v Al-Qur`an menyatakan asal kejadian manusia adalah daripada keturunan Nabi Adam a.s.

v Hanya Nabi Adam sahaja yang diciptakan oleh Allah s.w.t daripada tanah. v Semua manusia lain dijadikan daripada air mani ibu bapanya. v Tujuan Allah menciptakan manusia: ü Untuk menjadi khalifah diatas muka bumi ü Untuk menjadi hamba yang soleh; yang mengabdikan diri hanya kepada Allah s.w.t. dari aspek yang merangkumi politik,ekonomi ,sosial dan sebagainya.

Konsep ISLAM manusia

SARJANA BARAT & Arab Jahiliah

q Sarjana barat: v Lamarck dan Charles darwin mengemukakan teori Evolusi yang menyatakan bahawa manusia berasal daripada monyet. v Teori ini berpengaruh di Eropah dan negara-negara islam. v Walau bagaimanapun , teori ini dipertikaikan oleh sarjana Islam dan Barat. q Arab jahiliah: v Menjadikan hawa nafsu sebagai pedoman kehidupan v Menggunakan hawa nafsu sebagai petunjuk tindak-tanduk v Percaya dan berpaksikan kepada kehidupan dunia tanpa berpandukan wahyu yang diturunkan oleh Allah s.w.t.

Masyarakat Arab Jahiliah
 Menurut P.K. Hitti,masyarat Arab jahiliah hanya jahil dari segi agama

dan kepercayaan tetapi maju dari segi ilmu pengetahuan dan mempunyai tamadun yang tinggi.  Pendapat para orientalis barat ini boleh di pertikaikan kalau kita merujuk dari segi sejarah.  Kerajaan saba’ pada zaman kegemilangannya(pada zaman Ratu Balqis) telah menerima ajaran Nabi Sulaiman a.s dan Allah S.W.T. menganugerahkan kerajaan saba’ sebagai`Negeri yang makmur dan mendapat pengampunan Tuhan’.  Setelah kerajaan ini ingkar kepada Allah S.W.T.,Allah S.W.T menurunkan bala dan kerajaan ini mula mengalami keruntuhan.  Pengertian dan konsep jahiliah berdasarkan nas-nas al-Qur’an: Ø Merupakan akar kata jahala dankata terbitan jahlatun yang bererti bodoh dan sesal.

Ciri-ciri masyarakat Arab

POLITIK
Pada zaman jahiliah tidak terdapat kerajaan yang

mempunyai struktur pemerintahan yang teratur dan berkuasa. Kedudukan politik msykt jahilialah tergugat akibat penjajahan kuasa asing( rom & parsi) Msykt jahiliah sering berperang sesama sendiri & hidup berpuak-puak utk mendptkan restu & perlindungan drpd pemerintah.

EKONOMI
 Selepas kejatuhan Empangan Maarib dan penjajahan ke atas

semenanjung Arab, keadaan ekonomi dan politik semakin meruncing .  Ramai penduduk di selatan semenanjung Arab berhijrah ke utara dan menjalankan aktiviti perdagangan.  kegiatan perdagangan tdk menguntungkan sebab berlaku pertelagahan sesama kabilah Arab.  Penghijrahan ini disebabkan kemerosotan hasil pertanian yang berlaku di selatan Semenanjung Tanah Arab pada ketika itu.  Selain itu, peristiwa percubaan tentera Habsyah menawan kota Makkah telah memburukkan situasi perdagangan.  Konflik ekonomi yang wujud dlm masyarakat jahiliah menyebabkan ekonomi msykt tdk berkembang  Kesimpulanya,ketidakstabilan politik semenanjung Tanah Arab merupakan asas kepada pelbagai masalah ekonomi di kalangan masyarakat Arab.

sosial
 Masyarakat Arab jahiliah berasaskan sistem kabilah, iaitu

satu unit sosial yang mengawal sistem pentadbiran msykt.  setiap individu bermegah-megah dgn kabilahnya dan memandang hina kabilah-kabilah yang lain.  Semangat setia kawan / asabiyyah menyebabkan persengketan sering berlaku.  Pada zaman jahiliah , wanita mempunyai kedudukan rendah iaitu, tdk boleh memiliki / warisi harta.  Mereka juga sanggup menanam bayi perempuan hidup-hidup kerana mereka menganggap anak perempuan akan memberi masalah sosial dan ekonomi kpd mereka.  Msykt jahiliah juga kahwin tanpa had  Kesimpulanya,msykt Arab jahiliah tdk menjadikan teras perpaduan sesama kabilah sebagai tunjang kekuatan bangsa mereka.

Agama
 Pengaruh asing(ROM &PARSI) menjadi faktor pendorong tersebarnya pelbagai agama di 

Ø v v v Ø v v v Ø v Ø v Ø Ø

Semenanjung Arab kerana hubunganya dengan dunia luar melalui perdagangan,hubungan diplomatik & kegiatan-kegiatan agama. Terdapat 5 golongan beragama di kalangan msykt Arab,iaitu Menyembah berhala/ watani: Agama yg dominan dlm kalangan msykt arab Berhala yang disembah diperbuat drpd batu,kayu & logam. Pusat agama berhala terletak di Makkah. Agama majusi/menyembah api: Berasal dari parsi Tdk mempunyai kitab suci& tdk mengakui nabi yg diutus oleh Allah S.W.T. Agama ini terbahagi kpd 3 mazab iaitu,kayumarthiyah,zarwaniyah & zaradusshitiyah. Agama yahudi: Di bawa oleh nabi musa yg diutus kpdnya kitab TAURAT Agama nasrani(kristian) Di bawa oleh nabi isa yg di turunkan kpdnya kitab suci injil/bible. HUNAFA(muslim) Msykt arab juga percaya kpd unsur animisme.

ILMU PENGETAHUAN
 Masyarakat Arab jahiliah tdk mempunyai ilmu pengetahuan yg tinggi

dalam pelbagai bidang seperti agama, ekonomi,politik,perniagaan dan perdagangan.  Ketiadaan pewarisan ilmu menyebabkan mereka gagal membina semula Empangan Maarib yang sudah runtuh.  Di semenanjung Arab pada waktu itu hanya terdpt 17 org kaum quraisy sahaja yg pandai membaca dan menulis .  Jadi,msykt tersebut boleh dianggap sebagai msykt yg buta huruf.  msykt Arab lebih tumpukan kepada bidang ingatan dan hafalan sebab mereka tdk tahu membaca dan menulis.  Dalam bidang kesusateraan,sebahagian msykt Arab tahu bersajak,bersyair dan berkhutbah.  Dengan lain perkataan, pencapaian ilmu pengetahuan pada zaman msykt Arab jahiliah adalah amat rendah.Apatah lagi ramai di kalangan mereka tdk berminat dgn ilmu pengetahuan,bahkan mereka di kategorikan sebagai `buta huruf’

TAMAT

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful