ZULKEFLI BIN ISMAIL

UNIT HEAD – ENGINEERIN DEPT SAFETY AND HEALTH OFFICER KIMA SDN BERHAD S.H.O - 1016

OBJEKTIF KURSUS SELEPAS KURSUS INI PARA PESERTA AKAN BERKEYAKINAN DALAM BERURUSAN APABILA BERLAKU KECEMASAN DAN MENGGUNAKAN ALAT-ALAT PENETANG KEBAKARAN .

1.1. OKSIGEN . KEBAKARAN ADALAH HASIL DARI TINDAKAN 3 ELEMEN : . BAHAN API . PENGENALAN KEBAKARAN 1. HABA KEBAKARAN = BAHAN API + OKSIGEN + HABA .

KEPANASAN .2.1. BAHAYA KEBAKARAN . ASAP . KERUNTUHAN BANGUNAN . GAS . PENGENALAN KEBAKARAN 1.

Cecair yang larut dalam air seperti methanol. b.2.0 PENGKELASAN API  KELAS A – MELIBATKAN PEPEJAL SEPERTI KAYU.KERTAS. Cecair yang tidak larut dalam air seperti petrol dan minyak . KAPAS DAN LAIN-LAIN  KELAS B – MELIBATKAN CECAIR a.

0 PENGKELASAN API  KELAS C – MELIBATKAN GAS ATAU CECAIR GAS SEPERTI BUTENE KELAS D – MELIBATKAN KEBAKARAN METAL SEPERTI ALUMINIUM PERKELASAN INI PENTING UNTUK MENETUKAN PEMEDAM API YANG AKAN DIGUNAKAN. .2.

0 FIRE PROTECTION 1.3. KEBAKARAN DAPAT DIPADAMKAN IALAH DENGAN MENGHAPUS SALAH SATU SUMBER DARI 3 ELEMEN KEBAKARAN .

TIGA STRATEGI MENCEGAH KEBAKARAN    PENCEGAHAN MELALUI REKABENTUK PENGESAN KEBAKARAN DAN ALAM MELAWAN KEBAKARAN .

Sistem pemanas-setim paip b. Merokok .STRATEGI MENCEGAH KEBAKARAN  PENCEGAHAN MELALUI REKABENTUK . Geselan antara bahagian mesin c.MENGHAPUSKAN SEMUA SUMBER PENYALAAN API a. Pemukaan panas seperti elektrik box d.

Kawalan terhadap bahan buangan seperti cecair yang mudah terbakar dan habuk.STRATEGI MENCEGAH KEBAKARAN  PENCEGAHAN MELALUI REKABENTUK .KAWALAN BAHAN API a. .

PENGESAN GAS . PENGESAN ASAP d. PENGESAN RADIASI c.STRATEGI MENCEGAH KEBAKARAN  PENGESANAN KEBAKARAN DAN ALAM a. PENGESAN HABA b.

Tutup valve gas dan sebagainya c.Menyekat sumber bahan api .Menyekat bekalan oksigen .PENETANG KEBAKARAN  KEBAKARAN DAPAT DIMATIKAN DENGAN MENGHAPUSKAN SALAH SATU ELEMEN (PUNCA) – CONTOH a.Untuk menghapuskan kepanasan .Menggunakan air .Hydrant dan springkle b.

PELEPASAN BILA BERLAKU KEBAKARAN TUJUAN MEMBOLEHKAN PELEPASAN DAPAT DILAKUKAN SEMASA DALAM BANGUNAN .

PENYELIA MEMASTIKAN SEMUA KAKITANGAN TELAH KELUAR DARI BANGUNAN. .TINDAKAN PERLU DILAKUKAN     BUNYIKAN ALAM KECEMASAN KELUARKAN DARI BANGUNAN SECEPAT MUNGKIN KUMPULKAN PADA SATU TEMPAT MEMBUAT PANGILAN KEJABATAN BOMBA   MENETANG KEBAKARAN JIKA MAMPU.

co2 HOSE REEL SPRINGKLE SYSTEM .Dry powder b.ALAT-ALAT MENENTANG KEBAKARAN     HYDRANT – PILI BOMBA PEMADAM API a.