SENI BERBAHASA

BICARA BERIRAMA Click to edit Master subtitle style

DISEDIAKAN OLEH: WAN AFINDY B. WAN JUSOH SK. DATO’ SHAH BANDAR ABU 7/30/12

 Bicara mempunyai hubung kait dengan bercerita manakala berirama berkait dengan melodi  7/30/12 .PENGENALAN Merupakan satu elemen yang berperanan untuk melengkapkan aspek bercerita dan lagu rakyat.

nada. kesan bunyi dan juga gerakan yang kreatif untuk menyampaikan sesuatu mesej.DEFINISI  Merupakan aktiviti persembahan mirip nyanyian koir [choral speaking]  Terdapat kepelbagaian suara. 7/30/12 .

Hari Kemerdekaan) Kemasyarakatan (Gejala Sosial.JENIS-JENIS  Berdasarkan ◦ tema tertentu. penderaan) Persekitaran (Minggu Bahasa Melayu. kemalangan. Cintai Sungai Kita) 7/30/12 . Antaranya: ◦ ◦ ◦ Isu semasa (gagasan 1 Malaysia. vandalisme) Sains (Selamatkan Bumi Kita.

CIRI-CIRI  Berbentuk puisi indah  Tema bahan berbentuk cerita atau isu-isu semasa  Kawalan bagi kesepaduan suara dan gerakan oleh konduktor  Ada suara solo dan beramai-ramai  Beberapa peserta memainkan peranan watak tertentu  Peniruan suara watak-watak tertentu dalam dunia realiti. 7/30/12 persembahan bahan prosa atau .

rima dan melodi  Selingan muzik boleh digunakan sebagai melodi dalam persembahan  Susunan kata yang dicipta boleh disesuaikan dengan melodi lagi tertentu. intonasi. 7/30/12 .Sambungan :  Pergerakan badan berdasarkan kesesuaian ujaran termasuk sebutan.

MASA  Masa minit yang dicadangkan antara 5 hingga 8 KUMPULAN  Setiap kumpulan/pasukan terdiri daripada 20-30 orang murid sahaja (termasuk konduktor) 7/30/12 .

 Pasukan TIDAK DIBENARKAN membaca atau merujuk nota/teks/bahan bercetak semasa membuat persembahan.  Mestilah dikarang/reka sendiri dan authentik.BAHAN/TEKS  Adalah prosa.  Bahan/teks mestilah tidak menyentuh isu-isu sensitif bertema sama ada dalam puisi atau 7/30/12 .

 Konduktor dibenarkan memakai sarung tangan putih. dan blazer boleh dipertimbangkan. bow. jaket.  Pemakaian tali leher. 7/30/12 .PAKAIAN  Peserta digalakan memakai pakaian seragam sekolah.

bahan latar yang bertujuan membantu persembahan. gerakan ke kiri dan kanan boleh dipertimbangkan. kostum. prop. latar bunyi. lakonan.ALATAN/SOKONGAN  Penggunaan mikrofon tidak digalakkan  Sekiranya ada.hentakan kaki. nyanyian.  Sebarang alatan/sokongan seperti muzik. 7/30/12 . gerakan fizikal . mikrofon perlu diletakkan 2 meter daripada peserta.

berdiri dalam separa bulatan dan lain-lain yang difikirkan sesuai dan sopan dibenarkan. berdiri dalam bulatanbulatan kecil. 7/30/12 .  Duduk bersimpuh.PENTAS  Susunan adalah bebas mengikut kreativiti  Tidak semestinya susunan tiga tetingkat baris.

jelas dan penghayatan berkeyakinan  Kreativiti (10 peratus)  Masa dan rima (10 peratus)  Tema/mesej (10 peratus)  Keseluruhan (20 peratus)-bentuk formasi dan susunan 7/30/12 .kejelasan dan ketepatan  Keseragaman (30 Peratus).alunan yang seragam.KRITERIA PENILAIAN  Sebutan (20 Peratus).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful