Tehnologia de abatorizare a animalelor

pregatierea animalului pentru taiere. . . .Plan de recapitulare • Principalele faze ale procesului de abatorizare sunt următoarele: . . . .prelucrarea iniţială a animalului.suprimarea vieţii animalului.prelucrarea carcasei.examen sanitar veterinar.preclucrarea prin frig.

fie suspendat pe picioarele posterioare în poziţie verticală. Examen sanitar veterinar. . • Asomare electrică.I. Metodele de asomare se clasifică în trei categorii: • Asomare mecanică. • Asomare cu CO2 Sângerarea animalelor se poate executa fie pe animalul aflat la orizontală. Cântărire. Pregătirea animalului pentru tăiere constă în: • • • • Asigurarea regimului de odihnă. Suprimarea vieţii animalului se poate realiza: • Asomare urmată de sângerare la bovine şi porcine sau prin sângerare directă (jugulare) care se aplică la ovine. Igienizare. II.

III. • Oparire (se poate realiza parţial cap. • Pârlire.abdomen – în bazine cu conveir sau integral prin imersarea porcinelor în apa de opărire care se poate face fie într-un bazin simplu sau prevăzut cu conveier) • Depilarea – se poate executa manual sau mecanic cu ajutorul maşinilor de depilat. picioare. Prelucrarea iniţială a animalelor Această fază a procesului tehnologic de abatorizare cuprinde următoarele operaţii tehnologice: • Jupuire ( reprezintă procesul de separare a pielii de carcasă prin distrugerea elementelor de legătură dintre dermă şi stratul subcutanat care tr sa rămână la carcasă în cazul bovinelor şi ovinelor). răzuire de scrum şi finisare • Îndepărtarea extremităţii .

Toaletarea carcaselor. .IV. Despicarea carcaselor. Cântărirea şi marcarea.cuprinde o serie de operaţii şi anume: • • • • • Eviscerarea carcaselor. Prelucrarea carcaselor. Examen sanitar veterinar.

aprecierea mirosului şi în unele cazuri din analize de laborator. Eviscerarea trebuie efectuată cel mai târziu după 30-40 minute de la tăiere. . Ordinea uscat – umed este obligatorie.constă din inspecţia vizuală. Despicarea carcaselor – este operaţia care are scopul de a uşura manipularea ulterioară a cărnii rezultatea şi de a grăbi procesul de răcire al cărnii. palpaţie. deoarece toaletarea umedă are rolul de a finaliza curăţarea carcasei a cărei atingere ulterioară este neindicată din motive sanitare.Eviscerarea reprezintă operaţia prin care se scot viscerele din cavitatea abdominală şi cea toracică. secţionare. Toaletarea carcaselor – este operaţia ulterioară despicării şi există toaletare uscată şi umedă. Examenul sanitar-veterinar . orce întârziere dăunând calităţii intestinelor unor glande de secreţie şi chiar carcasei ca atare.

. Cărnurile destinate exportului se marchează cu o ştampilă ovală.se face după examenul final al carcaselor.Cântărirea şi marcarea Cântărirea se efectuează pentru carcasele admise sanitar veterinar.se execută de către medicul sanitar-veterinar. Cărnurile admise pentru consum se marchează cu o ştampliă rotundă în care este înscrisă denumirea abatorului. Marcarea cărnii : . .reprezintă certificarea salubrităţii cărnii. având în interior inscripţia ANSVA (roumanie). Cântărirea ne ajută să determinăm randamentul la sacrificare şi aprecierea calităţiii carcaselor. .

4.. Definiţi operaţia de jupuire a animalelor.. 3.Operaţia de suprimare a vieţii animalului se poate realiza fie prin………………………………………………………………………………………sau prin………………………………………………………. 1 Abatorizarea animalelor Folosind informaţiile prezentate în capitolul „Abatorizarea animalelor” rezolvaţi corect următoarele aplicaţii: 1. .iar sângerarea pe verticală se aplică în special la.…………………………………. Precizaţi operaţia ce poate fi definită prin acest enunţ: 6.Sângerarea la orizontală este recomandată în special ………………………………. . Definiţi operaţia de despicare a carcaselor.Fişe de lucru • Fişă nr. Enumeraţi aceste operaţii. Prelucrarea carcaselor cuprinde o serie de operaţii..Pregătirea animalului pentru tăiere constă în : ……………………………………. 2. Fie următorul enunţ: Operaţie specifică ce are drept scop curăţarea suprafeţei pielii de păr. 5.care se aplică în principal la porcine. 7.

Examinarea cărnii la bovine şi porcine. a carui mărime este determinată de ………………………………………… şi variază în funcţie de………………………………… .Fişă de nr.Important în procesul de jupuire este ……………………………………. Definiţi operaţia de eviscerare.Toaletarea uscată a carcasei constă în ……………………………………………. 2 Abatorizarea animalelor Folosind informaţiile prezentate în capitolul „Abatorizarea animalelor” rezolvaţi corect următoarele aplicaţii: 1.Sângerarea se poate executa fie……………………………………………. .. Fie următorul enunţ: Pregătirea pielii pentru desprinderea părului se realizează prin.Clasificaţi metodele de asomare a animalelor: 2. 3.fie…………………… 4. 7. 6. În ce constă examenul sanitar veterinar. 5. Precizaţi operaţia ce poate fi definită prin acest enunţ.

Cântărirea şi marcarea 7. Practic operaţia de asomare a vieţii animalului se poate realiza fie prin asomare directă urmată de sângerare la bovine şi porcine sau prin sângerare directă (jugulare) care se aplică la ovine. 6. Despicarea carcaselor – este operaţia care are scopul de a uşura manipularea ulterioară a cărnii rezultatea şi de a grăbi procesul de răcire al cărnii . 3.Sângerarea la orizontală este recomandată în special porcinelor iar sângerarea pe verticală se aplică în special la bovine dar şi la porcine.examen sanitar veterinar. Examen sanitar veterinar. Eviscerarea carcaselor. igienizare şi cântărire. Depilarea porcinelor. 2. Pregătirea animalului pentru tăiere constă în: . 1 1.Barem corectare: Fişa nr. Toaletarea carcaselor. Jupuirea animalelor reprezintă procesul de separare a pielii de carcasă prin distrugerea elementelor de legătură dintre dermă şi stratul subcutanat care tr sa rămână la carcasă în cazul bovinelor şi ovinelor. 4. Despicarea carcaselor. 5.

secţionare. traumatismelor. 4. 2. Eviscerarea reprezintă operaţia prin care se scot viscerele din cavitatea abdominală şi cea toracică. pentru depistarea hemoragiilor. 2 1. La bovine se apreciază masa musculară şi aspectul tesutului conjuctiv subcutanat. aprecierea mirosului şi în unele cazuri din analize de laborator. chiaguri precum şi îndepărtarea eventualelor . Important în procesul de jupuire este efortul de jupuire a cărei mărime este determinată de gradul de rezistenţă a pielii şi variază în funcţie de regiunea corporală de pe care se desprinde pielea. Toaletarea uscată a carcasei constă în curăţirea exteriorului acestuia de diferite aderenţe. Metodele de asomare s eclasifică în trei categorii: asomare mecanică.Operaţia de opărire. palpaţie. 3. Examenul sanitar-veterinar . La porcine se apreciază suprafaţa externă a şoricului. 7. 5.Fişa nr. electrică şi cu CO2. Sângerarea se poate executa fie pe animalul aflat la orizontală fie suspendat pe picioarele posterioare în poziţie verticală.constă din inspecţia vizuală. 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful