 Haba

ialah satu bentuk tenaga yang berpindah dari kawasan yang panas ke kawasan yang sejuk.  Haba dapat berpindah melalui pepejal,cecair,gas dan vakum.  Unit SI bagi haba ialah joule (simbol: J )  Matahari merupakan sumber haba yang utama kepada kita.  Pembakaran bahan api dan makanan membebaskan banyak haba.  Sesetengah tindak balas kimiajuga mengeluarkan banyak haba.

 Elektrik

juga berubah kepada tenaga haba oleh perkakas seperti seterika,elektrik,pembakar roti dan ketuhar.  Geseran di antara dua objek juga menghasikan haba.

 Keadaan

fizikal jirim boleh berubah apabila ia dipanaskan atau disejukkan.  Contohnya, ais melebur apabila dipanaskan dan air bertukar menjadi ais apabila disejukkan  Jirim menyerapkan haba apabila dipanaskan dan menyingkirkan haba apabila disejukan.

Kesan haba ke atas jirim akan bertukar kepada :
 Peleburan

 Pendidihan
 Kondesasi  Penyejatan  Pemejalwapan

 Kondendasi

ialah proses yang mana gas (atau stim) bertukar menjadi cecair.  Apabila gas disejukkan,zarahzarahnya membebaskan tenaga haba ke persekitaran.  Oleh sebab zarah gas bergerak lebih perlahan dan lebih rapat,maka cecair terbentuk.  Contoh kondensasi: Titisan air terbentuk di luar dinding tin minuman yang dikeluarkan daripada peti sejuk.

haba dibebaskan

gas
proses kondendasi

cecair

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful