You are on page 1of 18

CARACTERUL

reprezint nucleul personalitii, ntruct exprim partea sa profund individual, dar i valoarea moral personal, el rezultnd din integrarea experienei de via a omului n anumite modaliti de orientare i conduit statornic. n sensul larg al cuvntului, prin caracter se nelege ansamblul trsturilor eseniale i calitativ specifice, care se exprim n relaiile interpersonale i n activitatea omului n mod stabil i permanent. ntr-un sens ceva mai restrns, caracterul poate fi definit ca o totalitate de trsturi eseniale i stabile derivate din orientarea i voina omului. Etimologic, termenul de caracter, care provine din greaca veche, nseamn tipar, pecete i cu referire la om, sisteme de trsturi, stil de via.

Trsturile de caracter nu sunt direct observabile, ci ele pot fi descifrate din viaa i activitatea omului prin inferen, pornind de la interpretarea actelor de conduit observabile. Caracterul prezint un sector orientativ i altul efector, datorit faptului c n structura atitudinilor funcioneaz dou componente principale: segmentul orientativ sau direcional, alctuit din elemente motivaional-afective i intelectuale, i segmentul efector, constnd din mecanisme voluntare specializate.

Prin segmentul orientativ se definete poziia preferenial sau repulsiv a subiectului fa de diverse aspecte ale realitii socioumane. Prin segmentul efector se obine traducerea n via a orientrii, trecerea la fapt.

pot fi considerate trsturi de caracter numai nsuirile care exprim o atitudine stabilizat (pozitiv sau negativ) fa de diversitatea aspectelor socio-umane i care se manifest constant i durabil n faptele de conduit ale omului. atitudinea- variabil sau o structur psihic latent, care condiioneaz i prefigureaz modalitatea general de reacii comportamentale ale unei persoane fa de societate i ceilali oameni, fa de activitate (nvtur, munc), fa de valori etc.

Atitudinile constituie un fenomen subiectiv, n timp ce valorile se relev n interaciunea dintre subiect i obiect, la intersecia dintre trebuinele umane, pe de o parte, i nsuirile, calitile obiectelor, evenimentelor, faptelor pe de alt parte.
Deci atitudinile nu se confund cu valorile, ci ele constituie mai curnd recunoaterea valorilor, datorit interiorizrii lor de ctre individ.

caracterul - sistem de atitudini stabile i specific individuale, avnd o semnificaie moral, i totodat ca o modalitate stabil de autoreglaj n cadrul raporturilor interumane i cu privire la problemele mari ale vieii sociale. explicarea optim a formrii caracterului unui anumit om rezid n analiza biografic (H. Thomas, A. Cosmovici, B. Zrg .a.), innd seama de condiiile concrete, socio-economice i culturale n care s-a dezvoltat.

Componente structurale

Trsturile caracteriale pot fi grupate n dou categorii: trsturi care exprim orientarea persoanei (fa de societate i ceilali oameni, fa de munc i fa de propria persoan) i trsturi care deriv din voin. Trsturi care exprim orientarea persoanei

n structura caracterului apare n primul rnd orientarea care deine un rol conductor i reglator al conduitei omului. prin orientare se nelege atitudinea selectiv fa de realitate, capabil s exercite o influen determinant asupra activitii omului

Atitudinea fa de ali oameni

exprim gradul de preuire, stim, dragoste fa de om n general.


dintre trsturile pozitive de caracter care exprim aceast atitudine amintim: sociabilitatea, sinceritatea, corectitudinea, cinstea, tactul, delicateea, altruismul, buntatea, ajutorarea dezinteresat, spiritul responsabilitii civice etc. Din lista trsturilor negative menionm: individualismul, indiferena, nchiderea n sine, nesinceritatea, susceptibilitatea, ipocrizia, lingueala, tendina de a nela ncrederea celor din jur, spiritul mercantil etc.

Atitudinea fa de munc

Trsturile pozitive de caracter care se manifest n atitudinea fa de munc sunt: srguina, hrnicia, contiinciozitatea, punctualitatea, entuziasmul, spiritul de iniiativ, exigena fa de sine i fa de alii, grija fa de calitatea muncii, spiritul de ntrajutorare etc. Dintre trsturile negative amintim: lenea, neglijena, apatia, rutina, dezorganizarea, nereceptivitatea fa de nou etc. n formarea atitudinii fa de munc i a trsturilor pozitive de caracter fa de munc sunt hotrtoare aciunile formative ale familiei i colectivelor n care individul i desfoar activitatea

Atitudinea fa de propria persoan

Imaginea de sine i atitudinea fa de propria persoan sunt influenate de dinamica succeselor i insucceselor proprii i de atitudinile celorlali fa de individ, dar la rndul lor acestea influeneaz atitudinea fa de ali oameni. Trsturile pozitive de caracter care se exprim prin atitudinea omului fa de sine nsui se formeaz pe baza unor relaii interpersonale adecvate, tonice. Modestia, sentimentul demnitii personale, spiritul autocritic, curajul, optimismul, stpnirea de sine etc. sunt cteva dintre aceste trsturi pozitive de caracter.

Reversul negativ al acestor trsturi l constituie: ngmfarea, arogana, autoaprecierea neocritic, timiditatea i sentimentul inferioritii personale, pesimismul etc.

Trsturile de caracter derivate din voina omului

n structura caracterului voina joac un rol foarte important, astfel unele dintre trsturile voinei pot fi considerate i ca trsturi de caracter. Voina imprim caracterului asemenea trsturi cum ar fi: energia, fermitatea i gradul de organizare. Energia se exprim n hotrrea, spiritul de iniiativ i curajul cu care omul acioneaz pentru realizarea scopurilor fixare. Fermitatea caracterului exprim tria voinei i perseverena cu care lupt omul pentru realizarea scopurilor, fr a ceda n faa dificultilor i fr a se abate de la activitatea nceput.

O alt trstur volitiv de caracter o reprezint gradul de organizare, exprimat prin stpnirea de sine, spiritul de disciplin i ncrederea n sine. Energia, fermitatea i gradul de organizare a caracterului manifestate la cote nalte stau la baza unui tip de caracter ferm, iar insuficienta dezvoltare a acestor trsturi volitive duc la constituirea unui tip de caracter slab, labil. Atitudinile i trsturile pozitive de caracter se formeaz de multe ori n lupt cu cele negative.

Abordarea psihopedagogic a trsturilor negative de caracter

este vorba despre trsturi negative de caracter care apar i se manifest nc din copilrie i care trebuie nlturate prin aciunile educative adecvate. minciuna const ntr-o afirmaie fals, cu scopul de a induce n eroare una sau mai multe persoane, producnd prejudicii de ordin moral sau material i pentru a obine anumite beneficii, profituri personale (deformarea intenionat a realitii). Piaget a artat c problema minciunii i a adevrului nu apare pe plan moral naintea vrstei de 7-10 ani, ntruct pn la aceast vrst copilul i poate manifesta imaginaia prin fabulaie, care nu trebuie confundat cu minciunile contiente i voluntare.

P. Baumgarten, F. Susukita (dup Zisulescu, 1978) - cauzele minciunii la copii i adolesceni : lcomia, frica de pedeaps, aprarea proprie, nendeplinirea sarcinilor, camuflarea unor fapte, mndria (mint pentru a iei n relief), fantezia etc.

Timiditatea este o trstur negativ de caracter care exprim o atitudine de nencredere n sine, precum i o atitudine de rezerv i team n raport cu ceilali oameni. Timiditatea apare n copilrie, fiind mai frecvent i mai pregnant la unii preadolesceni, dar prin permanentizare se poate manifesta i la aduli.
poate fi dobndit printr-o educaie greit, pe un fond nnscut (tip de activitate nervoas slab, fire introvertit) i manifestat prin reacii neadecvate (nesiguran, stngcie, reacii emoionale exagerate, dezorganizatoare etc.) n prezena anumitor persoane sau n diferite situaii, reacii de care subiectul devine contient i aceasta l face s simt, s triasc i mai intens reaciile emoionale negative.

Formele timiditii: timiditatea selectiv (tracul pasager) manifestat, de exemplu, fa de sexul opus, fa de superiori etc. timiditatea generalizat, care este o form mai grav, cu crize de intimidare dezorganizatoare, care mpiedic buna integrare social a individului. simptome: nencrederea n sine, sentimente de inferioritate, teama de eec, teama de a nu fi apreciat nefavorabil de ceilali oameni, suspiciunea, emotivitate exagerat i instabilitate emotiv, slbiciunea voinei, nehotrrea, dificulti n luarea deciziilor, nesigurana, tendina de izolare. Cnd este singur, timidul se manifest ca i un om echilibrat, sigur pe el. Dezechilibrul emotiv, teama, nencrederea n sine, tendina de izolare apar i se manifest numai n prezena altor oameni, mai ales necunoscui sau cu care a avut experiene negative.

Timiditatea poate fi prevenit sau nlturat prin crearea unui climat socio-afectiv (n familie, coal, grup de munc etc.) echilibrant, tonifiant i stimulativ.

Negativismul reprezint o alt trstur negativ de caracter, fiind o expresie a manifestrilor neadecvate ale voinei, care izvorsc n primul rnd din anumite condiii psihologice i educative. n mod obinuit, negativismul este o form contient de refuz sau de mpotrivire la sugestiile i cerinele adecvate ale altor persoane.
La copii, preadolesceni i adolesceni, negativismul se manifest sub forma capriciilor i ncpnrii. Capriciosul este un individ cu un comportament foarte oscilant, care izbucnete n manifestri neadecvate cnd te atepi mai puin.

nu are suficient educat capacitatea de rezisten la frustrare, astfel nct dac nu i se satisfac toate dorinele l cuprinde furia, gesticuleaz, strig, plnge, iar cnd totul i merge bine se calmeaz imediat. Capriciosul pleac de la premisa c nimic nu i se poate refuza i nu trebuie s i se refuze.
Cile de prevenire a capriciilor i metodele de nlturare a lor constau nainte de toate n organizarea echilibrat a vieii copilului i n educarea la copii a tehnicii frnelor, a capacitii optime de rezisten la frustrare. ncpnarea este o trstur negativ de caracter ntlnit mai frecvent la preadolesceni i la adolesceni.

N.D. Levitov o definete ca fiind nzuina iraional, neadecvat de a proceda ntotdeauna dup bunul plac, contrar unei judeci corecte i a simului datoriei; ncpnarea denot lipsa dorinei de a aciona aa cum i se cere, cum eti sftuit i ndrumat.
ncpnatul acioneaz ntotdeauna contrar a ceea ce i se cere, fr a-l interesa n momentele respective dac face bine sau nu, dac ceea ce face n mod efectiv corespunde sau nu intereselor grupului social. Originea ncpnrii copiilor trebuie cutat n greelile de educaie din familie i coal. Dintre cauzele ncpnrii legate de greelile de educaie, amintim: abuzul de autoritate sau brutalitatea unor prini, lipsa de nelegere a prinilor sau a unor profesori fa de unele probleme ale vrstei (preadolescen, adolescen)

cea mai bun metod de reeducare a copiilor ncpnai const n a le trasa unele sarcini, obligaii potrivit cu posibilitile lor i a le cere, dup acceptarea sarcinilor, s le ndeplineasc fr nici o concesie.

Depind treptat dificultile impuse prin diferite sarcini, se vor educa acele caliti ale voinei, cum ar fi stpnirea de sine, perseverena, tria voinei, dar de data aceasta orientate n sens pozitiv.