Proiect fizica ~optica~

END

LENTILE
 Lentila este un mediu transparent,omogen,marginit de

doua suprafete,din care cel putin una este plana.  Lentilele mai groase la mijloc si mai subtiri la estremitati le numim lentile convergente .Lentilele mai subtiri la mijloc si mai groase a estremitati le numim lentile divergente

STRUCTURA ANATOMICĂ A OCHIULUI
Locul în care se formează imaginea

Lentila biconvexă a ochiului

OCHIUL
 Pupila este deschderea din centrul irisului si regleaza cat din  

  

fasciculul de lumina intra in ochi,proces numit adaptare. Cristalinul-mediu transparent ce se comporta ca o lentila covergenta.Distanta ei focala se poate modifica(adaptare) Retina se comporta ca un ecran.Cand lumina ajunge pe celulele ei nervoase,acestea trimit creierului semnalele prin intermediul nervului optic. Corneea-membrana tare,transparenta Umoarea sticloasa este mediul transparent Umoarea apoasa este mediu transparent

CORECTAREA DEFECTELOR DE VEDERE

ACOMODARE OCHIULUI

HOME

APARATUL FOTOGRAFIC

Diafragma - are rolul pupile; Obiectivul –are rolul cristalinului; Teleobiectivul –este sistemul de acomodare cu distanţa, realizat prin îndepărtarea sau apropierea obiectivului; Filmul –are rolul retinei.

MICROSCOPUL

COMPARAŢIE ÎNTRE TELESCOP ŞI MICROSCOP
Imaginea obţinută cu telescopul.

Imaginea obţinută cu microscopul.

Iluzii optice
Cate fete contine imaginea de mai jos?

Ce observi daca privesti timp de 30 de secunde imaginea alaturat si apoi te uiti pe un perete alb?

Fixeaza cu privirea punctul negru din mijloc. Vei observa cum pata gri dispare treptat.

Daca privesti semnul "+" din mijloc timp de 30 de secunde, apoi privesti un fond alb, vei vedea steagul american in culorile lui adevarate.

Chip de om sau 2 indragostiti care se saruta?

Liniile din centru sunt paralele sau sunt curbe?

Iluzia grilajului lui Hermann: La intersectii apare iluzia optica a unor pete negre

HOME

STIATI CA…?
 …semnalul luminos persista  …toate culorile pe care le

pe retina 1/25secunde?Acest lucru este folosit in tehnica animatiei imaginilor.Ochiul percepe o succesiune rapida de imagini ca o miscare continua.De exemplu,pelicula cinematografica este alcatuita dintr-o multime de imagini (cadre)care se succed foarte rapid(24 imagini/secunda)si vedeti un cadru inainte ca imaginea celuilalt cadru”sa vi se ssearga”

vedeti la ecranul TV sunt rezultatul amestecului celor trei culori primare,folosite in pictura:rosu verde si albastru?  …nu toate animalele vad culorile ca si oamenii?Furnica de desert vede unele culori mai bine decat omul,in timp ce alte vietuitoare nu disting deloc culorile(exemplu:calmarul)
HOME

Test
 Intrebarea 1:

Un creion aşezat oblic într-un pahar umplut parţial cu apă, pare:

a) mai lung
b) mai gros

c) frânt
d) neschimbat

CORECT!

Următoarea întrebare

GREŞIT!

Inapoi la intrbare

Test
 Intrebarea 2:

Dacă o rază de lumină trece din aer (n1 = 1) în apă (n2 = 4/3):
a) se apropie de normală c) se reflectă total d) nu işi schimbă direcţia propagării

b) se indepărtează de normală

CORECT!

Următoarea întrebare

GREŞIT!

Următoarea întrebare

Test
 Intrebarea 3:

Direcţia razei refractate coincide cu direcţia razei incidente dacă:
c) indicele de refracţie al mediului de incidenţă este mai mare decât al celui de emergenţă

a) are loc reflexia totală

b) indicele de refracţie al mediului de incidenţă este egal cu cel al mediului de emergenţă

d) indicele de refracţie al mediului de incidenţă este mai mic decât al celui de emergenţă

CORECT!

Următoarea întrebare

GREŞIT!

Următoarea întrebare

Test
 Intrebarea 3:

Un om priveşte o piatră aflată pe fundul unui bazin plin cu apă. Adâncimea bazinului este de 1m. Cu căt pare mai ridicată piatra faţă de fundul bazinului când este privită la incidenţă normală? (naer = 1, napă = 4/3)

a) 0,18m
b) 0,12m

c) 0,25m
d) 0,5m

CORECT!

Înapoi la prima pagină

GREŞIT!

Următoarea întrebare

Test
 Intrebarea 4:

Un om priveşte o piatră aflată pe fundul unui bazin plin cu apă. Adâncimea bazinului este de 1m. Cu căt pare mai ridicată piatra faţă de fundul bazinului când este privită la incidenţă normală? (naer = 1, napă = 4/3)

a) 0,18m
b) 0,12m

c) 0,25m
d) 0,5m

Culorile luminii
Lumina solară pare albă, însă de fapt este un amestec de mai multe culori.  Lumina albă se formează prin amestecarea tuturor radiaţiilor monocromatice, radiaţii ale căror culori se observă foarte bine în curcubeu. Această afirmaţie a fost demonstrată de către Isaac Newton, care a folosit o prismă pentru a despărţi culorile, deci pentru a forma spectrul optic al luminii albe. Radiaţiile monocromatice se disting prin lungimile de undă diferite. Partea vizibilă a spectrului porneşte de la culoarea roşie, a cărei lungime de undă este aproximativ 780 nm, până la violet, lungimea de undă a acesteia fiind 380 nm. Între cele două culori întâlnim portocaliu, galben, verde, albastru şi indigo.

Apusuri roşiatice în zilele cu praf în atmosferă

Când poluarea este prezentă, atmosfera conţine mai multe particule cum ar fi aerosoli cu diametre mai mari decât moleculele din gazele atmosferice.  Deci, mai multe lungimi de undă intermediare ale luminii vizibile cum ar fi galben şi verde sunt împrăştiate pe lângă lumina albastră.  Ceea ce rămâne într-o cantitate mare este lumina roşie, deci soarele pare roşu.

Cerul din timpul zilei (fără nori) este albastru deoarece moleculele din aer împrăştie mai multă lumină albastră decât lumină roşie. Când ne uităm la apusurile de soare vedem roşu şi portocaliu pentru că lumina albastră a fost împrăştiată în alte direcţii şi înlăturată din câmpul nostru vizual.

HOME

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful