PROCESAREA PRODUSELOR ALIMENTARE CU P.E.

F

Proiectarea echipamentelor cu C.E.P

Principalele componente necesare pentru o aplicatie in C.E.P sunt un sistem care genereaza impulsul si o camera de tratament. O conditie esentiala pentru o productie economica si eficienta consta intr-o operativitate continua la capacitate mare care sa duca la dezvoltarea camerelor de tratament pe unde hrana se pompeaza in timp ce este expusa in camp electric la temperatura ambientala, refrigerata dar si temperatura ridicata.Dupa tratament, energia electrica emanata care genereaza o crestere a temperaturii, trebuie sa fie indepartata inaintea impachetarii aseptice. Impachetarea aseptica este necesara pentru a preveni recontaminarea. Primul avantaj al tratamentulul PEF consta in operativitatea continua cu perioade foarte scurte de procesare; de aceea, un astfel de sistem poate fi cu usurinta implementat in liniile existente de procesare;

Generarea campurilor electrice pulsatorii

Sistemul modulator pulsatoriu transforma energia electrica de la un nivel de tensiune joasa la un nivel de utilizare a campurilor electrice cu intensitate mare a pulsurilor. Circuitele simplificate pentru generarea degradarii exponentiale si a impulsurilor dreptunghiulare sunt prezentate in figura urmatoare care consta dintr-un circuit de incarcare si descarcare.

 .  Generarea de impulsuri cu C.P necesita o descarcare rapida a energiei pentru ca lungimea pulsului este scurta in comparatie cu timpul dintre impulsuri.E.In prima imagine este prezentat un dispozitiv de stocare a energiei care este incarcat prrintr-un rezistor de catre un curent continuu de alimentare cu tensiuni inalte.

 Tensiunile de utilizare sent cuprinse intre 10-60 kV.Energia electrica este cel mai frecvent stocata intr-o banca de condensatore conectate in serie sau in paralel si evacuate in camera de tratament peste un comutator de tensiune inalta si rezistente de protectie de ordinul microsecundelor.  .interval in care au fost utilizate in mod obisnuit pentru tratamentul produselor alimentare.

care este format din cel putin doi electrozi.unul de inalta tensiune separati de materialul izolant in diferite configuratii geometrice.Proiectarea camerei de tratament  Camera de tratament este camera in care produsele alimentare sunt expuse la tratament cu pulsuri de camp electric. .Un numar mare de studii au fost efectuate cu sisteme de placi parelele si mai tarziu in functionare de flux continuu.

Configuratii ale camerelor de tratament cu C.P .E.

dar intensitatea de tratament este redusa in regiunile de frontiera. In camerele de lot.o pare considerabila din produs poate ramane neprocesata adica se pot observa efecte de decantare in cinetica inactivarii microbiene.In figura anterioara sunt prezentati electrozii cu placi paralele care furnizeaza campul electric uniform in interiorul placilor.fara amestecare sau flux de produse care conduc la modificari ale pozitiei.In camerele de tratament continuu acest lucru poate fi prevenit prin adaugarea zonelor de tratament in linie. .

 Electrodul si mterialul izolator trebuie sa fie gradul de alimentare si autoclavare.platina.  Bushnell a sugerat ca electrodul de aur. .in plus proprietatile electrochimice ale sale trebuie sa fie luate in considerare.dar frecvent se utilizeaza electrozii din otel inoxidabil. carbon si de oxizi de metat sunt o alternativa.

. Pentru a evita expunerea la suprafata electrodului Lubicki si Jayaram a dezvoltat un sistem format dintro bobina de sticla in jurul anodului si a confirmat ca inactivarea microbiana poate fi obtinuta chiar si prin contact direct.

in ultimele decenii utilizandu-se impactul aceseia asupra membranelor celulare biologice.intensitatea tratamntului membranelor duce la formarea reversibila sau ireversibila a porilor si dezintegrarea celulelor.E.P au fost investigate pe produse alimentare precum si in biotehnologii.P-ului  Multe aplicatii cu C.E.care este de multe ori un pas cheie de prelucrare a produselor alimentare si in opretiile de bioinginerie.  Dependent de electopermeabilizare.Aplicatiile si scopurile C. .

bio si de prelucrare a deseurilor de apa cu tarie tipica de camp electric si a cerintelor cu energie de intrare .Expunerea celulelor biologice de la un camp electric si apicatiile in produsele alimentare.

dupa un timp de 0.7µs si un potential de membrana de 1.acest efect este utilizat in bioinginerie.STRESUL INDUCTIV Aplicarea unui tratament cu intensitate scazuta nu produce neaparat rupturi ireversibile de celule.Aceasta ofera un potential de a induce reactii de stres in cadrul sistemelor planetelor si a culturilor de celule pentru tehnicile de presiune inalta.  Electropolarea reversibila a fost testata pe tesutul de cartofi.7V.  .

P la temperaturi scazute nu produce deteriorarea enzimelor sau proteinelor.E. Un bioreactor de pompare cu o configuratie de electozi coaxiala a fost dezvoltata pentru a investiga stresul subletal pe culturile de vita de vie. .sa demonstrat ca activitatea metabolica poate fi stimulata si extractibilitatea compusilor intracelulari a fost imbunatatita.Un tratament cu C.

 Aceste tehnici pot solicita o mare cantitate de energie mecanica sau termica. cum ar fi de extracţie. Pe de altă parte activităţile enzimelor naturale se adaugă şi duce la degradarea termică si pierderi semnificative de substanţe nutritive şi fiziologice valoroase. precum şi deţinerea unor rezervoare de depozitare pentru macerarea enzimatica. presare sau uscare include un tratament termic enzimatic sau mecanic de slefuire sau de întrerupere a materialului genetic. .Dezintegrarea biologica a materialului  Multe operaţii pe alimente şi bioinginerie.

dar trebuie să fie subliniat faptul că.Pentru S.Inactivarea microbiana cu CEP În general. în comparaţie cu tratamentul pe plante sau pe celule animale intensitatea tratamentului în ceea ce priveşte intensitatea câmpului de intrare şi de energie este mult mai mare. drojdiilor au dovedit a fi foarte sensibile faţă de un tratament cu CEP.  Inactivarea eficienta pentru majoritatea microorganismelor patogene alterate a fost demonstrata.cerevisie in forma de suspensie in apa distilata se obtine un efect de distrugere daca sunt folosite pulsuri electrice cu valoare cuprinsa intre 4-26kV/cm cu o frecventa a impulsurilor de 10 µs.  .

.  Japonezii au demonstrat ca se poate realiza o inactivare a papainei prin tratamentul cu CEP la 50 kV/cm si 500 pulsuri.iar durata tratamentului fiind de 2 µs.  Inactivarea pectil-metilesterazei catalizeaza diesterificarea pectinei la acizi pectici si metanoli pana la pectine mai simple.  Enzimele importante din lapte cum ar fi plasmina si fosfataza alcalina pot fi inactivate cu succes prin metoda cu CEP.cauzand pierderi in masa la sucul de rosii si la gelifierea pastei de tomate. Enzimele sunt cele mai rezistente la tratamentele cu CEP .

în principal. există grupuri de aproximativ 25 de cercetari de lucru cu privire la cererile CEP pentru producţia de alimente.  . aplicaţii PEF ca tehnica de dezintegrare pentru vegetale sau ţesuturi de origine animală sunt limitate in prezent in Franţa.Stadiul actual al tehnicii În prezent.  Activitatea de cercetare se face pe inactivarea microbiana şi enzimatica. sau aplicaţiile comerciale sunt disponibile în prezent . numai o cantitate limitată de prototipuri la scară tehnica sau industriala. Deşi tehnologia a fost exploatata aproape 50 de ani în urmă. Canada şi Germania.

 Tratamentul pe plante şi materiale de origine animală au fost efectuate la scară tehnica şi camere de tratament continuu.Materiale si metode  Pentru a identifica echipamentul au fost folosite diferite modulatoare şi modele de camere. desene şi modele de transformatoare de impulsuri. precum şi din materiale semiconductoare. . utilizând configuraţii variabile de sisteme modulatoare de impulsuri. Modulatoare pulsatorii au fost proiectate pe baza diferenţei de scânteie.

100 J / s .Modulatoare de pulsuri A) micro-modulator de pulsuri. 16 kV.  Micro-modulator de pulsuri 16 kV. a fost conceput pentru a oferi un modulator flexibil de pulsuri pentru mecanica şi studii de debit.  A fost folosit pentru a furniza energie electrică la o bancă condensator. 100 J / s.

a fost folosita. cu o capacitate de stocare variabilă . .  Modulator de pulsuri cu 16 kV tensiune de vârf şi puterea medie de 100 J / s (dreapta) şi unitatea de fibră optică pentru măsurarea temperaturii (stânga). o tensiune înaltă de încărcare cu maxim 20 kV şi 80mA la ieşire. 16 kV.Sistemul a fost proiectat. B) laborator de modulatoare de pulsuri cu descrestere exponentiala. 800 J / s.

.  Sistemul a fost folosit pentru tratarea apelor reziduale şi experimentarea inactivarii în cazul în care tensiunile de impulsuri sent mai mari de 20 kV. C) laborator de modulatoare de pulsuri cu descreştere exponenţială . a fost proiectat pentru a îmbunătăţi fiabilitatea sistemului de comutare pentru aplicaţii în apă. 800 J / s. 36 kV. de prelucrare a deşeurilor cu un sistem bazat pe un decalaj scânteie.

1600 J / s. cu descompunerea exponentiala a 40 kV. a fost amplasat pentru a permite o modulare în stare solidă de impulsuri până la 24 kV. a fost folosita pentru tratamentul produselor din carne sărata. carne de porc cu ajutorulul lui PEF cu energie mare de impulsuri.  E) modulatorare tehnice de scară pulsatorie. D) laborator de modulatoare de pulsuri cu descreştere exponenţială. carne tocată. 8000 J / s. 24 kV. . supra-curent şi scurt circuit de protecţie.

40 kJ / s sursa de alimentare (sus) şi vederea interna a modulatorului pulsatoriu (jos).care arata cinci rezistenţe paralele de protecţie şi un sir de condensatoarre în serie. F) modulatoare tehnice de scară pulsatorie. . cu descompunerea exponentiala 20 kV. 5500 (40000) J / s. in Germania a fost elaborat condensator bazat pe componente standard disponibile pentru controlul autovehicule sau a altor echipamente industriale Proiectul este bazat pe un convertor de frecvenţă de 400 V şi transformarea ulterioară până la 20 kV  20 kV.

. G) modulatoare tehnice de scară pulsatorie. 8000 J / s modulator de pulsuri (stânga). cu descompunere exponentiala a 24 kV. 8000 J / s. a fost elaborata pentru tratamentul de fructe sau legume şi seminţe oleaginoase cu o putere medie de 8 kJ / s şi o tensiune maximă de 24 kV  24 kV. sursa de alimentare (dreapta) şi generator de frecvenţă (partea de sus a sursei de alimentare).

7000 J / s.un condensator şi şase unităţi de paralele pentru generarea de impulsuri dreptunghiulare.  Modulator rectangular de pulsuri de putere. 50 kV. 400 Hz. H) modulator rectangular pulsatoriu. 50 kV tensiune de vârf. 200 A curentul de vârf. . a fost utilizat pentru inactivarea microbiana. şase bănci de stocare a energiei. Modulator constă dintr-o sursă de înaltă tensiune de 1 kV tensiune maximă şi 12000 J / s putere medie.

Rezistenţa de sarcină al camerei a fost de 50 Ohm în caz de soluţie Ringer ajustate la o conductivitate de 2 ms / cm. După tratamentul cuve au fost introduse in gheaţă.Ulterior. Cuve au fost tratate folosind modulatorare de micro-pulsuri . sterilizate în etanol şi clătite cu apă distilată.aceasta a fost observata cu ajutorul unui senzor de fibre optice (Tokyo. . Japonia). cuve au fost curăţate cu apă distilată.Temperatura creşte în timpul tratamentului.Camere de tratament  a) microîntreprinderi CEP-cuve de tratament .

corpul fiind facut din teflon. Foloseste electrozi cu folie de cupru cu o lungime de 3 mm si o grosime de 0.2 mm. A fost folosit pentru studii de inactivare microbiena în sucurile de fructe. Camera a fost folosita pentru vizualizarea impactul tratamentului CEPasupra ţesutului de plante şi pentru a investiga modificările pH-ului în timpul tratamentului cu ajutorul unui indicator de pH-ului. .Se folosesc 2 electrozi din otel inoxidabil. B) microscop CEP.  C) laborator continuu cu un sistem de placi paralele.

Are un volum de 25 l. . D) camera de tratament coliniara.  E) Camere pentru carne şi instalaţii de prelucrare a materiei . camera de tratament are un diametru de 30 mm şi un decalajul intre electrozi de 30 mm. A fost necesar un tratament pentru a evita înfundarea cu pulpa de fructe şi pentru a menţine viteza debitului mai mica de 2 m / s. A fost realizata pentru a investiga impactul unei tratament cu PEF la uscarea de sunca si un tratament tipic pentru carnea de porc.

tratamentului 10-30 °C  Tratamentul cartofilor cu CEP -a fost efectuat fiind folosite pulsuri pure la 10kV si camere de tratament de 420-700ml .Dezintegrarea tesuturilor biologice cu ajutorul lui CEP  Tratamentul merelor cu CEP -intensitatea campului electric variaza de la 1-5 kV/cm.timp de 3h intrun agitator. impulsurilor este de 10-40 si temp. nr.extractia a fost efectuata la 40 °C. .

timpul de tratament fiind de 15 s.a produselor din carne si a fructelor de mare cu CEP -intensitatea CE variaza de la 0.5 la 5 kV/cm.  Tratamentul carnii.1000 de impulsuri si un total de energie de 1-25kJ/kg . Tratamentul strugurilor cu CEP .pulsul de repetitie a fost de 2 Hz.a fost utilizat un modulator cu intensitatea CE de 3kV/cm cu energie de 10kJ/kg.

Condiţiile microbiene de creştere economică şi de analiză .F privind integritatea tesutului biologic.E. Indicele de permeabilizare -a fost utilizat pentru a determina impactul P. subtilis. Niger.aceasta metoda se bazeaza pe efectele de polarizare.A.  Pentru a investiga inactivarea microbiana prin aplicarea PEF următoarele tulpini au fost obţinute prin colectarea de cultură in cadrul Departamentului de biotehnologie şi inginerie alimentară : E.Tulpini patogene monocytogenes au fost obţinute de la Institutul Federal de evaluare a riscurilor din Berlin. coli. Lactobacillus. Erwinia carotovorum. Pseudomonas fluorescens . B. B. Candida utilis. megaterium .

probe au fost imediat răcite într-o baie de gheata din nou.timp 5 . .300 S.E. Dupa ce timpul de încălzire a fost definit.F au fost efectuate într-un interval de temperatură de 50 până la 75 ° C .Determinarea valorii folosind capilare de sticlă  Inactivarea enzimelor si a efectelor microbiene termice cu P. Capilare au fost pre-răcite într-o baie de gheaţă şi încălzite într-un termostat cu ulei de siliciu ca mediu de încălzire.

VA MULTUMIM .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful