Facebook &Twitter

Google

Friendster

Meningkatkan hubungan kawan & keluarga Menemukan saudara yang berdaftar

Sebagai media perbincangan

Sebagai media dakwah

Tukar maklumat & mengajak kebaikan

Sebagai alat iklan Sebagai media promosi majlis pilihanraya Membina komuniti tertentu

• Melatih berkomunikasi, menulis,mengeluarka n pendapat,idea dan sebagainya. • Menyimpan foto kenangan untuk dikongsi bersama. • Memasang beberapa aplikasi di laman facebook.

• Boleh membina page tambahan pada akaun facebook kita. • Boleh digunakan untuk menyebarkan berita, artikel agama,maklumat dan sebagainya.

Gunakan peluang yang ada dengan baik…
1)Sebar bahan maklumat yang baik 2)Jangan buang masa dengan chat tidak berfaedah 3)Sebar bahan maklumat yang manafaat 4)Jangan tertipu dengan iklan

Perkongsian maklumat &cepat memberitahu perkara

Menghubungi teman lama yang terpisah

Boleh mempromosikan sesuatu

mengurang kan kemesraan antara kita

Kurang perhatian keluarga produktiviti pekerja kurang jika asyik ber ‘FB’

• Born : Mark Elliot Zuckerberg May 14, 1984 (age 28)[1] White Plains, New York, U.S. Residence: Palo Alto, California, U.S.[2] Nationality : American Alma mater : Harvard University (Dropped out) Occupation :Chairman & CEO of Facebook, INC

• Years active : 2004–present Known for : Co-founding Facebook in 2004; world's 2nd youngest self-made billionaire (2012)[3] Net worth : US$ 14.7 billion (2012)[4][5] Religion : None (Atheist)[6] Spouse : Priscilla Chan (m. 2012) Relatives : Randi, Donna and Arielle (sisters) Awards : TIME Person of the Year 2010

Cerita
• Laman sosial makin menjadi tapak bagi pengguna internet bagi memperluaskan lagi rangkaian kawan-kawannya. Boleh dikatakan semua pengguna internet mempunyai sekurangkurangnya satu akaun laman sosial. Ianya menjadi fenomena sehinggakan menular di dalam pejabat-pejabat sekaligus memberi kesan samada baik atau buruk. Di pejabat si Zool, laman sosial telah di ‘block’ dan hanya dibuka pada waktu rehat dan selepas waktu pejabat sahaja. Ini berlaku atas sebab kegilaan kakitangan menggunakan laman sosial sehingga mengabaikan kerja (termasuk yang taip ni).

5 Tips Untuk Dikongsi
• Keburukan laman sosial • 1. Melalaikan. Terlalu lama berdepan dengan teman-teman sosial hingga menyebabkan lupa dengan tanggungjawab. Si Zool juga terkena efek ini sehingga kadang-kadang terganggu tugas samada hakiki mahupun penulisan blog.. Ianya mampu menganggu tumpuan terutamanya jika anda menyertai ‘games’, ‘group provokasi/gossip’ dan sebagainya..

• 2. Obses.. Berlakunya kegilaan terhadap laman sosial hingga sukar untuk berengang darinya.. Boleh juga menimbulkan kemarahan sekiranya diganggu ketika ber’sosial’ di laman tersebut. Tak mustahil ada yang menjadi gila disebabkan obses terhadap laman sosial.. 3. Terhakis pergaulan secara realiti. Ramai yang memencilkan diri dan lebih menumpukan komuniti online berbanding offline. Sedikit sebanyak mengugat komuniti tempatan.

• 4. Gangguan kesihatan. Sudah pasti akan memberi kesan kepada kesihatan samada fizikal ataupun mental. Ini kerana terlalu khusyuk mengadap komputer mampu memberikan impak buruk terhadap tubuh badan. 5. Gangguan oleh individu tak dikenali. Kadangkala ada individu yang tanpa disedari menceroboh peribadi . Sebab itu perlu berhatihati dalam membenarkan mereka memasuki senarai kawan anda.

SEKIAN TERIMA KASIH

1. Aina Binti Ahmad Kamil. 2. Ku Adlin Najla Binti Ku Mansor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful