DBK 1222 TEKNOLOGI DAN MASYARAKAT

BAB 9 : TEKNOLOGI DAN NEGARA DUNIA KETIGA

PEMAHAMAN DAN PENGETAHUAN MASYARAKAT DUNIA KETIGA
Oleh : NOOR HASNIDA BT MOHD NAJIB LB070113

DEFINISI TEKNOLOGI

Perkataan teknologi berasal dari perkataan dasar Latin texere yang bermaksud membentuk atau menubuhkan. Teknologi boleh ditakrifkan sebagai pembangunan dan penggunaan alatan, mesin, bahan dan proses untuk menyelesaikan masalah manusia. Istilah teknologi selalunya berkait rapat dengan rekaan.

Samb..

Dalam bidang ekonomi, teknologi dilihat sebagai tahap pengetahuan semasa dalam menggabungkan sumber bagi menghasilkan produk yang dikehendaki. Oleh itu, teknologi akan berubah apabila pengetahuan teknikal kita berubah. Finn (1967), teknologi melibatkan proses, sistem pengurusan, struktur, faktor manusia dan bukan manusia apabila menghadapi masalah dan kaedah bagaimana bagi menyelesaikannya

PENGENALAN DUNIA KETIGA

 

Dunia ketiga adalah istilah yang diciptakan oleh Alfred Sauvy (1952) untuk membezakan negara-negara yang tidak bersekutu dengan barat pada masa perang dingin Berasal dari perkataan Perancis. “le tiers monde”. Merupakan negara bekas tanah jajahan Negara Dunia ketiga adalah negara yang mempunyai pendapatan per kapita rendah

Dunia ketiga adalah label kategori yang mengklasifikasikan sesebuah negara itu dianggap kurang maju dari pelbagai aspek Antara aspek –aspek tersebut ialah dari segi perkembangan industri, globalisasi, taraf hidup, kesihatan, pendidikan dan kriteria-kriteria pembangunan yang lain

Oleh : SAPIAH BT ISHAK LB070112

NEGARA-NEGARA DUNIA KETIGA

WARNA HIJAU ADALAH NEGARA-NEGARA YANG DIGOLONGKAN SEBAGAI NEGARA-NEGARA DUNIA KETIGA SELEPAS PERANG DINGIN (1946-1990)

CONTOH

Negara Dunia pertama: US, Britain, New Zealand, Jerman (Negara maju, mengamalkan demokrasi dan ekonomi mereka berasaskan kapitalis). Negara Dunia Kedua: Russia / bekas negara komunis/sosialis. Ekonomi berasaskan perancangan pusat. Negara Dunia Ketiga: Negara bekas tanah jajahan, membangun tidak maju dan baru mencapai kemerdekaan selepas Perang Dunia Kedua seperti indonesia, Sudan, Argentina.

CIRI-CIRI NEGARA DUNIA KETIGA
  

Miskin Bekas tanah jajahan Politik ‘populisme’ : perjuangan politik untuk rakyat dan keadilan sosial Ekonomi hanya berasaskan pertanian Terpinggir, terasing dan saling bergantung kepada bantuan luar Tidak berpihak kepada kuasa besar

 

“Kebudayaan orang melayu telah dirosakan oleh penjajah. Belum banyak orang menulis tentang berapa dalamnya keroskan dan luka pada minda dan budaya melayu oleh penjajah, melalui sistem pelajaran yang mengkerdilkan minat Melayu.Minda yang kerdil ini macanm pokok yang kerdil, tidak boleh bunga dan berbuah dengan betul" (Prof. DiRaja Ungku A. Aziz; Dewan Budaya (Mei 1987) : m/s 7)

TEORI-TEORI

TEORI MODENISASI:
Diperkenalkan oleh Shramm (1964) dan Lernen (1958)

Ekonomi dan pembangunan politik berunsurkan barat. Menjadi moden bermakna menjadi seperti negara barat. Tidak mengambil kira kepelbagaian aspek sosial dan politik dalam negara dunia ketiga.

Oleh : MULTAZIMAH BT MAT DAUD LB070111

TEORI PERGANTUNGAN (DEPENDENCY THEORY)
Wujud supaya pihak negara kaya terusterusan mendapat faedah keatas sumber kekayaan negara dunia ketiga seperti bahan mentah, hasil bumi dan sebagainya.  Berkait rapat dengan terma ‘Neokolonialisme’  Dieksploitasi oleh negara maju terutama Negara Barat dan dikuasai oleh Syarikat Multinasional.

TEORI SISTEM DUNIA (WORLD SYSTEMS THEORY)
Juga dikenali sebagai proses globalisasi  Negara miskin berupaya menukarkan kedudukan mereka dalam konteks dunia dari sebuah negara miskin menjadi negara maju.  Terjelma dalam hubungan serta interaksi seluruh dunia.  Lebih didominasi oleh pihak barat (negara kaya)

FAKTOR PENYUMBANG KEPADA MASALAH KURANG PEMBANGUNAN NEGARA DUNIA KETIGA

   

Ekonomi yg bergantung kpd pengeluaran produk primer untuk keperluan negara maju & menjadi pasaran bagi barangan siap dari negara maju (Teori Pergantungan) Struktur sosial masyarakat tradisi dan bercirikan luar bandar Kadar pertumbuhan penduduk yang tinggi / kekangan tanah (India) Kemiskinan yang meluas di kalangan penduduk Terdapat jurang pembangunan yang luas di kalangan negara dunia ketiga seperti Malaysia dengan sebahagian dari negara di Afrika

KATEGORI NEGARA MEMBANGUN
1. b)

d)

c)

Kirkpatrick, Lee and Nixson (1984) - Kurang membangun/mundur KNK perkapita kurang dari US$400.00 Berpendapatan sederhana KNK perkapita antara US$400.00 – US$1700) Berpendapatan sederhana tinggi KNK perkapita antara US$1700.00 – US$6000.00

PEMBANGUNAN NEGARA DUNIA KETIGA HARI INI

• •

Memperkenalkan polisi pembangunan serta strategi yang mampu meningkatkan taraf serta kehidupan masyarakat Pelaburan antarabangsa, pinjaman serta bantuan boleh menukar ekonomi sesuatu negara daripada yang berasaskan pertanian kepada industri Berdasarkan pengaruh pemikiran ekonomi yang liberal (neoliberal ekonomi). Negara dunia ketiga yang banyak menanggung hutang yang diberikan oleh International Monetary Fund (IMF) dan juga International Bank for Reconstruction and Development (BANK DUNIA).

KESAN PENERIMAAN KEMASUKAN TEKNOLOGI KE NEGARA DUNIA KETIGA
Oleh : MARLINA BINTI ABDUL MANAF LB070130

Stabiliti kedudukan negara dunia ketiga bergantung pada:
 

Imbangan akaun semasanya Imbangan akaun modal

Suntikan kewangan ke negara dunia ketiga melalui 2 cara:

PELABURAN TERUS

BANTUAN ASING AWAM & SWASTA

Mengapa syarikat multinasional berminat melabur di negaranegara miskin?

Cari peluang keuntungan

Undang-undang longgar

Kesan rantaian positif
Pengagihan sumber cekap Peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan Peningkatan produktiviti Kurangkan kos ~ ekonomi bidangan Giatkan rantaian pelaburan tempatan

Kesan rantaian negatif
Kerajaan tempatan gunakan wang peruntukan rakyat miskin untuk wujudkan kemudahan FDI

Kesan pencemaran alam sekitar

Justeru, negara miskin perlukan langkah teratur agar pelaburan portfolio asing terus berkembang

Oleh : RASIDAH BT KASSIM LB070110

KESAN TEKNOLOGI TERHADAP PEMBANGUNAN

Umumnya Dunia Ketiga mendapat hasil teknologi untuk kemudahan pengangkutan, ketenteraan, kejuruteraan, pembangunan dan sebagainya. Namun mereka tidak mendapat ilmu yang sangat diperlukan untuk ‘maju’ dan ‘membangun’ itu kerana kebanyakan negara membangun telah dieksploitasi oleh teknologi negara2 maju.

Samb..

Salah sebuah negara membangun ialah Malaysia. Indeks kualiti hidup Malaysia, telah diukur dari tahun 1990 hingga 2002 dan didapati banyak perubahan telah berlaku di negara kita kesan daripada perkembangan teknologi, antaranya :

SAMB…………

Pendapatan dan pengagihan pendapatan perkapita sebenar meningkat, kadar kemiskinan berkurang. Persekitaran kerja kadar pengangguran berkurang kesan drp perubahan ekonomi negara. Pengangkutan dan komunikasi kereta & motorsikal persendirian, kenderaan perdagangan, index pembangunan jalanraya, telefon, pelanggan internet bertambah.

Samb…

Kesihatan- kadar kematian bayi ketika kelahiran berkurang kerana teknologi perubatan. Pendidikan pelajar aliran sains diberi perhatian berbanding pelajar sastera. Perumahan purata harga rumah bagi kos sederhana-rendah, unit rumah kos rendah, semakin rendah kerana teknologi dalam pembinaan.

SAMB……….

Alam sekitar -kualiti udara, kualiti air

Penyertaan sosial pengundi berdaftar, keahlian pertubuhan bukan bermotifkan keuntungan, persatuan penduduk berdaftar bertambah. Keselamatan awam -jenayah, kemalangan jalanraya . Kebudayaan & hiburan penonton televisyen, penginap hotel domestik juga meningkat.

Oleh : ROIHAN BT ROMLI LB070125

Samb….
Komunikasi Perubahan teknologi meletakkan komunikasi di barisan hadapan revolusi sosial (William Paisley, 1985)
5. 6.

Kemudahan satelit Teknologi video-maklumat dan pengetahuan mudah dieskes

Samb……..
Pendidikan
3. 4.

Pertambahan jumlah universiti awam dan swasta Pendidikan maya

Persekitaran kerja 7. Polisi pekerjaan yang baik 8. Keselamatan dan kesihatan pekerjaan

RUMUSAN

Dunia Ketiga merupakan medan kesan sejarah pembangunan dan penjajahan kuasa Barat. Kesan penjajahan itu menyebabkan peninggalan terhadap pemikiran baru untuk kemajuan sesebuah negara. Teknologi telah membawa perubahan seperti kemudahan pengangkutan, ketenteraan, kejuruteraan, pembangunan, pendidikan dan sebagainya terhadap Dunia Ketiga.

SEKIAN

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENDENGAR

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful