Berpatah arang berkerat rotan. Panjang umur berjumpa lagi. Singgah di warung membuang masa.Pergi kepekan seorang sahaja. Pokok rambai tanam di bukit. 7 .

Pergi ke dapur nasi ditanak. Bangun pagi mencari sikat. Aman Negara akan terlaksana. Besar nanti jadi berguna. Beras kunyit berselang-seli. Air jernih ikan pun jinak. Cukup tahun mahu bonus. Dimakan dengan ubi rebus. Emak menggulai ikan keli. Gaji besar kerjanya malas. Mendidik anak biarlah tegas. Anak soleh isteri mithali. Ayah contoh ibu mithali. Merana badan nyawa pun hilang. Anak dididik kasih diberi. Sikat ada dekat gelang. 8 . Pegawai polis jalankan tugas. Isteri orang jangan dipikat. Pantun Ibu Bapa Taburan bunga harum kasturi.Minum air di dalam gelas.

Bila bersara tetaplah guru. Masakan sedap suami suka.Letak baju di dalam bakul. Guru pendita ilmunya luas. Pantun Guru Buah nangka lebat di pangkal. Cuaca indah langit membiru. Anak bersalah jangan dipukul. 9 . Lebihkan bawang biar pekat. Sabar ikhlas semasa mengajar Pantai bersih angin menderu. Semasa di sekolah dipanggil guru. Perut tertambat hati terpikat. Dimakan oleh Siti Hajar. Petik sebiji bawa belayar. Didiklah dengan kasih saying. Pokok tebu banyak ruas. Masak asam dicampur cuka. Guru cergas panjang akal. Simpan di bilik jangan ditayang. Untuk disebar kepada pelajar.

Orang muda kita sayangi. Biar tua hati muda. Sambung kerja memintal sabut. Orang tua banya pengalaman. Bagai kerja mengira rambut.Makan sudah minum pun sudah. Hasrat hati beristeri baru. Sebelum kerja salin pakaian. Menunggang kuda pergi memburu. Pantu Orang Tua Bunga mawar harum mewangi. Seorang guru ibarat lilin. Setiap masalah ada penyelesaian. Orang tua kita hormati. Pergi ke hutan menaiki kuda. Pergi ke kebun bersama teman. Jawapan kawan jangan disalin. Terpadam lilin sesat muridnya. 10 . Pekerjaan guru bukannya mudah. Tidak disiram pokoknya mati. Orang yang marah jangan ditanya.

Ingin berkahwin dengan janda. Kaki terjerat dengan benang. 11 .Encik Ahmad Tok Ketua. Ingatlah pesan orang tua. Tidak gelojoh sentiasa tenang. Jangan ikut darah muda. Hinggap didahan burung kakak tua. Pilih suami biarlah tua.

12 .Kesimpulan Tujuan pantun digunakan adalah untuk memberitahu sesuatu secara berlagu dan berkias agar orang yang dimaksudkan tidak terlalu tersinggung dengan sindiran. Begitu juga jika melafazkan pantun berkaitan dengan budi dan jenaka. dikhuatiri akan menimbulkan salah faham kepada pendengar terutama pantun yang berkaitan dengan sindiran dan nasihat. seseorang yang akan menyampai atau melafazkan pantun juga harus memerhatikan isi pantun. Penggunaan pantun dalam menyampaikan sindiran bertujuan agar yang kena sindir atau yang kena nasihat itu tidak marah. Jika hal ini tidak diberi perhatian oleh orang yang melafazkan pantun. tetapi sebaliknya mempunyai azam untuk membaiki perbuatan dan perangai yang tidak disukai. Selain itu pantun juga digunakan untuk memberi nasihat dan tunjuk ajar. Keadaan pantun dilafaz menjadi pertimbangan dalam penyampaikan isi pantun. Diingatkan di sini. Cara melafazkan pantun harus dijaga agar maksud atau tujuan sesuatu pantun itu dilafazkan sampai kepada pendengar.

1995.BIBLIOGRAFI Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka edisi keempat Abdul Latiff Abu Bakar. Globalisme dan Patriotisme dalam Sastera Melayu. Kuala Lumpur. Khazanah Pantun Melayu Riau. Effendy Tenas. Dewan Bahasa dan Pustaka. 13 . Dewan Bahasa danPustaka. 2007. Kuala Lumpur.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful