ALFRED NOBEL

Iasi .Viata si activitatea lui Alfred Nobel Rionesei Izabela Constantina Colegiul National “Stefan Cel Mare” Hirlau .

Viata lui Alfred Nobel Alfred Nobel. Suedia. A fost un copil nascut prematur iar mai toata copilaria sa a fost bolnavicios. cel care a initiat Premium Nobel. . dar si cel care a inventat dinamita. pe 21 octombrie 1833. s-a nascut in orasul Stockholm.

In 1842 Immanuel isi permite sa isi aduca familia in St. Alfred era pasionat de literatura engleza si de stiintele exacte : fizica si chimie . Petersburg Aici fii sai isi puteau continua educatia. Datorita falimentului infruntat de Immanuel acesta a fost nevoit sa plece in Rusia pentru a putea sa isi intretina familia. Alfred mai avea inca 3 frati .Familia Familia lui Alfred Nobel era formata din 6 membri . Ludwig si Emil(bebelusul) . Intre timp Andrietta si-a deschis o bacanie. Robert . Tatal era Immanuel Nobel iar mama se numea Andrietta Ahlsell .

in anul 1849. un lichid exploziv deosebit de puternic si de instabil I-a intalnit printre altii pe J. inventase nitroglicerina. intalnindu-se cu multi cercetatori. Il intalneste pe tanarul chimist italian Ascanio Sobrero. . A vizitat mai multe tari precum Danemarca .T. Franta . trei ani mai devreme. Alfred a parasit Rusia pentru a studia in strainatate. care.Educatie La varsta de 17 ani. Germania. Pelouze care facea experimente de detonare a nitrocelulozei si pe John Ericsson care efectua cercetari asupra motoarelor cu aburi. America.

.

moartea framelui sau Emil. Alfred si Emil. Alfred continua cercetarile prin care incearca sa foloseasca nitroglicerina ca exploziv. sa-i interzica experimentele in interiorul orasului iar Alfred se muta pe un vas ancorat in Lacul Mälaren. Immanuel Nobel isi va lua doi dintre fiii sai. În curand. Cercetarile sale vor avea insa urmari tragice determinand. asadar. Ajuns in orasul sau natal. si se va reintoarce la Stockholm.Evolutie S-a intors in Rusia in 1851 si s-a alaturat tatalui sau in afaceri care si-a intitulat compania de armament “Nobel si fii” care de altfel trecea printr-o perioada de prosperitate datorita izbucnirii Razboiului Crimeii in care tarul Rusiei Nicolae I era angrenat insa odata cu sfarsitul razboiului firma da faliment. Autoritatile se vad nevoite. in 1864. . inventatorul nostru avea sa afle ca prin amestecarea nitroglicerinei cu cuart se formeaza o pasta care putea fi modelata in diferite forme si dimensiuni.

Pentru a putea determina aparitiei exploziei. un detonator care permite activarea dinamitei prin aprinderea unui fitil. Datorita faptului ca dinamita reducea substantial costurile aruncarii in aer a blocurilor de piatra. astfel incat fabrica sa din Krümmel (Germania) incepe sa-si exporte produsele in alte tari din Europa si chiar in America si Australia . Alfred a facut din vanzarea dinamitei o afacere profitabila. Alfred breveteaza o alta inventie.Dinamita În 1867 isi breveteaza inventia sub denumirea de dinamita.

.

era singuratic iar pe plan personal era neimplinit. Desi avea un statut foarte bun. care va lucra pentru el ca secretara.Viata personala In anul 1872 moare tatal sau iar dupa aceasta se muta la Paris. Bertha Kinsky. Cunoaste o femeie in anul 1876. . pana cu 5 ani inaintea mortii lui Alfred. Apoi o va intalni pe Sophie Hess care lucra intr-un magazin cu flori si cu care va avea o relatie ce va dura 18 ani. Aceasta era logodita si simtind ca lucrurile ar putea deveni mai serioase s-a hotarat sa renunte la slujba.

si un premiu pentru cine depunea cele mai multe eforturi pentru a aduce pacea intre natiuni. care s-a decernat pentru prima oara in 1901. A luat nastere astfel Premium Nobel. la 5 ani de la moartea sa. literatura. in ultimii ani ai vietii sale s-a implicat in miscarile care militau pentru pace. Inainte sa moara. Prin acesta el dorea ca cea mai mare parte din averea sa sa constituie un fond din care sa fie rasplatiti oameni care aduc cele mai Mari beneficii omenirii. a lasat un testament de care a spus sa se ocupe Ragnar Sohlman. fiziologie sau medicina. .  Pentru a se elibera de sub povara carierei sale care s-a bazat pe fabricarea dinamitei. Astfel trebuiau premiati cei care au obtinut in anul precedent cele mai bune descoperiri pentru folosul omenirii in fizica. chimie.Sfarsitul  In decembrie 1896 moare la varsta de 63 de ani.

Alfred si-a deschis fabrici si laboratoare in peste 20 de tari iar cand nu calatorea lucra intens in laboratoarele sale. Victor Hugo l-a denumit "cel mai bogat vagabond al Europei". Alfred Nobel a brevetat peste 355 de inventii. printre care cauciucul sintetic. pielea artificiala si matasea sintetica. in 1896. Cu timpul. .Datorita pasiunii sale pentru calatorii. Pana la moartea sa.

De exemplu. care a primit aceasta distinctie in anul 1939. asa cum au fost numite ulterior de organizatori. Aceste doua mici "erori". precum si omologul sau german. . in anii 1945 si 1948 nominalizat in cadrul acestui eveniment s-a gasit dictatorul comunist Iosif Visarionovici Stalin.Exista si cateva curiozitati in istoria decernarii premiilor Nobel. mai mult sau mai putin umoristice. au fost comise din cauza statutului pe care cei doi il aveau in perioada respectiva in Europa. Adolf Hitler.

.

Sfarsit Va multumesc pentru atentie!!! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful